Tarifsiz sadece görsel fikir için
---------------------------------------
Tarifliler
MİLFÖY MANTISI
Malzemeler için tam bir ölçü vermek istemiyorum kısaca tarif etmem yeterli sanırım.Bir yaprak milföyü merdane ile biraz açıyoruz ve 9 eşit parçaya kesiyoruz .İçerisine kıyma,soğan ,maydonoz,kırmızı toz biber ve tuz ile hazırladığımız içten koyup bohça gibi kapatıyoruz ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizip 200 derecede ısınmış fırında 15-20 dakika kadar pişiriyoruz.Üerine salçalı sos ve sarımsaklı yoğurt döküp servis yapıyoruz.
Baharatlı cipsler (6 kişilik)
Malzemeler
12 adet milföy
2 adet yumurta beyazı
Baharat harmanı için Kekik, fesleğen, pulbiber, sebzeli çeşni
İkinci baharat harmanı için Haşhaş, susam Hazırlanışı 6 adet milföyü üst üste koyun. Bir merdane yardımıyla açarak 30 X 40 cm olacak şekilde kesin. Diğer 6 ader milföy için de bu işlemi tekrarlayın. Milföylerin kabarması için çatalla üzerinde delikler oluşturun. Üzerlerine yumurta beyazı sürün. Hamurların üzerine serpmek için bir kapta kekik, fesleğen, pul biber ve sebzeli çeşniyi harmanlayın. Başka bir kapta ise haşhaş ve susamı harmanlayıp bir hamurun üzerine birini, diğer hamurun üzerine diğerini serpiştirin.
Arzunuza göre kare, dikdörtgen vb. olacak şekilde hamurları düzgünce kesin.185 derecelik fırında üzerleri kızarıncaya kadar, 20 dakika pişirin. Dilerseniz yanında süzme yoğurtla servis edin.
Milföy çubukları& sıcak rokfor sos (4 kişilik)
Malzemeler
4 adet donmuş milfoy hamuru
1 tatlı kaşığı keten tohumu
1 yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı haşhaş tohumu
Hazırlanışı Milfoy hamurları oda sıcaklığında yumuşayana kadar bekletilir. (Yaklaşık 10-15 dakika) Üzerlerine yumurta sarısı sürülür, her biri 5 parçaya kesilir. Fırın tepsisine aldıktan sonra üzerlerine haşhaş tohumu, keten tohumu serpilir. 180 derece ısıtılmış fırında 15 dakika kapak açılmadan pişirilir.
Rokfor sos
100 g rokfor peyniri
1 ölçü 150 ml krema
½ limon suyu
½ ölçü 45 g iri çekilmiş ceviz
1 tutam taze çekilmiş karabiber
Rokfor sosun hazırlanışı Rokfor peyniri ezilir, kalan malzeme ilave edilerek ufak bir tencerede ısıtılır. Milfoy çubukları ile sıcak servis edilir.
Püf noktası Sosu sulandırmak için su veya süt ilave edilebilir.
Şef’in önerisi Milföy çubukları pul biber, çörek otu, rende parmesan peyniri, susam, kimyon vs. ile yapılabilir.
Ahududulu ve çikolatalı katlar
250 gr ahududu
250 gr bitter çikolata
8 kare milföy hamuru
3 çorba kaşığı kıyılmış nane yaprağı
1.5 su bardağı çırpılmış kremşanti
Ahududulu ve çikolatalı katlar: Kolayca uygulanabilen pasta tarifleri arasında üst sıralarda. Milföyleri dikdörtgenlere kesip yağlı kağıtla kaplı fırın tepsisine dizin. Üzerlerini çatalla delip önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 5 dakika pişirin. Kabaran milföylerin üzerlerine elinizle bastırarak inceltin ve yağlı kağıt üzerine dizin. Çikolatayı benmari usulü eritin. Ilınınca milföylerin üzerini kaplayacak şekilde sürün. Çikolata ile kaplı milföyleri buzdolabında katılaşıncaya kadar bekletin. Nane yaprakları, kremşanti ve peyniri çırpıp buzdolabında bekletin. Çikolatalı milföylerin yarısının üzerine naneli kremayı sürüp ahududuları yerleştirin. Kalan milföylerle kapatıp üzerlerini kalan krema ve ahududularla süsleyin. Soğuk servis yapın.
Milföy kasesinde patlıcanlı pilav
3 çorba kaşığı margarin 6 büyük kare milföy hamuru 2 su bardağı pirinç 3.5 su bardağı sıcak su 1 patlıcan 1 domates 3-4 dal maydanoz Tuz
Milföy kasesinde patlıcanlı pilav: Pirinci tuzlu sıcak suda yarım saat bekletip bol su ile yıkayın. Patlıcanı alacalı soyup küp küp doğrayın. Acısını çıkarmak için tuzlu suda bekletin yıkayın ve süzün. Domatesi soyup küçük küçük doğrayın.
Margarini tencerede eritip patlıcanları kızartın. Domatesi ekleyip birkaç kez karıştırdıktan sonra pirinci ilave edin. Tuz ve sıcak suyu ekleyin. Kısık ateşte suyunu çekinceye dek kapağı kapalı olarak pişirin. Kağıt havlu ile örtüp dinlendirin.
Milföy hamurlarını küçük kaselere kenarları dışa taşacak şekilde yayın. Üzerlerini yağlı kağıtla örtüp birer avuç kuru fasulye doldurun. Önceden ısıtılmış 170 dereceye ayarlı fırında milföy hamurları hafif pembeleşinceye kadar pişirin. Kızaran hamurları fırından çıkarıp servis tabaklarına alın. Yağlı kağıtla kuru fasulyeleri alıp içlerine patlıcanlı pilavı paylaştırın. Kıyılmış maydanozla süsleyip sıcak olarak servis yapın. Afiyet olsun.
Milföylü lokmalıklar
10 kare milföy hamuru Taze nane yaprakları 50 gr kaymak 1 kase kurutulmuş domates 1 tatlı kaşığı domates salçası 1 kase siyah zeytin 1 tutam kekik
Milföylü lokmalıklar: Kurutulmuş domatesleri ılık suda bekletip küçük doğrayın ve kekikle tatlandırın. Kurutulmuş domatesleri zeytinyağı ile kavurun. Domates salçası ekleyip bir kaç dakika daha kavurun.
Milföyleri tezgahın üzerine yayın. Her milföy karesinden iki yuvarlak (biri büyük diğeri küçük) hamur çıkarın. Büyük yuvarlak milföy hamurunun üzerine küçük milföyü yerleştirin. Kenarlarından parmak uçlarınızla bastırarak yapıştırın, ortasını hafif çukurlaştırın.
Milföyleri fırın tepsisine dizin. Pişme esnasında çok fazla kabarmaması için her çukurun içine bir kaç tane bakliyat serpiştirin. 200 dereceli fırında 10 dakika pişirin. Fırından alıp bakliyatları içinden çıkarın. Zeytin, taze nane yaprakları, kurutulmuş domates ve kaymakla süsleyip servis yapın.
Palmier kurabiye
Yarım ölçü milföy hamuru 1.5 yemek kaşığı tarçın 1 çay bardağı toz şeker
Üzeri için Pudra şeker
Palmier kurabiye: *Milföy hamurunun üzerine tarçın ve toz şeker serpiştirin. Hamuru iki kenarından rulo şeklinde sararak ortada birleştirin. 1 cm kalınlığında dilimleyip yağlı kağıt serili tepsiye dizin.
*200 dereceye ayarlı fırında kızarıncaya kadar pişirin. Soğuduktan sonra üzerine pudra şeker serpiştirerek servis yapın.Palmier kurabiye artık hazır, afiyet olsun.
Peynirli milföy rulo
1 paket (250 gr) kare milföy hamuru200 gr lor peyniri1 çorba kaşığı margarin3 çorba kaşığı süt kreması1 yumurta sarısı2 çorba kaşığı su,3 dal maydanozTuz, kekik, karabiber
Milföyleri 1 cm eninde şeritler halinde kesin. Dondurma külahı biçimindeki 12 ****l hamur kalıbını margarinle yağlayın. ****l kalıpların üzerine hamur şeritlerini boşluk bırakmadan sarın. Yağlı kağıtla kaplanmış fırın tepsisine yerleştirin.
Yumurta sarısını 2 kaşık su ile çırpıp hamurların üzerine sürün. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında üzerleri kızarıncaya kadar pişirin. Fırından alıp ılınmaya bırakın. Milföy rulolarını kalıplardan çıkarın.
Lor peyniri ile süt kremasını mikserle çırpın. Maydanozu temizleyip kıyın. Peynirli karışıma maydanoz, tuz, kekik, ve karabiber karıştırıp sıkma torbasına alın.
Hazırladığınız karışımı milföy ruloların içine sıkarak doldurun. Düz tabağa alıp servis yapın.
Pırasalı ve pastırmalı börek
6 kare milföy hamuru2 pırasa3 dilim pastırma150 gr dil peyniri1 yumurta sarısı1 çorba kaşığı ılık suBir tutam tuz
Pırasalı ve pastırmalı börek: Pırasaları temizleyip 8 santim uzunluğunda kesin. Tuzlu kaynar suda 5 dakika bekletip soğuk sudan geçirin ve süzün. Dil peynirini pırasaların uzunluğunda dilimleyin. Pastırmaların çemenlerini çıkarın.
Pırasaları uzunlamasına ikiye kesip içlerinden ikişer yaprağı çıkarın. Aralarına birer dilim dil peyniri yerleştirin ve sandviç şeklinde kapatın. Bu şekilde 6 adet peynirli pırasa hazırlayın.
Peynirli pırasaların üzerine birer pastırma dilimi sarın. Milföy hamurlarını unlanmış zeminde biraz açın. Ortalarına birer pastırmalı pırasa yerleştirip sarın. Uçlarını büzerek fiyonk şeklinde kapatın.
Börekleri fırın tepsisine dizin. Yumurta sarısını 1 kaşık ılık suyla çırpıp böreklerin üzerine sürün ve kürdanla çizgiler çizin. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 15-20 dakika pişirin.
Peynirli ve baharatlı üçgenler
4 kare milföy hamuru1 çorba kaşığı domates salçası1 çorba kaşığı hardal6 kiraz domates2 konserve enginar kalbi6-8 dilimlenmiş siyah zeytin50 gr rendelenmiş örgü peyniriKuru fesleğen50 gr rendelenmiş taze kaşarpeyniri1 kahve fincanı sıvıyağ
Peynirli ve baharatlı üçgenler: Milföyleri üçgen şeklinde ikiye kesin. Üzerlerini sıvıyağ ile yağlayın. Dördünün üzerine domates salçası, kalan dört tanesine de hardal sürün.
Enginar kalbini ince şeritler halinde doğrayın. Enginar, dilimlenmiş zeytin, rendelenmiş örgü peyniri ve fesleğeni bir kapta harmanlayın. Domates salçası sürdüğünüz hamurların üzerine bu karışımı paylaştırın. Kiraz domatesleri halka şeklinde doğrayıp hardallı hamurların üzerine yerleştirin ve rendelenmiş kaşarpeyniri serpiştirin. Önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında 15 dakika pişirin.
Alıntıdır...