El-Hekim
Bu o anda O'nu yani Saddam Hüseyin'i göremiyoruz... Ama bu kare, O'nunla çok yakından ilgili... Soldaki şahıs Irak Geçici Konsey Başkanı Abdülaziz El-Hekim... Fotoğraf Madrid'deki basın toplantısı sırasında çekilmiş. Başka bir Iraklı, toplantı sırasında El-Hekim'in kulağına eğilip birşeyler fısıldıyor. Söylediğinin çok önemli olduğu gözlerinden belli zaten. El-Hekim de biraz şaşırmış ama belli etmemeye çalışıyor gibi... Çünkü Saddam Hüseyin'in yakalandığını öğrendiği o anda çekilmiş bu fotoğraf...
[/URL]
Bağdat'ta çekilmiş bir fotoğraf. Iraklı bir gazeteci fotoğraftaki... Saddam'ın yakalandıktan sonraki görüntülerinin de yayınlandığı basın toplantısı sırasında çekilmiş. Gözlerindeki yaşlar üzüntüsünden değil, geçmişteki acıları, öfkeyi ve mutluluğu birarada yansıtıyor. Basın toplantısını izleyen diğer Iraklılar gibi o da dayanamayıp ''Saddam'a ölüm'' diye haykırıyor.
[/URL]
Fotoğraf İskoçya'dan... Haftasonunda düzenlenecek kızak yarışması öncesinde artık son hazırlıklar yapılıyor. Kızakları çekecek huskie cinsi köpekler sadece antrenman yapmıyor, bu fotoğrafa bakılırsa onlar o anda karın ve soğuğun da tadını çıkarmaktan geri kalmıyor...
[/URL]
Performans
Almanya'daki bir gösteri sırasında çekilen fotoğraf. Müzik, ışık oyunları ve akrobatın yeteneği bir araya gelince bu etkileyici görüntü ortaya çıkıyor. Mavi bir sahnede sadece tüllerle havada asılı duran akrobat sadece gösteriyi izleyenleri değil, fotoğrafı görenleri de etkiliyor...
[/URL]
Brezilya'da üç yıl önce çiftçiler, Amazon nehri boyunca soya ekmek için birbirleriyle yarıştılar. Dünyanın en büyük soya üreticisi Amerika Birleşik Devletleri'ni geçmeyi hedeflediler. Ancak yüksek maliyet, düşük fiyat sonucunda bu hedefi para kazanmayı bir kenara bıraktılar üretim alanlarını daraltıp geçim derdine düştüler. Kendilerine destek olmayan brezilya devlet başkanı Lula'yı suçladılar. Sebebini de önceki seçimlerde Lula'nın rakibini desteklemelerine bağladılar. Ne kadar bildik ve bize yabancı olmayan bir hikaye değil mi? 'O' an da bu kısır döngüyü temsil ediyor. Brezilyalı çiftçinin objektife uzattığı bir avuç soya tohumu, kısır döngünün başındaki gibi ışığı ne kadar hevesle yansıtıyorsa, toprağın anılarını yüklenmiş tecrübeli parmaklar da ışığı çizgilere gömüp o kadar umutsuz görünüyor.
Bu fotoğraf, AP Ajansı tarafından ''gezi'' ana başlığı altında abonelerine gönderildi. Portekiz'in başkenti Lizbon'daki turistik mekanlardan biri. Lizbon büroşürlerinde ayrıntı verilmiyor ama herhalde kent rehberleri bu binayı Lizbon'u gezenlere anlatıyorlardır. 20'inci yüzyılda 50 yıl boyunca cunta rejimleri tarafından yönetilen ülkede binlerce aydının, bilimadamının ve muhalifin burada namlı Aljube hapishanesi'nde çile çektiğini. Portekiz'in Afrika'daki sömürgeleri Angola ve Mozambik'ten yüzlerce özgürlük yanlısı insanın burada işkencelere maruz kaldığını turistlere aktarıyorlardır. 'O' ana gelince... Ne dersiniz? Gölgeleri üzerine örtmeye çalışan bina da utanmıyor mu sizce?
Hindistan Keşmir'inde Sirinagar'da bir din adamının Hazreti Muhammed'e ait olduğuna inanılan Sakal-ı Şerif'i karşısındaki topluluğa gösterdiği an... Yakarışları o kadar güçlü, duyguları o kadar yoğun ki, 'o' an, ışığa yükledikleri seslerini ve dualarını hala canlı tutuyor.
Kanada'nın Ontario Kenti'nde son aylarda yangınlar artmış. Kentin itfaiyesi de yeni itfaiyecileri işe almış. Bunlardan biri bir eğitim tatbikatı sırasında yakılan model evi saran alevlerin ardından görülüyor. Sıcaklık dalgası, yalaz, duman... Ateşin bütün unsurları yeni itfaiyeyi yoklayarak acemi erin tereddüt, tedirginlik ve zaafiyetini ortaya çıkarıyor.
Japonya'daki ünlü Fuji yanardağı'na ilk karın düşmesinin şerefine gün batımında helikopterden çekilmiş bir fotoğraf. Ashai Shimbunm gazetesi'nden Foto-muhabir Yoshiro Yasutomi kimbilir kaç kare çekti ama 'o' anı da yakaladı. Fuji'yi ve ufuktaki gölgesini... Ya da başka bir deyişle Fuji'nin batan güneşle birlikte ufka ve bulutlara gölgesini düşürerek yaptığı o saklı gösteriyi.
İsveç'te yaşayan genç fotoğrafçı Serkan Güneş, bu ve diğer 5 çalışmasıyla dünyanın en prestijli doğa fotoğrafçılığı yarışmasında ödül kazanan ilk türk fotoğrafçısı unvanını kazandı. Güneş, BBC'nin ve İngiltere'deki ünlü doğa tarihi müzesi'nin düzenlediği Shell Yılın Doğal Hayat Fotoğrafçısı yarışmasında Eric Hosking Özel Ödülü'nü aldı. 'O' ana gelince... Serkan Güneş, her hafta elinde kamerası yokladığı evinin arkasında göle gittiğinde suya sarkmış dalların ucunda erimeye yüz tutmuş buzu ve bu sahnenin sudaki yansımasını gördü. Yakından çalışınca da tabiatın gözlerden ırak bu küçücük mücevher atölyesini ortaya çıkardı. Zaten kendisi de bize gönderdiği mesajda şöyle diyordu: �Soruyu ve yanıtı birarada barındıran fotoğrafı yaratmak kolay değildir. Sık sık olağanın içinde saklanan tuhaflıkları görmek ve göstermek zorunda kalırsınız...
Haiti... Bayan Yanick Ulis başkent Port-au Prince'te odun kömürü satarak geçimini sağlıyor. Ağarmış saçları, kömür karasının içinde 'o' anın vurgularından birini anlatmak için uğraşıyor. Haiti koşullarında ilerlemiş yaşına rağmen böylesine ağır bir işi yapmanın ağlayışı derinden bir yerlerden gelip bakışlarında kıpırdıyor. Ama 'o' an'da bir başka kıpırtı daha var. Haiti'de 8 milyon nüfusun büyük bölümü mutfakta odun kömürü kullanıyor. Bu yüzden Haiti ormanlarının yüzde 90'ı yokolmuş. Bu bilgi de hüzünlü çıtırtılarla 'o' ana siniyor.
Genç bir kadındı... Belli oluyor... Irak'ın başkenti Bağdat'ta İçişleri Bakanlığı'nda işi vardı. Bir patlama oldu. Bakanı hedeflemek üzere yol kenarına bırakılan bir araç havaya uçuruldu. Bakan ve beraberindekiler kurtuldu. 7 kişi öldü, 5 kişi yaralandı. Patlama sırasında parçalanan bedeninden fırlayan fotoğrafı bombanın yerleştirildiği aracın yağ birikintisi üzerine düştü. Genç kadın 'o' anda terörden hesap soruyor.
İstanbul'da Fransız Başkonsolosluğu'nun önünde sözde ermeni soykırımıyla ilgili yasayı protesto gösterisi yapılıyordu. Konsolosluktaki Türk güvenlik görevlisi de olanları izliyordu, AP foto-muhabir Osman Orsal da kapıyı fotoğraflıyordu. Ve 'o' anda orada dolanan Türk-Fransız ilişkilerinde dünün ve bugünün hikayesini yakalıyordu. İlişkilerin yarım bin yıllık geçmişini temsil eden eski kapıda dünü... Ve yıpranmış tabelalarda bugünü...
Fotoğraf, Birleşmiş Milletler gıda programı tarafından haber merkezlerine gönderildi. Kuzey Kore'de Hyangsan adlı bölgede bir çocuk kreşin penceresinden bakıyor. Kuzey Kore'de nüfusun 3'te biri açlık çekiyor. Çocukların yüzde 40'ı gelişme sorunu yaşıyor. Yine çocukların yüzde 27'si normal kilonun altında. Yine çocukların yüzde 7'si açlıktan ölüyor. Pyongyang yönetimiyse nükleer silah ısrarını sürdürerek atom bombası patlatmakla böbürleniyor. Bununla da kalmıyor Çin'in, Güney Kore'nin gıda yardımlarını kestiği Kuzey koRe'nin Tiranları aç insanlarını doyurmak için dünya gıda programıyla işbirliği yapmıyor. Bu bilgilerle 'o' anın sırrı açığa çıkıyor. 'O' an'da insani dayanışma arzusu, ülkesinin sahte nükleer gururunun dökük çerçevesi içinden bakan çocukla vedalaşıyor.
İsviçreli tenisçi Roger Federer, İspanya'nın başkenti Madrit'teki turnuva öncesinde basın toplantısında. Geride yarı şovalye yarı sporcu kılığıyla ispanyol tenisçi Rafael Nadal'ın portresi var. AP foto-muhabir İspanyol Bernat Armangue, kendi kültürünün gururuna torpil geçerken 'o' andaki ışık ve renkler de buna razı oluyor
İtalyan sporcu Danimarka'daki Dünya Jimnastik Şampiyonası'nda denge aleti üzerinde... Konsantrasyonu 'o' anda sporcuyu başarı duygusunun buharından oluşmuş bulutların üzerine götürüyor.
Haiti'de neredeyse bütün mutfaklarda odun kömürü kullanıldığından bu ülkenin orman varlığının yüzde 90'ının yokolduğuna yine bir fotoğrafla değinmiştik. Haiti'nin başkenti Port-au Prince'de bir seyyar satıcı odun kömürü çuvalını kamyondan alıyor. Seyyar satıcının adalelerinin durumuna bakılırsa belli ki çuval ağır. Ama 'o' anda içindekilerden ötürü bir ağacın devrilişi rolünü üstlenen çuvalla ölen ormanların ağırlığı da sorumlu gördüğü yoksulluğun üzerine biniyor.
Önce işgalcilerin getirdiği bulaşıcı hastalıklar kırdı Amerikalıları, sonra kölelik, sonra katliamlar, sonra sömürgecilik, sonra da emperyalizm... 514 yıllık bir öykünün önemli bir bölümü bu felaketlerle geçti. Ve Guatemalalı bu yaşlı yerli kadın Amerika'nın keşfinin 514'üncü yıldönümünde Colombus Günü'nün ırkçılığı protesto günü olarak algılandığı yürüyüşe katıldı. Ne kendisi ve belki ne de fotoğrafını çeken AP foto-muhabir Alexandre Meneghini 'o' anın farkındaydı. Oysa yarım bin yüzyıllık hoyratlığın biriktirdiği acı, keskin ama can yakmayacak kadar olgun bir sızı halinde 'o' anda oradaydı.
İsrail'de ya da musevilerde her yılın ekim ayının ortasında 7 gün boyunca Sukkot kutlamaları yapılıyor. Bu inanışa göre, musevilerin Mısır'dan çıktıktan sonra çölde geçirdikleri 40 yılda tanrı'nın kendilerine bahşettiği nimetlere şükran sunma dönemi. Domates festivali de Sukkot Bayramı'nın bir parçası. Mısır sınırı yakınlarındaki bir İsrail köyünde domateslerle dolu bir havuzda bütün saflığı ve güzelliğiyle poz veriyor.
Yunanistan'ın Pire kentindeki Karaiskaki Stadyumunda Olimpiyakos'la Roma arasında oynanan şampiyonlar ligi maçından bir enstantane. Olimpiyakos kalecisi Nikopolidis'le Roma takımının oyuncusu Casetti mücadelesinin kritik anlarından biri. Öncelikle Olimpiyakoslu kaleci top yerine rakibinin kafasını yakalamış görünüyor. Foto-muhabir Thanasis Stavrakis, oyunculara odaklandığından seyirciler flu çıkıyor. Seyirciler flu çıkıyor ama heyacanları kareye yayılarak bu hoş anın gergin zeminini oluşturuyor.
Danimarka'daki dünya jimnastik şampiyonası'nda bir sporcu denge aletinde. Ap foto-muhabir ayağına odaklanıyor. Kan ayaklardan çekilmiş geriye güç, kararlılık ve konsantrasyon kalmış. Sporcunun 'o' anda adeta bütün eklemlere ve kaslara hükmederek parmaklara yüklediği sorumluluk bütün ayrıntılarıyla görülebiliyor. Elbette jimnastik karşılaşmalı bir spor değil ama foto-muhabir Matt Durham, rakiplerin adeta 'o' anda bu sporcuyla yarışan parmak izlerini de göstererek jimnastiğe karşılaşmalı bir spor boyutu kazandırıyor.
Hayvanat bahçelerinde barındırılan hayvanların sağlıklı yavrular dünyaya getirmesi olasılığı düşük bir durum. Bu nedenle son yıllarda yaygınlaşan bir uygulamayla, sağlıklı büyüyeceklerine inanıldığında yeni doğan yavrular, törenlerle medyaya dolayısıyla kamuoyuna gösteriliyor. Hamburg'taki hayvanat bahçesinde anne arslan, iki aylık 5 yavrusunun sosyeteye tanıştırılma töreninde çok güzel bir evlat sevgisi anı sunuyor. Yavrusunu yalarken, devrilmesin diye tetisiyle destek vererek, tabiatın en güçlü dürtüsünü sergiliyor. Yakın plan çalışma, yavrunun ağzındaki harika memnuniyet çizgisini de yakalıyor.