Soframız programındaki yöresel tarifler

ayser

Daimi Üye
Katılım
12 Aralık 2009
Mesajlar
6.699
Tepki
7.439
Puan
113
Yaş
69
Konum
Kartepe
Programı seyredemiyordum.Çoğu sevdiğim lezzetler.Sağol nk.cim gerçekten mutlu ettin.Paylaştığın için çok teşekkür ederim.
 

maren

Daimi Üye
Katılım
11 Ocak 2009
Mesajlar
1.181
Tepki
1.426
Puan
113
Konum
yurtdisi
cok sagol N.k emegine saglik kimse beni tutmasin antakya ya gidiyorum:kayris::cikolata:
 
OP
nk83

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.311
Tepki
83.862
Puan
113
Konum
İstanbul
Bende seviyorum bu programı çokta bilmediğim lezzetler yapıyorlar hoşuma gidiyor beğenmenize sevindim :huhuu:
-----------------
Pirinçli Börek - Ferda Hanım'ın Mutfağı: Gaziantep


ImageView.ashx



Malzemeler:
İç Harcı İçin:
500 gram az yağlı koyun eti
2 bardak pirinç
4 bardak su
2 kuru soğan
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 su bardağı fıstık
1 tatlı kaşığı safran(haspir)
Hamuru İçin:
500 gram un
1 adet yumurta
1 kahve fincanı süt
1 çay bardağı su
1 çay kaşığı tuz
Kızartmalık sıvıyağ

Yapılışı:
2 adet soğan soyulur ve yıkanır. Temizlenen soğanlar küp küp doğranır. Orta ocak ateşte orta boy teflon tencere yerleştirilir (herhangi bir tencere de olabilir). Tencereye 500 gram az yağlı koyun eti, 2 adet doğranmış kuru soğan ile 1 tatlı kaşığı tuz ekleyerek kavrulur. Ortalama bu işlem 20 dakikanızı alacaktır. Plastik bir kaba 2 bardak pirinç ile üzerini 1 santim geçecek kadar kaynamış su ilave edilir. Pirinçler 10-15 dakika haşlanması için bekletilir. Orta boy teflon tencereye 4 bardak kaynamış su, 1 tatlı kaşığı safran ilave edilerek yüksek ocak ateşine konulur. Su kaynadıktan sonra ayrı bir kapta bekletilen pirinçlerin suyu süzülerek tencereye eklenir. Tencerenin kapağı kapatılarak ortalama 5-6 dakika suyunu çekmesi beklenir. Suyu az kalan pilavın altı kısılarak 5-6 dakika daha pişirilir ve suyunu çeker. Pilav soğumaya bırakılır. Küçük boy bir tencereye 1 su bardağı fıstık ile 1 bardak su eklenerek orta ocak ateşte kaynatılır. Kaynayan fıstıklar ocaktan alınır ve biraz soğuduktan sonra kabukları soyulur. Kabukları soyulan fıstıklar pilavın üzerine eklenir. Suyunu çekip soğanlar ile kavrulan kıyma da 1 tatlı kaşığı karabiberle karıştırılıp fıstıkların üzerine eklenerek harç harmanlanır ve soğumaya bırakılır. Harcın tam anlamıyla soğuması gerekmektedir.

Plastik bir kaba 500 gram un ve 1 fincan süt konulur(istenirse yoğurt da konulabilir ancak ekşi olmaması gerekmektedir). 1 tatlı kaşığı tuz, 1 adet yumurta kırılarak yoğrulur. Hamurun kulak memesi kıvamında olması gerektiğinden sert olursa biraz su, yumuşak olursa un eklenebilir. Hamur yoğrulduktan sonra avuç içi kadar parçalar alınarak her biri 20 santim büyüklüğünde bezeler açılır. İçerisine soğumuş olan pirinçli harcımızı da ekleyerek kenarlarından kapatılır. Düzgün olması için de kenarları düz olan bir tabak yardımı ile döndürerek gezdirilir ve kenarları kesilir. Yüksek ocak ateşine yarım litreye yakın sıvı yağ konup kızartılır. Kızgın yağa atılan börekler ortalama 3 dakika içerisinde kızararak pişmiş olur. Yemeğimizin yapılış süreci 35 dakika olup ortalama 6 kişilik servis edilebilir.

Kabaklama - Ferda Hanım'ın Mutfağı: Gaziantep


ImageView.ashx



Malzemeler:
500 gr. nohut(1 gece önceden suda bekletilmiş olması gerek)
500 gr. parça koyun eti
6 adet orta boy kabak
1 adet orta boy kuru soğan
1 diş sarımsak
1 adet kırmızıbiber
1adet yeşilbiber
1 adet limon
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
7 adet çeri domates
Kabaklama sosu malzemeleri:
2 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pul biber
2 yemek kaşığı sıvı yağ

Yapılışı:
Orta ocak ateşte, orta boy teflon tencerede, 500 gram yağsız koyun etine 1 tatlı kaşığı tuz ilave edilerek suyu çekene kadar kavrulur. (herhangi bir tencere de olabilir). Herhangi bir düdüklü tencere orta ocak ateşine konularak içerisine suyunu çekmiş kavrulup kıyma haline gelmiş eti koyarak 7 su bardağı sıcak su ilave edilir (malzemenin üzerini 2,5 parmak kalınlığında suyun geçmesi gerekir). Geceden suya bırakılmış nohutların suyu süzülür. Yeniden bir kez daha sudan geçirilir ve düdüklü tenceredeki kıymaya eklenir ve düdüklü tencerenin kapağı kapatılarak buharı çıktıktan sonra 45 dakika daha pişirmeye devam edilir (düdüklü tencere yok ise herhangi bir tencere de olabilir ancak pişme süresi daha uzun olacaktır). Ancak buharı çıktıktan sonra (ortalama 10-15 dakika) düdüklü tencerenin bulunduğu ocağın altı kısılır. 6 adet orta boy kabak yıkanır. Her iki tarafının baş kısımları kesilerek kabaklar ortadan ikiye ayrılır ve küçük küçük dilimlenir. (kabaklar küçük ve çekirdeklerinin irileşmemiş olması gerekmektedir) 1 baş sarımsak ile 1 adet orta boy soğan küp küp doğranır. 1 adet kırmızıbiber ve 1 adet yeşilbiber yıkanarak ince ince doğranır. 7 adet çeri domates, tercihe göre kabuklarıyla ortadan ikiye bölünür. Hazırlanan tüm bu sebzeler orta ocak ateşte teflon tencereye konularak, içerisine bir tatlı kaşığı tuz, 1 yemek kaşığı biber salçası ve 45 dakika düdüklü tencerede pişmiş olan etli nohudun suyuyla birlikte sebzeleri eklenir. Kabaklar yumuşayıp yemeğin suyu yeniden kaynamaya başlayınca 1adet limon suyu yemeğe eklenir. Limon suyu eklendikten sonra (ortalama 10 dakika) ayrı bir küçük tavada 2 yemek kaşığı sıvı yağ (zeytin, fındık, ayçiçeği yağı da olabilir) 2 tatlı kaşığı kuru nane, 1 tatlı kaşığı pul biber, 1 tatlı kaşığı karabiber kızartılarak pişmiş olan kabaklamanın üzerinde gezdirilerek dökülür. Kabaklama yemeğimizin pişme süresi ortalama 1-1,5 saat olup 6 kişilik servis edilir.

Çerkez Tavuğu - Nermin Hanım'ın Mutfağı: Adapazarı


ImageView.ashx



Malzemeler:
5 adet tavuk but
1 bardak tavuk suyu
3 diş sarımsak
1 adet kuru soğan
Sos İçin;
1 bardak ceviz
2 yemek kaşığı acuka
Çerkez pastası

Yapılışı:
Çerkez pastası için, herhangi bir tencerenin 4’te 3’ü kadar su konulur, ardından kaynayan suya bir kase yardımı ile alabildiğince mısır unu ilave edilerek bir kaşık yardımı ile karıştırılır. Su ve mısır unuyla karışan harç, hamur kıvamına geldiğinde Çerkez pastası hazırlanmış olur. Çerkez pastasına asla yoğurt, mayonez konmaz. Çok zor durumda da kalmadıkça ekmek içi eklenmez. 5 adet tavuk butu üzerindeki yağlarından arındırılarak sudan geçirilir. Büyük boy tencereye 5 adet tavuk butu 1 adet kabukları soyulmuş dörde bölünmüş kuru soğan, 3 diş kabukları soyulmuş sarımsak ile üzerini iki parmak kalınlığında geçecek kadar su eklenerek orta ocak ateşe konur. Tavuklar haşlanırken kaynama başladığında içerisine 1 tatlı kaşığı tuz eklenerek yeniden haşlamaya devam edilir. Tavuk butları tam anlamıyla yumuşadığında herhangi bir kaşık yardımı ile içerisinden suyu süzülerek ayrı bir kaba soğuması için alınır. Tavuğu haşladığımız su, sonraki aşamalarda kullanılacağı için dökülmez. Tavuğun haşlanma süresi ortalama 45 dakikayı bulabilir. Tavuklar soğuduktan sonra iri parçalara ayrılır. Çerkez tavuğunun sosu için 1 bardak ceviz, 2 yemek kaşığı acuka rondodan geçirilerek birleşiminden oluşan yağı elde ederiz. Ortalama bu yağ 1 çay bardağının 4’te 1’i kadardır. Önceden hazırlamış olduğumuz Çerkez pastasının 4’te 2’si, yarım bardak tavuk suyu ve cevizli acuka yeniden rondodan geçirilir. İri parçalara bölünmüş tavuğun üzerine hazırlamış olduğumuz harç eklenerek harmanlanır. Önceden elde ettiğimiz yağ, üzerinde gezdirilerek dökülür. Çerkez tavuğunun yapılış süresi 1 saat olup 6 kişilik servis edilir.

Cevizli Lahana - Nermin Hanım'ın Mutfağı: Adapazarı


ImageView.ashx



Malzemeler:
2 su bardağı ceviz
3-4 kaşık yoğurt
2 yemek kaşığı acuka
Çerkez pastası
Tane kişniş
İnce kıyılmış yeşil taze soğan
Beyaz lahana

Yapılışı:
Beyaz lahana göbek salata gibi olduğundan ince ince doğranır. Ardından yüksek ocak ateşine ortalama 1 litre su konularak kaynatılır. Kaynayan suyun içerisine doğranmış lahanalar eklenir. Suyun lahanalar ile aynı hizada olması gerekmektedir. Lahanalar yumuşayıp haşlanana kadar pişmesi gerekir (haşlanan lahanalar tam anlamıyla suyunu çekmez ise süzgeç ile süzebilirsiniz). Çerkez pastası için, orta boy herhangi bir tencerenin 4’te 3’ü kadar su konur, ardından kaynayan suya bir kase yardımı ile alabildiğince mısır unu ilave edilerek bir kaşık yardımı ile karıştırılır. Su ve mısır unuyla karışan harç hamur kıvamına geldiğinde Çerkez pastası hazırlanmış olur. 2 su bardağı ceviz, 2 yemek kaşığı acuka rondoda uzun süre çekilir; amaç acuka ile cevizin birleşiminden çıkan yağı elde etmektir. Ortalama 1 çay bardağının 4’te 1’i kadar yağ elde etmiş oluruz. Katı olan acuka ile ceviz birleşimine 3-4 kaşık yoğurt konarak yumuşak, sulu kıvama getiririz. Orta boy bir kâseye taze yeşil soğanlar yıkanarak ince ince kıyılır (yeşil sap kısımları). Ardından haşlanmış olan lahanalar, taze soğanlar ile karıştırılarak harmanlanır. Ayrı bir kapta hazırlamış olduğumuz sosa 1 tatlı kaşığı taze kişniş eklenerek karıştırılır. İçerisine önceden hazırladığımız Çerkez pastasının 4’te 2’sini alarak sos ile harmanlanır. Bu hazırlamış olduğumuz sos lahanalar ile birleştirilerek özleştirilir. Önceden elde ettiğimiz 1 çay bardağının 4’te 1’i kadar olan yağı üzerinde gezdirerek dökülür. Cevizli lahananın yapılış süresi 40-45 dakika olup 6 kişilik servis edilebilir.

Çerkez Kurabiyesi - Nermin Hanım'ın Mutfağı: Adapazarı


ImageView.ashx



Malzemeler:
1 bardak yoğurt
1 bardak sıvı yağ
1 bardak şeker
1 yumurta
1 çay kaşığı karbonat
Alabildiğince un
Kızartmak için sıvı yağ

Yapılışı:
Plastik orta boy bir kaba 1 bardak yoğurt, 1 bardak sıvıyağ (Ayçiçek, fındık, zeytinyağı da olabilir), 1 bardak şeker, 1 yumurta, üzerine 2-3 damla limon sıkılmış, 1 çay kaşığı karbonat (limon suyu ile eritilmesi gerekmektedir) ve kulak memesi kıvamına gelinceye kadar un eklenerek hamur yoğrulur. Ortalama bu işlem 10 dakikanızı alacaktır. Hamurdan bir avuç büyüklüğünde parçalar alınarak el yardımı ile oklava yardımıyla uzun yuvarlak görünümü verilir. Ardından bıçak ile 3 santim büyüklüğünde parçalar halinde dilimlenir. Dilimlenen parçalar rendenin delikli kısımları üzerinde döndürülerek şekil verilir. Yüksek ocak ateşe 1 litre sıvı yağ konularak kızdırılır. Kızan yağın içerisine hazırlanmış hamurlar atılarak kızartılır. Ardından servis tabağına peçete serilerek kızaran Çerkez kurabiyeleri fazla yağını çekmesi için peçetelerin üzerine konur. Tercihe göre Çerkez kurabiyeleri soğuduktan sonra fazla yağını çekmiş olan servis tabağındaki peçeteler alınarak servis edilebilir. Tatlımızın yapılış süreci 20 dakikadır. 4-6 kişilik servis edilebilir.

Haluj - Nermin Hanım'ın Mutfağı: Adapazarı


ImageView.ashx



Malzemeler:
Yarım kg un
2 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı tuz
Alabildiğince su

İç Harcı:
1 Kase rendelenmiş sepet peyniri
1 tatlı kaşığı tıbrıka

Yapılışı:
Plastik orta boy bir kaba yarım kg un, 1 tatlı kaşı tuz ve kulak memesi kıvamına gelene kadar alabildiğince su eklenerek yoğrulur. Yoğrulan hamur, iç harç hazırlanana kadar dinlendirilir. Ayrı bir kapta 1 kase rendelenmiş sepet peyniri ile 1 tatlı kaşığı tıbrıka karıştırılarak harmanlanır. Hamurumuz 2 adet yufka kalınlığında açılarak bardak yardımı ile yuvarlak dilimler halinde kesilir. Kesilen dilimlerin içerisine alabileceği kadar tıbrıkalı peynir konularak kapatılır. Kenarları sıkı sıkı kapatılan halujun kenar kısımlarına burgu şekli verilir (el yardımı ile). Daha önceden büyük boy herhangi bir tencereye 1,5 litre su konularak yüksek ocak ateşte kaynatılır. Kaynayan suyun içerisine hazırlanmış olan halujlar atılarak 5-10 dakika pişirilir. Halujların suyu süzülerek servis tabağına alınır. Kıvamı ve görünümü mantıya benzer. Orta ocak ateşte 2 yemek kaşığı tereyağı eritilip, pişmiş olan servis tabağındaki halujların üzerinde gezdirilerek dökülür. Halujun yapılış süresi 30 dakika olup, 4-6 kişilik servis edilebilir.

Ezme Fasulye - Nermin Hanım'ın Mutfağı: Adapazarı


ImageView.ashx



Malzemeler:
2 su bardağı kırmızı fasulye
3 adet kuru soğan
1 demet yeşil soğan
5 diş sarımsak
2 yemek kaşığı acuka
2 yemek kaşığı kişniş
1 tatlı kaşığı reyhan otu

Yapılışı:
3 adet kuru soğanın kabukları soyulur ve sudan geçirilir. 2 kaşık taze kişniş yıkanır, süzülür ve doğranır. 1 demet yeşil soğan temizlendikten sonra yeşil olan kısımları ince ince doğranır. 5 diş sarımsak soyulur ve sudan geçirilir. Barbunya fasulyesi sudan geçirilerek ıslatılır. Düdüklü tencereye 2 su bardağı kırmızı fasulye, 3 adet küp küp doğranmış soğan, 5 diş doğranmış sarımsak, 2 yemek kaşığı acuka konarak üzerine önceden kaynatılmış 1 litre sıcak su eklenir ve orta ocak ateşe konur (normal tencerede yapılacaksa pişme süresi uzar). Buharı çıktıktan sonra ortalama 30-35 dakika koku gelene kadar pişirilir. Ancak buharı çıktıktan sonra orta ocak ateşteki düdüklü tencerenin altı kısılır. Yemeğimiz piştikten sonra önceden hazırladığımız 2 yemek kaşığı doğranmış taze kişniş, 1 demet doğranmış yeşil taze soğan ile 1 tatlı kaşığı reyhan otu eklenerek blendır yardımıyla tüm malzemeler sıvı kıvama getirilir. Ezme fasulyemiz çorba kıvamında olmalıdır. Ezme fasulyenin yapılış süresi 45 dakika olup, 4-6 kişilik servis edilir.

Kuru Et - Nermin Hanım'ın Mutfağı: Adapazarı


ImageView.ashx



Malzemeler:
1.5 kg et
4 kaşık acuka
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Toz kişniş
Bol sarımsak

Yapılışı:
6 diş sarımsak soyularak rondonun içine konur. Üzerine 1 tatlı kaşığı tuz eklenerek rondodan geçirilir. 1,5 kg et kumaş halinde döndürülerek ince ince uzun parçalar halinde kesilir ve tepsiye konur. Rondodan geçirilmiş olan tuzlu sarımsaklar etin üzerine dökülür ve 1 tatlı kaşığı toz kişniş ile yarım çay bardağı sıvı yağ (Ayçiçek, fındık, zeytin yağı da olabilir). Tüm bu karışım et ile harmanlanır. Önceden 200 derecede ısıtılmış fırın 150 dereceye getirilerek 40 dakika pişmeye bırakılır. Yemeğimizin yapılış süresi 50 dakika olup, 4-6 kişilik servis edilir.

Lepsi - Nermin Hanım'ın Mutfağı: Adapazarı


ImageView.ashx



Malzemeler:
2 kg kemikli et
3 adet soğan
Bolca sarımsak
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı acuka
2 yemek kaşığı sıvı yağ

Yapılışı:
15-20 diş (büyüklüğüne ve tercihe göre değişebilir) sarımsaklar soyulur ve sudan geçirilir. 2 kg kemikli parça et, sudan geçirilerek temizlenir. 3 adet kuru soğanın kabukları soyularak iri küpler halinde doğranır. Düdüklü tencereye 2 kaşık sıvı yağ (Ayçiçek, fındık ya da zeytinyağı olabilir) üzerine 3 adet doğranmış kuru soğan, 1 yemek kaşığı acuka eklenerek orta ocak ateşte 1-2 dakika harmanlanır. Ardından 2 kg parça kemikli et, 15-20 diş soyulmuş sarımsak ile malzemelerin üzerini bir parmak kalınlığında geçecek kadar su eklenir ve kapağı kapatılır. Buharı çıktıktan sonra ocak ateşi kısılır ve ortalama 40-45 dakika pişirilir. Yemeğimiz 4-6 kişilik servis edilir.

Sızbal - Nermin Hanım'ın Mutfağı: Adapazarı


ImageView.ashx



Malzemeler:
4-5 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı acuka
1 yemek kaşığı kaymak
1 kase yeşil taze soğan
1 kase taze kişniş
1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı:
Soğanlar ile taze kişniş yıkanır ve suyu süzülür. Ardından taze soğanların yeşil kısımları ince ince doğranır. Suyu süzülen taze kişnişler de ince ince doğranarak orta boy bir kaba alınır. Ayrı bir kapta 5 yemek kaşığı yoğurt, 1 çay kaşığı tuz ile 1 yemek kaşığı acuka tortu kalmayacak şekilde karıştırılır. Üzerine önceden doğradığımız taze soğan ile taze kişniş eklenerek harmanlanır. Harmanlanan malzemeye 1 yemek kaşığı kaymak özdeşleşene kadar karıştırılır. Sızbalın yapılış süresi 10-15 dakika olup 4 kişilik servis edilebilir.

Startv/Soframız
 
OP
nk83

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.311
Tepki
83.862
Puan
113
Konum
İstanbul
Tas Kebabı - Fatma Hanım'ın Mutfağı: Kahramanmaraş


ImageView.ashx



Malzemeler:
Yarım kg kuzu eti
1 kase pirinç
2,5 kase sıcak su (pirinç ölçüsü alınan kase)
Geniş bir kase kadar arpacık soğan
1 orta boy kase Antep fıstığı
1 küçük paket çam fıstığı
Pul biber
Karabiber
Tuz
Zeytinyağı

Yapılışı:
Geniş bir kase kadar olan arpacık soğanların baş kısımları kesilerek enine doğru kesik atılır ve kabuğu ince bir şekilde soyulur. Soğanlar pişerken içinin dışına çıkıp şekli bozulmasın diye yapılır. Yarım kilo yağsız kuzu etiyle arpacık soğanlar bir tasa alınır ve yıkanıp suyu süzdürülür. Üzerine 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı pul biber ve yarım çay bardağı zeytinyağı (herhangi bir sıvı yağ da olabilir) eklenerek tastan 2-3 kat daha büyük olan tencere üzerine kapatılır ve ters çevrilerek orta ocak ateşe konur. Hemen ardından ateşte bekletmeden tasın su gördükten sonra kalkmaması için üzerine herhangi bir ağırlık konulur. Amaç suyun buharında etlerin pişmesidir. Ve içerisine 1,5 kase su eklenerek pişmeye bırakılır. Plastik bir kaba 1 bardak pirinç koyup üzerini 1 parmak kalınlığında geçecek kadar kaynamış su eklenir ve haşlanmaya bırakılır. Tas kebabı için tencereye konulan suyun pilavın ölçüsüne göre olması gerekmektedir. Pilav yerine arzuya göre bulgur da konulabilir. Ortalama 1 saat kokusu iyice çıkana kadar et pişirilmeye devam eder. Tas kebabının içindeki su azalır ve üzerine yeniden tasın yarısının hizasına gelecek kadar su eklenir ve kaynamaya bırakılır. Ortalama 10 dakika sonra haşlanmış olan pilavın suyu süzülür ve tas kebabın olduğu tencereye eklenir. Küçük bir kaseye Antep fıstıkları konularak üzerine kaynar su ilave edilir. Ortalama 10-15 dakika sonra soğuduktan sonra fıstıkların kabukları soyulur. Soyulmuş Antep fıstığı ile 1 küçük paket çam fıstığı orta ocak ateşte küçük bir kapta dörtte bir çay bardağı sıvı yağ ile kavrulur (herhangi bir sıvıyağ ya da tereyağı da olabilir). Pilav eklenince su birdenbire içeri çekilirse yeniden gelecektir. Pilavı ortalama 5-6 dakika sonra yavaşça kaşık yardımı ile karıştırılır. Ardından pişmeye bırakılır. Pilav yumuşayıp suyunu çekince kaşıkla kenarlardan servis tabağına alınır. Ardından tencerenin içerisindeki tas ters çevrilerek açılır ve buharda pişmiş olan tas kebabı pilavın üzerine konulur. Antep ve çam fıstıkları kavrulduktan sonra servis tabağının kenarları süslenir. Yemeğin hep ağır ateşte pişmesi gerekmektedir. Ortalama pişme süresi 1-1,5 saati bulabilir. 4 kişilik servis edilir.

İzzet Turşusu - Fatma Hanım'ın Mutfağı: Kahramanmaraş


ImageView.ashx



Malzemeler:
4 adet domates
7-8 adet biber
2-3 diş sarımsak
2-3 çorba kaşığı sumak ekşisi
1 adet salatalık
1 tatlı kaşığı kuru nane
Yarım bardak su
Tuz

Yapılışı:
4 adet domates ile 8 adet biber közlenir. Közleme işlemini isterseniz fırın, yüksek ocak ateş ya da elektrikli mangalda da yapabilirsiniz. Biberler, domatesler ve salatalıklar yıkanarak temizlenir ve elektrikli mangala domatesle biberler yerleştirilir. Közlenen biber ve domateslerin kabukları soyularak ince ince servis edilecek kabın içerisine doğranır. Ardından 2 diş sarımsağın kabukları soyulur ve küçük küçük doğranan domates ve biberlerle harmanlanır. Harcın içerisine 2 yemek kaşığı sumak ekşisi, yarım bardak su, 1 yemek kaşığı nane, 1 adet kabukları soyulmuş küçük küçük doğranmış salatalık ve 1 tatlı kaşığı tuz ile karıştırılır. Ortalama 20 dakika içerisinde yapılıp 4 kişilik servis edilebilir.

Simit Köftesi - Fatma Hanım'ın Mutfağı: Kahramanmaraş


ImageView.ashx



Malzemeler:
1 kilo ince bulgur
1 adet kuru soğan
2 adet yeşilbiber
3 adet domates
1 kaşık biber salçası
2 demet maydanoz
Yarım demet dereotu
Tuz
Pul biber
Zeytinyağı

Yapılışı:
1 kilo ince bulgur (simit) plastik bir kaba alınarak üzerini bir parmak geçecek kadar kaynar su ilave edilir. Ardından üzerine herhangi bir kapak kapatılarak bulgurun suyunu çekmesi beklenir. 2 adet soğanın kabukları soyularak küp küp doğranır. Ardından 3 adet domates rendelenir. Orta ocak ateşine küçük bir tencereye dörtte bir çay bardağı sıvıyağ (zeytinyağı tercih sebebidir; fakat fındık, ayçiçeği yağı da olabilir) ile soğanlar konularak kavrulur. Ancak soğanlar pembeleşmeye başlamadan önce 2 adet yeşilbiber yıkanarak ince ince içerisine doğranır ve 1 yemek kaşığı biber salçası eklenerek harmanlanır. Pembeleşen soğanlara 3 adet rendelenmiş domates, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı pul biber eklenir ve suyunu çekene kadar ara ara karıştırarak pişirilir. Maydanozlar ile dereotları saplarından ayrılır ve bol su ile temizlenir. Temizlenen maydanoz ve dereotları küçük küçük doğranır. Suyunu çeken ve soğumaya bırakılan domatesli soğan suyunu çekmiş olan ince bulgur ile karıştırılır. Üzerine 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı tuz konularak yoğrulur. Domates sosu ile bulgurun özdeşleşmesi gerekmektedir. İçine 2 demet doğranmış maydanozlar eklenir ve yeniden harmanlanır. Ardından hazırlanan simit köftesi servis tabağına alınarak üzeri dereotu ile süslenir. Yemeğimizin yapılış süreci ortalama 30 dakika olup 4 kişilik servis edilebilir.

Şehzade Dürümü - Fatma Hanım'ın Mutfağı: Kahramanmaraş


ImageView.ashx



Malzemeler:
2 parça tavuk göğsü (yarım kilo)
Hazır garnitür (patates, havuç, bezelye)
Safran
Taze kaşar
Krep İçin;
Kaymak
2 yumurta
1 bardak süt
1 bardak un

Yapılışı:
Orta boy tencerenin yarısına kadar su konarak içine önceden yıkanmış 2 parça tavuk göğsü, 2 adet defne yaprağı, 1 tatlı kaşığı tuz konulur. Yüksek ocak ateşte suyu kaynayana kadar pişmeye devam eder. Defne yaprağının konmasının sebebi, kötü kokusunun gitmesidir. Suyu kaynamaya başlayınca ocak ateşi biraz azaltılarak ortalama 30-35 dakika tavuk yumuşayana kadar haşlanır. Şehzade dürümü krep ile yapılmaktadır ancak yufka ile de yapılabilir.

Plastik bir kaba 2 adet yumurta kırılarak çırpılır. Ardından 1 bardak süt ile süzgeçte 1 bardak unu eleyerek çırpmaya devam ederiz. Un, yumurta ve süt ile karışınca içerisine 1 tatlı kaşığının ucu ile hamur kabartma tozu ve 1 tatlı kaşığı tuz eklenir ve çırpılır. Hemen ardından krep dinlenmeye bırakılır. Orta boy teflon tavaya haşlanmış olan tavuk, iri iri parçalanır ve üzerine yarım çay bardağı zeytinyağı dökülür (tereyağı, fındık ya da ayçiçek yağı da olabilir). Ardından hazır havuçlu patatesli bezelyeler eklenir. Üzerine 1,5 çay kaşığı safran serpilerek orta ocak ateşte ortalama 2 dakika harmanlanır. Yanmayan orta boy teflon tavaya 1 yemek kaşığı zeytinyağı konularak yayılır (herhangi bir sıvı yağ da olabilir, amaç krebin tavaya yapışmamasıdır). Orta ocak ateşte sıvı yağ ısınınca 1’er kepçe sıvı olan krep hamurundan alınarak eşit şekilde tavaya dökülür ve kızarması beklenir. Pişirirken çok dikkatli çevrilmesi gerekmektedir. Krepler hazırlandıktan sonra içerisine 1 yemek kaşığı tavuklu harçtan konularak rulo şeklinde sarılır. Fırın kabına yerleştirilen kreplerin üzerini örtecek kadar taze kaşar rendelenir. Ardından 150 derecede üstten ısıtmalı olarak pişirilir. Ortalama 15-20 dakika pişmesi gerekmektedir. Kaşarların üzeri hafif kızarmış olmalıdır. Şehzade dürümü 4 kişilik servis edilebilir.

Startv / Soframız
 
OP
nk83

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.311
Tepki
83.862
Puan
113
Konum
İstanbul
Kuzu Kapama - Şahsene Hanım'ın Mutfağı: Kırklareli


ImageView.ashx



Malzemeler:
Yarım kg pirinç (pirinç kullanacağımız tepsinin tabanını örtecek kadar olmalı)
3 adet kuru soğan
1.5 kg kemikli kuzu eti (kuzunun ön kolundan olmalı / tercihe göre oğlak da olabilir)
Yarım demet taze soğan
1 demet taze nane
3 tatlı kaşığı kuru nane
Tuz

Yapılışı:
1,5 kg kuzu eti yıkanarak temizlenir. Ardından kuzu etleri düdüklü tencereye yerleştirilir. Etin kilosu kadar su ekleneceği için içerisine 1,5 bardak su konularak kapağı açık bir şekilde yüksek ocak ateşte pişmeye bırakılır. 3 adet kuru soğanın kabukları soyularak rendelenir ve kaynamakta olan etlere ilave edilir. İçerisine 1 tatlı kaşığı kuru nane eklenerek düdüklü tencerenin kapağı kapatılır. Buharı çıkınca ocağın altı kısılır ve ortalama 30 dakika pişirilir. Eğer düdüklü tencereniz yok ise aynı işlemi herhangi bir tencerede de yapabilirsiniz ancak ortalama 1-1,15 saat sürebilir. Fırın tepsisinin alt zemini gözükmeyecek şekilde pirinçler yayılır ardından önceden kaynatılmış olan su ile 3 yemek kaşığı tuz ilave edilerek dinlenmeye bırakılır. Ortalama 5 dakika bekletilmesi yeterli olacaktır. Bu süreçte 1 demet taze nane ile yarım demet taze soğan temizlenerek iri parçalar halinde doğranır. Tuzlu suda bekleyen pirinçlerin suyu dökülür, yeniden duru sudan geçirilerek süzülür. Tepsiye yerleştirilen pirinçlerin üzerine doğranmış taze nane ile taze soğanlar serpiştirilir. Düdüklü tencerede haşlanmış olan kemikli kuzu eti süzgeçli kepçe yardımı ile tencereden alınarak pirinçli tepsiye yerleştirilir. Etlerin haşlanmış olduğu suyun 1 litresini tepsiye ilave edip çok yağlı olmaması açısından üzerine yarım litreye yakın su eklenerek önceden ısıtılmış fırına yerleştirilir. Fırının alt kısmında 210 derecede 30 dakika pişirilmelidir. Ara ara pirinçler kontrol edilerek diri kalmaması açısından su eklenebilir. Kapama ortalama 40 dakikada yapılmaktadır. Yemeğimiz 6-8 kişilik servis edilebilir.

Alt Üst Kapama Kabak Böreği - Şahsene Hanım'ın Mutfağı: Kırklareli


ImageView.ashx



Malzemeler:
3-4 bardak un
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay bardağı sıvı yağ
½ kg süt
İç harcı için:
2 dilim bal kabağı
1 çay kaşığı toz tarçın
3 çorba kaşığı dövülmüş ceviz
6 çorba kaşığı toz şeker
Sıvıyağ
Yapılışı:
Plastik bir kaba 4 bardak un, 1 tatlı kaşığı tuz, yarım litre süt, 2 yemek kaşığı sıvı yağ (ayçiçek yağı tercih sebebidir) eklenerek yoğrulur. Ortalama 5 dakika yoğrulduktan sonra iç harç hazırlanana kadar hamur dinlendirilir. Bal kabağından 2 dilim kesilir. Kesilen dilimler kavun gibi soyulur ve çekirdeklerinden arındırılır. Temizlenen 2 adet bal kabağı dilimi rendelenir. Rendelenen bal kabakları süzgece konularak el yardımı ile fazla suyu sıkılır. Fazla suyu çıkarılan kabaklar kaba alınarak üzerine 1 çay kaşığı tarçın, 3 kaşık dövülmüş ceviz, 6 yemek kaşığı toz şeker serpiştirilerek harmanlanır. Yufka açabilmek için açılacak olan yere un serpiştirilir yapışmasın diye. Hamur rulo haline getirilerek 7 eşit parçaya bölünür ardından fırın tepsisi yağlanır. Fırın tepsisi büyüklüğünde hamurlar açılarak her kat sıvıyağ ile yağlanır ve iç harç serpiştirilir. Bu kabaklı harç aynı zamanda balkabağı bulunamaz ise elma ile de hazırlanabilir. Kuzune sobanın üzerinde döndürerek pişirilir, alt tarafı kızarınca başka bir tepsi yardımı ile alt üst edilir. Kuzune sobanız yok ise aynı işlemi ocak üzerinde de gerçekleştirebilirsiniz. Yemeğin yapılış süresi 30 dakika olup 6-8 kişilik servis edilebilir.


Patlıcan Balığı - Şahsene Hanım'ın Mutfağı: Kırklareli


ImageView.ashx



Malzemeler:
5 adet patlıcan
2 yemek kaşığı un
1 kâse süt kaymağı
Tuz
Sıvı yağ
Yapılışı:
Plastik orta boy kabın yarısına gelecek şekilde su ve 3 tatlı kaşığı tuz konulur. 5 adet orta boy patlıcanın 2 tarafının da baş kısımları kesilir. Patlıcanların üzeri şerit kalacak şekilde soyulur. Patlıcanlar önce ikiye sonra uzun ince şeritler halinde kesilerek tuzlu suda bekletilir. Siyah suyu çıkana (ortalama 15-20 dakika) kadar bekletilen patlıcanların suyu süzülür. Yayvan bir tabağa 2 yemek kaşığı un ve 1 tatlı kaşığı tuz dökülerek harmanlanır. Patlıcanlar içerisinde tuzlu una bulanır. Fırın tepsisi sıvı yağ ile yağlandıktan sonra patlıcan dilimleri yerleştirilir. Patlıcanların üzeri bir fırça yardımı ile yağlanır (zeytin, fındık yağı da olabilir ancak ayçiçek yağı tercih sebebidir). Bir kâseye önceden kaynatılan sütün kaymağı üzerinden alınarak ezilerek karıştırılır. Yağlanmış olan patlıcanların üzerine kaymak da sürüldükten sonra önceden ısıtılan fırın 180 dereceye getirilerek 30 dakika pişirilir. Ortalama 4-6 kişilik servis edilebilir. Patlıcan balığının yapılış süreci ortalama 40 dakikadır.

Tavuk Mantı - Şahsene Hanım'ın Mutfağı: Kırklareli


ImageView.ashx



Malzemeler:
1 adet kemikli tavuk göğsü
4 adet yufka
2 su bardağı sıvıyağ
Pul biber
Karabiber
Tuz
1 kaşık tereyağı
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı salça
Kuru nane

Yapılışı:
1 adet tavukgöğsü düdüklü tencerede 1 çay bardağı su ile yüksek ocak ateşinde haşlanır. Düdüklü tencerenin buharı çıktıktan sonra altı kısılarak 30 dakika pişirilir. Haşlanan tavukgöğsü bir kaba alınarak üzerindeki derisi soyulur. Ardından kemiklerinden ayrılır ve didiklenir (küçük parçalara ayrılır). Üzerine 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı pul biber, 1 tatlı kaşığı karabiber serpiştirilerek harmanlanır. Ardından 4 adet yufka üst üste konularak 12 eşit parçaya bölünür. 12 eşit parçaya bölünmüş olan 4 adet yufkadan 48 adet elde edilmiş olunur.
1 çay tabağına su konulur. Her yufka dilimine 1 yemek kaşı tavuklu harç konularak sigara böreği gibi sarılır ve yufkanın uç kısmı suya batırılarak kapatılır. Tavuğun haşlanmış olduğu suya 2 bardak su ilave edilerek yüksek ocak ateşte kaynatılır. Aynı zamanda kızartma tenceresine bolca sıvı yağ konularak yüksek ocak ateşte kızdırılır. Kızan yağda sigara börekleri pişirilir. Tavadan çıkarılan sigara börekleri kaynayan tavuk suyunun içine atılarak ortalama 2-3 dakika haşlanır. Bir maşa yardımı ile haşlanmış olan tavuklar servis tabağına alınır. Kişi sayısına göre bir kaba 9-10 yemek kaşığı yoğurt ile 3-4 diş soyulmuş ve dövülmüş (ezilmiş) sarımsak eklenerek tortu kalmayacak şekilde karıştırılır. Küçük bir tavada yüksek ocak ateşte 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı tereyağı, 1 yemek kaşığı domates salçası ve 1 tatlı kaşığı kuru nane, 1 tatlı kaşığı pul biber ile eritilip mantının üzerine servis edilir. Yemeğimizin yapılış süreci 45 dakikadır. Ortalama 6-8 kişilik servis edilebilir.

Startv/Soframız


 
OP
nk83

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.311
Tepki
83.862
Puan
113
Konum
İstanbul
Çalma Pekmezli Tavuk - Jale Hanım'ın Mutfağı: Tokat


ImageView.ashx



Malzemeler:
1 kg fileto tavuk
1 çorba kaşığı çalma pekmezi (üzüm pekmezi de olabilir)
1 çorba kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1 çay fincanı zeytinyağı
2 çorba kaşığı üzüm sirkesi
4 adet yeşilbiber
5 adet küçük domates
4 diş sarımsak
Yarım limon suyu
Tuz

Yapılışı:
1 kg tavuk fileto (kasaptan alınırken inceltilmesi gerekmektedir ) ya da evde kendiniz de inceltebilirsiniz). Plastik bir kaba 1 çorba kaşığı çalma pekmez (aktardan bulabilirsiniz ya da üzüm pekmezi), 1 çorba kaşığı domates salçası, 1 silme çay kaşığı tarçın, 1 çay kaşığı tepeleme kimyon, 1 çay kaşığı tepeleme karabiber, 1 çay kaşığı tepeleme pul biber, 1 adet sıkılmış limon, 4 diş soyulmuş sarımsak, 1 çay kaşığı tuz, 1 kahve fincanı zeytinyağı, 2 çorba kaşığı üzüm sirkesi, 1 çay kaşığı tuz ilave edilerek sıvı olan karışım çırpılır. İnceltilmiş tavuk filetoları harcın içine katılarak harmanlanır. Tavuk filetoları harç ile özleştikten sonra plastik kabın üzeri bir kapak ile kapatılarak 5 dakika buzdolabında bekletilir. Orta boy teflon tavaya 1 kaşık zeytinyağı eklenerek yayılır ve orta ocak ateşine konulur. Kızan yağa dolapta bekletilen soslu tavuklar yerleştirilerek üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. 4 adet yeşil biberin sap kısımları kesilir ve 5 adet domates ile sudan geçirilir. Bu süreçte kızaran tavuklar ters yüz edilip pişirdikten sonra servis tabağına alınır. Tavada kalan sos ve yağ ile 2 dakika pişirilir ve servis tabağına eklenir. Yemeğin yapılış süresi 20 dakika olup 4-6 kişilik servis edilebilir.

Gül Tatlısı - Jale Hanım'ın Mutfağı: Tokat


ImageView.ashx



Malzemeler:
125 gr margarin
3 kâse un
2 çay bardağı irmik
2 çay bardağı yoğurt
2 çay bardağı zeytinyağı
1 paket hamur kabartma tozu
1 yumurta
1 kâse ceviz

Şerbeti İçin;
3 su bardağı şeker
3 su bardağı su
Birkaç damla limon suyu

Yapılşı:
Orta boy tencereye 3 bardak şeker ve 3 bardak su ilave edilerek orta ocak ateşte kaynamaya bırakılır. Ara ara karıştırılarak kaynaması beklenir, kaynayan şerbetin içerisine birkaç damla limon suyu sıkılarak soğumaya bırakılır. Hamur için plastik bir kaba 3 kâse un, 2 çay bardağı irmik, 2 çay bardağı yoğurt konulur. Bu süreçte yüksek ocak ateşinde küçük bir tavada 125 gr margarin eritilir. Eriyen margarinin içerisine daha kolay soğuması için iki çay bardağı zeytinyağı eklenir. Plastik kaptaki harcın içerisine tam anlamıyla soğumuş olan eritilmiş yağ eklenir. Üzerine bir yumurta kırılarak 1 paket hamur kabartma tozu eklenir ve yoğrulma başlanır. Yoğrulma işlemi ortalama 5 dakika sürmektedir. Hamurun kulak memesi kıvamına gelmesi gerekir. Hamur ne çok yumuşak ne de çok sert olmalıdır. Sert olur ise hamur açarken kırılır. Hamur dinlenmeye bırakıldığında 1 kâse ceviz rondodan geçirilerek ufak parçalar haline getirilir. Dinlenmiş olan hamurdan avuç içi parçalar alınarak 1 cm kalınlığında olacak şekilde küçük bezeler halinde açılır. Açılan hamurdan 1 bardak yardımı ile yuvarlak küçük parçalar kesilir. Yuvarlak parçalara bıçak yardımı ile kenarlarından 4 eşit kesik açılır. Halka şeklinin bozulmaması gerekmektedir. Hamurun tam ortasına 1 çay kaşığı rondodan geçirilmiş cevizler konularak karşılıklı düşen hamur birbirleriyle birleştirilir, ortası açık kalır ve bu şekilde gül şeklini almış olur. Fırın tepsisine yağlı kâğıt konur ve gül tatlısı hazırlanmadan 5 dakika öncesinde 170 derecede ısıtılır. Isınan fırının içerisine yağlı kâğıt üzerindeki gül tatlıları konularak 30 dakika pişirilir. Pişen gül tatlısının üzerine servis edilmeden önce soğumuş olan şerbet dökülür ve Hindistan cevizi ile süslenerek servis edilir. Gül tatlısının yapılış süresi 45-50 dakika olup 8-10 kişilik servis edilebilir.

Bacaklı Mercimek Çorbası - Jale Hanım'ın Mutfağı: Tokat


ImageView.ashx



Malzemeler:
250 gr kemikli kuzu incik (alt bacak olması gerekir ya da oğlak etinden de yapılabilir )
1 kâse yeşil mercimek
1 kâse nohut (geceden suda bekletilmesi gerekir)
1 kâse erişte
2 çay kaşığı tuz
Zeytinyağı
Kuru nane
Yoğurt

Yapılışı:
Yeşil mercimekler ayıklanır ve sudan geçirilir. Kemikli kuzu incik sudan geçirilir. Düdüklü tencere yüksek ocak ateşte 1 kâse yeşil mercimek, 250 gr kemikli kuzu incik üzerine 6-7 tas su eklenerek pişmeye bırakılır. Düdüklü tencerenin buharı çıktıktan sonra 20 dakika ocağın altı kısılarak pişirmeye devam edilebilir. Pişme işlemi tamamlandıktan sonra düdüklünün kapağı açılarak kemikli kuzu incik eti içerisinden çıkartılır. Amaç kuzu inciğin kokusu ve yağının çorbaya karışmasıdır. Düdüklü tenceredeki mercimeklere 1 kâse önceden ıslatılmış nohut ile 1 kâse erişte, 2 çay kaşığı tuz eklenerek ocağın altı yakılmadan düdüklü tencerenin kapağı kapatılarak kendi buhar ve sıcaklığıyla pişirilir. Çorbanın sosu için bir tavaya 1,5 çorba kaşığı zeytinyağı, 1,5 çorba kaşığı kuru nane, yüksek ocak ateşinde kızdırılarak hazırlanan bacaklı mercimek çorbasının üzerine ilave edilir. 1 kâseye birkaç kaşık yoğurt konularak çırpılır. Servis ederken kâselere konulmuş olan bacaklı mercimek çorbasının üzerine 1 yemek kaşığı da tortusuz yoğurt eklenir. Erişteniz yok ise içerisine çubuk makarna ilave edilebilir ve aynı zamanda düdüklü tencereniz yok ise normal bir tencerede 45-50 dakika bu yemeği pişirebilirsiniz. Bacaklı mercimek çorbası ortalama 30 dakikada olup 4-6 kişilik servis edilebilir.
NOT: 1 kâse mercimek kullanılacaksa 7 kase su eklenmelidir. Suyun kaynatılmış olması gerekmez.

Yumurtalı Mantar Kavurma - Jale Hanım'ın Mutfağı: Tokat


ImageView.ashx



Malzemeler:
1 kg mantar
2 bağ yeşil taze soğan
1 adet limon suyu
Pul biber
Zeytinyağı
Tuz

Yapılışı:
2 bağ taze yeşil soğan temizlenerek iri iri doğranır. 1 kg mantarın ortasındaki kökler mantarlardan ayrılarak dış yüzeyindeki ince zar soyulur. Yeniden bir kez daha sudan geçirilir. Herhangi orta boy tencereye suyu süzülen mantarlar konulur. Üzerini geçecek kadar su ekledikten sonra 1 adet limon sıkılır ve orta ocak ateşine kaynamaya bırakılır. Kaynama başlayınca 10 dakika daha haşlanır. Mantarların kararmaması için içerisine 1 adet limon suyu sıkılır. Haşlanan mantarlar soğan gibi küp küp küçük şekilde doğranır. Geniş bir tavaya 1,5 yemek kaşığı zeytinyağı konularak orta ocak ateşinde kızması beklenir. Yağ kızdıktan sonra içerisine doğranmış 2 bağ yeşil taze soğan eklenerek kavurmaya başlanır. Bir kâseye 3 adet yumurta kırılarak çırpılır. Kavrulan soğanlara doğranmış mantarlar da eklenerek tavada birkaç kez çevrilerek soğanlarla harmanlanır. Ortalama 5 dakika pişirilen harcın hafif kızarması gerekmektedir. Kızaran harcın içerisine 1,5 çay kaşığı pul biber, 1 çay kaşığı tuz ve 3 adet çırpılmış yumurta da eklenerek sürekli karıştırılır. Amaç yumurtanın bir yerde birikip topaklanmamasıdır. Yumurtalar da çiğliğini yitirdikten sonra servis edilebilir. Yemeğimiz ortalama 4 kişiliktir. Yapılış süreci 15-20 dakikadır.

Startv/Soframız
 

*Hülya*

Daimi Üye
Katılım
19 Kasım 2008
Mesajlar
4.965
Tepki
6.519
Puan
113
Konum
Oradan
tokat mutfağı bu programda güzel temsil edilmedi bence
çok daha yöresel ve güzel yemekleri vardır tokat ın:nk:

kırklareli mutfağından patlıcan balığını deneyecem inş.
 

ayser

Daimi Üye
Katılım
12 Aralık 2009
Mesajlar
6.699
Tepki
7.439
Puan
113
Yaş
69
Konum
Kartepe
Emeklerine sağlık nk83 üm patlıcan balığını denedim oğlumda yaptık beğenildi artık yağda kızartma yok böyle yapılacak:cicek::orgu:
 
OP
nk83

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.311
Tepki
83.862
Puan
113
Konum
İstanbul
Ya güzel oldu demek bende deneyeyim bir ara o zaman :nk:
 
OP
nk83

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.311
Tepki
83.862
Puan
113
Konum
İstanbul
Melengüçcehi Tatlısı - Hülya Hanım'ın Mutfağı: Düzce


ImageView.ashx



Malzemeler:
1 kase ceviz
1 kase çilek
3 adet muz
Hamuru için 1 yumurta
1 bardak süt
1 paket hamur kabartma tozu
2 damla sirke
Yarım çay bardağı fındık yağı
250 gr tereyağı
Alabildiğince un
Şerbeti İçin:
3 bardak şeker,
3,5 bardak su
2 damla limon suyu

Yapılışı: Orta boy tencere orta ocak ateşine konularak içerisine 3 bardak şeker, 3,5 bardak su konularak kaynatılır. Ortalama 10 dakika sonra kaynamaya başlayan şerbetin içerisine 2 damla limon suyu sıkılır ve ocağın altı kapatılır. 250 gr. tereyağı orta ocak ateşinde küçük boy tavada eritilir. Plastik bir kaba un, 1 bardak süt, 1 yumurta, yarım çay bardağı fındık yağı, 1 paket kabartma tozu, 2 damla sirke eklenerek yoğrulur. Hamurun kulak memesi kıvamında olması gerekmektedir. Hamur 10 dakika dinlenmesi için beklenirken 1 kase ceviz rondodan geçirilip küçük parçalar haline getirilir. Dinlenen hamurdan birer avuç büyüklüğünde parçalar kopartılarak yuvarlanır ve yarım cm kalınlığında olacak şekilde bezeler halinde açılır. 2 adet bezenin üzeri eritilmiş olan 250 gr tereyağından birer kaşık alınarak yağlanır ve bezeler üst üste konulur. Üst üste konulmuş iki adet bezenin üstüne de bir adet yağlanmamış beze konularak 3 katman halinde hamur yeniden kalın oklavayla ince hale gelecek şekilde açılır. Üzerine ceviz serpilir (fındık da olabilir). . Açılan hamur dürüm olacak şekilde rulo yapılır. Rulo haline gelen hamur, her iki ucundan ters yöne doğru döndürülerek gül şekli verilir. 2 adet gül şekli oluşan hamurun gülleri üst üste gelecek şekilde konur ve yeniden el yardımı ile rulo haline getirilir ve 3 eşit parçaya bölünür. Her bir parça küçük bezeler halinde açılır. Yüksek ocak ateşinde bol sıvı yağda aynı işlemden geçen tüm hamurdan elde edilen bezeler kızartılır. Kızaran bezelere önceden hazırlamış olduğumuz şerbet dökülür. Servis ederken her bir şerbetli bezenin üzerini çilek ve muz ile süslenir. Tatlımız 4-6 kişilik olup, ortalama 30-40 dakikada yapılır.

Tosunum Böreği - Hülya Hanım'ın Mutfağı: Düzce


ImageView.ashx



Malzemeler:
1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
2 yemek kaşığı ezme haşhaş
1 adet soğan
1 çay bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı tereyağı
5 yemek kaşığı ayçiçek yağı
Tuz
Pul biber
Karabiber
Un
Hamuru İçin;
1 çay bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
Yarım limon suyu
3 çay kaşığı tuz
Alabildiğince un

Yapılışı:
1 su bardağı yeşil mercimek önceden kaynatılmış 2 bardak su ile haşlanır. 1 adet soğan soyularak küçük küçük doğranır. Orta boy tencere orta ocak ateşine konularak iki yemek kaşığı tereyağı, 5 kaşık sıvı yağ eritilir. Eriyen yağın içerisine 2 çay kaşığı tuz eklenerek 1 adet doğranmış soğan kavrulur. Soğanlar kavrulup pembeleşince haşlanmış 1 su bardağı yeşil mercimek ile 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı pul biber eklenir. Plastik bir kaba 1 çay bardağı sıvı yağ ile 2 kaşık ezme haşhaş eklenerek karıştırılır ve bir köşede bekletilir. Plastik bir kaba 3 bardak un, 1 çay bardağı sıvı yağ, 1 bardak ılık su, 1 paket kabartma tozu, yarım limon suyu, 3 çay kaşığı tuz eklenerek kulak memesi yumuşaklığından biraz daha sert olacak şekilde un ekleyerek yoğrulur. Hamur ortadan ikiye kesilerek her biri ayrı ayrı yuvarlanır ve 1 cm olacak şekilde açılır. Açılan hamura haşhaşlı sos dökülerek yayılır. Açılan hamur dürüm olacak şekilde rulo yapılır. Rulo haline gelen hamur her iki ucundan ters yöne doğru döndürülerek gül şekli verilir. Gül şeklini alan hamurun iki parçası üst üste konarak el yardımı ile üzerine baskı yapılır ve hamur kalın oklavayla yeniden açılır. Açılan hamur 6 eşit parçaya bölünür her bir parçaya eşit miktarda mercimekli harç konularak bohça gibi kapatılır. Fırın tepsisi yağlanır. Fırın 180 derecede ısıtılmaya bırakılır. Ortalama 10 dakika sonra ısınan fırına hazırlanan haşhaşlı tosunum börekleri konulur ve 30-35 dakika pişirildikten sonra servis edilebilir. Yemeğimiz 6 kişiliktir.

Mıhlama Yatağında Köfte - Hülya Hanım'ın Mutfağı: Düzce


ImageView.ashx



Malzemeler:
500 gr dana kaburga kıyma
3 adet yumurta
Yarım bardak süt
2 adet soğan
1 diş sarımsak
Yarım demet maydanoz
1 çay kaşığı kimyon
200 gr kaşar
Yarım çay kaşığı yenibahar
2 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı pul biber
2 çay kaşığı tuz
Galeta unu
Sos İçin;
3 adet domates
1 diş sarımsak
1 yemek kaşığı biber salçası
Yarım yemek kaşığı domates salçası
Yarım demet fesleğen
1 adet kesme şeker
Tuz
Karabiber
Pul biber

Yapılışı:
Mıhlama için orta boy tava orta ocak ateşe konularak içinde 1 yemek kaşığı tereyağı eritilir. Eriyen tereyağın içine 1 bardak mısır unu ilave edilerek kavrulur. Mısır unu kavrulduktan sonra içerisine 1,5 bardak su, 1 çay kaşığı tuz, 1 avuç dil peyniri konularak devamlı karıştırılır. Mıhlamanın bir özelliği dibinin hafif tutmasıdır. Katı çorba şekline gelecek kadar karıştırılarak pişmesi gerekmektedir, ortalama bu işlem 10 dakikanızı alacaktır.
Plastik bir kabın içerisine 500 gr dana kaburga kıyma konulup içerisine 3 adet yumurta, yarım demet maydanoz eklenir. Yarım bir ekmeğin içi, yarım bardak su ile ıslatılır ve kaptaki kıymaya eklenir. 2 adet soğan ve 1 adet sarımsak soyularak rendelenir. Rendelenen soğan ve sarımsak, etin içine eklenerek üzerine 1 çay kaşığı kimyon, yarım çay kaşığı yenibahar, 2 çay kaşığı karabiber, 2 çay kaşığı pul biber, 2 çay kaşığı tuz eklenerek yoğrulur. Et ile özdeşleşen tüm malzemelerin üzeri folyoyla kapatılarak buzdolabında 1 saat bekletilir. 200 gr kaşar, birer cm büyüklüğünde ince küp şeklinde doğranır. Fırın tepsisi herhangi bir sıvı yağ ile yağlanır ve fırın 180 dereceye ayarlanarak ısıtılır. 1 saat buzdolabında beklemiş olan kıymadan avuç içi büyüklüğünde parçalar kopartılarak içerisine küp şeklinde doğranmış birer adet kaşar sığacak şekilde köfte şekli verilir. Hazırlanan köfteler bir kaba boşaltılan galeta ununa bulanır. Yüksek ocak ateşte herhangi bir tavada isteğe göre konulan sıvı yağda köfteler kızartılır. Orta boy tencereyi orta ocak ateşe konarak içerisine 2 kaşık herhangi bir sıvı yağ konulur. Kızan yağın içerisine 1 diş sarımsak soyularak konulur. Bu sırada 3 adet domates rendelenir, yağda kızaran 1 diş sarımsağın kokusu gelmeye başladığında 3 adet rendelenmiş domates ile 2 çay kaşığı tuz, 1 adet kesme şeker, 1 çorba kaşığı sirke, 1 çay kaşığı karabiber ve 1 çay kaşığı pul biber eklenerek pişirilir. Pişmeye başlayan sosun içerisine 1 yemek kaşığı biber salçası, yarım yemek kaşığı domates salçası ve yarım demet temizlenmiş doğranmış fesleğen, 2 bardak su eklenerek ortalama 10-15 dakika kaynayana kadar pişirilir. Hazırlanan sos yağlanmış fırın tepsisinin içerisine kızartılmış galeta unlu köftelerin üzerine dökülerek 15 dakika 180 derecede pişirilir. Hazırlanan mıhlamadan 1 kepçe servis tabağına konularak üzerine istenilen kadar köfte yerleştirilerek servis edilir. Yemeğimizin yapılış süresi kıymanın 1 saat buzdolabında bekletilmesi gerektiğinden 1.5 saat sürmektedir. Mıhlama yatağındaki kaşarlı köfte yemeği 4-6 kişilik servis edilebilir.

Sübüra - Fadime Hanım'ın Mutfağı: Sivas


ImageView.ashx



Malzemeler:
1 bardak soğuk süt
Yoğurt
Sarımsak
Tereyağı
Hamuru İçin;
Un
1 adet yumurta
Tuz

Yapılışı:
Büyük boy tencereye orta ocak ateşte 2 litre su konularak kaynatılır. Kaynayan suyun içerisine 2 kase sübüra eklenir (tuz, su ve undan yapılan hamur parçaları). Suyun yarılaması gerektiğinden ortalama pişme süresi 20 dakikayı bulabilir. Suyunu çeken sübüraya 1 bardak soğuk süt eklenerek karıştırılır.. Bir büyük salata kasesine 3 diş sarımsak soyularak ezilip eklenir. İçerisine 1 kg yoğurt eklenerek karıştırılır. Lapa görünümündeki sübüra, sarımsaklı yoğurda karıştırılır. Sonrasında tavaya 1 yemek kaşığı tereyağı ilave edilip eritilir. Kızan yağın içerisine 3 adet yumurta kırılıp karıştırılır.. Kırılan yumurtalara 1 çay kaşığı pul biber serpilerek sübüranın içerisine eklenir. Yemeğimiz 4 kişilik olup ortalama 20 dakikada yapılmaktadır.

Patlıcanlı Pehli - Fadime Hanım'ın Mutfağı: Sivas


ImageView.ashx



Malzemeler:
1 kg kuzu kaburgası
1 kg patlıcan
1 kg domates
½ kg kızartmalık yeşilbiber
Tereyağı

Yapılışı:
1 kg patlıcan yıkanarak baş kısımlarından kesilerek kabukları üzerinde birer şerit kalacak şekilde soyulur. Plastik bir kabın yarısına kadar su, 1 kaşık tuz ve yarım limon suyu sıkılır (limon sıkılmasının sebebi ise patlıcanların kararmamasıdır). Patlıcanlar ortadan ikiye ayrılarak parmak büyüklüğünde dilimlenir. Ortalama 10-15 dakika tuzlu limonlu suda bekletilmesi yeterli olacaktır. Plastik bir kaba 1 kg domates ile yarım kilo küçük biber konularak yıkanır ve süzülür. Domatesler kalın dilimler halinde halka halka kesilir. Biberler isteğe göre bölünür. Tabağa dolu yemek kaşığı yoğurt üzerine de 1 tatlı kaşığı karabiber ilave edilir. 1 kg kuzu kaburga karabiberli yoğurda bulanır. Bütün bir tencere orta ocak ateşine konularak içerisine 250 gram tereyağı konulup eritilir. Yağ kızıp eridiğinde içerisine terbiyelenmiş kuzu kaburgalar konularak kızartılır. Tavaya yarım çay bardağı sıvıyağ konularak kızdırılır. Kızan yağın içerisine patlıcanların suyu süzülerek eklenir ve kızartılır. Ayrı bir tencereye alınan kızarmış patlıcanların içerisine 5-6 adet soyulmuş bütün sarımsak eklenir. Pişen kaburgalar tabağa alındıktan sonra boşalan tencerenin içine yarım kilo temizlenmiş biberler de kızartılır. Biberler kızardığında önceden kızartılmış patlıcanlar da tencereye eklenerek 1 tatlı kaşığı tuz ilave edilerek 2 dakika tavada döndürülür. Dilimlenen domatesler tencereye eklendikten sonra ocak ateşi yükselterek kaburga etlerini de tencereye yerleştirip 15-20 dakika kendi suyunda pişirilir.

Kelle Tatlısı - Fadime Hanım'ın Mutfağı: Sivas


ImageView.ashx



Malzemeler:
10 gram yenibahar
10 gram tarçın
10 gram karabiber
100 gram parmak üzüm
100 gram kavrulmuş fındık içi
100 gram badem
100 gram ceviz
50 gram kuş üzümü
50 gram fıstık
Tuzsuz tereyağ
İç harcı için:
10 adet yumurta sarısı
Un
Tuz
Baklavalık hamuru için:
2 yumurta
1 bardak süt
Yarım bardak sıvı yağ
Yarım bardak su
1 bardak yoğurt
Şerbeti için:
3 bardak su
3 bardak şeker
Çok az sıvıyağ
Limon tuzu

Yapılışı:
Plastik bir kaba 10 yumurtanın sarısı ayrılarak konulur. Bir kaba 1 çay kaşığı zencefil, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı tarçın konularak karıştırılır bekletilir. 10 yumurtanın sarısına alabildiğince un eklenerek kulak memesi kıvamından biraz daha katı olacak şekilde yoğrulur. 100 gram fındık için bir kasede her biri dörde bölünür. 100 gram ceviz fındıklar gibi dörde bölünerek bir kaba konur. Yoğrulan hamur 6 eşit parçaya bölünerek yuvarlanır ve bir tabakta bekletilir (içinin kadayıf olan kısmının hamuru). Tatlının şerbeti hazırlanması için orta boy tencereye 3 bardak şeker, 3 bardak su, 1 kaşık sıvı yağ (parlak olsun diye) orta ocak ateşte kaynatılır. Kaynama başladıktan sonra 10 dk daha pişirilir ve içerisine 1 çay kaşığı limon tuzu konularak şerbet soğumaya bırakılır. Büyük boy tencereye 2 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı eritilerek 50 gram çam fıstığı eklenerek pembeleşene kadar kavrulur. Kavrulan fıstıklar tabağa alınıp, yerine 100 gram fındık konularak tavada kavrulur. Kavrulan fındıklar da yerine konularak 50 gram yıkanmış kuru üzüm de tavada kavrulur. Bu sırada dinlendirilen 6 adet hamur, yufka kalınlığında açılır. Açılan her hamur, önce ikiye sonra dörde ve sonra da rulo yapar gibi katlanır. Katlanıp üst üste konulan 6 adet hamur, ince ince kadayıf şeklinde kesilir. Hamurlar tel tel ayrılıp büyük boy bir borcama konulur. Kuş üzümleri de kavrulup kabına geri konulurken 100 gram badem de kavrulur. Ve son olarak bademler de kabına konulduktan sonra 100 gram parmak üzüm de kavrulup kabına konulur. Büyük boy tencereye 1,5 litre su konulduktan sonra kaynamaya bırakılır. Kaynayan suyun içerisine kadayıf şeklinde tel tel olan hamur içerisine eklenerek haşlanır. Haşlanma süresi 5 dakikadır. Önemli olan hamurun ezilmemesidir. Haşlanması için suya makarna haşlar gibi 1 kaşık sıvıyağ ile 1 kaşık tuz ilave edilir. Haşlanan hamur bir süzgeçte süzülür. Büyük boy tencereye 2 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı konarak eritilir. Eriyen yağın içerisine haşlanmış hamurlar ilave edilerek bir çatal yardımı ile karıştırılır. Hamurların kırılmaması gerektiğinde çatal kullanılmalıdır. Ortalama 3-4 dakika sonra bütün kuruyemiş ve meyveler harca eklenir. Kenarda bekletilen baharatlardan 1 çay kaşığı şerbete konulacak şekilde bırakılarak geri kalanı haşlanmış tereyağlı hamurlara serpiştirilir. Yeniden harmanlanıp tam anlamıyla soğuması için bekletilir. Soğuyan yufkalara tenceredeki şerbetin yarısı eklenir. Kelle tatlısının dışındaki hamur için baklavalık hamur hazırlanır. Plastik bir kaba 2 adet yumurta kırılır üzerine tam dolmayan 1 bardak süt, 1 bardaktan 2 parmak kalınlığı kadar eksik sıvı yağ, yarım bardak su, 1 bardak su ile birlikte yoğurt ilave edilir. Karıştırılan harcın içerisine kulak memesi kıvamında alabileceği kadar un ilave edilerek yoğrulur. Yoğurma işlemi ortalama 5 dakika sürer. İnce açılabilmesi için hamur yumuşak olmalıdır. Hamur eli bırakana kadar yoğrulmalıdır, ortalama 30 dakika kadar dinlendirilmelidir. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılarak yuvarlanır. Her bir parça tek tek açılır. Çok ince açılması gerekmektedir. Büyük boy derin tencere tuzsuz tereyağı ile yağlanır. Ardından 5 adet yufka kenarlardan sarkacak şekilde gergin tencereye konulur. Kenarlarından taşan yufkalar bıçak yardımı ile kesilir. Kesilen parçalar da tencerenin içerisine ilave edilir. Şerbetlenen harcın bir kısmı tenceredeki yufkaların üzerine konulur ve elimizi yağ ile ıslatarak kenarlarından bohça kapatır gibi harcın üzeri hamur ile kapatılır. Ancak ortası acık kalan hamur yeniden geriye kalan yufkalar üst üste konularak üzeri kapatılır. Bir tencerede 250 gram tuzsuz tereyağı eritilir. Fırın 200 dereceye ayarlanarak ısıtılır. Eriyen yağı hazırlanan kelle tatlısının üzerinde gezdirilerek dökülür. Tereyağlı kelle tatlısını 50 dereceden 200 dereceye kadar yavaş yavaş artırarak pişiririz. Üzerinin kızarması gerekmektedir. Tam 1 saatte pişmektedir. Hazırlanmış soğumuş olan kelle tatlısına kalan şerbetin yarısı da dökülerek servis edilebilir. Tatlımız 4-6 kişiliktir.

Startv/Soframız
 
OP
nk83

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.311
Tepki
83.862
Puan
113
Konum
İstanbul
Çökelekli Hamur İşi - Serap Hanım'ın Mutfağı: Tokat


ImageView.ashx



Malzemeler:
6 adet yeşil taze soğan
1 demet maydanoz
3 yemek kaşığı çökelek
3 yemek kaşığı beyaz peynir
Tereyağı
Hamuru için;
Alabildiğince un
3 bardak su
1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı:
Katmer ile çökelekli hamuru aynıdır. Plastik bir kaba un, 3 bardak su, 4 tatlı kaşık tuz eklenerek kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğrulur. Hamur sert olursa su, yumuşak olursa un eklenebilir. Ortalama 5-10 dakika yoğrulduktan sonra biraz dinlendirilir. Hamurdan avuç içi kadar parçalar ayırarak yuvarlanır. 1 kase ceviz rondodan geçirilerek iri parçalar haline getirilir. Ayrılan hamurların üzeri unlanarak ince şekilde açılır. İnceliği yufka şeklinde olmalıdır. 6 adet yeşil taze soğan ve 1 demet maydanoz temizlenerek ince ince doğranır. Bir kaba 3 kaşık çökelek ile 3 kaşık beyaz peynir konularak ezilerek harmanlanır. Açılan hamurun iki ucu üst üste gelecek şekilde katlanır. Önce yayılarak peynir ve çökelek, sonra maydanoz ve yeşil soğan eklenir. Sağdan ve soldan üst üste gelecek şekilde kapatılır. Alt ve üst kenarları el yardımı ile bastırılarak kapatılır. Görüntüsü gözlemeye benzemektedir. Eğer evde sacınız var ise yağlanmadan pişirebilirsiniz. Aynı işlem teflon tavada orta ocak ateşte de yapılabilir. Yufkalar kızarıp servis tabağına alındıktan sonra tereyağı ile yağlanmalıdır. Yemeğimiz 4-5 kişilik servis edilebilir. Yapılış süresi ortalama 40 dakikadır.

Tarhana Tatlısı - Serap Hanım'ın Mutfağı: Tokat


ImageView.ashx



Malzemeler:
2 bardak duru üzüm pekmezi
1 bardak yarma
4 bardak su
1 kase ceviz

Yapılışı:
Orta boy tencereye 2 bardak duru (sıvı) üzüm pekmezi, 4 bardak su ve ocak ateşinde kaynamaya bırakılır. 1 bardak köy yarmasını 2 bardak su ile orta boy tencerede, orta ocak ateşte 10 dakika haşlanır. Suyunu çeken yarmanın altı kapatılarak pekmezli sulu karışımın içerisine eklenir ve karıştırılır. Harcımız muhallebi kıvamına gelene kadar kısık ocak ateşine alınıp pişirilir. Muhallebi kıvamına gelen harcımız servis tabağına alınır ve soğumaya bırakılır. Soğuyan tatlımızın üzerine 1 kase ceviz rondodan geçirilerek üzerine serpiştirilerek servis edilir. Tatlımız 6 kişilik olup, yapılış süreci 20 dakikadır.

Turşulu Patlıcan - Serap Hanım'ın Mutfağı: Tokat


ImageView.ashx



Malzemeler:
6 adet kuru patlıcan
500 gram kıyma
2 adet soğan
1 yemek kaşığı salça
1 çay bardağı sirke
1 tatlı kaşığı tuz
Karabiber

Yapılışı:
Bir dizinin yarısı olan kuru patlıcanlar önce yıkanır. Büyük boy tencerenin yarısı kadar su konularak haşlanması için içine atılır. 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay bardağı üzüm sirkesi ilave edip haşlamaya bırakılır. 2 adet kuru soğan soyulur ve yıkanır. Soğanlar küp küp kesilerek doğranır. Doğranan soğanlar orta boy tencerede 1 kaşık tereyağı ile kavrulur. Soğanlar kavrulmaya başladığında 2 kaşık kıyma eklenerek soğanla özdeşleştirerek kavrulur. Harcımıza 2 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber eklenerek harmanlanır. Patlıcanların rengi dönüp suyunu çekince kalan su süzülür. 1 yemek kaşığı salça, kıymalı harca eklenerek ocak ateşinde harmanlanır. Suyu süzülen haşlanmış patlıcanlar kare kare doğranır. Kavrulan kıymaların içerisine patlıcanlar eklenerek kaynamaya bırakılır. Kaynayan patlıcanlara patlıcanlar ile aynı hizada olacak şekilde kaynamış su ilave edilir ve 10 dakika daha pişirilmeye bırakılır. Ocak ateşinin kısılması gerekmektedir.

Katmer - Serap Hanım'ın Mutfağı: Tokat


ImageView.ashx



Malzemeler:
4 yemek kaşığı haşhaş
1 kase ceviz
1 çay kaşığı şeker
1 çay bardağı sıvıyağ
Tereyağı
Hamuru için
Un
Su
Tuz

Yapılışı:
Çökelek için hazırlanan hamurun yarısı katmer için kullanılabilir. Ya da plastik bir kapta un, 1,5 bardak su, 1 tatlı kaşığı tuz ile de yeniden hamur elde edilebilir. Hazırlanan hamurdan 4 eşit büyük parça elde edilir. Bir kaba 4 yemek kaşığı haşhaş, 1 kase ceviz, 1 çay bardağı kadar sıvıyağ eklenerek karıştırılır. Sıvıyağın ayçiçek olması tercih sebebidir. Haşhaş ve cevizlere 1 tatlı kaşığı şeker ilave edilir ve harmanlanır. Hamurumuz yarım santim kalınlığında olacak şekilde açılır. Açılan hamurun üzeri sıvıyağ ile yağlanır ve 2 yemek kaşığı haşhaşlı harç eklenir ve yayılır. Ve 1 yemek kaşığı sıvı yağ da üzerine eklenerek alttan ve üstten katlanarak yeniden yağlanır. Hamurun ortasına 1 kaşık haşhaşlı harç eklenerek yayılır, sağdan ve soldan katlanır. 15 – 20 dakika dinlendirilir. 4 ayrı hamur için aynı işlem yapılır. Dinlenen hamur yeniden yarım santim kalınlığında açılır. Her hamur 2-3 dakika kaldırmadan arkalı önlü pişirilir. İyice pişirilen katmerler servis tabağına alınarak tereyağı ile yağlanır.

Startv/Soframız
 
OP
nk83

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.311
Tepki
83.862
Puan
113
Konum
İstanbul
Acem Pilavı - Aydan Hanım'ın Mutfağı: Kahramanmaraş
ImageView.ashx



Malzemeler:
1 kg kuzu kuşbaşı et
2 kg havuç
1 adet iri soğan
2 kase et suyu
Badem
Fıstık
Tereyağı
Tuz
Karabiber

Yapılışı:
2 kg havuç yıkanarak baş ve uç kısımlarından kesilir. Ardından havuçlar soyularak halka halka ince şekilde dilimlenir. Tencereye 4 kaşık tereyağı ile 1 kaşık fındık yağı konularak eritilir. Eriyip kızan yağın içerisine 2 kg dilimlenmiş havuç, 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı karabiber eklenerek harmanlanır ve pişmesi için orta ocak ateşe bırakılır. Havuçların iyice yumuşaması ve biraz dibe çökmesi gerekmektedir. 1kg kuşbaşı şeklinde doğranmış kuzu eti, sudan geçirilerek düdüklü tencereye yerleştirilir. Eğer düdüklü tencereniz yok ise, normal tencerede daha uzun pişmesi gerekir. 2 adet kemik de tenceremize eklenerek üzerini geçecek kadar su ve 1 tatlı kaşığı tuz eklenerek kaynatılır. Ortalama 30-40 dakika sonra düdüklü tenceredeki et yumuşamış ve pişmiş olur. 1 kase ve 1 su bardağı sarı çeltik pirinç plastik bir kaba konarak üzerine 1 tatlı kaşığı tuz ve üzerini geçecek kadar kaynatılmış su eklenerek bekletilir. Etlerin bulunduğu tencerenin altı kapatılarak et suyu bir kaba alınır. Pilav için iri kuru soğan soyularak ince ince doğranır. Tencereye iki kaşık tereyağı, 1 yemek kaşığı fındık yağı eklenerek soğanlar kavrulur. Soğanlar pembeleştikten sonra 2 kase ve 2 bardak et suyu eklenir. Haşlanmış olan havuçların yarısı pilav tenceresine eklenerek kaynaması beklenir. Havuçlar kaynamaya başladığında pilavın bekletildiği su süzülerek tenceredeki havuçlara eklenir. Ve tencerenin kapağını kapatarak orta ocak ateşte pişmeye bırakılır. Kaynama başladıktan sonra Acem pilavının altı kısılır, aynı pilav yapar gibi suyu çekene kadar kısık ateşte pişirilir. Acem pilavı servis tabağına alınır. Üzeri bir kasede fıstık ve bademle birleşen kuruyemişler üzerine serpiştirilerek süslenir. Ardından yarısını tencerede bıraktığımız haşlanmış havuçlar da Acem pilavının üzerine konularak en üstte haşladığımız parça etleri koyarak servis edebiliriz. İsteğe göre üzerine karabiber serpiştirilebilir. Yemeğimiz 6 kişilik olup, ortalama 50 dakikada yapılmaktadır.

Havuç Ekşilemesi - Aydan Hanım'ın Mutfağı: Kahramanmaraş


ImageView.ashx



Malzemeler:
1 kg havuç
Sarımsak
2 kaşık sumak ekşisi
Tuz
Nane

Yapılışı:
1 kg havuç iki başından kesilerek soyulur. Soyulan havuçlar sudan geçirilerek küp küp doğranır. Orta ocak ateşte, orta boy tencerede 2 bardak su ile haşlamaya bırakılır. Önemli olan buharında haşlanmasıdır. Pişen havuçlar süzülerek soğuk sudan geçirilir. Soğuk suda bekleyen havuçlara 3 adet sarımsak dövülerek 1 tatlı kaşığı tuz, 1 kaşık sumak ekşisi ve 2 yemek kaşığı nane ekleyip karıştırılarak buzdolabına konulur. Havuç ekşilemesi soğuk yenmelidir. Yapılış süresi ortalama 20 dakikadır. 4 kişilik servis edilebilir.

Ekşili Çorba - Aydan Hanım'ın Mutfağı: Kahramanmaraş


ImageView.ashx



Malzemeler:
1 demet semizotu
2 su bardağı mercimek
1 su bardağı dövme
Nohut
Domates
Sarımsak
Sumak ekşisi
Kırmızıbiber

Yapılışı:
1 demet semizotunun kökü kesilerek topraklarından arınmak için sudan geçirilir. Ardından başka bir kaba alınarak sirkeli suda 10 dakika bekletilir ve yeniden süzülerek sudan geçirilir. Orta boy tencereye 2 bardak kırmızı mercimek, 1 bardak dövme konularak birkaç kez sudan geçirilir. Ardından tencerenin yarısı kadar su, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 yemek kaşığı fındık yağı ve 1 çay kaşığı pul biber (çorbanın kabarmaması için) eklenerek yüksek ocak ateşte kaynamaya bırakılır. Temizlenen semizotunun yaprakları kopartılarak tencerede kaynayan çorbaya eklenir. 4 adet domates rendelenir. 4 diş sarımsak soyulur, 1 çay kaşığı tuz ile dövülür. Ardından dövülmüş sarımsak ile rendelenmiş domates çorbaya eklenerek karıştırılır. Ancak dövülmüş tuzlu sarımsaklar 1 kaşık fındık yağı ile kavurduktan sonra çorbaya eklenmelidir. Çorbanın kıvamını sulandırmak için içerisine sıcak su eklenir. Su eklendikten sonra karıştırarak yağda çevrilmiş sarımsaklar eklenir ve kapağı kapatılarak pişmesi için kısık ocak ateşte ortalama 10 dakika bekletilir. Bir gece önceden haşlanmış olan 1 kase nohut ve 2 kaşık sumak ekşisi de ekşili çorbaya konularak karıştırılır. 3 yemek kaşığı tereyağı eritilerek içerisine 1 yemek kaşığı nane karıştırılır. Kızan naneli tereyağı çorbanın üzerinde gezdirilerek servis edilebilir konuma gelir. Yemeğimizin pişme süresi ortalama 50 dakika olup 6-8 kişilik servis edilebilir.

Helise - Aydan Hanım'ın Mutfağı: Kahramanmaraş


ImageView.ashx



Malzemeler:
2 kg süt danası eti
1 kg dövme
4 parça kuzu kemik

Yapılışı:
1 kg dövme bir gece önceden su dolu plastik bir kapta ıslatılmaya bırakılır. 2 kg dana eti sudan geçirilerek kanı akıtılır. 2 kg et, iri parçalara ayrılarak içerisine 4 parça kuzu kemiği, üzerini 3 parmak geçecek kadar su ve 1 tatlı kaşığı tuz eklenerek orta ocak ateşte, düdüklü tencerede 1 saat pişirilir. Bir gece önceden ıslatılmaya bırakılan dövmelerin beyaz suyu çıkana kadar yıkanıp süzülür. Yüksek ocak ateşte üzerini 2 parmak su geçecek kadar dövmeler eklenir, üzerine 1 tatlı kaşığı tuz serpilerek kaynamaya bırakılır. Kaynayıp suyunu çeken dövmeler düdüklü tencerede pişirilmiş olan etler ile aynı tencereye konulur ve dövülür. Yemeğin pişmesi çok önemlidir. Dövmenin kolay olabilmesi yemeğin tadı içindir. Dövme işlemi tokmakla yapılır; eğer tokmağınız etlere yapışıyor ise tokmağın ucu ıslatılır. Tane tane bir görüntü olmaması gerekir. Lezzet vermesi açısından etlerin piştiği tenceredeki et suyundan 1 kaşık alınarak dövme işlemi devam eder. Dövme işlemi tamamlandıktan sonra dinlenmeye bırakılır. Dinlendirilen yemeğimiz servis tabağına alınarak 3 kaşık tereyağı eritilir. Yağ için çukurlar açılan heliseye, tereyağı ve karabiber eklenerek servis edilebilir.

Kedi Batmaz - Şükriye Hanım'ın Mutfağı: Bolu


ImageView.ashx



Malzemeler:
1 paket tavuk ciğeri
3 yemek kaşığı un
7 yemek kaşığı mısır unu
Tuz
Zeytinyağı

Yapılışı:
1 paket tavuk ciğeri sudan geçirilir. 1 paket tavuk ciğerinin fazla yağlarından ayrılarak küçük küçük bölünür. Bölünen ciğerler küçük boy tencerede orta ocak ateşine konulur. Ardından üzerine yarım çay bardağı kadar zeytinyağı eklenerek kavrulmaya bırakılır. Büyük boy tencereye yarısı kadar su ve 2 kaşık tuz atılıp kaynamaya bırakılır. 3 kaşık un, 7 kaşık mısır unu plastik bir kaba konularak harmanlanır. Harmanlanan unlar yavaş yavaş kaynayan suya karıştırılır. Mikserle üzerinden geçirilerek tortuları yok edilir. Ocakta 5 dakika pişmesi gerekir. Püre kıvamında olmalıdır. Bir cam tabağa kaşığı her defasında ıslatarak tenceredeki hamurdan alıp kaşık şeklinde tabağa konulur. Görünümü un helvası şeklindedir. Üzerine kavrulmuş olan ciğerlerin bir kısmı konulur ve yeniden hamurla ciğerlerin üzeri kapatılır. Ardından kalan ciğerler de hamurun üzerine konularak kedi batmaz yemeği tamamlanır. Yemeğimizin yapılış süresi ortalama 30 dakika olup, 4-6 kişilik servis edilebilir.

Mengen Pilavı - Şükriye Hanım'ın Mutfağı: Bolu


ImageView.ashx



Malzemeler:
2 bardak pirinç
2 çay kaşığı tuz
3 bardak su
Yarım çay bardağı sıvıyağ
2 yemek kaşığı margarin
Tuz

Harcı için;
200 gr kuşbaşı et
1 adet soğan
1 adet domates
7-8 adet mantar
1 demet dereotu
1 demet maydanoz
1 avuç ceviz
2 yemek kaşığı tereyağı
Tuz
Karabiber
Yapılışı:
2 bardak pirinç, plastik bir kaba konularak üzerini geçecek kadar kaynar su ile haşlanır. İçerisinde minimum 15-20 dakika bekletilmesi gerekir. Haşlanan pirinçler birkaç kez sudan geçirilerek beyaz suyu akıtılır. Ardından bir süzgeç yardımı ile suyunun süzülmesi gerekmektedir. Büyük boy pilav pişirebilmeniz için olan tencere orta ocak ateşe konulur. İçerisine yarım çay bardağı sıvıyağ, 125 gram margarin (ortalama dolu dolu 1 yemek kaşığı) konularak eritilir. Eriyen yağın içerisine süzülmüş olan 2 bardak pirinç eklenerek yağ ile özdeşleştirilir. İçerisine 1 çay kaşığı tuz eklenerek harmanlanıp kavurma işlemine devam edilir. Kaynamış olan sudan 3 bardak alınarak pilavın üzerine eklenir. Pilavın suyunu çekmesi gerekmekte olduğundan ortalama bu işlem 15 dakikanızı alabilir. 1 adet soğan soyularak küp küp doğranır. Orta boy tava, orta ocak ateşe konularak içerisine 2 yemek kaşığı tereyağı ile doğranmış soğanlar eklenerek kavrulur. 1 adet domates sudan geçirilip soyulduktan sonra küp küp doğranır. 1 avuç ceviz, rondodan geçirilerek ağza gelecek şekilde ufak parçalara bölünür. 1 demet maydanoz ve 1 demet dereotu su ile iyice yıkanarak saplarından ayrılır. Soğanlar kavrulduktan sonra 200 gram kuzu kuşbaşı etimiz tavaya eklenerek soğanlarla kavrulmaya devam eder. Eğer kemik suyu yoksa, pilavın içerisine et bulyon atılır. 8 adet mantar yıkanır ve etin büyüklüğünde kesilerek köklerinden ayrılır. Maydanozlar ile dereotu tuzlu ve sirkeli suda bekletilmelidir. Ardından temizlenen yeşillikler de doğranır. Tavadaki etin suyu çekince üzerine doğranmış olan mantarlar eklenerek harmanlanır. Ortalama 1-2 dakika sonra doğranmış domatesler de eklenir. 1 çay kaşığı karabiber eklenerek domatesler pişirilir. Tavada hazırlanan etli harcımız pilavımıza eklenerek karıştırılır. Ardından dereotu, üzerine dövülmüş ceviz ve maydanozlar da eklenerek demlenmeye bırakılır. Yemeğimizin yapılış süresi ortalama 30 dakika olup, 4-6 kişilik servis edilebilir.

Islama - Şükriye Hanım'ın Mutfağı: Bolu


ImageView.ashx



Malzemeler:
2 kg dana eti
2 adet soğan
3 adet domates
3 adet çarliston biber
1 yemek kaşığı domates salçası
Yarım yemek kaşığı biber salçası
Üzüm sirkesi
Zeytinyağı
Hamuru İçin;
Un
Su
Tuz
Yapılışı:
2 adet soğan soyulur, ardından sudan geçirilerek küp küp doğranır. Düdüklü tencereye yarım çay bardağı zeytinyağı ilave edilir. Doğranmış soğanlar zeytinyağı ile düdüklü tencerede ortalama 2-3 dakika pembeleşene kadar kavrulur. İçerisine 1 çay kaşığı tuz konularak kavrulması beklenir. 3 adet biber temizlenerek küp küp doğranır ve soğanlara eklenir. Hemen ardından yarım kaşık biber salçası, 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 çay kaşığı pul biber ile harmanlanır. 3 adet domates sudan geçirilir ve küp küp doğranır. Tenceredeki harcımıza 2 kg dana eti ile üzerini geçecek kadar soğuk su konulur ve doğranmış domatesler eklenir (soğuk su konulursa etin suyu, sıcak su konulursa etin lezzeti artar). Etin yumuşak olması için üzerine birkaç damla üzüm sirkesi ilave edilir. Düdüklü tencerenin buharı çıkınca kısık ocak ateşine alınarak 1 saat kadar pişirilmesi gerekmektedir. Islamanın eti pişerken plastik bir kaba 2 kase un, 1 tatlı kaşığı tuz ve yavaş yavaş su ekleyerek hamura kulak memesi kıvamı verilir. Hamurumuz 3 eşit parçaya bölünüp beze haline getirilir. Sacı olmayanlar için, ekmeği kare kare kesip fırına vermeleri gerekmektedir. 3 adet beze yufka kalınlığında açılarak sacda pembeleşene kadar pişirilir. Hamur açılırken ara ara un serpiştirmek gerekir. Amacımız hamurun oklavaya yapışmadan rahat açılmasıdır. Yufkamız piştikten sonra kurumadan dürüm şeklinde rulo yapılır ve 3 santim kalınlığında kesilip tepsiye dizilir. Yapılan yufkalar kuzine fırına konularak 10 dakika kızartılır. Eğer kuzine fırınınız yoksa normal fırında 150 derecede kızartabilirsiniz. Düdüklü tencerede pişirdiğimiz etin suyundan kepçe yardımı ile alarak kızartılmış olan yufkalar yumuşatılır. Ardından kalan etler de üzerine dizilerek servis edilebilir. Yemeğimizin yapılış süreci 1,5 saat olup 6 kişilik servis edilebilir.

Startv/Soframız
 
OP
nk83

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.311
Tepki
83.862
Puan
113
Konum
İstanbul
Yöresel olunca bir farklı güzel oluyor bende çok beğendim değişik yemekler öğreniyor insan...
 
OP
nk83

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.311
Tepki
83.862
Puan
113
Konum
İstanbul
Mimbar Dolması - Şule Hanım'ın Mutfağı: Kahramanmaraş


ImageView.ashx



Malzemeler:
4 adet mimbar
İç harcı için;
500 gr kaburgadan kıyma
2 su bardağı pirinç
2 adet soğan
1 adet domates
1 adet yeşilbiber
1 demet maydanoz
3 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
Pul biber
Karabiber
Tuz
Yapılışı:
İçini doldurulacak olan mimbarların ince olanları seçilerek yıkanır. Yağları çok sıyrılmadan alınır. Mimbarın mukoza kısmı bıçağın ters tarafı kazıyarak alınır ve yeniden yıkanır. Kuzu mimbarları tercih edilir. 2 adet kuru soğan soyularak ince ince doğranır. 1 adet yeşilbiber, 1 adet domates ve 1 demet maydanoz yıkanır. Ardından tüm sebzeler ince ince doğranır. Domatesin kabuğu sorulmadan da yapılabilir. Tüm doğranmış sebzeleri bir kaba koyarak 3 yemek kaşığı biber salçası, yarım kaşık domates salçası, 1 tatlı kaşığı tuz, 3 çay kaşığı pul biber ve 1 tatlı kaşığı karabiber eklenir. Malzemeler özdeşleşene kadar yoğrulur. Sebzeler kıymamızın 4’te 3’ü ile birleştirilerek yoğrulur. 2 su bardağı pirinç bir kaba konularak beyaz suyu çıkana kadar sudan geçirilir ve süzgeç yardımı ile süzülür. Haşlanmış olan pirinçler, kıyma ile birleştirilerek yoğrulmaya devam edilir. Ardından kalan kıyma da eklenerek yeniden yoğrulur. Salçası az geleceğinden 1 yemek kaşığı biber salçası ile 1 çay kaşığı karabiber daha eklenerek yoğrulur. Mimbar dolmasının iç harcı sulu olmaması gerekir. Mimbarların ucu bıçak yardımı ile içe verilerek kabak oyucu ile harcı mimbarların içine yerleştirilir. Mimbarların kuru kalmaması gerekmektedir. Kuruyan mimbarları içi daha zor doldurulacağından dolayı sudan geçirilebilir. Bir tencereye eklenen mimbar dolmalarının üzerine bolca tuz serpilerek elle karıştırılır. Tuzu iyice yedirilen mimbar dolmalarının dışındaki kaygan koza kısmını bırakır ve 2 kez sudan geçirilir. Büyük boy tencereye mimbar dolmalarını koyarak üzerine 1,5 tatlı kaşığı tuz ve üzerini geçecek kadar kaynar su eklenerek kaynadıktan sonra ortalama 40 dakika pişirilir. Mimbar dolmaları servis tabağına alınarak tenceredeki kalan suyu ayrı bir kaba alınır. Mimbar dolmaları makas yardımı ile ortadan ikiye kesilir. Mimbar dolmasının kalan suyunun üzerindeki yağdan kaşık yardımı ile alarak mimbar dolmalarının çiğ görüntüsü kapatılarak süslenir. Mimbar dolması 8 kişilik servis edilebilir. Yemeğin yapılış süresi 1 saattir.

Maraş Tava - Şule Hanım'ın Mutfağı: Kahramanmaraş


ImageView.ashx
:catalbicak:


Malzemeler:
750 gram orta yağlı kuzu eti
5 adet patlıcan
1 kg domates
1 kg soğan
3-4 adet yeşilbiber
1 adet sarımsak
100 gram iç yağ
2 yemek kaşığı biber salçası
Zeytinyağı
Pul biber
Tuz
Yapılışı:
5 adet patlıcan, 8 adet domates yıkanır. 6 adet kuru soğanın kabukları soyularak yıkanır. 750 gram kuşbaşı doğranmış kuzu eti fırın tepsiye yayılır. Patlıcanlar alacalı şekilde soyularak ortadan 4’e ayrılarak patlıcanlar küp küp doğranır. Domatesler soyulur. 1 diş sarımsak soyulur. Etin kendi yağından 1 parça alınarak tepsideki kuşbaşıların üzerine serpiştirilir. Etlerin üzerine 1 çay kaşığı tuz serpilir. Soyulmuş olan patlıcanlar plastik bir kaba konularak tuzlu bol suda bekletilir. Soğanlar iri iri, halka halka doğranarak etlerin üzerine konulur. Ardından domatesler de iri iri doğranır ve soğanların üzerine konulur. Tuzlu suda bekletilen küp küp doğranmış patlıcanlar domateslerin üzerini kapatacak şekilde yerleştirilir. Sarımsaklar ortadan ikiye ayrılarak iri iri doğranır. Kalan 1 adet soğan da iri iri sarımsakların üzerine doğrandıktan sonra 1 tatlı kaşığı tuz serpilir. Ardından yeşilbiberler ortadan ikiye ayrılıp iri iri tepsinin en üstüne doğranır. Tepsinin en üstünde domates olması gerektiğinden 3 adet temizlenmiş kabukları soyulmamış domatesler ile süslenir. 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı pul biber serpildikten sonra bir kaseye 1 yemek kaşığı biber salçası, 1 çay kaşığı tuz eklenip sulandırılır. Sulandırılan salça Maraş tavasının üzerine dökülür. 2 yemek kaşığı zeytinyağı da gezdirilerek üzerine folyo kapatılarak 1 saat folyo ile yarım saat folyosuz fırında pişirilir. Fırının derecesi 220 dereceye ayarlanması gerekmektedir. Yemeğin pişme süresi 1,5 saattir. Maraş tava 1,5 saat boyunca pişirilirken ısı derecesi kademe kademe 50-100 dereceye kadar düşürülerek pişirilir. Yemeğimiz 8 kişilik servis edilebilir. Yemeğin yapılış süresi 2 saati bulabilir.

Pıt pıt lapası - Şule Hanım'ın Mutfağı: Kahramanmaraş


ImageView.ashx




Malzemeler:
1,5 su bardağı dövme kırığı
1 adet soğan
Yarım çay bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı tereyağı
Pul biber
Yapılışı:
Kırık dövme, yarmanın bulgur haline getirilmiş halidir. Orta boy tencereye, yarım çay bardağı kadar sıvıyağ, 1 adet soğan soyularak ince ince doğranır. Tencereye eklenen soğanların üzerine 1 çay kaşığı tuz serpilir, ardından içine 1 yemek kaşığı su eklenerek orta ocak ateşte kavrulmaya bırakılır. 1,5 su bardağı dövme kırığı bir kaba konulur. Soğanlar kavrulurken üzerine 1 çay kaşığı pul biberi eklenerek harmanlanır. Bir kaba konulan dövmenin üzerine nişastası çıkması için üzerini geçecek kadar su eklenerek süzülür. Kavrulan soğanların üzerine tencerenin yarısı kadar kaynamış su ilave ederek sudan geçirilmiş 1,5 bardak dövme eklenir. Orta ocak ateşte kaynaması için kapağı açık pişirilir. Üzerine 1 tatlı kaşığı tuz ilave edilir. Kaynama başlayınca tencerenin kapağı kapatılarak kısık ocak ateşine alınır ve yeniden pişirilmeye devam edilir. Pıt pıt lapasının kıvamı çok sulu olmamalıdır. 1 adet soğan soyularak ince ince doğranır. Küçük bir tava orta ocak ateşe konularak 1 yemek kaşığı tereyağı eritilir. Eriyen yağa ince ince doğranmış soğanlar eklenerek kavrulur. Soğanlar pembeleşince 1 tatlı kaşığı pul biber eklenip harmanlandıktan sonra pıt pıt lapasının üzerine dökülür. Yemeğimizin yapılış süresi ortalama 30 dakikadır, 8 kişilik servis edilebilir.

Maraş Kıvrımı - Şule Hanım'ın Mutfağı: Kahramanmaraş


ImageView.ashx
:catalbicak:


Malzemeler:
500 gr tereyağı
2 su bardağı ceviz
1 kase fıstık içi
Hamuru için
1 su bardağı süt
1 yumurta
2 yemek kaşığı sıvıyağ
Un
Tuz
Nişasta
Şerbeti için;
2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
1-2 damla limon suyu
Yapılışı:
Plastik bir kaba 1 su bardağı süt, 1 yumurta, 1 çay kaşığının ucu ile tuz, 2 yemek kaşığı sıvıyağ, kulak memesi yumuşaklığında olması için alabildiğince un eklenerek yoğrulur. Kıvamını alan hamur dinlenmeye bırakılırken üzeri ıslak bez ile kapatılır. 2 su bardağı ceviz rondodan geçirilerek ufak parçalar haline getirilir. Dinlenmiş olan hamuru açmak için açılacak olan yer unlanır, ardından dinlendirilen hamur 7 eşit parçaya bölünür. Her beze, baklava yufkası gibi ince şekilde açılır. 500 gram tereyağı orta ocak ateşte küçük boy tavada eritilir. Açılan yufka 3 eşit parçaya bölünür. Her parça iki yandan alınıp ortada birleştirilerek ortasına tereyağı yayılır. Rondodan geçirilmiş olan cevizler de yufkanın tam ortasına boylu boyunca konulur. Sonra yufkayı fazla sıkmadan dürüm gibi kapatıp ardından burgu şekli verilir. Burgu olan yufkalık hamur kıvrılarak gül şekli verilir ve tepsinin tam ortasına yerleştirilir. Ortadan başa doğru ilerleyeceğimiz tatlımızın ikinci yufkası ilk yufkamızı çevreler. Diğer tüm yufkalar birbiri ardına yerleştirilir. Eritilmiş tereyağı, kaşık yardımı ile yufkaların üzerine konulur ve fırça yardımı ile yayılır. Maraş kıvrımı 180 derecede pembeleşene kadar pişirilir. Fırının önceden 200 derecede ısıtılması gerekmektedir. 2 su bardağı toz şeker ve 2 su bardağı su orta ocak ateşine orta boy tencereye konularak kaynamaya bırakılır. Kaynama başladıktan sonra içerisine 2-3 damla limon suyu sıkılarak ortalama 10 dakika daha pişirilir ve soğumaya bırakılır. Şerbetin tam olarak soğuması gerekmektedir. Pişen tatlımızın içerisine şerbeti çekmesi için üçgen şekilde dilimlenerek üzerinde şerbet gezdirilir. 1 kase fıstık içi ile servis edilmeden önce tatlımızın üzerini süsleyerek 6-8 kişilik servis edilebilir. Tatlımızın yapılış süreci ortalama 50 dakikadır.


Bakla Borani - Hatice Hanım'ın Mutfağı: Isparta


ImageView.ashx



Malzemeler:
1 kg bakla
1 kase bulgur
2 yemek kaşığı süzme yoğurt
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
1 çay bardağı sıvıyağ
Üzerini süslemek için 4 kaşık kızartılmış kaymak
Yapılışı:
1 kg baklanın baş kısımları kopartılıp temizlenir, bol suda yıkanır. Ardından 1santim genişliğinde minik minik doğranır. Doğranmış baklalar orta ocak ateşte derin bir tencereye konularak yarım çay bardağı sıvıyağ ve üzerine 1 tatlı kaşığı tuz serpilerek harmanlanır. Baklaların sararması için 1 tatlı kaşığı şeker serpilerek kavrulur. Sararan baklaların üzerine kaynamış su ilave edilir. (su seviyesi baklaların biraz altında kalması gerekir.) Düdüklü tencerede yapılırsa buharı çıkınca 5 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır. Bol suda pişen baklalar tencereye alınıp orta ocak ateşe konularak içerisine 1 kase pilavlık bulgur eklenerek kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başladığında kısık ateşe alınıp 45 dakika pişmesi gerekir. Bir kaseye yoğurt ve 2 diş sarımsak ezilerek karıştırılır. Sarımsak tercihe göre rende de yapılabilir. Ancak yoğurdun süzme olup içerisine 1 tatlı kaşığı tuz eklenip harmanlanması gerekir. Baklalar suyunu çekince sarımsaklı süzme yoğurt üzerine yayılıp harmanlanır. Ardından servis tabağına alınarak üzerine kızartılmış kaymak yağı serpilir. Yemeğimiz 8 kişilik servis edilebilir. Yapılış süresi 1 saattir.


Güllaç Sarma - Hatice Hanım'ın Mutfağı: Isparta


ImageView.ashx



Malzemeler:
1 paket güllaç
Kesmik yapmak için;
2,5 kg taze süt
1,5 çorba kaşığı un
4 su bardağı yoğurt suyu
2 kase su
Şurubu için;
4 su bardağı şeker
4 su bardağı su
Yapılışı:
Güllaç sarmanın kesmiğinin hazırlanması için 2,5 lt süt, büyük bir tencereye boşaltılarak orta ocak ateşte kaynamaya bırakılır. Süt kaynar kaynamaz içine konulacak malzemelerin hazırlanması gerekmektedir. Sütün üzeri kaymak tutup kabarması gerekmektir. Bir kasede 1,5 kaşık un, 2 bardak yoğurt suyu içinde topak kalmayacak şekilde karıştırılır. Süt kabarmaya başladığında kasedeki unlu yoğurt suyu tencerenin kenarlarından gezdirilerek, içerisine 2 bardak yoğurt suyu daha eklenir. Sütün üzeri topaklanıp yeşil suyu üzerine çıktığında kesmik hazırlanmış olur. Süt kesmiği bir gece önceden yapılırsa daha iyi olacaktır. Kesmiğin dibe çökmesi için tencere orta ocak ateşten alınarak içerisine 2 kase soğuk su ilave edilir. Kesmik soğuduktan sonra süzülür. Tam suyunu süzebilmek için kesmiği buzdolabında bekletmek gerekir. Kesmik soğuduktan sonra buzdolabından çıkartılarak üzerine tülbent serilen süzgeçte süzülür. Tuzsuz lor ile kaymak karıştırılarak da bu tatlı yapılabilir. Süzgeçte tülbent ile süzülen kesme bir tabağa alınır. Yumuşak bir peynir kıvamında olması gerekmektedir. Güllaçlar kesilerek 4 parçaya ayrılır. Üçgen şeklinde kesilen güllaçların bir kase suya batırılarak fazla suyunun alınması için bezin üzerine serilip alınması gerekir. Üçgen şeklindeki güllacın geniş kısmına bir parça kesmik yerleştirilir ve sigara böreği gibi sarılır. Sarılan güllaçlar tepsiye yerleştirilir. Güllacın şerbeti için orta ocak ateşe, orta boy tencereye 4 bardak şeker ile 4 bardak şeker konularak karıştırılır. Kaynamaya başladıktan sonra 10 dakika daha pişirilmesi gerekir. Kaynayan şerbet hazırlanan güllaçların üzerine dökülür. Kaynayan şerbet güllaçların üzerini geçecek şekilde kepçe ile üzerine dökülür. Şerbetli güllaç tepsisi ocağa konularak 2-3 dakika pişirilip dinlendirilmeye bırakılır.

Damat Kurabiyesi - Ceyda Hanım'ın Mutfağı: Kırklareli


ImageView.ashx



Malzemeler:
500 gram tereyağı
150 gram tuzsuz badem
1 adet yumurta sarısı
4 yemek kaşığı pudra şekeri
2 kase un
1 yumurta içi kadar küllü su
1 şişe güllü su
Yapılışı:
Küllü suyun özelliği odun suyu olmasıdır. Kebapçılarda bulunabilir. Odun külü geceden soğuk suda ıslatılır. 1 kase odun külü yeterlidir. 500 gram tereyağı orta ocak ateşte tencerede eritilerek plastik bir kaba boşaltılır ve soğuması beklenir. Eriyen yağın içine 2 yemek kaşığı pudra şekeri ilave edilerek karıştırılır. 1 adet yumurta sarısı içerisine eklenerek karıştırılır. 1 bardağa çay süzgecinden geçirilen küllü su süzülür. Küllü su 1 yumurtanın içi kadar olmalıdır. Tavaya 1 yemek kaşığı tereyağı koyarak içine 150 gram tuzsuz badem ilave edilir ve orta ocak ateşte kavrulur. Bademler kavrulurken içerisine 2 tatlı kaşığı pudra şekeri eklenerek kavrulmaya devam edilir. Harcın içerisine 1 yumurtanın içi kadar süzülmüş küllü su eklenerek karıştırmaya devam edilir. Damat kurabiyesinin harcına 1 kase un ilave edilerek yoğrulmaya başlanır. Kurabiye hamurunun özelliği ne sert ne de yumuşak olmasıdır. Eğer kurabiye yapılıp kenarlarından kapatıldıktan sonra çatlarsa küllü suyu az gelmiş demektir. Kavrulan pudra şekerli bademler bir kaseye alınır. Fırın 200 derecede ısıtılırken kavrulmuş bademler rondodan geçirilerek parçalara ayrılır. Ancak iri şekilde kıyılıp ağza gelmesi gerekir. Çekilen bademlerden bir avuç ayırarak geri kalan kısmını hamur ile karıştırıp yeniden yoğrulur. Hamurdan 1 avuç içi kadar büyüklüğünde alınıp rulo haline getirilir ve 3 cm uzunluğunda parçalar halinde kesilir. Damat kurabiyeler önceden ısıtılan fırına konularak 180 dereceye ayarlanır. Üzeri pembeleşene kadar pişirilmesi gerekmektedir. Kurabiyeler soğuduktan sonra 1 kaba gül suyu dökerek soğuyan kurabiyeler içine batırılarak pudra şekerine bulanır ya da sadece üzerine pudra şekeri serpilir. Damat kurabiyesi 8-10 kişilik servis edilebilir. Ortalama yapılış süresi 30-40 dakikadır. İstenirse poğaça gibi yapılarak içerisine badem de yerleştirilebilir.

Labada Sarması - Ceyda Hanım'ın Mutfağı: Kırklareli


ImageView.ashx



Malzemeler:
1 kg labada
1 su bardağı pirinç
1 su bardağı bulgur
2 adet kuru soğan
1 adet yumurta
250 gram lor peynir
1,5 bardak su
2 yemek kaşığı kuru nane
Zeytinyağı
Karabiber
Tuz
Yapılışı:
2 adet kuru soğan soyulduktan sonra robottan geçirilir. Amaç soğanların incecik doğranmış olmasıdır. Orta ocak ateşte, orta boy tencerede yarım çay bardağı sıvıyağ ile doğranmış soğanlar kavrulur. 1 bardak pirinç ile 1 bardak bulgur yıkanarak bekletilir. 1 kg labada tek tek yıkanarak körpe yapraklar ayrılır ve büyük boy tencereye haşlanması için konulur. Üzerine önceden kaynatılan ortalama 1-1,5 litre arası su eklenerek orta ocak ateşine eklenir. Kavrulan soğanlara yıkanmış olan 1 bardak bulgur ile 1 bardak pirinç eklenerek kavrulmuş soğanlar ile karıştırılır. Üzerine 1 yemek kaşığı kuru nane, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı karabiber de eklenerek karıştırılır. Labadalar ortalama 5 dakika haşlandıktan sonra soğuk sudan geçirilerek süzgeç ile süzülür. Kavrulan harcın içine 250 gram lor peyniri eklenerek özdeşleştirilir. (Lor peyniri yok ise ekşimik de kullanılabilir ya da tuzlu beyaz peynir de olabilir). Lor peynirler eridikten sonra harcımız soğumaya bırakılır. Soğuyan harcın içerisine 1 adet yumurta kırılıp elle yoğrularak karıştırılır. Labada bulunamaz ise pazı ile de yapılabilir. Yumurta eklenmesinin sebebi malzemelerin dağılmamasıdır. Labadaların sapları kopartılarak ortadan ikiye bölünür. Hazırlanan harçtan 1 yemek kaşığı konularak kalın sarma dolması gibi sarılır. Sarılan labadalar tencereye yerleştirilir. Labada sarmalarının üzerine yarım çay bardağı sıvı yağ (Ayçiçek, zeytin ya da fındık yağı da olabilir) ve 1,5 bardak soğuk su eklenerek orta ocak ateşte kaynatılır. Kaynama başladıktan sonra ocak ateşi kısılarak pişmeye bırakılır. Labada sarmasının pişme süresi ortalama 30-40 dakika olup, 6 kişilik servis edilebilir. Servis yapmadan önce sarımsaklı yoğurt da yanında sunulmalıdır.

Damat Paçası - Ceyda Hanım'ın Mutfağı: Kırklareli


ImageView.ashx



Malzemeler:
Hamuru İçin;
Yarım çay bardağı su
1 kg un
Tuz
3 adet yumurta
1 çay bardağı yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
Yufkaları Açarken;
2 kase un
2 kase nişasta
Sosu İçin;
Yarım kg kuzu eti
3 adet yumurta
4 diş sarımsak
4 yemek kaşığı mısır unu
2 bardak kemik suyu
Yarım kg yoğurt
Pul biber
Yarım kilo tereyağı
Yapılışı:
Yarım kilo kuşbaşı yarım kuzu eti ve kemikleri yıkanıp orta ocak ateşte düdüklü tencereye konulur. Düdüklü tencereye 1,5 litre su ve 1 yemek kaşığı tuz konularak buharı çıktıktan sonra 45 dakika daha pişirilir. Eğer normal tencerede yapılacak ise 1,5 saat etlerin haşlanması gerekir. Plastik bir kaba un, 3 yumurta, 1 çay bardağı yoğurt, 1 çay bardağı sıvıyağ, 1 çay kaşığının ucu kadar tuz, yarım çay bardağı su ilave edilerek damat paçasının hamuru yoğrulur. Tüm malzemeler iyice karıştırılarak yoğrulur. Hamur, kulak memesi kıvamında olmalıdır. Ortalama 10 dakika yoğrulur. Hamurun 15 dakika dinlendirilmesi gerekir. Bir kaba 2 kase un ve 2 kase nişasta eklenerek harmanlanır. Yufkaların arasına sürülecek olan yarım kilo tereyağı orta ocak ateşte küçük bir tencerede eritilir. Dinlendirilen hamur 16 adet küçük hamur bezesi olacak şekilde parçalar kesilir. Bezeler yuvarlanarak nişastalı unun bulunduğu kabın içerisine yerleştirilir. 2 adet beze, küçük şekilde açıldıktan sonra arasına un ve nişasta serpilerek her iki beze üst üste konulur ve tekrardan açılır. Pişirilecek olan fırın tepsisi eriyen tereyağı ile yağlanır. Açılan yufka tepsiye yerleştirildikten sonra üzeri tereyağı ile yağlanır (bütün bezeler 2’şer adet şeklinde açılarak yufka haline getirilir). Her yufka tepsiye yerleştirilirken üzeri tereyağı ile yağlanır. 16 adet yufka yağlanan tepsiye yerleştirildikten sonra 200 derecede önceden ısıtılmış olan fırına yerleştirilir. Ortalama 160-180 derecede 30 dakika pişirilir. Düdüklü tencerede haşlanan kemikleri ve etleri ayrı ayrı kaplara alınır. Hemen ardından bir kaba süzgeç yardımı ile kalan et suyu süzülür. Sosu için; bir kaba kemiklerin üzerindeki etler sıyrılır, 3 adet yumurta kırılarak eklenir. Yufkaları yağlamak için erittiğimiz tereyağından arta kalanı da harcımıza katılır. Yarım kilo yoğurt, 2 bardak kemik suyu, 3 diş sarımsak soyulup havanda ezilerek sosa eklenir. Ardından 4 yemek kaşığı mısır unu ve 1 avuç kuşbaşı kuzu eti eklenerek karıştırılır. 1 çay bardağı sıcak su üzerine eklenir. Sosumuz orta ocak ateşine konularak ara ara karıştırarak kaynatılır. Damat paçasının sosu koyu bir muhallebi gibi olması gerekmektedir. Pişen yufkaların üzerini soğuk su ile ıslattıktan sonra yumuşaması için üzeri tepsi ile kapatılır. Yumuşayan yufkaların üzerine kenarlarından taşmayacak şekilde sos eklenerek yayılır. Sosun üzerine kalan kuşbaşı etler yerleştirilir. Orta ocak ateşinde cezvede 1 kaşık tereyağı eritilerek içine 1 çay kaşığı pul biber ilave edilir. Pul biberli tereyağı sosa karışması için kaşık yardımı ile küçük çukurlar açılarak konulur. Kaşığın ucu ile alınan yoğurt tüm malzemelerin üzerine azar azar yerleştirilir. Damat paçası 6-8 kişilik servis edilebilir. Paçanın yapılış süresi ortalama 1 saattir.



Mirik Köftesi


ImageView.ashx



Malzemeler:
500 gram ince bulgur
250 gram kıyma
1 adet yumurta
3 yemek kaşığı un
Karabiber
Kimyon
Tuz
Kırmızıbiber
SOSU İÇİN
Yoğurt
Sarımsak
3 yemek kaşığı tereyağı
Sıvıyağ
Yapılışı:
Plastik bir kaba 500 gram ince bulgur konularak üzerine sıcak su ve 1 tatlı kaşığı kadar tuz eklenerek 10 dakika bekletilir. Suyunu çeken bulgurun üzerine 1 çay kaşığı pul biber, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı kimyon ve 1 çay kaşığı tuz eklenir. Ardından 1 yumurta bulgurun üzerine eklenerek ilave olarak 3 kaşık un eklenerek karıştırılır. İyice yoğrulan harcın içine 250 gram 2 kez makineden çekilmiş dana kıyma da katılarak yoğrulmaya devam edilir. Avuç içi su ile ıslatılarak un serpiştirilen tepsiye yarım parmak boyunda ve inceliğinde köfteler yerleştirilir. Büyük boy tencere orta ocak ateşe konularak kaynamış olan 1,5 litre su ve 1 tatlı kaşığı tuz eklenerek kaynamaya bırakılır. Kaynayan suya mirik köfteleri bırakılarak haşlanır. Ortalama 5 dakika kaynatılır. Orta boy kaseye yoğurt konularak arzuya göre sarımsak dövülerek yoğurda eklenir. Sarımsakları yoğurda eklemeden önce içine 1 tatlı kaşığı su katılır. Orta ocak ateşinde küçük bir tavada 2 yemek kaşığı dolusu tereyağı ve 1 yemek kaşığı sıvıyağ eklenerek eritilip kaynatılır. İçerisine 1 çay kaşığı pul biber atılarak pembeleştirilir. Haşlanan köfteler süzülüp soğuk sudan geçirilerek servis tabağına alınır. Ardından üzerine hazırlanan sarımsaklı yoğurt ile eritilen yağ dökülerek servis edilir. Yemeğin yapılış süresi ortalama 30 dakika olup, 6 kişilik servis edilebilir.


Patatesli Hingel


ImageView.ashx




Malzemeler:
6 adet patates
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı karabiber
Tuz
Pul biber
3 yemek kaşığı tereyağı
HAMURU İÇİN
1 bardak su
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
Un
Yapılışı:
6 adet patates orta ocak ateşte büyük bir tencereye konularak üzerini 3-4 parmak geçecek kadar su konulur. Patatesler haşlanmaya bırakılırken içine 1 tatlı kaşığı tuz serpilir. Haşlanan patateslerin kabukları soyulur. Kabukları soyulan patatesler öncelikle ezilir. Patatesli hingele 1 tatlı kaşığı kimyon, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı pul biber, 1 tatlı kaşığı tuz eklenerek harmanlanır. Plastik bir kaba 1 bardak su, 1 yumurta, 1,5 tatlı kaşığı tuz ve alabildiğince un eklenerek yoğrulur. Hamur kulak memesi kıvamına gelince 3 eşit parçaya bölünerek dinlenmeye bırakılır. Ortalama 15 dakika dinlenmesi gerekmektedir. Beze halindeki hamurun üzerine biraz un serpilerek açılır. Hamur yarım cm kalınlığında olmalıdır. Açılan hamurdan kesilerek küçük kareler haline getirilir. Minik karelerin içine küçük parçalar halinde patatesler eklenerek üçgen şekilde kapatılır. Orta ocak ateşe büyük boy tencerenin yarısı kadar su ilave ederek kaynamaya bırakılır. Su kaynatılırken 2 tatlı kaşığı tuz ve 2 yemek kaşığı sıvı yağ eklenir. Kaynayan suyun içerisine hazırlanan patatesli hingeller eklenerek haşlanır. Haşlanan patatesli hamurlar süzgeç ile süzülür. Orta ocak ateşte minik bir tavada 3 yemek kaşığı tereyağı eritilir. Eriyen tereyağının üzerine 1 çay kaşığı pul biber eklenerek servis tabağına alınan patatesli hingelin üzerine dökülür. Yemeğimizin yapılış süresi ortalama 50 dakikadır. Yemeğimiz 6-8 kişilik servis edilebilir.

Üzüm Tatlısı


ImageView.ashx
:catalbicak:


Malzemeler:
1 kg üzüm
4 yemek kaşığı tereyağı
Yarım çay kaşığı zencefil
1 çay kaşığı tarçın
Karabiber
150 gram ceviz
Kaymak
HAMURU İÇİN
Un
Kabartma tozu
1 adet yumurta
1 paket margarin
3 yemek kaşığı tereyağı
Yarım çay bardağı sıvıyağı
Yarım çay bardağı su

Şerbeti için;
3 su bardağı şeker
2 su bardağı sıcak su
Yarım limon suyu
1 kaşık tereyağı
Az tuz
Yapılışı:
1 kg kuru üzüm, bir kaseye konularak üzerini 2 parmak kalınlığında geçecek kadar su ilave edilir. Kuru üzümler sıcak suda bırakılarak yumuşayıp şişmesi sağlanır. Üzümler düdüklü tencereye konularak üzerini geçecek kadar sıcak su konulur ve 20 dakika pişmeye bırakılır. Orta boy tencere orta ocak ateşe alınarak 1 paket margarin ile 3 yemek kaşığı tereyağı eritilir. Eridikten sonra yağlara yarım çay bardağı ayçiçek yağı konulur. Eriyen yağ soğumaya bırakılır. soğurken çay kaşığının ucu ile tuz atılır. Soğuyan yağın içerisine 1 yumurta kırılır, yarım çay bardağı su konularak yağla yumurta karıştırılır. Yavaş yavaş harca un eklenerek karıştırmaya devam edilir. Kıvamını aldıktan sonra yoğrulmaya başlanır. Yarım çay kaşığı kabartma tozu da eklenerek hamur ortalama 5-10 dakika yoğrulur. Hamur kulak memesi yumuşaklığında olmalıdır. Hamurdan avuç içi büyüklüğünde parçalar alınarak rulo haline getirilir. Ardından yuvarlanan hamurlar üçgen bıçak yardımı ile 1 cm genişliğinde kesilir. Hamurlar fırın tepsisine yerleştirilip önceden ısıtılmış 170 derecelik fırına yerleştirilir. Düdüklü tencerede haşlanan üzümler soğuduktan sonra orta ocak ateşe orta boy tencerede 4 yemek kaşığı tereyağı ile kavrulur. 1 çay kaşığı zencefil ve 1 dolu çay kaşığı tarçın, kavrulan üzümlere eklenerek harmanlanır. 1 çay kaşığının ucu ile karabiber de eklendikten sonra tatlıdan gelen çıtır sesleri ile fırın tepsisine üzümler alınarak soğumaya bırakılır. 150 gram ceviz dövülerek ağza gelecek parçalar halinde ezilir. Ardından fırın tepsisine yayılan üzümlerin üzerine cevizler yayılarak serpilir. Fırında üzeri pembeleşen hamurlar üzümlerin üzerine tek tek yerleştirilir. 3 su bardağı şeker ile 2 bardak su bir tencereye konularak orta ocak ateşte kaynatılır. Kaynama başladıktan sonra ortalama 10 dakika daha pişirilerek içine 3-4 damla limon suyu sıkılır ve şekerlenmesini engellemek için içerisine 1 kaşık tereyağı, çay kaşığının ucu ile tuz eklenir. Hazırlanan şerbet soğumaya bırakılır. Şerbet soğuduktan sonra bir kepçe yardımı ile tatlının üzerinde gezdirilerek dökülür. Üzerine fıstık içi de serpildikten sonra servis edilebilir. Tatlımız 8-10 kişilik olup ortalama 40 dakikada yapılmaktadır. Arzuya göre üzerine taze kaymak parçaları da konulabilir.

Startv/Soframız
 
OP
nk83

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.311
Tepki
83.862
Puan
113
Konum
İstanbul
Patlıcanlı Arnavut Katmeri - Nalan Hanım'ın Mutfağı: Kırklareli


ImageView.ashx



Malzemeler:
400 gr dana kıyma
1 kg patlıcan
2 adet kuru soğan
1 kg çarliston biber
1 kg domates
2 tatlı kaşığı tuz
Zeytinyağı

Hamuru İçin;
Un
Su
2 tatlı kaşığı tuz
Katmerin üzerine sürmek için 3 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
1 bardak ayçiçek yağı

Yapılışı:
1 kg patlıcan şeritler halinde soyulur. Ardından yumuşayıp siyah suyu aksın diye plastik bir kaba bol su, 1 yemek kaşığı tuz ve soyulmuş patlıcanlar konularak en az 10 dakika bekletilir. 2 adet kuru soğan soyulup yıkandıktan sonra küp küp doğranarak büyük boy teflon tencereye konulur. Yarım çay bardağından biraz daha fazla zeytinyağı soğanların üzerine eklenerek orta ocak ateşte tahta kaşık yardımı ile ara ara karıştırılarak kavrulmaya bırakılır. 1kg çarliston biber yıkanıp her biri ortadan ikiye ayrılarak küp küp doğranır ve kavrulmaya bırakılmış olan soğana eklenir. 400 gr. dana kıyma iç harca eklenerek kavrulur. Kıymanın kavrulması tek tek parçalara ayrılması demektir. Tuzlu suda bekletilen patlıcanlar ortadan ikiye bölünüp küp küp doğranır. Kıyma, biberler ile soğanlar kavrulduktan sonra doğranmış patlıcanlar tencereye eklenerek harmanlanır. 1 kg domates temizlenerek kabuklarıyla küp küp doğranır. Doğranmış olan domatesler ile bir tatlı kaşığı tuz eklenerek domatesler pişene kadar orta ocak ateşte ara ara karıştırılarak beklenir. Plastik bir kaba göz kararı un, iki tatlı kaşığı tuz ve hamur kulak memesi kıvamına gelene kadar su eklenerek yoğrulur. Yoğrulan hamurun 10 dakika dinlendirilmesi gerekir. Katmer hamurundan avuç içi kadar parçalar kopartılarak yuvarlanır. Tabak büyüklüğünde hamurlar açılır. Orta ocak ateşte 3 yemek kaşığı tereyağı ve bir bardak sıvıyağ eritilir. Küçük bezeler halinde açılan hamurların üzeri yağlanır. Toplamda 10 adet üst üste gelecek şekilde yağlanan hamurlar konulur. Bu işlem 20 adet hamur için yapılır. 10 katlı hamur açılır. Fırın 250 derecede ısıtılmaya başlanır. Fırın tepsisi eritilmiş yağ ile yağlanır ve tepsi boyunda açılan 10 kat hamur yerleştirilir. Hazırlanan patlıcanlı kıymalı harç eklenerek üzerine yeniden 10 kat açılmış hamur ile kapatılarak kenarları burgu burgu kapatılır. Hamurun üzeri yağlanarak 250 derece fırına yerleştirilir. Böreğin üzeri kızarınca fırın derecesi 150’ye ayarlanarak kızarana kadar pişirilir. Böreğimizin yapılış süresi ortalama 50 dakikadır. 10 kişilik servis edilebilir.

Soğan Böreği - Nurten Hanım'ın Mutfağı: Bursa


ImageView.ashx



Malzemeler
4 adet soğan
1 adet domates
2 adet yeşil biber
1 kaşık salça
Su
HAMURU İÇİN
5 kase un
1 çay kaşığı tuz
2 damla sirke
Zeytinyağı
Su
YAPILIŞI
Plastik bir kapta 5 kase un, 1 çay kaşı tuz, 1 bardak ılık su, 2 damla sirke damlatılarak (üzüm ya da elma sirkesi olabilir) yoğrulmaya başlanır.
İç harcı için; orta boy çelik tencereye 4 adet küp küp doğranmış soğan ve 2 adet içi temizlenmiş yeşilbiber doğranır. Tencerenin içine yarım çay bardağı zeytinyağı (herhangi bir sıvı yağ da olabilir) konarak orta ocak ateşte kavrulmaya bırakılır. Soğanlar pembeleşip suyunu çekmeye başlayınca 1 adet domatesin kabuğu soyulup küp küp doğranarak tencerenin içinde kavrulan harca ilave edilir ve harmanlanır. Harmanlanmaya devam eden harca 1 kaşık domates ya da biber salçası ile yarım bardak su eklenerek kaynamaya bırakılır. Kaynama başladıktan sonra iç harç diriliğini kaybedince ocağın altı kapatılır. Fırın 200 dereceye ayarlanarak ısıtılmaya başlanır. Herhangi bir fırın tepsisine kulak memesi kıvamına gelmiş olan hamurdan birer avuç kadar kopartılarak 10’ar santim genişliğinde küçük bezeler halinde açılır. 6 adet 10’ar cm genişliğinde açılmış olan her beze, ayrı ayrı zeytinyağla yağlanarak birleştirilir ve ince tek bir hamur haline getirilir. İnce hamur tepsinin dışından sarkacak şekilde zemine yerleştirilir. Önceden hazırlanmış olan iç harcımız hamurun üzerine dağıtılarak konur. Yine aynı şekilde hamurdan birer avuç içi büyüklüğünde kopartılarak 10’ar cm büyüklüğünde her biri zeytinyağıyla yağlanmış 5 adet beze açılır. Bu bezeler de üst üste konup birleştirilerek alt zeminden daha küçük tam tepsi içi kadar oklava yardımıyla hamur açılır ve harcın üstü kapatılır. Tepsinin dışından sarkan hamurlar el yardımı ile burgu şeklinde tepsinin iç kısmına doğru yuvarlanır. Böreğin üzerine zeytinyağı sürülür. Önceden ısıtılmış olan fırınımız 180 dereceye ayarlanır, börek tepsisi içine yerleştirilir. Böreğin ortalama pişme süresi 30-35 dakikadır. Üzerinin kabarıp kızarması gerekmektedir. Pişme süresini tamamlamış olan sıcak böreğin üzerine zeytinyağlı su ile ıslatarak servise hazır konuma getirilir. Yemeğimiz ortalama 6-8 kişiliktir.


Kekli Baklava - Ayşe'nin Mutfağı: Düzce


ImageView.ashx



Hamuru için
2 su bardağı un
1 çay bardağı yoğurt
1 adet yumurta
1 çay bardağı ayçiçek yağı
1 yemek kaşığı üzüm sirkesi
1 paket kabartma tozu
Nişasta
Keki için;
2 su bardağı un
4 adet yumurta
1 çay bardağı yoğurt
1 su bardağı şeker
1 su bardağı ceviz
1 paket kabartma tozu
Üzeri için;
Tereyağı
Şerbeti için;
4 bardak su
4 su bardağı şeker
Yapılışı:
Plastik bir kaba 1 çay bardağı yoğurt, 1 çay bardağı ayçiçek yağı, 1 kaşık üzüm sirkesi, 1 adet yumurta, 1 paket hamur kabartma tozu eklenerek harç karıştırılır. 2 bardak tepeleme un harca karıştırılarak hamur yoğrulur ve dinlenmeye bırakılır. Kek için plastik bir kaba 4 yumurta, 1 bardak şeker konularak çırpılır. Dinlendirilen hamur 30 eşit parçaya bölünür. Tatlı olan hamurları nişasta ile açılır. Her beze nişastaya bulanarak açılır. 15’ere ayrılan hamurlar üst üste koyularak merdane ile yeniden açılır. Kekin karcına 1 su bardağı rondodan geçirilmiş ceviz, 1 paket kabartma tozu, 2 su bardağı süzgeç ile elenmiş un konularak tahta kaşık ile karıştırılarak harmanlanır. Tepsi büyüklüğünde açılan yufkanın üzerine hazırlanan kek harcı yayılarak dökülür. 15 adet birleşimden oluşan açılmış hamur da kek harcının üzerine kapatılarak bıçağı bastırmadan dibine doğru gitmeden kesilir. Tencereye 4 su bardağı şeker, 4 bardak su eklenerek yüksek ocak ateşe konulur. Baklavaya sürülmesi için küçük bir tavada 200 gram tereyağı eritilir ve tatlımızın üzerine dökülür. Önceden ısıtılmış olan fırın 200 dereceye ayarlanarak 20-25 dakika pişirilir. Pişen tatlımızın üzerine soğumuş olan şerbet dökülür. Tatlımızın yapılış süresi 50 dakika olup 8-10 kişilik servis edilebilir.

Patlıcanlı Börek - Ayşe'nin Mutfağı: Düzce


ImageView.ashx



Malzemeler:
İç Harcı için;
1 kg patlıcan
3-4 adet yeşilbiber
2 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
Hamuru için;
1 kg un
1 adet yumurta
1 çay bardağı yoğurt
Yapılışı:
1 kg patlıcan yıkanarak baş kısımlarından kesilir. Hiç siyah yeri kalmayacak şekilde soyulur. Ancak 1 tanesi soyulmadan kenara ayrılır. 1 kg biber de yıkandıktan sonra doğranır. 2 adet kuru soğan soyulup yıkandıktan sonra küp küp doğranır. Temizlenen patlıcanlar önce ortadan ikiye sonra parçaları dörde ve daha sonra küp küp doğranır. Patlıcanların küçük olması gerekmektedir. Büyük boy tencereye soğanlarla biberler sonra da patlıcanlar konularak kısık ocak ateşinde 1,5 saat pişirilir. Patlıcanlar piştikten sonra 1 yemek kaşığı domates salçası yemeğe eklenerek harmanlanır. Patlıcanlı böreğin hamuru için plastik bir kaba 1 yumurta, 1 çay bardağı yoğurt, 1 tatlı kaşığı tuz, un ve su eklenerek kulak memesi kıvamına gelecek şekilde yoğrulur. Hamuru fazla tutmamız gerekmektedir. Ortalama 15 dakika dinlenmesi gerekmektedir. 1 adet kenarda bekletilen patlıcan çizgili şekilde soyularak yıkanır. Patlıcanlar halka şekilde kesilir. Kızartma tavasına göz kararı ayçiçek yağı konularak patlıcanlar orta ocak ateşte kızartılır ve servis tabağına alınır. Küçük bir tavaya 200 gram tereyağı eritilerek kızdırılır ve içerisine 1 çay bardağı ayçiçek yağı eklenerek ocaktan alınır. Yoğrulan hamur 14 parçaya bölünür ve yuvarlanır. Her bir hamur açılarak beze haline getirilir. 2 adet domates yıkanarak 1 cm genişliğinde halkalar halinde kesilir. Her beze tabak büyüklüğünde açılır. Her biri tek tek eritilmiş yağ ile yağlanır ve elle döndürülerek hamur büyütülür. Fırın tepsisinin dışından sarkacak şekilde yerleştirilir. Hazırlanan patlıcanlı harç içerisine yayılır. Fırın 200 dereceye ısıtılır. Hamurun dışından sarkan kısımları içeri doğru burgulanır, ortası açık kalacak şekilde kapatılır. Açık kalan kısmına kızartılmış patlıcanlar ve dilimlenmiş domatesler yerleştirilir. Kalan tereyağı da böreğin üzerine sürülerek fırına verilir. Böreğin 1 saat pişmesi gerekmektedir. Börek kızarmaya başladığında 8 adet biber yıkanarak üzerlerine bıçak ile kesik atılır. Böreğin üzerine biberler de yerleştirilerek yeniden fırına verilir. Biberler piştikten sonra böreğimiz 8-10 kişilik servis edilebilir. Yemeğin yapılış süresi ortalama 1 saattir.

Paşa Çorbası - Ayşe'nin Mutfağı: Düzce


ImageView.ashx



Malzemeler:
250 gram dana kıyma
1 kase erişte
1 kase nohut
1 yemek kaşığı domates salçası
Karabiber
Kırmızı toz biber
Ayçiçek yağı
Terbiyesi için;
1 kase yoğurt
1 diş sarımsak
Un
Yapılışı:
Plastik bir kaba 250 gram dana kıyma, 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı karabiber konulur. Kıymanın makineden bir kez çekilmiş olması gerekmektedir. Kıyma 2 dakika yoğrulur. Teflon büyük boy tencereye 2 yemek kaşığı ayçiçek yağı, 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 tatlı kaşığı toz pul biber ve tencerenin yarısı kadar kaynar su konulur. Yoğrulmuş kıymadan nohut büyüklüğünde parçalar alınarak yuvarlanır. 1 kase nohudun bir gece evvelden suya bırakılıp haşlanması gerekmektedir. Hazırlanan köfteler tencerede kaynamaya başlayan suya karıştırılır. Ortalama 10 dakika sonra (köftelerin rengi değiştiğinde) 1 kase nohut ve 1 kase erişte çorbaya eklenerek pişmesi için bırakılır. Plastik bir kaba 1 kase un, 1 diş dövülmüş sarımsak ve alabildiğince un konularak karıştırılır. Harcın içerisine çorba için pişen tencereden 1 kaşık suyunu alarak terbiye kesilmemesi için içine karıştırılır. Hemen ardından yavaş yavaş karıştırılarak yapılan terbiye de çorbaya karıştırılır. Yemeğimizin yapılış süresi ortalama 30-40 dakikadır. 6 kişilik servis edilebilir.

Muska Sarması - Ayşe'nin Mutfağı: Düzce


ImageView.ashx



Malzemeler:
Kuzu kemik
3 bağ karalahana
Zeytinyağı
İç harcı için;
Yarım kg dana eti
200 gram iç yağı
1 çay bardağı pirinç
2 adet kuru soğan
1 demet maydanoz
2 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı abaza tuzu
1,5 tatlı kaşığı kırmızı biber
1 tatlı kaşığı karabiber
3 tatlı kaşığı nane
Ayçiçek yağı
Yapılışı:
3 bağ karalahana tek tek temizlenir. Sap kısımları kesilir. 2 adet soğan soyularak yıkanır ve ince ince doğranır. Büyük boy tencere orta ocak ateşine konularak içine tencerenin yarısı kadar kaynamış su, 1 yemek kaşığı tuz ve 3 bağ temizlenmiş karalahana konularak 3-4 dakika haşlanır. Lahanalar diri kalması için kaynar sudan soğuk suya batırılır. 1 çay bardağı pirinç sudan geçirilerek süzülür. Pirinçler ile soğanlar plastik bir kaba alınır. 200 gram doğranmış dana eti sudan geçirilerek süzdürülür. 1 demet maydanoz yıkandıktan sonra minik minik doğranır. Süzülen etler, ince doğranmış maydanoz, 2 tatlı kaşığı pul biber, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1,5 tatlı kaşığı kırmızı toz biber, 3 tatlı kaşığı nane ve 2 tatlı kaşığı tuz, 2 yemek kaşığı domates salçası ve 2 yemek kaşığı abaza tuzu (sarımsak, kırmızı acı biber ile yapılmış), 200 gram iç yağı, 3 kaşık zeytinyağı eklenerek harmanlanır. Sarmaların altına konulacak olan kuzu kemikler de yıkanarak fazla suyu süzülür. Tencerenin en altına kuzu kemikleri dizilerek pişirilecek olan muska sarmaların yanması engellenmiş olmakla birlikte et tadı verir. 1 adet karalahana alınıp ortadan ikiye bölünüp ortasındaki sert sap kısmı çıkarılır. Ortasına 1 tatlı kaşığı harç konularak kenarlarından katlanır ve sarılır. Muska sarması kısık ocak ateşine konularak sarmaların üzerine 2 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirilir. Sarma dolmaları ile aynı hizada olacak kadar kaynar su eklenerek 1,5 saat pişirilir. Yemeğimizin yapılış süresi 1,5 saattir. 8 kişilik servis edilebilir.

Höşmerim - Nalan Hanım'ın Mutfağı: Kırklareli


ImageView.ashx



Malzemeler:
1 kg taze tuzsuz peynir
8 adet yumurta sarısı
250 gram irmik
2,5 bardak toz şeker
2 yemek kaşığı tereyağı
Yapılışı:
Büyük boy çelik tencereye 1 kg taze ve yağsız peynir koyularak ezilir. Ezilen peynirlere 8 adet yumurtanın sarısı eklenerek orta ocak ateşte karıştırılır. Çorba kıvamına gelen harç içindeki tane tane olduğu için blendırdan geçirilir. Ocak ateşi kısılarak yeniden kaynayana kadar pişirilir. Harcımız koyulaşana kadar içerisine irmik eklenerek karıştırılır. İrmikler pişirilerek kaynatılır. Ortalama yarım paket irmik eklenir. Ortalama 2,5-3 bardak şeker eklenerek devamlı karıştırılır. Kıvamı yumuşak hamur kıvamına gelecektir. İçerisine 2 kaşık tereyağı eklenerek harmanlanır. Ocak ateşi açılıp tüm malzemeler özdeşleşene kadar pişirilir. Kaynama başlayınca servis tabağına alınır. Arzuya göre üzerine dondurma ile de servis edilebilir. Tatlımızın yapılış süreci 20 dakika olup 6 kişilik servis edilebilir.

Startv/Soframız
 
OP
nk83

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.311
Tepki
83.862
Puan
113
Konum
İstanbul
Safranlı İç Pilav - Mekile Hanım'ın Mutfağı: Şanlıurfa


ImageView.ashx



Malzemeler:
4 su bardağı pirinç
5 bardak su
1 yemek kaşığı safran
1 kahve fincanı çam fıstığı
1 kahve fincanı kuş üzümü
1 kahve fincanı badem
Zeytinyağı
Yapılışı:
4 bardak pirinç plastik bir kapta beyaz suyu çıkana dek bol suyla yıkanır. Büyük boy teflon tencereye bir çay bardağı zeytinyağı, 100 gr çam fıstığı ile kavrulur. Kavrulan çam fıstıklarına 100 gr kuş üzümü eklenerek 2-3 dk kavrulur. Fıstık ve üzümün ardından yıkanmış olan 4 bardak pirinç ile birlikte 5 bardak su eklenir. 1 tatlı kaşığı safran da eklenerek pişmeye bırakılır. Kaynamaya başladıktan ortalama 10 dk sonra pişen pilava 100 gr badem eklenerek demlenmeye bırakılır.

Startv / Soframız
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst