Atatürk Günlüğü - Tarihte Bu Gün Atatürk Ne Yapmış ? ( Güncellenecektir )

bitter_im

Kılıç Arslan
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
66.168
Tepki
59.046
Puan
113
Yaş
33
Konum
kocaeli
28 MAYIS - MAY 28
Tarihte Bugün - Today in History





28 Mayıs 1936
Harp akademileri tatbikatında

28 Mayıs 1922 Ramazan Bayramı sebebiyle ordularımızın muzaferiyeti için T.B.M.M. önünde Abdullah Azmi Efendi tarafından dua okunurken



ata-116_k.jpg


28 Mayıs 1936
İstanbul Metris’te Harp Akademilerinin düzenlendiği
askeri tatbikatta


1938 - Atatürk'ün, akşamüzeri Dolmabahçe'den otomobille Florya'ya gelişi, akşam saat 21 .00'de tekrar Dolmabahçe Sarayı'na dönüşü.
Atatürk'ün, akşam Florya'dan Dolmabahçe Sarayı'na dönerken bir fenalık geçirmesi.

1937 - Atatürk'ün, murassa madalya alması nedeniyle Sabiha Gökçen'i Çankaya'da kutlaması ve gece Marmara Köşkü'ndeki sofrada söyledikleri: "Türk Hava Kurumumuzun, Gökçen'e murassa madalya vermesi, bir takdirin, bir değerbilirliğin örneğidir. Ama bizim bir tek değil, birlerce Gökçen'e ihtiyacımız olduğu unutulmamalıdır!"

1936 - Atatürk'ün, İstanbul'da Harp Akademisi askerî tatbikatını izlemek üzere Topçu Atış Mektebi'ne gitmesi ve geceyi tatbikat sahasında geçirmesi.

1935 - Atatürk'ün, akşamüzeri motorla Adalar yöresinde bir gezinti yaptıktan sonra Suadiye'de Falih Rıfkı Atay'ın evine uğraması, burada bir süre dinlendikten sonra Dolmabahçe Sarayı'na dönüşü.
Fransa Cumhurbaşkanı Albert Lebrun'un, bir görüşme esnasında Paris Büyükelçimiz Suat Davas'a söyledikleri: "Ben Mussolini'nin siyasetini hiç beğenmiyorum; kararsız bir siyaset izlediğini zannediyorum. Gazi Mustafa Kemal emsalsiz bir asker ve dâhi bir komutan olduğu halde ne kadar barışsever; bunu takdir etmek lâzımdır, insaniyet barışa muhtaçtır; barışı her halde temin etmek zorunluğu karşısında bulunuyoruz."

1928 - Hükümet Millet Mektepleri açılması konusunda karar aldı.

1927 - Yüzellilikler'in vatandaşlıktan çıkarılmasına dair kanun TBMM'de kabul edildi.

1920 - Osmaniye, Fransızlarca işgal edildi.

1920 - Taşnak Ermeni Hükümetinin Türkiye'nin doğu illerini ilhak edeceğine dair bildiri yayınlaması.

1919 - Atatürk'ün, Havza'dan, 3., 15. ve 20. Kolordu Komutanlıklarına yazısı: "...Milletin esaretten kurtuluşu, hâkim ve müstakil olarak topraklarımızda yaşayabilmesi ancak azimkar ve namuslu ellerin milleti kısa ve doğru yoldan hukukunu ve bağımsızlığını savunmaya sevk ile mümkün olacaktır. Mülkiye memurlarının itimat edilir zevat ile el ele vererek bağımsızlığımızın savunulması yolunda gereken örgütü -şüphesiz mahrem- kurmalarını zorunlu sayıyorum. Bu husus, ihtisası dolayısıyla biz askerlerin vatanseverlik görevini gerektiriyor."
Atatürk'ün İzmir, Manisa ve Aydın'ın işgali üzerine Havza'dan valilere, müstakil mutasarrıflıklara ve bazı kolordu komutanlıklarıyla Konya'da Ordu Müfettişliği'ne bildirisi: "Siyasî bütünlüğümüzün muhafazası için, millî gösterilerin daha canlı olarak belirtilmesi ve devamı gereklidir. ...Büyük ve heyecanlı mitingler yapılmasıyla millî gösterilerde bulunulması ve bunun tüm memleketi kapsaması ve bütün Büyük Devletler mümessilleriyle Babıâli'ye etkili telgraflar verilmesi ve ecnebi olan yerlerde ecnebilere de tesir yapılmakla beraber millî gösterilerde âdap ve sükûnetin fevkalâde korunması ve Hristiyan halka karşı bir taarruz ve nümayiş ve düşmanlık gibi tavır alınmaması zorunludur."
Ayvalık sahillerine çıkarma yapan Yunan kuvvetlerine 172. Piyade Alay Komutanı Yarbay Ali Beyin (Çetinkaya) silahla karşı koyması.
Yunanlıların Tire'yi işgal etmesi.
İngilizlerin İstanbul'da Bekirağa Bölüğü'nde tutulan 67 siyasi tutukluyu Malta'ya sürmesi.

1917 - Atatürk'ün, öğleden sonra dağ bataryalarını denetlemesi.

1913 - Müdafaa-i Hukuk-u Nisvan Cemiyeti (Osmanlı Kadınının Hakkını Savunma Derneği) 28 Mayıs 1913’te kuruldu.
 

bitter_im

Kılıç Arslan
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
66.168
Tepki
59.046
Puan
113
Yaş
33
Konum
kocaeli
29 MAYIS - MAY 29
Tarihte Bugün - Today in History

r101.jpg

28 Mayıs 1936
Harp Akademisinin manevralarını izlerken

Observing maneuvers of the War Academy (May 29 1936)

29Mayis1936.jpg


29 Mayıs 1936
Cumhurbaşkanı Atatürk, Harp Akademisi Tatbikatı'nda



ata-62_k.jpg

29 Mayıs 1926
Bursa’da Darülelhan (İstanbul Belediye Konservatuarı)
topluluğunun verdiği konserden sonra


29 Mayıs 1926
Bursa 'da Darülelhan (İstanbul Belediye Konservatuarı)
öğretmen ve öğrencilerinin verdiği konserden sonra bayan sanatçılarla

1939 - CHP 5. Kurultay
417 mebus ve 211 delegenin katılımıyla yapılan kurultayda, CHP tüzüğünde değişikliklere gidildi. Kabul edilen yeni tüzük ile parti genel başkan vekilinin değişmez genel başkan tarafından atanması hükme bağlandı. Böylece başbakanın aynı zamanda parti genel başkanı olması uygulamasına son verildi. Yeni tüzük ile parti müfettişlikleri ve kurultayın seçeceği 21 milletvekilinden oluşan, parti içinde denetim yetkisine sahip "Müstakil Grup" oluşturuldu. Ayrıca, 1936'da başlatılan parti devlet işbirliği uygulamasından da vazgeçildi; İçişleri Bakanı'nın parti genel sekreteri, valilerin il başkanı olması uygulaması terkedildi. Parti üyeliği yaş sınırı 18'den 22'ye çıkarıldı, memurların partiye üyeliği yasaklandı.

1938 - Atatürk'ün, akşam geçirdiği rahatsızlık üzerine Prof. Dr. Neşet Ömer İrdelp tarafından muayene edilmesi. (Neşet Ömer, bu muayenesinde karında su toplanmaya başladığını belirlemiştir).[Kocatürk]

1937 - Milletler Cemiyeti Konseyi bağımsız Hatay devletinin anayasasını onayladı.
Türkiye ile Fransa arasında ''Sancak''ın (Hatay) Tamamiyet-i Mülkiyesini Tekeffül eden Antlaşma'' ile ''Türkiye - Suriye Hududunun Teminine dair Antlaşma ve Müşterek Beyanname ve Beyannameye bağlı Protokol'' Cenevre'de imzalandı.

1936 - Türk Bayrağı kanununun TBMM'de kabul edilmesi.
Türkiye Cumhuriyeti'nin simgesi olan bayrak için "Türk Bayrağı Hakkında Kanun" TBMM'de kabul edildi. Bu kanunla Türk bayrağı kesin biçim ve oranlarıyla belirlendi.

1935 - Atatürk'ün, Türk Hava Kurumu'na 10.000 lira bağışta bulunması ve söyledikleri: "...Bu ulus, en zor zamanlarda memleket ödevlerine canla, başla koşmuştur. ...İstediklerinden daha fazlasını başaracaklardır. Tuttukları yol doğrudur."
Atatürk'ün, akşamüzeri Göksu Kasrı'na gidişi, kısa bir süre dinlendikten sonra Dolmabahçe Sarayı'na dönüşü.

1927 - Ankara-Kayseri demir yolu İsmet Paşa tarafından açıldı.

1926 - Türk Ticaret Kanunu TBMM'de kabul edildi.
Atatürk'ün, Bursa'da Dar-ül-elhân tarafından verilen konseri izlemesi.

1926 - New commercial code is adopted.

1920 (29-30) - Ankara hükümeti ile Fransa arasında imzalanan 20 günlük ateşkesin yürürlüğe girmesi.
Atatürk'ün, askerî, siyasî ve dış durum hakkında verilen bir gensoru nedeniyle Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin gizli oturumunda konuşması: "...Kendi kuvvetimizi göz önüne almaksızın dışardan, şuradan buradan gelecek kuvvetlere dayanarak emel izlersek ve o kuvvetten ve o imdattan yardım da gelmezse hayal kırıklığına uğrarız. Bunun için her şeyden önce kendi kuvvetimize önem veriyoruz." [Kocatürk]

1919 - Ayvalık ve Turgutlu'nun Yunanlılar tarafından işgal edilmesi. Tire'den sonra, ilerleyen Yunan kuvvetleri Ayvalık'ı işgal etti.
Ankara'da Hükümet Konağı Meydanı'nda İzmir'in işgalini protesto amacıyla büyük bir miting yapıldı.
Havzalıların, 28/29 Mayıs gecesi kurdukları Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'ni Atatürk'e haber vermeleri ve Atatürk'ün, bu olayın, uzak yakın, her yere bildirilmesini istemesi.
Atatürk'ün, Havza'dan 15. Kolordu Komutanı Kâzım Karabekir'e telgrafı: "İtilâf Devletleri'nin milletimize haksız bir siyaset uygulaması ve millî bağımsızlığımızı ve devletimizi idama mahkûm etmekte oldukları gerçekleşmiştir. ...Silâh ve cephanenin ve iaşe tarzının zamanında kararlaştırılması ve birliklerin mevcutlarının artırılması ve birlikler elinde bulunan silâhların mümkün ölçüde birleştirilmesi, levazım, iaşe işlerinin güvenliği ve cephanenin tamamlanma tarzı, mühim yol üstlerindeki büyük yapıların, gerektiğinde tahrip edilmek üzere, hazırlıklı bulunması gibi hususların şimdiden düşünülmesiyle son derece mahrem bir şekilde yerine getirilmesi lâzımdır."

1915 - Atatürk'ün, 19. Tümen birliklerine tahkimat hakkında talimatı: "...Herkes ve bütün erler iyi bilmelidirler ki, siperler yalnız savunma için değildir ve saldırıyı sağlamayan siperler, zararlı ve başarısızlığa uğratıcıdır. Mevcut siperler iyileştirilip düzenlenecek ve tahkimat yalnız düşman ateşinden korunup az telefat vermek görüşüne dayanmayıp, düşmanı ezecek ve saldırıyı kolaylaştırabilecek mükemmel şekle sokulacaktır."
(Bu talimat Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethettiği güne rast geliyor: 29 Mayıs 1453)
19. Tümen'e ait bazı birliklerin, düşmana taarruzu; ancak kesin bir sonuç alınamaması. [Kocatürk]

1915 - Turkish attack on Quinn's Post, Gallipoli.

1913 - Ulviye Mevlan yönetiminde Kadınlar Dünyası dergisi yayımlanmaya başlandı.
 

bitter_im

Kılıç Arslan
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
66.168
Tepki
59.046
Puan
113
Yaş
33
Konum
kocaeli
30 MAYIS - MAY 30
Tarihte Bugün - Today in History

CankayaKoskuPembeKosk.jpg

Çankaya Köşkü, Mustafa Kemal'e armağan edildi.
Atatürk, köşkü bir yazı ile orduya bağışladı.


Atatürk Evi Müzesi (Samsun - Havza)

IzmirIsgaliSultanahmetMitingleri.bmp

İzmir'in işgali ve Sultanahmet mitingleri (23 Mayıs 1919 - 13 Ocak 1920)

1936 - Atatürk'ün, akşamüzeri Florya'ya gidişi, geceyi burada geçirişi.

1929 - TBMM'de yapılan görüşmeler sonunda eski Bahriye Vekili Mahmut Muhtar Paşa'nın, Seyrisefain İdaresi için vapur alımında yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle Divan-ı Ali'ye sevkedilmesi kararlaştırıldı.
Atatürk'ün, 28.5.1929 günü İstanbul'da toplanan "4. Uluslararası Ajanslar Kongresi"nin saygı telgrafına cevabı: "Hakkımda gösterilen samimî duygulara teşekkür eder, başarılar dilerim."

1925 - Atatürk'ün, Vakit gazetesi başyazarı Asım (Us)'a ziraat hakkında demeci: "...Biz memleketimizde 20 milyon Türk'ü bugünkü iptidaî vasıtalarla çalışmaya bırakırsak bu Devlet hiçbir zaman kurtulamaz. Memleketimizin en büyük servet kaynağı topraktır. Türkiye Cumhuriyeti, topraktan çıkan servetle yaşıyor."

1924 - Fikriye Hanım'ın Ankara'da intiharı. Fikriye Hanım, Münih'ten İstanbul'a döndükten sonra, Atatürk'ün Ankara'ya gelmesine izin vermemesi üzerine kısa bir süre İstanbul'da kalmış, daha sonra Gelibolu'ya giderek, eskiden tanıdığı bir ailenin evinde bir sene kadar misafir edilmiştir. Ancak 1924 yılı mayısının sonlarında, başkasına ait bir nüfus cüzdanını kullanarak Gelibolu'dan İstanbul'a, oradan da Ankara'ya gelmeyi başarmış, 30 Mayıs günü Atatürk'le görüşmek üzere Çankaya'ya gitmişti. Köşke varışında bu arzusunun yerine getirilemeyeceği kendisine söylenildiği zaman, geri dönmek üzere -beklemekte olan- payton'a binmiş, payton'da, yanında taşıdığı tabanca ile intihar etmiştir. [Kocatürk]

1921 - Çankaya Köşkü, Mustafa Kemal'e armağan edildi.
Atatürk, köşkü bir yazı ile orduya bağışladı.

Ankara halkının, Çankaya'daki köşkü sahibinden satın alarak Atatürk'e hediye edişi; ancak Atatürk'ün bu hediyeyi, vatanı koruyan millî orduya bağışlaması (Atatürk, bu kararını, bugün Millî Savunma Bakanlığı'na bildirmiş ve tapu tescilini yaptırmıştır). [Kocatürk]


1920 (29-30 Mayıs) - Fransa ile Ankara'da imzalanan mütareke (Ateşkes Anlaşması) yürürlüğe girdi.

TBMM hükümeti ile Fransa arasında imzalanan 20 günlük ateşkesin yürürlüğe girmesi.

1920 - Kazım Karabekir Paşa'nın, Ankara hükümetine Ermenilere karşı harekete geçme önerisinde bulunması.

1920 (30 - 31Mayıs)- Cafer Tayyar'a (Eğilmez), Edirne Müdafaa-i Hukuk Merkez Heyeti'nce Trakya Müdafaa-i Milliye Kumandanı sanı verildi.

1919 - Damat Ferit Hükümeti, 25 Mayıs 1919’da bütün gösterileri yasaklar. Halk, dua etmek amacıyla 30 Mayıs 1919 Cuma günü, Sultanahmet Camii’nde toplanır. İzmir şehitleri için mevlüt okutulur. Halkın katıldığı tören, gösteriye dönüşür.
İstanbul'da miting ve gösterilerin yasaklanması üzerine Sultanahmet'te halk dua etmek amacıyla biraraya geldi. Toplantıda Hamdullah Suphi (Tanrıöver), İsmail Hakkı Bey ve Şükûfe Nihal konuştu.
Atatürk'ün, işgalleri protesto amacıyla mitingler yapılması ve Büyük Devletler mümessilleriyle Babıâli'ye etkili telgraflar çekilmesi emri üzerine, beliren millî faaliyetin mahiyeti ve genişliği hakkında bilgi edinmek isteyen Harbiye Nezareti'ne Havza'dan cevabı: "...İstanbul'a çekilen telgrafların tamamen milletin sinesinden fışkıran teessüratın birer aksi olduğunu arz eylerim. Bu heyecan memleketin en ıssız köşesine kadar şâmildir, umumîdir."
Atatürk'ün, Havza'dan Kâzım Karabekir'e, "Ermenilerin Kars ve Sarıkamış'ta asker yığdıkları haberlerinin kaynağı ve doğruluğu" hakkında bilgi isteyen telgrafı: "İtilâf hükümetleri, atadan kalma meşru hakkımız olan toprakları çiğnemeyi Hristiyanlık adına bir hizmet addediyorlar. Bu cümleden olarak Ermenilere vilâyetlerimizi peşkeş çekmeleri de ihtimal dahilinde bulunuyor. Kanaatimce böyle bir hali biz, çarpışmaya başlangıç saymaya, meşru topraklarımızı ve millî bağımsızlığımızı kurtarmak için mecburuz!"

1915 - Çanakkale'de, Ağıldere bölgesinde İngilizlerle şiddetli çarpışmalar olması (31 Mart 1915 günü de devam eden Ağıldere muharebesi, Anafartalar Bölgesi Komutanı tarafından başlatılmış, ancak Atatürk tarafından idare edilerek başarı ile sonuçlandırılmıştır.
İngilizlerin, Arıburnu cephesinde 19. Tümen'in sol kanadını oluşturan 27. Alay cephesine taarruzu; ancak ağır kayıplar verdirilerek geri çekilmeye mecbur edilişleri. (Düşman, bu taarruzu Ağıldere muharebesi devam ederken, yedekteki kuvvetlerimizi bu cephede tespit etmek için yapmıştır).
Atatürk'ün, Maydos'taki karargâhından Madam Corinne'e Fransızca mektubu: "...İki aydır buradayım ve Çanakkale Boğazı'nı, Müttefiklerin çıkarma girişimlerinde bulunan donanmalarına ve kuvvetlerine karşı savunuyorum. Bu ana kadar hep muvaffak oldum ve aynı yerde kalırsam, kuvvetle ümit ediyorum ki, daima da muvaffak olacağım. Burada benim ismimin duyulmamasına hayret etmemeli; çünkü ben, mühim bir muharebenin kahramanı olarak Mehmet Çavuş'a şeref kazandırmayı tercih ettim. Tabiî şüphe etmezsiniz ki, muharebeyi idare eden sizin dostunuzdu ve savaş gecesi, muharebe edenlerin saflarında Mehmet Çavuş'u bulan da o idi!"

1913 - I. Balkan Savaşı sona erdi.
Londra Antlaşması.(Midye-Enez çizgisi batısındaki tüm topraklar söz konusu devletlere bırakılır).
Osmanlı Devleti'nin, Balkan Devletleri ile Londra Barış Antlaşmasını imzalaması. Bu antlaşma ile Osmanlı Devleti Midye-Enez hattını sınır olarak kabul etmiş, Edirne'yi Bulgaristan'a bırakmıştır.

 

bitter_im

Kılıç Arslan
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
66.168
Tepki
59.046
Puan
113
Yaş
33
Konum
kocaeli
31 MAYIS - MAY 31
Tarihte Bugün - Today in History

AtaturkVeIranSahi.jpg

1934
Atatürk ve İran Şahı Rıza Pehlevi

1938 - Atatürk'ün, Dolmabahçe Sarayı'nda Başbakan Celâl Bayar'ı kabulü.

1937 - Atatürk'ün, Çankaya'da Ürdün Kralı Abdullah'ı kabulü.
Atatürk'ün, saat 19.00'da Ankara Palas'a gelerek Ürdün Kralı Abdullah'ın ziyaretini iade edişi.
Atatürk'ün, gece Ürdün Kralı Abdullah şerefine verilen suarede bulunuşu.

1936 - Atatürk'ün, akşamüzeri Sakarya motoruyla Florya'dan Yalova'ya geçişi.

1935 - Atatürk'ün, sabaha karşı motorla İstanbul'dan Yalova'ya geçişi.
Atatürk'ün, saat 16.00'da Yalova'dan motorla hareket ederek Heybeliada'ya gelişi, İsmet İnönü'nün köşküne uğrayarak bir süre kaldıktan sonra Heybeliada'dan hareketle akşam Sirkeci iskelesine çıkışı, buradan otomobille Florya'ya giderek geceyi burada geçirmesi.

1934 - İran Şahı Rıza Pehlevi, Türkiye’yi ziyaret etti.

1933 - İstanbul Darülfünunu'nun kapatılıp yerine Milli Eğitim Bakanlığına bağlı yeni bir üniversitenin kurulmasına ilişkin kanun kabul edildi. MEB, ''İstanbul Üniversitesi''ni kurmakla görevlendirildi.
TBMM'de İstanbul Darülfünunu'nun kapatılıp, yerine İstanbul Üniversitesi adı altında yeni bir yüksek öğrenim kurumunun kurulmasına ilişkin kanun kabul edildi: İstanbul Üniversitesi 1 Ağustos'ta açıldı ve 18 Kasım'da derslere başlandı. "1933 Üniversite Reformu" diye bilinen bu kanunla üniversite Maarif Vekaleti'ne bağlı bir kuruluş oluyor, idari, mali ve bilimsel özerkliğini kaybederek siyasi otoritenin denetimine giriyordu.
İstanbul Darülfünunu'nun kaldırılmasına ve Millî Eğitim Bakanlığı'nca yeni bir üniversite kurulmasına dair Kanun'un kabulü. (Bu kanunla 31 Temmuz 1933'te İstanbul Darülfünunu kapatılmış, 1 Ağustos 1933'te İstanbul Üniversitesi kurulmuştur).
Atatürk'ün, saat 17.00'de Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne gelişi, saat 19.30'da Çankaya'ya dönüşü.

1932 - Atatürk'ün, gün boyunca Çankaya'da kütüphanesinde çalışması.

1930 - Atatürk'ün, Ankara civarında Gâvurkale'deki Eti harabelerinde incelemelerde bulunması.
Dolmabahçe Sarayı salonunda ''Beynelmilel Turizm Kongresi'' düzenlendi.
İstanbul'da Galata Köprüsü'nden müruriye (geçiş parası) kaldırıldı.

1927 - Türkiye ile Çekoslovakya arasında Ticaret ve İkamet Antlaşması imzalandı.

1926 - Atatürk'ün, Bursa'da İstanbul şehri temsilcilerini kabulü ve söyledikleri: "İstanbulluların doğrudan doğruya içinde bulunmak, onları bizzat selâmlamakla bahtiyar olacağım günün, uzak olmadığını söyleyebilirim!"

1925 - Atatürk'ün, -Şeyh Sait isyanı sebebiyle ilân edilen- kısmî seferberliğin kaldırılması nedeniyle millete bildirgesi: "...Türk vatanperverliğinin birinci işareti, vatan savunması daveti karşısında her işi bırakarak silâh altına koşmaktır. Cumhuriyeti savunmuş olmanın verdiği haklı şeref ve gurur hisleriyle yuvalarına dönmeye başlayan evlâtlarımızı sevgi ve minnet ile tekrar selâmlarım!" [Kocatürk]

1924 - Türkiye Cumhuriyeti ile İsveç Kraliyeti arasında Dostluk Antlaşması imzalandı.

1920 (30-31)- Cafer Tayyar'a (Eğilmez), Edirne Müdafaa-i Hukuk Merkez Heyeti'nce Trakya Müdafaa-i Milliye Kumandanı sanı verildi.

1919 - İngiliz Yüzbaşısı Hurst'un, Havza'da Atatürk'le görüşmesi ve kendisine vazifesi hakkında şüphesi olduğunu söylemesi.
17. Kolordu Komutan Vekili Albay Bekir Sami Bey'in Alaşehir'den Atatürk'e, bölgesindeki durumu bildiren telgrafı.

1916 - Atatürk'ün, Kurmay Başkanı İzzettin (Çalışlar) Bey'le beraber 2. Ordu Karargâhı'na gidişi, Ahmet İzzet Paşa ve İsmet (İnönü) Bey'le görüşmesi.

1912 - İstanbul'da bir kısım subayların, "Halaskar Zabitan Grubu" adıyla gizli bir örgüt kurmaları.
(Bu tarih İ. ve T., s.181'de Mayıs-Haziran 1912 olarak gösterilmiştir).[Kocatürk]
 

bitter_im

Kılıç Arslan
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
66.168
Tepki
59.046
Puan
113
Yaş
33
Konum
kocaeli
1 HAZİRAN - JUNE 1
Tarihte Bugün - Today in History


Savarona2.jpg

Atatürk’ün ölümcül hasta olduğu sırada 1 Haziran 1938 Çarşamba günü saat 6.30'da
Florya önlerinde demirleyen Savarona, aynı gün saat 12.30'da hareket ederek
13.45'de Dolmabahçe Sarayı'nın önünde demirlemiştir.
01061.JPG


1938 - Atatürk, hekimlerin tavsiyesi üzerine Savarona yatında dinlenmeye başladı.
Devlet tarafından Cumhurbaşkanı için satın alınan Savarona yatının İstanbul'a gelişi.
Atatürk'ün, saat 15.30.'da Savarona yatına geçişi (Atatürk, bu tarihten 25 Temmuz 1938 gününe kadar yatta kalmıştır). [Kocatürk]
Atatürk 1 Haziran 1938 günü saat 15.30'da yanında Hasan Rıza Soyak, Salih Bozok, Kılıç Ali ve Yaver Celal olduğu halde, Acar motoru ile Savarona Yatı'na gelmiştir.
Atatürk evvelce planları görmüş ve yatı çok beğenmişti.
Son zamanlarda giderek artan rahatsızlığı nedeniyle pek sevdiği bu yatta çoğu zamanını yatakta geçirdi. Bir gün şöyle dedi:
-Bir çocuk oyuncağını bekler gibi bu yatı beklemiştim. Mezarım mı olacak bu tekne benim?
Atatürk’ün Savarona’da geçirdiği altı hafta boyunca, kabine toplantıları düzenlendi, Romanya Kralı Carol da dahil olmak üzere önemli konuklar, devlet başkanları ağırlandı.

1937 - Atatürk'ün, Çankaya'da Sovyet Büyükelçisi Karsky'nin güven mektubunu kabulü.

1936 - Atatürk'ün, akşamüzeri Sakarya motoruyla Yalova'dan İstanbul'a hareketi, Florya'ya gelerek geceyi burada geçirmesi.

1935 - Atatürk'ün, akşamüzeri Florya'dan Dolmabahçe Sarayı'na dönüşü.

1934 - Ortaköy-Bolkuş demiryolu hattı işletmeye açıldı.

1932 - Maliye Bakanlığı’na bağlı Tekel Genel Müdürlüğü kuruldu.

1931 - Bursa-Mudanya demiryolu devlet tarafından satın alındı. 42 kilometre uzunluğundaki hat işletmeye 1892 yılında açılmıştı.

1930 - Resmi ve özel bütün kurumlarda Arap harflerinin kullanılış izni sona erdi.
(1 Kasım 1928 tarihli Yeni Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkındaki Kanun gereğince, devlet muamelelerinde ve kayıtlarda tamamen yeni harfler kullanılmaya başlandı.)
İstanbul'da Galata Köprüsü'nde 85 yıldır alınan geçiş ücreti kaldırıldı.
İstanbul'da Galata Köprüsü'nden geçenlerden alınmakta olan ve 'mururiye' adı verilen geçiş ücreti kaldırıldı. Köprü 1845'te açıldığında, geçiş tarifesi yayalar için 5 para, hamallar için 10 para, yüklü arabalar için 5 kuruş, yüklü beygirler için 40 para, koyunlar için 3 para olarak belirlenmişti.

1928 - Atatürk'ün, Torbalı ve çevresindeki deprem nedeniyle İzmir Valiliği'ne telgrafı: "...Memleketin her tarafından üzüntü ve ıstıraba iştirak haberleri alıyorum. Bu müşterek ıstırap ve hassasiyet, teselliyi gerektiren bir harekettir."

1927 - Devlet Demiryolları ve Limanları İdare-i Umumiyesi kuruldu.

1926 - Atatürk'ün, Bursa'da, yüzyirmi yaşlarında bulunan Zaro Ağa'yı kabulü.
Atatürk'ün, Bursa'da gece, Doğu Musiki Heyeti'nin konserini izlemesi.

1924 - Milli Mücadele aleyhine faaliyet gösterdikleri gerekçesiyle, aralarında gazeteci, yazar, şair ve askerlerin bulunduğu 150 kişi tesbit edildi.

1921 - İtalyanların Antalya dolaylarını boşaltmaları.
İtalyanlar askerlerini çekmeye devam ediyor. Antalya ve çevresini boşaltılmaya başladı.
İnegöl'de Sovyetler Birliği'nden gelen silah ve cephane, Yunanlıların baskınından çekinildiği için elden ele taşınarak, saklandı.

1920 - Başkan W. Wilson'un, Ermeni mandası önerisini Amerikan senatosu reddetti.
Atatürk'ün, Kâzım Karabekir'e telgrafı: "Doğu harekâtı hakkındaki 30.5.1920 tarihli telgrafınız Vekiller Heyeti'nde görüşülmüş, gerekçesi tetkik edilmiş ve askerî birliklerimizle harekete geçmek suretiyle Ermenistan seferine başlama zamanının gelmemiş olduğuna karar verilmiştir."
Atatürk'ün, Samsun Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Başkanlığı'na, milletvekili seçiminin bu derece gecikmesi sebeplerinin ve sorumlularının isimlerinin bildirilmesini isteyen telgrafı. [Kocatürk]

1919 - Türkiye-Havas-Reuter Ajansı'nın, "İstanbul'da toplanan Saltanat Şûrası'nda, heyet-i umumiyenin fikri, Türkiye'nin Büyük Devletler'den birinin yardımını temin merkezindedir" şeklinde haberinin Anadolu'ya tamimi üzerine, Atatürk'ün Havza'dan Sadrazam'a yazısı: "Milletin, millî bağımsızlığı korumaya kararlı olduğu ve bütün meşum sonuçlara karşı en son fedakârlığı göze aldığı ve millî vicdanı temsil etmeyen haberlerin endişe verici akisler doğurduğu."
Damat Ferit hükümeti Paris Barış Konferansı'na davet edilmesi.
Ödemiş'in Yunanlılar tarafından işgal edilmesi.
İtalyanların Milas'ı işgali.
Albay Kazım Bey'in (Özalp) Balıkesir'deki 61. Fırka Komutanlığı görevine başlaması.

1917 - Atatürk'ün, akşamüzeri, hasta olan 2. Ordu Sağlık İşleri Başkanı Yarbay Dr. Hüseyin Bey'i evinde ziyareti.

1916 - 2. Ordu Komutanı Ahmet İzzet Paşa ve Kurmay Başkanı İsmet (İnönü) Bey'in, 16. Kolordu Karargâhı'na gelerek Atatürk'ü ziyareti.

1915 - Atatürk'ün, albaylığa yükselmesi.
Harbiye Nazırı ve Başkomutan Vekili Enver Paşa'nın, albaylığa yükselişi nedeniyle Atatürk'e tebrik telgrafı: "Yeni rütbenizi tebrik ederim. Bu terfi, görmekte olduğunuz büyük ve fedakârane hizmetlerinize karşılık bir mükâfat değil, ancak, memlekete daha mühim ve ordumuza daha kıymetli hizmetler görebilecek mevkilere erişmek için, geçilmesi gereken bir basamaktır."
Atatürk'ün, -180 rakımlı tepe üzerindeki-19. Tümen Karargâhı'na gelen 5. Ordu Kurmay Başkanı Albay Kâzım (inanç) Bey'e -Liman von Sanders'e iletilmek üzere- "Kuzey Grubu" cephesinin düzeni, emir ve komutası hakkında görüşlerini açıklaması. [Kocatürk]

1915 - Mustafa Kemal promoted Colonel.

1911 - TÜRK HAVA KUVVETLERİ GÜNÜ
Türk Hava Kuvvetleri kuruldu. (Kıtaat-ı Fenniye ve Mevaki-i Müstahkame)
Yurt dışına pilotaj eğitimine seçim için de sınav yapıldı. Fesa Bey ve Yusuf Kenan Fransa'ya gönderildiler. Havacılık işleriyle uğraşmak üzere Genelkurmay'dan Süreyya Bey memur edildi.
Harbiye Nazırı (Savaş Bakanı) Mahmut Şevket Paşa'nın, ''uçak satın almak, pilot yetiştirmek ve hava tesisleri yaptırmak için görevlendirdiği Kurmay Yarbay Süreyya (İlmen) Bey'in, bu işlerin ''Teknik Birlikler ve Müstahkem Mevkiler Müfettişliği''ne bağlı olarak yapılması önerisinin uygun görülmesiyle, söz konusu müfettişliğin 2. şubesinde bir ''Tayyare Komisyonu'' kuruldu. Bu komisyonun kuruluşu, aynı zamanda Türk Hava Kuvvetlerinin kuruluş tarihi olarak benimsendi.

1896 - I. Van isyanı. Ermeniler Van'da isyan ettiler.
 

bitter_im

Kılıç Arslan
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
66.168
Tepki
59.046
Puan
113
Yaş
33
Konum
kocaeli
2 HAZİRAN - JUNE 2
Tarihte Bugün - Today in History
2Haziran1930.jpg


2 Haziran 1930
Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal, Orman Çiftliği'nde kahve içerken

1938 - Atatürk'ün, Savarona'da, Başbakan Celâl Bayar, İçişleri Bakanı Şükrü Kaya, İstanbul Valisi Muhittin Üstündağ'ı kabulü ve İstanbul imar projesi üzerinde görüşmesi.
Atatürk'ün, Savarona'da Türk Tarih Kurumu ile Türk Dil Kurumu Kol Başkanlarını kabulü ve görüşmesi.
Atatürk'ün, Savarona'da akşam yemeğinden sonra yatta kendisini ziyaret eden milletvekili hekimleri kabulü ve hastalığıyla ilgili görüşmesi.

1936 - Atatürk'ün, akşam Florya'dan Dolmabahçe Sarayı'na dönüşü.

1935- Türkiye'de ilk kez pazar günü resmi tatil uygulamasına başlandı.

1934 - Artırma, Eksiltme ve İhale Kanunu TBMM'de kabul edildi.
Atatürk'ün, Çankaya'da Irak Elçisi Naci Şevket'in güven mektubunu kabulü.

1933 - Atatürk'ün, öğleden sonra İsmet Paşa'nın köşküne gidişi, daha sonra şehirde otomobille bir gezinti yaparak Çankaya'ya dönüşü.

1932 - Atatürk'ün, gün boyunca Çankaya'da kütüphanesinde çalışması.

1931 - Devlet Denizyolları İdaresi'yle Liman İşletmesi birbirinden ayrıldı.

1929 - Muş ili kuruldu.

Yol ve köprüler yapımına ilişkin kanun TBMM'de kabul edildi.

1927 - Atatürk'ün, 1 Temmuz 1927'de İstanbul'a geleceğinin İstanbul şehri idarecilerine resmen bildirilişi.

1926 - Türkiye ile Finlandiya arasında ticaret antlaşması imzalandı.

1923 - Atatürk'ün, asılsız haber ve propagandalar hakkında Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti örgütüne genelgesi: "Âdi ve menfi emeller takip eden bazı kişiler tarafından çirkin söylentiler çıkarılmaktadır. ...Yeni oluşacak Türkiye Büyük Millet Meclisi, memleketin geleceği üzerinde kesin ve hayatî bir tesir ve öneme sahip bulunduğuna, bütün vatandaşların bu ve bu gibi etki ve telkinler karşısında uyanık bulunmalarını temin için bu bilgiyi sunuyorum."

1922 - Ali Fuat Paşa'nın, Moskova'dan Ankara'ya gelişi ve akşam Atatürk'le görüşmesi.

1920 - Kozan, düşman işgalinden kurtuldu.

1919 - İstanbul'da gözaltına alınarak, Bekirağa Bölüğü'nde tutulan İttihat ve Terakki Fırkası'nın öndegelenleri ile çeşitli kabinelerde görev almış kişiler ile gazetece ve yazarlardan oluşan 67 kişi bir İngiliz gemisiyle Malta Adası'na getirildi.
Atatürk'ün, İstanbul'da toplanan Saltanat Şûrası'nın çalışmaları hakkında Kâzım Karabekir'e telgrafı: "...Anılan Şûra'da kesin bir karar alınamamıştır. Halen hükümetin yine eski hükümet olduğu, fazla olarak zaafa uğradığı ve İstanbul'da yeniden bir inkılâp ruhu uyandığı anlaşılmaktadır."

1916 - Atatürk'ün, Ahmet İzzet Paşa'nın isteği üzerine, yollar hakkında incelemede bulunmak üzere sabah otomobille Diyarbakır'dan Mardin'e gidişi ve gece saat 12.00'de Mardin'den Diyarbakır'a dönüşü.
Mekke şerifi Hüseyin'in Osmanlı devletine karşı ayaklanması.

1915 - Kuzey Grubu Komutanlığı'nca, 5. Tümen'in, Arıburnu cephesinden geriye alınması ile Atatürk'ün komuta ettiği 19. Tümen cephesinin genişletilmesi. (19. Tümen cephesinin genişletilmesi ve yeniden düzenlenmesini takiben, Tümen Karargâhı, 4 Haziran 1915 günü 180 rakımlı tepeden Düztepe'ye nakledilmiştir).
 

bitter_im

Kılıç Arslan
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
66.168
Tepki
59.046
Puan
113
Yaş
33
Konum
kocaeli

3 HAZİRAN - JUNE 3
Tarihte Bugün - Today in History
Haziran1919.jpg


Dokuzuncu Ordu Müfettişi Mustafa Kemal Paşa, Amasya'da (Haziran 1919)

1938 - Devlet Havayolları Umum Müdürlüğü Kuruluş Kanunu kabul edildi.
Atatürk'ün, saat 15.30'da Savarona yatı ile Dolmabahçe'den hareketle önce Yeşilköy-Florya, daha sonra Boğaz yönünde olmak üzere Marmara'da beş saat kadar süren bir deniz gezintisi yapması.

1937 - Ertuğrul gemisi şehitleri anısına Japonya'da dikilen anıt açıldı.
Atatürk'ün, öğle zamanı otomobille Gazi Orman Çiftliği'ne kadar bir gezinti yapması, dönüşte İsmet İnönü'nün köşküne uğraması..

1936 - Atatürk'ün, İstanbul'dan otomobille Çorlu'ya gelişi, Çorluve Muratlı'da incelemeleri, gece Çorlu'dan trenle İstanbul'a dönüşü ve geceyi Florya'da geçirişi. Atatürk, Çorlu'da Kolordu Karargâhı'nı ziyaret etmiş, öğleden sonra Muratlı'ya geçerek yeni yapılan göçmen evlerinde incelemelerde bulunmuştur.[Kocatürk]

1935 - Atatürk'ün, Prenses Ingrid ile Danimarka Veliahtı Frederik'in evlenmeleri nedeniyle İsveç Kralı Gustaf Adolf'a tebrik telgrafı.
Atatürk'ün, akşam İstanbul'dan trenle Ankara'ya hareketi.

1935 - Ataturk sends a telegraph to congratulate Swedish King Gustaf Adolf on the occassion of his daughter Princess Ingrid's marriage to Crown Prince Frederik of Denmark.

1933 - Sümerbank'ın kurulmasına ilişkin kanun TBMM'de kabul edildi.
Atatürk'ün, akşamüzeri Etimesgut, Çakırlar ve Gazi Orman Çiftliği yöresinde otomobille bir gezinti yapması.

1930 - Askerî ve Mülkî Emeklilik Kanunu kabul edildi.

1927 - Atatürk'ün, Ankara'da himayelerinde düzenlenen 1. Gazi Koşusu'nu izlemesi

1926 - Atatürk'ün, Bursa'da İzmit Heyeti'ni kabulü.

1925 - Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası'nın merkez ve şubelerinin kapatılması hakkında Bakanlar Kurulu kararı.
Bakanlar Kurulu, Ankara İstiklal Mahkemesi'nin teklifiyle Cumhuriyet'in ilk muhalefet partisi olan Terakkiperver Fırka'yı kapattı. Partinin kapatılmasına gerekçe olarak 'irticayı körüklemesi' gösterildi.
Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası, dini ve gericiliği kışkırttığı gerekçesiyle hükümet tarafından kapatıldı. Hükümet, Takrir-i Sükun Kanunu'na dayanarak, 3 Haziran 1925 tarihinde bütün memlekette irticayı tahrik etmesi nedeniyle Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası'nın kapatılmasını kararlaştırmıştır.

1925 - Republican Party dissolved by the government.

1922 - Yunanlıların işgal ettikleri bölgelerde yaptıkları zulümlerin bütün dünya parlamentolarına bildirilmesi hakkında TBMM kararı.

1920 - Sovyet Hükümeti, Mustafa Kemal'in mektubunu yanıtladı.
Sovyet Hükümeti adına Dışişleri Komiseri Çiçerin'in, Atatürk'ün 26 Nisan 1920 tarihli mektubuna cevabı.
Cemal Paşa'nın, Moskova'dan Atatürk'e mektubu: "...Mustafa Kemal! Emin ol ki memleket kurtulacak ve kurtuluş özellikle kahramanlığı ve esarete karşı nefreti her türlü şüpheden uzak olan Türk unsuruna, senin telkin ettiğin aşk ve iman sayesinde kabil olacağı için Mustafa Kemal adı, Doğu ve Türk dostları arasında en büyük bir yeri işgal edecek!" [Kocatürk]

1919 - Mustafa Kemal Paşa'nın mitinglerle ilgili Harbiye Nezareti'ne (Bakanlığa) cevabında: "Milletin heyecanını ve tezahürat-ı milliyeyi (milli gösterileri) men ve tevkif için (durdurmak için) hiç kimsede kudret ve takat göremem" ifadeleri yer aldı.
Atatürk'ün, İngiliz Yüksek Komiserliği'nden aldığı nota suretini ileten Harbiye Nezareti'nin telgrafına cevabı: "Bağımsızlık ve millî mevcudiyeti imha ve hayatın devamını tehlikeye sokan işgal, suikast ve tecavüz gibi İzmir havalisinde görülmekte olan olayların benzerlerinin meydana gelmesine karşı ne milletin heyecan ve vicdanî teessürlerini ve ne de buna dayanan millî gösterileri önleme ve durdurma için nefsimde ve hiç kimsede kudret ve kuvvet göremeyeceğim gibi bu yüzden doğacak vakaların ve hadiselerin karşısında da mesuliyet kabul edebilecek ne komutan ne de idareci ve ne de hükümet tasavvur ederim."
Atatürk'ün, Paris'te toplanacak bir konferansta Osmanlı Devleti'nin hukukunun savunulmasının düşünüldüğünü bildiren resmî bildiri ve ajans yayını üzerine bazı kolordu, valilik ve mutasarrıflıklara yazısı: "Sadrazam Paşa Hazretleri'nin, konferans huzurunda Osmanlı Devleti'nin hukukunu savunmak için çaba göstereecekleri tabiîdir. Ancak milletçe kesinlikle savunulması istenilen ve gerekli görülen hukuk, bilhassa iki noktada incelik gösterir. Birincisi, mutlaka devlet ve milletin tam bağımsızlığı, ikincisi de ana vatan parçalarında çoğunluğun azınlığa feda edilmemesidir. ...Sadrazam Paşa Hazretleri'yle beraberinde hareket edecek olan heyetin, milletin hukukunu savunmada izleyeceği esaslar ve program milletçe bilinmedikçe yukarda ifade edilen noktalarda endişelenmekten uzak durulamaz!"
Havza'da Büyük Cami'de, Atatürk'ün de hazır bulunduğu mevlit okutturulması, daha sonra Belediye önünde büyük bir miting düzenlenerek halkın mücadele için yemin etmesi.
Atatürk'ün, Havza'dan Sadaret'e Ege bölgesindeki işgaller üzerine siyasî ve umumî durum hakkında bilgi isteyen telgrafı. [Kocatürk]

1912 - İstanbul'un İshakpaşa semtinde çıkan yangında; 1.111 ev, 118 dükkan, 6 cami, 3 hamam, 5 okul kül oldu.
 

bitter_im

Kılıç Arslan
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
66.168
Tepki
59.046
Puan
113
Yaş
33
Konum
kocaeli
4 HAZİRAN - JUNE 4
Tarihte Bugün - Today in History


4 Haziran 1921
T.B.M.M. Başkanı Mustafa Kemal, II. İnönü zaferinden sonra
Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa ile Çankaya'da

ata-34_k.jpg

4 Haziran 1921
Mustafa Kemal, İsmet Paşa ve Süvari Tümen Komutanı
Bnb. İbrahim Çolak, Çankaya’da


ata-35_k.jpg

4 Haziran 1921
Mustafa Kemal, İnönü Savaşları sonrası İsmet Paşa’yla Çankaya’da


1937 - Orman Genel Müdürlüğü kuruldu.
T.B.M.M' de "Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası Kanunu" kabul edildi.
Atatürk'ün, akşam trenle Ankara'dan İstanbul'a hareketi.

1935 - Atatürk'ün, İstanbul'dan Ankara'ya gelişi.

1933 - Atatürk'ün, Genelkurmay Başkanlığı'na gidişi ve Mareşal Fevzi Çakmakla görüşmesi.
Atatürk'ün, akşam, devlet ve fikir adamlarıyla sohbet esnasında söyledikleri: "Cumhuriyet rejimi demek, demokrasi sistemi ile devlet şekli demektir. Biz Cumhuriyet'i kurduk, o on yaşını doldururken demokrasinin bütün gereklerini sırası geldikçe uygulamaya koymalıdır. Kadın haklarını tanımak da bunun bir gereği olacaktır. Müsterih olunuz!"

1932 - Türkiye'deki yabancıların kamu işlerinde çalışması yasaklandı.
TBMM'de Türkiye'de yabancıların çalışmasına kısıntılar getiren Türk Vatandaşlarına Tahsis Edilen Sanat ve Hizmetler Kanunu kabul edildi. Herhangi bir ustalık gerektirmeyen işler yabancılara yasaklandı. Bazı işler Bakanlar Kurulu'nun iznine tabi kılındı.

1930 - Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti Ankara’da ilk toplantısını yaptı.
Ekip, 16 kişiden oluşuyordu. Heyet başkanlığına Tevfik Bey (Bıyıklıoğlu) seçildi.

1928 - Atatürk'ün, trenle Ankara'dan İstanbul'a hareketi.

1926 - Atatürk'ün, otomobille Bursa'dan Mudanya'ya gelişi.

1922 - Yunan Küçük Asya Ordusu Başkomutanlığına General Hacıanesti'nin getirilişi.

1921 - Atatürk'ün, Kâzım Karabekir'e telgrafı: "...Enver hakkında açık yayına karar verdik. Gerektiğinde yayınlayacağız. Enver'in temsil ettiği cereyana karşı gerektiğinde pek açık uygulamada bulunmak kararındayız."

1920 - İtilaf Devletleri Macarlarla, Trianon Barış anlaşmasını imzaladı.

1919 - Nazilli, Yunanlılar tarafından işgal edildi.

1918 - Ermeniler'in 1. Dünya Savaşı'nda barış istemesiyle Batum Anlaşması imzalandı.

1916 - Atatürk'ün, akşama doğru, Kurmay Başkanı İzzettin (Çalışlar) Bey'le beraber 12. Alay ordugâhına gidişi, cepheye hareket edecek olan alaya gerekli emirler verişi, daha sonra 4. Tümen Karargâhı'na da uğrayarak Tümen Komutanı Aziz Samih (İlter) Bey'i ziyareti.

1915 - Seddülbahir'de 3. Kirte Savaşı.
İngilizlerin, Kirte bölgesine yaptıkları taarruz, öğleden sonra 19. Tümen cephesine yöneldi.
1915 (4-5) - İngilizlerin, Arıburnu cephesinde, gece bazı siperlerimize girmeye muvaffak oluşu, ancak karşı hücumla siperlerin bir bölümünün geri alınışı (Atatürk, bu gece sabaha karşı Düztepe'deki karargâhtan Tümen cephesine gelerek askeri harekâtı yönetmiştir).

1915 - Third Battle of Krithia.
British and French forces mount a limited attack but still fail to reach their objectives.

1914 - 299. sayıdan itibaren Sebilüreşad'ın hükümet tarafından kapatılması. Hiç ara vermeden Sebilünnecat (Sayı 300, 301) adıyla yayınına devam etmesi. Sayı 302'den itibaren eski adıyla yayınına devamı.

1912 - İstanbul'da çıkan büyük yangında bin 120 ev kül oldu.
 

bitter_im

Kılıç Arslan
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
66.168
Tepki
59.046
Puan
113
Yaş
33
Konum
kocaeli
5 HAZİRAN - JUNE 5
Tarihte Bugün - Today in History
5Haziran1926.jpg

Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal,
Gülcemal Vapuru'nda Mudanya açıklarında (5 Haziran 1926)


5 Haziran 1928
Haydarpaşa Garı'nda karşılanışı

ata-72_k.jpg

5 Haziran 1928
T.B.M.M. Başkanı Kâzım Özalp ve
İçişleri Bakanı Şükrü Kaya’yla İzmit Garı’nda trende


5Haziran1928KazimPasa.jpg


Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal, özel trenin balkonunda
TBMM Başkanı Kâzım (Özalp) Paşa ile (5 Haziran 1928)


Atatürk, Ruşen Eşref Ünaydın ile Ertuğrul Yatı'nda (5 Haziran 1928)


ata-73_k.jpg


5 Haziran 1928
II. Süvari Tümen Komutanı Tümgeneral M. Aşir Atlı ve
İzmit İl Jandarma Alay Komutanı Alb. H. Fikri Tolon tarafından İzmit’te karşılanırken[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]28


r69.jpg

İzmit'te bayanlarla (5 Haziran 1928)

Amongst a crowd of women in İzmit (June 5 1928)

1937 - Atatürk'ün, Ankara'dan İstanbul'a gelişi.

1936 - "Maliye Bakanlığı Kuruluş Kanunu" çıkarıldı.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü kuruldu.
Atatürk'ün, akşamüzeri Florya'dan Dolmabahçe Sarayı'na dönüşü.

1933 - Atatürk'ün, öğleden önce şehirde otomobille bir gezinti yapması, daha sonra ismet Paşa'nın köşküne gidişi, öğleden sonra Çankaya'ya dönüşü.

1932 - Atatürk'ün, İtalya seyahatinden Ankara'ya dönen Başbakan İsmet Paşa'yı istasyonda karşılayışı.

1930 - Atatürk'ün, Çankaya'da, Çanakkale savaşları esnasında sağ kolunu kaybeden Fransız Generali Gouraud'u kabulü ve görüşme esnasında hazır bulunan Fransız Büyükelçisi Charles de Chambrun'a söyledikleri: "Türk topraklarında yatan onun şerefli kolu, memleketlerimiz arasında son derece kıymetli bir bağdır."

1929 - Tarım Kredi Kooperatifleri Yasası.

1928 - Atatürk'ün, Ankara'dan İstanbul'a gelişi.

1926 - Musul Anlaşması.
Ankara'da, Türkiye, İngiltere ve Irak arasında Musul Antlaşması imzalandı.
Musul Sorunu Musul vilayeti Misak-ı Milli'ye göre önceleri Türkiye sınırlarındaydı. Ancak Mudanya Mütarekesi imzalandığında Musul halen İngiliz işgalinde görünüyordu. Lozan'da da çözülemeyince sonunda konuyu Milletler Cemiyeti'nin çözmesi kararlaştırıldı. Milletler Cemiyeti'nin bağlayıcı kararına göre Musul Irak toprakları içinde bırakıldı.
Lozan'da çözülmeyen Musul sorunu, İngiltere ile Ankara'da imzalanan 5 Haziran 1926 tarihli antlaşmayla Kerkük dahil Irak'a bırakıldı. Anlaşma, sadece 25 yıl boyunca bölgedeki petrol gelirinin % 10'unun Türkiye'ye bırakılmasını öngörüyordu.
Atatürk'ün, Gülcemal vapurunun hatıra defterine yazdıkları: "...Gülcemal vapurunda gördüğümüz intizam ve mükemmeliyet takdire değer. Genel müdüre, geminin süvarisine ve bütün mürettebatına teşekkür ederim."
Atatürk'ün, Mudanya'dan Bursa'ya dönüşü.
Atatürk'ün, akşam, İstanbul Şehir Tiyatrosu'nun Öğret­menler Birliği'nde sahnelediği piyesi izlemesi

1926 - Anglo-Turkish Treaty on Mosul signed.

The Mosul issue (which was unresolved by the 1923 Lausane Treaty) was addressed by June 5 1926 treaty signed between Britian and Turkey. Accordingly, Kirkuk was to be given to Iraq, and Turkey was to receive 10% of oil profits from the region.

1924 - Ali Haydar Bey (Yuluğ) Ankara şehreminliğine atandı.
Silifke'de Cumhuriyet aleyhine vaaz verdiği için Hoca Askerî idama mahkûm edildi.

1923 - Şile'de Rum Değirmenlik Mahallesinde çıkan yangında yaklaşık 550 Rum (çoğu terkedilmiş), 200 Müslüman hanesi, 100 dükkan, 2 kilise, 1 cami, ve bazı resmi binalar yandı, 1500 kişi evsiz kaldı.


1920 - Yozgat'ta tanınmış derebeylerinden Çapanoğulları Ankara'ya karşı başkaldırdı.
Yenik düşen Kuva-yı İnzibatiye mensuplarının çoğu silahlarıyla birlikte Kuva-yı Milliye'ye katılmaya başladı.
Atatürk'ün, Roma'da bulunan Osmanlı Elçisi Galip Kemali (Söylemezoğlu) Bey'e Ankara hükümetinin Dışişleri örgütünün yeniden düzenlenmesi, dış temsilcilerin seçilmesi hususlarında görüşmek üzere Ankara'ya davet mektubu.
Ahmet İzzet Paşa'nın, Anadolu'da tutsak bulunan İngiliz asker ve subayları hakkında Atatürk'e mektubu. [Kocatürk]

1919 - Atatürk'ün, Sivas, Amasya, Merzifon, Trabzon, Erzurum ve Erzincan ile bağlantı kuruşu sonucu asayiş hakkında edindiği bilgileri Sadaret'e bildiren telgrafı.
Yunanlıların Akhisar ile Nif'i işgali.
İtalyanların Çin'e ile Yatağan'ı işgali.

1918 - Atatürk'ün, Viyana'dan Dr. Rasim Ferit (Talay) Bey'e mektubu: "Cottage Sanatoryumu'na girdim. Profesör Zuckerkandl bizzat tedavi ediyor."

1916 - Yavuz Sultan Selim tarafından 1517'de Osmanlı topraklarına katılan Hicaz'da isyan başladı.

1916 - With the support of the British (led by T.E. Lawrence, also known as "Lawrence of Arabia") Hussein, grand sherif of Mecca, and his son Faisal lead an Arab revolt against the Turks in the Hejaz.

1915 - 19. Tümen birliklerinin, 4/5 Haziran gecesi düşman tarafından işgal edilen siperleri tekrar ele geçirmeleri.
Atatürk'ün, akşam, 19. Tümen birliklerine yayınladığı emir: "...Düşmana olan yakınlığımız nedeniyle birinci hatlardaki kıtaların her vakit uyanık bulunmaları, mangaların başında manga, takımların başında takım komutanları ve sırasıyla her kıta komutanının daima hazır ve erlerin heves ve gayretini artırmak suretiyle her durumda örnek olmaya fırsat gözetmelerini kesinlikle isterim."
Dahiliye Nazırı Talât Paşa, Edirne Valisi Hacı Adil, Dr. Nâzım, İsmail Canbulat ve Abdülkadir Beylerin, Kemalyeri'nde 3. Kolordu Karargâhı'nı, daha sonra Düztepe'de 19. Tümen Karargâhı'nı ziyaretleri ve Atatürk'le görüşmeleri. [Kocatürk]

 

bitter_im

Kılıç Arslan
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
66.168
Tepki
59.046
Puan
113
Yaş
33
Konum
kocaeli
6 HAZİRAN - JUNE 6
Tarihte Bugün - Today in History

r44.jpg

6 Haziran 1921
Mustafa Kemal ve İsmet Paşa, Ankara Antlaşması görüşmeleri için gelen
Fransız Bakan Franklin Bouillon ve Bnb. Sarou ile Eskişehirde


6 Haziran 1937
Ürdün Kralı Abdullah Ertuğrul yatında Ülkü'yü severken Atatürk gülüyor

6Haziran1937.jpg


6 Haziran 1937
Cumhurbaşkanı Atatürk, İstanbul'da Ürdün Kralı Abdullah ile

1937 - Atatürk'ün, Beylerbeyi Sarayı'nda Ürdün Kralı Abdullah'ı ziyareti.

1936 - Atatürk'ün, vapurla İstanbul'dan Mudanya'ya gelişi, Mudanya'dan otomobille Bursa'ya geçişi ve geceyi Bursa'da geçirişi.

1935 - Atatürk'ün, Çankaya'da Alman Büyükelçisi Rosenberg'in veda ziyaretini kabulü.

1928 - Atatürk'ün, Dolmabahçe Sarayımda Abdülhak Hâmit (Tarhan) Bey'i kabulü, akşamüzeri Ankara motoru ile Boğaziçi'nde bir gezinti yapması.

1927 - Almanya'dan davet edilen Prof. Dr. Kraus ve Prof. Dr. von Romberg'in, Ankara'ya gelişleri ve Çankaya'da Atatürk'ü muayene edişleri. (Hekimler Ankara'da 4 gün kalmışlardır).[Kocatürk]

1924 - Fener Patrikhanesi dışındaki Türk Ortodoksları İstanbul'da Papa Eftim'in teşebbüsüyle, Panayia Kilisesi nezdinde İstanbul Türk Ortodoks Kilisesi'ni teşkil kararı aldı ve Papa Eftim'i bu kilisenin başkanlığına getirdi.

1920 - TBMM hükümetinin Ermeniler'e karşı yapılacak bir askeri harekat için hazırlık emri.
İstanbul'da Divan-ı Harp'in İsmet Paşa ve Milli Mücadeleye katılan çeşitli kişiler için idama mahkum etme kararı. İstanbul'da Divan-ı Harp, aralarında İsmet Bey (İnönü), Bekir Sami (Kunduh), Yusuf Kemal Bey (Tengirşenk), Ankara Müftüsü Rıfat Efendi (Börekçi), Celalettin Arif Bey, Hamdullah Suphi Bey (Tanrıöver), Fahrettin Altay, Rıza Nur Bey gibi isimlerin de bulunduğu Kuva-yı Milliyecileri idama mahkum etti.

1920 - Zile ayaklanması.

1919 - General Milne'in, Atatürk'ün İstanbul'a çağrılması için Harbiye Nezareti'ne yazısı.

1916 - Atatürk'ün, Kurmay Başkanı İzzettin (Çalışlar) Bey'le beraber akşama doğruDiyarbakır-Mardin yolunda ve bağlar içinde otomobille bir gezinti yapması.

1915 - Atatürk'ün, Maydos'tan Güstavv Christianus'un 26 Nisan 1915 tarihli mektubuna cevabı: "İngilizler ağır şekilde mağlup edildiler. Sizin mektubunuzu aldığım dünkü gün de taburlarımın sevindirici zafer günü olmuştur. Bütün düşmanlarımızı yere serdiğimiz gün nazikâne davetinize uyacağım."
Atatürk'ün, Maydos'tan Madam Hilda Christianus'a mektubu: "...Sizin bana verdiğiniz Almanca derslerini asla unutmadım. Sizi temin ederim ki top gürültüleri ve mermi yağmuru altındaki mühim muharebe günlerinde dahi hayatımın en güzel hatıraları, bu güzel ve dostane saatlerdi. ...Düşmanlarımızı yere serdikten ve sevgili vatanımızı rahata kavuşturduktan sonra hemen sizi ziyarete koşacağım."
Atatürk'ün, Maydos'tan Madam Corinne'e Fransızca kartı: "İşte Arıburnu'nda İngilizlerle savaştayım. Düşmanın esaslı kuvvetini ezdim, arka kalanı da cesur kuvvetlerim tarafından sahile, donanmaları ile himaye edilen bir noktaya sürüldü. Pek ziyade ümit ederim ki, düşmanın tam imhası haberini yakında alacaksınız!"[Kocatürk]
 

bitter_im

Kılıç Arslan
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
66.168
Tepki
59.046
Puan
113
Yaş
33
Konum
kocaeli
7 HAZİRAN - JUNE 7
Tarihte Bugün - Today in History
Haziran1919.jpg


Dokuzuncu Ordu Müfettişi Mustafa Kemal Paşa, Amasya'da (Haziran 1919)

1939 - CHP İdare Heyeti, devlet ve parti yönetimini yeniden ayırmaya karar verdi.

1935 - Atatürk'ün, Moskova Büyükelçimiz Vasıf Çınar'ın ölümü nedeniyle Sovyetler Birliği Merkez İcra Komitesi Başkanı Kalinin'in başsağlığı telgrafına cevabı.
Atatürk'ün, akşamüzeri Kılıç Ali'nin evine uğrayışı, kısa bir süre kaldıktan sonra Çankaya'ya dönüşü.

1933 - Tedavüldeki madeni Osmanlı paralarının toplatılması ve bunların yerine yeni madeni paralar basılmasını öngören kanun kabul edildi.

1931 - Atatürk'ün, Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti'nin Fransız arkeologu Prof. Delaport şerefine Ankara Halkevi'nde verdiği çay ziyafetinde bulunması.

1929 - Vatikan bağımsız devlet oldu.

1925 - Ankara'da, Marmara Köşkü havuzunun, Atatürk'ün huzurlarında ilk defa su ile dolduruluşu.

1922 - Samsun'da limanda bulunan Averof ve Kılkış adlı savaş gemileri Samsun'u bombaladı. Olay büyük tepkiler doğururken, şehirde yangın çıktı, hükümet şehirde sıkıyönetim ilan etti.

1920 - Atatürk'ün, iç ve dış siyaset hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde konuşması.
"Matbuat ve İstihbarat Müdüriyet-i Umumiyesi" (Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü) kuruldu. Matbuat ve İstihbarat Umum Müdürlüğü Teşkiline Dair Kanun, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edildi.
İstanbul hükümetinin 16 Mart 1920 tarihinden başlayarak yaptığı ve yapacağı antlaşmaların verdiği ve vereceği imtiyazların hükümsüz sayılacağına ilişkin TBMM kararı.
Zile ayaklanması başladı.
Doğu bölgesinde seferberlik ilanı.

1917 - İngilizler, Messines harekatını gerçekleştirdi.

1915 - Atatürk'ün, Kemalyeri'ne giderek 3. Kolordu Komutanı Esat Paşa ile görüşmesi, tümeni için yeterli miktarda el bombası istemesi.
İngilizlerin gece, Bombasırtı'na taarruzu, ancak işgal ettikleri siperlerden kısa zamanda atılarak imha edilmeleri. (Düşman, bu sırttaki siperlerimize 11 Haziran 1915 günü yeni bir taarruz daha yapmışsa da ağır kayıplar vererek çekilmek zorunda kalmıştır). [Kocatürk]
 

bitter_im

Kılıç Arslan
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
3 Aralık 2009
Mesajlar
66.168
Tepki
59.046
Puan
113
Yaş
33
Konum
kocaeli
8 HAZİRAN - JUNE 8
Tarihte Bugün - Today in History

EgeVapuru.jpg

Cumhurbaşkanı Atatürk, Ege Vapuru ile Trabzon'a giderken (Haziran 1937)

2b17b_small.jpg

Cumhurbaşkanı Atatürk, küçük Ülkü ile Ege Vapuru'nda, Trabzon'a giderken (1937)

1943 - CHP 6. Kurultay
Bu kurultay, CHP'nin tek parti döneminde yaptığı son kurultay olarak tarihe geçti. Kurultayda, "genel sekreterin parti hükümetine üye olarak girmesini" öngören parti tüzüğünün 29. Maddesi, "bugüne kadar uygulanmadığı" gerekçesiyle kaldırıldı. 5. Kurultay'da oluşturulan "Müstakil Grub"un üye sayısı 21'den 35'e çıkarıldı. 2. Dünya Savaşı'nın sürdüğü bir sırada toplanan kurultayda, parti programının beşinci bölümü "Cihan Harbi İçinde İdare," altıncı bölümü de "Cihan Harbinden Sonraki İhtimaller" başlıkları altında yeniden düzenlendi; ulusal savunma ile dış ilişkiler konularına ağırlık verildi.

1938 - Prof. Dr. Fiessinger'in, çağrı üzerine Paris'ten 2. defa gelişi ve Savarona yatında Atatürk'ü muayenesi.

1937 - Sabiha Gökçen'in, kendi kullandığı uçakla Boğaz'da İzmir vapurunun üstünde, akrobasi hareketleri yaparak Atatürk'ü uğurlaması. Atatürk'ün vapurun güvertesinden gösteriyi izlemesi.
Atatürk'ün, saat 17.00'de İzmir vapuru ile İstanbul'dan Trabzon'a hareketi.

1936 - İşveren-işçi ilişkilerine düzenleyici hükümler getiren İş Kanunu kabul edildi.
Atatürk'ün, Bursa'dan Mudanya'ya gidişi, vapurla Mudanya'dan Haydarpaşa'ya geçişi, buradan trenle Ankara'ya hareketi.

1934 - Atatürk'ün, öğleden sonra içişleri Bakanı Şükrü Kaya'nın evine gidişi, daha sonra Marmara Köşkü'ne gelişi ve geceyi burada geçirişi.

1933 - Halk Bankası ve Halk Sandıkları Kanunu kabul edildi.
Ödünç Para verme Kanunu TBMM'de kabul edildi.
Atatürk'ün, Yunan eski Başbakanı Venizelos'a yapılan suikast nedeniyle Yunanistan Cumhurbaşkanı Zaimis ve Venizelos'a üzüntülerini bildiren telgrafları.

1932 - Atatürk'ün, gün boyunca Çankaya'da kütüphanesinde çalışması.

1929 - Anadolu'daki topraksız köylülere devlet tarafından toprak verilmesine ilişkin kanun kabul edildi.

Sanayi Koruma Kanunu kabul edildi.

1926 - Atatürk'ün, Bursa'da Anadolu Ajansı muhabirine Hava Kuvvetlerimizin kuvvetlendirilmesine dair demeci.

1920 - Fransızların 200 asker çıkararak Karadeniz Ereğlisi'ni işgali. (Gördükleri direniş üzerine 19 Haziran 1920'de boşaltılmıştır)

1920 - Doğu bölgesinde Ermeni saldırısına karşı seferberlik ilan edildi.

1920 - Doğuda Milli Aşireti ayaklanması çıktı.

Viranşehir ve Siverek bölgesinde Milli Aşireti ayaklanması.
(Ayaklanmanın bastırılması : 26 Haziran 1920)

1919 - Harbiye Nazırı Şevket Turgut Paşa'nın, Atatürk'e telgrafı: "Beraberinizdeki istimbotlardan biriyle İstanbul'a gelmeniz rica olunur." (Atatürk bu çağrı üzerine, kimler tarafından ne için istenildiğini gizli olarak Genelkurmay Başkanı Cevat (Çobanlı) Paşa'dan sormuştur. Cevat Paşa'nın cevabı: 11 Haziran 1919). [Kocatürk]
Anadolu'ya geçen Rauf Bey'in (Orbay) Ankara'ya gelişi ve Ali Fuat Paşa tarafından karşılanışı.

1917 - Atatürk'ün, sabah, Diyarbakır'dan hareketi, Osmaniye'ye uğrayarak öğleyin Ergani Madeni'ne gelişi, Mutasarrıf Nusret Bey tarafından karşılanması, maden ocaklarını gezmesi, geceyi Ergani Madeni'nde geçirişi.
 

gokyuzu

Daimi Üye
Katılım
15 Ocak 2012
Mesajlar
4.135
Tepki
7.606
Puan
113
Konum
İstanbul



18 HAZİRAN - JUNE 18





1934 - II. Dil kurultayı Dolmabahçe Saray'ında toplandı.

Liman İşlerinin Hükümetçe İdaresine İlişkin Kanun TBMM'de kabul edildi.

1927 - Hukuk Usulü Muhakemelerine İlişkin Kanun kabul edildi.

1919 - Mustafa Kemal Paşa, Anadolu ve Rumeli milli teşkilatının birleştirilmesi hakkında bir genelge yayınladı.

Atatürk'ün, Amasya'dan, Edirne'de bulunan I. Kolordu Komutanı Albay Cafer Tayyar Bey'e telgrafı: "...Bağımsızlık gayesinin elde edilişine kadar tamamiyle milletle birlikte, fedakârane çalışacağıma mukaddesatım namına yemin ettim. Artık benim için Anadolu'dan hiçbir yere gitmemek kesindir."
 

gokyuzu

Daimi Üye
Katılım
15 Ocak 2012
Mesajlar
4.135
Tepki
7.606
Puan
113
Konum
İstanbul
19 HAZİRAN - JUNE 19
1938 - Atatürk'ün, Savarona yatında Romanya Kralı II. Carol'u kabulü ve görüşmesi.

1937 - Atatürk'ün, Sakarya motoruyla İstanbul'dan Yalova'ya gelişi.

1934 - Ankara Halkevi’nde İran Şahı onuruna ilk Türk operası ‘Özsoy’ oynandı.

Atatürk'ün, akşam Ankara Halkevi'nde, İran Şahı Rıza Pehlevi ile beraber -onun şerefine oynanan- "Özsoy" operasını izlemesi.

1933 - Atatürk'ün, akşamüzeri atla Gazi Orman Çiftliği yöresinde bir gezinti yapması, geceyi Marmara Köşkü'nde geçirmesi.

1932 - Atatürk'ün, akşamüzeri Kılıç Ali Bey'in evine gelişi, akşam Çankaya'ya dönüşü

1926 - Mustafa Kemal, İzmir gezisini izleyen Anadolu Ajansına ünlü sözlerinin yer aldığı demecini verdi:
''Benim naçiz vücudum bir gün elbet toprak olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır.''

1925 - Atatürk'ün, akşam Çankaya'da, Prag Elçisi Vasıf (Çınar) Beyi kabulü.

1922 - Atatürk'ün, Claude Farrere'le beraber İzmit'ten Adapazarı'na hareketi ve istasyonda konuşması: "...Bu yürüyüşümüzle memleketi gerçek neticeye kavuşturacağımıza şüpheniz olmasın!"

1920 - Doğu cephesi Kumandanlığına tayin edilen Kâzım Karabekir, Erzurum'dan ayrıldı.

1919 - Milli kuvvetlerin Bergama'yı boşaltarak çekilmesi.
1917 - Atatürk'ün, sabah, Ahmet İzzet Paşa'ya beraber Diyarbakır'dan Halep'e hareketi.
 

gokyuzu

Daimi Üye
Katılım
15 Ocak 2012
Mesajlar
4.135
Tepki
7.606
Puan
113
Konum
İstanbul
ata-6_k.jpg

20 Haziran 1907
Mustafa Kemal, Kolağası (Kıdemli Yüzbaşı) rütbesine terfi ettiği gün


1938 - ‘Dağ Başını Duman Almış’ marşı Gençlik ve Spor Bayramı marşı olarak kabul edildi.
[FONT=&quot]

[FONT=&quot]1937 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeri Baltac[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ve Millet [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]iftliklerine gidi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, [FONT=&quot]ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am Yalova'daki k[FONT=&quot]öş[FONT=&quot]ke d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü.
[FONT=&quot]

[FONT=&quot]1935 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'da [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ekoslovakya El[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]isi Karel Halla'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ven mektubunu kabul[FONT=&quot]ü.
[FONT=&quot]1934 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, İran [FONT=&quot]Ş[FONT=&quot]ah[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] R[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]za Pehlevi ile beraber trenle Ankara'dan Eski[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ehir'e hareketi.


1933 - Maarif Vekaleti üniversitede Cumhuriyeti ve devrimleri genç kuşaklara öğretecek bir İnkılâp Enstitüsü açılmasını karar altına aldı.
1932 - [FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, binas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] yanan Fenerbah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Spor Kul[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]'ne 500 lira ba[FONT=&quot]ğış[FONT=&quot]ta bulunmas[FONT=&quot]ı.
1931 - Sakarya Köprüsü ulaşıma açıldı.
1930 - İran sınırından geçen eşkıya çetelerinin kışkırtması sonucu Zeylan bucağında ayaklanmalar başladı.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ertu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]rul yat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ile Yalova'dan [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]stanbul'a d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü.
1928 - [FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'nda Paris B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]kel[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]imiz Fethi (Okyar) Bey'i kabul[FONT=&quot]ü.
1927 - Tarım Okulları kurulmasını öngören kanun kabul edildi.
Memurların Maaş Kanunu kabul edildi.
1926 - Mustafa Kemal'e İzmir'de suikast girişimiyle ilgili tutuklamalar devam ediyor;

1925 - İstanbul'da Velid Ebuzziya, Fevzi Lütfü (Karaosmanoğlu) ve bazı gazeteciler tutuklandılar;

[FONT=&quot]1907 - Mustafa Kemal'in rütbesinin "Kolağası" -kıdemli Yüzbaşı'lığına- yükseltilmesi.[FONT=&quot]
1884 - Mülkiye Mühendis Mektebi kuruldu.



[FONT=&quot]











 

gokyuzu

Daimi Üye
Katılım
15 Ocak 2012
Mesajlar
4.135
Tepki
7.606
Puan
113
Konum
İstanbul
22 HAZİRAN - JUNE 22
Tarihte Bugün - Today in History

22Haziran1934.jpg


22 Haziran 1934
Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal, İzmir'de İsmet İnönü ile birlikte
ata-111_k.jpg


22 Haziran 1934
İran Şahı Rıza Pehlevi ile Bornova Ziraat Okulu’ndan çıkarken

22Haziran1919.jpg

Amasya Genelgesi’nin kalemi alındığı Amasya Saraydüzü Kışlası
(22 Haziran 1919)
[FONT=&quot]1937 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Yalova'da -iste[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerine- Yalova Kapl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]cas[FONT=&quot]ı [FONT=&quot]Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]hekimi Dr. Nihat Re[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]at Belger taraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan muayenesi (bu muayenede dikkate de[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]er bir bulgu tespit edilmemi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir[FONT=&quot]). [Kocatürk]
[FONT=&quot]1934 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]ran [FONT=&quot]Ş[FONT=&quot]ah[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] R[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]za Pehlevi ile U[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ak'ta top[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]u k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]tas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] denetlemesi, daha sonra Manisa [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerinden [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]zmir'e geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i ve K[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z [FONT=&quot]Öğ[FONT=&quot]retmen Okulu ile Halkevi'ni ziyareti.
[FONT=&quot]1933 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Genelkurmay Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ziyareti ve Mare[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]al [FONT=&quot]Fevzi [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]akmakla g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]mesi[FONT=&quot].
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ankara yak[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda Yal[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ncak K[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]'nde incelemeleri, k[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]yde yemek yemesi ve k[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]y i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]leri hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda bilgi al[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı.
[FONT=&quot]1926 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, İzmir'deki suikast giri[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]iminin memleket[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e lanet[FONT=&quot]lenmesi nedeniyle millete bildirgesi:


1925 - İstanbul'da tutuklanan, aralarında Velid Ebüzziya, Fevzi Lütfü (Karaosmanoğlu), Eşref Edip, Sadri Ethem gibi isimlerin olduğu gazeteciler Şark (Doğu) İstiklal Mahkemesi'nde yargılanmak üzere Diyarbakır'a gönderildi.
1920 - [FONT=&quot]Yunanl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, Milne hatt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan genel taarruza ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]meleri.

1920 (22-23) - [FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ali Fuat Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a ve Albay Sel[FONT=&quot]â[FONT=&quot]hattin[FONT=&quot] [FONT=&quot]Adil Bey'le [FONT=&quot]beraber trenle Eski[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ehir'den Ankara'ya hareketi.


1908 - Mustafa Kemal, Selanik - Üsküp (şark) Demiryolları müfettişliğine atandı.
Atatürk'e, Üçüncü Ordu Karargâhı'nın Selanik şubesindeki görevinin yanı sıra Üsküp-Selânik arasında demiryolu müfettişliği (Doğu Demiryolu Müfettişliği) görevinin deverilmesi.

1908 - 22 Haziran 1908 Tarihinde Şark Demiryolu Müfettişliği'ne ve sene-i mezkûre Kânunuevvel gayesinde 3 ncü Ordu Redif 17 nci Selânik Fırkası Erkân-ı; Harbiyesine tayin buyrulmuşlardır.
1908 - Mustafa Kemal is appointed to Inspectorate of Eastern Railways in Rumelia (Rumeli).
 

gokyuzu

Daimi Üye
Katılım
15 Ocak 2012
Mesajlar
4.135
Tepki
7.606
Puan
113
Konum
İstanbul
25 HAZİRAN - JUNE 25
Tarihte Bugün - Today in History
Haziran1919.jpg


Dokuzuncu Ordu Müfettişi Mustafa Kemal Paşa, Amasya'da (Haziran 1919)
[FONT=&quot]1938 - Savarona yat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, -Erdek d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot]- sabaha kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot] B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]kada [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nde demirlemesi, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am saat 23.30'da buradan hareket [FONT=&quot]ederek gece saat 02.00'de B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]kdere [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nde demirlemesi.
[FONT=&quot]1937 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Yalova'dan Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'na d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot].
[FONT=&quot]1934 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, İran [FONT=&quot]Ş[FONT=&quot]ah[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] R[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]za Pehlevi ile Bal[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]kesir'den [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]anak[FONT=&quot]kale'ye geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, buradan G[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lcemal vapuruyla İstanbul'a ha[FONT=&quot]reketi.
1925 - Yunanistan'da, General Thedoros Pangalos bir darbeyle iktidarı ele geçirdi.
[FONT=&quot]1924 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'da Polonya El[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]isi Kaoll Romain'in g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ven mektubunu kabul[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] ve El[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]i'nin s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]ylevine cevap konu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı.
1923 - Mustafa Kemal Paşa İzmir'den milletvekili seçildi.
1920 - İngiltere ve Fransa savaş gemileriyle Mudanya'ya asker çıkarttı.

[FONT=&quot]1920 (24-25) - [FONT=&quot]Batı Cephesi Komutanlığının oluşturulması ve komutanlığına Ali Fuat [FONT=&quot](Cebesoy)[FONT=&quot] Paşa'nın atanması.
[FONT=&quot]1919 - İbrahim Tali ([FONT=&quot]Ö[FONT=&quot]ng[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]ren) Bey'in, Dahiliye Naz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Ali Kemal'in 23.6.1919 tarihli genelgesini, Sivas'tan [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ifre ile Amasya'da [FONT=&quot]bulunan Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'e bildirmesi[FONT=&quot].
[FONT=&quot]1919 (24-25) Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, valiliklere, m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]stakil mutasarr[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]fl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]klara, kolordula[FONT=&quot]ra ve 2. Ordu M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]fetti[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i Cemal Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'ya, "Dahiliye Naz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Ali Kemal'in -Osmanl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] h[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]metinin yeni bir sava[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a giremeyece[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda- 18 Haziran 1919 tarihli genelgesini protesto eden" yaz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "..Ba[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]ms[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] emin g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]rmek isteyen mil[FONT=&quot]letin [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ne hi[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]bir haks[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z set [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ekilemez!" [Kocatürk]
1917 - Türkiye'de ilk Matbuat Cemiyeti kuruldu. Cemiyetin ilk başkanı Mahmut Sadık'tı.
[FONT=&quot]1915 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Kemalyeri'nde Kuzey Grubu ve 3. Kolordu Komutan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Esat (B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lkat) Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n kararg[FONT=&quot]â[FONT=&quot]h[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na giderek kendi[FONT=&quot]siyle g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]mesi.
 

gokyuzu

Daimi Üye
Katılım
15 Ocak 2012
Mesajlar
4.135
Tepki
7.606
Puan
113
Konum
İstanbul
26 HAZİRAN - JUNE 26
Tarihte Bugün - Today in History

26 Haziran 1930
Atatürk, manevi kızlarından Rukiye Hanım'ın düğün töreninde

1939 - Ankara Havagazı Şirketi devletleştirildi.
[FONT=&quot]1938 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot], B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]kdere [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nde demirlemi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] bulunan [FONT=&quot]Savarona yat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda istirahatle ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]irmesi.
[FONT=&quot]1934 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]ran [FONT=&quot]Ş[FONT=&quot]ah[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] R[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]za Pehlevi ile [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]anakkale'den İstan[FONT=&quot]bul'a geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i ve Sarayburnu'nda karaya [FONT=&quot]çı[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ışı.
1930 - Maliye uzmanı Rist, Türk maliyesi hakkında hazırladığı raporu Maliye Bakanı Şükrü Saraçoğlu’na verdi.
1928 - Yeni Türk alfabesini hazırlamak amacıyla kurulan Dil Encümeni, ilk toplantısını Ankara'da yaptı.
[FONT=&quot]Harf devrimi için bir kurul toplanması.Yeni Türk Alfabesi'ni hazırlayacak olan Dil Encümeni Ankara'da çalışmalarına başladı.
1927 - TBMM II. Dönem çalışmaları sona erdi, meclis seçim kararı aldı.
1926 - Kazım Karabekir, Ali Fuat, Cafer Tayyar, Bekir Sami ve Rüştü Paşa, Mustafa Kemal'e İzmir'de hazırlanan suikastla ilgili olarak Ankara İstiklal Mahkemesi'nde yargılanmaya başladılar.
Mustafa Kemal'e karşı suikast girişiminin sanıkları İzmir'de Milli Sinema salonunda yargılanmaya başladı. Tutuklananlar arasında Ziya Hurşit ve arkadaşlarının yanısıra Kazım Karabekir Paşa, Ali Fuat Paşa (Cebesoy), Cafer Tayyar Paşa, Refet Paşa (Bele) ve Mersinli Cemal Paşa da yeralıyor.
[FONT=&quot]1924 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]leden sonra Vekiller Heyeti toplant[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kanl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k yap[FONT=&quot]ışı.
[FONT=&quot]1920 - Doğuda Milli Aşireti ayaklanması çıktı.
[FONT=&quot]1917 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Halep'ten Diyarbak[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r'a hareketi (Ahmet [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]zzet Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a, Halep'te kalm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r).
1876 - Anayasası'nın mimarı Mithat Paşa, Sultan Abdülaziz'i öldürttüğü iddiasıyla yargılanmış ve Taif'e sürülmüştü. 1884 yılında burada öldürülen Mithat Paşa, Taif'te gömüldü.
 

gokyuzu

Daimi Üye
Katılım
15 Ocak 2012
Mesajlar
4.135
Tepki
7.606
Puan
113
Konum
İstanbul
4 TEMMUZ - JULY 4
Tarihte Bugün - Today in History

4Temmuz1929.jpg


4 Temmuz 1929
Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal, Orman Çiftliği'nde

1938 - Türk-Fransız ikili antlaşmasının (Hatay üzerinde) Ankara'da imzalanması.

Türkiye ve Fransa, Hatay'da eşit sayıda asker bulundurmaları konusunda anlaşma yaptı.
Türk birlikleri 4 Temmuz'da Hatay'a girdi.

Hatay'ın toprak bütünlüğünü korumak için 2500 Türk ve 2500 Fransız askeri görevlendirildi.

Antakya'da, 3.7.1938 günü Türk ve Fransız Askerî Heyetleri arasında imzalanan "Askerî Antlaşma" gereğince her iki hükümetin Hatay'da eşit sayıda asker bulundurmayı kararlaştırmaları üzerine birliklerimize ait öncü müfrezelerin Hatay'a girişi. (Ana kuvvetler 5. 7. 1938'de girmiştir).

1938 - The French-Turkish Treaty, settling the status of the Sanjak (a province of French Mandate of Syria) is signed on July 4, 1938.

1936 - Atatürk, Mimar Seyfi Arkan'a projelendirilen Florya Deniz Köşkü'nde 4 Temmuzda denize girdi. Yazlık bir konut olarak aynı yılın 14 Ağustosunda kullanıma açılan köşk, Atatürk tarafından 1936'nın yaz aylarında da uzunca bir süre kullanılmış, aralarında İngiliz Kralı VIII. Edward'ın da bulunduğu kimi önemli konuklar burada ağırlanmıştı.

1935 - Atatürk'ün öğleye doğru Florya'ya gidişi, denize girişi, öğleden sonra Dolmabahçe Sarayı'na dönüşü.

1933 - Atatürk'ün, sabahın erken saatlerinde İstanbul'dan yatla Yalova'ya hareketi ve sabah Yalova'ya gelişi.

Atatürk'ün, akşamüzeri Yalova'dan yatla İstanbul'a hareketi, saat 21.00'de Dolmabahçe Sarayı'na gelişi.

Atatürk'ün. Amerika'nın bağımsızlık günü nedeniyle Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Roosevelt'e kutlama telgrafı.

1932 - İçişleri Bakanı Şükrü Kaya otomobiliyle Ankara'dan İstanbul'a giden ilk kişi oldu.

1931 - Atatürk'ün, Amerika'nın bağımsızlık günü nedeniyle Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Hoover'e kutlama telgrafı: "İstiklâl gününün yıldönümü münasebetiyle hararetli tebriklerimin ve gerek zât-ı devletlerinin şahsî saadeti gerek büyük memleketin refahı hakkındaki samimî temennilerimin kabulünü rica ederim." (Hoover, bu telgrafa şu cevabı vermiştir: "Zât-ı devletleri'nin sıhhati ve Türk milletinin devamlı saadeti hakkında karşılıklı ve samimî temennilerimi arz etmekle bahtiyarım"). [Kocatürk]

1923 - Atatürk'ün, Lozan'da bulunan İsmet Paşa'ya telgrafı: "...Sizce esasen bilinen esas görüş üzerinde kararlı ve ısrarlı olduğumuz ve bunlarda lehimizde başarısızlık halinde askerî vasıtalarla yapılabilecek hususlar ve bunların sonuçları malûmdur. Biz bu harekâtın yapılmasını ve sonucun elde edilmesini memleketimizin yüksek çıkarları için çoktan uygun görmekteyiz. Çok iyi takdir buyurulacağı gibi sizden yiğitçesine bir hareket ve onun kuvvetli bir ihtimal olan neticesini beklerim." [Kocatürk]

1921 - General Harington'un, Atatürk'e yazısı: "Zât-ı devletlerinin görüşlerini dinlemek ve bunları incelemek üzere İngiltere hükümetine rapor vermek için bana yetki verildi. Sizce de uygun ise gerekli hazırlığın yapılabilmesi için size uygun olacak gün ve saati lütfen telleyiniz."

1920 - Ayvacık, Biga, Lapseki, Ezine ve Bayramiç'in Yunanlılar tarafından işgali.

Yunan işgali devam ediyor: Manyas, Karacabey, Ayvacık, Gönen, Ezine, Bayramiç ve Kirmasti'den sonra bugün de Biga ve Lapseki Yunan kuvvetlerinin eline geçti.

İngilizlerin Batum'u terk etmeleri.

Atatürk'ün, İcra Vekilleri'ne ve resmî makamlara gönderilecek bütün yazıların sansürden istisnasına dair önerge nedeniyle Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde konuşması: "...Sansürü devam ettirmek gereğine inanıyorsanız kendimizi ayrı tutmamalıyız!" [Kocatürk]

1919 - Yunan kuvvetlerinin ikinci kez işgal etmesi.

Atatürk'ün, Erzurum Valisi'ne yazısı: "...Telgraflarım Erzurum merkezinde alıkonulmak ve çekilmemek gibi kanunsuz hareketlerin ortağı ve uygulama aracı olan Erzurum Posta Başmüdürü ile Merkez Müdürü verdikleri izahat ve belgeler üzerine, üzerimdeki devlet vekar ve haysiyetini kuvvetlendirme ve koruma amacıyla tutuklanarak Divanıharp'e verilmiştir. Her tarafta ve bilhassa son günlerde yüksek makamlarla da resmî yazışmalarım kendilerince malûm olduğu halde anlamazlık ve bilmezlikten gelmeleri sorumluluklarını artırmıştır. Bilgi için bildirilir." [Kocatürk]

1918 - VI. Mehmet (Vahdettin) Padişah oldu.
Sultan Mehmet Reşat'ın ölümü üzerine, Sultan VI. Mehmet Vahdettin sanı ile padişah oldu.
36. ve son Osmanlı padişahıdır.

1918 - Sultan Vahdettin becomes the 36th and last Ottoman sultan.

1915 - Atatürk'ün, Kurmay Başkanı İzzettin (Çalışlar) Bey'le beraber Cesarettepesi'ndeki 18. Alay'a ait siperleri gezmesi ve buradaki mevzilerin kuvvetlendirilmesi için bazı direktifler vermesi, düşmanın taarruzu halinde uygulanacak hareket hakkında komutanlarla görüşmesi.
 

gokyuzu

Daimi Üye
Katılım
15 Ocak 2012
Mesajlar
4.135
Tepki
7.606
Puan
113
Konum
İstanbul
5 TEMMUZ - JULY 5
Tarihte Bugün - Today in History

5Temmuz1919.jpg


5 Temmuz 1919
Dokuzuncu Ordu Müfettişi Mustafa Kemal Paşa, Erzurum'da bir toplantıda
1939 - Enver Paşa'nın çocuk ve torunlarının vatandaşlığa alınmaları ve yurda dönmelerine izin veren yasa çıktı.
Valilerin Cumhuriyet Halk Partisi il başkanlığı görevlerine son verildi.
1938 - Şükrü Kanatlı komutasındaki Türk birlikleri, Hatay'a girdi.
Fransızların ilan ettiği sıkıyönetim kaldırıldı.
Fransa ile yapılan antlaşma gereği Hatay'ın toprak bütünlüğünü korumak için öngörülen 2500 kişilik askeri birlik Orgeneral Şükrü Kanatlı komutasında Hatay'a girdi.
[FONT=&quot]1935 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeri Sakarya motoruyla Bo[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]az'da bir gezinti yapmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], [FONT=&quot]Ü[FONT=&quot]sk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]dar Salacak sahil gazinosunda bir s[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]re dinlendikten sonra Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'na d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü.
[FONT=&quot]1933 - Mill[FONT=&quot]î[FONT=&quot] E[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]itim Bakan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Re[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]it Galip in, Ankara'dan Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'e telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: ''Kurtulu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] zaferinden sonra ne olmak istersiniz? sorgusunda bulunan bir arkada[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]za. 'Maarif Vekili olmak isterdim' buyurmu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tunuz. Bu dile[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]iniz ilk bak[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ma elde edilmemi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r. Ger[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ek[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e, her zaman Maarif Vekilli[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ini bilfiil izlemeye en b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nemi verdiniz. ...Buradaki tefti[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]lerden sonra İstanbul'da Galatasaray Lisesi ve Dar[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lf[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nun s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]navlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na alakan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n yay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ışı[FONT=&quot],[FONT=&quot] profes[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]rlerden en k[FONT=&quot]üçü[FONT=&quot]k k[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]y [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]retmenlerine kadar b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n maarif ailesinin vazife a[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]k ve heyecan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] art[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rd[FONT=&quot]ı.[FONT=&quot]"
[FONT=&quot]1932 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, sabah Ankara Halkevi'ne giderek T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk Tarih Kongresi'nin [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]malar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] izlemesi, saat 13.00'de [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]anka[FONT=&quot]ya'ya d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot].
[FONT=&quot]1931 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'da Brezilya El[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]isi Pementel Brondos'un g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ven mektubunu kabul[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] ve El[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]i'nin konu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na cevap s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]ylevi.
1929 - Mersin-Adana Demiryolu (67 kilometre) devletleştirildi.
[FONT=&quot]1927 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, saat 19.00'da Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'ndan Yenik[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]y'e giderek orada oturmakta olan k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z karde[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i Makbule Han[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ziyareti, daha sonra Tarabya'da Tokatl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yan Ote[FONT=&quot]li'ne geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, bir s[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]re dinlendikten sonra Tarabya'dan motorla Sirkeci'ye ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, buradan otomobille Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Sara[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'na d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü.
[FONT=&quot]1922 - Fethi Bey'in vekiller heyeti kararıyla, Avrupa'ya hareketi (Paris ve Londra'ya giderek bazı temaslarda bulunmuştur).
[FONT=&quot]1921 - Menteşe Sancağı (Muğla) İtalyan işgalinden kurtuluşu.
Antalya'yı işgal eden İtalyan güçlerinin son birliği de kentten ayrıldı.
[FONT=&quot]1920 - Yunanlıların Buldan'ı işgali.
İstanbul'da yayınlanan İkdam ve Vakit gazeteleri kapatıldı.
1919 - Mustafa Kemal, Rauf Bey (Orbay), Mazhar Müfit (Kansu) ve Erzurum Valisi Münir Bey bir toplantı yaparak Mustafa Kemal'i hareketin lideri olarak seçti.
[FONT=&quot]Harbiye Naz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Ali Ferit Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] tekrar Padi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ahad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]stanbul'a [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]a[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]rmas[FONT=&quot]ı.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Erzurum'dan b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n komutanlara,[FONT=&quot] Bab[FONT=&quot]ıâli'nin muhtemel menfi genelgelerini kontrol alt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na alma gayesiyle, haberle[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]me merkezlerinde [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nlem al[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] isteyen emri.
[FONT=&quot]1917 - Mustafa Kemal, Halep'teki 7. Ordu Komutanlığına atandı.
Atatürk'ün, General Falkenhein'in komutasındaki Yıldırım Orduları Grubu Komutanlığı'na bağlı olarak Halep'te oluşturulması kararlaştırılan Yedinci Ordu Komutanlığı'na atanması.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Halep toplant[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda olu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]turulmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kararla[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lan Y[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ld[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m Ordular[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Grubu Komutanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]'na ba[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] 7. Ordu Komutanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]'na atanmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]. [FONT=&quot](Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n 7.Ordu Komutanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]'na atanmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yla bo[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]alan 2. Ordu Komutanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]'na Fevzi ([FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]akmak) Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a atanm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r).
1917 - Mustafa Kemal is appointed as Commander of the 7th Army, attached to the Lightning Group of Armies in Syria under General von Falkenhein.
[FONT=&quot]1916 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]leden sonra -[FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]apak[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ur (Bing[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]l)'dan gelen-13. Alay 3. Taburu'nu denetlemesi, subay ve erlere hitaben hizmet ve fedak[FONT=&quot]â[FONT=&quot]rl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]klar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] takdir eden k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]sa bir konu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ma yapmas[FONT=&quot]ı.
[FONT=&quot]1915 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Maydos'tan Madam Corinne'e Frans[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zca mek[FONT=&quot]tubu: "Uzun zamandan beri aram[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zda derin bir sessizlik [FONT=&quot]h[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]m s[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rmektedir. Onu evvela sizin ortadan kald[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]raca[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] san[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yordum. Fakat insan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n tahayy[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]l etti[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ey nadiren [FONT=&quot]ger[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ekle[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ir."
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst