Soframız programındaki yöresel tarifler

maviboncuk

Daimi Üye
Katılım
3 Ağustos 2010
Mesajlar
25.638
Tepki
16.859
Puan
113
Yaş
35
Konum
bitanemin kalbinden
Muhallebili Baklava - Şaziye Hanım'ın Mutfağı: Ordu


ImageView.ashx



MALZEMELER
Hamuru için
Un
2 adet yumurta
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı süt
Yarım su bardağı sıvıyağ
Yarım limon suyu
1 yemek kaşığı şeker
Karbonat
Tereyağı
Muhallebisi için
2 su bardağı un
5 su bardağı süt
100 gram tereyağı
Şerbeti için
2,5 su bardağı süt
2,5 su bardağı şeker

YAPILIŞI
Hamurun yapışı için; bir kaseye 2 yumurta, 1 su bardağı yoğurt, 1 bardak süt, 1 bardak fındık yağı, yarım limon suyu, 1 yemek kaşığı tereyağı, yarım fincan üzün sirkesi, 1 yemek kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı kadar karbonat ve alabildiği kadar un konularak yoğrulur. Hamurumuzun kulak memesi kıvamında olması gerekmektedir. Hamur 15 eşit parçaya bölünerek 30 dakika dinlendirilir. Bezeler unlanarak tek tek ince şekilde açılır. 15 parçadan 35 kat yufka elde edilerek geniş bir yere yayılır. Bir bardak yardımı ile hamura kapatılıp hafifçe döndürülür, kesilen ve kabaran hamurun ortasından küçük bir parça alınarak hafifçe oyulması sağlanır. Hazırlanan baklavaların üzeri bolfındıkyağı ile yağlanarak 20 dakika 150 derece fırında pişirilir. Fırında pişen baklavaların fazla yağı süzülür. 2,5 bardak şeker, 2,5 bardak süt ile tencereye konularak orta ocak ateşinde kaynatılır. 100 gram tereyağı büyük boy tencereye konularak orta ocak ateşinde eritilir. Eriyen yağa 1 bardak un eklenerek kavrulur. İçerisine 5 bardak süt eklenerek devamlı olarak karıştırılır. Ardından 1 paket vanilya eklenerek harmanlanır. Sütün rengi değişip katılaşana kadar ortalama 15 dakika pişmesi yeterli olacaktır. Ardından mikser ile 5 dakika karıştırılır. Pisen baklavaya kepçe yardımı ile şerbet dökülür. Tatlının ortalarına kaşık yardımı ile bastırılır. Ardından muhallebi baklavanın ortasına yerleştirilerek üzeri çekilmiş fıstık ile süslenerek servis edilir.(fındık-ceviz de eklenebilir)
Tatlımız 12 kişilik servis edilebilir. Ortalama yapılış süresi 45 dakikadır.

Patlıcanlı etli pilav - Şaziye Hanım'ın Mutfağı: Ordu


ImageView.ashx



MALZEMELER
1 kg az yağlı dana fileto
4 adet patlıcan
2 su bardağı pirinç
4 adet domates
Tereyağı
Sıvıyağı
Pul biber
Karabiber

YAPILIŞI
1 kg dana fileto bol sudan geçirilip suyu süzülür. Etler orta ocak ateşinde büyük boy tencereye konularak kavrulmaya bırakılır. 4 adet patlıcan, çizgi şeklinde soyulduktan sonra halka halinde doğranır. Dilimlenen patlıcanlar tuzlu suda bekletilerek siyah suyu alınır. 4 adet domates yıkandıktan sonra rendelenir. Suyu süzülüp yıkanan patlıcanlar kurulandıktan sonra bol yağda kızartılır. Ocak ateşi orta olmalı ve kızgın yağa atılmalıdır. Patlıcanların çok fazla kızartılmadan süzgeçli kaşık yardımı ile içinden alınmalıdır. 4 adet rendelenmiş domates, suyunu salan etlere karıştırılır. Ocak ateşi kısığa alınarak içerisine 2 yemek kaşığı tereyağı eklenerek pişmeye bırakılır. 2 su bardağı pirinç bol sudan geçirilip süzülür. İçerisine 1 tatlı kaşığı tuz ve kaynar su eklenerek haşlamaya bırakılır. Dana filetolara 1 tatlı kaşığı pul biber, 1,5 tatlı kaşığı karabiber eklenerek pişmeye devam edilir. Kaynar suda bekleyen pirincin suyu süzülür. Etler tencereye iyice yayılarak üzerini kızarmış patlıcanlar ile kapatılarak üzerine 1 tatlı kaşığı tuz ve en üst kısıma 2 su bardağı pirinç yayılır. Üzerine 1 tatlı kaşığından 5-6 adet kadar parçalar pirinçlerin üzerine konarak pirincimizin üzerini geçecek kadar kaynar su konulup kısık ocak ateşinde pişmeye bırakılır. Suyu çektikten sonra tencere bir tabak yardımı ile ters çevrilerek servis edilir. Yemeğimizin yapılış süresi ortalama 50 dakika olup 6-8 kişilik servis edilir.

Hacapuri - Şaziye Hanım'ın Mutfağı: Ordu


ImageView.ashx



MALZEMELER
3 adet büyük boy soğan
Lor peyniri
Kaşar peynir
Fındık yağı
Hamuru için
Un
5 adet yumurta
2 su bardağı süt
1 paket maya
1 bardak zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı şeker

YAPILIŞI
1 cezve süt orta ocak ateşinde kaynatılır. Kaynadıktan sonra bir kaba konularak üzerine 1 bardak soğuk süt eklenir. İçerisine 1 paket maya ilave edildikten sonra 1 bardak zeytinyağı ilave edilir. Un konulurken 1 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığının ucu ile şeker konulur. Harç karıştırılırken alabildiği kadar un ilave edilir. Hamurun yumuşaklığı kulak memesi kıvamında olmalıdır. 5 adet yumurta orta ocak ateşinde su ile haşlanmaya bırakılır. Yumurtanın kıvamı katı(rafadan)olması gerekmektedir. Bu işlem hazır ekmek hamuru ile de yapılabilir. Hamur 20 dakika kadar dinlendirilir. 3 adet büyük boy kuru soğan soyulup temizlendikten sonra yarım ay şeklinde doğranır. Soğanlar 1 tatlı kaşığı tuz ilave edilerek el ile yoğrulur. Yumurtalar soyularak yuvarlar olarak kesilir. Fırın tepsisi sıvıyağ ile yağlanır. Tuzla ovulan soğanların suyu sıkılır. Biraz kaşar biraz da lor peyniri rendeleyerek soğanlar ile karıştırılır. Peynirli soğanlara göz kararı çörekotu karıştırılarak el ile yoğrulur. Dinlendirilen hamur ikiye bölünerek fırın tepsisine yayılır. Hemen üzerine soğanlı harç ve kesilmiş yumurtalar da yayılarak eklenir. Hamurun üzeri kalan hamur ile kapatılır. Üzerine 1 adet yumurta akının içerisine 1 yemek kaşığı kadar fındık yağı eklenerek böreğin üzerine sürülür. Ardından üzeri çörek otu ile süslenerek fırına verilerek pişirilir. Fırın 180 derecede 40 dakika kadar pişirilir.

bu bölümü izledim ay takip etmek gerek güzel tarifler çıkıyo
 
OP
nk83

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.311
Tepki
83.862
Puan
113
Konum
İstanbul
Evet ya çok güzel tarifler oluyor şu anda aşağıda verdiğim yemekleri yapıyorlar :nk:

-------------------
Akçaabat Köfte - Nurcan Hanım'ın Mutfağı: Trabzon


ImageView.ashx



MALZEMELER
500 gr kıyma ( kaburga kol boyun kısmından )
4 diş sarımsak
1/4 bayat ekmek
Tuz
Karabiber

Yapılışı
4 diş sarımsak soyulur. Plastik bir kaba 500 gr. kıyma konur. Kıymanın içerisine bayat ekmek konulacağından kasaptan alırken makinede bir kez çekilmesi gerekmektedir. 1 tatlı kaşığı tuz, 4 diş sarımsak küçük küçük doğranarak bayat ekmeği sudan geçirip minik doğrayarak, 1 çay kaşığı karabiber kıymanın üzerine eklenir. Hazırlanmış olan malzemeler iyice harmanlanarak yoğrulur. Yoğrulan kıymadan avuç içi büyüklüğünde parçalar koparılarak yuvarlanır ve üzerine el ile baskı yapılarak yassı şekil verilir. Herhangi bir teflon tava, orta ocak ateşine konularak içine yarım çay bardağı sıvı yağ dökülür. Sıvı yağ orta ocak ateşinde kızdırıldıktan sonra teflon tavaya hazırlanmış olan Akçaabat köfteleri konur. Köfteler bir maşa yardımı ile çevrilir. Köftelerin üzeri kızarana kadar pişirilir. Yemeğin yapılış süreci ortalama 20dk dır . Akçaabat köftesi 4-6 kişiye servis edilebilir.

Hamsi Tava - Nurcan Hanım'ın Mutfağı: Trabzon


ImageView.ashx



Malzemeler
1,5 kg hamsi
3 çorba kaşığı mısır unu
Sıvı yağ
Tuz

YAPILIŞI
Hamsiler bol suda içleri iyice temizlenir. Mısır ununun yapışıp hamur olmaması için hamsiler kurutulur. Hamsiler kurutulurken üzerine 1 yemek kaşığı tuz konularak el ile harmanlanır. Plastik kaba alınan hamsilerin üzerine 3 yemek kaşığı mısır unu serpilerek yeniden harmanlanır. Büyük boy teflon tavaya yarım çay bardağı sıvı yağ eklenerek orta ocak ateşine konur. Sıvı yağ kızdıktan sonra tavaya tek tek yassı, oval hamsilerin kuyrukları birbirine bakacak şekilde tavaya dizilir. Ortalama 5 dk sonra hamsilerin bulunduğu tavanın üzerine tavanın büyüklüğü kadar düz tabak kapatılarak balıkların diğer yüzünün kızarabilmesi için ters çevrilir. Hamsi tavanın yapılışı 30 dk olup 6 kişiye servis edilebilir.

Karalahana - Nurcan Hanım'ın Mutfağı: Trabzon


ImageView.ashx



MALZEMELER
3 demet karalahana
2 adet soğan
1 çay bardağı sıvıyağ
1.5 tatlı kaşığı mısır unu (fırınlanmış)
250 gr.barbunya
1 adet küp şeker
İç yağı
Biber salçası

YAPILIŞI
Karalahana demetinin iç kısımlarındaki yapraklar seçilerek tek tek yıkanır. Uç kısımları saplarından ayrılır. Karalahanalar temizlendikten sonra 1 cm genişliğinde ince ince doğranır. Kıyılan lahanalar orta ocak ateşinde düdüklü tencere içerisine 1 lt ye yakın su konularak pişirilmeye bırakılır. Ortalama buharı çıktıktan sonra 15 dakika haşlanan karalahanaların bir yandan da iç harcı hazırlanır. 2 adet soğan soyularak iri iri doğranır. Büyük bir tencereye doğranan soğanlar ile birlikte 1 çay bardağı sıvı yağ eklenerek kavrulur. Kavrulmaya başlanan soğanlara 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı iç yağ (kuyruk yağı da olabilir) konularak ara ara karıştırılır. Kavrulan soğanlara 1 yemek kaşığı biber salçası eklenerek salçanın soğanlarla özdeşleşmesi için karıştırılır. Bir yandan düdüklü tencerede haşlanmaya bırakılan lahanalar ocaktan alınarak fazla suyu süzülür. Karalahanaların sapları eziliyor ise haşlanmış demektir. 250 gr barbunya bir gece önceden plastik bir kapta üzeri 2 parmak geçecek şekilde su eklenerek ıslatılır. Barbunyalar bir gece önceden suya bırakıldığı için şişip yumuşayacaklardır. Kavrulan soğanlara haşlanmış olan lahanalar, 5 yemek kaşığı fırınlanmış mısır unu, 250 gr barbunya 1adet küp şeker, yemeğin hizası kadar kaynamış su konularak suyu çekene kadar pişirilir. Eğer bu yemeği yarma ile yaptıysanız yarmalar zor pişeceği için yeniden kaynar su eklemeniz gerekecektir. Yemeğin kısık ocak ateşinde pişirilmesi gerekir.

Kayısı Tatlısı - Nurcan Hanım'ın Mutfağı: Trabzon


ImageView.ashx



MALZEMELER
1KG EKŞİ KAYISI
2 SU BARDAĞI ŞEKER
3 BARDAK SU
CEVİZ

YAPILIŞI
Kuru kayısılar bir kaba konularak üzerini 2 parmak geçecek şekilde sıcak su konulur. 5 dk kaynar suda bekletilerek yumuşaması sağlanır. Yumuşayan kayısılar temizlenerek ayrı bir kaba alınır. Amacımız kumlarından arındırmak olduğu için birkaç kez sudan geçirilerek süzülür. Suyu iyice süzülmüş olan 1 kg kuru kayısı, büyük boy tencere içerisine bir çay bardağı katılarak 15 dk orta ocak ateşinde pişirilir. Yumuşayıp şişen kayısılara 2 su bardağı toz şeker katılarak kısık ateşte pişirilir. Ateşin kısık olmasının sebebi şekerin yanmamasıdır. Tenceredeki harç hiç karıştırılmadan kapağı kapatılır ve buharında pişmeye bırakılır. Kayısı tatlısının rengi koyulaşıp suyu şerbet kıvamına gelince servis tabağına alınır. Üzerine 1 kase rondodan geçirilmiş ceviz serpilerek servis edilir. Kayısı tatlısının yapılış süresi 15-20 dk olup, 4-6kişiliktir. Tatlı soğuk olarak da servis edilebilir.

Startv / Soframız

 
OP
nk83

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.311
Tepki
83.862
Puan
113
Konum
İstanbul
Mısır unlu patlıcan tava - Mürvet Hanım'ın Mutfağı: Giresun


ImageView.ashx



MALZEMELER
12 adet patlıcan
Mısır unu
Fındık yağı
Sosu için;
3adet domates
4 diş sarımsak
2 çorba kaşığı elma sirkesi

YAPILIŞI
12 adet patlıcan, 3 adet domates bol sudan geçirilir. Patlıcanların kabukları pijama deseni şeklinde kesilir. Patlıcanlar ortadan ikiye bölünür. Uç kısımları sabit kalacak şekilde 6 parçaya ayrılır. Patlıcanlar orta ocak ateşinde 10 dakika kadar kaynar suda haşlanır. 3 adet domates rendelenir. Patlıcanların suyu süzülerek soğumaya bırakılır. 4 diş sarımsak soyulur. Büyük boy tavaya 2 yemek kaşığı kadar fındık yağı konularak orta ocak ateşinde kızdırılır (herhangi bir sıvıyağ da kullanılabilir). Ardından patlıcanlar mısır ununa bulanarak dip kısımlarının iç kısma bakacak şekilde simetrik olarak tavaya yerleştirilir. 4 diş sarımsak rendelenir. Rendelenmiş domatese 1 tatlı kaşığı tuz ve 4 diş sarımsak eklenerek orta ocak ateşinde pişirilir. Patlıcanlar ters düz edilerek öbür yüzü de pişirilir. Hazırlanan domates sosu patlıcanların kızartıldığı tavaya konarak üzerine 2 yemek kaşığı sirke eklenir. Ve pişen mısır unlu patlıcanlar üzerine konulur. Ardından tabak yardımı ile tersi çevrilerek servis tabağına alınır. Yemeğimizin yapılış süresi ortalama 20 dakika olup 6-8 kişilik servis edilir.

Pirinçli Açma Börek - Mürvet Hanım'ın Mutfağı: Giresun


ImageView.ashx



MALZEMELER
Hamuru için;
4 su bardağı un
2 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı fındık yağı
İç harcı için;
2 su bardağı pirinç
2 kuru soğan
Yarım demet maydanoz
Karabiber
Kuru nane
Pul biber

YAPILIŞI
Bir kaba 2 su bardağı pirinç konur ve bol su ile yıkanır. Üzerini geçecek kadar kaynar su eklenerek orta ocak ateşinde haşlanmaya bırakılır. Bir kaba 4 su bardağı un, 2 çay kaşığı tuz, 1 yemek kaşığı fındık yağı ve azar azar su eklenerek kulak memesi kıvamını alana kadar yoğrulur. Rulo haline getirilen hamur 6 parçaya ayrılarak dinlenmeye bırakılır. Bol suda haşlanan pirinçlerin fazla suyu süzülerek soğumaya bırakılır. Yarım demet maydanoz bol suda yıkanarak ince ince doğranır. 2 adet kuru soğan soyulup temizlenerek küp küp doğranır. Pirinçlere doğranan maydanoz, soğan, 1 tatlı kaşığı kuru nane, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı pul biber eklenerek harmanlanır. 6 adet beze üzeri unlanarak açılır. Fırın tepsisi yağlanarak yufkanın üzerisine harç konularak rulo halinde kapatılır ve gül şeklinde yuvarlanarak tepsiye yerleştirilir. Her hamur tek tek açılıp aynı işlem yapılarak ortadaki gül şekline sarılarak fırın tepsisine yerleştirilir. Küçük bir tavaya 1 yemek kaşığı tereyağı ile 4 yemek kaşığı fındık yağı ve 1 tatlı kaşığı tuz konularak orta ocak ateşinde eritilir (kullanılan fındık yağı yerine herhangi bir sıvı yağ da olabilir). Kızan yağ böreğin üzerine dökülerek 200 derecede ısıtılan fırına yerleştirilerek üzeri kızarana kadar pişmeye bırakılır. Ortalama 30 dakika pişirilir. Yemeğimiz 8-10 kişilik servis edilir.

Giresün Pidesi - Mürvet Hanım'ın Mutfağı: Giresun


ImageView.ashx



MALZEMELER
500 gram dana kıyma
4 kuru soğan
1 yemek kaşığı tereyağı

YAPILIŞI
500 gram dana kıyma orta ocak ateşinde yarım bardak su ile ezilerek kavrulur. Kavrulurken tepeleme 1 yemek kaşığı tereyağı eklenir. 4 adet soğan soyulup temizlendikten sonra küp küp doğranır. Suyunu çekip kavrulan kıymaya soğanlar eklenerek 1 tatlı kaşığı tuz ile harmanlanıp ocak ateşinden alınır. 6 adet hamur açılarak içerisine harç konulup ay şeklinde kapatılır. Ardından uzun bir şerit haline getirilerek üzerine yumurta sarısı sürülür ve odun ateşine verilir. İstenilirse bu işlem fırında da yapılabilir. Ancak evde hamur açılması gerekmektedir her pişen pidenin üzerine yumuşaması ve koku vermesi için tereyağı sürülür. Yemeğimiz 6-8 kişilik servis edilir.

Fındıklı - Mürvet Hanım'ın Mutfağı: Giresun


ImageView.ashx



MALZEMELER
4,5 su bardağı fındık unu
1,5 su bardağı pudra şekeri
3 yumurta akı

YAPILIŞI
3 adet yumurta akı sarısından ayrılarak bir kaba alınır. Üzerine 1,5 su bardağı pudra şekeri eklenerek mikser ile çırpılır ve beyaz renkli boza kıvamını alır. Ardından üzerine 4,5 su bardağı fındık unu eklenerek kulak memesi kıvamına gelene karıştırılır. Fırın tepsisine yağlı kâğıt serilerek üzerine 1 yemek kaşığı yardımı ile harçtan alınarak küçük küçük konulur. Fırında 170 derecede 10-15 dakika pişmesi yeterli olacaktır. Tatlımızın yapılış süresi ortalama 20 dakika olup, 8 kişilik servis edilebilir.

Hamsi Böreği - Mürvet Hanım'ın Mutfağı: Giresun


ImageView.ashx



MALZEMELER
2 kg hamsi
2,5 su bardağı pirinç
3 kuru soğan
1 demet maydanoz
1 çay kaşığı toz şeker
Kuru nane
Pulbiber
Karabiber
Fındık yağı
Tereyağı

YAPILIŞI
Hamsilerin bir gün evvelden kılçıklarının alınıp dinlendirilmesi gerekmektedir. Dinlenen hamsiler yeniden bol sudan geçirilir. 2,5 bardak pirinç bir kaba alınarak üzerini geçecek kadar kaynar su eklenerek 10 dakika kadar bekletilir. 3 adet kuru soğan soyulup temizlendikten sonra küp küp doğranır. 1 demet maydanoz saplarından ayıklanarak bol sudan geçirilip ince ince kıyılır. Doğranmış soğanlar orta ocak ateşinde 2 yemek kaşığı fındık yağı ve 1 yemek kaşığı tereyağı ile kavrulur (herhangi bir sıvıyağ da olabilir). Soğanların pembeleşmesi gerekir. Pirinçler bol suda yıkanıp süzülür. Pirinçler kırılmadan kavrulan soğanlara eklenir ve üzerini geçecek kadar kaynar su eklenerek 10 dakika kadar pişirilir. Pirinçlerin suyunu çekmesi yeterlidir. Suyunu çeken pirinçlere 2 tatlı kaşığı tuz, 2 tatlı kaşığı kuru nane, 1 çay kaşığı pul biber, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı toz şeker ve 1 demet doğranmış maydanozla birlikte eklenir. Geniş bir tavaya 1 yemek kaşığı kadar fındık yağı konulur. 2 kg hamsi yıkanıp süzüldükten sonra mısır ununa bulanarak unlu kısımları altta kalacak şekilde tavanın kenarından başlanarak yerleştirilir. Ardından üzerine maydanozlu pirinç pilavı konularak üzeri yeniden mısır ununa bulanan hamsilerin unlu kısımları üstte kalacak şekilde pirinçler gözükmeyecek şekilde kapatılır. Orta ocak ateşinde çevrilerek pişirilir. Yemeğimizin yapılış süresi ortalama 40 dakikadır. Yemeğimiz 6 kişilik servis edilir.

Startv / Soframız
 
OP
nk83

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.311
Tepki
83.862
Puan
113
Konum
İstanbul
Çir Dolması - Gül'ün Mutfağı: Malatya


ImageView.ashx



MALZEMELER
1 kg gün kurusu kayısı
500 gram ceviz
1,5 su bardağı şeker
1 bardak su
Yeşil fıstık içi
Tuzsuz tereyağı

YAPILIŞI
1 kg kuru kayısının soğuk suya konulup geceden bırakılması gerekir. Suyu değiştirilip bol sudan geçirilen kayısılar kevgir ile süzülerek ceviz ile içleri doldurulur. 1 tencereye yerleştirilen cevizli kayısıların üzerine 1 bardak soğuk su ve 1,5 bardak toz şeker konularak orta ocak ateşine bırakılır. Ardından tuzsuz tereyağından parçalar alınarak aralara küçük küçük konulur. Şekeri emip suyu az kalıp ve suyunun şerbetlenip bal kıvamını aldıktan sonra fırına verilip 200 derecede 15 dakika bekletilip servise sunulabilir. Çir dolmasının üzerine çekilmiş fıstık serpilerek sunulabilir. Tatlımız 40 dakikada olup 8 kişilik servis edilebilir.

Ispanaklı Yarmadan Mantı - Gül'ün Mutfağı: Malatya


ImageView.ashx



MALZEMLER
500 gram kıyma (250 dana etinden,250 kuzu etinden)
250 gram ıspanak
4 su bardağı yarma
1 adet kuru soğan
1 çay kaşığı karabiber
Tereyağı
Zeytinyağı
Sosu için;
250 gram yoğurt
4 diş sarımsak
Pul biber
Tereyağı

YAPILIŞI
1 adet kuru soğan soyulup temizlendikten sonra rendelenir. 250 gram kıyma, rendelenmiş soğan, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber eklenerek yoğrulur. 4 su bardağı yarma, 1 bardak su ve 1 tatlı kaşığı tuz eklenerek yoğrulur. Yarma hamur kıvamını alması gerekir. Yoğrulan yarmalardan küçük toplar oluşturulduktan sonra ortasına bastırılarak hazırlanmış kıyma ortasına yerleştirilip badem şeklinde kapatılır. 500 gram ıspanak ince ince doğranarak bol sudan geçirilir. Ispanaklarının kumları aksın diye tuzlu suda bekletilir. Mikroplarının ölmesi için ise sirke katılabilir. Ispanakların suyu dökülerek 1-2 kez daha sudan geçirilir. Büyük boy tencereye yarısından biraz daha fazla kaynar su ilave edilerek orta ocak ateşe konulur. Kaynayan suya tek tek mantılar konularak haşlanmaya bırakılır. Mantıların karıştırılmaması gerekmektedir. 15-20 dakika da mantılar pişince ıspanaklar eklenerek 2-3 dakika daha pişmeye bırakılır ve ardından ocak ateşinden alınır. 4 diş sarımsak soyulup ince ince doğrandıktan sonra 250 gram çırpılmış yoğurt ile bir kapta birleştirilir. Küçük bir tavada 1 yemek kaşığı tereyağı, yarım çay bardağı sıvıyağ ve pul biber konularak kızdırılır. Mantılar servis tabağına alınıp üzerine sarımsaklı yoğurt döküldükten sonra kızgın yağ ile servis edilir. Yemeğimiz 8 kişilik olup 1 saat sürmektedir.

Çullama Köfte - Özen'in Mutfağı: Konya


ImageView.ashx




Malzemeler:
1kg kıyma, 1 su bardağı pirinç, 4 adet yumurta, 2 adet büyük boy soğan, , 1 demet maydanoz, 1 yemek kaşığı un, kimyon, sumak, tereyağı,
zeytinyağı
Yapılışı:
1 su bardağı pirinci yıkayıp haşlanması için ocağa bırakıyoruz. 1 büyük boy soğan ve 1 demet maydanoz ince ince kıyılıyor, 1kg kıymanın içine ekleniyor.Haşlanan 1 bardak pirinç ve tuz da eklenerek yoğuruyoruz. Elimizle yuvarlak şekil veriyoruz. Köfteleri önce suyun yüzüne çıkana kadar haşlıyoruz. 4 yumurtanın içine 1 kaşık un ekleyip karıştırıyoruz. Haşlanan köfteleri yumurta ve un karışımına bulayıp sıvı yağda kızartıyoruz. Roka ve sumaklı soğanla servis ediyoruz.


Orta - Özen'in Mutfağı: Konya


ImageView.ashx




Malzemeler: 1kg kuzu ön kol ve kaburga, 1kg orta boy patlıcan, 1 adet
iri domates, 1 adet büyük boy soğan, 2 adet kırmızıbiber, 4-5 diş sarımsak, 1 yemek kaşığı
tatlı biber salçası, 1 bardak et suyu, maydanoz, yarım limon, tane karabiber, kuzu iç yağı,
zeytinyağı.
Yapılışı:

Tencerenin tabanına kuzu iç yağını yerleştiriyoruz. 1 kg kuzu ön kol ve kaburganın arasına 5-6 diş sarımsak ve tane karabiber yerleştiriyoruz. Karabiber, tuz ve üzerini geçecek kadar su ekleyip 45 dakika düdüklü tencerede pişiriyoruz. Yumuşaması ve daha lezzetli olması için haşlanan eti 1 çay bardağı soğuk sütte 10dk bekletiyoruz. Haşlama suyunu süzüp kenara ayırıyoruz.
10 adet patlıcan pijama deseni soyuyoruz ortadan ikiye kesip, sonrasında dörde bölüp tuzlu suda bekletiyoruz. 2 adet kırmızı biberin içini çıkartıp küçük küp şeklinde doğruyoruz. 2 orta boy soğanı küp şeklinde doğruyoruz. 1 büyük boy domatesin kabuğunu soyup küp küp doğruyoruz. Tencereye sıvı yağ ekliyoruz soğanı ve kırmızı biberleri kavuruyoruz, sonra küp şeklinde doğranan domatesleri ekliyoruz. Bu sırada ete 1 yemek kaşığı tereyağı ekleyerek kızartıyoruz. Kavrulan soğan, kırmızı biber ve domateslere patlıcanları sıkmadan ekliyoruz. 1 yemek kaşığı tatlı biber salçası ekliyoruz. 5 dakika sonra etimizi harcımıza ekliyoruz, kenara ayırdığımız et suyunu ve 1 bardak su ekleyip 15 - 20dakika pişiyoruz.


Salma Aşı - Gönül'ün Mutfağı: İstanbul


ImageView.ashx




MALZEMELER:
1.5kg kemikli koyun eti
250gr nohut
100gr çiğ badem
Sosu için: 6 yemek kaşığı nar sirkesi
2 yemek kaşığı bal
7-8 diş sarımsak
Nane
Karabiber
Renk vermesi için:
½ fincan nar sirkesi
½ fincan su
2 çay kaşığı safran
Hamuru için:
8 yemek kaşığı un
Su
Tuz

YAPILIŞI:
Etler haşlanması için ocağa konduktan sonra bir fincanın yarısı su, yarısı nar sirkesi ile doldurulur ve 2 çay kaşığı safran koyularak bekletilir. Daha önceden suda bekletilen nohutlar etlerden ayrı bir tencereye konularak haşlanır. Etler kaynadıktan sonra köpüğü alınarak karabiber ilave edilir. Etler ve nohut haşlanırken bir kaseye 6 yemek kaşığı nar sirkesi, 2 yemek kaşığı bal, 7-8 diş tuzla ezilmiş sarımsak, nane ve karabiber konularak yemeğin sosu hazırlanır. 100gr çiğ badem bir tabağa konarak sıcak suda bekletilir. Haşlanan nohutlar süzülüp sudan geçirildikten sonra etlere ilave edilir. Etler ve nohutlar bir arada pişerken sıcak suda bekletilen badem ilave edilir. Bademler kaynadıktan sonra hazırlanan sos eklenir. Kulak memesi kıvamına gelecek hamur için 8 yemek kaşığı una su ve tuz ilave edilir. (Tuzun kolay çözülebilmesi için tuz önce suyla karıştırılır ardından una ilave edilir.) Hamur istenilen kıvama geldikten sonra bir süre dinlendirilir. Dinlenen hamurdan küçük parçalar koparılır, elde şekil verilerek yayvan, minik hamurlar elde edilir. En son eklenecek olan küçük hamurlar dinlenirken yemeğe safran ilave edilir. Hamurların servis zamanına en yakın zamanda yemeğe ilave edilmesi ve kısa bir süre pişirilmesi kafidir.

Hacı Çorbası - Fatma'nın Mutfağı: Balıkesir


ImageView.ashx



MALZEMELER
Üç parça kuzu kemik
250. gr kol kısmından, kuşbaşı doğranmış kuzu eti
Tane karabiber
1 su bardağı nohut
Hamuru için;
1 adet yumurta
2,5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
Sosu için;
1 adet büyük boy domates
2 yemek kaşığı tereyağı
Terbiyesi için;
1 adet yumurta
Yarım limon suyu

YAPILIŞI
Üç parça kuzu kemik ve küçük doğranmış kuşbaşı kuzu eti düdüklü tencereye alınır. Birkaç tane karabiber ve bir tatlı kaşığı tuz eklenir. Üzerini geçecek kadar su ilave edildikten sonra 25 dk. haşlanmaya bırakılır. Bu arada bir kaba 1 yumurta, 2,5 su bardağı un, 1 tatlı kaşığı tuz ve yeteri kadar su ilave edilerek iyice yoğrulur. Kulak memesi kıvamında olması gereken hamuru uzun süre yoğurmak gerekir. Hamur kıvama geldikten sonra açma tahtasının üzerine un serpilerek ince bir yufka şeklinde açılır. Pişerken yapışmaması ve çorbanın kıvamlı olması için yufkanın üzerine bolca un serpilir. Üzeri unlanan yufka tekrar oklavaya rulo şeklinde sarılarak, bıçakla boydan boya kesilir. Kat kat olan bol unlu yufkalar, yarım santimlik şeritler şekline kesildikten sonra küçük karelere bölünür. Bol unlu olan minik kareler tepsiye alınır. Et piştikten sonra kemikleri ve tane karabiberleri ayrılır. Kefi temizlendikten sonra süzgeçten geçirilir. Orta büyüklükte bir tencerenin yarısına kadar sıcak su konup, kaynatılır. Su kaynadıktan sonra, kare şeklindeki hamurlar içine atılır. Hamurların yapışmaması için, suya katarken sürekli karıştırılır. Bir taşım kaynadıktan sonra kuşbaşı kuzu eti ve kemik suyu eklenir. Hemen ardından da önceden haşlanmış 1 su bardağı nohut ilave edilir, kaynamaya bırakılır. Sos tenceresine 2 yemek kaşığı tereyağı ve bir büyük domates rendesi konularak, orta ateşte domatesler suyuna çekene pişirilir. Çorbamızın terbiyesi için, 1 yumurta sarısı yarım limonun suyuyla çırpılır. Çorbamız 20 dakika kaynadıktan sonra sürekli karıştırılarak, terbiyesi ilave edilir. Bir iki taşım kaynadıktan sonra altı kapatılır. Domates sosu eklenerek servis edilir. Yemeğimizin yapılış süreci ortalama 45 dakika olup 6 kişilik servis edilebilir.

Bamyalı Arabaşı - Fatma'nın Mutfağı: Balıkesir


ImageView.ashx



MALZEMELER
Eti için;
750 gr. kol kısmından kuşbaşı doğranmış kuzu eti
1 adet orta boy kuru soğan
1 adet büyük boy domates
Zeytinyağı
Bamyası için;
500 gr. bamya
1 büyük boy domates
8 adet yeşil biber
1 adet kuru soğan
Zeytinyağı
Tuzlu muhallebi için;
1,5 su bardağı un
5,5 bardak su
1 çay kaşığı tuz

YAPILIŞI
Yemeğimiz, üç farklı yemeğin bir araya gelmesinden oluşur. Önce etini pişirmek gerekir. Etini pişirmek için 1 adet kuru soğan minik minik doğranır. Yağın yanmaması için önce soğanlar orta ateşteki tencereye konulup, biraz ısıtılır. Üzerine az miktarda zeytinyağı ve rendelenmiş bir büyük boy domates ilave edilip, kavrulur. Domates suyunu çekmeye başlarken, 750 gr. kol kısmından kuşbaşı doğranmış kuzu eti eklenir. Orta ateşte bir süre kavrulduktan sonra altı kısılarak, yarım saat pişmeye bırakılır. Suyunu iyice çekip, piştikten sonra bir çay kaşığı tuz eklenir. Bamya yemeği için, yarım kilo bamyanın tepe kısmı yuvarlak şekilde bıçakla kesilir, bol suyla yıkanır. 1 adet kuru soğan soyulup, ikiye bölünerek orta büyüklükteki tencereye konur. Üzerine minik minik doğranan 8 adet yeşil biber, çok az zeytinyağı ve 1 büyük domates rendesi ilave edilir. Orta ateşte kavrulur. Domatesler suyunu çekmeye başlarken bamyalar eklenir. Bamyaların suyunu salmaması için asla karıştırmamak gerekir. Bamya su çeken bir sebze olduğu için, bolca su ilave edilip, pişmeye bırakılır. Tuzlu muhallebisi için; bir kaba 1,5 bardak un ve 3 bardak su konularak iyice karıştırılıp, boza kıvamına getirilir. (Unun topaklanmamasına dikkat edilmelidir, blendır yoksa süzgeçten geçirilerek, ezilebilir.) Bu arada ayrı bir tencereye 2,5 bardak su konulup, kaynatılır. Su kaynadıktan sonra yapışmaması için çok hızlı bir şekilde sürekli karıştırarak boza kıvamındaki karışım sıcak suya eklenir. Bir çay kaşığı tuz ilave edip, altını kısarak, pişene kadar karıştırmaya devam edilir. Yuvarlak bir cam tepsinin ortasına ters şekilde kase konulur. Muhallebi bu kasenin etrafını kaplayacak şekilde servis tepsisine yerleştirilir. Buzdolabında soğuyana kadar bekletilir. Buzdolabında bekleyen muhallebi, kalıp şeklinde kalacak şekilde iyice donduktan sonra ortasındaki kase çıkartılır. Tuzlu muhallebinin ortasında kalan boş kısma suyunu iyice çekmiş olan etler yerleştirilir. En son olarak tuzlu muhallebinin üzerini tamamen kapatacak şekilde bamya yemeği konulur ve servis edilir. Yemeğimizin hazırlanma süresi yaklaşık 1 saat olup, 6 kişilik servis edilebilir.

Mafiş Tatlısı - Fatma'nın Mutfağı: Balıkesir


ImageView.ashx



MALZEMELER
Hamuru için;
2 adet yumurta
2 su bardağı un
1 bardak küllü su
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Açmak için nişasta
Kızartmak için ayçiçek yağı
Küllü su için;
2,5 yemek kaşığı odun külü
1 bardak su
Şerbeti için;
4 su bardağı şeker
3 bardak su
Birkaç damla limon suyu

YAPILIŞI
Şerbetin ılık olması gerektiği için önce bir tencereye 4 su bardağı şeker ve 3 bardak su konularak kaynatılır. Şerbet kaynamaya başladıktan sonra 5-10 dakika kadar daha kaynatılması yeterlidir. Üzerine en son birkaç damla limon suyu sıkılarak soğumaya bırakılır.
Hamuruna ayrı bir kıvam ve gevreklik verecek olan küllü su için; 2,5 yemek kaşığı odun külü, 1 bardak suyun içine konularak yarım gün bekletilir. (Özellikle odun külü olmalıdır, ekmek fırınlarından kolayca bulunabilir.) Bir kaba 2 adet yumurta kırılır. Küllü su süzgeçten geçirilerek yumurtalara ilave edilir. (Külün içine karışmamasına dikkat edilmelidir.) Yumurta ve küllü suyun üzerine, yarım çay bardağı zeytinyağı ve 2 su bardağı un eklenerek iyice karıştırılıp, yoğrulur. Kulak memesi kıvamına gelen hamur on eşit parçaya bölünerek küçük bezeler elde edilir. Masanın üzerine nişasta serpilerek, küçük hamur bezeleri birer birer incecik açılır. Orta büyüklükte incecik açılan hamurların kenarlarından beşer santim kalacak şekilde, ortalarına bıçakla 3-4 tane kesik atılır. Oluşan şeritler iç içe geçirilerek farklı şekiller verilir. Geniş bir tavaya bolca ayçiçek yağı konularak iyice kızdırılır. Hazırlanan tatlılar ters yüz edilerek birer birer kızartılır. (Hamurların açıldıktan sonra hemen kızartılması önemlidir, yoksa kuruyabilir.) Kızaran tatlılar, tavadan alınır alınmaz ılık şerbetin içine atılır. Diğer tatlılar kızarana kadar şerbetin içinde bekletilir. Şerbetten alınan tatlılar servis kabına alınır. Tüm tatlılar üst üste konulduktan sonra kalan şerbet üzerlerine gezdirilir. Hamurumuz gevrek olduğundan, kırılmaması için; kızartırken ve şerbetin içinden alırken uç kısımlarından maşayla dikkatli tutmak gerekir.

Ekmek Salması - Meliha'nın Mutfağı: Konya


ImageView.ashx



MALZEMELER:
3 kg kuşbaşı kuzu eti, 4 büyük dilim ekmek, kuzu iç yağı

YAPILIŞI:
3kg kuşbaşı kuzu eti 2-3 saat boyunca pişirilir. Ayrı bir tencereye kuzu iç yağı konarak eriyene kadar altı açık ocakta karıştırılır. Suyunu salan iç yağı süzülerek pişen etlere ilave edilir. İç yağı ile iyice harmanlanan etlere tuz ilave edilir. 4 büyük dilim ekmek ikiye bölünerek 8 dilim elde edilir. Servisanında tepsiye dizilen ekmeklere salma aşı yayılır.

Yavan Dolması - Serap'ın Mutfağı: İstanbul


ImageView.ashx



Malzemeler:
3 su bardağı yarma
3 orta boy kuru soğan
2 yemek kaşığı domates salçası
Erik kurusu
Reyhan
Yenibahar
Pul biber
Kimyon
Karabiber
Asma yaprağı
Sosu için;
2 adet kuru soğan
1,5 tatlı kaşığı çemen
2 yemek kaşığı domates salçası
Ayçiçek yağı

YAPILIŞI
3 su bardağı yarma yıkandıktan sonra bir kaba alınır. Üzerine küçük küçük doğranmış 3 orta boy kuru soğan, 2 yemek kaşığı domates salçası, tuz, 1,5 çorba kaşığı yenibahar, 1 yemek kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı pul biber, 1 tatlı kaşığı karabiber ve 2 yemek kaşığı kurutulmuş reyhan katılır. Yarmaların yumuşaması için üzerine 1 bardak ılık su ilave edilip, beklemeye bırakılır. Ayrı bir kapta 10 beş tane erik kurusu ılık suyun içinde yumuşaması için bekletilir. Üzerine konacak sos için bir tavada küçük küçük doğranmış 2 adet kuru soğan, az miktarda ayçiçek yağı ve tuz ile kavrulur. Soğanlar biraz kavrulduktan sonra 1,5 tatlı kaşığı çemen eklenir. Çemen iyice ezilip soğanlarla kavrulduktan sonra 2 yemek kaşığı domates salçası eklenip, kavurma işlemine karıştırarak devam edilir. Bir süre orta ateşte kavrulduktan sonra altı kapatılır. Bir gece önceden ılık suda bekletilen asma yapraklarının suyu iyice süzülür. Sap kısımları koparılan yapraklar, hazırlanan harçla ince, uzun bir şekilde sarılır. Tencerenin dibine dolmaların yapışmaması için asma yaprakları serilen tencereye dolmalar sırayla yerleştirilir. Dolmaların arasına ve en üst kısmına suyu süzülen, kuru erikler konulur. Tencereye yerleşen dolmaların üzerine ayçiçek yağı gezdirilip, üzerini geçecek kadar su ilave edilip, kaynamaya bırakılır. Bir bardak sıcak su ile sulandırılan sos, kaynayan dolmaların üzerini kapatacak şekilde yerleştirilir. Kapağı kapatılarak yapraklar yumuşayıncaya kadar pişmeye bırakılır. Dolmamızın pişme süresi yaklaşık 1 saat olup, 8-10 kişilik servis edilebilir.

Çerkez Pirzolası - Serap'ın Mutfağı: İstanbul


ImageView.ashx




Malzemeler:
Süt danasından 15 parça pirzola (bir kısmı kemiksiz)
2 adet yumurta
Kurutulmuş ekmek içi (galeta unu da kullanılabilir)
Ayçiçek yağı
Patates püresi için;
4 adet büyük boy patates
1 su bardağı süt
1 yemek kaşığı tereyağı
Karabiber

Yapılışı:
Tencereye kat kat yerleştirilen etlerin üzerine bir miktar su eklenerek haşlanmaya bırakılır. Suyu kaynamaya başladıktan sonra 10-15 dakika kadar haşlanması yeterlidir. Püresi için, 4 adet büyük boy patates haşlandıktan sonra kabukları soyularak iyice ezilir. Ezilen patatesler tencereye alınıp, üzerine süt ve tereyağı eklenerek ocakta püre haline getirilir. Hazırlanan püreye bir miktar karabiber eklenir. Ayrı bir kaba 2 adet yumurta kırılıp, iyice çırpılır. Yine ayrı bir kaseye, kurutulup un kıvamına getirilmiş ekmek içi konulur. (Ekmek içi yerine galeta unu da kullanılabilir.) Haşlanan etler, tencereden çıkartılıp, ayrı bir tabağa alınır. Tavaya bolca ayçiçek yağı konup, iyice kızdırılır. Haşlanan etlerin her iki tarafı da önce patates püresine sonra yumurtaya ve en son kurutulup un kıvamına getirilen ekmeğe (ya da galeta ununa) bulanarak ayçiçek yağında kızartılır. Yemeğimizin hazırlanma süresi yaklaşık 45 dakika olup, arzu edilirse kişi sayısına göre et miktarı değiştirilebilir.

Startv/Soframız

 
OP
nk83

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.311
Tepki
83.862
Puan
113
Konum
İstanbul
Peynirli Dolaz - Meral'in Mutfağı: Balıkesir


ImageView.ashx



MALZEMELER: 1kg Tuzsuz keçi peyniri, 2 su bardağı süt, 3 su bardağı un, 4 adet yumurta, 2 yemek kaşığı tereyağı
Şerbet için: 3 su bardağı şeker, 2,5 bardak su
Kızartmak için: Bol fındık yağı

YAPILIŞI: Ocağa konarak küçük parçalara bölünen 1kg tuzsuz keçi peynirine 2 yemek kaşığı tereyağı eklenir. Devamlı karıştırılarak eriyen peynirlere 2 su bardağı süt ilave edilir. Kaynamaya başladığı zaman 3 su bardağı un eklenir. Kaşığın arkasıyla bastırılıp, döndürülerek bir süre daha kavrulan harç soğuması için bekletilir. Soğuduktan sonra 4 yumurta kırılıp iyice yoğrulur. Yoğrulan hamur 2-3dk dinlendirildikten sonra avuç içi yağlanıp, tatlının hamurundan küçük parçalar koparılır, yuvarlayarak elde şekil verilir. Minik hamurlar bol fındık yağında kızartılır. Kızarıp yağın üstüne çıkan hamurlar süzülerek şerbetin içine atılır. Yaklaşık 15dk.da şerbeti çekecek olan Peynirli Dolaz servise hazırdır.

Saçaklı Mantı - Meral'in Mutfağı: Balıkesir


ImageView.ashx



MALZEMELER: 400gr dana kıyma, 4-5 adet kuru soğan, 4-5 adet domates rendesi, zeytinyağı
Hamuru için: 1 adet yumurta, un, su, tuz

YAPILIŞI: Un, su, tuz ve 1 yumurtayla yapılan hamur açılır ve küçük küçük kesilir. 4-5 kuru soğan ince ince doğranır, zeytinyağında kavrulur. Kavrulan soğanlara 400gr dana kıyma ilave edilerek biraz daha kavrulur ve 4-5 domates rendesi harca ilave edilir. İyice karıştırılan harca üzerini geçecek kadar su eklenir, kısık ateşte soğanlar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Piştikten sonra tuz ilave edilen harç bir servis tabağında hazır bekleyen küçük hamurların üzerine yayılır. Hamurların buharla şişmesi için kapağı kapatılır.

Kabak Çiceği Kızartması - Meral'in Mutfağı: Balıkesir


ImageView.ashx




MALZEMELER: 20-25 adet kabak çiçeği, az zeytinyağı
Bulamacı için: 2 yumurta, 3 yemek kaşığı un, bir kahve fincanı süt

YAPILIŞI: Bir kapta 3 yemek kaşığı unla 2 yumurta çırpılır. Çırpılan bulamaca yaklaşık bir kahve fincanı süt ilave edilerek tekrar çırpılır. Kabak çiçeklerinin içindeki tohum çıkartılıp, yıkanır. Bulamaca batırılan kabak çiçekleri az zeytinyağında kızartılıp, servis tabağına alınır.

Erişteli Pilav - Zehra'nın Mutfağı: Malatya


ImageView.ashx


Malzemeler:
2 kase erişte
1 çay bardağı pirinç
yarım kilo koyun peyniri
1 demet maydanoz
Tereyağı

Yapılışı:
1 çay bardağı pirinç yıkanır, kaynayan bolca suya bırakılır.10dk kadar haşlandıktan sonra 2 kase erişte eklenir. 10dk daha eriştelerin haşlanması beklenir. Haşlandıktan sonra süzülür. 5 kaşık tereyağı tencerede eritildikten sonra erişte ve pirinç eklenir, tuz ekilip karıştırılır. Diğer yanda peynirler rendelenip, 1 demet maydanoz kıyılır ve karıştırılır. Önce erişteli pilav servis tabağına alınır üzerine maydanoz ve peynirler eklenir pul biberle süslenip servise hazır hale getirilir.

Fışfış Tatlısı - Zehra'nın Mutfağı: Malatya


ImageView.ashx



Malzemeler:
Hamuru için;
2 su bardağı un
1 su bardağı yoğurt
3 adet yumurta
1 kase ceviz
1 paket karbonat
Şerbeti için;
5 bardak şeker
4 bardak su
Yarım limon

Yapılışı:
3 yumurta, 1 su bardağı yoğurt çırpılır üzerine 2 su bardağı un ve 1 paket karbonat eklenir. Diğer tarafta küçük parçalar haline getirilen cevizler de harca ilave edilir. Kaşıkla lokma şekli verilen hamur bol yağda kızartılır.
Şerbet için 5 bardak şeker, 4 bardak su tencereye konulup ocağa alınır. Kıvama gelince yarım limon suyu eklenip kapatılır. Tatlı soğuk, şerbet sıcakken karıştırılır.

Kulak Çorbası - Zehra'nın Mutfağı: Malatya


ImageView.ashx



Yarım kilo orta yağlı kıyma
2 adet kemikli dana eti
1 kase haşlanmış nohut
Çiğ köftelik ince bulgur
Kimyon
Karabiber
Köfte baharı
Pulbiber
Tereyağ
Sıvıyağ
Hamuru için;
3 su bardağı un
3 adet yumurta
Meyanesi için;
3 kase yoğurt
1 adet yumurta
1 kaşık un

Yapılışı:
Kemiklerin üzerini geçecek kadar su eklenerek ocağa konulur. Diğer tarafta çorbanın hamuru için 3 bardak un, 3 yumurta, 2 tatlı kaşığı tuz yoğurulmaya başlanır. Kulak memesinden daha sert bir hamur olması gerekiyor. Hamur unlanarak oklava ile açılır. Yeterli büyüklüğe geldikten sonra hamur oklavanın çevresine sarılır ve oklava çıkartılır. Hamuru ince ince kesilir ve şerit haline gelen hamurları küçük küçük parçalar haline getirilir. Küçük parçalara ayrılan hamurlar unlanan tepside 15dk dinlendirilmeye bırakılır. Çorbanın köftesi içinde kıymanın içine yenibahar, tuz, karabiber, kimyon, köfte baharı ve 1 avuç ince çiğ köftelik bulgur eklenerek yoğurulur. Küçük parçalar halinde avuç içinde yuvarlanarak şekil verilir. Başka bir tencerede 2 yemek kaşığı tereyağı eritilir ve köfteler eklenir. Köfteler biraz kızardıktan sonra 3 tutam nane eklenir ve ocak kapatılır. Kemiklerin suyu süzülür ve kaynarken küçük küçük hazırlanan ve kurutulan hamurlar eklenir. Birbirine yapışmaması içinde az sıvı yağı eklenir. Biraz kaynadıktan sonra önceden haşlanmış ve kabukları soyulmuş 1 kase nohut eklenir. Diğer tarafta 3 kase yoğurt, 1 yumurta ve 1 yemek kaşığı un karıştırılır. Biraz sıcak su eklendikten sonra çorbamıza eklenir, kaynayana kadar karıştırılır. 15dk kadar kısık ateşte kendi haline pişirilmeye bırakılır. Servis edilirken köfteler de üzerine eklenir.

Kağıt Kebabı - Zehra'nın Mutfağı: Malatya


ImageView.ashx


Malzemeler:
1,5 kilo yağsız, sırt kısmından, kuşbaşı dana eti
Yarım kilo kuyruk yağı
8 adet büyük boy patlıcan
5 adet büyük boy domates
Yarım kilo sivri biber
Zeytinyağ

Yapılışı:
Öncelikle kuyruk yağı erimesi için ocağa koyulur. Eriyen kuyruk yağı biraz soğutulduktan sonra tuzda ilave edilip kuşbaşı etlerle karıştırılır. Diğer yanda patlıcanlar pijama deseni soyulup dört parçaya ayrılır ve tuzlu suya bırakılır. Domateslerin kabuğu soyulur, biberlerin içi çıkartılıp ikiye bölünerek hazırlanır. Fırın tepsinin tamamını kapatacak şekilde yağlı kağıt serilir, etler tam ortaya gelecek şekilde yerleştirilir ve kağıtla kapatılıp iyice yağlanır. Fırın tepsisine 3 bardak su eklenip 200derece fırında 80 dk. pişirilir. 80dk piştikten sonra tepsinin kenarında kalan yerlere önceden hazırlanan sebzeler tereyağı ve zeytinyağı ile harmanlandıktan sonra eklenir ve fırında 80dk daha pişirdikten sonra Tepsi Kebabı sunuma hazır olur.
Startv/Soframız

 
OP
nk83

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.311
Tepki
83.862
Puan
113
Konum
İstanbul
Rica ederim canım eklerken yutkunup durdum yahu :) yöreseller yemekler daha bir iştah açıcı oluyor valla :cikolata:
 
OP
nk83

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.311
Tepki
83.862
Puan
113
Konum
İstanbul
Ekşili Pilav - Semra'nın Mutfağı: Kastamonu


ImageView.ashx


MALZEMELER: 3 kase pilavlık Siyez Bulguru, 1 avuç pirinç, 2 kase yoğurt, 3 adet kuru soğan, 6-7 adet yeşilbiber,2 adet domates, 1 demet ebegümeci, maydanoz, nane, 1 yemek kaşığı salça, 1 tatlı kaşığı şeker, pul biber, kimyon, karabiber, tereyağı, sıvıyağ

YAPILIŞI:
3 kase siyez bulguru ve bir avuç pirinç yıkanıp, suyu eklenen düdüklü tencerede 25dk pişirilir. Suyunu çekerek pişen bulgurlar geniş bir tencereye aktarılarak 2 kase yoğurt ilave edilir. Bulgurlarla yoğurt harmanlandıktan sonra biraz sıcak su ilave edilerek pişirilir. Pişmekte olan yemeğe küçük küçük doğranan yeşillikler ilave edilir. Minik minik doğranan soğanlar ve yeşilbiberler ayrı bir tencereye yerleştirilir. 4 kaşık tereyağı ve sıvıyağı ilave edildikten sonra 1 kaşık şeker eklenip, kavrulur. Kavrulan soğanlara 2 yemek kaşığı salça ilave edildikten sonra iyice karıştırılır. Pul biber, karabiber ve kimyon eklenen sosa doğranan 2 domates ilave edilir. Sos bir süre piştikten sonra nane eklenir. Yoğurtlu bulgur kaynamaya başladıktan 15 dakika sonra sosuyla birleştirilir, servise hazır edilir.

Burmalı Çörek - Semra'nın Mutfağı: Kastamonu


ImageView.ashx



MALZEMELER: 500gr çekilmiş ceviz, 1 kase sıvıyağ
Hamuru İçin: Un, 1 çay bardağı yoğurt, 1 adet yumurta, 2 yemek kaşığı sirke, 3 tatlı kaşığı tuz, nişasta

YAPILIŞI:
1 yumurta, 1 çay bardağı yoğurt, 2 yemek kaşığı sirke ve 3 tatlı kaşığı tuz bir kaba koyulur. Göz kararı biraz da su ilave edilen harç iyice karıştırılır. Karıştırılan harca alabildiği kadar un ilave edilir. Kulak memesi kıvamına getirilen hamur 5-10dk dinlendirilir. Dinlenen hamur, küçük bezelere ayrılarak un serpilen bir kaba konur. Bezeler nişasta serpilerek açılır. İlk açılan beze yağlandıktan sonra ufaltılan cevizlerden serpiştirilir. İkinci yufka ilkinin üzerine serilir ve aynı işlem uygulanır. Yağlanıp, cevizleri serpiştirilen yufkalar kıvrılarak katlanır. Kıvrılan yufka burularak döndürülür. Böreğin göbeğini oluşturan yufka, yağlanan tepsinin ortasına yerleştirilir. Diğer bezeler de nişastayla açıldıktan sonra aynı işlemlerden geçirilir ve böreğin göbeğini sararak tepsiye yerleştirilir. Üzeri yağlanan burmalı börek 200 dereceye ayarlanmış fırında pişirilir.

Soğan Dolması - Semra'nın Mutfağı: Kastamonu


ImageView.ashx



MALZEMELER: 1kg orta boy soğan
İç Harcı: Az yağlı dana etinden 750gr kıyma, 1 çay bardağı bulgur, 1 çay bardağı kısırlık bulgur, 1 çay bardağı pirinç, 1-2 adet orta boy soğan, 1 demet maydanoz, 2 yemek kaşığı salça, pul biber, karabiber, kimyon, 1 çay bardağı su
Sosu İçin: 2 tatlı kaşığı salça, 2 yemek kaşığı tereyağı, sıvıyağ

YAPILIŞI:
1kg soğan soyulup, yıkandıktan sonra ortadan yarılır. Ortalarının açılmasıyla hazır hale gelecek olan soğanlar, üzerini biraz geçen suda yaklaşık 15dk haşlanır. Dolmanın iç harcı için soğanlar küçük küçük doğranır. Maydanozların sapları kesilip, yıkanır ve ince ince kıyılır. 750gr kıyma bir kaba alınır. Kıymaya; 1 çay bardağı bulgur, 1 çay bardağı kısırlık bulgur ve 1 çay bardağı pirinç yıkandıktan sonra ilave edilir. Maydanozların ardından 2 yemek kaşığı salça eklenir. 1’er kaşık pul biber, karabiber, kimyon ve tuz eklenen harç iyice yoğrulur. Harcın yumuşaması için yoğrulurken 1 çay bardağı su ilave edilir. Sosu için 2 yemek kaşığı tereyağı eklenen tencereye 2 yemek kaşığı da salça ilave edilerek karıştırılır. Isınması yeterlidir. Haşlanan soğanların zarları alındıktan sonra içi doldurulup rulo şeklinde sarılır. Soğan dolmaları sos tenceresine dik şekilde yerleştirilir. Üzerini geçecek kadar su ilave edilen soğan dolmaları altı açık ateşte kaynayana kadar pişirilir. Kaynadıktan sonra 20dk pişmesi yeterlidir.

Hasude - Semra'nın Mutfağı: Kastamonu


ImageView.ashx


MALZEMELER:
6 bardak su, 1,5 su bardağı toz şeker, 5 yemek kaşığı nişasta, 2 yemek kaşığı tereyağı

YAPILIŞI:
Bir tencereye 6 bardak su, 1,5 su bardağı toz şeker konur. Şeker suda erirken, bir kaba 5 yemek kaşığı buğday nişastası konur ve biraz su eklenerek ezilmesi sağlanır. Şeker eriyip, kaynamaya başlayınca ezilen nişasta ilave edilir ve sürekli karıştırılır. Kaynamaya başladığında ocaktan alınarak servis tepsisine dökülür. Bir tavada 2 yemek kaşığı tereyağı eritilir. Bir kaşık yardımıyla tatlıda delikler açılır. Böylelikle eklenecek olan yağ daha rahat yayılacaktır. Eriyen tereyağı tatlının üzerine yayıldıktan sonra Hasude servise hazırdır.

Startv/Soframız
 
OP
nk83

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.311
Tepki
83.862
Puan
113
Konum
İstanbul
Kenevir Helvası - Hacer'in Mutfağı: Konya


ImageView.ashx



Malzemeler:
500 gr. kenevir
250 gr. üzüm pekmezi
1 su bardağı ceviz
1 su bardağı fındık
1 su bardağı badem
1 su bardağı susam
2 yemek kaşığı leblebi
1,5 çay bardağı şeker
Yapılışı: Kenevir süzgeçte bol su ile yıkanır. Yüksek ateşte sürekli karıştırılarak, rengiyle ve kokusuyla kendini belli edinceye kadar iyice kavrulur. Ceviz, badem ve fındık rondoda dişe gelecek kıvamda çekildikten sonra susamla birlikte kenevirin üzerine eklenerek, kavurma işlemine devam edilir. 10 dakika daha kavrulduktan sonra 250 gr. üzüm pekmezi (1 su bardağı) ilave edilir. Kıvamı için bir çay bardağı şeker eklenerek, karıştırarak kavurmaya devam edilir. Yoğun bir kıvama geldikten sonra ocağın altı kapatılır. 2 yemek kaşığı leblebi rondoda çekilip un kıvamına getirilir. Hem tatlıya lezzet vermesi hem de servis tabağından rahat çıkması için, servis tabağına un haline gelen leblebi serilir. Leblebinin üzerine yerleşen tatlı, kaşık yardımıyla bastırılarak düzleştirilir ve buzdolabında soğumaya bırakılır. Tatlımızın hazırlanma süresi yaklaşık 30 dakika olup, 10 kişilik servis edilebilir.

Kayısı Yahnisi - Hacer'in Mutfağı: Konya


ImageView.ashx



Malzemeler:
Yarım kilo fileto kısmından kemikli kuzu eti
Yarım kilo kuru kayısı
2 çay bardağı şeker
Tereyağı

Yapılışı: Yarım kilo fileto kısmından kemikli kuzu eti düdüklü tencerede 45 dk. haşlanır. Yarım kilo kuru kayısı bol su ile yıkanır. Tencerede 2 yemek kaşığı dolusu tereyağı eritilir. Kayısılar tereyağında orta ateşte yumuşayıncaya kadar kavrulur. Üzerine 2 bardak su ve 2 çay bardağı şeker ilave edilip, kapağı kapatılarak kaynamaya bırakılır. Kaynadıktan sonra tencerenin orta kısmına etler yerleştirilir. Etler yerleştirildikten sonra yemeğimizin 10 dakika pişmesi yeterlidir.

Et Kabağı Dolması - Hacer'in Mutfağı: Konya


ImageView.ashx



Malzemeler:
200 gr. yağsız dana kıyma
1 adet orta boy et kabağı
1 çay bardağı pirinç
1 kase ceviz
Kabuk tarçın
Karanfil
Toz şeker
Tereyağı

Yapılışı: Yağsız dana kıyma kendi yağıyla kısık ateşte kavrulur. Kıyma biraz kavrulduktan sonra üzerine pirinç eklenir, kapağı kapatılarak bir süre daha kavrulmaya bırakılır. Et kabağı, tepe kısmından kesilir. Kesilen kısım sapından ayrılarak, kabuğu soyulur. Aynı şekilde kabağın diğer kısmının da kabuğu soyulduktan sonra iç kısmı kaşıkla oyularak çıkartılır. Ağza gelecek kıvamda çekilen cevizler, kıyma ve pirinç karışımına eklenir. Hazırlanan harç kabağın içine yerleştirilir. Harcın üzeri tamamen kapanacak şekilde toz şeker serpilir ve ters şekilde yerleştirilen, kabağın tepe kısmıyla ağzı kapatılır. 2 su bardağı su tencereye eklenir. Suyun içine 5-6 tane karanfil ve yarım kabuk tarçın konduktan sonra 1 yemek kaşığı da tereyağı ilave edilir. Yüksek ateşte kaynamaya bırakılır. 20 dakika kaynadıktan sonra, iç harcının ve kapağının daha iyi pişmesi için, kapak kısmı alınıp, suyundan bolca dolmanın içine ilave edilir. Tencerenin kapağı kapatılıp, pişirmeye devam edilir. Şeker nedeniyle suyu karamelize olduktan sonra kapak kısmı tekrar dolmanın üzerine yerleştirilir ve karamelize su dolmanın üzerine gezdirilir. 5 dakika daha kaynadıktan sonra ocağın altı kapatılır. Yemeğimizin toplam pişme süresi yaklaşık 40 dakika olup, kısık ateşte pişirilmesi gerekmektedir.

Ekşili Pilav - Semra'nın Mutfağı: Kastamonu


ImageView.ashx


MALZEMELER: 3 kase pilavlık Siyez Bulguru, 1 avuç pirinç, 2 kase yoğurt, 3 adet kuru soğan, 6-7 adet yeşilbiber,2 adet domates, 1 demet ebegümeci, maydanoz, nane, 1 yemek kaşığı salça, 1 tatlı kaşığı şeker, pul biber, kimyon, karabiber, tereyağı, sıvıyağ

YAPILIŞI:
3 kase siyez bulguru ve bir avuç pirinç yıkanıp, suyu eklenen düdüklü tencerede 25dk pişirilir. Suyunu çekerek pişen bulgurlar geniş bir tencereye aktarılarak 2 kase yoğurt ilave edilir. Bulgurlarla yoğurt harmanlandıktan sonra biraz sıcak su ilave edilerek pişirilir. Pişmekte olan yemeğe küçük küçük doğranan yeşillikler ilave edilir. Minik minik doğranan soğanlar ve yeşilbiberler ayrı bir tencereye yerleştirilir. 4 kaşık tereyağı ve sıvıyağı ilave edildikten sonra 1 kaşık şeker eklenip, kavrulur. Kavrulan soğanlara 2 yemek kaşığı salça ilave edildikten sonra iyice karıştırılır. Pul biber, karabiber ve kimyon eklenen sosa doğranan 2 domates ilave edilir. Sos bir süre piştikten sonra nane eklenir. Yoğurtlu bulgur kaynamaya başladıktan 15 dakika sonra sosuyla birleştirilir, servise hazır edilir.

Startv / Soframız
 
OP
nk83

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.311
Tepki
83.862
Puan
113
Konum
İstanbul
Sütlü Kayısılı Muhallebi - Zahide'nin Mutfağı: İstanbul


ImageView.ashx




MALZEMELER: ½ kg kayısı, 1 fincan fındık içi, tarçın
Muhallebi için: Haşlanmış kayısının suyu, 1 su bardağı süt, nişasta
YAPILIŞI:
Kayısılar ortadan ikiye bölünerek çekirdekleri çıkartılır. Haşlanması için su ilave edilir ve ocağa yerleştirilir. Haşlanan kayısıların suyu da kullanılacağı için kayısılar tencereden alınır. Muhallebi için yaklaşık 1 su bardağı süt çukur bir tabağa konur. Eklenen nişasta soğuk sütte eritilir ve yavaş yavaş karıştırılarak kayısıların suyuna ilave edilir. Sürekli karıştırılan muhallebi kaynadığı zaman altı kapatılır ve kayısılar ilave edilir. Kayısıları ilave edilen muhallebi blenderdan geçirilir. Servis tabağına alınan tatlıya biraz fındık içi ve tarçın ilave edilir.

Asma yaprağında enginar dolması - Zahide'nin Mutfağı: İstanbul


ImageView.ashx



MALZEMELER: 7 adet iri Asma yaprağı, 7 adet enginar kalbi, 3 adet havuç, 2 adet kuru soğan, zeytinyağı
İç Harç için: 1 su bardağı pirinç, 1 adet kuru soğan, kuş üzümü, fıstık, kimyon, karabiber, zeytinyağı
YAPILIŞI:
Büyük seçilen asma yapraklarının sapları kopartılır. 2 adet soğan çok fazla küçültülmeden ince ince doğranır. 3 adet havuç minik minik doğranır ve soğanlarla beraber tencereye konur. İç harcı için 1 su bardağı pirinç yıkanır. Pirinçler kızdırılan zeytinyağında kavrulurken 1 adet rendelenmiş kuru soğan ilave edilir. Pirinçler soğanlarla kavrulurken yaklaşık 1 kahve fincanı fıstık ve kuş üzümü ilave edilir. Karabiber, kimyon ve tuz eklendikten sonra kısa bir süre daha kavrulan harç asma yaprakları için hazır hale gelir. 2 asma yaprağı damarları üstte kalacak şekilde üst üste konur. Yıkanan enginar kalbi yaprağın tam ortasına yerleştirilir. Enginar kalbinin ortasına da hazırlanan iç harç yerleştirildikten sonra asma yaprakları bohça şeklinde kapatılır. İçleri dolan asma yaprakları havuç ve soğanların bulunduğu tencereye yerleştirilir ve su ilave edilir. Havuçlar yumuşayana kadar açık ateşte pişirilen dolma daha sonra kısık ateşte yaklaşık 10dk pişirilmesi yeterlidir.

Cıngıllı Mantı - Zahide'nin Mutfağı: İstanbul


ImageView.ashx



MALZEMELER: 3-4 adet parça tavuk, 250gr yoğurt, pul biber, karabiber, zeytinyağı, ayçiçek yağı
Makarna Hamuru için: 1 bardak su, alabildiği kadar un

YAPILIŞI:
Makarna hamuru için yaklaşık 1 bardak su ve alabildiği kadar un biraz tuz eklenerek kulak memesi kıvamına gelene kadar bir kapta yoğrulur. Yoğrulan hamur açıldıktan sonra ince şeritler halinde kesilir. Kesilen hamurlara un serpilir ve hamurlar birbirlerinden ayrılarak iyice unla karıştırılır. Makarnalar zeytinyağı ve ayçiçeği yağıyla yağlanan borcama yerleştirilir. 175 derecede ısıtılmış olan fırına yerleştirilir. Makarnaların kızarması kafidir. Kızaran makarnalara haşlanan tavukların suyundan biraz ilave edilir, makarnalarla iyice harmanlanır. Suyunu çekmesi için fırına verilir. Haşlanan tavuklar didiklendikten sonra suyunu çeken makarnaya ilave edilir. Tavukları eklenen makarna tekrar fırında pişirilir. Servis edilirken yemeğimiz ters çevrilerek servis tabağına konur ve etrafına yoğurt ilave edilir. Pul biber ve karabiber serpilen yemeğimiz servise hazırdır.

Büryan Kebabı - Zahide'nin Mutfağı: İstanbul


ImageView.ashx




MALZEMELER: 1kg Kuzu kol (parçalara bölünmüş),2 su bardağı pirinç, 1 adet domates, 2 adet kuru soğan, taze nane

YAPILIŞI:
Parçalara bölünmüş kuzu kol yıkandıktan sonra üzerini geçecek kadar su eklenir düdüklü tencerede haşlanır. 1 domates ve soğan soyulup doğranır. Soğanlar zeytinyağında kavrulur. 2 su bardağı pirinç yıkanıp, kavrulan soğanlara ilave edilir. Tane tane olan pirinçlere renk vermesi için rondodan geçirilen domates eklenir. Pilav, domateslerle karıştırıldıktan sonra ocaktan alınır ve servis tabağına yayılır. Haşlanan kuzu etleri pilavın üzerine yerleştirilir. Etlerin suyu da ilave edildikten sonra Büryan Kebabı fırında pişirilir. Pirinçler suyunu çekene kadar yaklaşık 15dk pişirilmesi kafidir. Pişen kebaba taze naneler eklenir, Büryan Kebabı servise hazırdır.



 
OP
nk83

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.311
Tepki
83.862
Puan
113
Konum
İstanbul
Pirpirim Çorbası - Fatoş'un Mutfağı: Malatya


ImageView.ashx


MALZEMELER:
500gr. semizotu, 2-3 adet kaburga kemik, 1 kase haşlanmış yeşil mercimek, 1 kase haşlanmış nohut, 2 adet kuru soğan, 1 adet domates, 4-5 adet yeşil biber, 1 çay kaşığı domates salçası, pul biber, karabiber, tereyağı, zeytinyağı

YAPILIŞI:
Yarım kg semizotu minik minik doğranır. Yeşilbiberlerin çekirdekleri alınır ve onlar da küçük küçük doğranır. Domateslerin kabuğu soyulmadan ince ince dilimlendikten sonra doğranır. Soğanlar doğrandıktan sonra tereyağı ve zeytinyağında kavrulur. Rengi dönen soğanlara biberler ve domatesler ilave edilir. Kavrulan sebzelere kaşığın ucuyla domates salçası ilave edilir. Yıkanan kaburga kemikler kavrulan sebzelere eklenir. Pul biber ve karabiber ilave edilen harca haşlanan 1 kase mercimek, suyuyla birlikte ilave edilir. Mercimeklerin ardından haşlanan 1 kase nohut ve 1 yemek kaşığı tuz eklenir. Tüm malzemeler haşlandıktan sonra semizotları ilave edilir ve karıştırılır. 30dk pişirilmesi kafidir.

Kiraz Yaprağı Köftesi - Fatoş'un Mutfağı: Malatya


ImageView.ashx


MALZEMELER:
Kurutulmuş kiraz yaprağı, 1 kase köftelik bulgur, 1kg soğan, tereyağı, sıvıyağ

Sosu için:
1kg yoğurt, 2 yemek kaşığı erik ekşisi, 1.5 yemek kaşığı un, su

YAPILIŞI:
Kurutulmuş kiraz yaprakları 10dk haşlandıktan sonra acı tadının gitmesi için yarım saat soğuk suyun içinde bekletilir. Soğuk suda bekletilen kiraz yaprakları süzüldükten sonra sarma işlemi için hazır hale gelir. İçi için 1 kase bulgur yoğrulacağı kaba konduktan sonra biraz tuz ve su ilave edilerek kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğrulur. Yoğrulan hamurdan çok küçük parçalar alınır, sapları alınan küçük yaprakların ortasına yerleştirilir, ince ince sarılır. Tencereye yerleştirilen sarmaların üzeri bir tabakla kapatılır, üzerine sıcak su eklenir, 30dk. pişirilir. Sosu için 1kg yoğurt tencereye konur. Yoğurda 2 yemek kaşığı erik ekşisi ve 1,5 yemek kaşığı un ilave edilir. Harca su ilave edildikten sonra karıştırılarak ocakta pişirilir. Kaynadıktan sonra altı kapatılır. 1kg soğan küçük küçük doğranır, zeytinyağı ve tereyağında iyice kızarana kadar kavrulur. Sostan birkaç kepçe ocaktan alınan soğanlara ilave edilir. Servis tabağına alınan kiraz köftelerine önce sosu dökülür. Sosla harmanlanan soğanlar yemeğin üzerine yayılır. Servise hazırdır.

Ispanaklı İçli Köfte - Fatoş'un Mutfağı: Malatya


ImageView.ashx


MALZEMELER:
2 bağ ıspanak, 4 adet soğan, tereyağı, sıvıyağ
İç harcı için:
250gr az yağlı kıyma, 2 kase köftelik bulgur, 1 kase çiğköftelik bulgur, karabiber, pul biber

YAPILIŞI:
Küçük küçük doğranmış 2 bağ ıspanak yıkanıp süzüldükten sonra sıcak su dolu tencereye yerleştirip ocağa konur. Kaynadıktan hemen sonra ıspanaklar tencereden alınır, soğuması için bekletilir. 1kg soğan küçük küçük doğranıp 1 yemek kaşığı tereyağı ve zeytinyağında kavrulur. Rengi dönen soğanlara 250gr kıyma eklenir ve kavurmaya devam edilir. Ispanaklar sıkılarak harca eklenir ve kavurma işlemi sürdürülürken 1 çay kaşığı karabiber, 2 çay kaşığı pul biber eklenir. İyice karıştırıldıktan sonra ocaktan alınarak servis tabağına konur. Harç buzdolabına yerleştirilerek soğutulur. İç harcı için 2 kase köftelik bulgur ve 1 kase çiğ kötelik bulgur yoğrulacağı kaba konur. Tuzu ilave edildikten sonra kulak memesi kıvamına gelene kadar arada su ekleyerek yoğrulur. Yoğrulan hamurdan küçük parçalar koparılır, parmakla içi oyulur. Oyulan kısma harç koyulduktan sonra elde döndürülerek kapatılır. Kapatılan hamurun baş tarafındaki fazlalığı alınır. Kaynayan suya tuz ilave edildikten sonra ıspanaklı içli köfteler haşlanması için tencereye yerleştirilir. Haşlanan içli köfteler kevgirle servis tabağına alınır. Servis esnasında tereyağı kızdırılıp üzerine dökülür.

Yavandan Kebap - Fatoş'un Mutfağı: Malatya


ImageView.ashx


MALZEMELER:
2 kase köftelik bulgur, 1 kase çiğköftelik bulgur, 3 yumurta, 1 yemek kaşığı un, sıvıyağ

YAPILIŞI:
2 kase köftelik bulgur, 1 kase çiğköftelik bulgur, tuz ve su eklenerek iyice yoğrulur. Kulak memesi kıvamına gelen hamurdan küçük parçalar kopartılarak köfte büyüklüğünde hamurlar elde edilir. Kaynayan suda 10dk boyunca harlı ateşte haşlanır. Haşlanan kebaplar soğuk sudan geçirilip, soğuması için bekletilir. Bir tabağa 3 yumurta kırıldıktan sonra 1 yemek kaşığı un eklenir ve çırpılır. Tavaya eklenen sıvıyağı kızdıktan sonra kebaplar harca bulanıp kızartılır.
 
OP
nk83

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.311
Tepki
83.862
Puan
113
Konum
İstanbul
Aynen canım bende saatini unutuyorum yoksa kaçırmamaya çalışırım çok güzel yemekler çıkıyor izlemesi bile zevkli...
 
OP
nk83

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.311
Tepki
83.862
Puan
113
Konum
İstanbul
Köfte Paça - Şükran'ın Mutfağı: Kastamonu

Malzemeler:
Yarım kilogram iki kez çekilmiş, az yağlı, dana kıyma
2,5 su bardağı yoğurt
5 adet yumurta
2 yemek kaşığı elma sirkesi
6 yemek kaşığı pirinç unu
3 diş orta boy sarımsak
Karabiber
Pul biber
Kuru nane
Tereyağ

YAPILIŞI:
Kıyma, 1 tatlı kaşığı tuz ve karabiberle iyice yoğrulduktan sonra nohut büyüklüğünde yuvarlanır. Köfteler, üzerine eklenen iki yemek kaşığı tereyağı ile tavada sürekli karıştırılarak kızartılır. Bir kapta yoğurt ve yumurtalar iyice çırpılır. Yoğurt ve yumurta sıvı bir kıvama geldikten sonra, 2 yemek kaşığı elma sirkesi, havanda ezilen sarımsaklar ve 6 yemek kaşığı pirinç unu ilave edilir. Kızaran köfteler cam bir tepsiye alınır. Yemeğin yapışmaması için, köftelerin yağı tepsinin her yerine yaydırılır. Üzerine, hazırlanan yoğurtlu harç dökülür. Pul biber ve kuru nane ile süslendikten sonra 180 dereceye ayarlanan fırında yarım saat pişirilir.

Güllaç Baklavası - Şükran'ın Mutfağı: Kastamonu


ImageView.ashx



Malzemeler:
6 yaprak güllaç
Bir kase ceviz
3 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tarçın
3 adet yumurta
Ayçiçek yağı
Şerbeti için;
3 su bardağı şeker
3 bardak su

YAPILIŞI
Şerbetin ılık olması gerektiği için ilk olarak şerbeti hazırlanır. 3 su bardağı şeker ve su ocakta kaynamaya başlayana kadar karıştırılır. Kaynamaya başladıktan sonra 20 dakika daha kaynaması için kısık ateşte bırakılır. Büyük bir kase ceviz rondoda çekilerek un kıvamına getirilir. Üzerine 3 yemek kaşığı şeker ve 1 tatlı kaşığı tarçın ilave edilerek karıştırılır. Güllaç yaprakları dört eşit parçaya bölünüp, sıcak suya batırılarak yumuşatılır. Yumuşayan üçgen şeklindeki güllaçların geniş kısmına cevizli harç yerleştirilip, kenarlarından kapatılarak, sigara böreği gibi sarılır. Bir kapta üç yumurta çırpılır. Tavaya bolca ayçiçek yağı konularak iyice kızdırılır. Hazırlanan güllaçlar yumurtaya bulanarak yağda kızartılır. Kızaran güllaçlar ılık şerbetin içine bırakılır. Şerbeti iyice çekmesi için en az 2 saat şerbetin içinde bekletilir.

Köy Böreği - Şükran'ın Mutfağı: Kastamonu


ImageView.ashx




Malzemeler:
16 adet sacda pişmiş yufka (diğer adıyla pişi yufkası)
6 adet orta boy kuru soğan
5 adet yumurta
Ayçiçek yağı
Tereyağı
YAPILIŞI
Böreğimiz için, önce 6 adet sacda pişmiş yufka ve soğan ile içi hazırlanır. 6 adet yufka ikişerli olarak üst üste konularak üç tane rulo elde edilir. Elde edilen rulolar ortadan ikiye bölündükten sonra, ince ince kesilir. Kesilen şeritlerin ince olması önemlidir. Kesilen yufkalar geniş bir kaba alınır. İrice doğranan soğanlar, üzerine konan bolca ayçiçek ve tereyağı ile tavada kavrulur. Yufkaların katları arasına tekrar yağ konmayacağı için soğanları bol yağda kavurmak gerekmektedir. Soğanlar pembeleştikten sonra üzerine 5 adet yumurta kırılır. Kırılan yumurtaların dağılması için iyice karıştırılması gerekir. Hazırlanan karışım biraz soğuduktan sonra ince şeritler şeklinde kesilen yufkalarla karıştırılır. İçine bir tatlı kaşığı tuz ve karabiber ilave edilir. Fırın tepsisi ayçiçek yağı ile yağlanır. İlk yufka serildikten sonra üzeri tekrar ayçiçek yağı ile yağlanır. İkinci yufkanın üzerine, hazırlanan harcın bir kısmı yerleştirilir. Dokuzuncu yufkaya kadar aynı işleme devam edilir. Dokuzuncu yufka yerleştirildikten sonra tıpkı böreğimizin en alt kısmında olduğu gibi üzerine ayçiçek yağı dökülür. Onuncu yufka da yerleştirildikten sonra kenarları tepsinin altında kalacak şekilde katlanır. Kurumaması için üzeri yağlanan böreğimizin 200 derecelik fırında 30 dk. pişmesi gerekmektedir.


Üç Ürdüm Pilavı - Şükran'ın Mutfağı: Kastamonu


ImageView.ashx



Malzemeler:
2 su bardağı esmer bulgur
1 su bardağı pirinç
1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
5 su bardağı tavuk suyu
Karabiber
Tereyağı

YAPILIŞI
1 su bardağı yeşil mercimek önceden haşlanır. Yine önceden hazırlanmış olan 5 su bardağı tavuk suyu ocakta ısıtılır. Su iyice ısındıktan sonra taşları temizlenip yıkanan 2 su bardağı esmer bulgur, tavuk suyuna eklenir. Esmer bulgur, tavuk suyunda 10 dakika kadar kaynadıktan sonra pirinci ilave edilir. 1 tatlı kaşığı tuz eklendikten sonra suyunu çekene kadar pişmeye bırakılır. Ayrı bir tavada 3 yemek kaşığı tereyağı eritilir. Pilavımız suyunu tamamen çektikten sonra üzerine, önceden haşlanmış olan yeşil mercimek ve iyice kızdırılan tereyağı eklenir. Son olarak üzerine karabiber ilave edilir ve karıştırılarak bir süre demlenmeye bırakılır.
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst