Buna duygusal açlık deniyordu sanırım
Duygusal Açlık Nedir?
Duygusal açlık, bulimia nervoza ve anoreksiya nervoza gibi bir yeme bozukluğudur. Hiç mideniz için değil de duygularınız için yemek yediğinizi fark ettiniz mi? Açlık hissi fiziksel olarak başlamalıdır ancak çoğu zaman duygusal olarak başlar. Eğer can sıkıntısı, stres, yorgunluk, gerginlik, öfke, yalnızlık, depresyon ve anksiyeteye yanıt olarak yemek yiyorsanız, duygusal boşluğu doldurmak için yediğinizi unutmayın. Peki, duygusal açlık ve fiziksel açlığı nasıl ayırt ederiz?
Fiziksel açlık bir anda başlamaz yavaş yavaş açlık hissi oluşur ancak duygusal açlıkta açlık hissi bir anda ortaya çıkar. Duygusal açlığı bir anda bastırmanız gerektiğini hissedersiniz ancak fiziksel açlık bekleyebilir. Eğer duygusal boşluğunuzu doldurmak için yiyorsanız mideniz dolsa da yemeğe devam edersiniz. Öte yandan eğer gerçekten acıktıysanız mideniz dolduğunda yemeyi bırakırsınız. Hiç yemek yedikten sonra duygularınızı analiz ettiniz mi? Eğer yedikten sonra suçlu hissediyorsanız, size duygusal yeme isteğini yerine getirmek için yediğinizi unutmayın. Duygusal bir patlama sonrasında yediklerinizden hasta bile olabilirsiniz. Görülmüş ki duygusal yiyiciler sindirebileceklerinden çok daha fazlasını yedikleri halde hala aç hissedebilirler.
Duygusal Açlıkla Nasıl Başa Çıkabiliriz?
Duygusal açlığın ne olduğunu öğrendiğimize göre şimdi bununla nasıl baş edebiliriz, bakalım. Duygusal açlığı durdurmak için ilk adım, gerçekten aç olup olmadığınızı, kendinizi durdurup sormaktır. Bu sorunun cevabı hayır ise, o zaman gereken bir bardak su içmektir. Öte yandan bu sorunun cevabı evet ise, bekleyip ne kadar aç olduğunuzu değerlendirin. Açlık seviyenizi 1-10’a kadar değerlendirebilirsiniz, 10 inanılmaz derecede aç olduğunuzu gösterir. Diğer soru ise en son ne zaman yemek yediğinizi belirlemektir. Eğer süre 3-4 saatten uzun ise fiziksel açlığın bir göstergesi olabilir.Açlık krizlerini değerlendirmek önemlidir. Birkaç gün boyunca ne yediğinizi ve yemekten önce ve sonra ne hissettiğinizi not alın. Bu açlık paterninizi değerlendirmek için önemlidir.
Çoğu zaman zihninizi dağıtmak duygusal açlığı yenmenizde yardımcıdır. Kedinizle oynayabilir, köpeğinizi yürüyüşe çıkarabilirsiniz. Yürüyüşe çıkabilir veya yüzmeye gidebilirsiniz. Tabi ki patlamış mısır olmadan bir film izleyebilir yada müzik dinleyebilirsiniz. Arkadaşlarınızı arayıp plan yapabilirsiniz. Bunlar basit ve duygusal açlığınızı yenmeniz için eğlenceli yollardır. Her zaman sağlıklı ve dengeli yemek yediğinizden emin olun. Günde en az 4 ile 5 öğün yemek yiyin. İki öğün arasındaki boşluğun çok olması, duygusal yemeye neden olabilir. En önemli ipucu nedeni ne olursa olsun, kahvaltıyı atlamamaktır. Beslenmenizin kepekli tahıllar, sebze, meyve, yağsız protein ve az yağlı süt ürünlerinden zengin olduğundan emin olun. Egzersiz ruh hali, stres ve depresyon yönetiminde yardımcı olur. Bu nedenle, düzenli bir egzersiz alışkanlığı kazanmanız tavsiye edilir. Ancak yeterince dinlenmezseniz bu da duygusal açlığınızı tetikleyecektir. Bu nedenle vücudunuzun günlük stres ve yorgunluktan kurtulması için yeterli uyku ve egzersiz düzenini sağlamalısınız.
Eğer kendinize yenik düşüp yediyseniz ertesi gün yeni bir başlangıç yapabileceğinizi unutmayın. Kendinizi suçlamak sorunu çözmez. Aslında sizi daha çok strese sokup daha çok yemenize neden olur bu da bir kısır döngüye dönüşebilir. Bu sorunun üstesinden gelmek ve duygusal yeme bu alışkanlığını kontrol etmeye çalışmak biraz zaman alabilir ancak göründüğü kadar zor değildir.