Karalahana Dible - Türkan'ın Mutfağı: İstanbul
Malzemeler:
1,5 Kilo karalahana
1 Çay bardağı pilavlık bulgur
2 Adet orta boy soğan
1 Tatlı kaşığı domates salçası
1/2 çay bardağı sıvı yağ
Küçük bir parça kuyruk yağı
Pul biber
Yapılışı:
1,5 Kilo karalahana geniş bir tencerede haşlanır ve bir süzgeçte süzülür. 2 Adet kuru soğan yemeklik doğrandıktan sonra, yarım çay bardağı sıvı yağ ve küçük bir parça kuruk yağıyla birlikte pembeleşinceye kadar kavrulur. İyice yıkanmış 1 çay bardağı bulgur ve pul biber soğanların üzerine eklenir. 1 tatlı kaşığı domates salçası da eklendikten sonra bütün malzemeler iyice kavrulur. Daha sonra üzerini örtecek kadar su eklenip, bulgurlar yumuşayana kadar kısık ateşte kapalı şekilde pişirilir. Bulgurlar yumuşadıktan sonra üzerine önceden haşlanan karalahana eklenir ve son bir kez kaynadıktan sonra, ocağın altı kapatılır ve sıcakken servis edilir.
Nişasta Helvası - İlknur'un Mutfağı: Sinop
Malzemeler: 2 su bardağı buğday nişastası, 2 su bardağı toz şeker, 4 yemek kaşığı tereyağı, su
Yapılışı: Derin bir kapta 2 su bardağı buğday nişastası ve 2 su bardağı toz şeker bir miktar suyla karıştırılarak boza kıvamına getirilir. Nişastanın topaklanmaması için iyice ezmek gerekmektedir. Hazırlanan karışım yayvan bir tencerede eritilen 4 yemek kaşığı tereyağıyla sürekli karıştırılarak kavrulur. Tane tane oluncaya kadar sürekli ezip karıştırarak kavurmaya devam edilir. Altını kapatmadan önce servis sırasında daha parlak görünmesi için, üzerine 1 yemek kaşığı kadar toz şeker serpilir. Bir dakika kadar kavrulduktan sonra tatlımız servise hazırdır.
Zeytinyağlı Mercimek Dolması - Begüm'ün Mutfağı:Ankara
Malzemeler: 10 adet büyük ve ince lahana yaprağı, 1 su bardağı yeşil mercimek, 1 su bardağı köftelik ince bulgur, 2 adet büyük boy kuru soğan, 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı kuru nane, yarım demet maydanoz
Sosu için; 2 yemek kaşığı domates salçası, 3 büyük diş sarımsak, ½ su bardağı zeytinyağı
Yapılışı: 1 su bardağı yeşil mercimek geç pişeceği için önceden haşlanmış olan 1 su bardağı yeşil mercimeğin içine yine yıkanıp suyu süzülen 1 su bardağı köftelik ince bulgur eklenir. Soğanlar küçük küçük doğrandıktan sonra 1 tatlı kaşığı tuzla ovularak yumuşaması sağlanır. Yumuşayan soğanlarla birlikte incecik doğranan yarım demet maydanoz, 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 tatlı kaşığı karabiber ve 1 tatlı kaşığı kuru nane de yeşil mercimek ve köftelik ince bulgurun içine ilave edilerek iyice karıştırılır. Yumuşaması için haşlanan lahana yaprakları soğuyup suyu süzüldükten sonra büyüklüğüne göre iki ya da üç parçaya ayrılır. Kesilen lahana yapraklarının içine harç yerleştirilip, kenarlarını içe doğru kıvrılarak sarılır. Hazırlanan sarmalar tencereye dizilir. Sosu için; 3 büyük diş sarımsak bir çay kaşığı tuzla havanda ezilir. 2 yemek kaşığı domates salçası ve yarım su bardağı zeytinyağıyla karıştırılır. Hazırlanan sos lahana sarmalarının üzerini kaplayacak şekilde yerleştirilir. Sarmaların üzerini geçecek kadar su eklendikten sonra üzerine bir tabak kapatılarak pişmeye bırakılır. Lahanalar yumuşayıncaya kadar ortalama 40 dakika pişirilir. Yemeğimiz servise hazırdır.
Saraylı - Begüm'ün Mutfağı:Ankara
Malzemeler: 2 su bardağı un, 2 adet yumurta, 2 yemek kaşığı yoğurt, 7 yemek kaşığı tereyağı, bir fiske tuz, ½ su bardağı ceviz, ayçiçek yağı
Şerbeti için; 2 su bardağı toz şeker, 2 bardak su, yarım limonun suyu
Yapılışı: Tatlımız için şerbetin soğuk olması gerekmektedir. 2 su bardağı toz şeker ve 2 bardak su on dakika kaynadıktan sonra içine yarım limonun suyu ilave edilir. Ocaktan alınıp soğumaya bırakılır. Hamuru için; 2 su bardağı unun üzerine bir fiske (yarım çay kaşığından daha az) tuz serpilir. Unun ortasına açılan çukura 1 tane yumurta kırılır. (Hamurun kıvamının daha iyi olması için yumurta oda sıcaklığında olmalıdır.) Üzerine 2 yemek kaşığı yoğurt ve eritilmiş 4 yemek kaşığı tereyağı ilave edilir. (yumurtanın pişmemesi için tereyağı biraz soğutulmalıdır.) Önce ortadaki sıvı malzemelerden başlanarak yavaş yavaş unla birlikte karıştırılır. Tüm malzemeler karıştıktan sonra iyice yoğrulur. Yumuşak kıvamdaki hamur iki eşit parçaya ayrılıp, üzeri örtülerek 5 dakika dinlendirilir. Hamurların üzerine sürmek için 3 yemek kaşığı tereyağı eritilir. Yine hamurun üzerine sürmek için 1 tane yumurta çırpılır. Dinlenen hamurların her biri bol unla orta kalınlıkta açıldıktan sonra üzerine eritilmiş tereyağı sürülür. Daha sonra karşılıklı kenarlarından katlanıp, katlanan her katın üzerine de yine tereyağı sürülerek dikdörtgen şekline getirilir. Dikdörtgen şeklinde bohça gibi katlanan iki hamur da 5 dakika dinlendirilir. Dinlenen hamurlar incecik açılır. Hamurların bir tanesinin üzerine çırpılmış yumurtadan bolca sürülür ve dişe gelecek kıvamda çekilmiş cevizler eklenir. (Üst üste konacak olan iki hamurun birbirine iyice yapışması için yumurtayı bol sürmek gerekmektedir.) Diğer hamurla üzeri kapatılır. Cevizlerin dışarı taşmaması için kenarlarına sıkıca bastırılır. Dikdörtgen şeklindeki hamur üç parmak genişliğinde küçük kareler şeklinde kesilir. Hazırlanan hamurlar, iyice ısıtılmış olan bol ayçiçek yağıyla kızartılır. Her iki tarafı da kızaran hamurlar yağını çekmesi için kısa bir süre havlu kağıdın üzerine alınır. Tatlılar henüz sıcakken soğuk şerbetin içine batırılır ve servis tabağına alınır.
Göbek Tatlısı - Rukiye'nin Mutfağı: Manisa
MALZEMELER: 7 adet peksimet, ½ kg ceviz, 2 adet yumurta, 2 su bardağı süt, ½ fincan elma sirkesi, 1 fincan zeytinyağı, un, 1 tatlı kaşığı tuz
Üzerine gezdirmek için: ½ kg tereyağı
Şerbet için: 1kg şeker, 5 bardak su, ½ limonun suyu
YAPILIŞI:
Bir kapta 2 adet yumurta, 2 su bardağı süt, ½ fincan elma sirkesi, 1 fincan zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı tuz iyice çırpılır. Ayrı bir kaba bir avuç bir bezeyi oluşturacak şekilde 10 avuç un aktarılır. Çırpılan harç una yavaş yavaş aktarılır. Kulak memesi kıvamına gelinceye kadar yoğrulur. ½ kg ceviz öğütülür. 7 adet peksimet robotta öğütülüp cevizlerle karıştırılır. Yufkalar ince ve büyük açılır. İlk yufkaya çekilen ceviz ve peksimetler serpiştirilir, üzerine ikinci yufka yayılarak aynı işlem uygulanır. Oklavayla sarılan yufka hiç büzülmeden oklava çıkartılır. Rulo şeklindeki yufka kesilerek küçük parçalara ayrılır, tepsiye dik bir şekilde dizilir. 10 adet yufka aynı işlemlerden geçerek tepsiye dizilir. ½ kg tereyağı eritilir ve tepsideki tatlının üzerine gezdirilir. Şerbet için 1kg şekere 5 bardak su koyulur. Kaynayan şerbete ½ limon sıkılarak eklenir, bir taşım daha kaynatıldıktan sonra soğutulur. Soğuyan şerbet sıcak tatlının üzerine dökülerek servis edilir.
Pırasa Dolması - Eda'nın Mutfağı: Manisa
Malzemeler: 5 adet büyük boy kalın pırasa, 1,5 su bardağı pirinç, 1 kahve fincanı pilavlık bulgur, 3 adet küçük boy kuru soğan, 1 yemek kaşığı domates salçası, 2 tatlı kaşığı kuş üzümü, 3 tatlı kaşığı çam fıstığı, 2 tatlı kaşığı pul biber, 1 atlı kaşığı kuru nane, 2 tatlı kaşığı toz şeker, 1 çay kaşığı karabiber, ½ demet maydanoz, ½ demet dereotu, ½ çay bardağı zeytinyağı, 1,5 limonun suyu
Muhacir Böreği - Eda'nın Mutfağı: Manisa
Malzemeler: 500 gr dövülmüş ceviz, 1 demet pazı, 1 demet maydanoz, 1 demet taze nane, 1 demet dereotu, 2 adet orta boy kuru soğan, 2 adet yumurta, 1 kahve fincanı zeytinyağı, ayçiçek yağı
Hamuru için: 2,5 su bardağı un, 1 adet yumurta, ½ su bardağı yoğurt, 1 yemek kaşığı ayçiçek yağı, 1 yemek kaşığı üzüm sirkesi, 1 çay kaşığı tuz
Şipsi - Handan'ın Mutfağı: Sinop
MALZEMELER: 1 bütün tavuk, 300gr mısır unu, 4-5 diş sarımsak, ½ kg ceviz, 1 tatlı kaşığı tuz, 4 tatlı kaşığı pul biber
YAPILIŞI:
1 bütün tavuk, 1 tatlı kaşığı tuzla haşlanır. ½ kg ceviz, 4 tatlı kaşığı pul biber ve 4-5 diş sarımsakla robottan geçirilerek hamur haline getirilir. Hamur haline gelen cevizler blenderdan geçirilerek yağı çıkartılır. Yağın tamamen çıkabilmesi için haşlanan tavuğun yağından ilave edilir ve yoğrularak cevizin yağı çıkartılır. Yarım çay bardağı yağ yemeğin üzerine gezdirmek için yeterlidir. Mısır pastası için bir tencereye sıcak su ve 300gr mısır unu ilave edilir. Mısır unu suyunu çekene kadar sürekli karıştırılır. Suyunu çeken mısır pastası cevizlere ilave edilerek yoğrulur. Yoğrulan harca tavuk suyu ilave edilir ve blenderdan geçirilir. Haşlanan tavuk didiklenerek mısır pastasının içine aktarılır. Karıştırılan Şipsi servis tabağına alınır ve üzerine ceviz yağı gezdirilir.
Kabak Mille - Handan'ın Mutfağı: Sinop
MALZEMELER: 7-8 dilim bal kabağı, 1 su bardağı şeker, 4 su bardağı un, 1 çay kaşığı tuz, ayçiçek yağı, tereyağı
YAPILIŞI:
7-8 dilim bal kabağı rendelenir, ayçiçeği yağıyla suyunu çekene kadar kavrulur. Kavrulan bal kabaklarına 1 su bardağı şeker ilave edilir. Kavurma işlemi sonlandırıldıktan sonra robotta çekilen 1 kase ceviz bal kabaklarına ilave edilir. 4 su bardağı una 1 çay kaşığı tuz eklenir ve 1 bardak su ile yoğrulur. Kulak memesi kıvamına gelen hamur 3 ayrı bezeye ayrılarak orta kalınlıkta açılır. Açılan ilk beze geniş bir tavaya yerleştirilir ve üzerine bal kabaklı harcın bir kısmı yerleştirilir. Harcın üzerine ikinci yufka yerleştirilir ve üzeri tereyağı ile yağlanır. Ters yüz edilerek pişirilir. Servis sırasında makasla kesilip dilimlenir.
Soframız / Startv