Kızılcık Şerbeti
Malzemeler
750 gr. kızılcık
½ lt. su
1 su bardağı su
Stevya veya esmer şeker
1 yemek kaşığı limon suyu
Hazırlanışı:
Kızılcıkları 1 su bardağı suda haşlayın ve kevgirden geçirin, ayrı bir tencerede su, limon suyu ve stevya/ esmer şeker ile şerbetinizi hazırlayın, şerbetinize kızılcık suyunu ilave edin, ılındığında bol buz veya tadına göre su ilave ederek servis edin.
Testi Kebabı
Malzemeler:
500 gr. kuşbaşı et
2 adet kuru soğan
1 adet patates
2 adet tatlı sivribiber
1 adet havuç
Sarımsak
2 adet domates
Domates püresi
Defne yaprağı
Çubuk tarçın
Himalaya tuzu
Tane karabiber
Üzeri İçin
Tam buğday unu
Su
Fırına dayanıklı toprak güveç kabı
Şekersiz Erik Marmelatı
Malzemeler:
2 kg. iyice olmuş mürdüm eriği
1 litre su
Kavanoz
Hazırlanışı:
Eriklerin çekirdeklerini çıkarıp dörde bölün, 1 litre suda iyice kaynatın, strilize ettiğiniz kavanozlara sıcakken koyup kapatın, soğuduktan sonra mutlaka buzdolabında muhafaza edin.
Sağlıklı İzmir Köfte
Malzemeler:
500 gr. dana kıyma
1 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
Galeta unu
1/4 demet maydanoz
Kimyon
Karabiber
Himalaya tuzu
3-4 adet patates
3-4 adet domates
3 adet tatlı sivribiber
Domates püresi
Hazırlanışı:
Köfteyi yoğurun elinizle parmak büyüklüğünde şekillendirin, patatesleri soyup elma dilim doğrayın domatesleri benzer şekilde dilimleyin, biberleri yıkayıp tepelerini ve çekirdeklerini aldıktan sonra boylamasına kesin, çok az yağda köftleri iki tarafını ön pişirme yapın, patatesleri ilave edip kısa süreli orta - yüksek ateşte hafif çevirin, fırına dayanıklı kaba köfte ve patatesleri dizin aralara domates ve biber dilimlerini yerleştirin, diğer domatesi rendeleyip domates püresi ile karıştırıp üzerin sos olarak dökün, ihtiyaç varsa su ilave edin daha önce 180 derecede ısıttığınız fırında yaklaşık 20 dakika kadar pişirin.
Bezelye Çorbası
Malzemeler:
500 gr. taze bezelye
1/2 demet taze nane
1 adet patates
1 adet kuru soğan
5 adet taze soğan
Hazırlanışı :
Patatesleri soyup küp doğrayın, bezelyeleri patatesle beraber 3 dakika suda pişirin, soğanı piyaz doğrayın çok az yağda hafif öldürün, taze soğanları ilave edin, bezelyeli karışımı ekleyin, suyunu ilave edip 2 taşım kaynatın baharatlarını koyun ve hafif ılınınca blendırdan geçirin.
Taze Asma Yaprağından Vişneli Etli Sarma
Malzemeler:
50 adet taze asma yaprağı
250 gr. çekirdekleri ayıklanmış vişne
250 gr. yağsız kıyma
1 büyük çay bardağı pirinç
2-3 adet kuru soğan
2 adet domates
1/4 demet maydanoz
1 adet patates
Domates salçası
Sıvıyağ
Himalaya tuzu
Tane karabiber
Nane
Kimyon
Hazırlanışı:
Asma yapraklarını yıkadıktan sonra yaprağın cinsine göre tuzlu ve limonlu suda haşlayın, dolma harcınızı hazırlayın, yapraklarınız sarın, tencerenin dibine önce yağlı kağıt sonra 1 patates ve bir soğanı halka dilimleyerek yerleştirin üzerine yapraklarınızı koyun ve sardığınız dolmaları dizin, üzerine vişneleri serpiştirin ve ikinci sıra dolmanızı dizin, domates salçası sıvı yağ ve su ilave edin, üzerine tabak kapatın, kapağı kapalı olarak kuvvetli ateşte 5-6 dakika kadar pişirin, sonra altını kısıp yapraklar yumuşayıncaya kadar pişirin.
Asma Yaprağına Sarılı Sardalya
Malzemeler:
1 kg. kafası ve orta kılçığı ayrılmış sardalya
30 adet asma yaprağı
Zeytinyağı
Sarımsak
Karabiber
Himalaya tuzu
Hazırlanışı:
Balıkları ayıkladıktan sonra iyice yıkayın, tuz ve karabiber serpin, ısıya dayanıklı cam kabı yağlayın balıkları asma yaprağına sarın ve yan yana dizin daha önceden ısıttığınız fırında pişirin.
Kırmızı Üzüm Pekmezi
Malzemeler:
2 kg. kırmızı üzüm
Tülbent
Derin tencere
Hazırlanışı:
Üzümleri yıkayıp taneliyoruz, tencereye alıp bol suda pestil haline gelene kadar pişiriyoruz, iyice suyunu atınca ve soğuduğunda tülbent yardımıyla süzüyoruz, posasından artan suyu tekrar kaynamaya alıyoruz, kıvamını aldığında sıcakken kavanozlara koyup kapağını kapatıyoruz.
Erik Pestili
Malzemeler:
1 kg. iyice olmuş mürdüm eriği
Kevgir
Tahta yuvarlak kurutma tepsisi
Hazırlanışı:
Erikleri iyice yıkayıp, çekirdeklerini alın, tencereye koyup bol su ile iyice parçalanana kadar haşlayın, kevgirden geçirip yağlanmış olduğunuz tepsinize döküp güneşte kurutun.
Kayısı Pestili
Malzemeler:
1 kg. iyice olmuş kayısı
Kevgir
Tahta yuvarlak kurutma tepsisi
Hazırlanışı:
Kayısıları iyice yıkayıp, çekirdeklerini alın, tencereye koyup bol suyla iyice parçalanana kadar haşlayın, kevgirden geçirip, yağlamış olduğunuz tepsinize döküp güneşte kurutun.
Menemen
Malzemeler:
3 adet yumurta
1 domates
1 adet tatlı sivri biber
Sıvıyağ
Himalaya tuzu
Karabiber
1/4 demet maydanoz
Hazırlanışı:
Sivribiberleri ince doğrayın ve hafif yağda öldürün, küp küp doğradığınız domatesleri ilave edin ve hafif sularını bıraktıklarında yumurtaları kırın, karıştırarak çabuk pişmelerini sağlayın, tuz ve karabiber ilave edip servis edin.
Ispanaklı Kabarık Omlet
Malzemeler:
1 bağ temizlenip yıkanmış ıspanak
1 adet orta boy kuru soğan
1 diş sarımsak
5 adet yumurta
1 çay bardağı yağsız keçi sütü
150 gr. rendelenmiş yağsız kaşar peyniri
150 gr. lor peyniri
1/4 demet maydanoz
Kurutulmuş domates
Himalaya tuzu
Tane karabiber
Hazırlanışı:
Soğanı ve sarımsağı yemeklik doğrayın, hafif yağda öldürün, temizlediğiniz ıspanakları hafif yumuşayana kadar pişirin, yumurta, süt ve lor peynirini tel çırpıcı yardımıyla ayrı bir kapta karıştırın, ister tek porsiyonluk kaplarınızı isterseniz ısıya dayanıklı büyük boy kabınızı yağlayın, ıspanak karışımınızı kabınıza koyun ve yumurta karışımınızı ilave edin, üzerine ince kestiğiniz kuru domatesleri ve yağsız rendelenmiş peyniri ekleyin, daha önceden 160 derecede ısıtılmış fırında derin büyük bir kaba su koyup içerisinde benmari usulü üzeri kızarana kadar pişirin, kıyılmış taze maydanoz ile servis edin.