Türkiye, dünya rezervinin yüzde 70'ine sahip! Neredeyse altın değerinde ve her geçen gün daha da kıymetleniyor!
Tüm dünyanın gözü 'bor'da , 'bor'un yüzde 70'i Türkiye'de! Kullanamını giderek artan bu müthiş maden, Türkiye'yi önümüzdeki 50 yıl içerisinde ihya edecek! Petrolü geride bırakacak bu madenin bilinen rezervleri Türkiye'ye 1000 yıl yetecek durumda.
Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürü Orhan Yılmaz, Kütahya'nın Emet ilçesindeki Borik Asit Fabrikasında ürettikleri bor kimyasallarının yüzde 95'ini 68 ülkeye sattıklarını bildirdi.
Emet ve Hisarcık ilçelerindeki Emet Bor İşletmesi ve bor madeni sahaları, Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı yöneticileri ile İstanbul'dan gelen basın mensuplarına tanıtıldı.
Dünya bor madeni rezervinin yüzde 70'ine sahip Türkiye'de bu madenin yaklaşık yüzde 70'inin bulunduğu Emet'e gelen Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı Başkanı Prof. Dr. Güven Ünal, vakıf üyesi Prof. Dr. Güngör Tuncer ve basın mensupları, ilk olarak Hisarcık'taki bor sahalarını inceledi.
Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürü Orhan Yılmaz, ürettikleri bor kimyasallarının cam, seramik, deterjan üretimi gibi alanlarda kullanıldığını ifade ederek, şöyle konuştu:
''Dünyada ciddi pazar avantajı sağlamış bulunmaktayız. 2002 yılında 186 milyon dolar olan ihracatımızda bu yıl 600 milyon doları aşacağız. 2012 yılına kadar ihracat hedefimiz 1 milyar dolardır. Bunun da gerçekleşmesiyle firma karımız 600 milyon dolar olacaktır. Ürettiğimiz boru iç piyasaya bugün dışarıya verdiğimiz fiyattan yüzde 35 daha ucuz vermekteyiz. Bu devamlı böyle olacak anlamı taşımasın. Ürettiğimiz bor kimyasallarının yüzde 95'ini 68 dünya ülkesine satmaktayız. İhracatımızın yüzde 50'sini Çin, Japonya, Malezya gibi Uzak Doğu ülkelerine yapıyoruz.''
Yatırım ağı genişletiliyor!
Eti Maden İşletmelerinin yatırım ağını genişletmeye devam ettiklerini anlatan Yılmaz, Emet Borik Asit Fabrikasının kapasitesini artırmaya çalıştıklarını söyledi.
Firmanın daha fazla ihracat hedefiyle yoluna devam ettiğini kaydeden Yılmaz, ''Bor kimyasallarında 2002'de 800 bin ton olan üretimimiz bu yıl 1 milyon 500 bin ton, önümüzdeki 4 yıl içinde ise 3 milyon 500 bin tona çıkarılacaktır'' dedi.