Külahta Yaş Pasta - Emine'nin Mutfağı: Uşak
Krema;
Malzemeler:
1/4 paket margarin
2,5 çorba kaşığı un
1/2 çorba kaşığı nişasta
1/2 lt süt
1/2 subardağı şeker
1 paket krem şanti
1 tatlı kaşığı sakız
1 tatlı kaşığı sahlep
Yapılışı:
Un ,nişasta ve margarini kavur sütü ilave et ,şekeri ekle hepsini pişir. Soğuyunca 1paket krem şantiyi toz halinde ekle çırp
Kek:
Malzemeler:
3 yumurta
1/2 su bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı un
kömbe baharatı(tarçın,damla sakızı,zencefil vb)
kabartma tozu
1 su bardağı dövülmüş ceviz
Yapılışı:
3 yumurtanın sarısını ayır akını bir fiske tuz ile çırp.Sarısını pudra şekeri ile çırp ,cevizi ekle kabartma tozu,baharat ve unu ilave et ,çırp akını yavaş yacaş ekle çatalla çırp.Kase külahlara koy 170 de pişir.Çıkar 1 çorba kaşığı sütle ıslat, franboğazlı ganaj ile renk saçak yap.Vişne tanesiyle süsle.
Şeftali Kurabiye - Emine'nin Mutfağı: Uşak
Malzemeler:
125 gr margarin
2 çorba kaşığı yogurt
½ su bardağı şeker
2 yumurta
1/2 kabartma tozu
aldığı kadar un
40 ortadan ikiye ayrılmış ceviz kabuğu
Şerbeti için;
1 su bardağı ılık su
1 çay bardağı şeker
1 damla gıda boyası
Kreması;
1 paket çiğ krema
1 su bardağı süt
2 kaşık şeker
1 kaşık un
10 adet hurma
(1 çay bardağı süt ile pişir)
1 paket bitter çikolata
ceviz ( 2 tatlı kaşığı toz jelatin arzuya göre)
Yapılışı:
Hamuru için tüm malzemeleri yoğurup yuvarlak keselim yarım ceviz kabuklarının üzerine koyalım 180 derece fırında pişirelim pişince nazikçe çıkartalım gıda boyası ile haırladığımız şerbeti kenara alalım… kremasını hazırlayalım un şeker ve süt ile muhallebi pişirelim hurmaları ıslatıp kabuklarını soyalım… çekirdekleri çıkartalım 1 çay bardağı süt ile pişirelim…
daha sonra soğuyan muhallebiye erimiş bitter çiğ krema hurma ve dövülmüş ceviz ilave edelim… (cevizi once blenderdan geçirelim) bu kremayı 2 çukur hamura koyalım… bitterle yapıştıralım daha sonra gıda boyası ve toz şekere bulayıp nane yapraklarıyla servis yapalım…
Kırçanlı Dolma - Perizat'ın Mutfağı: Samsun
Malzemeler:
2 su bardağı pirinç
2 orta boy soğan
1 avuç mısır unu , bir tatlı kaşığı nane
Yapılışı:
önce sıvı yağda soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur pirinçler ilave edilerek kavurmaya devam edilir 1/2su bardağı su ile pişmeye bırakılır daha sonra mısır unu ve nane ilave edilir. asma yaprağı le sarılır . tencerenin dibine kırçan döşenir üzerine dolmalar konur bir sıra kırçan bir sıra dolma olmak üzere tencere doldurulur üzerini örtecek kadar suda kısık ateşte pişirilir piştikten sonra üzerine tereyağı yakılır ,sıcak sevis edilir
Ekose Pasta - Perizat'ın Mutfağı: Samsun
Malzemeler:
Bir adet kakaolu bir adet de sade pasta hazırlayacağız
kakaolu pasta :
4 adet yumurta
1su bardağı toz şeker
1 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 çorba kaşığı kakao
sade pasta
4 yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
üzerine:çikolata sos
Yapılışı:
Kakaolu pasta ve sade pasta kendi malzemeleriyle hazırlanır yuvarlak kek kabında 160 derece fırında 30 dakika pişirilir. daha sonra keklerin her biri üç değişik boyda halka şeklinde kesilir, kesilen parçaların yerleri değiştirilir, üzerine çikolata sos dökülür böylece iki kat yapılır en üstüne tekrar çikolata sos dökülür kesildiği zaman ekoseli göründüğü için ekose pasta adını almıştır
Samosa - Aybüke'nin Mutfağı: Elazığ
Malzemeler:
Hamuru için;
500 gr un
1 yemek kaşığı kekik
½ su bardağı su
tuz
iç malzemeler için;
1 çay bardağı ayçiçekyağı
1 çay kaşığı tane kimyon
1 çay kaşığı tane kişniş
1 tatlı kaşığı toz zerdeçal
1 tatlı kaşığı toz kişniş
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
3 patates
½ su bardağı bezelye
1 sivri biber
3 dal maydanoz
tuz
kızartmak için;
ayçiçek yağı
kekik
Yapılışı:
hamuru için ½ kg un, kekik tohumu, su ve tuzu iyice karıştırın. Bir tavada ayçiçeği yağını ısıtın. Tane kimyon ve kişnişi ekleyip karıştırın. Kalan baharatların hepsini ve tuzu ilave edin. 2 dakika daha karıştırın. Patatesi haşlayıp kabuklarını soyarak çatalla püre haline getirin. Patates püresini, haşlanmış bezelyeleri, doğranmış sivribiber ve ince kıyılmış maydanozu baharatlı karışıma ekleyip iyice karıştırın ve ocaktan alın. Hamuru merdane ile büyük bir kare şekilinde açın ve 5 cm eninde uzun şeritler halinde kesin. Şeritlerin uç taraflarına birer yemek kaşığı harçtan paylaştırıp, üçgen şekilde kapatın. Kızgın ayçiçeği yağında kızartıp, üzerine kekik serperek servis yapın.
Nevzine - Yıldız'ın Mutfağı: Kayseri
Malzemeler:
1 paket (250 gr) margarin
1.5 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi
3 çorba kaşığı tahin
3 çorba kaşığı yoğurt
5 su bardağı (625 gr) un
1 paket kabartma tozu
2 su bardağı tozşeker
3 su bardağı su
Yarım limonun suyu
Yapılışı:
Margarini eritip hamur kabına alın. Ceviz, tahin ve yoğurdu ilave edip karıştırın. Un ve kabartma tozunu ekleyip sert kıvamlı bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Yuvarlak bir kalıbı yağlayıp hamuru elinizle bastırarak yayın. Baklava dilimi şeklinde kesin. Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Tozşekerle suyu kaynatıp şerbeti hazırlayın. Limon suyunu ekleyip ocaktan alın. Tatlıyı fırından çıkarıp üzerine ılık şerbeti gezdirerek dökün. Şerbetini çekinceye kadar bekletin. Dilimleyip soğuk olarak servis yapın.
Peynirli Rulo Börek - Perizat'ın Mutfağı: Samsun
Malzemeler:
1 paket yaş maya
1 su bardağı ılık su
1su bardağı ılık süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı toz şeker
1çay kaşığı tuz
4 bardak un
50 gr oda sıcaklığında margarin
İÇ MALZEMESİ:
50 gr beyaz peynir
kırılmış ceviz içi
yumurtanın beyazı
ÜZERİNE:yumurtanın sarısı
Yapılışı:
maya,su,süt,yağ,toz şeker ve tuz karıştırılır,un ilave edilir. ele yapışmayan hamur elde edilir,6 parçaya bölünür.her parça 15 cm çapında açılır,üzerlerine yağ sürülerek üst üste konur.bir gece buzlukta bekletilir. Hazırlamadan iki saat önce buzluktan çıkarılır yarım santim kalınlığında açılır.önce 4 sonra tekrar 4 ve en son her parça 3'e bölünür her parçanın içine iç malzemesi konur ve rulo haline getirilir üzerine yumurta sarısı sürülür 180 derece fırında 30 dk pişirilir.
Şeftali Kurabiyesi - Perizat'ın Mutfağı: Samsun
Malzemeler:
1 adet yumurta
1 paket oda sıcaklığında margarin
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı yoğurt
4 su bardağı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1çorba kaşığı kakao
1 çay bardağı süt
gıda boyası
Yapılışı:
Yumurta,toz şeker,yoğurt,yağ ve un karıştırılarak ele yapışmaya yumuşak bir hamur elde edilir. ceviz büyüklüğünde yuvarlak toplar yapılır, 180 derece fırında 30 dk. pişirilir.Fırından aldıktan sonra kurabiyelerin alt tarafında küçük oyuklar açılır. bu kırıntılar bir çorba kaşığı kakao bir çorba kaşığı toz şeker ve bir çay bardağı süt ile pişirilir.bu kreme ile kurabiyeler birbirine yapıştırılır.yapıştırılan kurabiyeler önce sarı,sonra kırmızı,daha sonra yeşil renkte gıda boyasına batırılır ve toz şekere bulanarak hazır hale gelir
Startv / Soframız