Suyun trendi değişti!
80'li yıllara geri dönülüyor
Ambalajlı içme suyu sektöründe, bazı firmaların geçmişte olduğu gibi cam damacana ile su satışına başlamalarının ardından cam ambalajda tüketilen su miktarı yüzde 4'e ulaştı.
Cam damacanalar uzun bir aradan sonra yeniden evlere girmeye başlıyor. Özellikle 1970-80'li yıllarda, temiz su ihtiyacının karşılandığı kaynak suların doldurulduğu cam damacanalar, bu kez sağlık kaygısı ile sektörde yeniden gündeme geldi.
Milenyum öncesinde haftanın belirli günlerinde belirli mahallelere gelerek sokaktan satışlarını yapan, boş damacanaları alarak yerine yeni dolumu yapılmış damacanaları veren satıcıların yerini alma planı yapan firma sayısı henüz birkaç adet olsa da, cam damacanaya gelen talep, bir süre sonra polikarbon içinde su tüketimini oldukça azaltacağının işaretini veriyor.
Yaygın satış ağı olan bir doğal kaynak suyu firması 19 litrelik cam damacana suyu 11 liradan satışa sunuyor. Ancak firma, ilk alımda cam damacana için 60 lira depozito bedeli talep ediyor. Aynı firmanın polikarbon damacana içerisinde satılan su fiyatı ise 6,5 lira düzeyinde. Bu fiyatlardan yola çıkarak, cam damacanalarda satılan depozito hariç su fiyatının, polikarbon damacana ile satılan depozito hariç su fiyatından yaklaşık yüzde 70 daha fazla olduğu sonucu çıkıyor.
''CAM DAMACANALI SU TRENDİ ARTIYOR"
Cam damacana ile su satışına başlayan bir diğer firmanın Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Bölümü Pazarlama Direktörü Beyza Ergen, 8 litre cam damacana satışlarına 2012 Mayıs ayı itibarıyla İstanbul, Ankara ve Bursa'da başladıklarını bildirdi.
Ergen, 2011 Eylül ayında piyasaya sundukları 330 ve 750 mililitre cam şişe ürününün ardından, 8 litrelik cam damacana ile cam ambalajda su içme keyfini geniş bir portföyle tüketicilere sunmayı hedeflediklerini söyledi.
Türkiye'de cam ambalajlı su tüketim trendinin son yıllarda arttığına dikkati çeken Ergen, ''Türkiye'de 2011 yılı cam ambalajlı su tüketimi toplam ambalajlı su tüketiminin yüzde 4'ünü karşılamakta iken Avrupa'da bu rakam yüzde 10'lara çıkmış durumda. Cam ambalajların toplam paketli su pazarına oranının Avrupa ortalamasının altında olduğunu görüyoruz. Öngörümüz cam ambalajlı su tüketme trendinin artarak devam edeceği yönünde'' diye konuştu.
Cam damacanada satılan suların fiyatları hakkında da bilgi veren Ergen, 8 litre cam damacana fiyatının 6,5 lira olduğunu, sadece ilk satın alımda 12,5 liralık bir depozito bedeli alındığını, 19 litre polikarbon damacana fiyatının ise 6,5 lira olduğunu bildirdi.
DAMACANALARIN HİJYENİ NASIL SAĞLANIYOR?
Doğal Kaynak Suyu damacanalarının temizleme ve dezenfekte işlemlerini de anlatan Beyza Ergen, damacanalara 6 aşamalı bir proses uygulandığını bildirdi.
Ergen, damacanaların istenilenden 4 kat fazla yani 314 ayrı parametre ile kontrol edildiğinin altını çizerek, tesislere giren tüm damacanaların dolum işleminden önce özel bir cihaz tarafından kontrolden geçirildiğini ve damacananın içinde su dışında başka bir şey kullanılmış olduğunun anlaşılması durumunda temizleme işlemine sokulmadan damacananın imha edildiğini belirtti.
Su dolumu sırasında hepa filtreler ve pozitif basınçlı hava teknolojisi ile sıfır mikrobiyolojik risk sağlandığına dikkati çeken Ergen, damacanaların 6-7 dakikalık yıkama ve 3-4 dakikalık durulama işleminden geçirildiğini vurguladı.
SEKTÖR RAKAMLARI
Ambalajlı Su Üreticileri Derneği'nden alınan bilgilere göre, 2011 yılında Türkiye'de su pazarı hacmi yaklaşık 9,9 milyar litreye ulaştı. Bu hacmin 6,5 milyar litresi bir önceki yıla göre yüzde 1,6'lık büyüme ile damacana satış kanalından, 3,4 milyar litresi de yüzde 9,7'lik büyüme ile pet şişe satış kanalından geldi.
Tonaj olarak damacana toplamının yüzde 66'sını, diğer ambalajlı sular ise yüzde 34'ünü oluşturdu. Geçen sene sektördeki toplam ciro yaklaşık 3,45 milyar liraya ulaştı.
Bu yıl ise Türkiye'de su pazarı hacminin yaklaşık 10,3 milyar litreye ulaşması ve sektördeki toplam cironun yaklaşık 3,6 milyar liraya ulaşması bekleniyor.
Ambalajlı su sektöründe mevcut endüstriyel kapasite kullanım oranının yüzde 40 seviyelerinde olduğu göz önüne alındığında, Türkiye'de ambalajlı su tüketiminin artması durumunda sektör mevcut kurulu kapasite ile bu ihtiyacı rahatlıkla karşılayabilecek durumda.
Bu yıl, kişi başına ortalama tüketimin yıllık 50 litre pet şişe, 88 litre damacana olmak üzere toplam 138 litre olarak gerçekleşmesi bekleniyor.
AA