Yavru Köpek Bakımına Öneriler.

bitter_im

Kılıç Arslan
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
65.329
Tepki
55.860
Puan
113
Yaş
33
Konum
kocaeli
BZO6JD.jpg


Yavru köpeklerde eğitim çok önemlidir. Köpeğinizin ilerleyen zamanlarda istenmeyen davranışları sergilememesi için henüz küçüklükten itibaren bazı kuralların benimsetilmesi, gerekli sosyalleşme çabalarının gösterilmesi, tuvalet eğiti, davranış biçimleri gibi bir dizi sorumluluk sizi beklemektedir.



Yavrular karakterleri itibari ile oyuncudurlar ve onların bazı şeyleri doğru yapmıyor olmaları sahipleri tarafından sempatik bulunur. Tıpkı “ağaç yaşken eğilir” sözünde olduğu gibi ne denli sempatik olurlarsa olsunlar “hayır” demeyi öğrenmeleri ve patronun kim olduğunu kabul etmeleri ancak yavru iken mümkün olabilir. Bu makalemde size önemli olan bazı kuralların erken benimsetilmesinin ipuçlarını vereceğim.



Yavru Köpeğinizin Isırma Alışkanlığını İlk Günden İtibaren Engellemelisiniz

Yavrunuzda ısırma olgusunu bir oyuna dönüştürmemeli ve ilk günden itibaren engellemelisiniz. Bu önceleri çok sempatik gibi gözükse de sonradan sosyalleşen köpeğinizin aynı tavrı (o bunu oyun olarak kabul edecektir) dışarıda ya da evinize gelen kişilere sergilemesi sizi güldürmekten çok sinirlendirecektir.



Peki, Nasıl?



Yavru köpeğiniz ile oyun oynarken sizi fazla sert ısırırsa elinizi çekmeyin. Yavru köpeklerin dişleri çok sivridir. Eğer elinizi çekerseniz o bunu bir oyun daveti olarak algılayacaktır. Bunun yerine acınızı belli etmeli ve oyunu bırakmalısınız. Minik dostunuz başka bir köpek ile oynadığında eğer ısırılırsa o zaman bunun bir oyun değil acı veren bir şey olduğunu anlayacaktır. Çünkü ısırdığı zaman size nasıl bir acı verdiğini, ne kadar kuvvetli olduğunu o henüz bilmiyor. Ancak verdiğiniz tepki ile bunun önemini kavratabilir ve deneyimlemesiyle de öğrenmesini sağlayabilirsiniz. Yavru köpeğinize acının sınırını öğretmek sizin sorumluluğunuzdadır. Bu nedenle ısırmanın bir oyuna dönüşmesini önlemek için acınızı gösterin, oyunu kesin ve bir süreliğine ilgi göstermeyin. Sakinleşmesini bekledikten sonra tekrar oyuna başlayın.



Köpeklerin Üzerimize Atlaması Oldukça Kötü Bir Alışkanlıktır

Yavru köpeğiniz henüz yavru olduğu dönemlerde sadece ağzınızı yalamak üzere yüzünüze ulaşmak için üzerinize atlar. Bu şekilde sizinle oyun oynadığını düşünür. Amacı kendisi ile ilgilenilmesini sağlamaktır. Köpeğinizin üzerinize atladığı zamanlarda siz ona ne kadar çok kızarsanız, o da o kadar fazla alçak gönüllü olması gerektiğini düşünüp bu hareketi abartarak tekrarlar. Bu davranış ile karşılaştığınızda onu itmek yanlış olur. Çünkü verdiğiniz her abartılı tepki minik dostunuz tarafından oyuna davet olarak algılanacaktır. En doğrusu “HAYIR” komutu ile boyundaki tasmasından hafifçe çekerek yerde oturmasını veya yatmasını sağlamaktır. Bu şekilde yavrunuz sizin bu hareketten hoşlanmadığınızı anlayacaktır. Elbette bu süre içinde köpeğinizle ilgilenmeyi de kesmeli ve bir süre oyun oynamamalısınız.



Yavru köpeğin 10-18 haftalık dönemi çevreye alışması ve sosyalleşmesi için en önemli dönemdir.
Yavru; ilk çevreyi tanımaya başladığında yeni ses, görüntü yeni şekil, figürler ve kokulara merakla ve de korkusuzca yaklaşmak isteyeceklerdir. Bu dönemde yavru, alışık olmadığı ne kadar çok etkenle karşılaşıp, olumlu tepki alırsa; ilerde kendine olan güveni daha iyi gelişecektir.


Yavrunuz dış dünyayla karşılaşırken, siz onun için bir güven kaynağı olmalısınız. Bir köpek sahibi olarak “köpeğiniz ile yaşantınızın sınırlarını belirlemek ve birlikte hareket etmeyi öğrenmek için en önemli adımlardan biri sosyalleşme sürecidir”. Yavru köpeğiniz hayatı boyunca bu süreçte öğrendikleri ile karakteristik yapısını belirleyecektir. Korku, merak, oyun, sevinç gibi kavramları yavruluk döneminde öğrenecektir. Toplum içindeki davranışları, herhangi bir elektrikli alete tepki (elektrik süpürgesi, fön makinesi gibi…) başka hayvanlarla iletişimi, bebek ve çocuklara yaklaşımı ve daha niceleri bu sosyalleşme döneminde sizinle birlikte geçireceği olumlu ya da olumsuz davranışlarla şekillenecektir.



Eğer sevgili dostunuzun büyüdüğü dönemde sizinle iyi ve nitelikli bir hayatı paylaşmasını istiyorsanız bu durumlara dikkat etmeli ve önleminizi henüz yavru iken almalısınız. Unutmayın kötü köpek yoktur, yanlış eğitilmiş köpek vardır...
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst