24 Mayıs 1918
Mustafa Kemal Paşa
24 Mayıs 1928
Afgan kralı Amanullah Han’la Başbakan İnönü’nün tenis oynayışlarını seyrederken
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Afgan kralı Amanullah Han’la (Mayıs 1928)
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
24 Mayıs 1938
Atatürk, Adana'ya son gelişinde
1938 - [FONT="]Atat[FONT="]ü[FONT="]rk'[FONT="]ü[FONT="]n, saat 13.00'te Mersin'den trenle hareket ederek [FONT="]saat 13.50'de Tarsus'a geli[FONT="]ş[FONT="]i, burada bir saatlik istirahatten [FONT="]sonra Adana'ya hareketi, saat 16.30'da Adana'ya geli[FONT="]ş[FONT="]i ve Atat[FONT="]ü[FONT="]rk Park[FONT="]ı[FONT="] [FONT="]ö[FONT="]n[FONT="]ü[FONT="]nde piyade ve top[FONT="]çu birliklerinin ge[FONT="]ç[FONT="]it t[FONT="]ö[FONT="]renini izlemesi, ak[FONT="]ş[FONT="]am trenle Ankara'ya hareketi.
1937 - Atat[FONT="]ü[FONT="]rk'[FONT="]ü[FONT="]n, doğ[FONT="]um y[FONT="]ı[FONT="]ld[FONT="]ö[FONT="]n[FONT="]ü[FONT="]m[FONT="]ü[FONT="]n[FONT="]ü[FONT="] tebrik eden İngiltere Kral[FONT="]ı[FONT="] [FONT="]VI. [FONT="]George'a te[FONT="]şekk[FONT="]ü[FONT="]r telgrafı.
1935 - Atat[FONT="]ü[FONT="]rk'[FONT="]ü[FONT="]n, Yalova'da Baltac[FONT="]ı[FONT="] ve Millet [FONT="]Ç[FONT="]iftliklerine gidiş[FONT="]i.
1933 - Atat[FONT="]ü[FONT="]rk'[FONT="]ü[FONT="]n, [FONT="]öğ[FONT="]leden sonra Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkezi[FONT="]'ne geliş[FONT="]i, saat 20.00'de Ç[FONT="]ankaya'ya dö[FONT="]n[FONT="]üşü.
1928 - Latin rakamlarının kabulü.
(
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
kabulü: 1 Kasım 1928).1928 - International numerals are adopted.
On 24 May 1928 the Turkish Grand National Assembly legislated the introduction of international numerals (the use of the Latin alphabet was established on November 1 1928).
1925 - Atat[FONT="]ü[FONT="]rk'[FONT="]ü[FONT="]n, ilk murassa ni[FONT="]ş[FONT="]an[FONT="]ı[FONT="]n kendisine verili[FONT="]ş[FONT="]i nedeniyle T[FONT="]ü[FONT="]rk Tayyare Cemiyeti'ne te[FONT="]ş[FONT="]ekk[FONT="]ü[FONT="]r yazı[FONT="]s[FONT="]ı.
1924 - Yeni Anayasa yürürlüğe girdi.
Yabancı şirketlerce işletilen Anadolu Demiryolları şirketinin millileştirilmesi için Anadolu-Bağdat Demiryolları Müdiriye-i Umumiyesi kuruldu.
1923 - İsmet Pa[FONT="]ş[FONT="]a'n[FONT="]ı[FONT="]n, Lozan'dan Atat[FONT="]ü[FONT="]rk'e telgraf[FONT="]ı[FONT="]: ...Hü[FONT="]k[FONT="]ü[FONT="]metle aramı[FONT="]zda, esasla ilgili anla[FONT="]ş[FONT="]mazl[FONT="]ı[FONT="]k vardı[FONT="]r. Uyu[FONT="]ş[FONT="]ma olmazsa dö[FONT="]n[FONT="]üş[FONT="] mecburiyet ve karar[FONT="]ı[FONT="]nday[FONT="]ı[FONT="]m. Baş[FONT="]kan makam[FONT="]ı[FONT="]nda bulunan sizin bu fevkal[FONT="]â[FONT="]de zamanda umum[FONT="]î[FONT="] vaziyeti yak[FONT="]ı[FONT="]ndan izlemelerini dilerim."
1922 - Atat[FONT="]ü[FONT="]rk'[FONT="]ü[FONT="]n, Fransı[FONT="]z kad[FONT="]ı[FONT="]n gazeteci Berthe Georges-Gaulis'in 2.4.1922 tarihli mektubuna cevab[FONT="]ı[FONT="]: "...Eski Frans[FONT="]ı[FONT="]z-[FONT="]T[FONT="]ü[FONT="]rk dostluğ[FONT="]unun kuvvetlenmesini, her iki taraf[FONT="]ı[FONT="]n g[FONT="]ö[FONT="]zden uzak tutmamas[FONT="]ı[FONT="] gerekti[FONT="]ğ[FONT="]ini d[FONT="]üşü[FONT="]n[FONT="]ü[FONT="]yorum." [Kocatürk]
1921 - İngiliz casusu Mustafa Sagir'in Ankara'da idamı.
Mustafa Kemal Paşa'ya suikast için Ankara'ya geldiği kanıtlanan İngiliz casusu Mustafa Sagir idam edildi.
1920 - Mustafa Kemal'in idam kararını padişah onayladı.
Mustafa Kemal, İstanbul Hükümeti'nce ölüm cezasına çarptırıldı.
Atatü[FONT="]rk hakkı[FONT="]nda İ[FONT="]stanbul Divan-ı[FONT="] Harbi'nin verdi[FONT="]ğ[FONT="]i 11 Ma[FONT="]y[FONT="]ı[FONT="]s 1920 tarihli idam karar[FONT="]ı[FONT="]n[FONT="]ı[FONT="]n, Padi[FONT="]ş[FONT="]ah Vahdettin taraf[FONT="]ı[FONT="]n[FONT="]dan onaylanması. [Kocatürk]
Vahdettin, Nemrut Mustafa Paşa Divanı'nın vermiş olduğu idam kararlarını onayladı.
11 Mayıs 1920'de Mustafa Kemal'in Osmanlı Hükümeti tarafından [FONT="]ölüme mahkûm edilmişti.
(Bu karar 24 Mayıs 1920'de Padişah tarafından onaylanmıştır.)
İstanbul'da Divan-ı Harp'in Fevzi (Çakmak) Paşayı idama mahkum etmesi.
[FONT="](onaylanması 27 Mayıs)
İstanbul Hükümetince yapılacak her türlü subay terfii ve taltiflerinin kabul edilmeyeceğine dair TBMM kararı.
[FONT="]Atat[FONT="]ü[FONT="]rk'[FONT="]ü[FONT="]n, Adapazarı[FONT="], D[FONT="]ü[FONT="]zce ve Bolu yö[FONT="]relerindeki isyanlar ve al[FONT="]ı[FONT="]nan [FONT="]ö[FONT="]nlemler hakk[FONT="]ı[FONT="]nda T[FONT="]ü[FONT="]rkiye B[FONT="]ü[FONT="]y[FONT="]ü[FONT="]k Millet Mec[FONT="]lisi'ne bilgi sunmas[FONT="]ı. [Kocatürk]
1919 - Rauf Bey'in (ORBAY) Anadolu'ya geçmek üzere İstanbul'dan ayrılışı.
[FONT="]Atat[FONT="]ü[FONT="]rk'[FONT="]ü[FONT="]n, Samsun'dan Harbiye Nezareti'ne telgraf[FONT="]ı[FONT="]: "...Baz[FONT="]ı[FONT="] [FONT="]ş[FONT="]ik[FONT="]â[FONT="]yetleri yerinde tetkik ve [FONT="]ö[FONT="]nlem almak [FONT="]ü[FONT="]zere ka[FONT="]rarg[FONT="]â[FONT="]h[FONT="]ı[FONT="]m[FONT="]ı[FONT="] yar[FONT="]ı[FONT="]n ge[FONT="]ç[FONT="]ici olarak Havza'ya nakledece[FONT="]ğ[FONT="]im."
[FONT="]Atat[FONT="]ü[FONT="]rk'[FONT="]ü[FONT="]n, Samsun'dan Genelkurmay Ba[FONT="]ş[FONT="]kanl[FONT="]ığı[FONT="]'na, orduda jandarma kuvvetlerinin takviyesi i[FONT="]ç[FONT="]in itil[FONT="]â[FONT="]f temsilcileri [FONT="]kat[FONT="]ı[FONT="]nda teş[FONT="]ebb[FONT="]ü[FONT="]ste bulunulması[FONT="]n[FONT="]ı[FONT="] isteyen telgraf[FONT="]ı.
[FONT="]Atat[FONT="]ü[FONT="]rk'[FONT="]ü[FONT="]n, Samsun'dan Genelkurmay Ba[FONT="]ş[FONT="]kanl[FONT="]ığı[FONT="]'na, Ermeni tecav[FONT="]ü[FONT="]zlerine karşı[FONT="] 15. Kolordu'nun mevcudunun gerekirse art[FONT="]ır[FONT="]ılmas[FONT="]ı hakkında raporu.
[FONT="]Harbiye Nazı[FONT="]rl[FONT="]ığı[FONT="]'n[FONT="]ı[FONT="]n, İngiliz Generali Milne'nin 19 May[FONT="]ı[FONT="]s 1919 tarihli yazı[FONT="]s[FONT="]ı[FONT="]na cevabı. (Bu cevapta, Atat[FONT="]ü[FONT="]rk'[FONT="]ü[FONT="]n atandığı[FONT="]9. Ordu M[FONT="]ü[FONT="]fetti[FONT="]ş[FONT="]li[FONT="]ğ[FONT="]i'nin, Harbiye Nezareti ad[FONT="]ı[FONT="]na verilen emirlerin ne derece uyguland[FONT="]ığı[FONT="]n[FONT="]ı[FONT="] ara[FONT="]ş[FONT="]t[FONT="]ı[FONT="]rma ve vazife bö[FONT="]lgesindeki sil[FONT="]â[FONT="]hlar[FONT="]ı[FONT="]n toplanması[FONT="] ile asayi[FONT="]ş[FONT="]sizli[FONT="]ğ[FONT="]i ortadan kald[FONT="]ı[FONT="]rma amac[FONT="]ı[FONT="]yla oluş[FONT="]turuldu[FONT="]ğ[FONT="]u bildirilmiş[FONT="]tir.[FONT="][Kocatürk]
1918 - Atat[FONT="]ü[FONT="]rk'[FONT="]ü[FONT="]n, Ru[FONT="]ş[FONT="]en E[FONT="]ş[FONT="]ref ([FONT="]Ü[FONT="]nayd[FONT="]ı[FONT="]n) Bey'e ithafl[FONT="]ı resmini ar[FONT="]ma[FONT="]ğ[FONT="]an edi[FONT="]ş[FONT="]i: "Her [FONT="]ş[FONT="]eye ra[FONT="]ğ[FONT="]men muhakkak bir nura do[FONT="]ğ[FONT="]ru y[FONT="]ü[FONT="]r[FONT="]ü[FONT="]mekteyiz. Bende bu iman[FONT="]ı[FONT="] ya[FONT="]ş[FONT="]atan kuvvet, yaln[FONT="]ız aziz [FONT="]memleketim ve milletim hakk[FONT="]ı[FONT="]ndaki sı[FONT="]nı[FONT="]rs[FONT="]ı[FONT="]z muhabbetim de[FONT="]ğil, bug[FONT="]ü[FONT="]n[FONT="]ü[FONT="]n karanlı[FONT="]klar[FONT="]ı[FONT="] i[FONT="]ç[FONT="]inde s[FONT="]ı[FONT="]rf vatan ve hakikat a[FONT="]ş[FONT="]k[FONT="]ı[FONT="] ile [FONT="]ışı[FONT="]k serpmeye ve aramaya [FONT="]ç[FONT="]al[FONT="]ış[FONT="]an bir gen[FONT="]ç[FONT="]lik g[FONT="]ö[FONT="]rd[FONT="]ü[FONT="]ğü[FONT="]mdendir."
1915 - Ç[FONT="]anakkale cephesinde İ[FONT="]ngilizlerin isteğ[FONT="]i ile ö[FONT="]l[FONT="]ü[FONT="] ve yaralı[FONT="]lar[FONT="]ı[FONT="]n toplamak ü[FONT="]zere sabah 7.30'dan ak[FONT="]ş[FONT="]am 16.30'a kadar bir ate[FONT="]ş[FONT="]kes yapı[FONT="]lmas[FONT="]ı.[FONT="]
1915 - Formal truce on Gallipoli to bury the dead.
Dardanelles: An armistice is declared from 7.30 a.m. to 4.30 p.m. in which time the fallen Turkish and Anzac soldiers will be buried.