ÇALIŞMALAR SONA ERDİ, İÇERİDE İŞÇİ KALMADI
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, madende kurtarma çalışmalarının sona erdiğini ve içeride işçi kalmadığını açıkladı. Yıldız, "Kurtarma faaliyetleri bittikten sonra bizler buradan çekilip gitmiyoruz. Psikososyal destek ile birlikte Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na varıncaya kadar buradaki kardeşlerimizin yanında yer alacağız" dedi.
Yıldız, yaptığı basın açıklamasında Soma'da hiç temenni edilmeyen olay yaşandığını, herkesi hüzne boğduğunu, Türkiye'nin kalbinin Soma'da attığı bir kazanın yaşadığını belirtti.
Kazanın herkesi çok üzdüğünü, derinden sarstığını, yoğun duygular yaşardığını ifade eden Yıldız, "301 kardeşimizi, işçimizi kaybettik. Hükümetimiz olarak daha ilk başında, hadise olduğu anda buraya intikal ederek bir koordinasyon merkezi kurduk, bütün bakanlıklarımızın ilgili kurumlarıyla beraber bir hale geldik kesintisiz 24 saat çalışıldı. Çünkü canlarımız orada yatıyor idi. Ne kadar erkenden kurtarabilirsek o kadar daha iyi olacağına karar vermiştik ve zamanın aleyhimize işleyeceğini biliyor idik. Buradan hayata tutunan ve kurtardığımız işçi kardeşlerimize, 'Allah onlara sağlık versin' diyoruz. Bütün çoluk çocuğuyla hep beraber olmasını temenni ediyoruz" diye konuştu.
Geniş bir koordinasyon yapıldığını, ambulansından itfaiyesine, iş makinelerine varıncaya kadar geniş makine ekipmanı kurulduğunu, helikopterinden uçağına varıncaya kadar devletin bütün sektörleriyle olay yerinde yer aldığını bildiren Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Güvenlik hariç bin 300 personelimiz görev yaptı. Dışarıdan bir çok ziyaretçimiz yüreğiyle beraber geldi. Birlik ve beraberliğin çok iyi bir örneğini sunmuş oldular. Çok zor şartlarda bu kadar hızlı çalışıydı, kurtarma ekipleriyle yoğun bir çaba sarf edildi. Kimse emeğini esirgemedi. Koordinasyonun bundan sonra da devam edeceğini söylemem lazım. Kurtarma faaliyetleri bittikten sonra bizler buradan çekilip gitmiyoruz. Psikososyal destek ile birlikte aile ve Sosyal politikalar bakanlığından sağlık bakanlığına varıncaya kadar buradaki kardeşlerimizin yanında yer alacağız."
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma'daki facianın acı bir tecrübe olduğunu belirterek, "Önümüzde madencilikle alakalı, sektörün, madencilik dünyamızın buradan çıkartacağı çok ama çok fazla ders var" dedi.
Yıldız, yaptığı açıklamada kurtarma faaliyetleri bittikten sonra buradan çekilip gitmediklerini, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndan Sağlık Bakanlığına varıncaya kadar yine işçilerin ailelerinin yanında olduklarını söyledi.
İlk iki gün hayatlarından çok fazla şey ümit ettikleri işçilerden üçüncü gün geldiğinde artık daha fazla ümidi kestikleri bir noktaya geldiklerini kaydeden Yıldız, "İçeride ummadığımız yerde yangınlar çıktı, 250 metre boyunca konveyör yandı. Karbonmonoksit gazının olumsuz şartlarıyla beraber kurtarma ekiplerini riske etmeksizin, onların da sağlığını düşünerek önemli bir faaliyette bulunuldu. Tersine hava akımları oluşturuldu. İşin tekniği üzerinde defalarca toplantılar yapıldı, haritalar ve uygulamalar üzerinden değerlendirildi. Bu işin riski vardı ve riski bir nevi bütün riskleri göze alarak arkadaşlarımın çok yoğun bir şekilde çalıştıklarını ve emeklerini esirgemediklerini gördüm" diye konuştu.
Bakan Yıldız, kazanın sebepleriyle alakalı adli ve idari soruşturmaları başlattıklarına dikkati çekerek, şunları ifade etti:
"Savcılarımızdan, bilirkişilerimizden, iş müfettişlerimizden bir grupla buranın ilk gözetimleri yapıldı. Ulaşabildikleri yere kadar gittiler. Ulaşamadıkları noktalarla alakalı tekrar ikinci bir gözlem daha yapacak çalışma müfettişlerimiz. Gerçek nedenini teknik açıdan, idari açıdan ve birçok açıdan değerlendireceğiz. Önümüzde madencilikle alakalı, sektörün, madencilik dünyamızın buradan çıkartacağı çok ama çok fazla ders var. Bizim için acı bir tecrübe oldu. Amacımız şudur, şu ana kadar kurtarılan 485 tane işçimizden sonra bütün gerçekleriyle beraber, ister kamu, isterse özel sektör olsun, ucu nereye dayanıyor olursa olsun bununla alakalı soruşturmalar hem teknik açıdan hem idari açıdan hem de hukuki açından bunlar yapılacaktır. Bundan sonra yine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızın sigorta işlemleri yürütülmekte işçi kardeşlerimizle alakalı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın acil yardım ve incelemelerini yürütmekte. Sağlık Bakanlığımızın psikososyal destek çalışmaları aynı şekilde devam edecek."
Kendilerine destek veren tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür eden, başta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül olmak üzere birçok kişi ve heyetin bölgeyi ziyaret ettiğini hatırlatan Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Her birinin yüreğinde, gözünde o üzüntüyü, hüznü, paylaşmayı hep beraber hissettik. Bizler acıda buluştuğumuzda hep beraber olduğumuz bu yapıyı hayatımızın diğer noktalarında yaymak zorunda olduğumuzu hissettik. Çok yoğun bir duygu içerisinde güçlü olmaya çalışarak ve o gücümüzü de bütün hizmetlere tahvil ederek, dönüştürerek bu işlemleri yapmaya çalıştık. Ben emeği geçen arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Başta vefat eden helal lokma peşinde burada maden işi yapan 301 işçi kardeşime Allah'tan rahmet diliyorum, kederli ailelerine sabırlar temenni ediyorum, çocuklarına sağlıklı ve uzun bir ömür temenni ediyorum."
Bakan Yıldız, çalışmalarını bundan sonra soruşturmalar ve üretimin yapılması, yapılmaması, maden ocağının ne tarzda bulunacağıyla alakalı çalışmalara teksif edeceklerini kaydetti.
Soru ve cevaplar
Gazetecilerin sektöre ilişkin yasal düzenlemeyle ilgili sorusu üzerine TBMM'de araştırma önergesi verildiğine dikkati çeken Yıldız, bunu desteklediklerini söyledi.
Yıldız, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olarak bununla alakalı bütün hazırlıkların şeffaf şekilde paylaşacağına değinerek, "Salı günü Bakanlar Kurulu'nda da nasip olursa bununla alakalı ilk bilgilendirme toplantısını yapmış olacağız" dedi.
Bakan Yıldız, ocakta yaşanılanları doğru olmak kaydıyla kamuoyuyla paylaştıklarını aktararak, şunları belirtti:
"Her bir vatandaşımızın, bir eksik olmak kaydıyla, kalbi, yüreği, gönlü buradaydı. Şeffaflığın gücü elimizdeki en önemli sermayeydi bu acının içerisinde. Bütün her şeyi doğru bir şekilde paylaştık. Emin olmadığımız bir bilgiyi, AFAD'tan, koordinasyon merkezinden teyit almadığımız hiçbir bilgiyi paylaşmamaya gayret ettik. Buna itina gösterdik. Tek bir elden bu çalışmanın, tüm ekibimizle beraber, bunun sonuçlandırılması için gayret gösterildi."
Bakan Yıldız, gazetecilerin Suriyeli işçi çalıştırıldığıyla ilgili sorusuna da şu yanıtı verdi:
"Yaptıklarımızı anlatmakta güçlük çektiğimiz bir ortamda bize lütfen yapmadıklarımızı savunma ihtiyacı hissettirmeyin. Bu bizim yüreğimize çok ağır gelir. Şimdiye kadar hiç bu konulara girmedim. Bu konuyla alakalı anlamaktan yana sıkıntısı olmayan bizlerin konuşmayacağı şeyler olmadığı için değil, çok fazla konuşacağımız şey. Hatta o kadar çok konuşacağımız şey var ki benim jargonum bile müsait değil buna. Bu kadar insanların aklıyla, izanıyla, fikriyle, kanaatleriyle oynanmaz. Burada can pazarı yaşandı. Neyin üstünden politika yapmak istiyorsanız gidin orada politika yapın ama burada yapmayın. Biz bir yere gitmiyoruz. Bizimle ilgili derdi olan varsa bizi her tarafta bulur arkadaşlar gelir söyler. Havada, karada, köyde, beldede bulur, söyler. Şu acının içinde bu kadar ağır iftiraların yapılması ancak bunu yapanları küçültür. Bakın göreceksiniz millet onları affetmeyecek. Nasıl bir kalptir ki, bu nasıl vicdandır ki ki bu 100 tane Suriyeli, hatta yaşları küçük olan çocuğun üzerine beton dökülür ancak bunun üzerinde burası kapatılmaya çalışılır. Bunu hangi vicdan, hangi insanlık söyler. Bu nasıl kuralsızlık, kutsalsızlıktır, böyle bir şey yapılabilir mi? Bizi yalnızca kanun bağlamıyor. Bizi dünya ve ahiretteki değerlerimizi bağlıyor. Bunları buradaki hiçbir arkadaşım kabullenemez."
"Suriyeli çocuklarla alakalı hassasiyeti olan varsa gitsinler Esed'in binlerce öldürdüğü çocuklar için orada karşı çıksınlar" diyen Yıldız, şöyle devam etti:
"Orada yapamadıklarını gelip de bu ocaktan almaya kalkışmasınlar. Bu maden ocağını da kötü emellerine alet etmesinler. Burada biz kendimizden daha fazla bu ülkeyle ilgili heyecan duyduğuna inandığımız ve bizim kazandığımızdan daha helal paralar kazandığına inandığımız madencilerimizi kurtarmakla meşguldük. Biz iftiraları, bize yapılan ithamları şu bağrımıza gömdük ama bu sessizliği çoğu zamanda içimizdeki bu fırtınayı da sessizlik olarak ifade etmeye kalktık. Ama zannetmesinler ki biz bu hislerle alakalı söyleyeceğimiz çok şey olmasın. 4 günden beri sosyal medyada Suriyeli çocukların burada çalıştığını ama buna rağmen 100-150 civarında bunların üzerinin kapatıldığı söyleniyor. Bu nasıl insanlık dışı bir hadisedir. Benim ufkumda böyle insanlık tipi yok. Biz burada yaptıklarımızı anlatıyoruz. Kamu ve özel sektörün bütün yaptıklarının lehine ve aleyhine kamuoyu ile paylaşma yeridir burası. Biz dürüst davrandık ve vatandaşımıza borcumuzdur. Bunu yapmaya da devam edeceğiz"
SON 2 İŞÇİMİZİN CENAZESİ ÇIKARILDI
Manisa Soma'daki maden ocağında kalan son iki işçide çıkarıldı. Son çıkarılan işçilerle birlikte madende ölenlerin sayısı 301'e yükseldi.
Maden faciasında dün gece 15 işçinin çıkarılmasının ardından kalan 2 işçinin cenazesine ulaşmak için çalışma başlatılmıştı. Başka bir bölgede çıkan yangın nedeniyle 2 işçiye ulaşmakta güçlük çekilmişti. Yapılan çalışmaların ardından bugün saat 15.00 sularında son iki işçi de çıkarıldı. Madende başka işçi olup olmadığı ile ilgili çalışmaların devam edeceği öğrenildi.
BAKAN YILDIZ: 301 İŞÇİMİZ HAYATINI KAYBETTİ
Enerji Bakanı Taner Yıldız, Soma'da meydana gelen maden faciasında 301 işçinin öldüğünü, 485 kişinin ise kurtarıldığını söyledi. Bakan Yıldız, yangının kontrol altına alındığını, yeri tespit edilen 2 işçinin çıkartılması için çalışmaların sürdüğünü ifade etti.
12 ailenin kayıp talebi ile kendilerine başvurduğunu söyleyen Yıldız, "10 işçimizi çıkardık, 2'sinin de yerini tespit ettik, cenazeleri çıkartılmaya çalışılıyor. Bize yeni gelen bir talep yok, arama çalışmalarını artık nihayetlendirmiş olacağız. Ancak arkadaşlarımız dört bir köşeye tekrar bakacaklar." diyerek nihai kararlarını kamuoyu ile paylaşacaklarını dile getirdi.
Soma'da yaşanan maden faciasının 5. gününde sona yaklaşıldı. Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın öğle saatlerinde yaptığı açıklama ile kalan 2 işçinin de yerinin tespit edildiği bildirildi. Yıldız, yaptığı açıklamada, şu bilgileri verdi: "12 ailemizin başvurusu vardı. Başından itibaren dedik ki ailelerden ola ki müracaat etmeyen var, acısı içerisinde bulunduğu evde kalan varsa müracaat yapsınlar. Çünkü özel şirketten aldığımız özlük hakları bilgilerinde ola ki bir eksiklik olabilir, bir yanlışlık olabilir. Şuana kadar iki sayın valimizin takip ettiği ve Manisa valimizin buradaki işlerle alakalı, kayıp işçilerle alakalı, Balıkesir valimizin ve AFAD'ın çalışmaları sonucunda şuana kadar bütün duyurularımızla beraber 12 ailemiz müracaat etti, 'bizim oğlumu, evladımız, yakınımız yoktur' diye. En son geldiğimiz noktada 10 işçimiz çıkartılmış ve Akhisar'a götürülmüştü. 2 işçimiz de yer altındaydı. Bütün bu rakamlar tutuyor, örtüşüyor. O zaman yapacağımız bir işlem vardı. Şuanda yeri tespit edilen 2 işçimizi de çıkartacağız. Daha sonra aileleri ile buluşturacağız. Bize yeni gelen talep olmadığı ve elimizdeki veriler de bunu teyit ettiği için biz arama çalışmalarını artık nihayetlendirmiş olacağız."
"BİR KEZ DAHA BÜTÜN MADENİ TARAYACAĞIZ"
"Bir kez daha arkadaşlarımız dört bir köşeyi maden ocağında tarayacaklar" diyen Bakan Yıldız, şöyle devam etti: "Taradıktan sonra nihai kararımızı kamuoyu ile paylaşmış olacağız. Bütün bu çalışmalar bittikten sonra, kazanın olduğu saat itibariyle hem adli hem idari soruşturma zaten başlatılmıştı. Bilir kişiler, savcılarımız, iş müfettişleri, maden işleri genel müdürlüğünün müfettişleri çalışmayı devam ettirecekler. Dikkat etmemiz gereken iki konu var. Birisi bu denetim ve soruşturma görevinin yürütülmesi, diğeri de sahanın korunabilmesi. Maden çekilmiş bir lastik gibi bıraktığınızda olduğu yerde kalmıyor geri gidiyor. Sahanın üretim içerisinde olamıyor olması bir kısım koruma tedbirlerini zorunlu hale getiriyor, buna çok önem vermemiz lazım. Hem soruşturmanın sıhhati hem de maden ocağının her hangi bir riskler oluşturmaması için de bir bakıma ihtiyacı var. Delillerin olduğu yerde ise bu vebali kimse üstlenmez, üstlenemez. İster kamu ister özel şirket, kim olursa olsun, kimin ihmali varsa o cezasını çekecektir, çekmelidir de. Hiç kimsenin de bu konuda farklı bir müracaatı zaten olamaz."
"AİLELERE TESLİM İÇİN DNA SONUÇLARINI BEKLİYORUZ"
Cenazelerin ailelere teslimi konusunda her hangi bir yanlış yapmamak ilk baştan yaptıkları uygulamayı sonuna kadar sürdüreceklerini ifade eden Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: "Teşhis edilemiyor, kimlik tanımlamaları da yapılabiliyor ama buna rağmen yine de DNA testini yapmak zorundayız. Herhangi bir sorun yaşamamak, cenazelerin karışmasını önlemek için, ailelerin yeniden bir ızdırap yaşamaması için DNA testinin mutlaka teyidini beklemek zorundayız. Bizler DNA sonuçların Balıkesir Valimiz teyitleri verdikten sonra en son netleştireceğiz ve ona göre davranacağız. AFAD başkanımız burada talimatı verdik, bütün listeler yayınlanıyor. Başından beri şeffaf olduğumuz bu yapı sürdürülecektir. O işçimizin cenazesinin bulunduğu ilin bütün milletvekilleri, iktidarı muhalefeti ile onlara da gönderiliyor. Ailelerin isimlerini çok detaylandırmadan veriyoruz hassasiyetimizden dolayı ama işçi kardeşlerimizin isimlerini birebir veriyoruz."
MANİSA VALİLİĞİ'NDEN YASAK GELDİ
Manisa Valiliği dün olaylı biten yürüyüşün ardından, bugün de ilçeye yapılması beklenen tüm gösteri, protesto ve yürüyüşleri yasakladı. Valilikten yapılan açıklamada, "İçinde bulunduğumuz bu acılı ve hassas dönemde bu tür yasa dışı provokatif eylemlere bundan sonra da müsaade edilmeyeceği kamuoyuna saygıyla duyurulur" denildi.
Bu arada il dışından gelen otobüs ve araçlar ilçe girişinde durdurularak içindekilere kimlik kontrolü yapıldı, dışarıdan gelenler ilçe merkezine alınmadı.
MADENCİLERE DNA TESTİ YAPILIYOR
Manisa'nın Soma ilçesinde, henüz haber alınamayan bazı işçiler için yakınlarının endişeli bekleyişi sürüyor. Kimliği belirlenemeyen işçiler için DNA testi yapılmaya devam ediyor. Madenden son çıkarılan 16 kimliği belirsiz cesetlere yapılacak DNA testi için bazı aileler, kan örneği verdi. İzmir Adli Tıp Kurumu’nda 16 maden işçisine yapılan test sonuçlarından şu ana kadar uyumlu çıkanlara cenazeler teslim edildi.
MADENCİ YAKINLARI KALMADI
Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen faciada dün gece 15 madencinin çıkartılması ile hayatını kaybeden madenci sayısı 299'a yükseldi. Gece ulaşılan işçilerin çıkartılmasının ardından halen madende olduğu tahmin edilen 2 ya da 3 işçiye ulaşmak için çalışma başlatıldı. Alınan bilgiye göre iki işçinin olayın meydana geldiği bölgede oluşan göçüğün altında olduğu, bir işçinin ise en alt kısımda su içinde olduğu düşünülüyor. Göçüğün olduğu bölgedeki toprağın fazla olması nedeniyle ve toprağın daha hızlı alınması için bu alanda makine sistemi kuruluyor. Parçalar maden dışından bir bir içeri alınarak alt katta taşınıyor ve burada monte ediliyor. Toprağın alınmasının ardından iki işçiye ulaşılacak. Başka bir madencinin de su içinde olduğu tahmin ediliyor. Uzmanlar buradaki suyu de tahliye etmek için dalgıç pompaları kuruyor. Bu iki çalışmanın bitmesinin ardından madencilere ulaşılacağı öğrenildi.
Öte yandan olayın ardından madene çok sayıda madenci yakını akın etmişti. İşçilerin bir bir çıkartılması ile de buradaki yoğunluk azalmaya başladı. Dün gece 15 işçinin çıkarılmasın ardından hiç madenci yakını kalmadı. Olayın yaşandığı maden bölgesinde halen gazeteciler, güvenliği sağlamak için jandarma, çok sayıda ambulans ve arama kurtarma ekipleri bulunuyor.
BAKAN YILDIZ: YENİDEN YANGIN BAŞLADI
Bakan Taner Yıldız, yer altında 3 işçinin bulunduğunu açıkladı. Yıldız, Soma'daki maden faciasında bugün itibarıyla 299 işçinin cesedine ulaşıldığını bildirdi Yıldız, Soma'da facianın yaşandığı maden ocağında yeni bir yangının çıktığını belirterek, "Yaklaşık yarım saat 45 dakika oldu onu da kontrol altına almak lazım" dedi.
Bakan Yıldız, maden ocağında düzenlediği basın toplantısında, dün gece yapılan çalışmalarla 15 işçinin daha dışarı çıkartıldığını ifade etti. Toplam 299 işçiye ulaşıldığını ve 286 işçinin ailesine teslim edildiğini belirten Yıldız, şu bilgileri verdi: "13 işçimizin ailesine teslim edilmesi amacıyla işlemleri yapılıyor. 3-4 saat içerisinde büyük bir bölümü, belki hepsi olmasa da, çünkü DNA testini bekleyenler, sonuçlarla karşılaştırılanlar var, ondan dolayı belki 4-5 işçimiz biraz daha gecikebilir. Ama hedefimiz bugün itibariyle ailelerine teslim etmek. Şuanda en fazla 3 işçinin yer altında olacağını değerlendirdik. Arama faaliyetlerine devam edilecek."
Farklı bir gelişme yaşandığını vurgulayan Bakan Yıldız, şöyle devam etti: "Şuana kadar ocak içinde çıkan yangından bağımsız olarak, bir yerde lokal olarak tekrar yangın başladı. Önceki yangınla bağlantısı olmayan ama ****n seviyesinin yükselmiş olmasından dolayı da bunu önemsiyoruz. Tabi üretim yapılmadığı taktirde bunun farklı yerlerde çıkabileceği söz konusu. Ocak şuanda hem denetlenmeye hem kontrole muhtaç, ocağı kendi haline bırakamayız. Şuanda önemli kararlar da vermek durumundayız. İşçi kardeşlerimizi çıkartmamız lazım. Bir yandan denetim işlemlerinin sürmesi lazım. En önemlisi de, bunların sıhhatli şartlarda ve herhangi biri kişiyi riske etmeden yapılması gerekiyor."
Bu yangının önceki yangından bağımsız olduğunu altını çizen Yıldız, "Yaklaşık 250-300 metre kadar ilerde oluyor bu yangın. Daha lokal ama önemli, dikkate almamız gereken ve işlem yapmamız gereken bir durum. Ocağı kendi haline bırakamazsınız, üretim üzerine kurguludur. Bütün maden ocakları üretime dönük, üretim durduğu anda onunla alakalı bir kısım komplikasyonlar çıkabiliyor. Bunların tedbirleri ile alakalı arkadaşlarımızla davranıyoruz." diye konuştu.
YANGINI KONTROL ALTINA ALMAMIZ LAZIM
Bakan Yıldız, bir gazetecinin, "Önemli kararlar almamız gerekiyor dediniz, nedir o önemli kararlar?" şeklindeki sorusu üzerine, şunları ifade etti: "Hem işçilerimizin çıkartılmasının sonuna gelince en fazla 3 işçimiz var. DNA testine göre belki iki olacak. Çıkarttıktan sonra biz hızlıca denetimlere başlayacağız. Bu arada bu yangın yeni başladı. Yaklaşık yarım saat 45 dakika civarında oldu, onu da kontrol altına almamız lazım. Bu maden ocağının hem denetlenmeye hem de kontrol edilmeye ihtiyaç var."
MADEN OCAĞI KAPATILACAK MI?
"Bu maden ocağı kapatılacak mı?" şeklindeki soruya ise Bakan Yıldız, "Yok arkadaşlar. Etmediğimiz her cümle üzerinden yapılacak yorumlar olayı farklı bir noktaya götürür. Başından beri söylüyor, olanı doğru bir şekilde aktarmak lazım. Biz bütün gelişmeleri birebir aktaracağız, kamuoyu ile paylaşacağız." diye cevap verdi.
"NE GEREKİYORSA YAPILACAK"
Yaşam odaları ile ilgili düzenleme yapılıp yapılmayacağı sorusuna ise Yıldız, şu karşılığı verdi: "Bu sıra dışı ve hepimizi çok derinden yaralayan önemli bir kazadır. Bu kazanın yalnızca bir kuruma değil, bütün bu yapı ile alakalı tekrar değerlendirmemiz gereken bir yanı olacaktır. O yüzden ne varsa alternatif, ne varsa yapılması gereken, onlar yapılacaktır."
İZMİR'DE SOMA PROTESTOSUNA 50 GÖZALTI
İzmir'de, Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciasına tepki amaçlı yapılan gösterilerde 50 kişi gözaltına alındı.
Dün akşam saatlerinde Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde toplanan grup, Talatpaşa Bulvarından Cumhuriyet meydanına yürüyüşe geçti. Yolu araç trafiğine kapatan ve ekiplerin uyarısına taş ve havai fişek atarak karşılık veren gruba, polis ekipleri TOMA'larla müdahale etti. Çıkan olaylarda 50 kişi gözaltına alındı.
HAYATINI KAYBEDENLERİN AİLELERİNE DESTEK
Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciasında hayatını kaybedenlerin ailelerine İstanbul Üsküdar Üniversitesi akademisyenleri ve öğrencileri psikolojik destek veriyor. Uzman psikolog ve öğrenciler, kapı kapı olaşarak acıları paylaşıyor. Travmaların psikolojik destekle atlatılabileceğini belirten Prof. Dr. Sevda Asqarova, terapi ve tedavi konusunda sonuna kadar ailelerin yanında olacaklarını söyledi.
Soma’daki maden faciasının üstünden 5 gün geçti. İlk günden itibaren ölü sayısı hızla arttı ve yüzyılın maden faciası olarak tarihte yerini aldı. Olay, kimilerine göre kaza kimilerine göre ihmal. Henüz kimse neden kaynaklandığı konusunda kesin bir şey söyleyemezken ortada net bir gerçek var. Ekmek parası için girdikleri kömür çukurundan hayata veda eden yüzlerce işçi. Hayatını kaybedenlerin acısına ortak olmak için Üsküdar Üniversitesi öğretim görevlileri ve öğrencilerden oluşan ekiple Soma’ya geldi. acılı ailelerin kapılarını tek tek çalarak onlara psikolojik destek vermeye çalışıyorlar.
İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölüm Koordinatörü Prof. Dr. Sevda Asqarova ekibin başında bulunuyor. Psikolojik destek vermek için buraya geldiklerini belirten Asqarova, “İnsanlara travma öncesi destek deprem zamanlarında da oluyor ama bu bir ilk ve çok daha farklı. Travmalar yaşanıyor ve doruğa çıkıyor. Bu gibi durumlarda onlara sadece psikolojik destek gerekiyor. Bunu da bizim ekiple yapıyoruz. Sonuna kadar bu desteği yapacağız. Terapi ve tedaviler olacak. Buraya ilk geldiğimizde çocukların ölümleri çok basit olarak konuştuklarını gördüm. İşte bunun önlemini almak gerekiyor. Anket ve test yapacağız. Buna göre hangi tedaviler gerekiyorsa onları uygulayacağız. Hemen unutulmasını beklemek imkansız. Yaşanan insanlık dışı bir şey. Amacımız onları psikolojik destekle rahatlatmak. Ailelere sesleniyorum. Umutsuzluğa kapılmasınlar. Hele bekleyen aileler pozitif düşünsünler, umutsuzluğa kapılmasınlar. İsyan etmeden umutlarını kaybetmesinler. Acıları kaybetmek mümkün değil ama hafifletmek mümkündür. Bu da sadece psikolojik danışmanlıkla olur. Yetkililerin insanlara hitap şekli çok önemli. Sabır ve anlayışlı olmaları lazım. Deprem tabii bir felakettir. Burada insanları feci şekilde olması önemli. Bunun için önemli olan sadece sabırla ve anlayışla yaklaşımdır.” diye konuştu.
İngilizce Psikoloji Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Nadire Gülçin Yıldız ise Soma’da toplum olarak çok büyük bir facia yaşandığına dikkat çekti. Olayın, kayıpları olan ailelerin yanında tüm halkı etkilediğini belirten Yıldız, “Can evlerinden vurulmuş bir kitle görmekteyiz. Hepimiz çok üzüldük. Halkımızda gözlemlediğimiz beklenen tepkiler arasında büyük bir öfke var. Devleti, gerçekleri, hayatlarının anlamını inkar, olayların gerçek olup olmadığına yönelik bir sorgulama olabilir. Duyguların ifadesi çok önemli. Bunları aktarma yollarını insanlara öğretmek gerekiyor. Bu süreçte duyguları bastırmak yerine başka şeylerle uğraşarak dayanılır bir şekilde atlatılır diye düşünüyorum.” şeklinde konuştu.
TANER YILDIZ: İKİNCİ BLOKTA ARAMALAR DEVAM EDİYOR
Enerji Bakanı Taner Yıldız, Soma'da maden ocağında 14 kişiye daha ulaştıklarını söyledi. 6 işçinin madenden çıkartıldığını, 8 işçinin ise 2 saat içinde çıkartılacağını belirten Yıldız, madende 2 ya da 3 işçinin kaldığını söyledi. Maden ocağında basın toplantısı düzenleyen Bakan Yıldız, şu bilgileri verdi.
Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciasında ulaşılan tüm madenciler çıkartıldı. Madende kaldığı tahmin edilen 2 ya da 3 işçiye de ulaşılması için çalışmalar devam ediyor.
Soma'da meydana gelen maden faciasında ulaşılan 15 işçi daha çıkartıldı. Maden ocağında toplamda 299 işçi çıkartıldı. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın açıkladığı en az 2 ya da 3 işçiye ulaşılması için de çalışmalar aralıksız devam ediyor.
"284 işçimiz hayatını kaybetmişti ve onlar, birinin haricinde ailelerine teslim edilmişti. Arkadaşlarımızın maden ocağında yaptıkları son tespitlerle beraber 14 işçimizi daha tespit ettiler. İki ayrı blok demiştik, ikisine de girdiler. 6 işçimizi dışarı çıkarttılar. Bugün farklı bir uygulama ile beraber Akhisar Devlet Hastanesi morguna da hem otopsi hem de muhafaza amaçlı oraya gönderildiler. 14 işçimizin sevki iki ya da üç saat içerisinde tamamlanmış olacaktır. Son kontroller yapılacak ve en az 2 veya 3 işçimize daha ulaşmayı bekliyoruz. Onların tespitleri henüz yapılmış değil. Ne kadar zaman alır tahminde bulunmayalım ama sabaha kadar çalışmaların önemli bir bölümünü bitirmiş olmamız gerekiyor."
Bakan Yıldız, 298 işçiye şuan ulaşıldığını ancak içeride en az 2 ya da 3 işçiye daha ulaşılabileceğini, işçi yakınlarının başvurusunun bunu gösterdiğini ifade etti. Şu an 284 artı 6 işçinin madenden çıkartıldığını belirten Yıldız, "Diğerleri de çıkartılacak. İşçilerde yanıklar oluşmuş olabilir. Şuanda ben de bilmiyorum. Otopsiden sonra belirli olacak. Bu işçiler bin 700 metreyi buldu. Birinci blok tamamen bitti, ikinci blokta da aramalar devam ediyor. Maden ocağının tamamın en son tekrar aranacak ve aile başvuruları ile karşılaştırılacak." şeklinde konuştu.
5 İŞÇİNİN DAHA CENAZESİ ÇIKARILDI
Manisa'nın Soma ilçesindeki maden ocağından 5 işçinin daha cenazesi çıkartıldı.
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın, son yaptığı açıklamada 8 işçiye ulaşıldığını açıklamasının ardından işçiler çıkartılmaya başlandı. Ambulanslar, maden ocağının çıkış kapısına kadar alınarak basının görüntü almasına izin verilmedi. Ambulansların yanaşması ile işçi yakınları da, ambulansların gittiği yere koşmaya başladı. 5 işçinin cenazesi ambulansla gönderilirken, 6 işçiye daha ulaşıldığı öğrenildi.