Tiroid hastalıkları nelerdir?

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
41
Konum
..
Tiroid bezinin işlevleri kalıtım, radyasyon, iyot eksikliği, yaşlanma gibi faktörlere bağlı olarak bozulabiliyor.


tiroid-mkle.jpg


Gırtlağın ön tarafında bulunan tiroid bezi salgıladığı hormonlarla, vücuttaki tüm organların işleyişini ve ****bolizmasını etkiliyor. Ancak kalıtım, mikroplar, yaşlanma, ısı değişiklikleri, iyot eksikliği ya da fazlalığı, radyasyon, kullanılan ilaçlar ve kanser gibi faktörler tiroid bezinin çalışmasını bozuyor. Tiroid beziyle ilgili sorunlar Türkiye için ciddi bir sorun. Farklı illerde okul çağında yapılan taramaların sonucuna göre tiroid hastalığının görülme sıklığı yüzde 5 ile yüzde 56 arasında değişiyor. Tüm endokrin hastalıklar gibi tiroid hastalıkları da kadın hastalarda daha sık görülüyor. Yaşa bağlı olarak da tiroid hastalığının sıklığı artıyor.

Belirtileri neler?

Tiroid bezinin çalışmasıyla ilgili sorunlarda hastaların boyun ön kısmında bir şişlik ve nadir olarak ağrı, boğazda baskı hissi, ses kısıklığıyla hekime başvurduğu söylenmektedir. Bazen şişlik hasta yakınları tarafından farkedilir ve kendisinin bir şikayeti olmaz. Bu durum çoğunlukla tiroid bezi büyümesine, yani guatra bağlıdır. Ağrı ise tiroid iltihabına veya tiroid içine kanamaya bağlı olabilir.

Hipotiroidi ve hipertiroidi

Tiroid bezinin çok farklı hastalıkları olabiliyor. Ülkemizde en sık görülen biçimi guatrın büyümesi ya da tomurcuklanması. Bu hastaların tiroid tümörleri açısından araştırılması gerektiği belirtiliyor.

Hipotiroid hastalar ciltte kuruluk, saçlarda kabalaşma, yüzde ve vücutta şişlikler, üşüme, uykuya eğilim, kabızlık, kadınlarda adet düzensizlikleri, seste kalınlaşma ile başvurabilirler. Hipertiroidi ise aşırı tiroid hormonu salgılanması sonucu görülür. Hastalar iştah artmasına rağmen kilo kaybı, çarpıntı, terleme, sıcağa tahammülsüzlük, titreme, bağırsak hareketlerinde süratlenme, adet düzensizlikleri, uyku bozukluğu ve sinirlilik yakınmaları ile gelebilirler.

Tanıda kullanılan testler

Tiroid hastalığından şüphelenildiği durumlarda öncelikle hastanın hastalık öyküsü alınıyor ve ayrıntılı muayene ediliyor. Kanda tiroid hormonlarının düzeylerinin tayininin yanısıra ultrasonografi, sintigrafi olarak adlandırılan görüntüleme yöntemi, tiroid bezinden ince iğne ile örnek alınması başlıca tanı yöntemleri olarak kabul ediliyor. Tiroid hormonları veya tiroid hormon yapımını engelleyen ilaçların tedavide öncelikle kullanıldığı belirtiliyor.

Kansere dönüşme ihtimali

“Kanser olur muyum?” sorusu tiroid hastalığı olan birçok hastanın kafasını kurcalayan bir soru. Mevcut bir guatrda kanser saptanmaz ise genelde bu bezde sonradan kansere dönüşme gözlenmiyor. Tiroid kanserleri çoğunlukla çok iyi seyrederler. Tedaviye çok iyi yanıt verirler ve hastanın yaşam süresini etkilemezler. Tiroid kanserleri, tüm tiroid hastalıklarının binde birini oluşturmaktadır. Tiroid kanserini kadınlarda erkeklere oranla üç kat daha fazla görüyoruz. Vücudun diğer organlarında görülen kanserlere göre oldukça iyi bir seyir gösteriyor. Boyun bölgesinin dıştan ışın alması tiroid kanseri riskini artırıyor. Ancak radyoaktif iyot tedavisi bu riski artırmıyor. Tiroid bezinin hızlı büyümesi kanser açısından şüphelenilmesi gereken bir durum olarak değerlendiriliyor. Erken dönemde hiçbir problemi olmayan ele gelen nodüller görüldüğüne işaret ediliyor.

Geç dönem bulgusu, sert guatr, bazen boyunda hissedilen lenf bezleri, yemek borusuna kadar kanser yayılmışsa yutma güçlüğü, nefes alma güçlüğü, ses kısıklığı gibi belirtiler görülebilir. Tiroid kanserinin erken tanısında ultrasonografi ile belirlenen nodüller değerlendirilir. Tiroid sintigrafisinde tespit edilen soğuk nodül varlığında nodüllere uygulanan iğne biyopsisinde alınan örneklerin laboratuvarda değerlendirilmesinden sonra tanı konulabilir. Erken tiroid kanserlerinin çoğunluğu şüpheli nodüllerin varlığı sonucu verilen ameliyat kararlarından sonra tespit edilebiliyor. Tiroid kanserinin tedavisi cerrahidir. Tiroid bezinin uygun şekilde doku bırakmaksızın temizlenmesi gerekiyor.

Tiroid hastalıklarının ameliyatla tedavisi

Tiroid kanserleri dışında, kozmetik nedenler, tiroide bağlı olarak yutma güçlüğü ve nefes alma probleminin ortaya çıktığı, ses kısıklığı geliştiği durumlarda ameliyat tercih edilebiliyor. İlaç tedavisine yanıt vermeyen hipertiroid durumunda, şüpheli tiroid bezi nodüllerinde ve hastanın görüntü olarak rahatsızlık duyduğu durumlarda hastaya ameliyat önerilebiliyor.

Tiroid bezi yapısal olarak iki adet lobdan oluşur. Bu nedenle her iki lop ayrı ayrı değerlendirilerek ameliyatı planlanır. Hastanın durumuna göre her iki lobun tamamen alınmadan her iki loptan biraz doku bırakılarak ameliyat yapılabilir. Bazen de bir taraf tamamen çıkarılır diğer tarafta biraz doku bırakılır. Tümör söz konusu olduğunda ise her iki lobun da çıkarılması gereklidir. Ameliyatta hastanede kalış süresi maksimum iki gündür. Genellikle hastalar ameliyattan bir gün sonra taburcu edilir. Bir hafta içinde normal hayata dönebilirler. Tiroid hastalarının ameliyattan sonra iyi takip edilmesi gerekir. Kontrollere gelmeyen hastalarda operasyon sonrasında tekrarlama ya da hormon eksikliğine bağlı problemler gelişebilir.

Ameliyatın riskleri

Ameliyattan önce hekimin hastayı çok iyi bilgilendirmesi ve hastanın da ameliyat ve sonrasıyla ilgili merak ettiği konuları hekiminden öğrenmesi gerekiyor. Tiroid ameliyatlarının uzman ellerde başarısının yüzde 100’e yakın olduğunu söylenmektedir.

Tiroid bezi, boyun ön duvarındaki çok önemli damar ve sinir yapıları ile komşuluk içindedir. Ameliyatın bu yüzden büyük bir dikkatle yapılması gerekir. Önemli sinirlerle komşuluk içinde olduğu için bu sinirlerin kesilmesi ya da yaralanmasıyla hastalarda ameliyat sonrasında nefes darlığı, hiç nefes alamama, ses kısıklığı, ses çatallaşması, ses yorgunluğu yüzde 1’den daha az oranda görülebilir. Ayrıca vücudun kalsiyum ****bolizmasını düzenleyen paratiroid bezleri tiroid dokusuyla yakın komşuluğu nedeniyle yanlışlıkla çıkartılır veya kanlanması bozulursa özellikle ellerde ayaklarda ve yüzde uyuşukluk ve kasılma şikayetleri gelişir. Bu problemin görülme oranı da binde 5 ile yüzde 3 arasında değişir.

Hipotiroitin belirtileri

  • Tiroit bezinin az çalışmasına bağlı olarak ortaya çıkan sorunlarü
  • Çabuk yorulma
  • Soğuğa hassasiyet
  • Kilo alma
  • Kabızlık
  • Seste değişiklik
  • Göz kapağında ödem
  • Ciltte kuruluk, solukluk
  • Nabzın düşük olması
  • İş gücü kaybı
  • Dikkat kaybı

Hipertiroitin belirtileri

  • Tiroit bezinin fazla çalışmasına bağlı gelişen sorunlar
  • Kilo kaybı
  • İshal
  • Sıcağa tahammülsüzlük
  • Terleme
  • Saç dökülmesi
  • Huzursuzluk
  • Korku
  • Uyku bozukluğu
  • Yutma güçlüğü

Tanı yöntemleri

  • Hastalık öyküsünün alınması
  • Muayene
  • Tiroid hormonu tayini
  • Ultrasonogragi
  • Sintigrafi
  • Biyopsi
Alıntıdır!
 

özz

Yeni Üye
Katılım
15 Ekim 2010
Mesajlar
9
Tepki
9
Puan
3
Konum
bartın
troıd ıle benım basımda belada..bu sayfayı okuyan arkadaslarıma bı uyarıdabulunmak ıstıyroum..tedavım kucuk bı hastane de basladı.dahılıye hekım bakmısttı..daha sonra kapsamlı bır hastanenın endokrın bolumune gıttım ..aslında asıl sorun troıd degıl onu etkıleyen prolaktın ve bobrek ustu bezler de olan aksaklıklarmıs..bu degerler anormal seyrettıgı ıcın troıdım duzensız calısıyormus..sıze tavsıyem bunu farkedersenız arastırmalarını soyleyın..benım gec farkedıldı bunun ıcın aldıgım kıloları 4 yılın sonunda yenı verebıldım..:hhhhhh:
 

sunay

Daimi Üye
Katılım
15 Mart 2010
Mesajlar
2.225
Tepki
2.121
Puan
113
Yaş
55
Konum
istanbul
diğer adıda guatır bir ara tedavi görüyordumki sonra tansiyon şeker derken ilaçlarım çoğaldı bende troid tedavimi yarım bıraktım çok kilo aldım bir türlüde veremiyorm perhiz yaosam şekerim çok düşüyor bazen çok perişan ediyor beni Allah yardım etsin ne diyim:dertli::dertli:
 
G

guzelcem

Misafir
Emeğine sağlık canısı sayende bilgi sahibi olmuş olduk çok çok teşekkürler.
 

zuzu44

Daimi Üye
Katılım
5 Ekim 2010
Mesajlar
10.822
Tepki
8.685
Puan
113
Konum
istanbul
Çabuk yorulma
Soğuğa hassasiyet
Ciltte kuruluk, solukluk
Nabzın düşük olması
el ve ayak yanması(ayaklarımı kovaya sokuyodum her gün yanıyo diye)
İş gücü kaybı
Dikkat kaybıSıcağa tahammülsüzlük
Terleme
Saç dökülmesi
Huzursuzluk
Korku
Uyku bozukluğu
Yutma güçlüğü
kilo kaybı
ve sık wc çıkma büyük yapma günde 4-5 kere büyük yapıyodum
nisan ayından bu yana tedavi görüyorum troid bezlerim az çalışıyo ama benim bünye kilo alıcağı yerde kilo verdiriyo
ve bir hafta hastanede serum taktılar sürekli suratım şişti hastane hastane dolandım salı günü kontrole gidicem umarım değerlerim düşer 10.74 lerde hala bir türlü normala inmiyo değerlerim
 

gülo

Aktif Üye
Katılım
27 Haziran 2010
Mesajlar
207
Tepki
221
Puan
43
Yaş
65
Konum
ÜMRANİYE
Bende troid hastsıyım benim tsh yüksek sınr 4 ken benim 15 hormonilacı alıyorum ömrümün sonuna kadar alacakmışım yalnız bende kemik erimeside başlamış bu ilacta kemik erimesi yapıyormuş bilmemki ne yapcaz ilaçlarda bir tarafı yaparken diger tarafı yıkıyorr hayırlısı rabbimden
 

zuzu44

Daimi Üye
Katılım
5 Ekim 2010
Mesajlar
10.822
Tepki
8.685
Puan
113
Konum
istanbul
gülo bende ömür boyu kullanıcam ama hapın kemik erimesine yol açtığını senden duyuyorum hangi ilacı kullanıyosun
 
OP
Arina

Arina

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
49.102
Tepki
50.485
Puan
113
Yaş
41
Konum
..
Çok geçmiş olsun hepinize arkadaşlar.

Zuzum, inşallah değerlerin iyi çıkar
 

akca

Üye
Katılım
28 Mayıs 2011
Mesajlar
84
Tepki
62
Puan
18
Konum
istanbul
bendede troid bezinde iltihap oluşmuştu iltihaptan dolayıda bir kis oluşmuş kis hala duruyo iltihap kurutuldu şükürler olsun hastaneye git gel çok zor allah herkese şifa versin arkadaslar
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst