- Thread Starter
- #41
Edirne'nin yöresel tatlarından Çatal Kurabiye tarifi
Malzemeler:
125 gr margarin
2 adet yumurta
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı acı biber salçası
3 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı mahlep
2 çay kaşığı şeker
23 yemek kaşığı un
Çörekotu
Yapılışı:
125 gr margarin eritilir. Yoğurma kabına yumurta kırılır. 1 çay bardağı zeytinyağı, 1 çay bardağı yoğurt, 2 çay kaşığı şeker, 3 çay kaşığı tuz, margarin ve mahlep eklenip karıştırılır. 23 kaşık un ilave edilerek hamur yoğrulur.Hamurun yarısından az bir kısmı ayrılır ve 1 tatlı kaşığı acı biber salçasıyla yoğrulur. Hamurlara çatal şekli verilir ve tepsiye yerleştirilir. 1 yumurtanın sarısı çırpılır ve kurabiyelerin üzerine sürülür. Çörek oto serpilir. 175 derecede ısıtılmış fırında pişirilir.
Isparta'nın yöresel tatlarından Bal Kabaklı Oklavadan Çekme tarifi, Mutfağım programında...
Malzemeler:
500 gr balkabağı
6 su bardağı un
4 adet yumurta
4 yemek kaşığı yoğurt
4 yemek kaşığı şeker
1 çay kaşığı tarçın
4 adet karanfil
1 su bardağı ceviz
200 gr tereyağı
Nişasta
Şerbeti için;
5 bardak şeker
4 bardak su
1 yemek kaşığı limon suyu
Yapılışı:
5 bardak şeker 4 bardak suyla kaynatılır, 1 yemek kaşığı limon suyu sıkılıp ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır. 6 su bardağı unun üzerne 4 adet yumurta, 4 yemek kaşığı yoğurt ve bir fiske tuz eklenir ve 1 küçükkahve fincanı suyla birlikte kulak memesi kıvamında yoğrulup dinlenmeye bırakılır.
Balkabakları rendelenir ve suyu sıkılıp kavrulmak ğzere tencereye alınır. Balkabakları yağ eklenmeden diriliğini kaybedene kadar kavrulur. Diriliğini kaybeden kabakların üzerine 4 yemek kaşığı şeker eklenir. biraz daha sotelenip 1 çay kaşığı tarçın ve 4 adet karanfil atılıp hamurlar açılana kadar soğumaya bırakılır. Dinlenen hamurlar 9 eşit bezeye ayrılır. Her beze incecik açılır ve üzeri bal kabaklı içle kaplanıp oklavaya sarılır. Hamur büzülür ve oklava çekildikten sonra fırın tepsisine yerleştirilir. Hamurlar birer porsiyonluk dilimlere ayrılır. 200 gr tereyağı üzerlerine dökülür. 180 derecede ısıtılmış fırında nar gibi kızarana kadar pişirilir. Fırından alınıp ilk sıcağı çıkınca üzerine şerbeti dökülür.
Kayseri'nin yöresel tatlarından Yağ Mantısı tarifi, Mutfağım programında...
Malzemeler:
Hamuru için:
1 adet yumurta
1 bardak süt
3 kaşık yoğurt
¼ paket yaş maya
1 tatlı kaşığı tuz;
Aldığı kadar un
İç malzemeleri:
500 gram kıyma
1 adet soğan
1 bağ maydanoz
1 tatlı kaşığı karabiber
Sosu için:
½ çay bardağı sıvı yağ
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı kuru nane
Kesilmiş hamur parçaları
Sarımsaklı yoğurt
Hamurun yapılışı:
Yemeğin hamuru için mayası şekerli suda eritilir. Hamurun yoğrulacağı kaba 1 yemek kaşığı tuz, 1 bardak süt, ve eriyen maya atılır. 3 yemek kaşığı yoğurt ilave edilerek malzemeler karıştırılır. Hamura bir miktar da su eklenerek yoğurulmaya başlanır. İstenen kıvama gelen hamur dinlendirilir.
İç tarifi:
Yarım kilo kıyma içim 1 adet soğan ince ince doğranır. Doğranan maydanozlar da kıymaya katılır. 1 tatlı kaşığı kırmızı biber, serptikten sonra harç kıvamını bulana kadar yoğurulur.
Yapılışı:
Dinlenen hamuru açmak için zemine un serpilir. Hamur olabildiğince büyük ama fazla inceltilmeden açılır. Bıçakla büyük karelere bölünen hamurun içine kıyma harcı koyularak kapatılmaya başlanır. Hamurlar isteğe göre bohça veya çiçek şeklinde kapatılır. Kapatılan mantı hamurları kızdırılan yağa ters şekilde kabarması için atılarak kızartılır. Çevirilerek her iki yüzeyi de nar gibi olana kadar kızartılır. Hazırlanan sarımsaklı sos ve yarım çay bardağı sıvı yağda pul biber ve kuru nane ile kızartılan minik hamur parçaları mantının üzerine dökülür.
Edirne'nin yöresel tatlarından Arnavut Böreği tarifi, Mutfağım programında...
Malzemeler:
1 kg pırasa
300 gr kuzu kıyma
1 tatlı kaşığı kuş üzümü
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı tarçın
½ çay bardağı zeytinyağı
3 adet yumurta
4 yemek kaşığı yoğurt
Aldığı kadar un
Yapılışı:
300 gr kıyma 2 yemek kaşığı zeytinyağında kavrulur. Pırasalar küçük küçük doğranıp kıymaya eklenir ve diriliğini kaybedene kadar sotelenir. Börek içine; 1’er çay kaşığı karabiber, pul biber, kimyon, tarçın, 1 tatlı kaşığı kuş üzümü ilave edilir. Hamurlar açılana kadar börek içi soğumaya bırakılır. Hamuru için; biraz un yoğurma kabına alınır ve üzerine yarım çay bardağı zeytinyağı dökülüp 2 adet de yumurta kırılır. Tüm malzemeler özleştirilir ve azar azar unla birlikte kıvamını bulana kadar yoğrulur. Hamur bezelere ayrılır. İlk beze incecik açılır ve kenarları dışarıda kalacak şekilde yağlanmış tepsiye yerleştirlir. Üzerine pırasalı iç döşenir.İkinci beze de açılıp tepsiye alınır ve pırasalı iç yerleştirilir. üçüncü beze de açılır ve tepsiye yerleştirilir. Tepsinin dışında kalan kısımlar burularak sıkıştırılır. Üzeri için; 1 adet yumurtanın sarısı; 4 yemek kaşığı yoğurt ve biraz sıvı yağ ile birlikte çırpılır. Böreğin üzerine sürülür. Börek dilimlere ayrılır ve 180 derecede ısıtılmış fırında pişirilir.
Kayseri'nin yöresel tatlarından Sucuk İçi tarifi, Mutfağım programında...
Malzemeleri:
1 kilo dana kıyma
2 baş sarımsak
5 tatlı kaşığı toz biber
2 tatlı kaşığı zencefil
2 tatlı kaşığı yeni bahar
2 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı kırmızı biber
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kişniş
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karanfil
1 yemek kaşığı sıvı yağ
½ çay bardağı su
Yapılışı:
1 kilo dana kıymaya, 2 baş sarımsak rendelenerek karıştırılır. Toz biber, zencefil, yeni bahar, kimyon, kırmızı biber, karabiber, kişniş, karanfil, tuz ve sıvı yağ eklenen karışım özleşene kadar yoğrulur. Yarım çay bardağı su eklenen harç biraz daha yoğrulduktan sonra tavada yağsız kavrulur. Sucuk içi’nin tane tane olması ve güzel pişmesi için ezilerek kavurulur.
Mutfağım / Kanald