Yaş Farkının İlişkilere Etkisi

Gülümse

Daimi Üye
Tepki
7.105

Kendinden büyük veya küçük birini sevmek, sıklıkla rastlanan bir durumdur. Çoğu insan toplumsal baskılar yüzünden ilişkisinin tadını çıkaramaz.

Bütün doğru ve yanlışlar, bize öğretilen kurallar üzerinden aklımıza yerleşmiştir. Doğduğumuz andan itibaren, bize neyin iyi ve kötü olduğu; hangisinin doğru ve yanlış olduğu gösterilmiştir. Hiçbirimiz tam olarak özgür yetiştirilmedik. Hepimizin içinde sınırlar ve yasaklar var. Farklılık gösterse de, genel geçer kurallara karşı çıkarken zorlanırız.

Bu öğretilerden biri de, kadınların kendinden büyük erkeklerle birlikte olmasının daha iyi olduğudur. Ancak seçiminizi yaparken yine de belli bir sınırı korumanız gerekir. 8-10 yaşın ideal olduğu görüşü yaygındır. Bu tez, hem toplumun genelinde, hem sosyal öğretilerde onaylandığından, bizim için de geçerli hale gelir; ta ki yaş farkının yüksek olduğu bir aşka düşene kadar!

Çocukluk ve gençlik yıllarında öğretmenlere aşık olunur. Bunun altında mutlaka psikolojik pek çok etken yatmaktadır. Bu süreci tamamladıktan sonra kendi yaşıtlarından hoşlanma bölümü gelir. Ancak bir gün, bir yerde, belki de sizden 20-30 yaş büyük bir adam görüp, ona tutulabilirsiniz.

Neden yaşı çok büyük birine aşık olduğunuz konusu, psikolojinin ilgi alanında genişçe yer almaktadır. Beni ilgilendiren konu ise, “olursanız ne olur?” kısmı! Hiçbir şey olmaz! Öncelikle şunu anlamak gerekir, yaş farkı olan birine aşık olmak ile yaşıtınız birine aşık olmak arasında, duygu yoğunluğu açısından bir fark yoktur. Ancak toplumsal baskı sizi canınızdan bezdirebilir.

Bu tarz ilişkilerde sıklıkla görülen durum, ayrılıktır. Bu ilişkinin yürümemesi için en az diğer ilişkiler kadar çok neden sayılabilir ama en baskın olan iki seçeneği masaya yatıralım. Birincisi, erkek etraftan gördüğü sözlü ve sesiz baskının altında ezilir. Aynı şey kadın için de geçerlidir. İkincisi, kadının yaşı ilerledikçe, erkek ona yetemediğini düşünür ve bazen gerçekten isteklerini karşılamakta zorluk çekebilir.

Kadınlar, erkeklerden daha erken olgunlaştıkları için, genellikle yaşıtlarında olgunluk bulamazlar. Oysa büyük yaşta bir erkek, bir kadının isteklerini daha iyi bilir ve daha tecrübelidir. Bu yüzden kadınlar kendinden büyük erkekleri sevmekte zorlanmazlar.

İster yaşı sizden büyük olsun, ister küçük; bütün ilişkiler aşağı yukarı aynı sorunlarla karşılaşırlar. Önemli olan ruhunuzun ve aklınızın olgunluğunun, birbirine denk düşmesidir. Aşk, içine yasak ve kural koyulamayacak kadar büyük bir duygudur. Üstelik yasak olan şeyler de daha cazibeli durur.

Sorunun özü yaş farkı değil; yaşam, kimlik, alışkanlık ve bakış açısı farkıdır. Sevmeyi bilmeyen biri, hangi yaşta olursa olsun mutluluğu bulamaz. Kalbine aşkı öğretmiş iki insanın ilişkisi ise, tadından yenmez. Aşka yaşla, dille, dinle veya her neyse onunla sınır koymaya çalışıldığında, hep geri tepmiştir. O yüzden bizim de toplum olarak birbirini seven insanlara, yaşına, tipine, dış güzelliğine bakarak hüküm vermemiz yanlıştır. Ayrıca şu söz hep insanın aklında kalmalıdır: “Büyük konuşma, başına gelir!”

AYPARÇASI

Daimi Üye
Tepki
254
Merhaba Gülümsecim benim eşim benden 5 yaş küçük. Biz severek evlendik.İki gönlün bir arada olabilmesi için yaştan çok ruh birliği önemli bence yani olgunlukla kişilik gelişimiyle ilgili.Eşim benden küçük olmasına rağmen benden daha olgun bir yapıya sahip.Ben biraz çocuk ruhluyum bu şekilde birbirimizi dengeliyoruz.Aslaında olması güç birşeyi başarıuyoruz belki ama ister büyük ister küçük olsun yaş farkı eşler arasında sınırlayıcı bir etken olmamalı diye düşünüyorum tabii bu yoruma açık bir konu

Es_se

Daimi Üye
Tepki
22.496
esımle aramda 12 yas var tek olumsuzlugu kıskanclıkları
kendılerı yaslandıkca esının genc olması bunu hazetmezler
ama beynen anlasmak yastan cok onemlı benım ıcn yas sorun degıl

BıCıR_kıS

Daimi Üye
Tepki
1.281
Aşk, içine yasak ve kural koyulamayacak kadar büyük bir duygudur

emeğine sağlık ablam benimde ilgimi çekti haliyle bu konu nişanlım bende büyük biraz:D

combine

Yeni Üye
Tepki
6
Benim 25 yaşında ve çok güzel bir kızım var...Tam 1 yıl önce 2 yıl arkadaşlık ettiği kendinden 17 yaş büyük biriyle babasının tüm karşı çıkmalarına rağmen evlendi....damadımız hiç evlenmemiş,kariyer sahibi,akıllı,olgun kısacası gerçekten çok iyi bir kısmetti fakat ondan çok büyüktü...kız ne yaptı ne etti bizi razı etti ve çok güzel bir düğünle evlendi...Şu anda çok mutlular,kızım yanılmadı damat onu yanıltmadı ona prenses gibi bakıyor...iyi ki daha fazla diretip onları ayırmamışız...bu arada ben 46 eşim 52 damadımız 42 yaşında...olmaz olmaz demeyin hayatta neler oluyor...kader kısmet... fakat şunuda söylemem lazım kızımın arkadaşlık ettiği kişiler kendinden hep büyük kişilerdi o sebepten ben böyle bir tercih yapacağını tahmin ediyordum...ama babası çok zor kabullendi...:ilknur:

SILA

Daimi Üye
Tepki
3.185
combine allah mutlu etsin demekki kızın doğru seçim yapmış olgun erkek kadın kıymeti bilir buda kızının doğru karar verdiğini gösteriyor mutluluğu daim olsun

combine

Yeni Üye
Tepki
6
combine allah mutlu etsin demekki kızın doğru seçim yapmış olgun erkek kadın kıymeti bilir buda kızının doğru karar verdiğini gösteriyor mutluluğu daim olsun
Teşekkür ederim şila'cığım...tabii ki büyük bir risk aldığımızın farkındayım ama ve bu konuda danışmak için gittiğim evlilik uzmanları her evliliğin riskler taşıdığını fakat boşanmaların sadece yaş farkından kaynaklanmadığını hatta uygun yaştaki evliliklerde boşanma oranlarının çok yüksek olduğunu bize çok güzel bir dille anlatınca özellikle babamız ikna oldu ve evlendiler...ilerde ne olabilir bilmiyoruz hakkımızda hayırlısı olsun...

Tepki
914
yaş farkı bence çok önemli ..her ne kadar istisnalar kaideyi bozmasa da kadından yaşça çok büyük bir erkeğin ( 10 yaş ve üstü ) bir kadını kısa süreli mutlu edebileceği kanaatindeyim ...öyleki adam yaşlanmış olacak kadın hala genç olacak ..istekler , hayata bakış açıları tamamen farklı olacak ..adan zye farklı bir hayat istekleri olacak ve bu ayak uydurmada zorluk anlamına gelir ...kadın ile erkek arasında en fazla 10 yaş olması taraftarıyım ...erkeğin kadından küçük olması durumuna gelince bu o erkeğin hayata bakışına bağlı ..eğer olgun ise o zaman sorun olmaz ..ama kadın olgun erkek daha çocuksu tavırlar içersinde ise bu ilişki asla yürümez ve mutlaka biryerlerden kopar ...
herşeyde dengi dengine olduğu gibi bu yaş meselelerinde de denk olunmalı çünkü bu iş ömürlük br iş ..ilk seneler mutlu mesut yürüse de herşey üç beş sene sonra anlaşmazlıklar başlayacaktır ...:dertli:

combine

Yeni Üye
Tepki
6
yaş farkı bence çok önemli ..her ne kadar istisnalar kaideyi bozmasa da kadından yaşça çok büyük bir erkeğin ( 10 yaş ve üstü ) bir kadını kısa süreli mutlu edebileceği kanaatindeyim ...öyleki adam yaşlanmış olacak kadın hala genç olacak ..istekler , hayata bakış açıları tamamen farklı olacak ..adan zye farklı bir hayat istekleri olacak ve bu ayak uydurmada zorluk anlamına gelir ...kadın ile erkek arasında en fazla 10 yaş olması taraftarıyım ...erkeğin kadından küçük olması durumuna gelince bu o erkeğin hayata bakışına bağlı ..eğer olgun ise o zaman sorun olmaz ..ama kadın olgun erkek daha çocuksu tavırlar içersinde ise bu ilişki asla yürümez ve mutlaka biryerlerden kopar ...
herşeyde dengi dengine olduğu gibi bu yaş meselelerinde de denk olunmalı çünkü bu iş ömürlük br iş ..ilk seneler mutlu mesut yürüse de herşey üç beş sene sonra anlaşmazlıklar başlayacaktır ...:dertli:
Bu tespitlerinizde tabii ki haklısınız bende bunların bilincinde bir anneyim...Uyarılarımızı bunları baz alarak yapmıştık zaten fakat arada gerçekten yoğun bir sevgi olunca karşı çıkamıyorsunuz çünkü kız da 2 üniversite bitirmiş ve ne istediğinin farkında biri eşide aynı şekilde...ne söylersek söyleyelim bir karşı tezle çürüttüler...Fakat evlilik olduktan sonra bu kadar sancı çekmeden olur verseydik de dedik açıkçası....önyargılı davrandığımızı itiraf ediyorum...Bu arada sanki konuyu ben açmışım gibi davrandığımın farkına vardım:))hepinize teşekkür ederim...

Tepki
914
Bu tespitlerinizde tabii ki haklısınız bende bunların bilincinde bir anneyim...Uyarılarımızı bunları baz alarak yapmıştık zaten fakat arada gerçekten yoğun bir sevgi olunca karşı çıkamıyorsunuz çünkü kız da 2 üniversite bitirmiş ve ne istediğinin farkında biri eşide aynı şekilde...ne söylersek söyleyelim bir karşı tezle çürüttüler...Fakat evlilik olduktan sonra bu kadar sancı çekmeden olur verseydik de dedik açıkçası....önyargılı davrandığımızı itiraf ediyorum...Bu arada sanki konuyu ben açmışım gibi davrandığımın farkına vardım:))hepinize teşekkür ederim...

ben sizin için yazmadım ..konuya genel cevap verdim ...kimseyi eleştirme amacında değilim ..sadece benim fikrim bu . kızınız hep mutlu olur inş..ama dediğim gibi istisnalar kaideyi bozmuyor ...kızınızın eşi istisna demekki ama gerçekler maalesef böyle değil ..en azından bir çok insan için...:kahve:

p@g

Daimi Üye
Tepki
1.122
esımle aramda 12 yas var tek olumsuzlugu kıskanclıkları
kendılerı yaslandıkca esının genc olması bunu hazetmezler
ama beynen anlasmak yastan cok onemlı benım ıcn yas sorun degıl

Benimde eşimle aramızdaki sorun bitmeyen kıskançlıklarıydı.11 yaş vardı aramızda...

combine

Yeni Üye
Tepki
6
Bundan 8 ay kadar önce yaş farkıyla ilgili bu konuda yazdığım yazıyı görünce sizi son durum hakkında bilgiledirmem gerekr diye düşündüm çünkü bir çok insan bu forumlarda fikir edinmek adına geziyor. kızımın evliliği ile ilgili son durum maalesef ki eşinden ayrıldı resmi değil ama 2 aydır bende kalıyor sebeb yaş farkı mı derseniz değil çok bambaşka bir sebep:acep:çok üzgünüm hemde çok ev değiştirmek,muhit değiştirmek zorundayım onunla birlikte benimde hayatım tepetaklak oldu...hayat çok yoruyor bu sıralarda güçlü durmaya çalışsamda gücümün tükendiğini hissediyorum :dertli:hiç anlamadım hiçbir şey hissetmedim... hiçbir şey anlayamamış olmayı kabullenemiyorum çünkü çok dikkatli herşeyi inceleyen bir insanımdır...işte böyle umarım geçici bir dönemdir eskisi gibi mutlu ve umutlu olmayı özledim çünkü....

H

Hera

Misafir
Bundan 8 ay kadar önce yaş farkıyla ilgili bu konuda yazdığım yazıyı görünce sizi son durum hakkında bilgiledirmem gerekr diye düşündüm çünkü bir çok insan bu forumlarda fikir edinmek adına geziyor. kızımın evliliği ile ilgili son durum maalesef ki eşinden ayrıldı resmi değil ama 2 aydır bende kalıyor sebeb yaş farkı mı derseniz değil çok bambaşka bir sebep:acep:çok üzgünüm hemde çok ev değiştirmek,muhit değiştirmek zorundayım onunla birlikte benimde hayatım tepetaklak oldu...hayat çok yoruyor bu sıralarda güçlü durmaya çalışsamda gücümün tükendiğini hissediyorum :dertli:hiç anlamadım hiçbir şey hissetmedim... hiçbir şey anlayamamış olmayı kabullenemiyorum çünkü çok dikkatli herşeyi inceleyen bir insanımdır...işte böyle umarım geçici bir dönemdir eskisi gibi mutlu ve umutlu olmayı özledim çünkü....

İnşallah Kızınız için hayırlı olacak sa evliliği devam etsin sürsün dilerim Bu Yola Çıkıldımı Erkek Kadının Elini Her ne sebepten olursa olsun bırakmamalı demeliki bu benim karım kanım canım ruhum demeli boşuna dememişler Allah Kadir Kıymet Bilene Düşürsün diye işte burada ne yaş nede başka bir şey gerekiyor Burada Tek Şey gerekiyor Vicdan ...

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar