Mimbar Dolması - Şule Hanım'ın Mutfağı: Kahramanmaraş
Malzemeler:
4 adet mimbar
İç harcı için;
500 gr kaburgadan kıyma
2 su bardağı pirinç
2 adet soğan
1 adet domates
1 adet yeşilbiber
1 demet maydanoz
3 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
Pul biber
Karabiber
Tuz
Yapılışı:
İçini doldurulacak olan mimbarların ince olanları seçilerek yıkanır. Yağları çok sıyrılmadan alınır. Mimbarın mukoza kısmı bıçağın ters tarafı kazıyarak alınır ve yeniden yıkanır. Kuzu mimbarları tercih edilir. 2 adet kuru soğan soyularak ince ince doğranır. 1 adet yeşilbiber, 1 adet domates ve 1 demet maydanoz yıkanır. Ardından tüm sebzeler ince ince doğranır. Domatesin kabuğu sorulmadan da yapılabilir. Tüm doğranmış sebzeleri bir kaba koyarak 3 yemek kaşığı biber salçası, yarım kaşık domates salçası, 1 tatlı kaşığı tuz, 3 çay kaşığı pul biber ve 1 tatlı kaşığı karabiber eklenir. Malzemeler özdeşleşene kadar yoğrulur. Sebzeler kıymamızın 4’te 3’ü ile birleştirilerek yoğrulur. 2 su bardağı pirinç bir kaba konularak beyaz suyu çıkana kadar sudan geçirilir ve süzgeç yardımı ile süzülür. Haşlanmış olan pirinçler, kıyma ile birleştirilerek yoğrulmaya devam edilir. Ardından kalan kıyma da eklenerek yeniden yoğrulur. Salçası az geleceğinden 1 yemek kaşığı biber salçası ile 1 çay kaşığı karabiber daha eklenerek yoğrulur. Mimbar dolmasının iç harcı sulu olmaması gerekir. Mimbarların ucu bıçak yardımı ile içe verilerek kabak oyucu ile harcı mimbarların içine yerleştirilir. Mimbarların kuru kalmaması gerekmektedir. Kuruyan mimbarları içi daha zor doldurulacağından dolayı sudan geçirilebilir. Bir tencereye eklenen mimbar dolmalarının üzerine bolca tuz serpilerek elle karıştırılır. Tuzu iyice yedirilen mimbar dolmalarının dışındaki kaygan koza kısmını bırakır ve 2 kez sudan geçirilir. Büyük boy tencereye mimbar dolmalarını koyarak üzerine 1,5 tatlı kaşığı tuz ve üzerini geçecek kadar kaynar su eklenerek kaynadıktan sonra ortalama 40 dakika pişirilir. Mimbar dolmaları servis tabağına alınarak tenceredeki kalan suyu ayrı bir kaba alınır. Mimbar dolmaları makas yardımı ile ortadan ikiye kesilir. Mimbar dolmasının kalan suyunun üzerindeki yağdan kaşık yardımı ile alarak mimbar dolmalarının çiğ görüntüsü kapatılarak süslenir. Mimbar dolması 8 kişilik servis edilebilir. Yemeğin yapılış süresi 1 saattir.
Maraş Tava - Şule Hanım'ın Mutfağı: Kahramanmaraş
:catalbicak:
Malzemeler:
750 gram orta yağlı kuzu eti
5 adet patlıcan
1 kg domates
1 kg soğan
3-4 adet yeşilbiber
1 adet sarımsak
100 gram iç yağ
2 yemek kaşığı biber salçası
Zeytinyağı
Pul biber
Tuz
Yapılışı:
5 adet patlıcan, 8 adet domates yıkanır. 6 adet kuru soğanın kabukları soyularak yıkanır. 750 gram kuşbaşı doğranmış kuzu eti fırın tepsiye yayılır. Patlıcanlar alacalı şekilde soyularak ortadan 4’e ayrılarak patlıcanlar küp küp doğranır. Domatesler soyulur. 1 diş sarımsak soyulur. Etin kendi yağından 1 parça alınarak tepsideki kuşbaşıların üzerine serpiştirilir. Etlerin üzerine 1 çay kaşığı tuz serpilir. Soyulmuş olan patlıcanlar plastik bir kaba konularak tuzlu bol suda bekletilir. Soğanlar iri iri, halka halka doğranarak etlerin üzerine konulur. Ardından domatesler de iri iri doğranır ve soğanların üzerine konulur. Tuzlu suda bekletilen küp küp doğranmış patlıcanlar domateslerin üzerini kapatacak şekilde yerleştirilir. Sarımsaklar ortadan ikiye ayrılarak iri iri doğranır. Kalan 1 adet soğan da iri iri sarımsakların üzerine doğrandıktan sonra 1 tatlı kaşığı tuz serpilir. Ardından yeşilbiberler ortadan ikiye ayrılıp iri iri tepsinin en üstüne doğranır. Tepsinin en üstünde domates olması gerektiğinden 3 adet temizlenmiş kabukları soyulmamış domatesler ile süslenir. 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı pul biber serpildikten sonra bir kaseye 1 yemek kaşığı biber salçası, 1 çay kaşığı tuz eklenip sulandırılır. Sulandırılan salça Maraş tavasının üzerine dökülür. 2 yemek kaşığı zeytinyağı da gezdirilerek üzerine folyo kapatılarak 1 saat folyo ile yarım saat folyosuz fırında pişirilir. Fırının derecesi 220 dereceye ayarlanması gerekmektedir. Yemeğin pişme süresi 1,5 saattir. Maraş tava 1,5 saat boyunca pişirilirken ısı derecesi kademe kademe 50-100 dereceye kadar düşürülerek pişirilir. Yemeğimiz 8 kişilik servis edilebilir. Yemeğin yapılış süresi 2 saati bulabilir.
Pıt pıt lapası - Şule Hanım'ın Mutfağı: Kahramanmaraş
Malzemeler:
1,5 su bardağı dövme kırığı
1 adet soğan
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı tereyağı
Pul biber
Yapılışı:
Kırık dövme, yarmanın bulgur haline getirilmiş halidir. Orta boy tencereye, yarım çay bardağı kadar sıvıyağ, 1 adet soğan soyularak ince ince doğranır. Tencereye eklenen soğanların üzerine 1 çay kaşığı tuz serpilir, ardından içine 1 yemek kaşığı su eklenerek orta ocak ateşte kavrulmaya bırakılır. 1,5 su bardağı dövme kırığı bir kaba konulur. Soğanlar kavrulurken üzerine 1 çay kaşığı pul biberi eklenerek harmanlanır. Bir kaba konulan dövmenin üzerine nişastası çıkması için üzerini geçecek kadar su eklenerek süzülür. Kavrulan soğanların üzerine tencerenin yarısı kadar kaynamış su ilave ederek sudan geçirilmiş 1,5 bardak dövme eklenir. Orta ocak ateşte kaynaması için kapağı açık pişirilir. Üzerine 1 tatlı kaşığı tuz ilave edilir. Kaynama başlayınca tencerenin kapağı kapatılarak kısık ocak ateşine alınır ve yeniden pişirilmeye devam edilir. Pıt pıt lapasının kıvamı çok sulu olmamalıdır. 1 adet soğan soyularak ince ince doğranır. Küçük bir tava orta ocak ateşe konularak 1 yemek kaşığı tereyağı eritilir. Eriyen yağa ince ince doğranmış soğanlar eklenerek kavrulur. Soğanlar pembeleşince 1 tatlı kaşığı pul biber eklenip harmanlandıktan sonra pıt pıt lapasının üzerine dökülür. Yemeğimizin yapılış süresi ortalama 30 dakikadır, 8 kişilik servis edilebilir.
Maraş Kıvrımı - Şule Hanım'ın Mutfağı: Kahramanmaraş
:catalbicak:
Malzemeler:
500 gr tereyağı
2 su bardağı ceviz
1 kase fıstık içi
Hamuru için
1 su bardağı süt
1 yumurta
2 yemek kaşığı sıvıyağ
Un
Tuz
Nişasta
Şerbeti için;
2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
1-2 damla limon suyu
Yapılışı:
Plastik bir kaba 1 su bardağı süt, 1 yumurta, 1 çay kaşığının ucu ile tuz, 2 yemek kaşığı sıvıyağ, kulak memesi yumuşaklığında olması için alabildiğince un eklenerek yoğrulur. Kıvamını alan hamur dinlenmeye bırakılırken üzeri ıslak bez ile kapatılır. 2 su bardağı ceviz rondodan geçirilerek ufak parçalar haline getirilir. Dinlenmiş olan hamuru açmak için açılacak olan yer unlanır, ardından dinlendirilen hamur 7 eşit parçaya bölünür. Her beze, baklava yufkası gibi ince şekilde açılır. 500 gram tereyağı orta ocak ateşte küçük boy tavada eritilir. Açılan yufka 3 eşit parçaya bölünür. Her parça iki yandan alınıp ortada birleştirilerek ortasına tereyağı yayılır. Rondodan geçirilmiş olan cevizler de yufkanın tam ortasına boylu boyunca konulur. Sonra yufkayı fazla sıkmadan dürüm gibi kapatıp ardından burgu şekli verilir. Burgu olan yufkalık hamur kıvrılarak gül şekli verilir ve tepsinin tam ortasına yerleştirilir. Ortadan başa doğru ilerleyeceğimiz tatlımızın ikinci yufkası ilk yufkamızı çevreler. Diğer tüm yufkalar birbiri ardına yerleştirilir. Eritilmiş tereyağı, kaşık yardımı ile yufkaların üzerine konulur ve fırça yardımı ile yayılır. Maraş kıvrımı 180 derecede pembeleşene kadar pişirilir. Fırının önceden 200 derecede ısıtılması gerekmektedir. 2 su bardağı toz şeker ve 2 su bardağı su orta ocak ateşine orta boy tencereye konularak kaynamaya bırakılır. Kaynama başladıktan sonra içerisine 2-3 damla limon suyu sıkılarak ortalama 10 dakika daha pişirilir ve soğumaya bırakılır. Şerbetin tam olarak soğuması gerekmektedir. Pişen tatlımızın içerisine şerbeti çekmesi için üçgen şekilde dilimlenerek üzerinde şerbet gezdirilir. 1 kase fıstık içi ile servis edilmeden önce tatlımızın üzerini süsleyerek 6-8 kişilik servis edilebilir. Tatlımızın yapılış süreci ortalama 50 dakikadır.
Bakla Borani - Hatice Hanım'ın Mutfağı: Isparta
Malzemeler:
1 kg bakla
1 kase bulgur
2 yemek kaşığı süzme yoğurt
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
1 çay bardağı sıvıyağ
Üzerini süslemek için 4 kaşık kızartılmış kaymak
Yapılışı:
1 kg baklanın baş kısımları kopartılıp temizlenir, bol suda yıkanır. Ardından 1santim genişliğinde minik minik doğranır. Doğranmış baklalar orta ocak ateşte derin bir tencereye konularak yarım çay bardağı sıvıyağ ve üzerine 1 tatlı kaşığı tuz serpilerek harmanlanır. Baklaların sararması için 1 tatlı kaşığı şeker serpilerek kavrulur. Sararan baklaların üzerine kaynamış su ilave edilir. (su seviyesi baklaların biraz altında kalması gerekir.) Düdüklü tencerede yapılırsa buharı çıkınca 5 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır. Bol suda pişen baklalar tencereye alınıp orta ocak ateşe konularak içerisine 1 kase pilavlık bulgur eklenerek kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başladığında kısık ateşe alınıp 45 dakika pişmesi gerekir. Bir kaseye yoğurt ve 2 diş sarımsak ezilerek karıştırılır. Sarımsak tercihe göre rende de yapılabilir. Ancak yoğurdun süzme olup içerisine 1 tatlı kaşığı tuz eklenip harmanlanması gerekir. Baklalar suyunu çekince sarımsaklı süzme yoğurt üzerine yayılıp harmanlanır. Ardından servis tabağına alınarak üzerine kızartılmış kaymak yağı serpilir. Yemeğimiz 8 kişilik servis edilebilir. Yapılış süresi 1 saattir.
Güllaç Sarma - Hatice Hanım'ın Mutfağı: Isparta
Malzemeler:
1 paket güllaç
Kesmik yapmak için;
2,5 kg taze süt
1,5 çorba kaşığı un
4 su bardağı yoğurt suyu
2 kase su
Şurubu için;
4 su bardağı şeker
4 su bardağı su
Yapılışı:
Güllaç sarmanın kesmiğinin hazırlanması için 2,5 lt süt, büyük bir tencereye boşaltılarak orta ocak ateşte kaynamaya bırakılır. Süt kaynar kaynamaz içine konulacak malzemelerin hazırlanması gerekmektedir. Sütün üzeri kaymak tutup kabarması gerekmektir. Bir kasede 1,5 kaşık un, 2 bardak yoğurt suyu içinde topak kalmayacak şekilde karıştırılır. Süt kabarmaya başladığında kasedeki unlu yoğurt suyu tencerenin kenarlarından gezdirilerek, içerisine 2 bardak yoğurt suyu daha eklenir. Sütün üzeri topaklanıp yeşil suyu üzerine çıktığında kesmik hazırlanmış olur. Süt kesmiği bir gece önceden yapılırsa daha iyi olacaktır. Kesmiğin dibe çökmesi için tencere orta ocak ateşten alınarak içerisine 2 kase soğuk su ilave edilir. Kesmik soğuduktan sonra süzülür. Tam suyunu süzebilmek için kesmiği buzdolabında bekletmek gerekir. Kesmik soğuduktan sonra buzdolabından çıkartılarak üzerine tülbent serilen süzgeçte süzülür. Tuzsuz lor ile kaymak karıştırılarak da bu tatlı yapılabilir. Süzgeçte tülbent ile süzülen kesme bir tabağa alınır. Yumuşak bir peynir kıvamında olması gerekmektedir. Güllaçlar kesilerek 4 parçaya ayrılır. Üçgen şeklinde kesilen güllaçların bir kase suya batırılarak fazla suyunun alınması için bezin üzerine serilip alınması gerekir. Üçgen şeklindeki güllacın geniş kısmına bir parça kesmik yerleştirilir ve sigara böreği gibi sarılır. Sarılan güllaçlar tepsiye yerleştirilir. Güllacın şerbeti için orta ocak ateşe, orta boy tencereye 4 bardak şeker ile 4 bardak şeker konularak karıştırılır. Kaynamaya başladıktan sonra 10 dakika daha pişirilmesi gerekir. Kaynayan şerbet hazırlanan güllaçların üzerine dökülür. Kaynayan şerbet güllaçların üzerini geçecek şekilde kepçe ile üzerine dökülür. Şerbetli güllaç tepsisi ocağa konularak 2-3 dakika pişirilip dinlendirilmeye bırakılır.
Damat Kurabiyesi - Ceyda Hanım'ın Mutfağı: Kırklareli
Malzemeler:
500 gram tereyağı
150 gram tuzsuz badem
1 adet yumurta sarısı
4 yemek kaşığı pudra şekeri
2 kase un
1 yumurta içi kadar küllü su
1 şişe güllü su
Yapılışı:
Küllü suyun özelliği odun suyu olmasıdır. Kebapçılarda bulunabilir. Odun külü geceden soğuk suda ıslatılır. 1 kase odun külü yeterlidir. 500 gram tereyağı orta ocak ateşte tencerede eritilerek plastik bir kaba boşaltılır ve soğuması beklenir. Eriyen yağın içine 2 yemek kaşığı pudra şekeri ilave edilerek karıştırılır. 1 adet yumurta sarısı içerisine eklenerek karıştırılır. 1 bardağa çay süzgecinden geçirilen küllü su süzülür. Küllü su 1 yumurtanın içi kadar olmalıdır. Tavaya 1 yemek kaşığı tereyağı koyarak içine 150 gram tuzsuz badem ilave edilir ve orta ocak ateşte kavrulur. Bademler kavrulurken içerisine 2 tatlı kaşığı pudra şekeri eklenerek kavrulmaya devam edilir. Harcın içerisine 1 yumurtanın içi kadar süzülmüş küllü su eklenerek karıştırmaya devam edilir. Damat kurabiyesinin harcına 1 kase un ilave edilerek yoğrulmaya başlanır. Kurabiye hamurunun özelliği ne sert ne de yumuşak olmasıdır. Eğer kurabiye yapılıp kenarlarından kapatıldıktan sonra çatlarsa küllü suyu az gelmiş demektir. Kavrulan pudra şekerli bademler bir kaseye alınır. Fırın 200 derecede ısıtılırken kavrulmuş bademler rondodan geçirilerek parçalara ayrılır. Ancak iri şekilde kıyılıp ağza gelmesi gerekir. Çekilen bademlerden bir avuç ayırarak geri kalan kısmını hamur ile karıştırıp yeniden yoğrulur. Hamurdan 1 avuç içi kadar büyüklüğünde alınıp rulo haline getirilir ve 3 cm uzunluğunda parçalar halinde kesilir. Damat kurabiyeler önceden ısıtılan fırına konularak 180 dereceye ayarlanır. Üzeri pembeleşene kadar pişirilmesi gerekmektedir. Kurabiyeler soğuduktan sonra 1 kaba gül suyu dökerek soğuyan kurabiyeler içine batırılarak pudra şekerine bulanır ya da sadece üzerine pudra şekeri serpilir. Damat kurabiyesi 8-10 kişilik servis edilebilir. Ortalama yapılış süresi 30-40 dakikadır. İstenirse poğaça gibi yapılarak içerisine badem de yerleştirilebilir.
Labada Sarması - Ceyda Hanım'ın Mutfağı: Kırklareli
Malzemeler:
1 kg labada
1 su bardağı pirinç
1 su bardağı bulgur
2 adet kuru soğan
1 adet yumurta
250 gram lor peynir
1,5 bardak su
2 yemek kaşığı kuru nane
Zeytinyağı
Karabiber
Tuz
Yapılışı:
2 adet kuru soğan soyulduktan sonra robottan geçirilir. Amaç soğanların incecik doğranmış olmasıdır. Orta ocak ateşte, orta boy tencerede yarım çay bardağı sıvıyağ ile doğranmış soğanlar kavrulur. 1 bardak pirinç ile 1 bardak bulgur yıkanarak bekletilir. 1 kg labada tek tek yıkanarak körpe yapraklar ayrılır ve büyük boy tencereye haşlanması için konulur. Üzerine önceden kaynatılan ortalama 1-1,5 litre arası su eklenerek orta ocak ateşine eklenir. Kavrulan soğanlara yıkanmış olan 1 bardak bulgur ile 1 bardak pirinç eklenerek kavrulmuş soğanlar ile karıştırılır. Üzerine 1 yemek kaşığı kuru nane, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı karabiber de eklenerek karıştırılır. Labadalar ortalama 5 dakika haşlandıktan sonra soğuk sudan geçirilerek süzgeç ile süzülür. Kavrulan harcın içine 250 gram lor peyniri eklenerek özdeşleştirilir. (Lor peyniri yok ise ekşimik de kullanılabilir ya da tuzlu beyaz peynir de olabilir). Lor peynirler eridikten sonra harcımız soğumaya bırakılır. Soğuyan harcın içerisine 1 adet yumurta kırılıp elle yoğrularak karıştırılır. Labada bulunamaz ise pazı ile de yapılabilir. Yumurta eklenmesinin sebebi malzemelerin dağılmamasıdır. Labadaların sapları kopartılarak ortadan ikiye bölünür. Hazırlanan harçtan 1 yemek kaşığı konularak kalın sarma dolması gibi sarılır. Sarılan labadalar tencereye yerleştirilir. Labada sarmalarının üzerine yarım çay bardağı sıvı yağ (Ayçiçek, zeytin ya da fındık yağı da olabilir) ve 1,5 bardak soğuk su eklenerek orta ocak ateşte kaynatılır. Kaynama başladıktan sonra ocak ateşi kısılarak pişmeye bırakılır. Labada sarmasının pişme süresi ortalama 30-40 dakika olup, 6 kişilik servis edilebilir. Servis yapmadan önce sarımsaklı yoğurt da yanında sunulmalıdır.
Damat Paçası - Ceyda Hanım'ın Mutfağı: Kırklareli
Malzemeler:
Hamuru İçin;
Yarım çay bardağı su
1 kg un
Tuz
3 adet yumurta
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
Yufkaları Açarken;
2 kase un
2 kase nişasta
Sosu İçin;
Yarım kg kuzu eti
3 adet yumurta
4 diş sarımsak
4 yemek kaşığı mısır unu
2 bardak kemik suyu
Yarım kg yoğurt
Pul biber
Yarım kilo tereyağı
Yapılışı:
Yarım kilo kuşbaşı yarım kuzu eti ve kemikleri yıkanıp orta ocak ateşte düdüklü tencereye konulur. Düdüklü tencereye 1,5 litre su ve 1 yemek kaşığı tuz konularak buharı çıktıktan sonra 45 dakika daha pişirilir. Eğer normal tencerede yapılacak ise 1,5 saat etlerin haşlanması gerekir. Plastik bir kaba un, 3 yumurta, 1 çay bardağı yoğurt, 1 çay bardağı sıvıyağ, 1 çay kaşığının ucu kadar tuz, yarım çay bardağı su ilave edilerek damat paçasının hamuru yoğrulur. Tüm malzemeler iyice karıştırılarak yoğrulur. Hamur, kulak memesi kıvamında olmalıdır. Ortalama 10 dakika yoğrulur. Hamurun 15 dakika dinlendirilmesi gerekir. Bir kaba 2 kase un ve 2 kase nişasta eklenerek harmanlanır. Yufkaların arasına sürülecek olan yarım kilo tereyağı orta ocak ateşte küçük bir tencerede eritilir. Dinlendirilen hamur 16 adet küçük hamur bezesi olacak şekilde parçalar kesilir. Bezeler yuvarlanarak nişastalı unun bulunduğu kabın içerisine yerleştirilir. 2 adet beze, küçük şekilde açıldıktan sonra arasına un ve nişasta serpilerek her iki beze üst üste konulur ve tekrardan açılır. Pişirilecek olan fırın tepsisi eriyen tereyağı ile yağlanır. Açılan yufka tepsiye yerleştirildikten sonra üzeri tereyağı ile yağlanır (bütün bezeler 2’şer adet şeklinde açılarak yufka haline getirilir). Her yufka tepsiye yerleştirilirken üzeri tereyağı ile yağlanır. 16 adet yufka yağlanan tepsiye yerleştirildikten sonra 200 derecede önceden ısıtılmış olan fırına yerleştirilir. Ortalama 160-180 derecede 30 dakika pişirilir. Düdüklü tencerede haşlanan kemikleri ve etleri ayrı ayrı kaplara alınır. Hemen ardından bir kaba süzgeç yardımı ile kalan et suyu süzülür. Sosu için; bir kaba kemiklerin üzerindeki etler sıyrılır, 3 adet yumurta kırılarak eklenir. Yufkaları yağlamak için erittiğimiz tereyağından arta kalanı da harcımıza katılır. Yarım kilo yoğurt, 2 bardak kemik suyu, 3 diş sarımsak soyulup havanda ezilerek sosa eklenir. Ardından 4 yemek kaşığı mısır unu ve 1 avuç kuşbaşı kuzu eti eklenerek karıştırılır. 1 çay bardağı sıcak su üzerine eklenir. Sosumuz orta ocak ateşine konularak ara ara karıştırarak kaynatılır. Damat paçasının sosu koyu bir muhallebi gibi olması gerekmektedir. Pişen yufkaların üzerini soğuk su ile ıslattıktan sonra yumuşaması için üzeri tepsi ile kapatılır. Yumuşayan yufkaların üzerine kenarlarından taşmayacak şekilde sos eklenerek yayılır. Sosun üzerine kalan kuşbaşı etler yerleştirilir. Orta ocak ateşinde cezvede 1 kaşık tereyağı eritilerek içine 1 çay kaşığı pul biber ilave edilir. Pul biberli tereyağı sosa karışması için kaşık yardımı ile küçük çukurlar açılarak konulur. Kaşığın ucu ile alınan yoğurt tüm malzemelerin üzerine azar azar yerleştirilir. Damat paçası 6-8 kişilik servis edilebilir. Paçanın yapılış süresi ortalama 1 saattir.
Mirik Köftesi
Malzemeler:
500 gram ince bulgur
250 gram kıyma
1 adet yumurta
3 yemek kaşığı un
Karabiber
Kimyon
Tuz
Kırmızıbiber
SOSU İÇİN
Yoğurt
Sarımsak
3 yemek kaşığı tereyağı
Sıvıyağ
Yapılışı:
Plastik bir kaba 500 gram ince bulgur konularak üzerine sıcak su ve 1 tatlı kaşığı kadar tuz eklenerek 10 dakika bekletilir. Suyunu çeken bulgurun üzerine 1 çay kaşığı pul biber, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı kimyon ve 1 çay kaşığı tuz eklenir. Ardından 1 yumurta bulgurun üzerine eklenerek ilave olarak 3 kaşık un eklenerek karıştırılır. İyice yoğrulan harcın içine 250 gram 2 kez makineden çekilmiş dana kıyma da katılarak yoğrulmaya devam edilir. Avuç içi su ile ıslatılarak un serpiştirilen tepsiye yarım parmak boyunda ve inceliğinde köfteler yerleştirilir. Büyük boy tencere orta ocak ateşe konularak kaynamış olan 1,5 litre su ve 1 tatlı kaşığı tuz eklenerek kaynamaya bırakılır. Kaynayan suya mirik köfteleri bırakılarak haşlanır. Ortalama 5 dakika kaynatılır. Orta boy kaseye yoğurt konularak arzuya göre sarımsak dövülerek yoğurda eklenir. Sarımsakları yoğurda eklemeden önce içine 1 tatlı kaşığı su katılır. Orta ocak ateşinde küçük bir tavada 2 yemek kaşığı dolusu tereyağı ve 1 yemek kaşığı sıvıyağ eklenerek eritilip kaynatılır. İçerisine 1 çay kaşığı pul biber atılarak pembeleştirilir. Haşlanan köfteler süzülüp soğuk sudan geçirilerek servis tabağına alınır. Ardından üzerine hazırlanan sarımsaklı yoğurt ile eritilen yağ dökülerek servis edilir. Yemeğin yapılış süresi ortalama 30 dakika olup, 6 kişilik servis edilebilir.
Patatesli Hingel
Malzemeler:
6 adet patates
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı karabiber
Tuz
Pul biber
3 yemek kaşığı tereyağı
HAMURU İÇİN
1 bardak su
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
Un
Yapılışı:
6 adet patates orta ocak ateşte büyük bir tencereye konularak üzerini 3-4 parmak geçecek kadar su konulur. Patatesler haşlanmaya bırakılırken içine 1 tatlı kaşığı tuz serpilir. Haşlanan patateslerin kabukları soyulur. Kabukları soyulan patatesler öncelikle ezilir. Patatesli hingele 1 tatlı kaşığı kimyon, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı pul biber, 1 tatlı kaşığı tuz eklenerek harmanlanır. Plastik bir kaba 1 bardak su, 1 yumurta, 1,5 tatlı kaşığı tuz ve alabildiğince un eklenerek yoğrulur. Hamur kulak memesi kıvamına gelince 3 eşit parçaya bölünerek dinlenmeye bırakılır. Ortalama 15 dakika dinlenmesi gerekmektedir. Beze halindeki hamurun üzerine biraz un serpilerek açılır. Hamur yarım cm kalınlığında olmalıdır. Açılan hamurdan kesilerek küçük kareler haline getirilir. Minik karelerin içine küçük parçalar halinde patatesler eklenerek üçgen şekilde kapatılır. Orta ocak ateşe büyük boy tencerenin yarısı kadar su ilave ederek kaynamaya bırakılır. Su kaynatılırken 2 tatlı kaşığı tuz ve 2 yemek kaşığı sıvı yağ eklenir. Kaynayan suyun içerisine hazırlanan patatesli hingeller eklenerek haşlanır. Haşlanan patatesli hamurlar süzgeç ile süzülür. Orta ocak ateşte minik bir tavada 3 yemek kaşığı tereyağı eritilir. Eriyen tereyağının üzerine 1 çay kaşığı pul biber eklenerek servis tabağına alınan patatesli hingelin üzerine dökülür. Yemeğimizin yapılış süresi ortalama 50 dakikadır. Yemeğimiz 6-8 kişilik servis edilebilir.
Üzüm Tatlısı
:catalbicak:
Malzemeler:
1 kg üzüm
4 yemek kaşığı tereyağı
Yarım çay kaşığı zencefil
1 çay kaşığı tarçın
Karabiber
150 gram ceviz
Kaymak
HAMURU İÇİN
Un
Kabartma tozu
1 adet yumurta
1 paket margarin
3 yemek kaşığı tereyağı
Yarım çay bardağı sıvıyağı
Yarım çay bardağı su
Şerbeti için;
3 su bardağı şeker
2 su bardağı sıcak su
Yarım limon suyu
1 kaşık tereyağı
Az tuz
Yapılışı:
1 kg kuru üzüm, bir kaseye konularak üzerini 2 parmak kalınlığında geçecek kadar su ilave edilir. Kuru üzümler sıcak suda bırakılarak yumuşayıp şişmesi sağlanır. Üzümler düdüklü tencereye konularak üzerini geçecek kadar sıcak su konulur ve 20 dakika pişmeye bırakılır. Orta boy tencere orta ocak ateşe alınarak 1 paket margarin ile 3 yemek kaşığı tereyağı eritilir. Eridikten sonra yağlara yarım çay bardağı ayçiçek yağı konulur. Eriyen yağ soğumaya bırakılır. soğurken çay kaşığının ucu ile tuz atılır. Soğuyan yağın içerisine 1 yumurta kırılır, yarım çay bardağı su konularak yağla yumurta karıştırılır. Yavaş yavaş harca un eklenerek karıştırmaya devam edilir. Kıvamını aldıktan sonra yoğrulmaya başlanır. Yarım çay kaşığı kabartma tozu da eklenerek hamur ortalama 5-10 dakika yoğrulur. Hamur kulak memesi yumuşaklığında olmalıdır. Hamurdan avuç içi büyüklüğünde parçalar alınarak rulo haline getirilir. Ardından yuvarlanan hamurlar üçgen bıçak yardımı ile 1 cm genişliğinde kesilir. Hamurlar fırın tepsisine yerleştirilip önceden ısıtılmış 170 derecelik fırına yerleştirilir. Düdüklü tencerede haşlanan üzümler soğuduktan sonra orta ocak ateşe orta boy tencerede 4 yemek kaşığı tereyağı ile kavrulur. 1 çay kaşığı zencefil ve 1 dolu çay kaşığı tarçın, kavrulan üzümlere eklenerek harmanlanır. 1 çay kaşığının ucu ile karabiber de eklendikten sonra tatlıdan gelen çıtır sesleri ile fırın tepsisine üzümler alınarak soğumaya bırakılır. 150 gram ceviz dövülerek ağza gelecek parçalar halinde ezilir. Ardından fırın tepsisine yayılan üzümlerin üzerine cevizler yayılarak serpilir. Fırında üzeri pembeleşen hamurlar üzümlerin üzerine tek tek yerleştirilir. 3 su bardağı şeker ile 2 bardak su bir tencereye konularak orta ocak ateşte kaynatılır. Kaynama başladıktan sonra ortalama 10 dakika daha pişirilerek içine 3-4 damla limon suyu sıkılır ve şekerlenmesini engellemek için içerisine 1 kaşık tereyağı, çay kaşığının ucu ile tuz eklenir. Hazırlanan şerbet soğumaya bırakılır. Şerbet soğuduktan sonra bir kepçe yardımı ile tatlının üzerinde gezdirilerek dökülür. Üzerine fıstık içi de serpildikten sonra servis edilebilir. Tatlımız 8-10 kişilik olup ortalama 40 dakikada yapılmaktadır. Arzuya göre üzerine taze kaymak parçaları da konulabilir.
Startv/Soframız