Taş Devri diyeti nedir?

sadiye

Admin
Admin
Katılım
4 Mayıs 2010
Mesajlar
60.967
Tepki
56.319
Puan
113
Yaş
43
Konum
Almanya
Taş Devri diyeti nedir?

Modern hayatın tanıştırdığı yiyecekler, alışkanlıklar, hareketsizlik, güneş yüzü görmeden sürdürülen yaşamlar bize fazla kilolu ve sağlıksız bedenler olarak geri dönüyor.

attachment.php


“Taş Devri Diyeti” kitabının yazarı Prof. Dr. Ahmet Aydın, bütün hastalarına endüstriyel tuzaklara kapılmadan “hakiki” yiyecekler yemelerini ve taş devri diyetini uygulamalarını tavsiye ediyor.

Taş Devri diyetine ait önemli notlar

Prof. Dr. Ahmet Aydın’a göre kalorisi düşük diyetlerin başarıya ulaşma olasılığı düşük. Çünkü şişmanların vücut yağlarını yakmaları için insülinlerinin düşük olması gerekiyor. Bu nedenle de hızlı emilen şekerleri (un, şeker, meşrubat) diyetten çıkarmak gerekiyor.
Erişkin bir kişi için su içme sınırı günde 1,5-2 litre. Fakat meyve suları, gazlı meşrubat, çay gibi sıvılar su yerine sayılmamalı. En iyi sınır, idrarın renginin koyu olmaması, açık renkte olacak kadar su tüketilmesi.
Et konusunda kendinizi kısıtlamanıza gerek yok. İstediğiniz kadar yumurta da yiyebilirsiniz (günde 2-3 tane.)
Ete meraklıysanız kalitesine de önem verin. Yeşillik yiyen, doğal ortamda büyüyen hayvanların etini almaya özen gösterin.
Taş Devri diyetinde geleneksel usüllerle yapılmış sucuk, kavurma, pastırma serbest. Katkı maddelerinden dolayı salam ve sosis gibi sanayi tipi et ürünleri tüketmeyin.
Prof. Dr. Ahmet Aydın’a göre sakatat (böbrek, yürek, kokoreç, işkembe, uykuluk) kırmızı etten daha yararlı. Fakat hastalıklı olmamasına dikkat edin.
Balık yerken ağır ****l zehirlenmesi riskini azaltmak için küçük ve yüzeyde yetişen balıkları seçin. Çiftlik balıklarını ise tercih etmeyin.

Taş devri diyetinin genel ilkeleri

İki beyazı (şeker ve beyaz un) iyice azaltın, hatta mümkünse hiç yemeyin. Tuzu (üçüncü beyaz) tamamen kesmeseniz de azaltın.
Her mevsimin taze sebze ve meyvesini tüketin.
Özgür dolaşan hayvanların etini, süt ürünlerini ve yumurtasını yiyin.
Zeytinyağı dışındaki sıvı yağları ve margarini tüketmeyin. Doymuş yağları (tereyağı, iç yağı, kuyruk yağı) tercih edin.
Her yiyeceği doğal şekline en yakın olarak tüketin. Paketlenmiş gıdalara itibar etmeyin.
Toplam diyetin en az yarısını çiğ yiyeceklerden oluşturun.
Kefir, yoğurt, turşu, sirke, nar ekşisi ve boza gibi probiyotiklerden (faydalı mikroplar) zengin gıdaları fazla tüketin.
Yasaklar haricinde yeme sınırı yoktur. Doyuncaya kadar yiyebilirsiniz. (Patlayıncaya kadar değil!)
Yeterince güneşlenin ya da kan düzeylerini 40-120 ng/ml arasında tutacak kadar D vitamini takviyesi alın.
Omega 3/Omega 6 oranınızı artırın. Mutlaka Omega 3 takviyesi alın.
Günde en az 2 litre su için.
Derin nefes alın, stresten uzak durun, iyi uyuyun.

Taş Devri diyetinde yasaklı yiyecekler

Tuz ve şeker insanların beslenmesine sonradan eklenen ürünler
Fasulye cinsleri (kuru, taze hiçbir türü).
Patates
Buğday, arpa, mısır gibi tahıl ürünleri (un ve undan yapılabilen makarna, ekmek gibi tüm ürünler dahil). Bu yiyeceklerin karbonhidrat ve glisemik indeksleri çok yüksek.
Süt ve süt ürünleri

Yenilebilir yiyecekler

Et, tavuk ve balık
Yumurta
Meyve
Sebze
Çerez çeşitleri (yer fıstığı hariç). Badem, cevizi tercih edin.
Çilek, böğürtlen ve dut çeşitleri

Fazla yemeniz gereken besinler

Kök sebzeler (havuç, şalgam, yabani havuç, yer elması)
Sakatat (özellikle ciğer ve böbrek)

pudra.com

 

Ekli dosyalar

  • diyet.jpg
    diyet.jpg
    16,2 KB · Görüntüleme: 41

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst