Atatürk Günlüğü - Tarihte Bu Gün Atatürk Ne Yapmış ? ( Güncellenecektir )

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul


24 Mayıs 1918
Mustafa Kemal Paşa
ata-70_k.jpg

24 Mayıs 1928
Afgan kralı Amanullah Han’la Başbakan İnönü’nün tenis oynayışlarını seyrederken

ata-71_k.jpg


Afgan kralı Amanullah Han’la (Mayıs 1928)


24 Mayıs 1938
Atatürk, Adana'ya son gelişinde
1938 - [FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, saat 13.00'te Mersin'den trenle hareket ederek [FONT=&quot]saat 13.50'de Tarsus'a geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, burada bir saatlik istirahatten [FONT=&quot]sonra Adana'ya hareketi, saat 16.30'da Adana'ya geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i ve Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk Park[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nde piyade ve top[FONT=&quot]çu birliklerinin ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]it t[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]renini izlemesi, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am trenle Ankara'ya hareketi.
1937 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, doğ[FONT=&quot]um y[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ld[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] tebrik eden İngiltere Kral[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]VI. [FONT=&quot]George'a te[FONT=&quot]şekk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r telgrafı.
1935 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Yalova'da Baltac[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ve Millet [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]iftliklerine gidiş[FONT=&quot]i.
1933 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]leden sonra Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkezi[FONT=&quot]'ne geliş[FONT=&quot]i, saat 20.00'de Ç[FONT=&quot]ankaya'ya dö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü.
1928 - Latin rakamlarının kabulü.
( kabulü: 1 Kasım 1928).
1928 - International numerals are adopted.
On 24 May 1928 the Turkish Grand National Assembly legislated the introduction of international numerals (the use of the Latin alphabet was established on November 1 1928).
1925 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, ilk murassa ni[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]an[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n kendisine verili[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i nedeniyle T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk Tayyare Cemiyeti'ne te[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ekk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r yazı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı.
1924 - Yeni Anayasa yürürlüğe girdi.
Yabancı şirketlerce işletilen Anadolu Demiryolları şirketinin millileştirilmesi için Anadolu-Bağdat Demiryolları Müdiriye-i Umumiyesi kuruldu.
1923 - İsmet Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, Lozan'dan Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'e telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: ...Hü[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]metle aramı[FONT=&quot]zda, esasla ilgili anla[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mazl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k vardı[FONT=&quot]r. Uyu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ma olmazsa dö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üş[FONT=&quot] mecburiyet ve karar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nday[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m. Baş[FONT=&quot]kan makam[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda bulunan sizin bu fevkal[FONT=&quot]â[FONT=&quot]de zamanda umum[FONT=&quot]î[FONT=&quot] vaziyeti yak[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan izlemelerini dilerim."
1922 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Fransı[FONT=&quot]z kad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n gazeteci Berthe Georges-Gaulis'in 2.4.1922 tarihli mektubuna cevab[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...Eski Frans[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z-[FONT=&quot]T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk dostluğ[FONT=&quot]unun kuvvetlenmesini, her iki taraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]zden uzak tutmamas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] gerekti[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ini d[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]yorum." [Kocatürk]
1921 - İngiliz casusu Mustafa Sagir'in Ankara'da idamı.
Mustafa Kemal Paşa'ya suikast için Ankara'ya geldiği kanıtlanan İngiliz casusu Mustafa Sagir idam edildi.
1920 - Mustafa Kemal'in idam kararını padişah onayladı.
Mustafa Kemal, İstanbul Hükümeti'nce ölüm cezasına çarptırıldı.
Atatü[FONT=&quot]rk hakkı[FONT=&quot]nda İ[FONT=&quot]stanbul Divan-ı[FONT=&quot] Harbi'nin verdi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i 11 Ma[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s 1920 tarihli idam karar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, Padi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ah Vahdettin taraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]dan onaylanması. [Kocatürk]
Vahdettin, Nemrut Mustafa Paşa Divanı'nın vermiş olduğu idam kararlarını onayladı.
11 Mayıs 1920'de Mustafa Kemal'in Osmanlı Hükümeti tarafından [FONT=&quot]ölüme mahkûm edilmişti.
(Bu karar 24 Mayıs 1920'de Padişah tarafından onaylanmıştır.)
İstanbul'da Divan-ı Harp'in Fevzi (Çakmak) Paşayı idama mahkum etmesi.
[FONT=&quot](onaylanması 27 Mayıs)
İstanbul Hükümetince yapılacak her türlü subay terfii ve taltiflerinin kabul edilmeyeceğine dair TBMM kararı.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Adapazarı[FONT=&quot], D[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zce ve Bolu yö[FONT=&quot]relerindeki isyanlar ve al[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nan [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nlemler hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiye B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Millet Mec[FONT=&quot]lisi'ne bilgi sunmas[FONT=&quot]ı. [Kocatürk]
1919 - Rauf Bey'in (ORBAY) Anadolu'ya geçmek üzere İstanbul'dan ayrılışı.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Samsun'dan Harbiye Nezareti'ne telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...Baz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ik[FONT=&quot]â[FONT=&quot]yetleri yerinde tetkik ve [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nlem almak [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zere ka[FONT=&quot]rarg[FONT=&quot]â[FONT=&quot]h[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] yar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ici olarak Havza'ya nakledece[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]im."
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Samsun'dan Genelkurmay Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]'na, orduda jandarma kuvvetlerinin takviyesi i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in itil[FONT=&quot]â[FONT=&quot]f temsilcileri [FONT=&quot]kat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda teş[FONT=&quot]ebb[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ste bulunulması[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] isteyen telgraf[FONT=&quot]ı.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Samsun'dan Genelkurmay Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]'na, Ermeni tecav[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zlerine karşı[FONT=&quot] 15. Kolordu'nun mevcudunun gerekirse art[FONT=&quot]ır[FONT=&quot]ılmas[FONT=&quot]ı hakkında raporu.
[FONT=&quot]Harbiye Nazı[FONT=&quot]rl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, İngiliz Generali Milne'nin 19 May[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s 1919 tarihli yazı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na cevabı. (Bu cevapta, Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n atandığı[FONT=&quot]9. Ordu M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]fetti[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]li[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i'nin, Harbiye Nezareti ad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na verilen emirlerin ne derece uyguland[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ara[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rma ve vazife bö[FONT=&quot]lgesindeki sil[FONT=&quot]â[FONT=&quot]hlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n toplanması[FONT=&quot] ile asayi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]sizli[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i ortadan kald[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rma amac[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yla oluş[FONT=&quot]turuldu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u bildirilmiş[FONT=&quot]tir.[FONT=&quot][Kocatürk]
1918 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ru[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]en E[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ref ([FONT=&quot]Ü[FONT=&quot]nayd[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n) Bey'e ithafl[FONT=&quot]ı resmini ar[FONT=&quot]ma[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]an edi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i: "Her [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]eye ra[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]men muhakkak bir nura do[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ru y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]mekteyiz. Bende bu iman[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ya[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]atan kuvvet, yaln[FONT=&quot]ız aziz [FONT=&quot]memleketim ve milletim hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndaki sı[FONT=&quot]nı[FONT=&quot]rs[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z muhabbetim de[FONT=&quot]ğil, bug[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n karanlı[FONT=&quot]klar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]inde s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rf vatan ve hakikat a[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ile [FONT=&quot]ışı[FONT=&quot]k serpmeye ve aramaya [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]an bir gen[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]lik g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]rd[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ğü[FONT=&quot]mdendir."
1915 - Ç[FONT=&quot]anakkale cephesinde İ[FONT=&quot]ngilizlerin isteğ[FONT=&quot]i ile ö[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] ve yaralı[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n toplamak ü[FONT=&quot]zere sabah 7.30'dan ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am 16.30'a kadar bir ate[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kes yapı[FONT=&quot]lmas[FONT=&quot]ı.[FONT=&quot]
1915 - Formal truce on Gallipoli to bury the dead.
Dardanelles: An armistice is declared from 7.30 a.m. to 4.30 p.m. in which time the fallen Turkish and Anzac soldiers will be buried.
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul
25 MAYIS - MAY 25
Tarihte Bugün - Today in History
25Mayis1933Hediye.jpg


25 Mayıs 1933
Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal,
Orman Çiftliği'nde bir gençle konuşuyor
25Mayis1933.jpg


25 Mayıs 1933
Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal, Orman Çiftliği'nde bir genci sınav yaparken

1938 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Adana'dan trenle Ankara'ya d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü.
1935 - Ankara'da Basın Birliği oluşturmak üzere Birinci Türk Basın Kurultayı toplandı.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am Yalova'dan hareketle Bü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]kada'ya geli[FONT=&quot]şi ve geceyi Yat Kul[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]p'te geç[FONT=&quot]iri[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
1933 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Marmara K[FONT=&quot]öş[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]'nde, Gazi Orman Çi[FONT=&quot]ftli[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i'nin 8. kuruluş[FONT=&quot] y[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ld[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] senliğ[FONT=&quot]inde bulunmas[FONT=&quot]ı.
1929 - İstanbul'da 4. Beynelmilel Ajanslar Kongresi toplandı.
1928 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Afganistan Kral[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Amanullah Han'la beraber Ankara'da resim Sergisi'ni ziyareti.
1927 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'da İran Elç[FONT=&quot]isi Mirza Sadek Tababai'nin g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ven mektubunu kabul[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] ve Elç[FONT=&quot]i'nin sö[FONT=&quot]ylevine cevap konuş[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı
1926 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Bursa'da Bal[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]kesir ve İneg[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]l'den gelen heyetleri kabul[FONT=&quot]ü[FONT=&quot].
1922 - Franklin Bouillon'un, Paris'ten Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'e mektubu: "...Emin [FONT=&quot]olabilirsiniz ki dostlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m ve ben, müş[FONT=&quot]kü[FONT=&quot]ller ve engeller ne olursa olsun, adaletli bar[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]a ula[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]may[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]dafaa etmekten [FONT=&quot]vazge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]meyece[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]iz." [Kocatürk]
1921 - İtalyanların Marmaris'i boşaltmaları.
1920 - Çerkez Ethem kuvvetleri, Hendek'e girdi.
1919 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]leden sonra otomobille Samsun'dan Havza'ya geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
Mustafa Kemal ve arkadaşları Samsun'dan Havza'ya geçti. Yolda giderken söylemiş oldukları "Dağ Başını Duman Almış" marşı, daha sonra Türkiye Cumhuriyeti'nin en çok sevilen ve söylenen marşı oldu.
Damat Ferit Hükümeti, 25 Mayıs 1919’da bütün gösterileri yasaklar.
Bayındır ve Karabağ'ın Yunanlılar tarafından işgali.
1919 (25-26) - Yunanlıların Manisa'yı işgali.
1918 - Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, b[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]brek rahatsı[FONT=&quot]zl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] sebebiyle tedavi i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]stan[FONT=&quot]bul'dan trenle Viyana'ya hareketi (Viyana ve Karlsbad'da 2 ay kadar tedavi g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]rm[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r). (Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk, Viyana'dan -Halep'te bulunan- [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]zzettin (Ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]lar) Bey'e gö[FONT=&quot]nder[FONT=&quot]di[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i bir mektupta, burada tedavi olmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Enver Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a ve [FONT=&quot]Doktor Sü[FONT=&quot]leyman Numan Paş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n tavsiye etti[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ini yazm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]). [Kocatürk]
Kaynak:
1918 - Mustafa Kemal leaves Istanbul for medical treatment in Vienna and Karlsbad.
1915 - Çanakkale Savaşları: Alman U-21 denizaltı gemisinin İngiliz Triumph zırhlısını batırışı.
1915 - Dardanelles: Sinkıng of battleshıp Triuıııph by German submarine.
S[FONT=&quot]ubmarine operations:

  • HMS Triumph is sunk by German U-boat U-21.
  • E11 torpedoes Turkish transport Stamboul in the Bosphorus.
In May three battleships were torpedoed; Goliath in Morto Bay on May 12, Triumph off Anzac on May 25 and Majestic off W Beach on May 27. Goliath was sunk by the Turkish torpedo boat Muavenet while the other two were sunk by the German U-boat U-21.
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul

26 MAYIS - MAY 26
Tarihte Bugün - Today in History



Atatürk Evi Müzesi (Samsun - Havza)
1938 - Atatürk, Ankara'dan son kez ayrıldı.
Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, akş[FONT=&quot]am trenle Ankara'dan [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]stanbul'a hareketi.
1937 - Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Baş[FONT=&quot]bakan İsmet İ[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]erefine Atina'da verilen [FONT=&quot]ziyafet s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ras[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda, Ankara'dan Yunan Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]bakan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ****xas'a telefonla mesaj[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "Balkan M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ttefik Devletlerinin, Balkanlar[FONT=&quot]daki s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] tek bir s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rd[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r. Bu s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ra g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]z dikenler, g[FONT=&quot]üne[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]in yakı[FONT=&quot]cı[FONT=&quot] [FONT=&quot]ışı[FONT=&quot]nlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yla kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]la[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]rlar. Bundan sak[FONT=&quot]ın[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı tavsiye ederim. S[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n bir ve onu savunan kuvvetlerimizin bir ve ayr[FONT=&quot]ılmaz olduklar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]ylemekle en bü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k insanlı[FONT=&quot]k ve askerlik zevkini duydu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]umu size bildirmekle me[FONT=&quot]sudum." General ****xas'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, telefonla Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'e cevab[FONT=&quot]ı [FONT=&quot]"Tamam[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yla ve her zaman i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in ayn[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]teyiz[FONT=&quot]."
[FONT=&quot]Emekli Yunan Generali Sonakos [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]lias'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, Atatü[FONT=&quot]rk'e mektubu: "...Balkanlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n bir tek s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r ve cephe te[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kil etti[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndaki demecinizi, birle[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ik Balkan ordular[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] varl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] nefsinde [FONT=&quot]toplam[FONT=&quot]ış[FONT=&quot] ve temsil etmiş[FONT=&quot] olan bir komutan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n canevinden y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]kselen bir gerç[FONT=&quot]ek olarak yorumluyorum. Balkan Devletlerinin bugü[FONT=&quot]nk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] birlik ve ortakl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] ezelden beri tabi[FONT=&quot]î[FONT=&quot] ve zorunlu bir ihtiyaç[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı.[FONT=&quot]"
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, akş[FONT=&quot]am[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeri Ankara Halkevi'nde sahneye konan "Ayışığı[FONT=&quot]" adl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] adapte [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ocuk operetini izlemesi ve ilgili[FONT=&quot]leri kutlamas[FONT=&quot]ı.
[FONT=&quot]1935 - Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]kada Yat Kulü[FONT=&quot]p'te Amerikal[FONT=&quot]ı kad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n gazeteci Gladys Baker'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kabulü.
Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk Tecim ve End[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]stri Odalar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Genel Kurultay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na bağ[FONT=&quot]lı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nderen Ekonomi Bakan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Cel[FONT=&quot]â[FONT=&quot]l Bayar'a teş[FONT=&quot]ekk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rlerini bildiren cevab[FONT=&quot]ı.
Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, akş[FONT=&quot]am B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]kada'dan Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Sarayı[FONT=&quot]'na [FONT=&quot]d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü.
[FONT=&quot]1934 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, akş[FONT=&quot]am Diyarbak[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r Milletvekili K[FONT=&quot]â[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m (Sevü[FONT=&quot]ktekin) Paş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n evine gidi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot] saatlerde [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'ya d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]şü.
1926 - [FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Bursa Tü[FONT=&quot]rkoca[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ziyareti ve ocakl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]larla sohbeti.
Milli Mücadele'ye katılmayan memurların işlerine son verilmesine dair kanun TBMM'de kabul edildi. Bu kanuna göre daha önce kurulan ve Milli Mücadele'ye katılmayan kadroları tesbit etmekle görevli askeri Heyet-i Mahsusa'ların yanında bir de sivil Heyet-i Mahsusa'lar kuruldu. Bu kurullar yargılama yetkisine de sahipti.
1920 - Düzce ayaklanması bastırıldı. Düzce'ye giren Çerkez Ethem 53 kişiyi idam ettirdi.
1919 - Havza ileri gelenlerinin, Atatürk'ü ziyareti ve Atatürk'ün sözleri: "Hiçbir zaman ümitsiz olmayacağız, çalışacağız, memleketi kurtaracağız! Bizi öldürmek değil, canlı mezara atmak istiyorlar. Şimdi çukurun kenarındayız. Son bir cüret belki bizi kurtarabilir; zaten başka türlü de dönüş imkânı yoktur."
Atatürk'ün, Sait Molla imzasıyla bütün belediye başkanlıklarına gönderilen ve "milletin İngiltere yardımını istediğini bildiren" yazı nedeniyle, vilâyetlere ve mutasarrıflıklara tamimi: "Millî ve siyasî bağımsızlığımızın kurtarılması ancak milletin yekvücut olarak müdafaası ile mümkün olacaktır."
1919 - Edirne'de Selimiye Camii'nin avlusunda toplanan binlerce kişi İzmir'in işgalini protesto etti.
Yunanlıların Germencik İstasyonu'nu da ele geçirmeleri.
Yıldız Sarayında "Şura-yı Saltanat" toplantısı (Vahdettin'in açış konuşması, Sadrazam Damat Ferit Paşa'nın konuşmasından sonra üyelerin son siyasi durum hakkında görüşlerini bildirmesi.)
1914 - [FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Sofya'dan, Madam Corinne'e -sonu, Latin harfleriyle T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e yaz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot] bir paragraf da i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]eren- Fransı[FONT=&quot]zca mektubu: "D[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nya insanlar i[FONT=&quot]çin bir s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nav meydanı[FONT=&quot]dı[FONT=&quot]r, imti[FONT=&quot]han edilen insan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n her soruya mutlaka pek uygun cevaplar [FONT=&quot]vermesi mü[FONT=&quot]mk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n olmayabilir. Fakat d[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot]nmelidir ki, hü[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]m cevapları[FONT=&quot]n t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nden olu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]an sonuca g[FONT=&quot]öre verilir[FONT=&quot]."[Kocatürk]
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul
27 MAYIS - MAY 27
Tarihte Bugün - Today in History
27Mayis1938.jpg

27 Mayıs 1938
Cumhurbaşkanı Atatürk, Haydarpaşa'da motora binmek üzere rıhtıma ilerlerken
27Mayis1928.jpg


27 Mayıs 1928
Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal, Afgan Kralı Amanullah Han ile
1938 - Atatü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ankara'dan İ[FONT=&quot]stanbul'a geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i[FONT=&quot] (ö[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]m tarihine kadar [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]stanbul'da kalmış[FONT=&quot]tı[FONT=&quot]r). [Kocatürk]
1936 - [FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Dolmabah[FONT=&quot]çe Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'nda İ[FONT=&quot]ngiliz Lortlar Kamaras[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]yelerinden Lord Loyd'u kabul[FONT=&quot]ü[FONT=&quot].
[FONT=&quot]1935 - Ulusal bayram ve genel tatiller hakkında Kanun TBMM'de kabul edildi.
Haftalık resmi tatil, cuma gününden pazara alındı.
[FONT=&quot]TBMM'de hafta sonu tatilini, ulusal ve dini bayramların tatil sürelerini düzenleyen kanun kabul edildi. Buna göre hafta sonu olarak Pazar günü kabul edildi. Tatil ise Cumartesi saat 13'ten başlayıp, Pazartesi sabahına kadar sürecek biçimde belirlendi.
Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Dolmabahç[FONT=&quot]e Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'nda Amerikal[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n gaze[FONT=&quot]teci Gladys Baker'in sorular[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na cevaplar[FONT=&quot]ı: "Yeni T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiye'yi g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]rm[FONT=&quot]üş[FONT=&quot] ve tan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ış[FONT=&quot] olanlar bilirler ki, T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk Cumhuriyeti toplulu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u kendisine hedef olarak insanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] ve k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lt[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] alm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r. [FONT=&quot]T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n yeni gitti[FONT=&quot]ği yol ve varmak istedi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i nokta kü[FONT=&quot]lt[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r hayat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]kselmek, insanl[FONT=&quot]ık yolunda ilerlemek ve elinden geldi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i kadar bar[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]a ve insanlığ[FONT=&quot]a hizmet etmektir.""...Tü[FONT=&quot]rkiye'de bol[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]eviklik olmayacakt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r. [FONT=&quot]Çü[FONT=&quot]nk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk H[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k[FONT=&quot]û[FONT=&quot]meti'nin ilk gayesi, halka h[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rriyet [FONT=&quot]ve mutluluk vermek, askerlerimize oldu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u kadar, sivil hal[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]za da iyi bakmakt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r!" [Kocatürk]
Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Birinci Tü[FONT=&quot]rk Bas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n Kurultay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n sayg[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na [FONT=&quot]te[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ekk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rlerini bildiren cevab[FONT=&quot]ı.
Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk Hava Kurumu Alt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nc[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Kurultayı[FONT=&quot]'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n sevgi ve ba[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k telgrafı[FONT=&quot]na teş[FONT=&quot]ekk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rlerini bildiren cevab[FONT=&quot]ı.
1935 - Legislation governing holidays and weekends is passed in parliament.
Friday becomes a workday which is followed by the weekend period that includes Saturday and Sunday (previously Friday was not considered a workday).
1933 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, gece İsmet Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n k[FONT=&quot]öş[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ne gidiş[FONT=&quot]i, bir s[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]re kaldı[FONT=&quot]ktan sonra [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'ya dö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü.
1928 - Afganistan Kral[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Amanullah Han'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, Ankara'dan ayr[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rken Hâ[FONT=&quot]kimiyet-i Milliye gazetesi muhabirine demeci: "...Gazi, dü[FONT=&quot]nyan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n en b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k adamı[FONT=&quot] ve en [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nemli bir askeridir. Kendileriyle haberle[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]iyor, tanışı[FONT=&quot]yor ve seviyordum. Fakat g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]kten sonra kı[FONT=&quot]ymetinin bü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]kl[FONT=&quot]üğü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] daha iyi anladı[FONT=&quot]m."
1921 - Ahmet [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]zzet Paş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, Atatü[FONT=&quot]rk'e telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "Fransa eski naz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan Franklin Bouillon baz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]melerde bulunmak ü[FONT=&quot]zere Ankara'ya gelmek arzusundadı[FONT=&quot]r."
1920 - Bolu, isyancıların elinden alındı.
[FONT=&quot]1920 - Batı Trakya Hükümeti kuruldu.
1919 - Atatürk'ün, Yıldırım Kıtaatı Müfettişliği'ne "İzmir Müdafaa-i Milliye ve Redd-i İlhak Cemiyeti Merkez Heyeti'nin halen nerede bulunduğu"nu soran telgrafı.
Yunan kuvvetleri bir gün önce işgal ettikleri Manisa'dan sonra bugün de Aydın'a girdi.
1918 - Atatü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]stanbul'dan Viyana'ya geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i ve Cottage Sanatoryumu'nda tedavi alt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na al[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ışı[FONT=&quot] (Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'e burada b[FONT=&quot]öbrek rahats[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] nedeniyle 3 haftal[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k bir tedavi uygulanm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r).(Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n İ[FONT=&quot]stanbul'dan Viyana'ya geliş tarihi belli değ[FONT=&quot]ildir; ancak 27 veya 28 May[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s tarihi olaylar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n ak[FONT=&quot]ışı[FONT=&quot]na uygun d[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]mektedir).[FONT=&quot] [Kocatürk]
1915 - Yer Değiştirme (Tehcir) Kanunu çıkarıldı.
1915 - Alman U-21 denizaltı gemisinin İngiliz Majestic zırhlısını batırışı.
1915 - Dardanelles: HMS Majestic is sunk by U-21.
In May three battleships were torpedoed; Goliath in Morto Bay on May 12, Triumph off Anzac on May 25 and Majestic off W Beach on May 27. Goliath was sunk by the Turkish torpedo boat Muavenet while the other two were sunk by the German U-boat U-21.
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul
28 MAYIS - MAY 28
Tarihte Bugün - Today in History

image002.jpg

image004.jpg

28 Mayıs 1936
Harp akademileri tatbikatında

28 Mayıs 1922 Ramazan Bayramı sebebiyle ordularımızın muzaferiyeti için T.B.M.M. önünde Abdullah Azmi Efendi tarafından dua okunurken

ata-116_k.jpg


28 Mayıs 1936
İstanbul Metris’te Harp Akademilerinin düzenlendiği
askeri tatbikatta

[FONT=&quot]1938 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, akş[FONT=&quot]am[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeri Dolmabahç[FONT=&quot]e'den otomobille Florya'ya geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am saat 21 .00'de tekrar Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Sa[FONT=&quot]ray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'na d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am Florya'dan Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Sarayı[FONT=&quot]'na d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nerken bir fenal[FONT=&quot]ık ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]irmesi.
[FONT=&quot]1937 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, murassa madalya almas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] nedeniyle Sabiha G[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]en'i Ç[FONT=&quot]ankaya'da kutlaması[FONT=&quot] ve gece Marmara K[FONT=&quot]öş[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]'ndeki sofrada sö[FONT=&quot]yledikleri: "Tü[FONT=&quot]rk Hava Kurumumuzun, G[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]en'e murassa madalya vermesi, bir takdirin, bir de[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]erbilirli[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]in [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]rne[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]idir. Ama bizim bir tek de[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]il, birlerce G[FONT=&quot]ök[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]en'e ihtiyac[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z oldu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u unutulmamal[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]d[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r!"
[FONT=&quot]1936 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, İstanbul'da Harp Akademisi asker[FONT=&quot]î[FONT=&quot] tatbikatı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı [FONT=&quot]izlemek [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zere Top[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]u At[FONT=&quot]ış[FONT=&quot] Mektebi'ne gitmesi ve geceyi tatbikat sahas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda geç[FONT=&quot]irmesi.
[FONT=&quot]1935 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeri motorla Adalar[FONT=&quot] yö[FONT=&quot]resinde bir gezinti yapt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ktan sonra Suadiye'de Falih R[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]fk[FONT=&quot]ı Atay'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n evine u[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ramas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], burada bir s[FONT=&quot]üre dinlendikten sonra Dolmabahç[FONT=&quot]e [FONT=&quot]Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'na d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü.
[FONT=&quot]Fransa Cumhurba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Albert Lebrun'un, bir g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]me esnas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda Paris B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]kel[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]imiz Suat Davas'a s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]yledikleri: "Ben Mussolini'nin siyasetini hi[FONT=&quot]ç[FONT=&quot] be[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]enmiyorum; karars[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z bir siyaset izledi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ini zannediyorum. Gazi Mustafa Kemal [FONT=&quot]emsalsiz bir asker ve d[FONT=&quot]â[FONT=&quot]hi bir komutan oldu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u halde ne ka[FONT=&quot]dar barış[FONT=&quot]sever; bunu takdir etmek l[FONT=&quot]â[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]md[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r, insaniyet bar[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]a muhta[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r; bar[FONT=&quot]ışı[FONT=&quot] her halde temin etmek zorunluğ[FONT=&quot]u karşı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda bulunuyoruz."
1928 - Hükümet Millet Mektepleri açılması konusunda karar aldı.
1927 - Yüzellilikler'in vatandaşlıktan çıkarılmasına dair kanun TBMM'de kabul edildi.
[FONT=&quot]1920 - Osmaniye, Fransızlarca işgal edildi.
[FONT=&quot]1920 - Taşnak Ermeni Hükümetinin Türkiye'nin doğu illerini ilhak edeceğine dair bildiri yayınlaması.
1919 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Havza'dan, 3., 15. ve 20. Kolordu Komutanl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]klar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na yazı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...Milletin esaretten kurtulu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]u, h[FONT=&quot]â[FONT=&quot]kim ve mü[FONT=&quot]stakil olarak topraklar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zda yaş[FONT=&quot]ayabilmesi ancak azimkar ve namuslu ellerin milleti k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]sa ve doğ[FONT=&quot]ru yoldan hukukunu ve ba[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]ms[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] savunmaya sevk ile mü[FONT=&quot]mk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n olacaktı[FONT=&quot]r. M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lkiye memurları[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n itimat edilir zevat ile el ele vererek ba[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]ms[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n savunulması[FONT=&quot] yolunda gereken [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]rg[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] -[FONT=&quot]şü[FONT=&quot]phesiz mahrem- kurmalar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] zorunlu sayı[FONT=&quot]yorum. Bu husus, ihtisas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] dolayı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yla biz askerlerin vatanseverlik g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]revini gerektiriyor."
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]zmir, Manisa ve Ayd[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]gali ü[FONT=&quot]zerine Havza'dan valilere, m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]stakil mutasarrı[FONT=&quot]fl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]klara ve bazı[FONT=&quot] kolordu komutanl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]klar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yla Konya'da Ordu M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]fetti[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]li[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i'ne bildirisi: "Siyas[FONT=&quot]î[FONT=&quot] b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nl[FONT=&quot]üğü[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n muhafazası[FONT=&quot] i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in, millî[FONT=&quot] g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]sterilerin daha canlı[FONT=&quot] olarak belirtilmesi ve devam[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] gereklidir. ...B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k ve heyecanlı[FONT=&quot] mitingler yap[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yla millî[FONT=&quot] g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]sterilerde bulunulması[FONT=&quot] ve bunun t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]m memleketi kapsamas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ve b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Devletler mü[FONT=&quot]messilleriyle Bab[FONT=&quot]ıâ[FONT=&quot]li'ye etkili telgraflar verilmesi ve ecnebi olan yerlerde ecnebilere de tesir yap[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lmakla beraber mill[FONT=&quot]î[FONT=&quot] g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]sterilerde â[FONT=&quot]dap ve s[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k[FONT=&quot]û[FONT=&quot]netin fevkalâ[FONT=&quot]de korunmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ve Hristiyan halka kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot] bir taarruz ve n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]mayi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] ve d[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]manl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k gibi tavı[FONT=&quot]r al[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nmamas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] zorunludur."
Ayvalık sahillerine çıkarma yapan Yunan kuvvetlerine 172. Piyade Alay Komutanı Yarbay Ali Beyin (Çetinkaya) silahla karşı koyması.
Yunanlıların Tire'yi işgal etmesi.
İngilizlerin İstanbul'da Bekirağa Bölüğü'nde tutulan 67 siyasi tutukluyu Malta'ya sürmesi.
[FONT=&quot]1917 - Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]leden sonra dağ[FONT=&quot] bataryalar[FONT=&quot]ın[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] denetlemesi.
1913 - Müdafaa-i Hukuk-u Nisvan Cemiyeti (Osmanlı Kadınının Hakkını Savunma Derneği) 28 Mayıs 1913’te kuruldu.
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul
29 MAYIS - MAY 29
Tarihte Bugün - Today in History
r101.jpg

28 Mayıs 1936
Harp Akademisinin manevralarını izlerken

Observing maneuvers of the War Academy (May 29 1936)
29Mayis1936.jpg


29 Mayıs 1936
Cumhurbaşkanı Atatürk, Harp Akademisi Tatbikatı'nda

ata-62_k.jpg

29 Mayıs 1926
Bursa’da Darülelhan (İstanbul Belediye Konservatuarı)
topluluğunun verdiği konserden sonra

image002.jpg

29 Mayıs 1926
Bursa 'da Darülelhan (İstanbul Belediye Konservatuarı)
öğretmen ve öğrencilerinin verdiği konserden sonra bayan sanatçılarla
1939 - CHP 5. Kurultay
417 mebus ve 211 delegenin katılımıyla yapılan kurultayda, CHP tüzüğünde değişikliklere gidildi. Kabul edilen yeni tüzük ile parti genel başkan vekilinin değişmez genel başkan tarafından atanması hükme bağlandı. Böylece başbakanın aynı zamanda parti genel başkanı olması uygulamasına son verildi. Yeni tüzük ile parti müfettişlikleri ve kurultayın seçeceği 21 milletvekilinden oluşan, parti içinde denetim yetkisine sahip "Müstakil Grup" oluşturuldu. Ayrıca, 1936'da başlatılan parti devlet işbirliği uygulamasından da vazgeçildi; İçişleri Bakanı'nın parti genel sekreteri, valilerin il başkanı olması uygulaması terkedildi. Parti üyeliği yaş sınırı 18'den 22'ye çıkarıldı, memurların partiye üyeliği yasaklandı.
CHP_small.jpg


1938 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, akş[FONT=&quot]am ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]irdi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i rahatsı[FONT=&quot]zl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerine Prof. Dr. Ne[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]et [FONT=&quot]Ö[FONT=&quot]mer [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]rdelp tarafı[FONT=&quot]ndan muayene edilmesi. (Ne[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]et [FONT=&quot]Ö[FONT=&quot]mer, bu muayenesinde kar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda su toplanmaya ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]lad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] belirlemiş[FONT=&quot]tir).[FONT=&quot][Kocatürk]
1937 - Milletler Cemiyeti Konseyi bağımsız Hatay devletinin anayasasını onayladı.
Türkiye ile Fransa arasında ''Sancak''ın (Hatay) Tamamiyet-i Mülkiyesini Tekeffül eden Antlaşma'' ile ''Türkiye - Suriye Hududunun Teminine dair Antlaşma ve Müşterek Beyanname ve Beyannameye bağlı Protokol'' Cenevre'de imzalandı.
1936 - [FONT=&quot]Türk Bayrağı kanununun TBMM'de kabul edilmesi[FONT=&quot].
Türkiye Cumhuriyeti'nin simgesi olan bayrak için "Türk Bayrağı Hakkında Kanun" TBMM'de kabul edildi. Bu kanunla Türk bayrağı kesin biçim ve oranlarıyla belirlendi.
1935 - Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk Hava Kurumu'na 10.000 lira ba[FONT=&quot]ğış[FONT=&quot]ta bulunmas[FONT=&quot]ı ve s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]yledikleri: "...Bu ulus, en zor zamanlarda memleket [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]devlerine canla, ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]la koş[FONT=&quot]mu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tur. ...[FONT=&quot]İ[FONT=&quot]stedikle[FONT=&quot]rinden daha fazlas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]aracaklard[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r. Tuttuklar[FONT=&quot]ı yol do[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ru[FONT=&quot]dur[FONT=&quot]."
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeri G[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]ksu Kasrı[FONT=&quot]'na gidiş[FONT=&quot]i, kı[FONT=&quot]sa bir sü[FONT=&quot]re dinlendikten sonra Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Sarayı[FONT=&quot]'na d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot].
1927 - Ankara-Kayseri demir yolu İsmet Paşa tarafından açıldı.
1926 - Türk Ticaret Kanunu TBMM'de kabul edildi.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Bursa'da Dar-[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]l-elh[FONT=&quot]â[FONT=&quot]n tarafı[FONT=&quot]ndan verilen konseri izlemesi.
1926 - New commercial code is adopted.
1920 (29-30) - Ankara [FONT=&quot] hükümeti ile Fransa arasında imzalanan 20 günlük ateşkesin yürürlüğe girmesi.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, askerî[FONT=&quot], siyas[FONT=&quot]î[FONT=&quot] ve d[FONT=&quot]ış[FONT=&quot] durum hakk[FONT=&quot]ında verilen bir gensoru nedeniyle Tü[FONT=&quot]rkiye B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Millet Meclisi'nin gizli oturumunda konu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...Kendi kuvvetimizi g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]z [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ne [FONT=&quot]almaks[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n d[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]ardan, [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]uradan buradan gelecek kuvvetlere dayanarak emel izlersek ve o kuvvetten ve o imdattan yar[FONT=&quot]dı[FONT=&quot]m da gelmezse hayal k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]kl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]na u[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]rar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z. Bunun iç[FONT=&quot]in her [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]eyden [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nce kendi kuvvetimize [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nem veriyoruz." [Kocatürk]
1919 - Ayvalık ve Turgutlu'nun Yunanlılar tarafından işgal edilmesi. Tire'den sonra, ilerleyen Yunan kuvvetleri Ayvalık'ı işgal etti.
Ankara'da Hükümet Konağı Meydanı'nda İzmir'in işgalini protesto amacıyla büyük bir miting yapıldı.
[FONT=&quot]Havzal[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, 28/29 Mayı[FONT=&quot]s gecesi kurduklar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]dafaa-i Hukuk Cemiyeti'ni Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'e haber vermeleri ve Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, bu olayı[FONT=&quot]n, uzak yakı[FONT=&quot]n, her yere bildirilmesini istemesi.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Havza'dan 15. Kolordu Komutan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] K[FONT=&quot]â[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m Karabekir'e telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "İtil[FONT=&quot]â[FONT=&quot]f Devletleri'nin milletimize haks[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z bir siyaset uygulamas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ve mill[FONT=&quot]î[FONT=&quot] ba[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]ms[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ve devletimizi idama mahk[FONT=&quot]û[FONT=&quot]m etmekte olduklar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ger[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ekle[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir. ...Silâ[FONT=&quot]h ve cephanenin ve ia[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]e tarzı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n zamanı[FONT=&quot]nda kararlaş[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ve birliklerin mevcutlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n artı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ve birlikler elinde bulunan sil[FONT=&quot]â[FONT=&quot]hlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]mk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]l[FONT=&quot]çü[FONT=&quot]de birleş[FONT=&quot]tirilmesi, levaz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m, iaş[FONT=&quot]e i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]lerinin gü[FONT=&quot]venli[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i ve cephanenin tamamlanma tarz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]him yol ü[FONT=&quot]stlerindeki bü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k yap[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, gerektiğ[FONT=&quot]inde tahrip edilmek [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zere, hazı[FONT=&quot]rl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]kl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] bulunması[FONT=&quot] gibi hususları[FONT=&quot]n [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]imdiden düşü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lmesiyle son derece mahrem bir [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ekilde yerine getirilmesi l[FONT=&quot]â[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]md[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r."
1915 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, 19. Tü[FONT=&quot]men birliklerine tahkimat hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda talimatı[FONT=&quot]: "...Herkes ve b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n erler iyi bilmelidirler ki, siperler yaln[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z savunma iç[FONT=&quot]in de[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ildir ve saldı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] sa[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]lamayan siperler, zararl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ve ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zl[FONT=&quot]ığ[FONT=&quot]a u[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]rat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]c[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]d[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r. Mevcut siperler iyile[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tirilip dü[FONT=&quot]zenlenecek ve tahkimat yaln[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z d[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]man ateş[FONT=&quot]inden korunup az telefat vermek g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot]ne dayanmayı[FONT=&quot]p, d[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]man[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ezecek ve sald[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kolaylaş[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rabilecek mü[FONT=&quot]kemmel [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ekle sokulacaktı[FONT=&quot]r."
(Bu talimat Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethettiği güne rast geliyor: 29 Mayıs 1453)
[FONT=&quot]19. T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]men'e ait bazı[FONT=&quot] birliklerin, d[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]mana taarruzu; ancak kesin bir sonu[FONT=&quot]ç[FONT=&quot] al[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]namamas[FONT=&quot]ı. [Kocatürk]
1915 - Turkish attack on Quinn's Post, Gallipoli.
1913 - Ulviye Mevlan yönetiminde Kadınlar Dünyası dergisi yayımlanmaya başlandı.
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul

30 MAYIS - MAY 30
Tarihte Bugün - Today in History

CankayaKoskuPembeKosk.jpg

Çankaya Köşkü, Mustafa Kemal'e armağan edildi.
Atatürk, köşkü bir yazı ile orduya bağışladı.

Atatürk Evi Müzesi (Samsun - Havza)
IzmirIsgaliSultanahmetMitingleri.bmp

İzmir'in işgali ve Sultanahmet mitingleri (23 Mayıs 1919 - 13 Ocak 1920)
1936 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, akş[FONT=&quot]am[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeri Florya'ya gidi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, geceyi burada geç[FONT=&quot]iri[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
1929 - TBMM'de yapılan görüşmeler sonunda eski Bahriye Vekili Mahmut Muhtar Paşa'nın, Seyrisefain İdaresi için vapur alımında yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle Divan-ı Ali'ye sevkedilmesi kararlaştırıldı.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, 28.5.1929 gü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]stanbul'da toplanan "4. Uluslararas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Ajanslar Kongresi"nin sayg[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] telgrafı[FONT=&quot]na cevabı[FONT=&quot]: "Hakkı[FONT=&quot]mda gö[FONT=&quot]sterilen samimî[FONT=&quot] duygulara te[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ekk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r eder, baş[FONT=&quot]ar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lar dilerim."
1925 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Vakit gazetesi ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]yazar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] As[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m (Us)'a ziraat hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda demeci: "...Biz memleketimizde 20 milyon T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü [FONT=&quot]bug[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] iptidaî[FONT=&quot] vas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]talarla ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]maya b[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rak[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rsak bu Devlet hiç[FONT=&quot]bir zaman kurtulamaz. Memleketimizin en b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k servet kayna[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot] toprakt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r. T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiye Cumhuriyeti, topraktan [FONT=&quot]çı[FONT=&quot]kan servetle yaşı[FONT=&quot]yor."
1924 - Fikriye Han[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n Ankara'da intihar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]. Fikriye Hanı[FONT=&quot]m, M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nih'ten İstanbul'a d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nd[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]kten sonra, Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n [FONT=&quot]Ankara'ya gelmesine izin vermemesi ü[FONT=&quot]zerine k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]sa bir s[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]re [FONT=&quot]İstanbul'da kalmış[FONT=&quot], daha sonra Gelibolu'ya giderek, eskiden tan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]d[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] bir ailenin evinde bir sene kadar misafir edilmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir. Ancak 1924 y[FONT=&quot]ıl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] may[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n sonları[FONT=&quot]nda, baş[FONT=&quot]kas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na ait bir n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]fus c[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zdan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kullanarak Gelibolu'dan [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]stanbul'a, ora[FONT=&quot]dan da Ankara'ya gelmeyi ba[FONT=&quot]şarm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot], 30 Mayı[FONT=&quot]s g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] Ata[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'le gö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]mek [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zere [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'ya gitmiş[FONT=&quot]ti. Köş[FONT=&quot]ke varışı[FONT=&quot]nda bu arzusunun yerine getirilemeyece[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i kendisine s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]yle[FONT=&quot]nildi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i zaman, geri d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nmek [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zere -beklemekte olan- pay[FONT=&quot]ton'a binmi[FONT=&quot]ş, payton'da, yan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda taşı[FONT=&quot]dığı[FONT=&quot] tabanca ile intihar [FONT=&quot]etmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir. [Kocatürk]
1921 - Çankaya Köşkü, Mustafa Kemal'e armağan edildi.
Atatürk, köşkü bir yazı ile orduya bağışladı.

Ankara halk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'daki köş[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] sahibinden sat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n ala[FONT=&quot]rak Atatü[FONT=&quot]rk'e hediye ediş[FONT=&quot]i; ancak Atatü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n bu hediyeyi, vatan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] koruyan mill[FONT=&quot]î[FONT=&quot] orduya bağış[FONT=&quot]lamas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] (Atatü[FONT=&quot]rk, bu kararı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], bug[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n Millî[FONT=&quot] Savunma Bakanlığı[FONT=&quot]'na bildirmiş[FONT=&quot] ve tapu tescilini yapt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r). [Kocatürk]

1920 (29-30 Mayıs) - Fransa ile Ankara'da imzalanan mütareke (Ateşkes Anlaşması) yürürlüğe girdi.
[FONT=&quot]
TBMM hükümeti ile Fransa arasında imzalanan 20 günlük ateşkesin yürürlüğe girmesi.
1920 - Kazım Karabekir Paşa'nın, Ankara hükümetine Ermenilere karşı harekete geçme önerisinde bulunması.
1920 ([FONT=&quot]30 - 31Mayıs[FONT=&quot])- Cafer Tayyar'a (Eğilmez), Edirne Müdafaa-i Hukuk Merkez Heyeti'nce Trakya Müdafaa-i Milliye Kumandanı sanı verildi.
1919 - Damat Ferit Hükümeti, 25 Mayıs 1919’da bütün gösterileri yasaklar. Halk, dua etmek amacıyla 30 Mayıs 1919 Cuma günü, Sultanahmet Camii’nde toplanır. İzmir şehitleri için mevlüt okutulur. Halkın katıldığı tören, gösteriye dönüşür.
İstanbul'da miting ve gösterilerin yasaklanması üzerine Sultanahmet'te halk dua etmek amacıyla biraraya geldi. Toplantıda Hamdullah Suphi (Tanrıöver), İsmail Hakkı Bey ve Şükûfe Nihal konuştu.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]galleri protesto amac[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yla mitingler yap[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ve Bü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Devletler mü[FONT=&quot]messilleriyle Bab[FONT=&quot]ıâ[FONT=&quot]li'ye etkili telgraflar [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ekilmesi emri ü[FONT=&quot]zerine, beliren mi[FONT=&quot]ll[FONT=&quot]î[FONT=&quot] faaliyetin mahiyeti ve geni[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]li[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i hakkında bilgi edinmek isteyen Harbiye Nezareti'ne Havza'dan cevab[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...İstanbul'a [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ekilen telgrafları[FONT=&quot]n tamamen milletin sinesinden f[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ran teessürat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n birer aksi oldu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]unu arz eylerim. Bu heyecan memleketin en [FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ss[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z k[FONT=&quot]öş[FONT=&quot]esine kadar şâ[FONT=&quot]mildir, umumî[FONT=&quot]dir."
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Havza'dan Kâ[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m Karabekir'e, "Ermenilerin Kars ve Sar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]kam[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]'ta asker yığ[FONT=&quot]d[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]klar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] haberlerinin kayna[FONT=&quot]ğı [FONT=&quot]ve doğ[FONT=&quot]rulu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u" hakkı[FONT=&quot]nda bilgi isteyen telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "İ[FONT=&quot]til[FONT=&quot]â[FONT=&quot]f h[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]metleri, atadan kalma meş[FONT=&quot]ru hakkı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z olan toprakları[FONT=&quot] [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]i[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]nemeyi Hristiyanlı[FONT=&quot]k ad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na bir hizmet addediyorlar. Bu c[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]mleden olarak Ermenilere vil[FONT=&quot]â[FONT=&quot]yetlerimizi peş[FONT=&quot]ke[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ekmeleri de ihtimal dahilinde bulunuyor. Kanaatimce b[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]yle bir hali biz, [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]arp[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]maya baş[FONT=&quot]lang[FONT=&quot]ıç[FONT=&quot] saymaya, meş[FONT=&quot]ru topraklar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı [FONT=&quot]ve millî[FONT=&quot] ba[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]ms[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kurtarmak iç[FONT=&quot]in mecburuz!"
1915 - Ç[FONT=&quot]anakkale'de, Ağı[FONT=&quot]ldere b[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]lgesinde İngilizlerle ş[FONT=&quot]iddetli ç[FONT=&quot]arp[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]malar olması[FONT=&quot] (31 Mart 1915 gü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] de devam eden Ağı[FONT=&quot]ldere muharebesi, Anafartalar B[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]lgesi Komutanı[FONT=&quot] tarafı[FONT=&quot]ndan baş[FONT=&quot]lat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot], ancak Atatü[FONT=&quot]rk tarafı[FONT=&quot]ndan idare edilerek ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ar[FONT=&quot]ı [FONT=&quot]ile sonuç[FONT=&quot]land[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r.
[FONT=&quot]İ[FONT=&quot]ngilizlerin, Arı[FONT=&quot]burnu cephesinde 19. T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]men'in sol kanadı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] olu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]turan 27. Alay cephesine taarruzu; ancak a[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]r kay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]plar verdirilerek geri [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ekilmeye mecbur edili[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]leri. (Düş[FONT=&quot]man, bu taarruzu Ağı[FONT=&quot]ldere muharebesi devam ederken, yedekteki kuvvetlerimizi bu cephede tespit etmek iç[FONT=&quot]in yapm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r).
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Maydos'taki kararg[FONT=&quot]â[FONT=&quot]h[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan Madam Corinne'e Frans[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zca mektubu: "...[FONT=&quot]İ[FONT=&quot]ki aydı[FONT=&quot]r buradayı[FONT=&quot]m ve Ç[FONT=&quot]anakkale Boğ[FONT=&quot]az[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ttefiklerin çı[FONT=&quot]karma giri[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]imlerinde bulunan donanmalar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na ve kuvvetlerine kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot] savunuyorum. Bu ana kadar hep muvaffak oldum ve ayn[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] yerde kalırsam, kuvvetle [FONT=&quot]ümit ediyorum ki, daima da muvaffak olaca[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]m. Burada benim ismimin duyulmaması[FONT=&quot]na hayret etmemeli; çünk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] ben, m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]him bir muharebenin kahraman[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] olarak Mehmet [FONT=&quot]Çavu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]'a [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]eref kazandı[FONT=&quot]rmay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] tercih ettim. Tabi[FONT=&quot]î[FONT=&quot] [FONT=&quot]şü[FONT=&quot]phe etmezsiniz ki, muharebeyi idare eden sizin dostunuzdu ve [FONT=&quot]sava[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] gecesi, muharebe edenlerin saflar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda Mehmet Ç[FONT=&quot]a[FONT=&quot]vuş[FONT=&quot]'u bulan da o idi!"
1913 - I. Balkan Savaşı sona erdi.
Londra Antlaşması.(Midye-Enez çizgisi batısındaki tüm [FONT=&quot]topraklar söz konusu devletlere bırakılır).
[FONT=&quot]Osmanl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Devleti'nin, Balkan Devletleri ile Londra Bar[FONT=&quot]ış[FONT=&quot] Ant[FONT=&quot]la[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] imzalamas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]. Bu antlaş[FONT=&quot]ma[FONT=&quot] ile Osmanlı Devleti Midye-Enez hatt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] sın[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r ola[FONT=&quot]rak kabul etmiş[FONT=&quot], Edirne'yi Bulgaristan'a b[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rakm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul

31 MAYIS - MAY 31
Tarihte Bugün - Today in History

AtaturkVeIranSahi.jpg

1934
Atatürk ve İran Şahı Rıza Pehlevi
1938 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Dolmabahç[FONT=&quot]e Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'nda Baş[FONT=&quot]bakan Cel[FONT=&quot]â[FONT=&quot]l Bayar'ı[FONT=&quot] kabul[FONT=&quot]ü.
1937 - Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'da Ü[FONT=&quot]rd[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n Kral[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Abdullah'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kabul[FONT=&quot]ü[FONT=&quot].
Atatürk'ün, saat 19.00'da Ankara Palas'a gelerek Ürdün [FONT=&quot]Kral[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Abdullah'ı[FONT=&quot]n ziyaretini iade edi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i[FONT=&quot].
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, gece Ü[FONT=&quot]rd[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n Kralı[FONT=&quot] Abdullah [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]erefine verilen suarede bulunu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]u.
1936 - Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, akş[FONT=&quot]am[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeri Sakarya motoruyla Florya'dan Yalova'ya ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
[FONT=&quot]1935 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, sabaha karşı[FONT=&quot] motorla İstanbul'dan Yalova'ya ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i[FONT=&quot].
Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, saat 16.00'da Yalova'dan motorla hareket ederek Heybeliada'ya geli[FONT=&quot]şi, İsmet İ[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]'n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n k[FONT=&quot]öş[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ne u[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]rayarak bir s[FONT=&quot]üre kald[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ktan sonra Heybeliada'dan hareketle ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am Sirkeci iskelesine [FONT=&quot]çı[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ışı[FONT=&quot], buradan otomobille Florya'ya giderek geceyi burada ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]irmesi[FONT=&quot].
1934 - İran Şahı Rıza Pehlevi, Türkiye’yi ziyaret etti.
1933 - İstanbul Darülfünunu'nun kapatılıp yerine Milli Eğitim Bakanlığına bağlı yeni bir üniversitenin kurulmasına ilişkin kanun kabul edildi. MEB, ''İstanbul Üniversitesi''ni kurmakla görevlendirildi.
TBMM'de İstanbul Darülfünunu'nun kapatılıp, yerine İstanbul Üniversitesi adı altında yeni bir yüksek öğrenim kurumunun kurulmasına ilişkin kanun kabul edildi: İstanbul Üniversitesi 1 Ağustos'ta açıldı ve 18 Kasım'da derslere başlandı. "1933 Üniversite Reformu" diye bilinen bu kanunla üniversite Maarif Vekaleti'ne bağlı bir kuruluş oluyor, idari, mali ve bilimsel özerkliğini kaybederek siyasi otoritenin denetimine giriyordu.
İstanbul Dar[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lf[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nunu'nun kaldı[FONT=&quot]rı[FONT=&quot]lmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na ve Mill[FONT=&quot]î[FONT=&quot] E[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]itim Bakanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]'nca yeni bir [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]niversite kurulması[FONT=&quot]na dair Kanun'un [FONT=&quot]kabul[FONT=&quot]ü. (Bu kanunla 31 Temmuz 1933'te İstanbul Dar[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lf[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nunu kapatı[FONT=&quot]lm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot], 1 Ağ[FONT=&quot]ustos 1933'te İ[FONT=&quot]stanbul Ü[FONT=&quot]niversitesi kurulmuş[FONT=&quot]tur).
Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, saat 17.00'de T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiye B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Millet Meclisi'ne geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, saat 19.30'da [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'ya d[FONT=&quot]ön[FONT=&quot]üşü.
1932 - [FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n boyunca Ç[FONT=&quot]ankaya'da k[FONT=&quot]üt[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]phanesinde ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı.
1930 - Atatürk'ün, Ankara civarında Gâvurkale'deki Eti harabelerinde incelemelerde bulunması.
Dolmabahçe Sarayı salonunda ''Beynelmilel Turizm Kongresi'' düzenlendi.
İstanbul'da Galata Köprüsü'nden müruriye (geçiş parası) kaldırıldı.
1927 - Türkiye ile Çekoslovakya arasında Ticaret ve İkamet Antlaşması imzalandı.
[FONT=&quot]1926 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Bursa'da İstanbul [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ehri temsilcilerini kabul[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] ve s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]yledikleri: "İstanbullular[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n do[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]rudan doğ[FONT=&quot]ruya iç[FONT=&quot]inde bulunmak, onlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] bizzat selâ[FONT=&quot]mlamakla bahtiyar olaca[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]m g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, uzak olmadığı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]yleyebilirim!"
[FONT=&quot]1925 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, -[FONT=&quot]Ş[FONT=&quot]eyh Sait isyanı[FONT=&quot] sebebiyle il[FONT=&quot]â[FONT=&quot]n edilen- kı[FONT=&quot]sm[FONT=&quot]î [FONT=&quot]seferberli[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]in kaldı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] nedeniyle millete bildirgesi: "...T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk vatanperverli[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]inin birinci iş[FONT=&quot]areti, vatan savunmas[FONT=&quot]ı [FONT=&quot]daveti karşı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda her iş[FONT=&quot]i b[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rakarak silâ[FONT=&quot]h altı[FONT=&quot]na koş[FONT=&quot]makt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r. Cumhuriyeti savunmu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] olmanı[FONT=&quot]n verdiğ[FONT=&quot]i haklı[FONT=&quot] [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]eref ve gurur hisleriyle yuvalar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nmeye baş[FONT=&quot]layan evl[FONT=&quot]â[FONT=&quot]tlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı [FONT=&quot]sevgi ve minnet ile tekrar sel[FONT=&quot]â[FONT=&quot]mlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m!" [Kocatürk]
1924 - Türkiye Cumhuriyeti ile İsveç Kraliyeti arasında Dostluk Antlaşması imzalandı.
1920 [FONT=&quot]([FONT=&quot]30-31)- Cafer Tayyar'a (Eğilmez), Edirne Müdafaa-i Hukuk Merkez Heyeti'nce Trakya Müdafaa-i Milliye Kumandanı sanı verildi.
1919 - İ[FONT=&quot]ngiliz Y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zba[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Hurst'un, Havza'da Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'le gö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]mesi ve kendisine vazifesi hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda [FONT=&quot]şü[FONT=&quot]phesi olduğ[FONT=&quot]unu sö[FONT=&quot]ylemesi.
[FONT=&quot]17. Kolordu Komutan Vekili Albay Bekir Sami Bey'in Alaş[FONT=&quot]ehir'den Atatü[FONT=&quot]rk'e, bö[FONT=&quot]lgesindeki durumu bildiren telgraf[FONT=&quot]ı.
1916 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Kurmay Baş[FONT=&quot]kan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] İzzettin (Ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]lar) Bey'le beraber 2. Ordu Kararg[FONT=&quot]â[FONT=&quot]h[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'na gidiş[FONT=&quot]i, Ahmet İzzet Paş[FONT=&quot]a ve İsmet (İn[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]) Bey'le gö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]mesi[FONT=&quot].
1912 - İstanbul'da bir kısım subayların, "Halaskar Zabitan Grubu" adıyla gizli bir örgüt kurmaları.
(Bu tarih İ. ve T., s.181'de Mayıs-Haziran 1912 olarak gösterilmiştir). [Kocatürk]
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul
1 HAZİRAN - JUNE 1
Tarihte Bugün - Today in History

Savarona2.jpg

Atatürk’ün ölümcül hasta olduğu sırada 1 Haziran 1938 Çarşamba günü saat 6.30'da
Florya önlerinde demirleyen Savarona, aynı gün saat 12.30'da hareket ederek
13.45'de Dolmabahçe Sarayı'nın önünde demirlemiştir.
01061.JPG

1938 - Atatürk, hekimlerin tavsiyesi üzerine Savarona yatında dinlenmeye başladı.
Devlet taraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan Cumhurbaş[FONT=&quot]kan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in sat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n al[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nan Savaro[FONT=&quot]na yatı[FONT=&quot]nı[FONT=&quot]n [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]stanbul'a geli[FONT=&quot]şi.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, saat 15.30.'da Savarona yatı[FONT=&quot]na ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i [FONT=&quot](Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk, bu tarihten 25 Temmuz 1938 gü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ne kadar yatta kalm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r). [Kocatürk]
Atatürk 1 Haziran 1938 günü saat 15.30'da yanında Hasan Rıza Soyak, Salih Bozok, Kılıç Ali ve Yaver Celal olduğu halde, Acar motoru ile Savarona Yatı'na gelmiştir.
Atatürk evvelce planları görmüş ve yatı çok beğenmişti.
Son zamanlarda giderek artan rahatsızlığı nedeniyle pek sevdiği bu yatta çoğu zamanını yatakta geçirdi. Bir gün şöyle dedi:
-Bir çocuk oyuncağını bekler gibi bu yatı beklemiştim. Mezarım mı olacak bu tekne benim?
Atatürk’ün Savarona’da geçirdiği altı hafta boyunca, kabine toplantıları düzenlendi, Romanya Kralı Carol da dahil olmak üzere önemli konuklar, devlet başkanları ağırlandı.
1937 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'da Sovyet B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]kel[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]isi Karsky'nin g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ven mektubunu kabul[FONT=&quot]ü[FONT=&quot].
1936 - Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, akş[FONT=&quot]am[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeri Sakarya motoruyla Yalova'dan İstanbul'a hareketi, Florya'ya gelerek geceyi burada ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ir[FONT=&quot]mesi.
1935 - Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, akş[FONT=&quot]am[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeri Florya'dan Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Sarayı[FONT=&quot]'na [FONT=&quot]d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot].
1934 - Ortaköy-Bolkuş demiryolu hattı işletmeye açıldı.
1932 - Maliye Bakanlığı’na bağlı Tekel Genel Müdürlüğü kuruldu.
1931 - Bursa-Mudanya demiryolu devlet tarafından satın alındı. 42 kilometre uzunluğundaki hat işletmeye 1892 yılında açılmıştı.
1930 - Resmi ve özel bütün kurumlarda Arap harflerinin kullanılış izni sona erdi.
(1 Kasım 1928 tarihli Yeni Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkındaki Kanun gereğince, devlet muamelelerinde ve kayıtlarda tamamen yeni harfler kullanılmaya başlandı.)
İstanbul'da Galata Köprüsü'nde 85 yıldır alınan geçiş ücreti kaldırıldı.
İstanbul'da Galata Köprüsü'nden geçenlerden alınmakta olan ve 'mururiye' adı verilen geçiş ücreti kaldırıldı. Köprü 1845'te açıldığında, geçiş tarifesi yayalar için 5 para, hamallar için 10 para, yüklü arabalar için 5 kuruş, yüklü beygirler için 40 para, koyunlar için 3 para olarak belirlenmişti.
1928 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Torbalı[FONT=&quot] ve [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]evresindeki deprem nedeniyle İzmir Valili[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i'ne telgrafı[FONT=&quot]: "...Memleketin her taraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nt[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] ve [FONT=&quot]ı[FONT=&quot]st[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]raba iş[FONT=&quot]tirak haberleri al[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yorum. Bu müş[FONT=&quot]terek [FONT=&quot]ı[FONT=&quot]st[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rap ve hassasiyet, teselliyi gerektiren bir harekettir."
1927 - Devlet Demiryolları ve Limanları İdare-i Umumiyesi kuruldu.
1926 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Bursa'da, yü[FONT=&quot]zyirmi ya[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda bulunan Zaro A[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]a'y[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kabulü.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Bursa'da gece, Do[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u Musiki Heyeti'nin konserini izlemesi.
1924 - Milli Mücadele aleyhine faaliyet gösterdikleri gerekçesiyle, aralarında gazeteci, yazar, şair ve askerlerin bulunduğu 150 kişi tesbit edildi.
1921 - [FONT=&quot]İtalyanların Antalya dolaylarını boşaltmaları.
İtalyanlar askerlerini çekmeye devam ediyor. Antalya ve çevresini boşaltılmaya başladı.
İnegöl'de Sovyetler Birliği'nden gelen silah ve cephane, Yunanlıların baskınından çekinildiği için elden ele taşınarak, saklandı.
1920 - Başkan W. Wilson'un, Ermeni mandası önerisini Amerikan senatosu reddetti.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, K[FONT=&quot]â[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m Karabekir'e telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "Doğ[FONT=&quot]u harek[FONT=&quot]â[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] hak[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndaki 30.5.1920 tarihli telgrafı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z Vekiller Heyeti'nde g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot]lm[FONT=&quot]üş[FONT=&quot], gerek[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]esi tetkik edilmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] ve askerî[FONT=&quot] birliklerimizle harekete ge[FONT=&quot]çmek suretiyle Ermenistan seferine baş[FONT=&quot]lama [FONT=&quot]zaman[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n gelmemiş[FONT=&quot] olduğ[FONT=&quot]una karar verilmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir."
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Samsun M[FONT=&quot]üdafaa-i Hukuk Cemiyeti Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kanl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]'na, milletvekili se[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]iminin bu derece gecikmesi sebeplerinin ve sorumlular[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n isimlerinin bildirilmesini isteyen telg[FONT=&quot]raf[FONT=&quot]ı. [Kocatürk]
1919 - T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiye-Havas-Reuter Ajans[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, "İ[FONT=&quot]stanbul'da toplanan Saltanat [FONT=&quot]Şû[FONT=&quot]ras[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'nda, heyet-i umumiyenin fikri, T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiye'nin B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Devletler'den birinin yard[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] temin merkezindedir" [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]eklinde haberinin Anadolu'ya tamimi [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerine, Atatü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n Havza'dan Sadrazam'a yaz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "Milletin, mill[FONT=&quot]î[FONT=&quot] ba[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]ms[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zl[FONT=&quot]ığı [FONT=&quot]korumaya kararlı[FONT=&quot] olduğ[FONT=&quot]u ve bü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n me[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]um sonuç[FONT=&quot]lara kar[FONT=&quot]şı [FONT=&quot]en son fedakâ[FONT=&quot]rl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]ze aldığı[FONT=&quot] ve mill[FONT=&quot]î[FONT=&quot] vicdanı[FONT=&quot] temsil etmeyen haberlerin endi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]e verici akisler do[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]urdu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u."
Damat Ferit hükümeti Paris Barış Konferansı'na davet edilmesi.
Ödemiş'in Yunanlılar tarafından işgal edilmesi.
İtalyanların Milas'ı işgali.
Albay Kazım Bey'in (Özalp) Balıkesir'deki 61. Fırka Komutanlığı görevine başlaması.
1917 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, akş[FONT=&quot]am[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeri, hasta olan 2. Ordu Sa[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k [FONT=&quot]İş[FONT=&quot]leri Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Yarbay Dr. H[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]seyin Bey'i evinde ziyareti.
1916 - 2. Ordu Komutan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Ahmet İzzet Paş[FONT=&quot]a ve Kurmay Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kan[FONT=&quot]ı İ[FONT=&quot]smet (İnö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]) Bey'in, 16. Kolordu Kararg[FONT=&quot]â[FONT=&quot]h[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'na gelerek Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] ziyareti.
1915 - [FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, albaylığ[FONT=&quot]a y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]kselmes[FONT=&quot]i.
[FONT=&quot]Harbiye Naz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ve Baş[FONT=&quot]komutan Vekili Enver Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, albayl[FONT=&quot]ığ[FONT=&quot]a y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]kseli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i nedeniyle Atat[FONT=&quot]ürk'e tebrik telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "Yeni r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]tbenizi tebrik ederim. Bu terfi, gö[FONT=&quot]rmekte olduğ[FONT=&quot]unuz bü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k ve fedakâ[FONT=&quot]rane hizmetlerinize kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k bir m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k[FONT=&quot]â[FONT=&quot]fat de[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]il, [FONT=&quot]ancak, memlekete daha m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]him ve ordumuza daha k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ymet[FONT=&quot]li hizmetler g[FONT=&quot]örebilecek mevkilere eri[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mek i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in, geç[FONT=&quot]ilmesi gereken bir basamakt[FONT=&quot]ır."
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, -180 rakı[FONT=&quot]ml[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] tepe [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerindeki-19. T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]men Karar[FONT=&quot]g[FONT=&quot]â[FONT=&quot]h[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'na gelen 5. Ordu Kurmay Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Albay K[FONT=&quot]â[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m (inan[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]) [FONT=&quot]Bey'e -Liman von Sanders'e iletilmek [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zere- "Kuzey Grubu" cephesinin d[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeni, emir ve komutas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]lerini a[FONT=&quot]çı[FONT=&quot]klamas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]. [Kocatürk]
1915 - Mustafa Kemal promoted Colonel.
1911 - TÜRK HAVA KUVVETLERİ GÜNÜ
Türk Hava Kuvvetleri kuruldu. (Kıtaat-ı Fenniye ve Mevaki-i Müstahkame)
Yurt dışına pilotaj eğitimine seçim için de sınav yapıldı. Fesa Bey ve Yusuf Kenan Fransa'ya gönderildiler. Havacılık işleriyle uğraşmak üzere Genelkurmay'dan Süreyya Bey memur edildi.
Harbiye Nazırı (Savaş Bakanı) Mahmut Şevket Paşa'nın, ''uçak satın almak, pilot yetiştirmek ve hava tesisleri yaptırmak için görevlendirdiği Kurmay Yarbay Süreyya (İlmen) Bey'in, bu işlerin ''Teknik Birlikler ve Müstahkem Mevkiler Müfettişliği''ne bağlı olarak yapılması önerisinin uygun görülmesiyle, söz konusu müfettişliğin 2. şubesinde bir ''Tayyare Komisyonu'' kuruldu. Bu komisyonun kuruluşu, aynı zamanda Türk Hava Kuvvetlerinin kuruluş tarihi olarak benimsendi.
1896 - I. Van isyanı. Ermeniler Van'da isyan ettiler.
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul

2 HAZİRAN - JUNE 2
Tarihte Bugün - Today in History
2Haziran1930.jpg


2 Haziran 1930
Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal, Orman Çiftliği'nde kahve içerken
1938 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Savarona'da, Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]bakan Cel[FONT=&quot]â[FONT=&quot]l Bayar, İç[FONT=&quot]i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]leri Bakan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]Şü[FONT=&quot]kr[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] Kaya, İ[FONT=&quot]stanbul Valisi Muhittin [FONT=&quot]Ü[FONT=&quot]st[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nda[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kabul[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] ve [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]stanbul imar projesi [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerinde gö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]mesi[FONT=&quot].
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Savarona'da T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk Tarih Kurumu ile T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk Dil Kurumu Kol Baş[FONT=&quot]kanlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kabul[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] ve g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]mesi.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Savarona'da ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am yeme[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]inden sonra yatta [FONT=&quot]kendisini ziyaret eden milletvekili hekimleri kabulü[FONT=&quot] ve hastal[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]yla ilgili gö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]mesi.
1936 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, akş[FONT=&quot]am Florya'dan Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Sarayı[FONT=&quot]'na d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot].
1935- Türkiye'de ilk kez pazar günü resmi tatil uygulamasına başlandı.
1934 - Artırma, Eksiltme ve İhale Kanunu TBMM'de kabul edildi.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'da Irak Elç[FONT=&quot]isi Naci [FONT=&quot]Ş[FONT=&quot]evket'in g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ven [FONT=&quot]mektubunu kabulü.
1933 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]leden sonra İ[FONT=&quot]smet Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n k[FONT=&quot]öş[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ne gidiş[FONT=&quot]i, daha sonra [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ehirde otomobille bir gezinti yaparak [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]anka[FONT=&quot]ya'ya dö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü.
1932 - Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n boyunca Ç[FONT=&quot]ankaya'da k[FONT=&quot]üt[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]phanesinde ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı.
1931 - Devlet Denizyolları İdaresi'yle Liman İşletmesi birbirinden ayrıldı.
1929 - Muş ili kuruldu.

Yol ve köprüler yapımına ilişkin kanun TBMM'de kabul edildi.
1927 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, 1 Temmuz 1927'de İstanbul'a gelece[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]inin İstanbul ş[FONT=&quot]ehri idarecilerine resmen bildirili[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
1926 - Türkiye ile Finlandiya arasında ticaret antlaşması imzalandı.
1923 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, ası[FONT=&quot]ls[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z haber ve propagandalar hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda Anadolu ve Rumeli M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]dafaa-i Hukuk Cemiyeti [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]rg[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ne genelgesi: "[FONT=&quot]Â[FONT=&quot]di ve menfi emeller takip eden baz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ki[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]iler tarafı[FONT=&quot]ndan [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]irkin sö[FONT=&quot]ylentiler [FONT=&quot]çı[FONT=&quot]kar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lmaktad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r. ...Yeni oluş[FONT=&quot]acak T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiye Bü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Millet Meclisi, memleketin gelece[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerinde kesin ve hayatî[FONT=&quot] bir tesir ve ö[FONT=&quot]neme sahip bulundu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]una, bü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n vatandaş[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n bu ve bu gibi etki ve telkinler kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda uyanı[FONT=&quot]k bulunmalar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] temin iç[FONT=&quot]in bu bilgiyi sunuyorum."
1922 - Ali Fuat Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'nın, Moskova'dan Ankara'ya geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i ve ak[FONT=&quot]şam [FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'le gö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]mesi.
1920 - Kozan, düşman işgalinden kurtuldu.
1919 - İstanbul'da gözaltına alınarak, Bekirağa Bölüğü'nde tutulan İttihat ve Terakki Fırkası'nın öndegelenleri ile çeşitli kabinelerde görev almış kişiler ile gazetece ve yazarlardan oluşan 67 kişi bir İngiliz gemisiyle Malta Adası'na getirildi.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, İstanbul'da toplanan Saltanat [FONT=&quot]Şû[FONT=&quot]ras[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]malar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] hakkı[FONT=&quot]nda K[FONT=&quot]â[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m Karabekir'e telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...Anı[FONT=&quot]lan [FONT=&quot]Şû[FONT=&quot]ra'da kesin bir karar al[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]namam[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r. Halen hü[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]metin yine eski hü[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]met olduğ[FONT=&quot]u, fazla olarak zaafa u[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]rad[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] ve İstanbul'da yeniden bir ink[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]â[FONT=&quot]p ruhu uyandığı[FONT=&quot] anlaşı[FONT=&quot]lmaktad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r."
1916 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ahmet İzzet Paş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n isteğ[FONT=&quot]i [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerine, yollar hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda incelemede bulunmak [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zere sabah otomobille Diyarbak[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r'dan Mardin'e gidi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i ve gece saat 12.00'de Mardin'den Diyarbak[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r'a d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü.
Mekke şerifi Hüseyin'in Osmanlı devletine karşı ayaklanması.
1915 - Kuzey Grubu Komutanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]'nca, 5. Tü[FONT=&quot]men'in, Ar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]burnu cephesinden geriye al[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ile Atatü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n komuta etti[FONT=&quot]ği 19. [FONT=&quot]T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]men cephesinin geni[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]letilmesi. (19. T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]men cephesinin geni[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]letilmesi ve yeniden d[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zenlenmesini takiben, Tü[FONT=&quot]men Ka[FONT=&quot]rarg[FONT=&quot]â[FONT=&quot]h[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], 4 Haziran 1915 g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] 180 rak[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ml[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] tepeden D[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zte[FONT=&quot]pe'ye nakledilmiş[FONT=&quot]tir).
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul

3 HAZİRAN - JUNE 3
Tarihte Bugün - Today in History
Haziran1919.jpg


Dokuzuncu Ordu Müfettişi Mustafa Kemal Paşa, Amasya'da (Haziran 1919)
1938 - Devlet Havayolları Umum Müdürlüğü Kuruluş Kanunu kabul edildi.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, saat 15.30'da Savarona yat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ile Dolmabahç[FONT=&quot]e'den hareketle [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nce Ye[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ilk[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]y-Florya, daha sonra Bo[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]az [FONT=&quot]y[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nde olmak ü[FONT=&quot]zere Marmara'da be[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] saat kadar s[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ren bir deniz gezintisi yapmas[FONT=&quot]ı.
1937 - Ertuğrul gemisi şehitleri anısına Japonya'da dikilen anıt açıldı.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]le zamanı[FONT=&quot] otomobille Gazi Orman [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]iftli[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i'ne[FONT=&quot] [FONT=&quot]kadar bir gezinti yapması[FONT=&quot], dö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]te İsmet İnö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]'n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n k[FONT=&quot]öş[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ne u[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ramas[FONT=&quot]ı.[FONT=&quot].
1936 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, İstanbul'dan otomobille Ç[FONT=&quot]orlu'ya geliş[FONT=&quot]i, [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]orluve Muratl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'da incelemeleri, gece [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]orlu'dan trenle İstanbul'a d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot] ve geceyi Florya'da ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]iri[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i. Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk, [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]orlu'da Kolordu Kararg[FONT=&quot]â[FONT=&quot]hı'n[FONT=&quot]ı ziyaret [FONT=&quot]etmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot], [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]leden sonra Muratl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'ya geç[FONT=&quot]erek yeni yapı[FONT=&quot]lan g[FONT=&quot]öç[FONT=&quot]men evlerinde incelemelerde bulunmuş[FONT=&quot]tur.[FONT=&quot][Kocatürk]
1935 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Prenses Ingrid ile Danimarka Veliaht[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Frederik'in evlenmeleri nedeniyle [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]sve[FONT=&quot]ç[FONT=&quot] [FONT=&quot]Kralı Gustaf Adolf'a tebrik telgraf[FONT=&quot]ı.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, akş[FONT=&quot]am İstanbul'dan trenle Ankara'ya hareketi[FONT=&quot].
[FONT=&quot]1935 - Ataturk sends a telegraph to congratulate Swedish King Gustaf Adolf on the occassion of his daughter Princess Ingrid's marriage to Crown Prince Frederik of Denmark.
1933 - Sümerbank'ın kurulmasına ilişkin kanun TBMM'de kabul edildi.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, akş[FONT=&quot]am[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeri Etimesgut, [FONT=&quot]Çak[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rlar ve Gazi Orman [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]iftli[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i y[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]resinde otomobille bir gezinti yapmas[FONT=&quot]ı.
1930 - Askerî ve Mülkî Emeklilik Kanunu kabul edildi.
1927 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ankara'da himayelerinde d[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zenlenen 1. Gazi Koş[FONT=&quot]usu'nu izlemesi
1926 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Bursa'da İzmit Heyeti'ni kabul[FONT=&quot]ü.
1925 - Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası'nın merkez ve şubelerinin kapatılması hakkında Bakanlar Kurulu kararı.
Bakanlar Kurulu, Ankara İstiklal Mahkemesi'nin teklifiyle Cumhuriyet'in ilk muhalefet partisi olan Terakkiperver Fırka'yı kapattı. Partinin kapatılmasına gerekçe olarak 'irticayı körüklemesi' gösterildi.
Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası, dini ve gericiliği kışkırttığı gerekçesiyle hükümet tarafından kapatıldı. Hükümet, Takrir-i Sükun Kanunu'na dayanarak, 3 Haziran 1925 tarihinde bütün memlekette irticayı tahrik etmesi nedeniyle Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası'nın kapatılmasını kararlaştırmıştır.
1925 - Republican Party dissolved by the government.
1922 - Yunanlıların işgal ettikleri bölgelerde yaptıkları zulümlerin bütün dünya parlamentolarına bildirilmesi hakkında TBMM kararı.
1920 - [FONT=&quot]Sovyet Hükümeti, Mustafa Kemal'in mektubunu yanıtladı.
[FONT=&quot]Sovyet H[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]meti adı[FONT=&quot]na D[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]leri Komiseri [FONT=&quot]Çi[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]erin'in, Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n 26 Nisan 1920 tarihli mektubuna cevab[FONT=&quot]ı.
[FONT=&quot]Cemal Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, Moskova'dan Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'e mektubu: "...Mustafa Kemal! Emin ol ki memleket kurtulacak ve kurtulu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]zellikle kahramanlığı[FONT=&quot] ve esarete kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot] nefreti her [FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rl[FONT=&quot]ü [FONT=&quot]şü[FONT=&quot]pheden uzak olan T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk unsuruna, senin telkin etti[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]in [FONT=&quot]a[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]k ve iman sayesinde kabil olaca[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot] i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in Mustafa Kemal ad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], Do[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u ve T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk dostları[FONT=&quot] arası[FONT=&quot]nda en bü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k bir yeri iş[FONT=&quot]gal edecek!" [Kocatürk]
1919 - Mustafa Kemal Paşa'nın mitinglerle ilgili Harbiye Nezareti'ne (Bakanlığa) cevabında: "Milletin heyecanını ve tezahürat-ı milliyeyi (milli gösterileri) men ve tevkif için (durdurmak için) hiç kimsede kudret ve takat göremem" ifadeleri yer aldı.
Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, İngiliz Y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ksek Komiserliğ[FONT=&quot]i'nden ald[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] nota suretini ileten Harbiye Nezareti'nin telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na cevabı[FONT=&quot]: "Ba[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]ms[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k ve millî[FONT=&quot] mevcudiyeti imha ve hayat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n devamı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] tehlikeye sokan iş[FONT=&quot]gal, suikast ve tecav[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]z gibi İ[FONT=&quot]zmir havalisinde g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lmekte olan olayları[FONT=&quot]n benzerlerinin meydana gelmesine kar[FONT=&quot]şı [FONT=&quot]ne milletin heyecan ve vicdan[FONT=&quot]î[FONT=&quot] teessü[FONT=&quot]rlerini ve ne de buna dayanan mill[FONT=&quot]î[FONT=&quot] g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]sterileri ö[FONT=&quot]nleme ve durdurma i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in[FONT=&quot] nefsimde ve hi[FONT=&quot]ç kimsede kudret ve kuvvet g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]remeyece[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]im gibi bu yü[FONT=&quot]zden doğ[FONT=&quot]acak vakaları[FONT=&quot]n ve hadiselerin kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda da mesuliyet kabul edebilecek ne komutan ne de idareci ve ne de h[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]met tasavvur ederim."
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Paris'te toplanacak bir konferansta Osmanl[FONT=&quot]ı [FONT=&quot]Devleti'nin hukukunun savunulması[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n d[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ld[FONT=&quot]üğü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] bildiren resmî[FONT=&quot] bildiri ve ajans yay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerine bazı[FONT=&quot] kolordu, valilik ve mutasarr[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]fl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]klara yazı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "Sadrazam Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a Hazretleri'nin, konferans huzurunda Osmanl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Devleti'nin hukukunu savunmak i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]aba g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]stereecekleri tabiî[FONT=&quot]dir. Ancak millet[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e kesinlikle savunulmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] istenilen ve gerekli g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]len hukuk, bilhassa iki noktada incelik g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]sterir. Birincisi, mutlaka devlet ve milletin tam ba[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]ms[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot], ikincisi de ana vatan par[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]alar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]o[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]unlu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]un azı[FONT=&quot]nl[FONT=&quot]ığ[FONT=&quot]a feda edilmemesidir. ...Sadrazam Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a Hazretleri'yle beraberinde hareket edecek olan heyetin, milletin hukukunu savunmada izleyece[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i esaslar ve program millet[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e bilinmedikç[FONT=&quot]e yukarda ifade edilen noktalarda endi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]elenmekten uzak durulamaz!"
[FONT=&quot]Havza'da B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Cami'de, Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n de hazı[FONT=&quot]r bulundu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u mevlit okutturulmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], daha sonra Belediye [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nde b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k bir miting dü[FONT=&quot]zenlenerek halkı[FONT=&quot]n m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]cadele iç[FONT=&quot]in yemin etmesi.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Havza'dan Sadaret'e Ege b[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]lgesindeki iş[FONT=&quot]galler [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerine siyasî[FONT=&quot] ve umumî[FONT=&quot] durum hakkı[FONT=&quot]nda bilgi isteyen telgraf[FONT=&quot]ı.[FONT=&quot] [Kocatürk]
1912 - İstanbul'un İshakpaşa semtinde çıkan yangında; 1.111 ev, 118 dükkan, 6 cami, 3 hamam, 5 okul kül oldu.
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul
4 HAZİRAN - JUNE 4
Tarihte Bugün - Today in History
image002.jpg

4 Haziran 1921
T.B.M.M. Başkanı Mustafa Kemal, II. İnönü zaferinden sonra
Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa ile Çankaya'da
ata-34_k.jpg

4 Haziran 1921
Mustafa Kemal, İsmet Paşa ve Süvari Tümen Komutanı
Bnb. İbrahim Çolak, Çankaya’da

ata-35_k.jpg

4 Haziran 1921
Mustafa Kemal, İnönü Savaşları sonrası İsmet Paşa’yla Çankaya’da

1937 - Orman Genel Müdürlüğü kuruldu.
T.B.M.M' de "Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası Kanunu" kabul edildi.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, akş[FONT=&quot]am trenle Ankara'dan İstanbul'a hareketi.
1935 - Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, İstanbul'dan Ankara'ya geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i[FONT=&quot].
1933 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Genelkurmay Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]'na gidiş[FONT=&quot]i ve Mare[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]al Fevzi Ç[FONT=&quot]akmakla g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]mesi.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am, devlet ve fikir adamlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yla sohbet esna[FONT=&quot]sı[FONT=&quot]nda s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]yledikleri: "Cumhuriyet rejimi demek, demokrasi [FONT=&quot]sistemi ile devlet [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ekli demektir. Biz Cumhuriyet'i kurduk, o on ya[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] doldururken demokrasinin b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n gereklerini s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ra[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] geldikç[FONT=&quot]e uygulamaya koymal[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]d[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r. Kad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n haklar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] tan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]mak da bunun bir gere[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i olacaktı[FONT=&quot]r. Mü[FONT=&quot]sterih olunuz!"
1932 - Türkiye'deki yabancıların kamu işlerinde çalışması yasaklandı.
TBMM'de Türkiye'de yabancıların çalışmasına kısıntılar getiren Türk Vatandaşlarına Tahsis Edilen Sanat ve Hizmetler Kanunu kabul edildi. Herhangi bir ustalık gerektirmeyen işler yabancılara yasaklandı. Bazı işler Bakanlar Kurulu'nun iznine tabi kılındı.
1930 - Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti Ankara’da ilk toplantısını yaptı.
Ekip, 16 kişiden oluşuyordu. Heyet başkanlığına Tevfik Bey (Bıyıklıoğlu) seçildi.
1928 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, trenle Ankara'dan İstanbul'a hareketi.
1926 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, otomobille Bursa'dan Mudanya'ya geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
1922 - Yunan Küçük Asya Ordusu Başkomutanlığına General Hacıanesti'nin getirilişi.
1921 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, K[FONT=&quot]â[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m Karabekir'e telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...Enver hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda a[FONT=&quot]çı[FONT=&quot]k yay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na karar verdik. Gerekti[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]inde yay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nlayaca[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]z. Enver'in temsil etti[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i cereyana kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot] gerekti[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]inde pek a[FONT=&quot]çı[FONT=&quot]k uygulamada bulunmak karar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nday[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z."
1920 - İtilaf Devletleri Macarlarla, Trianon Barış anlaşmasını imzaladı.
1919 - Nazilli, Yunanlılar tarafından işgal edildi.
1918 - Ermeniler'in 1. Dünya Savaşı'nda barış istemesiyle Batum Anlaşması imzalandı.
1916 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, akş[FONT=&quot]ama do[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ru, Kurmay Baş[FONT=&quot]kan[FONT=&quot]ı İzzettin ([FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]lar) Bey'le beraber 12. Alay ordug[FONT=&quot]â[FONT=&quot]h[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na gidiş[FONT=&quot]i, cepheye hareket edecek olan alaya gerekli emirler veri[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, daha sonra 4. Tü[FONT=&quot]men Karargâ[FONT=&quot]h[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'na da uğ[FONT=&quot]rayarak T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]men Komutanı [FONT=&quot]Aziz Samih (İlter) Bey'i ziyareti.
1915 - Seddülbahir'de 3. Kirte Savaşı.
İngilizlerin, Kirte bölgesine yaptıkları taarruz, öğleden sonra 19. Tümen cephesine yöneldi.
1915 (4-5) - [FONT=&quot]İngilizlerin, Arı[FONT=&quot]burnu cephesinde, gece baz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] siperlerimize [FONT=&quot]girmeye muvaffak olu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]u, ancak kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot] h[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]cumla siperlerin bir [FONT=&quot]b[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n geri alı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ışı[FONT=&quot] (Atatü[FONT=&quot]rk, bu gece sabaha kar[FONT=&quot]şı [FONT=&quot]D[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ztepe'deki kararg[FONT=&quot]âhtan T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]men cephesine gelerek aske[FONT=&quot]ri harek[FONT=&quot]â[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] y[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]netmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir).
1915 - Third Battle of Krithia.
British and French forces mount a limited attack but still fail to reach their objectives.
1914 - 299. sayıdan itibaren Sebilüreşad'ın hükümet tarafından kapatılması. Hiç ara vermeden Sebilünnecat (Sayı 300, 301) adıyla yayınına devam etmesi. Sayı 302'den itibaren eski adıyla yayınına devamı.
1912 - İstanbul'da çıkan büyük yangında bin 120 ev kül oldu.
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul

5 HAZİRAN - JUNE 5
Tarihte Bugün - Today in History
5Haziran1926.jpg

Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal,
Gülcemal Vapuru'nda Mudanya açıklarında (5 Haziran 1926)
image002.jpg

5 Haziran 1928
Haydarpaşa Garı'nda karşılanışı
ata-72_k.jpg

5 Haziran 1928
T.B.M.M. Başkanı Kâzım Özalp ve
İçişleri Bakanı Şükrü Kaya’yla İzmit Garı’nda trende

5Haziran1928KazimPasa.jpg


Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal, özel trenin balkonunda
TBMM Başkanı Kâzım (Özalp) Paşa ile (5 Haziran 1928)

Atatürk, Ruşen Eşref Ünaydın ile Ertuğrul Yatı'nda (5 Haziran 1928)

ata-73_k.jpg


5 Haziran 1928
II. Süvari Tümen Komutanı Tümgeneral M. Aşir Atlı ve
İzmit İl Jandarma Alay Komutanı Alb. H. Fikri Tolon tarafından İzmit’te karşılanırken[FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]28

r69.jpg

İzmit'te bayanlarla (5 Haziran 1928)

Amongst a crowd of women in İzmit (June 5 1928)
1937 - Atatürk'ün, Ankara'dan İstanbul'a gelişi.
1936 - "Maliye Bakanlığı Kuruluş Kanunu" çıkarıldı.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü kuruldu.
Atatürk'ün, akşamüzeri Florya'dan Dolmabahçe Sarayı'na dönüşü.
1933 - Atatürk'ün, öğleden önce şehirde otomobille bir gezinti yapması, daha sonra ismet Paşa'nın köşküne gidişi, öğleden sonra Çankaya'ya dönüşü.
1932 - Atatürk'ün, İtalya seyahatinden Ankara'ya dönen Başbakan İsmet Paşa'yı istasyonda karşılayışı.
1930 - Atatürk'ün, Çankaya'da, Çanakkale savaşları esnasında sağ kolunu kaybeden Fransız Generali Gouraud'u kabulü ve görüşme esnasında hazır bulunan Fransız Büyükelçisi Charles de Chambrun'a söyledikleri: "Türk topraklarında yatan onun şerefli kolu, memleketlerimiz arasında son derece kıymetli bir bağdır."
1929 - Tarım Kredi Kooperatifleri Yasası.
1928 - Atatürk'ün, Ankara'dan İstanbul'a gelişi.
1926 - Musul Anlaşması.
Ankara'da, Türkiye, İngiltere ve Irak arasında Musul Antlaşması imzalandı.
Musul Sorunu Musul vilayeti Misak-ı Milli'ye göre önceleri Türkiye sınırlarındaydı. Ancak Mudanya Mütarekesi imzalandığında Musul halen İngiliz işgalinde görünüyordu. Lozan'da da çözülemeyince sonunda konuyu Milletler Cemiyeti'nin çözmesi kararlaştırıldı. Milletler Cemiyeti'nin bağlayıcı kararına göre Musul Irak toprakları içinde bırakıldı.
Lozan'da çözülmeyen Musul sorunu, İngiltere ile Ankara'da imzalanan 5 Haziran 1926 tarihli antlaşmayla Kerkük dahil Irak'a bırakıldı. Anlaşma, sadece 25 yıl boyunca bölgedeki petrol gelirinin % 10'unun Türkiye'ye bırakılmasını öngörüyordu.
Atatürk'ün, Gülcemal vapurunun hatıra defterine yazdıkları: "...Gülcemal vapurunda gördüğümüz intizam ve mükemmeliyet takdire değer. Genel müdüre, geminin süvarisine ve bütün mürettebatına teşekkür ederim."
Atatürk'ün, Mudanya'dan Bursa'ya dönüşü.
Atatürk'ün, akşam, İstanbul Şehir Tiyatrosu'nun Öğret*menler Birliği'nde sahnelediği piyesi izlemesi
1926 - Anglo-Turkish Treaty on Mosul signed.

The Mosul issue (which was unresolved by the 1923 Lausane Treaty) was addressed by June 5 1926 treaty signed between Britian and Turkey. Accordingly, Kirkuk was to be given to Iraq, and Turkey was to receive 10% of oil profits from the region.
1924 - Ali Haydar Bey (Yuluğ) Ankara şehreminliğine atandı.
Silifke'de Cumhuriyet aleyhine vaaz verdiği için Hoca Askerî idama mahkûm edildi.
1923 - Şile'de Rum Değirmenlik Mahallesinde çıkan yangında yaklaşık 550 Rum (çoğu terkedilmiş), 200 Müslüman hanesi, 100 dükkan, 2 kilise, 1 cami, ve bazı resmi binalar yandı, 1500 kişi evsiz kaldı.

1920 - Yozgat'ta tanınmış derebeylerinden Çapanoğulları Ankara'ya karşı başkaldırdı. Yenik düşen Kuva-yı İnzibatiye mensuplarının çoğu silahlarıyla birlikte Kuva-yı Milliye'ye katılmaya başladı.
Atatürk'ün, Roma'da bulunan Osmanlı Elçisi Galip Kemali (Söylemezoğlu) Bey'e Ankara hükümetinin Dışişleri örgütünün yeniden düzenlenmesi, dış temsilcilerin seçilmesi hususlarında görüşmek üzere Ankara'ya davet mektubu.
Ahmet İzzet Paşa'nın, Anadolu'da tutsak bulunan İngiliz asker ve subayları hakkında Atatürk'e mektubu. [Kocatürk]
1919 - Atatürk'ün, Sivas, Amasya, Merzifon, Trabzon, Erzurum ve Erzincan ile bağlantı kuruşu sonucu asayiş hakkında edindiği bilgileri Sadaret'e bildiren telgrafı.
Yunanlıların Akhisar ile Nif'i işgali.
İtalyanların Çin'e ile Yatağan'ı işgali.
1918 - Atatürk'ün, Viyana'dan Dr. Rasim Ferit (Talay) Bey'e mektubu: "Cottage Sanatoryumu'na girdim. Profesör Zuckerkandl bizzat tedavi ediyor."
1916 - Yavuz Sultan Selim tarafından 1517'de Osmanlı topraklarına katılan Hicaz'da isyan başladı.
1916 - With the support of the British (led by T.E. Lawrence, also known as "Lawrence of Arabia") Hussein, grand sherif of Mecca, and his son Faisal lead an Arab revolt against the Turks in the Hejaz.
1915 - 19. Tümen birliklerinin, 4/5 Haziran gecesi düşman tarafından işgal edilen siperleri tekrar ele geçirmeleri.
Atatürk'ün, akşam, 19. Tümen birliklerine yayınladığı emir: "...Düşmana olan yakınlığımız nedeniyle birinci hatlardaki kıtaların her vakit uyanık bulunmaları, mangaların başında manga, takımların başında takım komutanları ve sırasıyla her kıta komutanının daima hazır ve erlerin heves ve gayretini artırmak suretiyle her durumda örnek olmaya fırsat gözetmelerini kesinlikle isterim."
Dahiliye Nazırı Talât Paşa, Edirne Valisi Hacı Adil, Dr. Nâzım, İsmail Canbulat ve Abdülkadir Beylerin, Kemalyeri'nde 3. Kolordu Karargâhı'nı, daha sonra Düztepe'de 19. Tümen Karargâhı'nı ziyaretleri ve Atatürk'le görüşmeleri. [Kocatürk]
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul

6 HAZİRAN - JUNE 6
Tarihte Bugün - Today in History

r44.jpg

6 Haziran 1921
Mustafa Kemal ve İsmet Paşa, Ankara Antlaşması görüşmeleri için gelen
Fransız Bakan Franklin Bouillon ve Bnb. Sarou ile Eskişehirde
image002.jpg

6 Haziran 1937
Ürdün Kralı Abdullah Ertuğrul yatında Ülkü'yü severken Atatürk gülüyor
6Haziran1937.jpg


6 Haziran 1937
Cumhurbaşkanı Atatürk, İstanbul'da Ürdün Kralı Abdullah ile
1937 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Beylerbeyi Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'nda [FONT=&quot]Ü[FONT=&quot]rd[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n Kralı[FONT=&quot] Abdullah'[FONT=&quot]ı z[FONT=&quot]iyareti.
1936 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, vapurla İstanbul'dan Mudanya'ya geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, Mudanya'dan otomobille Bursa'ya ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i ve geceyi Bursa'da [FONT=&quot]ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]iri[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
1935 - Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'da Alman Bü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]kel[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]isi Rosenberg'in veda ziyaretini kabul[FONT=&quot]ü[FONT=&quot].
1928 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]mda Abd[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lhak H[FONT=&quot]â[FONT=&quot]mit (Tarhan) Bey'i kabul[FONT=&quot]ü[FONT=&quot], ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeri Ankara motoru ile Bo[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]azi[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]i'nde bir gezinti yapmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot].
1927 - Almanya'dan davet edilen Prof. Dr. Kraus ve Prof. Dr. von Romberg'in, Ankara'ya geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]leri ve Ç[FONT=&quot]ankaya'da Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü [FONT=&quot]muayene ediş[FONT=&quot]leri. (Hekimler Ankara'da 4 g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n kalmış[FONT=&quot]lard[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r).[FONT=&quot][Kocatürk]
1924 - Fener Patrikhanesi dışındaki Türk Ortodoksları İstanbul'da Papa Eftim'in teşebbüsüyle, Panayia Kilisesi nezdinde İstanbul Türk Ortodoks Kilisesi'ni teşkil kararı aldı ve Papa Eftim'i bu kilisenin başkanlığına getirdi.
1920 - TBMM hükümetinin Ermeniler'e karşı yapılacak bir askeri harekat için hazırlık emri.
İstanbul'da Divan-ı Harp'in İsmet Paşa ve Milli Mücadeleye katılan çeşitli kişiler için idama mahkum etme kararı. İstanbul'da Divan-ı Harp, aralarında İsmet Bey (İnönü), Bekir Sami (Kunduh), Yusuf Kemal Bey (Tengirşenk), Ankara Müftüsü Rıfat Efendi (Börekçi), Celalettin Arif Bey, Hamdullah Suphi Bey (Tanrıöver), Fahrettin Altay, Rıza Nur Bey gibi isimlerin de bulunduğu Kuva-yı Milliyecileri idama mahkum etti.
1920 - Zile ayaklanması.
[FONT=&quot]1919 - [FONT=&quot]General Milne'in, Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]stanbul'a[FONT=&quot] ça[FONT=&quot]ğr[FONT=&quot]ılmas[FONT=&quot]ı için Harbiye Nezareti'ne yaz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot].
1916 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Kurmay Baş[FONT=&quot]kan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] İzzettin (Ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]lar) Bey'le beraber ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ama do[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ruDiyarbak[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r-Mardin yolunda ve bağ[FONT=&quot]lar iç[FONT=&quot]inde otomobille bir gezinti yapmas[FONT=&quot]ı.
1915 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Maydos'tan G[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]stavv Christianus'un 26 Nisan 1915 tarihli mektubuna cevab[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "İngilizler ağı[FONT=&quot]r [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ekilde ma[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]lup edildiler. Sizin mektubunuzu ald[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]m d[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n de taburları[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n sevindirici zafer g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] olmu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tur. B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n d[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]man[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] yere serdiğ[FONT=&quot]imiz g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n nazikâ[FONT=&quot]ne davetinize uyaca[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]m."
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Maydos'tan Madam Hilda Christianus'a mektubu: "...Sizin bana verdi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]iniz Almanca derslerini asla unutmad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m. Sizi temin ederim ki top g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lt[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]leri ve mermi ya[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]muru altı[FONT=&quot]ndaki m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]him muharebe gü[FONT=&quot]nlerinde dahi hayatı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n en gü[FONT=&quot]zel hat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ralar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], bu g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zel ve dostane saatlerdi. [FONT=&quot]...D[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]manlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] yere serdikten ve sevgili vatan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı [FONT=&quot]rahata kavu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]turduktan sonra hemen sizi ziyarete koş[FONT=&quot]aca[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]m."
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Maydos'tan Madam Corinne'e Frans[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zca kartı[FONT=&quot]: "İ[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]te Arı[FONT=&quot]burnu'nda İngilizlerle sava[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m. D[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]man[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n esas[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kuvvetini ezdim, arka kalan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] da cesur kuvvetlerim taraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]dan sahile, donanmalar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ile himaye edilen bir noktaya s[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ld[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]. Pek ziyade [FONT=&quot]ümit ederim ki, d[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]man[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n tam imhası[FONT=&quot] ha[FONT=&quot]berini yak[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda alacaksı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z!"[FONT=&quot][Kocatürk]
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul

7 HAZİRAN - JUNE 7
Tarihte Bugün - Today in History
Haziran1919.jpg


Dokuzuncu Ordu Müfettişi Mustafa Kemal Paşa, Amasya'da (Haziran 1919)
1939 - CHP İdare Heyeti, devlet ve parti yönetimini yeniden ayırmaya karar verdi.
1935 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Moskova Bü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]kel[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]imiz Vası[FONT=&quot]f[FONT=&quot] Çı[FONT=&quot]nar'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ü [FONT=&quot]nedeniyle Sovyetler Birliğ[FONT=&quot]i Merkez İ[FONT=&quot]cra Komitesi Baş[FONT=&quot]kan[FONT=&quot]ı [FONT=&quot]Kalinin'in ba[FONT=&quot]şsa[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] telgrafı[FONT=&quot]na cevab[FONT=&quot]ı[FONT=&quot].
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, akş[FONT=&quot]am[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeri K[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ıç[FONT=&quot] Ali'nin evine u[FONT=&quot]ğray[FONT=&quot]ışı[FONT=&quot], k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]sa bir sü[FONT=&quot]re kald[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ktan sonra [FONT=&quot]Çankaya'ya d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü.
1933 - Tedavüldeki madeni Osmanlı paralarının toplatılması ve bunların yerine yeni madeni paralar basılmasını öngören kanun kabul edildi.
1931 - Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk Tarihi Tetkik Cemiyeti'nin Frans[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z arkeolo[FONT=&quot]gu Prof. Delaport [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]erefine Ankara Halkevi'nde verdi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ay [FONT=&quot]ziyafetinde bulunmas[FONT=&quot]ı.
1929 - Vatikan bağımsız devlet oldu.
1925 - Ankara'da, Marmara K[FONT=&quot]öş[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] havuzunun, Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n huzurları[FONT=&quot]nda ilk defa su ile doldurulu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]u.
1922 - Samsun'da limanda bulunan Averof ve Kılkış adlı savaş gemileri Samsun'u bombaladı. Olay büyük tepkiler doğururken, şehirde yangın çıktı, hükümet şehirde sıkıyönetim ilan etti.
1920 - [FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot] ve d[FONT=&quot]ış[FONT=&quot] siyaset hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiye B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Millet [FONT=&quot]Meclisi'nde konu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı.
"Matbuat ve İstihbarat Müdüriyet-i Umumiyesi" (Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü) kuruldu. Matbuat ve İstihbarat Umum Müdürlüğü Teşkiline Dair Kanun, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edildi.
İstanbul hükümetinin 16 Mart 1920 tarihinden başlayarak yaptığı ve yapacağı antlaşmaların verdiği ve vereceği imtiyazların hükümsüz sayılacağına ilişkin TBMM kararı.
Zile ayaklanması başladı.
Doğu bölgesinde seferberlik ilanı.
1917 - İngilizler, Messines harekatını gerçekleştirdi.
1915 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Kemalyeri'ne giderek 3. Kolordu Komutan[FONT=&quot]ı [FONT=&quot]Esat Paş[FONT=&quot]a ile g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]mesi, t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]meni i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in yeterli miktarda el bombası[FONT=&quot] istemesi.
[FONT=&quot]İ[FONT=&quot]ngilizlerin gece, Bombas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'na taarruzu, ancak i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]gal ettik[FONT=&quot]leri siperlerden k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]sa zamanda atı[FONT=&quot]larak imha edilmeleri. (D[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]man, bu s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rttaki [FONT=&quot]siperlerimize 11 Haziran 1915 gü[FONT=&quot]nü[FONT=&quot] yeni bir taarruz daha yapm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]sa da ağı[FONT=&quot]r kay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]plar vererek [FONT=&quot]çekilmek zorunda kal[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]). [Kocatürk]
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul

8 HAZİRAN - JUNE 8
Tarihte Bugün - Today in History

EgeVapuru.jpg

Cumhurbaşkanı Atatürk, Ege Vapuru ile Trabzon'a giderken (Haziran 1937)
2b17b_small.jpg

Cumhurbaşkanı Atatürk, küçük Ülkü ile Ege Vapuru'nda, Trabzon'a giderken (1937)
1943 - CHP 6. Kurultay
Bu kurultay, CHP'nin tek parti döneminde yaptığı son kurultay olarak tarihe geçti. Kurultayda, "genel sekreterin parti hükümetine üye olarak girmesini" öngören parti tüzüğünün 29. Maddesi, "bugüne kadar uygulanmadığı" gerekçesiyle kaldırıldı. 5. Kurultay'da oluşturulan "Müstakil Grub"un üye sayısı 21'den 35'e çıkarıldı. 2. Dünya Savaşı'nın sürdüğü bir sırada toplanan kurultayda, parti programının beşinci bölümü "Cihan Harbi İçinde İdare," altıncı bölümü de "Cihan Harbinden Sonraki İhtimaller" başlıkları altında yeniden düzenlendi; ulusal savunma ile dış ilişkiler konularına ağırlık verildi.
1938 - Prof. Dr. Fiessinger'in, [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]a[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerine Paris'ten 2. defa geliş[FONT=&quot]i ve Savarona yat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] muayenesi.
1937 - Sabiha G[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]en'in, kendi kullandığı[FONT=&quot] u[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]akla Boğ[FONT=&quot]az'da İzmir vapurunun [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]st[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nde, akrobasi hareketleri yaparak Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü [FONT=&quot]u[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]urlamas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]. Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n vapurun g[FONT=&quot]üvertesinden g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]steriyi izlemesi[FONT=&quot].
Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, saat 17.00'de [FONT=&quot]İzmir vapuru ile İstanbul'dan Trabzon'a hareketi.
1936 - İşveren-işçi ilişkilerine düzenleyici hükümler getiren İş Kanunu kabul edildi.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Bursa'dan Mudanya'ya gidi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, vapurla Mudanya'dan Haydarpaş[FONT=&quot]a'ya ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, buradan trenle Ankara'ya [FONT=&quot]hareketi.
1934 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]leden sonra iç[FONT=&quot]i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]leri Bakanı[FONT=&quot] [FONT=&quot]Şü[FONT=&quot]kr[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] Kaya'nı[FONT=&quot]n evine gidi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, daha sonra Marmara K[FONT=&quot]öş[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]'ne geliş[FONT=&quot]i ve geceyi burada ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]iri[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
1933 - Halk Bankası ve Halk Sandıkları Kanunu kabul edildi.
Ödünç Para verme Kanunu TBMM'de kabul edildi.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Yunan eski Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]bakan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Venizelos'a yap[FONT=&quot]ılan su[FONT=&quot]ikast nedeniyle Yunanistan Cumhurbaş[FONT=&quot]kan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Zaimis ve Ve[FONT=&quot]nizelos'a [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nt[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lerini bildiren telgraflar[FONT=&quot]ı.
1932 - Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n boyunca Ç[FONT=&quot]ankaya'da k[FONT=&quot]üt[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]phanesinde ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı.
1929 - Anadolu'daki topraksız köylülere devlet tarafından toprak verilmesine ilişkin kanun kabul edildi.

Sanayi Koruma Kanunu kabul edildi.
1926 - Atatürk'ün, Bursa'da Anadolu Ajansı muhabirine Hava Kuvvetlerimizin kuvvetlendirilmesine dair demeci.
1920 - Fransızların 200 asker çıkararak Karadeniz Ereğlisi'ni işgali. (Gördükleri direniş üzerine 19 Haziran 1920'de boşaltılmıştır)
1920 - Doğu bölgesinde Ermeni saldırısına karşı seferberlik ilan edildi.
1920 - [FONT=&quot]Doğuda Milli Aşireti ayaklanması çıktı.

Viranşehir ve Siverek bölgesinde Milli Aşireti ayaklanması.
(Ayaklanmanın bastırılması : 26 Haziran 1920)
1919 - Harbiye Naz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]Ş[FONT=&quot]evket Turgut Paş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, Atatü[FONT=&quot]rk'e telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "Beraberinizdeki istimbotlardan biriyle [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]stanbul'a gelmeniz rica olunur."[FONT=&quot] (Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk bu [FONT=&quot]ça[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerine, kimler tarafı[FONT=&quot]ndan ne iç[FONT=&quot]in istenildi[FONT=&quot]ğini gizli olarak Genelkurmay Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Cevat (Ç[FONT=&quot]obanl[FONT=&quot]ı) Pa[FONT=&quot]şa'dan sormuş[FONT=&quot]tur. Cevat Pa[FONT=&quot]şa'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n cevabı[FONT=&quot]: 11 Ha[FONT=&quot]ziran 1919). [Kocatürk]
Anadolu'ya geçen Rauf Bey'in (Orbay) Ankara'ya gelişi ve Ali Fuat Paşa tarafından karşılanışı.
1917 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, sabah, Diyarbak[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r'dan hareketi, Osmaniye'ye u[FONT=&quot]ğrayarak [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]leyin Ergani Madeni'ne geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, Mutasarr[FONT=&quot]ıf Nus[FONT=&quot]ret Bey taraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan kar[FONT=&quot]ş
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul
9 HAZİRAN - JUNE 9
Tarihte Bugün - Today in History
ata-118_k.jpg


9 Haziran 1936
Manevi kızı pilot Sabiha Gökçen’le Eskişehir Hava Okulu’nda

9Haziran1936.jpg


9 Haziran 1936
Cumhurbaşkanı Atatürk, Eskişehir'de Tayyare Mektebinde uçuşları izlerken
1942 - Anıtkabir için açılan yarışmada, Prof. Dr. Emin Onat ve Orhan Arda'nın projeleri birinci oldu.
1938 - Prof. Dr. Fiessinger'in, Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n emri ile İ[FONT=&quot]stanbul'dan Ankara'ya gelerek safra kesesi iltihabı[FONT=&quot]ndan rahatsı[FONT=&quot]z bulunan İ[FONT=&quot]smet [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]'y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] muayenesi, ak[FONT=&quot]şam tekrar İstanbul'a hareketi.
1936 - Dış ticarette devlet denetimini sıkılaştıran 19/06/1930 tarih ve 1705 sayılı kanuna ek kanun kabul edildi.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, trenle İ[FONT=&quot]stanbul'dan Ankara'ya giderken Eski[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]e[FONT=&quot]hir'e uğ[FONT=&quot]ray[FONT=&quot]ışı[FONT=&quot], burada Komutanlı[FONT=&quot]k, Valilik, Belediye ve C.H.P. [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]l Merkezi'ni ziyareti, U[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ak Mektebi'ni denetlemesi, u[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]u[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] seyretmesi ve Mektebin [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]eref defterine yazd[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]klar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: [FONT=&quot]"[FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ok sevindim gö[FONT=&quot]rd[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]klerimden!"
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, saat 19.45'de trenle Eski[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ehir'den Ankara'ya geliş[FONT=&quot]i[FONT=&quot].
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, akş[FONT=&quot]am Hariciye K[FONT=&quot]öş[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]'ne giderek burada toplanan kabineye baş[FONT=&quot]kanl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k edi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
1934 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] Marmara K[FONT=&quot]öş[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]'nde ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]iri[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]an[FONT=&quot]kaya'ya dö[FONT=&quot]nüşü.
1933 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, akş[FONT=&quot]am K[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ıç[FONT=&quot] Ali Bey'in evine gidi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot] saatlerde Ç[FONT=&quot]ankaya'ya dö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü.
1930 - Tütün tekeli hakkında kanun TBMM'de kabul edildi.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, akş[FONT=&quot]am trenle Ankara'dan [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]stanbul'a hareketi.
1928 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, otomobille İstanbul i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]inde bir gezinti yapmas[FONT=&quot]ı.
1926 - Atatürk'ün, Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Merkezi tarafından şeretine düzenlenen kır ziyafetine katılması.
1921 - [FONT=&quot]Franklin Boullion başkanlığında bir Fransız heyetinin Ankara'ya gelişi.
İnebolu'ya indirilen savaş malzemesinin kendilerine teslim edilmesini isteyen Yunan devriye gemileri, teslim etmeyen halka zarar vermek için İnebolu'yu bombaladı.
1919 - Aydın Cephesinde, Kuvay-i Milliye birliği kuruldu.[FONT=&quot]
Hacı Şükrü Bey tarafından Aydın cephesinde "Kuvay-i Milliye" teşkil edilmesi.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Havza'dan, 17. Kolordu Komutan Vekili Albay Bekir Sami (G[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nsav) Bey'in 31.5.1919 tarihli telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na ce[FONT=&quot]vab[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...K[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]sa s[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rede [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lkeyi d[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zenli ve g[FONT=&quot]üç[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] bir [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]rg[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]te kavu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]turmak zorunday[FONT=&quot]ız. Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]araca[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]za da itimat edebili[FONT=&quot]riz. ...İzmir'in akı[FONT=&quot]beti t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]m [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lkeyi yasa bo[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]du; ancak ba[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in yeni bir azim ve iradenin do[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] da sa[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]lad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]. ...Vaziyetinizden ve o taraflar mill[FONT=&quot]î[FONT=&quot] te[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kil[FONT=&quot]â[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan sı[FONT=&quot]k s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k bil[FONT=&quot]gi vermenizi rica ederim."[FONT=&quot][Kocatürk]
1918 - Dördüncü Alman saldırısıMatz'da.
1917 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, sabah, Ergani Madeni'nden hareket ederek Sekerat'a geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i ve geceyi burada ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]iri[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
1916 - Rus kuvvetlerinin, [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]apak[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ur (Bingö[FONT=&quot]l) cephesinde mevzilerimize taarruzu.
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul

10 HAZİRAN - JUNE 10
Tarihte Bugün - Today in History

10Haziran1937.jpg

10 Haziran 1937
Cumhurbaşkanı Atatürk, Trabzon'da
10Haziran1927.jpg

10 Haziran 1927
Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal, Birinci Gazi Koşusu'nu izlerken
1946 - Türkiye Gazeteciler Cemiyeti kuruldu.
1938 - Prof. Dr. Fiessinger'in, Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n tedavisi hususunda gereken direktifleri verdikten sonra ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]stanbul'dan Pa[FONT=&quot]ris'e hareketi.
TrabzonAtaturkEvi.jpg

1937 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, saat 15.00'de İzmir vapuru ile Trabzon'a geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i ve co[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kuyla kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]lan[FONT=&quot]ışı.
Atatürk'ün Trabzon'a üçüncü ve son gelişleri 10 Haziran 1937 tarihine rastlar, Ege vapuru ile İstanbul'dan Trabzon'a gelen Atatürk, doğruca kendi Köşküne gelmiş, iki gecesini bu Köşk'te geçirmişti. Bu son gelişlerinde: (Mal ve Mülk bana ağırlık veriyor. Bunları milletime bağışlamakla ferahlık duyacağım. İnsanın serveti kendi manevi kişiliğinde olmalıdır. Ben büyük milletime daha çok şeyler vermek istiyorum.) diyerek, bütün mal ve mülk varlığını hazineye bağışladığını noter huzurunda tescil ettirmişti. Atatürk 12 Haziran 1937 sabahı Trabzon'dan İstanbul'a döndü.
1936 - Van Gölü'nde devletçe gemi işletilmesini öngören kanun kabul edildi.
1935 - Mülkiye Mektebi’nin adının ‘Siyasal Bilgiler Okulu’ olarak değiştirilmesine karar verildi
İstanbul'da öğrenimi sürdüren Mekteb-i Mülkiye'nin adının Siyasal Bilgiler Okulu olarak değiştirilip, Ankara'ya taşınmasına dair kanun kabul edildi.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'da Macar Elç[FONT=&quot]isi Zoltan de Mariassy'in [FONT=&quot]g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ven mektubunu kabul[FONT=&quot]ü.
1934 - İran Şahı Pehlevi, Türkiye'yi ziyaret amacıyla Gürbulak'ta Türk sınırına geldi ve törenle karşılandı.
1933 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, akş[FONT=&quot]am Ali Fuat Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n Marmara Köş[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]'nde verdi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i ziyafeti ş[FONT=&quot]ereflendirmesi.
1930 - Jandarma Kanunu kabul edildi.
Kurtuluş Savaşı'nı desteklemiş olan Fransız yazarı Claude Farrere İstanbul'a geldi.
Türkiye ile Yunanistan arasında, ''Ahali Mübadelesi Antlaşması'' imzalandı.
1927 - [FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ankara'da himayelerinde dü[FONT=&quot]zenlenen 2. Gazi [FONT=&quot]Ko[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]usu'nu izlemesi.
1926 - Atatürk'ün, Bursa'da tiyatro sanatçılarına söyledikleri: "...Sizin vatana en büyük hizmetiniz Anadolumuzu baştanbaşa dolaşıp halkımıza sanatın ne olduğunu anlatmanız olacaktır!"
Atatürk'ün, Bursa'da kendisine tespih armağan eden Kehribarcı Ali Baba'nın hatıra defterine yazdıkları: "Sanatınızdaki emek ve başarınızı takdir ve tebrik ederim."
1924 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Halk Partisi Y[FONT=&quot]ür[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]tme Kurulu ü[FONT=&quot]yelerine akş[FONT=&quot]am Ç[FONT=&quot]ankaya'da yemek vermesi ve memleket sorunlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerin[FONT=&quot]de sohbeti.
1923 - Türk dostu Fransız yazar Pierre Loti öldü.
1921 - Atatü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, bayram nedeniyle Hac[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]bayram Camii'nde bay[FONT=&quot]ram namaz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na katı[FONT=&quot]lmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], Antalya milletvekili Hoca Rasih (Kaplan) Bey'in mev'izesini dinlemesi, saat 8.30'da T.B.M.M. [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nde yapı[FONT=&quot]lan T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e duada bulunması[FONT=&quot], daha sonra Meclis'in Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]bakanl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k odası[FONT=&quot]nda tebrikleri kabul[FONT=&quot]ü.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, bayram nedeniyle Ankara Belediyesi'ne kutlama yaz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "Vatan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n ba[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]ms[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in aya[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]a kalkan Anado[FONT=&quot]lu'nun tuttu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u mukaddes kurtulu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] yolunda eri[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ti[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i [FONT=&quot]üçü[FONT=&quot]nc[FONT=&quot]ü [FONT=&quot]bayram m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nasebetiyle, en samim[FONT=&quot]î[FONT=&quot] tebriklerimi takdim eder [FONT=&quot]ve mill[FONT=&quot]î[FONT=&quot] [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]mada baş[FONT=&quot]ar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] temenni ederek, bu tebrikimin halka ulaş[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] rica ederim." [Kocatürk]
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Afgan Elç[FONT=&quot]ili[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i'ndeki bayrak [FONT=&quot]çekme t[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]reninde Elç[FONT=&quot]i Ahmet Han'ı[FONT=&quot]n s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]ylevine cevap konuş[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı.
1920 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Anadolu'ya ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]mek [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zere İstanbul'dan Mudan[FONT=&quot]ya'ya gelen Nurettin (Sakall[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]) ve Nihat (Anı[FONT=&quot]lm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]) Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]alara, ho[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] geldiniz mesaj[FONT=&quot]ı g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]ndermesi.
1919 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ankara'da bulunan Ali Fuat Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'ya telgrafı[FONT=&quot]: "Rauf Bey ve sizinle g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]mekli[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]imiz fevkal[FONT=&quot]â[FONT=&quot]de m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]him ve [FONT=&quot]gereklidir. Havza'ya ne zaman ulaş[FONT=&quot]aca[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda bilgiyi makina ba[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]nda bekliyorum[FONT=&quot]." (Bu telgraf, Ali Fuat Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, Rauf Bey'in İstanbul'dan Anadolu'ya ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]erek Anka[FONT=&quot]ra'ya geldiğ[FONT=&quot]ini bildirmesi [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerine [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ekilmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir[FONT=&quot]). [Kocatürk]
1917 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Sekerat'tan hareketle 2. T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]men karargâ[FONT=&quot]h[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]sa bir dinlenmeyi takiben 33. ve 127. Alay birliklerini denetlemesi, daha sonra T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]men'e ait esas mevzilerde [FONT=&quot]incelemelerde bulunmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], tekrar Sekerat'a dö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü.
1916 - Osmanlı yönetimindeki Mekke, Arap isyanı sırasında Arapların eline geçti.
1915 - Kuzey Grubu ve 3. Kolordu Komutanı[FONT=&quot] Esat (B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lkat) Paş[FONT=&quot]a ile 3. Kolordu Kurmay Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Yarbay Fahrettin (Altay) Bey'in, 19 T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]men Kararg[FONT=&quot]â[FONT=&quot]h[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'na geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]leri ve Atat[FONT=&quot]ürk'le g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]meleri.
1910 - Sadayı Millet gazetesi başyazarı Ahmet Samim, İstanbul'da öldürüldü.
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul
11 HAZİRAN - JUNE 11
Tarihte Bugün - Today in History
11Haziran1930.jpg


11 Haziran 1930
Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal, İstanbul'da halk arasında
11Haziran1937.jpg


11 Haziran 1937
Cumhurbaşkanı Atatürk, Trabzon'da
image001.jpg

11 Haziran 1937
Trabzon gezisinde
AtaturkTrabzonCHPCelalPulathaneli.jpg

Atatürk'ün Trabzon'a 1937 yılında son gelişleri.
Atatürk'ün sol arkasında, bastonlu şahıs o zamanın
CHP Trabzon İl Başkanı olan Celal Pulathaneli'dir.
Sağ tarafında Trabzon valisi bulunmaktadır. (Haziran 1937)
[FONT=&quot]1938 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ankara'dan İstanbul'a gelen Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]bakan Cel[FONT=&quot]â[FONT=&quot]l Bayar'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Savarona yat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda kabul[FONT=&quot]ü.
1937 - Atatürk, bütün çiftliklerini ve mallarını millete bağışladığını açıkladı.
Atatürk, kendi tasarrufunda bulunan bütün çiftlikleri, tesisleri, demirbaşları ve hayvanlarıyla devlete bağışladı.
Atatürk, Trabzon'da yaptığı açıklamada çiftliklerini, içindeki bütün gayri menkulleriyle birlikte milletine bağışladığını açıkladı.
Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Trabzon'da otomobille [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ehri gezmesi, Vil[FONT=&quot]âyet [FONT=&quot]Kona[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], Halkevi'ni, Parti Merkezi'ni, Belediye'yi, Komutanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] ziyaretleri ve halkı[FONT=&quot]n gö[FONT=&quot]sterdi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k sevgi nedeniy[FONT=&quot]le Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]bakan İ[FONT=&quot]smet [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]'ye telgraf[FONT=&quot]ı: "...Bu kadar sayg[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ve [FONT=&quot]ba[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k ifade eden mill[FONT=&quot]î[FONT=&quot] heyecan karşı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda bir na[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]iz kalbin [FONT=&quot]durmamas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], yine o millî[FONT=&quot] heyecan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n verdi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i kuvvet sayesin[FONT=&quot]de ancak m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]mk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n olabilmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir!"
Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]bakanl[FONT=&quot]ığ[FONT=&quot]a, b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]iftliklerini ve malları[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ha[FONT=&quot]zineye bağış[FONT=&quot]lad[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] bildiren telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...Kullanma yetkim alt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndaki bu [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]iftlikleri, b[FONT=&quot]üt[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n tesisleri, hayvanlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ve demirba[FONT=&quot]şlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ile beraber, hazineye hediye ediyorum. Gereken [FONT=&quot]kanun[FONT=&quot]î[FONT=&quot] i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]lemin yapı[FONT=&quot]lmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] dilerim." (Resm[FONT=&quot]î[FONT=&quot] i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]lemler 11 May[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s 1938 gü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] tamamlanarak Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk taraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan im[FONT=&quot]zalanm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r).
Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Trabzon'da gece [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]erefine verilen gardenparti'de bulunu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]u.[FONT=&quot][Kocatürk]
[FONT=&quot]1934 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]leden sonra Ankara Halkevi'ni ziyareti.
1933 - Cumhuriyet'in ilanının 10'uncu yıldönümünü kutlama kanunu çıkarıldı.
Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Afgan Kralı[FONT=&quot] Nadir Han'a karde[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]inin ö[FONT=&quot]lü[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] se[FONT=&quot]bebiyle ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]sa[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] telgrafı.
[FONT=&quot]1932 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'da İsmet Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'y[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kabulü[FONT=&quot] ve gö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]me[FONT=&quot]si.
Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n gece, Ankara Halkevi'nde Aka Gü[FONT=&quot]nd[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]z'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n yazd[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] "Mavi Y[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ld[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m" adl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] oyunu seyretmesi.
[FONT=&quot]1930 - TC Merkez Bankası Kuruluş Kanunu kabul edildi.
Yasa ile banknot çıkarma hakkı, Maliye Bakanlığı'ndan alınarak Merkez Bankası'na verildi.
Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ankara'dan İ[FONT=&quot]stanbul'a geli[FONT=&quot]şi.
1930 - The Turkish Central Bank is established.
1929 - Türkiye-Romanya Ticaret ve Seyrüsefer Antlaşması imzalandı.
İstanbul'da hayat pahalılığı 1914'ten 1929'a 16 kat arttı.
Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Bası[FONT=&quot]n Cemiyeti Genel Kurulu'nun sayg[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] telgrafı[FONT=&quot]na cevab[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "Genel Kurul toplant[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nasebetiyle hakkı[FONT=&quot]mda gö[FONT=&quot]sterilen hislere teş[FONT=&quot]ekk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r ederim."
[FONT=&quot]1928 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'nda Avrupa'dan dö[FONT=&quot]nen Tü[FONT=&quot]rkiye i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] Bankası[FONT=&quot] Genel M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]d[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] Cel[FONT=&quot]â[FONT=&quot]l (Bayar) Bey'i kabulü.
1926 - Atatürk'ün, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin tatile girmesi nedeniyle gönderdiği telgrafa cevabı: "...Her toplantı yılı memlekete feyiz ve mutluluk temin eden Meclisinize teşek*kür ve saygılarımın arzını dilerim."
Atatürk'ün, Bursa'da küçük gezintiler yapması.
[FONT=&quot]1920 - Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Bolu-Dü[FONT=&quot]zce isyan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] bast[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rmak [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zere g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nderdi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i efelerin d[FONT=&quot]ön[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot] nedeniyle Demirci Mehmet Efe'ye teş[FONT=&quot]ekk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r mektubu: "Kahraman efelerinizi size g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nderiyorum. Aydı[FONT=&quot]n'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n bu do[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ru [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]zl[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] ve fedak[FONT=&quot]â[FONT=&quot]r evl[FONT=&quot]â[FONT=&quot]tlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Bolu-D[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zce y[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]resinde memleketimizi d[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]manlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n esaretine düşü[FONT=&quot]rmeye [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]an hainleri pek kahramanca, fedak[FONT=&quot]â[FONT=&quot]rane ortadan kald[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rd[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lar ve vatanı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]za b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k hizmetler yapt[FONT=&quot]ılar. Allah iki ci[FONT=&quot]handa aziz etsin!"
[FONT=&quot]Cemal Paş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, Moskova'dan Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'e mektubu: "Benim T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkistan, Afganistan ve Hindistan dahilinde faaliyet gö[FONT=&quot]stermem Rusya h[FONT=&quot]ük[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]meti tarafı[FONT=&quot]ndan derhal kabul olundu. Ben o taraflarda, Halil (Kut) Paş[FONT=&quot]a da [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]ran taraflar[FONT=&quot]ında faaliyet g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]stererek zulü[FONT=&quot]m ve istibdat alt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda as[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rlardan beri ya[FONT=&quot]şamakta olan do[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u milletlerini [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]ngiliz istibdad[FONT=&quot]ından ve zul[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nden kurtarmaya [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]aca[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]z." [Kocatürk]
[FONT=&quot]1919 - Mustafa Kemal, kendisini İstanbul'a geri çağıran Vahdettin'e geri dönmeyeceğini bildirdi.
[FONT=&quot]Genelkurmay Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Cevat Paş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, neden İstanbul'a ç[FONT=&quot]a[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ld[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] -gizli olarak- soran Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'e cevabı[FONT=&quot]: "K[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ymetli bir generalin Anadolu'da seyahati kamuoyuna iyi bir tesir [FONT=&quot]yapmayaca[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot] cihetle İngilizlerin kendisini istedi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i..."
Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Havza'dan Kâ[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m Karabekir Pa[FONT=&quot]şa'ya telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: [FONT=&quot]"...H[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]met, aldatarak İstanbul'a getirtmek pl[FONT=&quot]â[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] izlediğ[FONT=&quot]inden ben de m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]mk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n oldu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u kadar zaman kazanmak ve [FONT=&quot]kararg[FONT=&quot]â[FONT=&quot]h[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] memleket i[FONT=&quot]çerisine sokmak i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in aynı[FONT=&quot] usulde mukabele ve yaz[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]ma yapmaktay[FONT=&quot]ım."
Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Harbiye Nazı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]Ş[FONT=&quot]evket Turgut Paş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n kendisini İ[FONT=&quot]stanbul'a [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]a[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]ran 8.6.1919 tarihli telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na cevabı[FONT=&quot]: "...Davet sebebinin lü[FONT=&quot]tfen a[FONT=&quot]çı[FONT=&quot]klanmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] rica ederim."[FONT=&quot][Kocatürk]
[FONT=&quot]1917 - Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Sekerat'tan hareketle Mahmutlu'ya geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, cep[FONT=&quot][FONT=&quot]heye ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]erek 126. ve 34. Alaylar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] denetlemesi, bu alayla[FONT=&quot]ra ait mevzilerde incelemelerde bulunmas[FONT=&quot]ı, daha sonra -Mahmutlu [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerinden- Sekerat'a dö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü.
[FONT=&quot]1913 - Sadrazam Mahmut [FONT=&quot]Ş[FONT=&quot]evket Paş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n suikast sonucu [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot].

31 Mart isyanını bastıran Harekat Ordusu'nun komutanı, Sadrazam ve Harbiye Nazırı Mahmut Şevket Paşa öldürüldü. Yeni Sadrazam olarak Sait Halim Paşa göreve başladı.
1868 - Kızılay, 'Mecruhin ve Marda-yı Askeriyye İmdat ve Muavenet Cemiyeti' adı altında kuruldu.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst