Tıp dünyasında 2 büyük buluş

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.117
Tepki
83.535
Puan
113
Konum
İstanbul
499920110813074126755.jpg




Tıp dünyasında 2 büyük buluş

Tıp dünyasındaki gelişmelere her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Sağlık sektöründeki bilim adamları iki yeni buluşa daha imza attı.

Amerikalı doktorlar, 3 lösemi hastasından aldıkları hücrelerin genetiğini değiştirerek, kanseri yenmeyi başardı. Diğerinde ise bilim adamları yara bandı gibi vücuda yapıştırılabilen elektronik deri geliştirdi. New England Journal of Medicine ve Science Translational Medicine dergilerinde yayımlanan makaleye göre genetiği değiştirilmiş bağışıklık sistemi hücresinin ortalama bin kanser hücresini öldürdüğü görüldü.

Araştırmada yer alan, Pennsylvania Üniversitesi'nden Carl June, "Tahminimizden daha çok işe yaradı." dedi.

İlk kez başarıya ulaşan yöntemde bilim adamları araştırmalarında, yaşları 65 ile 77 arasında, daha önce değişik kemoterapi tedavileri almış ancak lösemiden kurtulamamış üç erkek hastayı kullandı. Hastalardan virüslerin veya saldırdığı hücreleri bulabilmek için yüzeylerinde reseptör bulunan T-hücreleri alındı. Bu hücreler genetiği değiştirilerek; çoğalıp kronik lenfotik lösemiye neden olan B-hücrelerine enjekte edildi. Genetiği değiştirilmiş T-hücreleri verilmesinden sonra, vücutlarında B-hücresi şeklinde ortalama birer kilo tümör bulunan hastalarda yaklaşık üç haftada kanserli yapılar yok oldu.

Tedavi ateş, nefes darlığı, ishal gibi yan etkilere sebep olsa da hastalardan ikisinde kanser tamamen yok oldu. Hastaların on aydır sağlıklı olduğu bildirildi. Elektronik deriyle ilgili makale Science dergisinde yayımlandı. Buna göre, kopmadan esneyebilen birkaç mikrometre büyüklüğündeki yarı iletken parçalar, hava geçiren, şeffaf bir sentetik bandın üzerine yerleştirildi. Boyun bölgesine yapıştırılan flasterden elde edilen verilerle bilgisayar oyununu sesle kumanda eden bilim adamları, geliştirdikleri yöntemin, kas veya sinir hastalıkları nedeniyle hareketlerini kontrol edemeyen insanlar için uygulanan robotik tedavilerde de kullanılabileceğini bildirdi. 0,09 gram ağırlığındaki flasterin en büyük artısı da tamamen kablosuz olması.

AA
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst