İftar Yemekleri
Ramazan pidesi
700 gr ekmek unu 10 gr kuru maya 2 yemek kaşığı zeytinyağı 1.5 tatlı kaşığı tuz 1 su bardağı ılık su Yarım su bardağı ılık su 1 çay kaşığı toz şeker
Üzeri için
Çörek otu
Maya ve şekeri suda eritin ve 5 dakika bekletin. Un, su, zeytinyağı ve tuzu mayalı karışıma ilave edip 8 dakika yoğurun (un ilave etmeyin). Üzerini bir bezle örtüp 1 saat kadar bekletin. Hamuru tekrar yoğurup havasını alın. Üzerini örtüp tekrar bekletin. Fırını 200 dereceye ayarlayın. Kabaran hamuru ikiye kesip, elinizle mutfak tezgahında yuvarlayıp yassılaştırın. Üzerine çörek otu serpiştirin. 14 dakika pişirip servis yapın. Ramazan pidesi artık hazır, afiyet olsun.
Sucuklu çorba
5 dilim baharatlı sucuk 15 gr tereyağı 1 soğan 2 patates 1.5 litre su 500 gr pırasa 100 ml krema Karabiber Tuz Kırmızı pul biber Nane
İftar sofralarının vazgeçilmezi muhteşem çorba tariflerini listenize eklemeyi unutmayın. Soğan, patates ve sucuk dilimlerini küp şeklinde doğrayın. Pırasaları halka halka doğrayın. Tereyağını eritip, soğan, sucuk, patates ve pırasayı ekleyip 4 dakika kavurun. Su ilave edip kısık ateşte yumuşayıncaya kadar pişirin.
Karışımı blender’dan geçirin. Krema, tuz ve karabiber ekleyip bir taşım kaynatın. Üzerine nane ve pul biber serpiştirerek sıcak servis yapın.
Yayla çorbası
8 su bardağı et suyu 1.5 kahve fincanı un 1 çay bardağı kırık pirinç 4 su bardağı yoğurt 1 yumurtanın sarısı 1 tatlı kaşığı nane 15 gr tereyağı 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
Pirinci yıkayıp süzün. Et suyunu tencereye aktarıp bir taşım kaynattıktan sonra pirinci ilave edin. Pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirmeye devam edin.
Derin bir kasede yoğurt, 1 yumurtanın sarısı ve unu çırpın. Kaynamakta olan et suyuna azar azar ekleyerek koyu bir kıvam elde edinceye kadar sürekli karıştırarak 10 dakika kadar pişirin.
Üzeri için tereyağını tavada eritip nane ve toz kırmızı biberi kavurun. Çorbayı servis kaselerine paylaştırın. Üzerlerine tereyağında kavrulmuş baharatı gezdirerek dökün. Sıcak servis yapın. Yayla çorbası artık hazır, afiyet olsun.
Bademli ve hardallı taze fasulye salatası
500 gr taze fasulye 1 yemek kaşığı taneli hardal 1 çay bardağı soyulmuş badem 4 yemek kaşığı zeytinyağı 1 çay kaşığı tereyağı 1 yemek kaşığı sirke Tuz
Ramazan ayının ilk günleri için hafif, besleyici ve keyifle yiyeceğiniz bir tarif. Fasulyelerin uç kısımlarını ve kılçıklarını temizleyin. Bir tencerede su kaynatıp içine sirke ekleyin. Fasulyeleri içine atıp yumuşayıncaya kadar haşlayın. Fasulyeleri süzüp hemen buzlu suya aktarın ve soğuyuncaya kadar bekletin.
Bademleri tereyağında rengi hafif koyulaşıncaya kadar kavurun. Hardal, zeytinyağı ve tuzu bir kasede karıştırın. Fasulye ve bademleri ekleyip harmanlayın. Servis tabağına aktararak servis yapın.
Yaz türlüsü malzemeleri
2 kabak 5 minik patlıcan 10 arpacık soğanı 2 diş sarımsak 5 küçük sarı kabak 8 mantar 2 domates 3 kırmızıbiber 4 sivri biber 3 yemek kaşığı zeytinyağı 1 su bardağı sıcak su Tuz
Hafif yemek tarifleri arasında ilk akla gelenlerden. Patlıcan ve kabakları enlemesine ortadan ikiye kesin. Sarımsak ve soğanların kabuklarını temizleyin. Kırmızıbiberleri halka doğrayın. Sivri biberlerin saplarını kesin. Mantarları dörde bölün. Domatesleri küp şeklinde doğrayın.
Bütün sebzeleri harmanlayıp zeytinyağında 2 dakika soteleyin. Üzerine sıcak su döküp kapağı kapalı olarak kısık ateşte bütün sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Tuz ile tatlandırıp sıcak servis yapın.
AKLINIZDA BULUNSUN
Yaz türlüsüne kırmızı pul biber ve kekik ilave ederek pişirebilirsiniz.
Soslu havuç
5 havuç 1 soğan 1 diş sarımsak 1 su bardağı sıcak su 1 tatlı kaşığı balzamik sirke 1 yemek kaşığı limon suyu 1 tatlı kaşığı toz şeker Yarım çay bardağı zeytinyağı Tuz Karabiber Maydanoz
Havuçların kabuklarını temizleyip şeritler halinde doğrayın. Soğanı küp şeklinde doğrayın ve zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavurun. Havuçları ekleyip 2 dakika soteleyin. Üzerine sıcak su ekleyip yumuşayıncaya kadar pişirin. Suyunu süzüp servis tabağına dizin.
Sarımsağı rendeleyip 2 yemek kaşığı zeytinyağında kavurun. Tavayı ocaktan alarak limon suyu, sirke, toz şeker, tuz, karabiber ekleyin. İyice karıştırıp havuçların üzerine gezdirin ve maydanoz serpiştirerek servis yapın.
Patates tortillası
7 patates Yarım çay bardağı zeytinyağı 2 dal taze biberiye 1 tatlı kaşığı tereyağı Tuz Karabiber
Pratik yemek tarifleri arasında özel bir yere sahip. Patateslerin kabuklarını soyup enlemesine ince dilimleyin. Bir kasede zeytinyağı, tuz, karabiber ve biberiye yapraklarını karıştırın. Patatesleri ekleyip iyice karıştırın.
Kelepçeli kek kalıbının tabanına yağlı kağıt serin. Patatesleri kat kat dizin. Alüminyum folyo ile üzerini örterek 190 derece fırında 35 dakika pişirin. Üzerindeki folyoyu kaldırın. Tereyağını küçük parçalara bölüp üzerine yerleştirin ve kızarıncaya kadar pişirmeye devam edin.
Patatesi kalıptan çıkartıp dilimleyerek sıcak servis yapın.
Hasanpaşa köftesi
500 gr kıyma 3 dilim bayat ekmek içi 1 soğan 1 yumurta 4 çorba kaşığı domates suyu 1 kahve fincanı su Tuz karabiber kimyon 2 domates
Patates püresi için
2 patates 10 gr tereyağı 2 çorba kaşığı süt Tuz 2 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
Püre için patateslerin kabuklarını soyup yıkayın. Dilimleyip tencereye alın. Üzerini kapatacak kadar su ilave edin. Haşlayıp süzün. Ezip tereyağı, süt, rendelenmiş kaşarpeyniri ve tuz ilave ederek pürüzsüz bir kıvam elde edinceye kadar karıştırın. Sıkma torbasına aktarıp köftelerin üzeri için bir kenarda bekletin.
Köfte için ekmek içlerini ıslatıp ufalayın. Soğanı soyup rendeleyin ve suyunu süzün. Derin bir kapta kıyma, rendelenip suyu sıkılmış soğan, 1 yumurta, ufalanmış ekmek içleri, tuz ve baharatı
karıştırarak yoğurun. Kıymadan küçük cevizden biraz daha büyük parçalar koparıp avucunuzun içinde yassı köfteler elde edin. Her köftenin içini patates püresi yerleşecek şekilde çukurlaştırın.
Yağlanmış fırın tepsisine köfteleri yan yana dizin. 160 dereceye ayarlı fırında kızarıncaya kadar yaklaşık yarım saat pişirin. Fırından alıp (fırını sıcak tutun) üzerlerine patates püresinden sıkma torbası yardımıyla çukurların içini doldurucak şekilde sıkın. Köftelerin altına kalınca dilimlenmiş domatesler, üzerlerinede domates püresini gezdirerek dökün. Tekrar fırına verip 10 dakika daha pişirin. Fırından alıp sıcak servis yapın.
Çilekli güllaç
1 paket güllaç yaprağı 50 gr ceviz içi 2 litre süt 600 gr toz şeker 200 ml gül suyu 100 gr taze çilek 1 vanilya çubuğu
Derin bir tencereye sırasıyla vanilya çubuğu, süt, toz şeker ve gül suyunu ilave edip ısıtın.
Güllaç yapraklarının aralarını açıp, dört köşeli veya yuvarlak bir tepsiye tek kat yerleştirip, aralarına çilek, ceviz ve gül sulu sütü ilave edip, dolma gibi sarın. Soğumaya bırakın. Soğuyunca kesip derin bir tabağa yerleştirin. Üzerine çilek ve ceviz serpip servis yapın.
AKLINIZDA BULUNSUN
Güllacınızı ceviz içi yerine Antep fıstığıyla da hazırlayabilirsiniz.
Osmanlı usulü safranlı zerde
1 litre su 100 gr pirinç 200 gr toz şeker 5 gr safran 100 gr gül suyu 40 gr mısır nişastası 10 gr kuru üzüm 110 gr dolmalık beyaz fıstık Süslemek için nar
Ayıklanmış pirinci birkaç kez iyice yıkadıktan sonra tencereye alın ve üzerini geçecek kadar su ekleyip 20 dakika haşlayın.
Safranı 15 dakika suda bekletin ve kaşıkla iyice ezip rengini çıkarın. Ayrı bir tencerede 1 litre su ile toz şekeri ve safranı kaynatın. Gül suyu ve nişastayı ekleyip karıştırın.
Zerde koyulaşınca ateşten alıp kaselere paylaştırın. Soğumaya bırakın.
Üzerlerini siyah kuru üzüm, beyaz fıstık ve nar ile süsleyerek servis yapın.