Tereyağı Yemeli mi?

Es_se

Daimi Üye
Tepki
22.496
Soru: Düşük yağlı beslenmenin en iyi yolu tereyağı mıdır? Tereyağını çok seviyorum ve küçük porsiyonlarda kahvaltıda, sıcak ekmeğe sürerek yiyorum. Tereyağı yemeli miyim? Sabah

Cevap: Sevgili Sabah, sanırım cevabım çok hoşuna gidecek. Taze ekmekle tereyağı yemekten vazgeçmek için bir neden yok. Bu tereyağının başka bir alternatifi yok anlamına gelmemeli. Bunun yerine reçel, yağsız krem peynir de taze ekmekle tüketilebilir. Tüm light margarinler yada sahte tereyağları müşteri toplamak için tereyağı kadar sağlıklı doymuş yağ olduklarına alıcıyı ikna etmeye çalışır. Gerçek şu ki, bu yağlar bitkilerden elde edilir ve hidrojene bağlı nebati yağdırlar. Sonuç olarak yağ tereyağına çok benzer bir yağ haline gelir.

Bu hidrojenizasyon süreci sırasında yağ moleküllerinin moleküler biçimi doğal olandan olmayana doğru değişir ve dönüşmüş yağ asidi olarak adlandırılır. Buradaki değişim önemlidir. Yapılan çok miktarda çalışmalar kan kolesterolü üzerinde olumsuz etkisi olduğunu belirlemiştir. Son yapılan araştırma da trans yağ asitleri ve göğüs kanseri arasında bir bağ olabileceğini gösterdi. Bu etkinin fetal (gebelik döneminde) ve bebek gelişim çağında da söz konusu olabileceği konusunda kaygılar var.

Bu doğrultuda tereyağı olduğunu söyleyen, gerçek olmayan hiçbir tereyağını önermem. Tereyağından daha sağlıklı alternatifler deneyebilirsiniz. Örneğin ekmeğinize biraz zeytin yağı serpiştirebilirsiniz. Zeytinyağı sağlıklı bir yağdır. Zeytinyağlı ekmeğinizin üzerine biraz şekerli tarçın, hafif bir bal ya da reçel sürebilirsiniz. Bazıları yağsız krem peyniri de tercih edebilir.

Eğer gerçek tereyağı bulursanız her gün en fazla bir çay kaşığı yiyebilirsiniz. Ancak beslenmenizi aldığınız yağ kalorilerini yakmaya göre ayarlamalısınız.

Meyve suyu, yağsız krem peynir üzerine taze meyve ve tam tahıllı tost ekmeği ile yaptığınız kahvaltıda bir çay kaşığı tereyağı yiyebilirsiniz. Ne yediğinizi, hangi yiyeceklerden yağ aldığınızı iyi bilmelisiniz. Her gün böyle beslenmemeli, öğünlerinizi farklılaştırmalısınız.

Beslenme Uzmanı Sue Gilbert

sadiye

Admin
Admin
Tepki
56.318
tereyagini bende cok seviyorum ama genellikle kek, kurabiyede kullaniyorum :hhhhhh:

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar