Tüketiciler dava yağmuruna hazırlanıyor
Tüketici Dernekleri, sağlığa zararlı üretim yapan firmaların açıklanması ısrarından vazgeçmiyor. Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) listeyi mahkeme yoluyla almak için Tarım Bakanlığı’nı dava yağmuruna tutmaya hazırlanıyor.TÜDEF Başkanlar Kurulu, hafta sonunda Eskişehir’de toplanacak. Tarım Bakanlığı’na sağlığa zararlı üretim yapan firmalarla ilgili denetim sonuçlarını ve listesini açıklaması çağrısı yapılacak. Bakanlık bu çağrıya yanıt vermezse, bakanlık hakkında on binlerce dava açılacak. Ankara 6. İdare Mahkemesi, konuyla ilgili açılan bir davada, “Halkın sağlığını ilgilendiren hususların ‘ticari sır’ olmayacağı” kararına varmıştı.
TÜDEF Başkanı Sıtkı Yılmaz, tüketicinin karşı karşıya olduğu ‘gıda riskinin’ giderilmesi için bir talep listesi hazırladıklarını söyledi. Bunu 8 Nisan’da Eskişehir’de yapacakları toplantıyla kamuoyuyla paylaşacaklarını belirten Yılmaz, “Tarım Bakanlığının denetimleri sonucu ürünlerinde ilaç kalıntısı bulunan, sağlığı tehdit eder düzeyde yapay tatlandırıcılar kullanan, yüksek oranlı GDO kullanan firmaların listesinin kamuoyuyla paylaşılmasını isteyeceğiz. Eğer bu çağrımıza yanıt gelmezse 40 bin üyemiz başta olmak üzere tüm tüketicilere Bakanlık aleyhine dava açmaları çağrısı yapacağız” dedi.
BURSALI AVUKAT ÖRNEK OLDU
Bursalı Avukat Erol Çiçek, hukuk mücadelesiyle Tarım Bakanlığı’nın sağlığa zararlı üretim yaptığını belirlediği firmaların listesini aldı.
Çiçek, Tarım Bakanlığı’nın 2009’da yaptığı gıda denetimi sonuçlarına ulaşmak için başlattığı hukuk mücadelesini kazandı. Tarım Bakanlığı, denetimlerde, sağlığa zararlı üretim yaptığı belirlenen firmaların ve ürünlerinin yer aldığı 24 sayfalık listeyi Çiçek’e, yayınlanmamak şartıyla ‘kişiye özel’ kaydı ile verdi.
Çiçek, Tarım Bakanlığı’nın 2009’daki gıda denetimlerine ilişkin haberlerin basında yer alması üzerine, ‘Bilgi edinme hakkı’ çerçevesinde, ürünleri sağlığa zararlı çıkan firmaların isimleri ve ürünlerinin listesinin kendisine verilmesini istedi.
‘HALK SAĞLIĞI TİCARİ SIR OLMAZ’
Bakanlık 2 Ağustos 2010’da Erol Çiçek’e ‘Yasal çerçevede gıda denetimi yapılan firmaların teşhir edilmesine ilişkin bakanlığın yetkisinin bulunmadığını, mahkeme kararı olmaksızın firma isimlerinin ilan edilmesinin mümkün olmadığını’ bildirince konuyu mahkemeye taşıdı.
Bakanlık aleyhine, Ankara 6’ncı İdare Mahkemesi’nde, bakanlık işleminin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açtı. Dava dilekçesinde, bakanlığın bilgileri açıklamama kararının sağlıklı yaşam hakkını olumsuz etkilediğini vurguladı.
6’ncı İdare Mahkemesi, 15 Aralık 2010 tarihli yürütmeyi durdurma kararında, halk sağlığını ilgilendiren hususların ticari sır olarak nitelendirilmesinin mümkün olmadığı, davacının başvurusunun reddinin mevzuata uygun olmadığı ifade edildi.
Bu karar üzerine Tarım Bakanlığı, sağlığa zararlı ürünler ve üretici firmalar listesini Çiçek’e ‘kişiye özel’ olarak gönderdi. Bu nedenle liste kamuoyu ile paylaşılamadı.
DOMATESTE ZİRAİ İLAÇ
Ancak Avukat Çiçek, listedeki firmaları açıklamasa da denetim sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Çiçek, kırmızı pul ve toz biberde aflatoksin ile sudan boyası; sıvı yağlarda poli aromatik hidrokarbonlar - Benzo(a) pirene, margarinde benzoik ve sorbik asite, tuzda potasyum iyodata, alkollu içkilerde metil alkole, armut, çilek, domates, elma, erik, ıspanak, kabak, kavun ve yoğun olarak biber, hıyar ve domateslerde zirai ilaç kalıntısına rastlandığını söyledi.
Bal ve pekmez analiz sonuçlarında da kötü örneklerin çok olduğunu anlatan Çiçek, “Kurutulmuş meyvelerde kükürt dioksit, fındık, kuru incir, antepfıstığı, lokum ve helvada aflatoksin çıkmış” sözleriyle özetledi raporu.
Kendisine 24 sayfalık bir liste gönderildiğini açıklayan Erol Çiçek, beyaz peynir ve dondurmada mikrobiyolojik analizin olumsuz çıktığını, yoğurt, peynir ve tereyağında bitkisel yağlara rastlandığını vurgulamıştı.
Kırmızı ette, domuz ve tek tırnaklı hayvan etine rastlandığını bulgusunun yer aldığı raporda, şeker ve şekerlemelerde de boya miktarı açısından olumsuzluklar olduğunu söylemişti.
Hürriyet