LiLi
Daimi Üye
Gamzeli Ayva Güzeli
ÜZERİ İÇİN MALZEMELER : - 5 orta boy ayva
- 10 çay bardağı toz şeker
- 1 çay bardağı kızılcık konsantresi (tercihe bağlı nar suyu da kullanılabilir)
- 9 çay bardağı su
- limon suyu
- pasta kreması (istenirse evde hazırlanabilir , hazır olarak bulmak da mümkün)
ÜZERİ İÇİN HAZIRLIK - ayvaların kabuklarını soyup , enlemesine ikiye bölüyoruz , ortalarındaki sert çekirdek kısmını ayırıyoruz (kabukları ve çekirdeklerini atmıyoruz)
-limon suyu ile temizlediğimiz ayvaları ovuyoruz ki kararmasın
-yayvan bir tencereye önce ayva kabuklarını sonra da ayvaları oyuk kısımları yukarıda kalıcak şekilde diziyoruz.Ayva çekirdeklerini de tencereye serpiştiriyoruz.
-her yarım ayvanın üzerine bir çay bardağı toz şeker döküyoruz.
-9 çay bardağı suyumuzu da ilave ediyoruz ( genelde her yarım ayvaya 1 çay bard. su şeklinde bir ölçek vardır ben 1 çay bardağı kızılcık konsantresi kullanacağım için suyu az kullandım.)
-1 çay bardağı kızılcık konsantresi (yada isteğe bağlı nar suyu vs. olabilir) ekliyoruz
-ocağın altını kaynama olana kadar harlı , kaynama olduktan sonra kısık olarak ayarlıyoruz.
-tenceredeki su köpük köpük olunca ve ayvalar yumuşayıncaya kadar takribi 1-1,5 saat pişiriyoruz.
-pişen ayvaları servis tabağına alıp , jöle gibi olmuş suyundan da üzerlerine gezdiriyoruz , dışarıda soğumaya bırakıyoruz.
-6 yarım ayvayı soğuyunca ince uzun doğruyoruz , geriye kalan 4 yarım ayvayı püre haline getiriyoruz.
İÇ KREMASI İÇİN MALZEMELER: -4 yarım püre haline getirilmiş ayva
-100 gr labne peyniri
-1 vanilya
-1 adet krem şanti (üzerindeki talimatlarla hazırlanmış buzdolabında bir müddet bekletilmiş)
-az miktarda damla çikolata
DİĞER MALZEMELER : - 2 adet sade pastaban (evde yapımı da oldukça kolaydır) - pasta dekorları
YAPILIŞI : - pastabanları kalp şeklinde şekillendiriyoruz ve tercih ettiğimiz sıvı karışımla bir miktar ıslatıyoruz (ben kızılcık konsantresi tercih ettim)
- püre haline getirilmiş ayvaları , krem şanti ,labne ve vanilya ile mikserle karıştırıyoruz.
- taban olarak kullandığımız pastabanın üzerine iç harcı spatula yardımıyla yayıyoruz üzerine az miktarda damla çikolata ve pastaban kırıntısı serpip üst pastabanı yerleştiriyoruz.
- pasta kreması ile pastanın tamamını kaplıyoruz.
- süsleme için ayırdığımız ince kesilmiş ayvaları pastanın üzerine yerleştiriyoruz (içten dışa dizmek daha kolay)
- isteğe bağlı pastayı diğer dekor ürünleri ile süsleyebiliriz , ben kalp şeklindeki dekor çikolatalarla şekillendirdim..
AFİYET OLSUN. :sirin: