Sacda Belloğ'un tarifi, Mutfağım programında...
Malzemeler:
250 gr kuşbaşı kuzu et
1 kase ince bulgur
1 ½ tatlı kaşığı kişniş
3 kuru soğan
Tuz
Yapılışı:
1 kase ince bulgur ıslatılır. 250 gram kuzu kuşbaşı et, kıyma makinesi veya rondoda merhem kıvamına gelecek şekilde kıyılır, sinirleri alınır. 3 soğan ince ince kıyılır. 1,5 tatlı kaşığı kişniş ve tuzu eklenir. Malzemeler iyice yoğrulur ve kenarlardan basık, ortası şişkin köfteler hazırlanır. Köfteler saca alınır, üst tarafları beyazladıktan da arkası da çevrilerek kızartılır.
Kıymalı Yağlama'nın tarifi, Mutfağım programında...
Malzemeler:
Hamuru:
1 kg un
½ paket maya
1 tatlı kaşığı tuz
2 ½ su bardağı su
İçi:
500 gr dana kıyma
3 soğan
2 domates
2 sivri biber
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı salça
½ demet maydanoz
1 ½ tatlı kaşığı tuz
2 su bardağı sıcak su
Pul biber
Toz biber
Üzerine:
Sarımsaklı yoğurt
Yapılışı:
Yarım paket maya, sıcak su ile yumuşatılır. 1 kilo un, 1 tatlı kaşığı tuz2,5 su bardağı su ve yumuşayan maya genişçe bir kapta kulak memesinden biraz daha sert bir kıvam alıncaya kadar yoğrulur. Hamurun üzerine nemli bir bez kapatılıp beklemeye alınır. 3 soğan ince ince kıyılıp genişçe bir tavada 2 yemek kaşığı tereyağında öldürülür. Kabukları soyulan 2 domates ve 2 sivribiber küçük küçük doğranır. Malzemeler karıştırmaya devam edilerek sırasıyla yarım kilo dana kıyması, 2 yemek kaşığı salça, 1,5 tatlı kaşığı tuz, pul biber, toz biber, domates ve biberler de tavaya eklenir. Tavadaki malzemeler birkaç kez çevrildikten sonra üzerine 2 su bardağı sıcak su ilave edilerek suyunu çekene kadar pişirmeye devam edilir. Altını kapatmadan önce yarım demet de maydanoz kıyılarak eklenir.Hazırlanan hamurdan yumruk büyüklüğünde bezeler alınarak merdaneyle açılır ve sacda pişirilir. Kayseri’de ‘şebit’ adını verilen bu hamurlar sıra sıra dizilerek aralarına kıymalı içten sürülür. Sarımsaklı yoğurtla servis edilir.
Kiliçe'nin tarifi, Mutfağım programında...
Malzemeler:
½ paket maya
2 yumurta
1 ½ su bardağı ayçiçek yağı
1 su bardağı toz şeker
2 su bardağı süt
2 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı margarin Baharat karışımı (zencefil, mahlep, tarçın, karbonat, hindistan cevizi, karabiber, karbonat)
Alabildiğince un
Yapılışı:
Yarım paket maya, birkaç kaşık süt ve toz şekerle karıştırılır. Üzerine sırasıyla 1,5 su bardağı ayçiçek yağı,1 su bardağı toz şeker, 2 su bardağı süt, 2 yemek kaşığı yoğurt, 2 yemek kaşığı margarin, 2 yemek kaşığı baharat karışımı ve 2 yumurtanın akı eklenerek elde karıştırılır ve alabildiğince un eklenip yoğrulur. Orta ısıdaki fırında mayalanmaya bırakılır. Hamur mayalandıktan sonra fırından çıkarılır, yassı bir şekil vererek bıçakla çörek dilimleri kesilir. Yağlanan fırın tepsisine yerleştirilip üzerine 2 yumurtanın sarısı sürülür. Kiliçe çörekleri fırına verilir ve 150 derecede pişirilir.
Kiliçe servise hazır hale gelir.
Tahinli Katmer'in tarifi, Mutfağım programında...
Malzemeler:
Hamuru:
1 su bardağı su
1 su bardağı süt
½ çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
Alabildiği kadar un
İçi:
1 çay bardağı tahin
6 kaşık tereyağı
½ çay bardağı zeytinyağı
Yapılışı:
1’er su bardağı su ve süt, yarım çay bardağı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı tuz ve alabildiğince un, kulak memesi kıvamına gelene dek yoğrulur. Üzerine nemli bir bez kapatılarak 30-40 dk. Beklemeye alınır. 6 kaşık tereyağı ve yarım çay bardağı zeytinyağı tavada eritildikten sonra üzerine 1 çay bardağı tahin ilave edilir. Katmer hamuru merdaneyle ince bir yufka haline getirilip üzerine tahinli iç sürülür. Yufka ortasından delinerek kenarlarda toplanır. Kenarlarda toplanan hamur yaklaşık 20 santimlik parçalara bölünür, kendi çevresinde gül şeklinde bükülerek 4-5 parçaya ayrılır ve yaklaşık 15 dakika buzlukta bekletilmeye alınır. Buzluktan çıkarılan hamurlar tekrar merdaneyle açılır ve sacda yağsız olarak arkalı önlü pişirilir. Kaşar peyniri, pastırmalı çemen ve marmelatla servis edilir.
Zarbana Tatlısı'nın tarifi, Mutfağım programında...
Malzemeler:
1 Adet yumurta
2 Yemek kaşığı yoğurt
1 Yemek kaşığı sirke
1/2 Çay bardağı zeytinyağı
1 Paket kabartma tozu
1 Bardak su
Aldığı kadar un
Ceviz
Şerbeti İçin:
3 Su bardağı toz şeker
2 Bardak su
2 Adet kaya tuzu
1/2 Limon
Yapılışı:
Üç bardak şeker, iki bardak su, yarım limon ve kaya tuzu kaynatılır. Karışım şerbet halini aldıktan sonra soğumaya bırakılır. Yumurta, zeytinyağı, yoğurt ve elma sirkesi derin bir kaba alınır. Bir bardak su, kabartma tozu ve tuz ilave edilir. Un yavaş yavaş eklenerek kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğrulur. Elde edilen hamur, dinlendirilmeden rulo haline getirilir. Yumruk büyüklüğünde parçalar koparılır ve yuvarlanır. Yuvarlanan parçalar oklavayla açılır ve üstüne ince çekilmiş ceviz serpilir. Açılan yufkanın karşılıklı iki kenarı üst üste kapatılır ve yufka 5 cm aralıklarla büzülür. Yufka, büzülen noktalardan kesilir ve yağda kızartılır. Kızaran yufka servis tabağına alınır. Yufkanın soğuması beklenir ve şerbet dökülür. Tatlının şerbeti çekmesi için yarım saat dinlenmeye bırakılır. Üzeri kırılmış fındıkla süslenir.
Zarbana tatlısı servise hazır.
Not: Tatlının yumuşak olmasını istiyorsanız; tatlı sıcakken soğuk şerbet ya da tatlı soğukken sıcak şerbet dökmelisiniz.
Kanald / Mutfağım