Atatürk Günlüğü - Tarihte Bu Gün Atatürk Ne Yapmış ? ( Güncellenecektir )

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul

6 AĞUSTOS - AUGUST 6
Tarihte Bugün - Today in History

6 Ağustos 1929
6Agustos1929Haydarpasa.jpg

6 Ağustos 1929
Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal'in, Haydarpaşa Garı'nda karşılanışı
image003.jpg

6 Ağustos 1929
Haydarpaşa Garı
6Agustos1929.jpg

6 Ağustos 1929
Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal,
İstanbul Pendik İstasyonu'nda karşılanırken
image001.jpg


[FONT=&quot]1938 - Times gazetesinin, Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk ve Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiyesi'ne ait [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]zel [FONT=&quot]say[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] yay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]mlamas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot].
[FONT=&quot]1936 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Florya'da [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]leden sonra denize giri[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, sandal[FONT=&quot] [FONT=&quot]gezintisi yap[FONT=&quot]ışı[FONT=&quot], geceyi [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]arak ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]irmesi.
[FONT=&quot]1935 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, saat 21.00'de Florya'dan Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'na d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü.
[FONT=&quot]1933 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]bakan [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]smet Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'ya mektubu: "İsmet, b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k adams[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n; hassas oldu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]un kadar his veren adams[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n. [FONT=&quot]...Sen, beni muhakkak [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ok seviyorsun. Ya ben seni! Buna [FONT=&quot]cevap istemez. G[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]zlerinden [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]perim!"
[FONT=&quot]1929 (5 - 6) - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Eski[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ehir'den ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]erken istasyonda Sakarya gazetesi ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]muharririne demeci: "T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk milletinin toplumsal d[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zenini[FONT=&quot] [FONT=&quot]bozmaya y[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nelik didinmeler, bo[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ulmaya mahk[FONT=&quot]û[FONT=&quot]mdur. T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk milleti, kendinin ve memleketinin y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ksek[FONT=&quot] [FONT=&quot]menfaatleri aleyhine [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]mak isteyen kar[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]c[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], sefil, vatans[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z ve milliyetsiz beyinsizlerin sa[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]malamalar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndaki gizli [FONT=&quot]ve kirli emelleri anlayamayacak ve onlara ho[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] ile dav[FONT=&quot]ranacak bir topluluk de[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ildir. O. [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]imdiye kadar oldu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u gibi do[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ru yolu g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r. Onu yolundan sapt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rmak isteyenler ezilmeye, kahredilmeye mahk[FONT=&quot]û[FONT=&quot]mdur. Bunda k[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]yl[FONT=&quot]ü[FONT=&quot], i[FONT=&quot]şç[FONT=&quot]i ve bil[FONT=&quot]hassa kahraman ordumuz candan beraberdir. Bundan [FONT=&quot]kimsenin [FONT=&quot]şü[FONT=&quot]phesi olmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n!"
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, trenle Ankara'dan İstanbul'a geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
[FONT=&quot]1925 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'da Yunan El[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]isi Argyropulos'un g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ven mektubunu kabul[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] ve El[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]i'nin s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]ylevine cevap konu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı.
[FONT=&quot]1924 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'da, Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]bakan ve D[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]leri Bakan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] İsmet Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a ile [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]mar Bakan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Cel[FONT=&quot]â[FONT=&quot]l (Bayar) Bey'i kabul[FONT=&quot]ü.
[FONT=&quot]1923 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Meclis'teki ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kanl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k odas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda, -[FONT=&quot]İ[FONT=&quot]zmir'de kurularak [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]malar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]layan- [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]htiyat Zabitleri Cemiyeti temsilcilerini kabul[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] ve cemiyetin fahr[FONT=&quot]î[FONT=&quot] ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kabul [FONT=&quot]edi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
1922 - Batı Cephesi komutanı İsmet Paşa, emrinde bulunan ordulara saldırı için gizli bir emir verdi.
[FONT=&quot]Batı cephesi komutanı İsmet Paşa'nın emrindeki ordulara gizli olarak "Taarruza Hazırlık" emrini vermesi.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, K[FONT=&quot]â[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m ([FONT=&quot]Ö[FONT=&quot]zalp) Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a ile Ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ehir'den -Konya yo[FONT=&quot]luyla- Ankara'ya d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü.
[FONT=&quot]1920 - Çapanoğulları Ayaklanması önderlerinden, Halit Bey yakalandı.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Konya'dan Afyon'a geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, buradan da K[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]tahya'ya hareketi.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, beraberindeki Meclis heyetiyle Afyon'dan K[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]tahya'ya geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, istasyonda yeni olu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]turulan "Birinci Tabur"u [FONT=&quot]denetlemesi ve ayr[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rken Mutasarr[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]f Sait Bey'e telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...K[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]tahya'y[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ziyaret eden heyetimiz burada g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]rd[FONT=&quot]üğü[FONT=&quot] ifti[FONT=&quot]har ve g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ven verici samim[FONT=&quot]î[FONT=&quot] ve y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ksek g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]sterilerden dolay[FONT=&quot]ı [FONT=&quot]fevkal[FONT=&quot]â[FONT=&quot]de memnuniyet ve k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]van[FONT=&quot]ç[FONT=&quot] duymaktad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r. Hissetti[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i[FONT=&quot]miz te[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ekk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Millet Meclisi ad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na bildirmekle veda eder, bu izlenimimizin b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n halka duyurulmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] rica ede[FONT=&quot]riz." [Kocatürk]
[FONT=&quot]Saray'ın Yunanlılar tarafından işgali.
1919 - [FONT=&quot]"Nazilli'de bir Milli Kongre"[FONT=&quot] toplanması. Nazilli'de direnişi örgütlemek üzere bir kongre toplandı. İngiltere adına denetlemelerde bulunan Rawlinson, Kazım Karabekir, Mustafa Kemal ve Rauf Bey'le birer görüşme yaptı.
1919 - Erzurum Kongresi'nde Alınan Kararlar

  • Milli sınırlar içinde Vatan bir bütündür, ayrılık kabul etmez-1.Mad.
  • Yabancı işgal ve müdahalesine karşı ve Osmanlı Hükümeti’nin çökmesi halinde, millet birlik olarak yurdunu koruyacak ve kurtaracaktır-2.Mad.
  • Vatanın bağımsızlığını korumaya Osmanlı Hükümeti muktedir olamadığı takdirde, gayeyi/amacı elde etmek için bir geçici hükümet kurulacak ve bu hükümet heyeti, milli kongre tarafından seçilecektir. Eğer kongre toplantı halinde değilse bu seçimi Temsil Heyeti yapacaktır-3.Mad.
  • Kuva-yı Milliyeyi amil/etkili ve millet iradesini hakim/egemen kılmak esastır-4.Mad.
  • Hıristiyan halka siyasi hakimiyet ve sosyal düzeni bozacak ayrıcalıklar verilemez-5.Mad.
  • Manda ve himaye kabul edilemez-6.Mad. (Aralık 1918 tarihinde Vahdettin tarafından tatil edilen Osmanlı Parlamentosunun) Milli Meclis’in derhal toplanması ve hükümet işlerinin bu yolda denetlenmesini sağlamak için çalışılacaktır.
1919 - National Pact is issued.

Nationalist congress meets in Erzurum.
1916 ( 5-6 August) - Mustafa Kemal recaptures Bitlis and Muş from the Russians (but is forced to evacuate Muş at the end of September).
1915 - İngilizlerin Anafartalar çıkarması.
Arıburnu'nda Anzak'ların cephenin ortasından büyük taarruzu.
İngilizler 6-7 Ağustos 1915'te Arıburnu'nda tekrar taarruza geçti. (Bu taarruz, 7 Ağustos 1915 günü de devam etmiş, ancak Atatürk'ün aldığı önlemler sayesinde gelişme imkânı bulamamıştır. )
Düşmanın akşam Anafartalar bölgesine asker çıkararak bu bölgeden de ilerleme girişimi.
[FONT=&quot]1915 - İ[FONT=&quot]ngilizlerin, Ar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]burnu cephesine top[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]u ate[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]iyle ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]layan taarruzu ve 16. T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]men cephesindeki Kanl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rt'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ele ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]irmesi (D[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]man 19. T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]men'in sol kanad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndaki siperlere de h[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]cum etmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]; fakat bu h[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]cumlar kendilerine a[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]r zayiat verdirilerek p[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]sk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rt[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lm[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r[FONT=&quot].
[FONT=&quot]6/7 A[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ustos 1915[FONT=&quot][FONT=&quot]: [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]ngilizlerin, gece yar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan hemen sonra Ar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]burnu cephesinde 19. T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]men'in sol kanad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na taarruzu ve bu taarruzun b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n cepheye yay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lma e[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ilimi [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerine Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n saat 01.10'da emri: "Umum[FONT=&quot]î[FONT=&quot] vaziyet m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]himdir. Komutanlar ve subaylardan her zamandan fazla uyan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]kl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k ve fedak[FONT=&quot]â[FONT=&quot]rcas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]ma isterim!" [Kocatürk]
1915 - Allies land at Suvla Bay (Anafartalar).
Diversionary attacks at Helles.
British landing at Suvla. Main Anzac offensive toward Sari Bair range commences ("Battle of Sari Bair," also known as the "August Offensive" commences.

  • Helles: Battle of Krithia Vineyard diversion commences with an attack by the 88th Brigade of the British 29th Division.
  • Anzac: Battle of Lone Pine diversion commences at 6.00 p.m. with the Australian 1st Division capturing Turkish trenches. Fighting continues for six days in which time seven Victoria Crosses are awarded.
  • Suvla: At 10.00 p.m. the British 11th (Northern) Division, part of IX Corps, begins landing.
  • Anzac: Under cover of darkness, two columns of Anzac, British & Indian troops break out to the north, heading for the heights of Chunuk Bair and Hill 971.
The Battle of Lone Pine begins (diversionary Australian attack at Lone Pine):
The Lone Pine operation was planned as a diversion to draw Turkish reserves away from a major British attack to be launched at the northern end of the Australian and New Zealand position on Gallipoli. The Australians suffered more than 2,200 casualties at Lone Pine and the Turks over 5,000. Seven Australians were awarded the Victoria Cross.
1914 - Austria-Hungary declares war on Russia. Serbia declares war on Germany.
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul
7 AĞUSTOS - AUGUST 7
Tarihte Bugün - Today in History

ata-24_k.jpg


Mustafa Kemal, ilk büyük kongreyi (23 Temmuz – 7 Ağustos 1919)
topladığı Erzurum’da hükümet konağı önünde Vali Zühtü Bey, memurlar ve subaylarla



r23.jpg


Atatürk, Erzurum Kongresi Günlerinde (23 Temmuz - 7 Ağustos 1919)

Atatürk with his military aids during the Erzurum Congress
(July 23 - August 7 1919)


[FONT=&quot]1937 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Florya'dan hareketle ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeri Halkal[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Ziraat Okulu'nu ziyareti, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am tekrar Florya'ya d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü.


[FONT=&quot]1931 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Yalova'dan Bursa'ya geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, Uluda[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]'da incele[FONT=&quot]meleri, daha sonra Mudanya'dan [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]stanbul'a hareketi.

[FONT=&quot]1931 (7 - 8) - [FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Mudanya'dan [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]stanbul'a geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.


[FONT=&quot]1930 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am Yalova'da Denizyollar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]İş[FONT=&quot]letmesi taraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]dan d[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zenlenen baloda [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]smet (İn[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]) ve Fethi (Okyar) Bey'e s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]yledikleri: "...Ben [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]imdi bir babay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m. Siz ikiniz de [FONT=&quot]benim evl[FONT=&quot]â[FONT=&quot]d[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ms[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z. İkiniz aras[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda benim g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]mde hi[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]bir [FONT=&quot]fark yoktur. Benim istedi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]im sadece, memleket i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]lerinin B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Millet Meclisi'nde a[FONT=&quot]çı[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]a tart[FONT=&quot]ışı[FONT=&quot]lmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]d[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r. B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Millet Meclisi'nde, T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk milletinin g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nde, a[FONT=&quot]çı[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]a konu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ulmayacak hi[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]bir i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] yoktur."[FONT=&quot][Kocatürk]


[FONT=&quot]1927 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'nda Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]bakan İsmet Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'y[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kabul[FONT=&quot]ü[FONT=&quot].

[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeri S[FONT=&quot]öğü[FONT=&quot]tl[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] yat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yla Tarabya a[FONT=&quot]çı[FONT=&quot]klar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na [FONT=&quot]kadar bir gezinti yapmas[FONT=&quot]ı.


1924 - Nusturi isyanı.

Hakkari Valisi Halil Rıfat Bey, 7 Ağustos 1924'te keşif için geldiği Hangediği'nde, Nuhup Nasturi aşireti Reisi Gülyano'nun saldırısına uğradı ve tutsak edildi. Aynı saldırıda il jandarma komutanı Binbaşı Hüseyin Bey'le Üç jandarma eri de öldürüldü.


1921 - [FONT=&quot]Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]komutan Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, 1.-6. tek[FONT=&quot]â[FONT=&quot]lif-i milliye (mill[FONT=&quot]î[FONT=&quot] vergi) emirlerini yay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]mlamas[FONT=&quot]ı.

Sandıklı'nın Yunanlılar tarafından işgali.

Malta'dan dönen Fethi Bey'in Ankara'ya gelişi.


1919 - [FONT=&quot]Mustafa Kemal'in Heyeti Temsiliye Başkanlığı'na seçilmesi, Misak-ı Milli (Ulusal And'ın) kabulü.

[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, beraberindeki Meclis heyetiyle beraber cephe [FONT=&quot]seyahatinden Ankara'ya d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü.

Erzurum Kongresi, aralarında Mustafa Kemal ve Rauf Bey'in de bulunduğu, 9 kişilik bir Heyet-i Temsiliye seçerek çalışmalarını tamamladı. Mustafa Kemal heyetin başkanlığına getirildi. Kapanış konuşmasını yapan Mustafa Kemal, "tarih bu kongreyi büyük bir eser olarak kaydedecektir" dedi.

[FONT=&quot]Erzurum Kongresi'nin Heyeti Temsiliye seçiminden sonra Atatürk'ün kısa bir konuşmasıyla son bulması:[FONT=&quot] "Milletimizin kurtulu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]midi ile [FONT=&quot]çı[FONT=&quot]rp[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nd[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] en heyecanl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] bir zamanda fedak[FONT=&quot]â[FONT=&quot]r, muhterem heyetiniz her t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rl[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] [FONT=&quot]eziyetlere katlanarak burada, Erzurum'da toplandı[FONT=&quot]. Hassa ve necip bir ruh ve pek sa[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]lam bir iman ile vatan ve milletimizin kurtuluş[FONT=&quot]una ait esasl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kararlar ald[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]. Bilhassa b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]tü[FONT=&quot]n cihana kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot] milletimizin mevcudiyetini ve birli[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ini g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]sterdi. Tarih bu kongremizi şü[FONT=&quot]phesiz ender ve b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]yü[FONT=&quot]k bir eser olarak kaydedecektir."

[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Erzurum Kongresi'nin sonunda Yarbay Rawlinson ile uzun g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]mesi ve "Misak-[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Mill[FONT=&quot]î[FONT=&quot]"den s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]z etmesi[FONT=&quot]. [Kocatürk]


1919 - Nationalist congress in Erzurum ends; Mustafa Kemal elected chairman.


1918 - [FONT=&quot]Mustafa Kemal'in Filistin'de bulunan VII. Ordu Komutanlığına ikinci defa tayin edilmesi.

[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Mare[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]al Falkenhayn'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n yerine Y[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ld[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m Ordular[FONT=&quot]ı [FONT=&quot]Grubu Komutanl[FONT=&quot]ığı'[FONT=&quot]na[FONT=&quot] [FONT=&quot]getirilmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] olan Mare[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]al Liman von Sanders'in emrindeki 7. Ordu'ya tekrar komutan atanmas[FONT=&quot]ı.


1918 - Mustafa Kemal is reappointed Commander of 7th Army in Syria/Palestine.


1916 - [FONT=&quot]Mustafa Kemal'in Bitlis ve Muş'u düşman elinden geri alması.

[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk komutas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndaki 16. Kolordu'ya ba[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] 8. T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]men'in, Mu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]'u d[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]man i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]galinden kurtar[FONT=&quot]ışı[FONT=&quot]. (Mu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot], 25 A[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ustos 1916'da tekrar Ruslar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n eline d[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]m[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]. [FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk[FONT=&quot]'ü[FONT=&quot]n 2. Ordu Komutanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ras[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda, 30 Nisan 1917'de [FONT=&quot]bu [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ehrimiz, ikinci defa Rus i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]galinden kurtar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ld[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]).[FONT=&quot][Kocatürk]


1916 - Mustafa Kemal wins Bitlis and Muş back from the enemy.


1915 - İngilizler 6-7 Ağustos 1915'te Arıburnu'nda tekrar taarruza geçti.

[FONT=&quot]6/7 A[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ustos 1915[FONT=&quot][FONT=&quot]: [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]ngilizlerin, gece yar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan hemen sonra Ar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]burnu cephesinde 19. T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]men'in sol kanad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na taarruzu ve bu taarruzun b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n cepheye yay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lma e[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ilimi [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerine Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n saat 01.10'da emri: "Umum[FONT=&quot]î[FONT=&quot] vaziyet m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]himdir. Komutanlar ve subaylardan her zamandan fazla uyan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]kl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k ve fedak[FONT=&quot]â[FONT=&quot]rcas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]ma isterim!"

[FONT=&quot]İngiliz top[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]usunun, sabaha kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot] Anafartalar cephesinde yeniden ate[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]e ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]lamas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ve bunu takiben [FONT=&quot]Ş[FONT=&quot]ahins[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rt ve A[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]ldere'den ilerleyerek Conkbay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'na do[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ru 19. T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]men cephesine taarruzu, fakat askerlerimiz taraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan a[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]r kay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]plar verdirilerek p[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]st[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rt[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lmesi (D[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]man gece de taarruz giri[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]iminde bulunmu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot], ancak gece sald[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] da askerlerimizin ate[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]iyle durdurulmu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tur.

[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Kuzey Grubu Komutanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]'na saat 05.05'de raporu: "D[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]man, gece yar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]layarak top[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]usuyla [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]iddetli ate[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] alt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na ald[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] 18. ve 27. Alay cephelerine, saat 04.30'da da h[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]cum etmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]se de Tanr[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n yard[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yla a[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]r kay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]plar verdirilerek h[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]cumunun sonu[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]suz b[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rak[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot] oldu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u arz olunur." [Kocatürk]


1915 - Dardanelles: Diversionary attacks at Helles.
Main Anzac offensive toward Sari Bair range.
Two Allied divisions land at Suvla.
Australian attack at the Nek takes place.

Liman von Sanders sends two divisions south from Bulair area.
Divisions arrive in Suvla area on night of 7 - 8 August 1915.

  • Anzac: Battle of the Nek At 4.30 a.m. another futile diversion virtually wipes out two regiments of the 3rd Light Horse Brigade[FONT=&quot], Russell's Top.
  • Suvla: The British 10th (Irish) Division begins landing.
  • Helles: Fighting at Krithia Vineyard continues with an attack by the 42nd Division.
  • Anzac: After a lengthy delay, the New Zealand Infantry Brigade attempts to capture Chunuk Bair but fails.

Australians charge at the Nek: The Australian Light Horse Brigade charges against the Turkish forces at the Nek, Gallipoli, with horrific results.


1914 - The British Expeditionary Force arrives in France.


[FONT=&quot]1913 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n kurmay ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] yapt[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] Bolay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r Kolordusu'nun -Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]komutanl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k Vek[FONT=&quot]â[FONT=&quot]leti'nin emri ile- M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rettep 9. [FONT=&quot]Kolordu ad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] al[FONT=&quot]ışı[FONT=&quot].
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul
8 AĞUSTOS - AUGUST 8
Tarihte Bugün - Today in History
017_03.jpg

[FONT=&quot]Mustafa Kemal'in Anafartalar Grubu Komutanlığına atanması.
Mustafa Kemal appointed Commander Anafartalar Group.
[FONT=&quot]1938 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'nda Paris B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]kel[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]isi Su[FONT=&quot]at Davaz'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kabul[FONT=&quot]ü[FONT=&quot].
[FONT=&quot]1935 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'nda Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]bakan İsmet [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] ve D[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]leri Bakan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Tevfik R[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] Aras[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kabul[FONT=&quot]ü.
1934 - [FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Almanya Cumhurba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Mare[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]al Hinden[FONT=&quot]burg'un [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerine, o[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]luna ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]sa[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot].
[FONT=&quot]1931 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am İstanbul'dan Ertu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]rul yat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ile Yalova'ya gidi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
1928 - İ[FONT=&quot]stanbul'da Taksim Cumhuriyet An[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n a[FONT=&quot]çı[FONT=&quot]lmas[FONT=&quot]ı.
İstanbul'da İtalyan heykeltraş Canonica'nın yaptığı Taksim Cumhuriyet Anıtı açıldı.
[FONT=&quot]1927 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ankara Erkek [FONT=&quot]Öğ[FONT=&quot]retmen Okulu'nun[FONT=&quot] [FONT=&quot]temel atma t[FONT=&quot]öreni sebebiyle Mill[FONT=&quot]î[FONT=&quot] E[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]itim Bakan[FONT=&quot]ı Mustafa Necati Bey ta[FONT=&quot]raf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan kendisine g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nderilen sayg[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ve ba[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na [FONT=&quot][FONT=&quot]cevab[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "[FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ok [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nemli ve a[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]r [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]devlerini daima muvaffakiyet[FONT=&quot]le ba[FONT=&quot]şard[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]klar[FONT=&quot]ına tan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k oldu[FONT=&quot]ğum fedak[FONT=&quot]â[FONT=&quot]r [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]retmenlerimize [FONT=&quot]gen[FONT=&quot]ç[FONT=&quot] ve k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ymetli arkada[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]lar yeti[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tirecek olan Ankara [FONT=&quot]Öğ[FONT=&quot]retmenler Okulu'nun temel ta[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n at[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ld[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]renmekle pek memnun oldum. Bu yoldaki te[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ekk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]re de[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]er faaliyet ve ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n devam[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] temenni ederim." [FONT=&quot][Kocatürk]
[FONT=&quot]1926 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'da Vali ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]ndaki K[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ehir He[FONT=&quot]yeti'ni kabul[FONT=&quot]ü.
[FONT=&quot]1923 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, yeni yasama d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nemi i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in se[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ilen milletvekille[FONT=&quot]riyle, Halk Partisi kurulmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda konu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı.
1921 - [FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, 7.-10. tek[FONT=&quot]â[FONT=&quot]lif-i milliye emirlerini yay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]mlamas[FONT=&quot]ı.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiye B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Millet Meclisi'nin gizli oturumunda asker[FONT=&quot]î[FONT=&quot] vaziyet hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda konu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...Millet, namusu[FONT=&quot]nu, ba[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]ms[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kurtarmak i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in acaba kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot] koyabilirmiyiz, koyamaz m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z muhakemesini d[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot]nmedi. Millet, yaln[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z bir [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ey d[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot]nd[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]: Namuslu olarak ya[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m! Bu sebeple [FONT=&quot]bu yasal hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kabul edenlerle dost olurum; bana bu hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] vermeyecek olanlarla [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nceye kadar d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]v[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]erek [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]m!"[FONT=&quot][Kocatürk]
[FONT=&quot]Cel[FONT=&quot]â[FONT=&quot]lettin Arif Bey'in, Paris'ten Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'e mektubu.
1920 - Düzce'de ikinci kez ayaklanma. [FONT=&quot]Düzce ve Bolu bölgesinde İkinci Düzce Ayaklanması'nın başlaması. (Bastırılışı: 23 Eylül 1920) İsyan eden bir kısım Abaza, Düzce'yi basarak ateşe verdi. Ankara isyanı bastırmak üzere askeri birlikler gönderdi.
[FONT=&quot]1919 (7-8) - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Mazhar M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]fit (Kansu) Bey'in h[FONT=&quot]â[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ra defterine yazd[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rd[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]klar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "Zaferden sonra h[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]met [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ekli cumhuriyet olacakt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r. Bunu size daha [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nce bir sorunuz nedeniyle s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]ylemi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tim. Bu bir. İki: Padi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ah ve haneden hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda zaman[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] gelince gereken i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]lem yap[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lacakt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r. [FONT=&quot]Üç[FONT=&quot]: [FONT=&quot]Ö[FONT=&quot]rt[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nme kalkacakt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r. D[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]rt: Fes kalkacak, uygar milletler gibi [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]apka giyilecektir."
[FONT=&quot]1918 - Padi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ah Vahdettin'in iradesiyle "Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]komutanl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k Vek[FONT=&quot]â[FONT=&quot]leti" unvan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n "Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]komutanl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k Genelkurmay Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kanl[FONT=&quot]ığ[FONT=&quot][FONT=&quot]ı'ad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]evrilmesi ve bu g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]revin, yine Harbiye Naz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Enver Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a [FONT=&quot]taraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lece[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]inin bildirilmesi.
1916 - [FONT=&quot]Mustafa Kemal'in Bitlis ve Muş'u düşman elinden geri alması.[FONT=&quot]
Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk komutas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndaki 16. Kolordu'ya ba[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] 5. T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]men'in, Bitlis'i d[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]man i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]galinden kurtar[FONT=&quot]ışı.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, 2. Ordu Komutanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]'na telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "Mu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] d[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n ve Bitlis bug[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n kolordumuz taraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan zapt ve i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]gal edilmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir."
[FONT=&quot]2. Ordu Komutan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Ahmet İzzet Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, Mu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] ve Bitlis'in kuvvetlerimiz taraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan geri al[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ışı[FONT=&quot] [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerine Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'e tebrik [FONT=&quot]ve te[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ekk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "Komutan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z alt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndaki askerlerimizi iyi koruyarak gerekli zamanda g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]sterdi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]iniz d[FONT=&quot]â[FONT=&quot]hiyane kudret [FONT=&quot]ve cesaretle yapt[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z kahramanca hizmetten dolay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] size [FONT=&quot]tebrik ve te[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ekk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rlerimi bildiririm."[FONT=&quot][Kocatürk]
1916 - Mustafa Kemal wins Bitlis and Muş back from the enemy.
[FONT=&quot]1915 - Mustafa Kemal'in Anafartalar Grubu Komutanlığına atanması.
Atatürk'ün General Liman von Sanders'in emri ile "Anafartalar Grubu Komutanlığı"na getirilişi.
[FONT=&quot]5. Ordu Komutanl[FONT=&quot]ığ[FONT=&quot]fnca "Anafartalar Grubu Komutanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]" ad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yla Anafartalar ve Koca[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]imen b[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]lgelerini i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ine alan bir komutanl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k olu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]turulmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ve komutanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]na -Saros Grubu Komutan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]- Albay Feyzi (Onay) Bey'in getirilmesi [FONT=&quot](Albay Feyzi Bey, 5. Ordu Komutanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]nca bug[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n yap[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] emredilen taarruzu, birliklerin yorgun oldu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u gerek[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]esiyle bir g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n sonraya b[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rakmak d[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot]ncesinde oldu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]undan atanmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] takiben ayn[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n komutadan al[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r).[FONT=&quot][Kocatürk]
1915 - İngilizlerin, sabah Conkbayırı'na şiddetli topçu ateşiyle başlayan taarruzu, Conkbayırı tepesinin İngilizlerin eline geçmesi sebebiyle durumun, bölgedeki 9. Tümen'e ait kuvvetler açısından kritik hal alması.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, saat 19.00'da Kuzey Grubu Komutan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Esat (B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lkat) Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'ya, Conkbay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] b[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]lgesindeki kritik durumu belirterek 5. Ordu Komutan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Liman von Sanders'in ikaz edilmesi i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in, telefonla yapt[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]neri: "Conkbay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'ndaki durumun hen[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]z [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nemli ve nazik oldu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u anla[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yor. Bu hususta Ordu Komutan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n ciddi surette dikkatini [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ekmeye arac[FONT=&quot]ı[FONT=&quot][FONT=&quot]olman[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot],memleketinsel[FONT=&quot]â[FONT=&quot]metiad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nadilerim."
[FONT=&quot]Conkbay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'nda durumun kritikle[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mesi [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerine Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, 5. Ordu Komutan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Mare[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]al Liman von Sanders ad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na Kurmay Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Albay K[FONT=&quot]â[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m ([FONT=&quot]İ[FONT=&quot]nan[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]) Bey taraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan telefon ba[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]na [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]a[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ve vaziyeti nas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]rd[FONT=&quot]üğü[FONT=&quot] sorusuna cevab[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n mevcut kuvvetlerin komutam alt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na verilmesinden ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ka [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]are kalmam[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r!" 5. Ordu Kurmay Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n "[FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ok gelmez mi?" s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ne Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n cevab[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "Az gelir!"
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, gece saat 21.45'de -5.Ordu Komutan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Mare[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]al Liman von Sanders'in emriyle- Anafartalar Grubu Komutanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]'na getirili[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i ve kendisine 9 A[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ustos g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] fecirle taarruza ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]me emrinin verilmesi[FONT=&quot]. [FONT=&quot](Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n Anafartalar Grubu Komutanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]'na getirilmesiyle 19. T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]men Komutan Vekilli[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ine 27. Alay Komutan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Yarbay [FONT=&quot]Ş[FONT=&quot]efik [Aker] Bey atanm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r).
[FONT=&quot]8/9 A[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ustos 1915 [FONT=&quot]: Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Anafartalar Grubu Komutanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]'na atanmas[FONT=&quot]ı [FONT=&quot]nedeniyle 19. T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]men mensuplar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na veda yaz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "Anafar*talar Grubu Komutanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerime almak [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zere [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]imdi hareket ediyorum. Bug[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ne kadar bana, gayret ve fedak[FONT=&quot]â[FONT=&quot]rl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot][FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zla kazand[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rd[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]imdi yeni [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerime ald[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]m vazifede de bana olan sevgi ve gü[FONT=&quot]veninizle tamamlayaca[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]ma bü[FONT=&quot]yü[FONT=&quot]k inanç[FONT=&quot] ile size veda ediyorum."
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, saat 01.30'da Anafartalar Grubu Komutanl[FONT=&quot]ığı [FONT=&quot]Kararg[FONT=&quot]â[FONT=&quot]h[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n bulundu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]aml[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]tekke'ye gelerek Anafartalar Grubu'nun emir ve komutas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerine almas[FONT=&quot]ı.[FONT=&quot][Kocatürk]
1915 - Mustafa Kemal appointed overall Commander northern area, Anafartalar Group
(appointed to command of Sixteenth Army Corps).
Mustafa Kemal checks second Allied advance.
Liman von Sanders sends two divisions south from Bulair area.
Divisions arrive in Suvla area on night of 7 - 8 August 1915.
New Zealand forces capture Chunuk Bair.

  • Anzac: Battle of Chunuk Bair Attacking at 3.00 a.m., New Zealand and British infantry gain a foothold on Chunuk Bair.
  • Naval operations: British submarine E11 torpedoes the Turkish battleship Hayreddin Barbarossa off Bulair.
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul
9 AĞUSTOS - AUGUST 9
Tarihte Bugün - Today in History
017_03.jpg

[FONT=&quot]Mustafa Kemal (1915 Çanakkale)
Mustafa Kemal Commander of the Anafartalar Group (1915 Dardanelles)
1938 - [FONT=&quot]İsmet İn[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]'n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Cumhurba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] Genel Sekreteri Hasan R[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]za Soyak'a mektubu: "...Dr. Ara[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] bana, Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n [FONT=&quot]cihan de[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]er sel[FONT=&quot]â[FONT=&quot]mlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] getirdi. Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'e en derin sayg[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]larla minnetlerimi ve en samim[FONT=&quot]î[FONT=&quot] afiyet dileklerimi takdim ederim. Bir m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nasip f[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rsatta y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ce huzurlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na arz ederseniz size [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ok te[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ekk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r ederim. Sevgilerle sel[FONT=&quot]â[FONT=&quot]mlar..." (Bu mektu[FONT=&quot]bun Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'e arz edilmesi [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerine, onun emriyle Genel [FONT=&quot]Sekreter taraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n te[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ekk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r, sevgi ve iyi dileklerini bildiren bir cevap yaz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]).[Kocatürk]
[FONT=&quot]1936 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ertu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]rul yat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yla Florya'dan Moda'ya geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i ve yattan Moda koyunda -Moda Deniz Kul[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] taraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan tertiplenen- deniz yar[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] izlemesi, gece Florya'ya hareke[FONT=&quot]ti ve geceyi yatta ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]irmesi[FONT=&quot].
[FONT=&quot]1932 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Yalova Millet [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]iftli[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i'nde Alman B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]kel[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]isi Na[FONT=&quot]dolny Rudolf'u kabul[FONT=&quot]ü.
1930 - Görevinden istifa eden Paris Büyükelçisi Ali Fethi Bey (Okyar) yeni bir parti kurmak için temaslara başladı.
[FONT=&quot]Paris B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]kel[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]isi Fethi (Okyar) Bey'in, Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'e yeni bir parti kurulmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] iste[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]iyle ilgili mektubu: "Cumhuriyet idare[FONT=&quot]sinin memleketimizde ebed[FONT=&quot]î[FONT=&quot]le[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mesi i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in, bir partili h[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]met [FONT=&quot]idaresi yerine tart[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]ma h[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rriyetini kurmak ve h[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]metten [FONT=&quot]millet i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]leri hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda cidd[FONT=&quot]î[FONT=&quot] hesap istemeyi temin etmek ve [FONT=&quot]bu i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]lerde hata varsa herkesin g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nde cereyan ede[FONT=&quot]cek serbest tart[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]ma sonucu d[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeltmeye [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]mak gayelerinin ger[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ekle[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mesine, Cumhuriyet'in kurucusu olmak s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]fat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yla herkesten evvel Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n taraftar bulunduklar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na [FONT=&quot]asla [FONT=&quot]şü[FONT=&quot]phe edemem. Cumhuriyet'in [FONT=&quot]âşı[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] olmak s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]fat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yla bu gayelerin ger[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ekle[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mesi mukaddes emelimdir. Bu sebeple tam ve ger[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ek cumhuriyet[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]i ve b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n anlam[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yla l[FONT=&quot]â[FONT=&quot]ik [FONT=&quot]ve fakat Cumhuriyet Halk Partisi'nin mal[FONT=&quot]î[FONT=&quot] ve iktisad[FONT=&quot]î[FONT=&quot] ve i[FONT=&quot]ç [FONT=&quot]ve d[FONT=&quot]ış[FONT=&quot] siyasetlerinin bir [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ok noktalar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot] bulunan ayr[FONT=&quot]ı [FONT=&quot]bir parti ile siyas[FONT=&quot]î[FONT=&quot] m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]cadele sahnesine at[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lmak karar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m. Bu siyas[FONT=&quot]î[FONT=&quot] karar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n ne yolda yorumlanaca[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] bilmek [FONT=&quot]l[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zumunu hissediyorum. Cevab[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] bekler ve en derin kalb[FONT=&quot]î[FONT=&quot] sevgilerimle beraber h[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rmet ve sayg[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] sunar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m."
1929 - [FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am Fethi (Okyar) Bey'in B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]kdere'deki ya[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda kendisini g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]rmeye gelen İstanbullulara sesleni[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i: [FONT=&quot]"...Beni g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]rmek demek, mutlaka y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]rmek de[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ildir. [FONT=&quot]Benim fikirlerimi, benim duygular[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] anl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yorsan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z ve hisse[FONT=&quot]diyorsan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z bu k[FONT=&quot]â[FONT=&quot]fidir! Benim kuvvetim, benim size olan sevgim ve sizin bana olan sevginizdir. Bu millet, bu memleket yeni rejim [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerinde d[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nyan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n en makbul bir varl[FONT=&quot]ığı [FONT=&quot]olacakt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r. Ben bunu kendi g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]zlerimle g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]rmeden [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]lmeyece[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]im!"
1928 - [FONT=&quot] [FONT=&quot]Türk Latin harflerinin Sarayburnu'nda tanıtımı.
[FONT=&quot]Gazi Mustafa Kemal'in Sarayburnu'nda Türk Harfleri hakkında nutkunu söylemesi.
Mustafa Kemal İstanbul'da Sarayburnu'nda düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada Yazı Devrimi konusunda ilk açıklamayı yaparak şöyle dedi: "Bizim ahenktar, zengin lisanımız yeni Türk harfleriyle kendini gösterecektir."
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'nda Sofya El[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]isi H[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]srev [FONT=&quot](Gerede) Bey'i kabul[FONT=&quot]ü[FONT=&quot].
1928 (9 - 10) - [FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, İstanbul Sarayburnu Park[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'nda Cumhuriyet Halk Partisi taraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan tertiplenen gece toplant[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda yeni [FONT=&quot]harfler hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda konu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...Bizim ahenkli, zengin dili[FONT=&quot]miz yeni T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk harfleriyle kendini g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]sterecektir. As[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rlardan beri kafalar[FONT=&quot]ım[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı demir [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]er[FONT=&quot]çeve i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]inde bulunduran, anla[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]mayan ve anlamad[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]aretlerden kendimizi kurtarmak [FONT=&quot]ve bu gere[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i anlamak mecburiyetindeyiz! Anlad[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n belirtisine yak[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n zamanda b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ün d[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nya tan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k olacakt[FONT=&quot]ır. Bu[FONT=&quot]na kesinlikle eminim."
1928 - Atatürk announces in Istanbul that the Latin alphabet is to be adopted. As part of Turkey's reform process, Gazi Mustafa Kemal educates the public on the new Turkish alphabet at Sarayburnu.
1922 - Yunanlıların daha önce ilan ettikleri özerklik kararı üzerine Başvekil ve Hariciye Vekili Rauf Bey (Orbay), İtilaf devletlerinin temsilcilerine protesto yazsısı göndererek, böyle bir şeyin, Türk çoğunluğun olduğu bir yerde hukuksal bir değerinin olmayacağını bildirdi.
1920 - [FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiye B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Millet Meclisi'nin gizli oturumunda cephedeki seyahat izlenimleri hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda konu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı.
1919 - [FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, askerlik mesle[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]inden [FONT=&quot]çı[FONT=&quot]kar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na, sahip oldu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u madalya ve ni[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]anlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n geri al[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na ve fahr[FONT=&quot]î[FONT=&quot] yaverlik unvan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n kald[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na dair irade-i seniye [FONT=&quot]çı[FONT=&quot]kmas[FONT=&quot]ı.

[FONT=&quot]3. Ordu M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]fetti[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]li[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i'ne, M[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]ir Abdullah Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n atanmas[FONT=&quot]ı [FONT=&quot](Abdullah Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nce bu vazifeyi kabul etmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]se de daha sonra istifa etmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir).
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Erzurum Kongresi'nin a[FONT=&quot]çı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ışı[FONT=&quot]nda okudu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u dua nedeniyle [FONT=&quot]Ş[FONT=&quot]iran M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ft[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] Hasan Fahri Efendi'ye te[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ekk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r yaz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot].
[FONT=&quot]1918 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, beraberinde Ahmet [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]zzet Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a oldu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u halde Padi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ah Vahdettin ile -ikinci defa- g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]me yapmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] (Bu g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]me, Padi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ah[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n iste[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i ile Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Valide Camii' ndeki cuma sel[FONT=&quot]â[FONT=&quot]ml[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]ndan sonra mahfil-i h[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]mayun'da ol[FONT=&quot]mu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tur[FONT=&quot]). [Kocatürk]
1915 - Birinci Anafartalar Zaferi.
Atatürk komutasındaki kuvvetlerin, Anafartalar bölgesinde İngilizlere taarruzu; düşmanın tekrar çıkarma yaptığı kıyılara itilmesi.
Anafartalar Grubu Komutanı Mustafa Kemal 9-10 Ağustos'ta Anafartalar Zaferini kazandı. Bu zaferi 17 Ağustos'ta Kireçtepe, 21 Ağustos'ta II. Anafartalar zaferleri takip etti.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk komutas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndaki kuvvetlerin, Anafartalar b[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]lgesindeİngilizlere taarruzu; d[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]man[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n tepelerden, tekrar [FONT=&quot]çı[FONT=&quot]karma yapt[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lara itilmesi (Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk. 7. ve 12. T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]menlerin sabaha kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot] ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]layan taarruzunu, Anafartalar b[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]lgesinin g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]zleme yeri olan bir tepeden, ba[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]ndan sonuna kadar y[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]netmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir. Bug[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk taarruzu ve muharebeler esnas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda bozguna u[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]rayan d[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]man, durmaks[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n karaya [FONT=&quot]çı[FONT=&quot]kartt[FONT=&quot]ığı [FONT=&quot]piyade ve top[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]u birlikleriyle takviye alm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]sa da sonunda ma[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]lup edilerek geriye at[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r).
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeri Conkbay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] b[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]lgesine hareketi (Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk bug[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] taarruzun ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ile sonu[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]lanmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerin, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeri Anafartalar b[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]lgesindeki g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]zleme yerinden ayr[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]larak Conkbay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] b[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]lgesine hareket etmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir. Yolu [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerinde [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]aml[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]tekke'de -oraya gelmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] bulunan- Liman von Sanders ile g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]kten sonra, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am Conkbay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ile Suyata[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot] aras[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda bulunan 8. T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]men Kararg[FONT=&quot]â[FONT=&quot]h[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'na gelmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot], burada b[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]lgedeki son durumu tetkik ederek 10 A[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ustos 1915'te, sabah fecirle beraber taarruz i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n haz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]klar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n yap[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] emrini vermi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir. [Kocatürk]
1915 - Dardanelles:
Mustafa Kemal succeeds in stopping Allied advance on the Gallipoli Peninsula.

British attack at Suvla.
British forces at Suvla fail to capture high ground due to earlier arrival ofTurkish forces.
Allied units, including Gurkhas, briefly capture part of Hill Q.
A general attack by the Allies on the heights of Chunuk Bair, Hill Q and Hill 971 fails.
A[FONT=&quot]ttack at Lone Pine; attempted 'Anzac breakout' (August 6-9).
9 August 1915
Kitchener's & Hamilton's Reports on Gallipoli

Lord Kitchener's Official Report as Minister of War, 9 August 1915: On the Gallipoli Peninsula during the operations in June several Turkish trenches were captured. Our own lines we appreciably advanced and our positions were consolidated.
Considerable re-enforcements having arrived, a surprise landing on a large scale at Suvla Bay was successfully accomplished on the 6th of August without any serious opposition.
At the same time an attack was launched by the Australian and New Zealand corps from the Anzac position. and a strong offensive was delivered from Cape Helles in the direction of Krithia. In this latter action French troops played a prominent part and showed to high advantage their usual gallantry and fine fighting qualities.
The attack from Anzac, after a series of hotly contested actions, was carried to the summit of Sari Bair and Chunuk Bair, dominating positions in this area. The arrival of transports and the disembarkation of troops in Suvla Bay were designed to enable troops to support this attack. Unfortunately, however, the advance from Suvla Bay was not developed quickly enough, and the movement forward was brought to a standstill after an advance of about two and one-half miles.
The result was that the troops from Anzac were unable to retain their position on the crest of the hills, and after being repeatedly counter-attacked they were ordered to withdraw to positions lower down. These positions were effectively consolidated, and, joining with the line occupied by the Suvla Bay force, formed a connected front of more than twelve miles.
From the latter position a further attack on the Turkish entrenchments was delivered on the 21st, but after several hours of sharp fighting it was not found possible to gain the summit of the hills occupied by the enemy, and the intervening space being unsuitable for defense, the troops were withdrawn to their original position.
In the course of these operations the gallantry and resourcefulness of the Australian and New Zealand troops, frequently formed the subject of eulogy in General Hamilton's reports.
It is not easy to appreciate at their full value the enormous difficulties which attended the operations in the Dardanelles or the fine temper with which our troops met them.
There is not abundant evidence of a process of demoralization having get in among the German led, or rather German-driven Turks, due no doubt, to their extremely heavy losses and to the progressive failure of their resources.
It is only fair to acknowledge that, judged from a humane point of view, the methods of warfare pursued by the Turks are vastly superior to those which have disgraced their German masters.
Throughout, the cooperation of the fleet was intensely valuable, and the concerted action between the sister services was in every way in the highest degree satisfactory.

Field report of General Sir Ian Hamilton: The first step in the real push -- the step which above all others was to count -- was the night attack on the summits of the Sari Bair ridge. The crest line of this lofty mountain range runs parallel to the sea, dominating the under features contained within the Anzac position, although these fortunately defilade the actual landing-place. From the main ridge a series of spurs run down towards the level beach, and are separated from one another by deep, jagged gullies choked up with dense jungle.... It was our object to effect a lodgment along the crest of the high main ridge with two columns of troops, but, seeing the nature of the ground and the dispositions of the enemy, the effort had to be made by stages. We were bound, in fact, to undertake a double subsidiary operation before we could hope to launch these attacks with any real prospect of success. . . .
The two assaulting columns, which were to work up three ravines to the storm of the high ridge, were to be preceded by two covering columns.
The whole of this big attack was placed under the command of Major-General Sir A. J. Godley, General Officer Commanding New Zealand and Australian Division.
Among other stratagems the Anzac troops, assisted by H. M. S. Colne, had long and carefully been educating the Turks how they should lose Old No. 3 Post, which could hardly have been rushed by simple force of arms. Every night, exactly at 9 p. m., H.M.S. Colne threw the beams of her searchlight onto the redoubt, and opened fire upon it for exactly ten minutes. Then, after a ten-minute interval, came a second illumination and bombardment, commencing always at 9.20 and ending precisely at 9.30 p. m.
The idea was that, after successive nights of such practice, the enemy would get into the habit of taking the searchlight as a hint to clear out until the shelling was at an end. But on the eventful night of the 6th, the sound of their footsteps drowned by the loud cannonade, unseen as they crept along in that darkest shadow which fringes the searchlight's beam -- came the right covering column. At 9.30 the light switched off and instantly our men poured out of the scrub jungle and into the empty redoubt. By 11 p. m. the whole series of surrounding entrenchments were ours.
Once the capture of Old No. 3 Post was fairly under way, the remainder of the right covering column carried on with their attack upon Bauchop's Hill and the Chailak Dere. By 10 p.m. the northernmost point, with its machine gun, was captured, and by 1 o clock in the morning the whole of Bauchop's Hill, a maze of ridge and ravine, everywhere entrenched was fairly in our hands.
The attack along the Chailak Dere was not so cleanly carried out -- made, indeed, just about as ugly a start as any enemy could wish. Pressing eagerly forward through the night, the little column of stormers found themselves held up by a barbed-wire erection of unexampled height, depth and solidity, which completely closed the river bed -- that is to say, the only practicable entrance to the ravine. The entanglement was flanked by a strongly-held enemy trench running right across the opening of the Chailak Dere. Here that splendid body of men, the Otago Mounted Rifles, lost some of their bravest and their best, but in the end, when things were beginning to seem desperate, a passage was forced through the stubborn obstacle with most conspicuous and cool courage by Captain Shera and a party of New Zealand Engineers, supported by the Maoris, who showed themselves worthy descendants of the warriors of the Gate Pah. Thus was the mouth of the Chailak Dere opened in time to admit of the unopposed entry of the right assaulting column.
Simultaneously the attack on Table Top had been launched under cover of a heavy bombardment from H.M.S. Colne. . . . The scarped heights were scaled, the plateau was carried by midnight. With this brilliant feat the task of the right covering force was at an end. Its attacks had been made with the bayonet and bomb only; magazines were empty by order; hardly a rifle shot had been fired. Some 150 prisoners were captured, as well as many rifles and much equipment, ammunition and stores. No words can do justice to the achievement of Brigadier-General Russell and his men. There are exploits which must be seen to be realized....
The grand attack was now in full swing, but the country gave new sensations in cliff climbing even to officers and men who had graduated over the goat tracks of Anzac. The darkness of the night, the density of the scrub, hands and knees progress up the spurs, sheer physical fatigue, exhaustion of the spirit caused by repeated hairbreadth escapes from the hail of random bullets all these combined to take the edge of the energies of our troops. At last, after advancing some distance up the Aghyl Dere, the column split up into two parts. Dawn broke, and the crest line was not yet in our hands, although, considering all things, the left assaulting column had made a marvelous advance. . . .
At 4.30 a. m. on August 9, the Chunuk Bair ridge and Hill Q were heavily shelled. The naval gun, an the guns on the left flank, and as many as possible from the right flank (whence the enemy's advance could be enfiladed) took part in this cannonade, which rose to its climax at 5.15 a. m., when the whole ridge seemed a mass of flame and smoke, whence huge clouds of dust drifted slowly upwards in strange patterns on to the sky. At 5.16 a. m. this tremendous bombardment was to be switched off on to the flanks and reverse slopes of the heights.
General Baldwin's column had assembled in the Chailak Dere, and was moving up towards General Johnston's headquarters. Our plan contemplated the massing of this column immediately behind the trenches held by the New Zealand Infantry Brigade. Thence it was intended to launch the battalions in successive lines, keeping them as much as possible on the high ground. Infinite trouble had been taken to insure that the narrow track should be kept clear, guides also were provided; but in spite of all precautions the darkness, the rough scrub-covered country, its sheer steepness, so delayed the column that they were unable to take full advantage of the configuration of the ground, and, inclining to the left, did not reach the line of the Farm -- Chunuk Bair -- till 5.15 a. m. In plain English, Baldwin, owing to the darkness and the awful country, lost his way -- through no fault of his own. The mischance was due to the fact that time did not admit of the detailed careful reconnaissance of routes which is so essential where operations are to be carried out by night.
And now, under the fine leader, Major C. G. L. Allanson, the Sixth Gurkhas of the 29th Indian Infantry Brigade pressed up the slopes of Sari Bair, crowned the heights of the col between Chunuk Bair and Hill Q, viewed far beneath them the waters of the Hellespont, viewed the Asiatic shores along which motor transport was bringing supplies to the lighters. Not only did this battalion, as well as some of the Sixth South Lancashire Regiment, reach the crest, but they began to attack down the far side of it, firing as they went at the fast-retreating enemy. But the fortune of war was against us. At this supreme moment Baldwin's column was still a long way from our trenches on the crest of Chunuk Bair, whence they should even now have been sweeping out towards {Chunuk Bair Hill} Q- along the whole ridge of the mountain. And instead of Baldwin's support came suddenly a salvo of heavy shell.
These falling so unexpectedly among the stormers threw them into terrible confusion. The Turkish commander saw his chance. Instantly his troops were rallied and brought back in a counter-charge, and the South Lancashires and Gurkhas, who had seen the promised land, and had seemed for a moment to have held victory in their grasp, were forced backwards over the crest, and on to the lower slopes whence they had first started....
At daybreak on Tuesday, August 10, the Turks delivered a grand attack from the line Chunuk Bair Hill Q against these two battalions, already weakened in numbers, though not in spirit, by previous fighting. First our men were shelled by every enemy gun, and then at 5.30 a.m. were assaulted by a huge column, consisting of no less than a full division plus a regiment of three battalions. The North Lancashire men were simply overwhelmed in their shallow trenches by sheer weight of numbers, while the Wilts, who were caught out in the open, were literally almost annihilated. The ponderous masses of the enemy swept over the crest, turned the right flank of our line below, swarmed round the Hampshires and General Baldwin's column, which had to give ground, and were only extricated with great difficulty and very heavy losses.
[FONT=&quot]1914 - Kurmay Albay Cevat ([FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]obanl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]) Bey'in, [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]anakkale M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]stah[FONT=&quot]kem Mevki Komutanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]'naatanmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot].
1914 - Montenegro declares war on Germany.
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul
10 AĞUSTOS - AUGUST 10
Tarihte Bugün - Today in History
SevresHaritaGaziUniversitesi.jpg

Osmanlı Devleti'nin parçalanmasını öngören Sevr Antlaşması imzalandı
AtaturkFenerbahce.jpg

Atatürk Fenerbahçe ziyareti sırasında
AtaturkFenerbahce.bmp

10 Ağustos 1928
[FONT=&quot]1938 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, harf ink[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]â[FONT=&quot]b[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n 10. y[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ld[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] nedeniyle K[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lt[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r [FONT=&quot]Bakan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Saffet Ar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]kan'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na cevab[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lt[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r sahas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndaki kabiliyetinin geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mesine temel olan harf ink[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]â[FONT=&quot]b[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n onuncu yı[FONT=&quot]ld[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nasebetiyle gö[FONT=&quot]nderdi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]iniz [FONT=&quot]telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] memnuniyetle ald[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m. Te[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ekk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r eder ve milletimize k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lt[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r sahas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda sonsuz ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lar dilerim."
[FONT=&quot]1937 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Florya'dan hareketle B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ekmece yak[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda [FONT=&quot]Mimar Sinan k[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] ziyareti, gece tekrar Florya'ya d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]şü.
[FONT=&quot]1936 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Florya'dan Ertu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]rul yat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ile Yalova'ya geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i[FONT=&quot].
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Yalova'da gece boyunca yatmaks[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]ma[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot].
[FONT=&quot]1935 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeri Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'ndan Florya'ya [FONT=&quot]gidi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i. (Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk, 19 Eyl[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]l 1935 g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ne ka[FONT=&quot]dar burada kalm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r).
[FONT=&quot]1930 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, yeni bir parti kurulmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] iste[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda Fethi Bey'in 9.8.1930 tarihli mektubuna cevab[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Millet Meclisi'nde ve millet kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda, millet i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]lerinin serbest m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]naka[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]as[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ve iyi niyet sahibi ki[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ilerin ve partilerin d[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot]nce[FONT=&quot]lerini ortaya koyarak, milletin y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ksek menfaatlerini arama[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] benim gen[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]li[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]imden beri [FONT=&quot]âşı[FONT=&quot]k ve taraftar oldu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]um bir [FONT=&quot]sistemdir. Memnuniyetle tekrar g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]rü[FONT=&quot]yorum ki, l[FONT=&quot]â[FONT=&quot]ik cumhu[FONT=&quot]riyet esas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda beraberiz. Zaten benim siyas[FONT=&quot]î[FONT=&quot] hayatta bir tarafl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] olarak daima arad[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]m ve arayaca[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]m temel budur. Bu [FONT=&quot]nedenle B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Meclisle ayn[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] temele dayanan yeni bir par[FONT=&quot]tinin faaliyete ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]erek millet i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]lerini serbest m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]naka[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a et*mesini cumhuriyetin esaslar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan sayar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m!"
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am Yalova'da arkada[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yla sohbeti ve [FONT=&quot]s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]yledikleri: "L[FONT=&quot]â[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]md[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r ki insanlar evvela siyas[FONT=&quot]î[FONT=&quot] rengini, reyini ve karar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] a[FONT=&quot]çı[FONT=&quot]k ve millet[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e anla[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r tarzda ifade etsin. [FONT=&quot]Merdane, namusk[FONT=&quot]â[FONT=&quot]rane hareket budur. Fethi Beyefendi ancak bu tarzda hareket edebilir arkada[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]lardand[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r ve b[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]y[FONT=&quot]le hareket etmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir. A[FONT=&quot]çı[FONT=&quot]k ve do[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ru hareket etmek ve bu su[FONT=&quot]retle T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ksek siyas[FONT=&quot]î[FONT=&quot] kurumunu, Cumhuriyeti y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]kseltmek... Bug[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk toplumu, mazinin en derin uygarl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]klar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda kuruculuk iddia eden bu T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk milletinin bug[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nk[FONT=&quot]ü [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ocuklar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], a[FONT=&quot]çı[FONT=&quot]k ve do[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ru yolu bulmu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]lard[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r!"
1929 - [FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, İstanbul'dan Ertu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]rul yat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ile [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]mral[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] adas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i (Ada [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nlerinde 2 saat kadar kalm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot], adaya [FONT=&quot]çı[FONT=&quot]kmam[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r). [Kocatürk]
[FONT=&quot]1928 - [FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, saat 18.00'de otomobille Taksim Cumhuriyet [FONT=&quot]An[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ne gelerek, bir s[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]re an[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] seyretmeleri.
[FONT=&quot]1927 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'nda Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]bakan İsmet Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'y[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kabul[FONT=&quot]ü.[FONT=&quot] [FONT=&quot]
(İsmet Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a geceyi Dolma[FONT=&quot]bah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'nda ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]irmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir).
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'nda tedavi amac[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yla gitti[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i [FONT=&quot]Avrupa'dan d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nen Genelkurmay Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Fevzi ([FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]akmak) [FONT=&quot]Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'y[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kabul[FONT=&quot]ü.
[FONT=&quot]1925 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ankara istasyonu yak[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndaki h[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]klerde yap[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lan arkeolojik kaz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] yerinde izlemesi ve ilgililerden bilgi al[FONT=&quot]ışı.
1923 - Lozan Antlaşması'nın imzalayan İsmet Paşa ve beraberindekiler yurda döndü.
1920 - Sevr Antlaşması ("Sèvres Antlaşması").
Osmanlı Devleti'nin parçalanmasını öngören Sevr Antlaşması imzalandı. [FONT=&quot]

İstanbul H[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]meti ile [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]til[FONT=&quot]â[FONT=&quot]f Devletleri aras[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda "Sè[FONT=&quot]vres Ant[FONT=&quot]la[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n imzalanmas[FONT=&quot]ı.
I. Dünya Savaşı sonrasında Osmanlı Devleti (İstanbul Hükûmeti) ile İtilâf Devletleri arasında Sevr Anlaşması'nın imzalanması.
Sevr Antlaşması, Birinci Dünya Savaşı sonrasında İtilâf Devletleri ile savaşta yenilmiş kabul edilen Osmanlı Devleti arasında 10 Ağustos 1920'de imzalanan barış antlaşmasıdır. Hiç uygulamaya girememiştir.Antlaşmayı İstanbul hükümeti adına Rıza Tevfik (Bölükbaşı), Hadi Bey ve Reşat Halis Bey imzaladı.

* * *
Atatürk önderliğinde Milli Mücadele’ye başlayan Türk ulusu savaş meydanlarında büyük zaferler kazanmış ve Lozan Antlaşması (24 Temmuz 1923 imzalanmış barış antlaşması) ile siyasi ve hukuki alanda tescil etmiştir. Lozan barış görüşmeleri 8 ay sürmüş ve Türk tarafının kayıtsız şartsız bağımsızlık talebi nedeniyle çetin geçmiştir.
1920 - Yunus Nadi Bey tarafından yayımlanmakta olan Yeni Gün gazetesinin Ankara'da yayımlanması.
1920 - Treaty of Sèvres, partitioning of the Ottoman Empire among the Allied powers.

The treaty was not recognized by the Turkish national movement.

The Treaty of Lausanne signed on July 24, 1923 was the final treaty concluding World War I, and superceded the 1920 Treaty of Sèvres).
The Treaty of Sèvres, which would have dismembered present day Turkey, was imposed by the Allies on the Ottoman Empire after World War I. The Treaty was signed by the Ottoman government and the Entente powers after World War I, but was rejected by the Turkish republican nationalist government under Mustafa Kemal Ataturk (the treaty never came into effect). After the Turkish War of Independence, overthrow of the sultan, and success of the national liberation movement, Ataturk's government held negotiations. The Treaty of Lausanne was signed on July 24, 1923
(by Turkey and the Entente powers which fought in World War I. ). After the signing of the Lausanne Treaty, the Republic of Turkey became a sovereign and independent nation.
[FONT=&quot]1919 - Halide Edip (Ad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]var) Han[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'e mektubu: "...Davam[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zda yard[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]mc[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] olabilmesi i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in, bu f[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rsat dakikalar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı [FONT=&quot]kaybetmeden, taksim ve yok olma korkusu kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda, kendimizi Amerika'ya m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]racaata mecbur g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]yoruz(!)"
HALİDE EDİP
Üsküdar Amerikan Kız Koleji’ni bitirdi, özel olarak da Rıza Tevfik’ten felsefe ve sosyoloji, Salih Zeki’den matematik dersleri aldı. İstanbul Kız Öğretmen Okulu’nda, Kız Lisesi’nde öğretmenlik ve müfettişlik; Beyrut, Lübnan ve Şam’da Türk Kız Mektepleri Umumi Müfettişliği yaptı. Darülfünun’da garp edebiyatı okuttu. Milli Mücadele’ye katıldı, Cumhuriyet’in ilanından sonra kocası Adnan Adıvar’la gittiği Avrupa ve Amerika’da on beş sene kadar kaldı (1926-1938), 1939’da yurda döndükten sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde İngiliz Dili ve Edebiyatı profesörü oldu . Bir süre İzmir milletvekilliği yaptı(1950-1954). Daha sonra Edebiyat Fakültesi’ndeki profesörlüğüne döndü. 1964’te öldü.
1908’den sonraki dergilerde Halide Salih imzasıyla göründü (örneğin: Şehbal dergisinde, 1911-1912). 1919’da Büyük Mecmua’da Halide Edip imzasıyla “edebiyatımızın son simaları ve safhaları” başlığı altında Yakup Kadri, Mehmet Emin, Ömer Seyfettin... üzerine incelemeler, “Kadınlığa dair” başlığı altında kadın hakları üzerine yazılar, ayrıca hikayeler yayımladı. 11. sayıdan başlayarak (18 Eylül 1919) bu derginin başyazarı da olmuştu Halide Edib’i, bu yazıları yanında asıl, İngiliz edebiyatı etkisinde, o zaman için yeni, fakat çağdaşlarının çapraşık, aksak ve pürüzlü buldukları bir üslupla yazılmış romanları tanıttı. İlk romanlarında aşk konularını işliyor, kadın psikolojisi üzerinde duruyordu. Sonra Türkçülük akımını benimsedi; duygulandırma ve süslemeden kaçınan, realizmi ön planda tutan romanlar verdi. Hele yurda döndükten sonraki romanlarında konularını bir olay çevresinde toplanan tek insanlara değil; devirlere, nesillere, gelenek ve törelere bağladı.
Romanları: Raik’in Annesi (1909), Seviyye Talib (1910), Handan (1912), Yeni Turan (1912), Son Eseri (1912), Mevut Hüküm (1918), Ateşten Gömlek (1922) Kalp Ağrısı (1924), Vurun Kahpeye (1926), Zeyno’nun Oğlu (1928), Sinekli Bakkal (1936), Yolpalas Cinayeti (1938), Tatarcık (1939), Sonsuz Panayır (1946), Döner Ayna (1954), Akıle Hanım Sokağı (1958), Hayat Parçaları (1963), Sevda Sokağı Komedyası (1972), Çaresiz (1972), Kerim Usta’nın Oğlu (1974) Hikaye Kitapları: Harap Mabetler (1911), Dağa Çıkan Kurt (1922), İzmir’den Bursa’ya (1922) Anıları: Türk’ün Ateşle İmtihanı (1962), Mor Salkımlı Ev (1963) Oyunları: Kenan Çobanları (1918), Maske ve Ruh (1945), Kitapları Özgür ve İnkılap Yayınları’nca yeniden basılıyor. Sinekli Bakkal romanı, CHP Roman Ödülü’nde birincilik kazanmış, romancılığımızda satış rekoru kıran eser olmuştur. NTV
[FONT=&quot]1916 - Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]komutan Vekili Enver Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a ve 4. Ordu Komutan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Cemal Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, Mu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] ve Bitlis'in kuvvetlerimiz taraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan ge[FONT=&quot]ri al[FONT=&quot]ın[FONT=&quot]ışı[FONT=&quot] [FONT=&quot]üzerine Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'e, 16. Kolordunun ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ar[FONT=&quot]ıs[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı teb[FONT=&quot]rik eden telgraflar[FONT=&quot]ı.
1915 - 1. Anafartalar Zaferi. Conkbayırı Zaferi.
Mustafa Kemal'in Conkbayırı hücumu. Birinci Anafartalar Muharebesi.
[FONT=&quot] Mustafa Kemal'in bizzat idare ettiği taarruzla Anafartalar cephesi'nde düşmanı geri atması. Anafartalar Grubu Komutanı Mustafa Kemal 9-10 Ağustos'ta Anafartalar Zaferini kazandı. Bu zaferi 17 Ağustos'ta Kireçtepe, 21 Ağustos'ta II. Anafartalar zaferleri takip etti.
(Bugünkü muharebeler esnasında Atatürk'ün kalbini hedef alan bir kurşun, göğüs cebindeki saate çarpıp geri döndüğünden, kendisi mutlak bir ölümden kurtuldu).
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk komutas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndaki kuvvetlerin, İngilizlerin 8 A[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ustos'ta ele ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]irdi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i Conkbay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'na sabaha kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot] taarruzu ve h[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]cum saf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nde Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n askerlere s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]yledikleri: "Askerler! Kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zdaki d[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]man[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ma[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]lup edece[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]imize hi[FONT=&quot]ç[FONT=&quot] şü[FONT=&quot]phe yoktur. Fakat siz acele etmeyin. Evvel[FONT=&quot]â[FONT=&quot] ben ileri gideyim. Siz, ben kı[FONT=&quot]rbacı[FONT=&quot]mla iş[FONT=&quot]aret verdi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]im zaman hep birden at[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lı[FONT=&quot]rsı[FONT=&quot]nı[FONT=&quot]z!" 8. T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]men alaylar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] taraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]langıç[FONT=&quot]ta top ve tü[FONT=&quot]fek ateş[FONT=&quot]i olmaksı[FONT=&quot]zı[FONT=&quot]n sadece sü[FONT=&quot]ngü[FONT=&quot] hü[FONT=&quot]cumuyla bask[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n ş[FONT=&quot]eklinde geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tirilen bu taarruz ve s[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ngü[FONT=&quot] muharebeleri sonucu, d[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]man 4 saat i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]inde Conkbay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rı[FONT=&quot]'ndan tamamen at[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lmış[FONT=&quot], ayrı[FONT=&quot]ca Ş[FONT=&quot]ahinsı[FONT=&quot]rt'ı[FONT=&quot]n en yü[FONT=&quot]ksek tepesi de ele ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]irilmiş[FONT=&quot]ti. Düş[FONT=&quot]mana asker ve ara[FONT=&quot]ç[FONT=&quot] bak[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]mı[FONT=&quot]ndan bü[FONT=&quot]yü[FONT=&quot]k kayı[FONT=&quot]plar verdirilen bug[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nkü[FONT=&quot] muharebe esnas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk, kalbini hedef alan bir [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]arapnel par[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ası[FONT=&quot]nı[FONT=&quot]n, göğü[FONT=&quot]s cebindeki saati par[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]alayarak geri d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nmesi sonucu mutlak bir [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]lü[FONT=&quot]mden kurtulmu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tur.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Conkbay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] taarruzunun ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ile sonu[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]lanmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerine, saat 12.15'te 8. T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]men Komutanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]'na emri: "Taarruzu durdurunuz. Conkbay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ve [FONT=&quot]Ş[FONT=&quot]ahins[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rt'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n bat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ya en hakim noktas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] daima elde bulundurulacak surette, k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]talar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zla tuttu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]unuz hatt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kuvvetlendiriniz!"
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]leden sonra 8. T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]men'e veda ederek Anafartalar Grubu Kararg[FONT=&quot]â[FONT=&quot]h[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'na d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü.
[FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]anakkale cephesindeki İngiliz Kuvvetleri Komutan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] General Hamilton'un notu: "T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkler ancak bizi Conkbay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'ndan atmak suretiyle g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]revlerini yapacaklar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] anlad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lar ve [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]yle yapt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lar!" [Kocatürk]
1915 - Dardanelles: Mustafa Kemal and Turkish forces recapture Chunuk Bair.

  • Anzac: Battle of Chunuk Bair ends when the Turks, led by Mustafa Kemal, drive the Allies off the heights.
  • Suvla: British 53rd (Welsh) Division attacks Scimitar Hill, suffering heavy casualties.
1914 - Goeben ve Breslau adlı Alman savaş gemilerinin İngiliz Donanması'ndan kaçarak Boğazlar'dan içeri girmesi.
[FONT=&quot]1914 - Enver Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, Sofya'da bulunan Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'e telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "Tal[FONT=&quot]â[FONT=&quot]t [FONT=&quot]ve Fethi Beylerle g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot]lm[FONT=&quot]üş[FONT=&quot] oldu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u gibi gerek Bulgar Harbiye Naz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'na gerekse [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]teki [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nemli asker[FONT=&quot]î[FONT=&quot] yetkililere, S[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rbistan'a kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot] kesin ve s[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ratli hareketin [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nem ve gere[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]inin anlat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], bu yolda telkin ve te[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]vikte bulunulmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], [FONT=&quot]bizim gerekti[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]inde harekete haz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r oldu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]umuza inand[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lmas[FONT=&quot]ı.[FONT=&quot]" [Kocatürk]
1914 - German warships SMS Goeben and SMS Breslau, having evaded Royal Navy pursuit in the Mediterranean, reach the Dardanelles and are granted passage.
[FONT=&quot]1913 - Balkan Devletleri arasında Bükreş Barış Antlaşması.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n Edirne'den ayr[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ışı[FONT=&quot].
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul

11 AĞUSTOS - AUGUST 11
Tarihte Bugün - Today in History

TBMM.gif

TBMM Genel Kurul toplantı salonu
Yasama Organı. Anayasa’nın 7. maddesine göre,
yasama yetkisi Türk Milleti adına Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’nindir ve bu yetki devredilemez. TBMM, beş yılda bir yapılan seçimlerde seçilen 550 üyeden oluşur. Meclis, savaş nedeniyle seçimlerin bir yıl ertelenmesine ve beş yıllık süre dolmadan seçimlerin yenilenmesine (erken seçim) karar verebilir. Anayasa’da belirtilen şartlar altında Cumhurbaşkanınca verilecek
karara göre de yeni seçime gidilebilir. TBMM üyeliklerinde boşalma olması halinde ise ara seçime gidilir.
Ara seçim, her seçim döneminde bir defa yapılır. Genel seçimlere bir yıl kala, ara seçim yapılamaz.

Milletvekili seçimleri serbest, eşit, gizli, tek dereceli olarak genel oy,
açık sayım ve döküm esaslarına uygun olarak yargı denetiminde yapılır. Onsekiz yaşını dolduran her Türk vatandaşı seçme, otuz yaşını dolduran ve ilköğretimini tamamlayan her Türk vatandaşı ise seçilme hakkına sahiptir. Seçim yöntemi yasalarla belirlenir.
[FONT=&quot]1937 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Florya'dan hareketle saat 17.00'de [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]ske[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ift[FONT=&quot]li[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ine gidi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am tekrar Florya'ya d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü.
1936 - Trakya'da askeri manevralar başladı. Beş gün süren manevralarda Kurtuluş Savaşı'nın önde gelen komutanları da bulundu.
[FONT=&quot]1934 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Yalova'dan [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]stanbul'a d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot].
1930 - İran, Türkiye’nin doğudaki olaylarla ilgili olarak çalışma teklifini kabul etti.
[FONT=&quot]1928 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Milli E[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]itim Bakan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Mustafa Necati Bey de ha[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r bulundu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u halde, L[FONT=&quot]â[FONT=&quot]tin Harfleri Komisyonu [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]yelerini ka[FONT=&quot]bul[FONT=&quot]ü.
[FONT=&quot]1927 -Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am saat 20.00'de [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]smet Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a ile beraber Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'ndan otomobille Tarabya'ya gidi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, To[FONT=&quot]katl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yan Oteli'nde bir s[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]re istirahat ettikten sonra gece Dol[FONT=&quot]mabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'na d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü.
[FONT=&quot]1925 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]bakanl[FONT=&quot]ığ[FONT=&quot]a L[FONT=&quot]â[FONT=&quot]tife Han[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]mla evliliklerinin 5.8.1925 tarihinde sona erdi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ini bildiren yaz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı.
[FONT=&quot]Ankara'ya gelen Kastamonu Heyeti'nin, Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk taraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan kabul[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] ve heyetin kendisini Kastamonu'ya davet edi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
1923 - [FONT=&quot]İkinci T.B.M.M.'nin açılması.

Yapılan seçimlerden sonra Büyük Millet Meclisi'nin ikinci dönemi açılarak, çalışmalara başlandı. Birinci Meclis'teki mebusların yüzde 28'i tekrar seçildi. Hıyanet-i Vataniye Kanunu'ndaki değişikliklerle birlikte adaylara getirilen bazı güçlükler nedeniyle, İkinci Grup'un adaylarının seçime katılmama kararı grubun sonu oldu.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, İstanbul'dan gelen izcileri T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiye B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Millet [FONT=&quot]Meclisi [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nde tefti[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
1921 - Atatürk'ün, Ankara'da Amerikalı gazeteci Lawrence Shaw Moore île görüşmesi ve söyledikleri: "...Biz Türkiye'nin bağımsızlığını ve bütünlüğünü kurtarmaya çalışıyoruz. Allah'ın yardımı ve Türk milletinin yenilmez kuvveti sayesinde amacımıza erişeceğiz!"
Atatürk'ün, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin gizli oturumunda, cepheye ve cephe gerisine üçer kişilik teftiş heyetleri gönderilmesi hakkındaki önerge nedeniyle konuşması: "...Ben görev yaparken şöyle böyle heyetlerle görevime müdahale ettiremem efendiler! Bunda ordu için, memleket için fenalıktan başka bir şey yoktur."
Atatürk'ün, Başkomutan oluşunu kutlayan Afganistan Elçisi Ahmet Han'ın tebrik telgrafına teşekkürü.
[FONT=&quot]1919 - Erzurum'da bulunan Yarbay Rawlinson'un, İngiltere Harbiye Bakanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]'na raporu: "Konferans[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n son g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] Mustafa Kemal'le iki saatten fazla g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]m. Sonu[FONT=&quot]ç[FONT=&quot] olarak g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot]m [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]u: Bu hareketin b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] sa[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]lamas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in f[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rsat[FONT=&quot] var (!)"
1915 - Birinci Anafartalar Muharebesi.
1915 - Battle of Sari Bair (the "August Offensive").
[FONT=&quot]1914 - Goeben ve Breslau adlı Alman savaş gemilerinin Çanakkale Boğazı'ndan içeri alınmaları.
[FONT=&quot]İngiliz takibinde olan Goeben ve Breslau isimli Alman kruvaz[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]rlerinin -Osmanl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] H[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k[FONT=&quot]û[FONT=&quot]meti'nin izni ile- [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]anakkale Bo[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]az[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'ndan ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]erek Marmara denizine giri[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i[FONT=&quot].

[FONT=&quot]İ[FONT=&quot]ngiliz filosunun, [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]anakkale Bo[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]az[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda beklemeye ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]lamas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ([FONT=&quot]Bu tarihten itibaren devaml[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] gemi takviyesi ile kuvvetlenen [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]ngiliz filosu Bo[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]az'dan [FONT=&quot]çı[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] da kontrol alt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na almaya ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]lam[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r).
1914 - France declares war on Austria-Hungary.
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul
12 AĞUSTOS - AUGUST 12
Tarihte Bugün - Today in History
017_03.jpg


1915 - Birinci Anafartalar Muharebesi.
[FONT=&quot]1935 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n Florya'da denize giri[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
[FONT=&quot]1934 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'nda T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk Dili Tetkik Cemi[FONT=&quot]yeti toplant[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kanl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k edi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i[FONT=&quot].
[FONT=&quot]1933 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, sabah Ertu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]rul yat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ile Yalova'dan Pendik'e geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]smet Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'yla beraber Yalova'ya d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü.
[FONT=&quot]1932 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Yalova'da Frans[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z arkeologlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan Prof. Dela[FONT=&quot]port'u kabul[FONT=&quot]ü.
[FONT=&quot]1930 - Serbest Cumhuriyet Fırkası kuruldu. Fethi Okyar başkanlığa getirildi.
Fethi [FONT=&quot]Bey'in genel ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]nda Serbest Cumhuriyet Partisi'nin kurulu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]u (Parti, 17 Kas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m 1930 tarihinde kendisini kapatm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r).[FONT=&quot]
Fethi Bey'in öncülük ettiği ve aralarında Cumhuriyet Halk Fırkası'ndan istifa etmiş 15 milletvekilinin bulunduğu Serbest Cumhuriyet Fırkası kuruldu. Ağaoğlu Ahmet (Agayef), Nuri Conker gibi isimlerin yeraldığı partinin danışıklı olduğu yolunda söylentiler yayıldı.
Atatürk, 1930 yılında yeniden bir siyasal parti denemesi yapmış, bu defa eski başkanlardan sevdiği ve güvendiği yakın arkadaşı Fethi Bey'i (Okyar) bir parti kurmaya memur etmişti. Bunun üzerine fethi bey, merkezi İstanbul'da olmak üzere 12 Ağustos 1930'da "Serbest Cumhuriyet Fırkası"nı kurmuş ve Ege'den başlayarak örgütlenme çabalarına başlamıştır. Atatürk'ün yine yakın arkadaşı Nuri Bey (Conker) de partinin ikinci adamı olmuştur. Halk Partisi'nden on iki milletvekili bu partiye geçmiş; Atatürk, kardeşi Makbule Hanım'ı (Atadan) da üyeler arasına katarak, yöneticilere güven duygusu aşılamak istemiştir. Parti'nin resmi bir yayın organı yoktu; ama İstanbul'da yayımlanan Yarın, Son Posta ve Tan gazeteleri bu partinin görüşlerini yansıtıyorlardı. Parti üç ay gibi kısa bir sürede 37 ilde örgütlenmişti.
* * *
CHF'yi tenkit etsin diye kurulmasını teşvik ettiği Serbest Fırka'nın umumi reisi Fethi Bey'e şöyle seslenmektedir:

"Memnuniyetle görüyorum ki Laik Cumhuriyet esasında beraberiz, zaten benim siyasi hayatta bir taraflı olarak daima aradığım ve arayacağım temel budur.."

Atatürk, siyaseten Laik Cumhuriyet esasında ittifak etmiş olmak gerekliliğini bir temel olarak almıştır. Bunun dışındaki tartışmalara açıktır. Atatürk'ün hitabı devam ediyor :

"TBMM'de ve millet muvacehesinde, millet işlerinin serbest münakaşası ve hüsnüniyet sahibi zatların ve fırkaların içtihatlarını ortaya koyarak milletin ali menfaatlerini aramaları, benim gençliğimden beri, aşık ve taraftar olduğum bir sistemdir. Cumhurbaşkanı olmayarak yalnız fiilen CHF reisi bile bulunsaydım fırka programını ve icraatını tenkit eden, insani ve siyasi ahlakına emin olduğum sizin gibi bir zatın mütalaalarını dikkat ve muhabbetle dinlerdim ve istifadeli bulurdum.

...Binaenaleyh Büyük Mecliste, aynı temele istinat eden, yeni bir fırkanın faaliyete geçerek millet işlerini serbestçe münakaşa etmesini Cumhuriyetin esaslarından sayarım; bu itibarla, noktai nazarlarınızı, takip için, siyasi mücadeleye girmenizi bittabi hüsnü telakki ettim.."

Atatürk'ün taraf olduğu ve Cumhuriyet'in esaslarından saydığı sistem millet işlerinin yine milletin gözü önünde dürüst ve açıkça münakaşa edilmesidir.

Atatürk diyor ki,
"Lazımdır ki insanlar evvela siyasal rengini, reyini ve azmini sarih ve milletçe anlaşılır tarzda ifade etsin. Merdane, namuskarane hareket budur.."
Kaynak:
1930 - Republican Free Party formed (dissolves itself on November 17 1930).
[FONT=&quot]1927 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeri ismet Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a ile beraber Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e [FONT=&quot]Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'ndan otomobille K[FONT=&quot]âğı[FONT=&quot]thane yolunu izleyerek Sil[FONT=&quot]â[FONT=&quot]h[FONT=&quot]tara[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]a'ya gidi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, daha sonra Kemerburgaz'da bir [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]iftlikle k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]sa s[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]re istirahati takiben Hali[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]'te Ankara motoruna bine[FONT=&quot]rek Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'na d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü.
1925 - Nazım Hikmet, Şefik Hüsnü (Değmer) ve Hikmet (Kıvılcımlı) Ankara İstiklal Mahkemesi tarafından mahkum edildi.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, L[FONT=&quot]â[FONT=&quot]tife Han[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m'dan ayr[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ışı[FONT=&quot] hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda h[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]met bildirisi: "Cumhurba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Gazi Mustafa Kemal Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a Hazretleri, Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]bakanl[FONT=&quot]ığ[FONT=&quot]a yazd[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]klar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] 11 A[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ustos 1925 tarihli tezkerelerinde, U[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ak[FONT=&quot]î[FONT=&quot]zade L[FONT=&quot]â[FONT=&quot]tife Han[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]mefendi Hazretleri ile evlilik ba[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]na son vererek birbirlerinden ayr[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lmaya karar verdiklerini ve 5 A[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ustos 1925 tarihinde bo[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]anma vuku bulmu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] oldu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]unu bildirmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir. Durum mal[FONT=&quot]û[FONT=&quot]m olmak [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zere Vekiller Heyeti karar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ile resmen tebli[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot] olunur." [Kocatürk]
[FONT=&quot]1924 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ankara'ya gelen Berlin El[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]isi Kemalettin Sami [FONT=&quot]Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'y[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kabul[FONT=&quot]ü.
1921 - Atatürk, Polatlı'da Başkomutan sıfatıyla ordunun başına geçti.
Atatürk'ün, Genelkurmay Başkanı Fevzi Paşa'yla Ankara'dan Polatlı'daki Cephe Karargâhı'na gelişi. Bugün Atatürk cepheyi inceledikten sonra geri dönerken atına bineceği sırada atın ani ürkmesi sebebiyle- yere düşerek bir kaburga kemiği kırılmıştır. Tedavisi için 16 Ağustos'ta Ankara'ya gitmişse de 17 Ağustos'ta tekrar cepheye dönmüştür.
Atatürk'ün, Başkomutan oluşu sebebiyle kendisini kutlayan Genelkurmay Başkanlığı'na teşekkür telgrafı: "Milletin ve ordunun, bu azim, iman ve kahramanlığı ile millî sınırlarımız içinde tam bağımsızlık temininden ibaret meşru amacımıza mutlaka erişeceğine itimadım tamdır."
1920 - Sevr Antlaşması İstanbul'da büyük bir üzüntü yarattı. Müslüman esnaf dükkanlarını kapattı. İstanbul'da çıkan Türk gazetelerinden, Der saadet: "Bugün Türklerin matem günüdür", Alemdar: "Kara Gün", Akşam: "Git vatan Kabe'de siyaha burun" biçiminde başlıklar atarken; Yunan gazetelerinden Politiya: "Esir kalmış milyonlarca kardeşimizi kurtarmalıydık" şeklinde başlıklar attı.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, -[FONT=&quot]İ[FONT=&quot]ngiltere'nin Karadeniz Ordusu kurmaylar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan Binba[FONT=&quot]şı[FONT=&quot] [FONT=&quot]Wey'in mektubunu ileten- Ahmet İzzet Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'ya cevab[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "Malta'dan [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]stanbul'a nakledilen ve edilecek [FONT=&quot]olan tutuklulardan herhangi birinin suskun [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]stanbul h[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k[FONT=&quot]û[FONT=&quot]meti eliyle olsa dahi idam[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] halinde -Erzurum'da h[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]km[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]z alt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda bulunan Yarbay Rawlinson dahil olmak [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zere- eli[FONT=&quot]mizde mevcut subay, er b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n esir İngilizlerin kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k ola[FONT=&quot]rak derhal idam edilmelerinin kesin [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ekilde kararla[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ış[FONT=&quot] ol[FONT=&quot]du[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]unun bu vesile ile ad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]en kararg[FONT=&quot]â[FONT=&quot]ha bildirilmesine [FONT=&quot]yard[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]mc[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] olman[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] bilhassa rica ederim." [Kocatürk]
[FONT=&quot]1918 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, -randevu isteyerek- Padi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ah Vahdettin ile -[FONT=&quot]üçü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]c[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] defa- g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]me yapmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ve Vahdettin'in bir s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]: "Ben [FONT=&quot]gereken [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]eyleri Tal[FONT=&quot]â[FONT=&quot]t ve Enver Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]alarla g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]m!" ([FONT=&quot]Bu g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]menin tarihi belli de[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ildir. Olaylar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n ak[FONT=&quot]ışı[FONT=&quot]na 12 ya da 13 A[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ustos 1918 tarihi uygun d[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]mektedir).[Kocatürk][FONT=&quot]
[FONT=&quot]1916 - 16. Kolordu'ya ba[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] 5. T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]men'in Tatvan'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] d[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]man i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]galinden kurtar[FONT=&quot]ışı[FONT=&quot] ve d[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]man[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Ahlat y[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nde geri [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ekilmeye [FONT=&quot]mecbur edi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
1915 - Birinci Anafartalar Muharebesi.
1915 - Norfolk Alayı 12 Ağustos günü öğleden sonra harekete geçti. Ancak ikindi vakti topçu desteğinde başlaması planlanan hareket haberleşme hatası sebebiyle erken başlayınca sonuç tam anlamıyla fiyasko oldu.

1915 - Dardanelles: Battle of Lone Pine ends.
British attack at Suvla (attack of I / 5 Norfolk Battalion at Suvla).
Turkish counter-attack at Helles.
Dawnay at GHQ first puts forward idea of partial evacuation.
[FONT=&quot]1914 - Goeben ve Bleslau isimli Alman kruvaz[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]rlerinin Osmanl[FONT=&quot]ı [FONT=&quot]H[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]meti taraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan sat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n al[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]narak bunlara Yavuz ve Midil[FONT=&quot]li isimlerinin verilmesi[FONT=&quot]. [Kocatürk]
1914 - The United Kingdom declares war on Austria-Hungary.
 

kedijik

Daimi Üye
Katılım
9 Aralık 2009
Mesajlar
9.606
Tepki
11.923
Puan
113
Konum
Konya
13 AĞUSTOS - AUGUST 13
Tarihte Bugün - Today in History




13 Ağustos 1930
Atatürk, Fethi Okyar ve kızıyla Yalova'da

1936 - Atatürk'ün, askerî manevralar nedeniyle Org. Fahrettin Altay'ın gönderdiği telgrafa cevabı: "...Sizin ve bütün kahraman ordumuzun sevgi ile gözlerinden öperim. Yarın, yorulmak bilmemiş ve bilmeyecek olan şanlı ordumuzun geçit törenini gözlerimin önünde canlandırarak mesut olacağım."

1923 - Gazi Mustafa Kemal'in, Ankara Milletvekilliğini kazanması.
Atatürk'ün, 2. defa Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na seçilmesi.

Atatürk'ün, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ikinci devre I. toplantı yılını açış konuşması: "...Memleketimizi bayındır, halkımızı mutlu yapacağız ve refaha kavuşturacağız. Ümidimiz, kararımız ve bilhassa milletimizin ve Yüce Meclisinizin göstereceği birlik ve dayanışma, ilerleme ve uygarlık yolundaki çalışmamızda elbette başarının kefili olacaktır."

1922 - Atatürk'ün, gece Ankara'da Sovyet Elçiliği'nde -kaza sonucu- çıkan ve etrafa yayılma tehlikesi gösteren yangını söndürme çalışmalarını izlemesi.

1921 - Yunanlıların Sakarya'daki Türk mevzilerine doğru ileri harekata başlaması.

Sakarya Meydan Savaşı'nın sonuçlanması ve Yunan kuvvetlerinin Sakarya nehrinin doğusunda imhasıyla zaferin kazanılması

Fahrettin (Altay) ve Kazım (Özalp) Beylerin General rütbesine yükseltilmeleri.

1920 - Cemal Paşa'nın, Taşkent'ten Atatürk'e mektubu (Cemal Paşa bu mektubunda daha evvel 4 mektup yazdığını; fakat hiçbirine cevap alamadığını kaydetmekte ve "...Sizden iki satırlık bir mektuba gerçekten muhtacım. Sizin iki satırlık yazınız bana gelecekteki hareket şeklimin tespiti için rehber olacaktır!" demektedir. [Kocatürk]

1919 - Atatürk'ün. Diyarbakır ve Bitlis bölgesinde bazı kimselere mektup yazarak, onları Millî Mücadele'yi desteklemeye çağırması.

Atatürk'ün 20. Kolordu Komutanı Ali Fuat Paşa'ya telgrafı: "Kara Vasıf Bey Amerikan mandası ile çok uğraşıyor. Anadolu'daki milletin gerçek duygularını anlatmaya muvaffak olamıyor muyuz? Acaba yazdıklarımız ulaşmıyor mu? Bildirge'nin 7. maddesi amacı üstlenmektedir, sanırım." [Kocatürk]
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul
14 AĞUSTOS - AUGUST 14
Tarihte Bugün - Today in History
TurkiyeCumhuriyetiPostaPullari.jpg

Türkiye Cumhuriyeti posta pulları


[FONT=&quot]1935 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] Florya'da k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]phanesinde [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]arak ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]irmesi.
[FONT=&quot]1932 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Yalova'da, Millet [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]iftli[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i'nde Amerika B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]kel[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]isi Sherrill'i kabul[FONT=&quot]ü.
[FONT=&quot]1928 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Bas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n Cemiyeti Kongresi'nin sayg[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na [FONT=&quot]sel[FONT=&quot]â[FONT=&quot]m ve iltifatlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ileten cevab[FONT=&quot]ı.[FONT=&quot] (Bu telg[FONT=&quot]raf yeni T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk harfleriyle yaz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r).[Kocatürk][FONT=&quot]
1925 - Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk posta pulları tedavüle çıkarıldı.
1923 - [FONT=&quot]T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiye B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Millet Meclisi'nde, Fethi (Okyar) Bey'in icra [FONT=&quot]Vekilleri Heyeti Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]'na se[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ilmesi.
Fethi Bey (Okyar) yeni İcra Vekilleri Heyeti'ni (Bakanlar Kurulu) kurarak, meclise sundu.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am Heyet-i [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]lmiye [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]yeleri [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]erefine Ankara T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkoca[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]'nda verilen [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ayda bulunmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ve [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]yelere s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]yledikleri: "...[FONT=&quot]Ş[FONT=&quot]imdiye kadar askerlik ve siyaset alan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda kazan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lan zaferin, k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lt[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r ve bilim alan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda da temin edilece[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ini [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]mit ederim."
[FONT=&quot]Sovyet El[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]isi Suri[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]'in, Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'e, Lozan Antla[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n imzas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ve Meclis'in 2. devre [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]malar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]lamas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] nedeniyle Sovyet H[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]meti ad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]erin'in tebriklerini sunan [FONT=&quot]mektubu.
[FONT=&quot]1922 - Fethi (Okyar) Bey'in, Londra'dan Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'e telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "Harici[FONT=&quot]ye Nezareti'nde, Lord Curzon ad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na beni kabul eden M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ste[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ar ile g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]m. D[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot]nce ve isteklerimizi Lord Curzon'a [FONT=&quot]bildirece[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ini s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]yledi."
1921 - Atatürk'ün, Millî Müdafaa Vekili Refet Paşa'ya telgrafı: "Düşman ileri yürüyüşe başlamıştır. Üç, dört gün sonra meydan muharebesinin başlamasını bekliyoruz. Buna göre, bu müddet içinde ordunun istifadesine verilebilecek ne varsa hemen verilmesini rica ederim."
1921 - Yunan ordusu üç koldan genel saldırıya geçti. Türk birlikleri savunma mevzilerinde beklemeye koyuldu.
[FONT=&quot]1920 - Yüzbaşı Şeref Bey, Bolu'ya girdi.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Do[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u cephesi kuvvetlerinin faaliyetleriyle ilgili [FONT=&quot]bir gensoru nedeniyle T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiye B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Millet Meclisi'nde ko[FONT=&quot]nu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...Biz, memleket ve milletimizin varl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ve ba[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]ms[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kurtarmak i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in karar verdi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]imiz zaman kendi [FONT=&quot]g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]lerimize ba[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] bulunuyorduk ve kendi kuvvetimize da[FONT=&quot]yan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yorduk. Hi[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]bir kimseden ders almad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k, hi[FONT=&quot]ç[FONT=&quot] kimsenin [FONT=&quot]kand[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]c[FONT=&quot]ı [FONT=&quot]vaatlerine aldanarak iş[FONT=&quot]e giri[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]medik. Bizim gö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]lerimiz, bizim ilkelerimiz herkes[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e malû[FONT=&quot]mdur ki, Bol[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]evik il[FONT=&quot]keleri de[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ildir ve Bol[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]evik ilkelerini milletimize kabul ettirmek i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in de [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]imdiye kadar hi[FONT=&quot]ç[FONT=&quot] d[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot]nmedik ve giri[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]imde bu[FONT=&quot]lunmad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k!"
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Trakya'daki durum hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiye B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Mil[FONT=&quot]let Meclisi'nde konu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...Bu milletin ak[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]beti, bu Meclisle kararla[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lacakt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r ve bu Meclis de koca Anadolu'ya, b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k millete dayan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yor! Neticede, [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]stanbul'u oldu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u gibi, Trakya'y[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] da yine buras[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kurtaracakt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r!"
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Afyonkarahisar Mebusu Mehmet [FONT=&quot]Şü[FONT=&quot]kr[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] (Ko[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]) Bey'in -Bekir Sami, Hacim Muhittin ve A[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ir Beylerle ilgili-Genelkurmay Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] ve [FONT=&quot]İç[FONT=&quot]i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]leri Bakanl[FONT=&quot]ığı'[FONT=&quot]ndan genso[FONT=&quot]rusu nedeniyle T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiye B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Millet Meclisi'nde konu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ma[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...İnsanlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], harek[FONT=&quot]â[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] de[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]erlendirirken, harek[FONT=&quot]â[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] yapan [FONT=&quot]komutanlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, subaylar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]inde bulundu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u durumu ve sa[FONT=&quot]hip oldu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u vas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]talar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda bulundu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u bask[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]la[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] m[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lleri o anda tetkik etmek l[FONT=&quot]â[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]mgelir. Yoksa,[FONT=&quot] [FONT=&quot]Y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ksek Meclisle ve aradan bu kadar zaman ge[FONT=&quot]çtikten sonra, s[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ûnetle d[FONT=&quot]üşün[FONT=&quot]üp yap[FONT=&quot]ılacak de[FONT=&quot]ğerlendirmeler, orada d[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lm[FONT=&quot]üş[FONT=&quot] de[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]erlendirmelere uymayabilir. Bir asker[FONT=&quot]î[FONT=&quot] harekete uzaktan bakmak ve bakan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n kendisinin bu[FONT=&quot]lundu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]artlar i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]inde onu d[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot]nmek, onu hi[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]bir vakit do[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ru sonu[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]lara ula[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rmaz!" [Kocatürk]
1917 - Çin'in Almanya'ya karşı savaş açması.
Fransızlar'ın Verdun'e saldırıya geçmeleri.
[FONT=&quot]1915 - 19. T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]men Kurmay Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Binba[FONT=&quot]şı[FONT=&quot] İzzettin ([FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]lar) Bey'in, Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n komutas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndaki Anafartalar Grubu Komutanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] Kurmay Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]'na atanmas[FONT=&quot]ı.
1915 - Battle of Sari Bair (the "August Offensive") continues (last attempt by the British to seize the Gallipoli peninsula).
1908 - Türk Basın Birliği kuruldu.
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul

15 AĞUSTOS - AUGUST 15
Tarihte Bugün - Today in History


Sakarya.jpg

[FONT=&quot]Sakarya Meydan Muharebesi

1948 - Ankara'da Milli Kütüphane açıldı.
[FONT=&quot]1929 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Avrupa'da tedavi g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]rmekte olan Sabiha (G[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]en) Han[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m'a mektubu: "K[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m Sabiha'ya, sa[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z hak[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndaki son mektubuna memnun oldum. Semmering'den de istifade etmeni temenni ederim. G[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]zlerinden [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]perim."
[FONT=&quot]1927 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, saat 16.00'da Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'nda Genel[FONT=&quot]kurmay Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Fevzi ([FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]akmak) Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'y[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kabul[FONT=&quot]ü.
[FONT=&quot]1925 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'e, -[FONT=&quot]Ş[FONT=&quot]eyh Sait Isyan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'yla ilgili olarak- tutuklu bulunan [FONT=&quot]gazetecilerden Suphi Nuri (İleri),İsmail M[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]tak (Mayakon), [FONT=&quot]Ahmet Emin (Yalman), Ahmet [FONT=&quot]Şü[FONT=&quot]kr[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] (Esmer) imzalar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yla Adana'dan telgraf: "Biz, y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ksek dehan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n kurdu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u rejimin [FONT=&quot]tabi[FONT=&quot]î[FONT=&quot] ve samim[FONT=&quot]î[FONT=&quot] adamlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ve hizmetk[FONT=&quot]â[FONT=&quot]rlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z. Gericilerin suikast[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kolayla[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rma gibi bir zan alt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan kurtar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lmam[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] en derin sayg[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]za ekleyerek rica ederiz." (Gazeteciler ayr[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ca Diyarbak[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r'dan da ayn[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] anlamda bir telgraf daha [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ekmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ler, telgraflar Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk taraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan Do[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]stikl[FONT=&quot]â[FONT=&quot]l Mahkemesi'ne g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nderilmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir[FONT=&quot]). [Kocatürk]
[FONT=&quot]1923 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n 2. defa Meclis Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]'na se[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ilmesi nedeniy[FONT=&quot]le Halife Abd[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lmecit Efendi'nin tebrik telgraf[FONT=&quot]ı.
[FONT=&quot]1921 - Sakarya Meydan Muharebesi'nin başlaması.[FONT=&quot] [FONT=&quot] (13 Eylül 1921'e kadar)[FONT=&quot].
Yunanlıların Sivrihisar'ı işgali.
[FONT=&quot]Yunan Kralı Konstantin'in ordularına "Ankara'ya" emrini vermesi. 1921 - Battle of Sakarya begins.
[FONT=&quot]1919 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]ngilizlerin tutuklayarak g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rmek istedi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i baz[FONT=&quot]ı [FONT=&quot]kimseleri onlara teslim etmeyen Sinop Mutasarr[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]f[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Mazhar [FONT=&quot]Tevfik Bey'e telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "G[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]sterdi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]iniz mill[FONT=&quot]î[FONT=&quot] cesaret takdiri ge[FONT=&quot]rektirmektedir. Yerinden olma, vatanseverler i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in hi[FONT=&quot]ç[FONT=&quot] s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]z [FONT=&quot]konusu olamaz. Her ne zaman zaruret kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda kal[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rsa [FONT=&quot]milletin sinesi fedak[FONT=&quot]â[FONT=&quot]r evl[FONT=&quot]â[FONT=&quot]tlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na a[FONT=&quot]çı[FONT=&quot]kt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r."
1917 - Atatürk'ün, 7. Ordu Komutanlığı görevine başlamak üzere İstanbul'dan Halep'e hareketi (7. Ordu Karargâhı Halep'in Aziziye mevkünde idi).
Yunan Kralı Konstantin Yunan ordusuna "Ankara'ya" emrini verdi. Sivrihisar Yunanlılar tarafından işgal edildi.
1915 - Kireçtepe Muharebeleri.
[FONT=&quot]İngilizlerin, gece taarruzu ve Anafartalar cephesinde Kire[FONT=&quot]ç[FONT=&quot] [FONT=&quot]tepe'nin baz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]mlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ele ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]irmeleri; ancak kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot] taarruzumuzla bu mevzilerin tekrar geri al[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ışı.
1915 - Dardanelles: [FONT=&quot]British attack at Kireçtepe in Suvla area[FONT=&quot].
Battle of Sari Bair (the "August Offensive") continues (last attempt by the British to seize the Gallipoli peninsula).
1915 - General Sir Frederick Stopford is dismissed as commander of IX Corps.
1900 - Darülfünun-ı Şahane kuruldu.
1900 - The "Darülfünun-ı Şahane", the first imperial university, was established.
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul
16 AĞUSTOS - AUGUST 16
Tarihte Bugün - Today in History
16Agustos1935.jpg


16 Ağustos 1935
Cumhurbaşkanı Atatürk, Florya'da
[FONT=&quot]1937 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am Florya istasyonundan trenle [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]erkezk[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]y'e hareketi, geceyi [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]erkezk[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]y'de trende ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]irmesi.
[FONT=&quot]1936 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ertu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]rul yat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ile Yalova'dan İstanbul'a geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i[FONT=&quot].
[FONT=&quot]1929 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'nda, Ferit İbrahim Bey taraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan Gazi Orman [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]iftli[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i'nde [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ekilen filmi seyret[FONT=&quot]mesi.
[FONT=&quot]1928 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, yeni T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk harfleri hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda Adalet Bakan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Mah*[FONT=&quot]mut Esat (Bozkurt) Bey'in telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na cevab[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...Ger[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ekten yeni T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk yaz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n yarad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]tan gelen zek[FONT=&quot]â[FONT=&quot] ve kabili[FONT=&quot]yetini geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tirebilece[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]inden yeni yaz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] tarlalar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]an [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ift[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ilerimize, s[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]leri ba[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]nda da[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]larda dola[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]an [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]obanlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]za kadar en az bir zamanda yaymaya [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]mak [FONT=&quot]hepimizin vicdan ve mill[FONT=&quot]î[FONT=&quot] haysiyet borcudur."
[FONT=&quot]1927 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'nda Ankara Milletvekili Ali Fuat (Cebesoy) Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'y[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], daha sonra Berlin B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]kel[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]imiz Kemalettin Sami Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'y[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kabul[FONT=&quot]ü.
[FONT=&quot]1925 - L[FONT=&quot]â[FONT=&quot]tife Han[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n babas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] U[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ak[FONT=&quot]î[FONT=&quot]zade Muammer Bey'in, İzmir[FONT=&quot]den, Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'e mektubu: "Pek muhterem Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a Hazretlerine. K[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndaki y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ksek kararlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], Trieste'den per[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]embe g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot]mde [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]rendim. Millet ve mem[FONT=&quot]leketin Muhterem Reisi ve en b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k kurtar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]c[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] olan z[FONT=&quot]â[FONT=&quot]t-[FONT=&quot]ı [FONT=&quot]devletlerini gittik[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e artan h[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rmetlerle sevmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tik. Yine de sevmekte devam edece[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]iz. [FONT=&quot]Ş[FONT=&quot]ereflendirici f[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rsatlar belirdi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]inde tenennilerimizin aras[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ra arz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]saade buyurulmu[FONT=&quot]ş [FONT=&quot]olmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan do[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]an minnettarl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] takdim eder ve y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ksek [FONT=&quot]tevecc[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]hlerinizi [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ok niyaz eylerim efendim." [Kocatürk]
[FONT=&quot]1923 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ankara T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkoca[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot] toplant[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda Ali Sami (Yen)'in sundu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u bilgi [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerine s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]yledikleri: "...Biz hen[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]z [FONT=&quot]Avrupa derecesine gelmedik. Sporda tek ve a[FONT=&quot]çı[FONT=&quot]k bir ama[FONT=&quot]ç [FONT=&quot]g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]zetmek l[FONT=&quot]â[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]md[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r. Sporu ya propaganda i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in yapaca[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]z, [FONT=&quot]yahut da bedensel geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]memizi temin i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in yapaca[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]z."
1921 - İngiltere Başkanı Lloyd George'un Avam Kamarası'nda konuşması: "Kemalist ayaklanmayı bastırmak için Anadolu içlerine kadar İngiliz askerleri gönderilemediğine göre, tek bir şık vardır. O da her iki tarafı sonuna kadar vuruşturmaktır (!)"
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Polatl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'dan Ankara'ya d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot].
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ankara'da yap[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lan muayenesinde -12 A[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ustos 1921 g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] kaza sebebiyle- kaburga kemiklerinden birinde k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k bulundu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]unun tespiti.
[FONT=&quot]Halide Edip Han[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'e orduda g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ll[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]mak [FONT=&quot]istedi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ini bildiren telgraf[FONT=&quot]ı.
1920 - [FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Y[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Ali Efe'ye telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...G[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nderdi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]iniz [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]zel [FONT=&quot]memurla Afyonkarahisar'da g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]m. ...Vatanperverane [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]malar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zda ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lar dilerim."
1919 - Alaşehir Kongresi başladı. Mustafa Kemal Paşa Damat Ferit'e bir telgraf daha çekerek, meclisin toplanarak, milli iradeye uymasını istedi.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Sadrazam Damat Ferit Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'ya telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...Mu[FONT=&quot]hakkakt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r ki vatan ve milletin mukadderat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]eride ve d[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]da kabul ve s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]z sahibi olmak mutlaka mill[FONT=&quot]î[FONT=&quot] iradeye da[FONT=&quot]yanmaya ba[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]d[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r. ...Gayet samim[FONT=&quot]î[FONT=&quot] olarak arz ederim ki, [FONT=&quot]millet her t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rl[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] iradesini ger[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ekle[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tirmeye muktedirdir. Giri[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]imlerinin [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ne ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ebilecek hi[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]bir kuvvet mevcut de[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ildir. [FONT=&quot]Millet [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]izdi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i program i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]inde gayet kesin ve a[FONT=&quot]çı[FONT=&quot]k ad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]mlarla [FONT=&quot]amac[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]mektedir."
[FONT=&quot]1918 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Valide Camii'ndeki cuma sel[FONT=&quot]â[FONT=&quot]ml[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]ndan sonra mahfil-i h[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]mayun'da Padi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ah Vahdettin ile g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]mesi ve Padi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ah'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]zleri: "Sizi Suriye'ye komutan tayin ettim. Oradaki vaziyetler [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nem kazanm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]; oraya git[FONT=&quot]meniz l[FONT=&quot]â[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]md[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r."
1915 - Kireçtepe Muharebeleri.
[FONT=&quot]İngilizlerin, takviyeli kuvvetlerle Anafartalar cephesinde Kire[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]tepe'ye yeniden taarruzu; ancak 5. T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]men'e ba[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] alaylar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot] koymas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ile a[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]r kay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]plar verdirilerek ilerlemele[FONT=&quot]rine imk[FONT=&quot]ân verilmemesi (Atat[FONT=&quot]ürk, bug[FONT=&quot]ünk[FONT=&quot]ü [FONT=&quot]çarp[FONT=&quot]ışmalar[FONT=&quot]ı da ate[FONT=&quot]ş hatt[FONT=&quot]ında, 5. T[FONT=&quot]ümen Kararg[FONT=&quot]âh[FONT=&quot]ı'n[FONT=&quot]ın bulundu[FONT=&quot]ğu 161 r[FONT=&quot]âk[FONT=&quot]ıml[FONT=&quot]ı tepeden y[FONT=&quot]önetmi[FONT=&quot]ştir).
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, 5. T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]men Kararg[FONT=&quot]â[FONT=&quot]h[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'na geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]inde, T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]men Komutan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Yarbay Wilmer'e, kendisinin muharebe meydan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na geldi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]inin k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]talara bildirilmesine dair emir yazd[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ve bu emrin k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]talara ula[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lmas[FONT=&quot]ı.
1915 - Dardanelles: Battle of Kireçtepe.
Battle of Sari Bair (the "August Offensive") continues (last attempt by the British to seize the Gallipoli peninsula).
1914 - 16 Ağustos'ta İstanbul'a ulaşan Goeben ve Breslau gemileri Osmanlı Donanmasına katılarak Yavuz Sultan Selim ve Midilli isimlerini aldılar.

Asıl adı SMS Goeben (Yavuz) olan Alman yapımı Moltke Sınıfı ağır kruvazörün ve asıl adı SMS Breslau (Midilli) olan Alman yapımı Magdeburg Sınıfı hafif kruvazörün İngiliz Akdeniz Donanması'ndan kaçarak Çanakkale Boğazı'nı geçerek İstanbul'a sığınması olayıdır.
1914 - The Goeben and Breslau are transferred to the Turkish Navy, retaining their German crews.
(On August 10, 1914 the German warships SMS Goeben and SMS Breslau, having evaded Royal Navy pursuit in the Mediterranean, reached the Dardanelles and were granted passage).
 

Gülümse

Daimi Üye
Katılım
28 Şubat 2009
Mesajlar
3.793
Tepki
7.105
Puan
113
Konum
istanbul

17 AĞUSTOS - AUGUST 17
Tarihte Bugün - Today in History

image002.jpg

17 Ağustos 1937
Trakya Manevralarında
Agustos1937Trakya.jpg


Cumhurbaşkanı Atatürk, Trakya manevralarında (17-20 Ağustos 1937)
Agustos1937.jpg

Cumhurbaşkanı Atatürk, Trakya manevralarında (Ağustos 1937)
image004.jpg

17 Ağustos 1937 günü Trakya manevralarında siperdeki Mehmetçik ile konuşurken
ata-130_k.jpg


Mustafa Kemal Atatürk, Trakya manevralarında komutanlarla...
17 – 20 Ağustos 1937

ata-132_k.jpg


Mustafa Kemal Atatürk, Trakya manevralarında...
17 – 20 Ağustos 1937

ata-133_k.jpg


Mustafa Kemal Atatürk, Trakya manevralarında...
17 – 20 Ağustos 1937

ata-134_k.jpg

Atatürk Trakya manevralarında Fevzi Çakmak ile...
17 – 20 Ağustos 1937

ata-135_k.jpg

Atatürk ve Başbakan İnönü Trakya manevralarında...
17 – 20 Ağustos 1937

r106.jpg

Trakya manevralarını izlerken (17 - 20 Ağustos 1937)

Observing maneuvers in Thrace (August 17 - 20 1937)
17-20Agustos1937AtaturkInonu.jpg


Cumhurbaşkanı Atatürk, Trakya manevralarında, Başbakan İsmet İnönü ile
(17-20 Ağustos 1937)
[FONT=&quot]1937 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]erkezk[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]y yak[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda asker[FONT=&quot]î[FONT=&quot] manevralar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] iz[FONT=&quot]lemesi, L[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]leburgaz ve [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]orlu'da asker[FONT=&quot]î[FONT=&quot] kurulu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ziyareti , [FONT=&quot]ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am saat 21.10'da [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]orlu'dan trenle Florya'ya hareketi.
[FONT=&quot]1937 (17 - 18) - [FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, saat 2.30'da [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]orlu'dan Florya'ya geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
[FONT=&quot]1936 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'nda Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]bakan ismet [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] ve D[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]leri Bakan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Tevfik R[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] Aras'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kabul[FONT=&quot]ü[FONT=&quot].
[FONT=&quot]1933 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Yalova'dan [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]stanbul'a d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot] ve Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e [FONT=&quot]Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'nda T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk Dili Tetkik Cemiyeti Merkez Heyeti'nin top[FONT=&quot]lant[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kanl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k edi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
[FONT=&quot]1928 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Moda'daki deniz yar[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] izlemesi, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am [FONT=&quot]Kalam[FONT=&quot]ış[FONT=&quot] Belv[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] Palas'ta verilen bir baloyu [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ereflendirmesi.
[FONT=&quot]1926 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'da Mardin Heyeti'ni kabul[FONT=&quot]ü.
1922 - [FONT=&quot]Başkomutan Mustafa Kemal Paşa'nın Ankara'dan [FONT=&quot]gizli olarak otomobille Konya'ya hareketi.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk, [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]leden sonra Konya'ya gelmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot], geceyi -Demiryollar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Genel M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]d[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] olarak- Konya'da g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]rev yapan Behi[FONT=&quot]ç[FONT=&quot] (Erkin) Bey'in evinde ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]irmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir. Amaç kendisinin Ankara'da olduğu ve görüşmek isteyenlere hasta olduğu izlenimini yaratmaktı.
[FONT=&quot]1921 - Meclisin muhafaza taburu da yardım için cepheye gönderildi.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ankara'dan tekrar cepheye hareketi.
Llyod George, Avam Kamarası'nda yaptığı konuşmada Anadolu'ya asker göndermenin mümkün olmadığını, yapılacak tek şeyin Türk ve Yunan taraflarının sonuna kadar çarpışmasını beklemek olduğunu söyledi.
[FONT=&quot]1920 - Moskova'da Türk ve Sovyet heyetleri arasında görüşmelerin başlaması.
[FONT=&quot]Bekir Sami başkanlığındaki Türk Heyeti ile Sovyet Heyeti arasında Moskova'da görüşmeler başladı.
1920 (17-18) - Çerkez Ethem kuvvetlerinin Demirci civarında Yunanlılara baskını ve düşmanın Demirci'nin güneyine atılması.
[FONT=&quot]1916 (17-18) - 2. Ordu Komutanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, Ruslar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n ileri harekete ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]meleri [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerine 16. Kolordu Komutanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]'na, 8. T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]men'in gece y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot] ile cepheye hareket etmesini bildiren emri.
1915 - [FONT=&quot]Mustafa Kemal'in Kireçtepe'de zafer kazanması.
[FONT=&quot]Anafartalar Grubu Komutanı Mustafa Kemal 9-10 Ağustos'ta Anafartalar Zaferini kazandı. Bu zaferi 17 Ağustos'ta Kireçtepe, 21 Ağustos'ta II. Anafartalar zaferleri takip etti.
[FONT=&quot]İngiliz Generali Hamilton'un, Londra'ya g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nderdi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i rapor: "[FONT=&quot]Ü[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lerek s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]ylemeliyim ki T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkler bizim baz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] yeni birliklerimiz [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerinde manev[FONT=&quot]î[FONT=&quot] [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]st[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nl[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k sa[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]lam[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]lard[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r. Dolay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yla e[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]er [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]anakkale seferi [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]abuk ve ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] bir sonucu ula[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lacaksa bana b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]apta yard[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]mc[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kuvvetler g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nderilmelidir. ...İyi komuta edilen ve cesaretle sava[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]an T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk ordusunun kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nday[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z!"[FONT=&quot][Kocatürk]
1915 - Mustafa Kemal and Turkish forces win Battle of Kireçtepe.
Battle of Sari Bair (the "August Offensive") continues (last attempt by the British to seize the Gallipoli peninsula).
 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.396
Puan
113
17 AĞUSTOS - AUGUST 17
Tarihte Bugün - Today in History
image002.jpg

17 Ağustos 1937
Trakya Manevralarında
Agustos1937Trakya.jpg


Cumhurbaşkanı Atatürk, Trakya manevralarında (17-20 Ağustos 1937)
Agustos1937.jpg

Cumhurbaşkanı Atatürk, Trakya manevralarında (Ağustos 1937)
image004.jpg

17 Ağustos 1937 günü Trakya manevralarında siperdeki Mehmetçik ile konuşurken
ata-130_k.jpg


Mustafa Kemal Atatürk, Trakya manevralarında komutanlarla...
17 – 20 Ağustos 1937

ata-132_k.jpg


Mustafa Kemal Atatürk, Trakya manevralarında...
17 – 20 Ağustos 1937

ata-133_k.jpg


Mustafa Kemal Atatürk, Trakya manevralarında...
17 – 20 Ağustos 1937

ata-134_k.jpg

Atatürk Trakya manevralarında Fevzi Çakmak ile...
17 – 20 Ağustos 1937

ata-135_k.jpg

Atatürk ve Başbakan İnönü Trakya manevralarında...
17 – 20 Ağustos 1937

r106.jpg

Trakya manevralarını izlerken (17 - 20 Ağustos 1937)

Observing maneuvers in Thrace (August 17 - 20 1937)
17-20Agustos1937AtaturkInonu.jpg


Cumhurbaşkanı Atatürk, Trakya manevralarında, Başbakan İsmet İnönü ile
(17-20 Ağustos 1937)
[FONT=&quot]1937 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]erkezk[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]y yak[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda asker[FONT=&quot]î[FONT=&quot] manevralar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] iz[FONT=&quot]lemesi, L[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]leburgaz ve [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]orlu'da asker[FONT=&quot]î[FONT=&quot] kurulu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ziyareti , [FONT=&quot]ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am saat 21.10'da [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]orlu'dan trenle Florya'ya hareketi.
[FONT=&quot]1937 (17 - 18) - [FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, saat 2.30'da [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]orlu'dan Florya'ya geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
[FONT=&quot]1936 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'nda Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]bakan ismet [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] ve D[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]leri Bakan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Tevfik R[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] Aras'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kabul[FONT=&quot]ü[FONT=&quot].
[FONT=&quot]1933 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Yalova'dan [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]stanbul'a d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot] ve Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e [FONT=&quot]Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'nda T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk Dili Tetkik Cemiyeti Merkez Heyeti'nin top[FONT=&quot]lant[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kanl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k edi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
[FONT=&quot]1928 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Moda'daki deniz yar[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] izlemesi, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am [FONT=&quot]Kalam[FONT=&quot]ış[FONT=&quot] Belv[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] Palas'ta verilen bir baloyu [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ereflendirmesi.
[FONT=&quot]1926 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'da Mardin Heyeti'ni kabul[FONT=&quot]ü.
1922 - [FONT=&quot]Başkomutan Mustafa Kemal Paşa'nın Ankara'dan [FONT=&quot]gizli olarak otomobille Konya'ya hareketi.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk, [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]leden sonra Konya'ya gelmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot], geceyi -Demiryollar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Genel M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]d[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] olarak- Konya'da g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]rev yapan Behi[FONT=&quot]ç[FONT=&quot] (Erkin) Bey'in evinde ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]irmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir. Amaç kendisinin Ankara'da olduğu ve görüşmek isteyenlere hasta olduğu izlenimini yaratmaktı.
[FONT=&quot]1921 - Meclisin muhafaza taburu da yardım için cepheye gönderildi.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ankara'dan tekrar cepheye hareketi.
Llyod George, Avam Kamarası'nda yaptığı konuşmada Anadolu'ya asker göndermenin mümkün olmadığını, yapılacak tek şeyin Türk ve Yunan taraflarının sonuna kadar çarpışmasını beklemek olduğunu söyledi.
[FONT=&quot]1920 - Moskova'da Türk ve Sovyet heyetleri arasında görüşmelerin başlaması.
[FONT=&quot]Bekir Sami başkanlığındaki Türk Heyeti ile Sovyet Heyeti arasında Moskova'da görüşmeler başladı.
1920 (17-18) - Çerkez Ethem kuvvetlerinin Demirci civarında Yunanlılara baskını ve düşmanın Demirci'nin güneyine atılması.
[FONT=&quot]1916 (17-18) - 2. Ordu Komutanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, Ruslar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n ileri harekete ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]meleri [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerine 16. Kolordu Komutanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]'na, 8. T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]men'in gece y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot] ile cepheye hareket etmesini bildiren emri.
1915 - [FONT=&quot]Mustafa Kemal'in Kireçtepe'de zafer kazanması.
[FONT=&quot]Anafartalar Grubu Komutanı Mustafa Kemal 9-10 Ağustos'ta Anafartalar Zaferini kazandı. Bu zaferi 17 Ağustos'ta Kireçtepe, 21 Ağustos'ta II. Anafartalar zaferleri takip etti.
[FONT=&quot]İngiliz Generali Hamilton'un, Londra'ya g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nderdi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i rapor: "[FONT=&quot]Ü[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lerek s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]ylemeliyim ki T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkler bizim baz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] yeni birliklerimiz [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerinde manev[FONT=&quot]î[FONT=&quot] [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]st[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nl[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k sa[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]lam[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]lard[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r. Dolay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yla e[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]er [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]anakkale seferi [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]abuk ve ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] bir sonucu ula[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lacaksa bana b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]apta yard[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]mc[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kuvvetler g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nderilmelidir. ...İyi komuta edilen ve cesaretle sava[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]an T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk ordusunun kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nday[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z!"[FONT=&quot][Kocatürk]
1915 - Mustafa Kemal and Turkish forces win Battle of Kireçtepe.
Battle of Sari Bair (the "August Offensive") continues (last attempt by the British to seize the Gallipoli peninsula).
 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.396
Puan
113
18 AĞUSTOS - AUGUST 18
Tarihte Bugün - Today in History
18Agustos1934.jpg


18 Ağustos 1934
Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal, İkinci Türk Dil Kurultayında
ata-129_k.jpg

Trakya manevralarında... 17 – 20 Ağustos 1937

ata-130_k.jpg


Mustafa Kemal Atatürk, Trakya manevralarında komutanlarla...
17 – 20 Ağustos 1937

ata-132_k.jpg


Mustafa Kemal Atatürk, Trakya manevralarında...
17 – 20 Ağustos 1937

ata-133_k.jpg


Mustafa Kemal Atatürk, Trakya manevralarında...
17 – 20 Ağustos 1937

ata-134_k.jpg

Atatürk Trakya manevralarında Fevzi Çakmak ile...
17 – 20 Ağustos 1937

ata-135_k.jpg

Atatürk ve Başbakan İnönü Trakya manevralarında...
17 – 20 Ağustos 1937

r106.jpg

Trakya manevralarını izlerken (17 - 20 Ağustos 1937)

Observing maneuvers in Thrace (August 17 - 20 1937)
[FONT=&quot]1938 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'nda Hatay'dan gelen Tay[FONT=&quot]fur S[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]kmeni kabul[FONT=&quot]ü[FONT=&quot].
[FONT=&quot]1937 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]leden sonra Florya'da denize giri[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, saat 20.00'de Florya istasyonundan trenle tekrar [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]erkezk[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]y'e hareketi, saat 23.00'te [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]erkezk[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]y'e geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
[FONT=&quot]1934 - [FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] salonunda a[FONT=&quot]çı[FONT=&quot]lan "[FONT=&quot]İ[FONT=&quot]kinci T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk Dil Kurultay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]"[FONT=&quot][FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]malar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] izlemesi (Kurultay 23 A[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ustos 1934'e kadar devam etmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir).
[FONT=&quot]II. Türk Dil Kurultayı, Mustafa Kemal'in koruyucu başkanlığında Dolmabahçe Sarayı'nda çalışmalarına başladı. 23 Ağustos'a kadar sürecek kurultayda Türkçe'nin sadeleşmesi ile birlikte yapılan tarama çalışmaları ve diğer sorunlar tartışıldı.
[FONT=&quot]1932 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Yalova'da, T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk Dili Tetkik Cemiyeti'nin amac[FONT=&quot]ı [FONT=&quot]ve T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk dili [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]malar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerine Yunus Nadi ile g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]mesi:[FONT=&quot] "...Ama[FONT=&quot]ç[FONT=&quot], T[FONT=&quot]ürk milletine kendi mazisinde mevcut ve miras [FONT=&quot]kalm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot], gelece[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ini de kapsayan kendi k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lt[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] ortaya [FONT=&quot]çı[FONT=&quot]kararak g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]stermektir."
[FONT=&quot]D[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nya g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zeli se[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ilen Keriman Halis Han[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, Paris'ten Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'e sayg[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ve te[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ekk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "Bu ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m, sizin memleket kad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]na a[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]lad[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z fikirler eseridir!"
[FONT=&quot]1928 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'nda yeni T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk harfleri ve gramer kurallar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerine Yunus Nadi Bey'e demeci.
[FONT=&quot]1927 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'nda Y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ksek Asker[FONT=&quot]î[FONT=&quot] [FONT=&quot]Şû[FONT=&quot]ra [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]yelerinden Cevat ([FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]obanl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]) ve Yakup [FONT=&quot]Ş[FONT=&quot]evki (Suba[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]) Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]alar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] kabul[FONT=&quot]ü.
[FONT=&quot]1926 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'da Tekirda[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot] Heyeti'ni kabul[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] ve s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ledikleri: "...Trakya'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n sevimli ve g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zel bir par[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]as[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] olan [FONT=&quot]Tekirda[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n bende ayr[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ve tatl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] bir hat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ras[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] sakl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]d[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r. Umum[FONT=&quot]î [FONT=&quot]Harp esnas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda 19. T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]men Komutanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Tekirda[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]'da[FONT=&quot] [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerime alm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot] ve t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]meni orada olu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]turmu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tum. Bu t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]meni te[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kil etmekli[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]im Maydos, Ar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]burnu ve Anafartalar'daki asker[FONT=&quot]î[FONT=&quot] [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]malar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n esas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] olu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]turmu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tur. Y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ksek heyeti[FONT=&quot]nizle g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]mek suretiyle bu hat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] canland[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rd[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]ndan siz*[FONT=&quot]lere ayr[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ca te[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ekk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r eder ve muhterem Tekirda[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot] halk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na [FONT=&quot]h[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rmet ve sel[FONT=&quot]â[FONT=&quot]mlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n ula[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] rica ile en k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]sa zamanda ziyaretlerine gelece[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]imi bildiririm."[FONT=&quot] [Kocatürk]
[FONT=&quot]1924 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Sa[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k Bakan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Refik (Saydam) Bey'le beraber [FONT=&quot]D[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]leri Bakanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]'na giderek Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]bakan ve D[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]leri Baka[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] İsmet ([FONT=&quot]İ[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]) Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'y[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ziyareti.
[FONT=&quot]1922 (18-19) - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Konya'dan gizli olarak Ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ehir'e hareketi.
[FONT=&quot]1921 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, ordu saflar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ll[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]mak isteyen Halide Edip (Ad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]var) Han[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m'a cevap telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...Asker[FONT=&quot]î[FONT=&quot] hizmete kabul ve Bat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] cephesinde g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]revlendirildi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]inizi bildiririm, ilk vas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ta ile cephe kararg[FONT=&quot]â[FONT=&quot]h[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]racaat ve oradan vazi[FONT=&quot]fenizin [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]renilmesi rica olunur."[FONT=&quot] [FONT=&quot](Halide Edip, 20.8.1921 'de cepheye hareket etmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir[FONT=&quot]). [Kocatürk]
1920 (17-18) - Çerkez Ethem kuvvetlerinin Demirci civarında Yunanlılara baskını ve düşmanın Demirci'nin güneyine atılması.
1920 (18-19) - [FONT=&quot]Kuvayı Milliye birlikleri Antep'e girdi.
[FONT=&quot]Antep'te Milli Kuvvetler'in Fransızları kuşatma altına alması, Fransız cephesinin yenilerek Milli Kuvvetlerin başarı kazanması.
1920 (18-19) - The Kuvayı Milliye, Nationalist Forces led by Ataturk during the War of Independence, enter Antep.
[FONT=&quot]1919 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]Ş[FONT=&quot]ark[FONT=&quot]î[FONT=&quot] Anadolu M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]dafaa-i Hukuk Cemiyeti Merkez Heyetlerine gizli yaz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "..Telgraf ve posta haberle[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]me[FONT=&quot]sini temin etmek, Cemiyetimiz i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in hayat veya [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]m meselesidir. Bu maksad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n elde edilmesi i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in, teredd[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t etmeksizin [FONT=&quot]en etkili [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]areye ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]vurulmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] gerekir." [Kocatürk]
[FONT=&quot]1917 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Uluk[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]la istasyonunda -Suriye'den izinli olarak İ[FONT=&quot]stanbul'a d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nmekte olan- 4. Ordu Komutan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Cemal Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a [FONT=&quot]ile g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]mesi.
1917 - The Italian army launches their 11th battle against Austro-Hungarian troops on the Isonzo River, near Italy’s border with Austria-Hungary.
[FONT=&quot]1916 (17-18) - 2. Ordu Komutanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, Ruslar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n ileri harekete ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]meleri [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerine 16. Kolordu Komutanl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot]'na, 8. T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]men'in gece y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot] ile cepheye hareket etmesini bildiren emri.
[FONT=&quot]1916 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, asker[FONT=&quot]î[FONT=&quot] harek[FONT=&quot]â[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] yak[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan takip ve idare etmek [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zere Silvan'dan cepheye hareketi[FONT=&quot]. [FONT=&quot](Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk 17 Eyl[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]l 1916'ya [FONT=&quot]kadar cephede kalm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot] ve bu s[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]re i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]inde [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]apak[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ur muha[FONT=&quot]rebeleri ad[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] alan sava[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] idare etmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir).[FONT=&quot][Kocatürk]
1914 - U.S. President Woodrow Wilson issues Proclamation of Neutrality.
1915 - Battle of Sari Bair continues (the "August Offensive" between August 6-29).
Last attempt by the British to seize the Gallipoli peninsula).
 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.396
Puan
113
19 AĞUSTOS - AUGUST 19
Tarihte Bugün - Today in History


ata-129_k.jpg
Trakya manevralarında... 17 – 20 Ağustos 1937

ata-130_k.jpg


Mustafa Kemal Atatürk, Trakya manevralarında komutanlarla...
17 – 20 Ağustos 1937

ata-132_k.jpg


Mustafa Kemal Atatürk, Trakya manevralarında...
17 – 20 Ağustos 1937

ata-133_k.jpg


Mustafa Kemal Atatürk, Trakya manevralarında...
17 – 20 Ağustos 1937

ata-134_k.jpg

Atatürk Trakya manevralarında Fevzi Çakmak ile...
17 – 20 Ağustos 1937

ata-135_k.jpg

Atatürk ve Başbakan İnönü Trakya manevralarında...
17 – 20 Ağustos 1937

r106.jpg

Trakya manevralarını izlerken (17 - 20 Ağustos 1937)

Observing maneuvers in Thrace (August 17 - 20 1937)
[FONT=&quot]1938 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'nda, izinli olarak T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiye'de bulunan b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]kel[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ileri (Moskova B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]kel[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]isi Zek[FONT=&quot]â[FONT=&quot]i [FONT=&quot]Apayd[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, Var[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ova B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]kel[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]isi Ferit Tek, Tahran B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]kel[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]isi Enis Akaygen, Br[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ksel B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]kel[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]isi Cemal H[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]sn[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] Ta[FONT=&quot]ray, Sofya B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]kel[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]isi [FONT=&quot]Ş[FONT=&quot]evki Berker, Ba[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]dat B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]kel[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]isi [FONT=&quot]Tahir L[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]tfi Tokay) toplu olarak kabul[FONT=&quot]ü[FONT=&quot], g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]mesi ve direk[FONT=&quot]tifleri.
[FONT=&quot]1937 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]leden [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nce ve [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]leden sonra [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]erkezk[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]y ya[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndaki asker[FONT=&quot]î[FONT=&quot] manevralar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]izlemesi.
[FONT=&quot]1934 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]leden sonra Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'nda 2. T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk [FONT=&quot]Dil Kurultay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]malar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] izlemesi[FONT=&quot].
[FONT=&quot]1933 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, sabah İstanbul'dan Yalova'ya gidi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]am d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü.
1921 - [FONT=&quot]Sakarya Meydan Muharebesi.[FONT=&quot] [FONT=&quot] Yunan birlikleri ilerlemeye devam etti. İki ordu artık karşı karşıya gelmeye başladı.
[FONT=&quot]1920 - [FONT=&quot]Sevr Barış Antlaşması'nı imzalayanlar ve Saltanat Şûrası'nda olumlu oy kullananlar TBMM'nce vatan haini ilân edildi.
[FONT=&quot]Saltanat Şur'a'sında Sevr Anlaşmasının imzalanması için oy verenlerle anlaşmayı imza edenlerin vatan hainleri ilan edilmeleri hakkında TBMM kararı.
1920 (18-19) - [FONT=&quot]Antep'te Milli Kuvvetler'in Fransızları kuşatma altına alması, Fransız cephesinin yenilerek Milli Kuvvetlerin başarı kazanması.
[FONT=&quot]1918 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Tevfik Fikret'i anma t[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]reni nedeniyle, [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]airin Ru[FONT=&quot]melihisar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'ndaki "A[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]iyan"[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ziyareti ve ziyaret[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]i defterini [FONT=&quot]imzalamas[FONT=&quot]ı.
[FONT=&quot]1916 - Ruslar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]m 2. Ordu cephesinde yeniden taarruza ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]lamas[FONT=&quot]ı.[FONT=&quot] [FONT=&quot](Yakla[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]k be[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] misli [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]st[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n durumda olan d[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]man kuvvetlerinin taarruzu kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda, 16. ve 3. Kolor[FONT=&quot]du birlikleri 21 A[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ustos 1916'da as[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l mevzilerine [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ekilmek [FONT=&quot]durumunda kalm[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]lard[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]). [Kocatürk]
[FONT=&quot]1915 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]aml[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]tekke'den, Anafartalar Grubu'na ba[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] birliklere grup emri: "...Anafartalar Grubu, kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndaki d[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]man[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] sarsacak, ama[FONT=&quot]ç[FONT=&quot] olarak t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] denize d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]kmek [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zere hareket edecektir. Komutan ve subaylarla erlerin s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]z g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rmez fedak[FONT=&quot]â[FONT=&quot]rl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]klar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yla bu amac[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n elde edilece[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]inden eminim."
[FONT=&quot]Anafartalar Grubu cephesinin, baz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] b[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]lgelerin de Grup em*rine verilmesi ile geni[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]letilmesi.
1915 - Battle of Sari Bair continues (the "August Offensive" between August 6-29).
Last attempt by the British to seize the Gallipoli peninsula).
 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.396
Puan
113
20 AĞUSTOS - AUGUST 20
Tarihte Bugün - Today in History
20Agustos1937.jpg


Cumhurbaşkanı Atatürk, siperdeki bir Türk askeri ile birlikte
(20 Ağustos 1937)
r106.jpg

Trakya manevralarını izlerken (17 - 20 Ağustos 1937)

Observing maneuvers in Thrace (August 17 - 20 1937)
ata-130_k.jpg


Mustafa Kemal Atatürk, Trakya manevralarında komutanlarla...
17 – 20 Ağustos 1937

ata-133_k.jpg


Mustafa Kemal Atatürk, Trakya manevralarında...
17 – 20 Ağustos 1937

ata-135_k.jpg

Atatürk ve Başbakan İnönü Trakya manevralarında...
17 – 20 Ağustos 1937

ata-132_k.jpg


Mustafa Kemal Atatürk, Trakya manevralarında...
17 – 20 Ağustos 1937

ata-134_k.jpg

Atatürk Trakya manevralarında Fevzi Çakmak ile...
17 – 20 Ağustos 1937

[FONT=&quot]1938 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Uluslararas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] 8. [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]zmir Fuar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n a[FONT=&quot]çı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ışı[FONT=&quot] nedeniyle Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]bakan Cel[FONT=&quot]â[FONT=&quot]l Bayar'a telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...Fuar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n y[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ldan y[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]la ayr[FONT=&quot]ı [FONT=&quot]bir geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]me eseri g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]sterdi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ine dair olan haberinizden [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ok memnun oldum. Vazifelilere takdirlerimin ve say[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n halka te[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ekk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]r ve sevgilerimin iletilmesini diler, g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]zlerinizden [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]perim."
[FONT=&quot]1937 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]leden [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nce, [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]erkezk[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]y yak[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndaki asker[FONT=&quot]î [FONT=&quot]manevralar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] izlemesi, [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]leden sonra [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]erkezk[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]y'den trenle [FONT=&quot]Florya'ya hareketi, saat 17.30'da Florya'ya geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
[FONT=&quot]1935 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Florya'da denize giri[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
[FONT=&quot]1934 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]leden sonra Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'nda 2. T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk [FONT=&quot]Dil Kurultay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]malar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] izlemesi.
[FONT=&quot]1933 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Sovyet Rusya'dan ithal edilen baz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] mallar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n yerli mallardan d[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot]k fiyatla sat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerine, [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nlem al[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] hususunda Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]bakanl[FONT=&quot]ığ[FONT=&quot]a telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...Aksi takdirde [FONT=&quot]Ruslar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk pazar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan bir miktar mal sat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n almakla bize g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]te temin ettikleri fayda, haks[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z rekabetl[FONT=&quot]e tama[FONT=&quot]men hi[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e indirilmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot] olur.[FONT=&quot][FONT=&quot]"
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e'den motorla B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]kada'ya gidi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i[FONT=&quot].
[FONT=&quot]1930 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Yalova'da gece sofrada arkada[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]yledikleri: "Milletin, [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ah[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]slara kendini unutacak ve kendini kap[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]racak kadar tutkun olmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] iyi netice vermez. Bunun tarih[FONT=&quot]te misalleri [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]oktur."
1922 - [FONT=&quot]Başkomutan Mustafa Kemal Paşa'nın Konya'dan cephe karargâhının olduğu Akşehir'[FONT=&quot]e gelişi ve Cephe Komutanı İsmet Paşa'ya 26 Ağustos 1922 sabahı için taarruz emri vermesi. Bugün çıkan Ankara gazetelerinde Paşa'nın Çankaya'da bir çay ziyafeti vereceği haberi yereldi.
[FONT=&quot]1922 (20-21) - Komutanlarla toplantı yapan Mustafa Kemal 26 Ağustos Cumartesi sabahı için taarruz emri verdi. [FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ehir'de Bat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Cephesi Karargah[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'nda I. Ordu [FONT=&quot]Komutan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Nurettin ve [FONT=&quot]II. [FONT=&quot]Ordu Komutan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Yakup [FONT=&quot]Ş[FONT=&quot]evki Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]alara, taarruz pl[FONT=&quot]â[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] harita [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerinde a[FONT=&quot]çı[FONT=&quot]klamas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ve taar[FONT=&quot]ruz emri veri[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
[FONT=&quot]H[FONT=&quot]â[FONT=&quot]kimiyet-i Milliye gazetesinde yay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]mlanan haber: "T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiye B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Millet Meclisi Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]komutan Gazi Mustafa Kemal Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a Hazretleri A[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ustos'un 21. Pazartesi g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü öğ[FONT=&quot]leden sonra saat 4.00'te [FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]ankaya'daki k[FONT=&quot]öş[FONT=&quot]klerinde [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ehrimizde bulunan kordiplomati[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]e bir ziyafet vereceklerdir. Ziyafette b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n el[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]iler ve siyas[FONT=&quot]î[FONT=&quot] ki[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]iler haz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r bulunacakt[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r. [FONT=&quot]Bir[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ok ki[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]iye d[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n bu hususta[FONT=&quot] [FONT=&quot]davetiye g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nderilmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir[FONT=&quot]." (Bu haber, Atatürk'ün cepheye gidişini duyurmama amacıylayayımlanmıştır). [Kocatürk]
1921 - [FONT=&quot]Bolvadin'in Yunanlılar tarafından işgali.
[FONT=&quot]Sakarya Meydan Muharebesi.[FONT=&quot] İlk küçük çarpışmalar. Yunan süvari birlikleri Türk süvarilerinin saldırılarından yılmaya başladı.
[FONT=&quot]Salih Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, Roma'dan Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'e telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...En elveri[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]li bar[FONT=&quot]ış[FONT=&quot] [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]artlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] elde etmek i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in Avrupa'ya g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nderildim, [FONT=&quot]İn[FONT=&quot]giltere'ye kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot] direnip durmak gereksiz ve tehlikelidir. Rus[FONT=&quot]ya'ya yakla[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mak ve Bat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'y[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ihmal etmek ise fel[FONT=&quot]â[FONT=&quot]ket olabilir. [FONT=&quot]Vakit ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]irmeden bar[FONT=&quot]ış[FONT=&quot] arayal[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m. Bu ama[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]la Avrupa'day[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m. Bir temsilcinizi bana g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nderiniz, i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]birli[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i yapal[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m." [Kocatürk]
[FONT=&quot]1921 - Clashes beteen Greek and Turkish forces before the Battle of Sakarya (23 August-13 September).
[FONT=&quot]1920 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Antep halk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n d[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]manla sonuna kadar sava[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]maya karar verdi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ini bildiren Antep Mutasarr[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]f[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Sabri Bey'e [FONT=&quot]cevab[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: [FONT=&quot]"...Antep[FONT=&quot] halk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]sterdikleri kahramanl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k ve va[FONT=&quot]tanseverli[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]in son derece te[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ekk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]re de[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]er bulundu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]unun [FONT=&quot]halka bildirilmesi ve s[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]z konusu karar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n yay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n ve il[FONT=&quot]â[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] rica [FONT=&quot]olunur."
[FONT=&quot]1919 - Sivas Valisi Re[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]it Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'e, Sivas'ta bulunan Frans[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z Jandarma M[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]fetti[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i Brunot ile yapt[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]meye dayanarak, kongrenin Sivas'ta toplanmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndaki endi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]elerini bildiren telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "Kongrenin mutlaka toplanmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na kesin gerek yoksa vazge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ilsin. Var ise, d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]rt taraftan i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]gali pek kolay olan Sivas'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n toplant[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] merkezi olmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan [FONT=&quot]vazge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ilerek i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]gal ihtimali pek uzak olan Erzurum'da veya[FONT=&quot]hut uygun g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rse Erzincan'da toplanmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] giri[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]iminde bulunulmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot], memleketin sel[FONT=&quot]â[FONT=&quot]meti nam[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na rica[FONT=&quot] ederim."
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Sivas Valisi Re[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]it Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n 20.8.1919 tarihli[FONT=&quot] [FONT=&quot]telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na cevab[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "Bendeniz ne Frans[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n ve ne de herhangi bir yabanc[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] devletin korumas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na tenezz[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]l eden [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ahsiyetlerden de[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ilim. Benim i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in en b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k korunma noktas[FONT=&quot]ı [FONT=&quot]ve [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]efaat kayna[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot] milletimin sinesidir. M[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]sy[FONT=&quot]ö[FONT=&quot] Brunot bilme[FONT=&quot]lidir ki, Frans[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n Sivas'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]gale karar vermeleri kendilerine pek pahal[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ya mal olabilecek yeni kuvvetlerle ve [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ok paralarla yeni bir harbe karar vermelerine ba[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]d[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r."
[FONT=&quot]Sivas Valisi Re[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]it Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'le telgraf g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]mesinden sonra Dahiliye Naz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Adil Bey'e cevab[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...Mustafa [FONT=&quot]Kemal ve Rauf Beylerin yakalanmalar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ve kongrenin a[FONT=&quot]çı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] men i[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]in giri[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]imlerde bulunman[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n imk[FONT=&quot]â[FONT=&quot]ns[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z derecede [FONT=&quot]m[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]l ve zamans[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z oldu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]una inan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]yorum." [Kocatürk]
[FONT=&quot]1915 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Anafartalar Grubu cephesinin geni[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]letilmesi [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerine, g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]zetleme yerinden cepheyi yeniden tetkik ederek yeni baz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] d[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zenlemeler yapmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot].[FONT=&quot]
[FONT=&quot]1. Ordu Komutan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Mare[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]al von der Goltz'un, kararg[FONT=&quot]â[FONT=&quot]h[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n bulundu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u Gelibolu'dan Anafartalar Grubu Komutanl[FONT=&quot]ığı [FONT=&quot]Kararg[FONT=&quot]â[FONT=&quot]h[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'na geli[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'le g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]mesi, daha sonra onunla birlikte Anafartalar cephesine giderek g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]zetleme yerine [FONT=&quot]çı[FONT=&quot]kmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]. [Kocatürk]
1915 - Battle of Sari Bair continues (the "August Offensive" between August 6-29).
Last attempt by the British to seize the Gallipoli peninsula).
 
OP
Ş

Şahmaran.

Admin
Admin
Katılım
9 Temmuz 2008
Mesajlar
38.082
Tepki
50.396
Puan
113
21 AĞUSTOS - AUGUST 21
Tarihte Bugün - Today in History
Agustos1937TrakyaManevralar.jpg


Cumhurbaşkanı Atatürk, Trakya manevralarında (Ağustos 1937)
[FONT=&quot]1935 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Florya K[FONT=&quot]öş[FONT=&quot]k[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nde saat 16.00'da Bakanlar Kurulu'na ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kanl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k edi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
[FONT=&quot]1934 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]leden sonra Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'nda 2. T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk [FONT=&quot]Dil Kurultay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]al[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]malar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] izlemesi.
[FONT=&quot]1933 - [FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Dolmabah[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]e Saray[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'nda eski Frans[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z Ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]bakan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Herriot'u kabul[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] ve 2,5 saat g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]mesi[FONT=&quot]. (Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk, D[FONT=&quot]ış[FONT=&quot]i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]leri Bakan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Tevfik R[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] (Ara[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]) Beyin de haz[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]r bulundu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]u bu g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]me esnas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda Herriot'ya B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Nutuklar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndan bir n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]shay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] imzal[FONT=&quot]ı [FONT=&quot]olarak arma[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]an etmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]lerdir).[FONT=&quot] [Kocatürk]
[FONT=&quot]1929 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ertu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]rul yat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ile [FONT=&quot]İ[FONT=&quot]stanbul'da Yalova'ya gidi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, bu[FONT=&quot]radan Bursa'ya ge[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]i[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
[FONT=&quot]1922 (20-21) - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ehir'de Bat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Cephesi Karargah[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'nda I. Ordu [FONT=&quot]Komutan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Nurettin ve [FONT=&quot]II. [FONT=&quot]Ordu Komutan[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Yakup [FONT=&quot]Ş[FONT=&quot]evki Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]alara, taarruz pl[FONT=&quot]â[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] harita [FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zerinde a[FONT=&quot]çı[FONT=&quot]klamas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ve taar[FONT=&quot]ruz emri veri[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Ak[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ehir'den otomobille Konya'ya d[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot].
[FONT=&quot]1921 - Çay'ın Yunanlılar tarafından işgali.
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, cepheden K[FONT=&quot]â[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m Karabekir'e telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...Bir da[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot] ve bir fedak[FONT=&quot]â[FONT=&quot]r kalsa bile ba[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]ms[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k davam[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n devam [FONT=&quot]edece[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ndaki sars[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]lmaz kanaatin, Yunan ordusu ile meydan muharebesine tutu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tu[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]umuz bir anda, taraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zdan tekrar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ve do[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]rulanmas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] b[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k kalp huzuruna sebep oldu. Asker[FONT=&quot]î[FONT=&quot] harek[FONT=&quot]â[FONT=&quot]t pl[FONT=&quot]â[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z, d[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot]nd[FONT=&quot]üğü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]z gibi d[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lmektedir. Yaln[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z Ankara bat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda cidd[FONT=&quot]î[FONT=&quot] bir muharebe [FONT=&quot]vermeyi umum[FONT=&quot]î[FONT=&quot] d[FONT=&quot]üşü[FONT=&quot]nceye g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]re gerekli g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]rmekteyiz. Fev[FONT=&quot]zi, İsmet Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]alarla beraber Bat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Cephesi Kararg[FONT=&quot]â[FONT=&quot]h[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]'ndan sel[FONT=&quot]â[FONT=&quot]mlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]m[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] sunar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z." [Kocatürk]
[FONT=&quot]1920 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Bat[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] cephesindeki asker[FONT=&quot]î[FONT=&quot] faaliyetlerle Antep cephesindeki mill[FONT=&quot]î[FONT=&quot] mukavemetler hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rkiye B[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]y[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]k Millet Meclisi'nde konu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]mas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "...Ay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ntap ve havalisi halk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n vatan m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]dafaas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda, onur ve namus ve ba[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]ms[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]k m[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]dafaas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]sterdikleri hareket [FONT=&quot]ş[FONT=&quot]ekli cidden takdire [FONT=&quot]de[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]er ve [FONT=&quot]ö[FONT=&quot]rnek al[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nacak niteliktedir." [Kocatürk]
[FONT=&quot]1916 - 19 A[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ustos'ta ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]layan ve 20 A[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ustos'ta da devam eden Rus taarruzu kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]s[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda 3. ve 16. Kolordular[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n as[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]l mevzilerine [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ekilmeleri (16. Kolordu birlikleri, d[FONT=&quot]üş[FONT=&quot]man[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n bu taarruzu esnas[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda -7. T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]men ve 20. Alay'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n gerekli savunmay[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]sterememesi nedeniyle- Masalla deresi y[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]n[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nde geri [FONT=&quot]ç[FONT=&quot]ekilmeye mecbur olmu[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tur[FONT=&quot]). [Kocatürk]
1915 - İkinci Anafartalar Muharebesi.[FONT=&quot]
Mustafa Kemal'in İkinci Anafartalar Zaferi'ni kazanması.
[FONT=&quot]Anafartalar Grubu Komutanı Mustafa Kemal 9-10 Ağustos'ta Anafartalar Zaferini kazandı. Bu zaferi 17 Ağustos'ta Kireçtepe, 21 Ağustos'ta II. Anafartalar zaferleri takip etti.
[FONT=&quot]Mare[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]alLimanvonSanders'in,sabah,[FONT=&quot][FONT=&quot]Ç[FONT=&quot]aml[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]tekke'de[FONT=&quot] [FONT=&quot]Anafartalar Grubu Komutanl[FONT=&quot]ığı Kararg[FONT=&quot]âh[FONT=&quot]ı'na geli[FONT=&quot]şi ve Atat[FONT=&quot]ürk'le g[FONT=&quot]ör[FONT=&quot]üşmesi.
[FONT=&quot]İ[FONT=&quot]ngilizlerin, [FONT=&quot]öğ[FONT=&quot]leden sonra Anafartalar b[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]lgesinde 7. ve 12. T[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]menler cephesine top[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]u ate[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]iyle ba[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]layan taarruzu, ancak top[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]u ve piyadelerimizin kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot] ate[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]i, askerlerimizin s[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]ng[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] h[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]cumu ile Yusuf[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]uk,İsmailo[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]lu, Kayac[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]ka[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] tepelerine y[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]nelttikleri taarruzlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n a[FONT=&quot]ğı[FONT=&quot]r zayiat verdirilerek p[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]sk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rt[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lmesi (Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk, bug[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]nk[FONT=&quot]ü[FONT=&quot] muharebeleri de yapt[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] d[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]zenlemeler, t[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]men komutanlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na verdi[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i emirlerle kendisi y[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]netmi[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]tir).
1915 - Dardanelles: Large scale Allied attack at Suvla.
Final British offensive of the campaign launched to consolidate Anzac and Suvla landings.
  • Suvla: M[FONT=&quot]ajor British attack at Suvla. Battle of Scimitar Hill IX Corps makes a final attempt to seize Scimitar and W Hills.
  • Anzac: Battle of Hill 60 begins.
Last major fighting on Gallipoli takes place at Hill 60: The fighting at Hill 60 on 21 and 27 August was the last major action of the Gallipoli campaign. The operations at Hill 60 were intended to widen and strengthen the corridor that connected the newly landed British force at Suvla Bay with the beach-head at ANZAC.
[FONT=&quot]1914 - Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Enver Pa[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]a'n[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n 10 A[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]ustos 1914 tarihli telgraf[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]na cevab[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]: "S[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rbistan'a h[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] bir hareketin gereklili[FONT=&quot]ğ[FONT=&quot]i, emri[FONT=&quot]nize g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]re, telkin edilmektedir. Ancak Bulgarlar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n, hi[FONT=&quot]ç[FONT=&quot] olmazsa Alman-Frans[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]z muharebe sonu[FONT=&quot]ç[FONT=&quot]lar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]lmeden, [FONT=&quot]Ruslar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] g[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]cendirmemek ve Ruslar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n istek ve [FONT=&quot]öğü[FONT=&quot]tleriyle ta[FONT=&quot]rafs[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]zl[FONT=&quot]ığı[FONT=&quot] korumak karar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda bulunduklar[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] g[FONT=&quot]ö[FONT=&quot]r[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]yor[FONT=&quot]."
[FONT=&quot]Atat[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]rk'[FONT=&quot]ü[FONT=&quot]n, Sofya'dan Harbiye Nezareti'ne Bulgaristan, Romanya, S[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]rbistan ve Yunanistan'[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]n Osmanl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] Devleti ile [FONT=&quot]kar[FONT=&quot]şı[FONT=&quot]l[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]kl[FONT=&quot]ı[FONT=&quot] ili[FONT=&quot]ş[FONT=&quot]kileri hakk[FONT=&quot]ı[FONT=&quot]nda raporu[FONT=&quot]. [Kocatürk]
 

Lilav

Daimi Üye
Katılım
28 Haziran 2010
Mesajlar
22.427
Tepki
21.987
Puan
113
Yaş
41
Konum
Almanya
22 AĞUSTOS - AUGUST 22
Tarihte Bugün - Today in History

2v0gwvs.jpg



Cumhurbaşkanı Atatürk, Trakya manevralarında (Ağustos 1937)




1938 - Atatürk'ün, Dolmabahçe Sarayı'nda 8. Uluslararası İzmir Fuarı'nın açılışından dönen Başbakan Celâl Bayar'ı kabulü.


1936 - Atatürk'ün, Dolmabahçe Sarayı'nda -3.Türk Dil Kurultayı'na gelen- yabancı dil bilginlerini kabulü ve söyledikleri: "Dünya dil âlimlerinin Türk âlimleriyle beraber çalışmaları, dil biliminin şimdiye kadar çözemediği birçok güçlüklerin çözümünü kolaylaştıracaktır. Bundan, büyük gerçekler de meydana çıkacaktır."




1935 - Uluslararası 5. İzmir Fuarı'nın açılışında, Ekonomi Bakanı Celâl Bayar'ın, Atatürk'ün devletçilik ilkesini açıklayan mesajını okuması: "Türkiye'nin uyguladığı devletçilik sistemi, ondokuzuncu yüzyıldan beri sosyalizm nazariyecilerinin ileri sürdükleri fikirlerden alınarak tercüme edilmiş bir sistem değildir. Bu, Türkiye'nin ihtiyaçlarından doğmuş, Türkiye'ye özgü bir sistemdir."


1934 - Atatürk'ün, öğleden sonra Dolmabahçe Sarayı'nda 2. Türk Dil Kurultayı çalışmalarını izlemesi.




1933 - Atatürk'ün, akşamüzeri Rasim Ferit (Talay) Bey'in evine gidişi, geç saatlerde Dolmabahçe Sarayı'na dönüşü.



1929 - Atatürk'ün, Bursa'dan hareketle Yalova'ya gelişi, akşam İstanbul'a dönüşü.




1928 - Atatürk'ün, Dolmabahçe Sarayı'nda Yüksek Askerî Şûra üyelerinden Yakup Şevki (Subaşı) ve Cevat (Çobanlı) Paşaları kabulü.




1927 - Atatürk'ün, Dolmabahçe Sarayı'nda Afyon Milletvekili Ruşen Eşref (Ünaydın) Bey'i kabulü.


1926 - Atatürk'ün, saat 16.00'da Çankaya'da Vali başkanlığındaki Bolu Heyeti'ni kabulü.



1924 - Ankara'da Muallimler (Öğretmenler) Kongresi toplandı.




1922 - Büyük Türk Taarruzunun başlaması.

Anadolu'daki Yunanistan'ın Küçük Asya Ordusu komutanı Hacıanesti'nin görevden alınarak yerine Trikopis'in atanması. (Trikopis bu atamayı Türklere esir düştükten sonra, 3 Eylül 1922 günü Mustafa Kemal Paşa'dan öğrenmiştir.)



1921 - Yunanlılar saldırıya geçmek üzere hazırlık yaptı. Türk ordusu yarma harekatını engellemek için cephe savaşı konumunu koruyor.

Ankara herşeyi cephenin emrine vermek için var-gücüyle çalışıyor. Cepheye her taraftan erzak ve malzeme taşınıyor.

Anadolu'da birçok şehir ve kasabada yapılan mitinglerde ordu için dualar edildi.



1919 - Atatürk'ün, Erzurum'dan, İstanbul Rum Patrikhanesi'nde kurulan "Mavri Mira Heyeti" ve memleketteki menfi faaliyetleri hakkında genelgesi.

1918 - Atatürk'ün, Halep'e gitmek üzere İstanbul'dan trenle hareketi.

1915 - 2. Anafartalar Zaferi.

Mareşal Liman von Sanders'in, sabah, tekrar Çamlıtekke'de Anafartalar Grubu Komutanlığı Karargâhı'na gelişi ve Atatürk'le görüşmesi.

İngilizlerin, sabah, Kayacıkağılı dolaylarındaki Türk mevzilerine art arda taarruzu; bu taarruzların, Anafartalar Grubu birlikleri tarafından karşı taarruzlarla ağır kayıplar verdirilerek püskürtülmesi, düşmanın ancak küçük bir mevzi parçasına el geçirişi.

Atatürk'ün, 5. Ordu Komutanlığı'na raporu: "...Bugün yaptığım gözlemlere göre İngilizlerin kayıpları çok fazladır. Buradaki İngiliz kuvvetinden bundan sonra etkili olacak bir hareket beklemiyorum."

Atatürk'ün, 7. ve 9. Tümen cephelerinde incelemelerde bulunması. [Kocatürk]



1915 - Battle of Sari Bair continues (the "August Offensive" between August 6-29).

Last attempt by the British to seize the Gallipoli peninsula).




1914 - Austria-Hungary declares war on Belgium.
 

Lilav

Daimi Üye
Katılım
28 Haziran 2010
Mesajlar
22.427
Tepki
21.987
Puan
113
Yaş
41
Konum
Almanya
23 AĞUSTOS - AUGUST 23
Tarihte Bugün - Today in History
2nk0zrc.jpg

23 Ağustos 1925
Şapka ve kıyafet devrimi konuşmasını yaparken, Kastamonu’da
www.tsk.mil.tr/anitkabir/ataturk58.html





1h2jqc.jpg

Aynı günlerde şapkasıyla Kastamonu’da...
Ağustos 1925
www.tsk.mil.tr/anitkabir/ataturk59.html




1923 LOZAN ANTLAŞMASI : İnönü'nün TBMM görüşmelerinde yaptığı konuşma

Lozan Barış Antlaşması, 23 Ağustos 1923 tarihinde 340, 341, 342 ve 343 numaralı kanunlarla onaylandı.

TBMM görüşmeleri sırasında Hariciye Vekili İsmet Paşa, bir konuşma yaparak, Türkiye'nin kazanımlarını anlattı.


İSMET İNÖNÜ'NÜN KONUŞMASINDAN...

"Lozan Konferansı milletimizin Avrupa ortasında davet olunduğu büyük bir imtihandır."

"Acaba uzaklardan sesini işittiğimiz Türkiye medeni alem ortasında ve günagün müşkilat içinde vazıh ve sarih olarak davasını teşrih ve müdafaa edecek bir seviyei medeniye ve bir seviye-i siyasiyede midir? Acaba gördüğümüz manzara Anadolu dağlarında şu veya bu tesadüfün, muhasımlar tarafından irtikabolunan şu veya bu hatanın tesadüfi neticesi midir? Yoksa müspet ve muayyen bir hedefe doğru bir milletin bütün kuvvet ve menabii ile vakfınsederek behemahal istihsali gaye için giriştiği bir mücadele midir? Bunun imtihanı idi."

"Bu kadar ağır mesuliyetleri bimuhaba almak için ve bunların içinde en büyük müşkülat karşısında dahi hedefe karşı yürümek için malik olduğum menbaı kuvvet bilhassa Büyük Millet Meclisi Reisi Gazi Mustafa Kemal Paşadır."

"Fevkalade karışık, dolaşık, bulutlarla mestur bir muhit içerisinde yol gösterecek bir isabeti nazar lazımdır. Bu isabeti nazarı gerek muharebe hayatında ve gerek sulh hayatında bize gösteren Mustafa Kemal Paşa olmuştur.

"Benim kanaatim odur ki, imza ettiğimiz sulh ile hakiki bir sulh yapacağız ve bu sulh ile milletler arasında yakın bir anlaşma hasıl olacaktır."

"Eski Osmanlı İmparatorluğu aksamından olduğu halde hudutlarımız haricinde birçok dindaşlarımızı bırakıyoruz. Daima kemali fahir ile ve kemali saffet ile ilan edebiliriz ki bugün milli hudutlarımız haricinde kalan dindaşlarımıza karşı Türk Milleti gördüğünden daha fazla vefa ve samimiyet göstermiştir. En dar zamanlarda, hatta kendilerinden müşkilat gördüğümüz zamanlarda dahi onların selametlerini saffeti derun ile temenni etmekten başka bir gaye takibetmedik."

"Büyük bir İmparatorluğun inkısamı karşısında bütün cihana karşı yalnız kendi kuvvetiyle uğraşmaya mecbur kalan Milli Türkiye daha başka bir vaziyet alamazdı, ittihaz ettiğimiz zaruri hareket bu idi. Herkese ve herkese karşı vazifesini bihakkın ifa etmişlerin istirahatı vicdaniyesi ile çıkabiliriz."

"Türkiye bütün cihan muvacehesinde davasını talebediyor. Sarih ve şüpheden azade olarak kati bir ifade ile kapitülasyonları ilga ettiriyor. Bu Türkiye'nin kendi evi içinde diğer herhangi bir millet gibi tamamen müstakil ve efendi olduğunu kabul ve tasdik etmek demektir."

"Yeni Türkiye, bütün kuvvet ve menabiinin mahalli sarfını tayin ve tanzim ettiği için İstanbul ve boğazların muhafazasını ilelebed temin etmiş oluyor."

"Yeni Türkiye'nin hududu dahilinde kalacak olan bütün vatandaşlar yekdiğerleriyle itilaf etmesini bilerek bir vatan içerisinde huzur ve sükun içinde yaşayacaklardır."

"Mütecanis, yeknesak bir vatan... hakkı müdafaası mutlak, menabii mebzul ve serbest bir vatan. Bu vatanın adı Türkiye'dir. O Türkiye'yi bu muahedenameler ifade ve tavzih etmektedir."

"Efendiler! Türk milletinin hassai esasiyesi zannolunduğu gibi unsuru cidal olmak değildir. Türk Milletinin hassai esasiyesi sulh ve müsalemet vadisinde unsuru terakki ve medeniyet olmaktır."


Lozan Barış Antlaşması'nın TBMM Görüşmelerinde Dışişleri Bakanı İsmet İnönü'nün yaptığı konuşma şöyle:
(23 Ağustos 1923)

Muhterem arkadaşlar! 1914 senesinde infilak eden Harbi Umumiyi Türkiye için tasfiye eden Muahedename ve senedatı düveliyeyi Huzuru Alinize takdim ettim. Derhatır buyurursunuz 1914'te Harbi Umumi infilak ettiği zaman bütün milletler meçhuliyet karşısında, endişei hayat ile ve endişeyi ferda ile düşünüyorlardı. Hiç şüphesiz Osmanlı İmparatorluğunun ciddi mehalik karşısında bulunduğunu sahibi idrak ve insaf olan hiçbir kimse reddedemezdi, bu kadar mahmul ve meşbu bir endişe içinde Osmanlı İmparatorluğunun intihabedeceği vaziyet ve en muvafık olan fikir ve tedbir ne idi? Bu daima şayanı tetebbu ve şayanı münakaşa bir zemindir. Ben bugün bu zemine girmeyi arzu etmiyorum, bir faidei ameliyesi yoktur. Hepimiz derhatır ederiz ki: 1330'daki Osmanlı İmparatorluğu zimandarını bu büyük vaziyetin tedbirini harbde bir tarafa iştirak ve iltihakta bulunmuşlardır. Esası münakaşa etmemek hakkındaki kararımı muhafaza ediyorum. Bununla beraber Harbi Umuminin birçok safahati tetkik olunmalıdır. Atiye mucibi intibatı olmak için lazımdır. Evvela Harbi Umumiye tarzı duhulü hiçbir zaman şayanı tenkid olmaktan kurtulamaz. Her millet Harbi Umumiye hayat ve memat mücadelesi olduğunu samimem ve cidden bilerek karar vermiştir. Hayat ve memat mücadelesine karar vermek bir kimsenin, bir heyetin hakkı değildir. Bu; milletin bizzat verebileceği bir karardır. Bu kadar büyük hadisat milletin karşısında emrivaki olarak bulundurulamazdı. Arkadaşlar. Harbi Umuminin cereyanı da baştanbaşa medarı ibrettir. Kemali esaf ve elemle derhatır etmeliyiz ki gunagün suiistimalat baştanbaşa memlekette bir sistem, bir meslek haline gelmiştir. Hepimiz biliriz ki kendi hudutlarımızı ve kendi vatanımızı müdafaa etmeye zaten kifayet etmiyen evladı vatan: Vatan haricinde heder edilmişti.

Arkadaşlar! Bu toprağın evlatlarının kanı ecnebilerin yeddi tasarrufunda idi. Ecnebiler bu memleketin en büyüğünden en küçüğüne kadar bütün siyasetine en kuvvetli bir salahiyetle nüfuz ve hulül etmişlerdi. Sahibi izan ve insaf hiçbir kimse Osmanlı İmparatorluğunun artık bir mevcudiyeti hâkime ve müstakille halinde bulunmadığına zerre kadar şüphe etmiyorlardı. İdarei memlekette milletin kendi iradesi ve ihtiyarı tamamen insilabetmiş idi. Halbuki arkadaşlar bu vaziyette fert için olduğu gibi millet için, memleket için de kendi irade ve ihtiyarı en büyük kuvveti ve en kuvvetli medarı istinad olur. Eğer irade ve ihtiyarına sahibolsa idiler o zamanki zimamdaran Harbi Umuminin safahatı esnasında tezahür eden fırsatlardan belki istifade ederlerdi ve memleketimiz için birçok felaketlere mani olmak şöyle dursun belki müttefîkleri için de daha müsait şeriati sulhiye elde etmesine medar olurlardı. Daima elemle ve teessürle düşüneceğimiz bu sahafât hiçbir zaman gözümüzün önünden ayrılmamalıdır. Büyük bir hadisei tarihiyeyi tasfiye ediyoruz.

Muhterem efendiler! Mütarekeden sonra geçen safahat için alamınızı,ıztırabınızı tahrik etmek istemem. Çok mevani ve müşkülata maruz kalmışızdır. Bundan bahsedişim, bilhassa siyasî bir noktayı kendi telekkiyatı milliyemiz noktayı nazarından nazarlarınızda tebarüz ettirmektir. Eski sistemi bu hareketlere sevk eden bir sebebi asli, bir siyaseti asliye vardır. Bu siyaseti asliyeyi müsaade ediniz iki cümle ile ifade edeyim: İster Mutlakiyet devrinde, ister Harbi Umumi devrinde ve isterse ondan sonra olsun ekseriyetle Osmanlı İmparatorluğunun dahili idaresi için şiari; milletin murakabesinden kendisini kurtarmaya çalışan, milletin murakabesine karşı ıztırap hisseden bir Mutlakiyet idare fikri idi. Şekil ne olursa olsun -Osmanlı İmparatorluğunun- ruhunda daima bu kalmıştı. Dahilde her türlü murakebeden azade kalan bir Mutlakiyeti idare fikri; idarei dahiliye siyasetini teşkil ediyordu. Harici siyaset ise ister dostluk, ister ittifak, ister her hangi bir nam altında olursa olsun intihabettileri bir devlete karşı nihayetsiz bir teslimiyet ile ifade olunabilir, Mütarekeden evvel ekseriyetle vaziyet bu idi. Mütarekeden sonra vaziyet ekseriyetle bu oldu ve Osmanlı İmparatorluğunun bütün ananatında yerleşen sistem ve haleti ruhuye budur. Türkiye Büyük Millet Meclisi ve onun Hükümetiyle tecelli ve devam eden siyaseti milliye; bu arz ettiğim eski siyasete taban tabana zıttır; zıddı tam ve zıddı mutlak halindedir. Biz dahilde idarei Hükümeti milletin bilakaydüşart murakabesi altında bir idare, daha vazih bir tabii ile milletin kendi işini bilfiil idare etmesi şeklinde bir idare anladık ve o sistemi takibettik. Harici siyasette şiarımız evvela temas edeceğimiz her hangi bir Devlete karşı kendi mevcudiyetimizi müdrik ve tam müstakil ve menafiimize tamamen sahip bir vaziyet almak suretinde telakki ettik... En müşkül zamanlarda diğer devletlerle tesis ettiğimiz münasebat ancak bu suretle ifade olunabilir. (Alkışlar) Atiyen takibedeceğimiz münasebat ve fesis edeceğimiz dostluklar ve her guna revabıtta dahil evvelemirde Türkiye'nin ve Türk milletinin hüviyeti müstakillesi, mevcudiyeti tamamen muhterem ve muteber midir? Bunu bir noktai azimet ve bir noktai temas addedeceğiz. Bundan sonra başlıyan münasebat hakiki ve maddi bir surette ve mukabil bir şekilde olmak üzere devam edecektir. Siyaseti hariciyemiz, şekli idaremizin doğduğu günden beri bu oldu ve ilamaşallah ve ilelebet bu olacaktır. Onun için Heyeti Aliyenize takdim ettiğimiz muahedatta mukaddime olarak bu münasebatın devletlerin istiklâl ve hakimiyetine hürmet esasına riayet vücubunu mülahaza ederek yapılmış alduğu zikrediliyor. Bu bir tesadüf ve bir lafız değildir ve mukaddes bir (ideal)'e behemehal, vasıl olmak için yüriyen bir milletin istihsat eylediği bir viziyet ve neticedir.Tevarüs ettiğimiz Osmanlı İmparatorluğunun şimduye kadar akdettği mukavelat ile bu mukavelat arasında esaslı bir fark ve büyük bir tefevvuk bu mahiyettedir.

Efendiler! EIimizdeki vesaik bir mücadelei siyasiye devrinin netayicidir. İstiklâl Mücadelesinin mücadelatı harbiyesi bittikten sonra mücadelatı siyasiyesi başlamıştır. Bu mücadelatı siyasiye hakikatı halde Mudanya Mütarekesinden başlar. Mudanya Mütarekesi günlerinde milletimizle bize muhasım olan milletler arasındaki vaziyeti siyasiye ve halen ruhiye şu tarzda ifade olunabilir. Bir suretle tesfiyesi ve tatmini kabil olmıyan bir emniyetsizlik vardı. Uzun senelerin hadisatı her hangi bir teması siyasi için büyük bir emniyetsizlik vücuda getirmişti. Emniyetsizlik, yekdiğerinin her hangi bir sözüne ve imzasına emniyetsizlik medarı hayat mıydı? Ve bu mücadele nihayet bulmayacak mıydı? Avrupa'da ve bizim memleketimizde müfritler vardı ki, bu siyaset yolunu hiç açmaksızın, başlanan silah hareketi nihayetine kadar yürütmek istiyorlardı. Bunun nihayeti yoktu. Silah hareketi nihayet bir noktada durmak lazımdı. Büyük Millet Meclisi Hükümeti bu noktada kati bir nüfuzu nazar ve kati bir karar ile tedbir aldı. Evet bu vaziyeti askeriye içinde milletlerle siyasî temasa girmek ve siyasi ahitler imza etmek mümkündü ve muvafıktı. İşte böyle selim bir his ile malumunuz olan mütarekename imzalandı. 0 günden itibaren Muahedenameyi imzalayıncaya kadar, mülahaza ve kararlarında vuzuhu olmıyan müfritler Mudanya Mütarekesinin hata olduğunu iddia etmişlerdi. Muhti kendileri idi. Bu hatayı bugün kuvvetle tebarüz ettiren netice göz önündedir. Mudanya Mütarekenamesini yapmıyarak harekatı askeriye ile istihsal edebileceğimiz araziyi bir damla kan akıtmaksızın ve bir taşı yeniden devirmeksizin tamamen istihsal etmiş oluyoruz. Ancak Mudanya Mütarekesiyle ihdas ettiğimiz mevkii siyasidir ki, ondan sonra sekiz, dokuz ay süren büyük bir konferansın müspet bir hedefe yürümesini muciboldu.

Arkadaşlar! Lozan Konferansı milletimizin Avrupa ortasında davet olunduğu büyük bir imtihandır. Mübalağa ad buyurmayınız, acaba uzaklardan sesini işittiğimiz Türkiye medeni alem ortasında ve günagün müşkilat içinde vazıh ve sarih olarak davasını teşrih ve müdafaa edecek bir seviyei medeniye ve bir seviye-i siyasiyede midir?Acaba gördüğümüz manzara Anadolu dağlarında şu veya bu tesadüfün, muhasımlar tarafından irtikabolunan şu veya bu hatanın tesadüfi neticesi midir? Yoksa müspet ve muayyen bir hedefe doğru bir milletin bütün kuvvet ve menabii ile vakfınsederek behemahal istihsali gaye için giriştiği bir mücadele midir? Bunun imtihanı idi. Türkiye Lozanda bugün cihanı idare eden heyetlerin, mücerren, ilim ve irfan ile mütemayız, vazifelerini ifa için ciddi bir surette yetişmiş ve çalışmış mümessilleriyle karşıkarşıya geldi. Bütün heyeti murahhasalar kendi memleketlerine karşı vazifelerini ifa etmek için büyük gayret göstermişlerdi. Bunu takdir ile yad etmeyi bir vazifei kadirşinasi addederim.

Heyeti Murahhasamız ki, ben onun min gayriliyakatin riyasetiyle mübahiydim. Hükümetimiz ve Meclisimiz tarafından itina ile intihabolunmuştu. Sizin huzurunuzda ve milletin muvacehesinde ve muvacehei alemde, muharebe meydanında bir asker gibi gece gündüz samimi bir hissi vazife ile çalışmış olan, her günâ müşkülata galebe için maddî ve manevi bütün kabiliyetlerini sarf etmiş ve şahsi her türlü endişeden azade olarak sırf vatanın tevdi ettiği vazifeyi ifa etmek için bezli vücudetmiş olan Heyeti Murahhasa arkadaşlarımı lisanı hürmetle yad ederim.(Alkışlar) Dünyanın her yerinde birçok muahedat yapa yapa yalnız ilimde değil, tecrübeleri sayesinde de mühim bir mevki kazanan mütehassıslarla bizim mütehaasıslarımız ve müşavirlerimiz karşı karşıya geldiler. Fenni ve ilmi noktai nazardan dahi düşünülecek olursa bu ağır bir vazife idi. Murahhas olarak vazife almış olan Hasan Bey'in kendisinden pek çok istifade ettim ve samimi bir müzaheret gördüm-ve bilhassa murahhas olarak beraber çalıştığım Dr. Rıza Nur Beyi tevkırla yâd etmek isterim (Alkışlar)

Arkadaşlar! Günagün tesirat altından yalnız ilim ve vukuf ve tecrübe kâfi değildir. Fevkalade bir ****neti asap lazımdır. Hakikaten bir (ideal)'e hizmet lazımdır. Fevkalade bir feragatinefs hissi ile yekdiğerine eklenmek ve yekdiğerine samimi bir müzaheret göstermek lazımdır. Arkadaşlarımdan ve bilhassa Rıza Nur Bey'den bunu gördüm. Dr. Rıza Nur Bey Türk Heyeti Murahhasası içinde başlıca medan muvaffakiyet olmuştur. Millete bunu söylemek vazifemdir. Nasıl bir kıtai askeriye muntazaman ve bir disiplin ile ifayı vazife ederse arkadaşlar da tamam bir feragatinefs.ile reislerine merbut olduklarını bütün cihan nazarında göstermişlerdir. Bu hal büyük mücadelede muvaffakiyetin başlıca bir esasıdır.

Arkadaşlar! Bir vazifei esasiyeyi ifa etmek için şunu da söylemek isterim. Gerek mücadelatı harbiye esnasında ve gerek sulh müzakeratı esnasında sevki kaderle ağır mesuliyetler altında bulundum. Ağır mesuliyetler altında memleketin hayatî menafiine taallük edebilecek ağır kararlar vermek vaziyetinde bulundum ve bunların hepsinde merkezi idareden aynı olarak ya düşman karşısında veya sulh müzakeratında olduğu gibi Avrupa ortasında idim,-siyasî tabir ile- siyasî muhassımlar arasında bulundum. Bu kadar ağır mesuliyetleri bimuhaba almak için ve bunların içinde en büyük müşkülat karşısında dahi hedefe karşı yürümek için malik olduğum menbaı kuvvet bilhassa Büyük Millet Meclisi Reisi Gazi Mustafa Kemal Paşadır. (Alkışlar)

Arkadaşlar! Yalnız şahsi bir minnet ve bir şükran ifade etmek için söylemiyorum, vazife ve iş noktai nazarından bir hakikati ifade etmek için söylüyorum. İnsan çok bunaldığı zamanda en muvafık tedbiri bulsa dahi behemahal o muvafık tedbirin daha büyük ve samimi birisi tarafından teyidedilmesine muhtaçtır. Büyük ve karışık vaziyetler içerisinde en büyük tedbir o kadar basittir ki, ekseriya onu bulmak çok müşküldür. Fevkalade karışık, dolaşık, bulutlarla mestur bir muhit içerisinde yol gösterecek bir isabeti nazar lazımdır. Bu isabeti nazarı gerek muharebe hayatında ve gerek sulh hayatında bize gösteren Mustafa Kemal Paşa olmuştur. (Şiddetli Alkışlar) Aldığım vazifelerde muvaffakiyet hasıl olduysa gerek harbde ve gerek sulhta başlıca âmil olarak Mustafa Kemal Paşayı muvacehei millette ifade ediyorum.

Sulh Muahedenamesi ve merbutu olan senedat hakkında, günlerden beri arkadaşlar birçok tenkidat yaptılar. Heyeti umumiyesi hakkında mücmel bir fikir vermek isterken arkadaşlarımın hitabelerinde temas ettikleri birçok nıkata da cevap vermiş olacağım, zannediyorum. Muahedename, hudutlarımızı tâyin ediyor. Cenup hududu, Ankara itilâfnamesiyle tayin edilen hudut, malumualinizdir. Hatiplerin gösterdiği veçhile birçok millettaşlarımızın bu hudut haricinde kalmış olması münakaşa götürmez bir hakikattir. Bu hudut için müteselli olduğumuz cihet sulh meselesidir, muahedename ile milletler arasında hakiki bir sulh yapmış olacağımız kanaatidir ve bundan fazla olarak Ânkara itilafnamesinde vaz'edilmiş olan ahkam bu konferansta da ayrıca teyid olunmuştur. İmza ettiğimiz ve meriyetini tanıdığımız ahkam için daha karar zamanında her hangi bir tereddüt ve endişe izhar etmeye hakkımız yoktur. Benim kanaatim odur ki, imza ettiğimiz sulh ile hakiki bir sulh yapacağız ve bu sulh ile milletler arasında yakın bir anlaşma hasıl olacaktır. Eğer bu intizarımız tahakkuk ederse gerek muahedename ve gerekse Ankara İtilafnamesi gibi elimizde bulunan senedat ile Cenup hudutlarında arkadaşlarımızın izah ettikleri esbabı endişe mündefi olacaktır.

Arkadaşlarım, Garp hududundan da mennuiyet göstermediler. Garp hududu haricinde birçok millettaşlarımızın kaldığını ve onların bugün de alâm ve ıztırap içinde bulunduğunuz söyledi. Bilirsiniz ki, Garp hududunda, bugün temin ettiğimiz huduttan başkası bizim Misaki Millimiz dahilinde değildi. Bizim Misak-i Millimiz dahilinde ifade ettiğimiz talep, Garbi-Trakya'nın ara ile tayin olunacak bir şekli idi, Hiçbiriniz bu muahedenamenin yektaraf ihzar olunmuş bir vesika olduğunu zannetmezsiniz. Elbette birçok esbab ve birçok iradeler tesadüf etmiş ve ortaya bir hasıla çıkmıştır. EfendiIer,bu hudut içinde ve bu hudut haricinde bulunan millettaşlarımızın mukadderatı için istinadettiğimiz nokta sulhun hakikaten teessüs etmesidir. Eğer sulh hakikaten teessüs ederse, bizi bugün ıztıraba düşüren bütün esbab orada mündeti olacaktır. Garp hududu haricinde bıraktığımız millettaşlarımızın istirahatleri için muahedede teminat vardır, bundan başka Türk milletinin hassasiyeti de ayrıca bir kuvvet ve teminattır. Bundan fazla olarak benim kanaatim odur ki. Garp hududunda oradaki millettaşlarımızın huzur ve sükün içinde yaşatılması ve o hudutlardaki komşularımızIa aramızda daimi bir vesilei niza, bir vesilei ıztırap hadis olmaması, her iki tarafın menfaati iktizasındandır. Menfaatler bunu emretmektedir. Türkiye yine bu esbab ile Adaların aleyhimize üssü tahrik ittihaz edilmemesi için de mütesellidir. Türkiye göreceği asarı hulusu kemaliyle takdir edecektir. Bu itimat ile muahedatı imza eyledik. Her iki hudut için yapılan mülahazatı, yalnız şüphe ve endişeye istinadettirmemelidir. Gerçi şüphe ve endişe ekseri ahvalde medarı tedbir olur. Fakat daima medarı hayat değildir. Emniyet ve itimat ile tecrübe ve intizar, asıl unsuru hayat odur.

Hudutlar hakkındaki mülahazatı bitirmek için Irak ile olan huduttan bahsetmek isterim. Bilirsiniz ki, muahede, Irak hududu tahliyenin hitamından itibaren dokuz ay zarfında hallolunacaktır, diyor. Bu hudut hakkında çok münakaşat cereyanı etti. Konferansın bu safhasında şayanı kabul bir şekil bulunamadı. Nihayet Muahedenamede, bu hududun muayyen bir müddet zarfında dostane bir sureti halli ihtimali ifade edildi. Muahedenameye samimane hulul eden bir fîkri dostanenin tahakkuk etmesine ciddî bir mani olmasa gerektir. Bu hududun müzakeratına başlamazdan evvel milletlerle aramızda bulunan avamili zaruriyel hasmanenin mündefi olması ve dostluk münasebatının teessüs etmiş bulunmasının gelecek müzakeratı teşhil edeceğini ümidediyoruz.

Arkadaşlar! Hudutlar üzerinde daha ziyade tevakkuf etmek istemem, eski Osmanlı İmparatorluğu aksamından olduğu halde hudutlarımız haricinde birçok dindaşlarımızı bırakıyoruz. Daima kemali fahir ile ve kemali saffet ile ilan edebiliriz ki bugün milli hudutlarımız haricinde kalan dindaşlarımıza karşı Türk Milleti gördüğünden daha fazla vefa ve samimiyet göstermiştir.(Bravo sesleri,alkışlar) En dar zamanlarda, hatta kendilerinden müşkilat gördüğümüz zamanlarda dahi onların selametlerini saffeti derun ile temenni etmekten başka bir gaye takibetmedik. Bugün de temennimiz kendi muhitleri ve milliyetleri dahilinde selamet ve saadet içerisinde yaşamalarıdır. Büyük bir İmparatorluğun inkısamı karşısında bütün cihana karşı yalnız kendi kuvvetiyle uğraşmaya mecbur kalan Milli Türkiye daha başka bir vaziyet alamazdı, ittihaz ettiğimiz zaruri hareket bu idi. Herkese ve herkese karşı vazifesini bihakkın ifa etmişlerin istirahatı vicdaniyesi ile çıkabiliriz.(Bravo sesleri) Muahedenamede akalliyetlere ait birtakım mevad görüyoruz.

Arkadaşlar! Dahilî anasıra dair muahedede mevaddı mahsusa bulunması, Harbi Umumiden sonra galipler zümresinde bulunan birçok devletlerin de kabul ettiği bir sistem haline gelmiştir. Biliyorsunuz ki, Misaki Milli de bunu kabul etmiştir. İki noktayı nazarı dikkatinize vaz'etmek isterim: Evvela, galiplerin kabul ettiği maddelerden bir kelime fazla kabul etmemişizdir. Saniyen husule gelen şekli dahili, Osmanlı İmparatorluğu zamanındaki gunagun imtiyazat ile asla kabili kıyas degildir. Muahedelerde akaliyetler hakkında mevad bulunmadığı zaman, yani Osmanlı İmparatorluğu zamanındaki akalliyetlerin vaziyeti adeta Devlet içinde Devlet gibi bir vaziyet idi. Fark çok barizdir. Bugün vatanın mevcudiyeti aleyhine bir vaziyet yoktur. Bundan tamamiyle müsterih olabilirsiniz.

Arkadaşlar! Siyasi ahkam arasında bütün hatiplerin, tenkid edenlerin, tasvibedenlerin memnuniyetle kaydettikleri bir noktayı, kapitülasyonların ilgası noktasını bir iki sözle hikaye etmek isterim. Bu mesele başlıbaşına bir hadisei tarihiye addolunabilir.

Arkadaşlar! Bazı devletlerle müttefik olarak kan döktüğümüz zamanlarda kapitülasyonlar konferanslarda mevzubahis olunca müttefiklerimiz hasımlarımızla beraber bulunuyorlardı. (Çok doğru sesleri) Kapitülasyonların Türkiye'den kalkması lazım geldiğini Sivastopol seferinden sonra Paris Muahedesi müzakeratında vadetmişlerdi.

Arkadaşlar! Bütün memleketin mevcudiyetini girdaba düşüren Harbi Umumiye girdiğimiz zaman da zimamdaran bizi kapitülasyonları ilga ediyoruz ve ilga edeceğiz diye tatmin etmişlerdi. Mesele o kadar mühim idi. Size derhatır ettiririm ki: Harbi Umumiye henüz Türkiye girmemiş iken ve müttefikler Türklerin Harbi Umumiye girmesini esaslı bir amili müessir addederlerken bizim kapitülasyonları ilga ettiğimizi Almanlar, Avusturyalılar, Ruslar, Fransızlar ve İngilizlerle beraber protesto etmişterdi. Mevzu o kadar büyük ve mühim bir hadisedir (Çok doğru sesleri) Arkadaşlar Harbi Umumideki müttefiklerimize kapitülasyonların ilgası için Harbi Umuminin neticesi tamamen meşkuk olduğu zamanlarda, yani 1916'da bizimle konuşmak yoluna girdiler. Ama biz evvela başladık kan dökmeye ve atimizle mukadderatımız tamamiyle meçhul bir safhaya girdi. HaIi harbin sebebi ilanı hala hallolunmadı.

Arkadaşlar! Daha fazlası vardır. 1916'da Almalarca kabul edilen kapitülasyonların ilgası keyfiyeti, nazari ve hayali idi: Hakikatte ilga ettirilememiştir. Kabul ettirilememiştir. Bunu bilirsiniz.(Doğru sesleri)Muahede imza edildi. Ondan sonra ellerine mektup verildi. Eğer diğer her hangi bir millete kapitüllasyonların ilgası kabul ettirilirse kendiliğinden o müttefiklere de kapitülasyonların ilgası şamil olacaktır. Bu ne demektir? İlgayı dünyadaki devletlerin her birine ayrı ayrı kabul ve imza ettireceksiniz. Herhangi bir millet için bütün dünyaya ayrı ayrı dikte edecek kuvvei maddiye kabili tasavvur mudur? Demek ki, Harbi Umuminin gayesi olarak yapılan ilk ilan müttefiklere de kabul ettirilmedi. Harbin neticesi meşkuk olduğu zamanlarda ancak nazari ve hayali kuru bir teselli elde edildi. Sonra bugünkü vaziyeti düşününüz, Türkiye bütün cihan muvacehesinde davasını talebediyor. Sarih ve şüpheden azade olarak kati bir ifade ile kapitülasyonları ilga ettiriyor. Bu Türkiye'nin kendi evi içinde diğer herhangi bir millet gibi tamamen müstakil ve efendi olduğunu kabul ve tasdik etmek demektir.(Şiddetli alkışlar).

Muahedenamenin mühim bir faslına geliyorum. Ahkamı maliyesi, Muhterem efendileri Bilhesap Harbi Umumiden sonra olan muahedelerde (tamirat) namı altında umumi bir meselei maliyeye tesadüf olunur. Harbi Umumiden evvelki zamanlarda tazminat şekli altında ya defaten tesviye olunur veya mukassatan verilir, bir teamül mevcuttur. Bu ifade tamirat şekli altında mükellefiyeti maliye şeklinde gösterilmiştir. Biz iki türlü tamirat meselesi karşısında idik. Birisi müttefiklerle Türkiye arasında, diğeri Türkiye ile Yunanlılar arasında. Bilirsiniz ki: Müttefikler Türkiye'ye karşı Harbi Umuminin mütareke ile fasıla bulduğu zamandan beri daima tamirat fikrini ifade etmişlerdir. Hatta Sakarya'dan sonra 26 Martta aldığımız notada dahi müphem ve umumi ifadelerle makul bir tazminat sözü zikredilmiştir. Hakikatı halde bu, mesuliyeti harbiye münakaşasından tevellüdettirilen ve tazminat istenilmiyor imiş gibi mevzuubahsedilen bir mükellefiyeti maliyedir.

Türkiye bu noktai nazardan konferansta mutalebat karşısında bulundu. İşgal masrafı ve tebaanın zarar ve ziyanı arasında tamirat parasını istediler. Meselenin hukuki bir noktai istinadı yoktur. İşgal olunan memleketler bizim memleketimizdir. Eza ve cefa gören ve tamirata ihtiyacı olan memleket bizim memleketimizdir. Hiç kimsenin memleketine gitmedik ve hiç kimseye tecavüz etmedik. Meselenin ciheti hukukiye ve ahlakıyesi böyle olmakla beraber mevcudolan meselei maddiye birçok devletlerin bizden tamirat namı altında para istemesi şeklinde tecelli etmiştir. Bu tamirat parasını maktu bir para şeklinde vazettiler ve bu maktu para uzun bir devrede her sene mukassatan 700 bin altın tediye olunacaktır. Bundan başka Harbi Umumî esnasında Almanlardan yaptığımız istikrazata mukabil karşılık gösterilmiş olan beş milyon altın da bize verilmiyordu.

Kezalik Donanma İanesiyle İngiltere'ye sipariş edilmiş olan gemiler bedeli de bize verilmiyordu. Vaziyet budur. Bize gerek gemiler bedeli için ve gerek Almanlardan istikraz ettiğimiz paraların karşılığı olan beş milyon altın için birkaç esbabı hukukiye serd ediyorlardı. Tâbii bu esbabı hukukiye bizim hakkımızı iptal edecek kudrette ve müdellel değildi. Elhasıl sulha varmak için nihayet meseleyi bitirmek lazımdır. Meseleyi bitirmek için atiye muallak hiçbir taahhüdü mali altına girmeksizin maziyi tasfiye etmek yolunu bulduk. Arkadaşlar! Tamirat meselesi Harbi Umumiden çıkan milletler üzerinde asıl medarı ıztırabolan noktadır. Ve bu kadar esaslı noktadan atiye bir para havale etmeksizin çıkıyoruz. Sizi temin ederim ki : Bir muvaffakiyettir.

Şimdi meselenin ikinci safhasını arz edeceğim. Yunanlılarla aramızda olan tamirat meselesini: Arkadaşlar! Yunanlıların memleketimizde yapmış olduğu tahribatı hiç kimse benim kadar yakından görmüş ve benim kadar müteellim olmuş değildir. Çok kuvvetli söylüyorum hiçolmazsa hepiniz kadar benim de, Heyeti Murahhasının da müteellim olduğunu kabul etmelisiniz. Hakikaten birçok ma'murelerimiz taş üstünde taş kalmayacak derecede yerlere serilmişti. Biz bu tamiratı bütün teferruatıyla nihayete kadar hesabettik:

Konferans ilk safhada inkıta ettiği vakit şekil şu idi : Müttefikler tamirat namı altında bizim Yunanlılardan talebettiğimiz parayı muhaceret sebebiyle Yunanlıların istediği para ile takas etmeyi teklif etmişlerdir. Biz bu kadar esaslı bir meselede, zulme uğradığımız sarih bir tecavüz içerisinde iki taraflı bir talep ihtimalini ne halen ve ne de atiyen mevzuu bahsedemezdik. Biz teklif ettik ki : Yunanlılarla aramızda olan tamirat meselesini halen bir sureti halle raptetmek kabil değilse sulhtan sonra iki devlet arasında dostane bir surette tetkik ve halledilsin aramızda ihtilaf olursa halli hakeme havale olunsun. Bizim bu teklifimiz, leh ve aleyhte bir karara iktiran etmeksizin konferans ilk safhada inkıta etti. Uzun bir fasıladan sonra ikinci safhada mesele yeniden mevkii münakaşaya girdi. İkinci safhada

Yunanlıların olan tamirat meselesi hiç olmazsa Yunanlılarla aramızda müzakerata devam veya inkıta kararını verecek bir ehemmiyeti mahsusa aldı. Bizim istemek mecburiyetinde bulunduğumuz para mühim idi

Yunanlılar da, bu mükellefiyeti maliyeyi kendileri için bir meselei hayatiye addettiler. Türkiye için ve mücadele uğrunda son mameleklerini düşman ayağı altında kaybetmiş olan elem zedeler için kabili istihsal bir habbeyi feda etmek hiç kimsenin haddi ve hakkı dahilinde değildir. Hiçbir kimse böyle bir şey düşünemez. Kabili istihsal olan ve karı zararından fazla olan bir tedbir varken ona tevessül etmeksizin her hangi bir lütufkarlıkla kimse bir şey vermemiştir ve vermek hakkına malik değildir. Öyle bir vaziyet olsa bu büyük millet kendi hakkını şunun veya bunun elinde heder ettiremez.

Elhasıl Yunan tamiratı konferansta gayri kabili hal bir şekilde tecelli etti ve ameli tarzı halli ameli olarak derpiş etmek zamanı geldi. Hiç kimse, eminim şahsı naçizime karşı da olsa hiç kimse birçok zaferler içinde yürümüş ve pek büyük müşkülâtı muvaffakiyetle iktiham etmiş bir milletin Heyeti Murahhasasını eğer Yunan tamiratı bir müsademeye müncer olursa mahza müsademede muvaffakiyet görmediği için bundan içtinabetmiştir, diyemez. Türkiye'de müsademede ihtimali muvaffakiyet meşkuk olduğu için bundan ihtiraz etmiş değildir. Biz, konferansta tamirattan dolayı Yunanlılarla müsademe olursa müsademeyi kazanmak muvaffakiyetinde hiçbir zaman şüphe ve endişe etmedik. (Bravo sesleri) Arkadaşlar! Eğer herhangi bir meselede muharebeden içtinabederek bir karar verdik ise bir defa hakikaten milletin menafiine muvafık bir sulha vasıl olmak vazifei asliyemiz olduğundandır. Bir de müsademenin bedeli maddisini behemahal tayin etmek lüzumundadır.

Arkadaşlar! Muharebe mukaddes bir şeydir. Ve o (ideal) için yapılır. Ve o ideal yalnız manevi muvaffâkiyetlerle tatmin olunamaz: Behemahal maddi, müspet neticelere varmak lazımdır. Yoksa her hangi bir his için her hangi bir feveran için evladı vatanın kanı akıtılamaz. (Alkışlar) Hepiniz evlat yetiştirmişsinizdir. Yirmi beş yaşında bir gencin bir lahzada heba olmasına karar vermek için çok düşünmek lazımdır. Bu ağır bir mesuliyettir. Gerçi sırası geldiği zaman bir tane yirmi beş yaşındaki genç için değil, yüz binlerece adam için karar verilmiş, ağır mesuliyetler üzerimize alınmış, istihsali lazım bir hedefe varmak için kurban diriğ olunmamıştır. Ancak, daha bidayette akıtılacak kan ve istihsal edilecek netice behemahal mukayese olunmak lazımdır. Eğer Harekatı Milliyenin zahiren vasıtasız, neticesi meçhul safahatı içinde bir hareketi cüretkarane görenler olursa bundan büyük bir galatırüyet olamaz. Harekatı Milliyenin hiçbir safhasında hesapsız bir karar ve hesapsız bir cüret yoktur.(Yaşa sadaları, alkışlar) Eğer en vasıtasız, en müşkül zamanlanmızda zahiren ümitsiz zannolunan bir müdafaa veya bir taarruza karar vermiş isek bunu mahza gözümüz pek olduğu için, hercibadabad, diyerek vermemişizdir. Böyle bir kararı ancak, içinde bulunduğumuz vaziyete göre milletimizin talebettiği menafii maddiyeyi yegane temin eden tedbir o olduğu için vermişizdir. Kararlar hep birer muhassalai muhakemedir.(Bravo sadaları, şiddetli alkışlar)

Yunan tamiratı bir müsademeye müncer olursa bu müsademeyi kazanacağımıza şüphemiz olmadığını söyledik. Şimdi bu müsademeyi kazandığımızdan sonraki safahatı takibedeyim. Şarki -Trakya'da kazanacağımız bir meydan muharebesi muharebe meydanında arzu ettiğimiz milyarları bize temin edemezdi. Hiç kimse böyle bir şey düşünemezdi. O vaziyeti ta düşman payitahtına kadar idame ettirmek lazımgelirdi. Vaziyeti coğrafyası gözünüzün önüne getirmelisiniz. Bu yalnız Yunan meselesini değil birçok milletler meselesini de karşımıza çıkarırdı. Bu safhayı da geçiyorum. Arzu edilen neticeye kadar vardık. Ondan sonra da para yerine alacağımız bir muahede üzerindeki bir imzadan ibaret olabilirdi. Tamirat parası hiçbir kasada gelen galibe verilmek için hazırlanmış değildir. (Çok doğru sesleri), (Handeler) Arkadaşlar, imzayı aldıktan sonra son santimine kadar istihsal etmek için de hali harbi idame etmek lazımdır. Bunu hayal olarak söylemiyorum. Gözünüz önünde tecrübe vardır. (Doğru sesleri) Dünyanın dört köşesinde galipler mağluplarına namütenahi tamirat imza ettirmişlerdir. Bunu istihsal için hasımlarını son çakıya kadar silahtan tecridetmişlerdir. Galip milletler mi sulhün nimetinden müstefidoluyor, mağlup milletler mi istifade ediyor? (Bravo sesleri) Bu sistem sulh imza edildikten sonra dahi nihayete kadar hali harbi idame demektir.

Arkadaşlar! Böyle bir hattıhareketi takibeden bir Hükümete, bir heyeti Murahhasaya millet o vakit ne diyecektir? "Tamirat namı altında daha şu kadar adam ve şu kadar masraf ettiniz. Getirdiğiniz bir satır yazıdan ibarettir. Bunu da alamıyorsunuz, yalnız alamıyorsunuz değil, almak cehit ve gayreti altında yeniden birçok teklifat ve yeniden birçok kan talebediyorsunuz:” Bunu diyeceklerdi. "Bu kadar vazıh bir nokta karşısında niçin yanlış kararverdiniz?" Milletin bihakkin bize itabedeceği nokta bu idi. Nazarlarınızda kemali samimiyetle tavzih ettiğim nokta şudur ki Yunan tamiratı için kabili istihsal bir şey yoktu. Yalnız sühuletle kabili istihsal değil, düşünüldükten sonra kârı zararından fazla olan ve binnetice milletimizin memnuniyetini daha ziyade tevlidedebilecek olan her hangi bir sureti hallolsaydı vazifemiz bunu yapmak idi; milletimizin duçar olduğu ıztırabatı artırmamak ve zararı olduğu yerde tespit etmek için mantıkın gösterdiği doğru yolu takibetmek lazım idi. Biz de o tedbiri ittihaz ettik.

Huzurunuzda, muvacehei millette hesap veriyoruz. Eminim ki sahibi insaf ve idrak olarak, hissiyattan teverrüdederek düşünülürse milletin menafiine en muvafık olan tarz bundan başka bir şey olamazdı. Biz de onu yaptık. Meseleyi size basit ve vazıh şekilde ifade ettim. Bittabi Heyeti Celile bu vaziyetin melhuz ve gayrimelhuz birçok ihtilatatını da derpiş etmek lutfunda bulunacaktır.
Mesaili maliyenin ikinci safhasına geçiyorum : Düyunu Osmaniye meselesi : Düyunu Osmaniye için söyleyeceğim sözleri, Heyeti Celileye rica ederim, bir gayrimütehassıs ağızdan işittiklerini daima derhatır buyursunlar. Arkadaşlarımdan bir de şu noktayı rica ederim ki gayrimütehassıs adam rakamları verirken son santime kadar bütün kuyudata tabi olmasını aramaz. Bir fikri umumi vermek için kaba rakamlar söyleyeceğim. Arkadaşlar! Düyunu Osmaniye meselesinin sergüzeşti bundan yetmiş sene evvel başlamıştır. Yani 1854'de başlamış. Takriben 70 senelik bir devredir. Evvela (1854)'ten (1874)'e kadar yirmi sene müddetle birçok istikrazat yapmışlar. Ondan sonra birçok muamelatı maliye olmuş. Tenzili düyun yapılmış, bir daha tenzili düyun yapılmış, Sonra (1890)'dan (1914)'e kadar istikrazat yapılmıştır. Bu ikinci bir safhadır.Takriben Devlet kasalarına bütün bu yetmiş sene zarfında (220) milyon lira kadar bir para girmiş bu müddet zarfında kasalarımızdan çıkan para (I70) milyon lira tahmin olunabilir. Harbi Umumi bidayetinde (140) milyon lira borcumuz varmış.Benim edindiğim fikir borç alan bir defa istikraz ettikten sonra mütemadiyen verir ve elli sene sonra hesabettiği vakit takriben istikraz ettiği vakitki kadar borcu olduğunu görür. Osmanlı İmparatorluğunun gerek Mutlakıyet ve gerekse Meşrutiyet ricalinin siyaseti maliyesi budur. Şayanı teessüftür. Mucibi elimdir, bize ağır yük yükletmişlerdir, Arkadaşlar! (70) seneden beri alınan bu paralarla yapılan yalnız Şark şimendiferidir. Elimizde ne kadarı var bilirsiniz.

AVNİ BEY (Cebelibereket) - Mütehassıs beylerin nazarı dikkatine!..

İSMET PAŞA (Devamla) - Konya ve Bandırma - Soma hattıdır ve bir de Konya ovasına sarf ettikleri para takriben (800) bin lira kadardır. (210), milyon lira para içinden takriben otuz milyon lirası umuru nafıa için sarf olunmuş demektir. Mabadı ne olmuştur? Yevmi ihtiyacat için bütçe açıkları kapatılmıştır, saraylar yapılmıştır, seferler açılmıştır. Devletin varidatı kifayet etmediğinden borcun faizi verilemeyen seneler olmuş, faizi verilmek için diğer birinden yeniden borç alınmıştır. İşte kasalara giren takriben 220 milyon liraya yakın bir paranın sergüzeşti budur. Borçların miktarı bittabi kasalara giren para değildir. Bilhassa 1854'ten 1874'e kadar olan istikrazlar içinde 32 kuruş alıp 100 kuruşa senet verdiğimiz istikrazat vardır.Kahrolsun sesleri) Kırk, elli, altmış üzerine fii ihraç vardır. Binaenaleyh kabul olunabilir ki, 220 milyon istikraz için hakikatte laakal üç yüz elli milyon lira borçlu olmuşuz. Bu ağır şeraiti bize hazmettirmek için bize gösterecekleri her hangi bir mazeret ve medarı tesliyet yoktur Beş seneden beri yalnız ve yalnız kendi kudretimizle bütün cihana karşı mücadele ediyoruz. Yalnız kendi vesaitimizle mücadele ediyoruz. Düşününüz arkadaşlar; Çatalca'dan Edirne'ye kadar bir fişek atmadan yürümek için para bulamamışlar da Rejiden malumunuz olan ağır istikrazı akdetmişlerdir. Türk ricalinin arasında, bu safhai milliyeyi yaşadıktan sonra bunu kabul edecek bir izan bulunur mu? Bunu mazeret diye kabul eder miyiz?

RASİH EFENDİ (Antalya) - O ihtisası icabıdır.

İSMET PAŞA (Devamla) - Mütehassıslarımızdan bilhassa ricam şu idi ki : Bu toprakların başına musallat olan siyaseti maliye, mebdeinden nihayetine kadar hepimizin anlayacağı kaba rakamlarla, geniş hudut ile izah edilsin. Ati için medari kuvvet budur. Birçok yanlış yollardan, ancak geçenlerin suistimalatından mütenebbip olarak kurtulabiliriz.

Mazide olan seyyiat ne kadar ağır olursa olsun varislerin kendi mesuliyetlerini deruhde etmeleri zaruridir. Onun için Düyunu Umumiyei Osmaniyeyi Osmanlı İmparatorluğunun bütün varisleri arasında taksim etmek gayrikabili içtinap bir esası hukukidir. Biz bu inkisamdan Türkiye'nin uhdesine düşecek bari, hakiki ve fiili bir surette tayin etmeye çalıştık.

Arkadaşlar! Bu da büyük bir meseledir. Osmanlı Hükümeti öteden beri inkisam ederken daima ayrılan yerlerin borç hisselerinden kurtulmak va'dini almış, fakat bu hiçbir zaman tahakkuk etmemiştir. Taksimi düyun mevzuubahsolduğu zaman Türkiye'ye ait olan borçlarnı va'den değil, hakiki ve filli olarak taksim edilmiş olmasını bir noktai esasiye addettik. Elimizde bulunan muahedenamede bu nokta tespit edilmiştir. Tasdi etmemek için, borç teferruatına ait bütün teferruattan bahsetmek istemem. Fakat bize orada çok ızdırap vermiş olan bir noktayı arz edeyim. Borç taksim olunurken, yalnız mürettebatı seneviye üzerinden taksim olunabilir, sermaye taksim olunamaz, esası dermeyan olunmuştu. Bu esasta çok mücadele ettik. Eğer bugün bu muahedede borçları sermaye üzerinden taksim edilmiş görüyorsanız, tesadüfen konuvermiş bir cümle, kolayca elde edilivermiş bir kayıt addetmeyiniz.

Konferansın bütün büyük mesaili gibi inkıtaa kadar son gerginliği vücuda getirdikten sonra istihsal edilebilmiş bir neticedir. Borcu sermaye üzerinden taksim edelim ve öyle bir usul bulalım. Türkiye'nin ne kadar borcu vardır - ki bizim tahminimize göre takriben doksan milyon lira kadardır - bu doksan milyon borç olduğu kendisine söylensin. Bunun maddeten gayrikabil olduğunu ileri sürdüler. Bunu söyliyenler karşımızda bulunan bittabi vazifeleri kendi memleketlerinin menfaatlerini temin etmekten ibaret olan zatlar değil, benim muavenet için zebanzedolan şöhretlerinden ve ihtisaslarından istifade için yanıma çağırdığım bu memleketin evlatlarıdır. (Kahrolsun sesleri) Düşününüz! Esaslı mesaili halletmek için Heyeti Murahhasamız ne kadar ızdırap ve müşkülat içerisinde kalmıştır. Buna rağmen hissiselim ve idrak galebe etti. Ve karşımızda olan mütehassıslar da hakikaten sermaye üzerinden taksimin kabili icra olacağını kabil ve tatbik ettiler.

Muahedename ile borçlarımız mazbut bir usul ve muayyen bir tarzda tamamen taksim edilecekti. Osmanlı İmparatorluğunun hududu millimiz haricinde kalan kısmının hissesi bizden tamamen izale olunuyor. Bazı hatipler borç taksimi esnasında niçin varidat nispetinde takdim edilmediğini ve niçin 1914'ten beri olan harb borçlarının da taksime dahil edilmediğini sordular. Borç taksim edilebilmek için ya varidat nispeti veya arazi nispeti esas ittihaz edilecektir. Her ikisi için leh ve aleyhte mülahazat vardır, umumiyetle mer'i olan varidat nispeti kabul edilmiştir. Bu konferansta bir meselei siyasiye olarak değil, mali ve hukuki bir nokta olarak kabul edilmiştir.

Arkadaşlar! Yemen arazisinin hududunu ve Osmanlı İmparatorluğunun arazi dahilinde bulunan Veziretülarab'ın Rub'ulhali arazisini düşününüz, arazi mesahai sathiyesine istinadederek bunlara hisse vereceğiz. Binaenaleyh bütün borçlar rub'ulhaliye yüklenecek diyebilir miyiz? Harb düyununu taksime dahil etmemişiz. Bunda başlıca şunlar dahil olabilir : İstikrazı dahili yaptık, sonra elimizde tedavül eden Almanlardan aldığımız yüz elli milyon evrakı nakdiye vardır. Sonra birtakım düyunu mütemevvice vardır. Yalnız bunlar Osmanlı İmparatorluğunun Suriye ve Irak gibi aksamına taksim olunmamıştır Fakat Türkiye'de Harbi Umumi esnasında Almanlara yaptığı birçok harb borçlarından ibra edilmiştir. Eğer harb borçlarını Almanlara olan borçlarımızla beraber taksim etse idik hasıl olan netice takriben bugün hasıl olan netice olurdu.

Bizim Harbi Umumi esnasında Almanya'ya yaptığımız borçları Düveli müttefika kendi üzelerine aldılar. Ve Almanlarla imza altına alınmıştı ki, bunlar Düveli Müttefikaya devredilmiştir. Ve bu muahede ile Düveli Müttefika bize taahhüdediyor ki, o borçlardan Türkiye ibra edilmiştir.

Efendiler! Düyunu umumiye meselesinin taksim safhasını arz ettim. Düyunu Osmaniyenin diğer bir safhası vardır ki, belki konferansın en ehemmiyetli meselelerinden biri addolunabilir. Tediye edeceğimiz senevi borç hangi para ile tediye edilecektir? Harbi Umumiden, evvel böyle bir mesele yok idi. Eğer istikraz mukavelatında, bu borç İstanbul'da bir Türk lirası, Paris'te yirmi iki veya yirmi üç frank, İngiltere'de şu kadar şilin tediye olunur denilmiş ise bu para alacak adamlara mahalli tediyeyi intihabedebilmek için bir sühulet fîkriyle konmuştur. Bunda hiç kimse şüphe edemez. Elbette bir hamil için İstanbul'da aldığı bir Türk lirası ile İngiltere'de alacağı şu kadar şilin arasında fark olsaydı böyle bir ihtiyara mana kalmazdı. Harbi Umumiden sonra bütün cihande (kur de şanj) denilen, belliye zuhur etti. Paralar müsavi değildir. Harbi Umumiden evvelki nispetler tamemen zirüzeber olmuştur.

Binaenaleyh mukavelat üzerine yazılan İstanbulda bir Türk lirası alacağıma, Fransa'da yirmiiki, yirmiüç frank alırım dediği zaman bir hamil hakikati halde İstanbul'da alacağı bir liraya mukabil Paris'te üç lira istiyor. Ve İngiltere'de sekiz lira istiyor demektir. Asıl mesele ise "Bu paralar altın olarak vaktiyle verilmiştir. Binaenaleyh bugün de altın olarak verilmek lazım geleceği iddiasıdır" Efendiler! Biz Harbi Umumiden evvel borç yaptığımız zaman altın veya evrakı nakdiye gibi bir mesele karşısında değildir, ve katiyen böyle bir mesele çıkacağını da hiç kimse düşünmemişti. Şu halde tediyeyi tayin etmek için yeni bir mesele hadis oldu. Eğer altın vereceksek doksan bir milyon lira borcumuz hakikati halde altı yüz milyon lira borç demektir. Biz meseleyi hakikî ve mali noktai nazarından kemali vuzuh ve hulus ile arz ettik. Biz bütün cihana müstevli olan bir beliyeyi asla musul olmadığımız halde Türkiye'nin hayatı mukabilinde yüklenemeyiz. Maddeten ve fiilen buna imkân yoktur. Meselenin ciheti nazariyesi her ne olursa olsun ciheti ameliyesi şudur ki, bizim yaşamımız için böyle bir beliyei maliyeyi biz yüklenemeyiz. (Alkışlar,bravo sesleri) Bu münakaşanın borcu tanımamak ve borcu reddetmek ithamiyle hiçbir münasebeti yoktur. Asla kendimizi böyle bir meselei ahlakiye karşısında kabul etmiyoruz. Borçlarımızı borç olarak tanıyoruz. Borcu, bizim için mümkün, her sahibi insafı akıl ve mantık dairesinde kabule sevk edecek olan bir esas dairesinde tediye edebiliriz. Malayutak bir teklifi bizim tatbik etmemize imkanı maddî yoktur.

Bu mesele konuşulurken tarzı tatbik itibariyle yeni bir safha hâsıl oldu. "Siz muamelatta esasen bu mukavele üzerinde nasıl yazılmış ise ve zımnen, mademki vaktiyle altın olarak alınmıştır, altın esası üzerinden tediye etmek mecburiyetini tanıyınız fakat herkes bilir ki, bu tanımak nazari ve lafzi bir şeydir. Tediye zamanı geldiği vakit hamillerin menfaati de borçlunun iflas etmemesiyle kaimdir. Borçlunun borcunu muntazaman tediye edebilecek bir vaziyeti hayatiyede bulunmasını düşünürler. Binaenaleyh tarzı tediye meselesinde anlaşılabilinir" denildi. Bu fikir ile sevk edildiğimiz nokta şu idi ki, bütçemizi, hesabatımızı, varidat ve hasılatımızı kamilen hamillerin önüne götürelim, izah edelim ve memleketin iktisadiyatı, memleketimizin menafii ancak şu tarzda tediye ile temin olunabilecektir, diyelim. "Mukavelatın mahiyetini tadil edecek bir taahhüdü siyasî olarak murahhaslar deruhde edemezler" esası müdafa olundu. Muhasımlarımız tarafından dermeyan ve telkin edilen esaslar bunlardır. Derhatur ediyorsunuz ki, bu fikirler Türkçe huruf ile memlekette neşrolunmuştur. Onlar da, demişlerdi ki, böyle hesap ve münakaşa olunur mu? Evvela hamillerin karşısına bütçemizle ve hesabatımızla gitmeliyiz. Elbette onlar da insaf ile tetkik edecek ve anlayacaklardır.

Heyeti Murahhasa yalnız muhasımlariyle değil, muhasımların telkinatını memleketimizin dahilinde neşir ve işaa edenlerle de mücadele etmiştir.

Muahedenamede altın tediye etmek fikri birkaç vesika ile izhar olunuyordu. Birisi borç, cetvellerinde para gösterilen her yere altın kelimesi yazılmıştı. Ondan sonra mukavelat üzerinde hamile verilen hakkı ihtiyar, yani ister Türk lirası, ister Frank, ister sterlin alabilmek hakkı ayrıca bir izahname ile teyidedilmiş, ondan sonra Muharrem Kararnamesiyle bilcümle istikraz mukavelatının muahedename derununda teyidedilmesi talebolunmuştu. Başlıca üç çeşit vesika vardı. Cetvelde paranın altın olarak yazılmış olması veyahut bir izahnamede hamilin istediği parayı alabilmesinin tasrihi yekden görülüp anlaşılacak bir meseledir. Fakat Muharrem Mukavelenamesinin veyahut diğer mukaletanı teyidi hakkında karşısında bulunduğumuz talep tediye akçesinin cinsini sarahaten ifade etmiyordu.

Evvela muahedede madde şeklinde vukubulan, sonra bir beyaname şekline irca olunan bu talep hakikati halde tediye olunacak akçe meselesine de zımnen taalluk ediyordu. Bunu görür görmez tahmin etmek benim gibi bir gayrimütehassıs için talebolunur bir kudret addolunamaz. Bu, mesaili maliye gibi büyük bir meselei hayatiyede erbabı ihtisasın bütün kabiliyetinden istifade etmek için Heyeti Murahhasamız haricindeki mütehassısları da Düyunu Umumiye ile münasebetleri ve tecrübeleri sebebiyle kemali safvetle etrafımda topladım. Böyle bir beyanname vermek tediye olunacak akçenin cinsi hakkında Türkiye'yi taahhüt altına alır diyebilecek vaziyette bulunanlar bunu bana dememişlerdir. İhtisasları mı yoktu? İhtisasları varsa vaziyetleri kabili izah değildi. (Çok doğru sesleri)

Hulasa arkadaşlar, borcun cinsi hakkında vehmile takibettiğimiz noktai esasiye o kadar hayati idi ki, şu veya bu tedbiri hiçbir zaman kafi görmediğimiz için talebolunan beyanname veyahut tediyat, tediye edeceğimiz akçenin cinsi hakkında bizi bir taahhüde vazeder mi? Bunu kemali vuzuhla konferansta alenen arz ettim, bir şey istiyorsunuz ve diyorsunuz ki, "Bunun içinde tediye edeceğimiz akçenin cinsi kasdedilmemiştir" bu, böyle midir? Öyle ise beyannamede; bu maksadı, bu ifadeyi sarahaten zikredelim, diyellm ki, "Mukavelat...... İlahirihi ama, onun içerisinde altın tediye etmek veya İsterlin tediye etmek kasdedilmemiştir." Türkiye'nin bütün atisine ve esbabı hayatiyesine taalluk eden bir meselei esasiye üzerinde bulunuyoruz. Nihayet tarzı tediye meselesi bütün alemde mevzuubahsolan kuponlar meselesi şekline girdi. Bizim vaziyetimiz bidayette arz ettiğim gibi dürüst ve vazıhtır. Biz yükleneceğimiz borçların altın veya sterlin olarak tediyesi hususunda hiçbir taahhüt alamayız. Maddeten böyle bir tediyeye girişmek imkanına malik değiliz. Muktedir değiliz. Bir (kur de şanj) beliyesi hasıl olmuş ise bunun mesuliyeti maddiyesini Türkiye deruhde edemez. Bizim daima ısrarla takibettiğimiz noktai esasiye budur. Nihayet konferansın atisi hakkında cidden endişe verecek birçok buhranlar hâsıl olduktan sonra vaziyet şudur ki, muahedede yapılan cetvellerden altın kelimesi çıkarılmış, hamile Türk lirası, Frank veya İngiliz lirası almak ihtiyarının ahden teyidini gösteren izahname çıkarılmıştır. Mukavelatın ve Muharrem kararnamesinin teyidi hakkındaki talep ki biz onun zımnında paranın ne cins ile tediye olunacağı tehlikesini de görmüş idik. Bu talepde geri alınmıştır. Murahhaslardan aldığımız zaman tarafeynden noktai nazarlar vazıhan ifade olundu. Biz de beyan ve ilan ettik ki, hamillerle müzakeratımızda bu müzakeratın noktai azimeti altın veyahut isterlin tediye etmemek esasıdır. Bu noktai azimetten sonrasını müzakere edeceğiz

Muahedenamenin bundan sonra ahkamı iktisadiyesi gelir. Ahkamı iktisadiyede başlıca istihdaf olunan nokta Harbi Umumiyle inkıta eden münasebatı iktisadiyeyi tasfiyeden ibarettir. Münasebet inkıta ettikten sonra tarafeyn tebaaları memleketten ayrılmışlar veyahut memlekette kalmışlar. Birtakım tedabire maruz olmuşlardır. Elbette bunların malları iade olunacaktır. Kendisine bunlara ait zarar ve ziyan tazmin edilecek değildir. Çünkü bu nevi matalip tamirat meselesiyle halledilip bitirilmiştir. Mukavelat, müruruzamanlar vesaire gibi münhasıran hukuki ve iktisadi olan birtakım mesail vardı ki, yeniden münasebet tesis edilirken bu münasebatın tasfiyesi zaruri idi. Bu zeminde vazedilmiş olan Muhtelif Mahkeme, muhterem hatiplerin ifade ettiği gibi memleketin hakkı kazası ile vesairesiyle ve her hangi bir suretle münasebettar olan bir teşkilat değildir. Bu muhtelif devletler tebaasının yeniden tesisi münasebat ettikten sonra mallarını iade etmek eski mukavelenamelerin meriyeti ve şeraiti meriyetinde ihtirafatı süratle hal için tayin edilmiş hakemlerdir, öteden beri bu kabil hakemlerdir, her memlekette kabul olunagelmiştir. Beynelmilel mesailin gittikçe hakemler vasıtasiyle hallolunmasına temayül görüldüğü malumunuzdur.

Hülasa hakkı kaza noktai nazarından Muhtelit Hakem mahkemelerinden endişe etmeye hiçbir sebep yoktur. Eski miraslardan Beynelmilel Sıhhiye İdaresinin lağvolunması da elimizdeki Muahadenamenin hututu barizesinden ve esaslı muvaffakıyetlerinden biridir. Ondan sonra arkadaşlar, üseranın iadesine ve mezarlıklara ait birtakım ahkam vardır ki, üseranın iadesine aidolan ahkam her muharebeden sonra yapılan mutat bir muameledir. Mezarlıklara ait vaz'edilen ahkâm ise hâkimiyet ve mevcudiyet noktai nazarından mucibi endişe olmayan bir mahiyettedir. Bunu muhtelif memleketler birbirinin arazisinde yapmışlardır. Ve bizim tarihimizde ve ananatımızda vardır. Bilirsiniz İstanbul'da İngiliz mezarlığı vardır. Herhangi bir suretle bu mezarlıkların bizim mevcudiyetimiz için bir tehlike teşkil edeceğini zannetmek makul değildir ve hiçbir sebep yoktur. Muharebe meydanlarında ve Osmanlı İmparatorluğunun aksamı üzerinde bıraktığını yerlerde bizim de aynı suretle mezarlık tesis ederek eslafimiza hürmetimizi ve şükranımızı sureti daimede ifa etmek hakkımız vardır.

Sulh Muahedenamesinin hututu umumiyesi hakkındaki maruzatımı şu tarzda yeniden hülasa etmeme müsaade buyurunuz. Bizim elimizde bulunan Muahedename Harbi Umumiden sonra gördüğümüz muahedenamelere yakından veya uzaktan bir müşabehet iraeetmez.

Arkadaşlar! Harbi Umumiden sonraki muahedatta birtakım yeni esaslar vardır ki, asıl bu esaslar arazi tebeddülatı ve arazi felaketlerinden kat kat ağır netayiç tevlidetmiştir. Bunlardan birisi tamirat esasıdır. Harbi Umumiden sonraki muahedelerde tamirat esası görürsünüz. Bu, miktarı gayrimalum ve sureti tediyesi gayrimuayyen damii bir mükellefiyeti maliyedir, Bundan Harbi Umumiden mağlub olarak çıkan milletler müteessir ve muz tariptirler. Galibolan milletler de bir şey almış ve sulhun nimetinden isti fade etmiş vaziyette değildirler. Meselenin diğer milletlere ait ciheti bize taalluk etmez. Kendi muahedemiz noktai nazarından derim ki, böyle bir tehlikeli esas muahedenamemizde yoktur.

Arkadaşlar! Harbi Umumi muahedatının esaslı bir barı da hakkı müdafaadan mahrumiyettir. Her müsademeden sonra veyi mağluplara diye ifade olunan ıstırabat bugün ağza alınmıyacak kadar ehemmiyetsiz ve mensi kalmıştır. Bugün mağlubiyeti hissettiren, elemi hissettiren bar, veyl silahsızlara diye ifade olunuyor.

Memleketin hayatını ve atisini temin edecek olan asıl vasıta hakkı müdafaanın bilakaydüşart mahfuziyetidir. Bu Muahedename bu noktai nazardan bizi bütün büyük ve galip milletler vaziyetinde bırakıyor. Bu, büyük bir noktadır. Hiçblr vesikai düveliye, bir milletin atisinin, teminini deruhde edemez. Millet atisini ancak kendi kudreti hayatiyesi ve azmi ile temin edebilir ve muahedatı mümzayayı kemali hulus ve dürüsti ile takibedebilmesi yeni vaziyetlere; yeni tehlikelere karşı tedbir alabilmesi iktidarı ile mümkündür. Bu da hakkı müdafaa ile olur. Hakkı müdafaa bizim Muahedenamemizde Türkiye için mutlak olarak tanınmıştır.
Diğer muahedatın ağır bir noktası da Murakabe komisyonlarıdır. Mütareke zamanlarında şu veya bu mahalde velev ufak olsun her hangi bir ecnebi heyetin memleketin umuru hayatiyesini nasıl durduğunu hepiniz derhatır edersiniz. Bizim muahedemanemizde her hangi bir suretle bir murakabe derpiş edilemezdi ve Türkiye zaten bu esaslar için kıyam etmişti. Binaenaleyh bu esası da muahedename ile tespit ve teyidetmiş oluyoruz.

Diğer muahedenamelerin ağır olan bir noktası da ati için iktisadi veya ticari tahdidattır. Arkadaşlar! Bilirsiniz ki senelerden beri mücadelat içinde tamamen serbest olduğumuz halde hariçte birçok milletlerle tesisi münasebet edemedik. Ahden bağlıdırlar. Biz kendi muahedenamemizle Harbi Umumide galibolan müsavi milletler gibi taahhüdattan azadeyiz, bunu tevlideden bu muahedenamedir. Arz etmek istediğim getirdiğimiz muahedenamenin Harbi Umumiden sonra yapılmış olan muahedata yakından ve uzaktan bir müşabehet irae etmediğini göstermektir.

Bu muahedename milletlerin görüşerek yapabilecekleri bir sulh muahedenamesi addolunabilir. Bizim istediğimiz zaten bu idi. Her hangi bir cebir ve kuvvetle bize kabul ettirilmiş bir muahededen içtinabediyorduk. Müzakere ile, mücadele ile bu tarzda bir muahedenameye vasıl olabileceğimizi takdir ediyorduk. Netice bizim istediğimiz şekilde istihsal olunmuştur.

Lozan'da imza ettiğimiz vesaikten birisi boğazlar usulüne dair mukavelenamedir. Boğazların vaziyeti coğrafyası itibariyle ehemmiyeti mahsusası hiçbir zaman nazarlardan dur olmamıştır. Boğazlar için Harbi Umumiden sonra boğazların serbestisi tarzında yeni nazariyeler peyda oldu.

Bu nazariyenin sebebi vaz'ı iddia olunduğu gibi ( 1914)'e kadar açık bulundururken (1914)'te ahde muhalif hareket ederek boğazları kapamaklığımız değildir. Hakikatte (1914)'te memleketimizi müdafa etmek boğazları kapamak, açmak, müdafaa etmek suretindeki hakkı tasarrufumuz ahden emin ve müeyyed idi. Ahde muhalif hareket etmedik. Bunu tavzih etmekle beraber boğazların serbestisi bir emrivaki olarak tahaddüs etmiş bir mesele idi. Meselenin Karadeniz ve Akdeniz devletleri için haiz olduğu ehemmiyet o kadar tebarüz etmiştir ki biz dahi Misakı Millimizde İstanbul'un ve Marmara'nın emniyeti mahfuz kalmak şartiyle boğazların ticarete ve Münakalatı Umumiyeye küşadını esas olarak kabul ettik. Misakı Millide kabul ettiğimiz bu esas hakikatı halde şeraiti cedidenin zaruriyatından idi. Düşünülemiyerek yapılmış bir fedakarlık tarzında ifade olunamaz.

Boğazların usulünü tayin etmek için olan müzakeratta birçok siyasetler tavazzuh ve tesadüm etmiştir. Türkiye bu siyasetler içinde Misakı Milli ile ilan olunan esasata sadakatini ve asıl kendi vazifesi olan Türkiye'nin mevcudiyet ve emniyetini vikaye etmek esasını takibettik. Serbestii mürur hazara ve sefere; ticaret ve harb sefinelerine aidolmak üzere muhtelif fasıllarda izah olunmuştur. Hakikatı halde serbestii mürur ile başlıca harb gemilerinin ve harb tayyarelerinin hazarda ve seferde müruru tanzim edilmiştir. Boğazlar meselesini başlıca bu noktalardan tetkik etmelidir. Çünkü ticaret için, boğazlar tahkim edilmiş ve kapalı addedildiği zamanda dahi bir memnuniyet yoktu. Boğazların açıklığı için imza ettiğim mukavelede; harb sefineleri için, havai sefineler için hazarda ve seferde şeraiti mürur tayin edilmiş bulunuyor. Biz Boğazlar Mukavelenamesinin halli esnasında muhtelif siyasetler arasında gerek dostluklarımızı muhafaza etmek ve kendi menafiimizi olduğu kadar dostlarımızın da menafiini muhafaza edecek bir şekli hal bulmak için yedikudretimizde bulunan mesaiyi sarf ettik. Hiçbir kimse veya heyet bize dürüst bir vaziyet takibetmemek ithammını serd edemez. Biz ihtiyacatı umumiyeyi temin etmek ve sulha varmak için bir noktai sabite üzerinde duramazdık. Bu meseleyi her halde halletmek icabederdi. Alakadar olan bütün milletlerin bugün vaz'ı imza etmiş olduğu bir mukavelename meseleyi beynelmilel nazardan tanzim etmiştir.

Şimdi Türkiye'ye taalluk eden nıkatı nazardan mülahazat dermeyan edeyim. Bizim boğazlar mukavelenamesinde deruhde ettiğimiz mecburiyet; gayriaskeri bir mıntıka ihdasıdır. Bihakkin denilebilir ki Türkiye, İstanbul ve boğazları, bu kadar mühim olan yerleri tahkimden feragat etmekle mühim bir şeyden feragat etmiştir.

Arkadaşlar! Boğazlar üzerinde dökülen kanlar, munhasıran Türkiye'nin uğradığı bir tecavüzü defetmek için dökülmemiştir. Harbi Umumiyede eğer boğazları müdafaaya ve birçok kan dökmeye mecbur oldu isek Türkiye'nin dahil olduğu bir zümrenin müşterek menafiini müdafaa için mecbur olduk. Vakaa tecavüz doğrudan doğruya evvelâ Türkiye'ye müteveccih idi ve Türkiye vazifesini her zaman için şayanı iftihar olacak bir surette ifa eyledi. Âtiyen boğazlar üzerinde yeniden bir tecavüz vakı olursa Türkiye hakkı müdafaasını mutlak olarak muhafaza edecektir. Bitaraf kaldığımız muharebeler için geçmek ve gitmek bize taalluk etmez. Fakat Türkiye'nin dahil olduğu bir muharebede hakkı müdafaamızı istimal etmek bilakaydüşart temin edilmiştir. Buna derakap bir itiraz varidolabilir. "Fakat vakti hazarda müdafaa esbabı temin edilmemiş ise bu taarruza karşı ittihaz edeceğimiz tedabir de elbette noksan olur." Bunun cevabı; bugün içinde bulunduğumuz vaziyettir.

Bugün İstanbul'u boğazları ta Meriç'e kadar alıyoruz. Bunu bize aldıran ve bu yerleri düşman elinden kurtaran İstanbul'da, Boğazlar'da ve Trakya'da tahkimat ve kuvvetimizin mevcudiyeti midir? Bugünkü vaziyet gerek İstanbul'un ve gerek Trakya'nın en iyi müdafaasının nasıl olacağını bize bedaheten göstermektedir. Anadolu'ya hâkim ve sahibolandır ki, boğazlar ve İstanbul onun malı olacaktır. Eğer başka türlü bir tertibe imkân olsaydı bugün imza ile o netice tespit olunmazdı. Bu, vaziyeti coğrafiyenin ve vaziyeti siyasiyenin ilcayı zarurisidir.

Osmanlı İmparatorluğu bütün menabi ve vesaitini boğazlar etrafında teksif ederek ve memleketin diğer yerlerini faaliyetten mahrum bırakarak İstanbul'u ve boğazları müdafaa etmeye çalıştı fakat kaybetti.

Yeni Türkiye, bütün kuvvet ve menabiinin mahalli sarfını tayin ve tanzim ettiği için İstanbul ve boğazların muhafazasını ilelebed temin etmiş oluyor. (Sürekli alkışlar)

Efendiler! Boğazların ve İstanbul'un ecnebi bir ele geçmesi nasıl tedabir ile kabili icradır? Elde bunu ifade eden tarihi bir vesika da vardır. Onun adını bilirsiniz. Boğazların ve İstanbul'un ecnebi bir elde bulunması için orada kudretten mahrum, lafzi bir Hükümet lazımdır. Bundan maada Anadolu'da ledelicap faaliyete geçebilecek bir ordu lazımdır. Bundan maada geri kalan Türkiye'de çakıya kadar silah bulunmamak lazımdır. Boğazları ecnebi eline geçirecek İstanbul'u ağyar elinde bırakacak fenni tedabirin heyeti mecmuası budur, bugün Anadolu'da Türkiye aleyhine kullanılacak ordu veya Devlet mi vardır? Türkiye hakkı müdafaasını sureti mutlakada muhafaza etmemiş midir? İşte bunların neticesi olaraktır ki, kendiliğinden İstanbul ve boğazlar sahibi aslisi olan Türkiye'ye iltihak etmiştir. Bugün vaziyet böyle iken Türkiye bütün cihan ile münferiden ve serbestçe tesisi sulh ve münasebat ettikten sonra tehlike nerede vardır? Tehlike oradadır ki, vatan, kendi dahilinde kudretten mahrum olmasın. Bugün haiz olduğumuz kuvvet muhafaza, tarsin ve ilaedilirse Garp hudutlarımız için İstanbul ve boğazlar için tehlike tasavvur etmiyorum. (Alkışlar)

İşte arkadaşlar! Boğazlar Mukavelenamesinin Türkiye'nin emniyeti noktai nazarından mahiyeti budur. En iyi bir sureti hal bulmak üzere son gayretleri sarf ettikten sonra meseleyi bu neticeye isal ettik.

Boğazlar Mukavelenamesinde başlıca muhassalai mesaimiz olan bir noktayı ayrıca ifade etmek isterim. Boğazlar Komisyonu teşkil ediliyor. Bu komisyon şekli aslisinde gerek ticaret ve gerek harb sefaininin müruru için ve gerek gayriaskeri mıntıkaya matuf tedabirin takibolunup olunmadığını murakabe için teşkil olunmuştu. Uzun ve çetin münakaşadan sonra bu Boğazlar Komisyonunun vazifesi sular üzerinde sefaini harbiye ve askeri tayyarelere hasrolunmuştur. Karada her hangi bir şekil altında murakabe hakkını bir ecnebi murakebe heyetine terk etseydik vaziyet hakimiyetimizle gayrikabili telif olurdu. Bu noktayı esaslı bir mesele olarak mevzuubahis ve müdafaa ettik. Netice şudur ki, boğazları mürur noktai nazarından açıyoruz. Geçecek sefaini harbiye birtakım hesabat ile tayin olunacak, komisyonun vazifesi Karadeniz ve Akdeniz devletlerinin kuvayı harbiyei bahriyesine mütaallik müşterek bir meseleyi takibetmektir. Maba'dı vazife tamamen İstanbul'un ve boğazların sureti mutlakada tahtı hakimiyetinde bulunduğu devlete aittir. Takibettiğimiz bu nazariye muahedede istihsal ve ifade olunmuştur. Bunda Türkiye için bir mahzur görmedik. Boğazlardan geçecek donanma en kuvvetli Karadeniz Devleti donanmasından fazla olmayacak. En kuvvetli Karadeniz Devletinin donanması senenin muayyen bir zamanında tayin olunacaktır. Komisyon geçen donanmanın hakikaten bu donanmadan aşağı ve yukarı olduğunu takdir ederek yol verecek. Niçin böyle bütün devletlere ait olan bir meseleyi Türkiye kendi mesuliyet altında olarak bütün devletlere muhatabolmak vaziyetinde kalsın? Türkiye beyhude münakaşat ve müşkülata neden katlansın?

Arkadaşlar! Trakya hududuna dair olan Mukavelenamenin ruhu Trakya'daki hudutlarımızın tarafeyninden otuz kilometre mıntakanın gayriaskeri bulunmasıdır. Tahkimat olmayacak garnizon bulunmayacak ve ila ahirihi bu tedbirin kabulü nedir? Hudutlar üzerinde baştanbaşa asker dizmek ve tahkimat yapmak kimsenin hatırından geçmez. Bu tedbirin esasını açık söylemek lazımdır. Bu Edirne üzerinde tahkimat bulunmamasını ve muhtemelen hem hudut memleketler tarafından Meriç vadisinde tahkimat yapılmamasını istihdaf eder. Biz Edirne üzerinde tahkimat yapmayı zaten düşünmüyoruz. Edirne'nin müdafaası bugün nasıl temin edilmiştir. Bütün dünya varken ve biz uzakta kalmış iken Edirne bizim elimizdedir.

Vaziyeti askeriye sarahaten gösterir ki, bu vaziyette bir kale yapmak ve tahkimatta bulunmak beyhude masraf ve külfettir. Bununla beraber devletler böyle bir tedbirin taahhüdettirilmesinde musir idiler. Noktai nazar şu idi : Biz Avrupa'ya ne maksatla geçiyoruz! Malumdur ki, bizim maksadımız hudutlarımız dahilinde komşularımız için ve bütün dünya için amili sulh ve huzur olmaktır. Eğer biz Avrupa'ya eskiden olduğu gibi bir fikri istila için geçiyorsak devletler ve Balkanlar için başka bir çare lazımdır zannolunuyordu. Bu noktayı vazıhan ifade etmekte bizim zararımız mı vardır, faidemiz mi vardır? Bizim faidemiz olduğuna kaniiz. Siyasetimizin gizli ve kapaklı bir noktası yoktur. Biz menabii kafi olan arazimiz içinde mevcudiyetimizi, terakkiyatımızı temin etmekten başka bir şey düşünmüyoruz ve atiyen Balkanlar'da Türkiye daima bir unsuru muvazenet ve amili sulh ve sükunet olarak ihtiram görecektir. Hulasa Trakya Mukavelenamesi ile maddi menafiimizden hiçbir şey kaybetmiş olmuyoruz.

Hudutları gayriaskeri bırakmakla memleketimizi tecavüze maruz bıraktığımız zannolunursa buna cevabım evvela yine bugünkü vaziyettir. Ondan sonra geçmiş seferlerdir. Trakya'nın mevcudiyeti hudut üzerinde yapılacak kalelere istinad ettirilemez. Nasıl baştanbaşa tahkimatsız olan memleketimizi istilaya düştükten sonra tamamen istirdat ve muhafaza etmişsek son zerresine kadar da tamamen muhafaza edebiliriz.

Arkadaşlar! Bundan sonra İkamet ve salahiyet hakkında bir Mukavelenamemiz vardır. Bu mukavelename, bizimle imza eden devletlerle ilk yaptığımız mukavelenamedir. Yedi sene müddetle yapılmıştır ve tamamen mütekabiliyet esasına müstenittir. Ehliyeti şahsiye hususunda yektaraf olarak müsaadetta bulunduğumuzdan bahsolunuyor. Böyle bir mukavelenameyi şeraiti hazıra dahilinde vücuda getirmek için bizim zaten memleketimizde bulunan ecanip hakkında aksini düşünmediğimiz bir müsaadeyi yapmaya lüzum vardı. Aslolan noktalar, memlekette mevcudiyet için gerek tekalif, gerek ikamet ve gerek adliye noktai nazarından hayati olan noktalar tamamen temin olunmuştur.

Heyeti Celileye arz ettiğimiz vesaikten biri de Ticaret Mukavelenamesidir. Bu yeni esas üzerinde akdettiğimiz ilk yeni ticaret mukavelenamesidir. Arkadaşlar! Hatipler bu ticaret mukavelenamesiyle beş sene müddet zarfında faaliyeti ticariyemizin muattal olacağı endişesini izhar ettiler. Tabii bu ifade ile ticaret için mukavelenamesiz serbest bir surette yaşayalım, diye bir mana kasdetmemişlerdir. Mademki, milletler, aralarında ticaret yapacaklardır; bu bir mukaveleye rapdolunmak lazımdır. Ve mademki bir mukaveledir; elbette tarafeyn birtakım kuyudat ile kendilerini bağlamışlardır. Kabul ettiğimiz tarifelerimiz kendi tarifelerimizdir. Mücadelatı harbiye zamanında her kaydüşarttan azade olarak düşündüğümüz ve tatbik ettiğimiz tarifelerdir. Esas olarak bunlar nazarı itibara alınmıştır. Buna mukabil karşı taraflarla tabiî bu tarifeler üzerinde müzakere ve münakaşa edilmiş bazı emsal üzerinde itilafIar hasıl olmuştur. Gerçi mukabillerimizde bütün mevad üzerine böyle bir tarife tespit edilmemiştir. En ziyade mazharı müsaade millet muamelesi kabul edilmiştir. Bu esas, yalnız, bin meseleyi aynı zamanda halletmek için çalışan iki taraf arasında mesbuk değildir. Daha geçende her iztırahtan azade olan Fransa ve İspanya arasında da böyle mukavele yapılmıştır. Tarife yapmak muamelesi o kadar basit ve kolay bir şey değildir. Uzun zaman takip ve tetkika muhtaçtır. Temenni ederim ki, beş sene zarfında, beş senenin ikinci senesi ile üçüncü senesi arasında atiyen tatbik edeceğimiz bütün tarifeleri tamamen ihzar etmiş olalım.

Heyeti Celileye arz ettiğimiz en birisi Rum ve ahalinin mübadelesine dair Mukavelenamedir. Arkadaşlar! Gayrimuharip ve yerleşmiş ahalinin öteden beri alıştıkları araziden, muhitten ve şeraitten bilmecburiye, uzaklaştırılmalarından elbette teessür duyarız. Fakat husule gelen birçok hadisatın şeraiti mücbiresine galebe edemezdi. Bizim sun'umuz olmaksızım böyle bir teessür, bizim sun'umuz olmaksızın hadis olan vaziyetler birtakım anasırla beraber yaşamak imkanını da selbetmişti. Vaziyetin ibram ettiği çareyi kabul etmek mecburiyeti hasıl oldu. Bununla hulusu niyetimizin asırlardan beri halledemediği hastalığı esasından tesviye etmiş oluyoruz. Kazanmış olduğumuz menfaat şudur ki, Anadolu vatanı aslisi hemen hemen yeknesak bir vatan olmuştur. Memleketimize alacağımız ve muhaceret sebebiyle birçok iztırabat çekecek, millettaşlarımız gelip geçecek olan bu hali atiye ait derin mülahazat ile iktiham etmelidir.

Dahilde Hükümetçe kabili tatbik olan bütün tedabiri tatbik edeceğiz. Bütün bu tedabir ile beraber ıztırap ve rahatsızlık olacağını bilmek lazımdır. Çünkü gayrikabili içtinaptır. Kudreti beşer dahilinde değildir. Efendiler! Müteselli olduğumuz şudur ki, senelerden beri, hududu milli haricinde kalmış vatandaşların vaziyetleri mücerreptir. Bugün için, yarın için ve öbür gün için mukadder olan vaziyetten bütün kabillyetlerini Anavatana hasretmek suretiyle kurtulmuş oluyorlar. Memleketin başka noktalarında, İstanbul ve diğer yerlerde bu mübadeleyi niçin tatbik etmediniz? diye bir itiraz varidolamaz. Mevzuubahsolan meselenin en iyi bir sureti halli için zamanında azami kuvvet sarf olunur. Fakat bir sureti hal üzerinde karar aldıktan sonra memleketimiz dahilindeki bütün anasır için vazifemiz maziyi unutturacak bir sükun tesis etmektir. Yeni Türkiye'nin hududu dahilinde kalacak olan bütün vatandaşlar yekdiğerleriyle itilaf etmesini bilerek bir vatan içerisinde huzur ve sükun içinde yaşayacaklardır. Buna katiyen itimadediyoruz. Bu itimadı Meclisi Âlinin tasdikine arz ettiğimiz muahedat içinde teşviş edecek hiçbir nokta yoktur.

Sivil mevkufinin ve üseranın iadesine dair takdim ettiğimiz vesika zaten mevkii tatbikta olan ve hemen bitmekte olan bir şeydir.
Affi umumi Beyannamesi geliyor. Bunun ruhu on seneden beri hadis olan birçok mesaili bir defada hal ve teskin etmek arzusudur. Kuvvetli olan noktası budur. Elbette zaif olan noktası vardır. Bu affı umumi ile vatana karşı olan vazifelerini ihmal etmiş olan ve binaenaleyh her türlü mukaddes hissiyat muvacehesinde itaptan kendilerini kurtarmayacak olanların affı umumiden müstefidolmalarıdır, fakat affın başlıbaşına bir kuvveti ve bahusus geçmiş hadisatı tasfiye ederek mazinin silinmesi ve unutulması gibi evsafı yanmda mahzuru göze alınabilir. Affı umumiye merbut olmak üzere bir protokol vardır ki, bu da aftan istifade ettirilmeleri bütün hüsnüniyetimize rağmen tarafımızdan deruhde edilemiyecek olan 150 kişinin bu aftan istisnasını ifade ediyor. Çok hüsnüniyetle hareket etmekle beraber çok hadisat olmuştur ki, hadisatın tekerrüründen içtinap için asgarî bir tedbir almak mecburiyetinden kendimizi kurtaramadık.

Yunanistan'da bulunan emlaki İslamiye hakkında Yunan murahhaslarının verdiği vesikayı huzuru alinize takdim ettim. Yunanistan'da kalan emlaki İslamiyenin masuniyet ve mahfuziyeti hakkında yeni bir vesikadır.

Arkadaşlar! Hatiplerin mevzuubahsettikleri mühim beyannameler geliyor. Gerek idarei adliye ve gerek idarei sıhhiye içinde olan beyannameler. Bu beyannameler bizim tarafımızdan verilmiş beyannameler ve hakikati halde Türkiye'nin kendiliğinden ittihaz ettiği tedbirlerdir. O kadar büyük hadisatı müşkül şerait lçinde temizlerken bu beyannameleri vererek her hangi bir surette mucibi tatmin ve temin olmak gayrikabili içtinap bir mecburiyet halinde idi. Arkadaşlar! Bu beyannamelerde bizim hakkı mevcudiyetimizi, hakkı hayatımızı, hakkı istiklalimizi fiiliyatta nakzeden nıkat yoktur. Bazı hatipler mubalağa ile hislerini tersim ettiler ve varmak istediğimiz ideali vuzuh ile teressüm ettirdiler. Beyannamelerde beş sene müddet var ve beş sene nihayetinde kendiliğinden, yeni hiçbir münakaşaya, yeniden hiçbir teşebbüse ihtiyaç olmaksızın kendiliğinden süküt edecek iki beyanname bizi fiiliyatta ve hakikatte müşkülata duçar etmez. İdarei Adliye için alacağımız hukuk müşavirleri Adliye Vekilini mürakabe edeceğinden bahsediliyor ve hangi Kavanin Komisyonuna iştirak edecekleri sual ediliyor. Adliye Vekiline merbut bir memurun onu murakabe etmesi nasıl var idi hatır olabilir? Kezalik bu memurların iştirak edecekleri komisyonlar ancak Adliye Vekilinin tahtı idaresinde bulunan komisyonlar olacaktır. Muahedenin heyeti umumiyesinde, beyannamede, hakkı kazayı ihlal eden nokta yoktur.

Bundan sonra Osmanlı İmparatorluğu tarafından ita edilmiş olan imtiyazlara ait Protokol geliyor. Osmanlı İmparatorluğu tarafından verilmiş imtiyazat ile ecnebiler Osmanlı İmparatorluğu ile birçok teşebbüsatı iktisadiyeye girişmişlerdir. Sermayeler dökülmüş, işler yapılmış, şirketler teessüs etmiştir. Efendiler! Biz memleketimize gelip sermaye dökecek ve teşebbüsatı iktisadiyeye girişecek erbabı teşebbüse müşkilat ve mevani ika etmek zihniyetinde asla değiliz. Bilakis bizim memleketimiz öyle bir muhiti emindir ki, buraya gelinir, istenilen miktarda sermaye dökülür, her türlü teşebbüsatı iktisadiyeye girişilebilir. Elverir ki, buraya gelecekler bu memleketin her hangi bir memleket gibi sahibi malum olan, hukuku hayatiye ve hukuku istiklaliyesi müsellem olan bir muhit olduğunu bilsinler. Memleketimiz kavanininin hududu ve icabatı dahilinde kalmak kaydı tabisini ve meşru bir surette kazanmak lüzumunu kendileri kabul etsinler.

Memlekette şu veya bu tarzda müşkülat çıkarmak şu veya bu tarzda hakimiyet almak düşünmesinler. Fıtratımız, teşkilatımız, muhitimiz suistimalata müsait değildir. Bilakis meşru kazançlara emniyet ve teshilat vermek için müsaittir. Arzu ediyoruz ki, gelsinler, sermaye döksünler, iş yapsınlar, meşru istifade etsinler. Bu yalnız erbabı teşebbüsün istifadesini temin etmez. Aynı zamanda tabiî ve esaslı olarak memleket için de mucibi istifade olur. Şimdi bu esas dahilinde bulunan bir devletin Osmanlı İmpatatorluğu tarafından verilmiş olan imtiyazat ile memlekette hasıl olan vaziyeti nazarı dikkate almaması kabil olamazdı. Bu noktai nazardan birçok ihtilafatı hallettik. Kabul ettiğimiz noktalar menafii memleketle kabili telif olan makul hudutlar dahilindedir. Bu imtiyazat içinde en çok müşkülat çektiklerimiz Harbi Umumiden evvel imtiyazı tamamiyet kesbetmemiş olanlardır. Gerek devletler arasında muhabere edilmiş ve gerek teşebbüsat esnasında muamelesi tamam olmamış imtiyazlar da mer'idir tarzında umumi bir teklif vardı. Bu teklif sebebiyle çok müşkülat içinde kaldık.

Herhangi iki hükümet adamı arasında geçmiş belki tamamen malumumuz bile olmayan bir vesika ile Türkiye'yi meçhul şeraitle meçhul bir imtiyaza raptedemezdik. İmtiyazat meselesinde Harbi Umumiden husule gelen fasıla kadar müddeti imtiyazın temdidi de bilhassa konferansın birinci safhasında mevzuubahsoldu. Biz bu şirketlere henüz muahede imza edilmemiş iken bile müşkülat çıkarmayacak kadar hulus göstermişken yeniden taahhüdat altına giremezdik. Biz her nevi şirketlerin memleketimizde teessüs edebileceğini hulusu niyetle ve fiilen göstermiş bulunuyoruz. Tasdikinize arz ettiğimiz vesikalar içinde Portekiz ve Belçika ile de sulhün tahakkuku için vesikalar vardır. Bundan sonra Tahliye Protokolü ve merbutu olan Beyanname gelir. Tahliye Protokolü Türkiye Büyük Millet Meclisinin tasdikinden itibaren muayyen bir müddet zarfında kati bir tahliyeyi tazammum eder. Bu protokol hakikî bir sulh yoluna girmekte olduğumuza amelî olan ilk vesikai emniyettir. Arz ettiğimiz vesikalar arasında Karaağaç'ın tahliyesine ve bize iade olunan Bozcaada ve İmroz'un iadesine dair olan Protokol bir de Yugoslavya Devletinin muayyen bir zaman zarfında muahedeyi imza edebileceğine dair vesaik, bir de bütün bu mukavelatı bir safhada hulasa eden Senedi Nihai görülür. Şimdiye kadar olan mülahazatla Lozan'da imza ettiğimiz muahedenameyi ve bütün senedatı izah etmiş oluyorum.

Muhterem efendiler! Mücahedatı Milliyenin neticei hasılasını takdim ettiğim muahedeler ve vesikalar tespit ediyor. Bunlar için size ayrıca, bir hulasa yapayım...

Mütecanis, yeknesak bir vatan, bunun dahilinde harice karşı şu gayritabiî kuyuttan ve hükümet içinde hükümet ifade eden dahili imtiyazattan müberra bir vaziyeti gayritabiî mükellefiyatı maliyeden azade bir hal, hakkı müdafaası mutlak, menabii mebzul ve serbest bir vatan. Bu vatanın adı Türkiye'dir. (Şiddetli alkışlar) O Türkiye'yi bu muahedenameler ifade ve tavzih etmektedir. (Alkışlar, bravo sesleri)

Efendiler! Türk milletinin hassai esasiyesi zannolunduğu gibi unsuru cidal olmak değildir. Uzun zamandan beri haksız muhacemata göğüs germek mecburiyetinde kaldığındandır ki, son devrelerde hassai cidali nazarı dikkati celbetmiştir. Türk Milletinin hassai esasiyesi sulh ve müsalemet vadisinde unsuru terakki ve medeniyet olmaktır.(Alkışlar)

Efendiler! Temin ettiğimiz vatanın harap ve fakir olduğunu hariçte ve dahilde bilmeyen yoktur. Biz zannetmedik, hiçbir meseleyi hallederken düşünmedik ki karşımızda bulunan muhataplarımız zayıf yerlerimizi veya kuvvetli yerlerimizi fark edememişlerdir. Böyle yanlış bir hesaba düşmedik. Eğer böyle bir hataya düşmüş olsaydık hiçbir mücadelede muvaffak olamazdık. Daima hesabettik ki her hangi bir mücadelede zayıf ve kuvvetli yerlerimiz ne ise elbette karşımızdakiler, muhasımlarımız da bunları bilirler. Onun için söylüyorum ki, vatanın içinde bulunduğu ızdırabı ve bilhassa içinde bulunduğu fakir ve harabiyi, dahilinde bilmeyen kimse olmadığı gibi haricinde bilmeyen kimse de yoktur.

Efendiler! Bizi endişeye sevk eden noktalar bütün dünyaca malum olmakla beraber Türkiye büyük ve kavi bir Devlet, büyük ve kavi bir millet addolunmuştur.(Alkışlar) Sebebi nedir? Toz, toprak içindeki hayatı henüz Avrupa'nın diğer yerlerindeki hayatı ile kıyas kabul etmeyen bu memleketin vaziyeti ve asıl kuvveti nedir ki, zahirine rağmen kavi, atisi emin addolunur?

Efendiler! Bu memleketin menabiî ne kadar kuvvetli, ne kadar mebzul olduğunu bizden daha iyi bütün dünya bilir. Kabili tasavvur mudur, erişilmez hedeflere varmak için vesaitsizliğe, maddî müşkilata galebe eden bir memleket ve bir millet altın hazineleri üzerinde otursun, mahza kapısını açmayı bilmemek yüzünden fakir ve ıztırabı kabili tedavi olmasın? Aslolan nokta menbaın kendisine malik olup olmamaktır. Eğer memlekette menbaı kuvvet, menbaı servet, menbaı inkişaf yok ise bunu yaratmak kimsenin elinde değildir. Her hangi bir taş parçası demir yapılamaz. Fakat eğer bu kuvvet varsa eksik olan bunu inkişaf ettirmek için ilimdir, tecrübedir, melekedir, zamandır ve bunların hepsi kudreti beşer dahilinde olan avamildir ve bunların hepsi gayrikabili tasavvur müşkülatı iktiham etmiş olan, bütün dünyaya karşı siyasi ve harbi mücadelesinde ispatı mevcudiyet etmiş olan bir milletin takati haricinde değildir. Âtiye kemali emniyetle bakıyoruz. Bizim nüfusumuzu, hayatımızı en yüksek seviyei medeniyeye çıkarmak için her türlü menabi ve vesait vardır.

Efendiler! Bu vesait ve menabii işletmek için, milletin büyük bir atiye doğru yürümesi için imkân veriniz. Sulh devresi gelmiştir. Tarif ettiğim güzel, mukaddes, her türlü şeraiti hayatiyeye malik vatanın inkişafını temin etmeye derhal başlamak zamanı gelmiştir. Milletin asıl vazifelerini ifa etmek, unsuru sulh ve müsalemet, amili terakki ve medeniyet olmak için istidat ve kararına yol gösteriniz. Arkadaşlar! Hedefe varmak için evvela hedef vazıh ve berrak bir. surette malum olmak lazımdır. Yanar - döner bir ışık, bulutlar içerisinde meşkuk hedefler arkasında koşanların ilk müşkilat karşısında ayakları sürçer. Berrak ve mühim bir hedefe varmak için de bunun dümdüz olduğunu, her türlü müşkülattarı azade bulunduğunu zannetmek büyük gaflettir.

Büyük hedefin yolu sabır ve sebatı tüketecek zannolunan büyük müşkilat ile malidir. Varacağım nokta mecmuai milelde en yüksek seviyei terakki ve temeddündür. Gerçi fakir ve harabız. Fakat altın hazineleri içinde oturuyoruz. Yarın veya öbürgün behemehal bunları açabilir ve behemehal açmak mecburiyetindeyiz. Açmak için vasıta, takati beşer harici değildir. Ve semadan da inecek değildir. Bu vasıta muayyen bir hedefe doğru yılmayarak mütemadiyen çalışmaktır. Ve bu yol her milletin yürüdüğü terakki yoludur. Artık iş zamanı gelmiştir.

Muhterem vekiller! Mücadelatı milliyemizin neticei hasılasını tayin edecek olan reylerinizi izhar edeniz. Millet ve bütün dünya vereceğiniz reye intizar etmektedir.(Devamlı ve sürekli alkışlar arasında kürsüden indiler)






1938 - Atatürk'ün, Dolmabahçe Sarayı'nda Başbakan Celâl Bayar, Dışişleri Bakanı Tevfik Rüştü Araş ve Maliye Bakanı Fuat Ağralı'yı kabulü.




1934 - Atatürk'ün, öğleden sonra Dolmabahçe Sarayı'nda 2. Türk Dil Kurultayı'nın son gün çalışmalarını izlemesi.

1933 - Atatürk'ün, Dolmabahçe Sarayı'ndan Yalova'ya gelişi.



1931 - Atatürk'ün, liseler için tarih kitapları yazılırken, Türk Tarih Kurumu'na gönderdiği mektup: "...Tarih yazmak, tarih yapmak kadar mühimdir. Yazan yapana sadık kalmazsa, değişmeyen hakikat, insanlığı şaşırtacak bir mahiyet alır."




1930 - Atatürk'ün, Yalova'da gece sofrada söyledikleri: "...Biz bu müesseseyi (cumhuriyeti) hacılara, hocalara terk etmek için meydana getirmedik. Tarihi, Octave'a bırakamayız. ...Cumhuriyet müessesesinin bir müstebit eline geçeceğini mezarımda bile duysam, millete karşı haykırmak isterim. ..Cumhuriyetin milletin kalbinde kök saldığını görmek, yegâne emelimdir."




1928 - Gazi Mustafa Kemal'in Tekirdağı'nda yeni harfler üzerine konuşması ve memurları sınava çekmesi.

Atatürk'ün, Ertuğrul yatı ile İstanbul'dan Tekirdağ'a gelişi, şehirde ziyaretleri, yeni harflerle ilgili olarak halkla görüşmesi. (Öğleden sonra saat 13.00 sıralarında yatla tekrar İstanbul'a hareket etmiştir).

Atatürk'ün, Tekirdağ dönüşü İstanbul'da Anadolu Ajansı muhabirine yeni Türk harfleri ile ilgili demeci: "...Az zaman sonra, yeni Türk harfleriyle, gözler kamaştırıcı Türk manevî gelişiminin erişebileceği kudret ve itibarın milletlerarası seviyesini gözlerimi kapayarak şimdiden o kadar parlak görüyorum ki, bu manzara beni kendimden geçiriyor!" [Kocatürk]



1925 - Mustafa Kemal Paşa mareşal üniforması ile Kastamonu gezisine çıktı.

Gazi Mustafa Kemal'in, Kastamonu'da ilk defa şapka giymesi. Atatürk'ün, panama şapkasıyla sabah otomobille Ankara'dan Kastamonu'ya hareketi ve öğleyin Çankırı'ya gelişi.

Atatürk'ün, öğle yemeğinden sonra Çankırı'dan hareketle akşam Kastamonu'ya gelişi ve halk tarafından coşkun şekilde karşılanışı. (Atatürk'ün Ankara'dan hareketi ve Kastamonu'ya geliş tarihi, bazı kaynaklarda, yanlış olarak 24 Ağustos 1925 gösterilmiştir). [Kocatürk]




1923 - Meclis Lozan Barış Antlaşması'm onayladı. Antlaşma 14'e karşı 213 oyla onaylandı. Antlaşmaya göre onay tarihinden itibaren İstanbul ve Boğazlar 6 hafta içinde boşaltılacak.




1923 - Lausanne Peace Treaty signed.

The Treaty of Lausanne marks the international recognization of the sovereignty and independence of the new Republic of Turkey. The Treaty of Lausanne (July 24, 1923) was a peace treaty that settled a part of the partitioning of the Ottoman Empire that reflected the consequences of the Turkish Independence War between Allies of World War I and Turkish national movement,



1922 - Yunanlıları şaşırtmak amacıyla Bilecik'in doğusundan Rumköy'e gece baskını düzenlendi. Bu baskında Türk kuvvetlerinden kaçan bir erin yapılacak taarruz hakkında Yunanlılara bilgi vermesi üzerine Yunan ordusunun istihbaratı önlem almaya başladı.

Ankara Komutanı Fuat (Bulca) Bey'in, Atatürk'e telgrafı: "Valide iyidir. Dün pek neşeli olarak vakit geçirildi. Pek memnundurlar, dua etmekte ve "Selânik'e ne vakit gideceğiz?" diye sual sormaktadır. Fikriye Hanım da iyidir, hürmetlerini iletmektedir. Başarınıza, hanımların ellerinde Kuran dua etmekteyiz." [Kocatürk]




1921 - Yunan ordusunun taarruzu ve Sakarya Meydan Muharebesi'nin başlaması (22 gün 22 gece devam etmiştir).

Mustafa Kemal'in 22 gün 22 gece süren Sakarya Meydan Muharebesini idareye başlaması.




1921 - Yunan ordusunun taarruzu ve Sakarya Meydan Savaşı'nın başlaması.

Yunanlılar Papulas komutasında, Sakarya'nın doğusunda konuşlanmış Türk mevzilerine karşı genel saldırıya geçti. Kötü hava koşulları savaşın kaderini değiştirdi. Mangal Dağı düştü, ordunun Üçüncü Grubu'nun ileri mevzileri Yunanlıların eline geçti. Top sesleri Ankara'dan duyulmaya başladı.




1921 - Battle of Sakarya, led by Mustafa Kemal.




1920 - Atatürk'ün, Kastamonu Valisi Cemal Bey'e, İnebolu'da emekli topçu yüzbaşısı, tüccarlardan Saffet Harun Bey'e -İnebolu Kaymakamı aracılığıyla- makine başında ulaştırılmasını istediği telgrafı: "Saffet Harun Beye, validemin ve kız kardeşimle eşinin emin bir şekilde İstanbul'dan kurtarılması ile Anadolu'ya geçirilmesini rica ederim."

Kastamonu Valisi Cemal Bey'in, Atatürk'ün telgrafına cevabı: "Yüksek emirlerinizi Saffet Harun Bey'e bildirdim. Yanımdadır. Muhterem annelerini, İnebolu'ya mı yoksa Samsun'a mı çıkarmak uygun olduğunu soruyorlar efendim."

Atatürk'ün, Kastamonu Valisi Cemal Bey'in telgrafına cevabı: "Annemin, kız kardeşimle eşinin İnebolu'ya çıkarılarak buraya bilgi verilmesinin, Saffet Harun Bey'e bildirilmesini rica ederim." (Bu girişim, ya Zübeyde Hanım'ın yolculuğa imkân vermeyecek derecede rahatsızlığı ya da diğer bir sebeple gerçekleşememiştir. Zübeyde Hanımla kızı Makbule Hanım, ancak 13 Haziran 1922 günü İstanbul'dan Adapazarı'na gelebilmiş ve 14 Haziran günü burada Atatürk'le görüşmüşlerdir. Zübeyde Hanım, Atatürk'le beraber 24 Haziran 1922 günü Ankara'ya gelmiş, Makbule Hanım ise İstanbul'a dönmüştür). [Kocatürk]




1919 - İstanbul hükümetinin dahiliye nazırı Adil Bey, Sivas valisi Reşit Bey'den kongrenin engellenmesini istedi.




1917 - Atatürk'ün, İstanbul'dan Halep'e gelişi.
(Atatürk'ün Halep'ten İstanbul'a ilk yazısı 24 Ağustos 1917 tarihini taşıdığına göre Halep'e geliş tarihinin bundan bir veya birkaç gün önce olması gerekmektedir). [Kocatürk]




1916 - Rusların, Bitlis ve Muş bölgelerinde 16. Kolordu birliklerine karşı yeniden taarruza başlaması.


1915 - Battle of Sari Bair continues (the "August Offensive" between August 6-29).
Last attempt by the British to seize the Gallipoli peninsula).




1914 - Japan declares war on Germany.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst