Yardımcı olursanız fikirlerinizle sevinirim Hanımefendiler

RAVA

Daimi Üye
Tepki
687
Şöyle bi durum var kızlar bizim işyerinde gayri müslim arkadaşlarımız var çalışan.bazen bize bişeler ikram ettiklerinde almamız da ve yememizde bi sakınca var mıdır?ben her seferınde ikramı geri çeviriyorum fakat insanlar kırılıyor.ve kendimce günah oldugunu düşünüyorum.bu konuda fikirleriniz ve bilgilerinizle yardımcı olur musunuz?????-hmm

Arina

Daimi Üye
Tepki
50.486
Canım seni çok iyi anlıyorum. Bize de tedarikçilerimizden gelen hediyeleri bazen atıyoruz. Sonuçta içlerinde domuz yağları oluyor. Sen de al ve çaktırmadan çöpe at istersen. o şekilde de günah belki ama, yemekten ve kalp kırmaktan daha önemli değildir sanıyorum:gulcicek:

OP
RAVA

RAVA

Daimi Üye
Tepki
687
Canım seni çok iyi anlıyorum. Bize de tedarikçilerimizden gelen hediyeleri bazen atıyoruz. Sonuçta içlerinde domuz yağları oluyor. Sen de al ve çaktırmadan çöpe at istersen. o şekilde de günah belki ama, yemekten ve kalp kırmaktan daha önemli değildir sanıyorum:gulcicek:

evet atmak mantıklı sanırım.şöylede bişe var içeriğinde domuz yağı olan gıdaları teklif bile etmiolar durumu farkındalar ancak kendi evlerinde yapıp bize getirdikleri yiyecekler var bide...

Gülümse

Daimi Üye
Tepki
7.105
Neden böyle bir düsünceyle hareket ettiğinizi inanın anlayamadım. Elhamdüllah müslümanız diye gayrşmüslim birinin elinden bir şey yiyemeyiz yada içemeyiz diye ne bir hadis nede kuranda gecen bir ayet var kendinizde belirtmişsiniz insanların kırıldıgını dinimiz asıl insanları kırmamayı deger vermemizi sölemezmi :)

OP
RAVA

RAVA

Daimi Üye
Tepki
687
Neden böyle bir düsünceyle hareket ettiğinizi inanın anlayamadım. Elhamdüllah müslümanız diye gayrşmüslim birinin elinden bir şey yiyemeyiz yada içemeyiz diye ne bir hadis nede kuranda gecen bir ayet var kendinizde belirtmişsiniz insanların kırıldıgını dinimiz asıl insanları kırmamayı deger vermemizi sölemezmi :)

ben kendimce şöyle düşünüyorum bunu bi hadisle veya ayetle bağdaştırmıyorum zaten..ne bilim abdest almadan falan geziyolar yaa onların yaptıgı yemekten kaçınıyorum..

Arina

Daimi Üye
Tepki
50.486
evet atmak mantıklı sanırım.şöylede bişe var içeriğinde domuz yağı olan gıdaları teklif bile etmiolar durumu farkındalar ancak kendi evlerinde yapıp bize getirdikleri yiyecekler var bide...

Canım onlardan birşey olmaz ki ama. Sonuçta onlarda farkındaysa ve domuz yağı koymuyorlarsa sorun yok-ayse

Yurtdışına gittiğimde ben de belirtiyordum Müslüman olduğumu ve ona göre Müslüman yemeği koyuyorlardı. Domuz ürünü olan hiçbir şey getirmiyorlardı:hhhhhh:

ozlemce

Daimi Üye
Tepki
258

yukardaki yoruma ben de aynen katiliyorum; arti olarak yinede ikram edileni almak istemiyorsaniz bunu acik acik nedenleri ile belirtebilirsiniz ikram eden kisiye, bu kisi de buna göre davrnir ve bence dürüst oldugunuz icin daha mutlu olur......bilmem anlatabildimmi!

OP
RAVA

RAVA

Daimi Üye
Tepki
687
ben rahatsızlık duyuyorum bu durumdan ama elden bişede gelmiyor.belkide görüyorum yaşantılarını falanda iyice itici geldiğinden yiyemıyorum ikram ettiklerinide...

ozlemce

Daimi Üye
Tepki
258
bence yasantilari, yasam tarzlari bizi ilgilendirmez, onlarda kendilerine göre dogru bildikleri sekilde yasiyorlar, bizler ancak onlari güzel ve anlayisli bir dilde belki bir nebze olsun uyarabiliriz ama yasam tarzlari bizlere itici geliyor diye onlari yargilayamayiz
Yiyecek konusa dönecek olursakda; onlar bir hosnutluk yapip birsey ikram ediyorlarsa, kabul edip etmemek sana kalmis, ama benim anlatmak istedigim yine güzel bir dille neden kabul edemedigini aciklamak, eger bunu yaparsan o kisi birdaha ikramda bulunmaz ve sekilde sende onu kirmamis veya üzmemis olursun.

sıladayım

Daimi Üye
Tepki
27.374
Neden böyle bir düsünceyle hareket ettiğinizi inanın anlayamadım. Elhamdüllah müslümanız diye gayrşmüslim birinin elinden bir şey yiyemeyiz yada içemeyiz diye ne bir hadis nede kuranda gecen bir ayet var kendinizde belirtmişsiniz insanların kırıldıgını dinimiz asıl insanları kırmamayı deger vermemizi sölemezmi

gülümse ablamın söylediklerine katılıyorum canım benim ama yinede için rahat etmiyorsa bunu kendilerine ifade et niçin almadığını dürüstlük bence onları dahada mutlu eder hiç değilse kalpleride kırılmamış olur öyledeğilmi-ayse

OP
RAVA

RAVA

Daimi Üye
Tepki
687
bilmiyorum aranızda yabancılarla aynı ortamda calısan var mı ama gerçekten insan ister istemez böle şeylerde bi durup düşünüyor...bence almasam dahada çok kırılacak sebeplerini açıklasam dahiii.çünkü başka bi ülkede ve kendini dışlanmış olarak hissedecek sanırım...

Arina

Daimi Üye
Tepki
50.486
Rava'cım,

Dışarda yemek yediğin yerlerin nasıl olduğunu da bilmiyorsun, kimin nasıl yaptığını da. :eek:lmaz:
Bence uygun bir dille söylemen daha mantıklı içine sinmiyorsa-ayse Yabancılar gayette anlayışlı insanlar:gulcicek:

OP
RAVA

RAVA

Daimi Üye
Tepki
687
Bizim çaycı abla var o biraz tavrını anlatmış bu durumla ilgilide onlarda demişki sende namaz kılıosun bize ters o zaman bizde mi senin elinden yemiyelim ... yani anlayış pek göremedim bu cümlelerde..yinede ben sizlerin fikrinide deniycem bakalım....

Es_se

Daimi Üye
Tepki
22.496
ben kendimce şöyle düşünüyorum bunu bi hadisle veya ayetle bağdaştırmıyorum zaten..ne bilim abdest almadan falan geziyolar yaa onların yaptıgı yemekten kaçınıyorum..
cnm hassasıyetını ayakta alkıslıyorum oncelıkle :eek:
sorunun cevabını işin ehlı bır hocadan sordum sımdı arayıp
aynne cevabı soyluyorum
eger ıcersınde supheye dusurcek haram olan bı sey yoksa yıyebılırsın
gayrı muslımde olsa karsındakı ınsan onu muslumanlardan sogutmamak gerek dıkkat edıyo dıyosun
hassasıyetıne gore davranmıssa kırma al bence
ama yınede yıyemem dıyosan yemessın ama hıc olmassa karsındakını kırma
sana yapılsa budurum ne hıssedersın kotu olursun dımı?
yasayısına ınancına saygı duyduktan sonra temızse haram yoksa ıcınde rahat ol ıkramlarında cnm

OP
RAVA

RAVA

Daimi Üye
Tepki
687
cnm hassasıyetını ayakta alkıslıyorum oncelıkle :eek:
sorunun cevabını işin ehlı bır hocadan sordum sımdı arayıp
aynne cevabı soyluyorum
eger ıcersınde supheye dusurcek haram olan bı sey yoksa yıyebılırsın
gayrı muslımde olsa karsındakı ınsan onu muslumanlardan sogutmamak gerek dıkkat edıyo dıyosun
hassasıyetıne gore davranmıssa kırma al bence
ama yınede yıyemem dıyosan yemessın ama hıc olmassa karsındakını kırma
sana yapılsa budurum ne hıssedersın kotu olursun dımı?
yasayısına ınancına saygı duyduktan sonra temızse haram yoksa ıcınde rahat ol ıkramlarında cnm

çok tşk ederim es-se
bugünde yine bişeler ikram ettiler bugun aldım ama sonra çöpe attım.sonrada niye aldım diye kendıme kızdım günah sonucta nimeti çöpe attım..yesemde bi sakıncası yokmuş ya bunu öğrendiğin ii oldu...-hmm

Es_se

Daimi Üye
Tepki
22.496
çok tşk ederim es-se
bugünde yine bişeler ikram ettiler bugun aldım ama sonra çöpe attım.sonrada niye aldım diye kendıme kızdım günah sonucta nimeti çöpe attım..yesemde bi sakıncası yokmuş ya bunu öğrendiğin ii oldu...-hmm

rıca ederım cnm faydam olduysa neala
cnm altını tekrardan cızıyorum
ıcıne sınıyosa haram ıceren bı gıda yoksa afıyetle ye
ben mesela almanyadan gelen cıkolatalrı afıyetle yıyorum
yapılan yere guvendıgımden :eek:

kedijik

Daimi Üye
Tepki
11.923
Yemek ıstememnı anlıyorum ama onlar da soyle bır bılınc var kı senın yemedıgını bıldıgın bırseyı sana ıkram etmezler.Zaten sende soylemıssın ıcınde yok ama evden getırıyorlar dıye.Ama yememe sebebın abdestsız olmaları ıse sanırım sırf bu yuzden bunu yememekle onları kırman gercekden uzuntu verıcı.

Bırcok dısarıdan gelen urunu evımıze alıyoruz.O zaman dusunuyormuyuz kı bunlar ımal edılırken calısanlar abdest almayan ınsanlar dıye?

Ama soyle dersen kı bu gayet mantıklı.Evde pısırdıklerı seylerın ıcınde olmasa da pişirdiklerı kapta vs de bıze uygun olmayan seyler olabılır.O zaman eyvallah.

Benım daha once yasadıgım yerde sık sık guzel havalarda barbeku yapılırdı.Herkez katılırdı ama bız mumkun oldugunca katılmazdık.Her ne kadar bıze ıkram edılecek olanlar helal olsa da onların yedıklerının pıstıgı ızgarada pısecek ve bu bıze uygun gelmezdı.Bakdık katılmıyor olmamız onları kırıyor bızde et yemedıgımızı soyledık.Boylece hem katılıp onların gonullerını alıyor hemde onlardan yemıyerek kendı ıcımızı rahat tutuyorduk...

ilk_nur

Daimi Üye
Tepki
37.065
rava cım zaten esse çok güzel b şekilde açıklamış eğer ki kazançları helalse ve ikram ettikleri şeyde haram bişey yoksa yemende bi sakınca yok tatlım

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar