En Güzel "O" An Resimleri Ve Aciklamalari

OP
Lilav

Lilav

Daimi Üye
Katılım
28 Haziran 2010
Mesajlar
22.427
Tepki
21.987
Puan
113
Yaş
41
Konum
Almanya


Afganistan’da operasyon yapan Amerikan birliğinden bir asker,kendini selamlayan çocuğa elini sıkmak üzere gidiyor. Savaş,büyük hesaplar,iç çekişme zerrelerinin oluşturduğu toz duman içinde bu ortamdan kopuk,küçücük,istisna ama masum,insancıl gelişme karşısında karenin içindeki her şey şaşırıyor ve donup kalıyor.Afganistan’ın tozu dumanı bile bu gelişmenin tamamlanması için sanki şöyle bir durup aralanıyor.


Amerika’da Cleveland Eyaleti’nde itfaiye erleri boş bir evde çıkan yangınla mücadele ediyor.Binanın tavanındaki izolasyon maddesi üzerlerine dökülmeye başlayınca bir gerilim,endişe hali oluşuyor.Işıksa bu gerilime hiç aldırmayıp sanki olacakları bilir gibi su zerreleriyle gökkuşağı oluşturmakla meşgul.Zaten tavan çökmüyor.Yangın söndürülüyor


Katar’da yapılan Asya Oyunları’nda Filipinli sporcular senkronize,eş zamanlı dalışta.Ap foto-muhabir Saurabh Das kamerasını yukarıdan aşağıya hareket ettirerek deklanşöre basıyor.Bu tür fotoğraflarda ustalar hareket eden nesneleri net yakalar.Sporcular tek bir hareket yapmadıkları,aşağıya düşerken takla da attıkları için fotoğraf böyle çıkıyor.Ama ‘o’ anda en güçlü faaliyet nispeten net.Fotoğraf başlarının,yani zihinlerinin eş zaman için sarfettiği çabanın, ‘o’ andaki üstünlüğünü ortaya çıkarıyor


Amerika Birleşik Devletleri Maryland Eyaleti semaları.Bir uçak Washington Kenti’ne yaklaşırken bulut kümesinin içine giriyor.Her ne kadar bulut kümesinin dışa bakan yüzeyleri tehditkar gri tavırlar takınsa da bulut kümesini pek çok şeye benzetmek mümkün.Patlamış mısıra veya pamuk şekerine ya da ham pamuğa veya başka nesnelere...Hasılı bu gökyüzünün oyuncul anlarından biri olarak kayda geçiyor.
 
OP
Lilav

Lilav

Daimi Üye
Katılım
28 Haziran 2010
Mesajlar
22.427
Tepki
21.987
Puan
113
Yaş
41
Konum
Almanya


Tarih 14 Temmuz 2006...Hindistan...Trene bombalı saldırı olayı...207 kişi can verdi...Yaralılardan biri de Kalpesh Raut’tu.Olaydan sonra hastanede tedavisi yapılmıştı.O sırada baktığı yanan eliydi ama başka bir şeye bakıyordu.Genç adam terör dehşetinin iziyle tanışıyordu.


Tarih 18 Ağustos 2006...Lübnan...Kana Köyü...İsrail Ordusu’nun 13 Temmuz’da yaptığı hava saldırısında bombaladığı bir apatrmanda ölen çoğu kadın ve çocuk 29 kişinin cenazesi...Genç kızlar ve kadınlar ölenlerin fotoğraflarını tutuyor.Çerçeveler içindeki gülümseyen yüzler, çekilip gitmeye hazır, orada eğreti duruyor..Yüzler ses vermiyor.Buna gerek yok.Küçük kızın kocaman ağlayışı ‘o’ anın sesi oluyor.


25 Nisan...Mısır....Kızıldeniz’deki tatil beldelerinden biri olan Dahap’ta meydana gelen 3 patlamada 24 kişi öldü,60 kişi de yaralandı.Fotoğraftaki elbette bir mağdurun ya da yaralıları kurtarmaya çalışan birinin ayak iziydi.Ama ‘o’ an,insanoğlunun 2006 yılına hakim olan olaylardan bıraktığı acı bir hatıraydı.


2 Ağustos...Kongo’nun Başkenti Kinşasa...Polisler,göstericileri dağıtmak üzere ilerliyor.Göstericiler gönüllü seçim görevlilileri.Verilen ücreti az buldukları için gösteri yapıyorlar.O sırada hengamenin şaşkınlığında bir evsiz kalkıp uzaklaşmaya davranıyor.AP foto-muhabir Jerome Delay,yüzündeki şaşkınlığın korku doruğuna çıktığı anda deklanşöre basıyor.Öylesine güçlü ki yaşadığı korku ve dolayısıyla bakışları.Çerçevenin ortasında iki küçücük göz bütün ‘o’ ana hakim oluyor.


23 Ocak....Afganistan,Kabil...Ülkedeki iç savaşın ve sonrasında yaşanan kargaşa ortamının içlerine çekilmiş dulları CARE adlı uluslararası örgütün dağıttığı yiyecekleri almak için kuyrukta.Yardım görüyorlarsa da AP foto-muhabir Rafiq Maqbool genellikle çetin,acımasız,hadi diyelim duyarsız bir alemdeki yalnızlıklarını vurguluyor.Yine de yalnız sayılmazlar karlı dağın yansıttığı maviler ve griler burkalarına eşlik ediyor.


17 Eylül...Amerika Wisconsin Eyaleti...Amerikan Futbolu liginde Green Bay Packers takımının top tutucusu Greg Jennings sayı yaptıktan sonra duramayıp kendini taraftarlarının bulunduğu tribünün çarpıyor...Sonrası da bu ‘o’ an işte...
 
OP
Lilav

Lilav

Daimi Üye
Katılım
28 Haziran 2010
Mesajlar
22.427
Tepki
21.987
Puan
113
Yaş
41
Konum
Almanya

Noel öncesi nüfusunun çoğunluğu Hristiyan olan bir ülkeden böyle bir fotoğraf gelmesi beklenmezdi ama geldi işte...Filipinler’de Başkent Manila yakınlarındaki bir gecekondu mahallesinde yıkım ekipleri Christmas’tan 3 gün önce 80 evi yıktı..Bununla da yetinmedi yaktı.Evi yıkılan ve yakılanlardan biri yangın daha için için sürerken yeni bir ev yapabilmek amacıyla kalmayanlar arasından bir umut,inşaat malzemesi aramaktaydı.Acaba ‘o’ anda ateş dumanını olaydan utandığı için mi salmaktaydı ?


Venezuela...Karakas yakınlarında bulunan yoksul setmtlerden birinde Ramon Hernandez adlı görevli bir evsizle konuşuyor.Hernandez,ülkede evsizler için yürütülen bir kampanyaya kayıt olması için kadını ikna etmeye çalışıyor.Aslında ‘o’ anda hali vakti yerinde görünen adam da resmi olarak evsiz.Kadın ne kadar şüpheli...Tabiat da dahil etraf ne kadar yoksul,buna karşılık insanların yüzlerindeki canlılık nasıl da zengin görünüyor.İnsanlık adına zengin bir ‘o’ an da ondan mıdır nedir? ‘O’ ana bakan sunucu bunu bilemiyor.


Hindistan’da ülkenin Güney ucundaki Nagapattinam’da bir Tsunami mağduru felaketin 2’inci yıldönümü dolayısıyla yapılan anıtı seyrediyor.


Amerika Birleşik Devletleri’nin Chicago Kenti’nde Heykeltraş Anish Kapoor’un “Bulut Kapısı” adlı eserinin altında turistler.Hava kapalı gerçek bulutlardan geçiş yok..Ama Anish Kapoor’un Bulut Kapısı adlı eserinde bir yerlere kapılar açılıyor.
 
OP
Lilav

Lilav

Daimi Üye
Katılım
28 Haziran 2010
Mesajlar
22.427
Tepki
21.987
Puan
113
Yaş
41
Konum
Almanya


15 Mayıs...Brezilya’da Parana Kenti yakınlarındaki Campo Mourao Cezaevi’nde yaşanan isyandan bir ‘o’ an.İsyancı hükümlü iki rehin gardiyan yerde yatarken bir diğeriyle basının karşısına çıkıyor.Geri planda sokak çeteleri şiddetinin bütün özellikleriyle hüküm sürdüğü Brezilya cezaevleri karanlığı da poz veriyor.


Fotoğraf 28 Ağustos’ta çekildi.Amerika Birleşik Devletleri’nin özellikle New Orleans Kenti’ni vuran Katrina Kasırgası’ndan bir yıl sonra.Kasırga yüzünden oluşan enkazın toplanarak yığıldığı kent dışındaki alanın bir bölümü.Yeniden kurulan bir kentin ve yeniden kurulan hayatların bir başka görüntüsü...


24 Haziran...Güney Kore’nin Başkenti Seul...Almanya’da Güney Kore ile İsviçre arasında oynanan Dünya Kupası karşılaşması sırasında maçı Seul’deki dev ekrandan seyreden bir taraftar hakeme kızdıktan sonra...Daha ileri gitmemiş.İyi ki...Aksi halde ne bu kadar hoş,hadi söyleyelim komik olabilirdi.Ne de yayımlayabilirdik.


30 Aralık 2005’ten bir fotoğraf...Çok güzel olduğu için 2006’dan sayalım bunu...Bir grup ibikli makak üşüdükleri için biraraya toplanmış.Zira anavatanları Endonezya’dan çok uzaktalar.İrlanda’da Dublin’deki hayvanat bahçesinde...Şikayet eder gibi bir halleri var ama orada daha güvendeler.Çünkü endonezya yağmur ormanlarında nesillerini tüketecek boyutta avlanıyorlar


5 Nisan 2006....Amerika Birleşik Devletleri’nin Florida Eyaleti’ndeki Stuart Kenti yakınlarında bulunan gölde bir sürat teknesi,limandan ayrılıyor.Gösterişli bir manevrayla...Suyun hareketi,helikopterden çekilen fotoğraf ve ‘o’ an bu gösterişli menavranın aşağıdaki homurtusunu kulak arkası edip eylemi estetiğe götürüyor.
 
OP
Lilav

Lilav

Daimi Üye
Katılım
28 Haziran 2010
Mesajlar
22.427
Tepki
21.987
Puan
113
Yaş
41
Konum
Almanya


Sağolsun bu fotoğrafını bize gönderen Maltepe Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü Öğretim Görevlisi Osman Ürper, kömür madenciliğin ne olduğunu anlatmış... Dünyanın en zor işlerinden biri olduğunu; eğer bir bölgede kömür varsa maden işçiliğinin orada yaşayanların kaderi olduğunu,gün ışığına çıkmanın bir maden işçisi için ne anlama geldiğini yazmış... Aslında bütün bunları madencinin tereddütlü gülümsemesi ve hüzün kırığı bakışları da anlatmış. Üstelik 'o' anda maden ocağı duvarından yansıyan ışıklarla madencinin gözlerinin beyazlığı nasıl da bütünleşmiş.sanki binlercesinin ocak duvarına bıraktığı umut izleri gibi...


Hindistan'da Ganj ve Yamuna nehirlerinin buluştukları yerde Allahabad kenti yakınlarında Magh Mela, ''hayırlı dönem'' diye bilinen dini günlerdeki ayinlerinden biri... Hindu inanışına göre iki nehrin buluştuğu yerde yıkanılıyor ve ruhlar temizleniyor. Ama bu ayinden önce tanrılara yiyecek sunmak gerekiyor. 'O' an da bu sunuş anını gösteriyor. Meslektaşımız, alt açıdan çekim yapınca Hinduların inanışlarına göre, tanrılarının ne kadar çok, yoğun ve tutkulu beklentilerle karşı karşıya olduğu da görülüyor.


Lübnan...Ülkede bir yandan mevcut hükümet aleytarı gösteriler yapılırken hükümeti destekleyen gösteriler de yapılıyor.Fotoğraf ülkenin doğusunda Bekaa’daki Taalabaya Köyü’nde hükümet lehinde yapılan gösteride çekildi.Meslektaşımız,Lübnan Bayrağını başörtüsü yapmış bir göstericiye odaklandı.Tam o sırada bayrak kadının yüzünü kapadı.Ama Petros Giannakouris ‘o’ anı yakaladı.’O’ anda farla,rimelle takviye edilmiş tek bir güzel gözün endişe ışıklarıyla kırılmış umut arayışı,Lübnan’da o kargaşada ve gerilimde güzel bir yaşantı arzusu olduğunu göstermeye yetti.


Romanya’da bir dönem geride kalıyor.Romanya Avrupa Birliği’ne katılıyor.Ülkede yılların alışkanlıklarının bırakılması gerekiyor.Mesela canlı hayvan pazarları...Rosiori de Vede adlı beldede bir kadın kurulmakta olan hayvan pazarını seyrediyor.Eşeklerinden biri ortağının boynundan şöyle bir bakınca ‘O’ anı hisseden AP foto-muhabir Vadim Ghirda deklanşöre basıyor.Böylece uyanık merkep,Avrupa Birliği’ne girmekte olan Romanya’da bir eski dönem hatırası çektirmiş oluyor.


Güney Afrika’da Johannesburg yakınlarındaki bir baraj gölünde Edumisweni Apostolik Klisesi cemaatine yeni bir üye katılıyor.Yani vaftiz ediliyor.Bu klisenin cemaati Afrika Hristiyanlığının tipik örneklerinden biri.Cemaat üyeleri Hristiyan olurken atalarından kalan kimi adetleri,inanışları terketmiyor.Cemaat Hristiyan olmalarına rağmen büyüye,cadılara,atalarının ruhlarının kendilerine iyilik ya da kötülük getirebileceklerine inanmaya devam ediyor.Vaftiz olurken başına süt dökülmesi de bu eski adetlerden.Süt dökmenin kötü ruhları ve şeytanı uzak tutacağına inanılıyor.Semavi bir dinde bu tür bir inanışın olamayacağını düşünenler,sütün keskin hatlarla ‘o’ andan ayrılmasından,yabancı durmasından anlam çıkarabilir.


Lübnan’da Beyrut’un kent merkezinde Noel çamları süsleniyor.AP Foto’dan Hussein Malla bu hazırlığı bir başka Noel ağacındaki süsten yansıtıyor.
 
OP
Lilav

Lilav

Daimi Üye
Katılım
28 Haziran 2010
Mesajlar
22.427
Tepki
21.987
Puan
113
Yaş
41
Konum
Almanya
[/URL]

O’ anda karenin içinde hayatta olan 7 kişi var. Birinin hala hayatta olduğu şüpheli, çünkü çok ağır yaralanmış. Üçünün yüzündeyse yaralıyı hastaneye yetiştirme telaşı var. Biriyse yaşadıklarının ardından gördüğü manzaraya isyan ediyor. Diğer üç kişi ise şokta. Bu fotoğraf, Kerbela'da aşure törenleri sırasında yaşanan bombalı saldırıdan sonra çekildi.



Ümitsiz çaba




[/URL]

Irak'ta, karşısındaki insana derdini anlatmaya çalışan bir kadının ‘o’ anı. Karşısındaki, bir hastane görevlisi... Bağdat'taki son bombalı saldırıda, ailesinden ağır yaralanan iki kadını görebilmek için hastaneye gitti ama içeri alınmadı. Bu ümitsiz çaba AP fotoğrafçısı Maya Alleruzo'nun dikkatini çekti ve hastane önündeki onca hareketlilik içinde kadının yalnızlığı, çaresizliğini anlatan bu ‘o’ an oluştu...



Karanlığın içindeki Haiti




[/URL]


Haiti’de çekilen bu fotoğraf, ülkenin içinde bulunduğu karanlığı temsil ediyor. Sabaha karşı Amerikan askerleri, Başkent Porto Prince sokaklarında devriye gezerken, şüpheli gördükleri bazı Haitililer’i sorguya çekiyor. Bir Haitili yere çömeltilmiş, elleri başının üstünde, üzerinde de askerlerin elindeki fenerden gelen ve Haiti'deki karanlığı delme iddiasında bir ışık. Haitili'nin korkusu öylesine güçlü ki, küçücük ama küçücük iki nokta da olsa gözleri, içinde bulunduğu durumu gösterebiliyor.
 
OP
Lilav

Lilav

Daimi Üye
Katılım
28 Haziran 2010
Mesajlar
22.427
Tepki
21.987
Puan
113
Yaş
41
Konum
Almanya
Tanrilari ararken

[/URL]

Burası da Nevada Çölü… Yine aynı yer, aynı festival ve aynı yarışmadan bir başka fotoğraf ... Bu kez gözlerini güneşe dikmiş bir adam var bu ‘o’ anda. Yüzünü, kendi inancına göre boyamış. Bir Şamanist ve kendisine ''şaman kedisi'' diyorlar. O da binlercesi gibi Yanan Adam Festivali’ne kendini anlatmaya gelmiş. Ve ‘o’ anı saptayan fotoğrafçıya, ''Belki de tanrılarını arıyor bu bakışlarıyla'' dedirtmiş. Bu fotoğraf da birincilik alan ‘o’ anlardan biri...

Kampanya içinde kampanya

[/URL]

Yıldızlar ve onların arasındaki kişi mekanı anlatıyor: Amerika... Işıkların dili, bunun bir kampanya olduğunu söylüyor. Seçim kampanyası için para toplama kampanyası... Amerika Birleşik Devletleri Başkanı George Bush'un kompozisyondaki niceliğiyse belki de bu kampanyanın niceliğini vurguluyor. Tek toplantıda toplanan para 7 milyon dolar...

Hareketli’ gundem

[/URL]

Fotoğraf, Brüksel'deki NATO Zirvesi’nden. Amerikan Dışişleri Bakanı’yla Türk mevkidaşı Abdullah Gül var bu karede. Fotoğraf, yedi ülkenin daha NATO'ya üye olduğu tören sırasında çekilmiş. Her iki bakan da çok samimi görünüyor ve Powell'ın yüzündeki gülümseme, espirili birşeyler konuştuğunu ifade ediyor. Ancak sol eli, Gül'ün karnına doğru yumruk şeklinde duruyor. Bir yumruğa izin verecek kadar samimi olduklarını sanmıyoruz. Sadece Türkiye'nin uluslararası ilişkiler gündeminde son toplantıdan memnun döndüğü Kıbrıs konusu olduğunu söyleyebiliyoruz
 
OP
Lilav

Lilav

Daimi Üye
Katılım
28 Haziran 2010
Mesajlar
22.427
Tepki
21.987
Puan
113
Yaş
41
Konum
Almanya
Çar Büyük Petro

[/URL]

Fotoğraf, St. Petersburg'da çekilmiş. Bir işçi, inşaat iskelesinde ve arkasındaki büyük resimdeyse kentten enstantaneler var. Bu enstantaneler birleşip, reformculuğuyla tanınan eski Rus Çarı Büyük Petro'nun portresini oluşturuyor. St. Petersburg böylelikle isim babasına bir kez daha borcunu ödüyor. Ayrıca tarihi kayıtlar, Çar Büyük Petro'nun, mecazi olarak da fiziksel olarak da büyük olduğunu yazıyor. Boyu 2 metre 4 santimetreymiş Büyük Petro'nun ve 1725'te bir gemi kurtarma operasyonuna bizzat katılmak üzere soğuk denize atlayınca 53 yaşında zatürreden ölmüş.


bırakılan bir toplum

[/URL]

Yalnız kaldılar… Dünya onları yine yalnız bıraktı. 32 yaşındaki Filistinli çiftçi Manar Dahir de 2 yaşındaki oğlu Muhammed'le yalnız kaldı Gazze'de. İçinde bulundukları buzhanede sıcak günleri sevgiyle unutmaya çalışıyorlar. Burası, İsrail operasyonundan önce, Dahir'in çiftlikte elde ettiği ürünleri tuttuğu soğuk hava deposuydu, ama Refah'taki operasyon sırasında bir süre ölen Filistinliler için morg oldu. Çünkü operasyon sırasında inançları gereği ölülerini hemen defnedemediler. Dirileri de ölüleri de yalnız bırakıldı Filistinliler’in. Dünya sadece seyretti ve ''Ayıp ettin İsrail'' dedi.

Tarihin acımasız izleri

[/URL]

Bir dönem Hindistan'ın Odh Bölgesi’nde saltanat süren kraliyet ailesinin torunlarından biri Sakina Mahal'ın bir portresi. Yeni Delhi'deki tarihe tanıklık eden evinden bir ‘o’ an. Bu ev kraliyet ailesinin yazlık eviymiş. Yerlerde İran halıları, duvarlarda, sütunlarda el oyması işçilikler, hepsi çürümüş, yok olmaya yüz tutmuş. Şimdi oralarda güvercinler yuva yapmış ve Prenses Sakina ‘o’ anda tarihin acımasız izlerini yüzüyle yansıtmış.


Kozmik komşumuzun kozmik anı

[/URL]

Dünya'dan çok uzaklarda, kozmik komşumuzun bir fotoğrafı… Satürn Gezegeni'nin Hubble Teleskopu'yla elde edilmiş bir görüntüsü bu. Aslına uygun bir ‘o’ an elde edebilmek için renkler defalarca filtre edilmiş ve bu muhteşem gezegenin, bu muhteşem ‘o’ anı ortaya çıkmış.

Özgür Roma dansı

[/URL]

Yıl 1944... Roma halkı, müttefik güçlerin kente gelişini coşkuyla kutluyor. İtalyanlar, müttefik ülkelerin askerlerini, Musolini'nin en ateşli konuşmalarını yaptığı Venedik Meydanı'nda karşılıyor. Ve aradan 60 yıl geçiyor... Romalılar, aynı meydanda, ''Özgür Roma için parti ve dans'' adında bir kutlama yapıyor. Kutlamalar sırasında 1944'teki coşkuyu meydandaki bir duvara yansıtıyorlar. İtalyanlar 60 yıldır özgür olmanın zevkini hep böyle yaşıyor.

Siyahlar içindeki yaşamlar

[/URL]

Keşmir'de, yüzleri dahil vücutlarının tamamı Kara çarşaf içinde üç kadın, bir cenaze töreninde. Srinagar'daki tören Keşmir'in ayrılıkçı liderlerinden Ömer Faruk'un çok yakın bir akrabası Müştak Ahmed için düzenleniyor. ''Keşmir'i Koruma Hareketi'' adlı örgüt tarafından, camideyken öldürülmüş. Bu fotoğraftaki kadınlar ve daha niceleri, sadece cenazede değil, her yerde böyle giyiniyor.

Ticari yalnızlık

[/URL]

Çin'in Mekon Nehri kıyılarında yere çömelmiş bekleyen bir denizci, güneydeki Guanley Limanı'na yük götürecek gemiyi bekliyor. Guanley Limanı ve Mekon Nehri'nin Çin deniz ticaretindeki yeri büyük. İlk bakışta bu denizci, ıssız bir adada yalnız bir Adam görüntüsü veriyor AMA ülke dışına ihraç edilen malların çoğu buradan geçiyor. Bir anlamda, komünizm yüzünden yalnızlığı seçmiş olan Çin'in dünyaya açılıp, dünyanın en büyük ekonomilerinden biri haline gelişini simgeliyor.

Sanat ve felsefe birleşince

[/URL]

Malezya'da çekilen fotoğraftaki ayaklar, Hintli bir klasik dans hocasına ait. 25 yaşında ve adı Matevi... Geleneksel kıyafeti, bileklerine kadar süslemiş dans hocasını. Ancak Matevi 'o' anda çok tehlikeli bir gösteri yapıyor. Ayağını bastığı yer, özel olarak hazırlanmış bir platform. Tam 10 bin çivi var burada ve Matevi yarım saat boyunca hiç ara vermeden ve acı çekmeden çivilerin üstünde dans ediyor. Hem Hint felsefesini anlatıyor bu dansıyla hem de Hint sanatını.
 
OP
Lilav

Lilav

Daimi Üye
Katılım
28 Haziran 2010
Mesajlar
22.427
Tepki
21.987
Puan
113
Yaş
41
Konum
Almanya


Güçlü duygular
Genç adam bir Amerikalı asker... Wisconsin Eyaletindeki Oshkosh Kentinde birliğiyle Iraka sevkedilmek üzere ailesinden ayrılıyor. Duygular çok güçlü... Ağlamanın yanısıra kendisine el sallayan ailesine bakışlarıyla uzanıyor. Ve bu duygu yoğunluğundan sanki otobüsün camı ortadan kalkmaya yüz tutuyor da meslektaşımız bu büyülü anı kayda geçiriyor.



Son veda
Sri Lankada 15 Haziran günü içinde çocukların da bulunduğu bir otobüs, şüphelere göre, Tamil Gerillalarının döşediği bir mayının üzerinden geçince patladı. Hepsi aynı köyden 15i çocuk 64 kişi can verdi. Fotoğraf, toplu cenaze töreninin son aşamasını gösteriyor. Toplu mezara toprak doldurulurken güneş, gölgeleriyle de olsa ölenlerin yakınlarına son bir yakın veda olanağı veriyor.




Yağmur duası
Fotoğraf komşudan... Bulgaristandaki müslüman topluluk Pomakların kızları yağmur duası sırasında. Hepsi çok hoşlar. AP Foto Muhabiri Petar Petrov, içlerinden çakır gözlü olana odaklanarak bu umut ve neşe dolu anın bütün güzelliklerini taşıyanı doğru bir tercihle öne çıkarıyor.




Coşkulu anlar
Amerikada Philadelphia Kentinde bir okulun öğretim yılı sonu geleneksel kutlaması. Geleneğe göre, dönem sonunda öğrenciler, kentin ünlü fıskiyeli havuzuna atlıyorlar. AP Foto Muhabiri Matt Rourke, suyun kızlardan daha çoşkulu olduğu anı yakalıyor.




Hac yolunda
Yorgun taşıyıcılar, yorgun, zayıf, bedbin bir kadın... lk bakışta bir felaketin ardından yaşanan göç gibi görünüyor. Fotoğraf, Keşmir dağlarında çekildi. Bu, Hindular için bir çeşit hac yolculuğu.Yaklaşık 4 bin metre yükseklikte bulunan bir mağaraya gidiyorlar. İnanışlarına göre, Hindu tanrılarının en önemlilerinden Shiva�nın içinde kaldığı mağaraya tırmanıyorlar. Kadın yürüyemeyecek kadar hasta. Ama kendine göre, en gözalıcı giysilerini giyecek ve süslenecek kadar da umutlu...





Zıtlığın içinde
Mısırın Başkenti Kahirede Citystar adlı alışveriş merkezinin duvarındaki bir reklam panosunun önünden beyaz giysili bir kadın geçerken, AP Fotoğrafçısı Petros Giannakouris kendiliğinden oluşan siyah beyaz zıtlığı yakalıyor.





İyi niyet beklentisi
Bu fotoğraf, Sudanda barış anlaşması imzalandıktan sonra Birleşmiş Milletlerin iyi niyet elçisi aktris Mia Farrowun bir köye yaptığı ziyaret sırasında çekildi. Kadınlar, o anda Mia Farrowu karşılamaktaydı. Ama o an, kadınların bakışları, geçmişi uzun bir hikayenin anlatılmasını istemekteydi. Olaylar 1987de başladı... O yıl Sudanda büyük bir kuraklık ve açlık oldu. Bunun üzerine hükümetin desteğiyle Arap kökenli olmayan Afrikalı çiftçilere karşı bir Arap ittifakı oluştu. Araplar silahlandırıldı, Arap kökenli olmayan çiftçi kabileler tersine silahsızlandırıldı. Janjaweet adlı bir Arap gerilla grubu kuruldu. Buna karşılık Arap kökenli olmayan Afrikalı kabileler içinde Sudan Özgürlük Ordusu adlı bir gerilla grubu oluştu. Bu grup 2003 yılında hükümet birliklerine saldırınca, Arap kökenli Janjaweet militanları Afrikalı çiftçilere zulme başladı. Tarihin en büyük insani krizlerinden biri olan Darfur krizi başgösterdi. 3 milyon insan köyünden göçtü. Birleşmiş Milletlere göre 70 bin, başka saptamalara göre 300-350 bin insan öldü. İşte bu ayrıntılar nedeniyle Arap kökenli olmayan bu kadınlar Birleşmiş Milletlerin iyi niyet elçisini bu bakışlarla karşılamaktaydı.





Bunu bana nasıl yaparsınız?
Erişkin bir Rockeye Somon balığı, Amerika Birleşik Devletlerinin Idaho Eyaletinde bulunan bir laboratuardaki kavanozun içinden bakıyor. Rockeye Somonlarının nesli aşırı avlanma yüzünden tükenmek üzere. Elbette bu balığın her zamanki bakışı. Ama o anda türünün neslini tüketen insan nesline Bunu bana nasıl yaparsınız dehşetiyle bakıyor...
 
OP
Lilav

Lilav

Daimi Üye
Katılım
28 Haziran 2010
Mesajlar
22.427
Tepki
21.987
Puan
113
Yaş
41
Konum
Almanya


BU NASIL SAVAŞ..?









NATIONAL GEOGRAPHIC ULUSLARARASI FOTOĞRAF YARIŞMASI BİRİNCİSİ TÜRKİYE'DEN...

National Geographic Society'nin yerel edisyonlarının işbirliği ile düzenlediği, 17 ülkenin katılımı ile gerçekleştirilen ve toplamda 30 bini aşkın fotoğraf başvurusunun değerlendirildiği "Uluslararası Fotoğraf Yarışması'nda" Türkiye'yi "İnsan" kategorisinde temsil eden Erdal Kınacı birincilik ödülüne layık bulundu.
11 Ağustos Cuma akşamı, Washington'da düzenlenen yarışmanın jüri üyeliğini dünyaca ünlü National Geographic fotoğratçısı Jodi Cobb, fotoğraf direktörü David Griffin ve fotoğraf editörü Susan Welchman üstlendi.
Ödüle hak kazanan Erdal Kınacı, fotoğrafı mensubu olduğu bir sosyal yardım derneğinin çalışmaları sırasında Mersin'de görüntüledi.
Aralarında ünlü fotoğrafçılar Ara Güler ve James Stanfield'ın da bulunduğu Türkiye jürisi, geçtiğimiz ay Yalçınlar sponsorluğunda yapılan Türkiye elemelerinde Erdal Kınacı'nın fotoğrafını birincilik ödülüne layık bulmuştu.

gezi - kültür









NATIONAL GEOGRAPHIC ULUSLARARASI FOTOĞRAF YARIŞMASI DÖRDÜNCÜSÜ DE TÜRKİYE'DEN...

NG Uluslararası Fotoğraf Yarışması'nın Türkiye ayağında "Gezi–Kültür" kategorisinde birinci olan Mehmet Doruk, Kazdağlıoğlu Meydanı'nı (Safranbolu) görüntülediği fotoğrafıyla Uluslararası Yarışma'da dördüncü oldu. Doruk'un yapay bir şelalenin arkasından çektiği bu farklı kare, kompozisyon ve ışık açısından oldukça başarılı bulundu.
 
OP
Lilav

Lilav

Daimi Üye
Katılım
28 Haziran 2010
Mesajlar
22.427
Tepki
21.987
Puan
113
Yaş
41
Konum
Almanya
El-Hekim
Bu o anda O'nu yani Saddam Hüseyin'i göremiyoruz... Ama bu kare, O'nunla çok yakından ilgili... Soldaki şahıs Irak Geçici Konsey Başkanı Abdülaziz El-Hekim... Fotoğraf Madrid'deki basın toplantısı sırasında çekilmiş. Başka bir Iraklı, toplantı sırasında El-Hekim'in kulağına eğilip birşeyler fısıldıyor. Söylediğinin çok önemli olduğu gözlerinden belli zaten. El-Hekim de biraz şaşırmış ama belli etmemeye çalışıyor gibi... Çünkü Saddam Hüseyin'in yakalandığını öğrendiği o anda çekilmiş bu fotoğraf...

[/URL]


Bağdat'ta çekilmiş bir fotoğraf. Iraklı bir gazeteci fotoğraftaki... Saddam'ın yakalandıktan sonraki görüntülerinin de yayınlandığı basın toplantısı sırasında çekilmiş. Gözlerindeki yaşlar üzüntüsünden değil, geçmişteki acıları, öfkeyi ve mutluluğu birarada yansıtıyor. Basın toplantısını izleyen diğer Iraklılar gibi o da dayanamayıp ''Saddam'a ölüm'' diye haykırıyor.

[/URL]


Fotoğraf İskoçya'dan... Haftasonunda düzenlenecek kızak yarışması öncesinde artık son hazırlıklar yapılıyor. Kızakları çekecek huskie cinsi köpekler sadece antrenman yapmıyor, bu fotoğrafa bakılırsa onlar o anda karın ve soğuğun da tadını çıkarmaktan geri kalmıyor...

[/URL]


Performans
Almanya'daki bir gösteri sırasında çekilen fotoğraf. Müzik, ışık oyunları ve akrobatın yeteneği bir araya gelince bu etkileyici görüntü ortaya çıkıyor. Mavi bir sahnede sadece tüllerle havada asılı duran akrobat sadece gösteriyi izleyenleri değil, fotoğrafı görenleri de etkiliyor...

[/URL]

Brezilya'da üç yıl önce çiftçiler, Amazon nehri boyunca soya ekmek için birbirleriyle yarıştılar. Dünyanın en büyük soya üreticisi Amerika Birleşik Devletleri'ni geçmeyi hedeflediler. Ancak yüksek maliyet, düşük fiyat sonucunda bu hedefi para kazanmayı bir kenara bıraktılar üretim alanlarını daraltıp geçim derdine düştüler. Kendilerine destek olmayan brezilya devlet başkanı Lula'yı suçladılar. Sebebini de önceki seçimlerde Lula'nın rakibini desteklemelerine bağladılar. Ne kadar bildik ve bize yabancı olmayan bir hikaye değil mi? 'O' an da bu kısır döngüyü temsil ediyor. Brezilyalı çiftçinin objektife uzattığı bir avuç soya tohumu, kısır döngünün başındaki gibi ışığı ne kadar hevesle yansıtıyorsa, toprağın anılarını yüklenmiş tecrübeli parmaklar da ışığı çizgilere gömüp o kadar umutsuz görünüyor.




Bu fotoğraf, AP Ajansı tarafından ''gezi'' ana başlığı altında abonelerine gönderildi. Portekiz'in başkenti Lizbon'daki turistik mekanlardan biri. Lizbon büroşürlerinde ayrıntı verilmiyor ama herhalde kent rehberleri bu binayı Lizbon'u gezenlere anlatıyorlardır. 20'inci yüzyılda 50 yıl boyunca cunta rejimleri tarafından yönetilen ülkede binlerce aydının, bilimadamının ve muhalifin burada namlı Aljube hapishanesi'nde çile çektiğini. Portekiz'in Afrika'daki sömürgeleri Angola ve Mozambik'ten yüzlerce özgürlük yanlısı insanın burada işkencelere maruz kaldığını turistlere aktarıyorlardır. 'O' ana gelince... Ne dersiniz? Gölgeleri üzerine örtmeye çalışan bina da utanmıyor mu sizce?



Hindistan Keşmir'inde Sirinagar'da bir din adamının Hazreti Muhammed'e ait olduğuna inanılan Sakal-ı Şerif'i karşısındaki topluluğa gösterdiği an... Yakarışları o kadar güçlü, duyguları o kadar yoğun ki, 'o' an, ışığa yükledikleri seslerini ve dualarını hala canlı tutuyor.




Kanada'nın Ontario Kenti'nde son aylarda yangınlar artmış. Kentin itfaiyesi de yeni itfaiyecileri işe almış. Bunlardan biri bir eğitim tatbikatı sırasında yakılan model evi saran alevlerin ardından görülüyor. Sıcaklık dalgası, yalaz, duman... Ateşin bütün unsurları yeni itfaiyeyi yoklayarak acemi erin tereddüt, tedirginlik ve zaafiyetini ortaya çıkarıyor.




Japonya'daki ünlü Fuji yanardağı'na ilk karın düşmesinin şerefine gün batımında helikopterden çekilmiş bir fotoğraf. Ashai Shimbunm gazetesi'nden Foto-muhabir Yoshiro Yasutomi kimbilir kaç kare çekti ama 'o' anı da yakaladı. Fuji'yi ve ufuktaki gölgesini... Ya da başka bir deyişle Fuji'nin batan güneşle birlikte ufka ve bulutlara gölgesini düşürerek yaptığı o saklı gösteriyi.




İsveç'te yaşayan genç fotoğrafçı Serkan Güneş, bu ve diğer 5 çalışmasıyla dünyanın en prestijli doğa fotoğrafçılığı yarışmasında ödül kazanan ilk türk fotoğrafçısı unvanını kazandı. Güneş, BBC'nin ve İngiltere'deki ünlü doğa tarihi müzesi'nin düzenlediği Shell Yılın Doğal Hayat Fotoğrafçısı yarışmasında Eric Hosking Özel Ödülü'nü aldı. 'O' ana gelince... Serkan Güneş, her hafta elinde kamerası yokladığı evinin arkasında göle gittiğinde suya sarkmış dalların ucunda erimeye yüz tutmuş buzu ve bu sahnenin sudaki yansımasını gördü. Yakından çalışınca da tabiatın gözlerden ırak bu küçücük mücevher atölyesini ortaya çıkardı. Zaten kendisi de bize gönderdiği mesajda şöyle diyordu: �Soruyu ve yanıtı birarada barındıran fotoğrafı yaratmak kolay değildir. Sık sık olağanın içinde saklanan tuhaflıkları görmek ve göstermek zorunda kalırsınız...

Haiti... Bayan Yanick Ulis başkent Port-au Prince'te odun kömürü satarak geçimini sağlıyor. Ağarmış saçları, kömür karasının içinde 'o' anın vurgularından birini anlatmak için uğraşıyor. Haiti koşullarında ilerlemiş yaşına rağmen böylesine ağır bir işi yapmanın ağlayışı derinden bir yerlerden gelip bakışlarında kıpırdıyor. Ama 'o' an'da bir başka kıpırtı daha var. Haiti'de 8 milyon nüfusun büyük bölümü mutfakta odun kömürü kullanıyor. Bu yüzden Haiti ormanlarının yüzde 90'ı yokolmuş. Bu bilgi de hüzünlü çıtırtılarla 'o' ana siniyor.




Genç bir kadındı... Belli oluyor... Irak'ın başkenti Bağdat'ta İçişleri Bakanlığı'nda işi vardı. Bir patlama oldu. Bakanı hedeflemek üzere yol kenarına bırakılan bir araç havaya uçuruldu. Bakan ve beraberindekiler kurtuldu. 7 kişi öldü, 5 kişi yaralandı. Patlama sırasında parçalanan bedeninden fırlayan fotoğrafı bombanın yerleştirildiği aracın yağ birikintisi üzerine düştü. Genç kadın 'o' anda terörden hesap soruyor.





İstanbul'da Fransız Başkonsolosluğu'nun önünde sözde ermeni soykırımıyla ilgili yasayı protesto gösterisi yapılıyordu. Konsolosluktaki Türk güvenlik görevlisi de olanları izliyordu, AP foto-muhabir Osman Orsal da kapıyı fotoğraflıyordu. Ve 'o' anda orada dolanan Türk-Fransız ilişkilerinde dünün ve bugünün hikayesini yakalıyordu. İlişkilerin yarım bin yıllık geçmişini temsil eden eski kapıda dünü... Ve yıpranmış tabelalarda bugünü...





Fotoğraf, Birleşmiş Milletler gıda programı tarafından haber merkezlerine gönderildi. Kuzey Kore'de Hyangsan adlı bölgede bir çocuk kreşin penceresinden bakıyor. Kuzey Kore'de nüfusun 3'te biri açlık çekiyor. Çocukların yüzde 40'ı gelişme sorunu yaşıyor. Yine çocukların yüzde 27'si normal kilonun altında. Yine çocukların yüzde 7'si açlıktan ölüyor. Pyongyang yönetimiyse nükleer silah ısrarını sürdürerek atom bombası patlatmakla böbürleniyor. Bununla da kalmıyor Çin'in, Güney Kore'nin gıda yardımlarını kestiği Kuzey koRe'nin Tiranları aç insanlarını doyurmak için dünya gıda programıyla işbirliği yapmıyor. Bu bilgilerle 'o' anın sırrı açığa çıkıyor. 'O' an'da insani dayanışma arzusu, ülkesinin sahte nükleer gururunun dökük çerçevesi içinden bakan çocukla vedalaşıyor.





İsviçreli tenisçi Roger Federer, İspanya'nın başkenti Madrit'teki turnuva öncesinde basın toplantısında. Geride yarı şovalye yarı sporcu kılığıyla ispanyol tenisçi Rafael Nadal'ın portresi var. AP foto-muhabir İspanyol Bernat Armangue, kendi kültürünün gururuna torpil geçerken 'o' andaki ışık ve renkler de buna razı oluyor





İtalyan sporcu Danimarka'daki Dünya Jimnastik Şampiyonası'nda denge aleti üzerinde... Konsantrasyonu 'o' anda sporcuyu başarı duygusunun buharından oluşmuş bulutların üzerine götürüyor.

Haiti'de neredeyse bütün mutfaklarda odun kömürü kullanıldığından bu ülkenin orman varlığının yüzde 90'ının yokolduğuna yine bir fotoğrafla değinmiştik. Haiti'nin başkenti Port-au Prince'de bir seyyar satıcı odun kömürü çuvalını kamyondan alıyor. Seyyar satıcının adalelerinin durumuna bakılırsa belli ki çuval ağır. Ama 'o' anda içindekilerden ötürü bir ağacın devrilişi rolünü üstlenen çuvalla ölen ormanların ağırlığı da sorumlu gördüğü yoksulluğun üzerine biniyor.




Önce işgalcilerin getirdiği bulaşıcı hastalıklar kırdı Amerikalıları, sonra kölelik, sonra katliamlar, sonra sömürgecilik, sonra da emperyalizm... 514 yıllık bir öykünün önemli bir bölümü bu felaketlerle geçti. Ve Guatemalalı bu yaşlı yerli kadın Amerika'nın keşfinin 514'üncü yıldönümünde Colombus Günü'nün ırkçılığı protesto günü olarak algılandığı yürüyüşe katıldı. Ne kendisi ve belki ne de fotoğrafını çeken AP foto-muhabir Alexandre Meneghini 'o' anın farkındaydı. Oysa yarım bin yüzyıllık hoyratlığın biriktirdiği acı, keskin ama can yakmayacak kadar olgun bir sızı halinde 'o' anda oradaydı.




İsrail'de ya da musevilerde her yılın ekim ayının ortasında 7 gün boyunca Sukkot kutlamaları yapılıyor. Bu inanışa göre, musevilerin Mısır'dan çıktıktan sonra çölde geçirdikleri 40 yılda tanrı'nın kendilerine bahşettiği nimetlere şükran sunma dönemi. Domates festivali de Sukkot Bayramı'nın bir parçası. Mısır sınırı yakınlarındaki bir İsrail köyünde domateslerle dolu bir havuzda bütün saflığı ve güzelliğiyle poz veriyor.





Yunanistan'ın Pire kentindeki Karaiskaki Stadyumunda Olimpiyakos'la Roma arasında oynanan şampiyonlar ligi maçından bir enstantane. Olimpiyakos kalecisi Nikopolidis'le Roma takımının oyuncusu Casetti mücadelesinin kritik anlarından biri. Öncelikle Olimpiyakoslu kaleci top yerine rakibinin kafasını yakalamış görünüyor. Foto-muhabir Thanasis Stavrakis, oyunculara odaklandığından seyirciler flu çıkıyor. Seyirciler flu çıkıyor ama heyacanları kareye yayılarak bu hoş anın gergin zeminini oluşturuyor.






Danimarka'daki dünya jimnastik şampiyonası'nda bir sporcu denge aletinde. Ap foto-muhabir ayağına odaklanıyor. Kan ayaklardan çekilmiş geriye güç, kararlılık ve konsantrasyon kalmış. Sporcunun 'o' anda adeta bütün eklemlere ve kaslara hükmederek parmaklara yüklediği sorumluluk bütün ayrıntılarıyla görülebiliyor. Elbette jimnastik karşılaşmalı bir spor değil ama foto-muhabir Matt Durham, rakiplerin adeta 'o' anda bu sporcuyla yarışan parmak izlerini de göstererek jimnastiğe karşılaşmalı bir spor boyutu kazandırıyor.





Hayvanat bahçelerinde barındırılan hayvanların sağlıklı yavrular dünyaya getirmesi olasılığı düşük bir durum. Bu nedenle son yıllarda yaygınlaşan bir uygulamayla, sağlıklı büyüyeceklerine inanıldığında yeni doğan yavrular, törenlerle medyaya dolayısıyla kamuoyuna gösteriliyor. Hamburg'taki hayvanat bahçesinde anne arslan, iki aylık 5 yavrusunun sosyeteye tanıştırılma töreninde çok güzel bir evlat sevgisi anı sunuyor. Yavrusunu yalarken, devrilmesin diye tetisiyle destek vererek, tabiatın en güçlü dürtüsünü sergiliyor. Yakın plan çalışma, yavrunun ağzındaki harika memnuniyet çizgisini de yakalıyor.
 
OP
Lilav

Lilav

Daimi Üye
Katılım
28 Haziran 2010
Mesajlar
22.427
Tepki
21.987
Puan
113
Yaş
41
Konum
Almanya


Şapka geleneği
İngiltere... Zenginlerin ve aristokratların boy gösterdiği Ascot At Yarışlarından bir enstantane. Bir çift yürüyen merdivenle tribünlere çıkıyor. AP Ajansından Alastair Grant, bu yarışların en önde gelen özelliklerinden birini gösteriyor. Çok pahalı ve abartılı şapka giyme geleneğini.

Maç ayağı
Brezilya, Rio De Janeiro... Bir grup, ayaklarını balkondan sarkıtmış. Ülkelerinin milli takımıyla Japonya arasında oynanan maçı seyrediyor.


Su çarpması
Amerika Birleşik Devletleri Alabama Eyaletindeki Mobile kenti. 9 yaşındaki Antony Phillips serinlemek ve eğlenmek için kentteki su parkına gitmiş. Tazyikli su hortumundan fışkıran su yüzüne çarptığında çekilen fotoğraf tam da soğuk suyun yarattığı hoşnutsuzluk şoku anını göstermiş.

Sözde kutlama
Doğu Timorda düzen ve hakimiyetin ortadan kalkmasından sonra başlayan kargaşanın ardından Başbakan istifa edeceğini açıkladı. Bu açıklamanın ardından başkent Dilide kutlama gösterileri yapıldı. Kutlamalarda kargaşa sırasındaki çatışmalarda ölenlerin ruhları da beyaza boyanmış göstericilerle temsil edildi. Başarılı bir temsil olduğu söylenebilirdi. Zira o anda objektife yansıyan kutlama yapmaktaydı ama kutlayamamaktaydı.



 
OP
Lilav

Lilav

Daimi Üye
Katılım
28 Haziran 2010
Mesajlar
22.427
Tepki
21.987
Puan
113
Yaş
41
Konum
Almanya

Çamura yatma işi
Amerika Birleşik Devletlerinin eyaleti Alaskadaki Anchorage Sahili Doğa Parkında çamur eğlencesi. Bir grup genç, çamurlu bayırdan kayıyor. Genç kızların neşesiyle renginden ötürü üzerindeki kaydıkları zemin arasında tezatlık var. Sadece görüntüde değil aslında bu tezat gerçekte de sözkonusu. Yetkililer bu çamurlu alanın hiç beklenmedik bir anda insanı yutabileceği konusunda insanları uyarıyor. Bu uyarıyla çamurun gri rengindeki sinsilik ortaya çıkıyor.

Tam isabet!
Amerika Birleşik Devletlerinin Nevada Eyaleti ndeki ünlü Reno Rodeolarından bir enstantane. O anın karakterlerinden şapkalı olan genç, boğayı boynuzundan yakalayıp yere yatıracaktı. Ama roller değişti. Genç boğanın bildiği yere indirme yöntemi de buydu. Sanki gözlerinde ve yüzünde hınzırca bir tam isabet gülümsemesi vardı.


Kaleye doğru
Almanya, Bad Kissingen. Yan taraftaki sahada Equador Milli Futbol Takımı antrenman yaparken bu küçük kız da kendi halinde oynuyor. O anda futbol yandaki idmanı bırakmış bütün güzellikleriyle bu şirin bedenle ve masum ruhla oynuyormuş gibi görünüyor.

Anlık tasarım
Kla**** simgesel ağ ören türlerden biri olan Çizgili Bahçe Örümceği, tuzağının merkezinde avını bekliyor. Ama o anda biliminsanları tarafından örümceğe ağı sunma görevi veriliyor. Journal Science adlı bilim dergisinde yayımlanan bir bilimsel makeleye göre, bu tür dairesel ağ ören örümceklerin genlerini inceleyen bilimadamları bu tasarımın milyonlarca yıl içinde geliştirilmediğini

Gökyüzünde av
Amerika da Washington Eyaleti ndeki Traycon da Bay Jason Romero balık avlıyor. Ama bu harika fotoğrafın hikayesi aslında başka. O sırada orada hava çok durgun.Gökyüzü o elverişli havanın şerefine süslenmiş. Göl yüzeyi de bütün içtenliğiyle bu görsel şenliğe katılıp yansıtınca Bay Romero farkında olmadan gökyüzünden balık tutmaya başlamış.





 
OP
Lilav

Lilav

Daimi Üye
Katılım
28 Haziran 2010
Mesajlar
22.427
Tepki
21.987
Puan
113
Yaş
41
Konum
Almanya

AFGANİSTAN'DAN GELEN FOTOĞRAFLARIN BU ÜLKENİN GENEL DURUMUNU ÇAĞRIŞTIRMASI NE KADAR TESADÜF ACABA? FOTOĞRAFA BAKINCA AKLA İLK BU GELİYOR. KABİL BURASI. BİR PARK ALANI... KARAMSAR, BEZGİN BİR HAVA... BU ÜLKENİN YAKIN TARİHİ BOYUNCA UNUTULMUŞLUĞUNU ANIMSAYIP İÇ ÇEKEN TOPRAK... ÖTELERDE ADETA SİSİN UZAKLAŞTIRMAYA ÇALIŞTIĞI TEK TÜK İNSANLAR VE ÖNDEKİ YALNIZ ADAM AFGANİSTAN'DA YILLARDIR İNSANIN GÖZARDI EDİLİŞİNİ ÇAĞRIŞTIRIYOR



YARIN DÜNYA AİDS GÜNÜ... ULUSLARARASI HABER AJANSLARI EPEYDİR BU GÜN DOLAYISIYLA ÖYKÜLER DERLİYORLAR. 9 YAŞINDAKİ ÇİNLİ WANG KAİJİA DA BU ÖYKÜLERDEN BİRİ. BİR DÖNEM ÇİN'DEKİ KONTROLSÜZ VE KAÇAK KAN TRANSFERLERİ YÜZÜNDEN WANG'A HAMİLEYKEN ANNESİ AİDS'E YAKALANMIŞ VE ÖLMÜŞ. HALİYLE WANG DA AİDS VİRÜSÜ TAŞIYICISI. FOTOĞRAFIN EVİN PENCERESİNİN GERİSİNDEYKEN ÇEKİLMESİ WANG'IN ÖNYARGILAR VE YANLIŞ BİLGİLER YÜZÜNDEN DIŞLANIŞINI GÖSTERMEK İÇİN OLSA GEREK. YİNE DE SANKİ BU TÜRLÜ KULLANILMAKTAN HOŞLANMAYAN PENCER, WANG'IN MASUMİYETİNİ SÜSLEYEREK TESELLİ DOKUYOR.




KANADA'NIN QUİNTER KENTİNDE YAŞAYAN WALDO MCBURNEY, ARI KOVANLARIYLA UĞRAŞTIKTAN SONRA BİRAZ NEFESLENİYOR. MCBURNEY, 104 YAŞINDA VE EMEKLİ DEĞİL. AMERİKA KITASI'NIN EN YAŞLI İŞÇİSİ..



GENÇ KIZ, BİRAZ ÖNCE ÇERÇEVE İÇİNDE HİKAYESİ DE EPEY TANINMIŞ ÜNLÜ BİR TABLOYU CANLANDIRDI. DANİMARKA'NIN CHRİSTİNA'SI ADLI TABLOYU... TABLONUN ASLI BU... BU DAHA DOĞRUSU BÜYÜK TABLONUN DETAYI. DANİMARKALI CHRİSTİNA KRALİYET AİLESİNDEN BİR SOYLU. EŞLERİ VE EŞLERİNE KARŞI KÖTÜ TUTUMUYLA BİLİNEN İNGİLTERE KRALI VII EDWARD BU GENÇ KIZA GÖZ KOYMUŞ. NASIL BİRİ OLDUĞUNU ÖĞRENMEK İÇİN DE RESSAM HOLBEİN'İ GÖNDERİP RESMİNİ YAPTIRDI. ARDINDAN DA TEKLİF GELDİ. VE GENÇ CHRİSTİAN EDWARD'I REDDETTİ. FAKAT TABLO ÖNEMİNİ KORUDU. İNGİLİZLER KURDUKLARI BİR FON ARACILIĞIYLA PARA TOPLAYIP BU TABLOYU 1909 YILINDA GERİ ALDILAR. 850 BİN ESER TOPLAYAN FON HALA ÇALIŞIYOR VE İNGİLTERE'YE AİT ÜLKE DIŞINDAKİ KÜLTÜR MİRASINI DERLEMEYE DEVAM EDİYOR. 'O' AN FONA PARA TOPLAMAK İÇİN DÜZENLENEN ETKİNLİK SIRASINDA ÜNLÜ TABLONUN CANLANDIRILMASINDAN SONRA ÇEKİLDİ. ELBİSENİN KIVRIMLARI , O CANLANDIRMA ANLARININ KEYFİNE DOYAMAMIŞ IŞIĞIN ADETA CANLANDIRMAYI BIRAKMAK İSTEMEYİŞİNİ GÖSTERMEKTEYDİ.




HİNDİSTAN'DA AHMEDABAT'TA SABARMATİ NEHRİ KIYISINDA BİR ENGELLİ SALIK TUTUYOR. NEHİR, GÖKYÜZÜ VE BATAN GÜNEŞ, SEVECENLİKLE ADAMA GİTME ZAMANININ GELDİĞİNİ ANLATMAYA ÇALIŞIYOR.



AMERİKA NEW YORK ROCKEFELLER VAKFI'NIN NOEL İÇİN 74 YILDIR GELENEKSEL OLARAK DÜZENLEDİĞİ IŞIKLANDIRMA DEKORUNDA BİR ÇİFT... BU TÜR DÜZENLEMELER, KUŞKUSUZ İNSANLARDA BAŞTA YAŞAMA SEVİNCİ OLMAK ÜZERE HOŞ DUYGULAR UYANDIRIYOR. AMA 'O' AN SANKİ FARKLI... ETKİLENEN İNSANLAR DEĞİL DE İÇTEN SEVGİDEN ETKİLENEN AĞAÇLAR VE IŞIKLAR.


KİMİ ZAMAN GERİYE ÇEKİLİP BAKILDIĞINDA, KİMİ ZAMAN DA YAKLAŞILDIĞINDA HİKAYESİNİ ANLATIR FOTOĞRAF... LÜBNAN'DA ÖLDÜRÜLEN HRİSTİYAN, SURİYE KARŞITI ENDÜSTRİ BAKANI 34 YAŞINDAKİ GENÇ POLİTİKACI PİERRE GEMAYEL'İN CENAZESİ, KÖYÜNDE EVİNİN ÖNÜNE GÖTÜRÜLDÜĞÜNDE BİR YAKINI GÖZYAŞLARINI SİLİYOR. FOTOĞRAF UZAKTAN ÇEKİLSEYDİ, AĞLAYAN BİR YAŞLI KADININ FOTOĞRAFI OLURDU. AMA FOTO-MUHABİR BEN CURTİS YAKIN PLAN ÇALIŞINCA 'O' ANA DA YAKLAŞTI. 'O' ANDA KADININ İÇİNDE ENDİŞE GÖLGELERİ DOLAŞAN, HÜZÜN PINARINDAN YETİNMEMİŞ GÖZÜ YAKINDA BİR YERLERDE TESELLİ ARIYORDU. YÜZÜNÜN ÇİZGİLERİ İSE DİNİ KULLANARAK LÜBNAN'I BÖLMEYE YA DA KARGAŞAYA SÜRÜKLEMEYE ÇALIŞANLARIN NEDEN OLDUĞU ACI HATIRALARI ANIMSIYORDU.



BENZERİ BİR ÇATIŞMANIN BU KEZ TAZE BİR ZİHNE DOLAYISIYLA DA YÜZE YANSIMASI... HİNDİSTAN KEŞMİRİ... GUJAR KÖYÜ SAKİNLERİ, KEŞMİR'DEKİ AYRILIKÇI MİLİTANLARIN BÜTÜN KÖYÜ YAKMASI ÜZERİNE GÖÇ YOLLARINA DÜŞTÜLER. BABASININ KUCAĞINDAKİ PARVEN 1 BUÇUK YAŞINDA. TERÖRLE, ŞİDDETLE TANIŞMASININ YARATTIĞI ŞAŞKINLIK VE KORKU IŞIĞIN 'O' ANKİ ZİYARETİYLE KENDİNİ GÖSTERME FIRSATI BULUYOR. KOCAMAN BAKIŞI BABASININ BENZER DUYGULARINA BASKIN ÇIKIYOR. AMA DİKKAT EDİN... 'O' AN, GÖZLERİNİN ORALARDA ÖFKE GÖLGELERİNİN FİLİZLENMEKTE OLDUĞUNU DA GÖSTERİYOR.



YİNE BİR ÇATIŞMA VE YİNE İNSANLAR ÜZERİNDEKİ DERİN ETKİLERİ... BU DEFA FİLİSTİN GAZZE... İSRAİL ORDUSU'NUN BOMBALADIĞI EVDE AİLENİN KIZ ÇOCUĞU ANNE BABASININ YATAK ODASINDA... İSRAİL ORDUSU BU EVİ CEPHANE OLARAK KULLANILDIĞI GEREKÇESİYLE BOMBALADI . IŞIK, ODADAKİ DEKORDAN VE O DÜZENLEMENİN TEMSİL ETTİĞİ MASUMİYETTEN VAZGEÇMEK İSTEMEZMİŞ GİBİ DOLAŞIYOR. ŞÖYLE BİR BAKIN... IŞIĞIN BELKİ BİR BAŞKA GAYRETİ DAHA VAR... BU TÜR OLAYLARA TANIK OLMASINDAN UTANMIŞCASINA KIZ ÇOCUĞUNU ZAMANIN DONMASINDAN DA YARARLANARAK SANKİ OYUNCAK BEBEK GİBİ GÖSTERİYOR.




VENEZUELLA... BAŞKENT CARACAS'IN GECEKONDU SEMTLERİNDEN BİRİNDE VALERY HERNANDEZ, BÖLGEDE YENİ AÇILAN DEVLETE AİT BİR SÜPERMARKETTEN DÖNEN ANNESİNİN ÖNÜNDE MAKARNA PAKETİYLE POZ VERİYOR. ANNE DEVLET MARKETİNDEN NORMALİN YARI FİYATLARIYLA ALDIĞI ÜRÜNLERİ YATAĞA YAYMIŞ. GERİDE DUVARIN ÜZERİNDE DE BU ''YENİ'' FİKRİ UYGULAMAYA GEÇİREN DEVLET BAŞKANI HUGO CHAVEZ, POSTERDE BU HİÇ DENENMEMİŞ PROPAGANDAYI SELAMLIYOR. FOTOĞRAF BU İZLENİMİ DOĞURABİLİR. ÇOCUĞUN GÜLÜŞÜ YAPMACIK OLABİLİR. NEYSE Kİ 'O' ANDA DUVARDA GÖLGEYE DÖNÜŞEN, ANNENİN YÜZÜNDEKİ İKİRCİKLİ MEMNUNİYETİN ÇİZGİLERİNİ KALINLAŞTIRAN YOKSULLUK GERÇEĞİ DE ARAYA GİRİYOR



11 EYLÜL OLAYINDAN SONRA AMERİKAN BAŞKANI BUSH, BEYAZ SARAY'DAN YÖNETİLEN BİR ÖRGÜT KURDU. ÖZGÜRLÜK KOLORDUSU YA DA TEŞKİLATI VEYA ÖZGÜRLÜK BİRLİKLERİ... BAŞKAN, AMERİKALILARI BU GÖNÜLLÜ DAYANIŞMA VE YARDIM ORGANİZASYONA KATILMAYA ÇAĞIRDI. GİTTİĞİ HER YERDE BU ÖRGÜTÜN MENSUPLARI TARAFINDAN KARŞILANIR OLDU. HAWAİİ'NİN BAŞKENTİ HONOLULU'YA GİTTİĞİNDE DE FREEDOM CORPS ADLI BU ÖRGÜTÜN MENSUPLARINDAN BİRİ HAWAİİ'NİN GELENEĞİ UYARINCA BAŞKANA ÇELENK TAKMAYA ÇALIŞIRKEN SORUN ÇIKTI. FREEDOM CORPS ÜYESİNİN BOYU UYGUNDU DA ÇELENGİN GENİŞLİĞİ DÜŞÜNÜLMEMİŞTİ. TABİİ BU DURUMUN 'O' ANLARINDAN BİRİNDE BAŞKANIN DOLANMIŞ GÖRÜNECEĞİ DE...



AMERİKA'NIN EYALETLERİNDEN ALASKA'DAKİ DONMUŞ WESTCHESTER GÖLÜ'NÜN KAYMAYA UYGUN YERLERİNDE GÜN BATIMINDA PATEN KEYFİ... FOTOĞRAF, 19 KASIM PAZAR GÜNÜ ÇEKİLDİ. TATİL ÇOKTAN GEÇTİ. AMA ÖYLESİNE BİR FOTOĞRAF Kİ BU, SANKİ BUZ YAPANLARIN BEDENLERİ ORADAN AYRILMIŞTI DA GERİDE KEYİFLİ SAATLERİN ORADAN AYRILMAK İSTEMEYEN İZİ KALMIŞTI.



ZAMAN ZAMAN FOTOĞRAFLARINA YER VERDİĞİMİZ İSVEÇ'TE YAŞAYAN DOĞA FOTOĞRAFÇISI SERKAN GÜNEŞ'İN ÇALIŞMALARINDAN BİRİ. SERKAN GÜNEŞ, FOTOĞRAFA ''MANTAR DÜNYASI'' ADINI VERMİŞ. DEKLANŞÖRE BASTIĞIN IŞIĞIN ADETA YEŞİLİN KISKANÇ BASKISINA RAZI MANTARLARIN ÖZEL ANLARINDAN BİRİNİ AÇIK ETMEYE ÇALIŞTIĞI ANI YAKALAMIŞ. BİR DE TABİATIN O KÜÇÜCÜK ALANINDAKİ BU CANLILARIN, GÖRÜNMEK İSTEMEZCESİNE NETLİĞİ KENDİLERİNDEN UZAKLAŞTIRMA ÇABASINI KAYDA GEÇİRMİŞ.
 
OP
Lilav

Lilav

Daimi Üye
Katılım
28 Haziran 2010
Mesajlar
22.427
Tepki
21.987
Puan
113
Yaş
41
Konum
Almanya

Filistin'de Gazze'de Yaser Arafat'ın anma töreninde El-fetih taraftarları toplanıyor. 'O' anda görüntünün yanıltıcılığı ile gerçekler buluşuyor. O kadar ön planda olsa da, yakından çekildiği için kalabalığın iriliğine baskın çıksa da, damdaki askerin sarkan postalı, 'o' an... Geçen onca haksızlıkla dolu yılın doğal sonucu olarak militarizmin oradaki varlığının boyutunu ortaya koyuyor. Postaldaki kimliğini silersek eğer, bu kez İsrailin askeri gücünün Filistin kitleleri üzerindeki etkisi kendini gösteriyor. Ayrıca 'o' an, asker postalının sivil hayat üzerinde militarist gücün simgesi oluşunu bir kez daha doğruluyor.



Silahlı kuvvetlerin etkisinden sivil kuvvetlerin etkisine... Bangladeş... Ana muhalefet Awami Birliği'nin gençlik kolları mensupları başkent Dakka'da bir protesto gösterisinde... Muhalefet partisi, seçimlere gidilirken atanan geçici hükümeti istemediğini ilan etmiş, protesto gösterilerinde ölenler olmuştu. Bu gösterilerden kısa bir süre sonra cumhurbaşkanı bu hükümeti görevden alıp kendisi bir hükümet kurmuştu. 'O' anda dikenli tellerin bükülüşü belki de bu gelişmelerin sonucunu... Sivil kuvvetlerin silahsız kuvvetlerin gücünü anlatmayı üstlenmişti.



13 Kasım Pazartesi günü Irak'ta bir günde en fazla sivil kayıp verilmişti. Şii-Sunni gerilimli terör olaylarında 46 kişi ölmüştü. Ertesi gün çekilen fotoğrafta başkent Bağdat'taki Yarmuk Hastanesi'nin dışında terör mağdurlarının yakınları bekleşiyordu. Gün ışığı orada ne kadar güçlü olursa olsun foto-muhabir Samir Mizban, uygun açıyı keşfettiğinde ışığın çekingen bir edayla bu insanları teselli etmeye çalıştığı ve hüzünlerine eşlik ettiği 'o' anı yakalıyordu.



Bu fotoğraf doğrudan ilgisi olmasa da pop şarkıcısı Madonna'nın Malawi'de bir çocuk evlat edinmesi üzerine başlayan tartışmalar üzerine çekildi. Madonna malum, Malawi'de kuralları epey de hızlı işleterek bir çocuk evlat edinmiş ancak bu uygulamayı ahlaki bulmayan uluslararası insan hakları örgütü bu süreç içinde yer almak için Malawi yüksek mahkemesi'ne başvurmuştu. Mahkeme 20 Kasım'da sivil toplum kuruluşlarının görüşlerini dikkate alıp almayacağı yolundaki kararını 20 kasım'da açıklayacağını duyurmuştu. 'O' ana gelince... 'O' anda Malawili Yohanna 3 yaşındaki evlatlık kardeşi Gift'le oynarken çekilmişti. 'O' anda ''yoksulların evlat edindiği çocuklar da mutlu olabilir. '' cümlesinin kelimeleri şöyle bir dolaşmış foto-muhabir meslektaşımız da bunu kayda geçirmişti.



Hindistan'ın kontrolündeki Keşmir... Bir işçi öğle tatilinde kestiriyor. Yanında da uyanıkkenki anıları havaya dağıtan ateş ve bekleyen nargile... Keşmirlinin uykusu öylesine mayalanmış ki, bundan etkilenen ve dolayısıyla 'o' anda öne çıkan, adamın uykusunun bekçiliğini yapan yapraklar ''şiiiiişt'' sesiyle hışırdıyor..



İngiltere Premier Ligi'nde Chelsea ile Watford arasında oynanan karşılaşmada Chelsea'nun oyuncusu Frank Lampard topa sıçrıyor. AP'den San Tan, futbolda güç kontrolünun, anlık estetiğin ve konsantrasyonun topla esprili kaynaşmasını kayda geçiriyor.


Meksika'da Oaxaca eyaleti başkentinde yolsuzlıkla suçladıkları valinin görevden alınması için ayaklanan kent halkının direnişi sürüyor. 'O' andaysa bir çocuk, tedirginliği ve korkusu vücuduna yayılmış, yay gibi sıçrayıp kaçmaya hazır, ilerideki polis barikatını seyrediyor. Üç barikat var karenin içinde... İlerdeki polis barikatı, berideki derme çatma tel örgüden oluşmuş vatandaş barikatı ve yanan lastiğin dumanının oluşturduğu barikat... Duman, 'o' anda direnen kent halkının masum inat zerrelerini yüklenmiş güçlü bir barikat olarak karşımızda duruyor. En azından duman 'o' anda ilerdeki polis barikatının ürkütücülüğünü örterek çocuğu teskin ediyor. Çocuk sanki duvara değil de dumana güveniyor.



Filistinli genç adam Ramallah'ta arabanın içinde 'o' anda karşı duvardaki Yaser Arafat resmine bakıyordu da ondan mı hüzünlendi? Bilinmez... Ama bir şekilde hüzün adamın bakışlarını alıp götürmüş... Altta cama yansıyan çocuğun şaşkınlığını karamsarlık işgal etmiş... Arafat'ın portresini yapan kimse, Filistin öyküsünün yüzündeki çizgilere işlediğini keşfetmiş. Bunun, Arafat'ın çehresindeki, gülümsemeleri bile acı tebessümlere sürüklediğini duvara nakşetmiş. Sonuçta da foto-muhabir Muhammed Mueisen 'o' anda camda oluşan hüzün buluşmasını yakalamış...



National Geographic Türkiye Dergisi'nin Kasım ayı sayısından bir fotoğraf... Yazar, biyolog ve fotoğrafçı Mark W. Moffet'in tabiatın harika sırlarından birini ortaya çıkardığı çalışmalardan... Ekvator'daki bir yağmur ormanının tabanında şapkaları topluluğun diğer üyelerinden gelen sporlarla kaplı mantarlar ve bir karınca. Karınca, bu sporları ormanın başka nemli köşelerine taşıyacak. Ve tür yaşamaya devam edecek. Fotoğrafı çeken Moffet, o kritik anın öneminin farkında olan mantarların yeryüzünün bu minicik köşesinde düzenledikleri büyük ilahi töreni yakalıyor.



Yine National Geographic Türkiye Dergisi'nin Kasım sayısından bir fotoğraf. Afrika Namibya'da akşam güneşi, duvar gibi yükselen kumulların oluşturduğu fon üzerine ölü akasyaların silhuetini kutsuyor. Güneşin oraya ulaşabildiği her akşam tabiatın bıkmadan düzenlediği bir cenaze töreni sanki...



Filistin'de son 6 yıldan beri bir defada en fazla sivilin öldüğü olaymış... Beit Hanoun kentinde İsrail saldırısında tank mermisinin vurduğu, çoğu çocuk ve kadın 18 kişinin öldüğü yer burası... Şarapnel izlerinin yeraldığı duvardaki badanaya düşen ışık, masumiyetin, masumların ölümünü anlatmak gayretinde sanki... Duvardaki beyazlık umutsuz bir sargı bezi gibi duruyor. Oradaki çocuklar ölen çocukların ve kare içindeki sağdan sola hüznün boşluklarını dolduruyor. Hem ayrıca adeta duvar bile böylesine bir hoyratlığın şaşkınlığını barındırıyor.



Afganistan'da bir çocuk akranlarıyla uçurtma uçurduktan sonra gün batarken eve dönüyor. Fotoğrafı çeken meslektaşımız Rodrigo Abd, 'o' anla gönderdiği alt yazıda yakın geçmişe dikkat çekiyor. Çocukları duadan ve dinden uzaklaştırır diye Afganistan'da Taliban rejimi döneminde uçurtmanın yasak olduğunu hatırlatıyor... Çocuğun sırtındakinin duruşuna ve haline bakılırsa, galiba uçurtmalar o döneme hala dargın..



Keşmir'deki ünlü Dal gölünde yüzer evlerden birinin sahibesi, günlük temizlik için kova yıkıyor... Dal Gölü, Keşmir'in en önemli turistik cazibe merkezi. Sayıları 1200'ü bulan yüzer evler de bölge turizminin amiral gemileri. Bunda bu evlerin gölle, bölgedeki tabiatla barışık zarif konutlar olmasının önemli payı var. Biz 'o' andan şöyle bir izlenim edindik: Bu dar açılı fotoğrafta bile gölün, ışığın o bölgenin insanından ve çevreyle uyumlu yapılaşmadan hoşnutluğu sezilebiliyor.



İspanya Malaga'daki Limonero Nehri aşırı yağışlar yüzünden taştı. Fotoğrafa bakarken aklınıza ilk gelen ''Arabada kimse var mı?'' sorusuysa eğer, haklısınız... Uzaktan anlaşılamamış. Kurtarma timlerinden bir itfaiye eri de içerde birinin var olup olmadığını kontrol için aracın yanına kadar gitmiş... Var mıymış? Yok muymuş? Epey araştırdık. Reuters bu ayrıntıyı vermemiş.




Borneo'da gerek arazi açmak için gerekse kereste için yaşam alanlarından sürülen orangutanlardan biri ''Kurtarıldıktan'' sonra geçici barınağı kafesin içinden hem soruyor, hem yalvarıyor hem de hüzünle ayıplıyor. Zaten bu alemde kendilerine ne kadar yer kaldıysa buna koşut bir açıklıktan mesajlarını iletiyor. Yine de o kadarcık alan güçlü bakışların aktarılmasına yetiyor.



Ünlü basketbol takımı Harlem'in oyuncularından Kris Bruton, ekibin Türkiye sonrası durağı Belgrat'taki gösteri sırasında smaç yaptıktan sonra... Nasıl yaptı? Oradakiler gördü... Zaten flu da olsa seyircilerin şaşkınlığı algılanabiliyor. Zaten Harlem'le yolculuk edip devamlı maç oynayan New York Nationals takımı oyuncusu, o kadar aşina olmasına rağmen bir kez daha şaşırıyor.
 
OP
Lilav

Lilav

Daimi Üye
Katılım
28 Haziran 2010
Mesajlar
22.427
Tepki
21.987
Puan
113
Yaş
41
Konum
Almanya


Sunucu, 'o' anların metinlerini hazırlarken genellikle fotoğrafla gelen bilginin yetersizliği ile karşılaşır. Sık sık daha fazla araştırma yapması gerekir. 'O' anın uyandırdığı duyguları, verdiği ipuçlarını keşfetmesi de uzun sürebilir. Bazen de 'o' an iyi niyetli davranır. Bunda da öyle oldu. 'O' anın fısıltısını duymak fazla zaman almadı. Fotoğrafla gelen bilgide Kudüs'te El Aksa Camiindeki namazdan sonra bir Filistinli çocuğun annesinin peşinden koştuğu yazmaktaydı. Çocuk aydınlığa doğru mu yoksa bu tarafa doğru mu koşmaktaydı. Yakından bakıldı. Bu tarafa koştuğu anlaşıldı. Demek ki 'o' an, içinde bulundukları koşullarda ve yalnızlıklarında en önemli sığınakları ve umutları olan inançlarının aydınlığını geride bırakarak gündelik yaşantılarının ışıksızlığına dönen Filistinlileri simgelemekteydi



Afrika'da yeni bir göç dalgası başlıyor. Somali'deki iç çatışmalar yüzünden binlerce göçmen Kenya'ya sığınıyor. Anne ve bebeği de onlar arasında. Kenya'da Somali sınırından 20 kilometre içerdeki aktarma merkezinde kendisi ve çocuğu için kayıt yaptırmış. O her ikisi için son derece değerli göçmen sağlık karnesini plastik bir koruyucunun içine koymuş. Önemli bir aşamayı halletmiş. Ama kuşkusuz zorluklar bitmemiş. 'O' an çeşitli unsurlarıyla bunu bilir gibi... Umudundaki zayıflığı yansıtan eli ve kucağındaki bebeğinin yüzündeki özet... Belli ki bebek, uykuya dalmadan çok kısa bir süre önce ağlamış. Böylece 'o' an, göçmenlikte geçecek günlerin özet falını da kayda geçirmiş. Kırık, seyrek huzur ve ağır, kalıcı gözyaşı.




Filipinlerde 31 Ekim... Bu katolik nüfusun inancına göre Azizler Günü'ydü. Geleneklere göre, bu günde ölen yakınlar ziyaret edildi. Mezarların bakımı yapıldı. Başkent Manila'nın kuzey'inde yer alan yoksul semtlerden birinde de bir Filipinli üst üste bölümlerden oluşan mezarlıkta yakınlarının mezarlarını ziyaret etmiş, temizlemiş, elinde kovasıyla oradan ayrılıyor. Bu dünyanın kendisine verebildiği ölçüde, yakınlarının mezarlarının bakımına da o kadar katkısı olabilmiş. Sanki bu ziyaret mezarları teskin edememiş. Zaten mekan; mezarlık, çöplük karışımı bir yer. Ölenler, mezarlarından orada o koşullarda bu dünyaya dargınlıklarını yansıtıyorlar. Sanki hala yaşamlarındaki yoksulluktan kopamıyorlar.




Hollanda iki gün süren şiddetli yağışın etkisi altında kaldı. Marrum adlı bölgede bir at sürüsü bu süre boyunca küçük bir tepede mahsur kaldı. 100 attan 18'i öldü. Bir traktör ölen atlardan birini götürüyor. O sırada da ufukta güneş doğuyor. Sanki oraya vuran günün ilk ışıkları bu tatsız görüntünün şaşkınlığıyla irkilip gökyüzüne şaşkınlık demetleri salıyor.




Beyzbol sporunda oyunculardan statta imza almak zor iş... Ama sorunları çözmenin bir yolu bulunuyor. Amerikan beyzbol ligi'nde oynayan Japon oyuncu Tadahito Lguchi, Tokyo'da yapılan bir özel maçtan önce hayranlarına imza veriyor. Daha doğrusu hayranları vatandaşları olan oyuncudan imza almaya çalışıyor. Sarkıtılan iplerin ucuna tutturulmuş kağıtlara imza almak tamam da... Bazıları toplara veya t-shirlere imza almaya uğraşıyor. Top veya bluz ve kalem aşağıya bırakılacak, imza atılacak sonra da bunlar tekrar yukarı fırlatılacak. Zor, meşakkatli bir iş..



Kuşlar arasındaki dayanışmanın bir örneği gibi duruyor ama hiç de öyle değil. Britanya krallarından II. Charles 17'inci yüzyılda halkına ülkede pek görülmeyen su kuşlarını tanıtmak için Londra'daki St. James Parkı'na bir su yolu yaptırıp pelikanlar getirtmiş. Yapma su yolunda fazla balık yakalayamadıklarından olsa gerek bu aç gözlü su kuşları gagalarındaki kepçeleri dolduracak yeni bir yiyecek bulmuş. Güvercin... Yüzyıllar içinde pelikanlar bu işi öğrenmiş ama oralarda dolaşan güvercinler genetik olarak bu tehdidi bir türlü beyinlerine nakşedememiş. Güvercin yakalanmış, çok kısa bir süre sonra gaga kapanacak ve pelikan, güvercini torbasının içinde başaşağı çevirerek sallaya sallaya yutacak. 'O' anda ışık bile tedirgin ama ne yapsın? Güvercin başına gelecekleri bilmediğinden donup kalmış

Filistinlilerin uğradıkları haksızlıklar ve buna karşılık uluslararası camianın durumu acaba daha iyi nasıl anlatılabilirdi? Fotoğraf bir bakışta söylüyor işte. O uzakta görünen yakası rozetli olan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Bayan Louise Arbour... Filistin'de Beit Hanoun'da İsrail topçusunun açtığı ateş sonucu 19 kişinin öldüğü evde inceleme yapıyor. Ev sahibi El Athamma ailesinden kadın ziyaretçisini beklerken bir elbise bulunca ölen yakınlarından ötürü acısı depreşmiş ağlıyor. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri uluslararası camianın yaptığı ve yapacağı pek bir şey olmadığına koşut olarak içeri girince evdeki yıkıma ve kadının acısına tanık olunca 'o' anın o bölümü bayan Arbourla birlikte donup kalıyor... Ama ağlayan kadının da yapacağı pek bir şey olmadığına koşut olarak 'o' anın bu tarafı baktıkça yaşıyor.



Çin Devlet Başkanı Hu Jintao Hindistan'a resmi ziyarette bulundu. Hindistan'da sürgün yaşayan, ülkeleri Çin'in işgali altında bulunan Tibetliler de başkent Yeni Delhi'de protesto gösterileri yaptı. Bu gösterilerden birinde yakın planda Tibetli bir budist keşiş görülüyor. Keşişin etrafında öfke var. O sırada Çin bayrakları ayaklar altında eziliyor. Keşişse çevresinde devinen öfkeden korunmak için cübbesinden yararlanırcasına kendi olgunluğuna çekilmiş olanları izliyor. Göstericilerden biri de tepkisi nedir? Diye keşişi süzüyor. Gösterici göremiyor ama bu açıdan keşişin icindeki hıncı süzdükten sonra gözlerinden bırakışı da farkediliyor.




Gülümsüyor aslında ama yüzünde kolaylıkla anlaşılabilecek başka bir ifade de var... Kadın Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği Zirvesi için memleketine giden Amerika Birleşik Devletleri Başkanı George Bush'un konvoyunu seyrediyor. 'O' an, Vietnam'da Başkent Ho Chi Minh Kenti'nde yaşandı. Sanki yakın geçmişte Amerikan ordusunun varlığı sırasında Vietnam'da yaşananların biriktirdikleri gülümsese de kadının yüzündeki çizgileri başka bir ifadeye çekmekteydi.



Romanya'nın başkenti Bükreş'te 18 Kasım günü bir Guiness Rekoru denendi. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu UNICEF'in de desteğiyle öğrenciler dünyanın en uzun tuvali üzerine çiçek resimleri yaptı. Rekor onaylandı. Etkinlik sona erdiğinde, batan güneş yapanları okşarcasına çocukların bıraktıklarını okşarken bir çocuk tuval şeritlerinin üzerinde koşmaktaydı. Hani çocuklara kızmış gibi yaparız ya işte öyle bir 'o' an... Ap foto-muhabir bu haşarılığı fotoğraflarken ışığın hoşgörülü ya da yalancıktan kızgınlığını da yakalamaktaydı.



Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen Sürat Pateni Dünya Kupası'ndan bir enstantane... Erkekler ikili takipte Hollanda takımı birinci geldikleri yarış sırasında değişim sırasında. Hollandalı sporcular, eşgüdümü ve takım ruhunu tekvücut görünümüne büründürüyorlar.


Internet ya da cep telefonlarından haberleştikten sonra belirlenen saatte ve belirlenen yerde birden başlayan ve sonra da katılanların birden dağıldığı, ''flash mob'' denen eğlenceli eylemin sonuncusu. Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te yapılan yastık dövüşü... Ap foto-muhabir Natacha Pisarenko ters açıdan çekim yapınca havada uçuşan tüyleri de 'o' anın hengamesine katıyor. Böylelikle bağıran, çığlık atan ve özellikle de puflayan 'o' anın sesini de bakanlara aktarıyor.


 
OP
Lilav

Lilav

Daimi Üye
Katılım
28 Haziran 2010
Mesajlar
22.427
Tepki
21.987
Puan
113
Yaş
41
Konum
Almanya


HİNDİSTAN'IN KONTROLÜNDEKİ KEŞMİR'DE ÜLKENİN GÜVENLİK GÜÇLERİYLE AYRILIKÇI MİLİTANLAR ARASINDA İKİ ÇATIŞMA OLDU. ÜÇ KEŞMİRLİ MİLİTAN ÖLDÜRÜLDÜ. İÇLERİNDEN İKİSİNİN CENAZESİ SIRASINDA ÇEKİLEN FOTOĞRAFLARDAN BİRİ DE BUYDU. DUA EDEN ÇOCUĞUN GÖZLERİNDE BİR ŞİKAYET Mİ VARDI ? IŞIK, ÇOCUĞUN ZAYIFLIĞINI GÖLGELERLE PEKİŞTİRİRKEN KEŞMİRLİLERİN HİNDİSTAN'DAKİ GENEL DURUMUNU GÖSTERMEYİ FIRSAT MI BİLDİ ? YİNE IŞIK, 'O' ANA FON OLUŞTURAN HÜZÜN KUMAŞLARININ DOKUSUNDA YAS İLMİKLERİ Mİ ATTI ? FOTOĞRAF BUNLARI SORDURDU...



AP AJANSI'NDAN HATEM MOUSSA'NIN FİLİSTİN'DEKİ SON GELİŞMELERİ YANSITAN BAŞARILI BİR ÇALIŞMASI... İLAN EDİLEN ATEŞ-KES UYARINCA İSRAİL BİRLİKLERİNİN GAZZE'DEN ÇEKİLMESİNİN ARDINDAN BİR GRUP FİLİSTİNLİ ÇOCUK BEYT LAHİYA'DA FİLİSTİN BAYRAĞIYLA BİR TEPEYE TIRMANIYOR. KARENİN YIPRANMIŞ FİLİSTİN BAYRAĞINDAN BAŞLAYAN KÖŞESİYLE ZİRVEYE ULAŞANIN BULUNDUĞU KÖŞE ARASINDA KIRIK BİR UMUT VE GURUR HİKAYESİ ÖZETLENMİŞ SANKİ... AYRICA HATEM MOUSSA ÖYLESİNE BİR AN YAKALAMIŞ Kİ, FOTOĞRAF BAYRAĞIN HAMASETİNİ GERİDEN BIRAKAN ÇOCUKSU ORTAK SEVİNÇ KOŞUSUNUN AŞAMALARI GİBİ ÇIKMIŞ. BEŞ ÇOCUĞUN KOŞUSU DEĞİL DE TEK BİR ÇOCUĞUN HAREKETLERİNİN DEĞİŞİK AŞAMALARI SANKİ TEK BİR ANDA BİRARAYA GELMİŞ...




SOMALİ'DE SON 10 YILIN EN BÜYÜK SEL FELAKETİ YAŞANIYOR. İÇ SAVAŞ DA CABASI... BÖLGEDEKİ İNSANİ YARDIM KURULUŞLARININ TEMSİLCİLERİ, SELDEN 400 BİN KİŞİNİN ETKİLENDİĞİNİ, BU İNSANLARIN GÜVENLİ VE SAĞLIK HİZMETİ VERİLEBİLEN BÖLGELERE GEÇEBİLMELERİ İÇİN SOMALİ'DEKİ SAVAŞ AĞALARININ BİR İNSANİ KORİDOR AÇMASI GEREKTİĞİNİ BİLDİRİYORLAR. SINIR TANIMAYAN DOKTORLAR ÖRGÜTÜ'NÜN NİSPETEN GÜVENLİ BÖLGESİNDEKİ HASTANEYE ULAŞAN BU KADIN ŞANSLI OLANLARDAN. TEDİRGİNLİĞİNİ ANLAYIŞLA KARŞILAYAN IŞIKLA BİRLİKTE TEDAVİ OLMAYI BEKLİYOR. BAŞININ ÜSTÜNDE DE SİVRİSİNEKLERDEN KORUNMASINA YARAYACAK AMA HENÜZ İHTİYAÇ DUYULMAYAN AÇILMAMIŞ CİBİNLİKLER... . SANKİ 'O' ANDA SİYASETİN ISIRIKLARININ HENÜZ ORAYA ULAŞMADIĞINI ANLATMAKTALAR..



PARİS'TEKİ STADE DE FRANCE'TA ARJANTİN'LE FRANSA RUGBY TAKIMLARI ARASINDA OYNANAN MAÇTAN BİR ENSTANTANE... FRANSIZ MİLLİ TAKIMI OYUNCUSU RAPHAEL IBANEZ, ARJANTİN TAKIMI SAVUNMASINI KOLLUYOR. MAÇIN BU SPORA ÖZGÜ SERTLİĞİNE DAİR İZLER ARJANTİNLİLERİN BEDENLERİNE SİNMİŞ... . BENZERİ BİR DURUM FRANSIZ OYUNCUNUN BAKIŞLARINDA DA GEZİNİYOR. ENDİŞE ÇİZGİLERİ DE ŞÖYLE BİR BELİRİYOR. RUGBY SPORUNUN NİTELİKLERİNİ ÖZETLEYEN BİR 'O'AN...



SUDAN'DAKİ ARAP MİLİTAN GRUPLARIN ZULMÜNDEN KAÇARAK ÇAD'A SIĞINAN ONBİNLERCE GÖÇMENİN BARINDIĞI KAMPLARDAN BİRİNDE İKİ ÇOCUK... GÖÇMENLERİN EV SAHİBİ ÇAD'IN ENFORMASYON BAKANI, SUDAN HÜKÜMETİ'NİN BU KAMPLARA CASUS SOKTUĞUNU VE HUZURSUZLUK ÇIKARMAK İSTEDİĞİNİ ÖNE SÜRDÜ. ÇOCUKLARIN BUNLARDAN HABERİ YOKTU. AMA ORTADAKİ BİR ŞÖYLER SÖYLEMEK İSTİYORDU DA BU ARZUSU 'O' ANIN YANISIRA 'ŞU' ANDA DA KIPIRDIYORDU. IŞIK HER İŞİNİ BIRAKIYOR VE BİR YANDAN MASUMİYETİN PÜRÜZSÜZLÜĞÜNDEN AŞAĞI DÖKÜLÜP YÜZÜNÜ YIKARKEN BİR YANDAN DA SÖYLEYEBİLMESİ İÇİN ÇOCUĞA CESARET VERİYORDU.



KEŞMİR'İN HİNDİSTAN'IN KONTROLÜNDE BULUNAN BÖLGESİNDE YENİ DELHİ HÜKÜMETİ'NE BAĞLI BİRLİKLERLE AYRILIKÇI MİLİTANLAR ARASINDA 28 KASIM GÜNÜ ŞİDDETLİ ÇATIŞMALAR YAŞANDI. BİR HİNT SUBAYLA, HİZB-U MÜCAHİDDİN GRUBU'NUN KOMUTANI ÖLDÜ. MİLİTAN KOMUTAN SİRİNAGAR YAKINLARINDA TOPRAĞA VERİLDİ. KOMUTANIN KÖYLÜLERİ TARAFINDAN ELLER ÜZERİNDE TAŞINAN CENAZESİ 'O' ANDA TOPRAĞA DEĞİL DE IŞIĞA VERİLMEKTEYDİ.



KONGO'DA SEÇİMLER YAPILMASINA VE SONUÇLARIN YASAL OLARAK ONAYLANMASINA RAĞMEN BEKLENDİĞİ GİBİ GERGİNLİK BİTMEDİ. ÜLKENİN DOĞUSUNDA BU KEZ ESKİ BİR ORDU GENERALİNİN DEVŞİRDİĞİ ASKERLERDEN OLUŞAN MİLİSLER HÜKÜMETE KARŞI AYAKLANDI. BİR KASABAYI BASTILAR VE ÇATIŞMALAR BAŞLADI. HALİYLE BÖLGEDE KENDİ HALLERİNDE YAŞAMA SAVAŞI VEREN SİVİLLER DE YÖREYİ TERKETMEK ÜZERE YOLLARA DÜŞTÜ. BİR KADIN MİLİTARİZMİN KATILIK ZERRELERİNİN HAKİM OLDUĞU O ORTAMDA HAYATINI SIRTINA YÜKLEMİŞ HÜKÜMETE BAĞLI ASKERLERİN ARASINDAN İLERLEMEKTEYDİ. AP FOTO-MUHABİR RİCCARDO GANGALE DERİNLİĞİ GÖZETİP DEKLANŞÖRE BASTIĞINDA KONGO'NUN GERÇEĞİ KENDİNİ GÖSTERDİ. KADIN SIRTINDAKİ YÜKTEN ÖTÜRÜ ZORLANMAMAKTAYDI. ÇOK ZENGİN YERALTI KAYNAKLARINA SAHİP BU ÜLKEDE KENDİSİ VE KENDİSİ GİBİ KONGOLULARI DİBE İTEN HESAPLARIN YOKUŞUNU TIRMANMAKTAYDI.



AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ'NİN KUZEY BATISI'NDA YOĞUN KAR YAĞIŞI OLDU VE DON MEYDANA GELDİ. SEATTLE'DA 4 YAŞINDAKİ JADA DA ARABASINI TEMİZLEYEN BÜYÜKANNESİNE YARDIM ETMEKTEYDİ. ELBETTE İŞİ BÖYLE YAPMAMAKTAYDI. SADECE O SIRADA ÇOCUKLUĞU İYİCE BASKIN ÇIKMAKTA VE BUZUN TADINA BAKMAKTAYDI.



TAYVAN'DA CLOUD GATE ADLI ÜNLÜ TİYATRO TOPLULUĞUNUN SAHNEYE KOYDUĞU SON GÖSTERİDEN BİR 'O' AN... GÖSTERİNİN ADI ''RÜZGAR GÖLGESİ''... BEYAZ BİR ARKA PLAN ÖNÜNDE SİYAH GİYİNMİŞ OYUNCULARIN DANSINI ESAS ALIYOR. CHAN YİNG YİNG'İN YAKALADIĞI ENSTANTANE, OYUNUN TEMASINA UYGUN OLARAK RENKLERİN ARADAN ÇEKİLİŞİNİ, GÖLGELERİN HAKİMİYETİNİ ONAYLIYOR.

SAVAŞLARIN EN BÜYÜK KURBANLARI HEP ÇOCUKLAR... DÜNYAYA GÖZLERİNİ AÇTIKLARINDA HAYATIN KARANLIK YÜZÜYLE TANIŞIYORLAR... SİLAHLAR. CESETLER. YOKLUKLAR VE HASTALIKLARLA BÜYÜYORLAR... TIPKI AFRİKA ÜLKESİ DEMOKRATİK KONGO CUMHURİYETİ'NİN ÇOCUKLARI GİBİ... ÇOCUK FELCİ RİSKİNİN EN FAZLA OLDUĞU ÜLKELERİN BAŞINDA GELEN KONGO'DA BİTMEK BİLMEYEN İÇ SAVAŞ YÜZÜNDEN SAĞLIK SİSTEMİ DE ÇOKMÜŞ DURUMDA... YERDE YATAN BU ÇOCUK DA ÇOCUK FELCİ MAĞDURU... MERKEZİ KONGO'DA BULUNAN ULUSLARARASI ÇOCUK FELCİ MAĞDURLARI İÇİN KURULAN KOMİTENİN SAĞLADIĞI BİR DESTEK ÜNİTESİYLE YAŞAMAYA ÇALIŞIYOR... GÖRÜNEN MANZARA VEHAMETİN BOYUTUNU ANLATMAYA YETİYOR ZATEN...



YAŞADIĞI ÜLKENİN HÜZNÜNÜ BAKIŞLARIYLA. DURUŞUYLA ÇOK İYİ YANSITIYOR BU KIZ ÇOCUĞU... ÜLKENİN KARANLIĞI VE UMUTSUZLUĞU BU SINIFA DA YANSIMIŞ... KORKUNUN VE TALİBAN BASKISININ KARANLIĞI BU... AMA YİNE DE BİRŞEYLER DEĞİŞİYOR AFGANİSTAN'DA... MESELA TALİBAN DÖNEMİNDE OKULA GİTMELERİ YASAK OLAN KIZ ÇOCUKLARI ARTIK OKULA GİDEBİLİYOR... BAŞLARI KAPALI DİĞER ARKADAŞLARIYLA BİRLİKTE ÖĞRETMENİNİ DİNLİYOR BU ÖĞRENCİ DE... AMA GELECEĞE DAİR KORKUSUNU ATAMAMIŞ ÜSTÜNDEN... ÇÜNKÜ TALİBAN HALA YAKINLARINDA. BİRYERLERDE ONLARI GÖLGE GİBİ TAKİP EDİYOR.



BİR ANNE VE İKİZ ÇOCUKLARI. ANNE EVİN DIŞINDA CAMLARI SİLİYOR... AMA AFACAN İKİZLER ERİC VE ERİN ALFONS İÇERİDEN CAMLARA ELLERİYLE DOKUNARAK KİRLETİYOR. PARMAK İZLERİNİ BIRAKIYOR... ANNE DE BUNDAN HİÇ ŞİKAYETÇİ GÖRÜNMÜYOR. HEP BİRLİKTE EĞLENİYORLAR... BAYAN RONDA TAVEY BU İKİZLERİN GERÇEK ANNESİ DEĞİL. KATRİNA TAYFUNUNDA EVLERİNİ TERKETMEK ZORUNDA KALAN NEW ORLEANS'LI ALPHONS AİLESİNİN BEŞ ÇOCUĞUNDAN İKİSİ SADECE ONLAR... BEKAR OLAN BAYAN TAVEY BU MAĞDUR AİLEYE HUSTON'DAKİ EVİNİ AÇMIŞ VE ÇOCUKLARIN BAKIMINI ÜSTLENMİŞ... ERİC'LE ERİN'İ DE EVLAT EDİNMİŞ... İŞTE İNSAN SEVGİSİNİN FOTOĞRAFI KISACASI.



AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ INDIANA'DAN BİR O AN VAR SIRADA... BİR ŞİRKETİN BİNASINDA İKİ GÜN ÖNCE ÇIKAN YANGIN SIRASINDA ÇEKİLMİŞ... PORTAGE KENT İTFAİYECİLERİ BİR YANDAN YANGINI SÖNDÜRMEYE ÇALIŞIYOR. BİR YANDAN DA İÇERİYE GİREBİLMEK İÇİN DUVARIN BİR BÖLÜMÜNÜ YIKMAK İÇİN UĞRAŞIYOR... AMA O AN BİZE BİR GÖKKUŞAĞI GÖRÜNTÜSÜNÜ YANSITIYOR... YANİ GÖKKUŞAĞI SADECE YAĞMURDAN SONRA AÇIKHAVADA GÖRÜLMÜYOR. SİS VE DUMANLA IŞIĞIN BİRARAYA GELDİĞİ ANLARDA DA BÖYLE GÖKKUŞAĞI MANZARALARI OLUŞABİLİYOR...



DÜNYANIN EN RENKLİ ÜLKELERİNDEN HİNDİSTAN'DA BİR ÇİFTCİ TARLASINDA YÜRÜYOR... ALACAĞI MAHSULÜ TESPİT ETMEYE ÇALIŞIYOR... BU SAPSARI, YILLIK OTSU BİTKİLERİN BOYU YAKLAŞIK BİR METRE KADAR... BURASI BİR HARDAL BAHÇESİ... SARI ÇİÇEKLERLE DOLU ALANDA BU YAŞLI HİNT ÇİFTÇİSİ VAKUR ADIMLARLA İLERLİYOR O ANDA...



GÜNÜN SON FOTOĞRAFI PİTTSBURG HAYVANAT BAHÇESİ'NDEN... EN ÖNEMLİ İKİ KONUĞUNDAN BİRİ O ANDA KENDİSİ İÇİN ÖZEL HAZIRLANMIŞ KORUMA TÜNELİNDE YÜZÜYOR... VE BU KUTUP AYISINI GÖZLEMLEMEK İSTEYENLER DE O'NUN FOTOĞRAFINI ÇEKMEYE ÇALIŞIYOR... VE MAVİNİN HAKİMİYETİNDEKİ BU AN BİZLERE SANKİ KUTUP AYISI HAVADA UÇUYOR İZLENİMİ VERİYOR...
 
OP
Lilav

Lilav

Daimi Üye
Katılım
28 Haziran 2010
Mesajlar
22.427
Tepki
21.987
Puan
113
Yaş
41
Konum
Almanya


VURULMUŞ SANKİ... ÖYLE DE DENEBİLİR ASLINDA... IRAK'TA BAŞKENT BAĞDAT'A BAĞLI SADR KENTİ'NİN GECEKONDU MAHALLELERİNDE IRAK VE AMERİKAN ORDUSU ASKERLERİ ORTAK BİR OPERASYON YAPTI. 4 KİŞİ ÖLDÜRÜLDÜ. 8 KİŞİ YARALANDI. 5 KİŞİ DE TUTUKLANDI. ÖLENLERDEN BİRİNİN KARDEŞİ HASTANEYE KOŞUP HABERİ ALDIĞINDA YERE YIKILDI. IRAK'TA GÖRÜNEN VE GÖRÜNMEZ KURŞUNLAR, ŞARAPNEL PARÇALARI UÇUŞUYOR. GÖRÜNENLERİ CAN ALIYOR, GÖRÜNMEYENLERİYSE KALANLARI YÜREKTEN VE ZİHİNDEN AĞIR YARALIYOR.



İSRAİL ORDUSU GAZZE ŞERİDİ'NE 21 KASIM SALI GÜNÜ ÜÇ KOLLU BİR OPERASYON BAŞLATTI. HEDEF, FİLİSTİNLİ ROKET TİMLERİYDİ. ÜST DÜZEY BİR HAMAS KOMUTANI ÖLDÜRÜLDÜ. ÇATIŞMADA İKİ ATEŞ ARASINDA KALAN YAŞLI BİR KADIN DA CAN VERDİ. AP FOTO-MUHABİR SEBASTİAN SCHEİNER DE OLAYI İZLERKEN GAZZE'DE GÜN DOĞUMUNDA BU FOTOĞRAFI ÇEKTİ. İSRAİL ORDUSU'NUN ZIRHLI ARACININ DUYGUSUZ VE KARANLIK HEYBETİ İÇİNDE DALGIN BİR ASKER... BİRBİRİYLE İLGİSİ OLMAYAN İKİ AYRI MEKANIN ÜST ÜSTE GELDİĞİ SAKİL BİR 'O' AN GİBİ GÖRÜNÜYOR. KİMBİLİR BELKİ DE IŞIK BÜYÜK OLASILIKLA ORADA OLMAK İSTEMEYEN GENCİN HİSLERİNE TERCÜMAN OLUP BİR ANLIK DA OLSA İNSAN SICAKLIĞINI SAVAŞ MAKİNASININ SOĞUKLUĞU VE ACIMASIZLIĞINDAN AYIRIYOR.



ÇİN'DE ASKERLER EĞİTİMDE... FOTOĞRAF, ASKERİ DİSİPLİNDEKİ EŞGÜDÜMÜ TEMSİL EDİYOR. EŞGÜDÜMDEKİ KAYMALAR DA FOTOĞRAFIN BARINDIRDIĞI HABERLE EŞGÜDÜM İÇİNDE BULUNUYOR. ZİRA ÇİN ORDUSU'NDA HUZURSUZLUK VAR. ÇİN SAVUNMA ÜNİVERSİTESİ'NDE YAPILAN VE İLETİŞİM ÇAĞINA AYAK UYDURMAYI HEDEFLEYEN REFORMLAR, BAZI KOMUTANLARI KARİYERLERİNDE GERİYE DÜŞME ENDİŞESİYLE HUZURSUZ ETMİŞ.



AFGANİSTAN'DA KABİL'DE BİR KIZ ÇOCUĞU EVİNİN ÖNÜNDE EVİNDE OYNUYOR. GAZETEDEN HALILARI, BİR TUTAM OTTAN AĞACI BİLE VAR. GERÇEK EVİN ARALANAN KAPISINDAN SIZAN KESKİN IŞIK, O HAYALLERİN İNŞA ETTİĞİ EVİN MASUMİYETİNE İLİŞMEYE KIYAMIYOR



KAMBOÇYA'DA PRİNÇ TARLASINDA BİR ÇOCUK... POZ VERDİ YA DA İÇTEN GÜLÜMSERKEN FOTOĞRAFI ÇEKİLDİ. BUNUN BİR ÖNEMİ YOK ÇÜNKÜ KAMBOÇYA'DA PİRİNÇ TARIMINDAKİ DURUM GÖRÜNMEZ IŞIK ÇİZGİLERİNİ DOKUYUP 'O' ANA MUTLULUK KUMAŞI SERİYOR. 16 MİLYONLUK NÜFUSUN YÜZDE 80'İNİN PİRİNÇ TARIMIYLA GEÇİNDİĞİ ÜLKEDE PİRİNÇ HASADI SON 27 YILIN EN YÜKSEK DÜZEYİNE ÇIKMIŞ. BU REKOR, KAMBOÇYA'NIN BÜYÜMESİNE YÜZDE 13 KATKIDA BULUNMUŞ. BU SEBEBLE OLSA GEREK, GERİDEKİ PRİNÇ BAŞAKLARINA VURAN IŞIK ÇOŞKUYU YÜKLENİP 'O' ANA YAYMIŞ. BU ILIK MEMNUNİYETTEN OLSA GEREK, TARLANIN ÇAMURU DA ÇOCUĞUN GÜLÜMSEMESİNİ İÇTENLİK LEKELERİYLE BEZEMİŞ.



ÇİN'DE YİCHANG BÖLGESİNDE ETNİK BİR DANS GÖSTERİSİ... DANSÇILAR İSKELE HALİNDEKİ BİR SAHNEDE VAZO DESENLERİ İÇİNDE DANSEDİYORLAR
 
OP
Lilav

Lilav

Daimi Üye
Katılım
28 Haziran 2010
Mesajlar
22.427
Tepki
21.987
Puan
113
Yaş
41
Konum
Almanya


Hristiyan Ortodokslar, Julien Takvimi'ni kullandıklarından Noel'i 7 Ocak günü kutluyorlar. O gece Makedonya'da başkent Üsküp'teki Saint Clemens Kilisesi'nde yapılan noel ayininden bir 'o' an... Çocuk, yaşlı bir kadının elinde yanan mumlara bakıyor. Çocuk geri planda ve az ışıklı ortamda olduğu için halsiz, yorgun ışık noktaları halinde. Fotoğrafçıların deyimiyle grenli çıkıyor. Objektif, mumlara yöneldiğinden ışık, kaçınılmaz olarak kadının elindeki aydınlıkta toplanıyor. Ama yine de 'o' ana bakıp iyi duygular arayanların tercihine yardımcı oluyor. Yani ışık, bir şekilde çocuğun masumiyetini ihmal etmiyor

Filistin'de Batı Şeria'daki Beyt-Ül Lahim Kenti'nde İsrail'in inşa ettiği duvarın dibinde bir Filistinli. Bu duvar, yani bu mekan Filistin-İsrail sorunun küçük bir parçası. AP foto-muhabir Alvaro Barrientos'sa mekanı adeta bir öyküye dönüştürüyor. Foto-muhabirin alan derinliği ve perspektif vererek oluşturduğu 'o' an tarihin diplerinden gelen karmaşık, içinden çıkılması zor Filistin sorununun bütünü anlatan bir hikaye gibi...

Fotoğraf Guatemala'dan... Başkent Guatemala City'nin gecekondu mahallesinde bir kadın... Topraksız ve yoksul... Fotoğrafın AP Ajansı'nın abonelerine geçilmesinin nedeni bir haber. Habere göre, Guatemala'da toprak dağılımındaki adaletsizlikte düzelme var. Buna göre, durum, ülkede bir zamanlar iç savaşa neden olan dengesizlikten daha iyi... Ülkede işlenebilen toprakların yüzde 75'ini elinde bulunduranların toplam nüfusa oranı yüzde 8'e çıkmış... Bu bilginin içeriğindeki kara

mizah, topraksız Guatemalalı kadının acı gülümsemesine anlam kazandırıyor. Kara mizah o kadar güçlü ki 'o' anda kadının yüzündeki gölgeleri bile acı acı gülümsetiyor.

Hindistan Keşmirindeki bir Sih tapınağında Sihizm'in son gurusu Gobind Sih'in doğum günü için düzenlenen ayinden bir fotoğraf. Kadınlar ortak bir duygu ve dolayısıyla duruşla dini inanışlarına odaklanmış. Foto-muhabir Channi Anand'sa kadınları kendi inanışlarının buğusunda bırakıp 'o' andaki farklı davranışa farklı bir şeyle ilgilenen çocuğa odaklanmış

Japonya'da Kumamoto kentinde yapılan 18'inci Amerikan Folk Müzik Festivali bitmiş. Ancak bir kaç izleyici ışıklar sönmesine rağmen festival alanından ayrılmamış. Kovboy şapkalarını ve omuzlarını dolaşan, bir yerlerden gelen zayıf, kalıntı ışık, dinledikleri ve anlaşılan doyamadıkları müziğin ışıktan anıları gibi görünmüş.


Avusturya'da yapılan kayakla atlama turnuvasından bir fotoğraf... AP foto-muhabir Daniel Maurer, sporcuyu fotoğraflarken kamerasının örtücüsünü bir süre açık tutmuş. Böylece kanatlı bir insan figürü oluştup bu spordaki uçma eylemine şekil vermiş.
 
OP
Lilav

Lilav

Daimi Üye
Katılım
28 Haziran 2010
Mesajlar
22.427
Tepki
21.987
Puan
113
Yaş
41
Konum
Almanya


Birleşik Devletler'in Ohio Eyaleti'ndeki Akron Kenti'nde Levester Johnson, Armani adlı İtalyan Corso cinsi köpeğini gezdiriyor. Akron Beacon Journal adlı yerel gazetenin foto muhabiri Phil Masturzo ''Niçin ?'' diye sormuş tabii... Yanıt da almış : ''O sabah üstümde biraz tembellik vardı... Ama köpeğimin günlük koşusu aksasın istemedim.'' (AP Photo / Akron Beacon Journal, Phil Masturzo)







‘x’ oyunu



İtalya 1. Futbol Ligi maçı. Sağda Udinese'den David Pizarro ile solda Reggina'dan Santos Mozart'ın mücadelesi. İki oyuncu ‘o’ anda okuma yazma dersi verircesine ‘x’ harfini oluşturuyor. Foto muhabiri Franco Debernardi de bu ''öğretici'' anı yakalıyor.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst