Türkiye'den Norveç'e nota

yasemen81

Daimi Üye
Tepki
939
63 yaşındaki Türk kadın için ambulas çağıran yakınları, polis tarafından tartaklanırken yaşlı kadın yaşamını yitirdi.

Norveç polisi ırkçı yaklaşımıyla eleştirilirken, olay Türkiye'de de büyük yankı uyandırdı.

Norveç’in başkenti Oslo’da Pazar günü kalp krizi geçiren ve yakınlarının ambulans servisiyle tartışması sonucu geç müdahale edildiği için hayatını kaybettiği belirtilen Döndü Tulum’un (63) cenazesi Türkiye’ye gönderildi.Döndü Tulum’un Norveç’te yaşayan çocukları, annelerinin geç müdahale nedeniyle hayatını kaybettiğini savunarak, avukat tuttu. Hukuki süreç, defin işleminden sonra başlatılacak.

Türk Hava Yolları uçağının TSİ 13.10’daki seferiyle Oslo’dan gönderilen cenaze, İstanbul’dan ailenin memleketi Samsun’a götürülecek.Çocuklarının AA muhabirine verdiği bilgiye göre, başkent Oslo’nun merkezinde kızı Canan Uçarlı’nın evinde kalan Döndü Tulum, Pazar günü 11.30’da aniden fenalaşarak yere yığıldı. Kızı Canan Uçarlı, ambulans merkezinden yardım istedi. Ambulans görevlilerinin hastanın durumuyla ilgili uzun uzun sorular sorması üzerine öfkelenen hastanın yakınları ile ambulans görevlileri arasında tartışma yaşandı.

Döndü Tulum’un damatlarından Yusuf Yüksel, ambulans beklerken polisle karşılaşmalarını şöyle anlattı: "Yarım saate yakın ambulansı bekledik. Kayin validemin rahatsızlandığı evin Oslo’nun merkezinde olmasına rağmen, gelmeyince birkaç kez arayıp nerede kaldığını sorduk. Bir süre sonra, ambulansa bakmak için kapının önüne çıkan Canan Uçarlı’nın eşi Fedai Uçarlı, kapının önünde polis araçlarını ve ambulansı bekler görünce, neden hastaya müdahale etmediklerini soruyor ve kızgınlıkla polis aracına vuruyor. Bunun üzerine onu kelepçeleyip yere yatırıyorlar. Sonra Fedai’nin oğlu da dışarı çıktı, aynı olayla o da karşılaşıyor ve polisler onu da kelepçeleyip yere yatırıyor. Ben de dışarı çıktığımda polisin iki kişiyi de yere yatırdığını gördüm. Ne olduğunu sorduğumda beni de yakalayıp yere yatırmak istediler. Ancak yakalayamadılar.

Fedai Uçarlı’nin eşi Canan Uçarlı da annesinin durumunu ve yerde yatanın eşi olduğunu anlatmak için polislerin yanına gittiğinde, onu da kelepçeleyip yere yatırdılar.Bu sırada benim eşim içeride annesinin yanında bekliyordu. Bu arada 7 polis ekibinin evin önüne geldiğini gördük, polisler sanki terörst avına çıkmış gibiylerdi. Polisler dışarıda akrabalarımızla dövüşürken bir ara ambulanstaki görevliler eve girdi ve hastaya müdahaleye çalıştı, ancak kayın validemin öldüğü anlaşıldı." Norveç gazetelerinde yer alan haberlere göre, ambulans görevlileri, ailenin kendilerine defalarca telefon açtığını ve sinirli bir şekilde konuştuklarını iddia ederek, bu nedenle korktuklarını ve polise haber verdiklerini, polis gelinceye kadar da evin önünde beklediklerini söylediler.Samsunlu 6 çocuk annesi Döndü Tulum’un Norveç’te bulunan 4 çocuğunun yanına 6 yıl önce geldiği ve oturum için müracaat ettiği öğrenildi.Döndü Tulum’un ölüm haberi üzerine araştırma yapan Türkiye’nin Oslo Büyükelçiliğinden konsolos Erkan Güven, gelişmeler konusunda sürekli bilgi aldıklarını söyledi.Norveç makamlarının yaptığı otopsi işlemlerinin tamamlandığını kaydeden Güven, ölüm nedeni olarak kalp yetmezliğinin gösterildiğini bildirdi. Güven, ailenin ambulansa 11.31’de telefonla haber verdiğini ve yardım istediğini kaydederken, "Ambulans görevlileri, önce verdikleri bilgide eve 11.51’de ulaştıklarını bildirdi, eleştirilerin artması üzerine olay yerine 11.42’de ulaştıklarını söylemeye başladılar. Güvenlik görevlileri de olay yerine ölüm nedeniyle gittiklerini açıklıyor" diye konuştu.

DAVUTOĞLU: NORVEÇ'E NOTA VERİLDİ

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Norveç’te bir Türk ailesine yönelik tutumla ilgili basına yansıyan habere yönelik soru üzerine "Norveç’te vatandaşımız Döndü Tulum’un maalesef çok acı bir şekilde kaybı, bizi büyük bir teessüre sevk etmiştir. Gerek ailesine, gerekse bütün yakınlarına buradan taziyede bulunmak istiyorum. Bütün vatandaşlarımızın hukukunu takip etmek bizim görevimizdir. Bu durumda ise sadece bir vatandaşımızın hukukunu takip etmek değil, bir insan hakları, insani bir durum da söz konusu" diye konuştu.

Olayı yakinen takip ettiklerini ifade eden Davutoğlu, "Burada bir ihmal ve kusurun olup olmadığı konusunun araştırılması için Norveç makamlarına resmen başvurduk. Ankara’da Norveç Büyükelçiliğine bir nota verildi, bir girişimde bulunuldu. Oslo Büyükelçiliğimiz de olayı yakinen takip ediyor" dedi.

Bu tür olayların cereyan etmemesinin çok önemli olduğunu söyleyen Davutoğlu, etnik, dini, kökeni ne olursa olsun, medeni bir toplumda karşılaşılmaması gereken bir tablo olduğunu belirterek, sebepleri araştıracaklarını ve Norveç makamlarıyla bu konuya açık şekilde görüşeceklerini kaydetti.

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar