- Thread Starter
- #101
12 MART - MARCH 12
Tarihte Bugün - Today in History
"İstiklal Marşı Günü"
İstiklal Marşı'nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü
[FONT="]1921
İstiklal Marşı'nın TBMM'de kabulü.
İstiklal Marşı'nın yazıldığı ev, "Mehmet Akif Ersoy Müze Evi."
Mehmet Akif Ersoy’un Ankara’da bir süre yaşadığı Taceddin Dergahı.
1915
Çanakkale
Anafartalar Grubu Komutanı Mustafa Kemal ve emrindeki subaylar.
1938 - Atat[FONT="]ürk'[FONT="]ü[FONT="]n, İ[FONT="]stanbul [FONT="]Üniversitesi T[FONT="]ı[FONT="]p Fakü[FONT="]ltesi Öğ[FONT="]retim [FONT="]Ü[FONT="]yelerinden Prof. Dr. Frank tarafı[FONT="]ndan -davet [FONT="]ü[FONT="]zerine- mu[FONT="]ayenesi.
[FONT="]Atat[FONT="]ü[FONT="]rk'[FONT="]ü[FONT="]n, akş[FONT="]am Ba[FONT="]ş[FONT="]bakan Cel[FONT="]â[FONT="]l Bayar'[FONT="]ı[FONT="]n evine gidi[FONT="]şi, ak[FONT="]ş[FONT="]am yemeğ[FONT="]ini burada yemesi.
1937 - Atat[FONT="]ü[FONT="]rk'[FONT="]ü[FONT="]n, saat 16.30'daT[FONT="]ü[FONT="]rk Dil Kurumu'na geli[FONT="]ş[FONT="]i, dil ç[FONT="]al[FONT="]ış[FONT="]malar[FONT="]ı[FONT="]na baş[FONT="]kanl[FONT="]ı[FONT="]k yap[FONT="]ışı[FONT="], saat 23.00'de [FONT="]Çankaya'ya [FONT="]d[FONT="]ö[FONT="]n[FONT="]üşü[FONT="].
1933 - Atat[FONT="]ürk'[FONT="]ü[FONT="]n, Erzurum'un kurtulu[FONT="]ş[FONT="] g[FONT="]ü[FONT="]n[FONT="]ü[FONT="] nedeniyle İstanbul Halkevi'nde toplant[FONT="]ı[FONT="] d[FONT="]ü[FONT="]zenleyen Erzurumlu gen[FONT="]ç[FONT="]lerin sayg[FONT="]ı[FONT="] ve ba[FONT="]ğ[FONT="]l[FONT="]ı[FONT="]l[FONT="]ı[FONT="]k telgraf[FONT="]ı[FONT="]na cevab[FONT="]ı[FONT="]: "Erzurum'un kurtulu[FONT="]ş[FONT="]unun [FONT="]y[FONT="]ı[FONT="]ld[FONT="]ö[FONT="]n[FONT="]ü[FONT="]m[FONT="]ü[FONT="]n[FONT="]ü[FONT="] ben de sizinle beraber kutlar, sayg[FONT="]ı[FONT="]de[FONT="]ğ[FONT="]er hal[FONT="]ka hakkı[FONT="]mda g[FONT="]ö[FONT="]sterdikleri sevgiden dolay[FONT="]ı[FONT="] te[FONT="]ş[FONT="]ekk[FONT="]ü[FONT="]r ederim."
1931 - Atatürk'ün, Paris'te kurulan "Hitit Cemiyeti"nin Fahrî Başkanlığı'nı kabul etmesi.
1930 - Atat[FONT="]ü[FONT="]rk'[FONT="]ü[FONT="]n, sabah Antalya'dan otomobille hareket ederek [FONT="]öğ[FONT="]leyin Burdur'a geli[FONT="]ş[FONT="]i, Valili[FONT="]ğ[FONT="]i ve Belediye'yi ziyareti, [FONT="]öğ[FONT="]le[FONT="]den sonra Ankara'ya hareketi.
1928 - Atat[FONT="]ü[FONT="]rk'[FONT="]ü[FONT="]n, "Le Matin" gazetesi muhabirine bir k[FONT="]ı[FONT="]s[FONT="]ı[FONT="]m bas[FONT="]ı[FONT="]n[FONT="]ı[FONT="]n sa[FONT="]ğ[FONT="]l[FONT="]ığı[FONT="] ve hastal[FONT="]ığı[FONT="] hakk[FONT="]ı[FONT="]nda kas[FONT="]ı[FONT="]tl[FONT="]ı[FONT="] yay[FONT="]ı[FONT="]n[FONT="]ı[FONT="] ile ilgili demeci: "...Ö[FONT="]lü[FONT="]me do[FONT="]ğ[FONT="]ru en [FONT="]ç[FONT="]ok at[FONT="]ı[FONT="]lanlardan biriyim. Kur[FONT="]ş[FONT="]un [FONT="]ve g[FONT="]ü[FONT="]lle[FONT="] yağ[FONT="]muru alt[FONT="]ı[FONT="]nda bir[FONT="]çok muharebelere iş[FONT="]tirak ettim. [FONT="]Hatta ö[FONT="]l[FONT="]ü[FONT="]m bir defa kalbimin yan[FONT="]ı[FONT="]ndan s[FONT="]ı[FONT="]y[FONT="]ı[FONT="]rarak ge[FONT="]ç[FONT="]ti. Kalbimin [FONT="]ü[FONT="]zerinde bir saat vard[FONT="]ı[FONT="] ve bu saat mermi par[FONT="]ç[FONT="]as[FONT="]ı[FONT="]n[FONT="]ı[FONT="]n [FONT="]şiddetini kı[FONT="]rd[FONT="]ı. Sağ[FONT="]lığım tamamen yerinde, kuvvetim de da[FONT="]ha iyiye gitmekte. Ö[FONT="]lmeye asla niyetim yok!"
1925 - Atat[FONT="]ü[FONT="]rk'[FONT="]ü[FONT="]n, [FONT="]Ç[FONT="]ankaya'da İtalya Elç[FONT="]isi Montagna Giulio Cesare'[FONT="]ı[FONT="]n g[FONT="]ü[FONT="]ven mektubunu kabul[FONT="]ü[FONT="] ve Elç[FONT="]i'nin sö[FONT="]ylevine cevap konuş[FONT="]mas[FONT="]ı.
1922 - [FONT="]Atat[FONT="]ü[FONT="]rk'[FONT="]ü[FONT="]n, Yakup Ş[FONT="]evki Pa[FONT="]ş[FONT="]a ve Albay Kemalettin Sami Bey'le beraber sabah Aziziye'den hareketle Afyonkarahisar'[FONT="]ı[FONT="]n kuzeyinde Derben k[FONT="]ö[FONT="]y[FONT="]ü[FONT="]ne geli[FONT="]ş[FONT="]i, asker[FONT="]î[FONT="] kuvvetleri tefti[FONT="]ş[FONT="]ini takiben Bolvadin'e geli[FONT="]ş[FONT="]i ve geceyi burada ge[FONT="]ç[FONT="]iri[FONT="]ş[FONT="]i.
1921 -
İstiklal Marşı'nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü.
Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy tarafından kaleme alınan ve 12 Mart 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nce de resmen İstiklal Marşı olarak kabul edilen on kıtalık şiir Türk milletinin düşman işgaline uğradığı yıllarda, vatan sevgisi ve inancını ayakta tutmak için kaleme alınmıştır.
Ülkemizin en zor günlerini geçirdiği işgal yıllarında kaleme alınan ve milli birliğin sembolü olan İstiklâl Marşımızın kabulü yıldönümünde yurdun dört bir yanında etkinlikler yapılmaktadır.
1921 - The Turkish national anthem was adopted on this day in 1921 in Parliament. Today is also the day of commemoration of Mehmet Akif Ersoy (1873-1936), the national poet who wrote the anthem.
1921 - Londra Konferansı'nın sona erişi ve İtilaf Devletleri'nin barış önerisi. Londra Konferansı sonuçsuz kalarak dağıldı.
[FONT="]Bekir Sami Bey'le İtalyan Dışişleri Bakanı Siforza arasında Londra'da anlaşma imzalanması (TBMM tarafından kabul edilmemiştir.)
1921 - Ankara'da TBMM'de güftesini Mehmet Akif'in yazdığı ve daha sonra bestelenecek olan İstiklal Marşı kürsüden Hamdullah Suphi tarafından ayakta dinlendi ve alkışlar arasında kabul edildi.
[FONT="]Atat[FONT="]ü[FONT="]rk'[FONT="]ü[FONT="]n, Papa 15. Benoit'in -Kardinal Gasparri arac[FONT="]ı[FONT="]l[FONT="]ığı[FONT="]y[FONT="]la g[FONT="]ö[FONT="]nderdi[FONT="]ğ[FONT="]i- 5 [FONT="]Ş[FONT="]ubat 1921 tarihli telgraf[FONT="]ı[FONT="]na cevab[FONT="]ı[FONT="]:".. .Kar[FONT="]dinal Gasparri, Kafkasya ve Anadolu Hristiyanlar[FONT="]ı[FONT="] lehine isteklerinizi bana bildirdi. Cins ve mezhep ay[FONT="]ı[FONT="]r[FONT="]ı[FONT="]m[FONT="]ı[FONT="] yapmaks[FONT="]ı[FONT="]z[FONT="]ı[FONT="]n b[FONT="]ü[FONT="]t[FONT="]ü[FONT="]n memleketimiz sakinlerinin gü[FONT="]ven ve refah[FONT="]ı[FONT="]n[FONT="]ı[FONT="] temin zorunlu[FONT="]ğu, insanl[FONT="]ı[FONT="]k hislerimizin ve y[FONT="]ü[FONT="]ce [FONT="]İ[FONT="]sl[FONT="]â[FONT="]m dininin bize emretti[FONT="]ğ[FONT="]i bir borç[FONT="]tur. Bu nedenle T[FONT="]ü[FONT="]rkiye B[FONT="]ü[FONT="]y[FONT="]ü[FONT="]k Millet Meclisi'nin n[FONT="]ü[FONT="]fuz ve hâ[FONT="]kimiyetinin kapsad[FONT="]ığı[FONT="] b[FONT="]ö[FONT="]lgelerin t[FONT="]ü[FONT="]m[FONT="]ü[FONT="]ndeki Hristiyanlar[FONT="]ı[FONT="]n, tam bir huzurdan nimetlenmeleri i[FONT="]ç[FONT="]in d[FONT="]ü[FONT="]n olduğ[FONT="]u gibi bug[FONT="]ü[FONT="]n de her t[FONT="]ü[FONT="]rl[FONT="]ü[FONT="] [FONT="]ö[FONT="]nlem al[FONT="]ı[FONT="]nm[FONT="]ış[FONT="]t[FONT="]ı[FONT="]r. S[FONT="]ı[FONT="]n[FONT="]ı[FONT="]rlar[FONT="]ı[FONT="]m[FONT="]ı[FONT="]z i[FONT="]ç[FONT="]inde herhangi bir yabanc[FONT="]ı[FONT="] ordusunun kı[FONT="]y[FONT="]ı[FONT="]m ve [FONT="]y[FONT="]ı[FONT="]k[FONT="]ı[FONT="]m yapmadığı[FONT="] yerlerde ge[FONT="]ç[FONT="]erli olan bar[FONT="]ış[FONT="] ve g[FONT="]ü[FONT="]venlik, bu s[FONT="]ö[FONT="]zlerimizin reddedilemez bir delilidir." [Kocatürk]
1920 - Mustafa Kemal, İstanbul'un işgal edileceği yolunda alınan haberlere karşılık tutuklanmalar olabileceğini, buna direnilmesini, mebusların Ankara'ya gelmesini istedi.
1919 - Bahriye Naz[FONT="]ı[FONT="]r[FONT="]ı[FONT="] Avni Paş[FONT="]a'n[FONT="]ı[FONT="]n, Dahiliye Naz[FONT="]ır[FONT="]ı[FONT="] Mehmet Ali Bey'le beraber Atatü[FONT="]rk'[FONT="]ü[FONT="] [FONT="]Ş[FONT="]i[FONT="]ş[FONT="]li'deki evinde ziyareti (G[FONT="]ö[FONT="]r[FONT="]üş[FONT="]me esnası[FONT="]nda Mehmet Ali Bey'in, "Pa[FONT="]ş[FONT="]a Hazretleri, bizim[FONT="]le i[FONT="]ş[FONT="]birli[FONT="]ğ[FONT="]i yapar m[FONT="]ı[FONT="]s[FONT="]ı[FONT="]n[FONT="]ı[FONT="]z?" sorusuna Atat[FONT="]ürk'[FONT="]ü[FONT="]n cevabı[FONT="]: "Niç[FONT="]in etmeyeyim; e[FONT="]ğ[FONT="]er siz memleketi bug[FONT="]ü[FONT="]n i[FONT="]ç[FONT="]ine d[FONT="]üş[FONT="]m[FONT="]üş[FONT="] ol[FONT="]du[FONT="]ğ[FONT="]u badireden kurtarmaya azmetmi[FONT="]ş[FONT="] insanlar iseniz..." [FONT="]Mehmet Ali Bey ayr[FONT="]ı[FONT="]l[FONT="]ı[FONT="]rken, ertesi gü[FONT="]n i[FONT="]ç[FONT="]in Atat[FONT="]ü[FONT="]rk'[FONT="]ü[FONT="] Cercle [FONT="]d'Orient'a öğ[FONT="]le yeme[FONT="]ğ[FONT="]ine davet etmi[FONT="]ştir). (Kaynaklarda bu ziyaretin tarihi belir[FONT="]tilmemi[FONT="]ş[FONT="]tir. Ata ve i., s. 159'da bu tarih 23 Nisan 1919 ola[FONT="]rak d[FONT="]üşü[FONT="]n[FONT="]ü[FONT="]lm[FONT="]üş[FONT="]t[FONT="]ü[FONT="]r).[FONT="][Kocatürk]
1918 - Erzurum'un Kurtuluşu.
[FONT="]1917 - Atat[FONT="]ü[FONT="]rk'[FONT="]ü[FONT="]n, ak[FONT="]ş[FONT="]am saat 20.OO'de [FONT="]Şam'dan Diyarbak[FONT="]ı[FONT="]r'a d[FONT="]ö[FONT="]n[FONT="]üşü.
1917 - The United States declares war on Germany.
1916 - Atatürk'ün, 16. Kolordu'nun Edirne'den Diyarbakır'a kaydırılması üzerine, Edirne'den İstanbul'a hareketi.
1915 - Kitchener'in General Sir Ian Hamilton'a kara kuvvetlerinin kullanılması konusunda yönerge vermesi (Hamilton Fransız ve İngiliz Kara Kuvvetleri başkumandanlığına tayin edildi).
1915 - General Sir Ian Hamilton is appointed commander of the Mediterranean Expeditionary Force by the Secretary of State for War, Horatio Kitchener.
1912 - Türk Hava Kuvvetleri'nin kuruluşu:
1910 Yılı Ocak ayında harbiye bakanı ve Genel Kurmay başkanı görevine gelen Mahmut Şevket Paşa'nın emri ve genel kurmay 2. Şubesinde görevli Kurmay Yarbay Süreyya Bey'in (İlmen) girişimleri üzerine 1911 yılı içerisinde pilot yetiştirme ve uçak alımı çalışmaları başlatıldı. 29 Haziran 1911 günü yapılan sınav sonucu belirlenen iki subay pilotaj öğrenimi için Fransa'ya gönderildiler. Aralık ayı içerisinde de Deperdussin firmasına iki uçak siparişi verildi. Bu uçaklar 12 Mart 1912 günü İstanbul'a geldiler aynı ay içerisinde Ayastefanos (bu günkü Yeşilköy) kuzeyinde hava meydanı ve uçuş okulu yeri saptanarak hangar yapımına başlandı. Fransız R.E.P firmasına dört uçak sipariş edildi ve yedi pilot adayı ile makinist-marangoz olarak yetiştirilecekler bu fabrikanın okuluna gönderildiler.
Kaynak:
Tarihte Bugün - Today in History
"İstiklal Marşı Günü"
İstiklal Marşı'nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
[FONT="]1921
İstiklal Marşı'nın TBMM'de kabulü.
İstiklal Marşı'nın yazıldığı ev, "Mehmet Akif Ersoy Müze Evi."
Mehmet Akif Ersoy’un Ankara’da bir süre yaşadığı Taceddin Dergahı.
1915
Çanakkale
Anafartalar Grubu Komutanı Mustafa Kemal ve emrindeki subaylar.
1938 - Atat[FONT="]ürk'[FONT="]ü[FONT="]n, İ[FONT="]stanbul [FONT="]Üniversitesi T[FONT="]ı[FONT="]p Fakü[FONT="]ltesi Öğ[FONT="]retim [FONT="]Ü[FONT="]yelerinden Prof. Dr. Frank tarafı[FONT="]ndan -davet [FONT="]ü[FONT="]zerine- mu[FONT="]ayenesi.
[FONT="]Atat[FONT="]ü[FONT="]rk'[FONT="]ü[FONT="]n, akş[FONT="]am Ba[FONT="]ş[FONT="]bakan Cel[FONT="]â[FONT="]l Bayar'[FONT="]ı[FONT="]n evine gidi[FONT="]şi, ak[FONT="]ş[FONT="]am yemeğ[FONT="]ini burada yemesi.
1937 - Atat[FONT="]ü[FONT="]rk'[FONT="]ü[FONT="]n, saat 16.30'daT[FONT="]ü[FONT="]rk Dil Kurumu'na geli[FONT="]ş[FONT="]i, dil ç[FONT="]al[FONT="]ış[FONT="]malar[FONT="]ı[FONT="]na baş[FONT="]kanl[FONT="]ı[FONT="]k yap[FONT="]ışı[FONT="], saat 23.00'de [FONT="]Çankaya'ya [FONT="]d[FONT="]ö[FONT="]n[FONT="]üşü[FONT="].
1933 - Atat[FONT="]ürk'[FONT="]ü[FONT="]n, Erzurum'un kurtulu[FONT="]ş[FONT="] g[FONT="]ü[FONT="]n[FONT="]ü[FONT="] nedeniyle İstanbul Halkevi'nde toplant[FONT="]ı[FONT="] d[FONT="]ü[FONT="]zenleyen Erzurumlu gen[FONT="]ç[FONT="]lerin sayg[FONT="]ı[FONT="] ve ba[FONT="]ğ[FONT="]l[FONT="]ı[FONT="]l[FONT="]ı[FONT="]k telgraf[FONT="]ı[FONT="]na cevab[FONT="]ı[FONT="]: "Erzurum'un kurtulu[FONT="]ş[FONT="]unun [FONT="]y[FONT="]ı[FONT="]ld[FONT="]ö[FONT="]n[FONT="]ü[FONT="]m[FONT="]ü[FONT="]n[FONT="]ü[FONT="] ben de sizinle beraber kutlar, sayg[FONT="]ı[FONT="]de[FONT="]ğ[FONT="]er hal[FONT="]ka hakkı[FONT="]mda g[FONT="]ö[FONT="]sterdikleri sevgiden dolay[FONT="]ı[FONT="] te[FONT="]ş[FONT="]ekk[FONT="]ü[FONT="]r ederim."
1931 - Atatürk'ün, Paris'te kurulan "Hitit Cemiyeti"nin Fahrî Başkanlığı'nı kabul etmesi.
1930 - Atat[FONT="]ü[FONT="]rk'[FONT="]ü[FONT="]n, sabah Antalya'dan otomobille hareket ederek [FONT="]öğ[FONT="]leyin Burdur'a geli[FONT="]ş[FONT="]i, Valili[FONT="]ğ[FONT="]i ve Belediye'yi ziyareti, [FONT="]öğ[FONT="]le[FONT="]den sonra Ankara'ya hareketi.
1928 - Atat[FONT="]ü[FONT="]rk'[FONT="]ü[FONT="]n, "Le Matin" gazetesi muhabirine bir k[FONT="]ı[FONT="]s[FONT="]ı[FONT="]m bas[FONT="]ı[FONT="]n[FONT="]ı[FONT="]n sa[FONT="]ğ[FONT="]l[FONT="]ığı[FONT="] ve hastal[FONT="]ığı[FONT="] hakk[FONT="]ı[FONT="]nda kas[FONT="]ı[FONT="]tl[FONT="]ı[FONT="] yay[FONT="]ı[FONT="]n[FONT="]ı[FONT="] ile ilgili demeci: "...Ö[FONT="]lü[FONT="]me do[FONT="]ğ[FONT="]ru en [FONT="]ç[FONT="]ok at[FONT="]ı[FONT="]lanlardan biriyim. Kur[FONT="]ş[FONT="]un [FONT="]ve g[FONT="]ü[FONT="]lle[FONT="] yağ[FONT="]muru alt[FONT="]ı[FONT="]nda bir[FONT="]çok muharebelere iş[FONT="]tirak ettim. [FONT="]Hatta ö[FONT="]l[FONT="]ü[FONT="]m bir defa kalbimin yan[FONT="]ı[FONT="]ndan s[FONT="]ı[FONT="]y[FONT="]ı[FONT="]rarak ge[FONT="]ç[FONT="]ti. Kalbimin [FONT="]ü[FONT="]zerinde bir saat vard[FONT="]ı[FONT="] ve bu saat mermi par[FONT="]ç[FONT="]as[FONT="]ı[FONT="]n[FONT="]ı[FONT="]n [FONT="]şiddetini kı[FONT="]rd[FONT="]ı. Sağ[FONT="]lığım tamamen yerinde, kuvvetim de da[FONT="]ha iyiye gitmekte. Ö[FONT="]lmeye asla niyetim yok!"
1925 - Atat[FONT="]ü[FONT="]rk'[FONT="]ü[FONT="]n, [FONT="]Ç[FONT="]ankaya'da İtalya Elç[FONT="]isi Montagna Giulio Cesare'[FONT="]ı[FONT="]n g[FONT="]ü[FONT="]ven mektubunu kabul[FONT="]ü[FONT="] ve Elç[FONT="]i'nin sö[FONT="]ylevine cevap konuş[FONT="]mas[FONT="]ı.
1922 - [FONT="]Atat[FONT="]ü[FONT="]rk'[FONT="]ü[FONT="]n, Yakup Ş[FONT="]evki Pa[FONT="]ş[FONT="]a ve Albay Kemalettin Sami Bey'le beraber sabah Aziziye'den hareketle Afyonkarahisar'[FONT="]ı[FONT="]n kuzeyinde Derben k[FONT="]ö[FONT="]y[FONT="]ü[FONT="]ne geli[FONT="]ş[FONT="]i, asker[FONT="]î[FONT="] kuvvetleri tefti[FONT="]ş[FONT="]ini takiben Bolvadin'e geli[FONT="]ş[FONT="]i ve geceyi burada ge[FONT="]ç[FONT="]iri[FONT="]ş[FONT="]i.
1921 -
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
'nın TBMM'de kabulü.İstiklal Marşı'nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü.
Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy tarafından kaleme alınan ve 12 Mart 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nce de resmen İstiklal Marşı olarak kabul edilen on kıtalık şiir Türk milletinin düşman işgaline uğradığı yıllarda, vatan sevgisi ve inancını ayakta tutmak için kaleme alınmıştır.
Ülkemizin en zor günlerini geçirdiği işgal yıllarında kaleme alınan ve milli birliğin sembolü olan İstiklâl Marşımızın kabulü yıldönümünde yurdun dört bir yanında etkinlikler yapılmaktadır.
1921 - The Turkish national anthem was adopted on this day in 1921 in Parliament. Today is also the day of commemoration of Mehmet Akif Ersoy (1873-1936), the national poet who wrote the anthem.
1921 - Londra Konferansı'nın sona erişi ve İtilaf Devletleri'nin barış önerisi. Londra Konferansı sonuçsuz kalarak dağıldı.
[FONT="]Bekir Sami Bey'le İtalyan Dışişleri Bakanı Siforza arasında Londra'da anlaşma imzalanması (TBMM tarafından kabul edilmemiştir.)
1921 - Ankara'da TBMM'de güftesini Mehmet Akif'in yazdığı ve daha sonra bestelenecek olan İstiklal Marşı kürsüden Hamdullah Suphi tarafından ayakta dinlendi ve alkışlar arasında kabul edildi.
[FONT="]Atat[FONT="]ü[FONT="]rk'[FONT="]ü[FONT="]n, Papa 15. Benoit'in -Kardinal Gasparri arac[FONT="]ı[FONT="]l[FONT="]ığı[FONT="]y[FONT="]la g[FONT="]ö[FONT="]nderdi[FONT="]ğ[FONT="]i- 5 [FONT="]Ş[FONT="]ubat 1921 tarihli telgraf[FONT="]ı[FONT="]na cevab[FONT="]ı[FONT="]:".. .Kar[FONT="]dinal Gasparri, Kafkasya ve Anadolu Hristiyanlar[FONT="]ı[FONT="] lehine isteklerinizi bana bildirdi. Cins ve mezhep ay[FONT="]ı[FONT="]r[FONT="]ı[FONT="]m[FONT="]ı[FONT="] yapmaks[FONT="]ı[FONT="]z[FONT="]ı[FONT="]n b[FONT="]ü[FONT="]t[FONT="]ü[FONT="]n memleketimiz sakinlerinin gü[FONT="]ven ve refah[FONT="]ı[FONT="]n[FONT="]ı[FONT="] temin zorunlu[FONT="]ğu, insanl[FONT="]ı[FONT="]k hislerimizin ve y[FONT="]ü[FONT="]ce [FONT="]İ[FONT="]sl[FONT="]â[FONT="]m dininin bize emretti[FONT="]ğ[FONT="]i bir borç[FONT="]tur. Bu nedenle T[FONT="]ü[FONT="]rkiye B[FONT="]ü[FONT="]y[FONT="]ü[FONT="]k Millet Meclisi'nin n[FONT="]ü[FONT="]fuz ve hâ[FONT="]kimiyetinin kapsad[FONT="]ığı[FONT="] b[FONT="]ö[FONT="]lgelerin t[FONT="]ü[FONT="]m[FONT="]ü[FONT="]ndeki Hristiyanlar[FONT="]ı[FONT="]n, tam bir huzurdan nimetlenmeleri i[FONT="]ç[FONT="]in d[FONT="]ü[FONT="]n olduğ[FONT="]u gibi bug[FONT="]ü[FONT="]n de her t[FONT="]ü[FONT="]rl[FONT="]ü[FONT="] [FONT="]ö[FONT="]nlem al[FONT="]ı[FONT="]nm[FONT="]ış[FONT="]t[FONT="]ı[FONT="]r. S[FONT="]ı[FONT="]n[FONT="]ı[FONT="]rlar[FONT="]ı[FONT="]m[FONT="]ı[FONT="]z i[FONT="]ç[FONT="]inde herhangi bir yabanc[FONT="]ı[FONT="] ordusunun kı[FONT="]y[FONT="]ı[FONT="]m ve [FONT="]y[FONT="]ı[FONT="]k[FONT="]ı[FONT="]m yapmadığı[FONT="] yerlerde ge[FONT="]ç[FONT="]erli olan bar[FONT="]ış[FONT="] ve g[FONT="]ü[FONT="]venlik, bu s[FONT="]ö[FONT="]zlerimizin reddedilemez bir delilidir." [Kocatürk]
1920 - Mustafa Kemal, İstanbul'un işgal edileceği yolunda alınan haberlere karşılık tutuklanmalar olabileceğini, buna direnilmesini, mebusların Ankara'ya gelmesini istedi.
1919 - Bahriye Naz[FONT="]ı[FONT="]r[FONT="]ı[FONT="] Avni Paş[FONT="]a'n[FONT="]ı[FONT="]n, Dahiliye Naz[FONT="]ır[FONT="]ı[FONT="] Mehmet Ali Bey'le beraber Atatü[FONT="]rk'[FONT="]ü[FONT="] [FONT="]Ş[FONT="]i[FONT="]ş[FONT="]li'deki evinde ziyareti (G[FONT="]ö[FONT="]r[FONT="]üş[FONT="]me esnası[FONT="]nda Mehmet Ali Bey'in, "Pa[FONT="]ş[FONT="]a Hazretleri, bizim[FONT="]le i[FONT="]ş[FONT="]birli[FONT="]ğ[FONT="]i yapar m[FONT="]ı[FONT="]s[FONT="]ı[FONT="]n[FONT="]ı[FONT="]z?" sorusuna Atat[FONT="]ürk'[FONT="]ü[FONT="]n cevabı[FONT="]: "Niç[FONT="]in etmeyeyim; e[FONT="]ğ[FONT="]er siz memleketi bug[FONT="]ü[FONT="]n i[FONT="]ç[FONT="]ine d[FONT="]üş[FONT="]m[FONT="]üş[FONT="] ol[FONT="]du[FONT="]ğ[FONT="]u badireden kurtarmaya azmetmi[FONT="]ş[FONT="] insanlar iseniz..." [FONT="]Mehmet Ali Bey ayr[FONT="]ı[FONT="]l[FONT="]ı[FONT="]rken, ertesi gü[FONT="]n i[FONT="]ç[FONT="]in Atat[FONT="]ü[FONT="]rk'[FONT="]ü[FONT="] Cercle [FONT="]d'Orient'a öğ[FONT="]le yeme[FONT="]ğ[FONT="]ine davet etmi[FONT="]ştir). (Kaynaklarda bu ziyaretin tarihi belir[FONT="]tilmemi[FONT="]ş[FONT="]tir. Ata ve i., s. 159'da bu tarih 23 Nisan 1919 ola[FONT="]rak d[FONT="]üşü[FONT="]n[FONT="]ü[FONT="]lm[FONT="]üş[FONT="]t[FONT="]ü[FONT="]r).[FONT="][Kocatürk]
1918 - Erzurum'un Kurtuluşu.
[FONT="]1917 - Atat[FONT="]ü[FONT="]rk'[FONT="]ü[FONT="]n, ak[FONT="]ş[FONT="]am saat 20.OO'de [FONT="]Şam'dan Diyarbak[FONT="]ı[FONT="]r'a d[FONT="]ö[FONT="]n[FONT="]üşü.
1917 - The United States declares war on Germany.
1916 - Atatürk'ün, 16. Kolordu'nun Edirne'den Diyarbakır'a kaydırılması üzerine, Edirne'den İstanbul'a hareketi.
1915 - Kitchener'in General Sir Ian Hamilton'a kara kuvvetlerinin kullanılması konusunda yönerge vermesi (Hamilton Fransız ve İngiliz Kara Kuvvetleri başkumandanlığına tayin edildi).
1915 - General Sir Ian Hamilton is appointed commander of the Mediterranean Expeditionary Force by the Secretary of State for War, Horatio Kitchener.
1912 - Türk Hava Kuvvetleri'nin kuruluşu:
1910 Yılı Ocak ayında harbiye bakanı ve Genel Kurmay başkanı görevine gelen Mahmut Şevket Paşa'nın emri ve genel kurmay 2. Şubesinde görevli Kurmay Yarbay Süreyya Bey'in (İlmen) girişimleri üzerine 1911 yılı içerisinde pilot yetiştirme ve uçak alımı çalışmaları başlatıldı. 29 Haziran 1911 günü yapılan sınav sonucu belirlenen iki subay pilotaj öğrenimi için Fransa'ya gönderildiler. Aralık ayı içerisinde de Deperdussin firmasına iki uçak siparişi verildi. Bu uçaklar 12 Mart 1912 günü İstanbul'a geldiler aynı ay içerisinde Ayastefanos (bu günkü Yeşilköy) kuzeyinde hava meydanı ve uçuş okulu yeri saptanarak hangar yapımına başlandı. Fransız R.E.P firmasına dört uçak sipariş edildi ve yedi pilot adayı ile makinist-marangoz olarak yetiştirilecekler bu fabrikanın okuluna gönderildiler.
Kaynak:
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.