Diş Buğdayı - İpek'in Mutfağı: Afyon
Malzemeler:
1 su bardağı kuru fasulye
1 su bardağı nohut
1 kilo aşurelik buğday
250 gr. fındık
1 kase ceviz
1 kase tuzsuz yer fıstığı
1 kase kuru üzüm
1 kase nar
Yarım kase çiğ badem
Yapılışı: 1 su bardağı kuru fasulye, 1 su bardağı nohut ve 1 kilo aşurelik buğday ayrı ayrı kaselerde yumuşaması için bir gece önceden suda bekletilir. Suları süzüldükten sonra her birinin pişme süresi farklı olduğu için yine ayrı ayrı tencerelerde, üzerlerini geçecek kadar su eklenerek haşlanır. Haşlandıktan sonra suları süzülür. İlk olarak haşlanmış aşurelik buğday derin bir kaseye alınır. Üzerine haşlanmış kuru fasulye, haşlanmış nohut, 250 gr. fındık, 1 kase tuzsuz yer fıstığı, 1 kase kuru üzüm eklenerek iyice karıştırılır. Hazırlanan karışım geniş ve derin bir servis tabağına alınır. Üzeri 1 kase nar, 1 kase ceviz ve yarım kase çiğ bademle süslenir. Arzu edilirse tuz ya da şeker ilave edilebilir. Yemeğimiz servise hazırdır.
Yoğurtlu Paça - İpek'in Mutfağı: Afyon
Malzemeler:
2 kilo but kısmından bütün halde kemikli dana eti
1 adet bayatlamış Afyon ekmeği ya da 2 adet bayatlamış beyaz ekmek
500 gr. süzme yoğurt
3 büyük diş sarımsak
2 yemek kaşığı tereyağı
3-4 kepçe et suyu
1 tatlı kaşığı pul biber
Yapılışı: 2 kilo but kısmından bütün halde kemikli dana eti pişerken köpük yani kef olmaması için bol suyla yıkanır. Düdüklü tencerede üzerini geçecek kadar suyla 1,5 saat haşlanır. Haşlanan etin kemikleri ve yağları temizlenip, orta büyüklükte parçalar şeklinde didiklenir. Bayat eklemekler orta büyüklükte kare şeklinde dilimlenip fırın tepsisine yerleştirilir. 200 derecelik fırında 15 dakika kadar kızartılarak kuruması sağlanır. Süzme yoğurdun içine 3 büyük diş sarımsak rendelenir. Biraz su eklenerek kıvamı seyreltilir. 2 yemek kaşığı tereyağı tavada eritilir. Tereyağı yanmadan ocağın altı kapatılır ve içine 1 tatlı kaşığı pul biber atılır. Kuruyan eklemekler kare şeklindeki derin bir servis tabağını kaplayacak şekilde yan yana dizilir. Üzerine didiklenmiş, haşlanmış dana eti yerleştirilir. 3-4 kepçe et suyu ilave edilerek ekmeklerin yumuşaması sağlanır. Sarımsaklı süzme yoğurt ve tereyağlı pul biber karışımı da üzerine eklenir. Yemeğimiz servise hazırdır.
Sulu Köfte - İpek'in Mutfağı: Afyon
Malzemeler:
Köftesi için;
Yarım kilo yağsız dana kıyma
1 su bardağı köftelik ince bulgur
1 adet büyük boy kuru soğan
1 yumurta
1 tatlı kaşığı karabiber
Yarım demet maydanoz
Sosu için;
1 orta boy kuru soğan
2 adet büyük boy domates
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı ayçiçek yağı
Süslemek için bir tutam maydanoz
Yapılışı: Derin bir kasenin içinde yarım kilo yağsız dana kıyması, rendelenmiş bir büyük boy kuru soğan, incecik doğranmış maydanoz, 1 tatlı kaşığı karabiber, tuz ve yumurtayla yoğrulur. İçine azar azar 1 su bardağı köftelik ince bulgur eklenerek yoğurmaya devam edilir. (Harcın dağılmaması için mutlaka yağsız kıyma kullanılmalıdır. Eğer harç dağılmayacak kıvamda ise yumurta eklenmeyebilir.) Tüm malzemeler birbirini tutmaya başlayınca harcımız kıvama gelmiş demektir. Harçtan küçük parçalar kopartılarak uzun şekilde elde yuvarlanarak şekil verilir. (Köftelerin kıvamda olduğunu anlamak için küçük bir cezvede kaynatılan suyun içine bir tane köfte atılır. Eğer köfte dağılmıyorsa kıvamı tutmuş demektir.) Büyük bir tencerede 2 yemek kaşığı tereyağı ve 1 yemek kaşığı ayçiçek yağıyla rendelenmiş 2 domatesle küp şeklinde doğranmış soğan kavrulur. (Domates yerine salça da kullanılabilir.) Domates ve soğan iyice kavrulduktan sonra 1,5-2 litre sıcak suyla yeteri kadar tuz eklenir ve kaynamaya bırakılır. (Köftelerin içindeki bulgur su çekeceği için suyu fazla kullanmak gerekmektedir.) Su iyice kaynadıktan sonra köfteler azar azar tencereye katılırken yapışmaması için karıştırılır. Pişmesine yakın üzerine incecik doğranmış maydanoz eklenir. Yemeğimiz servise hazırdır.
Kaymaklı Baklava - İpek'in Mutfağı: Afyon
Malzemeler:
Hamuru için;
5 su bardağı un
2 adet yumurta
1 su bardağı süt
1 su bardağı ayçiçek yağı
1 yemek kaşığı sirke
Bir tutam tuz
Şerbeti için;
4 su bardağı toz şeker
3 bardak su
Birkaç damla limon suyu
Harcı için; Yarım kilo kaymak
Yufkaları yağlamak için;
2 yemek kaşığı tereyağı
3 su bardağı ayçiçek yağı
Yufkaları açmak için bir kase nişasta
Yapılışı: Şerbetin soğuk baklavanın ılık olması gerektiği için ilk olarak şerbeti hazırlanır. Derin bir tencerede 4 su bardağı toz şekerle 3 bardak su kaynatılır. 15 dakika kaynatılan şerbete birkaç damla limon suyu eklenir ve soğumaya bırakılır. Hamuru için; derin bir kasenin içinde 2 yumurtayla, 1 su bardağı süt, 1 su bardağı ayçiçek yağı, bir fiske tuz ve 1yemek kaşığı sirke karıştırılır. (Sirke, hamurun daha gevrek olmasını sağlayacaktır.) 5 su bardağı un karışımın üzerine azar azar un eklenerek yoğrulur. Yumuşak kıvamdaki hamur masanın üzerine alınır ve çok az nişastayla rulo şekline getirilir. Yumurta büyüklüğünde 21 küçük bezeye ayrılır. Elde yuvarlandıktan sonra geniş bir tepsiye yerleştirilir. (Hamurların yapışmaması için tepsiye çok az nişasta serpilir.) Üzerine nemli bir bez kapatılarak 10-15 dakika dinlendirilir. (Ortam sıcaksa buzdolabında bekletilmelidir.) Yufkaların arasına sürmek için; 2 yemek kaşığı tereyağı tencerede eritildikten sonra üzerine 3 su bardağı ayçiçek yağı eklenir. Kare şeklindeki fırın tepsisi eritilen tereyağı ve ayçiçek yağı karışımıyla yağlanır. Dinlendirilen bezeler nişastayla incecik açılır ve yağlanan fırın tepsisine yerleştirilir. İlk iki yufka yerleştirildikten sonra üzerine yağ gezdirilir. Ancak daha sonra her üç katta bir yağ koymak yeterlidir. (Yufkaların tepsiye eşit şekilde dağılması için bir yufka tepsiye konulduktan sonra diğer yufka tepsinin öbür köşesinden yerleştirilir.) On kat bu şekilde hazırlandıktan sonra onuncu katın üzerine parça parça kaymak yerleştirilir. Baklavayı kare şeklinde keseceğimiz için kaymakların arasına kesme payı bırakılmalıdır. Diğer 11 yufka da aynı şekilde araları yağlanarak tepsiye yerleştirilir. Tepsinin kenarından sarkan yufkalar bıçakla temizlenir. Hazırlanan baklava, kaymak parçalarının ortalı şekilde kalmasına dikkat edilerek kare şeklinde kesilir. Tepsi yerleştirilmeden önce fırın 200 derecede ısıtılır. Baklavanın üzeri özellikle de kenar kısımları tereyağı ve ayçiçek yağı karışımıyla yağlandıktan sonra 170 derecede üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Piştikten sonra biraz ılınması beklenir. Üstteki birkaç kat yufka kaldırıldıktan sonra ortasına yakın olan kısma dışarı taşmayacak şekilde kaymak yerleştirilir. Üzerine soğuk şerbeti eklendikten sonra tatlımız servise hazırdır.
Bazlama Kebabı - Gülsen'in Mutfağı: Ankara
MALZEMELER: 1kg dana antrikot, 3 adet domates, 3 adet yeşil biber, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı tuz, ayçiçek yağı
Bazlama için: 4 su bardağı un, 1 paket yaş maya, 1,5 bardak ılık su, 1 çay kaşığı şeker, 1 çay kaşığı tuz
YAPILIŞI:
1 paket yaş maya 1,5 bardak ılık suda 1 çay kaşığı şeker, 1 çay kaşığı tuz ilave edilerek çözdürülür,4 su bardağı un yavaş yavaş eklenerek yoğrulur. Akıcı bir kıvama gelen hamur 120 derecede fırında dinlendirilir. Dinlendirilen hamur kaşıkla bezelere ayrılır. Her beze elle unlanarak pasta tabağı büyüklüğünde bazlamalar elde edilir. Bazlamalar yapışmayan yağsız tavada (tavanız ın yapışma ihtimali varsa çok az sıvı yağ ilave edebilirsiniz) 2 dakikada bir ters yüz edilerek kızartılır. 1kg antrikot kavrulur. 3 adet domates küçük küçük ve 3 adet yeşil biber çekirdekleriyle beraber halka halka doğranır. Etlerle beraber önce biberler kavrulur. Et ve biberlere 1 çay kaşığı karabiber ve 1 çay kaşığı tuz ilave edilerek kavurma işlemi sürdürülür. Son olarak domatesler ilave edilir. Domateslerin pişmesiyle altı kapatılır. Pişirilen bazlamalar dilimlenip, kare kare kesilir ve cam kaba yayılır. Bazlamaların üzerine kavrulan kebabı döşenir. Bazlama Kebabı servise hazırdır.
Cevizli Yaprak Sarma - Gülsen'in Mutfağı: Ankara
MALZEMELER: 250gr asma yaprağı, 2 su bardağı bulgur, 1 su bardağı dövülmüş ceviz, 4-5 adet taze soğan, 1 adet kuru soğan, ½ demet maydanoz, 2 yemek kaşığı kuş üzümü, 2 tatlı kaşığı nane, 2 tatlı kaşığı kimyon, ½ çay bardağı zeytinyağı
YAPILIŞI:
4-5 adet taze soğan, 1 adet kuru soğan küçük küçük doğranır. ½ çay bardağı zeytinyağında doğranan kuru soğanlar kavrulur. Soğanların rengi değişince, 2 su bardağı bulgur ilave edilir ve kavrulur. Çok az kavrulan harca sıcak su ilave edilir. Sıcak suyun ardından 2 yemek kaşığı kuş üzümü eklenir. Suyunu çeken harç demlendikten sonra 1 su bardağı dövülmüş ceviz, doğranan taze soğan ve maydanozlar ilave edilir. Son olarak 2 tatlı kaşığı nane ve 2 tatlı kaşığı kimyon eklenir. İyice karıştırılan harç ocaktan alınır. Asma yapraklarının ortasına yerleştirilen bol harç sarılır. Tencerenin altına kullanılmayan asma yaprakları yerleştirilir. Yaprakların üzerine sarmalar dizilir. Eklenen az sıcak suyla pişirilir. Servis sırasında ½ limon suyu ile zeytinyağı karıştırılarak sarmaların üzerine gezdirilir.
Karışık Dolma - Filiz'in Mutfağı: Adana
Malzemeler: 250 gr. orta yağlı dana kıyma, 5 parça kemikli et, 25 adet asma yaprağı, 7 adet büyük boy domates, 9 adet küçük top patlıcan, 5 adet dolmalık yeşil biber, 5 adet kırmızı biber, 5 adet küçük top kabak, 2 orta boy kuru soğan, 3 diş sarımsak, 1 küçük kase haşlanmış nohut, bir büyük kase pirinç, 1 demet taze nane, 1 demet maydanoz, 2 yemek kaşığı biber salçası, 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı kimyon, 2 çay kaşığı pul biber, 2 çay kaşığı kuru nane, 1 çay kaşığı limon tuzu, 1 fincan ayçiçek yağı, yarım fincan zeytinyağı
Sosu için; 1 yemek kaşığı biber salçası, 3 çay kaşığı kuru nane, 4 diş sarımsak, yarım fincan zeytinyağı, yarım fincan limon suyu, yarım fincan nar ekşisi
Yapılışı: İç harcı için; 4 büyük boy domatesin kabukları soyulduktan sonra, 2 orta boy kuru soğan ve 3 diş sarımsakla robotta çekilip, derin bir kaba alınır. Üzerine incecik doğranan maydanoz, taze nane, 1 küçük kase haşlanmış nohut, 1 büyük kase pirinç, 2 yemek kaşığı biber salçası, 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı kimyon, 2 çay kaşığı pul biber, 2 çay kaşığı kuru nane, 1 fincan ayçiçek yağı, yarım fincan zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı tuz ve 250 gr. orta yağlı dana kıyma eklenir. Tüm malzemeler yoğrularak iyice karıştırılır. 9 adet küçük top patlıcanın sap kısmı kesildikten sonra yaprakları temizlenmeden önce içi oyulur. Dağılmadan oyulması için yaprakları en son temizlenir. Yeşil biber ve kırmız biberlerin de sap kısımları ve tohumları temizlenir. Kabakların da patlıcanlar gibi iç kısmı oyularak hazırlanır. Arzu edilirse domates de kabukları soyulmadan sadece içi oyularak kullanılabilir. Geniş ve derin bir tencerenin dibine 5 parça kemikli et yerleştirildikten sonra üzerine domates kabukları ve 1 çay kaşığı limon tuzu eklenir. (Domates kabukları dolmaların yapışmadan pişmesini sağlayacaktır. İçi oyulan tüm sebzeler harçla doldurulur. Domates kabukları kapak şeklinde her bir sebzenin üzerine yerleştirilir. Asma yaprakları da ortasına harç yerleştirildikten sonra incecik sarılır. Asma yapraklarıyla sarılan dolmalar üstte kalacak şekilde tüm dolmalar tencereye yerleştirilir. Üzeri 1-2 tane asma yaprağıyla kapatılır. Pişerken dağılmaması için dolmaların üzeri toprak taşla kapatılır. Üzerini geçmeyecek kadar sıcak su eklendikten sonra kısık ateşte pişmeye bırakılır. Sosu için; küçük bir sos tenceresinde 1 yemek kaşığı biber salçası, ezilmiş 4 diş sarımsak, 3 çay kaşığı kuru nane yarım fincan zeytinyağıyla kavrulur. Kavrulduktan sonra içine yarım fincan limon suyu, yarım fincan nar ekşisi eklenir. Hazırlanan sos dolmanın pişmesine yakın üzerine eklenir. Birkaç dakika daha kaynatılır. Dolmamız servise hazırdır.
Humus - Filiz'in Mutfağı: Adana
Malzemeler: 2 su bardağı haşlanmış nohut, 3 diş sarımsak, yarım su bardağı tahin, 1 limonun suyu, 2 yemek kaşığı tereyağı, kimyon, sumak, pul biber
Yapılışı: 2 su bardağı haşlanmış ve kabukları çıkartılmış nohut, haşlandığı yarım bardak kadar suyla birlikte derin bir kaba alınır. Robotta iyice ezilir. Eğer kıvamı koyu olursa içine biraz daha su eklenebilir. Üzerine 3 diş sarımsak, yarım su bardağı tahin, 1 tatlı kaşığı tuz ve bir limonun suyu ilave edilir. Her bir malzeme sırasıyla eklenirken robotta iyice çekilir. Püre kıvamına gelen humus servis tabağına alınır. Üzeri kimyon, sumak ve pul biberle süslenir. Son olarak eritilmiş 2 yemek kaşığı tereyağı üzerine eklenerek servis edilir.
Patatesli İçli Köfte - Filiz'in Mutfağı: Adana
Malzemeler:
Dış harcı için; 300 gr. yağsız, sinirleri alınmış dana kıyması, 2 su bardağı ince bulgur, 1 su bardağı yarma yani ince kırılmış buğday, 1 adet yumurta, 3 yemek kaşığı un, 1 tatlı kaşığı biber salçası, 1,5 tatlı kaşığı kimyon
İç harcı için; 4 büyük boy haşlanmış patates, bir büyük boy kuru soğan, 1 tatlı kaşığı biber salçası, 2 çay kaşığı pul biber, 2 çay kaşığı karabiber, 2 yemek kaşığı tereyağı, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, bir tutam yaklaşık 9-10 sap maydanoz
Sosu için; 2 büyük diş sarımsak, 1 tatlı kaşığı biber salçası, 1 kahve fincanı zeytinyağı
Yapılışı: Dibi tırtıklı derin bir tepsiye 2 su bardağı ince bulgur, 1 su bardağı yarma yani ince kırılmış buğday konulur. (Kırılmış buğday yerine irmik de kullanılabilir.) Üzerine 1,5 tatlı kaşığı tuz serpildikten sonra yumuşaması için 1 bardak soğuk eklenir ve iyice karıştırılır. Bulgur ve yarma biraz yumuşadıktan sonra bir yumurta, 1 tatlı kaşığı biber salçası ve 1,5 tatlı kaşığı kimyon üzerine eklenir. Azar azar su ilave edilerek iyice yoğrulur. Bulgur ve yarma yumuşamaya başlayınca 300 gr. yağsız, sinirleri alınmış dana kıyması ilave edilerek yoğurmaya devam edilir. (Hem malzemelerin yumuşaması hem de özdeşleşmesi için avuç içiyle ezerek yoğurmak gerekir.) Harç, sakız kıvamına gelmeye başladığında 3 yemek kaşığı un ilave edilir ve yine avuç içiyle ezilerek yoğrulur. Harç tepsiyi kaldıracak kıvama geldiğinde hazır demektir. Üzerini hava almayacak şekilde kapatılarak 15-20 dakika dinlendirilir. İç harcı için; 4 patates haşlandıktan sonra püre kıvamında iyice ezilir. Soğan robotta incecik kıyıldıktan sonra 3 yemek kaşığı zeytinyağı ve 2 yemek kaşığı tereyağıyla kavrulur. Soğanlar pembeleştikten sonra pul biber, biber salçası ve karabiber eklenerek kavurmaya devam edilir. Salça da kavrulduktan sonra ezilen patatesler harca eklenir. Birkaç dakika kavrulduktan sonra soğuması için ayrı bir kaba alınır. Üzerine incecik kıyılan maydanozlar eklenerek iyice karıştırılır. Bulgurlu harçtan kopartılan küçük parça avuç içinde yuvarlanır ve işaret parmağıyla oyulur. Oyulan kısma patatesli harç konulduktan sonra elde döndürülerek top şeklinde kapatılır. Büyük bir tencerenin yarısına kadar sıcak su doldurulur. İçli köftelerin pişerken dağılmaması için suya bir çay kaşığı limon tuzu konulur. (Limon suyu da tercih edilebilir.) Bir tatlı kaşığı tuz da ilave edildikten sonra kaynaması beklenir. Hazırlanan içli köfteler kaynayan suya birer birer bırakılarak haşlanır. İçli köfteler suyun üzerine çıktığında pişmiş demektir. Kevgirle suyu iyice süzülerek servis tabağına alınır. Arzu edilirse bu şekilde servis edilebilir ya da iyice kızmış olan bol ayçiçek yağında her iki tarafı da kızartılır. Ayrı bir tavada, ezilmiş sarımsak ve biber salçası zeytinyağında kavrulur. Patatesli içli köftelerin üzerine eklenerek servis edilir.
Şiş Börek Çorbası - Filiz'in Mutfağı: Adana
Malzemeler: 2 su bardağı yoğurt, 1 yemek kaşığı buğday nişastası, 1 adet yumurta
Hamuru için; 2 su bardağı un, 1 adet yumurta, 1 çay kaşığı tuz, yarım bardak su
İç harcı için; 150 gr. iki kez çekilmiş orta yağlı koyun kıyması, 1 küçük boy kuru soğan, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı pul biber, bir tutam yani 5-6 sap maydanoz
Sosu için; 1 yemek kaşığı tereyağı, 2 büyük diş sarımsak, 1 çay kaşığı pul biber, 2 çay kaşığı kuru nane
Yapılışı: Hamuru için; 2 su bardağı un derin bir kaseye alınır. Ortasına 1 yumurta kırılır. Üzerine bir çay kaşığı tuz serpilir. Yumurta ve tuz yavaş yavaş unla karıştırılır. Yarım bardak su azar azar eklenerek hamur yoğrulur. Sert kıvamdaki hamurun üzerine nemli bir bez örtülerek 15-20 dakika dinlendirilir. İç harcı için; soğan küçük küçük doğrandıktan sonra üzerine 1 çay kaşığı tuz, karabiber ve pul biber eklenerek ovalanır. 150 gr. iki kez çekilmiş orta yağlı koyun kıyması ve incecik kıyılan maydanozla yoğrularak karıştırılır. Dinlenen hamur önce merdaneyle inceltilip sonra orta kalınlıkta oklavayla açılır. Küçük bir şişe kapağıyla yuvarlak şekilde kesilir. Her bir parçanın ortasına yeteri kadar harç yerleştirilir ve yarım ay şeklinde kapatılır. Uç kısımları tekrar birleştirilir. Derin bir kapta 2 su bardağı yoğurt, 1 yemek kaşığı buğday nişastası ve 1 adet yumurta iyice çırpılır. Üzerine 5 bardak soğuk su eklenir ve ocakta sürekli karıştırılarak kaynatılır. (Nişastanın yapışmaması ve yoğurdun kesilmemesi için kaynayıncaya kadar karıştırmak gerekmektedir.) Kaynadıktan sonra hazırlanan küçük hamurlar içine bırakılır. Küçük bir sos tenceresinde 1 yemek kaşığı tereyağı eritilir. İçine ezilmiş 2 diş sarımsak ve pul biber eklenir. Hamurların pişmesine yakın ortasına 2 çay kaşığı kuru nane serpilir ve üzerine kızgın tereyağı gezdirilir. Karıştırılıp birkaç dakika kaynatılır. Yemeğimiz servise hazırdır.
Soframız / Startv