Yaz davetleri için lezzetli yemek tarifleri
Evinize davet ettiğiniz misafirlerinizi bu lezzetli ve farklı yemekler ile şaşırtın!
Ölçü birimleri
Mutfak tartınız yoksa size kullanmanız gereken malzeme miktarında yardımcı olacak ölçü birimleri:
1 su bardağı un: 125 gr.
1 yemek kaşığı un: 20 gr.
1 çay bardağı zeytinyağı: 65 gr.
1 su bardağı sıvı yağ: 150 gr.
1 su bardağı toz şeker: 170 gr.
1 yemek kaşığı toz şeker: 25 gr.
1 çay kaşığı tuz, şeker, pudra şekeri: 5 gr.
1 yemek kaşığı su, içecek: 1 cl.
1 kahve fincanı su, içecek: 15 cl.
BRUSCHETTÀ
Malzemeler
• 3 adet domates
• 2 diş sarımsak
• 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
• Yarım demet taze fesleğen
Sos için
• i yemek kaşığı balsamik sirke
• 50 mi. sızma zeytinyağı
• 1 tutam tuz
Yapılışı
Domatesleri ikiye kesin, çekirdekleri çıkartın, ufak küp şeklinde doğrayın. İnce kıyılmış fesleğen ve ezilmiş sarımsak ilave edin. Dolmalık fıstıkları az zeytinyağında pembeleştirin ve domateslere ilave edin. Zeytinyağı, balsamik sirke, tuz ve karabiber ile hazırladığınız sosu, domatesler ile karıştırın. Baget ekmek veya kıtırlar ile servis edin.
TARİF: Elif Edes Tapan / Yeni Evliler için Misafir Sofraları kitabından
MERCİMEK FAVA
Malzemeler
• 1 su bardağı kırmızı mercimek
• 2 bardak su
• 6 baş sarımsak
• 1/4 su bardağı zeytinyağı
• 1/4 su bardağı limon suyu
• Tuz
• 1.5 çay kaşığı kimyon
• 1 çay kaşığı pul biber
• Üzeri için sızma zeytinyağı
Yufka ile çubuklar için
• 1 yufka
• 3 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı
• 2 çay kaşığı pul biber
• 1 çorba kaşığı çörekotu
Yapılışı
Sarımsakları 30 dakika pişirin. Kabuklarından hafifçe sıkarak içlerini çıkartın. Mercimekleri su ile birlikte orta ateşte kaynatın. Suyunu çekince ocaktan alın. Blender'dan geçirin. Sarımsak, zeytinyağı, limon suyu, tuz kimyon, pul biber ekleyip karıştırın. Bir servis kabına aktarın ve kurumaması için üzerini zeytinyağı ile kaplayın. Yufka ile çubuk hazırlamak için fırınınızı 180 dereceye ayarlayın. Yufkayı 5X5 cm ölçülerinde karelere bölün. Tereyağının içine pul biber ve çörekotu ekleyerek yufkaların bir yüzüne sürün ve rulo şeklinde sarın. 15 dakika pişirin.
TARİF: Gamze Bursa / Net 425 g kitabından
SUCUKLU YUFKA
Malzemeler
• 2 adet yufka
• Yarım kangal sucuk
• 1 çay bardağı zeytinyağı
Yapılışı</B>
Bir tezgahın üzerine bir yufkayı serin, üzerine zeytinyağı gezdirin. Halka halka kesilmiş sucukları yufkanın üstüne yerleştirin. Diğer yufkayı üzerine serin. Çay bardağının ağzıyla sucukları ortalayarak yuvarlak parçalar kesin, yuvarlak yufkaların kenarlarını hafifçe bastırın. Yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Üzerlerine fırça yardımı ile zeytinyağı sürün ve 200 derecede ısıtılmış fırında pişirin.
TARİF: Tülin Doğruer / Hayat Dolu Sofralar kitabından
ZEYTİNYAĞLI KABAK ÇİÇEĞİ DOLMASI
Malzemeler
• 20-25 adet kabak çiçeği
• 4 adet orta boy rendelemiş soğan (rendenin iri tarafını kullanın)
• 11er çiçek için 1 yemek kaşığı pirinç
• Yarım demet nane
• Yarım demet maydanoz
• 1 çay kaşığı karabiber
• 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
• 1 yemek kaşığı dolusu domates salçası
• 1 tatlı kaşığı tuz
• 1 çay bardağı zeytinyağı
Yapılışı Kabak çiçeklerinin ortasındaki çiçek tohumlarını çiçekleri zedelemeden çıkarıp su dolu kabın içersine atın. Tüm dolma malzemelerini çiğden hazırlayıp karıştırın. Suyun içinden hafifçe silkerek aldığınız çiçekleri tatlı kaşığı yardımı ile fazla doldurmadan tam ortasını kaplayacak şekilde tek tek hazırlayın. Doldurduğunuz dolmaları geniş, yayvan pilav tenceresine yatık ve sık yerleştirin. Üzerini tencere ebadında tabakla kapatıp üç su bardağı sıcak su ekleyerek tencerenin kapağını da kapatın. Pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirin. Dolmaları soğuduktan sonra servis tabağına boşaltın.
TARİF: Point Hotel Barbaros
KABAKLI RULO
Malzemeler
• 2 adet uzun kabak (dış kısım için)
• 500 gr. rendelenmiş kabak
• 25 gr. tereyağı
• 4 adet yumurta (beyazı ve şansı ayrılmış)
• 2 yemek kaşığı parmesan peynir
• 1 çorba kaşığı ince kıyılmış maydanoz
• 1 çorba kaşığı mısır nişastası
• Tuz ve karabiber
İç malzemesi
• 250 gr. mantar
• 1 adet soğan
• 1 yemek kaşığı un
• 1 çay bardağı süt
• 2 yemek kaşığı zeytinyağı
• Tuz ve karabiber
Yapılışı
İki kabağın kabuklarını hafif kazıyın ve kabakları uzunlamasına ince ince dilimleyin. Üzerlerine fırça ile sıvıyağ sürün ve kabakları teflon tavada kızartın. Üzerlerine tuz serpin. Diğer kabakları rendeleyin, tereyağı ile rengi pembeleşelene kadar kavurun. Bir kapta yumurta sarılarını, tuzu ve karabiberi çırpın. Ayrı bir kapta yumurta akları kar gibi olana kadar çırpın. Kabak, yumurta sarısı, parmesan peyniri, ince kıyılmış maydanoz ve nişastayı kanştrın. Ardından yumurta aklarını ilave edin. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dökün. Fırında 10-15 dakika pişirin. Soğanı rendeleyin ve zeytinyağında soteleyin. İnce dilimlenmiş mantarları ilave edin ve üzerine un serpin ve karıştırın. Süt, tuz ve karabiberi ekleyin ve kaynamaya başladıktan bir dakika sonra pişirme işlemini sonlandırın. Pişen kabaklı hamurun kenarına, yerleştirin ve rulo şeklinde sann. Diğer yüzeyine ise kızarmış kabaklan sarın. Hazırladığınız kabak ruloları alüminyum tolyoya sarın ve buzdolabında en az 2-3 saat bekletin. Daha sonra dilimleyerek servis edin.
TARİF: Tülin Doğruer /Hayat Dolu Sofralar kitabından
BEEF CHERMOULA
Malzemeler
• 1 demet taze kişniş, ince doğranmış
• 4 diş ezilmiş sarımsak
• 2 yemek kaşığı toz kırmızı biber
• 1 yemek kaşığı kimyon
• 1 çay kaşığı tuz
• 1 çay kaşığı taze zencefil
• Yarım çay kaşığı smoked paprika veya isot
• 1/4 çay kaşığı safran
• 3 yemek kaşığı zeytinyağı
• 1 lime suyu
Yapılışı
Tüm malzemeleri cam bir kaba koyup iyice karıştırın, marineniz hazır. Bonfileyi ince şeritler halinde kesin. Bükerek şişlere takın. Daha sonra ehermoula marinesindc 1 saat bekletin. Kızgın tavada hafif pişirin. Servis edin.
TARİF: Chilai Bebek
ATIŞTIRMALIK MANTI
Malzemeler</B>
• 1 yumurta
• 1 çay bardağı süt
• 3 yemek kaşığı su
• Aldığı kadar un
• Riviera zeytinyağı
• Yarım kilo kıyma
• 1 orta boy, küp küp doğranmış soğan
• Tuz
• Pul biber
• Karabiber
Sos için
• 4 yemek kaşığı yoğurt
• 2 yemek kaşığı süzme yoğurt
• 1 tatlı kaşığı kuru nane
• Kızartmak için ayçiçek yağı veya pamuk yağı
Yapılışı
Derin bir kapta yumurta, süt ve suyu karıştırın. Azar azar un katarak hamur yapın. Hamuru streç filme sarın ve buzdolabında 15 dakika kadar bekletin. Bir tavada soğanı kavurun, kıymayı, baharatları ve tuzu ekleyin. Kıymayı, tam pişmeden ocaktan alın. Hamuru açın, bir çay bardağının ağzıyla kesin. İçine, etli karışımdan bir çay kaşığı kadar koyun. Hamuru ikiye katlayın ve kenarlarını yapıştırdıktan sonra hamuru iki ucundan ters çevirerek birleştirin. Derin bir tavada veya fritözde yağı kızdırın. Hazırladığınız mantıyı içinde kızartın. Sos için, tüm malzemeleri karıştırın, mantıyı sosla birlikte servis yapın.
TARİF: Jale Balcı / Aperitif Mönüler kitabından
DİL BALIĞI VE SOMON FÜME RULO
Malzemeler
• 3 dil balığı fileto (12 parça)
• 200 gr. somon füme
• 300 ml. beyaz şarap
• 1 demet dereotu
• 1 çay kaşığı tuz
• 1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
• 2 yemek kaşığı krema
• 1 ufak kuru soğan
Yapılışı
Dil filetolarına tuz, bilıer, dereotu serpin. Kesilmiş somon füme şeritleri ilave ederek rulo yapın, kürdan ile sabitleyin. Daha sonra, fınna girecek bir kaba tereyağı sürün, ince kıyılmış soğan serpin. Dil ruloları yerleştirin, şarap ilave edin, üzerini alüminyum folyo ile hafifçe kapatın. 170 derece ısıtılmış fırında 15-20 dakika pişirin. Fırından çıktıktan sonra sosu süzerek ufak bir tencereye alın, krema ilave edin ve çırpın. Son olarak, servis tabağına önce sos koyun, üzerine dil ruloları yerleştirin, dereotu serperek servis yapın.
TARİF: Elif EdesTapan / Yeni Evliler için Misafir Sofraları kitabından
SÜRPRİZ LOKMALAR
Malzemeler
• 6 dilim tost ekmeği
• 10 adet mantar
• 6 dilim jambon
• 150 gr. peynir (kaşar, dil, çedar veya beyaz)
• 25 gr. margarin veya tereyağı
• 2 adet yumurta
• Tuz, karabiber
• Zeytinyağı
• Galeta unu
• Kızartmak için sıvı yağ
Yapılışı
Mantarları temizleyin ve bir kaşık zeytinyağı ile soteleyin. Bu karışıma jambonları, peynirleri, tuzu, karabiberi ve margarini ekleyerek blender'dan geçirin. İçine iki yumurtanın akını ilave edin ve karıştırın. Altı dilim tost ekmeğinin üzerine de bu mantarlı karışımdan sürün. Üç tost ekmeğinin üzerine diğer üç dilim tost ekmeğini kapatın. (Mantarlı karışımdan sürülmemiş olan tarafı dış kısımda kalacak şekilde) Hazırladığınız üç adet tostu ortalarından ikiye bölerek toplam altı adet ekmekçik elde edin. Bu ekmekçikleri önce yumurta şansına, ardından galeta ununa bulayın. Sıvı yağda her iki tarafını kızartın.
TARİF: Tülin Doğruer / Hayat Dolu Sofralar kitabından
KILIÇBALIĞI CARPACCİO
Malzemeler
• 240 gr. kılıçbalığı filetosu
• 1 adet küçük bağ roka
• 20 gr. kiraz domates
• 3 dilim portakal dilimi
• 1 adet yeşil misket limonu (1/4 normal limon da olabilir)
• 1 çay bardağı saf zeytinyağı
• 10 gr. taze mercanköşk
• 1 çay kaşığı çekilmiş beyaz biber
• 1 adet limon suyu
Yapılışı
Rokaları yıkayın. Buzdolabında saklayın. Kılıçbalığını ince dilimler halinde keskin bir bıçakla doğrayıp porselen bir tabağa yerleştirin. Portakal ve limon suyu ile terbiye edin. Lezzet vermek için tuz, biber ve bir tutam ince kıyılmış taze mercanköşkü serpip üstüne biraz yağ gezdirin. Hazırladığınız kılıçbalığını terbiye etmek için buzdolabında en az iki saat bekletin. Terbiye edilmiş suyla birlikte ince kıyılmış kılıçbalığını rokaların etrafına sarın. Misket limonu ve küçük tatlı domateslerle servis edeceğiniz sık porselen kaşıklara koyup kenarlarını süsleyerek üzerine biraz saf zeytinyağı gezdirin.
TARİF: Point Hotel Barbaros
MİNEKOP BALIĞI ŞİŞ
Malzemeler
• 500 gr. fileto minekop balığı
• 7-8 adet defne yaprağı
• 1 adet domates
• 1 adet biber
• 1 adet limon
• 3 çorba kaşığı zeytinyağı
• 4 çorba kaşığı limon suyu
• 1 çay kaşığı tuz
Yapılışı
Fileto minekop balığını iri küp şeklinde doğrayın ve tuz, karabiber, limon suyunda marine edin. Şişe balık, defne yaprağı. 1 dilim limon, 1 dilim domates ve 1 dilim biber yerleştirin. Daha sonra balık, sırası ile devam edin. Sos için zeytinyağı, limon suyunu ve tuzu karıştırın. Servis tabağına aldığınız şişin üzerine hazırladığınız bu sosu döktükten sonra fırınlanmış taze patates, Akdeniz yeşillikleri ve balsamik sirke ile servis edin.
ROKFOR, CEVİZ VE HİNDİBA SALATASI
Malzemeler
• 2 adet hindiba (endive)
• 50 gr. roktör peyniri
• 45 gr. ceviz
• 1 yeşil elma 1 limon suyu
Dijon vinegret sos için
• 50 ml. sızma zeytinyağı
• 1 yemek kaşığı balsamik sirke
• 1 tatlı kaşığı dijon hardalı
• 1 tutam tuz
• 1 tutam karabiber
Yapılışı
1 hindibayı marul gibi yaprak yaprak ayırın ve yıkayın. Yeşil elmayı kabuklu olarak ince dilimleyin. Kararmamalan için, kullanana kadar limonlu suda bekletin. Hindibalara küp kesilmiş rokfor, istenilen büyüklükte ceviz ve elma dilimleri ekleyin. Zeytinyağı, sirke, hardal, tuz, biber karıştırılarak hazırladığınız vinegret sosu hindibaların üzerlerine gezdirin.
TARİF: Elif Edes Tapan / Yeni Evliler için Misafir Sofraları kitabından
ZEYTİNLİ VE KEKİKLİ MUFFIN
Malzemeler
• 300 gr. un
• 1.5 paket kabartma tozu
• 1 tutam karabiber
• 1 tutam tuz
• 250 ml. süt
• 1 yumurta
• 4 yemek kasığı sızma zeytinyağı
• 60 gr. rendelenmiş taze kaşar peyniri
• 60 gr. çekirdeği çıkarılmış siyah zeytin
• 1 yemek kaşığı kuru kekik
Yapılışı
Unu ve kabartma tozunu birlikte eleyin. Tuz ve biber ilave ederek havuz yapın. Ortasına süt, yumurta, zeytinyağı, peynir, doğranmış zeytin ve kekik ilave edin ve tümünü karıştırın. Karışımı yağlanmış ve unlanmış muffin kalıplarına kaşıkla koyun. 180 derece ısıtılmış fınnda 15-20 dakika pişirin. Piştiklerini anlamak için ortalarına kürdan batınn. Kürdan kuru çıkarsa pişmiştir.
TARİF: Elif EdesTapan / Yeni Evliler için Misafir Sofraları kitabından
Kaynak :ekolay