Çir Dolması - Gül'ün Mutfağı: Malatya
MALZEMELER
1 kg gün kurusu kayısı
500 gram ceviz
1,5 su bardağı şeker
1 bardak su
Yeşil fıstık içi
Tuzsuz tereyağı
YAPILIŞI
1 kg kuru kayısının soğuk suya konulup geceden bırakılması gerekir. Suyu değiştirilip bol sudan geçirilen kayısılar kevgir ile süzülerek ceviz ile içleri doldurulur. 1 tencereye yerleştirilen cevizli kayısıların üzerine 1 bardak soğuk su ve 1,5 bardak toz şeker konularak orta ocak ateşine bırakılır. Ardından tuzsuz tereyağından parçalar alınarak aralara küçük küçük konulur. Şekeri emip suyu az kalıp ve suyunun şerbetlenip bal kıvamını aldıktan sonra fırına verilip 200 derecede 15 dakika bekletilip servise sunulabilir. Çir dolmasının üzerine çekilmiş fıstık serpilerek sunulabilir. Tatlımız 40 dakikada olup 8 kişilik servis edilebilir.
Ispanaklı Yarmadan Mantı - Gül'ün Mutfağı: Malatya
MALZEMLER
500 gram kıyma (250 dana etinden,250 kuzu etinden)
250 gram ıspanak
4 su bardağı yarma
1 adet kuru soğan
1 çay kaşığı karabiber
Tereyağı
Zeytinyağı
Sosu için;
250 gram yoğurt
4 diş sarımsak
Pul biber
Tereyağı
YAPILIŞI
1 adet kuru soğan soyulup temizlendikten sonra rendelenir. 250 gram kıyma, rendelenmiş soğan, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber eklenerek yoğrulur. 4 su bardağı yarma, 1 bardak su ve 1 tatlı kaşığı tuz eklenerek yoğrulur. Yarma hamur kıvamını alması gerekir. Yoğrulan yarmalardan küçük toplar oluşturulduktan sonra ortasına bastırılarak hazırlanmış kıyma ortasına yerleştirilip badem şeklinde kapatılır. 500 gram ıspanak ince ince doğranarak bol sudan geçirilir. Ispanaklarının kumları aksın diye tuzlu suda bekletilir. Mikroplarının ölmesi için ise sirke katılabilir. Ispanakların suyu dökülerek 1-2 kez daha sudan geçirilir. Büyük boy tencereye yarısından biraz daha fazla kaynar su ilave edilerek orta ocak ateşe konulur. Kaynayan suya tek tek mantılar konularak haşlanmaya bırakılır. Mantıların karıştırılmaması gerekmektedir. 15-20 dakika da mantılar pişince ıspanaklar eklenerek 2-3 dakika daha pişmeye bırakılır ve ardından ocak ateşinden alınır. 4 diş sarımsak soyulup ince ince doğrandıktan sonra 250 gram çırpılmış yoğurt ile bir kapta birleştirilir. Küçük bir tavada 1 yemek kaşığı tereyağı, yarım çay bardağı sıvıyağ ve pul biber konularak kızdırılır. Mantılar servis tabağına alınıp üzerine sarımsaklı yoğurt döküldükten sonra kızgın yağ ile servis edilir. Yemeğimiz 8 kişilik olup 1 saat sürmektedir.
Çullama Köfte - Özen'in Mutfağı: Konya
Malzemeler:
1kg kıyma, 1 su bardağı pirinç, 4 adet yumurta, 2 adet büyük boy soğan, , 1 demet maydanoz, 1 yemek kaşığı un, kimyon, sumak, tereyağı,
zeytinyağı
Yapılışı:
1 su bardağı pirinci yıkayıp haşlanması için ocağa bırakıyoruz. 1 büyük boy soğan ve 1 demet maydanoz ince ince kıyılıyor, 1kg kıymanın içine ekleniyor.Haşlanan 1 bardak pirinç ve tuz da eklenerek yoğuruyoruz. Elimizle yuvarlak şekil veriyoruz. Köfteleri önce suyun yüzüne çıkana kadar haşlıyoruz. 4 yumurtanın içine 1 kaşık un ekleyip karıştırıyoruz. Haşlanan köfteleri yumurta ve un karışımına bulayıp sıvı yağda kızartıyoruz. Roka ve sumaklı soğanla servis ediyoruz.
Orta - Özen'in Mutfağı: Konya
Malzemeler: 1kg kuzu ön kol ve kaburga, 1kg orta boy patlıcan, 1 adet
iri domates, 1 adet büyük boy soğan, 2 adet kırmızıbiber, 4-5 diş sarımsak, 1 yemek kaşığı
tatlı biber salçası, 1 bardak et suyu, maydanoz, yarım limon, tane karabiber, kuzu iç yağı,
zeytinyağı.
Yapılışı:
Tencerenin tabanına kuzu iç yağını yerleştiriyoruz. 1 kg kuzu ön kol ve kaburganın arasına 5-6 diş sarımsak ve tane karabiber yerleştiriyoruz. Karabiber, tuz ve üzerini geçecek kadar su ekleyip 45 dakika düdüklü tencerede pişiriyoruz. Yumuşaması ve daha lezzetli olması için haşlanan eti 1 çay bardağı soğuk sütte 10dk bekletiyoruz. Haşlama suyunu süzüp kenara ayırıyoruz.
10 adet patlıcan pijama deseni soyuyoruz ortadan ikiye kesip, sonrasında dörde bölüp tuzlu suda bekletiyoruz. 2 adet kırmızı biberin içini çıkartıp küçük küp şeklinde doğruyoruz. 2 orta boy soğanı küp şeklinde doğruyoruz. 1 büyük boy domatesin kabuğunu soyup küp küp doğruyoruz. Tencereye sıvı yağ ekliyoruz soğanı ve kırmızı biberleri kavuruyoruz, sonra küp şeklinde doğranan domatesleri ekliyoruz. Bu sırada ete 1 yemek kaşığı tereyağı ekleyerek kızartıyoruz. Kavrulan soğan, kırmızı biber ve domateslere patlıcanları sıkmadan ekliyoruz. 1 yemek kaşığı tatlı biber salçası ekliyoruz. 5 dakika sonra etimizi harcımıza ekliyoruz, kenara ayırdığımız et suyunu ve 1 bardak su ekleyip 15 - 20dakika pişiyoruz.
Salma Aşı - Gönül'ün Mutfağı: İstanbul
MALZEMELER:
1.5kg kemikli koyun eti
250gr nohut
100gr çiğ badem
Sosu için: 6 yemek kaşığı nar sirkesi
2 yemek kaşığı bal
7-8 diş sarımsak
Nane
Karabiber
Renk vermesi için:
½ fincan nar sirkesi
½ fincan su
2 çay kaşığı safran
Hamuru için:
8 yemek kaşığı un
Su
Tuz
YAPILIŞI:
Etler haşlanması için ocağa konduktan sonra bir fincanın yarısı su, yarısı nar sirkesi ile doldurulur ve 2 çay kaşığı safran koyularak bekletilir. Daha önceden suda bekletilen nohutlar etlerden ayrı bir tencereye konularak haşlanır. Etler kaynadıktan sonra köpüğü alınarak karabiber ilave edilir. Etler ve nohut haşlanırken bir kaseye 6 yemek kaşığı nar sirkesi, 2 yemek kaşığı bal, 7-8 diş tuzla ezilmiş sarımsak, nane ve karabiber konularak yemeğin sosu hazırlanır. 100gr çiğ badem bir tabağa konarak sıcak suda bekletilir. Haşlanan nohutlar süzülüp sudan geçirildikten sonra etlere ilave edilir. Etler ve nohutlar bir arada pişerken sıcak suda bekletilen badem ilave edilir. Bademler kaynadıktan sonra hazırlanan sos eklenir. Kulak memesi kıvamına gelecek hamur için 8 yemek kaşığı una su ve tuz ilave edilir. (Tuzun kolay çözülebilmesi için tuz önce suyla karıştırılır ardından una ilave edilir.) Hamur istenilen kıvama geldikten sonra bir süre dinlendirilir. Dinlenen hamurdan küçük parçalar koparılır, elde şekil verilerek yayvan, minik hamurlar elde edilir. En son eklenecek olan küçük hamurlar dinlenirken yemeğe safran ilave edilir. Hamurların servis zamanına en yakın zamanda yemeğe ilave edilmesi ve kısa bir süre pişirilmesi kafidir.
Hacı Çorbası - Fatma'nın Mutfağı: Balıkesir
MALZEMELER
Üç parça kuzu kemik
250. gr kol kısmından, kuşbaşı doğranmış kuzu eti
Tane karabiber
1 su bardağı nohut
Hamuru için;
1 adet yumurta
2,5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
Sosu için;
1 adet büyük boy domates
2 yemek kaşığı tereyağı
Terbiyesi için;
1 adet yumurta
Yarım limon suyu
YAPILIŞI
Üç parça kuzu kemik ve küçük doğranmış kuşbaşı kuzu eti düdüklü tencereye alınır. Birkaç tane karabiber ve bir tatlı kaşığı tuz eklenir. Üzerini geçecek kadar su ilave edildikten sonra 25 dk. haşlanmaya bırakılır. Bu arada bir kaba 1 yumurta, 2,5 su bardağı un, 1 tatlı kaşığı tuz ve yeteri kadar su ilave edilerek iyice yoğrulur. Kulak memesi kıvamında olması gereken hamuru uzun süre yoğurmak gerekir. Hamur kıvama geldikten sonra açma tahtasının üzerine un serpilerek ince bir yufka şeklinde açılır. Pişerken yapışmaması ve çorbanın kıvamlı olması için yufkanın üzerine bolca un serpilir. Üzeri unlanan yufka tekrar oklavaya rulo şeklinde sarılarak, bıçakla boydan boya kesilir. Kat kat olan bol unlu yufkalar, yarım santimlik şeritler şekline kesildikten sonra küçük karelere bölünür. Bol unlu olan minik kareler tepsiye alınır. Et piştikten sonra kemikleri ve tane karabiberleri ayrılır. Kefi temizlendikten sonra süzgeçten geçirilir. Orta büyüklükte bir tencerenin yarısına kadar sıcak su konup, kaynatılır. Su kaynadıktan sonra, kare şeklindeki hamurlar içine atılır. Hamurların yapışmaması için, suya katarken sürekli karıştırılır. Bir taşım kaynadıktan sonra kuşbaşı kuzu eti ve kemik suyu eklenir. Hemen ardından da önceden haşlanmış 1 su bardağı nohut ilave edilir, kaynamaya bırakılır. Sos tenceresine 2 yemek kaşığı tereyağı ve bir büyük domates rendesi konularak, orta ateşte domatesler suyuna çekene pişirilir. Çorbamızın terbiyesi için, 1 yumurta sarısı yarım limonun suyuyla çırpılır. Çorbamız 20 dakika kaynadıktan sonra sürekli karıştırılarak, terbiyesi ilave edilir. Bir iki taşım kaynadıktan sonra altı kapatılır. Domates sosu eklenerek servis edilir. Yemeğimizin yapılış süreci ortalama 45 dakika olup 6 kişilik servis edilebilir.
Bamyalı Arabaşı - Fatma'nın Mutfağı: Balıkesir
MALZEMELER
Eti için;
750 gr. kol kısmından kuşbaşı doğranmış kuzu eti
1 adet orta boy kuru soğan
1 adet büyük boy domates
Zeytinyağı
Bamyası için;
500 gr. bamya
1 büyük boy domates
8 adet yeşil biber
1 adet kuru soğan
Zeytinyağı
Tuzlu muhallebi için;
1,5 su bardağı un
5,5 bardak su
1 çay kaşığı tuz
YAPILIŞI
Yemeğimiz, üç farklı yemeğin bir araya gelmesinden oluşur. Önce etini pişirmek gerekir. Etini pişirmek için 1 adet kuru soğan minik minik doğranır. Yağın yanmaması için önce soğanlar orta ateşteki tencereye konulup, biraz ısıtılır. Üzerine az miktarda zeytinyağı ve rendelenmiş bir büyük boy domates ilave edilip, kavrulur. Domates suyunu çekmeye başlarken, 750 gr. kol kısmından kuşbaşı doğranmış kuzu eti eklenir. Orta ateşte bir süre kavrulduktan sonra altı kısılarak, yarım saat pişmeye bırakılır. Suyunu iyice çekip, piştikten sonra bir çay kaşığı tuz eklenir. Bamya yemeği için, yarım kilo bamyanın tepe kısmı yuvarlak şekilde bıçakla kesilir, bol suyla yıkanır. 1 adet kuru soğan soyulup, ikiye bölünerek orta büyüklükteki tencereye konur. Üzerine minik minik doğranan 8 adet yeşil biber, çok az zeytinyağı ve 1 büyük domates rendesi ilave edilir. Orta ateşte kavrulur. Domatesler suyunu çekmeye başlarken bamyalar eklenir. Bamyaların suyunu salmaması için asla karıştırmamak gerekir. Bamya su çeken bir sebze olduğu için, bolca su ilave edilip, pişmeye bırakılır. Tuzlu muhallebisi için; bir kaba 1,5 bardak un ve 3 bardak su konularak iyice karıştırılıp, boza kıvamına getirilir. (Unun topaklanmamasına dikkat edilmelidir, blendır yoksa süzgeçten geçirilerek, ezilebilir.) Bu arada ayrı bir tencereye 2,5 bardak su konulup, kaynatılır. Su kaynadıktan sonra yapışmaması için çok hızlı bir şekilde sürekli karıştırarak boza kıvamındaki karışım sıcak suya eklenir. Bir çay kaşığı tuz ilave edip, altını kısarak, pişene kadar karıştırmaya devam edilir. Yuvarlak bir cam tepsinin ortasına ters şekilde kase konulur. Muhallebi bu kasenin etrafını kaplayacak şekilde servis tepsisine yerleştirilir. Buzdolabında soğuyana kadar bekletilir. Buzdolabında bekleyen muhallebi, kalıp şeklinde kalacak şekilde iyice donduktan sonra ortasındaki kase çıkartılır. Tuzlu muhallebinin ortasında kalan boş kısma suyunu iyice çekmiş olan etler yerleştirilir. En son olarak tuzlu muhallebinin üzerini tamamen kapatacak şekilde bamya yemeği konulur ve servis edilir. Yemeğimizin hazırlanma süresi yaklaşık 1 saat olup, 6 kişilik servis edilebilir.
Mafiş Tatlısı - Fatma'nın Mutfağı: Balıkesir
MALZEMELER
Hamuru için;
2 adet yumurta
2 su bardağı un
1 bardak küllü su
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Açmak için nişasta
Kızartmak için ayçiçek yağı
Küllü su için;
2,5 yemek kaşığı odun külü
1 bardak su
Şerbeti için;
4 su bardağı şeker
3 bardak su
Birkaç damla limon suyu
YAPILIŞI
Şerbetin ılık olması gerektiği için önce bir tencereye 4 su bardağı şeker ve 3 bardak su konularak kaynatılır. Şerbet kaynamaya başladıktan sonra 5-10 dakika kadar daha kaynatılması yeterlidir. Üzerine en son birkaç damla limon suyu sıkılarak soğumaya bırakılır.
Hamuruna ayrı bir kıvam ve gevreklik verecek olan küllü su için; 2,5 yemek kaşığı odun külü, 1 bardak suyun içine konularak yarım gün bekletilir. (Özellikle odun külü olmalıdır, ekmek fırınlarından kolayca bulunabilir.) Bir kaba 2 adet yumurta kırılır. Küllü su süzgeçten geçirilerek yumurtalara ilave edilir. (Külün içine karışmamasına dikkat edilmelidir.) Yumurta ve küllü suyun üzerine, yarım çay bardağı zeytinyağı ve 2 su bardağı un eklenerek iyice karıştırılıp, yoğrulur. Kulak memesi kıvamına gelen hamur on eşit parçaya bölünerek küçük bezeler elde edilir. Masanın üzerine nişasta serpilerek, küçük hamur bezeleri birer birer incecik açılır. Orta büyüklükte incecik açılan hamurların kenarlarından beşer santim kalacak şekilde, ortalarına bıçakla 3-4 tane kesik atılır. Oluşan şeritler iç içe geçirilerek farklı şekiller verilir. Geniş bir tavaya bolca ayçiçek yağı konularak iyice kızdırılır. Hazırlanan tatlılar ters yüz edilerek birer birer kızartılır. (Hamurların açıldıktan sonra hemen kızartılması önemlidir, yoksa kuruyabilir.) Kızaran tatlılar, tavadan alınır alınmaz ılık şerbetin içine atılır. Diğer tatlılar kızarana kadar şerbetin içinde bekletilir. Şerbetten alınan tatlılar servis kabına alınır. Tüm tatlılar üst üste konulduktan sonra kalan şerbet üzerlerine gezdirilir. Hamurumuz gevrek olduğundan, kırılmaması için; kızartırken ve şerbetin içinden alırken uç kısımlarından maşayla dikkatli tutmak gerekir.
Ekmek Salması - Meliha'nın Mutfağı: Konya
MALZEMELER:
3 kg kuşbaşı kuzu eti, 4 büyük dilim ekmek, kuzu iç yağı
YAPILIŞI:
3kg kuşbaşı kuzu eti 2-3 saat boyunca pişirilir. Ayrı bir tencereye kuzu iç yağı konarak eriyene kadar altı açık ocakta karıştırılır. Suyunu salan iç yağı süzülerek pişen etlere ilave edilir. İç yağı ile iyice harmanlanan etlere tuz ilave edilir. 4 büyük dilim ekmek ikiye bölünerek 8 dilim elde edilir. Servisanında tepsiye dizilen ekmeklere salma aşı yayılır.
Yavan Dolması - Serap'ın Mutfağı: İstanbul
Malzemeler:
3 su bardağı yarma
3 orta boy kuru soğan
2 yemek kaşığı domates salçası
Erik kurusu
Reyhan
Yenibahar
Pul biber
Kimyon
Karabiber
Asma yaprağı
Sosu için;
2 adet kuru soğan
1,5 tatlı kaşığı çemen
2 yemek kaşığı domates salçası
Ayçiçek yağı
YAPILIŞI
3 su bardağı yarma yıkandıktan sonra bir kaba alınır. Üzerine küçük küçük doğranmış 3 orta boy kuru soğan, 2 yemek kaşığı domates salçası, tuz, 1,5 çorba kaşığı yenibahar, 1 yemek kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı pul biber, 1 tatlı kaşığı karabiber ve 2 yemek kaşığı kurutulmuş reyhan katılır. Yarmaların yumuşaması için üzerine 1 bardak ılık su ilave edilip, beklemeye bırakılır. Ayrı bir kapta 10 beş tane erik kurusu ılık suyun içinde yumuşaması için bekletilir. Üzerine konacak sos için bir tavada küçük küçük doğranmış 2 adet kuru soğan, az miktarda ayçiçek yağı ve tuz ile kavrulur. Soğanlar biraz kavrulduktan sonra 1,5 tatlı kaşığı çemen eklenir. Çemen iyice ezilip soğanlarla kavrulduktan sonra 2 yemek kaşığı domates salçası eklenip, kavurma işlemine karıştırarak devam edilir. Bir süre orta ateşte kavrulduktan sonra altı kapatılır. Bir gece önceden ılık suda bekletilen asma yapraklarının suyu iyice süzülür. Sap kısımları koparılan yapraklar, hazırlanan harçla ince, uzun bir şekilde sarılır. Tencerenin dibine dolmaların yapışmaması için asma yaprakları serilen tencereye dolmalar sırayla yerleştirilir. Dolmaların arasına ve en üst kısmına suyu süzülen, kuru erikler konulur. Tencereye yerleşen dolmaların üzerine ayçiçek yağı gezdirilip, üzerini geçecek kadar su ilave edilip, kaynamaya bırakılır. Bir bardak sıcak su ile sulandırılan sos, kaynayan dolmaların üzerini kapatacak şekilde yerleştirilir. Kapağı kapatılarak yapraklar yumuşayıncaya kadar pişmeye bırakılır. Dolmamızın pişme süresi yaklaşık 1 saat olup, 8-10 kişilik servis edilebilir.
Çerkez Pirzolası - Serap'ın Mutfağı: İstanbul
Malzemeler:
Süt danasından 15 parça pirzola (bir kısmı kemiksiz)
2 adet yumurta
Kurutulmuş ekmek içi (galeta unu da kullanılabilir)
Ayçiçek yağı
Patates püresi için;
4 adet büyük boy patates
1 su bardağı süt
1 yemek kaşığı tereyağı
Karabiber
Yapılışı:
Tencereye kat kat yerleştirilen etlerin üzerine bir miktar su eklenerek haşlanmaya bırakılır. Suyu kaynamaya başladıktan sonra 10-15 dakika kadar haşlanması yeterlidir. Püresi için, 4 adet büyük boy patates haşlandıktan sonra kabukları soyularak iyice ezilir. Ezilen patatesler tencereye alınıp, üzerine süt ve tereyağı eklenerek ocakta püre haline getirilir. Hazırlanan püreye bir miktar karabiber eklenir. Ayrı bir kaba 2 adet yumurta kırılıp, iyice çırpılır. Yine ayrı bir kaseye, kurutulup un kıvamına getirilmiş ekmek içi konulur. (Ekmek içi yerine galeta unu da kullanılabilir.) Haşlanan etler, tencereden çıkartılıp, ayrı bir tabağa alınır. Tavaya bolca ayçiçek yağı konup, iyice kızdırılır. Haşlanan etlerin her iki tarafı da önce patates püresine sonra yumurtaya ve en son kurutulup un kıvamına getirilen ekmeğe (ya da galeta ununa) bulanarak ayçiçek yağında kızartılır. Yemeğimizin hazırlanma süresi yaklaşık 45 dakika olup, arzu edilirse kişi sayısına göre et miktarı değiştirilebilir.
Startv/Soframız