En sonunda, seneler önce çok genç yaşta vefat eden babaannemin komşusu güzel Nermin ablanın un helvası tarifinin meşhur olduğunu öğrendim. Dün annem kara kaplı defterlerini aradı, taradı ve sonunda tarifi bulduk. Biz sade halini yaptık, beğendik. Bu şekilde Nermin ablayı da anmış olduk. Siz içine ceviz de ekleyebilirsiniz. Aynı irmik helvasında olduğu gibi dolmalık fıstık ekleyebilirsiniz. Unun üzerine eklediğiniz sütün içine damla sakızı katabilirsiniz. Hatta kayınvalidem süt yerine muzlu süt de kullanıyor. Nasıl arzu ederseniz.
İrmik helvası tarifine bir yorum gelmişti. Bir okuyucumun 15 yaşındaki oğlu, tarifin resimlerine baka baka helvayı tek başına yapmış ve ailece bayıla bayıla yemişler. Annesi teşekkür etmişti. Bu durum çok hoşuma gitti, o yüzden bu tarifi de adım adım fotoğrafladım.
Malzemeler:
- 250 gram tereyağı
- 2 su bardağı un
- 2.5 su bardağı süt
- 1.5 su bardağı toz şeker
- 1 paket vanilya
Yine helvaların olmazsa olmazı olan sabrınızı mutfak tezgahına koyuyorsunuz Un ve tereyağı bir tencereye koyup, yaklaşık 1 saat boyunca en kısık ateşte kavuruyorsunuz.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Un bir süre sonra (en az 35 dakika), sıvılaşmaya başlıyor. O aşamada biraz daha devam ediyorsunuz.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Rengi hafif koyulaşmaya başladıktan sonra, sütü ekleme vakti geliyor. Un ve yağ karışımının tencereye ve kaşığa yapışmaması gerek. Anneannemin yaptığı bir diğer test de, 1 kaşık sütlü karışıma ufak bir parça kavrulmuş undan koymakmış. Eğer koyduğunuzda cozzz diyorsa, tamam dermiş. Biz de yaptık tabii…
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Un kavrulurken, başka bir kap içerisine süt ve vanilyayı koyuyorsunuz. İçine toz şekeri de ekleyip, şekeri iyice eritiyorsunuz. Un kavrulduktan sonra, şekerli süt karışımını tencereye boca ediyorsunuz. Bu sırada ocağın altını daha harlı açın. Zaten kısa bir sürede un sütü çekiyor.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Çekene kadar hızlı hızlı karıştırıyorsunuz. Katılaşınca altını kapatıp, demlenmeye bırakıyorsunuz. Kaşık yardımıyla servis tabağına dizebilirsiniz. Afiyet olsun.
alıntıdır