Atatürk Günlüğü - Tarihte Bu Gün Atatürk Ne Yapmış ? ( Güncellenecektir )

Lilav

Daimi Üye
Katılım
28 Haziran 2010
Mesajlar
22.427
Tepki
21.987
Puan
113
Yaş
41
Konum
Almanya
19 NİSAN - APRIL 19
Tarihte Bugün - Today in History

1915BigaliAtaturkKarargah.jpg

Mustafa Kemal, 18 Nisan 1915'te
Çamyayla (Bigali) köyüne gelerek, bu köy evini Karargah yapmıştı
As the commanding officer of the Ottoman Army's 19th Division,
Atatürk established his headquarters in this small house after arriving
in the inland village of Bigali just before the 1915 Dardanelles Campaign began



Mustafa Kemal, " Harekât Ordusu" Subayları ile (Selanik 1909)
II. Meşrutiyetin ilanından bir sene sonra 31 Mart Olayı olarak bilinen ayaklanmayı bastırmak için, İttihatçılar Selanik'ten Mahmut Şevket Paşa Komutasında bir kuvvet gönderdiler. Bu ordunun Kurmay Başkanı Mustafa Kemal'di. Hareket Ordusu olarak bilinen bu kuvvetler İstanbul'a dört koldan girdi. II. Abdülhamid'in kışkırtmalarıyla ayaklanan Avcı Taburları'nın bulunduğu kışlalara kısa bir çarpışmadan sonra hakim olan Hareket Ordusu Yıldız Sarayını kuşattı. II. Abdülhamid'i tahttan indirerek Selanik'e sürdü.
1934 - Atatürk'ün, Çankaya'da Yugoslavya Dışişleri Bakanı Yevtiç'i kabulü.
Atatürk'ün, Berlin Büyükelçimiz Kemalettin Sami Paşa'nın ölümü nedeniyle başsağlığı telgrafı gönderen Almanya Cumhurbaşkanı Mareşal Hindenburg'a cevabı: "...Kemalettin Sami Paşa'nın ölümüyle kıymetli evlâtlarından birini kaybeden Türkiye, Almanya'nın şahsınızda bu ölümün matemine samimiyetle iştirakına karşı duygulanmasını daima koruyacaktır."
1933 - Atatürk'ün, Çankaya'da Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti'nin toplantısına başkanlık yapması.
1932 - Atatürk'ün, gün boyunca Çankaya'da kütüphanesinde çalışması.
1930 - Atatürk'ün, Çankaya'da Japon Büyükelçisi Yoshida'nın güven mektubunu kabulü ve Elçi'nin söylevine cevap konuşması.
1929 - Atatürk'ün, Çankaya'da İngiltere'nin eski Mısır Fevkalâde Komiseri Lord Lloyd'u kabulü.
1926 - Kabotaj Kanunu kabul edildi.
1923 - Atatürk'ün, -"Hilâfet-i İslâmiye ve Büyük Millet Meclisi" adlı bir kitapçık yayımlayarak dini siyasete âlet eden Afyonkarahisar Milletvekili Hoca Şükrü hakkında- Afyon Millî Eğitim Müdürü Şahin Bey'in mektubuna cevabı: "Mektubunuzu aldım. Memleketin hayat ve kurtuluş esası olan millî egemenlik ilkesi hakkında gösterdiğiniz heyecanlı duygulara teşekkür ederim. En hasis çıkarların etkisinde hareket eden ve sonuç olarak milletin mukadderatını hükümdarların keyfi idaresine bırakmaya çalışan Hoca Şükrü Efendi hakkında kıymet bilir, ileri görüşlü ve vatansever Afyon halkının gösterdiği muamele, milletin gerçek çıkarlarını idrak hususundaki yüksek anlayışı gösterir." [Kocatürk]
1922 - Atatürk'ün, merhum Yusuf İzzet Paşa'nın eşine başsağlığı telgrafı: "Bütün hizmet hayatında namus ve liyakatle kendisini göstermiş bulunan ve Millî Mücadele'nin ilk günlerinden itibaren vatanın bağımsızlığı için yorulmak bilmeyen bir imanla çalışan Yusuf İzzet Paşa'nın acı ölüm haberini cephede aldım. Fevkalâde üzüntülerle başsağlığı dileklerimi arz eder, saygılarımı takdim ederim."
1920 - Beypazarı, Nallıhan isyanları başladı.
1920 (19-26) - İtilaf Devletleri temsilcileri, Türkiye ile yapılacak anlaşmanın esaslarını kararlaştırmak üzere, San Remo'da toplandı.
İtilaf devletleri temsilcilerinin Türkiye ile yapılacak antlaşmanın esaslarını karşılaştırmak üzere San Remo'da, Mareşal Foch'un başkanlığında toplanması. (Bitiş tarihi: 26 Nisan 1920)

1920 (19-16) - Conference of Sanremo, Italy, about League of Nations mandates in former Ottoman territories of the Middle East.
1920 - Anzavur Ahmed İstanbul'a kaçtı.
Anzavur'un yaralı olarak Karabiga'dan İstanbul'a kaçışı.
1917 - Second Battle of Gaza. The Ottoman lines resist a British attack.
1916 - Atatürk'ün, beraberindekilerle Ziyaret (Veyselkarani)'ten at üzerinde hareket ederek saat 17.15'de Bitlis yolu üzerinde Duhan'daki 5. Tümen Karargâhı'nagelişi.
1911 - Atatürk'ün, 5. Kolordu'nun Selânik-Kılkış arasında yaptığı manevralara -kolağası rütbesiyle- katılması (Manevra 20 Nisan 1911 akşamı sona ermiştir).
1909 - Atatürk'ün, Hareket Ordusu'yla beraber Hadımköy'e gelişi.
19 Nisan 1909'da İstanbul'a giren Hareket Ordusu'nda Kurmay Başkanı olarak görev aldı.

Bugün, Mahmut Şevket Paşa'nın komutayı ele almak üzere Selanik'ten hareket edeceği bildirilmiş, bu emir üzerine Hareket Ordusu 20.21.22 Nisan günlerini Hadımköy'de geçirmiştir. İstanbul yakınlarında Hadımköy'e gelen Hareket Ordusu'nun, halka bildirgesi: "...Millet, yıllardan beri zulüm yapan istibdat kuvvetlerini parçalayarak meşrutiyet hükümetini kurdu. Bu kansız mutlu inkılâptan zarar gören aşağılık kimseler, kanunsuz bir şekilde çıkarlarının teminine hizmet eden eski durumun geri gelmesi için bin türlü hile ve alçaklığa başvurarak yasal meşrutiyet hükümetini yıkmak istedi ve bütün insanlık âleminin kınadığı İstanbul faciasının oluşmasına sebep vererek masum kanlar döktü" (Bu bildirgeyi Atatürk yazmış, Hareket Ordusu Komutanı Hüseyin Hüsnü Paşa imzalamıştır. [Kocatürk]
 

Lilav

Daimi Üye
Katılım
28 Haziran 2010
Mesajlar
22.427
Tepki
21.987
Puan
113
Yaş
41
Konum
Almanya
20 NİSAN - APRIL 20
Tarihte Bugün - Today in History

1915BigaliAtaturkKarargah.jpg

Mustafa Kemal, 18 Nisan 1915'te
Çamyayla (Bigali) köyüne gelerek, bu köy evini Karargah yapmıştı
As the commanding officer of the Ottoman Army's 19th Division,
Atatürk established his headquarters in this small house after arriving
in the inland village of Bigali just before the 1915 Dardanelles Campaign began
1933 - İstanbul'da Razgrad Olayları başladı.
Atatürk'ün, Çankaya'da Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti'nin toplantısına başkanlık yapması.
1931 - 20 Nisan 1931’ de Mustafa Kemal CHP’ nin ilkelerini yeniden açıklamış.
AltiOk.gif

Atatürk'ün, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı sıfatıyla Parti programını açıklayan bildirgesi: "Yapmak yeteneğinde olmadığımız işleri uyuşturucu, oyalayıcı sözlerle yaparız diyerek, millete karşı gündelik siyaset izlemek âdetimiz değildir."
C.H.P. Genel Başkanı Gazi Mustafa Kemal imzası ile yayınlanan seçim bildirisinde 'Yurtta Sulh, Cihanda Sulh' ilkesi de yer aldı.
1931 - Republican People's Party (CHP) declared republican, nationalist, populist, statist, secular, and revolutionary-reformist.
1926 - Atatürk'ün, Çankaya'da Bursa Heyeti'ni kabulü.
1925 - Bazı doğu illerindeki sıkıyönetim 7 ay uzatıldı.
1924 - II. Anayasa'nın kabulü. 1924 Anayasası'nın yürürlüğe girmesi.
Yasa önünde eşitlik, kişi dokunulmazlığı, din ve vicdan hürriyeti ve yargısal güvence gibi birçok önemli hakları içeren yeni Teşkilat-ı Esasiye (Anayasa) TBMM'de kabul edildi.
20 Ocak 1921 tarihli Anayasa'da bazı değişiklikler yapılarak hazırlanan 105 Maddelik yeni Anayasa'nın Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabulü. Çeşitli tarihlerde bazı değişiklikler yapılan 1924 Anayasası, 27 Mayıs 1960'a kadar yürürlükte kalmıştır). [Kocatürk]
1920 (19-26) - İtilaf devletleri temsilcilerinin Türkiye ile yapılacak antlaşmanın esaslarını karşılaştırmak üzere San Remo'da toplandı. (Bitiş tarihi: 26 Nisan 1920)

1920 - Kuva-yı İnzibatiye'nin ilk alayı gemiyle İzmit'e gönderildi.
Eski Harbiye nazırı Fevzi Paşa (Çakmak) Anadolu'ya geçmek istediğini Mustafa Kemal'e bildirdi.
İstanbul'dan Anadolu'ya geçmekte olan Fevzi (Çakmak) Paşa'nın, Kuşçalı'ya gelişi ve makine başında Atatürk'le konuşması (Bu konuşmada Atatürk, Adapazarı'nda 24. Tümen Komutanı Yarbay Mahmut Bey'in kendisini karşılayacağını ve trenle Ankara'ya hareketine yardım edeceğini bildirmiştir.
Atatürk'ün, İstanbul'dan Anadolu'ya geçmek üzere Kuşçalı'ya gelen Fevzi (Çakmak) Paşa'ya telgrafı: "...Milleti seçkin hizmetlerinize eriştireceğinizden ötürü hepimiz çok mutluyuz. Mümkün olan çabuklukla Ankara'yı şereflendirmenizi bekleriz!"
Fevzi (Çakmak) Paşa'nın, Kuşçalı'dan kendisine gösterilen ilgi sebebiyle Atatürk'e teşekkür telgrafı: "...İstanbul'da vatanıma edemediğim hizmeti Anadolu'da telâfi edebilirsem, benim için en büyük saadettir."
Atatürk'ün, Kâzım Karabekir'e yazısı: "...Harbiye eski Nazırı Fevzi Paşa, davetimiz üzerine beraberinde bazı kıymetli subaylarla birlikte hayatını kurtararak İstanbul'dan çıkmıştır. Ankara'ya gelişi hususu güven altına alınmıştır. Kendisinden manen ve maddeten azamî istifade için Büyük Millî Meclis'in kararı ile kurulacak icra Heyeti'nde Millî Müdafaa Vekili olmasını münasip zannediyoruz."
Atatürk'ün, İnebolu'da kurulan Gençler Mahfili'nin Millî Mücadele ile ilgili haberlerin kendilerine de ulaştırılmasını isteyen 4 Nisan 1920 tarihli yazısına cevabı: "Anadolu'nun muhtaç olduğu havadis ihtiyacını Anadolu Ajansı tatmin ediyor. Vazifenin sizlerce de takdir edildiğinin memnuniyetle görülmesi sebebiyle, Ajans bildirilerinin mümkün olduğu kadar geniş bir sahada, hatta köylere varıncaya kadar ulaştırılmasına yardımcı olmanızı rica ederiz."
Atatürk'ün, Samsun Mutasarrıflığına telgrafı: "Vatanın şu ölüm kalım savaşında, İstanbul'da düşman elinde ve emrinde olan İstanbul basınına karşı pek ciddi bir kontrol uygulanması zorunludur. Gerekli önlemlerin alınması."[Kocatürk]
1919 - Gürcü ordusunun, milli şura kuvvetlerini bozarak Ardahan'ı işgali.
Adana'da "Kilikyalılar Cemiyeti"nin kuruluşu.
1916 - Atatürk'ün, gün boyunca 5. Tümen Karargâhı'nda çalışması ve tümenin bu cephedeki muharebelerle ilgili verdiği bilgileri değerlendirmesi.
1915 - First half-flight, Australian Flying Corps, sailed for the Baghdad expedition. This was the first use of Australian aircraft and aircrew in war.
 

Lilav

Daimi Üye
Katılım
28 Haziran 2010
Mesajlar
22.427
Tepki
21.987
Puan
113
Yaş
41
Konum
Almanya
21 NİSAN - APRIL 21
Tarihte Bugün - Today in History

1915BigaliAtaturkKarargah.jpg

Mustafa Kemal, 18 Nisan 1915'te
Çamyayla (Bigali) köyüne gelerek, bu köy evini Karargah yapmıştı
As the commanding officer of the Ottoman Army's 19th Division,
Atatürk established his headquarters in this small house after arriving
in the inland village of Bigali just before the 1915 Dardanelles Campaign began
1938 - Atatürk'ün, Çankaya'da Genelkurmay Başkanı Mareşal Fevzi Çakmak'ı kabulü.
1935 - Atatürk'ün, gece Marmara Köşkü'nde Sovyet sanatçıları şerefine Dışişleri Bakanlığı'nın düzenlediği suareyi şereflendirmesi.
1931 - Milli İktisat ve Tasarruf Cemiyeti Kongresi Ankara’da toplandı.
1930 - Atatürk'ün, Ankara'da Millî Sanayi Sergisi'ni ziyareti.
1925 - Atatürk ve Milli Mücadele Kahramanları (İsmet İnönü, Celal Bayar, Mareşal Fevzi Çakmak, Abdülhak Renda) tarafından kurulan, ilk memurlar Tüketim Kooperatifi.
1923 - 7 Şubat'ta kesintiye uğrayan Lozan Barış Konferansı'nın tekrar başlayacak görüşmelerine katılacak olan İsmet Paşa başkanlığındaki heyet Lozan'a ulaştı.
Atatürk'ün, Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti aleyhinde faaliyette bulunanlara karşı uyanık bulunulması hakkında Trabzon halkına bildirgesi: "...Trabzonlu fedakâr kardeşlerim! Sizi, tam bir açıklıkla görmekte olduğunuza zerre kadar şüphem olmayan büyük bir gerçekle karşı karşıya bırakıyorum. Ve tamamen eminim ki, hakkın, insafın, vefanın ve vatanseverliğin en yüksek nitelikleriyle donanmış olan siz Trabzonlular doğru ile yanlış yolun belirgin farkını derhal anlayacak ve zamanında temiz vicdanlarınızın kesin kararlarını ifade eden oylarınızı doğru yola vereceksiniz." [Kocatürk]
Atatürk'ün, 9 ilkeyi kabulde tereddüt gösterenlerin uyarılması hakkında Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Trabzon Şubesi ileri gelenlerine telgrafı: "...İlkelerimiz, bütün milletçe dört yıllık bağımsızlık savaşımızın başarıyla taçlandırılmış gerçek sonuçlarına dayanarak daha parlak bir geleceği amaçlayan, millî ve saygı değer gayelehmizdir. Onlar, bütün milletin malıdır."
1922 - İtalyanların Söke'yi boşaltması ve aynı gün Yunanlıların işgali.
İtalyanların Söke'yi boşaltmaları üzerine Yunan kuvvetleri Söke'ye girerek, kasaba ve çevresini işgal etti.
1920 - İstanbul Mebuslar Meclisi'nden ilk grub Ankara'ya geldi.
Mustafa Kemal Paşa'nın, "Büyük Millet Meclisi"nin 23 Nisan 1920'de açılması hakkındaki tamimi yayınlandı.
Mustafa Kemal Paşa'nın vilayetlere, Meclisin 23 Nisan 1920 tarihinde açılacağını bildiren genelgesi.
Mustafa Kemal meclisin 23 Nisan'da açılacağını, Anadolu'da her tarafta dini törenler yapılmasını, mevlid okunmasını istedi.
Bursa'da bazı din adamları, Milli Mücadelenin meşruiyyetine dair fetva verdi.
Atatürk'ün, vilâyetlere Meclis'in 23 Nisan 1920 günü açılacağını bildiren genelgesi: "Nisanın 23'üncü Cuma günü Ankara'da Büyük Millet Meclisi açılacaktır." [Kocatürk]
Atatürk'ün, Balıkesir'de 61. Tümen Komutanlığı'na telgrafı: "Büyük Millet Meclisi'nin açılışından sonra Anadolu vaziyetinin alacağı fevkalâde önem sebebiyle İstanbul halkının burada seyredecek olaylardan uzak kalmamaları için Anadolu Ajansı günlük bildirilerinin, Bandırma'dan emin kayıkçılar ve vapur kaptanlarıyla düzenli olarak İstanbul'a ulaştırılması." (Aynı yazı Mudanya Kaymakamlığı'na da yazılmıştır).[Kocatürk]
1920 (19-26) - İtilaf devletleri temsilcilerinin Türkiye ile yapılacak antlaşmanın esaslarını karşılaştırmak üzere San Remo'da toplandı. (Bitiş tarihi: 26 Nisan 1920)

1916 - Atatürk'ün, beraberindekilerle sabah 15. Alay cephesine hareketi, buradaki kuvvetleri denetlemesi, düşmana 1200 metre uzaklıktaki birinci hattan düşman mevzilerini gözetlemesi (Bu gözetleme esnasında, topluluk, düşmanın dikkatini çektiğinden kısa zamanda Rus askerleri tarafından açılan yaylım ateşine maruz kalmış, bunun üzerine gerekli önlemler alındıktan sonra tekrar 15. Alay Karargâhı'na dönülmüştür.
1915 - Çanakkale'de, General Hamilton'un, İtilâf birliklerine emri: "...Düşmanlarımızın ele geçirilemez diye adlandırdıkları sahillere denizci arkadaşlarımızla birlikte çıkmak zorundayız (!) Bize verilen büyük harp görevine lâyık olduğumuzu ispat edelim(!)"
1909 - Hadımköy'de Mahmut Şevket Paşa'nın gelişini bekleyen Hareket Ordusu'nun, Mustafa Kemal imzasıyla mensuplarına 1 sayılı emri: "Hareket Ordusu görevini yalnız askerî yönden yapacaktır. Politik konular ve bu konuda İstanbul ile görüşme yapmak şimdilik görev dışıdır." [Kocatürk]
 

Lilav

Daimi Üye
Katılım
28 Haziran 2010
Mesajlar
22.427
Tepki
21.987
Puan
113
Yaş
41
Konum
Almanya
22 NİSAN - APRIL 22
Tarihte Bugün - Today in History

1915BigaliAtaturkKarargah.jpg

Mustafa Kemal, 18 Nisan 1915'te
Çamyayla (Bigali) köyüne gelerek, bu köy evini Karargah yapmıştı
As the commanding officer of the Ottoman Army's 19th Division,
Atatürk established his headquarters in this small house after arriving
in the inland village of Bigali just before the 1915 Dardanelles Campaign began
1937 - Atatürk'ün, öğleden sonra Gazi Orman Çiftliği'ne gidişi, dönüşte İsmet İnönü'nün köşküne uğrayarak akşam Çankaya'ya gelişi.
1935 - İstanbul'da Beylerbeyi Sarayı'nda Atatürk'ün öncülüğünde "Milletlerarası Kadın Kongresi" toplandı.
Atatürk'ün, İstanbul'da toplanan Milletlerarası Kadınlar Kongresi'ne telgrafı: "...Siyasî ve sosyal hakların kadın tarafından kullanılmasının, insanlığın mutluluğu ve saygınlığı bakımından gerekli olduğuna eminim!"
1933 - Osmanlı borçlarının tasfiyesi.
1926 - Borçlar Kanunu kabul edildi.
1925 - TBMM'de Ticaret ve Sanayi Odaları Kanunu ile Kadastro Kanunu kabul edildi.
1922 - TBMM Hükümetinin, İtilaf Devletleri Dışişleri bakanlarının 15 Nisan 1922 tarihli notasına cevabı ve İzmit'te bir barış konferansı toplanmasını önermesi.
Ankara Hükümeti, İtilaf devletleri dışişleri bakanlarının sunduğu notaya verdiği cevap Meclis'te okunarak tartışıldı, hazırlanan metin küçük değişikliklerle kabul edildi.
Atatürk'ün, Franklin Bouillon'un 25.3.1922 tarihli mektubuna cevabı.
1921 - Atatürk'ün, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışının 1. yıldönümü münasebetiyle Hâkimiyet-i Milliye gazetesi muhabirinin sorularına cevapları: "...Hürriyet ve bağımsızlık benim karakterimdir. Ben milletimin ve büyük ecdadımın en kıymetli mirasından olan bağımsızlık aşkı ile yaratılmış bir adamım. Bence bir millette şerefin, haysiyetin, namusun ve insanlığın oluşması ve yaşayabilmesi mutlak o milletin hürriyet ve bağımsızlığına sahip olmasıyla mümkündür. Ben şahsen bu saydığım evsafa çok ehemmiyet veririm ve bu evsafın kendimde mevcudiyetini iddia edebilmek için milletimin de aynı nitelikleri taşımasını şart ve esas bilirim." [Kocatürk]
1920 - İtilaf Devletleri'nin Osmanlı Hükümeti'ni Paris'te toplanacak Barış Konferansı'na davet edişi.
1920 (19-26) - İtilaf Devletleri temsilcilerinin Türkiye ile yapılacak antlaşmanın esaslarını karşılaştırmak üzere San Remo'da toplandı. (Bitiş tarihi: 26 Nisan 1920)
SEVR BARIŞ ANTLAŞMASI (tıklayınız)
1920 - 24. Tümen komutanı Yarbay Mahmut, Hendek'ten Düzce üzerine yürürken, ayaklananlar tarafından şehit edildi.
İstanbul Mebuslar Meclisi'nden ilk grub Ankara'ya geldi.
Atatürk'ün, bütün vilâyetlere genelgesi: "23 Nisan'dan itibaren bütün mülkî ve askerî makamların ve umum milletin başvuru yerinin, adı geçen Meclis olacağı arz olunur."
Atatürk'ün, Feke Kaymakamı Şerafettin Bey'e telgrafı: "Millî hareketi fırsat sayarak çapulculuğa kalkışacak zorbalar aleyhine Kuva-yi Milliye Komutanları ve Niğde 11. Tümen Komutanı Yarbay Arif Bey'le ilişki kurarak en şiddetli önlemleri uygulayınız. Düşmandan kurtarılan memlekette hükümetin görevi intizam ve asayişi temin etmektir." [Kocatürk]
1916 - Atatürk'ün, sabah saat 8.00'de 15. Alay Karargâhı'ndan cepheye hareketi, karlarla örtülü Gampüs dağları üzerindeki ileri birlikleri denetlemesi.
1915 - Müttefikler'in Gelibolu'ya çıkarma yapmaları.
Almanlar'ın Flandres'e ilk defa zehirli gaz kullanmaları.
Müttefiklerle İtalyanlar arasında Londra anlaşması.
1913 - İşkodra'nın Karadağlıların eline geçmesi.
1909 - Hadımköy'e gelen Mahmut Şevket Paşa'nın, Hareket Ordusu Komutanlığı'nı fiilen üzerine alışı. [Kocatürk]
 

Lilav

Daimi Üye
Katılım
28 Haziran 2010
Mesajlar
22.427
Tepki
21.987
Puan
113
Yaş
41
Konum
Almanya
23 NİSAN - APRIL 23

BayrakTurkiye.gif

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
National Sovereignty and Children's Day
OFFICIAL HOLIDAY




r33.jpg

23 Nisan 1920
Türkiye Büyük Millet Meclisinin törenle açılması

The opening ceremony of the Turkish Grand National Assembly (April 23 1920)

TBMM1920.jpg

1920 T.B.M.M.'nin Acılışı

1920 Grand National Assembly convenes in Ankara
ata-76_k.jpg

23 Nisan 1929
Ankara Palas’ta verilen bir çocuk balosunda çok sevdiği Türk çocukları arasında.
Atatürk’ün solundaki çocuk Ömer İnönü’dür.

AtaturkCocuk2.jpg


Atatürk'ün çok sevdiği kızı Ülku
1920 - Ankara'da Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılması.
Atatürk'ün, Meclis'in hangi üyelerden oluşacağına dair Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde demeci: "Yüksek meclisiniz, bildiğiniz gibi, olağanüstü yetkiye sahip olarak, yeniden seçilen milletvekilleri ile taarruza uğrayan Hükûmet Merkezi'nden canını kurtararak buraya gelen milletvekillerinden oluşmuştur."
1920 - Cuma günü yapılan açılış toplantısına 115 mebus katıldı. Meclisin en yaşlı üyesi Sinop mebusu Şerif Bey'in açılış konuşmasında hür ve istiklali tam millet olarak yaşamayı amaçladıklarını ve bu yolda mücadele vereceklerini ilan etti.
Hakimiyet-i Milliye' nin bugün çıkan sayısında Büyük Millet Meclisi'nin açılışı "tarihi bir olay" olarak değerlendirildi.
1920 - Commemoration of the first opening of the Grand National Assembly of Turkey (TBMM) in 1920 in Ankara. Mustafa Kemal is elected assembly president.
An official holiday dedicated to the children of Turkey, and the children of the world.
23Nisan1929.jpg

23 Nisan 1929
Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal, Ankara Palas'taki çocuk balosunda, Ömer İnönü ile
23Nisan1921.jpg

23 Nisan 1921
TBMM Başkanı Mustafa Kemal, Meclis balkonunda,
yanında arkadaşları ve milletvekilleri ile birlikte
1937 - İstanbul'da, Yedek Subay Okulu'nda Atatürk Anıtı'nın açılış töreni.
Atatürk'ün, veda ziyaretinde bulunan Sovyet Büyükelçisi Karahan'ı kabulü.
1936 - Atatürk'ün, akşamüzeri Anadolu Kulübü'ne, gece Karpiç'e gidişi, geç saatlerde Çankaya'ya dönüşü.
1932 - Atatürk'ün, Rusya'ya gidecek olan Başbakan İsmet Paşa ile Dışişleri Bakanı Tevfik Rüştü (Aras)'ı istasyonda İstanbul'a uğurlaması.
1931 - Edirne'de, "Gazi Heykeli"nin açılış töreni.
1929 - 23 Nisan ilk defa Çocuk Bayramı olarak kutlandı.
Atatürk'ün, öğleden sonra Ankara Palas'ta düzenlenen "Çocuk Balosu"nu şereflendirmesi.
1924 - Atatürk'ün, 23 Nisan'ın 4. yıldönümü nedeniyle Hâkimiyet-i Milliye muhabirine söyledikleri: "...Beş yıl evvel nasılsa bugün de aynı hislerle doluyum. Halden emin, gelecekten eminim. Bugün nasılsa yarın da öyle olacaktır."
Atatürk'ün, 23 Nisan'ın 4. yıldönümü nedeniyle Türkiye Büyük Millet Meclisi önünde düzenlenen geçit törenini izlemesi, daha sonra Meclisle kutlamaları kabulü.
1923 - 4 Şubat 1923'te kesilen Lozan Konferansı'nın ikinci kez toplanması.
Lozan'da görüşmelerin ikinci bölümü başladı. Türk heyeti görüşmelere başlarken İstanbul Hükümeti'nin daha önce taraf olduğu hiçbir anlaşmayı tanımadığını çok açık bir dille ifade etti. Bu tutum Müttefiklerin kapitülasyonları tekrar konulması yolundaki girişimlerini durdurdu ve kapitülasyonlar tamamen kaldırıldı.
Atatürk'ün, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılış tarihi olan 23 Nisan'ın 3. yıldönümü nedeniyle millete bildirisi: "...Vatanımızda millî hükümet esasının kurulması hatırasını yaşatan günün anılması sebebiyle bütün memleketin, bağımsızlık ve millî egemenliğin sonsuz nimetleri içinde ebediyen mesut olmasını temenni ederim."
Atatürk'ün, 23 Nisan'ın 3. yıldönümü nedeniyle orduya mesajı: "...Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılış günü olan bu tarih, vatanımızda millet egemenliğinin kurulmasına başlangıç olmuştur. Her mesut günde sizi hatırlayan ve vatanın savunulmasını sizin büyük liyakatinizden bekleyen komutanınız sıfatıyla hepinizin millî bayramını tebrik ederim."
1922 - Büyük Millet Meclisi'nin açılışının birinci yıldönümü, bir yıl önce çıkartılan kanun gereği bayram olarak kutlandı.
Bu ilk bayram konusunda Yenigün gazetesine demeç veren Mustafa Kemal, "23 Nisan Türkiye milli tarihinin başlangıcı ve bir dönüm noktasıdır," dedi.
Atatürk'ün, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 2. açılış yıldönümü nedeniyle "Yenigün" gazetesi muhabirine demeci: "23 Nisan, bütün bir düşmanlık cihanına karşı ayağa kalkan Türkiye halkının, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni kurmak hususunda gösterdiği harikayı ifade eder."
1921 - Atatürk'ün, Büyük Millet Meclisi'nin açılışının 1. yıldönümü nedeniyle Meclis binası balkonundan söylevi: "...Eğer Yunanlılar gerçekten barış arzu ediyorlarsa İzmir ve Trakya'dan gitmelidirler. Biz bunu şimdiye kadar hakkımıza ve adalete güvenerek istiyorduk. Bundan sonra galibiyet hakkı ile istiyoruz!"
Atatürk'ün, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışının millî bayram olarak kabulü nedeniyle Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti örgütüne telgrafı: "...Yeni ve yüce bir tarihe başlangıç olan bu kutlu günü, milletin hâtırasında ebediyen yaşatmak üzere Meclisimiz, bugün 23 Nisan tarihinin millî bayram sayılmasını bir özel kanunla kabul etmiştir. Bu mukaddes tarihi oluşturan millî mücadelenin en canlı ve fedakâr etkeni bulunan Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk heyetlerini coşkuyla tebrik ederim." [Kocatürk]
1920 - Ankara'da Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılması.
Mustafa Kemal, Ankara'da Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni açtı.
Kazım Karabekir'in TBMM'ne başarı ve bağlılık telgrafı: "XV. Kolordunun bu milli meclisimizin emrine amade olduğunu kemal-i hürmetle arz olunur."
1920 - Grand National Assembly convenes.
1920 (19-26) - İtilaf devletleri temsilcilerinin Türkiye ile yapılacak antlaşmanın esaslarını karşılaştırmak üzere San Remo'da toplandı. (Bitiş tarihi: 26 Nisan 1920)

1920 - Atatürk'ün, Albay Cafer Tayyar Bey'e telgrafı: "...Trakya, kesin olarak Anadolu ile beraber Osmanlı Devleti'nin bir parçasıdır."
1917 - Turkey severed relations with the United States on April 23, 1917.
1916 - Atatürk'ün, beraberindekilerle cepheden Duhan'daki 5. Tümen Karargâhı'na dönüşü.
1915 - Mustafa Kemal, 18 Nisan 1915'te Çamyayla (Bigali) köyüne gelerek, bir köy evini Karargah yapmıştı.
1915 - As the commanding officer of the Ottoman Army's 19th Division, Atatürk established his headquarters in a small house in the inland village of Bigali, just before the 1915 Dardanelles Campaign began.
İstiklâl Marşı
Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak
Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.
O benim milletimin yıldızıdır parlayacak!
O benimdir, o benim milletimindir ancak!

Çatma, kurban olayım, çehreni ey nazlı hilal!
Kahraman ırkıma bir gül... ne bu şiddet, bu celâl?
Sana olmaz dökülen kanlarımız sonra helal.
Hakkıdır, Hakk'a tapan milletimin istiklal.

Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım;
Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım!
Kükremiş sel gibiyim, bendimi çiğner, aşarım.
Yırtarım dağları, enginlere sığmam, taşarım.

Garbın âfâkını sarmışsa çelik zırhlı duvar.
Benim iman dolu göğsüm gibi serhaddim var.
Ulusun, korkma! Nasıl böyle bir imânı boğar,
'Medeniyyet!' dediğin tek dişi kalmış canavar?

Arkadaş, yurduma alçakları uğratma sakın;
Siper et gövdeni, dursun bu hayâsızca akın.
Doğacaktır sana va'dettiği günler Hakk'ın,
Kim bilir, belki yarın, belki yarından da yakın.

Bastığın yerleri 'toprak' diyerek geçme, tanı!
Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı.
Sen şehid oğlusun, incitme, yazıktır, atanı.
Verme, dünyâları alsan da bu cennet vatanı.

Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda?
Şühedâ fışkıracak toprağı sıksan, şühedâ!
Cânı, cânânı, bütün varımı alsın da Hudâ,
Etmesin tek vatanımdan beni dünyâda cüdâ.

Rûhumun senden İlahî, şudur ancak emeli:
Değmesin ma' bedimin göğsüne nâ-mahrem eli!
Bu ezanlar-ki şehâdetleri dinin temeli-
Ebedî yurdumun üstünde benim inlemeli.

O zaman vecd ile bin secde eder -varsa- taşım.
Her cerîhamdan, İlâhî, boşanıp kanlı yaşım;
Fışkırır rûh-ı mücerred gibi yerden na'şım;
O zaman yükselerek arşa değer belki başım!

Dalgalan sen de şafaklar gibi ey şanlı hilâl!
Olsun artık dökülen kanlarımın hepsi helâl.
Ebediyyen sana yok, ırkıma yok izmihlâl;
Hakkıdır, hür yaşamış, bayrağımın hürriyet,
Hakkıdır, Hakk'a tapan milletimin istiklâl!
 

Lilav

Daimi Üye
Katılım
28 Haziran 2010
Mesajlar
22.427
Tepki
21.987
Puan
113
Yaş
41
Konum
Almanya
24 NİSAN - APRIL 24
Tarihte Bugün - Today in History
SevresHaritaGaziUniversitesi.jpg

1920 Sevr Haritası
1937 - Atatürk'ün, Çankaya'da Başbakan İsmet İnönü'yü kabulü.
[FONT=&quot]1933 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]leden sonra Ankara Halkevi'ne gelerek, burada [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]malar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] s[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rd[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ren T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk Tarihi Tetkik Cemiyeti toplant[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kanl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k yapmas[FONT=&quot]ı.
1930 - TBMM'de Türkiye'de genel sağlık şartlarını koruma ve halk sağlığını düzeltmek amacıyla bir dizi temel hükmü içeren Umumi Hıfzısıhha Kanunu kabul edildi.
[FONT=&quot]1922 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Sovyet El[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]isi Aralof'u ziyareti. [FONT=&quot](Ziyaret esnas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda Azerbaycan El[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]isi Abilof da bulunmu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tur). [Kocatürk][FONT=&quot]
1920 - [FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiye B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Millet Meclisi Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]'na se[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ilmesi.
[FONT=&quot]Mustafa Kemal ilk Meclis konuşmasınıyaparak, Erzurum ve Sivas kongrelerinden beri süregelen gelişmeleri anlattı. Mustafa Kemal'in başkan seçilmesinden sonra Celalettin Arif ikinci başkanlığa başkan vekilliğine ise Abdülhalim Efendi getirildi.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiye B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Millet Meclisi Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]'na se[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ildikten sonra te[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ekk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r konu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...Bug[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n muhterem heyetinizin umum[FONT=&quot]î[FONT=&quot] oylar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda belirmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] olan mill[FONT=&quot]î[FONT=&quot] itimad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], liyakatimin [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ok [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]st[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nde g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]rmekle beraber [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ahs[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in bir ama[FONT=&quot]ç[FONT=&quot] olarak de[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]il, beraber giri[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ti[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]imiz kutsal m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]cadelenin y[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]neldi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i ama[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] elde etmek i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in milletin bah[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]etti[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i bir dayanak olarak[FONT=&quot] [FONT=&quot]kabul ediyorum. Gerek asker[FONT=&quot]î gerekse siyas[FONT=&quot]î [FONT=&quot]hayat[FONT=&quot]ım[FONT=&quot]ın b[FONT=&quot]üt[FONT=&quot]ün d[FONT=&quot]önemlerini i[FONT=&quot]şgal eden m[FONT=&quot]ücadelelerimde daima hareket kural[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m, mill[FONT=&quot]î[FONT=&quot] iradeye dayanarak milletin ve vatan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n muhta[FONT=&quot]ç[FONT=&quot] oldu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u ama[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]lara y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]mek olmu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tur." [Kocatürk]
1920 - İlk Kanun özelliğini taşıyan Ağnam Resmi Kanunu, TBMM'de kabul edildi.
1920 - Mustafa Kemal, İstanbul Hükümeti'nce ölüm cezasına çarptırıldı. (Bu karar 24 Mayıs 1920'de Padişah tarafından onaylanmıştır.)
1920 - İngilizlerin Şile'ye asker çıkararak kasabayı işgali.
1920 - Ankara müftüsü Rıfat Efendinin İstanbul Hükümeti tarafından görevinden azledilmesi. (Aynı gün Heyet-i Temsiliye tarafından bu göreve yeniden atanmıştır).
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiye B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Millet Meclisi'nde, M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]tareke'den Meclis'in a[FONT=&quot]çı[FONT=&quot]ld[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ne kadarki siyas[FONT=&quot]î[FONT=&quot] olaylar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]zetleyen uzun konu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...Milli egemenli[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]in her [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]eyden evvel belirmesi amac[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yla Y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ksek Meclisiniz ola[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]an[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]st[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] yetki ile toplanm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r. Se[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]imlerin ivedilikle ve co[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ku ile yap[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lmas[FONT=&quot]ı [FONT=&quot]hukuk[FONT=&quot]î[FONT=&quot] durumumuzun b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n millet[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e de ayn[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]ler i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]inde kavran[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]p anla[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]ld[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ve y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ksek Meclisinizin [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ekil ve niteli[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]inin mill[FONT=&quot]î[FONT=&quot] iradeye samimiyetle, kuvvetle dayand[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı [FONT=&quot]g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]stermi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir." [Kocatürk]
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiye B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Millet Meclisi'nde[FONT=&quot] h[FONT=&quot]ük[FONT=&quot]ümet kuru*lu[FONT=&quot]şu hakk[FONT=&quot]ında konu[FONT=&quot]şmas[FONT=&quot]ı ve [FONT=&quot]önergesi: "H[FONT=&quot]ük[FONT=&quot]ümet kurulmas[FONT=&quot]ı zorunludur!"
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiye B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Millet Meclisi'nde, yapt[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] geni[FONT=&quot]ş [FONT=&quot]a[FONT=&quot]çı[FONT=&quot]klamalar nedeniyle Meclis'in te[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ekk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rlerini bildirmesi [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerine konu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...Benim i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in d[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nyada en b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k[FONT=&quot]â[FONT=&quot]fat, milletin en ufak bir takdir ve iltifat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]d[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r. Y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ksek Meclisinizi te[FONT=&quot]şkil eden say[FONT=&quot]ın [FONT=&quot]üyeler b[FONT=&quot]üt[FONT=&quot]ün milletin m[FONT=&quot]ümessili olmak itibariyle, yak[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]klar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] umum milletin yak[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] gibi sayar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m." [Kocatürk]
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Devlet vazife ve sorumlulu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]unun Heyet-i Temsiliye'den Meclis'e al[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na dair T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiye B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Millet Meclisi'nde konu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...Bu dakikadan itibaren teklif ediyorum: Derhal memleketin mukadderat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerinize al[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z! B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n bu Meclis, b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n manas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yla sorumlu olmak l[FONT=&quot]â[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m gelir. Millet bizi ancak bunun i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nderdi; bizi buraya be[FONT=&quot]ş [FONT=&quot]ki[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]inin eline milleti terk edelim diye g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]ndermemi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir." [Kocatürk]
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiye B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Millet Meclisi'nin ilk gizli oturu*munda memleket durumu hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda konu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...Yaln[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z ve yaln[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z bir [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ey d[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot]nmeye mecburuz; o da memleketin kurtulu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]udur. Bu sebeple b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n ger[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ekleri a[FONT=&quot]çı[FONT=&quot]kl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]yla bilerek isabetli kararlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] vermenizi, ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]en konu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mamda i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]aret etti[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]im gibi, memleketin menfaatleri ad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na temenni ederim. Millete ba[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]ms[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k temin edilece[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ne kadar bir fert olarak b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n varl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]mla [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]maya mukaddesat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m ad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]z vermi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]imdir. Bu s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] burada tekrar etmekle [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]eref kazan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m." [Kocatürk]
1920 - Ana hatları 24 Nisan 1920'de San Remo Kanferansı'nda kararlaştırılan Sevr Antlaşması, 11 Mayıs 1920'de incelenmek üzere Osmanlı Hükümeti'ne verilmişti.
1920 (19-26) - İtilaf devletleri temsilcilerinin Türkiye ile yapılacak antlaşmanın esaslarını karşılaştırmak üzere San Remo'da toplandı. (Bitiş tarihi: 26 Nisan 1920)

[FONT=&quot]1916 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, beraberindekilerle sabah Duhan'daki 5. T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]men [FONT=&quot]Kararg[FONT=&quot]â[FONT=&quot]h[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'ndan ayr[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]larak t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]menin sa[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot] kanad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na hareketi, [FONT=&quot]Kemer da[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n bir boynuzunu a[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]p Havanis'e geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, daha sonra Berz s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rtlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na do[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ru y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]p G[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeldere'nin bat[FONT=&quot]ı [FONT=&quot]yamac[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda kurulan ordug[FONT=&quot]â[FONT=&quot]hta geceyi ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]irmesi.
1915 - Osmanlı Devleti aleyhinde faaliyette bulunan Ermeni komiteleri kapatıldı. Bu komitelerin idarecilerinden 2345 kişi tutuklandı.
Rus ve İngiliz kışkırtmaları sonucunda meydana gelen isyan ve katliamlar karşısında Osmanlı hükümeti, herhangi bir önleme başvurmadan önce Ermeni Patriği, Ermeni milletvekilleri ve Ermeni cemaatinin ileri gelenlerine "Ermenilerin Müslümanları arkadan vurmaya ve katletmeye devam etmeleri halinde gerekli önlemleri alacağını" bildirmekle yetinmiştir. Ancak, olaylar durmak yerine giderek yoğunlaşınca, ordunun bir çok cephede savaş halinde bulunması nedeniyle cephe gerisinin emniyete alınması ihtiyacı doğmuştur.

Bu maksatla, 24 Nisan 1915 tarihinde Ermeni Komiteleri kapatılarak, yöneticilerinden 2345 kişi devlet aleyhine faaliyette bulunmak suçundan tutuklanmıştır.
Diaspora Ermenilerinin her yıl sözde "Ermeni soykırımının yıldönümü" diye andıkları 24 Nisan, devlet aleyhine faaliyette bulunan ve masum insanları katleden 2345 komitecinin tutuklandığı tarihtir.
Kaynak:
1915 - On April 24, 1915 Ottoman authorities closed down the Armenian Committees and arrested 2345 members and those involved in carrying out activities against the government.

April 24, which is commemorated annually as the "Anniversary of Armenian Massacre" by Armenians abroad is this date when the 2345 revolutionary committee members were arrested.
Source:
1909 - İstanbul'a gelen Hareket Ordusu, 31 Mart Ayaklanması'nı bastırdı.
Hareket Ordusu'nun Mahmut Şevket Paşa komutasında İstanbul'a girişi ve İstanbul'da sıkıyönetim ilânı. [Kocatürk]
1877 - Russian troops enter Ottoman territory.
 

Lilav

Daimi Üye
Katılım
28 Haziran 2010
Mesajlar
22.427
Tepki
21.987
Puan
113
Yaş
41
Konum
Almanya
25 NİSAN - APRIL 25
Tarihte Bugün - Today in History NATIONAL DAY OF COMMEMORATION IN AUSTRALIA AND NEW ZEALAND

[FONT=&quot]İtilaf Devletleri'nin, Arıburnu'na asker çıkarmaları üzerine
Mustafa Kemal'in Tümeniyle düşmanı önleyerek durdurması -
57. ALAY, Çanakkale Savaşları'nda ve Türk toprağı'nın savunulmasında büyük bir öneme sahiptir.
2.JPG

1915
Mustafa Kemal Çanakkale'de

1915 Gallipoli (Dardanelles)
Ataturk’s outstanding leadership qualities were first recognized during the 1915 Battle of Gallipoli
(also known as the Gallipoli Campaign, Dardanelles Campaign, and "Çanakkale Savasları")
1915HaritaCanakkaleMuttefiklerinGenelCikarmaPlani.jpg

25 Nisan 1915
Müttefiklerin Genel Çıkarma Planı
A plan for a naval attack and invasion of the Gallipoli peninsula
was approved by the British War Council in January 1915
(the land invasion, and earlier naval attempts to force the Dardanelles, ended in Allied failure)
[FONT=&quot]1937 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeri [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]smet [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]'n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n k[FONT=&quot]öş[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ne gidi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, bir [FONT=&quot]s[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]re kald[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ktan sonra [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'ya d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü.
[FONT=&quot]1934 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeri [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]smet Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n k[FONT=&quot]öş[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ne geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, bir s[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]re kald[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ktan sonra otomobille [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ehirde bir gezinti yaparak [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'ya d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü.
[FONT=&quot]1933 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]leden sonra Ankara Halkevi'ne gelerek, burada [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]malar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] s[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rd[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ren T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk Tarihi Tetkik Cemiyeti toplant[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kanl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k yapmas[FONT=&quot]ı.
[FONT=&quot]1923 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Yahya Kemal (Beyatl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]) Bey'e "Yahya Kemal Bey Biraderimize" ithaf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ta[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]yan, Mare[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]al [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]niformal[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] resmini arma[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]an edi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, İstanbul Evkaf-[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]sl[FONT=&quot]â[FONT=&quot]miye M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]tevelliler Cemiyeti'nin telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na cevab[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "Evkaf i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]lerini vatan i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in faydal[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] olacak bir tarzda d[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zenleme ve d[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeltmenin, bar[FONT=&quot]ış[FONT=&quot] devrinin en [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nemli i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]lerinden birini olu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]turaca[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]ndan eminim."
[FONT=&quot]1921 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Londra Konferans[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]mdan d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nen Bekir Sami (Kunduh) Bey ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]ndaki heyeti Ankara istasyonunda kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]lay[FONT=&quot]ışı.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'da Afgan El[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]isi Ahmet Han'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ven mektubunu kabul[FONT=&quot]ü.
1920 - İsmet Bey (İnönü), Genelkurmay Başkanlığına getirildi.
İsmet Bey'in genelkurmay başkanlığı görevinin onaylanarak, bu göreve Muvakkat İcra Encümeni içinde çalışması hakkında TBMM kararı.
[FONT=&quot]T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiye B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Millet Meclisi'nde 6 ki[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ilik "Ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ici icra Enc[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]meni se[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ilmesi. (Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk, Meclis Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] olmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] nedeniyle -3 May[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s 1920'e kadar g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]rev yapan- bu enc[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]menin de ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] yapm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r).[FONT=&quot][Kocatürk]
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiye B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Millet Meclisi'nde, Albay [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]smet (İn[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]) Bey'in Genelkurmay Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]revini y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]tmesini ve bu s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]fatla "Ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ici İcra Enc[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]meni" i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]inde [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı [FONT=&quot]Meclis'in onay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na sunan konu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı.[FONT=&quot][Kocatürk]
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiye B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Millet Meclisi ad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na milleti birlik ve beraberli[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]e [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]a[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]ran ve d[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]man yalanlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na inan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lma[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] isteyen bildirgesi: "Anadolu'nun her k[FONT=&quot]öş[FONT=&quot]esinden gelen vekillerimizin olu[FONT=&quot]şturdu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Millet Meclisi, olan[FONT=&quot]ı biteni dinleyip anlad[FONT=&quot]ıktan sonra millete ger[FONT=&quot]çe[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]ylemeyi gerekli g[FONT=&quot]örd[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]. Kutsal vatan[FONT=&quot]ım[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kurtarmak i[FONT=&quot]çin, [FONT=&quot]İngiliz casuslar[FONT=&quot]ın[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n sizi aldatmak [FONT=&quot]üzere uydurduklar[FONT=&quot]ı yalanlara inanmay[FONT=&quot]ın!"[FONT=&quot][Kocatürk]
1920 (19-26) - İtilaf Devletleri temsilcilerinin Türkiye ile yapılacak antlaşmanın esaslarını karşılaştırmak üzere San Remo'da toplandı. (Bitiş tarihi: 26 Nisan 1920)
1918 - Kars ve Ardahan düşman işgalinden kurtuldu.
Ermeni komitacılar, Kars'ın doğusundaki Subatan köyünde 750 Müslüman'ı katletti.
[FONT=&quot]1916 - Ruslar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, do[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u cephesinde [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]afakla beraber 14. Alay'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]m [FONT=&quot]cephesine taarruza ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]lamas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], ancak askerlerimizin kahramanca kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot] koymas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] sonucu geri [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ekili[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i (Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk, d[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]man[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n bu sabahki taarruzu [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerine Kemer da[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]na [FONT=&quot]çı[FONT=&quot]karak [FONT=&quot]g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n boyunca muharebeyi izlemi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot], ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am G[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeldere'nin bat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] yamac[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndaki ordug[FONT=&quot]â[FONT=&quot]ha d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nm[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r).
1915 - Çanakale cephesinde Kara Muharebeleri başladı. Arıburnu Zaferi kazanıldı.
İtilaf [FONT=&quot]Devletlerinin Arıburnu, Seddülbahir ve Kumkale'ye [FONT=&quot]çıkarma yapmaları; Atatürk'ün Ordu Komutanı Saros'ta [FONT=&quot]olduğu için inisiyatifini kullanarak Arıburnu'na çıkan ve Kocaçimen tepesine yürüyen İngilizlere tümeniyle taarruz [FONT=&quot]etmesi ve İngilizleri durdurup kıyıya kadar sürmesi (Arı[FONT=&quot]burnu Zaferi).[FONT=&quot]Kaynak: Atatürk, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet Kronolojisi - Turgut Özakman
[FONT=&quot]İtilaf Devletleri'nin, Arıburnu'na asker çıkarmaları üzerine Mustafa Kemal'in Tümeniyle düşmanı önleyerek durdurması. 57. ALAY, Çanakkale Savaşları'nda ve Türk toprağı'nın savunulmasında büyük bir öneme sahiptir.
[FONT=&quot]Çanakkale Savaşları'nın 27. Alay Komutanı olan Mehmet Şefik Bey düşmanı önleyerek durdurması.
İngiliz ve Fransızların Seddülbahir, Arıburnu ve Kumkale'ye asker çıkarmaları, 9 ay sürecek Çanakkale kara savaşlarının başlaması.
Çanakkale'de İngilizlerin Seddülbahir ve Arıbumu bölgesinde çıkarma hareketine başlaması; Bigalı'dan gelen Atatürk komutasındaki 19. Tümen kuvvetlerinin taarruzu ile geri çekilmeye mecbur edilişi.
(Düşman çıkarması 26 ve 27 Nisan günleri de devam etmiş; ancak Atatürk komutasındaki askerlerimizin kahramanca savunması karşısında başarısız kalmıştır.)
[FONT=&quot]Arıburnu'na çıkan düşman kuvvetlerini, Mustafa Kemal'in komuta ettiği 19. Tümen Conkbayırı'nda durdurdu. Mustafa Kemal, bu başarı üzerine albaylığa yükseldi (1 Haziran 1915 - Atatürk'ün albaylığa terfi edişi).
1915 - Ertugrul koyu Çıkarması.
İngiliz Generali Nepier, Yahya Çavuş ve askerlerinin yoğun ateşi karşısında, karşılarında bir tümen bulunduğunu sanmış.
25 Nisan 1915 günü Gelibolu Yarımadası'nda Ertuğrul Koyu'na çıkarma yapan 3000 askerden oluşan İngiliz kuvvetini, komutasındaki 67 askeriyle on saat mavzer atışlarıyla sahilde durduran 26.P.A.3.Tb.10.Bl.1Tk. Komutanı Ezineli Yahya Çavuş'la kahraman askerler...
Ertuğrul Koyu Çanakkale deniz muharebeleri sırasında Seddülbahir bölgesinde, 25 Nisan 1915 tarihinde İngilizlerin çıkarma harekâtı düzenledikleri 5 koydan biridir.
Yahya çavuş ve askerleri bu koyu korumakla görevlendirilmiştir. Günümüzde bu bölgede Yahya Çavuş Anıtı ve sahilde V Beach İngiliz askeri mezarlığı bulunmaktadır.
[FONT=&quot]1915 - İ[FONT=&quot]ngilizlerin, [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]anakkale'de sabaha kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot] Frans[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z kuvvetleri ve ANZAK Kolordusu'yla beraber Ar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]burnu, Sedd[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lbahir ve Kumkale sahillerinden [FONT=&quot]çı[FONT=&quot]karma yapmaya ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]lamas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot][FONT=&quot](Sedd[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lbahir'e [FONT=&quot]çı[FONT=&quot]karma yapan d[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]man, k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ı [FONT=&quot]top[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]usunun yo[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]un ate[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i ve kuvvetlerimizin kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot] taarruzu ile durdurulmu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot], Kumkale k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan yap[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lan [FONT=&quot]çı[FONT=&quot]karma geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ememi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot], takviyeli kuvvetlerle Ar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]burnu'na [FONT=&quot]çı[FONT=&quot]kan [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]ngilizler ve ANZAK Kolordusu ise Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk komutas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndaki birliklerimiz taraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan yap[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lan taarruzla a[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]r yenilgiye u[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]rat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r).
[FONT=&quot]Ar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]burnu'ndan [FONT=&quot]çı[FONT=&quot]karma yapan İngiliz birlikleri ve ANZAK Kolordusu'nun, Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk komutas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndaki 19. T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]men kuvvetleri taraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan Conkbay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nlerinde durdurulmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] (Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk, [FONT=&quot]çı[FONT=&quot]karman[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]lad[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]rmez, kuvvetlerinin bir b[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] s[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ratle Bigalı'dan harekete ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]irerek Koca[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]imen tepesi [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerinden Conkbay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'na sevk etmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ti. Ar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]burnu'ndan Conkbayrı'na ilerleyen [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]ngiliz kuvvetleri, bug[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n komuta etti[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i 19. T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]men kuvvetlerinin taarruzu ile geri [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ekilmeye mecbur edildi. Conkbay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] taarruzunda T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk askeri g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lmemi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] bir inan[FONT=&quot]ç[FONT=&quot] ve cesaretle sava[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]yor, tarihin en b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k kahramanl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k sahneleri sergileniyordu. D[FONT=&quot]â[FONT=&quot]hi komutan, kumandanlara verdi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i emre [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]u c[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]mleleri de il[FONT=&quot]â[FONT=&quot]ve etmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ti: "Ben size taarruz emretmiyorum; [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]lmeyi emrediyorum! Biz [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nceye kadar ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ecek zaman zarf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda yerimize ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ka kuvvetler ve kumandanlar ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ebilir!"[FONT=&quot](Bug[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]arp[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]malarla ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]layan ve 16 May[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s 1915'e kadar uzanan s[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]re i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]inde Ar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]burnu cephesinde sava[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]an 19. T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]men ile bu t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]meni takviye etmek [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zere g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nderilen di[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]er t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]menlere ba[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] baz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] piyade ve top[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]u alaylar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], bu b[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]lgede Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n emrinde bir "Ar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]burun Kuvvetleri Grubu" olu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na uzanm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ve bu kuvvetler b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]yle bu adla an[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yordu. Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk, 19. T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]men Komutan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] olmakla beraber emrindeki t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]m kuvvetlere 25 Nisan 1915'ten 16 May[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s 1915'e kadar "Ar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]burun Kuvvetleri Komutan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]" olarak komuta etti.

[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, gece saat 10.00'da 3. Kolordu Komutanl[FONT=&quot]ığı'[FONT=&quot]na telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "Sa[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot] kanatta Alay 57, sol kanatta Alay 77, Alay 27[FONT=&quot] [FONT=&quot]Ar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]burnu istikametinde taarruz etmektedir. D[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]man mav[FONT=&quot]nalara binip ka[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]maya ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]lad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]. Umum cephede d[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]mana taarruz ve takip ediyorum. Sa[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot] kanatta taarruz eden Alay 57'yi, Alay 72'den bir taburla takviye ederek h[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]cuma sevk ediyorum."

[FONT=&quot]İngiliz Kolordusu Komutan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] General Birdwood'un, T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk ta[FONT=&quot]arruzu kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am General Hamilton'a [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nerisi: "B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n askerlerin geri [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ekilmesi" (General Birdwood'un bu [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nerisi, İngiliz Kuvvetleri Komutanl[FONT=&quot]ığı'[FONT=&quot]nca, birlikleri [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ekecek vas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]talar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n bulunmamas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] nedeniyle yerine getirilememi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot], ancak siper kaz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]p i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ine g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lme tavsiyesinde bulunul[FONT=&quot]mu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tur.[FONT=&quot][Kocatürk] [FONT=&quot]
[FONT=&quot]
1909 - Hareket Ordusu Komutanı Mahmut Şevket Paşa'nın, bildirisi: "...Hareket Ordusu'nun İttihat ve Terakki ile bir ilgisi yoktur."
25 NİSAN "ANZAK GÜNÜ"
Avustralya ve Yeni Zelanda uluslarının İngiltere güdümünde girdikleri bu savaşa ait,
hiç tanımadıkları Anadolu topraklarında verdikleri canlar için, “neden” ve “niçin” sorularını
kendilerine sordukları, ulusal bilinç kıvılcımını yaktıkları ilk günün kutlanmasıdır.
"ANZAC DAY" APRIL 25
1915 - Dardanelles: Allied forces land on Gallipoli.
Allied military landıngs at Ariburnu (Anzac), Helles, and Kum Kale.
Advance checked by Mustafa Kemal, with the 57th Regiment,
and by Mehmet Şefik commander of the 27th Regiment.
NATIONAL DAY OF COMMEMORATION IN AUSTRALIA AND NEW ZEALAND
NATIONAL DAY OF COMMEMORATION
The first commemoration of "ANZAC Day" was held on April 25, 1916 (the first anniversary of the Gallipoli landings) and was widely observed in Australia. Large crowds honored ANZAC war dead, attended church services, and public ceremonies. The day was also commemorated by Australian and New Zealand servicemen in Egypt and London.
THE ANZAC TRADITON - The ideals of courage, endurance and mateship that are still relevant today was established on 25 April 1915 when the Australian and New Zealand Army Corps landed on the Gallipoli Peninsula. It was the start of a campaign that lasted eight months and resulted in some 25,000 Australian casualties, including 8,700 who were killed or died of wounds or disease. The men who served on the Gallipoli Peninsula created a legend, adding the word ‘Anzac' to the Australian and New Zealand vocabularies and creating the notion of the Anzac spirit.
1915 - The British, Anzac and French launch an offensive and land in force on the Gallipoli Peninsula with the aim of capturing the Turkish Straits and Istanbul. British, French and Anzac troops are involved in the landings.

The Dardanelles Campaign witnessed some of history's most difficult battles. Although the Gallipoli Campaign was a military failure, the anniversary of the landing has become a national day of commemoration in Australia and New Zealand.
Turkish forces commanded by Mustafa Kemal Ataturk stop their advance. The order of the day which he issued is as follows: "Every soldier who fights here today must realize that in order to carry out the honorable duty which has been entrusted to us, we will not retreat one step. Let me remind you all that if you decide to rest, there may be no rest at all - not only for us, but for our whole nation, throughout eternity. I am certain that you all agree on this, and that you will show no signs of fatigue until the enemy is finally driven into the sea."
Mustafa Kemal's outstanding leadership enabled Turkish forces to prevent enemy occupation of Istanbul (the capital of the Ottoman Empire). Furthermore, Russia and her allies were prevented from establishing a sea link across the Marmara and the Black Sea. Thus, a victory which affected the course of history was realized by the Turks. Mustata Kemal was promoted to full Colonel.
Naval operations - Allied troops make amphibious landings on the Gallipoli peninsula:

  • Landing at Anzac Cove (Arıburnu) made by the Australian and New Zealand Army Corps (ANZAC).
  • Landing at Cape Helles made by the British 29th Division and elements of the Royal Naval Division.
  • French forces make a diversionary landing at Kum Kale on the Asian shore.
 

Lilav

Daimi Üye
Katılım
28 Haziran 2010
Mesajlar
22.427
Tepki
21.987
Puan
113
Yaş
41
Konum
Almanya
26 NİSAN - APRIL 26
Tarihte Bugün - Today in History
Nisan1909.jpg

Hareket Ordusu Kurmay Başkanı Kolağası (Kıdemli Yüzbaşı) Mustafa Kemal,
arkadaşları ile İstanbul'da (Nisan 1909)
[FONT=&quot]1937 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'da Irak D[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]leri Bakan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Naci Elasil'i Kabul[FONT=&quot]ü.
[FONT=&quot]1936 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeri k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z karde[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i Makbule Han[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n k[FONT=&quot]öş[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ne gidi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, bir s[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]re kald[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ktan sonra d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü.
[FONT=&quot]1935 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'da Milletleraras[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Kad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nlar Kongresi Heyeti ile Balkan Ekonomi Konseyi [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]yelerini ayr[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ayr[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ka[FONT=&quot]bul[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] ve Milletleraras[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Kad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n Kongresi Heyetine s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]yledikleri: "T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk kad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n d[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nya kad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]na elini vererek d[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nyan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n bar[FONT=&quot]ış[FONT=&quot] ve g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]venli[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]aca[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]na emin olabilirsiniz[FONT=&quot]."
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, saat 17.00'de [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'da, Sovyet sanat[FONT=&quot]çı[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı ş[FONT=&quot]erefine bir [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ay vermesi. Bu [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ayda, Milletleraras[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Kad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nlar [FONT=&quot]Kongresi Heyeti ile Balkan Ekonomi Konseyi [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]yeleri de ha[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r bulunmu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tur.
[FONT=&quot]1933 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeri Ankara Halkevi'ne gelerek, T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk Tarihi Tetkik Cemiyeti'nin toplant[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kanl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k yapmas[FONT=&quot]ı.
[FONT=&quot]1932 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeri K[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ıç[FONT=&quot] Ali Bey'in evine gidi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, daha sonra Marmara k[FONT=&quot]öş[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]'ne geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'ya d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]şü.
1926 - Atatürk'ün, Ankara'da Türkocakları delegelerine demeci: "Biz doğrudan doğruya milliyetperveriz ve Türk milliyetçisiyiz; Cumhuriyetimizin dayanağı Türk topluluğudur."
1920 - [FONT=&quot] [FONT=&quot]Mustafa Kemal, Sovyet Hükümeti'nden savaş malzemesi istedi.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Sovyet H[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k[FONT=&quot]û[FONT=&quot]meti'ne harp malzemesi yard[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı [FONT=&quot]isteyen mektubu. (Bu mektuba, 3 Haziran 1920'de Sovyet D[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]leri Komiseri [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]erin cevap vermi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir). [Kocatürk]
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, kolordulara, "Genelkurmay Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]'na, T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiye B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Millet Meclisi karar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yla Albay [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]smet (İn[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]) Bey'in se[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ildi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ini ve g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]reve ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]lad[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]" bildiren genelgesi. [Kocatürk]
San Remo'daki konferans sona erdi. Buradaki kararlar Sevr Antlaşması'nın temelini oluşturacaktır.
[FONT=&quot]1917 (Nisan sonu) - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, İstanbul'da bulunan Salih (Bozok) Bey'e telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "Seni ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]yaverim olarak yan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ma almak istiyorum. Kabul [FONT=&quot]etti[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]in takdirde bana telgrafla bilgi vermelisin!" (Kaynakta, bu telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n tarihi belirtilmemi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir. Olay[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n seyri, s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]z konusu tarihin Nisan 1917 sonlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] olabilece[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ini d[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot]nd[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rmektedir. Salih Bozok, hemen g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]revi ka[FONT=&quot]bul etti[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ini bildiren bir telgraf [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ekmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot], atanmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] takiben de 9 May[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s 1917 g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] Diyarbak[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r'a gelmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir). [Kocatürk]
[FONT=&quot]1916 - Ruslar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, do[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u cephesinde 14. Alay'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n sa[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot] kanad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na taarruzu, fakat, kuvvetlerimiz taraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan geri p[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]sk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rt[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lmesi[FONT=&quot].
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, beraberindekilerle sabah 14. Alay cephesine hareketi, geceyi Tu k[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nde ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]iri[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
[FONT=&quot]1915 - İtilaf Devletleri arasında ikinci gizli anlaşma (Lond[FONT=&quot]ra).
[FONT=&quot]1915 - Ç[FONT=&quot]anakkale'deki [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]ngiliz [FONT=&quot]çı[FONT=&quot]karma ve taarruzunun g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nd[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]z ve gece devam edi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i; ancak Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk komutas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndaki kuvvetle[FONT=&quot]rimizin, siperlerini kahramanca savunmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ve Conkbay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı ü[FONT=&quot]zerinden yeni bir taarruzu kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda d[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]man[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z kal[FONT=&quot]ışı[FONT=&quot] (Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk, bug[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] taarruzu -daha sonra- Kemalyeri [FONT=&quot]ad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] verilecek olan yerden y[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]netmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot], Kanl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rt-K[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rm[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rt hat[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndaki d[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]man a[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]r kay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]plar vererek k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ya [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ekilmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir.
[FONT=&quot]1915 (25-26) - 19. T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]men'e ait baz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] alaylar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, Ar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]burnu cephesinde d[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]mana gece taarruzu (57. Alay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n taarruzu ile 180 rak[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ml[FONT=&quot]ı [FONT=&quot]tepe zaptedilmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot], 27. Alay taraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan baz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] tepeler ele ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]irilmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] ise de 77. Alay'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, taarruz edi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ine ra[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]men d[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]man[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n [FONT=&quot]ate[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] bask[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] alt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda [FONT=&quot]çö[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lme g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]stermesi nedeniyle sonu[FONT=&quot]ç [FONT=&quot]elde edilememi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir.
1915 - Australian submarine AE2 becomes the first Allied vessel to pass through the Dardanelles into the Sea of Marmara.
Consolidation at Helles and Anzac; evacuation of 'Y' Beach.
 

Lilav

Daimi Üye
Katılım
28 Haziran 2010
Mesajlar
22.427
Tepki
21.987
Puan
113
Yaş
41
Konum
Almanya
27 NİSAN - APRIL 27
Tarihte Bugün - Today in History

27Nisan1930.jpg


27 Nisan 1930
Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal, Ankara'da Türk Ocağı Kurultay delegeleri ile
[FONT=&quot]1937 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya K[FONT=&quot]öş[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]'nde Irak D[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]leri Bakan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Naci [FONT=&quot]Elasil [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]erefine verilen [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ay ziyafetinde bulunmas[FONT=&quot]ı.
[FONT=&quot]1935 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ankara'da T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk Tayyare Cemiyeti Merkezi'ni zi[FONT=&quot]yareti ve "T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkku[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]u" [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]yelerinin [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]malar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda bilgi [FONT=&quot]al[FONT=&quot]ışı.
1934 - Haftalık resmi tatil, cuma gününden pazara alındı.
[FONT=&quot]1933 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Razgrad olay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] protesto amac[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yla yap[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lan gen[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]lik g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]sterisinin izin al[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nmadan yap[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] nedeniyle kovu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]turmaya ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ilmesi [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerine, izinsiz g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]steriyle ilgileri olmad[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] bildiren T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk Talebe Birli[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i Kongresi daim[FONT=&quot]î[FONT=&quot] delegelerine telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "Gen[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]li[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]in [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]kan, hassas ve milliyet[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]i yeti[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mesi esas dileklerimizdendir. Gen[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]lik her t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rl[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] faaliyetlerinde Cumhuriyet kanunlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na ve Cumhuriyet kuvvetlerinin usul ve kurallar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na uymaya da dikkatli olmal[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]d[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r. Cumhuriyet h[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]metinin mill[FONT=&quot]î[FONT=&quot] meselelerde vazifesini bilir oldu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]una ve kanunlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n ve adl[FONT=&quot]î[FONT=&quot] kuvvetlerin adaletine emin olunuz."[FONT=&quot] [Kocatürk]
1931 - Atatürk'ün, milletvekili seçiminin sonuçlanması nedeniyle millete bildirgesi: "...Yeni seçilen milletvekili arkadaşlarımla birlikte gösterilen güvene lâyık olmak için bütün kuvvetimizi sarf edeceğimizi kamuoyuna arz ederim."
1930 - Türk Ocakları Kurultayı Ankara'da toplandı.
Atatürk'ün Türk Ocakları VI. Kurultayı toplantısına katılması.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ankara'da T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkocaklar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]VI. [FONT=&quot]Kurultay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]malar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] izlemesi.
Atatürk’ün Türk Ocağı’nda ve Ankara Halkevi’nde katıldığı bazı önemli olaylar.
()
1927 - Türkiye'de ilk radyo yayını başladı. ''Türk Telsiz Telefon AŞ adıyla çalışmalarına başlayan özel kuruluş, yayınlarını 1938'de devlet radyosu kurulana kadar sürdürdü.
[FONT=&quot]1921 - [FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]stanbul'dan Anadolu'ya ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]mek [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zere [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]nebolu'ya gelen [FONT=&quot]Ş[FONT=&quot]ehzade [FONT=&quot]Ö[FONT=&quot]mer Faruk Efendi'ye, Anadolu'ya ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]mesinin sak[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ncal[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] olaca[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] bildiren telgraf[FONT=&quot]ı.
1920 - Fevzi Paşa'nın Ankara'ya gelişi.[FONT=&quot]
Fevzi Paşa (Mareşal Çakmak), TBMM'de bir konuşma yaptı.
TBMM adına Padişah Vahdettin'e telgraf çekilmesi.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]leden sonra Ankara'ya gelen Fevzi ([FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]akmak) Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'y[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] istasyonda kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]lamas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot].
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Fevzi ([FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]akmak) Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n Ankara'ya geldi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ini bildiren genelgesi: "Sab[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k Harbiye Naz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Fevzi Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a, milletin varl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kurtarma yolundaki m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]cadelesine bundan sonra [FONT=&quot]Anadolu'da kat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lmak [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zere İstanbul'dan Ankara'ya gelmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir."
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiye B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Millet Meclisi ad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na Padi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ah Vahdettin'e telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "Mill[FONT=&quot]î[FONT=&quot] savunmam[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], d[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]manlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n bayraklar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] babalar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n ocaklar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]st[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nden [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ekilinceye kadar terk edemeyiz, İstanbul mabetleri etraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda d[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]man asker[FONT=&quot]leri gezdik[FONT=&quot]çe, [FONT=&quot]özvatan topraklar[FONT=&quot]ı [FONT=&quot]üst[FONT=&quot]ünden yabanc[FONT=&quot]ı adamlar[FONT=&quot]ın ayaklar[FONT=&quot]ı [FONT=&quot]çekilmedik[FONT=&quot]çe, biz m[FONT=&quot]ücadelemizde devam etmeye mecburuz. Kendi h[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]metimizin idaresi alt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda bedbaht ve fakir ya[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]amak, yabanc[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] esareti kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] kavu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]aca[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z huzur ve mutlulu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]a bin kere [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]st[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nd[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r."
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiye B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Millet Meclisi'nin a[FONT=&quot]çı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ışı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kutlayan Anadolu Kad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]dafaa-i Vatan Cemiyeti'ne te[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ekk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r telgraf[FONT=&quot]ı.[FONT=&quot] [FONT=&quot] [Kocatürk]
[FONT=&quot]1916 - Ruslar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, iki g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nd[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r devam eden taarruzlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]a u[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ramas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerine geri [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ekilmeleri[FONT=&quot]. [FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ruslar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n geri [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ekilmeleri [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerine 14. Alay cep[FONT=&quot]hesinden ayr[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]larak G[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeldere'deki ordug[FONT=&quot]â[FONT=&quot]ha d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü.
1915 - İngiliz denizaltı gemilerinin Marmara’da denizaltı savaşına başlamaları ve Barbaros zırhlısının bir denizaltı tarafından batırılması.
[FONT=&quot]1915 - 3. Kolordu Komutan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Esat (B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lkat) Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'e yaz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kutlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m. Raporlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]komutanl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k Vek[FONT=&quot]â[FONT=&quot]leti Y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ksek Makam[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na arz ediyorum. ...Emrinize verilen [FONT=&quot]33. Alay'la birlikte d[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]man[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] denize d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]z! Donanmam[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z, [FONT=&quot]bizi ate[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]iyle destekleyecektir. Tanr[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n yard[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] bizimledir!"
İ[FONT=&quot]ngiliz birliklerinin, Ar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]burnu'ndan asker [FONT=&quot]çı[FONT=&quot]kartmaya devam etmeleri, Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n[FONT=&quot] emri ile 19. T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]men birliklerinin d[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]ma[FONT=&quot]na yeni bir taarruzu (Bug[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] taarruz ve [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]arp[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]malarda[FONT=&quot] [FONT=&quot]yer yer ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lar kazan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]sa da fazla subay ve er kayb[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], askerlerdeki genel yorgunluk nedeniyle takviye zorunlu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u [FONT=&quot]do[FONT=&quot]ğmu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tur. Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk, raporunda, son iki g[FONT=&quot]ündeki ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ar[FONT=&quot]ılar[FONT=&quot]ı [FONT=&quot]sonu[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]land[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]racak olan bug[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] harek[FONT=&quot]â[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n ba[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kuvvetlerce iyi de[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]erlendirilememi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] oldu[FONT=&quot]ğunu belirtmektedir. [Kocatürk]
1915 - Dardanelles: Under the command of Mustafa Kemal, the Turks mount a counter-attack but fail to drive the Anzacs into the sea.
AE2 was the first submarine to penetrate the Dardanelles (when her torpedoes were exhausted and she was attacked by Turkish gunboats the submarine was scuttled and her crew captured in the Sea of Marmara).
British submarine E14 passes through the Dardanelles.
1909 - Ayan ve Mebusan Meclislerinin müşterek toplantısında alınan karar gereğince fetva ile İkinci Abdülhamit'in tahttan indirilerek yerine V. Mehmet (Reşat)'in padişah yapılması.
Osmanlı Padişahı II. Abdülhamit 31 Mart olaylarında sorumluluk taşıdığı gerekçesiyle İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin baskısıyla tahttan indirilip Selanik’e sürülürken, yerine V. Mehmet Reşat geçti.
1909 - Abdülhamit II deposed and succeeded by Mehmet V, following occupation of Istanbul by Operational Army.
The Ottoman Sultan Abdülhamid II was deposed and exiled to Salonika (Thessalonica) due to the pressure of the Committee of Union and Progress and the justification that he was instrumental in the 31 March Incidents. Mehmet Reşat V ascended the throne.
 

Lilav

Daimi Üye
Katılım
28 Haziran 2010
Mesajlar
22.427
Tepki
21.987
Puan
113
Yaş
41
Konum
Almanya
28 NİSAN - APRIL 28
Tarihte Bugün - Today in History
Nisan1909.jpg

Hareket Ordusu Kurmay Başkanı Kolağası (Kıdemli Yüzbaşı) Mustafa Kemal,
arkadaşları ile İstanbul'da (Nisan 1909)
1937 - Atatürk'ün, akşamüzeri Ankara Numune Hastanesi'ni ziyareti, akşam kız kardeşi Makbule Hanım'ın kaldığı köşke gelişi ve akşam yemeğini burada yemesi.
1935 - Atatürk'ün, Hilâliahmer'e "Kızılay" adını verişinin Kızılay Kurultayı'nda alkışlarla kabul edilişi.
Atatürk'ün, Çankaya'da Recep Peker ve Tevfik Rüştü Aras'ı kabulü.
1933 - Atatürk'ün, akşamüzeri Ankara Halkevi'ne gelerek, Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti'nin toplantısına başkanlık yapması.
1930 - Türk Ocakları VI: Kurultayı’nın son gününde Türk Tarihi Tetkik Heyeti oluşturulması kararı alındı.
1927 - Atatürk'ün, Türkocakları IV. Kurultayı üyelerini kabulü ve görüşmesi.
1923 - Atatürk'ün, teklif edilen Rize hemşeriliğini kabul ettiğine dair Rize İl İdare Meclisi'ne yazısı.
1921 - İngilizler Malta'da tutuklu bulunan sürgünlerden kırk kişiyi serbest bıraktı.
İzmit'in, İngilizlerin ayrılışı üzerine Yunanlılar tarafından işgali.
1920 - Anadolu'da Padişahın ve onun hükümetinin yönetimini kurmak amacı ile Anadolu fevkalade Müfettişi Umumiliği kurulduğunda ve müfettişliğe Müşir Zeki Paşa'nın atandığına dair İstanbul Hükümeti'nin kararnamesi.
1920 - İstanbul Hükümeti, Anadolu'da Padişah Hükümeti'nin yönetimini kurmak amacı ile "Anadolu Fevkalade Müfettiş-i Umumiliği'ni oluşturan kararnameyi yayınladı. (Bu örgüt, 3 Kasım 1920'de kaldırıldı).
1919 - Divan-ı Harb-i Örfi'nin İstanbul'da duruşmalara başlaması
1918 - İstanbul'da daha önce tutuklanmış bulunan İttihatçılar, devleti savaşa sokmak, çeşitli yolsuzluklarda bulunmak gibi suçlardan dolayı yargılanmaya başladı.
1916 - Atatürk'ün, beraberindekilerle sabah Güzeldere'den ayrılarak Duhan'a gelişi.
1915 - ''Hilal-i Ahmer''in adı ''Kızılay''a çevrildi.
1915 - Seddülbahir'de "1. Kirte Savaşı" olarakbilinen muharebe.
Atatürk'ün, Arıburnu cephesindeki 25-27 Nisan günlerindeki büyük başarıları takiben subay ve er kaybı, askerin yorgunluğu, sevk ve idaredeki bazı eksiklikler nedeniyle taarruzları bir süre durdurma ve bulunulan çizgide savunmaya geçme kararı (Yeni taarruza hazırlık için 3. Kolordu'dan kuvvet istemişse de bu takviye bir süre gönderilememiştir. Düşman bugün de çıkarmaya devam ederek ileri hatlarını takviye etmiş, bazı taarruzlarda bulunmuşsa da başarı sağlayamamıştır).
1915 - Dardanelles: First Battle of Krithia. The Allied advance is repelled.
British and French forces suffer 3,000 casualties for little gain.
The Anzac landing is reinforced by four battalions from the Royal Naval Division.
 

Lilav

Daimi Üye
Katılım
28 Haziran 2010
Mesajlar
22.427
Tepki
21.987
Puan
113
Yaş
41
Konum
Almanya
29 NİSAN - APRIL 29
Tarihte Bugün - Today in History
Nisan1909.jpg

Hareket Ordusu Kurmay Başkanı Kolağası (Kıdemli Yüzbaşı) Mustafa Kemal,
arkadaşları ile İstanbul'da (Nisan 1909)
[FONT=&quot]1935 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Kad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n Esirgeme Kurumu'nun Ankara Orduevi'nde d[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zenledi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i geceyi [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ereflendirmesi ve Kurum [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]yelerinden birinin verdi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i izahatta "yoksul kad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nlara yard[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m ediyoruz" c[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]mlesi [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerine yazd[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rd[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]klar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...Kad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n denilen varl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k, kendili[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]inden y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ksek bir varl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]kt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r. Onun yoksullu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u olamaz. Kad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na yoksul demek, onun ba[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan kopup ge[FONT=&quot]len b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n be[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]eriyetin yoksullu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u demektir. E[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]er insanl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k bu halde ise, kad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na yoksul demek l[FONT=&quot]â[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lebilir. Ger[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ek [FONT=&quot]bu mudur? E[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]er kad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n d[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nyada [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]an, ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kazanan, zengin olan, madd[FONT=&quot]î[FONT=&quot] ve manev[FONT=&quot]î[FONT=&quot] zengin eden insanlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] yeti[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tirmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]se, ona yoksul s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]fat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] verilebilir mi? Verenler varsa, on[FONT=&quot]lara nank[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r denirse do[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ru olmaz m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]? Bizce, T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiye Cumhuriyeti anlam[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nca kad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk tarihinde oldu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u gibi, [FONT=&quot]bug[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n de en muhterem mevkide, her [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]eyin [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]st[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nde y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ksek [FONT=&quot]ve [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]erefli bir varl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]kt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r."
[FONT=&quot]1933 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]leden sonra Ankara Halkevi'ne gelerek. T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk Tarihi Tetkik Cemiyeti'nin toplant[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kanl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k yapmas[FONT=&quot]ı.
1930 - İlk Türk Kadın Yargıçlar (Nezahet Güreli ve Beyhan Hanım) Asliye Mahkemesi üyeliğine atandı.
Türkiye'de mesleklerinde ilk olan kadınlar:

İlk Kadın Avukat - Süreyya Ağaoğlu
İlk Kadın Bakan - Prof. Dr. Türkan Akyol
İlk Kadın Başbakan - Prof. Dr. Tansu Çiller
İlk Kadın Belediye Başkanları - Müfide İlhan, Sadiye Ardahan
İlk Kadın Büyükelçi - Filiz Dinçmen
İlk Kadın Çöpçü - Elif Yazgandır
İlk Kadın Danıştay Başkanı - Füruzan İkincioğulları
İlk Kadın Danıştay Üyesi - Şükran Esmerer
İlk Kadın Dışişlerinde görev alan - Adile Ayla
İlk Kadın Dişhekimi - Ferdane Bozboğan Erberk
İlk Kadın Doktor - Safiye Ali
İlk Kadın Dünya Güzeli - Keriman Halis
İlk Kadın Eczacı - Rukiye Kanat Arran
İlk Kadın Emniyet Müdürü - Feriha Sanerk
İlk Kadın Fotoğrafçı - Semiha Es
İlk Kadın Gazeteci - Selma Rıza
İlk Kadın Genel Müdür - Mükerrem Aker
İlk Kadın Hakim - Suat Berk
İlk Kadın Haz. Genel Müdürü - Aysel Gönül Öymen
İlk Kadın Hemşire - Esma Deniz
İlk Kadın Hesap Uzmanı - Müşerref Çallılar
İlk Kadın Heykeltraş - Sabiha Bengütaş
İlk Kadın Jet Pilotu - Leman Altınçekiç
İlk Kadın Karakol Amiri - Nevlan Kulak
İlk Kadın Kaymakam - Özlem Bozkurt
İlk Kadın Kimyacı - Remziye Hisar
İlk Kadın Makinist - Seher Aytaç
İlk Kadın Milli Eğitim Müdürü - Güler Karakülay
İlk Kadın Milli Maç Hakemi - Lale Orta
İlk Kadın Muhtar - Gül Esin
İlk Kadın Mühendis - Sabiha Gürayman
İlk Kadın Müzeci - Seniha Sami
İlk Kadın Orman Mühendisi - Binnaz Zehra Sert
İlk Kadın Petrol Mühendisi - Halide Ural Türktan
İlk Kadın Pilot - Sabiha Gökçen
İlk Kadın Polis Memuru - Betül Diker
İlk Kadın Profesör - Prof. Dr. Fazıla Şevket Giz
İlk Kadın Radyo Spikeri - Emel Gazimihal
İlk Kadın Rektör - Prof. Dr. Safet Rıza Alpar
İlk Kadın Savcılar - Işık Tüzünkan Koçhisaroğlu, N. Meliha Sanu
İlk Kadın Sayıştay Üyesi - Fahrünisa Etmen
İlk Kadın Sendika Başkanı - Dervişe Koç
1930 - The first women judges are appointed.
[FONT=&quot]1926 - Ecnebilerin kabotaj hakkının nihayet bulması.
1920 - [FONT=&quot]Hıyanet-i Vatan Kanunu'nun TBMM'de kabulü.
([FONT=&quot])
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Konya'da 12. Kolordu Komutan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Fahrettin (Altay) Bey'e, [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]air Mehmet Akif'in Burdur'dan milletvekili se[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ilmesinin teminini isteyen telgraf[FONT=&quot]ı.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, yeni kurulan Orenburg İsl[FONT=&quot]â[FONT=&quot]m H[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k[FONT=&quot]û[FONT=&quot]meti'ne tebrik telgraf[FONT=&quot]ı.
[FONT=&quot]1919 - [FONT=&quot]Harbiye Naz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]Ş[FONT=&quot]akir Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] Nezaret'e davet ederek "T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rklerin Rumlarla yapt[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] bask[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] yerinde incele[FONT=&quot]mek ve [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nlemek [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zere Karadeniz b[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]lgesine m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]fetti[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] olarak g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nderilmesi"nin kararla[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ld[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] bildirmesi.
1919 - Antalya'nın İşgali
İtalyan birliklerinin Mondros barışı uyarınca Antalya'yı işgali. Bölgede güvenliğini sağlamak amacı ile aniden yapıldı. Halka baskı yapmaktan kaçındılar. Şehzade Abdülrahim başkanlığındaki bir kurul Antalya'ya gelerek Hürriyet ve İtilâf partisinin Antalya şubesini kurdular. İtalyanlar halkla çatışmadılar ve Millî Mücadele ile ters düşmediler. Hatta İtalyan istihbarat örgütü Batı cephesindeki gelişmeler hakkında bilgiler aktardı. İki yıl kadar süren işgal 9.7.1921 tarihinde sona ermiştir.
[FONT=&quot]Kaynak:Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Sözlüğü 1918-2000
1916 - 29 Nisan 1916 tarihinde Irak Cephesinde kazanılan Kut’ül-Ammare zaferi.
Kaynak:
1916 - British forces under siege at Kut surrender to Khalil Pasha, Baghdad's military governor.
The siege of Kut-al-Amara lasted 147 days, before the 11,800 British and Indian troops inside the garrison town finally surrendered to the Ottomans.
[FONT=&quot]1915 - İ[FONT=&quot]ngilizlerin, Ar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]burnu cephesinde sa[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot] kanad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerine ta[FONT=&quot]arruz giri[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]imi; fakat kuvvetlerimizin kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot] taarruzu ile p[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]s[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rt[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lmesi[FONT=&quot].
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am 19. T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]men birliklerinin komutan ve su[FONT=&quot]baylar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na emri: "...[FONT=&quot]İ[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]allah kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zdaki d[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]mana son kesin darbeyi vuraca[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]z. Be[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n ve be[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] geceden beri takdire de[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]er kahramanl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]klar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k[FONT=&quot]â[FONT=&quot]fat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] toplamak i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in bu[FONT=&quot]lundu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]unuz mevzilerin bu gece tahkimat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] art[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rarak k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]tala[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n ba[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]lant[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], d[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zen, emir ve komutas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] bir daha kuv[FONT=&quot]vetlendirmek ve yedek kuvvetinizi l[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zumunda hemen kullanacak bir halde bulundurmak hususunda [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]imdiye kadar [FONT=&quot]g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]sterdi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]iniz gayrete devam etmenizi ve askerlerinizi m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]mk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n oldu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u kadar [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ok istirahat ettirmek ve uyutmak y[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nlerini g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]z [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nde tutman[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] tavsiye ederim."
1915 - HMA Submarine AE2 sunk in the Sea of Marmara.

AE2 was the first submarine to penetrate the Dardanelles. For five days the AE2 carried out orders to disrupt Turkish shipping. When her torpedoes were exhausted and she was attacked by Turkish gunboats the submarine was scuttled and her crew captured.
 

Lilav

Daimi Üye
Katılım
28 Haziran 2010
Mesajlar
22.427
Tepki
21.987
Puan
113
Yaş
41
Konum
Almanya
30 NİSAN - APRIL 30
Tarihte Bugün - Today in History
Nisan1909.jpg

Hareket Ordusu Kurmay Başkanı Kolağası (Kıdemli Yüzbaşı) Mustafa Kemal,
arkadaşları ile İstanbul'da (Nisan 1909)
[FONT=&quot]1934 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, İsmet Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'yla beraber trenle Ankara'dan İstanbul'a hareketi.
1933 - İstanbul'da öğrenciler, Bulgaristan'ın Deliorman bölgesindeki Razgrad'da Türk mezarlığına yapılan saldırıyı protesto etmek için gösteriler yaptı. Bulgar Başkonsolosluğu önünde toplanan bir grup öğrencinin yanısıra bir grup da Bulgar mezarlığına siyah çelenk bıraktı.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeri Ankara Halkevi'ne gelerek, T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk Tarihi Tetkik Cemiyeti'nin toplant[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kanl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k yapmas[FONT=&quot]ı.
1921 - Malta'dan 33 kişi daha serbest bırakıldı. Ancak İngilizler, Milli Mücadele'de görev alabilecekleri tahmin edilen bazı tutukluları salıvermedi.
[FONT=&quot]1920 - [FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n,[FONT=&quot][FONT=&quot]T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiye B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Millet Meclisi'nin a[FONT=&quot]çı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ışı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]bir nota ile Avrupa [FONT=&quot] devletleri dışişleri bakanlıklarına[FONT=&quot]bildirmesi.
1919 - Mustafa Kemal, Dokuzuncu Ordu Müfettişliği'ne atandı.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, 9. Ordu K[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]taat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]fetti[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]li[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i'ne atanmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n [FONT=&quot]Vahdettin taraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan onaylanmas[FONT=&quot]ı.
30 Nısan 1919 Tarihinde 9 ncu Ordu Kıtaatı Müfettişliği'ne tayin edilmiş ve seneyi mezkûre Temmuzu'nun beşinde İstanbul Hükümet-i sakıtasınca memuriyetine hitam verilmiştir.
Kaynak:
[FONT=&quot]Harbiye Nezareti'nin, Sadaret'e yaz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...Mustafa Kemal Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a taraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan yap[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lacak tebligat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] emri alt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda bulunacak [FONT=&quot]olan vil[FONT=&quot]â[FONT=&quot]yet m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lk[FONT=&quot]î[FONT=&quot] memurlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n yerine getirmelerinin genel*[FONT=&quot]ge ile duyurulmas[FONT=&quot]ı.[FONT=&quot]"
İngilizlerin Kars'ın yönetimini Ermenilere devretmesi.
1919 - Mustafa Kemal is appointed Inspector of the 9th Army, based in Erzurum, and is granted extensive powers.
1917 - [FONT=&quot]Rus kuvvetlerinin Mu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]'u bo[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]altmalar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ve 2. Ordu'ya ait ke[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]if kollar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am Mu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]'u geri al[FONT=&quot]ışı.
[FONT=&quot]1915 - Ar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]burnu cephesinde d[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]man[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, sa[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot] kanad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerindeki [FONT=&quot]siperlere taarruzu, fakat birliklerimizin s[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ng[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] h[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]cumuyla [FONT=&quot]p[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]sk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rt[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lmesi.[FONT=&quot]
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, b[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]lge komutanlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Kemalyeri'nde toplayarak onlara yap[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] gerekenler hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda[FONT=&quot] [FONT=&quot]s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]zl[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] emri: "Kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zda bulunan d[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]man[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] mutlaka [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]lerek denize d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]kmek l[FONT=&quot]â[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m oldu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u kanaatindeyim... [FONT=&quot]İç[FONT=&quot]imizde ve komuta etti[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]imiz askerlerde Balkan [FONT=&quot]utanc[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n ikinci bir safhas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]rmekten[FONT=&quot]se burada [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]lmeyi tercih etmeyenlerin bulunaca[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kesinlikle kabul etmem. ..Bu gece kat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lacak taze kuvvetlerle Cenab-[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Hakk'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ce yard[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na s[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]narak yar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n d[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]mana ta[FONT=&quot]arruz etmek niyetindeyim."
[FONT=&quot]3. Kolordu Komutan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Esat (B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lkat) Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'e kut[FONT=&quot]lama telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "Geceli g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nd[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zl[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] devam eden harbi ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ar[FONT=&quot]ı [FONT=&quot]ile y[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]neterek her an bir ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ka surette belirmekte olan feda[FONT=&quot]k[FONT=&quot]â[FONT=&quot]r hizmetlerinizi devam[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] bekler, sizi y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rekten kutlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]."
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, 3. Klordu Komutan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Esat (B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lkat) Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n kutlama yaz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nate[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ekk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]: "Komutan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n yerinde emir [FONT=&quot]ve talimatlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]inde hareket olunduk[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]a, kesin ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lmesi i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k[FONT=&quot]sek [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ahs[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] daha uzun zaman bekletmeyece[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]imi kesinlikle umar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m."
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'e, g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]sterdi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i fedak[FONT=&quot]â[FONT=&quot]rl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k ve kahramanl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]klar nedeniy[FONT=&quot]le "Muharebe [FONT=&quot]G[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]m[FONT=&quot]üş [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]mtiyaz Madalyas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]" verilmesi.[FONT=&quot][Kocatürk]
[FONT=&quot]1913 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Harbiye Nezareti'nde Sadrazam ve Harbiye Naz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Mahmut [FONT=&quot]Ş[FONT=&quot]evket Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'y[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ziyareti[FONT=&quot].
1909 - 13 Nisan (31 Mart) isyanı'nın bastırılarak asayişin sağlanması ile askerî harekâtın son bulması ve harekâta katılan birliklerin garnizonlarına ve kışlalarına dönmeye başlaması. [Kocatürk]
 

Lilav

Daimi Üye
Katılım
28 Haziran 2010
Mesajlar
22.427
Tepki
21.987
Puan
113
Yaş
41
Konum
Almanya

4 MAYIS - MAY 4
Tarihte Bugün - Today in History

AtaturkA01.BMP

4 Mayıs 1931
Atatürk'ün, üçüncü defa Cumhurbaşkanlığına seçilmesi.
1937 - Atatürk'ün Cumhurreisi olarak başkanlık ettiği hükümet toplantısında, Tunceli'de ayaklanmacılara karşı daha etkili saldırılarda bulunulmasını, köylerdeki halkın toplanarak başka yerlere nakledilmesini ve daha başka önlemlerin alınmasını içeren "Tunceli Tenkil Harekâtı" kararları alındı.
Atatürk'ün, öğleden sonra Ankara Numune Hastanesi'ni ziyareti, dönüşteİsmet İnönü'nün köşküne, daha sonra Genelkurmay Başkanlığı'na uğraması.
1935 - Atatürk'ün, öğleden evvel Ankara Numune Hastanesi'ni ziyareti, geceyi kütüphanesinde çalışmakla geçirmesi.
1934 - Atatürk'ün, Yalova'dan Bursa'ya gelerek öğle yemeğini burada yemesi ve tekrar Yalova'ya dönüşü.
1933 - Atatürk'ün, akşam saat 21.30'da İçişleri Bakanı Şükrü Kaya'nın evine gidişi, gece Çankaya'ya dönüşü.
1931 - Mustafa Kemal Paşa TBMM'de üçüncü defa Cumhurbaşkanlığına seçilmesi.
Dördüncü Büyük Millet Meclisi'nin açılışı.
Atatürk'ün, üçüncü defa Cumhurbaşkanı seçilmesi üzerine Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne teşekkürü ve Cumhurbaşkanı sıfatıyla ant içmesi: "Cumhurbaşkanı sıfatıyla, Cumhuriyetin kanunlarına ve millî egemenlik esaslarına riayet ve bunları savunma, Türk milletinin saadetine sadıkane ve bütün kuvvetimle çaba sarf etme, Türk Devleti'ne yönelecek her tehlikeyi tam bir şiddetle men, Türkiye'nin şan ve şerefini koruma ve yükseltmeye ve üstlendiğim görevin gereklerine varlığımı vermekten ayrılmayacağıma -huzurunuzda- namusum üzerine söz vererek ant içerim." [Kocatürk]
Atatürk'ün, Çankaya'da Danimarka Elçisi Schon Peter'in güven mektubunu kabulü ve Elçi'nin söylevine cevap konuşması.
1931 - Atatürk reelected President of the Turkish Republic for the third time.
Fourth Grand National Assembly.
1924 - Atatürk'ün, "New York Herald" muhabirine hilâfet ve yabancı dinî kurumlar hakkında demeci: "...Her adımda patrikhaneler ve hilâfet gibi siyasî, dinî kurumların hukuku ile karşı karşıya geldik. Patrikhanelerin veya hilâfetin itirazlarına maruz olmaksızın hiçbir düzenleme veya ilerici fikir, idare şeklimize sokulamıyordu."
1920 - Bakanlar kurulu toplantısı.
Atatürk'ün, "Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilen esasları ve İcra Vekilleri Heyeti'nde görev alan kişileri bildiren" genelgesi: "Millî iradenin fiilen vatanın mukadderatına el koymuş tanınması, esas ilke olarak kabul edilmiştir."
Maarif Vekaleti (Milli Eğitim Bakanlığı) kuruldu.
Maliye Vekilliğine Hakkı Behiç Bey'in, Maarif Vekilliğine Rıza Nur Bey'in seçilmeleri.
1915 - İngilizlerin, sabah, Arıburnu cephesinden Kabatepe'ye -topçu ateşi desteğinde- asker çıkarmaya başlaması üzerine Atatürk'ün, Kabatepe'deki 77. Alay Komutanı Binbaşı Saip Bey'e emri: "Kuvvetiniz, karaya çıkan düşmanı def etmeye kâfidir. Taarruz edip uzaklaştırınız!" (Taarruz sonucu, çıkarma yapan düşman ağır kayıp vererek tekrar gemilerine dönmüştür). [Kocatürk]
1915 - Turkish attack at Helles.
Australian attack on Gaba Tepe, Gallipoli.
The attack on Gaba Tepe by men of the 11th Battalion was an ill-conceived venture to deny the Turks a vantage point from which they could observe operations around ANZAC Cove. The venture ended in failure.
 
Katılım
11 Temmuz 2008
Mesajlar
8.210
Tepki
8.216
Puan
113
Konum
istanbul
11haziran1930.jpg


11 Haziran 1930
Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal, İstanbul'da halk arasında

11haziran1937.jpg


11 Haziran 1937
Cumhurbaşkanı Atatürk, Trabzon'da

adsz1y.jpg


11 Haziran 1937
Trabzon gezisinde
ataturktrabzonchpcelalp.jpg


Atatürk'ün Trabzon'a 1937 yılında son gelişleri.
Atatürk'ün sol arkasında, bastonlu şahıs o zamanın
CHP Trabzon İl Başkanı olan Celal Pulathaneli'dir.
Sağ tarafında Trabzon valisi bulunmaktadır. (Haziran 1937)








11 Haziran

1938 - Atatürk'ün, Ankara'dan İstanbul'a gelen Başbakan Celâl Bayar'ı Savarona yatında kabulü.

1937 - Atatürk, bütün çiftliklerini ve mallarını millete bağışladığını açıkladı.

Atatürk, kendi tasarrufunda bulunan bütün çiftlikleri, tesisleri, demirbaşları ve hayvanlarıyla devlete bağışladı.

Atatürk, Trabzon'da yaptığı açıklamada çiftliklerini, içindeki bütün gayri menkulleriyle birlikte milletine bağışladığını açıkladı.

Atatürk'ün, Trabzon'da otomobille şehri gezmesi, Vilâyet Konağı'nı, Halkevi'ni, Parti Merkezi'ni, Belediye'yi, Komutanlığı ziyaretleri ve halkın gösterdiği büyük sevgi nedeniyle Başbakan İsmet İnönü'ye telgrafı: "...Bu kadar saygı ve bağlılık ifade eden millî heyecan karşısında bir naçiz kalbin durmaması, yine o millî heyecanın verdiği kuvvet sayesinde ancak mümkün olabilmiştir!"

Atatürk'ün, Başbakanlığa, bütün çiftliklerini ve mallarını hazineye bağışladığını bildiren telgrafı: "...Kullanma yetkim altındaki bu çiftlikleri, bütün tesisleri, hayvanları ve demirbaşları ile beraber, hazineye hediye ediyorum. Gereken kanunî işlemin yapılmasını dilerim." (Resmî işlemler 11 Mayıs 1938 günü tamamlanarak Atatürk tarafından imzalanmıştır).

Atatürk'ün, Trabzon'da gece şerefine verilen gardenparti'de bulunuşu. [Kocatürk]

1934 - Atatürk'ün, öğleden sonra Ankara Halkevi'ni ziyareti.

1933 - Cumhuriyet'in ilanının 10'uncu yıldönümünü kutlama kanunu çıkarıldı.

Atatürk'ün, Afgan Kralı Nadir Han'a kardeşinin ölümü sebebiyle başsağlığı telgrafı.

1932 - Atatürk'ün, Çankaya'da İsmet Paşa'yı kabulü ve görüşmesi.

Atatürk'ün gece, Ankara Halkevi'nde Aka Gündüz'ün yazdığı "Mavi Yıldırım" adlı oyunu seyretmesi.

1930 - TC Merkez Bankası Kuruluş Kanunu kabul edildi.

Yasa ile banknot çıkarma hakkı, Maliye Bakanlığı'ndan alınarak Merkez Bankası'na verildi.

Atatürk'ün, Ankara'dan İstanbul'a gelişi.

1930 - The Turkish Central Bank is established.

1929 - Türkiye-Romanya Ticaret ve Seyrüsefer Antlaşması imzalandı.

İstanbul'da hayat pahalılığı 1914'ten 1929'a 16 kat arttı.

Atatürk'ün, Basın Cemiyeti Genel Kurulu'nun saygı telgrafına cevabı: "Genel Kurul toplantısı münasebetiyle hakkımda gösterilen hislere teşekkür ederim."

1928 - Atatürk'ün, Dolmabahçe Sarayı'nda Avrupa'dan dönen Türkiye iş Bankası Genel Müdürü Celâl (Bayar) Bey'i kabulü.

1926 - Atatürk'ün, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin tatile girmesi nedeniyle gönderdiği telgrafa cevabı: "...Her toplantı yılı memlekete feyiz ve mutluluk temin eden Meclisinize teşek*kür ve saygılarımın arzını dilerim."

Atatürk'ün, Bursa'da küçük gezintiler yapması.

1920 - Atatürk'ün, Bolu-Düzce isyanını bastırmak üzere gönderdiği efelerin dönüşü nedeniyle Demirci Mehmet Efe'ye teşekkür mektubu: "Kahraman efelerinizi size gönderiyorum. Aydın'ın bu doğru özlü ve fedakâr evlâtları Bolu-Düzce yöresinde memleketimizi düşmanların esaretine düşürmeye çalışan hainleri pek kahramanca, fedakârane ortadan kaldırdılar ve vatanımıza büyük hizmetler yaptılar. Allah iki cihanda aziz etsin!"

Cemal Paşa'nın, Moskova'dan Atatürk'e mektubu: "Benim Türkistan, Afganistan ve Hindistan dahilinde faaliyet göstermem Rusya hükümeti tarafından derhal kabul olundu. Ben o taraflarda, Halil (Kut) Paşa da İran taraflarında faaliyet göstererek zulüm ve istibdat altında asırlardan beri yaşamakta olan doğu milletlerini İngiliz istibdadından ve zulmünden kurtarmaya çalışacağız." [Kocatürk]

1919 - Mustafa Kemal, kendisini İstanbul'a geri çağıran Vahdettin'e geri dönmeyeceğini bildirdi.

Genelkurmay Başkanı Cevat Paşa'nın, neden İstanbul'a çağrıldığını -gizli olarak- soran Atatürk'e cevabı: "Kıymetli bir generalin Anadolu'da seyahati kamuoyuna iyi bir tesir yapmayacağı cihetle İngilizlerin kendisini istediği..."

Atatürk'ün, Havza'dan Kâzım Karabekir Paşa'ya telgrafı: "...Hükümet, aldatarak İstanbul'a getirtmek plânını izlediğinden ben de mümkün olduğu kadar zaman kazanmak ve karargâhımı memleket içerisine sokmak için aynı usulde mukabele ve yazışma yapmaktayım."

Atatürk'ün, Harbiye Nazırı Şevket Turgut Paşa'nın kendisini İstanbul'a çağıran 8.6.1919 tarihli telgrafına cevabı: "...Davet sebebinin lütfen açıklanmasını rica ederim." [Kocatürk]

1917 -Atatürk'ün, Sekerat'tan hareketle Mahmutlu'ya gelişi, cepheye geçerek 126. ve 34. Alayları denetlemesi, bu alaylara ait mevzilerde incelemelerde bulunması, daha sonra -Mahmutlu üzerinden- Sekerat'a dönüşü.

1913 - Sadrazam Mahmut Şevket Paşa'nın suikast sonucu ölümü.

31 Mart isyanını bastıran Harekat Ordusu'nun komutanı, Sadrazam ve Harbiye Nazırı Mahmut Şevket Paşa öldürüldü. Yeni Sadrazam olarak Sait Halim Paşa göreve başladı.

1868 - Kızılay, 'Mecruhin ve Marda-yı Askeriyye İmdat ve Muavenet Cemiyeti' adı altında kuruldu.
 

Lilav

Daimi Üye
Katılım
28 Haziran 2010
Mesajlar
22.427
Tepki
21.987
Puan
113
Yaş
41
Konum
Almanya
12 HAZİRAN - JUNE 12
Tarihte Bugün - Today in History
Haziran1919.jpg


Dokuzuncu Ordu Müfettişi Mustafa Kemal Paşa, Amasya'da (Haziran 1919)
1939 - 3645 sayılı kanunla İstanbul Elektrik, Tünel ve Tramvay İdaresi kuruldu.
1937 - Atatürk'ün, modern çiftliklerini devlete bağışlaması.
Atatürk 12 Haziran 1937 sabahı Trabzon'dan İstanbul'a döndü.
Atatürk'ün, sabah 5.30'da İzmir vapuruyla Trabzon'dan İstanbul'a hareketi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin, "Çiftliklerini hazineye bağışlaması nedeniyle Atatürk'e Meclisin samimî hislerinin ve teşekkürlerinin sunulması" kararı.
1936 - Atatürk'ün, Çankaya'da Polonya Büyükelçisi Michel Sokolnicky ve Bulgaristan Büyükelçisi Todor Christov'un güven mektuplarını kabulü.
Atatürk'ün, Çankaya'da İran Elçisi Halil Fahimi'yi kabulü.
1933 - Atatürk'ün hazineye devredeceği mallarında, mirasçıların mahfuz hisselerini önleme amacıyla 2307 sayılı Kanun'un Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabulü: "Gazi Mustafa Kemal Hazretlerinin, Medenî Kanun'un 452. maddesi dairesindeki tasarrufları, mahfuz hisseler hakkındaki hükümden müstesna olup bütün mallarında muteberdir."
1932 - Hicaz Naibi Emir Faysal, Türkiye'yi ziyaret etti.
Atatürk'ün, Çankaya'da Hicaz Umumî Valisi Emir Faysal'ı kabulü, akşam Emir Faysal şerefine Çankaya'da verilen ziyafette konuşması.
1930 - Atatürk'ün, İstanbul'dan Ertuğrul yatı ile Yalova'ya gidişi, yapılmakta olan köşk yapımı ile ilgili bilgi alması, akşam tekrar İstanbul'a dönüşü.
1926 - Yeniçeri Ocağı'nın yerine Eşkinci Askeri Teşkilatı'nın kurulmasına başlandı.
Genç Türkiye Cumhuriyeti'ni Avrupalılara tanıtmak amacıyla 'yüzer sergi' haline dönüştürülen Karadeniz Gemisi İstanbul'dan hareket etti. İsveç'e kadar gidip dönecek olan gemide yerli ürünler ve çeşitli sanat eserlerinin sergileneceği ve geminin uğradığı limanlarda halkın ziyaretine açılacağı açıklandı.
1925 - İstanbul Muallimler Cemiyeti kongresi yapıldı.
1924 - Türkiye'nin ilk sanatoryumu olan Heybeliada Sanatoryumu kuruldu.
1921 - Yunan taarruzu öncesinde, Yunan Kralı, Başbakanı ve Genelkurmay Başkanı İzmir'e geldi.
Atina'dan "İstanbul'a" sesleri arasında uğurlanan Kral Konstantin İzmir'e geldi.
Yunan Kralı Konstantin'in İzmir'e gelişi ve Anadolu'daki Yunan ordusuna bildirisi: "Askerler! Vatanın sesi beni yeniden sizin komutanınız olmaya çağırdı. Elen ülküsü için çarpışıyoruz. İleri!"
Atatürk'ün, Diyarbakır'da bulunan Şeyh Sunusî'nin gönderdiği bayram tebriğine teşekkür cevabı.
1919 - Mustafa Kemal Paşa, Havza'dan Amasya'ya geçti.
Mustafa Kemal Paşa'nın karargahı ile beraber Amasya'ya gelişi.
19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun'da başlayan Kurtuluş Savaşı'nın (Milli Mücadele)'nin ilk adımı,
12 Haziran 1919 tarihinde Mustafa Kemal'in Amasya'ya gelmesiyle devam etmiştir.
Kurtuluş mücadelesinin planları hazırlanmış, Erzurum Kongresi ve Sivas Kongresi'nin toplanmasına burada karar verilmiş, 22 Haziran 1919 tarihinde yayınlanan "Amasya Genelgesi" ile "Milletin İstiklâlini Yine Milletin Azim ve Kararı Kurtaracaktır" denilerek Milli Mücadele burada fiiliyata geçirilmiştir.
Atatürk Amasya'ya ilk kez 12.6.1919 tarihinde gelmiş ve Millî mücadelenin ilk Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'ni burada kurmuştur. Amasya kararları burada alınmıştır. Bu görüşmelerin yapıldığı binanın yıkılmış olması nedeniyle yerine Atatürk anıtı dikilmiştir. Amasya protokolü burada imzalanmıştır.
Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarının Amasya'da Saraydüzü kışlasında vatan için aldıkları 6 maddelik kararname. Sivas'ta ve Erzurum'da Kongreler toplanmasına, temsilcilerin seçim ile gelmesine, bu kararları M. Kemal Paşa, Rauf Orbay ve Kâzım Karabekir'in de içinde bulunduğu bir kurulun uygulamasına, cemiyetlerin serbestçe konuşmalarına, askeri ve mülki teşkilâtın devamına, savunmaya geçilmesine karar alındı. Kaynak:Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Sözlüğü 1918-2000
1919 - Yunanlıların Bergama'yı işgali.
Alaşehir'de oluşturulan gönüllü müfreze ile Yunan kuvvetleri çarpıştı.
1919 - Atatürk'ün, sabah Havza'dan hareketle öğleden sonra Amasya'ya gelişi ve Hükümet Konağı salonunda konuşması: "Hep beraber aziz vatanımızı ve bağımsızlığımızı kurtarmak için bütün gücümüzle çalışacağız!"
Atatürk'ün, Amasya'dan, annesi Zübeyde Hanım'a kartı (Elden gönderilen ve Amasya fotoğrafını içeren bu kartın arkasında "Valdem Zübeyde Hanım'a" yazılıdır; kartta tarih yoktur). (Söz konusu kart, Selanik'te Atatürk'ün doğduğu evin bir odasının duvarında sergilenmektedir).
İngiliz Yüzbaşısı Hurst'un İstanbul'da bulunan İngiliz Yüksek Komiseri Calthorpe'a raporu: "Mustafa Kemal Trabzon ve Erzurum bölgelerini ziyaret etmek istediğini bildirdi."[Kocatürk]
1919 - Mustafa Kemal arrives in Amasya with his commanders after landing in Samsun on May 19 1919 to start the national liberation movement. The decision to hold the Erzurum Congress and Sivas Congress are made in Amasya during this period.
1917 - Atatürk'ün, sabah, Sekerat'tan hareketle Kumik'e uğrayarak Süphantepe'ye gelişi, buradan Çanakçı'ya giderek Yarbay Mürsel (Baku) komutasındaki 12. Tümen'e ait bazı alayların tabur ve bölüklerini denetlemesi, onlara tatbikat yaptırılması, geceyi Çanakçı'da geçirişi.
1913 - Sait Halim Paşa'nın -Mahmut Şevket Paşa'nın öldürülüşü üzerine- Sadrazam oluşu.
1911 - Atatürk'ün, Selanik'ten, İstanbul'da Genelkurmay Birinci Şube Müdürü Albay Pertev (Demirhan) Bey'e mektubu: "Beyefendi Hazretleri, ilişikte arz ve takdim ettiğim 'mesele'nin çözümünde bazı arkadaşlar arasında fikir ayrılığı oluştuğundan, zatıâlinizi rahatsız etme cesaretinde bulundum. Görüşleriniz ve yüksek kararınız, hepimizce inandırıcı olacağından esirgenmemesini rica ederim efendim." ("Beşinci Selanik Kolordusu Erkân-ı Harbiye Birinci Şube İkinci Kısmı'na memur Kolağası Mustafa Kemal" imzasıyla yazılan bu mektuba, Albay Pertev Bey'den gelen cevabın, Atatürk'ün görüşüne uygun olduğu görülmüştür). [Kocatürk]
 

Lilav

Daimi Üye
Katılım
28 Haziran 2010
Mesajlar
22.427
Tepki
21.987
Puan
113
Yaş
41
Konum
Almanya
13 HAZİRAN - JUNE 13
Tarihte Bugün - Today in History

00912.JPG

Gazi Mustafa Kemal Fransa Temsilcisi Franklen Buyyon'la
(Franklin Bouillon - 1921)
Haziran1919.jpg


Dokuzuncu Ordu Müfettişi Mustafa Kemal Paşa, Amasya'da (Haziran 1919)
1937 - Atatürk'ün, çiftliklerini hazineye bağışlaması nedeniyle millet ve Meclis adına kendisine teşekkür telgrafı çeken Başbakan İsmet İnönü'ye cevabı: "...Söz konusu olan hediye, yüksek Türk milletine benim asıl vermeyi düşündüğüm hediye karşısında hiçbir kıymete sahip değildir. Ben, gerektiği zaman en büyük hediyem olmak üzere Türk milletine canımı vereceğim!"
Atatürk'ün, çiftliklerini hazineye bağışlaması nedeniyle Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin samimî hislerini ve teşekkürlerini bildiren telgrafına cevabı: "Yapılan bir vazifedir!"
Atatürk'ün, İzmir vapuru ile Trabzon'dan İstanbul'a gelişi.
Sabiha Gökçenin, kendi kullandığı uçakla Boğaz'ın girişinde, akrobasi hareketleri yaparak İzmir vapurunu karşılaması, Atatürk'ün güverteden gösteriyi izlemesi.
Atatürk'ün, gece Dolmabahçe Sarayı'nda -davet ettiği- Münir Nurettin Selçuk'un konserini izlemesi.
1930 - Atatürk'ün, Dolmabahçe'den motorla Beylerbeyi Sarayı'na gidişi, akşama doğru Boğaziçi'nde bir gezinti yapması, akşam Sığırtmaç Mustafa'yı görmek üzere Şişli Sıhhat Yurdu'na gidişi. (Doktorlar, Sığırtmaç Mustafa'nın Hastane'den çıktığı söylemişlerdir).[Kocatürk]
1928 - Türkiye Cumhuriyeti ile Düyun-ı Umumiye (Osmanlı Genel Borçları) alacaklıları arasında ödemeye ilişkin sözleşme imzalandı.
Atatürk'ün, Dolmabahçe Sarayı'nda Yüksek Askerî Şûra üyelerinden Cevat (Çobanlı) ve Yakup Şevki (Subaşı) Paşalarla, Kolordu Komutanlarından Ali Hikmet (Ayerdem) veŞükrü Naili (Gökberk) Paşaları kabulü
1926 - Atatürk'ün, sabah saat 8.00'de Bursa'dan hareketle Mudanya'ya, buradan da Karadeniz vapuruyla Bandırma'ya gelişi.
Atatürk'ün, Karadeniz vapurunda açılan gezici sergiyi ziyareti ve geminin hatıra defterine yazdıkları: "Sergi, başarıya ulaşmış bir eserdir. Bende gayet iyi izlenimler meydana getirdi. Sunuş tarzı çok iyidir. Hazırlayıcısını takdir ve tebrik ederim."
Atatürk'ün akşam Bandırma'dan Balıkesir'e gelişi.
1922 - Atatürk'ün, Millî Müdafaa Vekili Kâzım (Özalp) Paşa ile beraber Sarıköy istasyonuna gelişi ve vagonda Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa ile görüşmesi. (Atatürk, bu görüşmeyi takiben otomobille Adapazarı'na hareket etmiştir).
Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım ve kız kardeşi Makbule Hanım'ın İstanbul'dan Adapazarı'na gelişi.[Kocatürk]
1921 - Mustafa Kemal, Ankara'ya gelen Fransa Temsilcisi Franklin Bouillon ile görüştü.
Atatürk'ün başkanlığındaki Türk Heyeti ile Franklin Bouillon başkanlığındaki Fransız Heyeti arasında Ankara'da görüşmelerin başlaması.
1920 - Yozgat'ta Çapanoğulları ayaklanması çıktı.
İsyancılar, Köhne kasabasını bastı.
1919 - Havza'dan Amasya'ya geçen Mustafa Kemal, burada yaptığı konuşmada "Memleket elden gidiyor, çarığımızı giyip dağlara çıkmamız gerekecek" dedi.
Atatürk'ün, sabah, kendisini ziyaret eden Amasya heyetine söyledikleri: "Ortada ittihatçılık, İtilâfçılık yoktur; memleket meselesi vardır!"
Atatürk'ün, Amasya'dan, 17. Kolordu Komutan Vekili Albay Bekir Sami (Günsav) Bey'e telgrafı: "...Bütün Anadolu halkı, bağımsızlığı için tek vücut olmuştur. Tüm komutanlar, valiler ve mutasarrıflar kutsal amacımız için işbirliği yapmaya karar vermişlerdir. ...Sivas'ta bir kongre yapılması, kongreye tüm vilâyetlerin delegelerinin katılımı ile kuvvetli bir millî merkez oluşturulması kararlaştırılmıştır."
Amasya Sultan Beyazıt Camii'nde Müftü Abdurrahman Kâmil Efendi'nin vaazı: "Yegâne kurtuluş çaresi halkın doğrudan doğruya egemenliği eline alması ve iradesini kullanmasıdır. Hep beraber Mustafa Kemal Paşa'nın etrafında toplanarak vatanı kurtaracağız!"[Kocatürk]
Dikili'nin Yunanlılar tarafından işgali.
1917 - Atatürk'ün, sabah, Çanakçı'dan hareket ederek Uzunmestan yöresine gelişi, buradaki mevzii incelemesi, Süphan Tepesi'ne çıkışı, akşam Sekerat'a dönüşü.
1891 - İstanbul Arkeoloji Müzesi ziyarete açıldı.
 

Lilav

Daimi Üye
Katılım
28 Haziran 2010
Mesajlar
22.427
Tepki
21.987
Puan
113
Yaş
41
Konum
Almanya
14 HAZİRAN - JUNE 14
Tarihte Bugün - Today in History
Haziran1919.jpg


Dokuzuncu Ordu Müfettişi Mustafa Kemal Paşa, Amasya'da (Haziran 1919)
1938 - Atatürk'ün, Savarona yatından Cenevre'de bulunan Afet (İnan)'a mektubu: "...Tamamen iyileşme ümidi ve şansı kuvvetlidir."
1937 - Hatay'ın Bağımsızlık Antlaşması TBMM tarafından onaylandı.
1936 - Atatürk'ün, Çankaya'da Çin Elçisi General Ho Yao-Tsu'yu Kabulü.
1935 - Ankara'da Dil, Tarih ve Coğrafya Okulu kurulmasına dair kanun teklifi kabul edildi.
Maden, Tetkik ve Araştırma Enstitüsü ve Etibank'ın kurulmasına dair kanunlar ile Diyanet İşleri Reisliği Teşkilatı'nın görevlerine ilişkin kanun TBMM'de kabul edildi.
Etibank Genel Müdürlüğü kuruldu.
Amortisman Sandığı Kanunu, Elektrik İşleri Etüt İdaresi Kanunu, Maden Tetkik Arama Enstitüsü Kuruluş Kanunu ve Etibank'ın kurulmasına ilişkin kanun kabul edildi.
1934 - Atatürk'ün, öğleden sonra Ankara Halkevi'ni ve Atlı Spor Kulübü'nü ziyareti.
1933 - Atatürk'ün, Çankaya'da Polonya Elçisi Potocki'nin güven mektubunu kabulü ve Elçi'nin söylevine cevap konuşması.
1932 - Atatürk'ün, akşam Emir Faysal'ın verdiği ziyafeti şereflendirmesi.
1926 - Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Paşa'ya İzmir'de suikastta bulunulacağı haber alındı. Suikast girişimini, Giritli Şevki, Vali Kazım Dirik'e ihbar etti. Suikast girişimi failleri Ziya Hurşit ve arkadaşları tutuklandı.
İzmir'de Mustafa Kemal Paşa'ya karşı suikast girişimi ortaya çıkarıldı. Girişim, suikast sonrasında, suikast planını gerçekleştirecek olanları Sakız adasına kaçıracak olan motorcunun ihbarı üzerine ortaya çıkarıldı.
Atatürk'ün, Balıkesir'de Cumhuriyet Halk Partisi'ni, Öğretmenler Birliği'ni, Belediye'yi, Türkocağı'nı ziyareti, akşam Belediye'de şereflerine verilen baloda bulunması. (Atatürk, 15 Haziran'da İzmir'de bulunmak üzere bugün Balıkesir'den hareket edeceği sırada İzmir Valisi'nden, İzmir'de kendisine karşı tertiplenen bir suikast girişiminin meydana çıkarıldığını bildiren ve hareketinin ertelenmesini rica eden bir telgraf almıştır. [Kocatürk]
Atatürk'e karşı, İzmir'de hazırlanan suikast girişiminin meydana çıkması (Suikast girişimini İzmir'de motorculuk işleriyle meşgul Giritli Şevki adında şahıs, İzmir Valisi Kâzım (Dirik) Bey'e haber vermiştir.
1925 - Cumhuriyet'in ilk şeker fabrikası, Alpullu'da üretime başladı.
1924 - Atatürk'ün, İçişleri Bakanı Recep (Peker) Bey'i ve Genelkurmay Başkanı Fevzi (Çakmak) Paşa'yı makamlarında ziyareti ve görüşmeleri.
1923 - Kadınlar Halk Fırkası kuruldu.
Atatürk'ün, Çankaya'da kendisine "hemşehrilik" belgesini getiren İstanbul Heyeti'ni kabulü.
1922 - Atatürk'ün, Adapazarı'na gelişi.
Mustafa Kemal Adapazarı'nda, annesi Zübeyde Hanım ile görüştü.
(Atatürk burada İstanbul'dan gelmiş olan annesi Zübeyde Hanım ve kız kardeşi Makbule Hanımla görüşmüştür).
1920 - Doğuda Milli Aşireti ayaklanması çıktı.
İzmit bölgesinde Kuvay-ı İnzibatiye'nin yenilgisi ve bazı birliklerin milli kuvvetlere katılması.
Yozgat'ta Çapanoğulları ayaklanması çıktı.
Yozgat şehri Çapanoğullarının eline geçti. Şehrin eşrafından bazısı isyancılarla birlikte olmayı reddetti. Ayaklanmacılar İstanbul hükümetine bağlılıklarını bildirerek, Dürrizade'nin fetvasını hükümet binası önünde toplanan halka okuyarak, taraftar bulmaya çalıştı.
1919 - Atatürk'ün, Amasya'dan Padişah'a telgrafı: "...İstanbul'da iken, milletin bu kadar kuvvetli ve az vakitte felâketlerden bu derece uyanık olduğunu tahayyül edemezdim. ...Eğer zorlanırsam görevimden istifa ederek önceden olduğu gibi Anadolu'da ve milletin sinesinde kalacağım ve vatanî görevime bu kez daha açık adımlarla devam edeceğim."
1917 - Atatürk'ün, sabah, Sekerat'tan hareket ederek Yarbay Hamit Fahri komutasındaki 48. Tümen cephesine gidişi, tümeni denetlemesi, Tümen Karargâhı'nda öğle yemeğini yedikten sonra Sekerat'a dönüşü.
1909 - Dernek kurma özgürlüğüne ilişkin ilk yasa olan ''İçtimaatı Umumiye Kanunu'' kabul edildi.
1839 - Jandarma Teşkilatı kuruldu. Teşkilatın ilk nizamnamesi olan Asakir-i Zaptiye Nizamnamesi yürürlüğe konuldu.
1826 - Yeniçeri Ocağı kaldırıldı ve Asakir-i Mansure-i Muhammediye kuruldu.
 

Lilav

Daimi Üye
Katılım
28 Haziran 2010
Mesajlar
22.427
Tepki
21.987
Puan
113
Yaş
41
Konum
Almanya
15 HAZİRAN - JUNE 15
Tarihte Bugün - Today in History

Atatürk ve Sığırtmaç Mustafa (15 Haziran 1930)

ata-82_k.jpg


15 Haziran 1930
Yalova İskelesinde

ata-120_k.jpg


15 Haziran 1936
Ankara’da Gazi Orman Çiftliği Tren İstasyonu’nda çiçekle karşılanışı

1942 - Atatürk'ün Şişli'de oturduğu ev müze oldu.
1938 - Noter Kanunu kabul edildi.
Türkiye'nin şartları göz önüne alınarak Medeni Kanun'daki evlenme yaşı kadınlarda 15'e, erkeklerde 17'ye indirildi.
Amerika'daki Mark Twain Cemiyeti Başkanı'nın, resmini göndermesi nedeniyle Atatürk'e teşekkür mektubu: "Zamanımıza, geçmiş devirlerin Büyük İskender, Jül Sezar ve Napolyon'undan daha şanlı bir isim bıraktınız. Askerî ve sivil dehânız bütün insanlık tarihi üzerinde derinden etkili olmuştur."[Kocatürk]
1936 - 1931'den beri Cumhuriyet Halk Partisi genel sekreterliğini yapmakta olan Recep Peker, değişmez genel başkan Mustafa Kemal Atatürk tarafından görevinden alındı. Genel sekreterlik görevi Başvekil Sükrü Kaya'ya verildi.
Atatürk'ün, akşam trenle Ankara'dan İstanbul'a hareketi.
1934 - Atatürk'ün, öğleden sonra Ankara Halkevi'ni ziyareti.
1933 - Atatürk'ün, akşamüzeri atla, Çankaya'dan istasyon'a kadar bir gezinti yapması, buradan otomobille Marmara Köşkü'ne gelişi, akşam Çankaya'ya dönüşü.
1930 - Sığırtmaç Mustafa'nın, Dolmabahçe Sarayı'na giderek Atatürk'ün elini öpmesi.
Türkiye Cumhuriyeti ilk dış kredisini aldı. Amerikan Yardım Bankası'ndan sağlanan kredinin 10 milyon dolar olduğu açıklandı.
1927 - İstanbul Emraz-ı Akliye ve Asabiye Hastanesi yani bugün ki Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi hizmete girdi.
1926 - Gazi'ye İzmir'de suikast girişiminde bulunulması.
İzmir'de Mustafa Kemal Paşa'yı öldürmek isteyen bir suikastçı yakalandı.
Atatürk'e suikast girişimi elebaşları (Ziya Hurşit ve arkadaşları)'nın İzmir'de tutuklanması.
Atatürk'ün, Balıkesir'de Orduevi'ni ziyareti ve akşam saat 19.00'da İzmir'e hareketi.
1926 - Attempt to assassinate Atatürk is uncovered.
1924 - Atatürk'ün, Ankara'nın yeni Belediye Başkanı Haydar (Yuluğ) Bey'i Çankaya'da kabulü ve şehrin imarı hakkında görüşmesi.
1923 - Yünsa Yünlü Sanayi Şirketi kuruldu. Firmanın, iplik ve kumaş üreteceği ifade edildi
1921 - Atatürk'ün, Kâzım Karabekir'e telgrafı: "...Teklifiniz üzerine Enver Paşa'nın bulunduğu yer ve faaliyetinden daima haberdar olmamızın temini Ali Fuat Paşa'ya yazılmıştır."
1920 - 15. Kolordu Komutanlığı "Doğu Cephesi Komutanlığı" olarak adlandırıldı ve Kazım Karabekir Paşa komutanlığa atandı.
İsmet Paşa'nın idam kararını padişah onayladı.
Mustafa Suphi'nin, Bakû'den Atatürk'e mektubu.
1919 - 9. Ordu Kıtaatı Müfettişliği adının yeni hazırlanan bir talimata göre 3. Ordu Müfettişliği adını alması.
Atatürk'ün, Amasya'dan, Kâzım Karabekir'e telgrafı: "13. Kolordu'ya kaldırma emri verilse bile bunu uygulama ve yerine getirmenin geciktirilmesi lüzumunu Cevat Paşa'ya yazdım. Hükümetin her teklif ve müdahale karşısında, direnme gösteremeyişi cidden üzüntü verici ve şaşırtıcıdır."
Harbiye Nazırı Şevket Turgut Paşa'nın, Atatürk'e İstanbul'a davet sebebini açıklayan telgrafı: "...İngilizler, İstanbul'a getirilmeniz hakkında istekte bulundular." (Ayrıca, aynı gün Atatürk'e çekilen ikinci bir telgrafla İstanbul'a davetin Hükümet kararı olduğu bildirilmiştir). [Kocatürk]
Bergama'nın milli kuvvetler tarafından geri alınışı.
1917 - Atatürk'ün, sabah otomobille Sekerat'tan hareket ederek öğleye doğru Elaziz (Elazığ)'e gelişi, şehre bir saat uzaklıkta Kafkas Ordular Grubu Komutanı Ahmet İzzet Paşa ve Elaziz (Elazığ) Valisi Mithat Bey tarafından karşılanışı ve Grup Karargâhı'na gelişi. (Atatürk, Elaziz (Elazığ)'de bulunduğu sırada, Başkomutan Vekili Enver Paşa, Grup Komutanı Ahmet İzzet Paşa'ya bir telgraf çekerek Mustafa Kemal Paşa ile beraber, kendisiyle buluşmak üzere Halep'e hareket etmelerini istemiştir). [Kocatürk]
1916 - Atatürk'ün komuta ettiği 16. Kolordu Karargâhının, Diyarbakır'dan Silvan'a nakli (2. Ordu Karargâhı'nın Diyarbakır'da kurulması üzerine, 16. Kolordu Karargâhı bugün Silvan'a nakledilmiş, Atatürk de ertesi günü Diyarbakır'dan ayrılarak Silvan'a gelmiştir).
1915 - Atatürk'ün, 19 Tümen Kurmay Başkanı Binbaşı İzzettin (Çalışlar) Bey hakkında, rütbe yükselmesi için öneri yazısı: "Ciddi, geçimli, muktedir, cesur, tecrübe kazanmış. Tümen Komutanlığı'na aday olabilir."
1873 - Darüşşafaka kuruldu.
İstanbul'da yoksullar ve yetimler için yatılı lise olan "Darülşafaka" kuruldu.
1826 - Sultan II. Mahmut, Yeniçeri Ocağı'nı kaldırdı. Yerine ''Asakir-i Mansure-i Muhammediye'' adıyla yeni bir askeri teşkilat kuruldu. Bu olay Osmanlı tarihinde ''Vaka-i Hayriye'' (Hayırlı Olay) olarak anıldı.
 

Lilav

Daimi Üye
Katılım
28 Haziran 2010
Mesajlar
22.427
Tepki
21.987
Puan
113
Yaş
41
Konum
Almanya
16 HAZİRAN - JUNE 16
Tarihte Bugün - Today in History


16 Haziran 1926
Suikast girişimi sonrası İzmir’de
ata-109_k.jpg

16 Haziran 1934
İran Şahı Rıza Pehlevi ile Çankaya Köşkü’nde

r87.jpg

16 Haziran 1934
Atatürk with Shah Rıza Pahlavi of Iran in the Çankaya Palace
16Haziran1934.jpg

16 Haziran 1934
Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal, İran Şahı Rıza Pehlevi ile
16Haziran1928.jpg


16 Haziran 1928
Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal, İş Bankası İstanbul şubesinden çıkarken
1950 - Atatürk özendirmesiyle Türkçeleştirilmiş ezanın, eskiden olduğu gibi Arapça okunmasına dair kanun kabul edildi.
1938 - Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü kuruldu. Spor artık devlet denetiminde.
Atatürk'ün, Savarona'da, Başbakan Celâl Bayar, Dışişleri Bakanı Tevfik Rüştü Araş, İçişleri Bakanı Şükrü Kaya ve daha sonra Maliye Bakanı Fuat Ağralı'yı kabulü ve görüşmesi.
Atatürk'ün, Savarona yatında, o gün Balkan turuna çıkmak üzere kullandığı uçakla Yeşilköy'den Atina'ya uçacak olan Sabiha Gökçen'i kabulü ve söyledikleri: "Birkaç saat sonra senin büyük bir Balkan turuna çıktığını ve Türk kadınlığını göklerde şerefle temsil ettiğini, bütün dünya radyoları yayımlayacaklar, herkese duyuracaklar! ..Seni geçirmeye gelmek isterdim Gökçen; ama ne yazık ki bacaklarımda, dizlerimde derman bulamadım. Ama bu sözlerime sakın üzülme! Balkan turun, hepimiz için hayırlı olsun çocuğum!"
1936 - Atatürk'ün, Ankara'dan İstanbul'a gelişi, akşamüzeri motorla Florya'ya geçişi, geceyi burada geçirişi.
1935 - Atatürk'ün, öğleye doğru otomobille Çubuk'a gidişi, burada kısa bir süre dinlendikten sonra Karagöl'e gelişi, öğle yemeğini burada yemesi; öğleden sonra Melekşah köyüne uğrayarak Ankara'ya gelişi, Keçiören kır kahvesinde bir süre dinlendikten sonra akşam Çankaya'ya dönüşü.
1934 - İran Şahı Rıza Pehlevi'nin Gazi Mustafa Kemal'i Ankara'da ziyareti.
Atatürk'ün, trenle Samsun'dan Ankara'ya gelen İran Şahı Rıza Pehlevi'yi istasyonda karşılaması
Atatürk'ün, akşam Çankaya'da iran Şahı Rıza Pehlevi şerefine verdiği ziyafette konuşması: "...Barış içinde gelişmekten başka amaçları olmayan milletlerimizin, aynı zamanda umumî barışa hizmet etmeyi en şerefli ödev saydıklarına şüphe yoktur."
1932 - Atatürk'ün, öğleden sonra ve akşamüstü Çankaya'da kütüphanesinde çalışması.
1928 - Atatürk'ün, İstanbul'da Türkiye iş Bankası Yenicami Şubesi'ne gelişi, binayı gezerek ilgililerden bilgi alışı.
1926 - Mustafa Kemal Atatürk'ün İzmir'e yapacağı seyahati fırsat bilen eski İttihatçılar, Mustafa Kemal Atatürk'e karşı bir suikast hazırladı. Ziya Hurşit ve adamları Mustafa Kemal Atatürk'e, Gaffarzade Oteli yakınında silah ve bombalarla saldıracaklardı. Ancak suikastçilerin Sakız Adası'na kaçmasını sağlayacak motorcu Şevki korkuya kapılıp durumu Vali Kazım Dirik'e bildirdi ve aralarında birçok ünlü ismin de bulunduğu suikastçiler tutuklanıp, yargılandı. Bunların önderleri idam edildi.
Atatürk'ün, saat 9.30'da Soma'ya gelişi, istasyonda kısabir kalıştan sonra hareketi.
Atatürk'ün, Manisa'ya gelişi, otomobille istasyondan Vilâyet'e gidişi, Türkocağı heyetini kabulü, öğle yemeğini Vilâyetle yedikten sonra İnşaat Malzeme Fabrikası sergisini, Belediye'yi ve Cumhuriyet Halk Partisi'ni ziyareti.
Atatürk'ün, saat 16.00'da Menemen'e gelişi, bir saatlik ka­lıştan sonra hareketi.
Atatürk'ün, akşam İzmir'e gelişi ve halk tarafından coşku ile karşılanışı.
1925 - Atatürk'ün, Viyana'dan gelen heykeltraş Heinrich Krippl'e, yapacağı heykel için 1,5 saat süre ile model olması.
1924 - Atatürk'ün, Çankaya'da Almanya Elçisi Rudolf Nadolny'nin güven mektubunu kabulü.
1920 - Mustafa Kemal Paşa'nın ilgililere ve Rus Sovyet Cumhuriyetine tebliğ edilmek üzere Kazım Karabekir'e yazısı: "..Talat, Cemal, Enver Paşaların Türkiye Büyük Millet Meclisi namına hiç bir siyasi teşebbüse girişmeye selahiyetleri olmadığının ve bizimle hiç bir mihabere ve münasebetlerinin bulunmadığının kendilerine tebliği heyeti vekile kararı gereğidir"
Yunanlıların Batı Cephesinde Köşke taarruzu ve cephenin düşmesi.
Ermenilerin Oltu'yu işgali.
1919 - Yörük Efe Müfrezesi'nin Malkoç köprüsüne baskını ve Yunan müfrezesinin imha edilişi.
Atatürk'ün, Konya'da 2. Ordu Müfettişi Cemal (Mersinli) Paşa'ya, İstanbul'da kurulan Kilikyalılar Cemiyeti hakkında bilgi isteyen telgrafı: "Bu heyetin merkezi nerede ve üyeleri kimlerdir? Ne surette ilişki kuralım?"
Atatürk'ün, Amasya'dan Kâzım Karabekir'e, Konya'da Ordu müfettişi Cemal Paşa ile yazışmasına dair bilgi veren telgrafı: "...Cemal Paşa'ya verdiğim cevapta olupbittileri beklemek taraftarı olmadığımı ve fakat hazırlığımızı iyi yapabilmek için biraz zaman kazanmayı uygun gördüğümü bildirdim." [Kocatürk]
1917 - Atatürk'ün, günü Elaziz (Elazığ)'de geçirmesi.
1916 - Atatürk'ün, Kurmay Başkanı İzzettin (Çalışlar) Bey'le beraber sabah otomobille Diyarbakır'dan Silvan'a hareketi, saat 17.00'da Silvan'a gelişi.
 

Lilav

Daimi Üye
Katılım
28 Haziran 2010
Mesajlar
22.427
Tepki
21.987
Puan
113
Yaş
41
Konum
Almanya
17 HAZİRAN - JUNE 17
Tarihte Bugün - Today in History


17 Haziran 1934
Ankara’da bir törende
1938 - Sermayesinin tamamı devlet tarafından verilmek suretiyle kurulan 'İktisadi Teşekküllerin Teşkilatı ile İdare Murakebeleri Hakkında Kanun' TBMM'de kabul edildi.
1936 - Atatürk'ün, Başbakan İsmet İnönü'yle beraber Florya'da yaya bir gezinti yapması.
1935 - Türkiye'de şeker üretimini rasyonel hale getirmek amacıyla İş Bankası, Ziraat Bankası ve Sümerbank'ın ortaklığıyla Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. kuruldu. Bazı kaynaklarda 6 Temmuz 1935'te kurulduğu belirtilen 22 milyon Türk Lirası sermayeli şirkete mevcut 4 şeker fabrikasının (Alpulu, Uşak, Eskişehir, Turhal) bağlandığı açıklandı.
Atatürk'ün, Genelkurmay Başkanlığını ziyareti ve Mareşal Fevzi Çakmakla görüşmesi.
1934 - Atatürk'ün, İran Şahı Rıza Pehlevi şerefine İsmet Paşa tarafından verilen öğle yemeğinde bulunması.
Atatürk'ün, öğleden sonra Ankara'da İran Şahı Rıza Pehlevi ile askerî birliklerin, izcilerin ve okulların katıldığı geçit törenini izlemesi.
Atatürk'ün, akşam Ankara Palas'ta İran Şahı Rıza Pehlevi şerefine Dışişleri Bakanı Tevfik Rüştü (Araş) Bey tarafından verilen ziyafette bulunması.
1932 - Türkiye Turing ve Otomobil ****** ile Milliyet gazetesince ilk kez düzenlenen otomobil yarışı, İstinye- Zincirlikuyu arasında yapıldı.
1930 - Atatürk'ün, Ertuğrul yatıyla İstanbul'dan Yalova'ya gidişi.
1926 - Kadıköy Su Şirketi devletleştirildi.
1922 - Atatürk'ün, Adapazarı'ndan İzmit'e gelişi.
1921 - Koçkiri Ayaklanması bastırıldı. Liderlerden Alişan ve arkadaşları teslim oldu.
Sivas, Erzincan ve Tunceli yöresinde, adını ayaklanan Koçgiri aşiretinden alan ve 3.5 ay süren ayaklanma, Türk ordusu tarafından bastırıldı.
Ahmet İzzet Paşa'nın, Atatürk'e, Harbiye Nazırlığı'nı kabul ettiğini bildiren telgrafı.
1920 - İngiliz Yüksek Komiseri Amiral J. de Robeck'in, Lord Curzon'a yazısı: "...Mustafa Kemal'in askerleri Gebze'ye kadar geldi. Haydarpaşa ve Üsküdar'ı, Kemalistlerin basmasından korkuyoruz."
1919 - Atatürk'ün, Amasya'dan Kâzım Karabekir'e millî birlik gereğine dair telgrafı: "...Anadolu'ya geçişimden şimdiye kadar en çok önem verdiğim taraf, milletin geleceğinin ve hayat hakkımızın ancak millî birlikle kurtarılacağını anlamak ve bunun için her çeşit siyasî ve kişisel ihtiraslardan uzak ve yalnız milleti hür ve müstakil yaşatmaya yönelik örgütün, yani Müdafaa-i Hukuk-u Milliye'nin her bucağa varıncaya kadar yayılması esaslarını hazırlamak oldu. Övmeye değer ki, her tarafta gerek askerî gerek mülkî, sizin gibi aynı fikir ve düşüncede arkadaşlarımızın çalışma ve önderlikleriyle her taraftan aldığım telgraflar milletin bu ihtiyacı duyduğunu ve birlik halinde bu işe eylemli olarak başladığını ispat ediyor."
İstanbul'da İngiliz Yüksek Komiseri Amiral Calthorpe'un, Atatürk'ün geri çağrılması için Hariciye Nezareti'ne müracaatı (Amiral Calthorpe, bu isteğini 6 Haziran 1919'da Harbiye Nezareti'ne bildirmişti. Hariciye Nezareti'ne bugünkü başvurusunu 2 Temmuz 1919'da bir kere daha yineleyecektir). [Kocatürk]
Yunan kuvvetlerinin Menemen'de katliam yapmaları.
Damat Ferit Paşa'nın Paris Barış Konferansı'na, Osmanlı Devleti'nin barış isteklerini bildiren muhtırası.
1917 - Atatürk'ün, sabah, Ahmet İzzet Paşa'ya beraber Elaziz (Elazığ)'den otomobille Diyarbakır'a hareketi, akşamüzeri Diyarbakır'a gelişleri ve büyük törenle karşılanmaları.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst