Hanımefendi.com
Daimi Üye
Memorial Şişli Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Prof. Dr. Sami Katırcıoğlu, beş duyu organından biri olan kulağın, uçak yolculuğu sırasında çeşitli nedenlerle zarar görebileceğini belirterek, bu olumsuzluğun alınacak bazı tedbirlerle ortadan kaldırılabileceğini bildirdi.
Prof. Katırcıoğlu, "Dış kulak yolunda oluşan basınç değişiklikleri kulak zarında bombeleşme ve çökme gibi olaylara neden olur. Kulak zarındaki bu bombeleşme veya çökme yutkunma esnasında burun ile kulağı birleştiren östaki borusunun açılması ile dengelenir. Orta kulak basıncı ve dış kulak yolu basıncının denkleştirilmesi sonucu kulak zarındaki mevcut bombeleşme veya çökme düzelir. Bu fizyolojik bir olaydır ve yutkunma esnasında gerçekleşir. Östaki borusunun basıncının, denkleme olayında yeterli olamaması, kişide kulakta dolgunluk, ağrı ve işitme azalmasına yol açar. Östaki borusunda bu fonksiyon bozukluğu çeşitli hastalıklar esnasında daha da belirginleşir."
NE YAPILMALI?
Akut nezle, alerjik nezle, sinüzit gibi hastalıkların, östaki borusunun açılma fonksiyonunu bozarak uçuş esnasında orta kulak basıncının dengelenmesini engellediğini belirten Katırcıoğlu, "Uçağın kalkış ve inişi esnasında dış ortam basıncı hızla değişir. Günümüz uçaklarında kabin basıncı otomatik olarak ayarlanmakla beraber bu ayarlanma öncesinde ve esnasında artan veya eksilen dış kulak yolu basıncı yukarda sayılan hastalıklar esnasında yeterli derecede dengelenemez ve orta kulakta ciddi sorunlar oluşabilir. Böyle bir durumda sık sık yutkunma, bir şeyler yeme, çiklet çiğneme östaki borusunun açılmasını ve orta kulak basıncının dengelenmesini kolaylaştırır."
Uçuş esnasında iniş ve kalkışta, dış kulak yolu basıncının hızlı artışı veya azalışı sonucu, kulak zarının ve buna bağlı olarak kemikçik zincirinin aşırı derecede hareketine bağlı olarak nadiren de olsa iç kulak hasarının görülebildiğini vurgulayan Katırcıoğlu, "İç kulakta yüksek basınçtan etkilenen ’reissner membranı’ yırtılabilir. Bu durumda oluşacak tablo daha farklı olup, şiddetli bir kulak uğultusu ve işitme kaybıyla kendini belli eder. Bu tabloda genellikle ağrı olmaz ve nadiren birlikte baş dönmesi de görülebilir. Bu durumla karşılaşan bir yolcu uçuş sonunda acilen bir hekime müracaat etmelidir aksi takdirde olay kalıcı işitme kaybı ile sonlanabilir" ifadelerine yer verdi.
Akut nezle, alerjik nezle ve sinüzit gibi durumlarda mümkün olduğunca uçak yolculuğundan kaçınılması gerektiğini vurgulayan Katırcıoğlu, eğer bu mümkün olmuyorsa bu gibi durumlarda bir hekime danışarak uçuş öncesi bazı ilaçlar alınarak, bu durumlara engel olunabileceğini bildirdi. Katırcıoğlu, böyle durumlarda alkol alınmasının, burun mukozası ve burun etlerinde şişmeye neden olacağından tabloyu daha da ağırlaştırabileceğini kaydetti.