Atatürk Günlüğü - Tarihte Bu Gün Atatürk Ne Yapmış ? ( Güncellenecektir )

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul

8 MAYIS - MAY 8
Tarihte Bugün - Today in History


1912Trablusgarp.jpg

Mustafa Kemal, Trablusgarp’ta arkadaşları ile birlikte
(Trablusgarp 1912)
1912Derne.jpg

Kurmay Binbaşı Mustafa Kemal, Mücahit Bedevi Kuvvetleri önünde emirlerini yazdırırken
(Derne 1912)
1936 - Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, akş[FONT=&quot]am[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeri Nuri Conker'in evine gidiş[FONT=&quot]i, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'ya dö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü.
1935 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ulusal Ekonomi ve Art[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rma Kurumu'nun Genel [FONT=&quot]Kongresi nedeniyle kendisine g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nderilen ba[FONT=&quot]ğl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k telgrafı[FONT=&quot]na [FONT=&quot]te[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ekk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot].
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]leye doğ[FONT=&quot]ru Nuri Conker'in evine gidi[FONT=&quot]şi, daha sonra Marmara K[FONT=&quot]öş[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]'ne gelerek öğ[FONT=&quot]le yeme[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ini burada [FONT=&quot]yemesi.
1933 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, akş[FONT=&quot]am[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeri Ahlatlı[FONT=&quot]bel b[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]lgesine giderek, burada yap[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lan kaz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] izlemesi.
1930 - K[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rklareli'nde, Atatü[FONT=&quot]rk Heykeli'nin a[FONT=&quot]çı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ışı.
1926 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ankara'dan trenle Konya'ya geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, buradan Tarsus'a hareketi.
1920 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n Geyve'de bulunan Ali Fuat Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'ya, Ankara'yı [FONT=&quot]tehdit eden isyanlar sebebiyle telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...Bugü[FONT=&quot]n, Ankara, yani b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n millî[FONT=&quot] varl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k tehlike altı[FONT=&quot]nda saymak l[FONT=&quot]â[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]md[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r. Bu sebeple her [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]eyden evvel Ankara'da tam anlamı[FONT=&quot]yla g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]venlik sağ[FONT=&quot]lamak iç[FONT=&quot]in, bir fesat sahası[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]evreleyen Safranbolu, Ç[FONT=&quot]erke[FONT=&quot]ş[FONT=&quot], K[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lcahamam, Beypazarı[FONT=&quot], Mudurnu, Geyve hatt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda savunma ile ilgili bir vaziyet muhafazas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ışı[FONT=&quot]lmak gereklidir." [Kocatürk]
1919 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, 9. Ordu Kı[FONT=&quot]taat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]fetti[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]li[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i'ne atandığı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n Harbiye Nezareti taraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan bü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n kolordulara bildirilmesi.
1916 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, beraberindekilerle sabah Garzan'dan at [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerin[FONT=&quot]de hareket ederek saat 16.00'da -Batman [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerinden- Malabadi kö[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ne geliş[FONT=&quot]i ve geceyi burada ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]iri[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i[FONT=&quot].
Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Madam Corinne'e Frans[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zca mektubu: "Tabi[FONT=&quot]î[FONT=&quot] ki [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]u anda bulundu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]um yeri bilmiyorsunuz. Buras[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] size tan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]tamam da; çü[FONT=&quot]nk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] yerini gö[FONT=&quot]sterecek bir harita bile yok. K[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]saca, gü[FONT=&quot]rü[FONT=&quot]l g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]l akan say[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z dereler ile sulanan, fevkalâ[FONT=&quot]de g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zel, yeş[FONT=&quot]il [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]amlarla ö[FONT=&quot]rt[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] bir dağ[FONT=&quot] silsilesi tasavvur edebilirsiniz. Ormanlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zda binlerce bü[FONT=&quot]lb[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]l var ve da[FONT=&quot]ğla[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n bir k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]sm[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] h[FONT=&quot]â[FONT=&quot]l[FONT=&quot]â[FONT=&quot] tertemiz beyaz [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]rt[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] koruyor. Ha[FONT=&quot]va tertemiz, sular da [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]yle. Ruslar pek uzakta de[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]iller ama, Ç[FONT=&quot]anakkale'deki gibi yak[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n de[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]il." [Kocatürk]
1915 - İkinci Kirte muharebesi.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Kanlı[FONT=&quot]sı[FONT=&quot]rt'a bask[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n yapan Feda[FONT=&quot]î M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]frezesi gazilerini Kemalyeri'ne [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]a[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]rarak -gö[FONT=&quot]sterdikleri kahramanl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k nedeniyle- kutlamas[FONT=&quot]ı. Ç[FONT=&quot]anakkale cephesini ziyaret eden Alman ve Macar gazetecilerin, 19. T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]men Kararg[FONT=&quot]â[FONT=&quot]h[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'na geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]leri.
1915 (7-8) - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n emri ile Ü[FONT=&quot]ste[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]men Saffet komutas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndaki Fedaî [FONT=&quot]M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]frezesi'nin, düş[FONT=&quot]mana Kanl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rt b[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]lgesinde baskı[FONT=&quot]n [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]eklinde taarruzu ve bu taarruzu takiben sabah saat 9.00'da sa[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot] kanattaki bir kı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m askerlerimizin de taarruzuyla baz[FONT=&quot]ı [FONT=&quot]d[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]man siperlerinin ele ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]irili[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, bu arada düş[FONT=&quot]man[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n giri[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ti[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i bir karşı[FONT=&quot] taarruzun, Cesarettepesi'nde Mehmet [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]avu[FONT=&quot]ş [FONT=&quot]M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]frezesi tarafı[FONT=&quot]ndan p[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]sk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rt[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lmesi (Bugü[FONT=&quot]n, b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k kahramanlı[FONT=&quot]klar g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]steren 140 kiş[FONT=&quot]ilik Feda[FONT=&quot]î[FONT=&quot] M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]frezesi, taarruzları [FONT=&quot]sonucu d[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]man siperleri iç[FONT=&quot]ine girmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot], onları[FONT=&quot] bozguna u[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ratm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]sa da kayı[FONT=&quot]plar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n a[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]rl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot], ö[FONT=&quot]zellikle komutanlar[FONT=&quot]ı Ü[FONT=&quot]ste[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]men Saffet'in omuzundan yaralanmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], takviye kuvvetlerin kendilerine yeterli yardı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] sa[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]layamamas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] gibi nedenlerle, giri[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]imleri tam bir sonuca ula[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]amam[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r.[FONT=&quot][Kocatürk]
1915 - Dardanelles: Second Battle of Krithia.
The Australian 2nd Brigade and New Zealand Brigade took part in this predominantly French and British battle against the Turks on Cape Helles. None of the objectives set for the allies during the battle were achieved.
1912 - Atatürk'ün, Derne'de Aynımansur Karargâhı'ndan, Selanik'te Salih (Bozok) Bey'e mektubu: "...Biz vatana borçlu olduğumuz fedakârlık derecelerini düşündükçe bugüne ka*dar yapılan hizmeti pek değersiz buluyoruz. Vicdanımızdan gelen bir ses, bize vatanın bu sıcak ve samimî ufuklarını tamamen temizlemedikçe, gemilerimizin Tobruk, Derne, Bingazi ve Trablusgarp limanlarında tekrar demir atmış olduğu görmedikçe vazifemizi bitirmiş sayılamayacağımızı ihtar ediyor! ...Vatan mutlaka selâmet bulacak, millet mutlaka mesut olacaktır. Çünkü kendi selâmetini, kendi saadetini memleketin ve milletin selâmet ve saadeti için feda edebilen vatan evlâtları çoktur." [Kocatürk]
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul

9 MAYIS - MAY 9
Tarihte Bugün - Today in History

9Mayis1935.jpg

9 Mayıs 1935
Cumhurbaşkanı Atatürk, CHP'nin Dördüncü Büyük Kurultayında, açış konuşmasını yaparken
image001.jpg

9 Mayıs 1934
Gazi Orman Çiftliği'nde Ankara Kız Lisesi öğrencileriyle
9Mayis1935CHPKurultay.jpg

9 Mayıs 1935
Cumhurbaşkanı Atatürk, CHP'nin Dördüncü Büyük Kurultayında

1935 - CHP Dördüncü Büyük Kurultayı Ankara'da toplandı.
Kurultayda ''fırka'' yerine ''parti'' sözcüğü benimsendi.
Partinin adının "Cumhuriyet Halk Fırkası"ndan "Cumhuriyet Halk Partisi"ne dönüştürüldüğü bu kurultay, aynı zamanda parti genel başkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün katıldığı son kurultay oldu.
''Altı Ok'' daha ayrıntılı şekilde ele alındı. ''Partinin güttüğü bütün bu esaslar Kemalizm prensipleridir'' denilerek, ''Kemalizm'' ilk kez resmi olarak tanımlandı.
Bu kurultayda tüzük ve programla birlikte tüm parti belgeleri öz Türkçe kelimeler kullanılarak hazırlandı ve "Fırka" kelimesi yerine "Parti" denilmesinin yanısıra tüzükte "parti kendi bağrından doğan hükümet teşkilatı ile kendi teşkilatını birbirini tamamlayan bir birlik tanır" şeklinde tanımlar getirilerek tek parti yönetimi biçimlendirildi.


Parti tüzüğüne konulan maddelerle parti ile devletin kaynaştırılması yoluna gidildi. 18 Haziran 1936'da Parti Genel Başkanı Vekili İsmet İnönü'nün yayınladığı genelge ile parti ile hükümetin birleştirilmesi kararı uygulamaya sokuldu. Genelge ile, İçişleri Bakanı'nın parti yönetim kurulu üyeliğine alındığı ve genel sekreterlik görevinin verildiği, illerde parti il başkanlıklarına il valisinin getirildiği belirtildi. 13 Şubat 1937 tarihinde de, "Türkiye Devletinin resmi dili Türkçedir; makarrı Ankara şehridir" şeklindeki anayasanın (1924 Anayasası) 2. Maddesine de, "Türkiye devleti, cumhuriyetçi, milliyetçi, halkçı, devletçi, laik ve devrimcidir" şeklindeki CHP'nin altı ilkesi eklendi.
Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Cumhuriyet Halk Partisi D[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]rd[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nc[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Ku[FONT=&quot]rultay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] a[FONT=&quot]çış[FONT=&quot] konu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "U[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]urum kenarı[FONT=&quot]nda yı[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k bir ü[FONT=&quot]lke... Tü[FONT=&quot]rl[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] d[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]manlarla kanlı[FONT=&quot] boğ[FONT=&quot]u[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]malar... Yı[FONT=&quot]llarca sü[FONT=&quot]ren savaş[FONT=&quot]... Ondan sonra, i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]erde ve d[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]arıda sayg[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ile tan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nan yeni vatan, yeni sosyete, yeni devlet ve bunları[FONT=&quot] baş[FONT=&quot]armak i[FONT=&quot]çin aras[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z, devrimler... [FONT=&quot]İş[FONT=&quot]te T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk Genel Devrimi'nin bir k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]sa ifadesi!"[FONT=&quot][Kocatürk]
1934 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, gece Anadolu Kul[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]'ne gidiş[FONT=&quot]i[FONT=&quot] geç saatlerde [FONT=&quot]Çankaya'ya dön[FONT=&quot]üşü.
1933 - Türkiye Cumhuriyeti ile Yunanistan arasında Geçici Ticaret Antlaşması imzalandı.
1926 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Konya'dan Tarsus'a geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
1922 - Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, "Orduya Arma[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]an" ve "Orta Anadolu'da Yunan Facialar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]"adl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] iki kitab[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nderen Zonguldak istihbarat [FONT=&quot]M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]d[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] Tahir (Karau[FONT=&quot]ğuz) Bey'e te[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ekk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r mektubu. [Kocatürk]
1921 - Ankara'da İstiklal Mahkemesi Türkiye Halk İştiraki-yûn Partisi kurucuları Tokat mebusu, bir ara dahiliye vekili seçilen Nazım Bey ile Ziynetullah Nuşirevan'ı ve arkadaşlarını mahkum etti.
Mahkeme Yunan birliklerine sığınan Çerkez Ethem ile kardeşleri gıyaplarında idam cezasına çarptırdı.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiye Bü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Millet Meclisi'ndeki odas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda M[FONT=&quot]ıs[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Prenses Kadriye ve e[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ini kabul[FONT=&quot]ü.
[FONT=&quot]1920 - Büyük Edirne Kongresi gerçekleştirildi.
[FONT=&quot]1920 - TBMM, İslam dünyasına bir bildiri yayınladı.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiye Bü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Millet Meclisi ad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na Anadolu Ajans[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] aracı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]yla İslâ[FONT=&quot]m [FONT=&quot]â[FONT=&quot]lemine bildirgesi: "...[FONT=&quot]İ[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]te biz, bir taraftan m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]stevlileri geldikleri yerlere kovmak di[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]er taraftan aldat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lan ve kar[FONT=&quot]ışı[FONT=&quot]kl[FONT=&quot]ığ[FONT=&quot]a itilenleri yola getirmekle me[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]gul olduğ[FONT=&quot]umuz bir zamanda sizi hakikatten haberdar etmek istedik! ...Orduyu terhis etmek, k[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]yl[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lere Kuva-yi Milliye'yi asi tan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]tmak, milleti kendine [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]eref veren en asil ve civanmert evl[FONT=&quot]â[FONT=&quot]d[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na karşı[FONT=&quot] [FONT=&quot]şü[FONT=&quot]phe ve tereddü[FONT=&quot]de d[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot]rmek, barışı haz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rlamak i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in İngiliz emri alt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]an vatansı[FONT=&quot]zlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n ilk iş[FONT=&quot]i oldu!"[FONT=&quot][Kocatürk]
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiye Bü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Millet Meclisi'nin gizli oturumda asker[FONT=&quot]î[FONT=&quot] ve siyasî[FONT=&quot] vaziyet hakkı[FONT=&quot]nda konuş[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı.[FONT=&quot][Kocatürk]
[FONT=&quot]1919 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, S[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]leymaniye'de İsmet (İ[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]) Bey'i evinde ziyareti ve kendisine s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]yledikleri: "...Ben yerleş[FONT=&quot]inceye kadar sen de bana yard[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m edeceksin ve i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]lad[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] vakit yanı[FONT=&quot]ma geleceksin!"(Kaynaklarda bu ziyaretin tarihi belirtilmemi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir. Biz, bu tarihin, Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n Samsun'a hareketinden [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nceki g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nlere rastlaması[FONT=&quot] gerekti[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ini d[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]yoruz).[FONT=&quot][Kocatürk]
[FONT=&quot]1917 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]yaverli[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ine atanan Salih (Bozok) Bey'in [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]stanbul'da Diyarbakı[FONT=&quot]r'a geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
[FONT=&quot]1916 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, sabah Malabadi k[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nden hareket ederek [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]le[FONT=&quot][FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeri Silvan'a geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
[FONT=&quot]1915 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, erlerin yorgun d[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]mesi nedeniyle ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]steren 72. Alay'ı[FONT=&quot]n 3. Tabur Komutan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Binbaşı[FONT=&quot] Mahmut[FONT=&quot] Bey'e s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]yledikleri: "Dü[FONT=&quot]n yapı[FONT=&quot]lmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] emrolunan taarruzu so[FONT=&quot]nuna kadar bitirecek ve kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zdaki d[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]man siperlerini [FONT=&quot]zaptedeceksin! G[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nderece[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]im taze asker sizinle ancak bu [FONT=&quot]şartla yer deği[FONT=&quot]ştirecek! Askerlerinizi, düş[FONT=&quot]man siperlerini zapt ve i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]gal etmek ü[FONT=&quot]zere y[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nlendirme ve uyarmada ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z ve yahut askerinizin bir m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nasebetsizli[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i halinde yerinizi alacak yeni kuvvet evvelâ[FONT=&quot] sizi ortadan kald[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]racak ve ondan sonra yerinize geç[FONT=&quot]ecektir" (Bu tabur, 9/10 May[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s 1915 g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] d[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]man taarruzlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]lamada b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k yararl[FONT=&quot]ık ve fedakârl[FONT=&quot]ıklar g[FONT=&quot]östermi[FONT=&quot]ştir). [Kocatürk]
1912 - Atatürk'ün, Derne'de Aynımansur Karargâhı'ndan, Selanik'te Salih (Bozok) Bey'e mektubu: "...Biz vatana borçlu olduğumuz fedakârlık derecelerini düşündükçe bugüne kadar yapılan hizmeti pek değersiz buluyoruz. Vicdanımızdan gelen bir ses, bize vatanın bu sıcak ve samimî ufuklarını tamamen temizlemedikçe, gemilerimizin Tobruk, Derne, Bingazi ve Trablusgarp limanlarında tekrar demir atmış olduğunu görmedikçe vazifemizi bitirmiş sayılamayacağımızı ihtar ediyor! ...Vatan mutlaka selâmet bulacak, millet mutlaka mesut olacaktır. Çünkü kendi selâmetini, kendi saadetini memleketin ve milletin selâmet ve saadeti için feda edebilen vatan evlâtları çoktur." [Kocatürk]
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul

10 MAYIS - MAY 10
Tarihte Bugün - Today in History
ata-68_k.jpg

10 Mayıs 1928
Milli Eğitim Bakanı Mustafa Necati ile Ankara Okullarının jimnastik gösterilerini seyrederken

10Mayis1928.jpg

10 Mayıs 1928
Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal, Millî Eğitim Bakanı Mustafa Necati ile
Ankara okullarının spor gösterilerini izlerken
1934 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, akş[FONT=&quot]am Cel[FONT=&quot]â[FONT=&quot]l (Bayar) Bey'in evine gidi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, ge[FONT=&quot]ç [FONT=&quot]saatlerde Ç[FONT=&quot]ankaya'ya dö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü.
1933 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk bağı[FONT=&quot]ms[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k savaşı[FONT=&quot] ve ink[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]â[FONT=&quot]b[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerine sohbet esnas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]yledikleri: "...İki Mustafa Kemal var: Biri ben, fert olan, fani olan Mustafa Kemal... [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]kinci Mustafa Kemal'den ise "Ben" diye bahsedemem. Ondan ancak "Biz" diye bahsedebilirim. O Mustafa Kemal, yani sizl[FONT=&quot]er, bu ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am etrafı[FONT=&quot]mda olanlar, memleketin her k[FONT=&quot]öş[FONT=&quot]esinde ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]an k[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]yl[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ler, uyanı[FONT=&quot]k, ayd[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, vatansever, milliyet[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]i vatandaş[FONT=&quot]lar... İş[FONT=&quot]te ben onları[FONT=&quot]n hayalini tespit ediyorum, onlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n hayalini ger[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ekle[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tirmeye ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ışı[FONT=&quot]yorum. O Mustafa Kemal, [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]lmez! O, Tü[FONT=&quot]rk milletinin ihtiya[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ile beraber, gitgide uyanan [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]uuru ile beraber, geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]e geliş[FONT=&quot]e ebedî[FONT=&quot] olarak yaş[FONT=&quot]ayacakt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r. Bizde cumhuriyeti yapan, ink[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]â[FONT=&quot]b[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] yaratan, o "Biz" diye ifade edebilece[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]im Mustafa Kemal'dir!"
1932 - Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, kendi tavlalar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda yeti[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tirilen "[FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya" adl[FONT=&quot]ı bir [FONT=&quot]ya[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]ndaki [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]ngiliz tay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Nis'teki s[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]vari yar[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]malar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kazanan Teğ[FONT=&quot]men Saim Bey'e arma[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]an ediş[FONT=&quot]i.
1931 - Cumhuriyet Halk Fırkası'nın Üçüncü Büyük Kurultayı Ankara'da toplandı.

Cumhuriyet Halk Fırkasının 3. Büyük Kongresi'nde, ''Altı Ok''un simgelediği ilkeler kabul edildi.
Bu kurultayda Fırka, "Altı Ok" ilkelerini ilk kez resmileştirerek, partinin devletle özdeşleştirilmesi düşüncesini sistemli hale getirdi. Bu kurultayda kabul edilen tüzük gereği bütün Türk gençleri partinin doğal üyesi sayıldı.
Bu kurultayda ilk kez tüzükten ayrı olarak bir de program yapıldı. "Cumhuriyetçilik", "Halkçılık", "Milliyetçilik", "Laiklik" ilkelerinin yanı sıra "Devletçilik" ve "Devrimcilik" ilkeleri de parti tüzüğü ve programına girdi. Böylece partinin simgesi haline gelen "Altı Ok" ile ilgili altı ilke belirlendi.

[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ankara'da toplanan Cumhuriyet Halk Partisi [FONT=&quot]Üçü[FONT=&quot]nc[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Kongresi'ni a[FONT=&quot]çış[FONT=&quot] konuş[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...Millet i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in ve millet[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e yap[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lan i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]lerin hat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ras[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] her t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rl[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] hat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ralar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]s[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nde tutulmazsa mill[FONT=&quot]î[FONT=&quot] tarih kavram[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ymetini takdir et[FONT=&quot]mek m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]mk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n olamaz!"

1926 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Tarsus'tan hareketle saat 22.00'de Mersin'e geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i[FONT=&quot].
1922 - Moskova Büyükelçisi olan Ali Fuat Paşa (Cebesoy), Sovyet görevlilerin "içinde casusuluk belgeleri var" diyerek iade etmedikleri çanta yüzünden 15 elçilik görevlisi ile birlikte Moskova'yı terk etti.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ankara'da Ziraat Mektebi'ni ziyareti, derslere giriş[FONT=&quot]i ve okulun faaliyetleri hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda bilgi alışı.
[FONT=&quot]1921 - Mustafa Kemal Paşa, TBMM'de ''Müdafaayı Hukuk Grubu''nu kurdu.Tü[FONT=&quot]rkiye B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Millet Meclisi'nde "Anadolu ve Rumeli M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]dafaa-i Hukuk Grubu"nun kuruluş[FONT=&quot]u.
Mustafa Kemal tarafından TBMM'ne "Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Grubu"nun kurulmasına kendisinin Grup başkanlığına seçilmesi.
Büyük Millet Meclisi'nde "Birinci Grup" diye adlandırılacak ve daha sonra Cumhuriyet Halk Fırkası'nın da biçimlenmesini sağlayacak olan, Anadolu ve Rumeli Müdafaa-ı Hukuk Grubu kuruldu.
Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Grubu:
İlk TBMM'de Mustafa Kemal Paşa etrafında toplanan cemiyetin eski üyeleri olan parlamenterlerin kurdukları grup. Adını Sivas'ta kurulan bu addaki cemiyetten almıştır. 20.10.1923 tarihine kadar (Halk Fırkasının kuruluşuna kadar) görevde olan bu grup Halk partisine temel olmuştur. [FONT=&quot]Kaynak:Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Sözlüğü 1918-2000
General Harington'un, İngiliz Savunma Bakanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]'na telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...Kanaatimce, Mustafa Kemal tamamen ha[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]indir. Bi[FONT=&quot]zim i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]erdeki ve dış[FONT=&quot]ardaki g[FONT=&quot]üç[FONT=&quot]lerimizi pek iyi bilmektedir. Tarafs[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]abalar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]za inanmamaktad[FONT=&quot]ır. Yunanl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] tek[FONT=&quot]rar yenece[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]inden ve sonra bizi [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ne katacağı[FONT=&quot]ndan muhtemelen emindir..." [Kocatürk]
1920 - Ahmet Aznavur'un Adapazarı'nı işgali.
Anzavur Ahmed'e bağlı kuvvetler, Adapazarı'nı ele geçirdi.
Mustafa Kemal, Chicago Tribune gazetesi muhabiri Williams ile konuştu.
Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, "Chicago Trib[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n" muhabirine demeci: "...Milliyet[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ilerin g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot] [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]udur: Tü[FONT=&quot]rkiye, T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkler iç[FONT=&quot]indir ve T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiye bağı[FONT=&quot]ms[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z olmalı[FONT=&quot]d[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r. M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]tareke imza edildiğ[FONT=&quot]i zamanki sı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı [FONT=&quot]esas sayı[FONT=&quot]yoruz. Bu sebeple antla[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ma [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]artlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n bu gö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]e uymayan kı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]mlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na karşı[FONT=&quot] m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]cadele edilecektir!"
1919 - İtilaf Devletleri temsilcileri, Paris'te, Yunanlıların İzmir'i işgali konusunda karar aldı.
Paris'te İtalya'nın katılmadığı görüşmelerde İzmir'in nasıl işgal edileceği tartışıldı. Venizelos Osmanlı hükümetine sadece 12 saat önceden haber verilmesini ve tabyaların Müttefiklerin eline geçmesinden sonra Yunan komutanlığına teslim edilmesini istedi.
1917 - Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, -4. Kolordu Komutanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]'ndan 20. Kolordu Ko[FONT=&quot]mutanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]'na atanan- Albay İsmet[FONT=&quot] (İnön[FONT=&quot]ü) Bey'i, saat 18.00'de Ergani Madeni yolu [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerinde kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]lamas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], gece onunla uzun sohbeti.
1916 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Rusları[FONT=&quot]n son zamanlarda destek kuvveti almas[FONT=&quot]ı nedeniyle 16. Kolordu birliklerine, cephede ne [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ekilde [FONT=&quot]hareket edileceğ[FONT=&quot]ini bildiren yaz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] emri.
1915 - Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Arı[FONT=&quot]burun Kuvvetleri Komutan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] olarak muhare[FONT=&quot]beleri idare etti[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i tepeye -3. Kolordu Komutanlığı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nl[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k emriyle- "Kemalyeri" ad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n verilmesi.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, 19. Tü[FONT=&quot]men birliklerine emri: "B[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]lge komutanlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ve alay komutanlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], sava[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]n durum ve gidi[FONT=&quot]şini daima ya[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan izleyerek [FONT=&quot]çı[FONT=&quot]kacak f[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rsattan faydalanı[FONT=&quot]p, daima zafe[FONT=&quot]re doğ[FONT=&quot]ru yü[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]meyi ası[FONT=&quot]l amaç[FONT=&quot] edinmelidirler!"
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Arıburnu cephesinin durumu ve gelece[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i hak[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda Kuzey Grubu Komutanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]'na raporu: "Ar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]burnu'nda[FONT=&quot]ki d[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]man[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] bir an evvel denize d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]kmek l[FONT=&quot]â[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]md[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r. Bunun i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in Arıburnu kuvvetlerini a[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]r top[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]u ile ve bir t[FONT=&quot]ümen taze [FONT=&quot]kuvvetle takviye etmek gerekir." (Kuzey Grubu Komutanl[FONT=&quot]ığı [FONT=&quot]12 May[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s 1915 tarihli cevab[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda bu rapordaki [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nerileri uy[FONT=&quot]gun bulduğ[FONT=&quot]unu bildirmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir).
1915 (9-10) - Arıburnu cephesinin sa[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot] yan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan taze kuvvetlerle taarruza geç[FONT=&quot]en [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]ngilizlerin, 19. T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]men'e bağ[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] birlikler taraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan [FONT=&quot]a[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]r kayı[FONT=&quot]plar verdirilerek p[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]sk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rt[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lmesi[FONT=&quot]. [Kocatürk]
1909 - Mustafa Kemal, Harbiye Nazırı Mahmut Şevket Paşa'nın kurmaybaşkanı olarak, Arnavutluk harekatına katıldı.
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul
11 MAYIS - MAY 11
Tarihte Bugün - Today in History
image002.jpg

11 Mayıs 1928
Türkiye'de İlk defa Ankara'da düzenlenen Ankara okullarının spor gösterilerini seyrederken
image002.jpg

11-12 Mayıs 1914
Sofya Ataşemiliteri iken, Sofya'da Askeri Kulüp'te tertiplenen kıyafet balosunda
giydiği "Yeniçeri" kostumuyle
SevresHaritaGaziUniversitesi.jpg


1920 Sevr Haritası
[FONT=&quot]1938 - Atatürk, çiftliklerini ve taşınmazlarını ulusa bağışladı.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Baş[FONT=&quot]bakanl[FONT=&quot]ığ[FONT=&quot]a g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nderdikleri 11 Haziran 1937 tarihli telgrafla hazineye hediye ettikleri [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]iftliklerinin resmî [FONT=&quot]iş[FONT=&quot]lemlerinin tamamlanarak kendisi taraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan imza edilme[FONT=&quot]si[FONT=&quot].
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lkiyeti ü[FONT=&quot]zerinde olan -11 Haziran 1937 g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nk[FONT=&quot]ü ba[FONT=&quot]ğışı[FONT=&quot] d[FONT=&quot]ışı[FONT=&quot]nda- Ulus Matbaası'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n demirbaş[FONT=&quot] e[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]yas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ve civar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndaki arsalar[FONT=&quot]ıyla beraber Cumhuriyet Halk Partisi'ne ba[FONT=&quot]ğış[FONT=&quot]lamas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] (Atatü[FONT=&quot]rk, bug[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n ayr[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ca Hipodrom ve Stadyum civar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndaki arsaları[FONT=&quot] ve [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot] i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]erisindeki bir otel ve alt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndaki dü[FONT=&quot]kk[FONT=&quot]â[FONT=&quot]nlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] da Ankara Belediyesi'ne ba[FONT=&quot]ğış[FONT=&quot]layarak resmî[FONT=&quot] i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]lemlerini imzalam[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]).[Kocatürk]
[FONT=&quot]1937 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ankara Halkevi'nde Cevat Abbas Gü[FONT=&quot]rer'in "Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk ve 19 May[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s" konulu konferans[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] takiben Halkevi'ne geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i ve halkoyunları[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] izleyiş[FONT=&quot]i[FONT=&quot].
[FONT=&quot]1935 - Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, İngiliz Kral[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]V. [FONT=&quot]George'a tahta [FONT=&quot]çı[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ışı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n 25. yı[FONT=&quot]ld[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] nedeniyle tebrik telgraf[FONT=&quot]ı.
[FONT=&quot]1928 - Ankara okullar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n beden eğ[FONT=&quot]itimi [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]enli[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i ve Atatü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, beden eğ[FONT=&quot]itimi g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]sterileri yapan öğ[FONT=&quot]rencilerin ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]it t[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]renini izlemesi.
[FONT=&quot]1926 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Mersin'den Ertu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]rul yat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ile Silifke'ye hareketi.
[FONT=&quot]1924 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'da Macar Elç[FONT=&quot]isi Tahy de Tahvar'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n g[FONT=&quot]üven mektubunu kabul[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] ve Elç[FONT=&quot]i'nin s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]ylevine cevap ko[FONT=&quot]nu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ankara Belediye Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Asaf (ilbay) Bey'i, Or[FONT=&quot]man [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]iftli[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i kurulmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in d[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]len arazi [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerindeki [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kararg[FONT=&quot]â[FONT=&quot]ha [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]a[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]rarak direktifi: "...Burada bir [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]iftlik kurmak istiyorum. Bu [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]iftli[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]in faydası[FONT=&quot], memlekette [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]a[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]da[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] zi[FONT=&quot]raat usulü[FONT=&quot]nü[FONT=&quot] yerle[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tirmek i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in bir [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]rnek te[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kil etmesi ola[FONT=&quot]cakt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r. Modern bir ç[FONT=&quot]iftli[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]e gerekli b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n tertibat ve ara[FONT=&quot]çlara [FONT=&quot]sahip olunmalı[FONT=&quot]d[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r." [Kocatürk]
[FONT=&quot]1921 - [FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, "Anadolu ve Rumeli M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]dafaa-i Hukuk Grubu" umum[FONT=&quot]î[FONT=&quot] heyet toplant[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda Grup Ba[FONT=&quot]şkanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]'na seç[FONT=&quot]ilmesi[FONT=&quot].
1920 - [FONT=&quot]Mustafa Kemal'in Osmanlı Hükümeti ([FONT=&quot]İstanbul Hükümeti) tarafından ölüme mahkûm edilişi.
(Bu karar 24 Mayıs 1920'de Padişah tarafından onaylanmıştır.)
Mustafa Kemal Paşa'nın İstanbul'da Divan-ı Harp tarafından idam edilmesi kararı, beraberinde idama mahkum edilenlerin isimleri: "Kara Vasıf, Ali Fuat Paşa, Ahmet Rüstem Dr. Adnan, Halide Edip"
1920 - Mustafa Kemal is condemned to death by the government in Istanbul.
1920 - Nemrut diye adlandırılan Mustafa Paşa başkanlığındaki Divan-ı Harp, başta Mustafa Kemal olmak üzere Vasıf Bey (Kara), Ali Fuat Paşa (Cebesoy), Alfred Rüstem Bey, Dr. Adnan Bey (Adıvar) ve Halide Edip (Adıvar) gibi isimleri Kuva-yı Milliye adlı kuruluşta "bozgunculuk" yaparak, halkı zorla askere almak, İttihatçılarla işbirliği yapmak vb. suçlardan dolayı gıyaplarında idama mahkum etti.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, İstanbul'daDivan-[FONT=&quot]ıHarp taraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndanidama mahk[FONT=&quot]û[FONT=&quot]m edilmesi.
(Karar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, Padiş[FONT=&quot]ah tarafı[FONT=&quot]ndan onayı[FONT=&quot]: 24 Mayı[FONT=&quot]s 1920).
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, K[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ıç[FONT=&quot] Ali'nin ayrı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ışı[FONT=&quot] nedeniyle kendisine telgraf [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]eken Antep Mü[FONT=&quot]dafaa-i Hukuk Merkez Heyeti'ne cevab[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]:[FONT=&quot] "Pek k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ymetli olsa bile, vatan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]dafaas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] bir tek [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ahsa ba[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] bulundurmak uygun de[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ildir. Orada Kı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ıç[FONT=&quot] Ali Bey'le beraber yeti[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k vatanperverler vard[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r. Ve sizlerin [FONT=&quot]her birinizden K[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ıç[FONT=&quot] Ali Beyin ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ne ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ecek hizmetler bekleriz. Metin olunuz, tel[FONT=&quot]âş[FONT=&quot] etmeyiniz; birliklerinizi emniyetle muhafaza ediniz." [Kocatürk]
1920 - Ana hatları 24 Nisan 1920'de San Remo Kanferansı'nda kararlaştırılan Sevr Antlaşması, 11 Mayıs 1920'de incelenmek üzere Osmanlı Hükümeti'ne verilmişti.
İstanbul Hükümeti temsilcisi Tevfik (Okday) Paşa'ya, San Remo'da saptanan barış antlaşması taslağı bildirildi; Tevfik Paşa bunu bağımsız devlet anlayışına uygun görmedi.

1920 - Hariciye Vekili Bekir Sami başkanlığında bir kurul Moskova'ya doğru yola çıktı.
İktisat Vekili Yusuf Kemal (Tengirşenk) ile Hariciye Vekili Bekir Sami (Kunduh) Sovyetler Birliği ile anlaşma yapmak üzere Moskova'ya hareket etti.
1919 - 9. Ordu K[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]taat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]fetti[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]li[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i'ne atanan Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]stanbul'dan Sivas Vilâ[FONT=&quot]yeti'ne, Canik Mü[FONT=&quot]stakil Mutasarrıfl[FONT=&quot]ığ[FONT=&quot][FONT=&quot]ı'na ve Sivas'ta 3. Kolordu Komutanl[FONT=&quot]ığ[FONT=&quot][FONT=&quot]ı'na, b[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]lgede faaliyette bulunan eş[FONT=&quot]kiyalar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n miktar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ve mahiyetleri hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda bilgi isteyen telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...Bu bilgi m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lk[FONT=&quot]î[FONT=&quot] makamlarla asker[FONT=&quot]î[FONT=&quot] makamlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n yaz[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]malar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ile tespit edilecek ve Kolordu Komutan[FONT=&quot]ı [FONT=&quot]Albay Sel[FONT=&quot]â[FONT=&quot]hattin Bey[FONT=&quot]bu bilgiyi Samsun'da bana verecek[FONT=&quot]tir."[FONT=&quot] (Bu telgraf, Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]fetti[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]lik vazifesine daha [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]stanbul'da iken ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]lad[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]stermektedir). [Kocatürk]
1919 - İtalyanlar Marmaris, Fethiye ve Bodrum'u işgal etti.
Bir kısım Amerikan savaş gemilerinin İzmir'e gelişi.
Mardin bölgesinde Ali paşa ayaklanması.
1918 - Atat[FONT=&quot]ürk'e, Harp Madalyas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] verilmesi.
1915 - Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]komutan Vekili Enver Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]leden sonra, 3. Kolordu Komutan[FONT=&quot]ı Esat (B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lkat) Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'yla Kemalyeri'ndeki [FONT=&quot]"Ar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]burun Kuvvetleri Kararg[FONT=&quot]â[FONT=&quot]h[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na geliş[FONT=&quot]i, cephe hakkı[FONT=&quot]nda Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'le gö[FONT=&quot]rüşmesi, b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n subay ve erlere g[FONT=&quot]österdikleri [FONT=&quot]cesaret ve fedak[FONT=&quot]ârl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k sebebiyle takdir ve tebriklerini bildir[FONT=&quot]mesi.
Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, 19. Tü[FONT=&quot]men birliklerine emri: "Daima tetikte bulunulacak, açı[FONT=&quot]kg[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]z ve cesur ke[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]if kollar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] d[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zenlenerek [FONT=&quot]d[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]man[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n durumu keş[FONT=&quot]fedilecek ve d[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]man[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n ke[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]if kolları[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] tutsak almaya ve ke[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]fine engel olmaya pek ziyade [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nem [FONT=&quot]verilecektir. D[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]man yak[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda bulunan siperlerin, [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ok as[FONT=&quot]kerle tutulacak surette bir an [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nce uzatı[FONT=&quot]lı[FONT=&quot]p geni[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]letilmesine [FONT=&quot]ola[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]an[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]st[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nem verilecektir." [Kocatürk]
1914 (11-12) - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n Sofya'da Asker[FONT=&quot]î[FONT=&quot] Kul[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]p'te tertiplenen k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yafet balosu'na kat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] (Atatü[FONT=&quot]rk bu baloya yeni[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]eri elbisesiyle gitmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir.
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul

12 MAYIS - MAY 12
Tarihte Bugün - Today in History

12Mayis1934.jpg


12 Mayıs 1934
Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal, Ankara Kız Lisesinde
Başbakan İsmet İnönü ve Afet İnan ile birlikte
ata-10_k.jpg

11-12 Mayıs 1914
Sofya Ataşemiliteri iken, Sofya'da Askeri Kulüp'te tertiplenen kıyafet balosunda
giydiği "Yeniçeri" kostumuyle
[FONT=&quot]1937 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Hindenburg balonunun karaya inerken patlamas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] sonucu meydana gelen can kayb[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] nedeniyle Alman[FONT=&quot]ya Cumhurbaş[FONT=&quot]kan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Adolf Hitler'e baş[FONT=&quot]sa[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] telgrafı[FONT=&quot].
1927 - Türkçülük ve halkçılık görüşleriyle tanınan Ahmet Hikmet Müftüoğlu öldü.
Türk milliyetçiliğine hem siyasî hem de edebî alanda hizmet etmiş yazarlarımızdan Ahmet Hikmet Müftüoğlu 1870'de İstanbul'da doğmuştur.
[FONT=&quot]1926 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Silifke'ye geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
1925 - [FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, akş[FONT=&quot]am [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]stanbul Belediye Baş[FONT=&quot]kan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Emin (Erkul) Bey'i kabulü.
[FONT=&quot]1934 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, K[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z Lisesi'nin Ankara Halkevi'nde d[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zenledi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]samereyi onurlandı[FONT=&quot]rmas[FONT=&quot]ı.
1921 - Londra Konferansı'na katılan heyete başkanlık eden Hariciye Vekili Bekir Sami Bey (Kunduh), imzalamış olduğu anlaşmaların kabul edilmemesi ve hükümetle derinleşen görüş ayrılığı nedeniyle istifa etti.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiye Bü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Milet Meclisi'nin gizli oturumunda Bekir Sami Bey'in Frans[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zlarla yapt[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] antla[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mayla ilgili g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]meler esnas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda konu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...Meclisimizin millete kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot] yerine getirmesini [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]stlendi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]rev, [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]teden beri il[FONT=&quot]ân [FONT=&quot]etti[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]imiz, hepimizce bilinen bir esasta saklı[FONT=&quot]d[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r. O[FONT=&quot] esas[FONT=&quot]ı bir daha tekrar etmek isterim: "Millî s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ırlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ız i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]inde memle[FONT=&quot]ketin bü[FONT=&quot]tü[FONT=&quot]nl[FONT=&quot]üğü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] ve milletin tam ba[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]ms[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] temin etmek. Bizim millete karşı[FONT=&quot] ü[FONT=&quot]zerimize ald[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]rev, bunu temin edecektir." [Kocatürk]
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'da Mı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Prenses Kadriye ve e[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ini kabul[FONT=&quot]ü[FONT=&quot], g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]me esnası[FONT=&quot]nda s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]yledikleri: "...Biz [FONT=&quot]şü[FONT=&quot]phesiz, bar[FONT=&quot]ış[FONT=&quot] istiyoruz, [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]erefli bir barış[FONT=&quot]! Fakat onlar bizi mahvetmek istiyorlar. Ben, bunun sebebini biliyorum."
1919 - Paris görüşmelerinde İzmir'in işgal kararının alındığı toplantıya katılmayan İtalyanlara işgal onaylatıldı. Buna karşılık İtalyanların Güney'de yaptığı işgaller de diğer devletler tarafından onaylandı.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, 9. Ordu M[FONT=&quot]üfetti[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]li[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i Karargâ[FONT=&quot]hı'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n "seferi karar[FONT=&quot]g[FONT=&quot]â[FONT=&quot]h" say[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] hakkı[FONT=&quot]nda Harbiye Nezareti'ne yaz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot][FONT=&quot]ı.
1916 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, beraberindekilerle sabah Silvan'dan hareketle, Kulp suyu [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerindeki Memuk k[FONT=&quot]öpr[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]erek Raş[FONT=&quot]ikan kö[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ne geliş[FONT=&quot]i, geceyi burada, [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rda geç[FONT=&quot]iri[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
1915 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, 19. T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]men birliklerine g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nl[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k emri: "...Askerle[FONT=&quot]rimizin, yap[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lacak düş[FONT=&quot]man hü[FONT=&quot]cumunu def edeceğ[FONT=&quot]ine inanc[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m tamd[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r. Ancak, yaln[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z d[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]man h[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]cumlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] def etmek, [FONT=&quot]ama[FONT=&quot]ç[FONT=&quot] ve g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]revimizin gü[FONT=&quot]zel bitirilmesi i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in yeterli olmay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]p, tersine d[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]man h[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]cumu def olunduğ[FONT=&quot]u anda hemen b[FONT=&quot]ölge komutanlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], o noktada destek ve yedeklerini birinci hatta [FONT=&quot]s[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rerek karşı[FONT=&quot] saldı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ve h[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]cumla düş[FONT=&quot]man mevziine girmek [FONT=&quot]gerekir. Bundan baş[FONT=&quot]ka, d[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]man h[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]cumunun reddi haberini de[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]il, karşı[FONT=&quot] h[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]cum ile d[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]man mevziine girilmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] olduğ[FONT=&quot]u [FONT=&quot]haberini beklerim!" [Kocatürk]
1915 - Muavenet-i Milliye torpidobotunun İngiliz Goliath zırhlısını torpilleyerek batırması.
Muavenet-i Milliye, Çanakkale'de yaşanan en önemli olaylardan birinin, Goliath'ın batırılışının kahramanıdır. Müttefik ordularının komutanı olan General Ian Hamilton'un "Düşman madalyayı hak etti!" diye günlüğüne not düşmesine neden olan Muavanet-i Milliye'nin başarısı, Müttefik donanmasının Mondros limanına çekilmesine neden, Türk askerleri için de moral olmuştur.
Çanakkale Seferi süresince İngiliz donanmasının maruz kaldığı en büyük felaket Goliath'ın batışıdır. 13.150 tonluk ve yedi yüz elli mürettebatı olan bu muharebe gemisinden ancak yüz seksen kişi kurtulabilmiştir. Beş yüz yetmiş personeli, gemi ile beraber sulara gömülmüştü.
Bu geminin batışı ile verilen zayiat büyük olmuştu, ama asıl önemlisi bu felaketin doğurduğu olaylardı. Goliath'ın batırılışı üzerine İngilizler, Boğaz'ın zorla geçilmesi fikrinden tamamen vazgeçtiler. 18 Mart Harekatı'ndan sonra donanmayla Boğaz'ı bir kere daha zorlamayı planlıyorlardı. Çünkü kara harekatı da istenilen sonucu vermemişti ve kısa sürede de vereceği tahmin edilmiyordu. Bu geminin batırılışı, bu plandan vazgeçilmesine sebep oldu. Ayrıca geminin batırılışından iki gün sonra 15 Mayıs 1915'te, İngiliz Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Fisher, ardından da 17 Mayıs'ta, Çanakkale Seferi'nin fikir babası Churchill'in isifasına vesile oldu.
Küçük bir Türk muhribi olan Muvanet-i Milliye Muhribi'nin başarısı, görüldüğü gibi, İngiltere kabinesinde kriz yaratacak şekilde etkili olmuştu.
Olayın amacı, İngiliz gemisinin batırlışı ve gemi komutanının kim olduğu Türk kaynaklarında şöyle yer almaktadır:
"13 Mayıs 1915 tarihi, Muavenet muhribinin Morta koyunda demirli Goliath İngiliz muharebe gemisini batırması, Çanakkale Muharebeleri tarihinde önemli bir yer tutar.
Fransızların Kerevizdere'de ele geçirmiş oldukları mevzileri geri almak için yapılan devamlı taarruzlara karşı, Fransızların harp gemilerinin yardımını istemeleri üzerine, her akşam iki muharebe gemisi Morto Koyu açığına gönderilmekteydi. Bu gemilerin ateşinden hayli zarar görülmesi üzerine, 5 nci Ordu Komutanlığı Boğazlar Genel Müfettişliği'ne başvurarak bu kötü durumun giderilmesini istedi. Bu amaçla, Muavenet Muhribi'nin görevlendirilmesine karar verildi.
Marmara'da denizaltı karakol görevi yapan Muavenet, Kıdemli Yüzbaşı Ahmet Saffet komutasında olarak 10 Mayıs saat 1330'da Çanakkale'ye geldi.
12 Mayıs'ta sona eren hazırlıklar arasında, kıyı boyunca seyir sırasında geminin dibe değmemesi için kömür ve yağın yarısı gemiden çıkarıldı. Doksan kilo şarjlı üç Şuvartskopf torpidosu kovanlara sürüldü; bir tanesi de yedek olarak güverteye alındı. Torpidolar, 1.200 metre mesafe, 34 mil sürat ve iki metre derinliğe ayarlandı. Düşmanın torpido ağı kullanmadığı saptanmış olduğundan, torpidolara ağ makası takılması ihtiyaç görülmedi. Bu sırada Morto koyunda Goliath ve Kornvolis muharebe gemileri demirli bulunmakta , iki İngiliz muhribi Rumeli, diğer ikisi Anadolu Kıyısında ve biri de boğaz ağzının ortasında karakol yapmSakta idi.
Müstahkem mevkideki bataryalar ile ışıldaklar ve diğer bütün ilgili birlikler, yapılacak taarruzdan haberdar edilmiş, Anadolu ışıldaklarının Muavanet'in seyir hattının aydınlatmamaları, Muavenet'i izlemeleri olasılığı olan düşman muhriplerini karşılamak üzere, bataryaların hazır bulunmaları, Muavenet'in dönüşte seyir fenerlerini yakacağı ve eğer izleniyorsa, baş tarafından beyaz işaret fişekleri atacağı bildirilmişti. Havuzlar mevkiinde demirli olan bir filika da kırmızı bir fener gösterecekti.
12 Mayıs saat 18.40'da harekete geçen Muavenet, saat 19.00-19.30 arasında mayın hatlarını geçtikten sonra , 19.40'ta Soğanlıdere önlerindeki mayın hatlarının hemen dışında demirleyerek, taarruz saati olan gece yarısını beklemeye başladı.
Morto'daki (Morto-Soğanlıdere=7 mil) gemilerin ateşi ve ışıldaklarla yaptıkları aydınlatma, saat 23.30'a kadar sürdü.
13 Mayıs saat 00.30'da demir alan Muavenet, sekiz mil hızla Rumeli kıyısına sürünürcesine seyre başladı. Onbeş dakika sonra, iskele tarafından 600-800 metre mesafede rastlanan ve ağır yolla karşı rotada seyreden bir düşman muhrip takımı, Muavanet'i görmedi. Saat 01.00'da tam pruvada, Eskihisarlık burnuna bordalarını vermiş yatan iki muharebe gemisi fark edildi. Torpido kovanları sancağa çevrilmiş durumda ağır yolla seyre devam olunurken, öndeki geminin (Goliath'ın) pırıldakla (O) işareti verdiği görüldü; görülmüş olan Muavanet'ten parola sorulmaktaydı. Bu işarette aynen karşılık veren Muavenet, vakit kaybetmeyerek hemen hücuma kalktı ve saat tam 01.15'te birbiri ardından üç torpidosunu işaretledi. Bu anda mesafe 300 metre kadardı. Torpidolardan biri Goliath'ın komuta köprüsü, ikincisi baş baca altına ve üçüncüsü de kıç tarafına vurdu. Kısa zamanda batan Goliath, yedi yüz elli kişilik mürettabatından, gemi komutanı dahil, beş yüz yetmişini de birlikte götürdü.
Muavenet, saat 05.00'te Çanakkale önüne demirlediği vakit, büyük sevinç gösterileriyle karşılandı. Aynı gün İstanbul'a hareket eden muhrip, ertesi günü istinye üssüne döndü ve merasimle karşılandı. 16 Mayıs'ta gemi mürettabatı, Başkomutan Vekili ve Bahriye Nazır Vekili Enver Paşa tarafından bir takdirname ile kutlandı. Bunu, nişan ve madalyalarla taltifleri ve gemi komutanının binbaşılığa yükseltilmesi izledi. Muavenet'in, bu başarısı, Çanakkale'yi savunanların morali üzerinde önemli etki yaptı. İngiliz harp tarihinin, (atak ve ustalıklı bir hareket) olarak kaydettiği bu olay, 14 Mayıs'ta toplanmış olan İngiliz Harp Meclisi'nde tam bir bomba etkisi yaptı.
Kaynak:
1915 - Dardanelles:

  • Helles: HMS Goliath is sunk by the Turkish torpedo boat Muavenet.
  • Anzac: Australian 1st Light Horse Brigade arrives as reinforcements.
Sinking of HMS Goliath causes abandonment of second naval attack.
1914 (11-12) - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n Sofya'da Asker[FONT=&quot]î[FONT=&quot] Kul[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]p'te tertiplenen k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yafet balosu'na kat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] (Atatü[FONT=&quot]rk bu baloya yeni[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]eri elbisesiyle gitmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir.
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul

13 MAYIS - MAY 13
Tarihte Bugün - Today in History


1919 Paris barış görüşmelerinde Lloyd George
SevresHaritaGaziUniversitesi.jpg

[FONT=&quot]1938 - Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'da Adalet Bakan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]Şü[FONT=&quot]kr[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] Sara[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]o[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]lu'nu [FONT=&quot]kabul[FONT=&quot]ü.
1929 - TBMM'de Deniz Ticaret Kanunu kabul edildi.
1929 - New maritime trade/commercial code is adopted.
[FONT=&quot]1926 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Tekir kö[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ne giderek kurmaya [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]iftlikte incelemeler yapmas[FONT=&quot]ı.
[FONT=&quot]1921 - İstanbul'da İtilaf Devletleri'nin üç yüksek komiserinin "Boğazların tarafsızlığı" hakkındaki kararı.
[FONT=&quot]1920 - Cafer Tayyar Bey, Trakya kuvvetlerinin komutanı oldu.
1919 - İzmir'in işgal edileceğine ilişkin Venizelos'un beyannamesi, Aya Fotini Kilisesi'nde Yunan Albayı Mavrudis tarafından yerli Rumlara okundu.
Atatürk'ün, Harbiye Nezareti'ne "9. Ordu Müfettişliği karargâh mensuplarının 3 aylık ödenekleri ile fevkalâde masraflar için bir miktar para verilmesi ve karargâhın seferî sayılması hakkında evvelce yaptığı müracaatların acele sonuçlandırılmasını isteyen ve bunları takiben 3 gün sonra İstanbul'dan hareket edileceğini" bildiren yazısı.
Paris görüşmelerinde Lloyd George, Osmanlı Devleti'nin İtilaf devletleri arasında bütünüyle bölüşülmesini istedi.
1918 - 13 Mayıs 1918 Tarihinde bera-i tedavi Viyana'ya azimet buyurmuştur.
Kaynak:
1916 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, beraberindekilerle sabah Ra[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ikan k[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nden hareket ederek [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]leden sonra saat 13.00'da Kulp merkezi [FONT=&quot]Pasur'a geli[FONT=&quot]şi ve geceyi burada ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]iri[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i (Atatü[FONT=&quot]rk, Pasur'a 1 [FONT=&quot]saatlik mesafeden Gen[FONT=&quot]ç[FONT=&quot] Mutasarr[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]f[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Hilmi Bey ve di[FONT=&quot]ğer [FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ksek memurlar taraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan karşı[FONT=&quot]lanm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r).
[FONT=&quot]Kararg[FONT=&quot]â[FONT=&quot]h[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Diyarbakı[FONT=&quot]r'a nakledilen 2. Ordu Komutan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Ahmet[FONT=&quot]İ[FONT=&quot]zzetPa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nİstanbul'dan Diyarbak[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r'ageli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
1915 - Çanakkale'de, Binbaşı Ahmet Bey'in komutasındaki ''Muaveneti Milliye'' muhribi, Golyat zırhlısını torpilleyerek batırdı.
Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n Kuzey Grubu Komutanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]'na raporu: "Kolordu'nun iste[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i gereğ[FONT=&quot]ince karşı[FONT=&quot]mdaki düş[FONT=&quot]man[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Ar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]burnu'ndan atmak i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in can[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] fedadan bir an teredd[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t etmem. Komuta etti[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]im birli[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i dahi son ere kadar [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]me g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nderebilece[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ime g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]venim var. Ancak, fayda verecek sonucu orta[FONT=&quot]ya koyaca[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]na kesin olarak inand[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]m evvelki raporumda da arz etti[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]im [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zere, ağı[FONT=&quot]r top[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]unun ate[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] himayesi alt[FONT=&quot]ında yeni bir t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]menle taarruzun yap[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] gerekli oldu[FONT=&quot]ğunu arz eylerim."
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, İngilizlerin gü[FONT=&quot]nlerdir Ar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]burnu'ndan devaml[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] as[FONT=&quot]ker [FONT=&quot]çı[FONT=&quot]karmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerine -subay ve askerlerimizi maddeten ve manen uyan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k ve emirlere haz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r bulundurmak [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zere-bildirisi: "...B[FONT=&quot]ölge komutanlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], son erimize kadar [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]lmek [FONT=&quot]veyahut karşı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zdaki düş[FONT=&quot]man[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] bir fert kalı[FONT=&quot]ncaya kadar denize d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]kmek amacı[FONT=&quot]yla taarruz ve h[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]cuma haz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rlanacakt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r. Komutanlar bu g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot] a[FONT=&quot]çı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan her tü[FONT=&quot]rl[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] tertibat ve incelemelerini bitirip hü[FONT=&quot]cuma haz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r olduklar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] bana bildirecekler[FONT=&quot]dir."[Kocatürk]
1915 - New Zealand Mounted Rifles Brigade arrives as reinforcements. Royal Naval Division battalions rejoin the rest of the division at Helles.
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul
14 MAYIS - MAY 14
Tarihte Bugün - Today in History
1919ParisKonferans.jpg

1919 Paris Barış Konferansı:
Lloyd George, Osmanlı Devleti'nin İtilaf devletleri arasında bütünüyle bölüşülmesini istedi
SevresHaritaGaziUniversitesi.jpg

1938 - [FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeri Gazi Orman Ç[FONT=&quot]iftli[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i'ne geliş[FONT=&quot]i, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'ya dö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü.
Türklerle birlikte hareket eden Aleviler üzerinde şiddet ve baskılar artmıştır. Hatay'da yaşayan Aleviler Atatürk'e telgraf çekerek, kendilerine baskı yapıldığını duyurdu.
Alevi kesim olmak üzere diğer unsurları Türkler aleyhine kışkırtmasına karşı bir takım çalışmalar yapılmıştır. Özellikle Fransızların Alevilere “Siz ne Türk, ne Arap ve ne de Müslümansınız, sizler ehli salip bakayası olduğunuzdan Türkler ve Araplar sizlere fena muamele yapmaktadırlar...” propagandası.Kaynak:
[FONT=&quot]1936 - Atatü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'da İran Bü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]kel[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]isi Halil Fahimi'yi ka[FONT=&quot]bul[FONT=&quot]ü[FONT=&quot].
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, akş[FONT=&quot]am[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeri Keç[FONT=&quot]i[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]ren'de Recep Peker'in evine gidi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, akş[FONT=&quot]am [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'ya d[FONT=&quot]ön[FONT=&quot]üşü.
[FONT=&quot]1935 - Atatü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am "T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkku[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]u" u[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]u[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] alan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ziyareti ve [FONT=&quot]çal[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]malar hakkı[FONT=&quot]nda bilgi al[FONT=&quot]ışı.
[FONT=&quot]1933 - Atatü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n,Ç[FONT=&quot]ankaya'da Arnavutluk El[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]isi Cavit Leskoviku'nun g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ven mektubunu kabul[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] ve Elç[FONT=&quot]i'nin sö[FONT=&quot]ylevine cevap konuş[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı.
[FONT=&quot]1926 - Atatü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Silifke'den saat 9.00'da Mersin'e geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, Cumhuriyet Halk Partisi Merkezi'ni, Belediye'yi, Vil[FONT=&quot]â[FONT=&quot]yet'i ve Tü[FONT=&quot]rkoca[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ziyareti.
1925 - Doğu İstiklal Mahkemesi'nde Şeyh Sait ve adamlarının duruşması başladı.
1921 - [FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiye Bü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Millet Meclisi'nin gizli oturumunda 1921 yı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]esi ve mal[FONT=&quot]î[FONT=&quot] durum hakk[FONT=&quot]ında konu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...Sö[FONT=&quot]z konusu olan, mevcut kaynaklar[FONT=&quot]ım[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n bize temin edece[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i para ile ama[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] temin edebilmektir."
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]II. İ[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] Zaferi ile ilgili bir tablo takdim eden Ankara Erkek [FONT=&quot]Öğ[FONT=&quot]retmen Okulu resim [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]retmeni Tahsin Bey'e [FONT=&quot]te[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ekk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r mektubu: "İ[FONT=&quot]kinci [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] Muharebesi'nden duydu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]unuz duyguları[FONT=&quot] ifade eden ve sanatk[FONT=&quot]â[FONT=&quot]rl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k liyakatinizin [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ne[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i bulunan tabloyu kabul ettim.[FONT=&quot] Te[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ekk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rler ederim." [Kocatürk]
1920 - Birinci Yozgat ayaklanması.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, 9-13 Mayı[FONT=&quot]s g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nleri arası[FONT=&quot]nda toplanan Edirne Kongresi'nin ald[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] kararlar hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda Trakya M[FONT=&quot]üdafaa-i Hukuk Merkez Heyeti Baş[FONT=&quot]kanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]'na telgraf[FONT=&quot]ı: "Edirne Fev[FONT=&quot]kal[FONT=&quot]â[FONT=&quot]de Meclisi'nin Yunan i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]gali ihtimaline kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot], Trakya'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n [FONT=&quot]savunma esası[FONT=&quot] dahilinde verdi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i karar uygundur. Paris'te[FONT=&quot]ki Osmanl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] delege heyeti, milletin hi[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]bir [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ekilde vekâ[FONT=&quot]letine sahip de[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ildir."
1919 - Paris Barış Konferansı:
14 Mayıs 1919 günü yapılan görüşmelerde Anadolu'nun İngiliz, Fransız, İtalyan ve Yunan devletlerince ne şekilde bölüneceğine dâir plan son şeklini almıştı.
Paris görüşmelerinde Lloyd George, Osmanlı Devleti'nin İtilaf devletleri arasında bütünüyle bölüşülmesini istedi.
1919 - Atatürk'ün, Sadrazam Damat Ferit Paşa'nın Nişantaşı'ndaki evine, akşam yemeğine davet edilmesi ve yemekten sonra, Cevat (Çobanlı) Paşa da olduğu halde, Sadrazam'la yeni vazifesi hakkında görüşmesi.
Sadrazam'ın yanından ayrıldıktan sonra Atatürk'le Cevat Paşa arasında geçen konuşma:
- Bir şey mi yapacaksın, Kemal?
- Evet Paşam, bir şey yapacağım!
- Allah muvaffak etsin!
- Mutlak muvaffak olacağız!
1919 - Amiral Calthorpe, İzmir'in işgali için nota verdi.

İzmir Limanı'nda bulunan İtilaf Devletleri donanması kumandanı Amiral Calthrope, Türk ordusuna
İzmir'in Yunanlılar tarafından işgal edileceğini bildirdi.
İzmirli yurtseverler, gece Yahudi Maşatlığı'nda toplanarak, ''Reddi İlhak'' ilkesini kabul ettiler.
İzmir Redd-i İlhak Cemiyeti halkı işgale karşı direnmeye çağırdı. Camilerden selâ verilerek bütün İzmir halkı Yahudi maşatlığına (Yahudi mezarlığı) çağrıldı. Kırkbin kişi sabaha kadar ateşler yakarak işgali protesto etti.
Genelkurmay başkanlığına Cevat Paşa'nın (ÇOBANLI) ikinci kez atanması.
Mustafa Kemal Paşa'nın, Sadrazam Damat Ferit ile yeni görevi hakkında görüşmesi.
İtalyanların Kuşadası'na çıkarma yapması ve Selçuk İstasyonu'nun işgali.
İzmir civarındaki Foça, Karaburun, Urla ve Yenikale istihkamlarının İngiliz, Fransız ve Yunan birliklerince işgali.
1916 - Atatü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, beraberindekilerle sabah Kulp'tan hareket ede[FONT=&quot]rek ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeri saat 17.00'de [FONT=&quot]Ş[FONT=&quot]in'e geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i ve 17. Alay'[FONT=&quot]ın ha*[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rlad[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] yeme[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i yiyi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
[FONT=&quot]Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]komutanl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k Vekâ[FONT=&quot]leti taraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan, Atatü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n komuta ettiğ[FONT=&quot]i 16. Kolordu'nun, 2. Ordu Komutanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] emrine verilmesi.
1915 - [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]ngilizlerin, Arı[FONT=&quot]burnu'na yeniden asker [FONT=&quot]çı[FONT=&quot]karmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]; gece[FONT=&quot]Bombas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rt[FONT=&quot]ı'na yapt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]klar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] taarruzun kuvvetlerimiz tarafı[FONT=&quot]ndan [FONT=&quot]s[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ng[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] ile p[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]sk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rt[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lmesi ve düş[FONT=&quot]mana ağı[FONT=&quot]r kayı[FONT=&quot]plar verdirilmesi.
1915 - Amiral Fisher istifa etti (Churchill 15 Kasım 1915'da istifa etti).
1915 - Admiral of the Fleet Arbuthnot "Jackie" Fisher, resigned on May 15, 1915 amidst bitter arguments with the First Lord of the Admiralty, Winston Churchill, over Gallipoli (resulting in Churchill resignation from the Government on Nov. 15, 1915).
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul

15 MAYIS - MAY 15
Tarihte Bugün - Today in History
1919ParisKonferans.jpg

1919 Paris Barış Konferansı
SevresHaritaGaziUniversitesi.jpg

[FONT=&quot]1938 - Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, akş[FONT=&quot]am[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeri otomobille [FONT=&quot]şehirde bir gezinti yap[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], Anadolu Kul[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]'ne gidi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'ya d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]şü.
[FONT=&quot]1937 - Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ankara Hukuk Fak[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ltesi son s[FONT=&quot]ın[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]f [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]rencilerinin Halkevi'nde verdikleri [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ay nedeniyle Adalet Bakan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]Şü[FONT=&quot]kr[FONT=&quot]ü [FONT=&quot]Sara[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]o[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]lu tarafı[FONT=&quot]ndan kendisine [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ekilen sayg[FONT=&quot]ı ve ba[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k telgrafı[FONT=&quot]na cevab[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "Bana g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]sterilen temiz ve samim[FONT=&quot]î[FONT=&quot] hisleri bildiren telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] memnuniyetle ald[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m. Teş[FONT=&quot]ekk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r eder ve Ankara Hukuk Fak[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ltesi'ne ışı[FONT=&quot]kl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] yolunda daima ilerlemeler [FONT=&quot]ve ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lar dilerim."
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Mamak Baruthanesi'ndeki patlama nedeniyle [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nt[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lerini bildiren Fransa Cumhurba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Albert Lebrun'a teş[FONT=&quot]ekk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r telgrafı[FONT=&quot].
[FONT=&quot]1935 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Mareş[FONT=&quot]al Pilsudski'nin [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] nedeniyle Lehistan (Polonya) Cumhurba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Moscicki'ye ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]sa[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] telg[FONT=&quot]raf[FONT=&quot]ı.
Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Cumhuriyet Halk Partisi D[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]rd[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nc[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Ku[FONT=&quot]rultay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]yeleri ş[FONT=&quot]erefine Gazi Orman [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]iftli[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i'nde verilen ziya[FONT=&quot]fette bulunması.
1926 - Bir İngiliz zırhlısına binerek Malta'ya kaçan ve daha sonra İtalya'nın San Remo kentine yerleşen son Osmanlı padişahı VI. Mehmet Vahdettin öldü.
1924 - Sanayi-i Nefise Mektebi (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi) öğrencileri ilk resim sergilerini İstanbul'da açtı.
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi; Sanat Tarihçisi, Arkeolog, Müzeci, Ressam Osman Hamdi Bey tarafından 1882’de Sanayi-i Nefise Mektebi adıyla kuruldu ve 2 Mart 1883’de öğretime başladı. Ülkemizin ilk sanat ve mimarlık yüksek okulu olan Kurum, 1928’de Güzel Sanatlar Akademisi adını aldı ve böylece ülkemizde Akademi ünvanını alan ilk yükseköğretim kurumu oldu. Güzel Sanatlar Akademisi, 1969’da 1172 sayılı Devlet Güzel Sanatlar Akademileri Kanunu’nun kabul edilmesiyle birlikte bilimsel özerkliğe kavuştu. Kurum, 4.11.1981’de kabul edilen 2547 sayılı Kanun ve 20 Temmuz 1982’de çıkarılan 41 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile üniversiteye dönüşerek Mimar Sinan Üniversitesi adını aldı.
[FONT=&quot]1921 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, askerî[FONT=&quot] durum hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda H[FONT=&quot]â[FONT=&quot]kimiyet-i Milliye gazetesi muhabirine demeci: "...Millî[FONT=&quot] ordunun hazı[FONT=&quot]rl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]kemmel, manev[FONT=&quot]î kuvveti y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ksek ve azmi her zamankinden [FONT=&quot]sa[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]lamd[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r."
1920 - Kuvay-ı İnzibatiye, Kuvay-ı Milliye tarafından yenilgiye uğratıldı.
Anzavur kuvvetleri ile Kuva-yı Milliye arasında Geyve'de şiddetli çatışmalar oldu.
Anzavur kuvvetleri yenilerek, geri çekildi.
Kuvay-ı Milliye'yi oluşturan Ahmet Anzavur kuvvetlerinin Geyve Boğazı yakınlarındaki şiddetli çarpışmalar sonucunda dağıtılması.
Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, K[FONT=&quot]â[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m Karabekir'e i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot] isyanlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n yay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lma e[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ilimi[FONT=&quot]ne karşı[FONT=&quot] doğ[FONT=&quot]u bö[FONT=&quot]lgelerinde gereken ö[FONT=&quot]nlemlerin al[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı [FONT=&quot]isteyen telgraf[FONT=&quot]ı: "...Biz her [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]eyden evvel bü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n kuvvetimizle memleketimizin i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot] dayan[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] korumay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rsak, s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kurtarmaya muvaffak olaca[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot]ndeyiz. Bu sebeple kolordunuz birlikleriyle her [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]eyden evvel [FONT=&quot]gericili[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i ortadan kald[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]racak [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ekilde batı[FONT=&quot]ya do[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ru harekâ[FONT=&quot]t ve tertibat d[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot]nmek mecburiyetindeyiz. Bundan ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ka b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot] kar[FONT=&quot]ışı[FONT=&quot]kl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]klar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n kuvvetlerimizi i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]erde i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]lemez hale [FONT=&quot]getirerek sı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] yabancı[FONT=&quot]lara teslim iç[FONT=&quot]in maksatl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] olarak [FONT=&quot]çı[FONT=&quot]kar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ld[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]na e[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]er Erzurum halk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ger[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ekten inan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yorlar[FONT=&quot]sa, bunlar yakı[FONT=&quot]ndaki, hatta uzaktaki halk ve bilginlere de[FONT=&quot]vaml[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] mektuplar ve telgraflar yazarak m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]him uyarma gö[FONT=&quot]re[FONT=&quot]vi yapabilirler." [Kocatürk]
1. Yozgat İsyanı başladı.
1919 - Türk Kurtuluş Savaşı 15 Mayıs 1919'da Yunanlıların İzmir'i işgali sırasında düşmana ilk kurşunun atılmasıyla başladı.
Atatürk'ün, sabah Genelkurmay Başkanlığı'na giderek Cevat (Çobanlı) ve Fevzi (Çakmak) Paşalara veda etmesi.
Atatürk'ün, Babıâli'ye giderek Hükûmet üyelerine veda etmesi (Atatürk Babıâli'ye geldiği zaman Kabine toplantı halinde idi ve Yunanlıların İzmir'e çıkışını görüşüyordu. Atatürk Sadaret bekleme salonunda Dahiliye, Hariciye ve diğer bir kısım nazırlarla görüşerek onlara veda etti.
Mustafa Kemal, Yıldız Sarayı Küçük Mabeyn Köşkü'nde Padişah Vahdettin ile görüştü.
Atatürk'ün, Bandırma vapuru kaptanı İsmail Hakkı (Durusu) Bey'i Şişli'deki evine çağırarak hareket şekline dair bilgi alması.
1919 - Sabahtan itibaren yaklaşık onikibin kişiyi bulan Yunan kuvvetleri İzmir'e çıkmaya başladı. Kadifekale'ye Yunan topları yerleştirildi.
Hukuk-ı Beşer gazetesinde günlerdir direniş çağrıları yapan gazeteci Hasan Tahsin (Osman Nevres) şehir içinde zafer yürüyüşü yapan işgalcilerin bayraktarını tabancasıyla vurdu. Bunun üzerine işgalciler Hasan Tahsin'e kurşun yağdırarak, şehit etti.
Yunan güçlerine ilk kurşunu atan Hukuku Beşer gazetesi Başyazarı Hasan Tahsin (Osman Nevres) ile
Askerlik Şube Başkanı Albay Süleyman Fethi şehit edildiler.
Yağma ve katliama başlayan Yunan askerleri şehirde terör estirdi.
Şehirdeki telgrafçılar işgali bütün Anadolu'ya bildirmeye başladı.
Muğla'da, İzmir'in işgalini protesto amacıyla miting.
Denizli'de, Aydın'da, Muğla'da, Konya'da ve Burdur'da işgale karşı mitingler yapıldı.
1919 - Yunanlıların İzmir'e çıkması.
Elefterios Venizelos'un devamlı gayretleri ve diğer büyük devletlerin desteklemesi sonucunda İzmir'e Yunan askeri çıkarılması 15 Mayıs 1919 tarihinde uygulamaya konuldu.
1919 - Greeks occupy Izmir.
1919 - Paris Barış Konferansı:
Paris görüşmelerinde Osmanlı Devleti'nin İtilaf devletleri arasında bütünüyle bölüşülmesi istendi.
1917 - Petain'in yerine Foch'un başkomutanlığa atanması.
Fransız ordusunda ayaklanmaların başlaması.
[FONT=&quot]1916 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Kurmay Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]zzettin ([FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]lar) Bey'le bera[FONT=&quot]ber [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]leden sonra Ş[FONT=&quot]in'de 17. Alay Kararg[FONT=&quot]â[FONT=&quot]h[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'na giderek askerin erzak s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]mesi.
1916 - Avusturyalılar'ın İtalya'da saldırıya geçişi.
Jutland savaşı.
[FONT=&quot]1915 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, 19. T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]men birliklerine g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nl[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k emri: "...Düş[FONT=&quot]man[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n gece sald[FONT=&quot]ır[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ve h[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]cumlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ate[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]lerimizle etkisiz hale [FONT=&quot]getirdikten sonra, kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot] h[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]cum yaparak kesin sonucun elde edilmesine kadar izlenmesi halinde, ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] umulduğ[FONT=&quot]undan, bu gibi f[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rsatlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n ka[FONT=&quot]çı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lmamas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] b[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]lge alay ve [FONT=&quot]tabur komutanlı[FONT=&quot]klar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan ve b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n subay ve erlerden iste[FONT=&quot]rim."[Kocatürk]
1915 - Major General W.T. Bridges, commander of the Australian 1st Division is mortally wounded in the leg by a Turkish sniper. He dies at sea three days later while being taken to Egypt for treatment.
1909 - Atatürk'ün, rahatsızlığı sebebiyle İstanbul'da Gülhane Hastanesi'ne yatışı (3 günlük bir tedaviyi takiben 18 Mayıs 1909 tarihinde hastaneden çıkmıştır). [Kocatürk]
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul
16 MAYIS - MAY 16
Tarihte Bugün - Today in History
1919ParisKonferans.jpg

1919 Paris Barış Konferansı
[FONT=&quot]1936 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ç[FONT=&quot]ankaya'da, 8. Edward'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n tahta [FONT=&quot]çık[FONT=&quot]ışı[FONT=&quot] nedeniyle [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]ngiliz Bü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]kel[FONT=&quot]çisi Percy Loraine'in yeni gü[FONT=&quot]ven mektubu[FONT=&quot]nu kabulü.
Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'da Fransı[FONT=&quot]z B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]kel[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]isi Henri Ponsot'un gü[FONT=&quot]ven mektubunu kabul[FONT=&quot]ü.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, akş[FONT=&quot]am trenle Ankara'dan [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]stanbul'a hareketi.
1935 - Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'da Ç[FONT=&quot]in El[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]isi General Ho-Yao-Tsu'nun [FONT=&quot]g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ven mektubunu kabul[FONT=&quot]ü.
1934 - Atatürk'ün, Cumhuriyet gazetesinin kuruluşunun 10. yıldönümü nedeniyle Yunus Nadi'ye telgrafı: "Gazetenizin onuncu yıl dönümünü idrak etmesinden memnun oldum. Başarı temenni ederim."
Atatürk'ün, atla bir saatlik bir gezinti yapması.
1926 - [FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n Mersin'den Adana'ya geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i. Vilâ[FONT=&quot]yet'i, Belediye'yi, Cumhuriyet Halk Partisi Merkezi'ni, T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkoca[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ziyareti ve akş[FONT=&quot]am[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeri Adana'dan Dö[FONT=&quot]rtyol'a hareketi.
1923 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, bayram nedeniyle Anadolu ve Rumeli M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]dafaa-i Hukuk Cemiyeti ö[FONT=&quot]rg[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ne, belediye heyetlerine ve millet fertlerine tebrik telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...Nihayetsiz g[FONT=&quot]üç[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]kler iç[FONT=&quot]inde meydana getirdi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i orduları[FONT=&quot]n kazandığı[FONT=&quot] zaferlerle ebed[FONT=&quot]î [FONT=&quot]iftihara hak kazanan millet, siyas[FONT=&quot]î[FONT=&quot] ve toplumsal faaliyet alanlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda da aynı[FONT=&quot] liyakati g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]sterecek ve inş[FONT=&quot]allah mill[FONT=&quot]î[FONT=&quot] ilerlemenin tam geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]imi i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]inde ç[FONT=&quot]ok mesut bayramlara eri[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ecektir."[FONT=&quot]
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, bayram nedeniyle orduya mesaj[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...Bü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n sil[FONT=&quot]â[FONT=&quot]h arkadaş[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n tam bağı[FONT=&quot]ms[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]cadelesinde zafer ve mutluluğ[FONT=&quot]a kavuş[FONT=&quot]malar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], bu feyizli gü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n kutsallığı[FONT=&quot] h[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rmetine Cenabı[FONT=&quot]hak'tan dilerim." [Kocatürk]
1919 - [FONT=&quot]Mustafa Kemal'in Samsun'a gitmek üzere Bandırma vapuru ile İstanbul'dan ayrılması.
Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, 9. Ordu Kı[FONT=&quot]taat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]fetti[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]li[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i kararg[FONT=&quot]â[FONT=&quot]h mensupla[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yla beraber ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeri, Band[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rma vapuru ile [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]stanbul'dan ayrı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ışı[FONT=&quot]. (Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk, Galata rı[FONT=&quot]ht[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan bir motorla K[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zkulesi a[FONT=&quot]çığı[FONT=&quot]nda demirli bulunan Band[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rma vapuruna geç[FONT=&quot]mi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot], vapur buradan hareket etmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir).
Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Band[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rma vapurunun K[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zkulesi açı[FONT=&quot]klar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda aranması[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] takiben düş[FONT=&quot]man z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rhl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] arası[FONT=&quot]ndan ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]erek İstanbul'u terk ederken, g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]vertede arkada[FONT=&quot]şlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]yledik[FONT=&quot]leri: "Bunlar iş[FONT=&quot]te b[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]yle yalnı[FONT=&quot]z demire, [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]eli[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]e, silâ[FONT=&quot]h kuvvetine dayan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rlar. Bildikleri [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ey yaln[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z madde! Bunlar h[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rriyet u[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]runa ö[FONT=&quot]lmeye karar verenlerin kuvvetini anlayamazlar. Biz, Anadolu'ya ne sil[FONT=&quot]â[FONT=&quot]h, ne cephane g[FONT=&quot]öt[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]yoruz; biz ideali ve iman[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]yoruz!"
Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, gece Bandı[FONT=&quot]rma vapuru kaptan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na direktifi: "D[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]man devletlerinin herhangi bir vas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]tas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n gadrine u[FONT=&quot]ğramamak i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in sahile yakı[FONT=&quot]n bir rota tutunuz! [FONT=&quot]Ş[FONT=&quot]ayet kesin tehlike g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rseniz gemiyi karaya, en yak[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n sahile oturtunuz!" [Kocatürk]
1919 - Telgraflar çekilmeye, mitingler yapılmaya, direniş için örgütlenilmeye başlandı.
İzmir'in işgali bütün Anadolu'da protesto edilmeye başladı.
Atatürk'ün, Yıldız'da Hamidiye Camii'ndeki cuma selâmlığından sonra mahfil-i hümayun'da Padişah Vahdettin tarafından kabulü ve veda etmesi.
Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, cuma selâ[FONT=&quot]ml[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] takiben [FONT=&quot]Ş[FONT=&quot]i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]li'deki evine d[FONT=&quot]ön[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]şü[FONT=&quot], annesi ve kı[FONT=&quot]z kardeş[FONT=&quot]ine veda etmesi.
Denizli, Tavas, Kastamonu'da İzmir'in işgalini protesto mitingleri.
Seferi Hisar'ın Yunanlılar tarafından işgali.
Güllük'ün İtalyanlar tarafından işgali.
1919 - Mustafa Kemal leaves Istanbul for Samsun on the Bandırma vessel.
[FONT=&quot]1917 - Atatü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]komutanl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k Vekâ[FONT=&quot]leti'nin, 2. Ordu cephesindeki d[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]man konuş[FONT=&quot]u hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda bilgi isteyen [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ifre emrine, cephedeki d[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]man birliklerinin ayr[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] durumunu ve g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]lerini bildiren rapor [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]eklindeki cevabı[FONT=&quot]: "...2. Ordu, b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n[FONT=&quot] cephesi kar[FONT=&quot]şıs[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndaki d[FONT=&quot]üşman[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n hal ve hareketini b[FONT=&quot]üy[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k bir dikkat ve [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]zel bir ö[FONT=&quot]nemle izlemektedir."
[FONT=&quot]1916 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Kurmay Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] İzzettin (Ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]lar) Bey'le beraber cepheyi gezmesi; Rus kuvvetlerinin mevzilerini g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]rme[FONT=&quot]si.
[FONT=&quot]1915 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, 19. T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]men birliklerine g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nl[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k emri: "...Düş[FONT=&quot]man taraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda ortaya [FONT=&quot]çı[FONT=&quot]kan [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nemli hedeflere ate[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] a[FONT=&quot]çı[FONT=&quot]lmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in, [FONT=&quot]her defas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda benim dikkati [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ekmem veya topç[FONT=&quot]u alay ko[FONT=&quot]mutan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n emir vermesini beklemek do[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ru de[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ildir!"
[FONT=&quot]Edirne Valisi Hac[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Adil Bey, Gelibolu Mutasarr[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]f[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] R[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]fat, Maydos (Eceabat) Kaymakam[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Rahmi, Ke[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]an Kaymakam[FONT=&quot]ı, Gelibolu Jandarma Komutan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n oluş[FONT=&quot]turdu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u heyetin, [FONT=&quot]3. Kolordu Komutan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Esat Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'yla beraber Kemalyeri'nde Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] ziyaretleri, cephede g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]sterdi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i fedak[FONT=&quot]â[FONT=&quot]rl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k ve kah[FONT=&quot]ramanl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k nedeniyle kendisini tebrik edi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]leri.[FONT=&quot][Kocatürk]
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul

17 MAYIS - MAY 17
Tarihte Bugün - Today in History

17Mayis1936.jpg

17 Mayıs 1936
Cumhurbaşkanı Atatürk, Feneryolu İstasyonu'nda küçük Ülkü ile

Atatürk'ün Bozüyük'ü ziyareti (Mayıs 1926)

17 Mayıs 1936
Atatürk, Feneryolu'ndaki bir kır kahvesinde
1938 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, sabah Gazi Orman [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]iftli[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i'ne geliş[FONT=&quot]i, [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]leden sonra Ç[FONT=&quot]ankaya'ya d[FONT=&quot]ön[FONT=&quot]üşü.
1937 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, İngiltere Kral[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]VI. [FONT=&quot]George'un taç[FONT=&quot] giyme tö[FONT=&quot]reni nedeniyle tebrik telegaf[FONT=&quot]ı.
1936 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ankara'dan İ[FONT=&quot]stanbul'a geliş[FONT=&quot]i.
1935 - Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Cumhuriyet Halk Partisi D[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]rd[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nc[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Ku[FONT=&quot]rultay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n bitiş[FONT=&quot]i nedeniyle Ankara Valisi Nevzat Tando[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]an'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n Ankara Palas'ta verdi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ereflendirmesi[FONT=&quot].
Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, akş[FONT=&quot]am Ankara'dan trenle İstanbul'a hareketi.
1934 - Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, akş[FONT=&quot]am Marmara K[FONT=&quot]öş[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]'nde, T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk Tayyare Cemiyeti Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Fuat (Bulca) Bey'in k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n ni[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]an t[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]renini [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ereflendirmesi.
1933 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, saat 17.30'da K[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ıç[FONT=&quot] Ali Beyin evine gidi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, saat 20.30'da [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'ya dö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ü.
1932 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, saat 11,30'da atla bir gezinti yapmas[FONT=&quot]ı.
1931 - CHP Kongresi’nde yeni Fırka Tüzüğü kabul edildi.
1928 - Türkiye Cumhuriyeti Hıfzıssıhha Müessesesi hakkında kanun TBMM'de kabul edildi.
Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ocuk Esirgeme Kurumu Kongresi ad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na saygı[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ileten heyeti kabul[FONT=&quot]ü.
1921 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, K[FONT=&quot]â[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m Karabekir'e telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...Enver Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a ve arkada[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n amacı[FONT=&quot] tamamiyle anla[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]lm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r. Bunlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n [FONT=&quot]memleket dahiline girmemeleri i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in b[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]lgenizde tedbir al[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] rica ederim."
1920 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiye Bü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Millet Meclisi'nin gizli oturumunda siyas[FONT=&quot]î[FONT=&quot] durum hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda konu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...Mill[FONT=&quot]î[FONT=&quot] ama[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n temin ve elde edili[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i amacı[FONT=&quot]yla her tü[FONT=&quot]rl[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] giri[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]imde bulunmam[FONT=&quot]ız i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in icra Heyeti'ne yetki vermiş[FONT=&quot]tiniz. Biz o yetkiye [FONT=&quot]dayanarak tabiî[FONT=&quot] her tarafta giri[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]imlerde bulunmaktay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z. Ancak bu giri[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]imlerin eylem haline d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]mesi i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in tarihe karşı[FONT=&quot], millete kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot] [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ok d[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot]nmek mecburiyetindeyiz ve bu düşü[FONT=&quot]nceler son eylemin yakla[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] anlatt[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] zaman zannediyorum ki, Y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ksek Heyetinizde gereken kanaat ve g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ven oluş[FONT=&quot]acakt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r." [Kocatürk]
1919 - Band[FONT=&quot]ırma vapurunun, gece saat 23.00 sı[FONT=&quot]ralar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda [FONT=&quot]İnebo[FONT=&quot]lu'ya geliş[FONT=&quot]i ([FONT=&quot]Ş[FONT=&quot]iddetli fı[FONT=&quot]rt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na sebebiyle Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk ve arkada[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] karaya çı[FONT=&quot]kmaks[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n yolculuğ[FONT=&quot]a devam etmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]lerdir.

[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]Ö[FONT=&quot]mer Sezai (Madra) Bey'e mektubu: "Azizim Sezai Bey, vazifeli olarak Anadolu'ya hareket ediyorum. Sizde korunan emanete ait senedi, anneme b[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rakt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m. D[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zde, emanetle senedin de[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tirilmesi iç[FONT=&quot]in Vas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]f Bey[FONT=&quot][FONT=&quot]biraderimize rica ettim. G[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]zlerinizden ö[FONT=&quot]perim[FONT=&quot]." [Kocatürk]

[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'e verilen mü[FONT=&quot]fetti[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]likle ilgili talimat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, V[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]kel[FONT=&quot]â[FONT=&quot] Meclisi'nde kabul[FONT=&quot]ü.


1919 - Albay Refet Bey'in (BELE) III. Kolordu komutanlığına atanması.
İtalyanların Söke'yi işgali.
Yunanlıların Urla ve Çemşe'yi işgali.
[FONT=&quot]1916 - Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, sabah 17. Alay'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n bulundu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u [FONT=&quot]Ş[FONT=&quot]in cephesinden [FONT=&quot]hareket ederek saat 18.00'de Kulp'a geliş[FONT=&quot]i, geceyi burada [FONT=&quot]kurulan ordug[FONT=&quot]â[FONT=&quot]hta ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]iri[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
[FONT=&quot]1915 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]burun Kuvvetleri Komutanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]'ndan ayrı[FONT=&quot]larak [FONT=&quot]19. T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]men Komutanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]revine dö[FONT=&quot]nüşü[FONT=&quot]. (Bug[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, 3. Kolordu Ko[FONT=&quot]mutanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n emriyle Ç[FONT=&quot]anakkale'deki kuvvetler yeniden d[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zenlenmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] ve b[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]lge savunması[FONT=&quot] 4 gruba ayr[FONT=&quot]ılm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r. Bu d[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zenlemede Atatü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n komutası[FONT=&quot]ndaki 19. Tü[FONT=&quot]men, "Kuzey Grubu Komutanl[FONT=&quot]ığı'[FONT=&quot]na bağ[FONT=&quot]lanm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot] ve bu grup kuvvetle[FONT=&quot]rinin sağ[FONT=&quot] kanad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda yer almış[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Kuzey Grubu Komutanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]'na raporu: "...Kuzey Grubu'nu olu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]turan bü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n kuvvetlerin hepsine 2. T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]men'in de kat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yla tespit edilecek bir taarruz fı[FONT=&quot]rsat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, yar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]dan sonra kaçı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot] olmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n ihtimal i[FONT=&quot]çerisinde bulundu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]unu, havan ve ob[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]slerden fazla bir etki beklemenin ge[FONT=&quot]reksiz oldu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]unu [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nemle arz ederim."
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'e, Arı[FONT=&quot]burnu muharebeleri hat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ras[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] olmak [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zere Pa[FONT=&quot]di[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ah ad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na "Muharebe Alt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n Liyakat Madalyas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]" verilmesi.[FONT=&quot]
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Arı[FONT=&quot]burun Kuvvetleri Komutanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]'ndan ayrı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ışı [FONT=&quot]nedeniyle emrindeki birliklere Kemalyeri'nden veda yaz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "23 gü[FONT=&quot]n sevk ve idare etmek mutlulu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]unu kazandığı[FONT=&quot]m siz demir kitlenin, Tanr[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'ya sığı[FONT=&quot]narak yapt[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] h[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]cum iledir ki, düş[FONT=&quot]man[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n 20.000'i aş[FONT=&quot]an kuvveti Arı[FONT=&quot]burun'da yok edildi. ...Yirmi[FONT=&quot]üç[FONT=&quot] g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nl[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k ateş[FONT=&quot]li ve kanl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ortak ç[FONT=&quot]abalar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z an[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, samimî[FONT=&quot] ve temiz duyguyla korunaca[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]ndan eminim." [Kocatürk]
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul

18 MAYIS - MAY 18
Tarihte Bugün - Today in History

1919ParisKonferans.jpg

1919 Paris Barış Konferansı
1938 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'da Yugoslavya Savunma Bakan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Or[FONT=&quot]general Mari[FONT=&quot]ç'i kabul[FONT=&quot]ü.
1936 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, akş[FONT=&quot]am[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeri otomobille Ihlamur Kasr[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'na gidi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, daha sonra Beyoğ[FONT=&quot]lu'nda bir gezinti yaparak Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Sarayı[FONT=&quot]'na d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü.
[FONT=&quot]1935 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Sakarya motoruyla Kadıköy ve Moda'ya kadar gezinti yapması.
1933 - Ç[FONT=&quot]ankaya'da akş[FONT=&quot]am, Atatü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n sofrası[FONT=&quot]nda Abd[FONT=&quot]ü[FONT=&quot][FONT=&quot]lhak H[FONT=&quot]â[FONT=&quot]mit (Tarhan) ve e[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i L[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]syen Hanı[FONT=&quot]m'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n da davetli olarak bulunu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]u.
1932 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, saat 11.00'de [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'dan y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]yerek Edirne Milletvekili Ş[FONT=&quot]akir (Kesebir) Bey'in evine gidiş[FONT=&quot]i, bir sü[FONT=&quot]re dinlendikten sonra tekrar [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'ya dö[FONT=&quot]nüşü.
1928 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Romanya Elç[FONT=&quot]isi Filality'nin yenilenen g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ven mektubunu kabul[FONT=&quot]ü.
1927 - Cumhurba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in Almanya'da[FONT=&quot] yaptır[FONT=&quot]ılan husus[FONT=&quot]î vagon, Ankara'ya getirili[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
1926 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, akş[FONT=&quot]am[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeri Konya'ya geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i ve geceyi burada ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]iri[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
1921 - Fransız edibi Pierre Loti'nin, Atatürk'e mektubu.
1919 - Band[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rma vapurunun, saat 12.00 s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ralar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda Sinop limanı[FONT=&quot]na giriş[FONT=&quot]i ([FONT=&quot]Ş[FONT=&quot]iddetli fı[FONT=&quot]rt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na sebebiyle Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk karaya çı[FONT=&quot]kmam[FONT=&quot]ış[FONT=&quot], ancak, Ü[FONT=&quot]ste[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]men Hikmet (Ger[FONT=&quot]çek[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]i) Bey'i, vapuru ya[FONT=&quot]na[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]an bir sandal arac[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]yla k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ya g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]ndererek, Samsun'daki Tü[FONT=&quot]men Komutanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]'na, -gelmekte olduklar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] bil[FONT=&quot]diren- bir telgraf [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ektirmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot], sonra yola devam edilmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, kendisini karaya davet eden Sinop Mutasarr[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]f[FONT=&quot]ı [FONT=&quot]Mazhar Tevfik Bey'e Bandı[FONT=&quot]rma vapurundan g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nderdi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i kart: "Sinoplular[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]mda g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]sterdikleri duygulara te[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ek[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r ederim. Rahats[FONT=&quot]ızl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]m dolayı[FONT=&quot]sı[FONT=&quot]yla davetlerine uyama[FONT=&quot]d[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]mdan [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zg[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]m. Kendilerine sel[FONT=&quot]â[FONT=&quot]m ve sevgilerimin ile[FONT=&quot]tilmesini rica ederim." [Kocatürk]
1919 - İşgale karşı tüm Anadolu'da protesto mitingleri yapılıyor. Erzurum'da yapılan gösteride Dursunzade Cevat (Dursunoğlu), tek çarenin silahlanıp, düşmana karşı koymak olduğunu dile getirdi.
İstanbul'da Ömer Besim Paşa'nın yönetiminde toplanan binlerce Darülfünun öğrencisi işgali lanetledi.
Bandırma vapuru ile yola çıkan Mustafa Kemal Sinop'a geldi.
1917 - Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]komutanl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k Vekâ[FONT=&quot]leti'nin, 2. Ordu Komutanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]'na, Ruslarla karşı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]kl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] konu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]malar yap[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]larak ate[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kes teklifinde bu[FONT=&quot]lunulmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda emri.
1916 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, beraberindekilerle sabah Kulp'tan Diyarbak[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r'a [FONT=&quot]hareketi.
1915 - Kemalyeri'nden ayr[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lan Atatü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, 19. Tü[FONT=&quot]men'e ait siperleri dola[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]arak subay ve erlerle g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]mesi ve kuvvetlerini yeni bir taarruza haz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r hale getirmesi.
1915 - Dardanelles: British submarine E11 passes through the Turkish Straits into the Sea of Marmara.
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul

19 MAYIS - MAY 19

BayrakTurkiye.gif


Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı
Commemoration of Ataturk, Youth and Sports Day
OFFICIAL HOLIDAY


Samsun19Mayis.jpg

19 Mayıs 1919
- Atatürk'ün Samsun'a Çıkışı -
Mustafa Kemal Paşa, karargahıyla beraber Samsun'a çıkarak Milli Mücadele'yi başlattı.

Bandirma2.jpg

Bandırma vapuru

Mustafa Kemal ve arkadaşları sabah saat 6'de Samsun'a ulaştı.
Şehrin askeri ve mülki erkânı tarafından karşılanan Mustafa Kemal
bir otelde karargâh kurarak çalışmalarına başladı.
Mustafa Kemal lands in Samsun
to start the national liberation movement on May 19, 1919
19MayisKutlamalari.jpg


19 Mayıs Kutlamaları
[FONT=&quot]1919 - Atatürk'ün, sabah Samsun'a çıkışı.
Bandırma vapuru, sabah saat 6:00 sıralarında Samsun limanına girmiş, sandallar aracılığıyla arkadaşlarıyla beraber karaya çıkan Atatürk, askeri bando eşliğinde halk tarafından sevgi ile karşılanmıştır.
[FONT=&quot]1919 - Atatürk'ün, Samsun'dan, emrindeki vilâyetler mülki âmirleri ile 15. ve 20. Kolordu Komutanlıklarına bölgelerindeki asayiş durumunu belirten bir rapor göndermeleri hakkında telgrafı.
[FONT=&quot]1919 - İstanbul'da General Milne'in "Mustafa Kemal Paşa'nın niçin Sivas (!)'a gönderildiği hakkında" Harbiye Nezareti'ne yazısı.
1919 - Damat Ferit Paşa'nın ikinci defa kabine kuruşu (Damat Ferit, 15/16 Mayıs 1919'da Sadaret'ten istifa etmiş, aynı gün yeni kabineyi kurma görevi yine kendisine verilmiştir).

[FONT=&quot]1919 - Aydın ve İstanbul'da İzmir'in işgalini protesto mitingleri. İstanbul Fatih'te yapılan mitingte Halide Edip konuştu. İngilizler Damat Ferit Paşa'dan gösterilerin önlenmesini istedi.
1919 - Commemoration of the beginning of the national liberation movement, initiated in 1919 by Ataturk's landing in Samsun. An official holiday dedicated to the youth of Turkey.
19Mayis1938.jpg


19 Mayıs 1938
Cumhurbaşkanı Atatürk'ün, Ankara Gar'ından Adana'ya uğurlanışı
ata-152_k.jpg

19 Mayıs 1938
Gençlik ve Spor Bayramı’nda Yugoslav harbiye Nazırı’nı kabul ederken

1938 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'da saat 14.00'de Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]bakan Celâ[FONT=&quot]l Bayar'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kabulü.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, saat 15.00'den itibaren Genç[FONT=&quot]lik ve Spor Bayram[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] nedeniyle 19 May[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s Stadyumu'nda g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]sterileri izlemesi.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, saat 17.00'de trenle Ankara'dan Mersin'e hare[FONT=&quot]keti.
İngiltere Kral[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]VI. [FONT=&quot]George'un, do[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]um y[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ld[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] nedeniyle Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'e tebrik telgraf[FONT=&quot]ı.
1937 - İ[FONT=&quot]ngiltere Kralı[FONT=&quot] VI, [FONT=&quot]George'un, do[FONT=&quot]ğum y[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ld[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] nedeniyle Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'e tebrik telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "Do[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]um g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n y[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ld[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] ne[FONT=&quot]deniyle Ekselâ[FONT=&quot]ns[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z'a kalbî[FONT=&quot] tebriklerimi ve ayn[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] zamanda [FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]hhat ve uzun ö[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rler temennilerimi takdim ile samimî[FONT=&quot] bir [FONT=&quot]zevk duyar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m."
1935 - İngiliz casus T. E. Lawrence (Arabistanlı Lawrence) motosiklet kazasında öldü.
1933 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Amerika Birle[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ik Devletleri Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Roosevelt'in devlet ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kanlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nderdi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i, devletlerin kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot] karsı[FONT=&quot]ya olduğ[FONT=&quot]u g[FONT=&quot]üç[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]kler ve dü[FONT=&quot]nya bar[FONT=&quot]ışı[FONT=&quot] ile ilgili sö[FONT=&quot]ylevine cevabı[FONT=&quot]: "...Ekonomik kalk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nma iç[FONT=&quot]in her memlekette yap[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lan gayretlerin, makul ve iyi d[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lm[FONT=&quot]üş[FONT=&quot] uluslararası[FONT=&quot] toplu tedbirlerle tamamlanmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] zorunlu olduğ[FONT=&quot]unda tamamı[FONT=&quot]yla aynı [FONT=&quot]g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]teyiz."
1931 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'e, Cumhuriyet Halk Partisi [FONT=&quot]Üçü[FONT=&quot]nc[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Kongresi karar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] gere[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ince b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n delegelerin imzalar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yla bir tutanak sunulmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "En B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]üğü[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]z! Yaln[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]unu bil ki azmin ve iraden nası[FONT=&quot]l her zaman bizimle ve bizimse sevgimiz, [FONT=&quot]sayg[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z ve kopmaz bağ[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z da her zaman senindir ve [FONT=&quot]seninledir."
1928 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Belç[FONT=&quot]ika El[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]isi Baron Louis Leclercq'in g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ven mektubunu kabul[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] ve Elç[FONT=&quot]i'nin sö[FONT=&quot]ylevine cevap konuş[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı.
1924 - Musul sorunuyla ilgili Türk-İngiliz heyetleri arasında, Haliç Konferansı diye adlandırılan görüşmeler başladı. 9 hazirana kadar sürecek görüşmelerden sonuç alınamayınca, konu Milletler Cemiyeti'ne götürüldü.
1921 - T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiye Bü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Millet Meclisinde, Fevzi ([FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]akmak) Paş[FONT=&quot]a ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]nda yeni icra Vekilleri Heyeti'nin se[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ilmesi.
1920 - T.B.M.M.'nde Damat Ferit ile arkadaşlarının yurttaşlıktan çıkarılmasına karar verildi.
1919 - [FONT=&quot] Atatürk'ün, sabah Samsun'a çıkışı.
Mustafa Kemal Paşa, karargahıyla beraber Samsun'a çıkarak Milli Mücadele'yi başlattı
Bandırma vapuru, sabah saat 6:00 sıralarında Samsun limanına girmiş, sandallar aracılığıyla arkadaşlarıyla beraber karaya çıkan Atatürk, askeri bando eşliğinde halk tarafından sevgi ile karşılanmıştır.
1919 - Mustafa Kemal lands in Samsun to start the national liberation movement on May 19, 1919.
1915 - Arıburnu'nda Türk tarafının sonuçsuz büyük taarruzu.
Liman Von Sanders’in 42 bin kişilik bir kuvvetle Arıburnu çıkarma noktasındaki Anzaklar’a yönelik başarısız saldırısı. Türkler 10 bin kayıp vererek geri çekildi. 19 Mayıs 1915 günü Çanakkale Savaşı’nın en kanlı günlerinden biri yaşanmıştır.
1915 - Kuzey Grubu Komutanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, kendine bağ[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]menlerle Arı[FONT=&quot]burnu do[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]usundan düş[FONT=&quot]mana, sabaha kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot] baskı[FONT=&quot]n [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]eklinde taarruzu (Bug[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] taarruzda Atatü[FONT=&quot]rk komutası[FONT=&quot]ndaki 19. Tü[FONT=&quot]men birliklerinin, d[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]man[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n sol yanı[FONT=&quot]na taarruz ederek birç[FONT=&quot]ok mevzileri ele ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]irmelerine karşı[FONT=&quot]n, cephedeki genel harek[FONT=&quot]â[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n tam geliş[FONT=&quot]ememesi nedeniyle bü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k bir baş[FONT=&quot]ar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] sa[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]lanamam[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]; saat 9.00 sı[FONT=&quot]ralar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda Kuzey Grubu Komutan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n emri ile taarruz durdurulmu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tur).[FONT=&quot][Kocatürk]
1915 - Dardanelles: Turkish counter-attack on Gallipoli.

Turkish forces mount a massive attack using 42,000 men but are repulsed. The Turkish counter-attack sought to drive the Australians and New Zealanders from ANZAC Cove. The attack failed and over 10,000 Turks were killed or wounded in their greatest disaster of the entire campaign.
Australian stretcher-bearer John Simpson Kirkpatrick is killed near Steele's Post.
İstiklâl Marşı
Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak
Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak.
O benim milletimin yıldızıdır parlayacak!
O benimdir, o benim milletimindir ancak!

Çatma, kurban olayım, çehreni ey nazlı hilal!
Kahraman ırkıma bir gül... ne bu şiddet, bu celâl?
Sana olmaz dökülen kanlarımız sonra helal.
Hakkıdır, Hakk'a tapan milletimin istiklal.

Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım;
Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım!
Kükremiş sel gibiyim, bendimi çiğner, aşarım.
Yırtarım dağları, enginlere sığmam, taşarım.

Garbın âfâkını sarmışsa çelik zırhlı duvar.
Benim iman dolu göğsüm gibi serhaddim var.
Ulusun, korkma! Nasıl böyle bir imânı boğar,
'Medeniyyet!' dediğin tek dişi kalmış canavar?

Arkadaş, yurduma alçakları uğratma sakın;
Siper et gövdeni, dursun bu hayâsızca akın.
Doğacaktır sana va'dettiği günler Hakk'ın,
Kim bilir, belki yarın, belki yarından da yakın.

Bastığın yerleri 'toprak' diyerek geçme, tanı!
Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı.
Sen şehid oğlusun, incitme, yazıktır, atanı.
Verme, dünyâları alsan da bu cennet vatanı.

Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda?
Şühedâ fışkıracak toprağı sıksan, şühedâ!
Cânı, cânânı, bütün varımı alsın da Hudâ,
Etmesin tek vatanımdan beni dünyâda cüdâ.

Rûhumun senden İlahî, şudur ancak emeli:
Değmesin ma' bedimin göğsüne nâ-mahrem eli!
Bu ezanlar-ki şehâdetleri dinin temeli-
Ebedî yurdumun üstünde benim inlemeli.

O zaman vecd ile bin secde eder -varsa- taşım.
Her cerîhamdan, İlâhî, boşanıp kanlı yaşım;
Fışkırır rûh-ı mücerred gibi yerden na'şım;
O zaman yükselerek arşa değer belki başım!

Dalgalan sen de şafaklar gibi ey şanlı hilâl!
Olsun artık dökülen kanlarımın hepsi helâl.
Ebediyyen sana yok, ırkıma yok izmihlâl;
Hakkıdır, hür yaşamış, bayrağımın hürriyet,
Hakkıdır, Hakk'a tapan milletimin istiklâl!
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul

20 MAYIS - MAY 20
Tarihte Bugün - Today in History
20Mayis1938.jpg


20 Mayıs 1938
Cumhurbaşkanı Atatürk, Mersin'de izcilerle
1938 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, saat 13.00'te Ankara'dan trenle Mersin'e geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, asker[FONT=&quot]î[FONT=&quot] birliklerin ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]it t[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]renini izlemesi ve geceyi Mersin'de Vali Kona[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]'nda ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]iri[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
1932 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'da Amerika B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]kel[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]isi General Sherrill ve Litvanya El[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]isi Jurgis Baltrusaitis'in g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ven mektupları[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kabul[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] ve El[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ilerin s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]ylevlerine cevap konu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mala[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı.
1928 - [FONT=&quot]Milletleraras[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] rakamları[FONT=&quot]n kullan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] hakkı[FONT=&quot]nda Kanun'un kabul[FONT=&quot]ü.
Afgan Kralı Amanullah Han'ın Gazi Mustafa Kemal'i Ankara'da ziyareti.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ankara'ya gelen Afganistan Kral[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Amanullah Han ve Krali[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e S[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]reyya'y[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] istasyonda kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]lamas[FONT=&quot]ı.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Afganistan Kral ve Krali[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]esi'yle beraber, Tü[FONT=&quot]rkiye Bü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Millet Meclisi'ndeki g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]meleri izlemesi ve İstikl[FONT=&quot]â[FONT=&quot]l Madalyası[FONT=&quot] tak[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ışı[FONT=&quot] t[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]reninde hazı[FONT=&quot]r bulunması.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Afganistan Kral[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Amanullah Han ve Krali[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e S[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]reyya ş[FONT=&quot]ereflerine Ankara Palasla verilen ziyafette konu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...Geleceğ[FONT=&quot]in y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ksek ufukları[FONT=&quot]ndan do[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]maya baş[FONT=&quot]layan g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ne[FONT=&quot]ş[FONT=&quot], as[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rlardan beri ı[FONT=&quot]st[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rap [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]eken milletlerin talihidir! Bu talihin art[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k bir daha siyah bulutlara b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nmemesi, milletlerin ve onları[FONT=&quot]n [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nderlerinin dikkat ve fedakâ[FONT=&quot]rl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]na ba[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]d[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r!"
1926 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Konya'dan trenle saat 10.00'da Boz[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k'e geliş[FONT=&quot]i. Boz[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Kereste Fabrikası[FONT=&quot]'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ziyareti ve konuş[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...Cumhuriyet h[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]metinin, namuslu, vatansever, cumhuriyet[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]i i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] adamları[FONT=&quot]na daima yard[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]mc[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] olacağı[FONT=&quot]na [FONT=&quot]şü[FONT=&quot]phe edilmemelidir!"
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]leden sonra Bozü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k'ten otomobille Bilecik'e geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ama doğ[FONT=&quot]ru Bursa'ya hareketi.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, akş[FONT=&quot]am Bursa'ya geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i. (Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n. Sabiha Gö[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]en'i[FONT=&quot] tanıması, 13 Haziran'a kadar kaldığı bu Bursa seyahatinde gerçekleşmiştir. O zamanlar 12-13 yaşlarında olan Sabiha Hanım, Atatürk'ün kaldığı -kendi evlerine kom[FONT=&quot]şu- köşke gelerek Atatürk'[FONT=&quot]ün elini [FONT=&quot]öpm[FONT=&quot]üş, okuma isteğinde olduğunu söylemi[FONT=&quot]ştir. Küçük Sabiha, konuşmas[FONT=&quot]ı ve iste[FONT=&quot]ğiyle Atatürk'[FONT=&quot]ün takdirini kazanm[FONT=&quot]ış; o günden itibaren Atatürk'[FONT=&quot]ün y[FONT=&quot]üksek himayelerine kavuş[FONT=&quot]arak manev[FONT=&quot]î[FONT=&quot] k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]fat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yla yan[FONT=&quot]ında bulunmuştur. [Kocatürk]
1920 - Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, vatana ihaneti ispatlanm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot] bulunan Damat Ferit [FONT=&quot]Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a ve arkada[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n vatanda[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k hukukundan ve milleti[FONT=&quot][FONT=&quot]miz arası[FONT=&quot]ndan [FONT=&quot]çı[FONT=&quot]kar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na dair 19.5.1920 tarihli B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k [FONT=&quot]Millet Meclisi karar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] bildiren genelgesi. [Kocatürk]
1919 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Samsun'dan Sadrazam Damat Ferit Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'ya telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "[FONT=&quot]İ[FONT=&quot]zmir'in Yunan askerleri tarafı[FONT=&quot]ndan iş[FONT=&quot]gali hadisesi, yak[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan temasta bulundu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]um milleti ve orduyu tasavvur [FONT=&quot]ve tasvir edilemeyecek derecede [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zm[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r. Ne millet ve ne ordu, mevcudiyetine karşı[FONT=&quot] yap[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lan bu haks[FONT=&quot]ız tecav[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ü [FONT=&quot]kabul etmeyecektir!"
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, İngilizlerin Samsun'a bir k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m asker çı[FONT=&quot]karmalar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] sebebiyle, bu gibi tecav[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zlerin men'i ile siyas[FONT=&quot]î[FONT=&quot] vaziyetten [FONT=&quot]gerektik[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e haberdar edilmesi hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda, Harbiye Nezareti'ne telgraf[FONT=&quot]ı.
[FONT=&quot]Samsun'da g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]revli İngiliz asker[FONT=&quot]î[FONT=&quot] temsilci Y[FONT=&quot]üzba[FONT=&quot]şı[FONT=&quot] Hurst'un, Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk ile b[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]lgedeki umum[FONT=&quot]î durum hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]mesi.[FONT=&quot] (Bu gö[FONT=&quot]rüş[FONT=&quot]menin 19 veya 21 May[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]sla yapı[FONT=&quot]lm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot] olması[FONT=&quot] ihtimali de vard[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r). [Kocatürk]
1919 - Milne Hattı
İtilâf devletleri tarafından Ege bölgesinde Yunanlıların işgal etmelerini öngördükleri bölge. İngiliz generalinin adı ile tanınır. Küçük Menderes nehri ağzından Aydın doğusu, Marmara gölü batısı, Soma doğusu, Ayvalık. kuzeyinde Edremit körfezine kadar çizilen hattın batışıdır. Yunanlılar bu hatta kadar Mondros barışına göre işgal edeceklerdi. Bu böyle olmadı. Yunanlılar 13 ay sonra bu hattı aştılar.
Kaynak: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Sözlüğü 1918-2000, M. Orhan Bayrak
İstanbul'da "İngiliz Muhipleri Cemiyeti"nin kuruluşu.
Yunan kuvvetlerinin Torbalı'yı işgali.
İstanbul'da, Üsküdar Doğancılar'da İzmir'in işgalini protesto mitingi.
1917 - Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, 4. Kolordu Komutanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]'ndan 20. Kolordu Ko[FONT=&quot]mutanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]'na atanan Albay İsmet (İ[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]) Bey hakkı[FONT=&quot]nda verdi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i ayrı[FONT=&quot]lış[FONT=&quot] sicili: "Cidd[FONT=&quot]î, faal, gayet zeki, y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ksek fikirli, astlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na ve savaş[FONT=&quot] ruhiyatı[FONT=&quot]na h[FONT=&quot]â[FONT=&quot]kim ve etkili, iyi bir g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]e [FONT=&quot]ve s[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ratli bir kavray[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]a sahip. Kolordu'nun her t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rl[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] ihtiyac[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] d[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot]nmekten ve sa[FONT=&quot]ğlamaya [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]maktan bir an uzak [FONT=&quot]kalmaz ve ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r. Askerî[FONT=&quot] bilgisi ve anlay[FONT=&quot]ışı[FONT=&quot] g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zel ve geni[FONT=&quot]ş; [FONT=&quot]do[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ru, kesin ve teredd[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ts[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]z karar sahibi, cesur ve ki[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]isel karar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yla hareket etmek kabiliyetine sahip. Ordu ve memlekette, [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerine alacağı[FONT=&quot] mü[FONT=&quot]him vatanî[FONT=&quot] gö[FONT=&quot]revlerde kendisinden b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k hizmetler beklenir."[FONT=&quot][Kocatürk]
1916 - Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, beraberindekilerle Kulp'tan Diyarbak[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r'a d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot] (Dicle k[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]pr[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] civar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda, 2. Ordu Kurmay Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Al[FONT=&quot]bay İsmet (İn[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]) Bey tarafı[FONT=&quot]ndan karşı[FONT=&quot]lanm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r.
Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Diyarbakı[FONT=&quot]r'da 2. Ordu Kararg[FONT=&quot]â[FONT=&quot]h[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'na giderek Ahmet İzzet Paş[FONT=&quot]a ile g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]mesi.
1915 - Turkish attacks at Anzac.
Mass Turkish attacks at Anzac lead to heavy Turkish losses.
The Australian 2nd Light Horse Brigade arrives as reinforcements.
1910 (Mayıs) - [FONT=&quot]Mustafa Kemal'in Mahmut Şevket Paşa'nın Kurmay Başkanı olarak Arnavutluk hareketlerinde bulunması.
1909 - Atatürk'ün, İstanbul'dan Selânik'e hareketi. [Kocatürk]
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul

21 MAYIS - MAY 21
Tarihte Bugün - Today in History
ata-69_k.jpg

21 Mayıs 1928
Gazi Mustafa Kemal, Orman Çiftliği’nin 3 ncü kuruluş yıldönümünde
Afgan Kralı Amanullah Han ve Eşi ile

[FONT=&quot]1938 - Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Mersin yak[FONT=&quot]ınlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda Viran[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ehir harabelerini gezmesi, tekrar Mersin'e d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, do[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]um y[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ld[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] kutlayan İ[FONT=&quot]ngiltere Kral[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]VI. [FONT=&quot]George'a te[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ekk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r telgrafı[FONT=&quot].
[FONT=&quot]1937 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, 19 Mayı[FONT=&quot]s 1937 g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] Ankara Stadyumu'nda yap[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lan t[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]ren nedeniyle milletin sevgi ve ba[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k duygular[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı [FONT=&quot]ileten i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]leri Bakan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ve C.H.P. Genel Sekreteri Şü[FONT=&quot]kr[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] Kaya'ya te[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ekk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...19 May[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n y[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ld[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]de Ankara Stadyumu'nda toplanan muhterem yurtta[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n [FONT=&quot]ve bilinç[FONT=&quot]li ve gü[FONT=&quot]rb[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]z gen[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]li[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]in y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ksek ve kalbî[FONT=&quot] hislerini bildiren telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k sevin[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]le ald[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m. Te[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ekk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r eder ve [FONT=&quot]T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] olmayan yü[FONT=&quot]kselme ve ilerlemesinde daima [FONT=&quot]ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lar dilerim."
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'da Genelkurmay Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Mareş[FONT=&quot]al Fevzi [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]akmak'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kabulü.
1932 - İngiliz Büyükelçisi George Clerk'in, Çankaya'da Atatürk'ü ziyareti ve İngiltere Krallığı adına General Aspinall-Oglander tarafından yazılan "Gelibolu Savaşı'nın Resmî Tarihi" adlı iki ciltlik İngilizce büyük eseri ithaf 11 olarak takdimi. (Bu eser, bugün Anıtkabir Atatürk Kitaplığı'nda bulunmaktadır). [Kocatürk]
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n boyunca Ç[FONT=&quot]ankaya'da k[FONT=&quot]üt[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]phanesinde ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı.
1930 - Türkiye ile Macaristan arasında Ankara’da Ticaret ve Seyrisefain Antlaşması imzalandı.
[FONT=&quot]1928 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Afganistan Kral[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Amanullah Han ve e[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]iyle beraber, öğ[FONT=&quot]leden sonra at yar[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] izlemesi.
1925 - Bursa'da yayınlanan Yoldaş gazetesi komünizm propagandası yaptığı gerekçesiyle kapatıldı; sahibi İbrahim Hilmi Bey ise İstiklal Mahkemesi'ne sevkedildi.
1923 - 1904 yılında Paris'te kurulan, Türkçe adıyla "Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği" FIFA, futbolun dünya çapında yetkili kurumudur. FIFA'nın Merkezi İsviçre'nin Zürih kentindedir.
1923 yılında kurulan Türkiye Futbol Federasyonu, o zamanki adıyla "Futbol Hey'et-i Müttehidesi" aynı yıl FIFA'ya başvurmuş ve 21 Mayıs 1923 tarihinde FIFA'nın 26. üyesi olmuştur. FIFA üyesi Türkiye, ilk milli maçını Cumhuriyetin ilanından üç gün önce 26 Ekim 1923 tarihinde İstanbul Taksim Stadı'nda Romanya'yla oynadı ve bu maç 2-2 sonuçlandı.
1920 - [FONT=&quot]Ahmet Anzavur'un Adapazarı'ndan İstanbul'a kaçışı.
Sultanahmet Meydanı'ndaki mitingde Hürriyet ve İtilaf Fırkası mensupları Rıza Tevfik, Şeyhülislâm Muştafa Efendi imzalanacak olan barış antlaşmasının ağır olduğunu ve kabul edilemeyeceğini dile getirdi.
[FONT=&quot]1919 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Samsun'dan Genelkurmay Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]'na, Samsun ve [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]evresindeki asayiş[FONT=&quot]sizli[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]in sebeplerini a[FONT=&quot]çı[FONT=&quot]kla[FONT=&quot]yan telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]tareke'den sonra b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n Rumlar, Yunanl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k [FONT=&quot]mill[FONT=&quot]î[FONT=&quot] emelleriyle her tarafta [FONT=&quot]şı[FONT=&quot]mard[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] gibi, bu havalide de Pontus hü[FONT=&quot]kü[FONT=&quot]metinin kurulmas[FONT=&quot]ı gibi bir safsata etraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda [FONT=&quot]toplanm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot] ve b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n Rum [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]eteleri, d[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zenli bir program alt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]da hemen tamamen siyas[FONT=&quot]î[FONT=&quot] bir ş[FONT=&quot]ekle dö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]m[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r[FONT=&quot]." [FONT=&quot](Ayn[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] telgraf 22.5.1919 tarihi ile Sadaret Makam[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'na da ç[FONT=&quot]ekilmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir). [Kocatürk]
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Samsun'dan Erzurum'da 15. Kolordu Komutan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] K[FONT=&quot]â[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m Karabekir[FONT=&quot] Paşa'ya şifreli bir telgraf göndererek görüşmek istediğini bildirdi: "Umum[FONT=&quot]î[FONT=&quot] durumumuzun almakta oldu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u vahim ş[FONT=&quot]ekilden pek elemli ve m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]teessirim. [FONT=&quot]Millet ve memlekete bor[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]lu oldu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]umuz en son vicdan[FONT=&quot]î[FONT=&quot] vazifeyi yak[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan m[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]terek [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]ma ile en iyi yerine getirmek m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]mk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n olacağı[FONT=&quot] kanaatiyle bu son memuriyeti kabul ettim. [FONT=&quot]Bir an evvel zat-[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]â[FONT=&quot]linize kavuş[FONT=&quot]mak arzusunday[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m..."
[FONT=&quot]Samsun'da bulunan [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]ngiliz askerî[FONT=&quot] temsilci Y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zba[FONT=&quot]şı [FONT=&quot]Hurst'un, İstanbul'da İngiliz Yü[FONT=&quot]ksek Komiseri Amiral Calthorpe'a raporu: "Kemal Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a 19 May[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s'ta buraya ula[FONT=&quot]şt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]. [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]edeki umumî[FONT=&quot] durum hakkı[FONT=&quot]nda kendisiyle g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]m."
[FONT=&quot]Sadrazam Damat Ferit Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, Samsun'a çı[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ışı[FONT=&quot] sebebiyle Atatü[FONT=&quot]rk'e ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] telgraf[FONT=&quot]ı.
Menemen ve Seydiköy'ün işgali.
İstanbul'da Darülfünûn'da görevli hocalar bir protesto mitingi düzenledi. Mitingde Halide Edip (Adıvar), Nakiye Hanım (Elgün) konuştu.
1916 - 2. Ordu Komutan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Ahmet izzet Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a ve Kurmay Başkan[FONT=&quot]ı [FONT=&quot]Albay İsmet ([FONT=&quot]İ[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]) Bey'in, 16. Kolordu Kararg[FONT=&quot]â[FONT=&quot]h[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'na gelerek Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü ziyareti.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]leden sonra 24. Alay'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] denetlemesi.
1915 - The Australian 3rd Light Horse Brigade arrives as reinforcements.
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul

22 MAYIS - MAY 22
Tarihte Bugün - Today in History

CevatPasaCOBANLI.gif

1919 Genelkurmay Başkanı Cevat Paşa (ÇOBANLI)
1938 - Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, akş[FONT=&quot]am[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeri, motorla Mersin k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda bir deniz gezintisi yapmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot].
1935 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]stanbul'da Hü[FONT=&quot]rriyet-i Ebediye Tepesi'ne giderek, burada yap[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lan asker[FONT=&quot]î[FONT=&quot] manevralar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] izlemesi[FONT=&quot].
1932 - Ağrı ayaklanmasına katılanların yargılanması sona erdi. 34 sanık hakkında idam cezası verildi.
1930 - TBMM'de Askeri Ceza Kanunu kabul edildi.
1928 - Afganistan Kral[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Amanullah Han ve Krali[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e S[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]reyya'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, akş[FONT=&quot]am Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]erefine ziyafeti.
1927 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, gece, göğ[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nde ve sol kolunda [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]iddetli a[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ile seyreden bir koroner spazm[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]irmesi (Bu durumun 3 gü[FONT=&quot]n sonra tekrarlamas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerine Berlin Tı[FONT=&quot]p Fakü[FONT=&quot]ltesi Dahiliye Klini[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i Direktö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] Prof. Dr. Kraus ile Mü[FONT=&quot]nih Tı[FONT=&quot]p Fak[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ltesi Dahiliye Klini[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i Direktö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] Prof. Dr. von Romberg Ankara'ya davet edilmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir[FONT=&quot]).[Kocatürk]
1926 - Emlak ve Eytam Bankası'nın kuruluşu.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Bursa'da Belediye'yi, Vil[FONT=&quot]â[FONT=&quot]yet'i ziyareti.
1922 - San Remo Konferansı kararları, TBMM'de reddedildi.
1921 - Mustafa Kemal Paşa'nın Doğu cephesi Komutanı Kazım Karabekir Paşa'ya telgrafı: "Enver Paşa'nın karşınıza gelmesi veyahut isim ve kıyafet değiştirerek Anadolu'ya girmeye teşebbüsü mümkündür. Bölgenizde müessir önlem alınması uygun olur."
1919 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Samsun'dan Sadaret'e raporu: "...Millet birlik olup h[FONT=&quot]â[FONT=&quot]kimiyet esası[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkl[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k duygusunu hedef alm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r."
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, İngilizlerin Hü[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]metin varlığı[FONT=&quot]na [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nem vermeksizin memleket i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]erisine kuvvetlerini sevk ettiklerine dair [FONT=&quot]Genelkurmay Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]'na telgrafı[FONT=&quot]: "...Bir gü[FONT=&quot]n, her tarafta [FONT=&quot]oldubittiler kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda kal[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n pek ziyade muhtemel oldu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]unu arz eylerim."
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, yanı[FONT=&quot]ndaki birka[FONT=&quot]ç[FONT=&quot] kurmay subay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], Samsun'da g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]revli baz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] İngiliz subaylar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yla b[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]lge asayi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rmesi.
[FONT=&quot]Sadrazam Damat Ferit Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, Samsun bö[FONT=&quot]lgesindeki asayi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] ile ilgili raporlar hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'e te[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ekk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r telgra[FONT=&quot]f[FONT=&quot]ı.[FONT=&quot][Kocatürk]
1919 - İstanbul'da gösteriler devam ediyor. Tıbbiye öğrencilerinin çağrısına koşan binlerce kişi işgali lanetleyerek, tüm halkı direniş için örgütlenmeye çağırdı. Mitingde Halide Edip (Adıvar), Münevver Saime ve Hayriye Melek konuştu.
Diyarbakır'da, İzmir'in işgalini ve Doğu'da bir Ermeni devleti kurulması tasarısını protesto mitingi.
Genelkurmay Başkanı Cevat Paşa'nın (ÇOBANLI), Yunanlıların bazı yerlerde silah teslim almaları üzerine İzmir ve civarına genelgesi: "Devletin Yunanlılara kaptıracak ne bir silahı, ne de fişeği vardır. Silah teslimi gibi zilletlere meydan bırakılmamasını ehemmiyetle ilave ederim.
Kadıköy'de yabancı işgallerini protesto mitingi.
Balıkesir'de Doğru Söz adlı işgallere karşı gazetelerin yayıma başlaması.
Yunanlıların Selçuk'u işgali.
1915 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]anakkale'de Cesarettepesi'nden Fuat (Bulca), Salih (Bozok) ve İbrahim Beylere mektubu: "Telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ald[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m. Duygu ve tebriklerinize te[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ekk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rler ederim. Buralarda bug[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ne kadar komuta etti[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]im kuvvetlerle yapt[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]m g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]revlere karşı[FONT=&quot] Kolordu, Ordu ve Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]komutanl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k tarafı[FONT=&quot]ndan g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]sterilen yü[FONT=&quot]ksek takdir cidden beni mahcup etmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir. Savaşı[FONT=&quot] y[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]netti[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]im yere "Kemalyeri", t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]menimin d[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]mandan geri aldığı[FONT=&quot] ve bu dakikada bulundu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]um yere "Cesarettepesi" isimlerini verdikleri gibi g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]m[FONT=&quot]üş[FONT=&quot] savaş[FONT=&quot] madalyas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan sonra altı[FONT=&quot]n liyakat sava[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] madalyası[FONT=&quot] da verdiler. Terfiim dahi konu oldu. Tabi[FONT=&quot]î[FONT=&quot] ben, terfi iç[FONT=&quot]in [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]mad[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]mdan "sı[FONT=&quot]ram geldi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i zaman" cevab[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] verdim."
1915 - Negotiations commence to arrange an armistice in order to bury the dead in no man's land.
1912 - Atatürk'ün Derne'de Aynımansur Karargâhı'ndan Kerim Bey (Abdülkerim Paşa)'e mektubu:
"... İstanbul'dan hareket tarihimiz olan 15 Ekim 1911'den bugüne kadar geçen 7-8 ay içinde size ancak bir iki ve pek kısa mektup göndermiştim. Bunların elinize geçip geçmediğini bilmiyorum." [Kocatürk]
1909 - Atatürk'ün, İstanbul'dan Selânik'e dönüşü.
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul
23 MAYIS - MAY 23
Tarihte Bugün - Today in History
image002.jpg

23 Mayıs 1926
Bursa'da 11. Tümen Karargahını ziyaret ederken
IzmirIsgaliSultanahmetMitingleri.bmp

İzmir'in işgali ve Sultanahmet mitingleri (23 Mayıs 1919 - 13 Ocak 1920)
[FONT=&quot]1938 - Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, bir sü[FONT=&quot]re Mersin Vali Kona[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]'nda istirahat edi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, [FONT=&quot]daha sonra portakal bah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]elerinde incelemelerde bulunma[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot].
[FONT=&quot]1935 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, sabah, Ka[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]thane'nin kuzey surlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda yapı[FONT=&quot]lan asker[FONT=&quot]î[FONT=&quot] manevraları[FONT=&quot] izlemesi.
Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, akş[FONT=&quot]am Kalam[FONT=&quot]ış[FONT=&quot] vapuruyla İ[FONT=&quot]stanbul'dan Yalova'ya gidi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
1928 - Türk Vatandaşlık Kanunu TBMM'de kabul edildi. Buna göre vatandaşlığın belirlenmesinde soy ya da kan bağı ilkesi esas alındı.
[FONT=&quot]1926 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Bursa'da 11. T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]men Kararg[FONT=&quot]â[FONT=&quot]h[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], daha sonra Osman Gazi T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rbesi'ni ziyareti ve t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rbenin bahç[FONT=&quot]esinde bir sü[FONT=&quot]re istirahat edi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
1920 - [FONT=&quot]TBMM ile Fransız Hükümeti arasında 20 günlük ateşkes anlaşması.
Çerkez Ethem, Sapanca ve Adapazarı'nı, Anzavur Ahmed'e bağlı kuvvetlerden geri aldı.
Çerkez Ethem'e bağlı birlikler Kuva-yı İnzibatiye'ye karşı zafer kazanarak önce Sapanca'yı ve Adapaza-rı'nı kurtardı.
Ankara'da, Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'le Fransa'nı[FONT=&quot]n Suriye Y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ksek Komiserli[FONT=&quot]ği Genel Sekreteri Robert de Caix baş[FONT=&quot]kanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]ndaki heyet [FONT=&quot]aras[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndaki gö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]melerin tamamlanmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ve 29/30 May[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s 1920 gece yar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan baş[FONT=&quot]lamak [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zere g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ney b[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]lgesinde 20 g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nl[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k ateş[FONT=&quot]kes anla[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] yap[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n karar alt[FONT=&quot]ına al[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nmas[FONT=&quot]ı. [Kocatürk]
1919 (23 Mayıs 1919-13 Ocak 1920) - Sultanahmet Mitingleri.
İzmir'in işgal edildiğinin duyulmasıyla birlikte, başta İstanbul olmak üzere tüm yurtta derin infial uyandı. Bunun üzerine İstanbul Sultanahmet Meydanı'nda bir dizi protesto mitingi yapıldı. Mitingleri "Karakol Cemiyeti" ve "Türk Ocakları" organize ediyordu. Bu mitinglerde Şair Mehmet Emin Yurdakul, Hamdullah Suphi Tanrıöver, Halide Edip Adıvar, Şüküfe Nihal gibi hatipler konuşmuştur. Sultanahmet mitingleri Anadolu direnişinin moral ve kadro kaynağı olmuşlardır.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ankara'da bulunan 20. Kolordu Komutan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Ali Fuat Paş[FONT=&quot]a'ya Samsun'a geldi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ini, kendisiyle daha s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] temasta bulunmak istedi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ini ve İzmir bö[FONT=&quot]lgesine dair alabile[FONT=&quot]ce[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i bilgiden haberdar edilmesini bildiren telgraf[FONT=&quot]ı.
Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, K[FONT=&quot]â[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m Karabekir Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'ya mitingler yap[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]larak İzmir'in iş[FONT=&quot]galinin protesto edilmesini isteyen telgrafı.
İzmir'in Yunanlılar tarafından işgalini protesto amacıyla "Sultan Ahmet Meydanı"nda büyük miting. Günlerdir ardarda yapılan mitinglerin en büyüğü Sultanahmet'te yapıldı. İki yüz bin kişinin katıldığı gösteride Mehmet Emin (Yurdakul), Halide Edip (Adıvar), Süleyman Sırrı ve bir çok konuşmacı halka seslendi. İşgal protesto edildi.
[FONT=&quot]1916 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]leden sonra 16. Kolordu Kararg[FONT=&quot]â[FONT=&quot]h[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'nda Kurmay Baş[FONT=&quot]kan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] İzzettin (Ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]lar) ve 2. Ordu Kurmay Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] İsmet (İn[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]) Beylerle askerî[FONT=&quot], siyasî[FONT=&quot] ve sosyal konular [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerinde uzun sohbeti.
[FONT=&quot]1915 - İtalya'nın İtilaf Devletleri yanında savaşa girmesi.[FONT=&quot]
Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'e, Almanya [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]mparatoru tarafı[FONT=&quot]ndan "Demir Ha[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]" ni[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]an[FONT=&quot]ı[FONT=&quot][FONT=&quot]verildi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]inin,5.OrduKomutanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]ncabildirilmesi[FONT=&quot] (Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'e bu ni[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]an[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n veriliş[FONT=&quot] tarihi, A.N.M., s. 126,127 ve K.A.B.K.Ö[FONT=&quot]., s. 101'de 10 Ocak 1916 olarak gö[FONT=&quot]sterilmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir. Oysaki Atatü[FONT=&quot]rk, Madam Corinne'e g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nderdi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i 27 Haziran 1915 tarihli kartta "Almanya'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n Demir Ha[FONT=&quot]ç[FONT=&quot] ni[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]an[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yla [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]d[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]llendirildi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ini" yazmaktadı[FONT=&quot]r).[FONT=&quot] [Kocatürk][FONT=&quot]
1915 - Italy declares war on Austria-Hungary.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst