YUVARLAMA (YUVALAMA)
MALZEMELER
___________
(5-6 kişilik)
YUVARLAMA İÇİN
_______________
2 su bardağı pirinç
250 gr çiğköftelik et
1 adet kuru soğan
1 çay kaşığı karabiber,tuz
500 gr iri kuşbaşı az yağlı et
1 su bardağı nohut
4 su bardağı süzülmüş yoğurt
1 yemek kaşığı kuru nane
2 yemek kaşığı tereyağı veya yarım su bardağı zeytin yağı
HAZIRLANIŞI
İri kuşbaşı doğranmış et,bir tencerede 5-6 bardak su ve tuz ilavesiyle kaynatılır.Kaynamaya başlayan etlerin kefi
alınır.
Geceden ıslatılmış nohut kaynayan etin üzerine atılarak,orta hararetteki ateşte,beraberce,et ve nohut yumuşayıncaya
kadar pişirilir.
Geceden,2 su bardağı pirinç yıkanır,suyu süzgeçte süzülürken,kendi halinde kurumaya bırakılır.Ertesi gün,kurutulmuş
pirinç,yarım ceviz büyüklüğünde kuru soğan,bir çay kaşığı karabiber ve yeterince tuz ilavesiyle et değirmeninde
2 kere çekilir.Yumuşak bie hamur haline gelen pirinç karışımı,elle yoğrularak yuvarlamanın köftesi hazırlanır.
Pürüzsüz bir hamur haline gelen köfteden,nohuttan daha küçük parçalar koparılarak,el ayası içinde yuvarlak bilyeler
şeklinde yuvarlanır.Yuvarlanan köftelerin muntazam olabilmesi için,avuç içine zaman zaman zeytinyağı sürülür.
Yuvarlanmış köfte,haşlanmış et üzerine atılarak 15 dakika kadar orta hararette pişirilir.Bu sırada tencerenin
kapağı kapatılmamalıdır.
Bu arada 4 su bardağı süzülmüş yoğurt biraz pişirilerek,yuvarlamanın üzerine yavaş yavaş ve aynı yönde karıştırılmak
suretiyle ilave edilir.
Yemeğin üzerine kuru nane ve karabiber konur ve bunlarında üzerine kızdırılmış yağ gezdirilir.
SERVİS ŞEKLİ:
Yuvarlama,şehriyeli pirinç pilavı ile sıcak servis yapılır.
NOT:
İstenirse,geceden ıslatılan kurutulan pirinç,ertesi gün havanda dövüldükten sonra,içine diğer malzemeler konularak
elle yoğrulur.Ancak bu yöntem zor bir yoldur,bu nedenle etle pirinci et değirmeninde çekmek daha kolay ve pratiktir.
MALZEMELER
___________
(5-6 kişilik)
YUVARLAMA İÇİN
_______________
2 su bardağı pirinç
250 gr çiğköftelik et
1 adet kuru soğan
1 çay kaşığı karabiber,tuz
500 gr iri kuşbaşı az yağlı et
1 su bardağı nohut
4 su bardağı süzülmüş yoğurt
1 yemek kaşığı kuru nane
2 yemek kaşığı tereyağı veya yarım su bardağı zeytin yağı
HAZIRLANIŞI
İri kuşbaşı doğranmış et,bir tencerede 5-6 bardak su ve tuz ilavesiyle kaynatılır.Kaynamaya başlayan etlerin kefi
alınır.
Geceden ıslatılmış nohut kaynayan etin üzerine atılarak,orta hararetteki ateşte,beraberce,et ve nohut yumuşayıncaya
kadar pişirilir.
Geceden,2 su bardağı pirinç yıkanır,suyu süzgeçte süzülürken,kendi halinde kurumaya bırakılır.Ertesi gün,kurutulmuş
pirinç,yarım ceviz büyüklüğünde kuru soğan,bir çay kaşığı karabiber ve yeterince tuz ilavesiyle et değirmeninde
2 kere çekilir.Yumuşak bie hamur haline gelen pirinç karışımı,elle yoğrularak yuvarlamanın köftesi hazırlanır.
Pürüzsüz bir hamur haline gelen köfteden,nohuttan daha küçük parçalar koparılarak,el ayası içinde yuvarlak bilyeler
şeklinde yuvarlanır.Yuvarlanan köftelerin muntazam olabilmesi için,avuç içine zaman zaman zeytinyağı sürülür.
Yuvarlanmış köfte,haşlanmış et üzerine atılarak 15 dakika kadar orta hararette pişirilir.Bu sırada tencerenin
kapağı kapatılmamalıdır.
Bu arada 4 su bardağı süzülmüş yoğurt biraz pişirilerek,yuvarlamanın üzerine yavaş yavaş ve aynı yönde karıştırılmak
suretiyle ilave edilir.
Yemeğin üzerine kuru nane ve karabiber konur ve bunlarında üzerine kızdırılmış yağ gezdirilir.
SERVİS ŞEKLİ:
Yuvarlama,şehriyeli pirinç pilavı ile sıcak servis yapılır.
NOT:
İstenirse,geceden ıslatılan kurutulan pirinç,ertesi gün havanda dövüldükten sonra,içine diğer malzemeler konularak
elle yoğrulur.Ancak bu yöntem zor bir yoldur,bu nedenle etle pirinci et değirmeninde çekmek daha kolay ve pratiktir.