Atatürk Günlüğü - Tarihte Bu Gün Atatürk Ne Yapmış ? ( Güncellenecektir )

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul
18 TEMMUZ - JULY 18
Tarihte Bugün - Today in History

image002.jpg

18 Temmuz 1936
Florya'da vatandaşlarla denize girerken
18Temmuz1929.jpg

18 Temmuz 1929
Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal, Ankara Tahtakale yangınında
18Temmuz1921.jpg


18 Temmuz 1921
TBMM Başkanı Mustafa Kemal, savaş alanını görmek için
Eskişehir'deki Batı Cephesi Karargâhından çıkıyor
1938 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, zatü[FONT=&quot]rree ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]lang[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]c[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] nedeniyle bir haftad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r devam eden ate[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]inin 36.5 dereceye d[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lerek hastal[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]n kontrol alt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na alı[FONT=&quot]nışı.
1936 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Florya k[FONT=&quot]öş[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nde sohbet esnas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda yazd[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rd[FONT=&quot]ığı [FONT=&quot]notlardan: "...G[FONT=&quot]üzel sanatlarda ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n inkı[FONT=&quot]lâ[FONT=&quot]plar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n [FONT=&quot]ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kazandığı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n en kesin delilidir. Bunda baş[FONT=&quot]ar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kaza[FONT=&quot]namayan milletlere ne yaz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]kt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r. Onlar, bü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na ra[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]men uygarl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k alan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ksek insanl[FONT=&quot]ık s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]fat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yla tanı[FONT=&quot]nmaktan daima mahrum kalacaklard[FONT=&quot]ır!"[FONT=&quot][Kocatürk]
1934 - Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Bolu'dan ayr[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rken sabah Halkevi [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]eref defterine yazd[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]klar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "Bolu Halkevi'nde bir gece kaldı[FONT=&quot]m. Bolu'nun g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zelli[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]inden, halk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n co[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kun sevin[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]lerinden [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ok duygulan[FONT=&quot]d[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m."
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Bolu'dan hareketle D[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zce-Hendek [FONT=&quot]üzerinden ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am saat 20.00'de Adapazar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'na geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i (Gece yar[FONT=&quot]ıs[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na doğ[FONT=&quot]ru, trenle [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]stanbul'a hareket etmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir).
1933 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, İstanbul'dan Yalova'ya gidi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
1932 - Türkiye Cumhuriyeti Milletler Cemiyet'ine 56'ncı üye olarak girdi.[FONT=&quot] (Milletler Derneği, Cemiyet-i Akvam)[FONT=&quot].
Ezanın Türkçe okunacağı açıklandı. Uygulamaya kısa süre sonra geçildi.
Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Yalova'da, İ[FONT=&quot]talyan Filosu Komutan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Amiral Morno ve İtalya Bü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]kel[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]isi Baron Aloiz'i kabul[FONT=&quot]ü.
Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeri Yalova'dan Baltac[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ve Millet [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]iftlik[FONT=&quot]lerine gidiş[FONT=&quot]i.
1932 - Turkey becomes a member of the League of Nations.
1930 - Ankara Etnografya Müzesi halka açıldı.
1929 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, gece yarı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan sonra Ankara'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n Tahtakale b[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]lgesinde çı[FONT=&quot]kan yang[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n yerine geliş[FONT=&quot]i ve al[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nan [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nlemleri denetlemesi[FONT=&quot].
1923 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'da, dil uzmanlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan Mithat Sadullah (Sander) Bey'i kabul[FONT=&quot]ü.
[FONT=&quot]İsmet Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, h[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]metten beklediğ[FONT=&quot]i cevab[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n gecikmesi ü[FONT=&quot]zerine Lozan'dan Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'e telgrafı[FONT=&quot]: "...E[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]er h[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]met, kabul ettiğ[FONT=&quot]imiz [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]eylerin reddinde kesin [FONT=&quot]ı[FONT=&quot]srarl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ise, bunu bizim yapmakl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]za imkâ[FONT=&quot]n yoktur. ...Hü[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]metten teş[FONT=&quot]ekk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r beklemiyoruz. Yapt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]klar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n hesabı[FONT=&quot] tarihe b[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rak[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r."
1921 - [FONT=&quot]Mustafa Kemal Paşa tarafından [FONT=&quot]Türk [FONT=&quot]Ordusunun Sakarya'nın doğusuna kadar çekilmesi emrinin verilmesi.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ankara'dan Karacahisar'daki Bat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Cephesi Ka[FONT=&quot]rarg[FONT=&quot]â[FONT=&quot]h[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'na geliş[FONT=&quot]i.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n Bat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Cephesi Kararg[FONT=&quot]âh[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'nda İ[FONT=&quot]smet Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'ya direktifi: "Orduyu, Eski[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ehir'in kuzey ve gü[FONT=&quot]neyinde toplad[FONT=&quot]ık[FONT=&quot]tan sonra, d[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]man ordusuyla araya b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k bir mesafe koymak l[FONT=&quot]â[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]md[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r ki, ordunun d[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zenlenmesi ve takviyesi m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]m[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n olabilsin. Bunun i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in Sakarya doğ[FONT=&quot]usuna kadar ç[FONT=&quot]ekilmek uygundur."
Kütahya'nın ele geçirilişi Yunan parlamentosunda büyük sevinç yarattı.
Maarif Kongresi 16-21 Temmuz 1921'de yapıldı. (Atatürk ve Türk Gençliği -)
1920 - İlk Meclisin milletvekilleri "Misak-ı Milli" üzerine yemin etti.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] korumak ü[FONT=&quot]zere Ankara'da Muhaf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z Takı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n kurulması[FONT=&quot] (27 Aralı[FONT=&quot]k 1920'de tabur haline getirilmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir).
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiye Bü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Millet Meclisi'nin gizli oturumunda milletvekillerinin yolluk ve [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]denekleriyle ilgili gö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]meler esnası[FONT=&quot]nda konu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Albay Bekir Sami Bey'in 15.7.1920 tarihli telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na cevabı[FONT=&quot]: "Kutsal vatan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]za olan hizmetlerinizi takdir ediyorum. Yap[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lan i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]lemden ü[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nt[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] duymamanı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ve alı[FONT=&quot]ngan davranmaman[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]zellikle rica ediyorum. 19.7.1920 ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] cepheye gitmek ü[FONT=&quot]zere Ankara'dan trenle hareket ediyorum. Bu hususta sizinle beraberce g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]ece[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]im."[FONT=&quot][Kocatürk]
1919 - Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alay Komutanlığı Kuruluş Yıldönümü.
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul

19 TEMMUZ - JULY 19
Tarihte Bugün - Today in History


19Temmuz1931.jpg

19 Temmuz 1931
Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal, Ankara Türk Ocağında (Resim ve Heykel Müzesi)
Türk Tarih Kurumu toplantısında
1937 - Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]talyan bilgini Marconi'nin [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] nedeniyle aile[FONT=&quot]sine baş[FONT=&quot]sa[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] telgrafı[FONT=&quot]: "Bü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n insaniyet, u[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]rad[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z kay[FONT=&quot]b[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ac[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] bir ş[FONT=&quot]ekilde hissetmektedir!"
1934 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]stanbul'a geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i ve Haydarpa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'dan Dolmabah[FONT=&quot]çe Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'na geç[FONT=&quot]iş[FONT=&quot]i.
1933 - Denizli Çivril'de meydana gelen 5.7 büyüklüğündeki depremde 20 kişi öldü.
1931 - [FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ankara'da Tü[FONT=&quot]rk Tarihi Tetkik Cemiyeti [FONT=&quot](Türk Tarih Kurumu ) toplantı[FONT=&quot]sı[FONT=&quot]na ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kanl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k edi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
1926 - İzmir Suikastı davasında idama mahkum eski Ankara Valisi Abdülkadir Bey Trakya sınırında yakalandı.
[FONT=&quot]1923 - Gazi Mustafa Kemal, İsmet İnönü'ye Lozan Konferansı konusunda telgraf gönderdi.
Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Lozan barış[FONT=&quot] g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]meleri esnası[FONT=&quot]nda İsmet Paş[FONT=&quot]a ile Vekiller Heyeti Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Rauf Bey arası[FONT=&quot]nda [FONT=&quot]çı[FONT=&quot]kan anlaş[FONT=&quot]mazl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k ve Ankara ile yaz[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]malar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n gecikmesi ü[FONT=&quot]zerine İsmet Paş[FONT=&quot]a'ya telgrafı[FONT=&quot]: "Hiç[FONT=&quot] kimsede teredd[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t yoktur. Kazand[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] en s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]cak ve samimî[FONT=&quot] hislerimizle tebrik emek i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in usulen imza olundu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]unun bildirilmesini bekliyoruz." [Kocatürk]
1921 - Eskişehir Yunan güçlerinin eline geçti. Yunanlıların Eskişehir yönünde ilerlemeleri ve akşam Eskişehir'i girişleri. (Eskişehir'in işgali) Türk birlikleri şehri boşalttı. Türk ordusu Seyitgazi hattı üzerinden Sakarya nehrinin doğusunu tutarak, savunmaya geçti.
Milli Kuvvetlerin Yalova'ya girişleri. (Yalova'nın kurtuluşu)
Yunan Kralı Konstantin'in Uşak'a gelişi.
Maarif Kongresi 16-21 Temmuz 1921'de yapıldı. (Atatürk ve Türk Gençliği -)
1920 - [FONT=&quot]2. Düzce Ayaklanması çıktı.
Hariciye Vekili Bekir Sami başkanlığındaki kurul Moskova'ya vardı.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, akş[FONT=&quot]am, cepheye gitmek [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zere trenle Ankara'dan ayr[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ışı.
[FONT=&quot]1919 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Erzurum'dan 20. Kolordu Komutan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Ali Fuat Paş[FONT=&quot]a'ya -İstanbul'da Kara Vas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]f Bey'e iletilmek [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zere-Amerikan mandas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ile ilgili gö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]lerini bildiren telgrafı[FONT=&quot]: "...Millî[FONT=&quot] arzuya tâ[FONT=&quot]bi ve uygun olmayan kararlar hi[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]bir zaman millet nazar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda bir de[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]er ifade etmeyece[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i cihetle mill[FONT=&quot]î[FONT=&quot] arzunun toplant[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] beklemeden hi[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]bir meselede yetkili g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nmemiz uygun değ[FONT=&quot]ildir."
[FONT=&quot]1918 - Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Karlsbad'dan L[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]tfi Simavi Bey'e -Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mabeyinciliğ[FONT=&quot]e atanmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] nedeniyle- tebrik mektubu.
[FONT=&quot]1915 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Kurmay Baş[FONT=&quot]kan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] İzzettin (Ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]lar) Bey'le beraber, [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]leden sonra, 3. Kolordu Kararg[FONT=&quot]â[FONT=&quot]h[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n bulunduğ[FONT=&quot]u Kemalyeri'ne gelerek Veliaht Yusuf İzzettin Efendi'yi kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]lama tö[FONT=&quot]reninde bulunması[FONT=&quot], ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am yemeğ[FONT=&quot]ini Kemalyeri'nde yemesi, tekrar 19. T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]men Karargâ[FONT=&quot]h[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'na d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot].
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul
20 TEMMUZ - JULY 20
Tarihte Bugün - Today in History
20Temmuz1922.jpg


20 Temmuz 1922
TBMM Başkanı Gazi Mustafa Kemal, Büyük Taarruz'dan önce,
TBMM balkonundan geçit töreninde askerleri selâmlarken
1938 - FİSKOBİRLİK kuruldu. Giresun ve Ordu bölgesinde yetiştirilen fındığı tesislerinde işleyen ve dış pazarlara satan FİSKOBİRLİK, dünya fındık piyasasında söz sahibi önemli bir kuruluş durumunda.
1936 - [FONT=&quot]Montrö Antlaşması'nın imzalanması. (Montreux'de, Boğazlar Sözleşmesi'nin imzalanması)[FONT=&quot].
[FONT=&quot]Bo[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]azlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk H[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k[FONT=&quot]û[FONT=&quot]meti'nin tam egemenli[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ine ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ini [FONT=&quot]sa[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]layan "Montreux Sö[FONT=&quot]zle[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mesi"nin imzalanmas[FONT=&quot]ı.
Türkiye'nin İstanbul ve Çanakkale boğazları üzerindeki tüm haklarını tanıyan ve kabul eden Montrö Antlaşması imzalandı.
Türkiye Cumhuriyeti'nin Boğazlar üzerindeki egemenliğini tam olarak sağlayan "Boğazlar Sözleşmesi" Montreux'da imzalandı. Serbest geçiş ilkesi korunurken Türkiye'nin ve Karadeniz'in güvenliğinin esas alınması karar bağlandı.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Montrö[FONT=&quot] S[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]zle[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mesi'nin imzalanması[FONT=&quot]ndan sonra s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]yledikleri: "Milletin y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ksek seciyesine, ordusunun b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lemez paz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na ve uygar insanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]n aldatı[FONT=&quot]lamaz sağ[FONT=&quot]du[FONT=&quot]yusuna dayanarak ve g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]venerek zekâ[FONT=&quot], mant[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k ve enerji[FONT=&quot]nin, bü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n insanlığı[FONT=&quot]n muhtaç[FONT=&quot] olduğ[FONT=&quot]u barış[FONT=&quot] ve huzur veren [FONT=&quot]sonu[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]lar doğ[FONT=&quot]urabilece[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]inin bir delili olan Montr[FONT=&quot]ö[FONT=&quot] Konferans[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] eseri, cidden sevinmeye ve sevindirmeye de[FONT=&quot]ğer bir tari[FONT=&quot]h[FONT=&quot]î[FONT=&quot] olaydı[FONT=&quot]r."
1936 - Montreux Convention signed.
Turkey signs Treaty of Montreux in Switzerland. The treaty, also known as the Montreux Convention, regulates transit and navigation in the Straits of the Dardanelles, the Sea of Marmara, and the Bosphorus (commonly referred to as the "Turkish Straits").
1934 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ertuğ[FONT=&quot]rul yat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ile İstanbul'dan Yalova'ya gidi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
1931 - Mustafa Kemal Paşa "Köylü hepimizin velinimetidir" dedi.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, trenle Ankara'dan [FONT=&quot]İstanbul'a hareketi.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ankara'dan İstanbul'a giderken gece Eski[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ehir [FONT=&quot]istasyonunda trenden inerek halkla konuş[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "K[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]yl[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] hepimizin velinimetidir! Bu soylu unsurun refah[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] d[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot]nece[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]iz!"
1923 - İsmet Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, Lozan'dan Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'e telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: 'Her dar zaman[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]mda H[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r gibi yetiş[FONT=&quot]irsin. D[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]rt, beş[FONT=&quot] g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nd[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ekti[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]im azabı[FONT=&quot] tasavvur et! B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ler yapmış[FONT=&quot] ve yapt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot] adamsı[FONT=&quot]n! Sana ba[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]m bir kat daha artm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r!"[FONT=&quot][Kocatürk]
1922 - 1922 - Mustafa Kemal'in Başkomutanlığı, süresiz olarak uzatıldı.
(Bu dördüncü ve son uzatma oldu.)
[FONT=&quot]Başkomutanlığın süresiz olarak Mustafa Kemal Paşa'nın üzerinde kalmasının TBMM'de kabulü. Büyük Millet Meclisi'nde yapılan oylama sonunda Mustafa Kemal'in başkomutanlığı süresiz olarak kabul edildi.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Baş[FONT=&quot]komutanl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k s[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]resinin 4 A[FONT=&quot]ğustos 1922 tari[FONT=&quot]hinden itibaren [FONT=&quot]üç[FONT=&quot] ay daha uzat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na dair Kanun nede[FONT=&quot]niyle T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiye B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Millet Meclisi'nde konu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...Bugü[FONT=&quot]n ordumuzun manev[FONT=&quot]î[FONT=&quot] kuvveti en y[FONT=&quot]üksek derecededir [FONT=&quot]Ordumuzun madd[FONT=&quot]î[FONT=&quot] kuvveti de fevkal[FONT=&quot]â[FONT=&quot]de bir ö[FONT=&quot]nleme ihtiyaç [FONT=&quot]hissetmeksizin mill[FONT=&quot]î[FONT=&quot] emelleri tam bir g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]venle elde edecek [FONT=&quot]seviyeye ula[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r. Bu sebeple art[FONT=&quot]ık b[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]yle bir yetkiyi s[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rd[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rmeye l[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zum ve ihtiya[FONT=&quot]ç kalmadığı[FONT=&quot] kanaatindeyim." [Kocatürk]
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiye Öğ[FONT=&quot]retmen Dernekleri Birli[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i'nin fahr[FONT=&quot]î [FONT=&quot]ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kabulü[FONT=&quot] ve derne[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]e 100 lira bağış[FONT=&quot]ta bulunması[FONT=&quot].
1921 - Batı Cephesi'nde Yunanlılarla Kanlıpınar(Sultaniye) ve Çamtepe muharebeleri.
Maarif Kongresi 16-21 Temmuz 1921'de yapıldı. (Atatürk ve Türk Gençliği -)
1920 - Doğu Trakya'da Yunan taarruzunun başlaması ve Tekirdağ'ın denizden çıkarma yapan Yunanlılar tarafından işgali.
Mürefte ve Çorlu'nun Yunanlılar tarafından işgali.
Yunanlılar Bandırma'dan gelen kuvvetlerle, Tekirdağ bölgesini işgal etti.
1919 - Mustafa Kemal, Mazhar Müfit'e (Kansu) ileride Cumhuriyet'in kurulacağını söyledi.[FONT=&quot]
Atatü[FONT=&quot]rk, Mazhar M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]fit (Kansu) Bey'in "Ba[FONT=&quot]şarı takdirinde, hü[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]met [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ekli ne olacak?" sorusuna Erzurum'da cevap veriyor: "A[FONT=&quot]çı[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]a s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]yleyeyim: Hü[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]met [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ekli, zamanı[FONT=&quot] gelince cumhuriyet olacakt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r."
Mustafa Kemal Paşa, daha Milli Mücadele'nin başında ''cumhuriyet'' kavramını dile getirdi. Mazhar Müfit (Kansu) Bey'in, Erzurum'da iken, ''Başarı takdirinde hükümet şekli ne olacak?'' sorusuna, ''Açıkça söyleyeyim: Hükümet şekli, zamanı gelince cumhuriyet olacaktır'' yanıtını verdi.
Anadolu'da yaratılan karışıklık için üzgün olduğunu söyleyen Damat Ferit Paşa, Erzurum Kongresi'nin yasaklandığım bildirdi. Ayrıca Mustafa Kemal'in tutuklanmasını emreden Damat Ferit'in bu talebine Vali vekili Hurşit Efendi "Gücünüz yetiyorsa, gelin siz tutuklayın" cevabını verdi.
[FONT=&quot]Erzurum'da Cevat (Dursuno[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]lu) ve emekli Binba[FONT=&quot]şı[FONT=&quot] K[FONT=&quot]â[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m (Yurdalan) Beylerin, Vil[FONT=&quot]â[FONT=&quot]yat-[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]Ş[FONT=&quot]arkiye Mü[FONT=&quot]dafaa-i Hukuk-u Milliye Cemiyeti'ne, Umum[FONT=&quot]î[FONT=&quot] Kongre Erzurum Temsilcili[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i'nden istifa ettiklerini bildiren yaz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...Evvelce g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot]ld[FONT=&quot]üğü[FONT=&quot] [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zere yerlerimize Mustafa Kemal Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a ve Rauf Beyefendi Hazretleri se[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ilmek ü[FONT=&quot]zere Umum[FONT=&quot]î[FONT=&quot] Kongre Erzurum Mü[FONT=&quot]messilli[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i'nden istifa ettiğ[FONT=&quot]imizi arz eyleriz." (Erzurum Kongre Salonu'nda as[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] belge; M.K.P.E.E., s.190). [Kocatürk]
Kazım Karabekir Paşa, 3. Ordu (Eski adı 9. Ordu) Müfettişliği'ne vekil olarak atandı.
K[FONT=&quot]â[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m Karabekir'in, 15. Kolordu Komutanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerinde kalmak ü[FONT=&quot]zere -ek gö[FONT=&quot]revle- 3. Ordu Mü[FONT=&quot]fetti[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] Vekilliğ[FONT=&quot]i'ne atanması.
1917 - İzinli olarak İstanbul'da bulunan 2. Ordu Kurmay Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kan[FONT=&quot]ı [FONT=&quot]Yarbay İzzettin (Ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]lar) Bey'in, İstanbul'da Atatü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] ziya[FONT=&quot]reti ve gö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]mesi.
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul

22 TEMMUZ - JULY 22
Tarihte Bugün - Today in History


Savarona2.jpg


[FONT=&quot]1937 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeri Florya'dan hareketle K[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ıç[FONT=&quot] Ali'nin evine gidi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am Florya K[FONT=&quot]öş[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]'ne d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü.
[FONT=&quot]1936 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Montr[FONT=&quot]ö[FONT=&quot] S[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]zle[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mesi'nin imzalanmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] nedeniyle [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]stanbul Valisi Muhittin [FONT=&quot]Ü[FONT=&quot]st[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nda[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot] taraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan -[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ehir ad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na- [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ekilen telgrafa cevab[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "Yurdumuzun Bo[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]azlardaki g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]venini belgeleyen Montr[FONT=&quot]ö[FONT=&quot] S[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]zle[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mesi m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nasebetiyle muhterem halk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n co[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kun heyecan ve sevin[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]lerini bildiren telgra[FONT=&quot]f[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na samim[FONT=&quot]î te[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ekk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rlerimi bildiririm."
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]bakan İsmet İn[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]'y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] Haydarpa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'dan Ankara'ya u[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]urlamas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], tekrar Florya'ya d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot].
[FONT=&quot]1935 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeri Florya'dan Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'na [FONT=&quot]d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü.
[FONT=&quot]1932 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Yalova yak[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndaki [FONT=&quot]Çı[FONT=&quot]narc[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k'a geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, burada [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]oban Mehmet ve di[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]er baz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] pehlivanlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]re[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]lerini izle[FONT=&quot]mesi.
1931 - İthalat sınırlamaları sistemine ilişkin kanun TBMM'de kabul edildi.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, İstanbul'dan Ertu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]rul yat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ile Yalova'ya gidi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
[FONT=&quot]1930 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Yalova'da -Bulgar Bas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n Cemiyeti'nin T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk gazetecilerinden bir heyeti Sofya'ya daveti nedeniyle- T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk Bas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n Cemiyeti Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Tar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k (Us)'a demeci.
1927 - [FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]leden sonra S[FONT=&quot]öğü[FONT=&quot]tl[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] yat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yla Bo[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]azi[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]i'nde bir gezinti yapmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeri Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'na d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]şü.
[FONT=&quot]1925 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]yaver R[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]suhi (Sava[FONT=&quot]şçı[FONT=&quot]) Bey'i yan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na alarak trenle Yozgat y[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nde hareketi, L[FONT=&quot]â[FONT=&quot]tife Han[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n ayn[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]zmir'e hareketinden sonra ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot] vakit yine trenle Ankara'ya d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot] (Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n bu seyahatinden kimsenin haberi olmad[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot]nde kendisini istasyonda, sadece -durumu bilen- İsmet Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a, Salih Bozok ve K[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ıç[FONT=&quot] Ali kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]lam[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]lard[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r.
[FONT=&quot]L[FONT=&quot]â[FONT=&quot]tife (U[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]akl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]gil) Han[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n -bir g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n evvelki yak[FONT=&quot]ışı[FONT=&quot]ks[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z bir davran[FONT=&quot]ışı[FONT=&quot] nedeniyle- Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n direktifiyle Yaver Muzaffer (K[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ıç[FONT=&quot]) Beyin refakatinde [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]leden sonra Ankara'dan İzmir'e g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nderili[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, istasyonda İsmet (İn[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]) taraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan u[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]urlan[FONT=&quot]ışı[FONT=&quot] (Bug[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n L[FONT=&quot]â[FONT=&quot]tife Han[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m'a, Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n direktifiyle -Siirt milletvekili Mahmut (Soydan) Bey taraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan- "Bir m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ddet [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]zmir'e gidip ayr[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kalmalar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n daha uygun olaca[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]" bildirilmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir[FONT=&quot]). [Kocatürk]
1922 - İttihat Terakki önderlerinden Cemal Paşa, Tiflis'te Ermeniler tarafından öldürüldü.
İttihat ve Terakki liderlerinden Cemal Paşa, Gürcistan'da uğradığı suikastta öldü.
[FONT=&quot]1921 - Yunan Kralı Konstantin'in Eskişehir'e gelişi ve başkomutanlığı üzerine alışı.
1920 - Padişah Vahdettin'in başkanlığında toplanan Saltanat Şurası’nda Sevr Antlaşması kabul edildi.
[FONT=&quot]İstanbul'da, Padi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ah Vahdettin'in de i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tirakiyle toplanan Saltanat [FONT=&quot]Şû[FONT=&quot]ras[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'nda İtil[FONT=&quot]â[FONT=&quot]f Devletlerinin Bar[FONT=&quot]ış[FONT=&quot] Antla[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı [FONT=&quot]Tasla[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot] (Sè[FONT=&quot]vres Projesi)'ni[FONT=&quot]n kabul edilmesi. (22 Temmuz 1920 günü devlet erkanı meseleyi görüşmek üzere toplandı. Yalnız Topçu Feriki Rıza Paşa kabul etmemiştir). [FONT=&quot] [Kocatürk]
[San Remo Konferansı, Birinci Dünya Savaşından sonra, 18-26 Nisan 1920'de, Osmanlı topraklarının paylaşılması ve Osmanlı ile yapılacak olan Sevr Antlaşmasının şartlarını hazırlamak için, İtalya'nın San Remo şehrinde toplanan milletlerarası konferans idi.
İngiltere başbakanı Lloyd George, Fransa başbakanı Millerand, İtalya başbakanı Francesco Nitti ile Japonya, Yunanistan ve Belçika temsilcilerinin katıldığı konferansta Birinci Dünya Savaşından mağlup olarak çıkan Osmanlı Devleti topraklarının ve Ortadoğu petrollerinin paylaşılması görüşüldü ve Sevr (Sèvres) Antlaşmasının son biçimi tespit edildi. Mareşal Ferdinand Foch başkanlığında 19 Nisan günü toplanan askeri komitenin görüşlerini alan konsey barış şartlarını belirlemek için çalışmaya başladı. Konferansta Kürt meselesi, boğazlar ve Osmanlı' nın borçları görüşüldü. Osmanlı borçları için konferansa katılan devletler bir komisyon kurdu. Konferans sırasında hiçbir Türk yetkiliye söz verilmedi. Osmanlı Heyeti'nden Galip Kemali bey bir muhtıra vererek İzmir, Adana, Erzurum, Trabzon bölgelerinde Müslüman Türk' ün çoğunlukta olduğunu hatırlatıp kararlar alınırken göz önünde bulundurulması gerektiğini bildirdi. ABD Başkanı Wilson konferansta alınacak kararların adil olması gerektiği üzerinde durdu. Ancak Lloyd George kesinleştirilen kararların gerekirse zorla kabul ettireleceğini söyledi. Yunan Devlet Başkanı Venizelos Anadolu'nun işgali için daha sert olunması gerektiğini belirtti ancak öncelikli meseleler nedeniyle bu fikir şimdilik kabul edilmedi.
Konferansta ayrıca İngiltere ile Fransa arasında bir petrol anlaşması imzalandı. Bu anlaşmayla Musul'un İngiltere'nin Irak manda bölgesine dahil edilmesi, Fransa'ya Irak petrollerinden % 25 hisse verilmesi ve petrol taşıma kolaylıkları tanınması sağlandı. Almanya ile Fransa arasındaki meselelerin de ele alındığı konferansta Almanya ordusunun büyütülmemesi gerektiği kararlaştırıldı.
San Remo Konferansında, Osmanlı Devletinin Asya ve Kuzey Afrika'da bulunan Arap toprakları üzerindeki bütün haklarından vazgeçmesi, bağımsız bir Ermenistan'la özerk bir Kürdistan'ın kurulması kararlaştırıldı. Ayrıca Osmanlı Devletinin eski Suriye topraklarında iki A tipi manda teşkil edilerek Suriye ve Lübnan'ın Fransa, Filistin'in ise İngiltere'nin idaresine bırakılması Irak topraklarının da İngiltere'nin mandasına girmesi kararlaştırıldı. Teşkil edilen A tipi manda idaresi, söz konusu ülkelerin bağımsız sayılmasını, kendini idare edebilecek siyasi olgunluğa erişinceye kadar manda otoritesi altında kalmasını öngörüyordu. Ayrıca İzmir ve Trakya Yunanistan' a bırakılacak, Adana ile Antalya ve gerisindeki topraklar ise İtalya ve Fransa'nın etkin olacağı bölge olarak tayin edildi. Boğazlar için yönetim işlerini takip edecek ve güvenliği sağlayacak iki komisyon kuruldu. Boğazlar her zaman ticari ve savaş gemilerine açık tutulacaktı. Konferans tamamlandıktan sonra Osmanlı'nın son bulması bütün topraklarının paylaşılmasını öngören bu maddelere Osmanlı Heyeti itiraz etti. Sadece Damat Ferit Paşa teslimiyetçi bir tavır takınarak maddelere sıcak baktı. Halk ise bu maddelere Hükümetten daha fazla tepki gösterdi. İstanbul, Sultanahmet' te mitingler düzenlendi.
22 Temmuz 1920 günü devlet erkanı meseleyi görüşmek üzere toplandı. Toplantıya Padişah Vahdeddin, Damat Ferit Paşa, Abdülmecid Efendi, Şeyhülislam Dürrizade Abdullah Efendi ve diğer devlet görevlileri katıldı. Görüşmelerde çıkan kararların kabul edilmesi sonucunda Osmanlı'nın hiç değilse Anadolu' da varlığını sürdürülebileceği aksi takdirde ise Osmanlı'nın tamamen yok olacağı görüşü ağır bastı. Küçük itiraz sesleri üzerine Damat Ferit Paşa "Kimdir bugün cesaret edip de bu devlet mahvolsun diyecek" sözleri üzerine o cılız seste kesilmişti. Bundan sonra Padişah Vahddedin kararlara imza etme taraftarlarının ayağa kalmasını red düşüncesinde olanların ise yerinde oturmasını isteyince heyetin tamamı ayağa kalktı. Sadece Feriki Rıza Paşa çekimserliğini ifade etmişti.
San Remo Konferansından sonra 10 Ağustos 1920'de Osmanlı hükümetine zorla imzalatılan Sevr (Sèvres) Antlaşması padişah, Sultan V. Mehmed Vahideddin tarafından tasdik edilmediği gibi, Ankara'daki Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından da kabul edilmedi. Batılı devletler arasında da Yunanistan'dan başka onaylayan çıkmadı. Böylece antlaşma hukuki geçerlilik kazanmadı ve yürürlüğe girmedi.]
Kaynak:
1920 (20 - 25) - Doğu Trakya Savaşları başladı.
[FONT=&quot]1919 - Erzurum Kongresi toplandı.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Erzurum'dan, Harbiye Naz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] N[FONT=&quot]â[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n kendisi İstanbul'a davet telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na cevab[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...Hali, mazisi kirli [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]eylerle bula[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ış[FONT=&quot] olanlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n sat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot] vicdan ve mevcudiyetleri ancak kahredilmeye ve yok edilmeye l[FONT=&quot]â[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]kt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r. Siz ve arkada[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z mevkilerinizi ne kadar [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]abuk namus sahiplerine b[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rak[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rsan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z, belki o nispette milletin aff[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na mazhar olursunuz."
[FONT=&quot]1913 - Bahr-i Sefid Bo[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]az[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Kuva-yi M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rettebe Komutan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Fahri Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, ayn[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] zamanda komutanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]stlendi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i Bolay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r Kolordusu'nun sevk ve idaresini ad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]tme yetkisini yaz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] emirle -kolordunun kurmay ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]- Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'e b[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rakmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot].
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n emriyle Meric'in bat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]en Bolay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r Kolordu[FONT=&quot]su S[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]vari B[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]l[FONT=&quot]üğü[FONT=&quot]'n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Dimetoka'ya giri[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i[FONT=&quot].
[FONT=&quot]Gelibolu Kolordusu'yla beraber Bolay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r Kolordusu'na ait [FONT=&quot]kuvvetlerin Edirne'ye giri[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i ve Edirne'nin Bulgarlardan geri [FONT=&quot]al[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ışı[FONT=&quot]. [Kocatürk]
Sırbistan 2. Balkan savaşından topraklarını genişleterek çıktı. Bükreş Anlaşması ile Osmanlı 1. Balkan savaşında yitirdiği Edirne ve Kırklareli'ni geri aldı.
1909 - 1879 yılında kurulan Zaptiye Nezareti kapatılarak, İstanbul Vilayeti ve Emniyet Umumiye Müdüriyeti Teşkilatına dair kanun kabul edildi ve Dahiliye nezaretine bağlı Emniyet Umumiye Müdürlüğü kuruldu.
1908 - Atatürk'ün Selanik'ten Üsküp'e gelişi, gece İttihat ve Terakki Cemiyeti Üsküp şubesinin toplantısında bulunuşu. [Kocatürk]
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul

21 TEMMUZ - JULY 21
Tarihte Bugün - Today in History

Savarona1.JPG

Savarona, Atatürk’ün ölümcül hasta olduğu sırada İstanbul’a geldi.
Atatürk’ün Savarona’da geçirdiği altı hafta boyunca kabine toplantıları düzenlendi
1936 - Montreux Sözleşmesi'nin imzalanması üzerine, Türk askeri Çanakkale ve İstanbul boğazlarındaki gayri askeri sahalara yerleşti.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Florya K[FONT=&quot]öş[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]'nde Genelkurmay Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Mare[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]al Fevzi [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]akmak'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kabul[FONT=&quot]ü.
[FONT=&quot]1935 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]leden sonra motorla Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'ndan Florya'ya geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, geceyi burada ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]iri[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
[FONT=&quot]1931 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ankara'dan İstanbul'a geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i[FONT=&quot].
[FONT=&quot]1930 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Yalova'da Tahran'a El[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]i olarak atanan H[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]srev (Gerede) Bey'i kabul[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] ve T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk-İran ili[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kileri ve dostlu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerine talimat vermesi: "Bug[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiye Cumhuriyeti ri[FONT=&quot]cali, mazinin m[FONT=&quot]â[FONT=&quot]n[FONT=&quot]â[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z k[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]v[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]lerini bilir. Onu hi[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]bir sebep ve suretle, asla tekrar etmek istemez!"
1927 - [FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeri Ankara motoruyla Sarayburnu Park[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'na giderek bir saat kadar burada istirahat etmesi, tekrar motorla Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'na d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'nda Maliye Bakan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Abd[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]l[FONT=&quot]halik (Renda), B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]kre[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] El[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]isi H[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]seyin Rag[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]p (Baydur) ve [FONT=&quot]Gaziantep Milletvekili Ali Cenani Beyleri kabul[FONT=&quot]ü.
[FONT=&quot]1922 - [FONT=&quot]Cemal Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, Tiflis'te bir Ermeni taraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan vurularak [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ehit edilmesi.
[FONT=&quot]Başkomutan Mustafa Kemal, Batı cephesine gitmek üzere Ankara'dan ayrıldı.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiye B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Millet Meclisi Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kanl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k odas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]spanya Kral[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n karde[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i Prens Louis de Bourbon'u kabul[FONT=&quot]ü [FONT=&quot]ve g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]mesi.
1921 - [FONT=&quot]Batı Cephesi kuvvetlerinin Eskişehir doğusunda karşı taarruzu ve Yunanlılar tarafında karşı konulması. (Eskişehir muharebesi). Eskişehir'in doğusunda saldırıya geçen Türk birlikleri ile Yunan kuvvetleri arasında şiddetli çarpışmalar oldu. Eskişehir Muharebesi diye anılan bu çarpışmaların sonunda Eskişehir yine Yunanlılarda kaldı.
Maarif Kongresi 16-21 Temmuz 1921'de yapıldı. (Atatürk ve Türk Gençliği -)
[FONT=&quot]1920 - Demirci'nin Yunanlılar tarafından işgali.
1920 (20 - 25) - Doğu Trakya Savaşları başladı.
1919 - Damat Ferit Paşa, 3. kez hükümeti kurdu.
Atatürk ve Rauf Bey'in 9.7.1919 tarihli bildirgelerinin komutanlıklara iletilmesi üzerine, Dahiliye Nazırı Adil Bey'in, askerî bakımdan da önlem alınmasını isteyen yazısı Damat Ferit Paşa'nın üçüncü defa kabine kuruluşu (Damat Ferit, 20 Temmuz 1919'da Sadaret'ten istifa etmiş, ancak yeni kabineyi kurma görevi yine kendisine verilmiştir). [Kocatürk]
[FONT=&quot]1917 - Osmanlı ve Rusya arasında Pasorofça Antlaşması imzalandı.
1913 - Atatürk'ün Kurmay Başkanlığına getirildiği Bolayır Kolordusu'nun Edirne'yi geri alması.
Mustafa Kemal, Kolordu Kurmay Başkanı olduğu Bolayır Kolordusu ile I. Balkan Savaşları'nda kaybedilen Edirne'yi geri aldı.
Osmanlı Devleti'nin orduyu harekete geçirmesi, Edirne ve Kırklareli'nin geri alınması.
2. Balkan Savaşı (Bulgaristan ile Sırplar, Yunanlılar ve Romanya arasında).
1913 - Ottomans reoccupy Edirne.
1905 - Yıldız Camii'nde, Osmanlı Padişahı II. Abdülhamit'e suikast teşebbüsü.
Osmanlı Padişahı ve Halifesi II. Abdülhamit, kendisine karşı Ermeni komitecilerinin rol aldığı bombalı suikast girişiminden kurtuldu.
1905 - Abdülhamid II, the Ottoman Sultan and Caliph, escaped an assassination attempt by Armenian terrorists.
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul

22 TEMMUZ - JULY 22
Tarihte Bugün - Today in History


Savarona2.jpg


[FONT=&quot]1937 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeri Florya'dan hareketle K[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ıç[FONT=&quot] Ali'nin evine gidi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am Florya K[FONT=&quot]öş[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]'ne d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü.
[FONT=&quot]1936 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Montr[FONT=&quot]ö[FONT=&quot] S[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]zle[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mesi'nin imzalanmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] nedeniyle [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]stanbul Valisi Muhittin [FONT=&quot]Ü[FONT=&quot]st[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nda[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot] taraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan -[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ehir ad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na- [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ekilen telgrafa cevab[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "Yurdumuzun Bo[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]azlardaki g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]venini belgeleyen Montr[FONT=&quot]ö[FONT=&quot] S[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]zle[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mesi m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nasebetiyle muhterem halk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n co[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kun heyecan ve sevin[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]lerini bildiren telgra[FONT=&quot]f[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na samim[FONT=&quot]î te[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ekk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rlerimi bildiririm."
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]bakan İsmet İn[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]'y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] Haydarpa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'dan Ankara'ya u[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]urlamas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], tekrar Florya'ya d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot].
[FONT=&quot]1935 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeri Florya'dan Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'na [FONT=&quot]d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü.
[FONT=&quot]1932 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Yalova yak[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndaki [FONT=&quot]Çı[FONT=&quot]narc[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k'a geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, burada [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]oban Mehmet ve di[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]er baz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] pehlivanlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]re[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]lerini izle[FONT=&quot]mesi.
1931 - İthalat sınırlamaları sistemine ilişkin kanun TBMM'de kabul edildi.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, İstanbul'dan Ertu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]rul yat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ile Yalova'ya gidi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
[FONT=&quot]1930 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Yalova'da -Bulgar Bas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n Cemiyeti'nin T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk gazetecilerinden bir heyeti Sofya'ya daveti nedeniyle- T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk Bas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n Cemiyeti Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Tar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k (Us)'a demeci.
1927 - [FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]leden sonra S[FONT=&quot]öğü[FONT=&quot]tl[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] yat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yla Bo[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]azi[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]i'nde bir gezinti yapmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeri Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'na d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]şü.
[FONT=&quot]1925 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]yaver R[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]suhi (Sava[FONT=&quot]şçı[FONT=&quot]) Bey'i yan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na alarak trenle Yozgat y[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nde hareketi, L[FONT=&quot]â[FONT=&quot]tife Han[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n ayn[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]zmir'e hareketinden sonra ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot] vakit yine trenle Ankara'ya d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot] (Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n bu seyahatinden kimsenin haberi olmad[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot]nde kendisini istasyonda, sadece -durumu bilen- İsmet Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a, Salih Bozok ve K[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ıç[FONT=&quot] Ali kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]lam[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]lard[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r.
[FONT=&quot]L[FONT=&quot]â[FONT=&quot]tife (U[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]akl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]gil) Han[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n -bir g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n evvelki yak[FONT=&quot]ışı[FONT=&quot]ks[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z bir davran[FONT=&quot]ışı[FONT=&quot] nedeniyle- Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n direktifiyle Yaver Muzaffer (K[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ıç[FONT=&quot]) Beyin refakatinde [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]leden sonra Ankara'dan İzmir'e g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nderili[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, istasyonda İsmet (İn[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]) taraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan u[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]urlan[FONT=&quot]ışı[FONT=&quot] (Bug[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n L[FONT=&quot]â[FONT=&quot]tife Han[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m'a, Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n direktifiyle -Siirt milletvekili Mahmut (Soydan) Bey taraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan- "Bir m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ddet [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]zmir'e gidip ayr[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kalmalar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n daha uygun olaca[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]" bildirilmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir[FONT=&quot]). [Kocatürk]
1922 - İttihat Terakki önderlerinden Cemal Paşa, Tiflis'te Ermeniler tarafından öldürüldü.
İttihat ve Terakki liderlerinden Cemal Paşa, Gürcistan'da uğradığı suikastta öldü.
[FONT=&quot]1921 - Yunan Kralı Konstantin'in Eskişehir'e gelişi ve başkomutanlığı üzerine alışı.
1920 - Padişah Vahdettin'in başkanlığında toplanan Saltanat Şurası’nda Sevr Antlaşması kabul edildi.
[FONT=&quot]İstanbul'da, Padi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ah Vahdettin'in de i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tirakiyle toplanan Saltanat [FONT=&quot]Şû[FONT=&quot]ras[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'nda İtil[FONT=&quot]â[FONT=&quot]f Devletlerinin Bar[FONT=&quot]ış[FONT=&quot] Antla[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı [FONT=&quot]Tasla[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot] (Sè[FONT=&quot]vres Projesi)'ni[FONT=&quot]n kabul edilmesi. (22 Temmuz 1920 günü devlet erkanı meseleyi görüşmek üzere toplandı. Yalnız Topçu Feriki Rıza Paşa kabul etmemiştir). [FONT=&quot] [Kocatürk]
[San Remo Konferansı, Birinci Dünya Savaşından sonra, 18-26 Nisan 1920'de, Osmanlı topraklarının paylaşılması ve Osmanlı ile yapılacak olan Sevr Antlaşmasının şartlarını hazırlamak için, İtalya'nın San Remo şehrinde toplanan milletlerarası konferans idi.
İngiltere başbakanı Lloyd George, Fransa başbakanı Millerand, İtalya başbakanı Francesco Nitti ile Japonya, Yunanistan ve Belçika temsilcilerinin katıldığı konferansta Birinci Dünya Savaşından mağlup olarak çıkan Osmanlı Devleti topraklarının ve Ortadoğu petrollerinin paylaşılması görüşüldü ve Sevr (Sèvres) Antlaşmasının son biçimi tespit edildi. Mareşal Ferdinand Foch başkanlığında 19 Nisan günü toplanan askeri komitenin görüşlerini alan konsey barış şartlarını belirlemek için çalışmaya başladı. Konferansta Kürt meselesi, boğazlar ve Osmanlı' nın borçları görüşüldü. Osmanlı borçları için konferansa katılan devletler bir komisyon kurdu. Konferans sırasında hiçbir Türk yetkiliye söz verilmedi. Osmanlı Heyeti'nden Galip Kemali bey bir muhtıra vererek İzmir, Adana, Erzurum, Trabzon bölgelerinde Müslüman Türk' ün çoğunlukta olduğunu hatırlatıp kararlar alınırken göz önünde bulundurulması gerektiğini bildirdi. ABD Başkanı Wilson konferansta alınacak kararların adil olması gerektiği üzerinde durdu. Ancak Lloyd George kesinleştirilen kararların gerekirse zorla kabul ettireleceğini söyledi. Yunan Devlet Başkanı Venizelos Anadolu'nun işgali için daha sert olunması gerektiğini belirtti ancak öncelikli meseleler nedeniyle bu fikir şimdilik kabul edilmedi.
Konferansta ayrıca İngiltere ile Fransa arasında bir petrol anlaşması imzalandı. Bu anlaşmayla Musul'un İngiltere'nin Irak manda bölgesine dahil edilmesi, Fransa'ya Irak petrollerinden % 25 hisse verilmesi ve petrol taşıma kolaylıkları tanınması sağlandı. Almanya ile Fransa arasındaki meselelerin de ele alındığı konferansta Almanya ordusunun büyütülmemesi gerektiği kararlaştırıldı.
San Remo Konferansında, Osmanlı Devletinin Asya ve Kuzey Afrika'da bulunan Arap toprakları üzerindeki bütün haklarından vazgeçmesi, bağımsız bir Ermenistan'la özerk bir Kürdistan'ın kurulması kararlaştırıldı. Ayrıca Osmanlı Devletinin eski Suriye topraklarında iki A tipi manda teşkil edilerek Suriye ve Lübnan'ın Fransa, Filistin'in ise İngiltere'nin idaresine bırakılması Irak topraklarının da İngiltere'nin mandasına girmesi kararlaştırıldı. Teşkil edilen A tipi manda idaresi, söz konusu ülkelerin bağımsız sayılmasını, kendini idare edebilecek siyasi olgunluğa erişinceye kadar manda otoritesi altında kalmasını öngörüyordu. Ayrıca İzmir ve Trakya Yunanistan' a bırakılacak, Adana ile Antalya ve gerisindeki topraklar ise İtalya ve Fransa'nın etkin olacağı bölge olarak tayin edildi. Boğazlar için yönetim işlerini takip edecek ve güvenliği sağlayacak iki komisyon kuruldu. Boğazlar her zaman ticari ve savaş gemilerine açık tutulacaktı. Konferans tamamlandıktan sonra Osmanlı'nın son bulması bütün topraklarının paylaşılmasını öngören bu maddelere Osmanlı Heyeti itiraz etti. Sadece Damat Ferit Paşa teslimiyetçi bir tavır takınarak maddelere sıcak baktı. Halk ise bu maddelere Hükümetten daha fazla tepki gösterdi. İstanbul, Sultanahmet' te mitingler düzenlendi.
22 Temmuz 1920 günü devlet erkanı meseleyi görüşmek üzere toplandı. Toplantıya Padişah Vahdeddin, Damat Ferit Paşa, Abdülmecid Efendi, Şeyhülislam Dürrizade Abdullah Efendi ve diğer devlet görevlileri katıldı. Görüşmelerde çıkan kararların kabul edilmesi sonucunda Osmanlı'nın hiç değilse Anadolu' da varlığını sürdürülebileceği aksi takdirde ise Osmanlı'nın tamamen yok olacağı görüşü ağır bastı. Küçük itiraz sesleri üzerine Damat Ferit Paşa "Kimdir bugün cesaret edip de bu devlet mahvolsun diyecek" sözleri üzerine o cılız seste kesilmişti. Bundan sonra Padişah Vahddedin kararlara imza etme taraftarlarının ayağa kalmasını red düşüncesinde olanların ise yerinde oturmasını isteyince heyetin tamamı ayağa kalktı. Sadece Feriki Rıza Paşa çekimserliğini ifade etmişti.
San Remo Konferansından sonra 10 Ağustos 1920'de Osmanlı hükümetine zorla imzalatılan Sevr (Sèvres) Antlaşması padişah, Sultan V. Mehmed Vahideddin tarafından tasdik edilmediği gibi, Ankara'daki Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından da kabul edilmedi. Batılı devletler arasında da Yunanistan'dan başka onaylayan çıkmadı. Böylece antlaşma hukuki geçerlilik kazanmadı ve yürürlüğe girmedi.]
Kaynak:
1920 (20 - 25) - Doğu Trakya Savaşları başladı.
[FONT=&quot]1919 - Erzurum Kongresi toplandı.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Erzurum'dan, Harbiye Naz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] N[FONT=&quot]â[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n kendisi İstanbul'a davet telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na cevab[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...Hali, mazisi kirli [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]eylerle bula[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ış[FONT=&quot] olanlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n sat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot] vicdan ve mevcudiyetleri ancak kahredilmeye ve yok edilmeye l[FONT=&quot]â[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]kt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r. Siz ve arkada[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z mevkilerinizi ne kadar [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]abuk namus sahiplerine b[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rak[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rsan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z, belki o nispette milletin aff[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na mazhar olursunuz."
[FONT=&quot]1913 - Bahr-i Sefid Bo[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]az[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Kuva-yi M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rettebe Komutan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Fahri Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, ayn[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] zamanda komutanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]stlendi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i Bolay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r Kolordusu'nun sevk ve idaresini ad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]tme yetkisini yaz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] emirle -kolordunun kurmay ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]- Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'e b[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rakmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot].
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n emriyle Meric'in bat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]en Bolay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r Kolordu[FONT=&quot]su S[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]vari B[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]l[FONT=&quot]üğü[FONT=&quot]'n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Dimetoka'ya giri[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i[FONT=&quot].
[FONT=&quot]Gelibolu Kolordusu'yla beraber Bolay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r Kolordusu'na ait [FONT=&quot]kuvvetlerin Edirne'ye giri[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i ve Edirne'nin Bulgarlardan geri [FONT=&quot]al[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ışı[FONT=&quot]. [Kocatürk]
Sırbistan 2. Balkan savaşından topraklarını genişleterek çıktı. Bükreş Anlaşması ile Osmanlı 1. Balkan savaşında yitirdiği Edirne ve Kırklareli'ni geri aldı.
1909 - 1879 yılında kurulan Zaptiye Nezareti kapatılarak, İstanbul Vilayeti ve Emniyet Umumiye Müdüriyeti Teşkilatına dair kanun kabul edildi ve Dahiliye nezaretine bağlı Emniyet Umumiye Müdürlüğü kuruldu.
1908 - Atatürk'ün Selanik'ten Üsküp'e gelişi, gece İttihat ve Terakki Cemiyeti Üsküp şubesinin toplantısında bulunuşu. [Kocatürk]
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul
23 TEMMUZ - JULY 23
Tarihte Bugün - Today in History
r22.jpg

Erzurum'da Kongrenin toplandığı okul (23 Temmuz 1919)

The school in Erzurum where the Congress assembled (23 July 1919)
ata-24_k.jpg

Mustafa Kemal, ilk büyük kongreyi (23 Temmuz – 7 Ağustos 1919)
topladığı Erzurum’da hükümet konağı önünde Vali Zühtü Bey, memurlar ve subaylarla

r23.jpg

Atatürk, Erzurum Kongresi Günlerinde (23 Temmuz - 7 Ağustos 1919)

Atatürk with his military aids during the Erzurum Congress
(July 23 - August 7 1919)
1939 - Hatay, Anavatan'a katıldı.
Hatay'da yönetim Türk hükümetine devredildi.
[FONT=&quot]1938 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, saat 11.30'da Savarona yat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ile Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nden hareketle Moda, Florya, Adalar ve Bo[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]az'da bir gezinti yapmas[FONT=&quot]ı.[FONT=&quot] (Bu gezinti esnas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda Moda'dan bir motorla gelerek Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]bakan Cel[FONT=&quot]â[FONT=&quot]l Bayar da yata binmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot], yat [FONT=&quot]geceyi B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]kdere [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nlerinde demirleyerek ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]irmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir).
1932 - Alman mimar Hermann Jansen'in hazırladığı Ankara Planı onaylandı.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Millet [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]iftli[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i'ne geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, daha sonra motorla bir deniz gezintisi yapmas[FONT=&quot]ı.
[FONT=&quot]1927 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Dolmbah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'nda 3. Kolordu Komutan[FONT=&quot]ı Şü[FONT=&quot]kr[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] Naili (G[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]kberk) Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a, G[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]m[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]hane Milletvekili Hasan [FONT=&quot]Fehmi (Ata[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]) ve Kastamonu Milletvekili Velet (İzbudak) Beyleri kabul[FONT=&quot]ü.
[FONT=&quot]1923 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am L[FONT=&quot]â[FONT=&quot]tifeHan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]mla beraber Ankara'dan trenle İzmir'e hareketi[FONT=&quot].
[FONT=&quot]1922 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Bat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Cephesi Kararg[FONT=&quot]â[FONT=&quot]h[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'nın bulundu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u Ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ehir'e geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
1921 - Batı Cephesi birliklerinin Sakarya'nın doğusuna doğru çekilme yürüyüşüne devam etmeleri. Türk birlikleri Sakarya'nın doğusuna doğru çekilmeye devam ediyor. Karargâh Polatlı'ya alındı.
Meclisin gizli oturumunda hükümet merkezinin Kayseri'ye alınması tartışıldı, ancak Ankara'nın savunulmasında karar kılındı. [FONT=&quot]TBMM'nin gizli oturumda icra vekiller heyeti reisi Fevzi Paşa'nın hükümet merkezinin Kayseri'ye taşınmasına ilişkin Heyet-i Vekile kararını bildiren demeci. (TBMM'de sert tartışmalar. Hatiplerin Ankara'nın savaşsız teslimini kabul etmemeleri. Ankara'nın savunulmasına ve ayrıca cephedeki durumu öğrenmek üzere bir heyet gönderilmesine ilişkin kararı)
Yunan Kralı Konstantin'in Kütahya'ya gelişi.
[FONT=&quot]T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiye B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Millet Meclisi'nin gizli oturumunda, icra Vekilleri Heyeti Reisi Fevzi ([FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]akmak) Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n "H[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]met [FONT=&quot]Merkezi'nin Kayseri'ye nakline dair" Heyet-i Vekile karar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı [FONT=&quot]bildiren demeci. (Fevzi Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n Ankara'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n tahliyesi gerekti[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ini bildiren demeci [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerine, [FONT=&quot]B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Millet Meclisi'nde [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ok sert tart[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]malar olmu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot], konu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ma yapan milletvekilleri, Ankara'dan[FONT=&quot] [FONT=&quot]harpsiz ayr[FONT=&quot]ılmay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kabul etmemi[FONT=&quot]şlerdir. Bu oturumda, Ankara'n[FONT=&quot]ın savunulmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na, ayr[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ca cephedeki durumu [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]renmek [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zere bir heyet [FONT=&quot]g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nderilmesine karar verilmi[FONT=&quot]ştir. [Kocatürk]
1920 (20 - 25) - Doğu Trakya Savaşları başladı.
1920 ([FONT=&quot]23-24) - Albay Cafer Tayyar Bey'in (Eğilmez) Yunanlılara tutsak düşüşü.
Yunan kuvvetleri dört koldan taarruza geçti. Lüleburgaz, Babaeski, Hayrabolu, Çerkezköy işgal altına alındı.
[FONT=&quot]Lüleburgaz, Babaeski ve Hayrabolu'nun Yunanlılar tarafından işgali.
[FONT=&quot]Albay Cafer Tayyar (Eğilmez), Havsa-Bostanlı'da Yunalılara esir düştü.
1919 - [FONT=&quot]Erzurum Kongresinin açılışı.[FONT=&quot]
Erzurum Kongresi'nin toplanması ve Mustafa Kemal'in Sivas Kongresi'ne Başkan seçilmesi.
[FONT=&quot]
"Milli sınırlar içinde vatan bölünmez bir bütündür. Manda ve himaye kabul edilemez.[FONT=&quot]
Atatürk milli birlik ve bağımsızlık hareketinin temelinin atıldığı kongreyi 23 Temmuz'da burada toplamıştır.
Erzurum Kongresi, Vilayat-ı Şarkiye Müdafaa-ı Hukuk Cemiyet reisi Hoca Raif Efendi tarafından açıldı. Kongreye Erzurum'dan 24, Trabzon'dan 17, Sivas'tan 10, Bitlis'te 3 ve Van'dan 2 olmak üzere toplam 56 delege katıldı.
Mustafa Kemal yapılan oylama sonucunda 3 red, 4 çekimser oya karşılık 38 oyla kongre başkanlığına getirildi.
Mustafa Kemal, milli iradenin Anadolu'da gerçekleşeceğini söyledi.
[FONT=&quot]1919 - Erzurum Kongresi toplandı. Mustafa Kemal, Erzurum Kongresi'ne Başkan seçildi.
Erzurum Kongresi başladı. Başkan seçilen Mustafa Kemal Paşa, uzun konuşmasında özetle, "...tarih bir milletin kanını, hakkını, varlığını hiçbir zaman inkar edemez. Bu nedenle böyle bir batıl örtünün arkasından vatanımız ve milletimiz aleyhinde verilen hükümler, kanaatler muhakkak iflasa mahkumdur" dedi. Kongre, 7 ağustosa kadar sürdü.
[FONT=&quot]Erzurum Kongresi'nin a[FONT=&quot]çı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ışı[FONT=&quot], Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kan se[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ili[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i ve konu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...Bilinen ger[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]eklerdendir ki, tarih bir milletin kan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], varl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] hi[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]bir zaman ink[FONT=&quot]â[FONT=&quot]r edemez. Bu nedenle b[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]yle bir b[FONT=&quot]â[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]rt[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n arkas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan vatan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z ve [FONT=&quot]milletimiz aleyhinde verilen h[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]mler, kanaatlar muhakkak ifl[FONT=&quot]â[FONT=&quot]sa mahk[FONT=&quot]û[FONT=&quot]mdur. Ve i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]te b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n bu i[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ren[FONT=&quot]ç[FONT=&quot] zul[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]mlerden ve [FONT=&quot]bu bedbaht acizlerden, tarihimize kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot] reva g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]len haks[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]klardan m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]teessir olan mill[FONT=&quot]î[FONT=&quot] vicdan, nihayet uyan[FONT=&quot]ış [FONT=&quot]hayk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ışı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]kseltmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] ve M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]dafaa-i Hukuk-u Milliye ve Mu[FONT=&quot]hafaza-i Hukuk-u Milliye ve M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]dafaa-i Vatan ve Redd-i [FONT=&quot]İl[FONT=&quot]hak gibi [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]itli isimlerle, fakat ayn[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] mukaddesat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n korunmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] temin i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in beliren milli cereyan, b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n vatan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zda [FONT=&quot]art[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k bir elektrik [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ebekesi haline girmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] bulunuyor, i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]te bu kararl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ebekenin olu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]turdu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u yi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]itlik ruhudur ki, m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]barek [FONT=&quot]vatan ve milletin mukaddesat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kurtarma ve himayeye da[FONT=&quot]yanan son s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]yleyecek ve karar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] uygulatt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]racakt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r. [FONT=&quot]B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n bu ama[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] elde etmek i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in her [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]eyini buna ba[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]layan soylu milletimiz i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]inde bir mill[FONT=&quot]î[FONT=&quot] fert gibi [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]maktan do[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]an zevk ve [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]v[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nc[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] burada [FONT=&quot]şü[FONT=&quot]kran ve iftiharla arz eylerim."
[FONT=&quot]Sadrazam Damat Ferit Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, Erzurum Kongresi'nin toplan[FONT=&quot]ışı[FONT=&quot] nedeniyle ajansa demeci: "Anadolu'da kar[FONT=&quot]ışı[FONT=&quot]kl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k [FONT=&quot]zuhur etti. Kanun-u Esas[FONT=&quot]î[FONT=&quot]ye ayk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] olarak Meclis-i Mebusan ad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] alt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda toplant[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lar vuku buluyor. Bu hareketin, m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]l[FONT=&quot]k[FONT=&quot]î[FONT=&quot] ve asker[FONT=&quot]î[FONT=&quot] memurlar taraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nlenmesi gerekir!" [Kocatürk]
1919 - Mimar Muzaffer Bey'in eseri olan ''Hürriyeti Ebediye'' tepesi açıldı.
1919 - The Erzurum Congress begins; Mustafa Kemal is elected Chairman of the Erzurum Congress.
[FONT=&quot]1917 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am, [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]zzettin ([FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]lar) Bey'le beraber [FONT=&quot]İstan[FONT=&quot]bul'da Sipahi Oca[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]'na gidi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, gece Akaretler'deki evinde [FONT=&quot]onunla sohbeti.
1914 - Avustarya Macaristan Arşidük Ferdinand’ın öldürülmesi nedeniyle Sırbistan’a ültimatom verdi.
1914 - Austria-Hungary sends an ultimatum to Serbia. Serbia, counting on Russian support, rejects some points of the ultimatum and mobilizes.
1911 - İstanbul'da, Aksaray Yeşiltulumba'da çıkan büyük yangında yaklaşık 300 ev hasar gördü.
1909- Serbesti gazetesinde, İttihat ve Terakki karşıtı yazılarıyla tanınan Gazeteci Hasan Fehmi, Galata Köprüsü'nde kimliği belirlenemeyen bir kişi tarafından tabancayla öldürüldü.
Gazeteci Hasan Fehmi, İttihat ve Terakki aleyhindeki yazıları Serbesti Gazetesi'nde yayınlandıktan sonra vuruldu.
1908 - İkinci Meşrutiyet ilan edildi.
II. Meşrutiyet'in ilanıyla Osmanlı İmparatorluğu anayasal yönetime geçti.
İkinci Meşrutiyetin ilânı (Rumeli'de büyük faaliyet gösteren "İttihat ve Terakki Cemiyeti", aylardan beri Abdülhamit'i, 1876 Anayasası'nı yeniden yürürlüğe koymaya ve kapatılan Meclis-i Mebusan'ı tekrar toplantıya çağırmaya zorluyordu, "İttihat ve Terakki Cemiyeti"nin bu girişimleri, nihayet II. Meşrutiyetin ilânına uzandı. II. Meşrutiyet ilk defa Manastır'da ilân edilmiş, bunu aynı gün Rumeli'nin diğer şehirlerinde de ilân izlemişti. Haberlerin İstanbul'a ulaşması üzerine Padişah Abdülhamit de 23/24 Temmuz gecesi Meşrutiyeti resmen ilân mecburiyetinde kaldı, ikinci Meşrutiyet ilân edildiği zaman Mustafa Kemal, bir yandan kolağası rütbesiyle Selanik'te askerî görevini sürdürmekte, bir yandan da "İttihat ve Terakki Cemiyeti" içinde çalışarak İstanbul'daki siyasî gelişmeleri yakından izlemekte idi. Ancak o, II. Meşrutiyet gibi büyük bir inkılâbı takiben yapılanları kâfi görmüyor, bu fırsattan yararlanılarak memlekette daha büyük ve daha köklü değişikliklerin gerçekleştirilmesi gereğine inanıyordu; fakat kendisinin görüşleri, "İttihat ve Terakki Cemiyeti" ileri gelenlerinin görüş ve düşüncelerine uymadı. Buna rağmen fikirleriyle, onları uyarmaktan da çekinmiyordu).

Atatürk'ün, sabah Üsküp'ten hareketle Selânik'e dönüşü. 1908 - Second Constitutional Period begins ( II Meşrutiyet).
The Ottoman Empire returned to a Constitutional Monarchy with the proclamation of the Second Constitution.
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul
24 MART - MARCH 24
Tarihte Bugün - Today in History
TimeMagazine.jpg

Atatürk Time Dergisinin kapak sayfasında (24 Mart 1923)

Atatürk selected for the cover of Time Magazine (March 24, 1923)
[FONT=&quot]1938 - Devlet taraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan Cumhurba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in sat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n al[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nan Savar[FONT=&quot]o[FONT=&quot]na yat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na, İngiltere'nin Southampton liman[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda bayrak [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ekme merasimi. T[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]rende Londra B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k[FONT=&quot]el[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]imiz Fethi Okyar da haz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r bulunmu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot], yat teslim al[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ışı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı [FONT=&quot]takiben Hamburg'da in[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a edildi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i fabrikada bak[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]mdan ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]irilip baz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] de[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]iklikler yap[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ld[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ktan sonra 22.5.1938 g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü [FONT=&quot]buradan hareketle 1.6.1938'de İstanbul'a gelmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir.[FONT=&quot][Kocatürk]
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'da Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]bakan Cel[FONT=&quot]â[FONT=&quot]l Bayar'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kabul[FONT=&quot]ü.
[FONT=&quot]1934 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'da Danimarka El[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]isi Axel Noergaard'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ven mektubunu kabul[FONT=&quot]ü[FONT=&quot].
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeri D[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]leri Bakan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Tevfik R[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü [FONT=&quot](Ara[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]) ve Bolu Milletvekili İsmail Hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] (Uzmay) Beylerin [FONT=&quot]evlerine u[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ray[FONT=&quot]ışı[FONT=&quot], ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'ya d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot].
[FONT=&quot]1933 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, gece [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'da film izlemesi.
1931 - Mustafa Kemal Paşa Türk Ocakları’nı CHP ile birleştirme kararı hakkında demeç verdi.
Atatürk'ün, Türkocakları'nı Cumhuriyet Halk Partisi ile birleştirme kararı hakkında demeci: "...Kurtuluş tarihinden beri ilmî sahada halkçılık ve milliyetçilik ilkelerini yaymaya sadakatle ve imanla çalışan ve bu yolda memnuniyeti gerektiren hizmetleri geçmiş olan Türkocaklarının, aynı esasları siyasî ve pratik sahada gerçekleştiren partimle bütün manasıyla tek vücut olarak çalışmalarını münasip gördüm. Bu kararım ise, millî kuruluş hakkında duyduğum itimat ve güvenin ifadesidir!"
[FONT=&quot]1930 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ankara'ya gelen Macar D[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]leri Bakan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Walko'yu kabul[FONT=&quot]ü
[FONT=&quot]1927 - Eski Erzurum Belediye Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ve Manisa milletvekili Nafiz (Dumlu) Bey taraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan, Erzurumlular[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n sayg[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ve ba[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]klar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] sunmak [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zere Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]erefine bir balo verilmesi.
1926 - Atatürk'ün, yeni Polonya Elçisi Bader'in güven mektubunu kabulü ve Elçi'nin söylevine cevap konuşması.
1923 - Atatürk 24 Mart 1923 (ve 21 Şubat 1927)'de Time Dergisi'ne kapak oldu.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, L[FONT=&quot]â[FONT=&quot]tife Han[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m'la beraber K[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]tahya'ya geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i ve K[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]tahya Lisesi'nde [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]erefine verilen [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ayda [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]retmenlere sesleni[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i: "...Memleketimizi, toplumumuzu ger[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ek hedefine, saadet hedefine ula[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rmak i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in iki orduya ihtiya[FONT=&quot]ç[FONT=&quot] var[FONT=&quot]d[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r. Biri vatan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n hayat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kurtaran asker ordusu, di[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]eri mil[FONT=&quot]letin gelece[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ini yo[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]uran k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lt[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r ordusu!" [Kocatürk]
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, L[FONT=&quot]â[FONT=&quot]tife Han[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]mla beraber gece K[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]tahya'dan Ankara'ya hareketi.
1923 - Mustafa Kemal Pasha is selected for the cover of Time Magazine's March 24, 1923 issue
(he is selected once again for the cover of Time Magazine and appears on the February 21, 1927 issue).
1922 - Akşehir'de bulunan Mustafa Kemal, ateşkes önerilerini olumlu buldu. Ancak buna karşı sunulacak tezlerin ve önerilerin güçlü olmasını istedi.
İtilaf Devletlerinin Paris'teki toplantılarında ateşkes sorunu görüşüldü. Lord Curzon ile Fransız Poincare arasında görüş ayrılıkları ortaya çıktı.
Mustafa Kemal Paşa'nın cepheden vekiller heyeti başkanlığına direktifi: "Mütareke teklifini iyi telakki etmek lazımdır. Biz, yalnız onların teklif ettiği şartları kabul edemeyeceğimizden, mukabik şartları öne süreceğiz."
[FONT=&quot]D[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]leri Bakan Vekili Cel[FONT=&quot]â[FONT=&quot]l (Bayar) Bey'in, İtil[FONT=&quot]â[FONT=&quot]f Devletleri'nin m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]tareke teklifi notas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ehir'de bulunan Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'e [FONT=&quot]bildirmesi. [Kocatürk]
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, cepheden, Vekiller Heyeti Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]'na direktifi: "M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]tareke teklifini iyi kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]lamak l[FONT=&quot]â[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]md[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r. Biz yaln[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z, [FONT=&quot]onlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n teklif etti[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]artlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kabul edemeyece[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]imizden kar[FONT=&quot]şı [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]artlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]ne s[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rece[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]iz."
[FONT=&quot]Cemal Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, Paris'ten Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'e mektubu: "Sizi temin [FONT=&quot]ederim ki, Enver gerek Anadolu'nun zarar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ve gerek Rus[FONT=&quot]ya ile Anadolu aras[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndaki ili[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kilerin bozulmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] gerektire[FONT=&quot]cek hareketlerde bulunmak istedik[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e ona [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]iddetle kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot] ko[FONT=&quot]yarak onunla katiyen[FONT=&quot] [FONT=&quot]i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]birli[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i yapmayaca[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]m. B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n kudret [FONT=&quot]ve kuvvetimle onun hareketlerine m[FONT=&quot]â[FONT=&quot]ni olaca[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]m! Son s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]z: [FONT=&quot]B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n ruhumla ve varl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]mla sizinle beraber [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]maktan ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ka bir fikrim yok!" [Kocatürk]
1921 - İkinci[FONT=&quot] İnönü Zaferi ()
[FONT=&quot]1920 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, İstanbul'un i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]gali [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerine Anadolu'ya ka[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]an [FONT=&quot]milletvekillerini [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]ngilizlerin izlemesi [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerine Band[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rma'da 14. Kolordu Komutan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Yusuf [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]zzet Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'ya telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "[FONT=&quot]İ[FONT=&quot]ngilizler, milletvekillerinin [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]zmit [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerinden Anadolu'ya ka[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]makta olduklar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] haber alm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]lard[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r. Verilen bilgiye nazaran bun*[FONT=&quot]dan sonra [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]zmit [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerinden ka[FONT=&quot]çış[FONT=&quot] imk[FONT=&quot]â[FONT=&quot]ns[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]sterilmektedir. [FONT=&quot]...[FONT=&quot]Ö[FONT=&quot]nlemlere giri[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ilmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir." [Kocatürk]
[FONT=&quot]1919 - İngilizlerin Urfa'yı işgali.
[FONT=&quot]1918 - Ru[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]en E[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ref ([FONT=&quot]Ü[FONT=&quot]nayd[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n) Bey'in, Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'le Anafartalar sava[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerine uzun m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lakat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]lamas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] (Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, o zaman annesi ve k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z karde[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i ile oturmakta oldu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u Akaretler'deki evinde ger[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ekle[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]en bu g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]me, 24 Mart 1918 g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]lam[FONT=&quot]ış[FONT=&quot], iki g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nl[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k bir aradan sonra 27 ve 28 Mart g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nleri de devam etmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir. Bu g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]me, ayn[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] y[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l Yeni Mecmua'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]anakkale Zaferi i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in[FONT=&quot] [FONT=&quot]haz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rlanan fevkal[FONT=&quot]â[FONT=&quot]de say[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda "Anafartalar Kumandan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Mustafa Kemal ile M[FONT=&quot]ülakat" ba[FONT=&quot]şl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] alt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda yay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]mlanm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r. [Kocatürk]
[FONT=&quot]1916 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n Res[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]layn (Ceylanp[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nar)'dan[FONT=&quot] otomobille saat 15.00'de Mardin'e geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
1915 - [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]anakkale cephesinin [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nem kazanmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerine, Genelkurmay Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kanl[FONT=&quot]ığ[FONT=&quot]ı'nca Gelibolu'da 5. Ordu'nun kurulmas[FONT=&quot]ı [FONT=&quot]karar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ve komutanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]na Mare[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]al Liman von Sanders'in atanmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot].
Alman General Liman Von Sanders 5. Ordu Komutanligi'na getirildi ([FONT=&quot]Alman ordusunda general olarak g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]rev yapan Liman von Sanders'e Osmanl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ordusunda mare[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]al r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]tbesi verilmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir). Bu ordunun ihtiyatini olusturacak 19. Tümen’in komutanligina ise Kurmay Yarbay Mustafa Kemal getirildi.
Liman von Sanders 24 Mart 1915’te görev alır, 31 Mart’ta görev bölgesine gider. Yanında Kolordu Komutanı Esat Paşa, 9. Tümen Komutanı Albay Halil Sami ve 19. Tümen Komutanı Yarbay Mustafa Kemal olmak üzere Kabatepe ve Alçıtepe’den muharebe sahasını görür.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, 25 [FONT=&quot]Ş[FONT=&quot]ubat 1915 tarihinden beri [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]stlendi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i Maydos B[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]lgesi Komutanl[FONT=&quot]ığ[FONT=&quot]fn[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Albay Halil Sami Bey'e devre[FONT=&quot]derek 19. T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]men Komutanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]'na d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot].
1915 - Liman von Sanders is appointed to command Turkish Fifth Army on Gallipoli.
1913 - Edirne falls to the Bulgarians.
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul

25 TEMMUZ - JULY 25
Tarihte Bugün - Today in History

ata-24_k.jpg

Mustafa Kemal, ilk büyük kongreyi (23 Temmuz – 7 Ağustos 1919)
topladığı Erzurum’da hükümet konağı önünde Vali Zühtü Bey, memurlar ve subaylarla

r23.jpg

Atatürk, Erzurum Kongresi Günlerinde (23 Temmuz - 7 Ağustos 1919)

Atatürk with his military aids during the Erzurum Congress
(July 23 - August 7 1919)
r22.jpg

Erzurum'da Kongrenin toplandığı okul

The school in Erzurum where the Congress assembled
1937 - Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, akş[FONT=&quot]am[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeri Florya'dan yatla Moda'ya geç[FONT=&quot]erek deniz yar[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] izlemesi, gece Moda Deniz Kul[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]'n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n [FONT=&quot]balosunu ş[FONT=&quot]ereflendirmesi, tekrar Florya'ya d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü.[FONT=&quot][Kocatürk]
1936 - Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Montrö[FONT=&quot] S[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]zle[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mesi'nin imzas[FONT=&quot]ı nedeniyle tebrik telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nderen İran Ş[FONT=&quot]ah[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] R[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]za Pehlevi'ye te[FONT=&quot]şekk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü.
1935 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, saat 18.45'de [FONT=&quot]Ş[FONT=&quot]i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]li Sağ[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k Yurdu'na gidi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, burada hasta bir di[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ine k[FONT=&quot]üçü[FONT=&quot]k bir m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]dahale yap[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lmas[FONT=&quot]ı.
1933 - Lev Troçki, sığınmacı olarak Heybeliada'dan Fransa'ya gitti.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, akş[FONT=&quot]am[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeri, bir deniz kazas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]iren Millî[FONT=&quot] E[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]itim Bakanı[FONT=&quot] Re[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]it Galip'i Moda'daki k[FONT=&quot]öş[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nde ziyareti[FONT=&quot].
Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, akş[FONT=&quot]am Ertu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]rul yatı[FONT=&quot]yla İstanbul'dan Yalova'ya ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i[FONT=&quot].
1931 - Cumhuriyet'in ilk basın yasası olan Matbuat Kanunu TBMM'de kabul edildi.
Yeni kanun "hilafet", "saltanat", "anarşizm", "komünizm" yanlısı yayınlara ilk kez açık yasak getiriyor, hükümete de "ülke çıkarlarına ters düşme" durumunda yayınları "geçici kapatma" yetkisi tanıyordu. Basın üzerinde denetimi arttıran bu yasaya karşı çıkan tek milletvekili, gazeteci Hakkı Tarık Bey (Us) oldu.
1927 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Dolmabahç[FONT=&quot]e Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'nda i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]leri Bakanı[FONT=&quot] Cemil (Uybadin) Beyi kabul[FONT=&quot]ü.
1926 - Atat[FONT=&quot]ürk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Moskova'dan gelen Rus havacı[FONT=&quot]sı[FONT=&quot] Mecalop ve [FONT=&quot]Rus gazetecisi Kolcuni'yi, Sovyet Elç[FONT=&quot]isi Suri[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]'in refakatin[FONT=&quot]de kabul[FONT=&quot]ü.
1924 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Cebeci bö[FONT=&quot]lgesinde otomobille bir gezinti yapmas[FONT=&quot]ı.
1921 - Türk ordusu büyük güçlükler altında geri çekilmesini tamamlayarak, Sakarya'nın doğusunda mevzilendi. Batı Cephesi'nde Türk ordusunun geri çekilme yürüyüşünü tamamlayarak Sakarya nehrinin doğusuna çekilmesi.
Yunanlıların Yenişehir'i üçüncü kez işgali.
[FONT=&quot]Bat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Cephesi'nde T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk Ordusunun -geri y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] ta*[FONT=&quot]mamlayarak- tamamen Sakarya nehrinin do[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]usuna ç[FONT=&quot]ekil[FONT=&quot]mesi.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, K[FONT=&quot]â[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m Karabekir'in, Meclisle kabul edilen Anayasa ve kurulan M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]dafaa-i Hukuk Grubu hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda aydı[FONT=&quot]nlat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] isteyen 11.7.1921 tarihli telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na cevab[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "Bu[FONT=&quot]g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Millet Meclisi, M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]dafaa-i Hukuk [FONT=&quot]örg[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n esas ilke olarak tespit etmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] oldu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]ler [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerinde [FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]rarla ve azimle y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]mektedir. M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]dafaa-i Hukuk Grubu, bu grubun program[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] te[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kil eden esas maddede izah olundu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ekilde, memleketin tam bir bağı[FONT=&quot]ms[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]inde bar[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]a [FONT=&quot]kavu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] temin gibi k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]sa ve kesin bir gaye ile kurulmu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tur." [Kocatürk]
1920 (20 - 25) - Doğu Trakya Savaşları başladı.
1920 - Yunanlıların Edirne'yi işgali. Yunan kuvvetleri Doğu Trakya'nın tamamını ellerine geçiriyor ve Edirne Yunanlılar tarafından işgal edildi.
Havsa ve Pınarhisar'ın Yunanlılar tarafından işgali.
İngilizler tarafından boşaltılan Batum'u Gürcülerin işgali üzerine Ankara Hükümetinin protestosu.
Kırklareli, Malkara ve Lalapaşa'nın Yunanlılar tarafından işgali.
Uzunköprü'nün Yunanlılar tarafından işgali.
Şile'nin işgali.
Halep'in Fransızlar tarafından işgali.
1919 - Erzurum Kongresi (23 Temmuz - 7 Ağustos).
[FONT=&quot]Dahiliye Naz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Adil Bey'in, Sivas Valisi Re[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]it Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'ya yaz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "Gerek Mustafa Kemal Paş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n ve gerek Rauf Bey'in [FONT=&quot]giri[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]imleri, her ne fikre ve niyete dayan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rsa dayans[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, memleketin y[FONT=&quot]üksek menfaatlerine her halde aykı[FONT=&quot]rı[FONT=&quot] ve za[FONT=&quot]rarl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]d[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r(!).. Gö[FONT=&quot]revli olmayanlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n -her kim olursa olsun- dev[FONT=&quot]let i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]leri ve devlet i[FONT=&quot]şlemlerine asl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] hi[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]bir vesile ile kar[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lmamas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ve m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]dahalede [FONT=&quot]ı[FONT=&quot]srar edenlerin ayn[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ekilde -her kim olursa olsun- yakalanarak kanunun pen[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]esine teslimiyle, hakları[FONT=&quot]nda kanunen gerekecek i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]lemin yapı[FONT=&quot]lmas[FONT=&quot]ı [FONT=&quot](!)... " (Re[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]it Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a, h[FONT=&quot]â[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ralar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda der ki: "..İ[FONT=&quot]stanbul, Mustafa Kemal Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'ya karşı[FONT=&quot] a[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] harbi ş[FONT=&quot]iddetlendirmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] ve bir hamlede bitirmeye azmetmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] olacak ki [FONT=&quot]bize bu telgraflar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] birbiri ard[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nca yolluyordu; fakat bu ham[FONT=&quot]lelerde al[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]kl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k, [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k izleri de yine belli idi. [FONT=&quot]Çü[FONT=&quot]nk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n Erzurum'da oldu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]unu unutup tutuklama emrini bana [FONT=&quot]veriyordu[FONT=&quot]). [Kocatürk]
1919 - Nationalist congress in Erzurum; Mustafa Kemal elected chairman.
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul
26 KASIM - NOVEMBER 26
Tarihte Bugün - Today in History
ata-90_k.jpg

26 Kasım 1930
Gazi Mustafa Kemal, Samsun’da bir ortaokulun Coğrafya dersinde

ata-89_k.jpg

26 Kasım 1930
Samsun Lisesinde öğrencilerle ders dinlerken

AtaturkBalkanHarbi_small.jpg

Kurmay Binbaşı Mustafa Kemal
Balkan Harbi Yılları
[FONT=&quot]1935 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Moskova'da havac[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k e[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]itimi g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]ren Sabiha G[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]en'e telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]malar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] duyduk[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]a [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ok memnun oluyorum. Senden s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k haber bekliyorum. G[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]zlerinden [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]per, sa[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]klar dilerim[FONT=&quot]."
Afyon-Isparta demiryolu açıldı.
1934 - Lakap ve Unvanların Kaldırıldığına Dair Kanun.
TBMM'de, yeni bir kanunla, "ağa, hacı, hafız, hoca, molla, efendi, bey, beyefendi, paşa, hanım, hanımefendi, hazretleri" gibi lakap ve unvanlar kaldırıldı.
[FONT=&quot]Lakap ve unvanlar kaldırıldı: Efendi, Bey, Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a, Hazretleri vb. l[FONT=&quot]â[FONT=&quot]kap ve unvanlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n kal[FONT=&quot]d[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ld[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]na dair Kanun'un kabul[FONT=&quot]ü[FONT=&quot].
Kanunla Ağa, hacı, hafız, hoca, molla, efendi, bey, beyefendi, paşa, hanım, hanımefendi, hazretleri gibi lakap ve unvanlar kaldırılıyor; bütün yurttaşlar, kadın erkek, kanun karşısında ve resmi belgelerde yalnız adlarıyla anılır deniliyordu.
Mustafa Kemal Atatürk İsmet Paşa'ya bir mektup göndererek, kendisine "İnönü" soyadını verdiğini bildirdi.
[FONT=&quot]T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiye B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Millet Meclisi Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] K[FONT=&quot]â[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'ya Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk taraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan "[FONT=&quot]Ö[FONT=&quot]zalp" soyad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n verili[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i[FONT=&quot].
[FONT=&quot]1933 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'da Macar El[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]isi Tahy'nin veda ziyaretini kabul[FONT=&quot]ü.
[FONT=&quot]1931 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeri Marmara K[FONT=&quot]öş[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]'ndeki [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ay ziyare[FONT=&quot]tinde bulunmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], gece ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot] saatte [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'ya d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü.
[FONT=&quot]1930 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Samsun'da Vil[FONT=&quot]â[FONT=&quot]yet'i, Belediye'yi, Lise'yi ve T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r[FONT=&quot]koca[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ziyareti, gece Ege vapuruyla Trabzon'a hareketi.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Samsun T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkoca[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]'ndan ayr[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rken s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]yledikleri: [FONT=&quot]"Milletin k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ymetli ve se[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]kin gen[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]leriyle konu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mak benim i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in saadettir. Bu saadeti uzatmak isterdim; fakat vapuru bekletmemek l[FONT=&quot]â[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m. [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ok memnun oldum."
Atatürk ve Türk Gençliği
1929 - Türkiye ile Sovyetler Birliği arasında Geçici Ticaret Antlaşması imzalandı.
1926 - Türkiye'nin ilk şeker fabrikası, 1926'da Alpullu'da faaliyete geçti
[FONT=&quot]1925 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]bakanl[FONT=&quot]ığ[FONT=&quot]a giderek İsmet (İn[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]) Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'yla bir s[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]re g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]mesi (G[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]me esnas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]leri Bakan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Cemil (Uybadin) Bey de bulunmu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tur).
1924 - Kazım Özalp TBMM'nin 3. başkanı seçildi. Görevini 1 Mart 1935'e kadar sürdürdü.
1923 - Posta Kanunu kabul edildi.
1922 - [FONT=&quot]Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]yaver Salih (Bozok) Bey'in, İ[FONT=&quot]zmirden -Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'e iletilmek [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zere- T.B.M.M. Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] [FONT=&quot]Ö[FONT=&quot]zel Kalem M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]d[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] Hayati Bey'e telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "Baz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] engeller nedeniyle ikametgahtaki [FONT=&quot]haz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k [FONT=&quot]üç[FONT=&quot] d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]rt g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n gecikmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir. L[FONT=&quot]â[FONT=&quot]tife Han[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]mefendi, her [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]eyin muntazam olmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na fevkal[FONT=&quot]â[FONT=&quot]de ehemmiyet verdikleri [FONT=&quot]i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in azami be[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ne kadar b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n eksikler tamamlanaca[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]ndan Valide Han[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]mefendi'nin hareketlerinin, ona g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]re d[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zenlenmesini rica ederim. ...Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a Hazretlerinin, valideleriyle birlikte gelmek arzusunda bulunup bulunmad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]klar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n bildirilmesini rica ederim."
Çanakkale'nin kurtuluşu. Gelibolu, Maydos ve Lalapaşa'nın kurtuluşu.
[FONT=&quot]1921 - [FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, K[FONT=&quot]â[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m Karabekir'e telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...Durumunuzun, kuvvetinizin en ufak bir kusura u[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ramas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] aynen [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ahs[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda ve mukaddes amac[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda en b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k dar[FONT=&quot]beye u[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ram[FONT=&quot]ış[FONT=&quot] olmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kadar g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]mde [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nemlidir. Bozgunculara kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot] gerekli tutumu g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]stermekte asla teredd[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t edil[FONT=&quot]meyecektir, karde[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]im." [Kocatürk]
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n Moskova El[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]isi Ali Fuat Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'ya telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...Cemal Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]imdiye kadar g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]sterdi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i d[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]st harekette devam[FONT=&quot] [FONT=&quot]ederse kendisini destekleyece[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]iz. Her halde Enver Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a ve di[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]erleri ile al[FONT=&quot]â[FONT=&quot]kas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kesmelidir."
[FONT=&quot]1919 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Heyet-i Temsiliye [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]yeleri ile bir k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m komutan[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n m[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]terek toplant[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n sekizinci[FONT=&quot] [FONT=&quot]birle[FONT=&quot]şiminde s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]yledik[FONT=&quot]leri: "...Bu h[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]met yahut bir ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], bizimle anla[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]maya[FONT=&quot] [FONT=&quot]yana[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mazsa bizim i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]imiz, [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]rg[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] daha da g[FONT=&quot]üç[FONT=&quot]lendire[FONT=&quot]rek devam ettirmekten ibaret kalacakt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r."
1916 - [FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] Koh k[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nde 23. Alay Kararg[FONT=&quot]â[FONT=&quot]h[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'nda isti[FONT=&quot]rahatle ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]irmesi.
1912 - Mütareke - 1. Balkan Savaşı.
26 Kasım 1912’de mütareke görüşmeleri başladı ( 3 Aralık 1912’de taraflarca imza edildi).
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul
27 TEMMUZ - JULY 27
Tarihte Bugün - Today in History
ata-24_k.jpg

Mustafa Kemal, ilk büyük kongreyi (23 Temmuz – 7 Ağustos 1919)
topladığı Erzurum’da hükümet konağı önünde Vali Zühtü Bey, memurlar ve subaylarla

r23.jpg

Atatürk, Erzurum Kongresi Günlerinde (23 Temmuz - 7 Ağustos 1919)

Atatürk with his military aids during the Erzurum Congress
(July 23 - August 7 1919)
r22.jpg

Erzurum'da Kongrenin toplandığı okul

The school in Erzurum where the Congress assembled
[FONT=&quot]1936 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Florya K[FONT=&quot]öş[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]'nde Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]bakan İsmet İn[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]'y[FONT=&quot]ü k[FONT=&quot]abul[FONT=&quot]ü.
1933 - Gazi Mustafa Kemal, Dolmabahçe'de eski Afgan Kralı Amanullah Han'la görüştü.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Adatepe torpidosuyla Yalova'dan İstanbul'a d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot] ve Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'nda eski Afgan Kral[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Amanullah Han'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kabul[FONT=&quot]ü.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am Adatepe torpidosu ile [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]stanbul'dan Yalova'ya ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i ve geminin hat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ra defterine yazd[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]klar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "Adatepe ile yapt[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]m k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]sa yolculu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]un de[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]erli hat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ras[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] unutmayaca[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]m. Yak[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan tan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]mak f[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rsat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na sahip oldu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]um se[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]me deniz komutanlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z, gen[FONT=&quot]ç[FONT=&quot] subaylar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z ve denizcilerimizle iftihar ettim."
1932 - [FONT=&quot]İzmir'de Gazi Heykeli'nin a[FONT=&quot]çı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ış[FONT=&quot] t[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]reni ve Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]bakan [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]smet [FONT=&quot]Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]ylevi.
1926 - İzmir Suikastı sanıklarından Kara Kemal yakalanmak üzereyken intihar etti.
[FONT=&quot]1923 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, L[FONT=&quot]â[FONT=&quot]tife Han[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m'la beraber Ankara'dan İzmir'e geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am G[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]ztepe'de kalmakta oldu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u k[FONT=&quot]öş[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n penceresinden halk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] sel[FONT=&quot]â[FONT=&quot]mlamas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ve s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]yledikleri: "...Memleket ve milletin menfaatine yan bakanlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n yeri ya denizin [FONT=&quot]dibi yahut topraklar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n alt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]d[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]."
1922 - Mustafa Kemal Paşa, Büyük Taarruz'a hazırlanma emrini verdi.
Mustafa Kemal, Konya'dan ordu karargâhının olduğu Akşehir'e döndü. Burada, büyük bir taarruz için hazırlıkların tamamlanmasını istedi.
1922 (27-28 ) - [FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ehir'e [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]a[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lan ordu komutanlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na gece [FONT=&quot]B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Taarruz pl[FONT=&quot]â[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] a[FONT=&quot]çı[FONT=&quot]klamas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ve bu pl[FONT=&quot]â[FONT=&quot]n [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerinde umum[FONT=&quot]î[FONT=&quot] g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]meler yap[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lmas[FONT=&quot]ı. [Kocatürk]
[FONT=&quot]General Townshend'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]ngiltere'ye raporu: "T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk mill[FONT=&quot]î[FONT=&quot] ordusu g[FONT=&quot]üç[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] ve etkindir, İngiltere h[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]meti bunu kavrayabilmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] de[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ildir. Yepyeni bir T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiye do[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]mu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tur. Bu da [FONT=&quot]İngilte[FONT=&quot]re'de hen[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]z anla[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]lm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot] de[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ildir. T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] Avrupa d[FONT=&quot]ışı[FONT=&quot]na, Ana[FONT=&quot]dolu'ya itmeye [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]mak [FONT=&quot]çı[FONT=&quot]lg[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]kt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r." [Kocatürk]
1920 - İpsala, Şarköy, Rize, Demirköy'ün Yunanlılar tarafından işgali.
Yunan Kralı Aleksandros'un Edirne'ye girişi.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, milletvekillerinden olu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]an bir heyetle Ankara'dan ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am Bat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] cephesine hareketi.
1919 - Erzurum Kongresi (23 Temmuz - 7 Ağustos).
[FONT=&quot]İ[FONT=&quot]stanbul'daki [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]ngiliz Y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ksek Komiseri Amiral Calthorpe'un, Lord Curzon'a teli: "...Meclisin [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]stanbul'da toplanmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na engel olunsa dahi, bunun dahilde herhangi bir yerde toplanmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na kimse m[FONT=&quot]â[FONT=&quot]ni olamayacak! Esasen, Mustafa Ke[FONT=&quot]mal halen Erzurum'da bir kongre toplamakla me[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]gul!" [Kocatürk]
1919 - Nationalist congress in Erzurum; Mustafa Kemal elected chairman.
[FONT=&quot]1918 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Karlsbad'dan hareketle ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am Viyana'ya geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i[FONT=&quot]. [FONT=&quot](Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk, İstanbul'a acele d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nmesinin arzu edildi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ine dair yaveri Cevat Abbas'tan ald[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] telgraf [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerine Karlsbad'dan ayr[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot], ancak gribe tutulmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ne[FONT=&quot]deniyle 4-5 g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n Viyana'da kald[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ktan sonra [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]stanbul'a hare[FONT=&quot]ket etmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir[FONT=&quot]). [Kocatürk]
[FONT=&quot]1916 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'e, Birinci D[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nya Sava[FONT=&quot]şı[FONT=&quot], [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]zellikle [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]anakkale muharebelerindeki [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]st[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] nedeniyle Avusturya-Maca[FONT=&quot]ristan H[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k[FONT=&quot]û[FONT=&quot]meti'nce [FONT=&quot]Üçü[FONT=&quot]nc[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] R[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]tbe'den Muharebe Liyakat [FONT=&quot]Madalyas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] verilmesi.
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul
28 TEMMUZ - JULY 28
Tarihte Bugün - Today in History
ata-24_k.jpg

Mustafa Kemal, ilk büyük kongreyi (23 Temmuz – 7 Ağustos 1919)
topladığı Erzurum’da hükümet konağı önünde Vali Zühtü Bey, memurlar ve subaylarla

r23.jpg

Atatürk, Erzurum Kongresi Günlerinde (23 Temmuz - 7 Ağustos 1919)

Atatürk with his military aids during the Erzurum Congress
(July 23 - August 7 1919)
r22.jpg

Erzurum'da Kongrenin toplandığı okul

The school in Erzurum where the Congress assembled
1939 - Demiryolu Aşkale'ye ulaştı.
[FONT=&quot]1936 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Florya'dan Sakarya motoruyla Haydarpa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'ya gelerek trenle Ankara'ya hareketi.
[FONT=&quot]1930 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Yalova'da yak[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n arkada[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yla sohbeti ve Fethi (Okyar) Bey'e s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]yledikleri: "...Memlekette muhalif bir parti kurmak l[FONT=&quot]â[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]md[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r. B[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]yle bir parti kurulursa Meclis[FONT=&quot]'te [FONT=&quot]m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]naka[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a daha serbest olur. Mesel[FONT=&quot]â[FONT=&quot], siz b[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]yle bir partinin ba[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]na ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]erseniz bildiklerinizi serbest[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Meclis'te s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]ylersiniz; bu suretle uygulamada g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]len bir[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ok hatalar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü [FONT=&quot]al[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot] olur." [Kocatürk]
1929 - 48 ülke, savaş esirlerine ilişkin Cenevre Konvansiyonu imzalandı.
[FONT=&quot]1927 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'nda Ordu M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]fetti[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i Ali Sait (Akbaytogan) Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a, İstanbul [FONT=&quot]Ş[FONT=&quot]ehremini Muhittin ([FONT=&quot]Ü[FONT=&quot]st[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]da[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]) ve İzmir Milletvekili [FONT=&quot]Şü[FONT=&quot]kr[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] (Sara[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]o[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]lu) Beyleri kabul[FONT=&quot]ü.
[FONT=&quot]1923 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, İzmir'de kurularak [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]malar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]layan İhti[FONT=&quot]yat Zabitleri Cemiyeti'ne onbin lira ba[FONT=&quot]ğış[FONT=&quot]ta bulunmas[FONT=&quot]ı.
[FONT=&quot]1922 (27-28) - Akşehir'e çağrılan ordu komutanlarına gece, Mustafa Kemal Paşa tarafından Büyük Taarruz Planı açıklanarak görüşmeler yapılması.
1921 - Kütahya'da toplanan Yunan Savaş Meclisi, Ankara'ya yürüme kararı aldı.
1920 - Taşnak Ermeni Hükümeti'nin Ankara Hükümetinin 8.7.1920 tarihli ültimatomuna Oltu'nun kendilerine ait olduğunu bildiren yanıtı.
Enez'in Yunanlılar tarafından işgali.
1920 (27-28) - [FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Anadolu ve Rumeli M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]dafaa-i[FONT=&quot] [FONT=&quot]Hukuk Cemiyeti ile m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lk[FONT=&quot]î[FONT=&quot] ve asker[FONT=&quot]î[FONT=&quot] makamlar aras[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndaki ili[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ki ve g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]revleri[FONT=&quot] d[FONT=&quot]üzenleyen Bakanlar Kurulu kararlar[FONT=&quot]ın[FONT=&quot]ı valiliklere, cephe komutanl[FONT=&quot]ıklar[FONT=&quot]ına ve M[FONT=&quot]üdafaa-i Hukuk Merkez Heyetlerine bildiren genelgesi: "Anadolu ve Rumeli M[FONT=&quot]üdafaa-i Hukuk Cemiyeti Merkez ve idare Heyetleri, b[FONT=&quot]ölgenin en b[FONT=&quot]üy[FONT=&quot]ük m[FONT=&quot]ülkiye memurunun emri alt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndad[FONT=&quot]ır. ..M[FONT=&quot]üdafaa-i Hukuk heyetlerinin h[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ümet idaresine m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]dahale etmesi, kendi emirlerinde sil[FONT=&quot]âhl[FONT=&quot]ı kuvvet bulundurmas[FONT=&quot]ı hi[FONT=&quot]çbir kay[FONT=&quot]ıt ve [FONT=&quot]şarta ba[FONT=&quot]ğl[FONT=&quot]ı olmaks[FONT=&quot]ız[FONT=&quot]ın kesin [FONT=&quot]şekilde yasakt[FONT=&quot]ır."[Kocatürk]
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ankara'dan Eski[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ehir'e geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, Bat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Cephesi Komutan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Ali Fuat Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a ile g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]mesi ve Bilecik'e hareketi (Geceyi Bilecik'te ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]irmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir).
1919 - Erzurum Kongresi (23 Temmuz - 7 Ağustos).
1919 - Nationalist congress in Erzurum; Mustafa Kemal elected chairman.
1915 - [FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Kurmay Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] İzzettin ([FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]lar) Bey'le beraber 27. ve 57. Alay cephelerini gezmesi.
28 Temmuz 1915 Tarihinde 15 nci Kolordu Kumandanlığı'na ve seneyi mezkûrede (Ağustos) 16 ncı Kolordu Komutanlığı'na tayin buyrulmuştur.
[FONT=&quot]Kaynak:
1914 - Birinci Dünya Savaşı'nın başlangıcı.
[FONT=&quot]Avusturya-Macaristan İmparatorluğunun Sırbistan'a savaş ilan etmesi.
(Arşidük Franz Ferdinand Avusturya-Macaristan İmparatorluğu varisi
28 Haziran 1914'da uğradığı suikast sonucu ölmüştür.
Bu suikast Birinci Dünya Savaşı'nın başlangıcı sayılır).
1914 - World War I begins.
Austria-Hungary declares war on Serbia after it fails to meet the conditions of an ultimatum it set on July 23 following the Sarajevo assassination.
In the aftermath of the assassination of Archduke Franz Ferdinand (on June 28 1914 in Sarajevo) Austria declares war on Serbia, which it accuses of provoking the assassination.
Germany declares support of Austria.
[FONT=&quot](July 28 -August 6) - A tangle of European alliances [FONT=&quot]aligns Germany with Austria-Hungary against [FONT=&quot]Russia, France, and Great Britain. Italy remains tem[FONT=&quot]porarily neutral.
1913 - Bağdat demiryolu açıldı.
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul

29 TEMMUZ - JULY 29
Tarihte Bugün - Today in History

r23.jpg

Atatürk, Erzurum Kongresi Günlerinde (23 Temmuz - 7 Ağustos 1919)

Atatürk with his military aids during the Erzurum Congress
(July 23 - August 7 1919)
ata-24_k.jpg

Mustafa Kemal, ilk büyük kongreyi (23 Temmuz – 7 Ağustos 1919)
topladığı Erzurum’da hükümet konağı önünde Vali Zühtü Bey, memurlar ve subaylarla

r22.jpg

Erzurum'da Kongrenin toplandığı okul

The school in Erzurum where the Congress assembled
[FONT=&quot]1936 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]stanbul'dan Ankara'ya geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
[FONT=&quot]1932 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Millet [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]iftli[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i'nde İsmet Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'y[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kabul[FONT=&quot]ü.
[FONT=&quot]1930 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n gece Fethi (Okyar) Bey'le beraber, Ertu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]rul yat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ile Yalova'dan [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]stanbul'a hareketi.
[FONT=&quot]1928 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, izinli olarak T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiye'ye d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nen Sofya El[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]imiz H[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]s[FONT=&quot]rev (Gerede) Bey'i kabul[FONT=&quot]ü.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, G[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zel Sanatlar Birli[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i Edebiyat [FONT=&quot]Ş[FONT=&quot]ubesi ad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na Halit Ziya (U[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]akl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]gil) ve H[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]seyin Rahmi (G[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rp[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nar) Beyleri [FONT=&quot]kabul[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] ve kendisine teklif edilen bu [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ubenin fahr[FONT=&quot]î[FONT=&quot] ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kan[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kabul edi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
[FONT=&quot]1925 - L[FONT=&quot]â[FONT=&quot]tife Han[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]zmir'den Salih (Bozok) Bey'e mektubu: "...Salih Bey, bundan [FONT=&quot]üç[FONT=&quot] y[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nce bana kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot] babal[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k vazifesini yapaca[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], babama vaat etmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tin. O [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]imdi Avrupa'da; i[FONT=&quot]şlerine m[FONT=&quot]âni olmamak i[FONT=&quot]çin burada oldu[FONT=&quot]ğumu haber bile vermedim. ..[FONT=&quot]Ö[FONT=&quot]ks[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]m, kimsem yok. Onun i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in ikinci babal[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k vazifesini [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerine alan ve s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n eri olan Salih Bey'e yaz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yorum. Git Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a ile g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]. Ben kocamdan eminim. [FONT=&quot]Çü[FONT=&quot]nk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] de[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]erbilirdir, y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ksek ruhludur, insand[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r. Aram[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zdaki gerginli[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]e son vermesini, g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zel bir mazinin verece[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ini kuvvetle rica et. Ben kendisine yazd[FONT=&quot]ığım bir mektupla seni e[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]inle g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]ndermesini rica ettim. Bir haftad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r uykusuz, g[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]das[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z, idama mahk[FONT=&quot]û[FONT=&quot]mum. Sebebi [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ocukluk; halbuki [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ocuklar bu a[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]r cezadan ba[FONT=&quot]ğış[FONT=&quot]lanm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r." [Kocatürk]
[FONT=&quot]1923 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Yahya Kemal (Beyatl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]) Bey'e, Urfa milletvekil[FONT=&quot]li[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ine se[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ilmesi nedeniyle memnuniyetini bildiren ve ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ar[FONT=&quot]ı [FONT=&quot]temenni eden telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot].
[FONT=&quot]1922 - Yunanistan'ın İtilaf Devletleri'ne "Milli Türk Hükümeti'ni barışa zorlayacak tek çarenin, İstanbul'un kendileri tarafından işgali olacağını" bildiren notası.[FONT=&quot]
[FONT=&quot]İtilaf Devletleri'nin Yunanistan'a İstanbul'u, işgal etmelerine izin vermeyeceklerini bildiren notası.
[FONT=&quot]1921 - Cemal Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, Kabil'den Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'e mektubu: "...İl[FONT=&quot]â[FONT=&quot]h[FONT=&quot]î[FONT=&quot] bir nurun kalbinizde do[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]urdu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u [FONT=&quot]ışı[FONT=&quot]kla, milletin ruhundaki yi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]it[FONT=&quot]lik [FONT=&quot]â[FONT=&quot]bidesini ayd[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nlatt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z. [FONT=&quot]Ş[FONT=&quot]imdi b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n zindeli[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i ile aya[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]a [FONT=&quot]kalkm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot] milletin ba[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]na ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]tiniz. D[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nyaya harikalar g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]ste[FONT=&quot]riyorsunuz. Allah yolunuzu a[FONT=&quot]çı[FONT=&quot]k, k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]c[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] keskin etsin! Benden sizlere, maiyetinizde T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkl[FONT=&quot]üğü[FONT=&quot]n, M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]sl[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]manl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]n hayr[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in can veren kahramanlara karde[FONT=&quot]şç[FONT=&quot]e binlerce sel[FONT=&quot]â[FONT=&quot]mlar ve h[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rmetler!"
[FONT=&quot]1920 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Bilecik [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]evresindeki kuvvetleri tefti[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am Pazarc[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k'a geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i (Geceyi burada ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]irmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir).[FONT=&quot][Kocatürk]
1919 - [FONT=&quot]Mustafa kemal Paşa ve Rauf Bey'in derhal yakalanarak, İstanbul'a gönderilmelerinin mülki memurlara bildirilmesi hakkında hükümet kararı.
İstanbul'da Meclis-i Vükelâ (Bakanlar Kurulu) Mustafa Kemal ile Rauf Bey'in hemen İstanbul'a getirilmesini istedi.
1919 - Erzurum Kongresi (23 Temmuz - 7 Ağustos).
[FONT=&quot]V[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]kel[FONT=&quot]â[FONT=&quot] Meclisi'nin, Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk ve Rauf Bey'in derhal yakalanarak İstanbul'a g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nderilmelerinin m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lk[FONT=&quot]î[FONT=&quot] memurluklara bil[FONT=&quot]dirilmesi karar[FONT=&quot]ı.
1919 - Nationalist congress continues in Erzurum, where Mustafa Kemal was elected chairman.
[FONT=&quot]1916 - 2. Ordu Komutan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Ahmet İzzet Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, Kurmay Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kan[FONT=&quot]ı [FONT=&quot]Albay İsmet ([FONT=&quot]İ[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]) Bey'le beraber Diyarbak[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r'dan Silvan'a gelerek, ordunun ilerideki harek[FONT=&quot]â[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'le g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]mesi ve geceyi Silvan'da ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]iri[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i[FONT=&quot].
[FONT=&quot]1914 - (July 29 - December 9) - Austria-Hungary invades [FONT=&quot]Serbia but is repeatedly repulsed.
1912 - [FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Derne'den, Selanik'te Binba[FONT=&quot]şı[FONT=&quot] Behi[FONT=&quot]ç[FONT=&quot] (Erkin) Bey'e mektubu: "... Askerleri siyasetle u[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ra[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]maktan men i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in bir kanun maddesi yapm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]lar. Ben iki y[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nce tesad[FONT=&quot]ü*[FONT=&quot]fen bulundu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]um bir kongrede, 'Askerleri b[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rak[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z' dedi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]im i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in gerici oldum; idama mahk[FONT=&quot]û[FONT=&quot]m edildim. Zaman ve olay*lar, her t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rl[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] ger[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ekleri kan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]tlar ve meydana [FONT=&quot]çı[FONT=&quot]kar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r. Fakat bazen b[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]yle bir [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]ld[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]c[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] darbe indirerek!" [Kocatürk]
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul

30 TEMMUZ - JULY 30
Tarihte Bugün - Today in History

ata-24_k.jpg

Mustafa Kemal, ilk büyük kongreyi (23 Temmuz – 7 Ağustos 1919)
topladığı Erzurum’da hükümet konağı önünde Vali Zühtü Bey, memurlar ve subaylarla

r23.jpg

Atatürk, Erzurum Kongresi Günlerinde (23 Temmuz - 7 Ağustos 1919)

Atatürk with his military aids during the Erzurum Congress
(July 23 - August 7 1919)
r22.jpg

Erzurum'da Kongrenin toplandığı okul

The school in Erzurum where the Congress assembled
[FONT=&quot]1938 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, sabah -B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]kre[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]'ten d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nen- D[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]leri Bakan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Tev[FONT=&quot]fik R[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] Aras'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]leden sonra -Ankara'dan gelen- [FONT=&quot]İç[FONT=&quot]i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]leri [FONT=&quot]Bakan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]Şü[FONT=&quot]kr[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] Kaya'y[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kabul[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] ve g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]mesi.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]leden sonra Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]bakan Cel[FONT=&quot]â[FONT=&quot]l Bayar'la D[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]leri Bakan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Tevfik R[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] Aras'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] beraber kabul[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] ve g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]mesi.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'e, Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'nda s[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rekli ve dan[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]man hekimler taraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan muayene ve kons[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ltasyon yap[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lmas[FONT=&quot]ı.
[FONT=&quot]1934 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ertu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]rul yat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ile Yalova'dan [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]stanbul'a d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü.[FONT=&quot]
[FONT=&quot]1932 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, İzmir'de 27 Temmuz 1932 g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] yap[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lan Gazi [FONT=&quot]Heykeli'nin a[FONT=&quot]çı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ış[FONT=&quot] t[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]reni nedeniyle, Belediye Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Dr. Beh[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]et (Uz) Bey'in [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ehir ad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ekti[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i sayg[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ve ba[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na cevab[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: Mill[FONT=&quot]î[FONT=&quot] M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]cadele heyecan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n sembol[FONT=&quot]ü [FONT=&quot]olan g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zel [FONT=&quot]İzmir'de heykelimin dikilmesi vesilesiyle muhte[FONT=&quot]rem [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]zmirlilerin hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]mda g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]sterdikleri de[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]erbilirlik ve [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ok asil[FONT=&quot]â[FONT=&quot]ne duygulardan pek heyecanl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m. Muhterem izmirlilere te[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ekk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rlerimin, sel[FONT=&quot]â[FONT=&quot]m ve sevgilerimin ula[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı [FONT=&quot]rica ederim."
1930 - [FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]kdere'de Fethi (Okyar) Bey'in evine yeme[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]e geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i ve sohbet esnas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda bir s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]: "Sizin par[FONT=&quot]tinizin ismini buldum: Serbest Cumhuriyet F[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rkas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]. Bu isme [FONT=&quot]ne dersiniz?"
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, sabah Yalova'dan [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]stanbul'a geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
1929 - Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal'e suikast girişimi iddiasıyla yargılanan Kadriye Hanım ve arkadaşları beraat ettiler.
1924 - Antep mebusu Kılıç Ali, gazeteci Celal Nuri'nin (İleri) başını silahının kabzasıyla yaraladı.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]smet Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'y[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'da yeme[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]e al[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]koymas[FONT=&quot]ı.
1922 - Başkomutan Mustafa Kemal, Genelkurmay Başkanı Fevzi ve Garp Cephesi Komutanı İsmet Paşalar, Akşehir'de ''Büyük Taarruz''un ayrıntılarını görüştüler.
Yunanlılar İzmir'de yaptıkları mitingde İyonya Devleti'nin temelinin burada oluşturulan özerk bölge olduğunu ilan etti.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ehir'de, Genelkurmay Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Fevzi Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a ve Bat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Cephesi Komutan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] İsmet Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a ile yap[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lacak taarru[FONT=&quot]zun ayr[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] tespit etmeleri.
[FONT=&quot]1921 - TBMM gizli oturumunda, "Hükümet ve Meclisin mümkün olduğu kadar Ankara'da faaliyetine devamına, hakiki lüzum ve zaruret hasıl olduğu takdirde, yeni bir karar alınmasına ilişkin" önergenin kabulü.
1921 - Yunan Kralı Konstantin yanında başbakan Gunaris ve bakanlar olmak üzere Eskişehir'e geldi.
[FONT=&quot]1920 - İstanbul'da bir gün önce istifa eden Damat Ferit Paşa, 5. kez hükümeti kurmakla görevlendirildi.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Bat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] cephesinde tefti[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]leri.
Yunanlılar, Balıkesir ve Edremit bölgelerini işgal etti.
1919 - Erzurum Kongresi (23 Temmuz - 7 Ağustos).
İstanbul hükümeti Kazım Karabekir'den Mustafa Kemal ile Rauf Bey'in tutuklanmaları için yardım istedi.
[FONT=&quot]Harbiye Naz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] N[FONT=&quot]â[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, K[FONT=&quot]â[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m Karabekir Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'ya telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "Mustafa Kemal Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a ile Rauf Bey'in, h[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]metin [FONT=&quot]ald[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] kararlara ayk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] ve hareketlerinden dolay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], hemen [FONT=&quot]yakalanmalar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ile Dersaadet'e g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nderilmeleri Bab[FONT=&quot]ıâ[FONT=&quot]li'ce uygun g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lerek b[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]lgedeki memurlara gerekli emirler veril[FONT=&quot]di[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]inden Kolordu'ca da ciddi yard[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]mda bulunulmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ve neticesinden bilgi verilmesi rica olunur."
1919 - Nationalist congress continues in Erzurum, where Mustafa Kemal was elected chairman.
[FONT=&quot]1916 - 2. Ordu Komutan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Ahmet [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]zzet Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, Kurmay Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kan[FONT=&quot]ı [FONT=&quot]Albay [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]smet (İn[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]) Bey'le beraber Diyarbak[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r'a d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nmek [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zere, sabah Silvan'dan ayr[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ışı.
[FONT=&quot]1915 - 3. Kolordu Komutan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Esat (B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lkat) Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'nın, Kurmay Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Fahrettin (Altay) Bey'le beraber 19. T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]men Kararg[FONT=&quot]â[FONT=&quot]h[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'na gelerek Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] ziyareti.
1908 - Aralarında Cemal ve Talat paşalar ile Cavit Bey'in de bulunduğu Selanik İttihat ve Terakki Cemiyeti sorumluları İstanbul'a geldi.
İstanbul Cibali Tütün Fabrikası işçileri greve çıktı.
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul
31 TEMMUZ - JULY 31
Tarihte Bugün - Today in History
r23.jpg

Atatürk, Erzurum Kongresi Günlerinde (23 Temmuz - 7 Ağustos 1919)

Atatürk with his military aids during the Erzurum Congress
(July 23 - August 7 1919)
ata-24_k.jpg

Mustafa Kemal, ilk büyük kongreyi (23 Temmuz – 7 Ağustos 1919)
topladığı Erzurum’da hükümet konağı önünde Vali Zühtü Bey, memurlar ve subaylarla

r22.jpg

Erzurum'da Kongrenin toplandığı okul

The school in Erzurum where the Congress assembled
[FONT=&quot]1938 - Viyana'dan davet edilen Prof. Dr. Eppinger'in [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]stanbul'a geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i ve Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'nda Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] muayenesi.
[FONT=&quot]1936 - Montr[FONT=&quot]ö[FONT=&quot] S[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]zle[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mesi'nin imzalanmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] nedeniyle "Meclisin, Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'e minnet ve te[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ekk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rlerinin iletilmesi" ve "Kahraman orduya sayg[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ve sel[FONT=&quot]â[FONT=&quot]mlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n bildirilmesi" hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiye B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Millet Meclisi kararlar[FONT=&quot]ı.
[FONT=&quot]1934 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'nda dil [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]malar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ve 2. T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk Dil Kurultay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] haz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]klar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yla me[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]gul olmas[FONT=&quot]ı.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e'den Ertu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]rul yat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ile [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]anakkale'ye hareketi.
1933 - TBMM'de kabul edilen yasa gereği İstanbul Darülfünun'u kapatıldı.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeri Ankara motoruyla Yalova'dan [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]stanbul'a geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'nda k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]sa bir s[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]re dinlendikten sonra tekrar Yalova'ya d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü.
1932 - [FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Yalova'dan İstanbul'a hareketi ve Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e [FONT=&quot]Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'na geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
Türkiye güzeli Keriman Halis Dünya Güzellik Kraliçesi seçildi.
Keriman Halis, Belçika'da Dünya Güzellik Kraliçesi seçildi; Atatürk kendisine ''Ece'' soyadını verdi.
[FONT=&quot]1927 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'nda Afyon Milletvekili Ru[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]en E[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ref ([FONT=&quot]Ü[FONT=&quot]nayd[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n) Bey'i kabul[FONT=&quot]ü.
1922- İstiklal Mahkemeleri Kanunu TBMM'de kabul edildi.
Türkiye'nin ilk resmi spor teşkilatı olan Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı kuruldu.
[FONT=&quot]1921 - Yunan Kralı Konstantin, Eskişehir'e geldi.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, K[FONT=&quot]â[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m Karabekir'e 25.7.1921 tarihli telgrafa ek telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...Anayasa'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n yap[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda acele say[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lan hare*[FONT=&quot]ket tarz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n gerek[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]esi, b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n[FONT=&quot] [FONT=&quot]d[FONT=&quot]ünyada ve memleketimizde [FONT=&quot]hissedilen halk[FONT=&quot]çı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k cereyan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] esasl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ekil [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerinde tespit [FONT=&quot]ile bu husustan ba[FONT=&quot]şka, kar[FONT=&quot]ışı[FONT=&quot]kl[FONT=&quot]ığ[FONT=&quot]a da yer verilmemek, ayn[FONT=&quot]ı zamanda as[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rlardan beri devaml[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] olarak yetkisi olmayanlar [FONT=&quot]elinde k[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ye kullan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lan mill[FONT=&quot]î[FONT=&quot] hukuku korumak i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in bu huku*[FONT=&quot]kun esas sahibi olan millete de s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]z hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] tan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]mak ve bu [FONT=&quot]y[FONT=&quot]üksek fikrin geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mesi i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in bug[FONT=&quot]ünk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] mevcut [FONT=&quot]şartlardan ya*[FONT=&quot]rarlanmakt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r." [Kocatürk]
1920 - Çerkez Ethem kuvvetlerinin Demirci önlerinde Yunanlılara taarruzu.
Kandıra'nın İngilizler tarafından işgali.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, U[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ak ve Afyon'da asker[FONT=&quot]î[FONT=&quot] tefti[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]lerive Afyon Kolordu Dairesi'nde subaylara hitaben konu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...Millet, ba[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]ms[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n korunmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan ibaret olan[FONT=&quot] [FONT=&quot]hayat[FONT=&quot]î[FONT=&quot] amac[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n teminini ordudan, ordunun ruhunu olu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]turan subaylardan bekler, i[FONT=&quot]şte subaylar[FONT=&quot]ın y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ce olan g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]revi budur." [Kocatürk]
[FONT=&quot]İstanbul'da, Damat Ferit Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n yeniden kabine kuru[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]u (Damat Ferit Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a, 30 Temmuz 1920'de Sadaret'ten istifa etmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot], yeni kabineyi kurma g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]revi Vahdettin taraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan yine kendisine verilmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir. 17 Ekim 1920 tarihine kadar g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]revde kalan bu kabine, Damat Ferit'in 5. ve son kabinesidir).
1919 - Erzurum Kongresi (23 Temmuz - 7 Ağustos).
1919 - Nationalist congress continues in Erzurum, where Mustafa Kemal was elected chairman.
[FONT=&quot]1914 - Fransa ve Rusya'nın genel seferberlikilan etmesi.
1914 - Germany enjoins Russia to stop mobilizing. Russia says mobilization is against Austria-Hungary only.
1914 - Labor leader Andrew Fisher declares Australians will defend Britain 'to our last man and our last shilling.' The extent Australia's sacrifice in the First World War could not have been imagined when Fisher made his famous commitment.
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul

1 AĞUSTOS - AUGUST 1
Tarihte Bugün - Today in History

r23.jpg

Atatürk, Erzurum Kongresi Günlerinde (23 Temmuz - 7 Ağustos 1919)

Atatürk with his military aids during the Erzurum Congress
(July 23 - August 7 1919)
ata-24_k.jpg

Mustafa Kemal, ilk büyük kongreyi (23 Temmuz – 7 Ağustos 1919)
topladığı Erzurum’da hükümet konağı önünde Vali Zühtü Bey, memurlar ve subaylarla

r22.jpg

Erzurum'da Kongrenin toplandığı okul (23 Temmuz 1919)

The school in Erzurum where the Congress assembled (23 July 1919)
1938 - [FONT=&quot]Berlin'den davet edilen Prof. Dr. Bergmann'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]stanbul'a geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i ve Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'nda Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] muayenesi.[FONT=&quot] [FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'e, Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'nda saat 17.00'de Prof. Dr. [FONT=&quot]Eppinger ve Prof. Dr. Bergmann'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n da kat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yla s[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rekli ve [FONT=&quot]dan[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]man hekimler taraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan muayene ve kons[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ltasyon yap[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lmas[FONT=&quot]ı.
1936 - Ankara Türk Sigorta A.Ş. kuruldu.
[FONT=&quot]1935 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, gece Pera Palas'ta [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]zmir Milletvekili K[FONT=&quot]â[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m inan[FONT=&quot]ç[FONT=&quot] Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n evlenme d[FONT=&quot]üğü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ereflendirmesi.
[FONT=&quot]1934 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, saat 10.00'da Ertu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]rul yat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ile [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]anakkale [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nle[FONT=&quot]rine geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, karaya [FONT=&quot]çı[FONT=&quot]kmaks[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n saat 13.30'da Yalova'ya ha[FONT=&quot]reketi.
1933 - İstanbul Üniversitesi kuruldu.
[FONT=&quot]Kanunla kapat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lan İstanbul Dar[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lf[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nunu'nun yerine [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]stanbul [FONT=&quot]Ü[FONT=&quot]niversitesi'nin kurulmas[FONT=&quot]ı.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Yalova'da [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]leden sonra Frans[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]kel[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]isi [FONT=&quot]Charles de Chambrun'u kabul[FONT=&quot]ü.
[FONT=&quot]1932 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeri Sakarya motoru ile Bo[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]azi[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]i'nde bir gezinti yapmas[FONT=&quot]ı.
1931 - New York'tan uçarak Yeşilköy'e inen Russel Boardman ve John Polando adlı havacılar Yalova'da Mustafa Kemal Paşa tarafından kabul edildi.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Yalova'da, New York'tan u[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]arak Ye[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ilk[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]y'e inen Russel Boardman ve John Polando adl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Amerikal[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ha[FONT=&quot]vac[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kabul[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] ve s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]yledikleri: "...K[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]talar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] birle[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tirirken, milletleri yakla[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yorsunuz. Sizin gibi kahramanlar, milletleri birbirlerinin saadetleri ve kaderleriyle ilgilenen bir aile fertleri haline getirirler. [FONT=&quot]Şü[FONT=&quot]phe etmem ki siz, uygarl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] hay[FONT=&quot]ranl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]kla izledi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]imiz Yeni D[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nya'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k diyar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ile eski d[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nya k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]talar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n birle[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tikleri yerde bulunan Yeni T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiye'yi b[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]yle vas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]tas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z birle[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tirirken, Amerikal[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n ve T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rklerin kalplerini de birbirine daha ziyade[FONT=&quot] yakla[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ırd[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ız."
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Amerikal[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] havac[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] nedeniyle Amerika Birle[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ik Devletleri Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Hoover'e tebrik telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: [FONT=&quot]"Amerikal[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kahramanlar, T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk ulusunun kalbini sevin[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]le[FONT=&quot] [FONT=&quot]doldurmu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tur. Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]arm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot] olduklar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] harikulade i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]in sonunda bu cesur gen[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]lerin y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zlerinde g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]rd[FONT=&quot]üğü[FONT=&quot]m ne[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]e ve kararl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k [FONT=&quot]ifadesi bana [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]u inanc[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] verdi ki, insanl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in kazand[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]klar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] bu [FONT=&quot]b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k zafer onlar i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in yaln[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z bir ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]lang[FONT=&quot]ıç[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r."
[FONT=&quot]1930 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]stanbul'dan Yalova'ya gidi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
[FONT=&quot]1928 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, L[FONT=&quot]â[FONT=&quot]tin Harfleri Komisyonu [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]yelerinden Falih R[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]f[FONT=&quot]ki (Atay), Ahmet Cevat (Emre) ve Mehmet Emin Beyleri [FONT=&quot]kabul[FONT=&quot]ü, alfabe ve gramer konular[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]üzerinde g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üşmesi[FONT=&quot].
[FONT=&quot]1927 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Bursa'dan İstanbul'a gelen Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]bakan İsmet Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'y[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'nda kabul[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] ve g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]mesi.
1922 - İstanbul Hükümeti, Yunanlıların İzmir'de özerklik ilan edişlerini protesto etti.
İngiliz muhafazakar milletvekili General Townshend, Adana'da verdiği demeçte, "Yunanistan'ın Anadolu'yu boşaltmasından başka bir çaresi yoktur." dedi.
Yunanlılar İstanbul'u işgal etmek için izin istiyor.
[FONT=&quot]1921 - Fransız Elçisi Franklin Bouillon'un Paris'e dönüşü.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Anadolu ve Rumeli M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]dafaa-i Hukuk Cemiyeti [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ubelerine genelgesi ve Genelkurmay Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]'na yaz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "..Pek uzak olmayan bir gelecekte kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zdaki hain ve t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]kenen Yunan ordusunun da imhas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] imk[FONT=&quot]â[FONT=&quot]n alt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na girecektir. B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k memleketimiz ve fedak[FONT=&quot]â[FONT=&quot]r milletimiz, neticenin el[FONT=&quot]de edili[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ini tamamen [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]st[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ne alm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot] bulunmaktad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r."
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Meclis'teki gruplardan herhangi birine girmemesini [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]neren K[FONT=&quot]â[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m Karabekir'e cevab[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...Esas yap[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı [FONT=&quot]i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]inde b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n h[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]viyetiyle kar[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ış[FONT=&quot] bulundu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]um Anadolu ve [FONT=&quot]Rumeli M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]dafaa-i Hukuk Cemiyeti'nden ayr[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lmakl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]ma imk[FONT=&quot]â[FONT=&quot]n olmad[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]ndan, cemiyetin [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]ma sahas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] bulunan [FONT=&quot]Meclis'te yine o cemiyeti temsil eden grubun i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]inde bulun[FONT=&quot]mak zorunlulu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]unday[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m. Esasen grup, hemen Meclis'in t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ne yak[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n bir [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]o[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]unlu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ine almaktad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r." [Kocatürk]
[FONT=&quot]1920 - [FONT=&quot]Çerkez Ethem kuvvetleri Demirci kasabasına girdi.
1919 - Erzurum Kongresi, ABD başkanı Wilson'a telgraf çekerek, kendi ilan ettiği ilkelere aykırı olarak işgal edilen İzmir'in bu konumunu kabullenmesini kınadı.
[FONT=&quot]K[FONT=&quot]â[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m Karabekir Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, Harbiye Naz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] N[FONT=&quot]â[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n 30.7.1919 tarihli emrine cevap telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...Mustafa Kemal Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a gibi memlekette namusu ile ve g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zide asker[FONT=&quot]î[FONT=&quot] hizmetleri ve vatanseverli[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i ile tan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot] ve b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n askerlerin de pek ziyade, bilhassa h[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rmetini kazanm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot] ve [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]zellikle hen[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]z yirmi g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n evvel memleketin yar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na komuta etmi[FONT=&quot]ş [FONT=&quot]olan ve hal ve hareketlerinde vatan[FONT=&quot]î[FONT=&quot] ve mill[FONT=&quot]î[FONT=&quot] menfaatlere ayk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] bir [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ey olmayan ve g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lemeyen bir zat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n tutuklanmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na bir kanun[FONT=&quot]î[FONT=&quot] sebep olmayaca[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ve yukar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]da arz etti[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]im durum dolay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yla halk ve ordu nazar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda da iyi bir hareket olarak tel[FONT=&quot]â[FONT=&quot]kki edilmeyece[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i cihetle Mustafa Kemal Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n tutuklanmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na ve Kolordu'ca da bunun i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in yard[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]mda bulunulmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na hal ve vaziyetin asla m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]sait olmad[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] arz eylerim."
1919 - Nationalist congress continues in Erzurum, where Mustafa Kemal was elected chairman .
[FONT=&quot]1915 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n Kuzey Grubu ve 3. Kolordu Komutan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Esat (B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lkat) Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'ya -[FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]anakkale sava[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndaki yararl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]klar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] terfi etmesi nedeniyle- tebrik yaz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ve Esat Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'nın cevab[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "Bu y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]kseli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]te en b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k iftihar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m, 19. T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]men ve onun muhterem giri[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ken komutan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]d[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r."[FONT=&quot] [Kocatürk]
1914 - [FONT=&quot]Almanya Rusya'ya savaş açtı ( I. Dünya Savaşı'nın başlaması).
Türkiye genel seferberlik ilan etti.
Almanya Fransa'ya savaş açtı.
İngiltere Almanya'ya savaş açtı.
Avusturya-Macaristan Rusya'ya savaş açtı.
Goeben ve Breslau gemileri Çanakkale'de.
Almanların Liege'yi alışı.
Almanya'nın Fransa'ya saldırması.
Japonya Almanya'ya savaş açtı.
Almanların Charleroi ve Mons'u alması.
Almanlar'ın Tannenberg zaferi. Guise çarpışmaları.
[FONT=&quot]* Almanya'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, Rusya'ya harp il[FONT=&quot]â[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ile I. D[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nya Sava[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]lamas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot].
Almanya, 3 A[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ustos 1914 g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] de Fransa'ya harp il[FONT=&quot]â[FONT=&quot]n et[FONT=&quot]mi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir. [FONT=&quot]
(Baz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kaynaklar, Avusturya-Macaristan Veliaht[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n 28 Ha[FONT=&quot]ziran 1914'te [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]ld[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]l[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] takiben Avusturya-Macaristan'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n S[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rbistan'a harp il[FONT=&quot]â[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], [FONT=&quot]I. [FONT=&quot]D[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nya Sava[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]lan[FONT=&quot]g[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]c[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] olarak almaktad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rlar).[FONT=&quot]
1914 - Germany declares war on Russia and mobilizes (marking the beginning of World War I).
Italy declares her neutrality.
Germany and the Ottoman Empire sign a secret alliance treaty on August 2 1914.
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul

2 AĞUSTOS - AUGUST 2
Tarihte Bugün - Today in History

ata-24_k.jpg

Mustafa Kemal, ilk büyük kongreyi (23 Temmuz – 7 Ağustos 1919)
topladığı Erzurum’da hükümet konağı önünde Vali Zühtü Bey, memurlar ve subaylarla

r23.jpg

Atatürk, Erzurum Kongresi Günlerinde (23 Temmuz - 7 Ağustos 1919)

Atatürk with his military aids during the Erzurum Congress
(July 23 - August 7 1919)
r22.jpg

Erzurum'da Kongrenin toplandığı okul (23 Temmuz 1919)

The school in Erzurum where the Congress assembled (23 July 1919)
1939 - Adalet Bakanlığı halk önünde idam yapılmayacağına dair bir genelge yayımladı.
1938 - Hatay'da yapılan seçimler için sayımın sonuçları belli oldu.
Şehirde yaşayan 57 bin seçmenin 36 bini Türk olarak saptandı.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'e, Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'nda Prof. Dr. Eppinger, Prof. Dr. Bergmann, Prof. Dr. Ne[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]et [FONT=&quot]Ö[FONT=&quot]mer [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]rdelp ve Dr. Ni[FONT=&quot]hat Re[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]at Belger taraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan kons[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ltasyon yap[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lmas[FONT=&quot]ı
1937 - İzmir'de bir petrol deposunda yangın: 17 işçi yandı.
[FONT=&quot]1936 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am trenle Ankara'dan İstanbul'a hareketi.
[FONT=&quot]1935 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, elyaz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ile T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk Tarih Kurumu'na direktifi: "Sinan'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n heykelini yap[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z!"
[FONT=&quot]1934 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, saat 01.30'da [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]anakkale'den Yalova'ya geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.[FONT=&quot]
[FONT=&quot]1932 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Keriman Halis'in d[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nya g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeli se[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ilmesi nedeniyle Cumhuriyet gazetesi ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]muharriri Yunus Nadi Bey'e [FONT=&quot]demeci: "...T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk [FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n d[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nyan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n en g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zel [FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] oldu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]unu tarih[FONT=&quot]î[FONT=&quot] olarak bildi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]im i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in, T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan birinin d[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nya g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeli se[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ilmesini [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ok tabi[FONT=&quot]î[FONT=&quot] buldum. Fakat T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk gen[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]lerine bu [FONT=&quot]m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nasebetle [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]unu hat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rlatmay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] gerekli g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]yorum: [FONT=&quot]Ö[FONT=&quot]v[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]d[FONT=&quot]üğü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]z tabi[FONT=&quot]î[FONT=&quot] g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zelli[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]inizi usul[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ne uygun [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ekilde korumas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] biliniz ve bu yolda uyan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k bir geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]menin kesintisiz ger[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ekle[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mesini ihmal etmeyiniz. Bununla beraber, as[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l u[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ra[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]maya mecbur oldu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]unuz [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ey, analar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n ve atalar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n olduklar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] gibi, y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ksek k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lt[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rde ve y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ksek fazilette d[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ya birincili[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ini tutmakt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r."
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeri Sakarya motoru ile Bo[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]az'da bir gezinti yapmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], G[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]ksu Kasrı'na u[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]rayarak bir s[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]re dinlendikten sonra saat 20.00'de Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'na d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü [FONT=&quot](Gece de Adalar y[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nde bir deniz gezintisi yapm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r).
[FONT=&quot]1927 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'nda Ziraat Bakan[FONT=&quot]ı [FONT=&quot]Sabri(Toprak) Bey'i kabul[FONT=&quot]ü.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, gece S[FONT=&quot]öğü[FONT=&quot]tl[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] yat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yla Bo[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]azi[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]i'nde bir gezinti yapmas[FONT=&quot]ı.
1926 - Aralarında gazeteci Hüseyin Cahit (Yalçın) ve İttihatçı Maliye Nazırı Cavit Bey'in de bulunduğu, suikast sanıklarının bir bölümü Ankara'da İstiklal Mahkemesi'nde yargılanmaya başladı.
Bozkurt gemisi ile Fransız Lotus gemisi Ege Denizi açıklarında çarpıştı; Bozkurt gemisi battı, 8 kişi öldü.
[FONT=&quot]1923 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, L[FONT=&quot]â[FONT=&quot]tife Han[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m'la beraber [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]zmir'den Ankara'ya [FONT=&quot]d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot].
[FONT=&quot]İtalya eski Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]bakan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Nitti'nin, Lozan Antla[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n imza[FONT=&quot]lanmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] nedeniyle Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'e kutlama mektubu[FONT=&quot].
1919 - Erzurum Kongresi (23 Temmuz - 7 Ağustos).
Milli Mücadele aleyhine yazılar yazan Peyam adlı gazete yayın hayatına başladı.
1919 - Nationalist congress continues in Erzurum, where Mustafa Kemal was elected chairman.
[FONT=&quot]1918 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Viyana'dan İstanbul'a d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü.[FONT=&quot] (K.A., s.231; Bo[FONT=&quot]rak, s. 163; Ata ve i., s. 74). (Bu tarih A.A.K., s.61 ve A.H.E., [FONT=&quot]s. 151'de 4 A[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ustos 1918 olarak g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]sterilmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir). [Kocatürk]
1918 - A British force lands in Archangel, Russia, to support White Russian opposition to the Bolsheviks.
[FONT=&quot]1916 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk komutas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndaki kuvvetlerin, Bitlis ve Mu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] y[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nde [FONT=&quot]taarruza ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i. Bug[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n ve bug[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] izleyen g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nlerde Ruslar[FONT=&quot]la iki t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]menimiz aras[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda taarruz ve kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot] taarruz [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]eklinde [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]iddetli [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]arp[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]malar olmu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tur.[FONT=&quot][Kocatürk]
[FONT=&quot]1915 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]burnu'ndan Madam Corinne'e Frans[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zca mektubu: "...Burada hayat o kadarsakin de[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]il. Gece g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nd[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]z her g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]itli toplardan at[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lan [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]arapneller ve di[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]er mermiler ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]st[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nde patlamaktan uzak kalm[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yor. Kur[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]unlar v[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ld[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yor ve bomba g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lt[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]leri toplar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nkine kar[FONT=&quot]ışı[FONT=&quot]yor. Ger[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ekten bir cehennem hayat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ya[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]yoruz. [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ok [FONT=&quot]şü[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r, askerlerim pek cesur ve d[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]mandan daha dayan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]kl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lar. Bundan ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ka husus[FONT=&quot]î[FONT=&quot] inan[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ok defa [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]me sevk eden emirlerimi yerine getirmelerini [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ok kolayla[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yor. Ger[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ekten onlara g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]re iki semav[FONT=&quot]î[FONT=&quot] netice m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]mk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n: Ya gazi ya da [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ehit olmak!" [Kocatürk]
1914 -İstanbul'da Türk-Alman gizli ittifak anlaşmasının imzası.
[FONT=&quot] Osmanlı Devleti, I. Dünya Savaşı'na girmek için seferberlik ilan etti.
[FONT=&quot]Osmanlı Devleti'nin genel seferberlik ilan etmesi, Almanya ile gizli anlaşma yapması.[FONT=&quot][FONT=&quot]* Osmanl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Devleti'nin, [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]til[FONT=&quot]â[FONT=&quot]f Devletleri'ne kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot] Almanya ile gizli anla[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ma yapmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk ordular[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], fiilen Alman komu[FONT=&quot]tanlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n emrinde olarak, Alman Genelkurmayın[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n istedi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i anda harek[FONT=&quot]â[FONT=&quot]ta kat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lacakt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]."

* [FONT=&quot]2/3 A[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ustos 1914 [FONT=&quot]: Birinci D[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nya Harbi'nin ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]lamas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerine Osmanl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Devle[FONT=&quot]ti'nin seferberlik il[FONT=&quot]ân[FONT=&quot]ı[FONT=&quot].
1914 - Turco-German secret Treaty of Alliance.
Ottoman Empire and Germany conclude a secret treaty of alliance against Russia.
Germany invades Luxembourg.
1903 - Makedonya'da 30 bin civarında Bulgar çeteci Türk yönetimine karşı ayaklanma başlattı.
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul

3 AĞUSTOS - AUGUST 3
Tarihte Bugün - Today in History


ata-24_k.jpg

Mustafa Kemal, ilk büyük kongreyi (23 Temmuz – 7 Ağustos 1919)
topladığı Erzurum’da hükümet konağı önünde Vali Zühtü Bey, memurlar ve subaylarla

r23.jpg

Atatürk, Erzurum Kongresi Günlerinde (23 Temmuz - 7 Ağustos 1919)

Atatürk with his military aids during the Erzurum Congress
(July 23 - August 7 1919)
[FONT=&quot]1938 - Afet ([FONT=&quot]İ[FONT=&quot]nan)'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]svi[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]re'den İstanbul'a geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, Dol[FONT=&quot]mabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'nda Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk taraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan kabul[FONT=&quot]ü.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'e, Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'nda saat 11.00'de Prof. Dr. [FONT=&quot]Eppinger ve Prof. Dr. Bergmann'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n da kat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yla s[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rekli ve [FONT=&quot]dan[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]man hekimler taraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan kons[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ltasyon yap[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lmas[FONT=&quot]ı.
[FONT=&quot]1936 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ankara'dan Derince'ye geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i ve Florya'ya ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i[FONT=&quot].
1924 - Üzerlerinde Türkiye Cumhuriyeti yazısı bulunan ve Türkiye'nin ilk madeni parası olma özelliği taşıyan bronz 10 kuruşluk paralar tedavüle çıktı.
[FONT=&quot]1920 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Fevzi ([FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]akmak) Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a ve Albay Fahrettin (Altay) Bey'le Konya'ya geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i ve H[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]met Kona[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]'nda vatanseverlerle g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]mesi "...Elbirli[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i ile bu vatan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kurtaraca[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]z!"
1919 - Erzurum Kongresi (23 Temmuz - 7 Ağustos).
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Erzurum'dan Ali Fuat Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'ya -İstanbul'daki, mill[FONT=&quot]î[FONT=&quot] harekete taraftar olan ki[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ilere ve Amerikan temsilcilerine bildirilmek [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zere- telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...Mill[FONT=&quot]î[FONT=&quot] hareketin ger[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ek ve kesin gerek[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]esi İzmir olaylar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan, Ermeni istil[FONT=&quot]â[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] tehlikelerinden do[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]mu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] olup Erzurum Kongresi'nin b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n ruh ve gayesi ittihat[FONT=&quot]çı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]n, itil[FONT=&quot]â[FONT=&quot]f[FONT=&quot]çı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]n, sonu[FONT=&quot]ç[FONT=&quot] olarak particilikle her t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rl[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] siyas[FONT=&quot]î[FONT=&quot] cereyanlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]st[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ndedir. Birka[FONT=&quot]ç[FONT=&quot] g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ne kadar Kongre'nin faaliyet ve [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] bunu tamamiyle g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]sterecek ve ispat edecektir."
1919 - Nationalist congress meets in Erzurum; Mustafa Kemal elected chairman.
1916 - Battle of Romani.
Australian Light Horse involved in the battle of Romani, Egypt. The battle signalled the end of the defence of the Suez canal and the beginning of a bolder offensive strategy against the Turks in the Middle East.
1915 - Reinforcements for the forthcoming offensive begin landing, including the British 13th (Western) Division.
1915 - On August 3, 1916, an Ottoman army, under the command of Kress von Kressenstein, attacked the British defenses at Romani. The fort at Romani was strategic as it controlled the northern approach to the Suez canal. The Ottoman assault was defeated with the Allies pushing the Ottoman army back across the Sinai. Kress von Kressenstein was part of Liman von Saunders' military mission to Turkey and was appointed military adviser to Djemal Pasha, Fourth Army commander.
1914 - Australia offers assistance to Great Britain in the event of war.
Australian Government offers to place vessels of the Royal Australian Navy under control of the British Admiralty and to raise a force of 20,000 troops in the event of war in Europe.
1914 - First Lord of the Admiralty, Winston Churchill, confiscates two Turkish battleships under construction in the United Kingdom.
1914 - Harbin öncesinde, donanmanın güçlendirilmesi maksadıyla İngiltere’ye sipariş edilerek yapımı tamamlanmış ve son kuruşuna kadar parası ödenmiş olan Sultan Osman ve Reşadiye isimli gemilerimize İngiltere tarafından el konulmuştu
1914 - Churchill’in açıklaması ile Sultan Osman ve Reşadiye’ye el konduğu resmi olarak açıklanmıştı
Osmanlı Devlet’i İngiltere’ye kırka yakın irili ufaklı gemi siparişinde bulunmuştu. Başlangıç için o günün parasal karşılığı dört milyon Sterlin’e iki drednot ısmarlanmıştı. Biri Reşadiye olacak drednotlardan diğeri ise Sultan Osman I adıyla alınacaktı. Sultan Osman gemisi, Yunanlıların da katıldığı ihalede Osmanlı Devleti tarafından alınan Rio adlı gemiydi. Süvarisinin kimliği bile saptanmıştı: Hamidiye’nin efsanevi kahramanı Rauf Bey.
Bu gemilerin alınabilmesi için yeterli bütçe olmadığından geniş çapta bir bağış kampanyası düzenlenmiş, o zamanın olanaklarıyla kahvelerde, halkın toplu olarak bulunduğu yerlerde, müsamere ve eğlencelerde sürekli olarak para toplanıyordu. Bayram gibi vesilelerle öğrencilerin ellerine kumbaralar veriliyor ve bu kumbaralarla para topluyorlardı. Önemli para yardımlarında bulunanlara “Donanma İane Madalyası” adı altında bir de madalya veriliyordu.
Fakat işler umulduğu gibi gitmiyordu. Osmanlı Devleti’nin Birinci Dünya Savaşı’na Almanya ile sürüklendiği bu günlerde İngiltere gemileri verip vermemekte tereddüt ediyordu.
27 Temmuz 1914’te Reşit Paşa vapuru ile Sultan Osman’ı teslim almak üzere, Bahriye Nazırlığı’nı ve Osmanlı Devleti’ni temsilen Rauf Bey Newcastle’ a varmıştır. Churchill Sultan Osman’a el koymanın çok büyük bir diplomatik karmaşaya neden olacağını bilmektedir ama İngiliz Armadasının önüne çıkabilecek böylesi bir gemiyi teslim etmek de istememektedir. Ve 3 Ağustos 1914’te Churchill’in açıklaması ile Sultan Osman ve Reşadiye’ye el konduğu resmi olarak açıklanmıştı. Rauf Bey anılarında şöyle diyordu:
“....Geminin son taksiti olan yedi yüz bin Lira da ödenmişti. İşleri bir an önce bitirmek için denemelerin bir kısmından vazgeçerek fabrika ile 2 Ağustos 1914 günü geminin, bize teslimi konusunda anlaşmıştık. Fakat parayı verişimizin ertesi günü için kararlaştırılan sancağımızı çekme töreni zamanından yarım saat önce İngilizler Sultan Osman’a el koydular.”
“....Gerektiği şekilde şiddetle protesto edildiyse de kimse oralı olmadı....”
Bu gemiler paraları ödendiği halde teslim edilmemiş, paraları ise iade edilmemiştir. Sultan Osman gemisi derhal İngilizleştirildi ve ismi “Agincourt” olarak değiştirildi. Reşadiye ise Erin ismini aldı. Fakat kaderi oldukça hazin oldu. 22 Ağustos’ta seyre hazır olan geminin denenmesinde görülür ki silahları iyi çalışmamaktadır. 26 Ağustos 1914’te onarım için çekilir. Başarısız bir gemi olarak bir daha kimseye satılamaz ve 1922 yılında gemi sökücüler tarafından parçalanmaktan kendisini kurtaramaz.
Kaynak:
1914 - First Lord of the Admiralty, Winston Churchill, confiscates two Turkish battleships under construction in the United Kingdom.
[FONT=&quot]1914 - Almanya'nın Fransa'ya savaş ilan etmesi.
1914 - Germany declares war on France and invades Belgium to outflank the French army.
Britain protests for the violation of Belgian neutrality, guaranteed by a treaty.
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul
4 AĞUSTOS - AUGUST 4
Tarihte Bugün - Today in History
ata-24_k.jpg

Mustafa Kemal, ilk büyük kongreyi (23 Temmuz –7 Ağustos 1919)
topladığı Erzurum’da hükümet konağı önünde Vali Zühtü Bey, memurlar ve subaylarla

r23.jpg

Atatürk, Erzurum Kongresi Günlerinde (23 Temmuz –7 Ağustos 1919)

Atatürk with his military aids during the Erzurum Congress
(July 23 - August 7 1919)
1938 - [FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'e, Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'nda saat 15.00'de Prof. Dr. Bergmann'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n da kat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yla s[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rekli ve dan[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]man hekimler [FONT=&quot]taraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan kons[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ltasyon yap[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]. [FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] muayene i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]a[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lan Prof. Dr. Eppinger'in, Viyana'ya d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nmek [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zere [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]stanbul'dan ayr[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ışı.
[FONT=&quot]1936 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Florya'da denize giri[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i[FONT=&quot].
[FONT=&quot]1932 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ertu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]rul yat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ile Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e'den Yalova'ya hareketi ve saat 20.00'de Yalova'ya geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
[FONT=&quot]1927 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, saat 20.00'de Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'nda Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]bakan İsmet İn[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]'y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] kabul[FONT=&quot]ü.
1923 - Rauf Bey (Orbay) İcra Vekilleri Heyeti Reisliği'nden (başbakanlık) ayrıldı.
[FONT=&quot]1922 - Enver Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, Buhara'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n do[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]usunda bir [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]arp[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]mada Ruslar taraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ehit edilmesi.
[FONT=&quot]İngiltere Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]bakan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Lloyd George'un Avam Kamaras[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'nda [FONT=&quot]konu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...Mustafa Kemal b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k bir general ve b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k bir yurtsever olabilir; ama M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]sl[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]manlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n ba[FONT=&quot]şı[FONT=&quot] [FONT=&quot]İstanbul'da[FONT=&quot]d[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r, halifedir(!)"
1921 - BAŞKOMUTANLIĞI KABUL EDİYORUM
Ben, konuşmalar ve tartışmalarla beliren bu görüşleri, gereği kadar, inceleyip irdeliyordum. Son görüşü savunanlar, mantığa dayanan sağlam nedenler ileri sürüyorlardı. Yapmacık isteklerde bulunanların yaygaraları, komutayı ele almaya can atmayaşım, sanki yıkımın kesin ve yakın olduğu düşünce ve görüşünü genelleştirdi. Bunu anlar anlamaz hemen kürsüye çıktım.
Baylar, bu anlattığım durum, 4 Ağustos 1921 günü gizli oturumda belirmişti. Üyelerin bana karşı gösterdikleri yakınlık ve güvence teşekkür ettikten sonra, başkanlık katına şöyle bir önerge verdim:
Türkiye Büyük Millet Meclisi Yüksek Başkanlığına,
Meclis sayın üyelerinin genel olarak beliren istek ve dilekleri üzerine Başkomutanlığı kabul ediyorum. Bu görevi, kendi üzerime almaktan doğacak yararların çarçabuk elde edilebilmesi, ordunun maddî ve manevî gücünün en kısa zamanda artırılıp pekiştirilmesi ve yönteminin bir kat daha sağlamlaştırılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin yetkilerini eylemli olarak kullanmak koşuluyla üzerime alıyorum. Yaşadığım sürece, ulusal egemenliğin en gerçek bir kulu olduğumu, ulusa bir kez daha göstermek için, bu yetkinin üç ay gibi kısa bir süre ile sanırlandırılmasını ayrıca dilerim.
Mustafa Kemal
4 Ağustos 1921
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı
1920 - Gelibolu'nun işgali.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n Konya'da Hastane'yi ve Lise'yi ziyareti, [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]leden sonra H[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]met Alan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'nda konu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am trenle Konya'dan Pozant[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'ya hareketi.
1919 - Erzurum Kongresi (23 Temmuz - 7 Ağustos). [FONT=&quot]
1919 - Nationalist congress meets in Erzurum, where Mustafa Kemal is elected chairman.
[FONT=&quot]1918 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Pera Palas'ta Ahmet [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]zzet Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a ile g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]mesi. [FONT=&quot](A.A.K., s.61;A.H.Y.H., Y.S. 16.5.1941). (Bu tarih, Ata ve i., s.74'te 3 A[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ustos 1918 olarak g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]sterilmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir).[FONT=&quot][Kocatürk]
1918 - A British force, under General Lionel Dunsterville, departed Baghdad on January 27th to gain control of the oil-rich Caspian region of western Persia. General Dunsterville's objectives were to stiffen the Georgian and Armenians against the Turks and block a possible German offensive from the Ukraine. The British occupied Enzeli on February 17th and Kirmanshah on February 25th. The Bolsheviks at Baku, however, threatened the British position and General Dunsterville was forced to withdraw to Hamadan in Persia. By the summer and bolstered by reinforcements, the British resumed their offensive, occupying Baku on August 4th, after the overthrow of the Bolshevik government on July 26th.
1916 - Ottoman army, under the command of Kress von Kressenstein, attacks British defenses at Romani, east of the Suez Canal in Egypt.
1915 - Dardanelles (August 4-6): S[FONT=&quot]ecret reinforcement to Anzac.
1914 - 4 Ağustos 1914 Tarihinde Sırbistan Ataşemiliterliği'ne tayin kılınmış ise de Sofya Ataşemiliterliği'ne ipka edilmiştir.
[FONT=&quot]Kaynak:
1914 - İngiltere'nin Almanya'ya savaş ilanı.
[FONT=&quot]Almanya'nın Belçika'ya, İngiltere'nin Almanya'ya savaş[FONT=&quot]ilan etmesi (bir yanda Almanya, Avusturya-Macaristan, karşı yanda İngiltere, Fransa, Rusya).
[FONT=&quot]1914 - Enver Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, Harbiye Naz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] da [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerinde kalmak [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zere Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]komutan Vekili olu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]u[FONT=&quot].
1914 - Great Britain declares war on Germany.

(Australia pledged a force of 20,000 to be placed at Britain's disposal, however by the end of the war over 400,000 Australians were in uniform.)
1912 - [FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Deme Komutan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] olarak g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nl[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k emri: "...B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n subaylar ve asker[FONT=&quot]î[FONT=&quot] ki[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]iler harbe kat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ld[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]klar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nden bug[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ne kadar g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]zlem ve izlenimlerine dair gayet k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]sa ve madd[FONT=&quot]î [FONT=&quot]esaslara dayal[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] birer defter yapacaklard[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r. Bu defterler bir aya kadar tamamlanmal[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]d[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]." [Kocatürk]
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul
5 AĞUSTOS - AUGUST 5
Tarihte Bugün - Today in History
r103.jpg

5 Ağustos 1936
Florya’da denizde yüzerken, Cumhuriyetin gelecekteki
sahipleri ile birlikte gençlerle beraber

Swimming with the youth at Florya, Istanbul (5 August 1936)
[FONT=&quot]1936 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Florya'da ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeri denize giri[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, sandal ge[FONT=&quot]zintisi yapması.
[FONT=&quot]1935 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n Florya'ya gidi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, geceyi burada ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]iri[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
[FONT=&quot]1929 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ankara'da toplanan T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]retmenlerinin sayg[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ve ba[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k duygular[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ileten Mill[FONT=&quot]î[FONT=&quot] E[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]itim Bakan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Cemal H[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]sn[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] (Taray)'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na cevab[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]retmenlerine pek y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ksek ve vatan[FONT=&quot]î[FONT=&quot] vazifelerinde ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] temenni ederim"
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, trenle Ankara'dan İstanbul'a hareketi.
[FONT=&quot]1927 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, saat 12.30'da S[FONT=&quot]öğü[FONT=&quot]tl[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] yat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yla Moda'ya geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, [FONT=&quot]buradan Ertu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]rul yat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]erek g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]verteden deniz yar[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]la[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] izlemesi[FONT=&quot].
1925 - [FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, L[FONT=&quot]â[FONT=&quot]tife (U[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]akl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]gil) Han[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m'dan ayr[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ışı.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Hollanda El[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]isi Baron van Rengers'in g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ven mektubunu kabul[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] ve El[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]i'nin s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]ylevine cevap konu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı.
[FONT=&quot]1923 - Ç[FONT=&quot]anakkale'de sava[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]an Avusturalyal[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] General Charles Ryan'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'e[FONT=&quot] [FONT=&quot]mektubu: "T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiye'nin eski ve i[FONT=&quot]çten bir [FONT=&quot]dostu olarak bu birka[FONT=&quot]ç[FONT=&quot] sat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] yazmaya ve T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiye'nin yeniden canland[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndaki [FONT=&quot][FONT=&quot]ve memnuniyet verici bar[FONT=&quot]ışı[FONT=&quot]n ya[FONT=&quot]p[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndaki [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nemli pay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z sebebiyle size y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rekten teb[FONT=&quot]riklerimi sunmaya kalk[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m. Sizin faaliyetleriniz ve askerlerinizin muhte[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]em davran[FONT=&quot]ışı[FONT=&quot] olmasayd[FONT=&quot]ı, T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiye ac[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nacak durumda olurdu. [FONT=&quot]Şimdi T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiye'nin, d[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nya [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lkeleri aras[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]daki eski ve ma[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]rur yerini almak i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in emin bir yolda bulun[FONT=&quot]du[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]una inan[FONT=&quot]ıyorum." [Kocatürk]
[FONT=&quot]1921 - Büyük Millet Meclisi tarafından Mustafa Kemal'e Başkomutanlık görevinin verilmesi.Mustafa Kemal Paşa'ya geniş yetkiler ve üç aylık süreyle Başkomutanlık tevcih eden kanunun TBMM'de kabulü.
Başkomutanlık Yasası'nın kabulü: Atatürk'e, geniş yetkilerle ve 3 ay müddetle Başkomutanlık veren Kanun'un Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabulü.
Fevzi Paşa'nın istifası üzerine Genelkurmay Başkanlığına seçilmesi.
[FONT=&quot]Refet Paşa'nın Milli Müdafaa vekilliğine seçilmesi. (Dahiliye vekilliği de vekaleten üzerinde bırakılmıştır).
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiye B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Millet Meclisi'nin gizli oturumunda konu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ve Meclis Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]'na sundu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nergenin [FONT=&quot]okunmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "Meclis'in say[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]yelerinin umum[FONT=&quot]î[FONT=&quot] surette tezah[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r eden arzu ve talebi [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerine Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]komutanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] kabul edi[FONT=&quot]yorum. Hayat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m boyunca mill[FONT=&quot]î[FONT=&quot] egemenli[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]in ve yasalar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n en [FONT=&quot]sad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k bir hizmetk[FONT=&quot]â[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] oldu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]umu milletin g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nde bir defa daha do[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]rulamak i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in bu yetkinin [FONT=&quot]üç[FONT=&quot] ay gibi k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]sa bir s[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]re ile [FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rlanmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ayr[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ca istiyorum."([FONT=&quot]Ö[FONT=&quot]nerge 4 A[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ustos 1921 tarihlidir; ancak Meclis'in 5 A[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ustos 1921 g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] gizli oturumunda okunmu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tur). [Kocatürk]
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'e, geni[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] yetkilerle ve 3 ay m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ddetle Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]komutanl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k [FONT=&quot]veren Kanun'un B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Millet Meclisi'nde kabul[FONT=&quot]ü[FONT=&quot].
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]komutanl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k verili[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]inden sonra T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiye B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Millet Meclisi'nde konu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...Efendiler, zavall[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] mil[FONT=&quot]letimizi esir etmek isteyen d[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]manlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], Allan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n yard[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yla [FONT=&quot]ne olursa olsun ma[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]lup edece[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]imize dair olan g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ven ve iti[FONT=&quot]mad[FONT=&quot]ım bir dakika olsun sars[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lmam[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ır. Bu dakikada bu kesin inanc[FONT=&quot]ım[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] y[FONT=&quot]üksek heyetinize kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot], b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ün millete kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot] ve [FONT=&quot]b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n [FONT=&quot]â[FONT=&quot]leme kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot] il[FONT=&quot]â[FONT=&quot]n ederim."
[FONT=&quot]Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]komutan Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, ordu ve millete bildirgesi: "...Bana bu vazifeyi vermi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] olan Meclis'in ve o Meclisle beliren mil*[FONT=&quot]letin kesin iradesi, hareket tarz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n mihrak[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] te[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kil edecek[FONT=&quot]tir. Hi[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]bir sebep ve suretle de[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tirilmesine imk[FONT=&quot]â[FONT=&quot]n olmayan bu kesin irade, ne olursa olsun d[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]man ordusunu imha et[FONT=&quot]mek ve b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n Yunanistan'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n sil[FONT=&quot]â[FONT=&quot]hl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kuvvetlerinden olu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]an bu orduyu anayurdumuzun mukaddes oca[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]nda bo[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]arak kurtulu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a ve ba[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]ms[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zl[FONT=&quot]ığ[FONT=&quot]a kavu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]makt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r!"
1921 - Mareşal Mustafa Kemal ATATÜRK: Selânik'te doğdu. 1902'de Harp Okulunu, 1905'te de Harp Akademisini bitirdi. Trablusgarp, Balkan, I. Dünya Savaşlarına katıldı. Çanakkale cephesinde büyük başarı kazandı. 1915'te Albay, 1916'da Tümgeneralliğe yükseldi. Mondros Mütarekesi sonrası yurdun işgali üzerine 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkıp Milli Mücadele'yi yönetti. 23 Nisan 1920'de Ankara'da TBMM'yi kurdu. I. ve II. İnönü Zaferlerinin kazanılmasını sağladı. 5 Ağustos 1921 'de Başkomutanlığa getirildi. Sakarya ve Başkomutan Meydan Muharebelerini zaferle sonuçlandırdı. 19 Eylül 1921'de Mareşal oldu, Gazi unvanını aldı. 29 Ekim 1923 günü TBMM'de cumhuriyetin ilânını sağladı. İlk Cumhurbaşkanı seçildi. Devrimler yaparak Türkiye Cumhuriyeti'ni lâik, güçlü, modern bir devlet haline getirdi. 10 Kasım 1938 tarihine değin Cumhurbaşkanlığı yaptı.
1921 - Mustafa Kemal is appointed Commander-in-Chief by the Grand National Assembly.
1920 - Cepheleri denetlemek üzere Konya'ya giden Mustafa Kemal, buradan Pozantı'ya geçti. Beraberinde Fevzi Paşa (Çakmak) ve Fahrettin Bey'le (Altay) Pozantı'da "Pozantı Kongresi" adıyla bir toplantı yaptı.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Fevzi ([FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]akmak) Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a ve di[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]er baz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] arkada[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]la[FONT=&quot][FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yla Konya'dan Pozant[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'ya geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i[FONT=&quot].
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ukurova ileri gelenlerinin olu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]turdu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u "Pozant[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Kongresi"nde bir konu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ma yapmas[FONT=&quot]ı.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am trenle Pozant[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'dan tekrar Konya'ya hareketi.
1919 - Erzurum Kongresi (23 Temmuz - 7 Ağustos).
1919 - Nationalist congress continues in Erzurum, where Mustafa Kemal was elected chairman.
[FONT=&quot]1918 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, -Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]yaver Naci (Eldeniz) Bey arac[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]yla randevu isteyerek- Padi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ah Vahdettin'le g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]mesi (Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk, [FONT=&quot]bu g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]mede yeni padi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]aha Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]komutanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerine almas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], kendisine Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]komutan Vekili de[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]il, Genelkurmay [FONT=&quot]Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] se[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]mesini tavsiye etmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir[FONT=&quot]). [Kocatürk]
1916 - Mustafa Kemal recaptures Bitlis and Muş from the Russians (but is forced to evacuate Muş at the end of September).
1916 - The British navy defeats the Ottomans at the naval battle off Port Said, Egypt.
1915 - Almanlar'ın Varşova'yı, Avusturyalılar'ın İvangord'u alması, Sarrail'in Doğu.
Ordusu Komutanlığına getirilmesi.
İtalya'nın Türkiye'ye savaş açması.
Almanlar'ın Brest-Litovsk'u alması.
1915 - The Austro-German Army takes Warsaw, in present-day Poland, on the Eastern Front.
1914 - Montenegro declares war on Austria-Hungary.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst