Atatürk Günlüğü - Tarihte Bu Gün Atatürk Ne Yapmış ? ( Güncellenecektir )

ayser

Daimi Üye
Katılım
12 Aralık 2009
Mesajlar
6.699
Tepki
7.439
Puan
113
Yaş
69
Konum
Kartepe
gülümse ve şahmaran emeğiniz için size çok teşekkür ederim çok duygulandım :cicek:
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul
12 HAZİRAN - JUNE 12
Tarihte Bugün - Today in History
Haziran1919.jpg


Dokuzuncu Ordu Müfettişi Mustafa Kemal Paşa, Amasya'da (Haziran 1919)
1939 - 3645 sayılı kanunla İstanbul Elektrik, Tünel ve Tramvay İdaresi kuruldu.
1937 - [FONT=&quot]Atatürk'ün, modern çiftliklerini devlete bağışlaması.
Atatürk 12 Haziran 1937 sabahı Trabzon'dan İstanbul'a döndü.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, sabah 5.30'da İzmir vapuruyla Trabzon'dan [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]s[FONT=&quot]tanbul'a hareketi[FONT=&quot].
T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiye Bü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Millet Meclisi'nin, "[FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]iftliklerini hazineye bağış[FONT=&quot]lamas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] nedeniyle Atatü[FONT=&quot]rk'e Meclisin samim[FONT=&quot]î[FONT=&quot] hislerinin ve te[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ekk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rlerinin sunulması[FONT=&quot]" kararı.
1936 - Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'da Polonya Bü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]kel[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]isi Michel Sokol[FONT=&quot]nicky ve Bulgaristan B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]kel[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]isi Todor Christov'un g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ven [FONT=&quot]mektuplar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kabulü.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'da İran Elç[FONT=&quot]isi Halil Fahimi'yi kabul[FONT=&quot]ü.
1933 - Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n hazineye devredece[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i mallar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda, miras[FONT=&quot]çı[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n mahfuz hisselerini [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nleme amacı[FONT=&quot]yla 2307 say[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Kanun'un[FONT=&quot] T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiye B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Millet Meclisi'nde kabul[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]: "Gazi Mustafa Kemal Hazretlerinin, Meden[FONT=&quot]î Kanun'un 452. maddesi dairesindeki tasarruflar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], mahfuz hisseler hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndaki h[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]m[FONT=&quot]den m[FONT=&quot]üstesna olup bü[FONT=&quot]tün malları[FONT=&quot]nda muteberdir."
1932 - Hicaz Naibi Emir Faysal, Türkiye'yi ziyaret etti.
Atatürk'ün, Çankaya'da Hicaz Umumî Valisi Emir Faysal'ı kabulü, akşam Emir Faysal şerefine Çankaya'da verilen zi[FONT=&quot]yafette konu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı.
1930 - [FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, İstanbul'dan Ertuğ[FONT=&quot]rul yatı[FONT=&quot] ile Yalova'ya gidi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, yap[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lmakta olan köş[FONT=&quot]k yap[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ile ilgili bilgi almas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am [FONT=&quot]tekrar İ[FONT=&quot]stanbul'a d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü.
1926 - Yeniçeri Ocağı'nın yerine Eşkinci Askeri Teşkilatı'nın kurulmasına başlandı.
Genç Türkiye Cumhuriyeti'ni Avrupalılara tanıtmak amacıyla 'yüzer sergi' haline dönüştürülen Karadeniz Gemisi İstanbul'dan hareket etti. İsveç'e kadar gidip dönecek olan gemide yerli ürünler ve çeşitli sanat eserlerinin sergileneceği ve geminin uğradığı limanlarda halkın ziyaretine açılacağı açıklandı.
1925 - İstanbul Muallimler Cemiyeti kongresi yapıldı.
1924 - Türkiye'nin ilk sanatoryumu olan Heybeliada Sanatoryumu kuruldu.
1921 - Yunan taarruzu öncesinde, Yunan Kralı, Başbakanı ve Genelkurmay Başkanı İzmir'e geldi.
Atina'dan "İstanbul'a" sesleri arasında uğurlanan Kral Konstantin İzmir'e geldi.
Yunan Kralı Konstantin'in İzmir'e gelişi ve Anadolu'daki Yunan ordusuna bildirisi: "Askerler! Vatanın sesi beni yeniden sizin komutanınız olmaya çağırdı. Elen ülküsü için çarpışıyoruz. İleri!"
Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Diyarbakı[FONT=&quot]r'da bulunan [FONT=&quot]Ş[FONT=&quot]eyh Sunusî[FONT=&quot]'nin g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nderdi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i bayram tebri[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ine te[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ekk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r cevab[FONT=&quot]ı.
1919 - Mustafa Kemal Paşa, Havza'dan Amasya'ya geçti.
Mustafa Kemal Paşa'nın karargahı ile beraber Amasya'ya gelişi.
19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun'da başlayan Kurtuluş Savaşı'nın (Milli Mücadele)'nin ilk adımı,
12 Haziran 1919 tarihinde Mustafa Kemal'in Amasya'ya gelmesiyle devam etmiştir.
Kurtuluş mücadelesinin planları hazırlanmış, Erzurum Kongresi ve Sivas Kongresi'nin toplanmasına burada karar verilmiş, 22 Haziran 1919 tarihinde yayınlanan "Amasya Genelgesi" ile "Milletin İstiklâlini Yine Milletin Azim ve Kararı Kurtaracaktır" denilerek Milli Mücadele burada fiiliyata geçirilmiştir.
Atatürk Amasya'ya ilk kez 12.6.1919 tarihinde gelmiş ve Millî mücadelenin ilk Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'ni burada kurmuştur. Amasya kararları burada alınmıştır. Bu görüşmelerin yapıldığı binanın yıkılmış olması nedeniyle yerine Atatürk anıtı dikilmiştir. Amasya protokolü burada imzalanmıştır.
Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarının Amasya'da Saraydüzü kışlasında vatan için aldıkları 6 maddelik kararname. Sivas'ta ve Erzurum'da Kongreler toplanmasına, temsilcilerin seçim ile gelmesine, bu kararları M. Kemal Paşa, Rauf Orbay ve Kâzım Karabekir'in de içinde bulunduğu bir kurulun uygulamasına, cemiyetlerin serbestçe konuşmalarına, askeri ve mülki teşkilâtın devamına, savunmaya geçilmesine karar alındı. [FONT=&quot]Kaynak:Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Sözlüğü 1918-2000
1919 - Yunanlıların Bergama'yı işgali.
Alaşehir'de oluşturulan gönüllü müfreze ile Yunan kuvvetleri çarpıştı.
1919 - Atatü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, sabah Havza'dan hareketle [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]leden sonra [FONT=&quot]Amasya'ya geliş[FONT=&quot]i ve H[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]met Konağı[FONT=&quot] salonunda konu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot][FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "Hep beraber aziz vatan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ve bağı[FONT=&quot]ms[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı kurtarmak i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]c[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zle [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]aca[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]z!"
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Amasya'dan, annesi Z[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]beyde Han[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m'a kartı [FONT=&quot](Elden gö[FONT=&quot]nderilen ve Amasya foto[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]raf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]eren bu kartı[FONT=&quot]n [FONT=&quot]arkas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda "Valdem Z[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]beyde Han[FONT=&quot]ım'a" yaz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]d[FONT=&quot]ır; kartta tarih [FONT=&quot]yoktur). (Sö[FONT=&quot]z konusu kart, Selanik'te Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'ü[FONT=&quot]n do[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]du[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u evin bir odas[FONT=&quot]ın[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n duvarı[FONT=&quot]nda sergilenmektedir).[FONT=&quot]
İngiliz Y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zba[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Hurst'un İ[FONT=&quot]stanbul'da bulunan [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]ngiliz Yü[FONT=&quot]ksek Komiseri Calthorpe'a raporu: "Mustafa Kemal Trabzon ve Erzurum b[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]lgelerini ziyaret etmek istediğ[FONT=&quot]ini bildirdi."[FONT=&quot][Kocatürk]
1919 - Mustafa Kemal arrives in Amasya with his commanders after landing in Samsun on May 19 1919 to start the national liberation movement. The decision to hold the Erzurum Congress and Sivas Congress are made in Amasya during this period.
1917 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, sabah, Sekerat'tan hareketle Kumik'e u[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]rayarak Sü[FONT=&quot]phantepe'ye geliş[FONT=&quot]i, buradan Ç[FONT=&quot]anak[FONT=&quot]çı[FONT=&quot]'ya giderek Yarbay M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rsel (Baku) komutas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndaki 12. Tü[FONT=&quot]men'e ait bazı [FONT=&quot]alaylar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n tabur ve bö[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]klerini denetlemesi, onlara tatbikat yapt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], geceyi Ç[FONT=&quot]anak[FONT=&quot]çı[FONT=&quot]'da geç[FONT=&quot]iri[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
1913 - Sait Halim Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n -Mahmut Ş[FONT=&quot]evket Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]ld[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]l[FONT=&quot]üşü üzerine- Sadrazam olu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]u[FONT=&quot].
1911 - Atatürk'ün, Selanik'ten, İstanbul'da Genelkurmay Birinci Şube Müdürü Albay Pertev (Demirhan) Bey'e mektubu: "Beyefendi Hazretleri, ilişikte arz ve takdim ettiğim 'mesele'nin çözümünde bazı arkadaşlar arasında fikir ayrılığı oluştuğundan, zatıâlinizi rahatsız etme cesaretinde bulundum. Görüşleriniz ve yüksek kararınız, hepimizce inandırıcı olacağından esirgenmemesini rica ederim efendim." ("Beşinci Selanik Kolordusu Erkân-ı Harbiye Birinci Şube İkinci Kısmı'na memur Kolağası Mustafa Kemal" imzasıyla yazılan bu mektuba, Albay Pertev Bey'den gelen cevabın, Atatürk'ün görüşüne uygun olduğu görülmüştür). [Kocatürk]
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul
13 HAZİRAN - JUNE 13
Tarihte Bugün - Today in History
00912.JPG

Gazi Mustafa Kemal Fransa Temsilcisi Franklen Buyyon'la
(Franklin Bouillon - 1921)
Haziran1919.jpg


Dokuzuncu Ordu Müfettişi Mustafa Kemal Paşa, Amasya'da (Haziran 1919)
1937 - Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]iftliklerini hazineye ba[FONT=&quot]ğış[FONT=&quot]lamas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] nedeniyle mil[FONT=&quot]let ve Meclis ad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na kendisine te[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ekk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]eken Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]bakan [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]smet İnö[FONT=&quot]nü[FONT=&quot]'ye cevab[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...S[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]z konusu olan hediye, [FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ksek T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk milletine benim as[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l vermeyi düşü[FONT=&quot]nd[FONT=&quot]üğü[FONT=&quot]m he[FONT=&quot]diye karşı[FONT=&quot]sı[FONT=&quot]nda hi[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]bir k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ymete sahip de[FONT=&quot]ğildir. Ben, gerekti[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i zaman en bü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k hediyem olmak [FONT=&quot]üzere T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk milletine ca[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] vereceğ[FONT=&quot]im!"
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]iftliklerini hazineye ba[FONT=&quot]ğış[FONT=&quot]lamas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] nedeniyle T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiye Bü[FONT=&quot]yü[FONT=&quot]k Millet Meclisi'nin samim[FONT=&quot]î[FONT=&quot] hislerini ve te[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ek[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rlerini bildiren telgrafı[FONT=&quot]na cevabı[FONT=&quot]: "Yapı[FONT=&quot]lan bir vazifedir!"
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]zmir vapuru ile Trabzon'dan [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]stanbul'a geliş[FONT=&quot]i.
[FONT=&quot]Sabiha G[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]enin, kendi kulland[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] u[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]akla Bo[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]az'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n giri[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]inde, akrobasi hareketleri yaparak [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]zmir vapurunu kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]la[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], Atatü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]verteden gö[FONT=&quot]steriyi izlemesi.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, gece Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'nda -davet etti[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i- M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nir Nurettin Sel[FONT=&quot]çuk'un konserini izlemesi.
1930 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e'den motorla Beylerbeyi Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'na gidiş[FONT=&quot]i, akş[FONT=&quot]ama doğ[FONT=&quot]ru Boğ[FONT=&quot]azi[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]i'nde bir gezinti yapmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am S[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]rtma[FONT=&quot]ç[FONT=&quot] Mustafa'y[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]rmek [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zere [FONT=&quot]Ş[FONT=&quot]i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]li S[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]hhat Yur[FONT=&quot]du'na gidiş[FONT=&quot]i. (Doktorlar, S[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]rtma[FONT=&quot]ç[FONT=&quot] Mustafa'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n Hastane'den [FONT=&quot]çı[FONT=&quot]kt[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]ylemi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]lerdir[FONT=&quot]).[Kocatürk]
1928 - Türkiye Cumhuriyeti ile Düyun-ı Umumiye (Osmanlı Genel Borçları) alacaklıları arasında ödemeye ilişkin sözleşme imzalandı.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Dolmabahç[FONT=&quot]e Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'nda Y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ksek Askerî[FONT=&quot] [FONT=&quot]Şû[FONT=&quot]ra [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]yelerinden Cevat (Ç[FONT=&quot]obanl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]) ve Yakup Ş[FONT=&quot]evki (Suba[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]) Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]alarla, Kolordu Komutanlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan Ali Hikmet (Ayerdem) ve[FONT=&quot]Şükr[FONT=&quot]ü Naili (G[FONT=&quot]ökberk) Paşalar[FONT=&quot]ı kabul[FONT=&quot]ü
1926 - Atatürk'ün, sabah saat 8.00'de Bursa'dan hareketle Mudanya'ya, buradan da Karadeniz vapuruyla Bandırma'ya gelişi.
Atatürk'ün, Karadeniz vapurunda açılan gezici sergiyi ziyareti ve geminin hatıra defterine yazdıkları: "Sergi, başarıya ulaşmış bir eserdir. Bende gayet iyi izlenimler meydana getirdi. Sunuş tarzı çok iyidir. Hazırlayıcısını takdir ve tebrik ederim."
Atatürk'ün akşam Bandırma'dan Balıkesir'e gelişi.
1922 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Mill[FONT=&quot]î[FONT=&quot] M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]dafaa Vekili K[FONT=&quot]â[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m ([FONT=&quot]Ö[FONT=&quot]zalp) Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a ile be[FONT=&quot]raber Sarı[FONT=&quot]kö[FONT=&quot]y istasyonuna geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i ve vagonda Bat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Cephesi [FONT=&quot]Komutan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] İsmet Paş[FONT=&quot]a ile g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]mesi. (Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk, bu gö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]meyi takiben otomobille Adapa[FONT=&quot]zar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'na hareket etmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir[FONT=&quot]).
Atatü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n annesi Z[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]beyde Han[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m ve k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z karde[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i Makbule Han[FONT=&quot]ım'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]stanbul'dan Adapazarı[FONT=&quot]'na geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i[FONT=&quot].[FONT=&quot][Kocatürk]
1921 - Mustafa Kemal, Ankara'ya gelen Fransa Temsilcisi Franklin Bouillon ile görüştü.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]ndaki Tü[FONT=&quot]rk Heyeti ile Franklin Bouil[FONT=&quot]lon baş[FONT=&quot]kanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]ndaki Fransı[FONT=&quot]z Heyeti aras[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda Ankara'da g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]melerin baş[FONT=&quot]lamas[FONT=&quot]ı.
1920 - Yozgat'ta Çapanoğulları ayaklanması çıktı.
[FONT=&quot]İsyancılar, Köhne kasabasını bastı.
1919 - Havza'dan Amasya'ya geçen Mustafa Kemal, burada yaptığı konuşmada "Memleket elden gidiyor, çarığımızı giyip dağlara çıkmamız gerekecek" dedi.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, sabah, kendisini ziyaret eden Amasya heyetine [FONT=&quot]s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]yledikleri: "Ortada ittihatçı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k, [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]til[FONT=&quot]â[FONT=&quot]f[FONT=&quot]çı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k yoktur; memleket [FONT=&quot]meselesi vard[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r!"
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Amasya'dan, 17. Kolordu Komutan Vekili Albay Bekir Sami (G[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nsav) Bey'e telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...Bü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n Anadolu halk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], ba[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]ms[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in tek vü[FONT=&quot]cut olmu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tur. T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]m komutanlar, [FONT=&quot]valiler ve mutasarr[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]flar kutsal amac[FONT=&quot]ım[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]birli[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i yapmaya karar vermi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]lerdir. ...Sivas'ta bir kongre yap[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], kongreye tü[FONT=&quot]m vil[FONT=&quot]â[FONT=&quot]yetlerin delegelerinin kat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ile kuvvetli bir mill[FONT=&quot]î[FONT=&quot] merkez oluş[FONT=&quot]turulmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kararla[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r."
[FONT=&quot]Amasya Sultan Beyaz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]t Camii'nde Mü[FONT=&quot]ft[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] Abdurrahman K[FONT=&quot]â[FONT=&quot]mil Efendi'nin vaaz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "Yeg[FONT=&quot]â[FONT=&quot]ne kurtulu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]aresi halk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n do[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]rudan do[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ruya egemenli[FONT=&quot]ği eline almas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ve iradesini kullanmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]d[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r. Hep beraber Mustafa Kemal Paş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n etraf[FONT=&quot]ında toplanarak vatan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kurtaracağı[FONT=&quot]z!"[FONT=&quot][Kocatürk]
Dikili'nin Yunanlılar tarafından işgali.
1917 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, sabah, Ç[FONT=&quot]anak[FONT=&quot]çı[FONT=&quot]'dan hareket ederek Uzunmestan y[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]resine geliş[FONT=&quot]i, buradaki mevzii incelemesi, S[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]phan Tepesi'ne çı[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ışı[FONT=&quot], ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am Sekerat'a dö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü.
1891 - İstanbul Arkeoloji Müzesi ziyarete açıldı.
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul

14 HAZİRAN - JUNE 14
Tarihte Bugün - Today in History
Haziran1919.jpg


Dokuzuncu Ordu Müfettişi Mustafa Kemal Paşa, Amasya'da (Haziran 1919)
1938 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Savarona yat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan Cenevre'de bulunan Afet (İnan)'a mektubu: "...Tamamen iyile[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]me [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]midi ve ş[FONT=&quot]ans[FONT=&quot]ı [FONT=&quot]kuvvetlidir."
1937 - Hatay'ın Bağımsızlık Antlaşması TBMM tarafından onaylandı.
1936 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'da [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]in El[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]isi General Ho Yao-Tsu'yu Kabulü.
1935 - Ankara'da Dil, Tarih ve Coğrafya Okulu kurulmasına dair kanun teklifi kabul edildi.
Maden, Tetkik ve Araştırma Enstitüsü ve Etibank'ın kurulmasına dair kanunlar ile Diyanet İşleri Reisliği Teşkilatı'nın görevlerine ilişkin kanun TBMM'de kabul edildi.
Etibank Genel Müdürlüğü kuruldu.
Amortisman Sandığı Kanunu, Elektrik İşleri Etüt İdaresi Kanunu, Maden Tetkik Arama Enstitüsü Kuruluş Kanunu ve Etibank'ın kurulmasına ilişkin kanun kabul edildi.
1934 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]leden sonra Ankara Halkevi'ni ve Atl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Spor Kul[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]'n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] ziyareti.
1933 - [FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'da Polonya Elç[FONT=&quot]isi Potocki'nin g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ven mektubunu kabul[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] ve El[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]i'nin s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]ylevine cevap konu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı.
1932 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am Emir Faysal'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n verdi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i ziyafeti [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ereflen[FONT=&quot]dirmesi.
1926 - Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Paşa'ya İzmir'de suikastta bulunulacağı haber alındı. Suikast girişimini, Giritli Şevki, Vali Kazım Dirik'e ihbar etti. Suikast girişimi failleri Ziya Hurşit ve arkadaşları tutuklandı.
İzmir'de Mustafa Kemal Paşa'ya karşı suikast girişimi ortaya çıkarıldı. Girişim, suikast sonrasında, suikast planını gerçekleştirecek olanları Sakız adasına kaçıracak olan motorcunun ihbarı üzerine ortaya çıkarıldı.
Atatürk'ün, Balıkesir'de Cumhuriyet Halk Partisi'ni, Öğretmenler Birliği'ni, Belediye'yi, Türkocağı'nı ziyareti, akşam Belediye'de şereflerine verilen baloda bulunması. (Atatürk, 15 Haziran'da İzmir'de bulunmak üzere bugün Balıkesir'den hareket edeceği sırada İzmir Valisi'nden, İzmir'de kendisine karşı tertiplenen bir suikast girişiminin meydana çıkarıldığını bildiren ve hareketinin ertelenmesini rica eden bir telgraf almıştır. [Kocatürk]
Atatürk'e karşı, İzmir'de hazırlanan suikast girişiminin meydana çıkması (Suikast girişimini İzmir'de motorculuk işleriyle meşgul Giritli Şevki adında şahıs, İzmir Valisi Kâzım (Dirik) Bey'e haber vermiştir.
1925 - Cumhuriyet'in ilk şeker fabrikası, Alpullu'da üretime başladı.
1924 - Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]İç[FONT=&quot]i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]leri Bakanı[FONT=&quot] Recep (Peker) Bey'i ve Genelkurmay Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Fevzi (Ç[FONT=&quot]akmak) Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'y[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] makamlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda [FONT=&quot]ziyareti ve gö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]meleri.
1923 - Kadınlar Halk Fırkası kuruldu.
Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'da kendisine "hem[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ehrilik" belgesini getiren İstanbul Heyeti'ni kabul[FONT=&quot]ü.
1922 - [FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Adapazarı[FONT=&quot]'na geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i[FONT=&quot].
Mustafa Kemal Adapazarı'nda, annesi Zübeyde Hanım ile görüştü.
[FONT=&quot](Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk burada İ[FONT=&quot]stanbul'dan gelmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] olan annesi Z[FONT=&quot]übeyde Han[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m ve k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z karde[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i Makbule Han[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]mla g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]m[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r[FONT=&quot]).
1920 - Doğuda Milli Aşireti ayaklanması çıktı.
İzmit bölgesinde Kuvay-ı İnzibatiye'nin yenilgisi ve bazı birliklerin milli kuvvetlere katılması.
[FONT=&quot]Yozgat'ta Çapanoğulları ayaklanması çıktı.
Yozgat şehri Çapanoğullarının eline geçti. Şehrin eşrafından bazısı isyancılarla birlikte olmayı reddetti. Ayaklanmacılar İstanbul hükümetine bağlılıklarını bildirerek, Dürrizade'nin fetvasını hükümet binası önünde toplanan halka okuyarak, taraftar bulmaya çalıştı.
1919 - Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Amasya'dan Padi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ah'a telgraf[FONT=&quot]ı: "...İstanbul'da iken, milletin bu kadar kuvvetli ve az vakitte felâ[FONT=&quot]ketlerden bu derece uyan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k olduğ[FONT=&quot]unu tahayy[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]l edemezdim. ...E[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]er [FONT=&quot]zorlan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rsam g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]revimden istifa ederek [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nceden olduğ[FONT=&quot]u gibi Anadolu'da ve milletin sinesinde kalaca[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]m ve vatan[FONT=&quot]î[FONT=&quot] g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]revime bu kez daha a[FONT=&quot]çı[FONT=&quot]k ad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]mlarla devam edece[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]im."
1917 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, sabah, Sekerat'tan hareket ederek Yarbay Hamit Fahri komutas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndaki 48. Tü[FONT=&quot]men cephesine gidi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]meni denetlemesi, T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]men Karargâ[FONT=&quot]h[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'nda [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]le yemeğ[FONT=&quot]ini yedikten sonra Sekerat'a d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü.
1909 - Dernek kurma özgürlüğüne ilişkin ilk yasa olan ''İçtimaatı Umumiye Kanunu'' kabul edildi.
1839 - Jandarma Teşkilatı kuruldu. Teşkilatın ilk nizamnamesi olan Asakir-i Zaptiye Nizamnamesi yürürlüğe konuldu.
1826 - Yeniçeri Ocağı kaldırıldı ve Asakir-i Mansure-i Muhammediye kuruldu.
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul

15 HAZİRAN - JUNE 15
Tarihte Bugün - Today in History

Atatürk ve Sığırtmaç Mustafa (15 Haziran 1930)

ata-82_k.jpg


15 Haziran 1930
Yalova İskelesinde

ata-120_k.jpg


15 Haziran 1936
Ankara’da Gazi Orman Çiftliği Tren İstasyonu’nda çiçekle karşılanışı

1942 - Atatürk'ün Şişli'de oturduğu ev müze oldu.
1938 - Noter Kanunu kabul edildi.
Türkiye'nin şartları göz önüne alınarak Medeni Kanun'daki evlenme yaşı kadınlarda 15'e, erkeklerde 17'ye indirildi.
Amerika'daki Mark Twain Cemiyeti Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, resmini g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]ndermesi nedeniyle Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'e te[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ekk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r mektubu: "Zama[FONT=&quot]nı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]za, ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]mi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] devirlerin B[FONT=&quot]üy[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]skender, Jü[FONT=&quot]l Sezar ve [FONT=&quot]Napolyon'undan daha ş[FONT=&quot]anl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] bir isim b[FONT=&quot]ırakt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z. Askerî[FONT=&quot] ve si[FONT=&quot]vil deh[FONT=&quot]â[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n insanlı[FONT=&quot]k tarihi ü[FONT=&quot]zerinde derinden etkili ol[FONT=&quot]mu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tur."[FONT=&quot][Kocatürk]
1936 - 1931'den beri Cumhuriyet Halk Partisi genel sekreterliğini yapmakta olan Recep Peker, değişmez genel başkan Mustafa Kemal Atatürk tarafından görevinden alındı. Genel sekreterlik görevi Başvekil Sükrü Kaya'ya verildi.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, akş[FONT=&quot]am trenle Ankara'dan [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]stanbul'a hareketi.
1934 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]leden sonra Ankara Halkevi'ni ziyareti.
1933 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, akş[FONT=&quot]am[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeri atla, Ç[FONT=&quot]ankaya'dan istasyon'a kadar bir gezinti yapmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], buradan otomobille Marmara K[FONT=&quot]öş[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]'ne geliş[FONT=&quot]i, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'ya dö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot].
1930 - [FONT=&quot]S[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]rtma[FONT=&quot]ç[FONT=&quot] Mustafa'nı[FONT=&quot]n, Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Sarayı[FONT=&quot]'na giderek Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n elini ö[FONT=&quot]pmesi.
Türkiye Cumhuriyeti ilk dış kredisini aldı. Amerikan Yardım Bankası'ndan sağlanan kredinin 10 milyon dolar olduğu açıklandı.
1927 - İstanbul Emraz-ı Akliye ve Asabiye Hastanesi yani bugün ki Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi hizmete girdi.
1926 - [FONT=&quot]Gazi'ye İzmir'de suikast girişiminde bulunulması.
İzmir'de Mustafa Kemal Paşa'yı öldürmek isteyen bir suikastçı yakalandı.
Atatürk'e suikast girişimi elebaşları (Ziya Hurşit ve arkadaşları)'nın İzmir'de tutuklanması.
Atatürk'ün, Balıkesir'de Orduevi'ni ziyareti ve akşam saat 19.00'da İzmir'e hareketi.
1926 - Attempt to assassinate Atatürk is uncovered.
1924 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ankara'nı[FONT=&quot]n yeni Belediye Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Haydar (Yulu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]) Bey'i Ç[FONT=&quot]ankaya'da kabulü[FONT=&quot] ve ş[FONT=&quot]ehrin imarı[FONT=&quot] hakkı[FONT=&quot]nda gö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]mesi.
1923 - Yünsa Yünlü Sanayi Şirketi kuruldu. Firmanın, iplik ve kumaş üreteceği ifade edildi
1921 - Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, K[FONT=&quot]â[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m Karabekir'e telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...Teklifiniz [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerine Enver Paş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n bulundu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u yer ve faaliyetinden daima haberdar olmam[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n temini Ali Fuat Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'ya yaz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r."
1920 - 15. Kolordu Komutanlığı "Doğu Cephesi Komutanlığı" olarak adlandırıldı ve Kazım Karabekir Paşa komutanlığa atandı.
İsmet Paşa'nın idam kararını padişah onayladı.
[FONT=&quot]Mustafa Suphi'nin, Bak[FONT=&quot]û[FONT=&quot]'den Atatü[FONT=&quot]rk'e mektubu.
1919 - 9. Ordu K[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]taat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]fetti[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]li[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i ad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n yeni hazı[FONT=&quot]rlanan bir talimata gö[FONT=&quot]re 3. Ordu M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]fetti[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]li[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i ad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] almas[FONT=&quot]ı.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Amasya'dan, K[FONT=&quot]â[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m Karabekir'e telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "13. Kolordu'ya kald[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rma emri verilse bile bunu uygulama ve yerine getirmenin geciktirilmesi l[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zumunu Cevat Pa[FONT=&quot]şa'ya yazd[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m. H[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]metin her teklif ve m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]dahale kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda, direnme g[FONT=&quot]österemeyi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i cidden ü[FONT=&quot]zü[FONT=&quot]nt[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] verici ve [FONT=&quot]şa[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]rt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]c[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]d[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r."
[FONT=&quot]Harbiye Naz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]Ş[FONT=&quot]evket Turgut Paş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, Atatü[FONT=&quot]rk'e [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]stanbul'a davet sebebini a[FONT=&quot]çı[FONT=&quot]klayan telgraf[FONT=&quot]ı: "...[FONT=&quot]İ[FONT=&quot]ngilizler, İ[FONT=&quot]stanbul'a getirilmeniz hakk[FONT=&quot]ında istekte bulundular." [FONT=&quot](Ayr[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ca, aynı[FONT=&quot] gü[FONT=&quot]n Atatü[FONT=&quot]rk'e ç[FONT=&quot]ekilen ikinci bir telgrafla [FONT=&quot]İstanbul'a davetin H[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]met karar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] oldu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u bildirilmiş[FONT=&quot]tir). [Kocatürk]
Bergama'nın milli kuvvetler tarafından geri alınışı.
1917 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, sabah otomobille Sekerat'tan hareket ederek [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]leye doğ[FONT=&quot]ru Elaziz (Elaz[FONT=&quot]ığ[FONT=&quot])'e geliş[FONT=&quot]i, [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ehre bir saat uzakl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]kta Kafkas Ordular Grubu Komutanı[FONT=&quot] Ahmet İzzet Paş[FONT=&quot]a ve Elaziz (Elaz[FONT=&quot]ığ[FONT=&quot]) Valisi Mithat Bey taraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]lan[FONT=&quot]ışı[FONT=&quot] ve Grup Karargâ[FONT=&quot]h[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'na geliş[FONT=&quot]i. (Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk, Elaziz (Elaz[FONT=&quot]ığ[FONT=&quot])'de bulundu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rada, Baş[FONT=&quot]komutan Vekili Enver Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a, Grup Komutan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Ahmet [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]zzet Paş[FONT=&quot]a'ya bir telgraf [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ekerek Mustafa Kemal Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a ile beraber, kendisiyle buluş[FONT=&quot]mak [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zere Halep'e hareket etmelerini istemi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir). [Kocatürk]
1916 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n komuta ettiğ[FONT=&quot]i 16. Kolordu Kararg[FONT=&quot]â[FONT=&quot]h[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, Diyarbakı[FONT=&quot]r'dan Silvan'a nakli (2. Ordu Kararg[FONT=&quot]â[FONT=&quot]h[FONT=&quot]ı'nın Diyarbak[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r'da kurulması[FONT=&quot] [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerine, 16. Kolordu Kararg[FONT=&quot]â[FONT=&quot]h[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] bug[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n Silvan'a nakledilmiş[FONT=&quot], Atatü[FONT=&quot]rk de ertesi gü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] Diyarbakır[FONT=&quot]'dan ayr[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]larak Silvan'a gelmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir).
1915 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, 19 Tü[FONT=&quot]men Kurmay Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Binbaşı[FONT=&quot] İzzettin ([FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]lar) Bey hakkı[FONT=&quot]nda, r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]tbe y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]kselmesi i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]neri yaz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: [FONT=&quot]"Ciddi, geç[FONT=&quot]imli, muktedir, cesur, tecr[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]be kazanm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]. T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]men [FONT=&quot]Komutanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]'na aday olabilir."
1873 - Darüşşafaka kuruldu.
İstanbul'da yoksullar ve yetimler için yatılı lise olan "Darülşafaka" kuruldu.
1826 - Sultan II. Mahmut, Yeniçeri Ocağı'nı kaldırdı. Yerine ''Asakir-i Mansure-i Muhammediye'' adıyla yeni bir askeri teşkilat kuruldu. Bu olay Osmanlı tarihinde ''Vaka-i Hayriye'' (Hayırlı Olay) olarak anıldı.
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul

16 HAZİRAN - JUNE 16
Tarihte Bugün - Today in History

image002.jpg

16 Haziran 1926
Suikast girişimi sonrası İzmir’de
ata-109_k.jpg

16 Haziran 1934
İran Şahı Rıza Pehlevi ile Çankaya Köşkü’nde

r87.jpg

16 Haziran 1934
Atatürk with Shah Rıza Pahlavi of Iran in the Çankaya Palace
16Haziran1934.jpg

16 Haziran 1934
Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal, İran Şahı Rıza Pehlevi ile
16Haziran1928.jpg


16 Haziran 1928
Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal, İş Bankası İstanbul şubesinden çıkarken
1950 - Atatürk özendirmesiyle Türkçeleştirilmiş ezanın, eskiden olduğu gibi Arapça okunmasına dair kanun kabul edildi.
1938 - Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü kuruldu. Spor artık devlet denetiminde.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Savarona'da, Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]bakan Cel[FONT=&quot]â[FONT=&quot]l Bayar, D[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]leri [FONT=&quot]Bakan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Tevfik Rüş[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] Ara[FONT=&quot]ş[FONT=&quot], [FONT=&quot]İç[FONT=&quot]i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]leri Bakanı[FONT=&quot] [FONT=&quot]Şü[FONT=&quot]kr[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] Kaya ve daha sonra Maliye Bakan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Fuat Ağ[FONT=&quot]ral[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'y[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kabul[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] ve g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]mesi[FONT=&quot].
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Savarona yat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda, o g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n Balkan turuna [FONT=&quot]çı[FONT=&quot]kmak [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zere kullandığı[FONT=&quot] uç[FONT=&quot]akla Ye[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ilk[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]y'den Atina'ya u[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]acak olan Sabiha G[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]en'i kabulü[FONT=&quot] ve sö[FONT=&quot]yledikleri: "Birkaç[FONT=&quot] saat sonra senin b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k bir Balkan turuna [FONT=&quot]çı[FONT=&quot]kt[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ve T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk kadı[FONT=&quot]nl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı [FONT=&quot]g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]klerde ş[FONT=&quot]erefle temsil etti[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ini, b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n d[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nya radyolar[FONT=&quot]ı yay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]mlayacaklar, herkese duyuracaklar! ..Seni ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]irmeye gelmek isterdim G[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]en; ama ne yazı[FONT=&quot]k ki bacaklar[FONT=&quot]ımda, dizlerimde derman bulamadı[FONT=&quot]m. Ama bu s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]zlerime sak[FONT=&quot]ın [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lme! Balkan turun, hepimiz i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in hay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] olsun [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ocu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]um!"
1936 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ankara'dan İ[FONT=&quot]stanbul'a geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, akş[FONT=&quot]am[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeri motorla Florya'ya ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, geceyi burada ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]iri[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
1935 - Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]leye doğ[FONT=&quot]ru otomobille [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ubuk'a gidi[FONT=&quot]şi, burada [FONT=&quot]k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]sa bir s[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]re dinlendikten sonra Karag[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]l'e geliş[FONT=&quot]i, [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]le yeme[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ini burada yemesi; [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]leden sonra Melek[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ah k[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ne [FONT=&quot]u[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]rayarak Ankara'ya geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, Ke[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]i[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]ren k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r kahvesinde bir s[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]re dinlendikten sonra ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'ya d[FONT=&quot]ön[FONT=&quot]üşü.
1934 - İran Şahı Rıza Pehlevi'nin [FONT=&quot] Gazi Mustafa Kemal'i Ankara'da ziyareti.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, trenle Samsun'dan Ankara'ya gelen [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]ran [FONT=&quot]Ş[FONT=&quot]ah[FONT=&quot]ı R[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]za Pehlevi'yi istasyonda kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]lamas[FONT=&quot]ı
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, akş[FONT=&quot]am [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'da iran [FONT=&quot]Şah[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] R[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]za Pehlevi ş[FONT=&quot]erefine verdi[FONT=&quot]ği ziyafette konu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...Barış[FONT=&quot] i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]inde geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mekten ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ka ama[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] olmayan milletlerimizin, ayn[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] za[FONT=&quot]manda umum[FONT=&quot]î[FONT=&quot] bar[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]a hizmet etmeyi en [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]erefli ö[FONT=&quot]dev sayd[FONT=&quot]ıklar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na[FONT=&quot] şüphe yoktur."
1932 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]leden sonra ve ak[FONT=&quot]şam[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]st[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'da kü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]phanesinde ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı.
1928 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, İstanbul'da T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiye i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] Bankası[FONT=&quot] Yenicami [FONT=&quot]Ş[FONT=&quot]ubesi'ne geliş[FONT=&quot]i, binay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] gezerek ilgililerden bilgi al[FONT=&quot]ışı.
1926 - Mustafa Kemal Atatürk'ün İzmir'e yapacağı seyahati fırsat bilen eski İttihatçılar, Mustafa Kemal Atatürk'e karşı bir suikast hazırladı. Ziya Hurşit ve adamları Mustafa Kemal Atatürk'e, Gaffarzade Oteli yakınında silah ve bombalarla saldıracaklardı. Ancak suikastçilerin Sakız Adası'na kaçmasını sağlayacak motorcu Şevki korkuya kapılıp durumu Vali Kazım Dirik'e bildirdi ve aralarında birçok ünlü ismin de bulunduğu suikastçiler tutuklanıp, yargılandı. Bunların önderleri idam edildi.
Atatürk'ün, saat 9.30'da Soma'ya gelişi, istasyonda kısabir kalıştan sonra hareketi.
Atatürk'ün, Manisa'ya gelişi, otomobille istasyondan Vilâyet'e gidişi, Türkocağı heyetini kabulü, öğle yemeğini Vilâyetle yedikten sonra İnşaat Malzeme Fabrikası sergisini, Belediye'yi ve Cumhuriyet Halk Partisi'ni ziyareti.
Atatürk'ün, saat 16.00'da Menemen'e gelişi, bir saatlik ka*lıştan sonra hareketi.
Atatürk'ün, akşam İzmir'e gelişi ve halk tarafından coşku ile karşılanışı.
1925 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Viyana'dan gelen heykeltraş[FONT=&quot] Heinrich Krippl'e, yapaca[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot] heykel iç[FONT=&quot]in 1,5 saat sü[FONT=&quot]re ile model olmas[FONT=&quot]ı.
1924 - Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'da Almanya Elç[FONT=&quot]isi Rudolf Nadolny'nin g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ven mektubunu kabul[FONT=&quot]ü.
1920 - Mustafa Kemal Paşa'nın ilgililere ve Rus Sovyet Cumhuriyetine tebliğ edilmek üzere Kazım Karabekir'e yazısı: "..Talat, Cemal, Enver Paşaların Türkiye Büyük Millet Meclisi namına hiç bir siyasi teşebbüse girişmeye selahiyetleri olmadığının ve bizimle hiç bir mihabere ve münasebetlerinin bulunmadığının kendilerine tebliği heyeti vekile kararı gereğidir"
Yunanlıların Batı Cephesinde Köşke taarruzu ve cephenin düşmesi.
Ermenilerin Oltu'yu işgali.
[FONT=&quot]1919 - Yörük Efe Müfrezesi[FONT=&quot]'nin Malkoç köprüsüne baskını ve Yunan müfrezesinin imha edilişi.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Konya'da 2. Ordu M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]fetti[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i Cemal (Mersinli) Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'ya, İ[FONT=&quot]stanbul'da kurulan Kilikyal[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lar Cemiyeti hakk[FONT=&quot]ında bilgi isteyen telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "Bu heyetin merkezi nerede ve [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]yele[FONT=&quot]ri kimlerdir? Ne surette ili[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ki kural[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m?"
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Amasya'dan K[FONT=&quot]â[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m Karabekir'e, Konya'da Ordu m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]fetti[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i Cemal Paş[FONT=&quot]a ile yazış[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na dair bilgi veren telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...Cemal Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'ya verdiğ[FONT=&quot]im cevapta olupbittileri beklemek taraftar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] olmad[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ve fakat haz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] iyi ya[FONT=&quot]pabilmek i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in biraz zaman kazanmay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] uygun g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]rd[FONT=&quot]üğü[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ü [FONT=&quot]bildirdim." [Kocatürk]
1917 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] Elaziz (Elaz[FONT=&quot]ığ[FONT=&quot])'de ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]irmesi.
1916 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Kurmay Baş[FONT=&quot]kan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] İzzettin (Ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]lar) Bey'le beraber sabah otomobille Diyarbak[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r'dan Silvan'a hareketi, saat 17.00'da Silvan'a geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul

17 HAZİRAN - JUNE 17
Tarihte Bugün - Today in History

image002.jpg

17 Haziran 1934
Ankara’da bir törende
1938 - Sermayesinin tamamı devlet tarafından verilmek suretiyle kurulan 'İktisadi Teşekküllerin Teşkilatı ile İdare Murakebeleri Hakkında Kanun' TBMM'de kabul edildi.
[FONT=&quot]1936 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Baş[FONT=&quot]bakan İsmet İ[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]'yle beraber Florya'da yaya bir gezinti yapmas[FONT=&quot]ı.
1935 - Türkiye'de şeker üretimini rasyonel hale getirmek amacıyla İş Bankası, Ziraat Bankası ve Sümerbank'ın ortaklığıyla Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. kuruldu. Bazı kaynaklarda 6 Temmuz 1935'te kurulduğu belirtilen 22 milyon Türk Lirası sermayeli şirkete mevcut 4 şeker fabrikasının (Alpulu, Uşak, Eskişehir, Turhal) bağlandığı açıklandı.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Genelkurmay Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ziyareti ve Mare[FONT=&quot]şal [FONT=&quot]Fevzi Ç[FONT=&quot]akmakla g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]mesi.
[FONT=&quot]1934 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, İran Ş[FONT=&quot]ah[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] R[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]za Pehlevi ş[FONT=&quot]erefine İsmet Paş[FONT=&quot]a taraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan verilen öğ[FONT=&quot]le yemeğ[FONT=&quot]inde bulunmas[FONT=&quot]ı.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]leden sonra Ankara'da İran Ş[FONT=&quot]ah[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] R[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]za Pehlevi ile asker[FONT=&quot]î[FONT=&quot] birliklerin, izcilerin ve okullar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n kat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ld[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]it [FONT=&quot]t[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]renini izlemesi.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am Ankara Palas'ta İran Ş[FONT=&quot]ah[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] R[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]za Pehlevi [FONT=&quot]şerefine D[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]leri Bakanı[FONT=&quot] Tevfik R[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] (Ara[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]) Bey taraf[FONT=&quot]ından verilen ziyafette bulunması.
1932 - Türkiye Turing ve Otomobil Kulübü ile Milliyet gazetesince ilk kez düzenlenen otomobil yarışı, İstinye- Zincirlikuyu arasında yapıldı.
[FONT=&quot]1930 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ertuğ[FONT=&quot]rul yat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yla [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]stanbul'dan Yalova'ya gidi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
1926 - Kadıköy Su Şirketi devletleştirildi.
[FONT=&quot]1922 - Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Adapazarı[FONT=&quot]'ndan İzmit'e geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
1921 - Koçkiri Ayaklanması bastırıldı. Liderlerden Alişan ve arkadaşları teslim oldu.
Sivas, Erzincan ve Tunceli yöresinde, adını ayaklanan Koçgiri aşiretinden alan ve 3.5 ay süren ayaklanma, Türk ordusu tarafından bastırıldı.
[FONT=&quot]Ahmet İ[FONT=&quot]zzet Paş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, Atatü[FONT=&quot]rk'e, Harbiye Naz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kabul [FONT=&quot]etti[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ini bildiren telgraf[FONT=&quot]ı.
[FONT=&quot]1920 - İngiliz Y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ksek Komiseri Amiral J. de Robeck'in, Lord Curzon'a yazı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...Mustafa Kemal'in askerleri Gebze'ye kadar geldi. Haydarpa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a ve [FONT=&quot]Ü[FONT=&quot]sk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]dar'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], Kemalistlerin basma[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan korkuyoruz."
[FONT=&quot]1919 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Amasya'dan K[FONT=&quot]â[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m Karabekir'e mill[FONT=&quot]î[FONT=&quot] birlik gereğ[FONT=&quot]ine dair telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...Anadolu'ya ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]imden ş[FONT=&quot]imdiye kadar en [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ok [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nem verdiğ[FONT=&quot]im taraf, milletin gelece[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]inin ve hayat hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n ancak millî[FONT=&quot] birlikle kurtar[FONT=&quot]ılaca[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] anlamak ve bunun i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in her [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]it siyas[FONT=&quot]î[FONT=&quot] ve ki[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]isel ihtiraslardan uzak ve [FONT=&quot]yaln[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z milleti hü[FONT=&quot]r ve m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]stakil yaş[FONT=&quot]atmaya y[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nelik ö[FONT=&quot]rg[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, yani M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]dafaa-i Hukuk-u Milliye'nin her buca[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]a var[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ncaya kadar yay[FONT=&quot]ılmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] esasları[FONT=&quot]nı[FONT=&quot] haz[FONT=&quot]ırlamak oldu. [FONT=&quot]Ö[FONT=&quot]vmeye değ[FONT=&quot]er ki, her tarafta gerek askerî[FONT=&quot] gerek mü[FONT=&quot]lk[FONT=&quot]î[FONT=&quot], sizin gibi ayn[FONT=&quot]ı fikir ve d[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot]ncede arkadaş[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]ma ve ö[FONT=&quot]nderlikle[FONT=&quot]riyle her taraftan ald[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]m telgraflar milletin bu ihtiyac[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] duydu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]unu ve birlik halinde bu i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]e eylemli olarak baş[FONT=&quot]lad[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]nı ispat ediyor."
[FONT=&quot]İstanbul'da [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]ngiliz Yü[FONT=&quot]ksek Komiseri Amiral Calthorpe'un, Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n geri [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]a[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in Hariciye Nezareti'ne m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ra[FONT=&quot]caat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] (Amiral Calthorpe, bu iste[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ini 6 Haziran 1919'da Har[FONT=&quot]biye Nezareti'ne bildirmiş[FONT=&quot]ti. Hariciye Nezareti'ne bug[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nk[FONT=&quot]ü [FONT=&quot]ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]vurusunu 2 Temmuz 1919'da bir kere daha yineleyecektir).[FONT=&quot] [Kocatürk]
Yunan kuvvetlerinin Menemen'de katliam yapmaları.
Damat Ferit Paşa'nın Paris Barış Konferansı'na, Osmanlı Devleti'nin barış isteklerini bildiren muhtırası.
[FONT=&quot]1917 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, sabah, Ahmet İzzet Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'ya beraber Elaziz (Elaz[FONT=&quot]ığ[FONT=&quot])'den otomobille Diyarbak[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r'a hareketi, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeri Diyarbakı[FONT=&quot]r'a geliş[FONT=&quot]leri ve bü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k t[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]renle karşı[FONT=&quot]lanmalar[FONT=&quot]ı.
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul
Tarihte Bugün - Today in History
18Haziran1936.jpg


18 Haziran 1936
Cumhurbaşkanı Atatürk, Başbakan İsmet İnönü'yü Yeşilköy Hava Alanı'ndan Ankara'ya uğurlarken
r102.jpg

18 Haziran 1936
Yeşilköy’de Başbakan İsmet İnönü'yü Ankara’ya yolcularken
ata-121_k.jpg

18 Haziran 1936
Başbakan İsmet İnönü Türk Hava Yolları uçağının yanında Atatürk ile beraber

18Haziran1936Yesilkoy.jpg


Cumhurbaşkanı Atatürk, Başbakan İsmet İnönü ile birlikte Yeşilköy Hava Alanı'nda
(18 Haziran 1936)
18Haziran1922.jpg


Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Paşa, İzmit'te Claude Farrere'i karşılarken
(18 Haziran 1922)
1941 - Treaty of Friendship Between Germany and Turkey
1936 - Recep Peker'in CHP Genel Sekreterliği görevinden alınmasından sonra Başbakan İsmet İnönü'nün yayınladığı bir genelgeyle, İçişleri Bakanlığı ile parti genel sekreterliği birleştirildi. Bunun yanısıra illeri valilerine de partinin il başkanlığı görevi verildi. Bu parti ile devletin içice geçmesi ve bütünleşmesi yolunda önemli bir adım oldu.
Şükrü Kaya CHP genel sekreteri oldu.
Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, u[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]akla Ankara'ya dö[FONT=&quot]necek olan [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]smet İnö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]'y[FONT=&quot]ü [FONT=&quot]Ye[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ilk[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]y Hava Alanı[FONT=&quot]'ndan uğ[FONT=&quot]urlamas[FONT=&quot]ı.
1935 - Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ankara'da Kı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lay Genel Merkezi'ni ziyareti ve [FONT=&quot]ilgililerden ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]malar hakkı[FONT=&quot]nda bilgi alışı.
Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, saat 21.00'de Cel[FONT=&quot]â[FONT=&quot]l Bayar'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n evine gidi[FONT=&quot]şi, gece [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'ya dö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü.
1934 - II. Dil kurultayı Dolmabahçe Saray'ında toplandı.
Liman İşlerinin Hükümetçe İdaresine İlişkin Kanun TBMM'de kabul edildi.
Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiye Bü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Millet Meclisi Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] K[FONT=&quot]â[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m ([FONT=&quot]Ö[FONT=&quot]zalp) Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]ran [FONT=&quot]Ş[FONT=&quot]ah[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] R[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]za Pehlevi [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]erefine evinde [FONT=&quot]dü[FONT=&quot]zenledi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]le yeme[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]inde bulunmas[FONT=&quot]ı, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am [FONT=&quot]Ş[FONT=&quot]ah'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n İran El[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ili[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i'nde verdiğ[FONT=&quot]i ziyafeti [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ereflendirmesi.
1933 - Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]leye doğ[FONT=&quot]ru, atla [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'dan S[FONT=&quot]öğü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]'ne, oradan da Gazi Orman [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]iftli[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i'ne kadar bir gezinti yapma[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı.
Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, gece saat 02.30'da atla Gazi Orman Ç[FONT=&quot]iftli[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i ya[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]hye k[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ne gidiş[FONT=&quot]i, sabahleyin otomobille [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]iftli[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]e [FONT=&quot]d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü.
1932 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Genelkurmay Ba[FONT=&quot]şkanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ziyareti ve Mare[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]al [FONT=&quot]Fevzi Ç[FONT=&quot]akmakla g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]mesi.
1927 - Hukuk Usulü Muhakemelerine İlişkin Kanun kabul edildi.
1926 - Atatürk'ün, İzmir'de Bornova Ziraat Mektebi'ni ve Türkocağı'nı ziyareti.
Atatürk'ün, İzmir suikast girişimi hakkında Anadolu Ajansına demeci: "...Alçak girişimin, benim şahsımdan ziyade mukaddes Cumhuriyetimize ve onun dayandığı yüksek ilkelerimize yönelmiş bulunduğuna şüphe yoktur. Benim naçiz vücudum bir gün elbet toprak olacaktır; fakat Türkiye Cumhuriyeti sonsuza dek yaşayacaktır!"
1922 - "Küçük Mecmua" adlı dergi, Ziya Gökalp tarafından Diyarbakır'da çıkarılmaya başlandı
(33 sayı çıkan dergi, 5 Mart 1923'e kadar yayımına devam etti).
Atatü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, İzmit'te Claude Farrere ile g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]mesi ve Fran[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z edibi ş[FONT=&quot]erefine verilen [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ay ziyafetinde konu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...Tü[FONT=&quot]rkiye halk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], as[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rlardan beri hü[FONT=&quot]r ve m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]stakil yaş[FONT=&quot]am[FONT=&quot]ış [FONT=&quot]ve ba[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]ms[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] hayat gere[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i saym[FONT=&quot]ış[FONT=&quot] bir milletin kahraman [FONT=&quot]evl[FONT=&quot]â[FONT=&quot]tlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]d[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r. Bu millet ba[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]ms[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ktan uzak yaş[FONT=&quot]amam[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r, [FONT=&quot]ya[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ayamaz ve yaş[FONT=&quot]amayacakt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r."
Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, İzmit'te Vakit gazetesi muhabirine umum[FONT=&quot]î vaziyet hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda demeci: "...Ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]en sene [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]nebolu'yu bombard[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]man etmiş[FONT=&quot]lerdi; bu sene de Samsun'u. Bu gibi canavar[FONT=&quot]ca hareketler, milletin vatanı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ve bağı[FONT=&quot]ms[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] savunma yolundaki azim ve iman[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kuvvetlendirmden ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ka bir netice has[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l etmez." [Kocatürk]
1920 - Fransızlar, Zonguldak'ı işgal etti ve 20 günlük mütareke sona erdi.
1919 - Mustafa Kemal Paşa, Anadolu ve Rumeli milli teşkilatının birleştirilmesi hakkında bir genelge yayınladı.
Atatü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Amasya'dan, Edirne'de bulunan I. Kolordu Komutan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Albay Cafer Tayyar Bey'e telgrafı[FONT=&quot]: "...Ba[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]ms[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k [FONT=&quot]gayesinin elde ediliş[FONT=&quot]ine kadar tamamiyle milletle birlikte, fedak[FONT=&quot]â[FONT=&quot]rane [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]aca[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]ma mukaddesat[FONT=&quot]ım nam[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na yemin ettim. Art[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k benim i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in Anadolu'dan hi[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]bir yere gitmemek kesindir."
Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Erzurum Valisi M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nir (Akkaya) Bey'in g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]revinden al[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerine Dahiliye Nezareti'ne -Vali'nin yerinde b[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rak[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n uygun olaca[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ve istifa etmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] dahi olsa ka[FONT=&quot]bul edilmemesini isteyen- telgrafı. [Kocatürk]
İstanbul hükümeti Redd-i İlhak ve benzeri derneklerin faaliyetlerini yasakladı.
Midyat'ta ayaklanmaya kalkışan Ali Batı'nın girişimi bastırıldı.
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul

19 HAZİRAN - JUNE 19
Tarihte Bugün - Today in History

19Haziran1936.jpg


19 Haziran 1936
Cumhurbaşkanı Atatürk, Florya'da

1938 - [FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Savarona yat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda Romanya Kral[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]II. [FONT=&quot]Carol'u ka[FONT=&quot]bul[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] ve g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]mesi.
1937 - [FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Sakarya motoruyla [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]stanbul'dan Yalova'ya ge[FONT=&quot]li[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
1934 - Ankara Halkevi’nde İran Şahı onuruna ilk Türk operası ‘Özsoy’ oynandı.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, akş[FONT=&quot]am Ankara Halkevi'nde, [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]ran [FONT=&quot]Ş[FONT=&quot]ah[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Rı[FONT=&quot]za Pehlevi ile beraber -onun [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]erefine oynanan- "[FONT=&quot]Ö[FONT=&quot]zsoy" operas[FONT=&quot]ın[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] izlemesi.
1933 - Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, akş[FONT=&quot]am[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeri atla Gazi Orman [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]iftli[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i y[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]resinde bir gezinti yapmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], geceyi Marmara K[FONT=&quot]öş[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]'nde ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]irmesi.
1932 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeri K[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ıç[FONT=&quot] Ali Bey'in evine geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'ya dö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü
1926 - Mustafa Kemal, İzmir gezisini izleyen Anadolu Ajansına ünlü sözlerinin yer aldığı demecini verdi:
''Benim naçiz vücudum bir gün elbet toprak olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır.''
1925 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, akş[FONT=&quot]am [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'da, Prag Elç[FONT=&quot]isi Vas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]f ([FONT=&quot]Çı[FONT=&quot]nar) Beyi kabulü.
1922 - Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Claude Farrere'le beraber İ[FONT=&quot]zmit'ten Adapazar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'na hareketi ve istasyonda konu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...Bu yü[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zle memleketi ger[FONT=&quot]çek neticeye kavu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]turaca[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]za [FONT=&quot]şü[FONT=&quot]p[FONT=&quot]heniz olması[FONT=&quot]n!"
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]zmit'ten ayrı[FONT=&quot]lı[FONT=&quot]rken mutasarr[FONT=&quot]ıfa veda telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...Kurtuluş[FONT=&quot] ve ba[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]ms[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]cadelemizde [FONT=&quot]önemli bir yer [FONT=&quot]i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]gal eden İzmit'ten pek duygulu olarak d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]yorum."
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n Claude Farrere ile Adapazar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'na geliş[FONT=&quot]i, ziyaretleri ve öğ[FONT=&quot]le yeme[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ini burada[FONT=&quot] yemeleri.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]zmit-Adapazar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] yolunda Vakit gazetesi Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mu[FONT=&quot]harriri Ahmet Emin (Yalman)'e umum[FONT=&quot]î[FONT=&quot] vaziyet hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda[FONT=&quot] demeci:".. .Orduda mevcut pek y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ksek manev[FONT=&quot]î[FONT=&quot] kuvvet, da[FONT=&quot]yan[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]ma, azim ve iman, [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]evk ve ne[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]e [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ok defalar g[FONT=&quot]özleri[FONT=&quot]mi sevin[FONT=&quot]ç[FONT=&quot] yaş[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yle dolduracak derecede tesir bı[FONT=&quot]rakmaktad[FONT=&quot]ır."
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]Ö[FONT=&quot]mer Sezai (Madra) Bey'e mektubu: "Annemle gö[FONT=&quot]nderdi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]iniz mektubu ve zarf i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]indeki hesap pusulas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ald[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m. [FONT=&quot]Üç[FONT=&quot] sene i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]inde anneme g[FONT=&quot]österdi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]iniz yü[FONT=&quot]ksek insanl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k ve yard[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ayr[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yla [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]rendim. [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ok te[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ekk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r ederim. Sizde korunan ikibin liradan bir m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ddet daha İstanbul'da kalmak mecburiyetinde bulunan k[FONT=&quot]ız karde[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]im [FONT=&quot]Makbule Han[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m'la halam ve di[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]er akraban[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]inmelerini [FONT=&quot]sa[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]lamak ü[FONT=&quot]zere, temmuz ba[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]ndan itibaren k[FONT=&quot]ız karde[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]im [FONT=&quot]Makbule Hanı[FONT=&quot]m'a ayl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]z lira vermenizi rica ederim." [Kocatürk]
1920 - Doğu cephesi Kumandanlığına tayin edilen Kâzım Karabekir, Erzurum'dan ayrıldı.
1919 - Milli kuvvetlerin Bergama'yı boşaltarak çekilmesi.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ankara'dan Amasya'ya gelen Ali Fuat Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a ve Rauf Bey'le g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]mesi.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, K[FONT=&quot]â[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m Karabekir'e, Rauf (Orbay) Bey ve Ali Fuat Paş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n Amasya'ya bug[FONT=&quot]ün geldiklerini bildiren telgraf[FONT=&quot]ı.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Amasya'dan, 17. Kolordu Komutan Vekili Albay [FONT=&quot]Bekir Sami (G[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nsav) Bey'e telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "Pontus Cumhuriyeti [FONT=&quot]kurmak amac[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yla yap[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lmakta olan haince [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]malar zararsı[FONT=&quot]z hale getirildi. ...D[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nyadaki genel gidi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]at ve durum, Tü[FONT=&quot]rk [FONT=&quot]ulusunun bağı[FONT=&quot]ms[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k ve kurtuluş[FONT=&quot]unun lehinedir."
1917 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, sabah, Ahmet [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]zzet Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'ya beraber Diyarbak[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r'dan Halep'e hareketi.
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul
20 HAZİRAN - JUNE 20
Tarihte Bugün - Today in History
ata-6_k.jpg

20 Haziran 1907
Mustafa Kemal, Kolağası (Kıdemli Yüzbaşı) rütbesine terfi ettiği gün

1938 - ‘Dağ Başını Duman Almış’ marşı Gençlik ve Spor Bayramı marşı olarak kabul edildi.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Hatay sorunu nedeniyle Savarona yat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda Genelkurmay Baş[FONT=&quot]kan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Mare[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]al Fevzi [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]akmak'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n da kat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]d[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]rtbu[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]uk saat sü[FONT=&quot]ren Bakanlar Kurulu ola[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]an[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]st[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] top[FONT=&quot]lant[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na baş[FONT=&quot]kanl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k edi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i
1937 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeri Baltac[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ve Millet [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]iftliklerine gidi[FONT=&quot]şi, [FONT=&quot]ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am Yalova'daki k[FONT=&quot]öş[FONT=&quot]ke d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü.
[FONT=&quot]Ü[FONT=&quot]rd[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n Kralı[FONT=&quot] Abdullah'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, 30 Mayı[FONT=&quot]s - 8 Haziran 1937 tarihleri aras[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiye'ye yaptığı[FONT=&quot] ziyaret nedeniyle Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'e [FONT=&quot]te[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ekk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r mektubu.
1935 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'da Ç[FONT=&quot]ekoslovakya El[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]isi Karel Halla'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ven mektubunu kabul[FONT=&quot]ü.
1934 - Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, İran Ş[FONT=&quot]ah[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] R[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]za Pehlevi ile beraber trenle Ankara'dan Eski[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ehir'e hareketi.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Dü[FONT=&quot]nya Uyu[FONT=&quot]şturucu Maddelerle Mü[FONT=&quot]cadele Cemiyeti Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Richmond P. Holison'a -Cenevre'de imza[FONT=&quot]lanan "Uyu[FONT=&quot]şturucu maddelerin ü[FONT=&quot]retim ve da[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ın[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rla[FONT=&quot]ma S[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]zle[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mesi"nin yı[FONT=&quot]ld[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nü[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ü nedeniyle- mektubu: "...Tü[FONT=&quot]rkiye Cumhuriyeti h[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]kü[FONT=&quot]meti, kendi ü[FONT=&quot]lkesi i[FONT=&quot]çinde uyu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]turucu maddeleri kontrol i[FONT=&quot]çin daha [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ok yasaklay[FONT=&quot]ıc[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]önlem[FONT=&quot]ler ald[FONT=&quot]ığı gibi T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiye'nin d[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nyadaki yasad[FONT=&quot]ışı[FONT=&quot] uyu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]turucu madde ticaretine merkez olu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]turmas[FONT=&quot]ı ihtimalini de kesin [FONT=&quot]olarak ortadan kald[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rm[FONT=&quot]ışt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r. Ve Tü[FONT=&quot]rkiye bu gayeye eri[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mek [FONT=&quot]i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in samimî[FONT=&quot] olarak [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]alış[FONT=&quot]maktan asla vazge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]meyecektir"
1933 - Maarif Vekaleti üniversitede Cumhuriyeti ve devrimleri genç kuşaklara öğretecek bir İnkılâp Enstitüsü açılmasını karar altına aldı.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]leden sonra Balgat k[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] y[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]resindeki kaz[FONT=&quot]ıla[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] izlemesi.
1932 - [FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, binası[FONT=&quot] yanan Fenerbah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Spor Kulü[FONT=&quot]b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]'ne 500 lira bağış[FONT=&quot]ta bulunmas[FONT=&quot]ı.
1931 - Sakarya Köprüsü ulaşıma açıldı.
1930 - İran sınırından geçen eşkıya çetelerinin kışkırtması sonucu Zeylan bucağında ayaklanmalar başladı.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ertuğ[FONT=&quot]rul yat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ile Yalova'dan İ[FONT=&quot]stanbul'a d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü.
1928 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Dolmabahç[FONT=&quot]e Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'nda Paris Bü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]kel[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]imiz Fethi (Okyar) Bey'i kabul[FONT=&quot]ü.
1927 - Tarım Okulları kurulmasını öngören kanun kabul edildi.

Memurların Maaş Kanunu kabul edildi.
1926 - Mustafa Kemal'e İzmir'de suikast girişimiyle ilgili tutuklamalar devam ediyor; eski Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası lider kadrosundan Ali Fuat (Cebesoy) tutuklandı; Kazım Karabekir Paşa da 22 Haziran günü tutuklandı.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]zmir'de "Suikast'ı[FONT=&quot] Lanetleme Heyeti"ne hitab[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...Ben ö[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rsem, soylu milletimizin beraber y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]d[FONT=&quot]üğü[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]z [FONT=&quot]yoldan asla ayr[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lmayaca[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]na eminim; bununla m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]sterihim! Düş[FONT=&quot]manlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z, d[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot]nebildikleri iğ[FONT=&quot]ren[FONT=&quot]ç[FONT=&quot] [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]arelere istedikleri [FONT=&quot]kadar giri[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]sinler. Onları[FONT=&quot]n bo[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]azlanm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]cas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na hareketleri bizim ink[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]â[FONT=&quot]p ateş[FONT=&quot]imizi s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nd[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]remez!"
1925 - İstanbul'da Velid Ebuzziya, Fevzi Lütfü (Karaosmanoğlu) ve bazı gazeteciler tutuklandılar; Doğu İstiklal Mahkemesi'nde yargılanmak üzere Diyarbakır'a götürüldüler.
1922 - Claude Farrere'in, T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiye Bü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Millet Meclisi Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kanl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]'na İzmit'ten telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "Fransa'ya pek acele d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nmek mecburiyetinde bulundu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]umdan h[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r İzmit topra[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]ndan B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Millet Meclisi'ne ve onun Reisine en i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ten sayg[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] su[FONT=&quot]narken acele ve ş[FONT=&quot]erefli bir barış[FONT=&quot] dilediğ[FONT=&quot]imi arz eylerim." [Kocatürk]
1920 - Yunan taarruz emri verildi.
Çerkez Ethem kuvvetleri Yozgat Ayaklanması'nı bastırmak üzere Ankara'dan yola çıktı.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Sovyet Rusya Dış[FONT=&quot]i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]leri Komiseri [FONT=&quot]Çi[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]erin'in 3.6.1920 tarihli mektubuna cevabı[FONT=&quot]:
"..Biz batı[FONT=&quot] emperyalistlerine kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot] yaln[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z kurtuluş[FONT=&quot] ve bağı[FONT=&quot]ms[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] korumakla yetinmiyoruz. Ayn[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] zamanda batı[FONT=&quot] emperyalistlerinin kuvvetleri ve mal[FONT=&quot]û[FONT=&quot]m olan her vas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]talar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yla T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk milletini em[FONT=&quot]peryalizme vası[FONT=&quot]ta olarak gö[FONT=&quot]rmek istemelerine m[FONT=&quot]â[FONT=&quot]ni oluyoruz. Bu suretle b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n insanlığ[FONT=&quot]a hizmet etti[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]imize inan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yo[FONT=&quot]ruz."
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, ilgililere ve Sovyet H[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k[FONT=&quot]û[FONT=&quot]meti'ne bildirilmek [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ze[FONT=&quot]re K[FONT=&quot]â[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m Karabekir'e yaz[FONT=&quot]ıs[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...Talâ[FONT=&quot]t, Cemal, Enver Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Millet Meclisi ad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na hi[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]bir siyas[FONT=&quot]î[FONT=&quot] giri[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]imde bu[FONT=&quot]lunmaya yetkileri olmad[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n ve bizimle hi[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]bir haberle[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]me ve ili[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kileri bulunmad[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n kendilerine bildirilmesi, Vekiller Heyeti karar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] gereğ[FONT=&quot]idir."
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Batı[FONT=&quot] cephesini denetlemek [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zere ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am, Anka[FONT=&quot]ra'dan Eski[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ehir'e hareketi. [Kocatürk]
1919 - Amasya'da askeri komutanların Kemal Paşa Başkanlığında toplanması.[FONT=&quot]
Amasya'da başlayan görüşmelere Ali Fuat Paşa (Cebesoy), Rauf Bey (Orbay) ve Refet Bey (Bele) de katıldı. [FONT=&quot]
Üç gün devam eden Amasya görüşmeleri tamamlandı. Sonunda vatanın tehlikede olduğuna dair dikkate çekilen Amasya Tamimi yayınlandı. Buna göre Sivas'ta bir milli kongre toplanması yolunda karar alındı.
Kurtuluş mücadelesinin planları hazırlanmış, Erzurum Kongresi ve Sivas Kongresi'nin toplanmasına burada karar verilmiş, 22 Haziran 1919 tarihinde yayınlanan "Amasya Genelgesi" ile "Milletin İstiklâlini Yine Milletin Azim ve Kararı Kurtaracaktır" denilerek Milli Mücadele burada fiiliyata geçirilmiştir.
Mustafa Kemal'in, Amasya'dan gönderdiği genelge ile, milli kuvvetleri bir gaye ve bir teşkilat çevresinde toplamak amacıyla Sivas Kongresi'ni toplamaya çağırması.
1919 - Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Posta ve Telgraf Umum M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]d[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rl[FONT=&quot]üğü[FONT=&quot]'n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Redd-[FONT=&quot]i [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]lhak ve Mü[FONT=&quot]dafaa-i Hukuk-u Milliye Cemiyetlerinin telgraf[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ekilmemesi emri [FONT=&quot]üzerine Amasya'dan Sadaret'e, Harbiye Nezareti'ne, valiliklere, kolordulara, Posta ve Telg[FONT=&quot]raf Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]d[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rl[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]klerine genelgesi: "...Milletin sesini bo[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]arak yasal hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] istemekten menetmeye ve vatanı[FONT=&quot]n mahv[FONT=&quot]ına sebep [FONT=&quot]olmaya y[FONT=&quot]önelik bu emri hiç[FONT=&quot]bir namuslu telgraf [FONT=&quot]memurunun yerine getirece[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ini [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]mit etmem; fakat b[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]yle bir namussuzlu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]a c[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ret edecek olanlar olursa derhal divan-[FONT=&quot]ı [FONT=&quot]harplere gö[FONT=&quot]nderilmesini ve durumdan bilgi verilmesini em*rederim."
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Amasya'dan Posta ve Telgraf Umum M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]d[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rl[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ğü[FONT=&quot]'ne telgrafı[FONT=&quot]: "Posta ve Telgraf Umum M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]d[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rl[FONT=&quot]üğü[FONT=&quot]'n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n telgrafhanelere M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]dafaa-i Hukuk-u Milliye ve Redd-i İ[FONT=&quot]lhak Cemiyetleri taraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan verilecek telgraflar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ekilmemesi hakkı[FONT=&quot]nda bir emir verdi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ini haber aldı[FONT=&quot]m. Bu emrin hemen geri al[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]narak milletin itimat ve g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]venine zerre kadar zarar getirilmemesi gere[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ini arz etmeyi vicdan vazifesi kabul etti[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]imi bildiririm."[FONT=&quot][Kocatürk]
Milli kuvvetlerin Nazilli'yi geri almaları.
Yunan kuvvetlerinin Bergama'yı ikinci kez işgali.
1919 - Mustafa Kemal Pasha meets nationalist commanders in Amasya and issues first resistance proclamation.

Mustafa Kemal calls for the Congress of Sivas (held September 1919) by issuing his "Amasya Circular" (preparatory work for the Sivas Congress is done during the Erzurum Congress which began on July 23 1919).
1907 - Mustafa Kemal'in rütbesinin "Kolağası" -kıdemli Yüzbaşı'lığına- yükseltilmesi.
Sene-i mezkûre eylülü gayesinde arıza-i vücudiyelerinden naşi atik 3 ncü Ordu'ya nakledilmişlerdir.
Kaynak:
1907 - Mustafa Kemal is promoted to the rank of "Kolağası" (Senior Major).
1884 - Mülkiye Mühendis Mektebi kuruldu.
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul
21 HAZİRAN - JUNE 21
Tarihte Bugün - Today in History
21Haziran1936.jpg

21 Haziran 1936
Cumhurbaşkanı Atatürk, Florya'da küçük Ülkü ile
21Haziran1936Florya.jpg

21 Haziran 1936
Cumhurbaşkanı Atatürk, Florya'da küçük Ülkü ile
1938 - Türkiye Milletler Cemiyeti'ne bir nota verdi. Notada Türkiye'nin Hatay'daki Milletler Cemiyeti Komisyonu ile ilişkilerini kestiği bildirildi.
Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Savarona yat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda, kulland[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] u[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]akla Balkan tu[FONT=&quot]runu tamamlayarak bug[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n Ye[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ilk[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]y'e inen Sabiha G[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]en'i kabulü[FONT=&quot] ve s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]yledikleri: "Gö[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]en, d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nd[FONT=&quot]üğü[FONT=&quot]ne sevindim. Beni [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ok mutlu etti[FONT=&quot]ğini biliyor musun bu yapt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]klar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda? Ka[FONT=&quot]ç g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nd[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r d[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nya ajansları[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] dikkatle izliyorum. Hepsi [FONT=&quot]senden uzun uzun sitayi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]le bahsediyorlar. T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk gen[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]lerini, [FONT=&quot]T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]erefle temsil ettin [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ocu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]um. Bu, benim i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in en b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k[FONT=&quot]â[FONT=&quot]fat sayı[FONT=&quot]lı[FONT=&quot]r!"
1936 - Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]leden sonra Florya'da bir sandal gezintisi yaparak yirmi dakika kadar k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rek [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ekmesi.
1934 - Soyadı Kanunu kabul edildi.
Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşayan her Türk gencinin adıyla birlikte bir soyadı kullanmasını zorunlu kılan Soyadı Kanunu TBMM'de kabul edildi. Halkı soyadı almaya teşvik etmek için gazeteler çeşitli öneri listeleri yayınlamaya başladı.
Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, İran [FONT=&quot]Ş[FONT=&quot]ahı[FONT=&quot] R[FONT=&quot]ıza Pehlevi ile beraber Eskiş[FONT=&quot]ehir'de[FONT=&quot] [FONT=&quot]Hava Meydan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Mektebi'ni gezmesi, Afyon'da Kolordu Ka[FONT=&quot]rarg[FONT=&quot]â[FONT=&quot]h[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'nı[FONT=&quot] ziyareti ve daha sonra Uş[FONT=&quot]ak y[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nü[FONT=&quot]nde hareketi [FONT=&quot].
1933 - Legislation on surnames is passed.
Law requiring all citizens to adopt family names is passed (effective January 1 1935).
1932 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]leden sonra atla S[FONT=&quot]öğü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]'ne doğ[FONT=&quot]ru bir gezinti yapmas[FONT=&quot]ı.
Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, gece Ankara Halkevi'nde amat[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r "Bulgar Bale Toplulu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u"nun gö[FONT=&quot]sterisini izlemesi.
1927 - Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kanunu, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edildi.
1923 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n,-28 [FONT=&quot]Ş[FONT=&quot]ubat 1923 tarihli kararla-kendisine verilen "hem[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ehrilik" unvanı[FONT=&quot] nedeniyle İstanbul Belediyesi'ne te[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ekk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r yazı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...Bu vesile ile tabi[FONT=&quot]î[FONT=&quot] hem[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ehrili[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i ile ö[FONT=&quot]v[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nd[FONT=&quot]üğü[FONT=&quot]m İstanbul'un, artı[FONT=&quot]k hak edilmiş[FONT=&quot] mesut bir hayat devresi i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]inde hü[FONT=&quot]r ve mesut yü[FONT=&quot]kselmesini bekleyerek b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k, k[FONT=&quot]üçü[FONT=&quot]k b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n halkı[FONT=&quot]na en s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]cak ve samimi ö[FONT=&quot]zlemlerimin ulaş[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] rica ederim."
1920 - Mustafa Kemal, Eskişehir'de Ali Fuat (Cebesoy) ile görüştü.
[FONT=&quot]1920 (21 - 22) - Boulogne Konferansı toplandı.
1921 - Zonguldak Fransızlardan boşaltılırken, Adapazarı da Yunan kuvvetlerinden geri alındı.
Adapazarı'nın Kurtuluşu.
Adapazarı'nın Kuvayı Milliyeciler tarafından Yunanlıların elinden alınışı.
Zonguldak'ın kurtuluşu.
Fransızların Zonguldak'ı boşaltmaları.
1920 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ankara'dan Eski[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ehir'e geliş[FONT=&quot]i, cephede temas[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], Ali Fuat Paş[FONT=&quot]a ve İstanbul'dan Ankara'ya gelmekte olan Albay Sel[FONT=&quot]â[FONT=&quot]hattin Adil Bey'le g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]mesi.
[FONT=&quot]Yunan Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]bakan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Venizelos'un demeci: "Yunanlı[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n iler[FONT=&quot]lemesi, Mustafa Kemal'i itibardan düşü[FONT=&quot]recektir(!)"
1919 - Amasya Tamimi yayınlandı.
Amasya'da askeri komutanların Kemal Paşa Başkanlığında toplanması.[FONT=&quot]
Üç gün devam eden Amasya görüşmeleri tamamlandı. Sonunda vatanın tehlikede olduğuna dair dikkate çekilen Amasya Tamimi yayınlandı. Buna göre Sivas'ta bir milli kongre toplanması yolunda karar alındı.
Kurtuluş mücadelesinin planları hazırlanmış, Erzurum Kongresi ve Sivas Kongresi'nin toplanmasına burada karar verilmiş, 22 Haziran 1919 tarihinde yayınlanan "Amasya Genelgesi" ile "Milletin İstiklâlini Yine Milletin Azim ve Kararı Kurtaracaktır" denilerek Milli Mücadele burada fiiliyata geçirilmiştir.
Mustafa Kemal'in, Amasya'dan gönderdiği genelge ile, milli kuvvetleri bir gaye ve bir teşkilat çevresinde toplamak amacıyla Sivas Kongresi'ni toplamaya çağırması.
1919 (21-22) - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, yaveri Cevat Abbas (G[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rer) Bey'e Amasya Genelgesi'ni dikte etmesi ve gece, Ali Fuat Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a, Rauf Bey ve Samsun'dan gelen Refet (Bele) Bey ile g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]erek genelgeyi onlara da imza ettirmesi.[FONT=&quot][Kocatürk]
1919 - Mustafa Kemal, İstanbul'da bulunan tanınmış kişilere (Abdurrahman Şeref, Reşit Akif Paşa, Seyit Bey, Halide Edip (Adıvar), Kara Vasıf, Nafia Nazırı Ferit Paşa, Sulh ve Selamet Fırkası Başkanı Ferit Paşa, Cami (Baykut), Ahmet (Rıza)) gönderdiği mektupta "Artık İstanbul Anadolu'ya hakim değil, tabi olmak mecburiyetindedir" dedi.
1919 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, İstanbul'da bulunan baz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] tan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot] kimselere (Abdurrahman [FONT=&quot]Ş[FONT=&quot]eref, Reş[FONT=&quot]it Akif Paş[FONT=&quot]a, Ahmet İzzet Paş[FONT=&quot]a, Halide Edip, Kara Vas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]f, Ahmet Rı[FONT=&quot]za, Seyit Bey, Ferit (Tek) Bey, Ferit Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a, Cami Bey) Amasya'dan mektup g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nderek, onları[FONT=&quot] Millî[FONT=&quot] M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]cadele'ye davet etmesi: "Art[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]stanbul Anadolu'ya hâ[FONT=&quot]kim değ[FONT=&quot]il, tâ[FONT=&quot]bi olmak mecburiyetindedir!" "Size d[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]en fedakâ[FONT=&quot]rl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k pek bü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]kt[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r!" "Millî[FONT=&quot] gaye elde edilinceye kadar [FONT=&quot]â[FONT=&quot]cizleri Anadolu'dan ve milletin sinesinden ayr[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lmayaca[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]m ve bu noktada sonuna kadar bir millet ferdi gibi [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]aca[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] millete karşı[FONT=&quot] mukaddesatı[FONT=&quot]m namı[FONT=&quot]na s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]z verdim ve hiç[FONT=&quot]bir kuvvet bu mill[FONT=&quot]î[FONT=&quot] azme mani olamayacakt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r!"
1919 - Harbiye Naz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]Ş[FONT=&quot]evket Turgut Paş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, 15. Kolordu Komutan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] K[FONT=&quot]â[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m Karabekir'e -Mustafa Kemal Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n yerine- 3. Ordu M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]fetti[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]li[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i'ne vekâ[FONT=&quot]leten atanma teklifi.
1919 - Mustafa Kemal Pasha meets nationalist commanders in Amasya and issues first resistance proclamation.

Mustafa Kemal calls for the Congress of Sivas (held September 1919) by issuing his "Amasya Circular" (preparatory work for the Sivas Congress is done during the Erzurum Congress which began on July 23 1919).
[FONT=&quot]1916 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n. Kurmay Baş[FONT=&quot]kan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]İzzettin Bey ve bir k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m karargâ[FONT=&quot]h mensupları[FONT=&quot]yla akş[FONT=&quot]am[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeri Silvan'da, at [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerinde, kasabanı[FONT=&quot]n etrafı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] dola[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı.
1915 - Seddülbahir'de Fransızlarla Kerevizdere Muharebesi.
Çanakkale savaşları içerisinde Kerevizdere muharebesi başladı.
1915 - [FONT=&quot]French capture of trenches at right of Helles.
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul
22 HAZİRAN - JUNE 22
Tarihte Bugün - Today in History
22Haziran1934.jpg


22 Haziran 1934
Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal, İzmir'de İsmet İnönü ile birlikte
ata-111_k.jpg


22 Haziran 1934
İran Şahı Rıza Pehlevi ile Bornova Ziraat Okulu’ndan çıkarken

22Haziran1919.jpg

Amasya Genelgesi’nin kalemi alındığı Amasya Saraydüzü Kışlası
(22 Haziran 1919)
1937 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Yalova'da -iste[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerine- Yalova Kaplı[FONT=&quot]cas[FONT=&quot]ı [FONT=&quot]Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]hekimi Dr. Nihat Re[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]at Belger taraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan muayenesi (bu muayenede dikkate de[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]er bir bulgu tespit edilmemi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir[FONT=&quot]). [Kocatürk]
1934 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]ran [FONT=&quot]Ş[FONT=&quot]ah[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] R[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]za Pehlevi ile U[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ak'ta top[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]u k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]tas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] denetlemesi, daha sonra Manisa ü[FONT=&quot]zerinden İ[FONT=&quot]zmir'e geliş[FONT=&quot]i ve K[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z [FONT=&quot]Öğ[FONT=&quot]retmen Okulu ile Halkevi'ni ziyareti.
1933 - Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Genelkurmay Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ziyareti ve Mare[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]al [FONT=&quot]Fevzi Ç[FONT=&quot]akmakla g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]mesi[FONT=&quot].
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ankara yakı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda Yalı[FONT=&quot]ncak K[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]'nde incelemeleri, kö[FONT=&quot]yde yemek yemesi ve k[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]y i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]leri hakkı[FONT=&quot]nda bilgi almas[FONT=&quot]ı.
1926 - Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, İzmir'deki suikast giriş[FONT=&quot]iminin memleket[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e lanet[FONT=&quot]lenmesi nedeniyle millete bildirgesi: "...[FONT=&quot]Ş[FONT=&quot]ahs[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]mdan ziyade [FONT=&quot]milletin varl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] aleyhine y[FONT=&quot]önelik oldu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u anlaşı[FONT=&quot]lan gizli siya[FONT=&quot]s[FONT=&quot]î[FONT=&quot] tertibat kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n milletin duydu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u, pek vakur ve [FONT=&quot]asil bir [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ekilde g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]sterdi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i pek temiz duygular beni teselli etmektedir. Muhterem ve soylu milletimiz taraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan ş[FONT=&quot]ahs[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m [FONT=&quot]hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda l[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]tfen g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]sterilen samimî[FONT=&quot] ve kalbî[FONT=&quot] sevgi g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]sterile[FONT=&quot]rinden dolayı[FONT=&quot] derin te[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ekk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rlerimi a[FONT=&quot]çı[FONT=&quot]k olarak belirtirim."
1925 - İstanbul'da tutuklanan, aralarında Velid Ebüzziya, Fevzi Lütfü (Karaosmanoğlu), Eşref Edip, Sadri Ethem gibi isimlerin olduğu gazeteciler Şark (Doğu) İstiklal Mahkemesi'nde yargılanmak üzere Diyarbakır'a gönderildi.
1920 - [FONT=&quot]Yunanl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, Milne hatt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan genel taarruza ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]meleri.
Yunanlılar Milne Hattı'nı geçerek, genel taarruza başladı.
[FONT=&quot]Yunan kuvvetlerinin Akhisar'ı ikinci kez işgali. Yunan kuvvetleri San Remo'dan sonra İtilaf Devletle-ri'nden aldıkları güçle Uşak'tan Bursa istikametine doğru ilerlerken girdikleri şehir ve kasabaları işgal etmeye başladı. Akhisar ve Sarıgöl Yunanlıların eline geçti. 1920 (22-23) - [FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ali Fuat Paş[FONT=&quot]a ve Albay Sel[FONT=&quot]âhattin[FONT=&quot] Adil Bey'le [FONT=&quot]beraber trenle Eski[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ehir'den Ankara'ya hareketi.
1920 - Greek army advances against the Nationalists.
[FONT=&quot]Greek troops cross Milne line round İzmir and proceed to occupy western Anatolia and eastern Thrace.
1919 - Amasya Genelgesi:
"Vatanın bütünlüğü, ulusun bağımsızlığı tehlikededir."
Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarının Amasya'da aldıkları kararların askeri ve mülki makamlara bildirmek için gönderdikleri tamim (genelge). Kurtuluş savaşının başladığını ilk açıklayan resmi bildiridir.
Mustafa Kemal'in, Amasya'dan gönderdiği genelge ile, milli kuvvetleri bir gaye ve bir teşkilat çevresinde toplamak amacıyla Sivas Kongresi'ni toplamaya çağırması.
Amasya'da yayımladığı genelgeyle "Milletin istiklâlini yine milletin azim ve kararının kurtaracağını " ilan edip Sivas Kongresi'ni toplantıya çağırdı.
Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Amasya'dan, Anadolu'da m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lk[FONT=&quot]î[FONT=&quot] ve[FONT=&quot][FONT=&quot]asker[FONT=&quot]î[FONT=&quot] makamlara genelgesi: "Vatan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n tamamiyeti, milletin ba[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]ms[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] tehlikededir. Milletin ba[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]ms[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], yine milletin azim ve karar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kurtaracaktı[FONT=&quot]r. Sivas'ta mill[FONT=&quot]î[FONT=&quot] bir kongrenin acele[FONT=&quot] toplanmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kararla[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r. Bunun iç[FONT=&quot]in b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n vilâ[FONT=&quot]yetlerin her livas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan milletin itimad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kazanmış[FONT=&quot] [FONT=&quot]üç[FONT=&quot] delegenin, m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]mk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n olan sü[FONT=&quot]ratle yeti[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mek [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zere, hemen yola [FONT=&quot]çı[FONT=&quot]kar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] gerekmektedir. Her ihtimale kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot], durumun bir millî s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r halinde tutulması l[FONT=&quot]â[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]md[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r."
[FONT=&quot]K[FONT=&quot]â[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m Karabekir'in, Harbiye Naz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]Ş[FONT=&quot]evket Turgut Paş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n 21 Haziran 1919 tarihli telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na cevabı[FONT=&quot]: "...Mustafa Kemal Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]fetti[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]likten alı[FONT=&quot]nmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] tehlikeli olacaktı[FONT=&quot]r."
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Amasya'dan, Konya'da 2. Ordu M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]fetti[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i Cemal (Mersinli) Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'ya mektubu: "...Mill[FONT=&quot]î[FONT=&quot] g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]c[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] bozmaya ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]acak olanlara kesinlikle kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot] koymak ve kö[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] etkilerini gidermek, bizim i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in zorunludur." [Kocatürk]
Yunanlıların Akhisar'ı yeniden işgali.
1919 - Amasya Circular Letter.
Mustafa Kemal's meeting with nationalist commanders in Amasya ends after issuing first resistance proclamation.

The meeting concludes with Mustafa Kemal issuing his "Amasya Circular" which calls for the convening of the Congress of Sivas (September 4-11 1919).
1908 - Mustafa Kemal, Selanik - Üsküp (şark) Demiryolları müfettişliğine atandı.
Atatürk'e, Üçüncü Ordu Karargâhı'nın Selanik şubesindeki görevinin yanı sıra Üsküp-Selânik arasında demiryolu müfettişliği (Doğu Demiryolu Müfettişliği) görevinin deverilmesi.
Kaynak: [Kocatürk]
1908 - 22 Haziran 1908 Tarihinde Şark Demiryolu Müfettişliği'ne ve sene-i mezkûre Kânunuevvel gayesinde 3 ncü Ordu Redif 17 nci Selânik Fırkası Erkân-ı; Harbiyesine tayin buyrulmuşlardır.
Kaynak:
1908 - Mustafa Kemal is appointed to Inspectorate of Eastern Railways in Rumelia (Rumeli).
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul
23 HAZİRAN - JUNE 23
Tarihte Bugün - Today in History
23Haziran1934.jpg


23 Haziran 1934
Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal, İzmir (Gaziemir)'de bir askerî birlikte İran Şahı ve
Başbakan İsmet İnönü ile bir Mehmetçiği sınav yaparken
1939 - Hatay'ın Türkiye'ye katılmasına ilişkin antlaşma, Ankara'da imzalandı.
Fransa ve Türkiye arasında imzalanan antlaşmayla Hatay Fransız egemenliğinden çıktı. Fransa Hatay üzerindeki bütün hak iddialarından vazgeçerek kentin Türkiye'nin bir ili olarak ilhak edilmesini kabul etti.
1937 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, İbn-i Sina'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n 900. do[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]um y[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ld[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] nedeniyle T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk Tarih Kurumu taraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan d[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zenlenen tö[FONT=&quot]rende kendisine g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nderilen saygı[FONT=&quot] telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na cevab[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...T[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]rende ba[FONT=&quot]na karşı[FONT=&quot] g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]sterilmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] olan temiz ve y[FONT=&quot]üksek hislerden duygu[FONT=&quot]land[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m. Te[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ekk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r eder ve T[FONT=&quot]ürk ilim adamlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na daimî[FONT=&quot] ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lar dilerim."
1935 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n -[FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ubuk yö[FONT=&quot]resinde- Melek[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ah k[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ne gidiş[FONT=&quot]i, [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]le yeme[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ini burada yemesi.
1934 - Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]ran [FONT=&quot]Ş[FONT=&quot]ah[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] R[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]za Pehlevi ile Seydik[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]y y[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]resinde asker[FONT=&quot]î manevray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] izlemesi.
1928 - Türk vatandaşlık kanununun kabulü.
Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Fethi (Okyar) Bey'le beraber Söğü[FONT=&quot]tl[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] yat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ile [FONT=&quot]Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e'den Haydarpaş[FONT=&quot]a'ya geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, Fethi Bey'i Anka[FONT=&quot]ra'ya uğ[FONT=&quot]urlay[FONT=&quot]ışı[FONT=&quot], tekrar Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'na d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü.
1923 - İstanbul Dar[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lf[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nunu Edebiyat Fak[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ltesi "fahr[FONT=&quot]î[FONT=&quot] profesö[FONT=&quot]rl[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k" diploması[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n. Necip Ası[FONT=&quot]m (Yaz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ks[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z), İsmail Hakkı[FONT=&quot] (İzmirli) ve [FONT=&quot]Ş[FONT=&quot]emsettin (Gü[FONT=&quot]naltay) Beylerden olu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]an heyet tarafı[FONT=&quot]ndan Ankara'da Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'e takdimi[FONT=&quot].
Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'da Sovyet Elç[FONT=&quot]isi Suriç[FONT=&quot]'in gü[FONT=&quot]ven mektubunu kabul[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] ve Elç[FONT=&quot]i'nin sö[FONT=&quot]ylevine cevap konuş[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı.
1920 - [FONT=&quot]Çerkez Ethem, Yozgat'a girdi.
Yunan kuvvetleri Karaağaç ve Salihli kasabalarını işgal etti.
Yozgat ayaklanmasını bastırmakla görevli Çerkez Ethem kuvvetlerinin askerlerle çarpışarak Yozgat'agirişi. Çerkez Ethem komutasında Yozgat üzerine yürüyen Kuva-yı Seyyare, şehri kuşattı. Çapanoğlu kardeşler kaçtı, 50'den fazla isyancı öldürüldü, 12 isyancı idam edildi.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ali Fuat Paş[FONT=&quot]a ve Albay Sel[FONT=&quot]â[FONT=&quot]hattin Adil Bey'le beraber Eski[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ehir'den Ankara'ya geliş[FONT=&quot]i.
1919 - İstanbul hükümeti Mustafa Kemal'i, emirlere uymadığı için görevden alarak yerine Hurşit Paşa'yı atadı. Ali Kemal vilayetlere gönderdiği yazıda Mustafa Kemal'in emirlerine uyulmamasını istedi.
Mustafa kemal paşa hakkında hükümet kararı: "Mustafa Kemal Paşa'nın azledilerek hiçbir resmi sıfatı kalmamış olduğundan tebligat ve işarların resmi mahiyeti haiz olmadığının icap eden vilayetlere tebliğinin Dahiliye nezaretine bildirilmesi."
1919 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Amasya'dan K[FONT=&quot]â[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m Karabekir Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'ya telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...İstanbul'da mill[FONT=&quot]î[FONT=&quot] ba[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]ms[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]n zevkinden mahrum baz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n İngiliz esaretine girmekte sak[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nca gö[FONT=&quot]rmedikleri anlaşı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yor. Bu sebeple Anadolu'dan [FONT=&quot]çı[FONT=&quot]kacak sesin etrafı[FONT=&quot]nda olan bizler i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in bu millî[FONT=&quot] vazifenin pek mukaddes oldu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u kanaati bir kere daha do[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]rulan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yor. Merkezî[FONT=&quot] h[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]met millî[FONT=&quot] giri[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]imlerimize karşı[FONT=&quot] her ne ş[FONT=&quot]ekilde tecavü[FONT=&quot]z elini uzatı[FONT=&quot]rsa uygun surette hemen kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot] harekete giri[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ilerek millî[FONT=&quot] gayenin gerç[FONT=&quot]ekle[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tirilmesi zorunludur."
V[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]kel[FONT=&quot]â[FONT=&quot] Meclisi'nin, Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda kararı[FONT=&quot]: "...Mustafa Kemal Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, azledilerek hi[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]bir resmî[FONT=&quot] s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]fat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kalmamış [FONT=&quot]oldu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]undan bildiri ve emirlerinin resm[FONT=&quot]î[FONT=&quot] nitelik taşı[FONT=&quot]mad[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n icap eden vil[FONT=&quot]â[FONT=&quot]yetlere duyurulmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n Dahiliye Nezareti'ne bildirilmesi."
Dahiliye Naz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Ali Kemal'in, Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n azledilmesi sebebiyle emirlerinin dinlenmemesi hakkı[FONT=&quot]nda vilâ[FONT=&quot]yetlere gizli genelgesi: "Dahiliye Nezareti'nin size kesin emri, art[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k o zatı[FONT=&quot]n azledilmiş[FONT=&quot] olduğ[FONT=&quot]unu bilmek, kendisiyle hi[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]bir resmî [FONT=&quot]muameleye giriş[FONT=&quot]memek, hü[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]met i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]lerine ait hiç[FONT=&quot]bir isteğ[FONT=&quot]ini yerine getirmemektir(!)"
İ[FONT=&quot]stanbul'da İngiliz Yü[FONT=&quot]ksek Komiseri Amiral Calthorpe'un, Lord Curzon'a: "...Mustafa Kemal Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n Samsun'a [FONT=&quot]var[FONT=&quot]ışı[FONT=&quot]ndan beri kendisini milliyet[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]i ak[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n merkezi haline getirdi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i. Bu diğ[FONT=&quot]er tehlikeli ki[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]inin de Rauf Bey oldu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u." [Kocatürk]
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul

24 HAZİRAN - JUNE 24
Tarihte Bugün - Today in History


24 Haziran 1933
Atatürk, Ankara Kız Lisesi öğretmen ve öğrencileri ile
1938 - Toprak Mahsulleri Ofisi kuruluş kanunu kabul edildi.
Türkiye Hatay'daki Milletler Cemiyeti Komisyonu ile her türlü ilişkiyi kestiğini bildirdi.
Hatay'da siyasi partiler feshedildi.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Savarona yat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ile akş[FONT=&quot]am[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeri [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]stanbul'dan Erdek'e geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, gece saat 21.30'da Erdek'ten [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]stanbul'a hare[FONT=&quot]keti (Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk, Erdek'te donanmam[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z tarafı[FONT=&quot]ndan selâ[FONT=&quot]mlanm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot] ve Donanma Komutan[FONT=&quot]ı Amiral Şü[FONT=&quot]kr[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] Okan'ı[FONT=&quot] Savarona yat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda kabul etmiş[FONT=&quot]tir).[FONT=&quot][Kocatürk]
1934 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]ran [FONT=&quot]Ş[FONT=&quot]ah[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] R[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]za Pehlevi ile Menemen'de piyade alay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] denetlemesi, daha sonra Soma [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerinden Balı[FONT=&quot]kesir'e geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
1933 - Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ankara Kı[FONT=&quot]z Lisesi'ni ziyareti ve s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]navlarda bulunmas[FONT=&quot]ı.
1926 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, suikast giri[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]imi sebebiyle, ordunun [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nt[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lerini bildiren Genelkurmay Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Fevzi (Ç[FONT=&quot]akmak) Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n [FONT=&quot]telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na cevabı[FONT=&quot]: "...Gö[FONT=&quot]sterilen sevgi eserine te[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ekk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rleri[FONT=&quot]mi sunar ve kı[FONT=&quot]ymetli ordumuza sel[FONT=&quot]â[FONT=&quot]m ve sevgilerimi ileti[FONT=&quot]rim."
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, -İsmet Paş[FONT=&quot]a, Fahrettin (Altay) ve Tevfik R[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü [FONT=&quot](Ara[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]) ile beraber- [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]zmir'de Kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]yaka Spor Kul[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]'n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] zi[FONT=&quot]yareti ve kul[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n hat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ra defterine yazd[FONT=&quot]ıklar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "Bu defaki ziyaretimde, ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]en aylarca harcanan [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]ma ve gayretin [FONT=&quot]k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ymetli izlerini gö[FONT=&quot]rd[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]m. Te[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ekk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r ve tebrik ederim."
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, suikast giri[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]imiyle ilgili olarak İzmir'de Yunus Nadi Bey'e demeci: "...Suikast g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rde [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ahs[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ma y[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nel[FONT=&quot]mi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] olmakla beraber, ger[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ekte milletin talihine kur[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]un s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]mak isteniyordu!"
1923 - Lozan Barış Antlaşması imzalandı. Toplam 143 madde ile çeşitli sözleşme ve protokol biçimindeki 17 ek'ten ibaret olan antlaşmanın imzalanması nedeniyle Mustafa Kemal, İsmet Paşa'yı kutladı.
1922 - Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, annesiyle beraber Adapazarı[FONT=&quot]'ndan Ankara'ya d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü.
1920 (24-25) - Batı Cephesi Komutanlığının oluşturulması ve komutanlığına Ali Fuat [FONT=&quot](Cebesoy)Paşa'nın atanması.
1920 Yunanlılar, Alaşehir'i işgal etti.
[FONT=&quot]1919 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Dahiliye Naz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Ali Kemal'in 18 Haziran 1919 tarihli genelgesi nedeniyle Padi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ah Vahdettin'e telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: [FONT=&quot]"B[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]yle bir zihniyetin hi[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]bir yerde kabul ve uygulama nokta[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] bulmadığı[FONT=&quot]nı[FONT=&quot] [FONT=&quot]şü[FONT=&quot]kranla arz eylerim."
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Yunanlı[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n ve yerli Rumlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n Samsun'daki fa[FONT=&quot]aliyetleri hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda 15. Kolordu Komutanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]'na telgrafı.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, İtalyanlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n Antalya yö[FONT=&quot]resindeki kuvvetlerini ar[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rd[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]klar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], bu giri[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]imin protesto edilmesi hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda 15. Kolordu Komutanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]'na telgrafı.
[FONT=&quot]Posta ve Telgraf Umum M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]d[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] Refik Halit (Karay)'in, telg[FONT=&quot]rafhanelere, Mustafa Kemal'in azledildi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ini, bu sebeple telgraflar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n kabul edilmemesini bildiren telgraf[FONT=&quot]ı.
[FONT=&quot]1917 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Halep'te Baş[FONT=&quot]komutan Vekili Enver Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]nda yapı[FONT=&quot]lan komutanlar toplant[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na katı[FONT=&quot]lmas[FONT=&quot]ı.[FONT=&quot] Bu toplant[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]da Enver Paş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n teklifiyle, Ba[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]dat'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] geri almak ü[FONT=&quot]zere bir "Y[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ld[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m Orduları[FONT=&quot] Grubu" olu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]turulmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ve grubun harek[FONT=&quot]â[FONT=&quot]t pl[FONT=&quot]â[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerinde gö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot]lm[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r[FONT=&quot]. [Kocatürk]
General Falkenhein'ın komutanlığında "Yıldırım Orduları Grubu" kurulması kararlaştırıldı.
[FONT=&quot]1916 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Kurmay Baş[FONT=&quot]kan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] İzzettin Bey ve bir k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m karargâ[FONT=&quot]h mensupları[FONT=&quot]yla, akş[FONT=&quot]am[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeri at ü[FONT=&quot]zerinde, 16. Kolordu Kararg[FONT=&quot]â[FONT=&quot]h[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n ordugâ[FONT=&quot]h[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na giderek tabanca atışı[FONT=&quot] yapmaları.
[FONT=&quot]1915 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, 19. T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]men'e yapt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] istenilen yeni bir taar[FONT=&quot]ruz hakkı[FONT=&quot]nda 3. Kolordu Komutanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]'na raporu (Atatü[FONT=&quot]rk, bu raporunda tü[FONT=&quot]menin taarruz haz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]klar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n bitirildiğ[FONT=&quot]ini, ancak d[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]man elindeki baz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] hatları[FONT=&quot]n d[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lmesi i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in top[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]u haz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]na gerek oldu[FONT=&quot]ğunu bildirmektedir.
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul

25 HAZİRAN - JUNE 25
Tarihte Bugün - Today in History
Haziran1919.jpg


Dokuzuncu Ordu Müfettişi Mustafa Kemal Paşa, Amasya'da (Haziran 1919)
1938 - Savarona yat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, -Erdek dö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot]- sabaha kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot] B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]kada [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nde demirlemesi, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am saat 23.30'da buradan hareket [FONT=&quot]ederek gece saat 02.00'de B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]kdere [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nde demirlemesi.
1937 - Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Yalova'dan Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'na d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot].
1934 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, İran Ş[FONT=&quot]ah[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] R[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]za Pehlevi ile Bal[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]kesir'den Ç[FONT=&quot]anak[FONT=&quot]kale'ye geli[FONT=&quot]şi, buradan G[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lcemal vapuruyla İstanbul'a ha[FONT=&quot]reketi.
1925 - Yunanistan'da, General Thedoros Pangalos bir darbeyle iktidarı ele geçirdi.
1924 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'da Polonya Elç[FONT=&quot]isi Kaoll Romain'in g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ven mektubunu kabul[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] ve Elç[FONT=&quot]i'nin sö[FONT=&quot]ylevine cevap konuş[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı.
1923 - Mustafa Kemal Paşa İzmir'den milletvekili seçildi.
1920 - İngiltere ve Fransa savaş gemileriyle Mudanya'ya asker çıkarttı.
İngilizler, Mudanya'ya asker çıkardılar ve kısa sürede ayrıldılar.
Bigadiç'inin Yunanlılar tarafından işgali.
Karamürsel'in İngilizler tarafından işgali.
1920 (24-25) - [FONT=&quot]Batı Cephesi Komutanlığının oluşturulması ve komutanlığına Ali Fuat [FONT=&quot](Cebesoy) Paşa'nın atanması.
1919 - İbrahim Tali ([FONT=&quot]Ö[FONT=&quot]ng[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]ren) Bey'in, Dahiliye Naz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Ali Kemal'in 23.6.1919 tarihli genelgesini, Sivas'tan [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ifre ile Amasya'da [FONT=&quot]bulunan Atatü[FONT=&quot]rk'e bildirmesi[FONT=&quot].
1919 (24-25) Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, valiliklere, m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]stakil mutasarr[FONT=&quot]ıfl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]klara, kolordulara ve 2. Ordu M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]fetti[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i Cemal Paş[FONT=&quot]a'ya, "Dahiliye Naz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Ali Kemal'in -Osmanl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] h[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]metinin yeni bir sava[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a giremeyeceğ[FONT=&quot]i hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda- 18 Haziran 1919 tarihli genelgesini protesto eden" yazı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "..Ba[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]ms[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] emin g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]rmek isteyen mil[FONT=&quot]letin [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ne hi[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]bir haks[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z set [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ekilemez!" [Kocatürk]
1917 - Türkiye'de ilk Matbuat Cemiyeti kuruldu. Cemiyetin ilk başkanı Mahmut Sadık'tı.
1915 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Kemalyeri'nde Kuzey Grubu ve 3. Kolordu Komutan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Esat (B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lkat) Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n kararg[FONT=&quot]â[FONT=&quot]h[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na giderek kendi[FONT=&quot]siyle g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]mesi.
1915 - US troops begin to arrive in France.
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul

26 HAZİRAN - JUNE 26
Tarihte Bugün - Today in History


26 Haziran 1930
Atatürk, manevi kızlarından Rukiye Hanım'ın düğün töreninde

1939 - Ankara Havagazı Şirketi devletleştirildi.
1938 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot], B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]kdere [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nde demirlemi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] bulunan [FONT=&quot]Savarona yatı[FONT=&quot]nda istirahatle ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]irmesi.
1934 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]ran [FONT=&quot]Ş[FONT=&quot]ah[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] R[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]za Pehlevi ile [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]anakkale'den İstan[FONT=&quot]bul'a geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i ve Sarayburnu'nda karaya [FONT=&quot]çı[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ışı.
1930 - Maliye uzmanı Rist, Türk maliyesi hakkında hazırladığı raporu Maliye Bakanı Şükrü Saraçoğlu’na verdi.
1928 - Yeni Türk alfabesini hazırlamak amacıyla kurulan Dil Encümeni, ilk toplantısını Ankara'da yaptı.
Harf devrimi için bir kurul toplanması.Yeni Türk Alfabesi'ni hazırlayacak olan Dil Encümeni Ankara'da çalışmalarına başladı.
1927 - TBMM II. Dönem çalışmaları sona erdi, meclis seçim kararı aldı.
1926 - Kazım Karabekir, Ali Fuat, Cafer Tayyar, Bekir Sami ve Rüştü Paşa, Mustafa Kemal'e İzmir'de hazırlanan suikastla ilgili olarak Ankara İstiklal Mahkemesi'nde yargılanmaya başladılar.
Mustafa Kemal'e karşı suikast girişiminin sanıkları İzmir'de Milli Sinema salonunda yargılanmaya başladı. Tutuklananlar arasında Ziya Hurşit ve arkadaşlarının yanısıra Kazım Karabekir Paşa, Ali Fuat Paşa (Cebesoy), Cafer Tayyar Paşa, Refet Paşa (Bele) ve Mersinli Cemal Paşa da yeralıyor.
1924 - Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]leden sonra Vekiller Heyeti toplant[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kanl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k yapışı.
1920 - Doğuda Milli Aşireti ayaklanması çıktı.
Bakanlar Kurulu ([FONT=&quot]Vekiller heyeti)Kararı ile "Elcazire" ve "Adana Cephesi"komutanlıkları kuruldu.
"İdare-i Örfiye Divan-ı Harblerinin Suret-i Teşekkülü Hakkında, Heyet-i Umumiye Kararı" çıktı.
1919 - Amasya'dan Sivas'a hareketi. [FONT=&quot]
Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, otomobille sabah Amasya'dan Tokat'a hareketi, [FONT=&quot]g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] ve geceyi Tokat'ta ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]irmesi[FONT=&quot]. [Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk, [FONT=&quot]beraberinde Rauf (Orbay[FONT=&quot]), Refik (Saydam), K[FONT=&quot]â[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m (Dirik), H[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]srev (Gerede), [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]brahim S[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]reyya (Yi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]it), Cevat Abbas (G[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rer) vb. olmak ü[FONT=&quot]zere [FONT=&quot]üç[FONT=&quot] otomobille yola [FONT=&quot]çıkm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r].
Dahiliye Nazırı Ali Kemal istifa etti.[FONT=&quot]
Dahiliye Nazırı Ali Kemal'in: "Milli ordu teşkil etmenin ve müdafaa-i milliye hazırlamak gibi faaliyetlerin felaket olduğunu.." ilan eden beyannamesi.
1917 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Halep'ten Diyarbak[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r'a hareketi (Ahmet [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]zzet Paş[FONT=&quot]a, Halep'te kalm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]tı[FONT=&quot]r).
1876 - Anayasası'nın mimarı Mithat Paşa, Sultan Abdülaziz'i öldürttüğü iddiasıyla yargılanmış ve Taif'e sürülmüştü. 1884 yılında burada öldürülen Mithat Paşa, Taif'te gömüldü.
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul
27 EKIM - OCTOBER 27
Tarihte Bugün - Today in History
Ekim1924.jpg

Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal, Erzurum'da komutanlar ve subaylar ile birlikte
(Ekim 1924)
1938 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiye Bü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Millet Meclisi'nde ad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na okunacak 1 Kas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]ylevi [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerinde Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]bakan Cel[FONT=&quot]â[FONT=&quot]l Bayar'la 40 [FONT=&quot]dakika g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot]p metin [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerinde d[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeltme ve il[FONT=&quot]âveler yap[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı.
1936 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeri k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z karde[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i Makbule Han[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n k[FONT=&quot]öş[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ne gidiş[FONT=&quot]i, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am yemeğ[FONT=&quot]ini burada yedikten sonra ge[FONT=&quot]ç [FONT=&quot]saatlerde [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya K[FONT=&quot]öş[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]'ne d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot].
1934 - Cumhuriyet gazetesi hükümetin kararıyla 12 gün kapatıldı.
1933 - Milli Eğitim Bakanlığı'na Hikmet Bayur atandı.
Atatü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'da Ankara'ya gelen General Voro[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ilof [FONT=&quot]ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]ndaki Sovyet Heyeti'ni kabul[FONT=&quot]ü[FONT=&quot].
1932 - Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'da İ[FONT=&quot]ran D[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]leri Bakan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Furug[FONT=&quot]î[FONT=&quot] Han'[FONT=&quot]ı [FONT=&quot]kabul[FONT=&quot]ü.
1931 - Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ankara'da Sovyet Hariciye Komiseri Litvinof'u [FONT=&quot]kabul[FONT=&quot]ü.
1930 - Yunan Başbakanı Venizelos, Ankara'da Atatürk'ü ziyaret etti.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ankara'ya gelen Yunanistan Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]bakan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Venizelos ve D[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]leri Bakanı[FONT=&quot] Mihalakopulos'u kabul[FONT=&quot]ü[FONT=&quot], g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]mesi ve bir s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]: "[FONT=&quot]Ü[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]c[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] mazi, ebediyen kapanacakt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r. Ar[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k aramı[FONT=&quot]zda harp olmayacaktı[FONT=&quot]r."
1927 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Bası[FONT=&quot]n Cemiyeti Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Hakkı[FONT=&quot] Tar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k (Us) Bey'in B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k S[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]ylev nedeniyle telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na cevab[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "Hitabe'nin, gen[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]li[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]imizin ve bü[FONT=&quot]yü[FONT=&quot]k milletimizin ruhunda uyan[FONT=&quot]d[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rd[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] temiz yankı[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] dinlemekle pek mutluyum!"
1923 - [FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]nda, Halk Partisi Meclis Grubu'nun toplanmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ve Fethi Bey'in Gruba, icra Vekilleri Heyeti'nin istifası[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] bildirmesi.
İcra Vekilleri Heyeti'nin (Bakanlar Kurulu) toplantısında, daha önce Dahiliye Vekiliği'nden istifa eden Fethi Bey'in İcra Vekilleri Heyeti Reisliği'nden (başbakanlık) de ayrılmasının kararlaştırılması sonunda, Fethi Bey bu görevden istifa etti.
1922 - Yusuf Kemal Bey'den (Tengirşenk) boşalan Hariciye Vekilliğine İsmet Paşa (İnönü) seçildi.
Müttefikler Ankara ve İstanbul hükümetlerine Lozan'da konferans toplanması çağrısı yaptı.
[FONT=&quot]İtilaf Devletleri'nin TBMM Hükümetine, Lozan'da 13 Kasım 1922'de toplanacak barış konferansına temsilci gönderilmesi çağrısı (Aynı çağrı İstanbul Hükümeti'ne de yapmıştır.)
Gazi Mustafa Kemal, Bursa'da öğretmenlere yönelik bir konuşma yaptı.[FONT=&quot]
Atatü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Bursa Ş[FONT=&quot]ark sinemas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda akş[FONT=&quot]am yap[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lan toplant[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]da, İstanbul ve Bursa [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]retmenlerine hitab[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...Milletimizin siyas[FONT=&quot]î[FONT=&quot], sosyal hayat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda, milletimizin fikr[FONT=&quot]î[FONT=&quot] e[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]itiminde de rehberimiz ilim ve fen olacakt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r."
1920 - Yunanlıların Bursa cephesinden ilerlemeye başlaması. Yenişehir ve İnegöl'ü işgal etmeleri.
Gediz'e giren milli kuvvetlerin, Yunanlılara taarruzu ile başlayan "Hamidiye Hanı Muharebesi" ve Türk birliklerinin geri çekilmesi.
Doğu cephesinde milli kuvvetlerin Kars üzerine harekata başlaması.
T.B.M.M., bundan böyle İstanbul Meclisinden başka milletvekili kabul edilmemesine karar verdi.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Taş[FONT=&quot]kent'te bulunan Cemal Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n 11 Haziran ve 2 Temmuz 1920 tarihli iki mektubuna cevab[FONT=&quot]ı.
[FONT=&quot]Karakol Cemiyeti adlı direniş örgütü kuruldu.
Mütareke döneminin ilk gizli direniş grubu, İstanbul'da kurulan Karakol Cemiyeti'dir. 1918 Ekim sonları veya Kasım başlarında Talat Paşa'nın direktifi ile kurulan Cemiyet'in kurucuları arasında, Kurmay Albay Kara Vasıf, Emekli Yüzbaşı Baha Said, Albay Galatalı Şevket ve Yenibahçeli Şükrü Bey'ler gibi İttihadçı şahıslar bulunmakta idi. Kısa zamanda örgütlenme çalışmalarını tamamlayan Karakol Cemiyet'in Millî Mücadele'yi yaptığı en büyük hizmet, İstanbul'dan Anadolu'ya silah ve cephane ile subayların kaçırılmasını sağlaması, İngiliz Muhibleri Cemiyeti gibi kuruluşların planlarına ve faaliyetlerini Mustafa Kemal Paşa'ya haber vermesi olmuştur. Karakol Cemiyeti'nin davamı olan Zabıtân Grubu, 27 Ekim 1920 tarihinde yeniden yapılandırılmıştır.
Kaynak:
1919 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, sabah Amasya'dan hareketle ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ama doğ[FONT=&quot]ru Tokat'a geliş[FONT=&quot]i.
1919 (27-28) - [FONT=&quot]Harbiye Naz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Cemal Paş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, Atatü[FONT=&quot]rk'e "Meclis'in [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]stanbul d[FONT=&quot]ışı[FONT=&quot]nda toplanması[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n tehlikeli g[FONT=&quot]ör[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nd[FONT=&quot]üğü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]" bildiren telgraf[FONT=&quot]ı: "Meclisi Mebusan'ın İstanbul dışında toplanması imkansız ve devlet ve memleket için büyük mahzurları davet etmiş olacağından bugünkü hükümet görüşünde sabittir."
1918 - Halep, İngilizler tarafından işgal edildi.
1916 - Allied offensive on the Salonika Front.
1915 - A French army lands in Salonika and, with the help of British and Italian troops, sets up a Balkan Front.
1913 - Mustafa Kemal, Sofya Ataşemiliterliği görevine atandı.

Bu tarihte Fethi [Ok[FONT=&quot]yar] Bey, Sofya'da el[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]i olarak bulunuyordu.
1913 - Mustafa Kemal is appointed military attaché in Sofia.
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul

28 HAZİRAN - JUNE 28
Tarihte Bugün - Today in History
Haziran1919.jpg


Dokuzuncu Ordu Müfettişi Mustafa Kemal Paşa, Amasya'da (Haziran 1919)
1938 - Türk Basın Birliği Kanunu kabul edildi.
TBMM'de Cemiyetler Kanunu ile Türk Basın Birliği'nin kurulmasına ilişkin kanun kabul edildi. Yeni Cemiyetler Kanunu'na göre "sınıf esasına müstenit (dayalı)" cemiyet kurmak yasaklandı.
1937 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]leden sonra Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'ndan Florya'ya gidiş[FONT=&quot]i ve geceyi burada ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]iri[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
1935 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ankara'dan trenle Haydarpaş[FONT=&quot]a'ya geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, motorla Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Sarayı[FONT=&quot]'na uğ[FONT=&quot]rad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ktan sonra Florya'ya ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i ve gece tekrar Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Sarayı[FONT=&quot]'na d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü.
1933 - Anıtlar Yüksek Kurulu oluşturuldu.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ankara Erkek Lisesi m ziyareti ve s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]navlarda bulunması.
1928 - Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ankara motoru ile B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]kada Yat Kul[FONT=&quot]üb[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]'ne geliş[FONT=&quot]i, tarih[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]i Ahmet Refik (Alt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nay) Bey'le kı[FONT=&quot]sa g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]mesi, [FONT=&quot]daha sonra Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Sarayı[FONT=&quot]'na dö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü.
1927 - Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Millî[FONT=&quot] Savunma Bakanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]'na askerlikten emekli[FONT=&quot]li[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ini isteyen dilek[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]esi.
1925 - Doğu İstiklal Mahkemesi’nce ölüm cezasına çarptırılan Şeyh Sait ve arkadaşları idam edildi.
Şeyh Sait ve 46 arkadaşı, 28 Haziran 1925'te gece yarısı idam edildi.
1923 - Darülfünun Mustafa Kemal'e "Fahri Müderrislik Şahadetnamesi" gönderdi.
Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, kendisine "fahr[FONT=&quot]î[FONT=&quot] profes[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]rl[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k" diploması[FONT=&quot] g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nderen İ[FONT=&quot]stanbul Darü[FONT=&quot]lf[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nunu Edebiyat Fak[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ltesi'ne teş[FONT=&quot]ekk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r telgrafı[FONT=&quot]: "...Mill[FONT=&quot]î[FONT=&quot] ba[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]ms[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k, millî[FONT=&quot] k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lt[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r ile eş[FONT=&quot] oldu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u cihetle, iş[FONT=&quot]gal etmekte oldu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]unuz öğ[FONT=&quot]retim k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rs[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lerinde memleketin siz bilim adamlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] da, hi[FONT=&quot]ç[FONT=&quot] [FONT=&quot]şü[FONT=&quot]phesiz aynı[FONT=&quot] sava[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]n kahramanları[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z."
1922 - Cemal Pa[FONT=&quot]şa'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, Moskova'da yay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]mlanan [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]zvestiya gaze[FONT=&quot]tesine verdiğ[FONT=&quot]i mü[FONT=&quot]lakatta "Mustafa Kemal Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'ya kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot] va[FONT=&quot]ziyetiniz nası[FONT=&quot]ld[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r?" sorusuna verdi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i cevap: "Mustafa Ke[FONT=&quot]mal Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a ile pek eskiden beri birbirimizi karde[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] gibi seve[FONT=&quot]riz. Bu sevgimiz bug[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n de eski [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]iddetiyle devam ediyor ve [FONT=&quot]her zaman birbirimizle yaz[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]mada bulunuyoruz."
1921 - [FONT=&quot]İzmit'in Kurtuluşu. [FONT=&quot]Milli kuvvetlerin İzmit'e girişi.
Yunanlıların büyük taarruzları. Yunan kuvvetlerinin boşalttığı İzmit'e Türk birlikleri hakim oldu.
[FONT=&quot]Albay Doktor Salih Bey'in, [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]stanbul'dan, Atatü[FONT=&quot]rk'e mektubu: "Birka[FONT=&quot]ç[FONT=&quot] hafta ö[FONT=&quot]nce, g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]zlerinden rahats[FONT=&quot]ız olan anneniz han[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]mefendiyi muayene ettim. G[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]zlerinde g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]rme sinirine ba[FONT=&quot]ğl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]rme yetersizliğ[FONT=&quot]i ile katarakt mevcut oldu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]unu teş[FONT=&quot]his ettim ve ameliyat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] bir sonu[FONT=&quot]ç[FONT=&quot] vermesi m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]mk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n [FONT=&quot]olmad[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]yledim. Buna rağ[FONT=&quot]men doktorlar, ameliyat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n iyi netice verebilece[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ine bu sabah karar vermi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ler." [Kocatürk]
1919 - Versailles Antlaşması imzalandı (Versay Antlaşması).
I. Dünya Savaşı sonunda, İtilaf Devletleri ile Almanya arasında Versay Barış Anlaşması imzalandı.
Almanya sömürgelerini kaybediyor, ordusu sınırlandırılıyor, savaş tazminatı ödemeye mahkum ediliyordu.
1919 - İlk Balıkesir Kongresi toplandı. [FONT=&quot]Balıkesir'de civar vilayetlerin murahhaslarından mürekkep, Kuvay-ı Milliye Kongresi'nin toplanması.
Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, sabah Sivas'tan Erzurum y[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ne hareketi ve geceyi Refahiye'de ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]iri[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i[FONT=&quot].
Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Dahiliye Naz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Ali Kemal'in mü[FONT=&quot]lk[FONT=&quot]î[FONT=&quot] [FONT=&quot]â[FONT=&quot]mirlere 23.6.1919 tarihli genelgesi nedeniyle Harbiye Nezareti'ne telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...Bu tehlikeli ve mesuliyeti cidden a[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]r d[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot]nce[FONT=&quot]lerin millet ve memleketin gelecekteki kurtulu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]u i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in ne b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k zararlar doğ[FONT=&quot]urabilece[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ini tekrar arza mecburum."
Harbiye Naz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]Ş[FONT=&quot]evket Turgut Paş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'e telgraf[FONT=&quot]ı: [FONT=&quot]"Bizden bir heyetin Paris'e gitmesine D[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]rtler Meclisi mü[FONT=&quot]sa[FONT=&quot]ade etti. ...Hemen Dersaadet'e te[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]rifinizi rica ederim[FONT=&quot]."[Kocatürk]
İtalyanların Burdur'u işgali.
1919 - The Treaty of Versailles, which officially ended World War I, is signed by the Allied powers and Germany.
1915 - Seddülbahir'de İngilizlerle Zığındere Muharebesi.
1915 - ANZAC [FONT=&quot]diversionary attack.
Allied line pushed to Fusilier Bluff.
Battle of Gully Ravine starts.
Turkish attack on Quinn's [FONT=&quot]Post-Pope's Hill sector of Anzac.
1914 - [FONT=&quot]Saraybosna suikasti. Birinci Dünya Savaşı'nın başlangıcı.
I. Dünya Savaşı, Avusturya [FONT=&quot]Veliahtı Arşidük Franz Ferdinand ve karısı Sophia, bir Sırp milliyetçisi tarafından Saraybosna'da öldürülmesi üzerine başladı.
(Arşidük Franz Ferdinand Avusturya-Macaristan İmparatorluğu varisiydi. Bu suikast Birinci Dünya Savaşı'nın başlangıcı sayılır).
1914 - Assassination of Archduke Franz Ferdinand in Sarajevo, Bosnia (Austria-Hungary), marking the beginning of World War I (Austria-Hungary declares war on Serbia on July 28 1914).
1910 - Atatürk'ün, Makedonya'da 3. Ordu Kurmay Başkanı Ali Rıza Paşa idaresinde yapılan kurmay tatbikatına katılması (Bu Manevra 31 Temmuz 1910 gününe kadar devam etmiş; tatbikat sonunda Ali Rıza Paşa adına Atatürk tarafından bir kritik hazırlanmıştır). [Kocatürk]
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul
Tarihte Bugün - Today in History
Haziran1919.jpg


Dokuzuncu Ordu Müfettişi Mustafa Kemal Paşa, Amasya'da (Haziran 1919)
1939 - 29 Haziran 1939 günü Hatay Türkiye'ye katılmıştır.
Hatay Devleti Meclisi, oybirliğiyle Türkiye'ye katılma kararı aldı.
Hatay Millet Meclisi 29 Haziran 1939 gününde oybirliğiyle aldığı kararla Türkiye Cumhuriyeti'ne katıldı. 7 Temmuz 1939 gününde çıkarılan bir yasa ile de Hatay ili kuruldu ve anavatana katılma işlemi kesinleştirildi.
1939 - Hatay (Alexandretta) Assembly votes for union with Turkey.
1938 - Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü kuruldu.
Hükümet tarafından hazırlanan Yüzellilikler'in affına dair kanun, uzun tartışmalardan sonra kabul edildi. Kanun İstiklal Mahkemeleri ve Heyet-i Mahsusa'lar tarafından verilmiş kararları da kapsıyor.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Savarona yat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda, [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]stanbul Valisi Muhittin [FONT=&quot]Ü[FONT=&quot]st[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nda[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kabulü[FONT=&quot] ve İç[FONT=&quot]i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]leri Bakanı[FONT=&quot] Şü[FONT=&quot]kr[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] Kaya da hazı[FONT=&quot]r bulundu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u halde İ[FONT=&quot]stanbul'un imar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda bilgi al[FONT=&quot]ışı[FONT=&quot] ve ba[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] direktifler veri[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
1936 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Florya'da [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]leden sonra denize giri[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeri ç[FONT=&quot]evrede yaya bir gezinti yapmas[FONT=&quot]ı.
1934 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]ran [FONT=&quot]Ş[FONT=&quot]ah[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] R[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]za Pehlevi ile beraber motorla Moda ve Suadiye'ye gidi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, daha sonra B[FONT=&quot]üy[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]kada Yat Kulü[FONT=&quot]b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]'n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] ziyareti.
1933 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n. Ankara Hukuk Fak[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ltesi s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]navlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda[FONT=&quot] bulunmas[FONT=&quot]ı.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, akş[FONT=&quot]am trenle Ankara dan İstanbul'a hareketi.
1932 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'da sabahtan ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]layarak saat 13.00'de kadar T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk Tarihi Tetkik Cemiyeti'nin bir k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]yeleriyle ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı.
1929 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Avrupa'da tedavi g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]rmekte olan Sabiha (G[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]en) Hanı[FONT=&quot]m'a mektubu: "Sanatoryum'dan g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nderdi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]in mektubu da aldı[FONT=&quot]m. Oradaki hayat ve bak[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]mdan hoş[FONT=&quot]nut olduğ[FONT=&quot]undan ve doktorlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n dediklerini [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ok itina ile takip etti[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]inden pek memnun oldum. Ald[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z raporlardan anlad[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]za g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]re esasen hastal[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]n o kadar m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]him değ[FONT=&quot]ildir. S[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]hhat ve rahatı[FONT=&quot]na, bildirdi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]in gibi itinada devam edersen az zamanda tamamiyle iyileş[FONT=&quot]ece[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]in [FONT=&quot]şü[FONT=&quot]phesizdir. ..Gö[FONT=&quot]zlerinden ö[FONT=&quot]perim."[FONT=&quot][Kocatürk]
1925 - Diyarbakır İstiklal Mahkemesi'nce idama mahkûm edilen Şeyh Sait ile adamları idam edildi.
Doğu İstiklal Mahkemesi'nde yapılan yargılamalar sonunda idama mahkum edilen Şeyh Sait ve 46 adamının cezaları infaz edildi (28 Haziran 1925'te gece yarısı idam edildi).
1923 - Fenerbahçe, İşgal Kuvvetleriyle oynadığı "General Harrington" kupasını kazandı.
1922 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Mersin Genç[FONT=&quot]ler Yurdu Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]'na telgrafı[FONT=&quot]: "...Mersin Genç[FONT=&quot]ler Yurdu'nun arzunuz [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerine fahrî[FONT=&quot] ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kabul ediyorum. Milletimizin ilerleme ve y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ksel[FONT=&quot]mesine yö[FONT=&quot]nelik hizmetlerinizde ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ya eri[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]menizi temen[FONT=&quot]ni ederim."
1921 - Yunanlılar çekilirken İzmit, Adapazarı, Karamürsel, Kandıra, Yalova ve İznik civarında tahribat, yıkım, yangın ve toplu öldürme olayları düzenledi.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ankara Hü[FONT=&quot]k[FONT=&quot]û[FONT=&quot]meti'nin telkiniyle istifa etmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] olmas[FONT=&quot]ına ra[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]men bir sü[FONT=&quot]re sonra yeniden naz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k kabul eden [FONT=&quot]Ahmet İzzet Paş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n 17 Haziran 1921 tarihli telgrafı[FONT=&quot]na cevab[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...Vaziyetinizi, Salih Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a Hazretleriyle beraber [FONT=&quot]vermi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] oldu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]unuz s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]ze aykı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]rd[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]m. ...Vaziyet-i umumiyeye ve z[FONT=&quot]â[FONT=&quot]t-[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] devletinize telkin edilmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] fikirlere nazaran evvelce oldu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u gibi bu defa da aldat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot] olmaktan, korkuyo[FONT=&quot]rum."
1920 - Savaştepe, Burhaniye, Eşme ve Sındırgı'nın Yunanlılar tarafından işgali.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Anadolu ve Rumeli M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]dafaa-i Hukuk Cemiyeti merkez heyetlerine genelgesi:
"Bü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Millet Meclisi, ayn[FONT=&quot]ı [FONT=&quot]zamanda Anadolu ve Rumeli M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]dafaa-i Hukuk Cemiyeti Kongresi yetkisine de sahip bulunmakta oldu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]undan Heyet-i Temsiliye ile olan ili[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kinin B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Meclis Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]'yla [FONT=&quot]s[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rd[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lmesi."[FONT=&quot][Kocatürk]
1919 - Aydın'da silahlı çeteler, halkla birlikte Yunan kuvvetlerine karşı amansız bir mücadeleye girdi.
Posta ve Telgraf İdaresi Mustafa Kemal tarafından verilen telgrafların kabul edilmemesini bütün teşkilâtına duyurdu.
Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, sabah Refahiye'den Erzurum y[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üne hareketi.[FONT=&quot]
1917 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, beraberindekilerle Diyarbak[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Camii'nde cuma namaz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lmas[FONT=&quot]ı.
1917 - Wilhelm II. ile Monsignore Pacelli arasında görüşmeler.
1915 - Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]komutan Vekili Enver Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a, [FONT=&quot]Ş[FONT=&quot]ehzade Ö[FONT=&quot]mer Faruk Efendi ve İstanbul Milletvekili H[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]seyin Cahit (Yal[FONT=&quot]çı[FONT=&quot]n) Bey'in, Gelibolu'da 5. Ordu Karargah[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ve Kemalyeri'nde 3. Ordu Karargahı[FONT=&quot]'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ziyaretten sonra D[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ztepe'de 19. Tü[FONT=&quot]men[FONT=&quot] Karargâh[FONT=&quot]ı'nda Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü ziyaret edişleri.
1915 (29-30) - [FONT=&quot]İngilizlerin, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am baskı[FONT=&quot]n [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ekilde taarruza ve Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n emriilekuvvetlerimizinY[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]kseks[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rt'akars[FONT=&quot]ıtaarruzu[FONT=&quot]. (Takviye kuvvetlerinin yerinde ve za[FONT=&quot]man[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda kullanı[FONT=&quot]lmamas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot] taarruzun ba[FONT=&quot]şar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nle[FONT=&quot]mi[FONT=&quot]ş ve kayba sebep olmu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tur[FONT=&quot]).
1915 - Turkish attack on Quinn's [FONT=&quot]Post-Pope's Hill sector of Anzac.
1913 - Balkan Savaşı başladı.
Bulgaristan'la öteki Balkan Devletleri arasındaki anlaşmazlığın büyümesi sonucu, 2. Balkan Savaşı'nın başlaması (Bulgaristan ile Sırplar-Yunanlılar ve Romanya arasında).
1913 - Beginning of the Balkan war.
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul

30 HAZİRAN - JUNE 30
Tarihte Bugün - Today in History
Haziran1919.jpg


Dokuzuncu Ordu Müfettişi Mustafa Kemal Paşa, Amasya'da (Haziran 1919)
1939 - Hatay'ın Türkiye'ye katılması.
Meclis, Hatay Antlaşması'nı onayladı ve 7 Temmuz'da Hatay il oldu.
1936 - Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Silifke Ziraat Bankas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'na, Tekir k[FONT=&quot]öy[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nden 6 kiş[FONT=&quot]iyle beraber, b[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]lgede "Tar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m Kredi Kooperatifi" kurmak istediklerini bildiren dilek[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]esi (Gerekli i[FONT=&quot]şlemler Temmuz ay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]da tamamlanmış[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]). [Kocatürk]
1933 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n,[FONT=&quot] trenle Ankara'dan İstanbul'a geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
1930 - Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, İstanbul'dan Yalova'ya geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
1927 - Mustafa Kemal Paşa ve İsmet Paşa (İsmet İnönü) askerlikten emekliye ayrıldı.
Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, vermiş[FONT=&quot] oldu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u dilekç[FONT=&quot]e [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerine askerlikten emekliye ayr[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda kararname dü[FONT=&quot]zenlenmesi.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, İstanbul'a gitmek [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zere trenle Ankara'dan hareketi.
1926 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Baş[FONT=&quot]bakan [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]smet Paş[FONT=&quot]a'yla [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]zmir'den Ç[FONT=&quot]e[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]me'ye gidiş[FONT=&quot]i.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]e[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]me'ye gitmek ü[FONT=&quot]zere Urla'dan ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]erken, [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]erefine verilen [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ayda konu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...[FONT=&quot]İ[FONT=&quot]nk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]â[FONT=&quot]p i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]erde ve d[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]ar[FONT=&quot]da pek ç[FONT=&quot]ok [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]eyleri ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]arm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r; fakat daha vazifemiz bitme[FONT=&quot]mi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir. Gen[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]li[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]in pek [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ok [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] l[FONT=&quot]â[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]md[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r. Bu noktada [FONT=&quot]dikkatinizi [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ekerim."
1924 - İstanbul posta dağıtıcıları, ücretlerini yetersiz bularak topluca istifa ettiler.
1921 - Mustafa Kemal'in öncülüğünde Çocuk Esirgeme Kurumu kuruldu.
Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ankara'da kurulan Himaye-i Etfal Cemiyeti ([FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]o[FONT=&quot]cuk Esirgeme Kurumu)'nin, himayesi alt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı kabul edi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
Kaynak:
1920 - Yunan kuvvetleri Balıkesir, Bigadiç, Burhaniye ve Susurluk'u işgal etti.
1919 - Milli kuvvetlerin Aydın'ı geri alışı. Aydın, üç gün süren şiddetli çatışmalardan sonra Yunanlılardan geri alındı. Yunanlılar bazı Türk köylerini ateşe verdi.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, geceyi Ç[FONT=&quot]ardak Boğ[FONT=&quot]az[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'nda toprak ü[FONT=&quot]st[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ne battaniye sererek ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]irmesi.
[FONT=&quot]General Milne'in, Harbiye Nazı[FONT=&quot]rı[FONT=&quot] Ali Ferit Pa[FONT=&quot]şa'ya, "Sivas'ta [FONT=&quot]bulunan Atat[FONT=&quot]ürk ile Konya'da bulunan Cemal Paş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n der[FONT=&quot]hal [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]stanbul'a ç[FONT=&quot]a[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lmalar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in Osmanlı[FONT=&quot] hü[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]meti ile temasa ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ilmesini isteyen" yaz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı.
[FONT=&quot]Harbiye Naz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Ali Ferit Paş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n Atatü[FONT=&quot]rk'e, Padi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ah'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n kendisine hava de[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]imi alması[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], arzu edeceğ[FONT=&quot]i bir [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ehir veya kasabada istirahat etmesi tavsiyesini bildiren telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] (Atatü[FONT=&quot]rk bu telgrafı[FONT=&quot] 2/3 Temmuz gecesi Erzurum yolunda alm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]).[Kocatürk]
1918 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, saat 19.30'da Viyana'dan trenle Karlsbad'a geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, akş[FONT=&quot]am Dr. Vermer taraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan muayene edili[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i ve tedavi program[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] belirlenmesi.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Karlsbad gü[FONT=&quot]nl[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k yazmaya ba[FONT=&quot]şlamas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] (5 defter halindeki bu g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nl[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]kler -bazı[FONT=&quot] gü[FONT=&quot]nler atlanmak suretiyle- 28 Temmuz 1918 tarihine kadar devam etmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir. G[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nl[FONT=&quot]üğü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]baz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] b[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]mleri Fransı[FONT=&quot]zca olarak yaz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r.[FONT=&quot][Kocatürk]
1915 (29-30) - [FONT=&quot]İngilizlerin, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am baskı[FONT=&quot]n [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ekilde taarruza ve Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n emriilekuvvetlerimizinY[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]kseks[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rt'a[FONT=&quot]kars[FONT=&quot]ıtaarruzu[FONT=&quot]. (Takviye kuvvetlerinin yerinde ve za[FONT=&quot]man[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda kullanı[FONT=&quot]lmamas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot] taarruzun ba[FONT=&quot]şar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nle[FONT=&quot]mi[FONT=&quot]ş ve kayba sebep olmu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tur).
1915 - General Gouraud wounded, succeeded by General Bailloud.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst