Sofranızda çıtır çıtır börekler...
Kahvaltıların ve 5 çaylarının vazgeçilmez lezzeti börek evde yapılınca tadı bir başka olur. Bunun için de iyi bir tarif ve biraz maharet gerekir.
Farklı lezzet arayışı içindeyseniz, bu börek tarifleri hoşunuza gidebilir!

Pazılı börek
Malzemeler: 4 su bardağı un, 1 paket kabartma tozu, 1 yumurta sarısı, 3 çorba kaşığı yoğurt, 250 gr margarin, 1 çay kaşığı tuz.
İç malzeme: 150 gr labne peyniri, 100 gr lor peyniri, 300 gr haşlanmış pazı, 1 tutam tuz. Üzeri için: 1 yumurta sarısı, 2 çorba kaşığı sıvıyağ, 2 çorba kaşığı susam.
Hazırlanışı:
Oda ısısında yumuşatılmış margarin, tuz, kabartma tozu, yoğurt ve yumurta sarısını hamur yoğurma kabında karıştırın. Unu azar azar yedirerek ekleyip yoğurun. Hamuru bir büyük diğeri daha küçük 2 bezeye ayırın. Üzerlerini temiz bir bezle örtüp 20 dakika bekletin. Pazıyı doğrayın. Labne, lor peyniri ve tuzu ekleyip harmanlayın. Bezeleri unlanmış zeminde merdane ile açın. Dikdörtgen fırın kabını yağlayın. Açtığınız büyük hamuru yağlanmış kaba kenarları dışa taşacak şekilde yayın. Hazırladığınız iç malzemeyi ekleyip üzerini küçük hamurla kapatın. Dışa sarkan hamurları içe doğru kıvırın. Sıvıyağ ve yumurta sarısını bir kapta karıştırıp hamurun üzerine sürün. Susam serpip baklava dilimleri şeklinde kesin. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 25 dakika pişirin. Dilimleyerek sıcak veya soğuk servis yapın.

Su böreği
Hamur için: 4.5 su bardağı un, 3 yumurta, 1 tatlı kaşığı sıvıyağ, Yarım tatlı kaşığı sirke, 1 çay kaşığı tuz.
Hamuru açmak için: 1 su bardağı un, 1,5 su bardağı buğday nişastası.
İç malzeme: 200 gr ufalanmış beyazpeynir
Hamur araları için: 200 gr tereyağı, 1.5 su bardağı ılık süt, 3 yumurta, 150 gr rendelenmiş kaşarpeyniri.
Hazırlanışı:
Unun ortasını havuz gibi açıp süt, tuz, yoğurt ve yumurtaları ilave edin. Kulak memesinden biraz daha sert bir hamur haline gelinceye kadar yoğurun. Hamuru 8 parçaya bölüp elinizle yuvarlayarak beze haline getirin. Peyniri ufalayın. Maydanozu kıyıp peynirle karıştırın. Eritilmiş tereyağı, yumurta sarıları ve sütü çırparak sosu hazırlayın. Hamur bezelerini unlanmış zeminde, nişasta serperek merdaneyle ince yufkalar halinde açın. Geniş bir tencereye su doldurup kaynatın. Yufkaları birer birer kaynamakta olan suya batırıp çıkarın ve hemen soğuk suya atın. Parçalanmamasına dikkat ederek sudan çıkarın. Aralarına hazırladığınız sostan sürerek 4 yufkayı yağlanmış tepsiye döşeyin. Peynirli karışımı üzerine yayın. Kalan yufkaları da aynı şekilde tepsiye döşeyin. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık 30 dakika pişirin. Dilimleyip sıcak olarak servis yapın.

Karper peynirli börek
Malzemeler:
1.5 su bardağı un, 2 çorba kaşığı sıvıyağ, Yarım paket kabartma tozu, 1 su bardağı su, Tuz.
İç malzeme: 4 patates, 12 karper peynir, 4 dal maydanoz, 3 dal taze soğan, 1 çorba kaşığı sıvıyağ, tuz, karabiber. Üzeri için: 1 yumurta sarısı, 1 tatlı kaşığı su.
Hazırlanışı:
Un, sıvıyağ, kabartma tozu, 1 tutam tuz ve suyu çukur bir kapta karıştırıp yoğurun. Hamuru top şeklinde kapatıp üzerini nemli bir bezle örtün ve 30 dakika dinlendirin. Patatesleri soyup haşlayın ve püre haline getirin. Maydanoz ve taze soğanı yıkayıp kıyın. Sıvıyağ, tuz ve karabiberle birlikte püreye ekleyip karıştırın. Hamurun üçte ikisini ayırıp merdaneyle kalıptan biraz büyük olacak şekilde açın. Kalıbı yağlayıp hamuru içine yerleştirin. Üzerine püreli karışımı yayıp karper peynirleri yerleştirin. Kalan hamuru kalıp büyüklüğünde açıp peynirlerin üzerine kapatın. Alttaki hamurun taşan kenarlarını içe doğru kıvırın. Yumurta sarısını su ile çırpıp böreğin üzerine sürün. Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında pişirin. Sıcak servis yapın
Alıntıdır...
Kahvaltıların ve 5 çaylarının vazgeçilmez lezzeti börek evde yapılınca tadı bir başka olur. Bunun için de iyi bir tarif ve biraz maharet gerekir.
Farklı lezzet arayışı içindeyseniz, bu börek tarifleri hoşunuza gidebilir!

Pazılı börek
Malzemeler: 4 su bardağı un, 1 paket kabartma tozu, 1 yumurta sarısı, 3 çorba kaşığı yoğurt, 250 gr margarin, 1 çay kaşığı tuz.
İç malzeme: 150 gr labne peyniri, 100 gr lor peyniri, 300 gr haşlanmış pazı, 1 tutam tuz. Üzeri için: 1 yumurta sarısı, 2 çorba kaşığı sıvıyağ, 2 çorba kaşığı susam.
Hazırlanışı:
Oda ısısında yumuşatılmış margarin, tuz, kabartma tozu, yoğurt ve yumurta sarısını hamur yoğurma kabında karıştırın. Unu azar azar yedirerek ekleyip yoğurun. Hamuru bir büyük diğeri daha küçük 2 bezeye ayırın. Üzerlerini temiz bir bezle örtüp 20 dakika bekletin. Pazıyı doğrayın. Labne, lor peyniri ve tuzu ekleyip harmanlayın. Bezeleri unlanmış zeminde merdane ile açın. Dikdörtgen fırın kabını yağlayın. Açtığınız büyük hamuru yağlanmış kaba kenarları dışa taşacak şekilde yayın. Hazırladığınız iç malzemeyi ekleyip üzerini küçük hamurla kapatın. Dışa sarkan hamurları içe doğru kıvırın. Sıvıyağ ve yumurta sarısını bir kapta karıştırıp hamurun üzerine sürün. Susam serpip baklava dilimleri şeklinde kesin. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 25 dakika pişirin. Dilimleyerek sıcak veya soğuk servis yapın.

Su böreği
Hamur için: 4.5 su bardağı un, 3 yumurta, 1 tatlı kaşığı sıvıyağ, Yarım tatlı kaşığı sirke, 1 çay kaşığı tuz.
Hamuru açmak için: 1 su bardağı un, 1,5 su bardağı buğday nişastası.
İç malzeme: 200 gr ufalanmış beyazpeynir
Hamur araları için: 200 gr tereyağı, 1.5 su bardağı ılık süt, 3 yumurta, 150 gr rendelenmiş kaşarpeyniri.
Hazırlanışı:
Unun ortasını havuz gibi açıp süt, tuz, yoğurt ve yumurtaları ilave edin. Kulak memesinden biraz daha sert bir hamur haline gelinceye kadar yoğurun. Hamuru 8 parçaya bölüp elinizle yuvarlayarak beze haline getirin. Peyniri ufalayın. Maydanozu kıyıp peynirle karıştırın. Eritilmiş tereyağı, yumurta sarıları ve sütü çırparak sosu hazırlayın. Hamur bezelerini unlanmış zeminde, nişasta serperek merdaneyle ince yufkalar halinde açın. Geniş bir tencereye su doldurup kaynatın. Yufkaları birer birer kaynamakta olan suya batırıp çıkarın ve hemen soğuk suya atın. Parçalanmamasına dikkat ederek sudan çıkarın. Aralarına hazırladığınız sostan sürerek 4 yufkayı yağlanmış tepsiye döşeyin. Peynirli karışımı üzerine yayın. Kalan yufkaları da aynı şekilde tepsiye döşeyin. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık 30 dakika pişirin. Dilimleyip sıcak olarak servis yapın.

Karper peynirli börek
Malzemeler:
1.5 su bardağı un, 2 çorba kaşığı sıvıyağ, Yarım paket kabartma tozu, 1 su bardağı su, Tuz.
İç malzeme: 4 patates, 12 karper peynir, 4 dal maydanoz, 3 dal taze soğan, 1 çorba kaşığı sıvıyağ, tuz, karabiber. Üzeri için: 1 yumurta sarısı, 1 tatlı kaşığı su.
Hazırlanışı:
Un, sıvıyağ, kabartma tozu, 1 tutam tuz ve suyu çukur bir kapta karıştırıp yoğurun. Hamuru top şeklinde kapatıp üzerini nemli bir bezle örtün ve 30 dakika dinlendirin. Patatesleri soyup haşlayın ve püre haline getirin. Maydanoz ve taze soğanı yıkayıp kıyın. Sıvıyağ, tuz ve karabiberle birlikte püreye ekleyip karıştırın. Hamurun üçte ikisini ayırıp merdaneyle kalıptan biraz büyük olacak şekilde açın. Kalıbı yağlayıp hamuru içine yerleştirin. Üzerine püreli karışımı yayıp karper peynirleri yerleştirin. Kalan hamuru kalıp büyüklüğünde açıp peynirlerin üzerine kapatın. Alttaki hamurun taşan kenarlarını içe doğru kıvırın. Yumurta sarısını su ile çırpıp böreğin üzerine sürün. Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında pişirin. Sıcak servis yapın
Alıntıdır...