Yemekten sonra çay içilirmi ?

purpel

Üye
Tepki
30
Resim_1233478106.jpg

Yemekten hemen sonra içilen çay, demir içeren besin tüketildiyse, yemekle birlikte alınan Demir (Fe) mineralinin vücut tarafından kullanımını sınırlar.

‘Bu ne demektir?’ Örneğin; yemekte kırmızı et yemiş olun (Kırmızı ette yüksek oranda Demir bulunmaktadır). Yemeğin hemen ardından çay içtiğinizde vücudunuz, köfteden gelen Demir’den tam olarak faydalanamayacaktır; çünkü çayda bulunan ‘tanen’, demir’le bağlanarak demir emilimini azaltıcı etki gösterir. Kahve için de aynı şey geçerlidir.

Çayı yemekten en az 1 saat sonra için
Yemekten en az 1 saat sonra tüketilen çay ve kahvenin demir emilimini etkilemediği bilinmektedir. Peki demir yeteri kadar alınamaz veya vücut tarafından kullanılamazsa ne olur? Demir eksikliğinde anemi dediğimiz kansızlık oluşabilmektedir. Anemi, ülkemizde çok sık görülen bir sağlık sorunudur. Ekonomik durum, beslenme alışkanlıkları ve daha pek çok etken kansızlığın meydana gelmesinde rol almaktadır.
Tabi bu etkenlerden biri de çaya olan düşkünlüğümüz diye düşünüyorum.
Demir eksikliğine dayalı kansızlıkta, renk solukluğu, halsizlik, yürüyüş ve hareketlerde isteksizlik, efora tahammülsüzlük görülmektedir.
Bunlara dikkat
Eğer aneminiz varsa; siz herkesten daha çok dikkat etmelisiniz. Çay tüketiminizi yemekten 1-2 saat sonraya kaydırmaya çalışın. Çayınızı mümkün olduğunca açık için, hatta limon ekleyin. Böylece bir miktar C vitamini de almış olacaksınız.

aminenur

Aktif Üye
Tepki
73
ben yemeklerin arkasindan meyve cayi iciyorum øzelliklede yesil cay cok iyi oluyor. hem yemegi hazetrmeye yariyor hemde toksin attiriyor. Turk cayini keyif cayi olarak tercih ediyorum. emegine saglik cok guzel bir bilgi paylasmissin.

OP
purpel

purpel

Üye
Tepki
30
rica ederim.bende sendenim yeşil çayı acayip seviyorum ama sadece doğadan markasınınkini acı olmuyor diğerleri çok kötü.aynı zamanda yeşil çayla beraber elmalı kurabiye öneririm

aminenur

Aktif Üye
Tepki
73
Hic denememistim elmali kurabiyeyle yesilcay, tavsiyen icin tsk ederim deniyecem mutlaka. dogadan markasini bulmak zor burda ama bende pickwik diye bir markadan baskasini icemiyorum, agir geliyor kokusu. sevgilerle :)

OP
purpel

purpel

Üye
Tepki
30
Hic denememistim elmali kurabiyeyle yesilcay, tavsiyen icin tsk ederim deniyecem mutlaka. dogadan markasini bulmak zor burda ama bende pickwik diye bir markadan baskasini icemiyorum, agir geliyor kokusu. sevgilerle :)

bende o markayı hiç denemedim.duymadım sürekli aynı markadan alınca diğerlerine göz gezdirip bakmıyorum.eğer bulabilirsem denicem bende çok sağol-ayse

sadiye

Admin
Admin
Tepki
56.317
Öyle bir aliskanligim yok, ben günde iki kahve icerim, birde sabah kahvaltisinda cay. :eek:

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar