Tarzların karışımı: füzyon stili
Mutfaktan aşina olduğumuz füzyon stili, dekorasyon dünyasını da etkisine almış durumda.
Kültürlerin dekoratif birlikteliğini evinde de denemek isteyenlere bu stilin önerdikleri şöyle…
Globalleşen dünyada artık siler de kültürler gibi bütünleşiyor. Bu noktadan yola çıkarak farklı ülkelerin dikkat çeken detayları yerel unsurlarla birleşiyor ve yepyeni bir dekorasyon anlayışı gelişiyor. Yakıcı renklerin hakim olduğu, coşkulu desenlerle sıkça karşılaştığımız, doğal malzeme zenginliğini yansıtan ve el yapımı özel aksesuarların kullanıldığı füzyon stili modern ve farklı stilleri bir arada kullanmayı sevenler için güzel bir karışım. Üstelik pek çok ürünü bulmak için uzaklara gitmenize gerek yok. Çünkü ülkelerin stillerini yansıtan mağazalar artık hemen her yerde ve hesaplı seçenekler de bulabiliyorsunuz.
Stilin yansıttıkları: Füzyon stili ilk bakışta etnik stil ile karışsa da alan ve ışık kullanımı, ürün konforu ve düzen açısından çok daha çağdaş. İlham alabileceğiniz mekanları incelediğinizde stilde mobilyadan aydınlatmaya kadar sadece kültürlerin değil aynı zamanda teknoloji, form, malzeme ve yaratıcılığın birlikteliğini görüyoruz. Özellikle yaratıcılığı odak noktasında bulunduran stil, modern mobilyalarla klasik bir aydınlatmanın ya da geleneksel formlarla çağdaş malzemelerin bütünleşmesi olarak da tanımlanabilir.
Öne çıkanlar: Stilin çıkış noktası farklı tatların belli bir uyumla sunumu olduğundan geleneksel bir kanepe ile pop-art bir halıyı birlikte kullanabilirsiniz. Dikkat edeceğiniz konu uyumlu renkleri bulmak. Minimalist bir salonda klasik deri bir kanepe dikkat çekici durabilir. Viktorian mimaride doğal malzemeden, yalın formlu kanepeler, kübik bir sehpa ve varak bir ayna ile sıra dışı bir etki bırakır. Yerel öğelerin de hakim olduğu füzyon stilinde ise modern mobilyalar etnik desenle birlikte kullanılıyor. Örneğin koyu mavi duvarlar, kalın keten perdeler yalın formlu mobilyalarla birlikte dökme demir bir aydınlatma etnik bir füzyon stilini yansıtıyor. Japon kültüründen etkileniyorsanız tasarımın öne çıktığı yemek odasını Japon perdleri ve egzotik çiçeklerle süsleyebilirsiniz.
Birkaç detay:
• Etnik desenli seramik saksılarda orkideler çok şık durur.
• Büyük varak çerçeveli bir aynayı duvara asmak yerine mobilyaların yanına duvara yaslayabilirsiniz.
• Geleneksel motifi bir Türk halısı çağdaş bir dekorasyona rahatlıkla uyum sağlayabilir.
• Füzyon stilinde karmaşaya fazla yer yok. İlginç ve etnik birkaç aksesuarla dekorasyonu hareketlendirmek yeterli.
• Farklı stillerle eğlenceli görsel oyunlar yaratabilirsiniz. Örneğin klasik av temalı bir İngiliz tablosunun yanına absürt bir fotoğraf asabilirsiniz. Ancak seçim yaparken dikkatli düşünün.
• Füzyon stilinin en çarpıcı birliktelikleri Avrupa ve etnik Amerikan stili, Kuzey Avrupa ve Ortadoğu ve Afrika stilleridir.
Evim, Aralık 2010
Milliyet