- Thread Starter
- #121
Bende profiterol hamuru gibi yapılanı biliyorum annem bazen irmikli falan yapar güzel olur...
Bu arada teşekkürler yapanlarında ellerine sağlık diyeyim
--------------------
Nohut Böreği - Safiye'nin Mutfağı: Sinop
Malzemeler: 2 adet kuru yufka, 1 kilo haşlanmış nohut, 11 yemek kaşığı un, 3 çay kaşığı tuz, 1 büyük bardak su, 2,5 su bardağı toz şeker, 1 su bardağı ayçiçek yağı, zeytinyağı
Yapılışı: Önceden bir miktar tuzla haşlanmış ve kabukları soyulmuş olan 1 kilo nohut iyice ezilir. Un kıvamına gelen nohudun üzerine 2,5 su bardağı toz şeker ve 1 su bardağı ayçiçek yağı eklenerek iyice karıştırılır. Derin bir kapta 11 yemek kaşığı un, 3 çay kaşığı tuz ve 1 büyük bardak su iyice yoğrulur. Hamurun yumuşak bir kıvamda olması gerekmektedir. Yoğrulan hamur iki eşit parçaya bölünür. Her bir parça bir miktar unla incecik açılır. Yuvarlak fırın tepsinin tabanı zeytinyağıyla yağlanır. Açılan ilk yufka tepsiye yerleştirilir. Yufkalar tepsi büyüklüğünde olmalıdır. İlk yufkanın üzerine biraz zeytinyağı döküldükten sonra püre kıvamındaki nohutlu harçla kapatılır. Harcın üzerine bu kez kuru yufka yerleştirilir. Kuru yufkanın yumuşak olması için ayrı bir kapta karıştırılmış olan ayçiçek yağı ve su karışımı serpilir. Kuru yufkanın üzeri tekrar nohutlu harçla kaplanır. Harcın üzerine tekrar kuru yufka serilir. Üzerine yine ayçiçek yağı ve su karışımı serpildikten sonra nohutlu harç yerleştirilir. Dördüncü ve son kata ise elde açılmış olan yufka serilir. Yufkanın, tepsinin kenarından taşan kısımları kesilir. Güzel kızarması için yufkanın üzeri zeytinyağıyla yağlanır. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında pişirilir. Böreğimiz servise hazırdır.
Taze Fasulye Çorbası - Safiye'nin Mutfağı: Sinop
Malzemeler: 250 gr. taze fasulye, 4 yemek kaşığı süzme yoğurt, 3,5 yemek kaşığı un, 2,5 yemek kaşığı tereyağı, 1 adet büyük boy domates, 1 adet yumurta, 1 su bardağı kemik suyu
Yapılışı: Fasulyelerin uç kısımları kopartıldıktan sonra küçük küçük doğranır. Orta büyüklükte bir tencerede 5 bardak suyla haşlanır. Su kaynamaya başladıktan sonra 1 su bardağı kemik suyu eklenir ve taze fasulyeler iyice yumuşayıncaya kadar kaynatmaya devam edilir. Derin bir kapta 4 yemek kaşığı süzme yoğurt, 1 adet yumurta ve 3,5 yemek kaşığı un iyice çırpılır. (Süzme yoğurt yerine normal yoğurt da kullanılabilir.) Harcın kıvamı yoğun olduğu için bir bardak su eklenir. Taze fasulyeler iyice yumuşadıktan sonra ayran kıvamındaki yoğurtlu sos üzerine eklenir. (Yoğurdun ve yumurtanın kesilmemesi için çorbaya katarken sürekli karıştırılmalıdır.) Çorbanın kıvamına yetecek kadar sıcak su eklendikten sonra pişmeye bırakılır. Ayrı bir tavada 2,5 yemek kaşığı tereyağıyla rendelenmiş olan bir adet büyük boy domates kavrulur. Çorbanın pişmesine yakın domates sosu ilave edilir. Ortalama 5 dakika daha kaynatıldıktan sonra çorbamız servise hazırdır. Üzeri maydanoz yapraklarıyla süslenerek servis edilir.
Osmanlı Ispanaklı Böreği - Melek'in Mutfağı: İstanbul
Malzemeler: 2 bağ ıspanak, 6 adet yufka, 6 adet yumurta, 250 gr. margarin, 1 su bardağı süt, 1 bardak su, karabiber, pul biber, çörek otu
Yapılışı: Yufkaların daha yumuşak olması için; 250 gr. margarin eritilir. 1 su bardağı süt ve 1 bardak suyla karıştırılır. Ispanakların sadece yaprak kısımları elde bölünerek orta büyüklükte parçalara ayrılır. (Bu şekilde vitamini kaybolmayacaktır.) Kare şeklindeki büyük fırın tepsisine yağlı kağıt yerleştirilir. Üzerine bir tane yufka serilir. İkinci yufkanın yarısı hazırlanan karışıma batırıldıktan sonra ilk yufkanın üzerine yerleştirilir. İki kat yufka aynı şekilde yağlı karışıma batırılarak üst üste tepsiye dizilir. Üç kat yufka tepsiye serildikten sonra ıspanak yaprakları çiğ olarak üzerine yerleştirilir. Ispanakların üzerine kesme payı bırakarak 6 tane yumurta kırılır. Yumurtaların bütün olarak kalması gerekmektedir. Yumurtaların her birinin üzerine karabiber serpilir. Tuz ve pul biber de tüm malzemelerin üzerine gelecek şekilde serpildikten sonra diğer yufkalarla üzeri kapatılır. Yufkalar yine yağlı karışıma batırılmalıdır. Son yufka da yerleştirildikten sonra tepsinin kenarından sarkan yufkayla üzeri kapatılır. Artan yağlı karışım üzerine sürüldükten sonra çörek otu serpilir. (Bu şekilde buzdolabında 1 saat kadar bekletmek böreğin daha güzel kızarmasını sağlayacaktır.) Önceden ısıtılmış fırında 175 derecede yaklaşık yarım saat üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Yumurtaların ortada kalmasına dikkat edilerek kare şeklinde kesilir. Böreğimiz servise hazırdır.
Startv / Soframız
Bu arada teşekkürler yapanlarında ellerine sağlık diyeyim
--------------------
Nohut Böreği - Safiye'nin Mutfağı: Sinop
Malzemeler: 2 adet kuru yufka, 1 kilo haşlanmış nohut, 11 yemek kaşığı un, 3 çay kaşığı tuz, 1 büyük bardak su, 2,5 su bardağı toz şeker, 1 su bardağı ayçiçek yağı, zeytinyağı
Yapılışı: Önceden bir miktar tuzla haşlanmış ve kabukları soyulmuş olan 1 kilo nohut iyice ezilir. Un kıvamına gelen nohudun üzerine 2,5 su bardağı toz şeker ve 1 su bardağı ayçiçek yağı eklenerek iyice karıştırılır. Derin bir kapta 11 yemek kaşığı un, 3 çay kaşığı tuz ve 1 büyük bardak su iyice yoğrulur. Hamurun yumuşak bir kıvamda olması gerekmektedir. Yoğrulan hamur iki eşit parçaya bölünür. Her bir parça bir miktar unla incecik açılır. Yuvarlak fırın tepsinin tabanı zeytinyağıyla yağlanır. Açılan ilk yufka tepsiye yerleştirilir. Yufkalar tepsi büyüklüğünde olmalıdır. İlk yufkanın üzerine biraz zeytinyağı döküldükten sonra püre kıvamındaki nohutlu harçla kapatılır. Harcın üzerine bu kez kuru yufka yerleştirilir. Kuru yufkanın yumuşak olması için ayrı bir kapta karıştırılmış olan ayçiçek yağı ve su karışımı serpilir. Kuru yufkanın üzeri tekrar nohutlu harçla kaplanır. Harcın üzerine tekrar kuru yufka serilir. Üzerine yine ayçiçek yağı ve su karışımı serpildikten sonra nohutlu harç yerleştirilir. Dördüncü ve son kata ise elde açılmış olan yufka serilir. Yufkanın, tepsinin kenarından taşan kısımları kesilir. Güzel kızarması için yufkanın üzeri zeytinyağıyla yağlanır. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında pişirilir. Böreğimiz servise hazırdır.
Taze Fasulye Çorbası - Safiye'nin Mutfağı: Sinop
Malzemeler: 250 gr. taze fasulye, 4 yemek kaşığı süzme yoğurt, 3,5 yemek kaşığı un, 2,5 yemek kaşığı tereyağı, 1 adet büyük boy domates, 1 adet yumurta, 1 su bardağı kemik suyu
Yapılışı: Fasulyelerin uç kısımları kopartıldıktan sonra küçük küçük doğranır. Orta büyüklükte bir tencerede 5 bardak suyla haşlanır. Su kaynamaya başladıktan sonra 1 su bardağı kemik suyu eklenir ve taze fasulyeler iyice yumuşayıncaya kadar kaynatmaya devam edilir. Derin bir kapta 4 yemek kaşığı süzme yoğurt, 1 adet yumurta ve 3,5 yemek kaşığı un iyice çırpılır. (Süzme yoğurt yerine normal yoğurt da kullanılabilir.) Harcın kıvamı yoğun olduğu için bir bardak su eklenir. Taze fasulyeler iyice yumuşadıktan sonra ayran kıvamındaki yoğurtlu sos üzerine eklenir. (Yoğurdun ve yumurtanın kesilmemesi için çorbaya katarken sürekli karıştırılmalıdır.) Çorbanın kıvamına yetecek kadar sıcak su eklendikten sonra pişmeye bırakılır. Ayrı bir tavada 2,5 yemek kaşığı tereyağıyla rendelenmiş olan bir adet büyük boy domates kavrulur. Çorbanın pişmesine yakın domates sosu ilave edilir. Ortalama 5 dakika daha kaynatıldıktan sonra çorbamız servise hazırdır. Üzeri maydanoz yapraklarıyla süslenerek servis edilir.
Osmanlı Ispanaklı Böreği - Melek'in Mutfağı: İstanbul
Malzemeler: 2 bağ ıspanak, 6 adet yufka, 6 adet yumurta, 250 gr. margarin, 1 su bardağı süt, 1 bardak su, karabiber, pul biber, çörek otu
Yapılışı: Yufkaların daha yumuşak olması için; 250 gr. margarin eritilir. 1 su bardağı süt ve 1 bardak suyla karıştırılır. Ispanakların sadece yaprak kısımları elde bölünerek orta büyüklükte parçalara ayrılır. (Bu şekilde vitamini kaybolmayacaktır.) Kare şeklindeki büyük fırın tepsisine yağlı kağıt yerleştirilir. Üzerine bir tane yufka serilir. İkinci yufkanın yarısı hazırlanan karışıma batırıldıktan sonra ilk yufkanın üzerine yerleştirilir. İki kat yufka aynı şekilde yağlı karışıma batırılarak üst üste tepsiye dizilir. Üç kat yufka tepsiye serildikten sonra ıspanak yaprakları çiğ olarak üzerine yerleştirilir. Ispanakların üzerine kesme payı bırakarak 6 tane yumurta kırılır. Yumurtaların bütün olarak kalması gerekmektedir. Yumurtaların her birinin üzerine karabiber serpilir. Tuz ve pul biber de tüm malzemelerin üzerine gelecek şekilde serpildikten sonra diğer yufkalarla üzeri kapatılır. Yufkalar yine yağlı karışıma batırılmalıdır. Son yufka da yerleştirildikten sonra tepsinin kenarından sarkan yufkayla üzeri kapatılır. Artan yağlı karışım üzerine sürüldükten sonra çörek otu serpilir. (Bu şekilde buzdolabında 1 saat kadar bekletmek böreğin daha güzel kızarmasını sağlayacaktır.) Önceden ısıtılmış fırında 175 derecede yaklaşık yarım saat üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Yumurtaların ortada kalmasına dikkat edilerek kare şeklinde kesilir. Böreğimiz servise hazırdır.
Startv / Soframız