Soframız programındaki yöresel tarifler

OP
nk83

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.311
Tepki
83.862
Puan
113
Konum
İstanbul
Sağol canım ben bütün yöreleri beğendim ya ne güzel şeyler yapıyorlar :nk:

--------------------
Leylek Giliği - Gonca'nın Mutfağı: Tokat


ImageView.ashx



Malzemeler:
Hamuru için
1,5 su bardağı un
1 su bardağı süt
1 paket kuru maya
1 bardak ılık su
1 adet yumurta
Tuz
Üzeri için;
1 su bardağı pancar pekmezi
1 su bardağı zile pekmezi
1 su bardağı dövülmüş ceviz
Yapılışı:
Bir bardak suya maya konularak bekletilir. Plastik bir kaba tatlının hamuru için 1,5 su bardağı un, 1 çay kaşığından az tuz, 1 su bardağı süt konularak yoğrulur. Yoğrulurken mayalı su harca karıştırılır. Hamur yoğrulduktan sonra 30 dakika dinlendirmeye bırakılır. Hamur dinlenince kabarıp göz göz olacaktır. Hamurun kıvamı sıvı olmalıdır. Hamur dinlendirildikten sonra bir kaseye 1 yumurta kırılarak çırpılır. Yumurta iyice çırpıldıktan sonra yavaşça hamurun içerisine karıştırılır. Büyük boy teflon tava orta ocak ateşine alınarak içi sıvı yağ ile yağlanır. Sıvıyağ teflona yayıldıktan sonra bir kaşık yardımı ile hamur krep gibi pişmeye bırakılır. Hamurlar ara ara maşa ile döndürülerek pembeleştirilir. Pişen hamurlar servis tabağına alınır. Hazırlanan hamurların üzerine pancar pekmezi ve üzerinde dövülmüş ceviz gezdirilir. Cevizlerin üzeri krep hamurları ile kapatılarak pancar pekmezi sürülür. Bu görünüm ve arzuya göre değişiklik de gösterilebilir. Tatlımızın yapılış süreci ortalama 30 dakika olup 8 kişilik servis edilebilir.

Tis Böreği - Gonca'nın Mutfağı: Tokat


ImageView.ashx



Malzemeler:
Hamuru için
3 su bardağı su
1 kg un
1 tatlı kaşığı tuz
İç harcı için
½ kg köy peyniri
½ kg tuzsuz çökelek
Yarım demet maydanoz
1 kg tereyağı
Yapılışı:
Yarım demet maydanoz bol su ile temizlenir. Küçük boy tencereye 1 kg tereyağı konularak orta ocak ateşte eritilir. Böreğin iç malzemeleri için maydanozlar ince ince doğranır. Plastik bir kaba yarım kilo çökelek, yarım kilo köy peyniri ve yarım demet maydanoz konularak harmanlanır. Tis böreğinin hamuru için plastik bir kaba 1 tatlı kaşığı tuz, 1 kg un, 3 bardak su konularak yoğrulur. Hamurun kıvamı kulak memesi kıvamında olması gerekir. Hamurun açılacağı tezgah unlanır. Böreğin pişeceği tepsi eritilen tereyağı ile yağlanır. Yoğrulan hamur ikiye bölünür ve ayrı ayrı yufka gibi açılır. Hamurun arada bir üzeri unlanır ve yeniden açmaya devam edilir. Yufka açıldıktan sonra üzeri tereyağı ile yağlanarak her iki yanından alınarak ikiye katlanır. Uçları birleştirilince tekrar tereyağı sürülür. Hep 2’ye katlanarak yağlanır. Açılan yufka büyüklüğündeki hamur tabak büyüklüğüne gelene kadar 2 ye katlanarak yağlanır. Uç kısımlarının özellikle yağlanması gerekir. Yufka dinlenmesi için buzdolabına konularak hazırlanan ikinci hamur açılarak aynı işlem yapılır. İkinci hamur da buzdolabında dinlendirildikten sonra çıkartılıp tekrar açılır. Tereyağı ile yağlanan tepsinin kenarlarından taşacak şekilde açılan yufka yerleştirilerek yeniden yağlanır. Tereyağı yufkanın her yerine yayıldıktan sonra köy peyniri, maydanoz ve çökelekten oluşan iç harç üzerine konularak eşit miktarlarda olacak şekilde yayılır. Dolapta bekletilen 2.yufka da açılarak tepsinin üzerini tamamen kaplayacak şekilde yerleştirilip kenarlarından taşan hamurlar temizlenir. Böreğin üzeri de bol tereyağı ile yağlanarak kısık ocak ateşte pişirilir. Böreğin ocak ateşinde yavaşça pişirilmesi gerekmektedir. Ortalama 30 dakika pişme süresi bulunmaktadır. Böreğin yapılış süreci 50 dakikadır. Ortalama 10-12 kişilik servis edilebilir.

Yayla Türlüsü - Gonca'nın Mutfağı: Tokat


ImageView.ashx



Malzemeler:
½ kg kuşbaşı kuzu eti
Uzun dilimli kurutulmuş patlıcan
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 su bardağı haşlanmış barbunya
2 orta boy soğan
Yarım su bardağı bulgur
Yarım çorba kaşığı biber salçası
Yarım çorba kaşığı domates salçası
2 su bardağı sıcak su
Pul biber
Karabiber
Tuz
Yapılışı:
Yarım kilo kuşbaşı kuzu eti bol su ile yıkanıp suyu süzüldükten sonra teflon büyük boy tencereye alınır. Orta ocak ateşe alınan kuşbaşı et, kendi suyunda pişmeye bırakılır. Uzun ince doğranmış kuru patlıcanlar tencereye alınıp üzerine önceden kaynatılmış 2 bardak su eklenerek kısık ocak ateşte haşlanır. 2 adet soğan soyularak temizlenir ve minik minik doğranır. Haşlanan patlıcanların siyah suyu süzülür. Kendi suyunda pişmeye bırakılan etler suyunu çektikten sonra 2 yemek kaşığı tereyağı eklenerek yağ eriyene kadar kavrulur. Hemen ardından doğranmış 2 adet kuru soğan etlere karıştırılır. Bir gece önceden ıslatılmış ve haşlanmış birer bardak nohut ve barbunya, fasulyeler, soğanlar pembeleşmeye başladığında 1 tatlı kaşığı tuz, yarım yemek kaşığı biber salçası, yarım yemek kaşığı domates salçası, 1 çay kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı pul biber de ete eklenir. Harmanlanan harcın içerisine yarım su bardağı pilavlık bulgur bol sudan geçirilip haşlanmış patlıcanlar ile kuşbaşı harcımıza eklenerek harmanlanır. Yemeğin hizasına gelecek kadar önceden kaynatılmış sıcak su eklenerek 15 dakika daha pişirilir. Yemeğimizin yapılış süreci ortalama 40 dakika olup 8 kişilik servis edilebilir.

Nokula - Arzu Hanım'ın Mutfağı: Isparta


ImageView.ashx



Malzemeler:

Hamuru için;
6 bardak un
1,5 litre süt
1 paket kuru maya
3 tatlı kaşığı şeker
3 tatlı kaşığı tuz

İç harcı için;
1 kase ceviz
3 yemek kaşığı haşhaş
Tahin
Ayçiçek yağı
Susam
Yapılışı:
Nokula hamuru için sütün ılık olması gerekmektedir. Plastik bir kaba 6 bardak elenmiş un, 1 paket kuru maya, 3 tatlı kaşığı şeker, 3 tatlı kaşığı tuz ve 1,5 litre ılıtılmış süt konularak yoğrulur. Hamur biraz cıvık kıvamda olmalıdır. Hamurun dinlenip mayalanması için ağzı kapalı bir kaba alarak 40 dakika dinlendirilir. Hamurun iç harcı için 1 kase ceviz dişe gelecek şekilde rondodan geçirilir. Orta boy bir kasenin ¼’ünü dolduracak kadar tahin konularak, içerisine 3 yemek kaşığı haşhaş ve 2 yemek kaşığı zeytinyağı eklenerek karıştırılır. Fırın tepsisi ayçiçek yağı ile yağlanır. 1 kaseye avuç ıslatmak için sıvıyağ eklenir. Nokulun üzerinden susamlar dökülmemesi için 1 kase susam ıslatılır. Tezgah ve el, yağ ile yağlanır. Cıvık hamur tezgâhta elle açılarak içerisine tahinli haşhaşlı harç dökülerek yayılır. Hemen üzerine bol ceviz dökerek hamur rulo haline getirilir. Rulo haline gelen hamurdan 3 parmak kalınlığında parçalar kesilerek üzeri susamla süslenir ve tepsiye yerleştirilir. Nokul 230 derecede 30-40 dakika pişirilir. Hazırlanan nokul 8-10 kişilik servis edilebilir.

Erkeç Kapama - Arzu Hanım'ın Mutfağı: Isparta


ImageView.ashx



Malzemeler:
1 kg 250 gram keçi kaburgası
3 adet kuru soğan
Et suyu
Tane karabiber
Mangal kömürü
Yapılışı:
Kaburga kısmından olan keçi etleri büyük boy tencereye yerleştirilerek üzerini geçecek kadar su ile orta ocak ateşte haşlanmaya bırakılır. En az 1,5-2 saat haşlanması gerekmektedir. Haşlanırken üzerinde oluşan köpüğün (kefi) alınması gerekmektedir. 3 adet kuru soğan soyularak yıkanır ve bütün halde bırakılır. Amaç etin soğan kokusunu çekmesidir. Tepsinin üzerine kağıt havlu serildikten sonra ocakta haşlanan etler suyunu iyice çekmesi için üzerine bırakılır. Etlerden kalan et suyu süzgeçten geçirilerek ayrı bir kaba alınır. Havlu kağıdın üzerinde suyu süzülen etler, 3 adet küçük kuru soğan, 5-6 adet tane karabiber, 2- 3 kepçe et suyu tencereye ilave edilerek kısık ocak ateşinde pişirilir. Közün üzerine mangal kömürleri konularak hem alttan hem üstten 15-20 dakika kadar pişirilir. Erkeç kapama servis edilirken servis tabağına önce pide sonra üzerine erkeç kapama konulur.

Ağzı Yamuk ve Semsek - Mekile Hanım'ın Mutfağı: Şanlıurfa


ImageView.ashx


AĞZI YAMUK:
Malzemeler:
İç harcı için;
750 gr yağsız dana kıyma
3 küçük soğan
Tuz
Karabiber
İsot
Zeytinyağı
Hamuru için;
Un
Su
Tuz
Yapılışı:
3 küçük soğan soyularak temizlenir ve ince ince doğranır. Büyük boy tencereye 2 yemek kaşığı zeytinyağı konularak içerisine 750 gr kıyma konularak tahta kaşık yardımıyla ezilerek kavrulur. 2 çay kaşığı tuz, 1çay kaşığı karabiber, 2 yemek kaşığı isot ve soğanlar kıymaya eklenir. Kavrulmaya devam edilir. Bu harç ayrıca semsek yemeği için de kullanılır. Plastik bir kaba 750 gr un, bir tatlı kaşığı tuz, alabildiğince su eklenerek hamur yoğrulur. Hamurun kulak memesi kıvamında olması gerekir. Bu sırada orta ocak ateşte kavrulan kıymalar soğuması için tepsiye konulur. Yoğrulan hamurdan avuç içi kadar koparılarak ufak bezeler haline getirilir. Her beze tek tek tabak büyüklüğünde açılır. 2 yemek kaşığı harç, hamurun ortasına konularak bohça şeklinde büzülerek kapatılır ve üzerindeki fazla parça alınıp elle hafifçe bastırılır. Her beze tek tek açılarak ağzı yumuk için aynı işlem yapılır. Böreklerin kızaracağı tavaya 1 çay bardağı sıvı yağ konularak orta ocak ateşte kızmaya bırakılır. Kızan yağın içerisine bohça şeklindeki hamurlar konularak kızartılır. Yemeğin yapılışı ortalama 40 dk olup 8-10 kişilik servis edilir.

SEMSEK
Malzemeler:
İç harcı için;
750 gr yağsız dana kıyma
3 küçük soğan
Tuz
Karabiber
İsot
Zeytinyağı
Hamuru için;
Un
Su
Tuz
Yapılışı:
3 küçük soğan soyularak temizlenir ve ince ince doğranır. Büyük boy tencereye 2 yemek kaşığı zeytinyağı konularak içerisine 750 gr kıyma konularak tahta kaşık yardımıyla ezilerek kavrulur. 2 çay kaşığı tuz, 1çay kaşığı karabiber, 2 yemek kaşığı isot ve soğanlar kıymaya eklenir. Kavrulmaya devam edilir. Bu harç ayrıca semsek yemeği içinde kullanılır. Plastik bir kaba 750 gr un bir tatlı kaşığı tuz alabildiğince su eklenerek hamur yoğrulur. Hamurun kulak memesi kıvamında olması gerekir. Bu sırada orta ocak ateşinde kavrulan kıymalar soğuması için tepsiye konulur. Yoğrulan hamurdan avuç içi kadar koparılarak ufak bezeler haline getirilir. Her beze tek tek tabak büyüklüğünde açılır. 2 yemek kaşığı harç, hamurun kenarına konularak gözleme gibi yarım ay şeklinde kapatılır. Her beze tek tek açılarak semsek için aynı işlem yapılır. Böreklerin kızaracağı tavaya 1 çay bardağı sıvı yağ konularak orta ocak ateşe alınır. Kızaran yağın içerisine hazırlanan semsekler atılarak kızartılır. Yemeğin yapılışı ortalama 40 dk olup 8-10 kişilik servis edilir.

Bütün Patlıcan Yemeği - Mekile Hanım'ın Mutfağı: Şanlıurfa


ImageView.ashx



Malzemeler:
500 gram yağlı kuşbaşı dana eti
10 adet patlıcan
500 gram haşlanmış nohut
2 yemek kaşığı domates salçası
Karabiber
Tuz
Limon tuzu
Zeytinyağı
Yapılışı:
10 adet patlıcan temizlenerek şeritli şekilde soyulur ancak patlıcanların sap kısımları bırakılır. büyük boy tencere orta ocak ateşinde 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile 500 gr dana kuşbaşı, 1 çay kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı tuz eklenerek kavrulur. 500 gr nohut bir gece önceden suya bırakılıp sabah haşlanmalıdır. Kavrulmuş etlere 2 yemek kaşığı domates salçası konularak harmanlanır. Ardından 500 gr haşlanmış nohut ilave edilir. Malzemeler birbirine iyice karışmalıdır. Malzemeleri özleşen harca 10 adet patlıcan ve üzerini geçecek kadar kaynar su eklenerek pişmeye bırakılır. Kaynadıktan sonra ortalama 10-15 dk daha pişmelidir. Yemeğin yapılışı ortalama 30 dk olup 6-8 kişiliktir. Pişen patlıcanlara 1 tatlı kaşığı limon tuzu katılır.

Küncülü Akıt - Mekile Hanım'ın Mutfağı: Şanlıurfa


ImageView.ashx



Malzemeler:
3 su bardağı susam
3 su bardağı üzüm pekmezi

Yapılışı:
Susamlar yıkandıktan sonra iyice süzülür. Susamlar orta boy tencerede orta ateşte 15 dk kendi yağında kavrulur. Kavrulan susamlara 3 su bardağı üzüm pekmezi eklenir. Pekmez ve susamlar 15dk boyunca karıştırılır. Servis tabağının zemini ıslatılarak pişmiş olan tatlımızı içine yayar ve 15 dk buzlukta bekletiriz. Buzlukta bekletilen tatlı kesilerek servis edilir. Tatlının yapılışı 20 dk olup 6-8 kişi servis edilir.

Patlıcanlı Börek - Ayşe'nin Mutfağı: Düzce


ImageView.ashx



Malzemeler:
İç Harcı için;
1 kg patlıcan
3-4 adet yeşilbiber
2 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
Hamuru için;
1 kg un
1 adet yumurta
1 çay bardağı yoğurt
Yapılışı:
1 kg patlıcan yıkanarak baş kısımlarından kesilir. Hiç siyah yeri kalmayacak şekilde soyulur. Ancak 1 tanesi soyulmadan kenara ayrılır. 1 kg biber de yıkandıktan sonra doğranır. 2 adet kuru soğan soyulup yıkandıktan sonra küp küp doğranır. Temizlenen patlıcanlar önce ortadan ikiye sonra parçaları dörde ve daha sonra küp küp doğranır. Patlıcanların küçük olması gerekmektedir. Büyük boy tencereye soğanlarla biberler sonra da patlıcanlar konularak kısık ocak ateşinde 1,5 saat pişirilir. Patlıcanlar piştikten sonra 1 yemek kaşığı domates salçası yemeğe eklenerek harmanlanır. Patlıcanlı böreğin hamuru için plastik bir kaba 1 yumurta, 1 çay bardağı yoğurt, 1 tatlı kaşığı tuz, un ve su eklenerek kulak memesi kıvamına gelecek şekilde yoğrulur. Hamuru fazla tutmamız gerekmektedir. Ortalama 15 dakika dinlenmesi gerekmektedir. 1 adet kenarda bekletilen patlıcan çizgili şekilde soyularak yıkanır. Patlıcanlar halka şekilde kesilir. Kızartma tavasına göz kararı ayçiçek yağı konularak patlıcanlar orta ocak ateşte kızartılır ve servis tabağına alınır. Küçük bir tavaya 200 gram tereyağı eritilerek kızdırılır ve içerisine 1 çay bardağı ayçiçek yağı eklenerek ocaktan alınır. Yoğrulan hamur 14 parçaya bölünür ve yuvarlanır. Her bir hamur açılarak beze haline getirilir. 2 adet domates yıkanarak 1 cm genişliğinde halkalar halinde kesilir. Her beze tabak büyüklüğünde açılır. Her biri tek tek eritilmiş yağ ile yağlanır ve elle döndürülerek hamur büyütülür. Fırın tepsisinin dışından sarkacak şekilde yerleştirilir. Hazırlanan patlıcanlı harç içerisine yayılır. Fırın 200 dereceye ısıtılır. Hamurun dışından sarkan kısımları içeri doğru burgulanır, ortası açık kalacak şekilde kapatılır. Açık kalan kısmına kızartılmış patlıcanlar ve dilimlenmiş domatesler yerleştirilir. Kalan tereyağı da böreğin üzerine sürülerek fırına verilir. Böreğin 1 saat pişmesi gerekmektedir. Börek kızarmaya başladığında 8 adet biber yıkanarak üzerlerine bıçak ile kesik atılır. Böreğin üzerine biberler de yerleştirilerek yeniden fırına verilir. Biberler piştikten sonra böreğimiz 8-10 kişilik servis edilebilir. Yemeğin yapılış süresi ortalama 1 saattir.

Startv /Soframız
 
OP
nk83

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.311
Tepki
83.862
Puan
113
Konum
İstanbul
Evet çok güzel gerçekten ama ben ağzı yumuğu farklı bişey diye biliyordum bu biraz çiğbörek gibi her yörede değişik yapılıyor herhalde :nk:
 
OP
nk83

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.311
Tepki
83.862
Puan
113
Konum
İstanbul
Kaburga Dolması - Hüceyla'nın Mutfağı: Mardin


ImageView.ashx



Malzemeler:
3 kg bütün kuzu kaburgası
500 gr. kuşbaşı doğranmış kuzu eti
2 kase pirinç
1 yemek kaşığı yoğurt
Yenibahar
Karabiber
Ayçiçek yağı

Yapılışı:
Yarım kg kuşbaşı doğranmış yağsız kuzu eti, yıkandıktan sonra teflon tencereye 1 litre su, 1 tatlı kaşığı tuz eklenerek orta ocak ateşe konulur. Etlerin suyunu çekip kavrulana kadar pişmesi gerekmektedir. 3 kg kaburganın içi bıçak yardımı ile açılıp harcın dışarı taşmaması için etin kenarları iğne iplikle dikilir. Etin parçalanmadan pişmesi için zar olmayan kısımlarının dikilmesi gerekmektedir. Orta boy teflon tencerenin içine 2 litreye yakın su konularak orta ocak ateşe kaynaması için bırakılır. Kaynama başladıktan sonra 2 kase pirinç ve 1 tatlı kaşığı tuz eklenerek iki taşım kadar kaynatılır. Etler suyunu çektikten sonra yarım çay bardağı ayçiçek yağı eklenerek pembeleşene kadar kavrulur. Haşlanan pirinçlerin suyu kevgir ile süzülerek kavrulan etlere karıştırılır. Dolu dolu 2 tatlı kaşığı yenibahar, 1,5 tatlı kaşığı karabiber, etlerle pirinçlere katılarak harmanlanır. Avuç içine 1 çay kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı ile kaburga etinin içi ovularak lezzetlendirilir. Kuzu kaburganın ağız kısmından açılarak içerisine kavrulmuş olan pirinçli etler yerleştirilir. İç harcın kendi buharı ile pişmesi ve su ile temas etmemesi için etin açıkta kalan kısmı da dikilir. 1 yemek kaşığı yoğurt ile kaburganın üzerine sürülür. Tercihen en büyük boy bakır tencereye kaburga dolması yerleştirilerek içerisine 1 çay bardağı ayçiçek yağı konularak kaburganın yoğurtlanan kısmı kızartılır. Etin kenarlarının da kızarması gerekmektedir. 3 büyük kase (salata kasesi kadar) su ve 4 tatlı kaşığı tuz tencereye eklenerek 2-2,5 saat kısık ocak ateşte pişmeye bırakılır. Pişen kaburga dolması fırın tepsisine konularak 150 derece önceden ısıtılmış olan fırına verilir. 10 dk. fırında kalması yeterlidir. Kaburga dolmasından kalan su ayrı bir kaba alınır. 1 kase badem ocakta haşlandıktan sonra kabukları soyularak ayçiçek yağı küçük bir tavada orta ocak ateşinde kavrulur. Kavrulan bademler kaburganın üzerini süsleyerek servis edilir. Yemeğimizin yapılış süreci ortalama 3 saati bulmaktadır. 6-8 kişilik servis edilebilir.

Hurma Tatlısı - Hüceyla'nın Mutfağı: Mardin


ImageView.ashx



Malzemeler:
Hurma
1 bardak süt
1 yemek kaşığı tereyağı
1 kase ceviz
Yapılışı:
6 kişi için bir yemek tabağı dolusu hurmanın çekirdekleri ayıklanarak temizlenir. Ayıklanan hurmalar tereyağında kavrulmadan önce bol su ile yıkanarak süzülür. Büyük boy tavaya bir yemek kaşığı tereyağı konarak eritilir. Ardından bir tabak dolusu ayıklanmış hurmalar kızaran tereyağına eklenerek kavrulur. Kavrulan hurmalara 1 bardak süt eklenir. Hurmalar kısık ocak ateşte ortalama 10 dk ezilerek pişirilir. İri kase ceviz robotta çekilir. Hamur kıvamına gelen hurmaların içerisine rondodan geçirilmiş cevizlerin yarısı eklenerek kısık ocak ateşte harmanlanır. Ortalama 2 dakika kısık ocak ateşine alınması yeterli olacaktır. Cevizli hurmalar servis tabağına alınarak üzeri ceviz ile süslenerek servis edilebilir. Tatlımız 6 kişilik olup ortalama 15 dakikada yapılmaktadır.

Alluciye - Hüceyla'nın Mutfağı: Mardin


ImageView.ashx



Malzemeler:
300 gr dana kıyma
500 gr kuzu eti
1 çay bardağı pirinç
1 kg yeşil erik
1 demet taze soğan
1 demet maydanoz
Ayçiçek yağı

Yapılışı:
500 gr kuzu eti bol su ile temizlenerek orta boy teflon tencereye konulur. Orta ocak ateşte 1 tatlı kaşığı tuz serpilerek pişmeye bırakılır. Suyunu çekip hafif kavrulana kadar pişmesi gerekir. Kavrulan etlere 5 kase su eklenerek yeniden pişmeye bırakılır. 1 çay bardağı pirinç önceden kaynar su ile haşlanıp bekletilmesi gerekmektedir. Yumuşayan pirinçler robottan geçirilir. 300 gr dana kuşbaşı etlerde rondodan geçirilerek kıyma haline getirilir. Robotta çekilerek hazırlanan pirinç ve dana kıymaya 1 tatlı kaşığı tuz eklenerek yoğrulur. 1 kg erik bol su ile yıkandıktan sonra saplarından ayrılarak orta boy tencerede orta ocak ateşinde üzerini kapatacak kadar su ile haşlanır. Erikler yumuşayıncaya kadar haşlanmaya bırakılır. Hazırlanan kıymadan misket büyüklüğünde parçalar kopartılarak yuvarlanır. Haşlanan eriklerin fazla suyu süzülür. Bir kaba alınan erikler bir kaşık yardımı ile ezilir. Büyük delikli süzgeçte ezerseniz içerisine de biraz su damlatılırsa ezilen erikler alttaki kaba geçer ve eriklerin çekirdekleri süzgeçte kalır. 1 demet taze soğan saplarından ayrılarak temizlenir. 1 demet taze yeşil soğan iri iri doğranır. 1 demet maydanoz bol su ile temizlenerek ince ince doğranır. Misket büyüklüğündeki köfteler orta ocak ateşinde yarım çay bardağı ayçiçek yağı ile teflon tencerede pişirilir. Köftelerin kavrulması gerekmekte olduğundan devamlı harmanlanmalıdır. Renginin dönmesi yeterli olan köfteler pişen kuzu etlerinin üzerine eklenir. Yemeğimiz sulu yemek olacağından kaynamaya başlayınca içerisine doğranmış soğanlar ve sonrasında ezilmiş erikler eklenerek ortalama 10 dakika pişirilir. Pişen yemeğin üzerine doğranmış olan maydanozlar da eklenerek 1-2 dakika daha ocakta bekletilip servis edilebilir. Yemeğimizin yapılış süresi 1 saat sürmektedir. Ortalama 6 kişilik servis edilebilir.

Bello - Hüceyla'nın Mutfağı: Mardin


ImageView.ashx



Malzemeler:
1 kase ince bulgur
1 kase kırmızı mercimek
3 adet taze soğan
1 adet orta boy kuru soğan

Yapılışı:
1 kase kırmızı mercimeğin üzerini iki parmak geçecek kadar su ve 1 tatlı kaşığı tuz eklenerek pişmeye bırakılır. Ocak ateşinin orta olması gerekir. Mercimeğin pişme süreci ortalama 20 dakikadır. 1 kase ince bulgur bellonun yoğrulacağı tepsiye konularak üzerine pişmiş olan mercimek dökülerek yumuşatılır. Bulgur ile mercimek kaşık yardımıyla özleşene kadar karıştırılır. 5-10 dk dinlendirilir. Küçük bir tavaya yarım çay bardağı zeytinyağı konularak orta ocak ateşte kızdırılır. Yağın içerisine bir adet kuru soğan doğranarak kavrulur. 1 yemek kaşığı domates ve 1 yemek kaşığı biber salçası kavrulan soğanlara eklenir. Yumuşayan kırmızı mercimekli bulgur yoğrularak soğan ve salça karışımı üzerine eklenir. Yoğurma işlemi devam ederken 2 tatlı kaşığı kişniş eklenerek yeniden yoğrulur. Yarım tatlı kaşığı tuz, ince doğranmış 3 adet taze yeşil soğan ve yarım demet ince doğranmış maydanoz eklenerek tekrar yoğrulur. Yoğururken ara ara avuç içleri ıslatılır. Harcımızdan avuç içi büyüklüğünde parçalar koparılır ve el yardımıyla şekle sokulur. Servise hazırlanır.

Startv / Soframız
 
OP
nk83

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.311
Tepki
83.862
Puan
113
Konum
İstanbul
Patates Dolması - Arzu Hanım'ın Mutfağı: Bolu


ImageView.ashx



Malzemeler:
500 gram kuşbaşı kuzu eti
5 büyük patates
2 yemek kaşığı tereyağı
2 kuru soğan
3 çorba kaşığı domates salçası
3 yeşil biber
2 domates
3 diş sarımsak
Karabiber
Sıvıyağ
Meyanesi için;
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı un
1 tatlı kaşığı domates salçası
2 bardak su
1 çay kaşığı pul biber
Yapılışı:
5 adet büyük boy patates bol suda temizlenir. Orta ocak ateşteki orta boy tencereye 2 yemek kaşığı tereyağı konularak eritilir. Eriyen yağın içerisine 500 gram kuşbaşı kuzu eti eklenerek kavrulmaya bırakılır. (eğer kuzu eti yok ise süt danası da olabilir) Etin sürekli olarak karıştırılması gerekir. Patateslerin kabukları doğranarak ikiye bölünür ve kabak oyacağı ile içi oyulur. 1 büyük boy soğan soyularak yıkanır ve küp küp doğranarak kavrulan etlere karıştırılır. Etler suyunu çekene kadar pişirilmesi gerekmektedir. Patatesi oyduktan sonra içinden çıkan parça üzerine kapak olarak kullanılacaktır. Etler suyunu çekince 2 yemek kaşığı domates salçası da eklenerek kavrulmaya devam edilir. 1 çay kaşığı karabiber eklendikten sonra üzerini geçecek kadar kaynar su eklenerek pişmeye bırakılır. 3 adet yeşil biber ve 2 adet domates bol su ile temizlendikten sonra domateslerin kabukları ve biberlerin içi temizlenerek ince ince doğranır. Oyulan patatesler yeniden yıkanarak havlu bez ile kurulanır. Etin sertleşmemesi için ocaktan alınmaya yakın 1 çay kaşığı tuz ve domates ve biberler eklenerek suyunu çekmesi için kısık ateşte pişmeye bırakılır.
Tavaya bol sıvıyağ konularak kızarmaya bırakılır. 6 diş sarımsak soyularak bütün halde ete karıştırılır. Patatesler tuzlanarak birer birer kızgın tavaya atılarak pişmeye bırakılır. Ters düz edilerek her iki tarafının da pembeleşmesi gerekir. Fırın 180 dereceye ayarlanarak ısıtılmaya başlanır. Kapak olarak kullanılacak patatesler de kızartılır. Fırın cam kabımız sıvıyağ ile yağlanır. Tek tek patatesler yerleştirilerek ortaları pişen etlerimiz ile doldurularak kapak olarak ayırdığımız patateslerimiz koyulur. Meyanesi için; küçük boy tenceremiz orta ocak ateşe alınarak 1 tatlı kaşığı un, 1 tatlı kaşığı domates salçası, 1 yemek kaşığı tereyağı, 1 çay kaşığı pul biber ve 2 bardak su konularak kaynatılır. Kaynayınca ocak ateşinden alınarak patateslerin diplerinden fırın tepsisine konulur. Fırınımız alt dereceden ayarlanarak 20 dakika pişirilir.

Kabak Çekirdekli Börek - Arzu Hanım'ın Mutfağı: Bolu


ImageView.ashx



Malzemeler:
Hamuru için;
1 adet yumurta
1 kase yoğurt
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 paket karbonat
Birkaç damla limon
Un
İç harcı için;
300 gram ayıklanmış kabak çekirdeği
1 yemek kaşığı tereyağı
1 kuru soğan
500 gram kaymak
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Pul biber
Karabiber
Yapılışı:
Plastik bir kaba 1 kase yoğurt, 1 kase su, 1 adet yumurta, 2 yemek kaşığı mısır özü sıvıyağ, 1 paket karbonat, 3 damla limon suyu, 1 çay kaşığı tuz ve alabildiği kadar un konulur. Hamurumuz kulak memesi kıvamında olacak şekilde un eklenmelidir. Hamurumuz yoğrulduktan sonra üzeri bir bez ile örtülerek 10 dakika dinlenmeye bırakılır. Böreğimizin iç harcı için küçük boy teflon tava orta ocak ateşine konularak içerisine 1 yemek kaşığı tereyağı eklenir. Tereyağı kızdırıldıktan sonra bir büyük boy soğan soyularak küp küp doğranır. 300 gram kabak çekirdeği ağza gelecek şekilde rondodan geçirilir. Soğanlar kavrulurken 1 çay kaşığı pul biber ve 1 çay kaşığı karabiber eklenir. Hemen ardından kabak çekirdekleri ve 1 çay kaşığı tuz da harcımıza eklenerek karıştırılarak pişirilir. Dinlendirilmiş olan hamur üzerine un serpilerek ikiye bölünür. Diğer parçası açılarak yufka inceliğine getirilir. Üzerine kaşığın arkası ile kaymak sürülerek rulo haline getirilir. Kaymaklı kısmı içte kalacak şekilde rulo haline gelen hamur kıvrılarak çiçek şeklinde kıvrılarak ortadan birleştirilir. Hazırlanan hamurun buzlukta 10 dakika bekletilmesi gerekir. Aynı işlem kalan diğer hamur için de yapılır. Yeniden buzluktan çıkartılan hamur açılarak tepsi büyüklüğüne getirilir. Çekirdekli harcımız hamurumuzun üzerine yayılarak açılır ve üzerine kapatılır. Fırınımız 200 derecede ısıtılır. 1 yumurtanın sarısı ve 1 yemek kaşığı sıvıyağı karışımı böreğimizin üzerini kaplayacak şekilde sürülür. Fırınımız 180 dereceye ayarlanarak 60-70 dakika kadar pişmeye bırakılır. Yemeğimizin ortalama pişme süresi 1.5 saat olup, 8 kişilik servis edilir.

Pişi Köftesi - Hatice Hanım'ın Mutfağı: Isparta


ImageView.ashx



Malzemeler:
1 kg orta yağlı dana eti
1 su bardağı un
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Sıvıyağ

Yapılışı:
Plastik bir kaba 1 kg orta yağlı dana eti, 2 çay kaşığı tuz eklenerek yoğrulur. Ardından 2 çay kaşığı karabiber, 1 su bardağı un eklenerek yeniden yoğrulur. Kıymanın miktarına göre un eklenir. Un serpilen ekmek tahtasına kıyma konularak taş ile dövülür. Kıyma taşa yapışmamaya başladığında olmuş demektir. Kıymadan avuç içi kadar parçalar alıp el ile üzerine baskı yapılarak inceltilir. Tezgâha un serpilerek açılan bezeler taş ile dövülüp büyültülür. Kızartılacak köfteler için kızartma tenceresine bol sıvı yağ konularak hazırlanan köfteler orta ocak ateşinde kızartılır. Kızaran köfteler arzuya göre kızartılan domates ve biberler de servis edilebilir. Pişi köftesinin yapılış süresi 20 dakika olup 6 kişilik servis edilebilir.

Şekerli Pide - Hatice Hanım'ın Mutfağı: Isparta


ImageView.ashx



Malzemeler:
1 tablet yaş maya
Tuzsuz peynir
3 su bardağı ılık süt
½ çay kaşığı şeker
2 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
Üzerine serpmek için
Toz şeker
Aldığı kadar un
Yapılışı:
Plastik bir kaba 1 paket yaş maya konulur. 1 bardak süt orta ocak ateşinde tencerede ısıtılır. Mayanın kabarması için 1,5 çay kaşığı şeker ilave edilir. Yarım çay bardağı zeytinyağı, ılınan süt eklenerek mayanın kabarması beklenir. Ortalama 2 dakika sonra mayalanan hamur yoğrulmaya başlanırken aldığı kadar un ilave edilir. Hamurun fazla yumuşak olmaması için 1 çay kaşığı tuz ilave edilir. Hamur kulak memesi kıvamından biraz daha sert olması gerekir. Hamurun üzeri kapatılarak 10 dakika dinlenmeye bırakılır. 1 kase tuzsuz beyaz peynir el ile yoğrularak yumuşatılır. Mayalanan kabarmış olan hamur 4 eşit parçaya ayrılarak bezeler elde yuvarlanır. Tezgaha un serpilerek hamurumuz uzunlamasına yayılarak ortasına tuzsuz yoğrulmuş peynir konularak hamurun iki tarafını içe iterek kenarları kapatılır. Fırın 180 derecede ısıtıldıktan sonra 20-25 dakikada pişmektedir. Pidelerin üzerine sürülmesi için 1 yemek kaşığı tereyağı küçük boy tavada orta ocak ateşinde eritilir. Pideler fırından çıkarılarak üzerleri yağlanır ve tatlı kaşığı yardımı ile bol toz şeker serpilerek şekerinin erimesi için 1 dakika kadar fırına yeniden verilir. Şekerler eridikten sonra kesilerek servis edilebilir.

Startv / Soframız
 
OP
nk83

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.311
Tepki
83.862
Puan
113
Konum
İstanbul
Sazan Dolması - Hatice Hanım'ın Mutfağı: Isparta


ImageView.ashx



Malzemeler:
İçi harcı için
Sazan balığı
3 adet orta boy soğan
1 kase kuş üzümü
1 yemek kaşığı fıstık
5 su bardağı pilavlık bulgur
Bol kuru nane
Ayçiçek yağı
Yapılışı:
5 kg sazan balığı ve havyarları bol su ile yıkanarak temizlenir. İç pilav için 3 adet kuru soğan soyularak temizlenir ve küp küp doğranır. 1 kase kuş üzümü yumuşaması için suda bekletilir. Orta boy teflon tencere orta ocak ateşine konularak içerisine sıvıyağ konulur ve kızmaya bırakılır (Ayçiçek, fındık, zeytinyağı da olabilir). Yağ ısınınca soğanlar içine karıştırılarak kavrulmaya bırakılır. Soğanların kavrulmasını hızlandırmak için 1 çay kaşığı tuz eklenir. Soğanlar kavrulunca havyarlar eklenerek yumurta sarısı kıvamına gelip suyunu çekene kadar pişmeye bırakılır. Kuş üzümü süzülerek havyarlarla soğanlara karıştırılır. Yaklaşık 1 yemek kaşığı fıstık da harca eklenir. Ortalama 15 dakika boyunca karıştırılarak içerisine üzerini 2-3 parmak geçecek kadar kaynar su eklenir. 1 kg balık için 1 bardak pilavlık bulgur olması gerektiğinden sazan balığı için 5 bardak yemeklik bulgur tenceredeki su kaynayınca harcımıza karıştırılır. 10 dakika boyunca kaynayan bulgurun içerisine 2 yemek kaşığı kadar bol nane ekleyerek karıştırılır ve 5 dakika dinlenmeye bırakılır. Fırın tepsisi ayçiçek yağı ile yağlanır. Sazan balığının ortası açılarak alabildiği kadar iç pilav ile doldurularak balığın kuyruk kısmından başına kadar olan açık kısımları dikilir. Fırında en az 1,5 saat pişmesi gerekmektedir. 250 derecede pişmesi gerekir. Pişirmeye başlamadan önce sazan balığının folyoya sarılması gerekmektedir. Ortalama 10-12 kişilik servis edilir.

****z - Kamer Hanım'ın Mutfağı: Düzce


ImageView.ashx



Malzemeler:
Hamuru için;
1 kg mısır unu
3 su bardağı buğday unu
1 yemek kaşığı toz şeker
İç harcı için;
400 gram ceviz
5 adet soğan
1 çay bardağı sıvı yağ
2 yemek kaşığı biber salçası

Yapılışı:
Plastik bir kaba 1 kg mısır ununa önceden kaynatılmış su eklenerek kaşığın arka kısmı ile ezerek yoğrulur. Hamurumuzun özelliği sert olması ve çok yoğrulması gerekir. Ardından 3 su bardağı buğday unu ve 1 yemek kaşığı toz şeker eklenerek el ile yoğrulmaya devam edilir. Toz şekerin koyulma sebebi 5-6 saat hamurun dinlendirilmeden yapılabilmesi içindir. Hamurun sert ve tutucu olması gerekir. İç harcı hazırlanana kadar dinlenmeye bırakılır. İç harcı için 5 adet orta boy kuru soğan soyulup temizlendikten sonra ince ince doğranır. 5 adet kuru soğan orta boy tencerede orta ocak ateşte 2 yemek kaşığı fındık yağı ile kavrulmaya bırakılır. 400 gram ceviz rondodan geçirilerek dişe gelecek şekilde olana kadar geçirilir. Soğanların rengi döndükten sonra 2 yemek kaşığı tatlı biber salçası eklenerek kavrulmaya devam edilir. Kavrulan soğan ve biber salçası ocak ateşinden alınarak soğumaya bırakılır. Ilınan harcın içerisine 400 gram rondodan geçirilmiş olan cevizler eklenerek harmanlanır. Tüm malzeme özdeşleşene kadar karıştırılırken 2 tatlı kaşığı tuz eklenir. Dinlenmiş olan hamurumuzdan avuç içi kadar bir parça alınır ancak avuç ıslatılmalıdır. Ardından ortasına bastırılarak iç harcı yerleştirilir. Elde yuvarlanarak kapatılan hamurlar fırın tepsisine dizilir. Yapılış tarzı ve görüntüsü bakımından içki köfteye benzemektedir. Büyük boy teflon tencere orta ocak ateşine konularak içerisine yarısına gelecek kadar su konularak kaynatılır. Kaynayan suyun içerisine 2 tatlı kaşığı tuz eklenerek hazırlanan ****zlar suyun içerisine bırakılır. Ortalama 15 dakika boyunca birbirine değmeyecek şekilde haşlanmaya bırakılır. Haşlanan ****zlar servis tabağına alınır. Yemeğimizin yapılış süresi ortalama 35 dakika olup 8 kişilik servis edilir.

Agut Çapa - Kamer Hanım'ın Mutfağı: Düzce


ImageView.ashx



Malzemeler:
3 su bardağı barbunya
3 adet kuru soğan
8 diş sarımsak
1 yemek kaşığı abaza tuzu (acuka)
1 tatlı kaşığı kişniş
Bayat ekmek içi
Fındık yağı

Yapılışı:
3 adet kuru soğan soyularak temizlenir, küp küp doğranır. 3 su bardağı barbunya bir gece evvelden suda bekletildikten sonra bir taşım kaynatılır ve süzülür. Orta boy teflon tencerede doğranmış 3 adet kuru soğan orta ocak ateşinde 2 yemek kaşığı fındık yağı ile kavrulmaya başlanır. Yarım kilo ceviz robotta çekilerek un kıvamına getirildikten sonra içerisine yarım yemek kaşığı acuka, 1 tatlı kaşığı kişniş, 1 baş sarımsak konulduktan sonra yeniden robottan geçirilir. Kavrulan soğanlara 2 tatlı kaşığı tuz ve 1 yemek kaşığı acuka eklenerek kavrulmaya devam edilir. Robottan geçirilen agut çapa harcına 1 su bardağı kadar önceden kaynatılmış kaynar su eklenir. Harcın cıvık olması gerekmektedir. Önceden haşlanmış barbunyalar orta ocak ateşinde kavrulmakta olan soğan ve acukalara eklenerek harmanlanır. Robottaki harcımıza yarım ekmek içi ıslatılarak eklenir ve yeniden robotta karıştırılır. Agut çapanın meyanesini çerkez tavuğunda da kullanılabilir. Soğan ve acuka ile orta ocak ateşinde kavrulan harcımız agut çapa ile birleştirilir. Yemeğimizin yapılış süresi ortalama 30 dakika olup 6 kişilik servis edilebilir.

Patates Çorbası - Kamer Hanım'ın Mutfağı: Düzce


ImageView.ashx



Malzemeler:
4 adet patates
2 adet soğan
1 yumurta sarısı
1 bardak süt
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tereyağı
1 adet et bulyon
Sıvıyağ
Yapılışı:
4 adet patates yıkanıp soyulur. 2 adet soğan soyulup temizlendikten sonra ince ince doğranır. Orta boy teflon tencereye 2 yemek kaşığı tereyağı konularak orta ocak ateşte eritilir. Eriyen yağın içerisine doğranmış olan soğanlar eklenir. Soğanlar pembeleşince 2 yemek kaşığı un eklenerek kavrulmaya devam edilir. 4 adet soğanı isterseniz rendeleyin, isterseniz küp küp doğrayabilirsiniz. Soğanlar pembeleşince tencerenin yarısı kadar kaynatılmış su eklenir. Hemen ardından rendelenmiş patates, et bulyon, yarım tatlı kaşığı tuz eklenerek kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başladığında kısık ocak ateşine alınarak ortalama 10-15 dakika daha pişirilir. 1 adet yumurta sarısı çorbaya konulmak için sarısı ile 1 bardak soğuk süt çırpılır. Pişmekte olan çorba blenderdan geçirilerek içerisine yumurtalı süt olan terbiyesi de eklenerek kaynatılır. Servis yapılmadan önce tereyağı ile bol nane ve arzuya göre pul biber ile kızdırılıp çorbanın üzerine servis edilir. Çorbamızın yapılış süresi 30 dakikadır. 6-8 kişilik servis edilebilir.
Startv / Soframız
 
OP
nk83

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.311
Tepki
83.862
Puan
113
Konum
İstanbul
Saray Burması - Seyhan Hanım'ın Mutfağı: Ordu


ImageView.ashx



MALZEMELER
1 kase çekilmiş fındık
Nişasta(açılırken)
Tereyağı
Zeytinyağı
Hamuru için
3 adet yumurta
Yarım limon suyu
Yarım bardak zeytinyağı
1 bardak su
Şerbeti için
5 su bardağı şeker
3 bardak su
Yarım limon

YAPILIŞI
Plastik bir kaba 2 adet yumurta, yarım bardak zeytinyağı, 1 bardak su, 1 çay kaşığı tuz, yarım limon suyu ve alabildiği kadar un eklenerek yoğrulur. Aynı hamurdan dilenirse dilberdudağı da yapılabilir. Saray burmasının hamuru kulak memesi kıvamından biraz daha sert olması gerekmektedir. Malzemeler özleşteşip hamur iyice yoğrulduktan sonra 10 adet beze olacak şekilde bölünür. Parçalara ayrılan bezeler unlanarak 1 saat bekletilmesi gerekir. Bezeler tek tek açılır ancak ince açılması gerekemektedir. Hamur kurumaması için toplanıp bir kenarda bekletilebilir. Bütün bezeler nişasta ile açılıp araları yeniden nişastalanır. Her yufka katına blenderdan çekilmiş ağza gelecek şekilde fındıklar bol bol serpilerek 2 şer olarak alttan be üstten burarak ortada birleştirilip döndürerek saray burmasının ortasını elde edilir. Yufkalar bol ve rahat bırakılıp sıkı sıkı sarılmamalıdır. 2 şer adet yufkadan yapılan burmalar ortasını saracak şekilde kenarlarından burulmalıdır. Orta boy tencereye 5 bardak şeker ve 3 bardak su eklenerek içerisine yarım limon atılarak 10 dakika kaynatılır. Fırınımız 175 derecede ısıtılır. Küçük bir tavada 3-4 kaşık tereyağı orta ocak ateşinde eritilir. Eriyen tereyağına zeytinyağı da eklenerek ıstılmaya devam edilir. Saray burması fırına verilmeden önce kesilir. Eriyen yağ hazırlanan tatlımızın üzerine bir kaşık yardımı ile dökülür. Saray burması fırına verilerek 70 dakika ya yakın pişirilir. Tatlımız fırından çıkartılıp biraz soğuduktan sonra üzerine hazırlanan şerbetimiz dökülerek sunumu yapılabilir. Tatlımızın yapılış süreci ortalama 1,5 saatdir. Tatlımız 8-10 kişilik servis edilebilir.

Çiğ Köfte - Zerrin Hanım'ın Mutfağı: Şanlıurfa


ImageView.ashx



Malzemeler:
250 gram kuşbaşı dana eti
5 çay bardağı köftelik bulgur
4 adet büyük boy soğan
4 diş sarımsak
1 demet maydanoz
1 demet nane
1 demet marul
İsot
Karabiber
Tuz
Yapılışı:
Büyük boy bir kap ayarlanır. 250 gram kuşbaşı dana eti blendırdan geçirilir. 1 demet maydanoz bol su ile yıkanır. Kabın içine önce 250 gram kıyma, 7 yemek kaşığı isot, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı karabiber konulur. 4 adet kuru soğan soyulup temizlenir ve ardından ince ince doğranır. Soğanlar da harca katılır. 4 diş sarımsağın kabukları soyularak ufak ufak kesilip harca katılır. Bulgurların şişmemesi için su katılmadan yoğrulması gerekmektedir. 1 demet marul ve nane de bol su ile temizlendikten sonra maydanozlar ile birlikte ayrı ayrı ince kıyım yapılır. Baharatlar ile birleşen kıyma yoğrulmaya başlanır. Yaz mevsiminde buz ile yoğrulduğundan buz konulması gerekmektedir. Yoğrulan harca 5 çay bardağı köftelik bulgur da katılarak yoğrulmaya devam edilir. Bulgurun dişe gelmemesi gerektiğinden çok yoğrulması gerekmektedir. Maydanozlar da çiğköfteye eklenerek yeniden yoğrulur. Marul ve naneler ile servis edilir. Yemeğimizin yapılış süresi ortalama 30 dakikadır. Çiğ köfteler 8 kişilik servis edilir.

Şıllık - Zerrin Hanım'ın Mutfağı: Şanlıurfa


ImageView.ashx



Malzemeler:
3 su bardağı süt
2 su bardağı un
½ paket kabartma tozu
1 kase ceviz
1 kase fıstık
Tuz
Sıvıyağı
Şerbeti için
4 bardak su
2 su bardağı şeker
Yapılışı:
Orta ocak ateşte küçük boy tencereye 4 bardak su ve 2 su bardağı şeker eklenerek kaynatılır. Kaynarken 1 kaşık tereyağı konulur ve yeniden kaynatmaya devam edilir. Ortalama 15 dakikada şerbet hazırlanmalıdır. Bir kaba yarım paket kabartma tozu, 2 bardak un, 1 çay kaşığının ucu ile tuz, 3 su bardağı süt eklenerek çırpılır. Topaklanmaması için süzgeçten geçirilmesi gerekmektedir. Yeniden blendırdan geçirilir. Orta boy teflon tava avuç içi ile yağlanır. Unun dibe inmemesi için her seferinde kepçe yardımı ile alınırken karıştırılır. Tava orta ocak ateşe konulup kızdırıldıktan sonra bir kepçe harcımızdan alınarak pişirilir. Her defasında tavanın yağlanması gerekmektedir. Krep gibi pişen hamurumuzun soğuması gerekmektedir. 1 kase ceviz ve 1 kase fıstık ayrı ayrı ağza gelecek şekilde blendırdan geçirilir. Yuvarlak bir borcam içerisine önce bütün halde sonra yarıya bölerek yerleştirilir. Göz kararı koyulan kreplerin en önemli özelliği düz durmasıdır. Önce cevizlerin tamamı dökülerek yayılır. İstenirse dürüm şeklinde de servis edilebilir. Yayılan cevizlerin üzeri krepler ile örtülerek hem boylamasına hem enlemesine kesilir. Kreplerin soğumuş şerbetinin de kaynar olması gerekmektedir. Tatlımız soğuyup şerbetimiz de kaynadıktan sonra eşit şekilde şerbet yayılarak servis edilir. Tatlımızın yapılış süresi 30 dakika olup, 8-10 kişilik servis edilebilir.

Ağzı Açık - Zerrin Hanım'ın Mutfağı: Şanlıurfa


ImageView.ashx



Malzemeler:
500 gram dana kıyma
1 adet küçük boy soğan
1 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı salça
Tuz
Sıvı yağ

Hamuru için;
1 adet yumurta
1 kahve fincanı ayçiçeği yağı
Un

Yapılışı:
Bir kaba 1 yumurta kırılır, yarım fincan ayçiçek yağı, 1 çay kaşığı tuz, 3 kepçe un eklenerek ara ara su ilave edilip yoğrulur. Ara ara un ve su ilave edilerek kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğrulur. Hamurunun kalın olması börekten ayrılan özelliğidir. Hamur dinlendirilmeye bırakılıp iç harcı hazırlanır. Bir kaba 500 gram dana kıyma konularak 1 adet kuru soğan soyulup temizlendikten sonra ince ince doğranır ve kıymanın üzerine eklenir. Kıymanın dağılmaması için 1 yemek kaşığı un, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 yemek kaşığı salça, 1 çay kaşığı karabiber, 3 çay kaşığı isot eklenerek yoğrulur. Etin çok iyi yoğrulması gerekir. Kıymaya 1 adet yumurta kırılarak yoğrulmaya devam edilir. Hamurdan kopartılan küçük parçalar unlanarak beze haline getirilir. Bezeler avuç içi kadar un yardımı ile açılır. Hamurların içine kıyma konulmadan önce su ile ortası ıslatılır. Hamurun ortasına koyulan kıyma bastırılarak yayılır. Hamurun kenarları içe doğru getirilerek ortası kapanmayacak şekilde kapatılır. Fındık lahmacunu andıran ağzı açıklar kızartılarak servis edilmesi gerekir. Kızartma tenceresi orta ocak ateşine konularak içerine kızartmalık için ayçiçek yağı konularak kızdırılır. Kızan yağın içerisine dağılmaması için ağzı açıklar ters konularak kızartılır. Kıymalı yönü kızardıktan sonra ters düz edilir. Ağzı açık 8-10 kişilik servis edilebilir. Yemeğimizin yapılış süresi 20-30 dakika kadardır.

Kazan Kebabı - Zerrin Hanım'ın Mutfağı: Şanlıurfa


ImageView.ashx



Malzemeler:
İç malzemeler;
500 gram kuzu kıyma
4 adet küçük boy patlıcan
4 adet orta boy domates
5 adet yeşilbiber
1 adet büyük boy kuru soğan
1 yemek kaşığı salça
Karabiber
İsot
Tuz
Sıvıyağ
Salça sosu için;
2 yemek kaşığı salça
1 bardak su
Yapılışı:
4 adet patlıcan bol su ile yıkanır. Büyük dilimlere ayrılması için seçilen 4 domates ve 5 adet biber de bol sudan geçirilir. Baş bölümleri kesilen patlıcanlara 2 cm ara ile kesikler atılarak parmak ucu ile az tuzlanır. Domateslerin de sap kısımları kesilerek patlıcanlar gibi 21 cm ara ile kesiler atılarak araları parmak ucu ile tuzlanır. 5 adet biberin baş kısımları kesilerek ortadan ikiye yarılacak şekilde kesilip çekirdekleri temizlenir. 1 adet büyük boy kuru soğan soyulup temizlendikten sonra ince ince doğranır. Plastik bir kaba 500 gram kuzu kıyma, doğranan 1 adet kuru soğan, 1 adet yıkanan domates rendelenerek çekirdeklerinden süzülüp eklenir. 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı karabiber, 3 çay kaşığı isot, 1 yemek kaşığı salça da eklenerek iyice yoğrulur. Öncelikle domatesin araları bol hazırlanan kıyma harcı ile doldurularak pişerken taşmaması için ile kıymaların üzerine bastırılır. Patlıcanlar el yardımı ile yarıklar aralanıp kenarlarından kıyma harcı ile doldurulur. Biberler de aldığı kadar dolma gibi doldurarak tencereye yerleştirilir. Etlerin dağılmaması için kapak kapatılarak üzerine herhangi bir ağırlık konulur. 2 yemek kaşığı salça, 1 tatlı kaşığı tuz ve bir bardak su karıştırılarak sebzelerin kenarından etlere karıştırılır. Pişmekte olan yemeğimizin kenarlarından ayçiçek yağı gezdirilir. Orta ocak ateşinde pişmeye başlayan yemeğimizin 5 dakika sonra altı kısılarak ortalama 15-20 dakika pişirilir. Yemeğimizin yapılış süresi 45 dakika olup 8 kişilik servis edilebilir.

Lor Kurabiyesi - Huriye Hanım'ın Mutfağı: İzmir


ImageView.ashx



Malzemeler:
500 gram tatlı lor
14 yemek kaşığı un
4 adet yumurta
4 paket kabartma tozu
2 su bardağı toz şeker
Sıvıyağ
Yapılışı:
Bir kaba 500 gram tatlı lor, 4 adet yumurtanın(2 adet yumurta bütün, 2 adet yumurtanın da sadece sarısı konulur) ve yoğrulur. Yumurta ile bütünleşen lor peynirine 2 su bardağı toz şeker eklenerek yeniden yoğrulur. 14-15 kaşık un, 4 paket kabartma tozu da eklenerek yeniden yoğrulur. Çok yumuşak kıvamda olması gerekmektedir. Fırın önceden 15 dakika 180 derecede ısıtılır. Yarım çay bardağı ayçiçek yağı hamurun üzerinde gezdirilerek dökülür ve yeniden yoğrulur. Akışkan ve kıvamlı olması gerekir. 1kaseye toz şeker, diğer kaseye de 4 adet yumurtadan kalan beyazları da bir kaseye alınarak hamurdan alınan ceviz büyüklüğündeki parça önceden yumurta beyazına ardından da şekere bulanarak fırın tepsisine yerleştirilir. Eğer hamur elinize yapışır ise avuç içi zeytinyağı ile ıslatılmalıdır. Sadece 15 dakika pişmesi yeterli olan kurabiyeler 10 kişilik servis edilebilir.

Kabak Sıyırma - Huriye Hanım'ın Mutfağı: İzmir


ImageView.ashx



Malzemeler:
1 kg kabak
2 adet kuru soğan
1 bağ dereotu
1 yemek kaşığı pirinç
1 yemek kaşığı şeker
½ su bardağı zeytinyağı
Yapılışı:
1 kg kabak bol su ile yıkanır. Kabağın iki baş kısımları kesildikten sonra salata soyar gibi çekirdekli kısma gelinceye kadar soyulur. Çekirdekli kısım yemeği sulandırdığı için kullanılmamaktadır. Tüm kabaklar için aynı işlem yapılır. 1 bağ dereotu kalın saplarından ayrılarak bol su ile temizlendikten sonra ince ince doğranır. 2 adet kuru soğan soyulup temizlendikten sonra rendelenir. 1 adet limon sıkılarak bir bardağa alınır. Büyük boy teflon tencereye yarım su bardağı sızma zeytinyağı konularak orta ocak ateşinde rendelenen soğanlar kavrulur. Soğanlar kavrulurken 1 avuç dereotunu ayırıp geri kalanı soğanlara eklenir. 1 kaşık toz şeker kavurma esnasında soğanlı dereotlarına karıştırılır. Çok fazla kavurmadan kabakların kabukları tencereye eklenir. Hiç karıştırılmaması gereken kabukların üzerine 1 yemek kaşığı pirinç eklenir. Hemen ardından 1 tatlı kaşığı tuz, 1 adet limon suyu ve üzerini yarım santim kadar geçecek kadar soğuk su ilave edilerek kısık ocak ateşinde pişirilir. 25 dakika demlenerek pişmesi gerekmektedir. Yemeğin özelliği hiç kaşık sokmadan pişmesidir. Pişen kabak sıyırma servis tabağına alınarak daha önceden ayrılan 1 avuç kadar dereotu ile süslenerek servis edilir. Yemeğimizin yapılış süreci ortalama 40 dakikadır. 6 -8 kişilik servis edilebilir.

Tavuklu Keşkek - Huriye Hanım'ın Mutfağı: İzmir


ImageView.ashx



Malzemeler:
1 kg kemikli tavukgöğsü
2 adet kuru soğan
1,5 su bardağı buğday
1 limon suyu
Sızma zeytinyağı
Tereyağı
Pul biber
Sosu için;
Tereyağı
Pul biber
Yapılışı:
1 Kg kemikli tavukgöğsü haşlanması için orta boy tencereye konulur. 1 tatlı kaşığı tuz, 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı, göz kararı karabiber ve tavuğun hizasını geçmeyecek kadar su konularak orta ocak ateşinde haşlanmaya bırakılır. Kaynama başladığında ocağın altı kısılır. Ortalama 25-30 dakika kadar haşlanması yeterli olacaktır. 1,5 su bardağı buğday kaseye konularak bir gece önceden sıcak suda bekletilir. Suda 1 gün bekletilen buğdayların süzgeç ile suyu süzülür. Düdüklü tencereye öncelikle buğdaylar konularak üzerini 2-3 parmak geçecek şekilde sıcak su da konularak orta ocak ateşinde pişmeye bırakılır. Buharı çıktıktan sonra ocağın altı kısılarak 25 dakika pişirilir. Haşlanan tavuk göğsü ocak ateşinden alınıp el ile minik parçalara ayrılır(tiftiklenir). 2 adet soğan soyulup temizlendikten sonra rendelenir. Haşlanan buğdayların içine rendelenen 2 adet soğan, tavuk parçaları, 1 yemek kaşığı tereyağı, 1 tatlı kaşığı pul biber eklenerek ezerek karıştırılır. Yemeğe 1 bardak sıcak su ve 1 tatlı kaşığı tuz eklenerek orta ocak ateşinde 15-20 dakika kadar daha pişirilir. Pişen buğdaylı tavuk yemeğimizi yeniden tahta kaşık yardımı ile ezerek karıştırırız. Keşkek teflon tencereye alınarak 10 dakika daha orta ocak ateşinde pişirilerek servis konumuna hazır haline getirilir. Keşkek servis tabağına alınarak üzerine tereyağında kızdırılmış pulbiber eklenir. Yemeğimizin yapılış süreci ortalama 45 dakika olup 6-8 kişilik servis edilebilir.

Star tv
 
OP
nk83

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.311
Tepki
83.862
Puan
113
Konum
İstanbul
Zürbiye - Ayten Hanım'ın Mutfağı: Isparta


ImageView.ashx



Malzemeler:
2 kg dana eti
1 kg arpacık soğan
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı domates salçası
Yapılışı:
2 kg dana eti bol su ile yıkanıp süzülür. Ardından düdüklü tencereye yerleştirilip üzerini geçecek kadar su ve 1 tatlı kaşığı tuz konularak buharı çıktıktan sonra kısık ocak ateşine alınıp 30 dakika daha pişirilir. 1 kg arpacık soğan soyulup temizlendikten sonra bol sudan geçirilir. Üzerini geçmeyecek kadar su ile orta ocak ateşte orta boy tencerede kaynatilir. Soğanların yumuşaması gerekmektedir. Teflon tavaya 2 yemek kaşığı tereyağı konularak eritilir. Eriyen yağın içerisine 1 yemek kaşığı biber salçası ile 1 yemek kaşığı domates salçası eklenerek karıştırılır. İyice karışan salça sosu ocak ateşinden alınır. Dana etleri ocak ateşinden alınıp suyu süzülerek ayrı bir tencereye konulur. Haşlanan arpacık soğanlar etlere eklenerek üzerine hazırlanan salçalı sos eklenir. 1 çay kaşığı kadar da karabiber ve et suyunun yarısını da ekleyerek orta ocak ateşte pişmeye devam edilir. Yemeğimizin yapılış süresi ortalama 1 saati bulmaktadır. 10 kişilik servis edilir.

Peynir Baklavası - Ayten Hanım'ın Mutfağı: Isparta


ImageView.ashx



Malzemeler:
1 kg tuzsuz inek peyniri
3 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı sıvıyağ
HAMURU İÇİN
4 su bardağı un
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı tuzsuz yoğurt
1 çay bardağı sıvıyağ
1 bardak su
1 çay kaşığı tuz
Şerbeti için
5 su bardağı şeker
3 bardak su
Yapılışı:
Bir kaba 1 adet yumurta, 1 yemek kaşığı tuzsuz yoğurt(taze yoğurt da olabilir), 2 yemek kaşığı üzüm sirkesi, 1 çay bardağı sıvıyağ, 1 çay kaşığı tuz, 1 bardak su eklenerek karıştırılır. Hemen ardından 4 su bardağı un eklenerek karıştırılır. Kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğrulması gerekmektedir. Yoğrulan hamur 20 parçaya bölünüp un ile yuvarlanır ve 30 dakika dinlenmeye bırakılır. 1 kg tuzsuz inek peyniri yıkanıp sıkıldıktan sonra konularak bir kabın içerisinde rendelenir. Fırın tepsisi sıvıyağı ile yağlanır. Dinlenen hamurlar tek tek bezeler alınarak tülbent inceliğinde açılır. Büyük boy tepsimizin boyutu kadar açılarak tepsimizin alt zeminine yayılır. Toplamda 10 yufka üst üste konulduktan sonra peynirler eşit miktarda olacak şekilde yayılır. Ardından 10 adet beze daha açılarak peynirlerin üzerini örtecek şekilde üst üste yerleştirilir. Kare kare baklavamız kesilir. Bir küçük tencereye 1 yemek kaşığı tereyağı, 1 bardak sıvıyağ konulup orta ocak ateşte kızdırılır. Yufkanın dışarı taşan kısımları kesilerek temizlenir. Fırın 280 derecede ısıtılarak hazırlanan baklavanın üzerine kızdırılan tereyağı ile yağlanır. Fırın 200 derecede 45 dakika pişmeye bırakılır. Baklavanın şerbeti için; orta boy tencereye 5 bardak şeker, 3 bardak su eklenerek kaynamaya bırakılır. Baklava fırında piştikten sonra soğutulur. İyice soğuyan baklavanın üzerine kaynatılan şerbet gezdirilerek dökülür. Şerbetini çeken baklavanın yapılış süresi ortalama 1,5 saattir. Tatlımız 15 kişilik servis edilebilir.

Tarçınlı, patlıcanlı, mahlepli pilav - Ebru Hanım'ın Mutfağı: Mardin


ImageView.ashx



Malzemeler:
- 750 gram but kısmından kuşbaşı doğranmış kuzu eti
- 1 kase nohut
- 1,5 kase pirinç
- 4 adet patlıcan
- 4 adet domates
- 2 adet kuru soğan

Yapılışı:
Tenceremize kuşbaşı doğranmış kuzu eti koyulur ve üzerine 2 tutam tuz atılır. 1,5 kepçe sade yağ ve yarım çay bardağı sıvıyağ ilave edilir. Daha sonra tencere ocağa koyularak 15 dakika pişirilir. Etlerimiz pişerken patlıcanlar pijama deseninde soyulup üç parçaya ayrılır ve şeritler halinde kesilir. Tuzlu suda 10 dakika bekletilen patlıcanlar elle sıkılıp suyu süzülerek tavada sıvıyağ ile kızartılır. 1,5 kase pirincimiz, 3 tatlı kaşığı tuz konularak ve üzerini geçecek kadar kaynar su ilave edilerek ıslatılır ve soğumaya bırakılır. 4 adet domatesimiz kabukları soyulmadan yarım ay şeklinde ince ince doğranır. Daha sonra 2 adet soğan domatesler gibi yarım ay şeklinde ince ince doğranır. Tencerede pişirdiğimiz etlerin üzerine soğanlar, önceden ıslatıp haşladığımız nohutlar, domatesler ve kızarttığımız patlıcanlar kat kat dizilir. 1 tutam tuz, 1 tutam karabiber, 2 tutam yeni bahar, 1 çimdik mahlep ve 1 çay kaşığı tarçın tenceremizdeki malzemelerin üzerine koyulur. Islattığımız pirinçler yıkanarak tenceremize koyulur ve en üst katı oluşturur. Pirinçlerin üzerini kapatmayacak kadar sıcak su tencereye eklendikten sonra pilavımız pişmeye bırakılır. Tenceredeki su kaynadıktan sonra ocağın altı kısılarak 15 dakika pişirilir. Servis etmek için tencere bir kaseye ters düz edilir.

Kitalraha - Ebru Hanım'ın Mutfağı: Mardin


ImageView.ashx



Malzemeler:
- 1 kilo yağlı kuzu kıyma
- 1 kilo yağsız dana kıyma
- 1 kase irmik
- 1 kase köftelik esmer bulgur
- 1 kase köftelik normal bulgur
- 4 adet kuru soğan
- 1 demet maydanoz
- 1 avuç ceviz içi
- tane kişniş
- karabiber
- yenibahar
- sıvıyağ

Yapılışı:
Tencereye 1 kilo kuzu eti ve yarım bardak kaynar su konulur. 1 tutam da tuz ilave edildikten sonra kıyma kavrulmaya başlanır. Kıyma haşlanana kadar üzerine su eklenir. Kıyma haşlanırken bir tepsi içerisinde kitelrahanın dış malzemesi hazırlanır. Tepsiye 1 kase irmik, 1 kase köftelik esmer bulgur ve 1 kase normal köftelik bulgur ve 1 tutam tuz ve kişniş konularak malzemeler harmanlanır. Daha sonra üzerine karışım ıslanacak kadar soğuk su konularak biraz karıştırılır ve 10 dakika dinlenmeye bırakılır. Daha sonra bulgurların iyice yumuşaması için hamur kıvamına gelene kadar yoğurulur. Hamur kıvamına geldikten sonra 1 kilo dana kıyma bulgura eklenerek yoğurulmaya devam edilir. İyice yoğurulan karışım 10 dakika dinlenmeye bırakılır. Suyunu çekip kavrulmaya başlayan kıymamıza 4 adet kuru soğan küp şeklinde doğranarak ilave edilir ve sıvıyağ eklenerek kavrulur. Kavrulan kıyma ocaktan indirilerek ince kıyılmış 1 demet maydanoz, 1 tutam karabiber, 1,5 tutam yeni bahar ile tencereye koyulur ve ufak doğranmış 1 avuç ceviz içi ile birlikte tencerede iyice karıştırılır. Daha sonra tepside hazırlamış olduğumuz çiğ köfteden yaklaşık 250 gramlık bir parça koparılarak elde top şeklinde yuvarlanır. Elimiz ıslatılarak top şeklindeki çiğ köftemiz içli köfte gibi oyularak büyük bir külah şekline getirilir ve içi hazırladığımız kıymalı harç ile doldurulur. Yalnız hazırlanan köftenin ağzının rahatça kapatılabilmesi için harcı çok fazla koyulmamalıdır. Ağzı büzülerek bohça gibi yuvarlandıktan sonra köftemiz tekrar yuvarlanır. Böylece içindeki harç her tarafa eşit dağıtılmış olur. Daha sonra top şeklindeki köftemiz ellerimizde ezilerek ince tepsi şeklinde açılır. Köfteyi açarken elimizin ayasını kullanırsak köftenin içindeki harç dışına dağılmaz. Bütün köfteler bu şekilde yapıldıktan sonra bir tencereye su ve tuz konularak haşlama suyumuzu hazırlıyoruz. Kaynayan suya kitelrahalar atılarak haşlanır ve servis edilir.

Harire - Ebru Hanım'ın Mutfağı: Mardin


ImageView.ashx



Malzemeler:
- 1 kase üzüm pekmezi
- 5 kase süt
- 1 kase toz şeker
- 1 kase ceviz
- 3 kaşık buğday nişastası
- 1 paket vanilya
- 3 tutam yenibahar
- 2 tutam tarçın

Yapılışı:

İlk olarak tencereye 5 kase süt konulur ve 1 kase toz şeker eklenerek kaynatılır. 1 paket vanilya kaynayan süte ilave edilir ve kaynayan süt karıştırılırken 1 kase de üzüm pekmezi koyulur ve karıştırmaya devam edilir. Topaklanmaması için üzerine eklenen su ile buğday nişastası küçük bir kasede karıştırılır ve muhallebi kıvamına getirilir. Karıştırılmaya devam edilen sütümüzün içine 3 tutam yenibahar ve 2 tutam tarçın eklenir. Sütümüz karıştırılmaya devam ederken 1 kase cevizimiz de elimizle kırılarak tencereye konulur. Sürekli karıştırdığımız tatlımız kaynamaya başlayınca küçük bir kasede muhallebi kıvamına getirilen nişastamızı da ekliyoruz. Tatlımız bu şekilde karıştırılarak yoğun bir kıvama getirilir ve kısık ateşte iki taşım kaynatılır. Tatlımız piştikten sonra sıcak sıcak kaselere konulur ve üzeri ceviz ile süslenerek soğuyunca servis edilir.

Startv/Soframız
 
OP
nk83

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.311
Tepki
83.862
Puan
113
Konum
İstanbul
Vişneli Pasta - Aynur Hanım'ın Mutfağı: Büyükada


ImageView.ashx



Malzemeler:
1 kutu dondurulmuş vişne (mevsime göre çilek)
3 su bardağı un
1.5 su bardağı şeker
Yarım paket margarin
Yarım paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Muhallebi için:
1.5 su bardağı süt
10 çorba kaşığı toz şeker
3 kaşık un
2 yumurta

Tarifi:
Muhallebi yapımı: Yumurtalar şekerle karıştırılarak süt, un, şeker ilave edilir, ateşe konur, Muhallebi kıvamına gelince ateşten alınır.
Kekin yapımı: Yumurta, şeker, un, margarin iyice karıştırılır, kabartma tozu ve vanilya eklenerek fırına verilir. 200 derecede 30-40 dakika pişirilir. Diğer tarafta çözülen vişneler üzerine 1 bardak şeker dökülerek kaynatılır. Pişen kek alınıp ters çevrilir, üzerine muhallebi her yerini örtecek şekilde konur. Hafif helmeleşen vişneler dizilip üzerine suyu dökülür.

Etli börek - Aynur Hanım'ın Mutfağı: Büyükada


ImageView.ashx



Malzemeler:
1.5 kilo yağsız kuşbaşı dana eti
6 yufka
3 yumurta
1 bardak süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 kase sarımsaklı yoğurt
2 kaşık tereyağı, pulbiber

Tarifi: Etler bol su ile haşlanır, 6 yufka aralarına süt, yumurta, sıvı yağ karışımı konarak tepsiye dizilir. En orta kata süzülen etler yerleştirilir. Önceden ısıtılan fırına 200 derecede konur, yarım saat pişirilir. Börek ılınınca et suyu tekrar bir taşım kaynatılarak ılık böreğin üstüne dökülür. Arzuya göre sarımsaklı, sarımsaksız yoğurt parçalara ayrılıp servis tabağına konan böreğe dökülür, üzerine tereyağında kızdırılan pul biber dökülür.

Ispanaklı Piliç Sarma - Aynur Hanım'ın Mutfağı: Büyükada


ImageView.ashx



Malzemeler:
2 demet kuzu ıspanak
1 paket mantar
3 adet derili piliç budu
1 kaşık salça
Tuz-karabiber
1 çay bardağı ufalanmış iç ceviz
1 çay bardağı sıvı yağ

Tarifi: Mantarlar yıkanıp süzülür. Tencereye sıvı yağ konur. Sırayla önce mantar sonra az haşlanmış ıspanak ve ceviz kavrulur. Karıştırılıp soğumaya bırakılır, diğer taraftan açılmış, dövülmüş piliç butları tepsiye dizilir. Hazırlanan iç, piliçlerin ortasına gelecek şekilde yerleştirilir. Piliçler katlanır, açık kısmı alta gelecek şekilde tepsiye dizilir. Üstüne sulandırılmış salça sürülerek fırına konur. 140 derece fırında 30-40 dakika pişirilir.

Prenses Çorbası - Aynur Hanım'ın Mutfağı: Büyükada


ImageView.ashx



Malzemeler:
İnce kesilmiş 1 tavuk göğsü
2 adet havuç
2 kaşık un
1 bardak süt
1 çay bardağı sıvı yağ
4 bardak su
Tuz-karabiber

Tarifi: Sıvı yağda tavuk göğsü ve havuç kavrulur, su eklenerek pişirmeye devam edilir. Diğer taraftan 2 kaşık un bir bardak su ile karıştırılır, çorba suyundan biraz eklenip karıştırılıp çorbaya ilave edilir. Tuzu, karabiberi ilave edilip kaynatılır.

Startv / Soframız
 
OP
nk83

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.311
Tepki
83.862
Puan
113
Konum
İstanbul
Enginar Dolması- Selma Hanım'ın Mutfağı: İzmir


ImageView.ashx



Malzemeler:
6 adet enginar
12 tatlı kaşığı pirinç
1 bağ taze soğan
Yarım demet dereotu
1 kase dolmalık fıstık
1 tatlı kaşığı toz şeker
Limon suyu
Yenibahar
Karabiber
Kaya tuzu
Zeytinyağı
Yapılışı:
Büyük boy kabın yarısı kadar su konulur. Enginarların kararmaması için 1 yemek kaşığı kadar kaya tuzu ve yarım bardak kadar limon suyu eklenir. Enginarların tepesi kesildikten sonra ortadan ikiye bölünür. Limonlu tuzlu suya bandırılan enginarlara yeniden limon sürülerek kabuk kısımlarından ayrılarak temizlenir. Enginarın taze olması demek, içindeki tüylerin beyaz olması demektir. Tüylü kısımlarından ayrılan enginarlar limonlu suya her aşamada batırılır. 1 bağ taze soğan bol suda temizlendikten sonra ince ince kıyılır. Yarım demet dereotu temizlenerek ince ince doğranır. 12 tatlı kaşığı pirinç bol sudan geçirilir. Bir kaseye doğranmış soğan ve dere otuna ilave olarak yıkanmış pirinçler, 1 çay kaşığı kadar yenibahar, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı kadar karabiber, 1 tatlı kaşığı toz şeker eklenir. Dolmalık fıstıklar orta ocak ateşinde 1 çay bardağı kadar zeytinyağı ile kavrulur. Kavrulan fıstıklar diğer malzemelerle karıştırılır. Kararmaması için limonlu suda bekletilen enginarlar süzgeç de bekletilip suyu süzülür. Yeniden limonlanarak boş kısımlarına hazırlanan iç harçtan konularak teflon tencereye yerleştirilir. 1 adet limonun yarısı yemeğin ortasına oturtulur. Diğer yarım limon da üzerine sıkılır. Pirinçlerin dağılmaması için kenardan kaynar su konularak kısık ocak ateşte ortalama 25-45 dakika arasında pişmektedir. Pirinçlerin daha rahat pişebilmesi için yemeğin suyundan azar azar alarak enginarların üzerine dökülür. Yemeğimizin yapılış süreci ortalama 45 dakika olup 6 kişilik servis edilir.

Erikli pirzolalı yaprak sarma - Selma Hanım'ın Mutfağı: İzmir


ImageView.ashx



Malzemeler:
250 gram asma yaprağı
500 gram kuzu pirzola
500 gram dana kıyma
½ su bardağı pirinç
2 kuru soğan
2 büyük domates
3 diş sarımsak
1 demet maydanoz
Yarım demet taze nane
½ yemek kaşığı domates salçası
½ yemek kaşığı biber salçası
1 kahve fincanı zeytinyağı
Pul biber
Karabiber
Yapılışı:
250 gram asma yaprağı sapları ile birlikte bol suda yıkanır. Orta boy tencere orta ocak ateşine alınarak 1 tatlı kaşığı tuz ve 1,5 litre kaynar su konulup asma yaprakları haşlanır. Pirzolanın suyu içinde saklanması için orta boy tavada orta ocak ateşinde pişirilir. Pirzolaların renginin dönmesi yeterli olacaktır. Asma yapraklarını ortalama 2-3 dakika haşlamak yeterli olacaktır. 2 kez çekilmiş yarım kilo dana kıyma, bir kaba konularak içerisine, yarım bardak pirinç (beyaz suyu çıkana kadar bol sudan geçirilip) kıymaya eklenir. 1 demet maydanoz iri iri doğranarak bol sudan geçirilir. 2 adet soğan soyulup temizlendikten sonra yıkanır. 3 diş sarımsak soyulup temizlendikten sonra küçük küçük doğranarak soğanlar ile birlikte kıymaya eklenir. Yarım demet taze nane bol sudan geçirilip süzüldükten sonra ince ince doğranır ve harca eklenir. 1,5 büyük domates soyulduktan sonra küçük küçük doğranır ve harca eklenir. 1 yemek kaşığından az domates ve biber salçası eklenir. 1 tatlı kaşığı pul biber, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı karabiber de eklenir. Üzerine 1 kahve fincanı zeytinyağı eklenip yoğrulur. Pirzola yağlı olduğu için az zeytinyağı konulur. Pirzolalar tencerenin içerisinde iken ters düz edilerek karabiber ve tuz serpilir. Asma yapraklarının dibinden koparılarak tencereye atılır. Yaprağın parlak kısmı altta kalıp damar kısımları yüze bakarak içerisine az miktarda harç konularak kenarlarından önce kapatılarak yukarıdan aşağıya doğru rulo hale getirilir. Yaprak sarmaları pirzolaların üzerini kapatacak şekilde dizilir. 1 kase erik sudan geçirilerek saplarından ayrılır. Erikler dolmaların üzerine yerleştirilerek tencerenin dibine 1 çay bardağı kaynar su ilave edilip kısık orta ocak ateşte pişirilir. Kaynamaya başlayınca ocak ateşi kısılarak 35-40 dakika kadar pişirilir. Yemeğimizin yapılış süreci ortalama 1 saat olup 6-8 kişilik servis edilir.

Lorlu Biber Dolması - Selma Hanım'ın Mutfağı: İzmir


ImageView.ashx



Malzemeler:
10 dolmalık yeşil biber
250 gram lor peyniri
3 yemek kaşığı un
2 adet yumurta
Zeytinyağı
Sosu için
2 büyük domates
2 diş sarımsak
Zeytinyağı
Yapılışı:
10 adet dolmalık biberin baş kısımları kesilerek içi çıkarılarak temizlenir. Bir kaba 2 yumurta kırılarak çırpılır. Bir kaba da 3 yemek kaşığı un konulur. Bol su ile temizlenen biberlerin içerisi lor peyniri ile doldurulur. Biberlerin etrafı una bulanıp yumurtaya batırılır. Kızartma tenceresine sıvıyağ eklenerek orta ocak ateşte kızdırılır. Kızartmalık yağımız hazırlandıktan sonra tüm biberler önce una sonra yumurtaya batırılarak yağa atılır. Lorların dışarı çıkmaması için biberlerin ağız kısmından 1 çay kaşığı kadar çırpılmış yumurta konulmaması gerekmektedir. Sos için 2 büyük domatesin kabukları soyulur. Ardından çekirdekleri çıkarılarak minik minik doğranır. 2 diş soyulup temizlendikten sonra minik minik doğranır. Küçük bir tavaya domates ve sarımsaklar eklenerek 1 çay kaşığı kadar tuz ile orta ocak ateşte pişirilir. Hazırlanan lorlu biberler servis tabağına alınıp ortasına yoğurt konulur. Yoğurdun hemen üzerine hazırlanan sos ve biraz kekik konulup servis edilir. Yemeğimizin yapılış süresi ortalama 15 dakikadır. 6-8 kişilik servis edilir.

Allı güllü tatlısı - Selma Hanım'ın Mutfağı: İzmir


ImageView.ashx


Muhallabesi için;
3 yemek kaşığı nişasta
2 yemek kaşığı toz şeker
2 bardak su
Şerbeti için;
1 kase gül yaprağı
3 yemek kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı limon suyu
1,5 bardak su
Yapılışı:
Orta boy teflon tencere kısık ocak ateşine konularak içerisine 2 bardak su, 3 yemek kaşığı nişasta ve 2 yemek kaşığı toz şeker eklenerek muhallebi kıvamına gelene kadar karıştırılıp pişirilir. Şerbeti için toplanan gül yaprakları bol su ile yıkanarak temizlenir. Hazırlanan jöle kıvamındaki muhallebi borcama konularak soğuması için buzdolabına konulur. Temizlenen güller bir kavanoza alınarak, 3 kaşık toz şeker, 2 yemek kaşığı limon suyu ve 1,5 bardak soğuk su eklenerek kavanozun kapağı kapatılıp güneşe konulur. Ortalama 2 saat bekletmek yeterli olacaktır. Su muhallebisinin şerbetini iyice çekebilmesi için dilimlere ayrılır. Ardından hazırlanan gül şerbeti üzerine dökülerek gül yaprakları ve fıstıklar ile süslenerek servis edilir. Tatlımızın yapılış süresi ortalama 10 dakikadır. 6-8 kişilik servis edilebilir.

Startv / Soframız
 
OP
nk83

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.311
Tepki
83.862
Puan
113
Konum
İstanbul
Fındıklı Kadayıf - Şükran Hanım'ın Mutfağı: Giresun


ImageView.ashx



Malzemeler:
250 gram tel kadayıf
1 kase fındık
Tereyağı
Sıvıyağ
Şerbeti için;
3 su bardağı şeker
2 bardak su
Yarım limon suyu
Yapılışı:
Şerbeti için orta boy tencereye 3 bardak şeker ve 2 bardak su konularak orta ocak ateşinde kaynamaya bırakılır. Hemen ardından yarım limon suyu sıkılıp şerbete eklenir. Küçük boy tavaya 3 yemek kaşığı tereyağı ve yarım çay bardağı kadar ayçiçek yağı konularak eritilir. 250 gram tel kadayıf bir kaba konularak eritilen tereyağı üzerine eklenip harmanlanır. 1 kaseye tereyağı ile harmanlanan kadayıflar konulup şekil verilip fırın tepsisine yerleştirilir. Ortalama 15 dakika kadar fırında 170 derecede pişirilir. Üzeri kızaran tel kadayıfların üzerine şerbeti ve fındık serpilerek servis edilebilir. Tatlımızın yapılış süresi ortalama 25 dakikadır. 12 kişilik servis edilir.

Dible - Şükran Hanım'ın Mutfağı: Giresun


ImageView.ashx



Malzemeler:
1.5 kg taze fasulye
1 kase pirinç
2 adet havuç
1 adet domates
Zeytinyağı
Tereyağı
Yapılışı:
1,5 kg taze fasulye uçlarından koparılarak ayıklanır. Fasulyeler küp küp doğranarak bol sudan geçirilip süzülür. (Karalâhanadan da yapılabilir) 2 adet havuç soyularak küp küp doğranır. Süzülen fasulyelerin 2/4’ü tencereye konulup diğer kısmı bir tabakta bekletilir. 1 kase pirincin beyaz suyu çıkana kadar yıkanarak fasulyelerin üzerine eklenir. Pirinçlerin hemen üzerine kalan fasulyeler de eklenir. 1 adet soğan soyulup temizlendikten sonra küp küp doğranır. Renk vermesi için 2 adet küp küp doğranmış havuçlar da eklenir. Hemen ardından doğranmış soğanlar da üzerine eklenip 2 tatlı kaşığı tuz serpilir. Üzerine 1 çay bardağı kadar zeytinyağı gezdirilerek orta ocak ateşine konulur. Ortalama 10 dakika kadar pişirilir. Yemeğimize hiç su eklenmemektedir. Ancak altı tutar gibi olursa 2 yemek kaşığı kadar su eklemeniz yeterli olacaktır. Tercih edilen sıvıyağlar arzuya göre değişiklik gösterebilir. Yemeğimizin yapılış süresi 30 dakika olup, 8 kişilik servis edilir.

Pezikli Yarımca Böreği - Şükran Hanım'ın Mutfağı: Giresun


ImageView.ashx



Malzemeler:
1 bağ pezik (pazı)
Yarım çay bardağı pirinç
1 adet soğan
Zeytinyağı
Hamuru için;
3 yemek kaşığı yoğurt
2 adet yumurta
Yarım paket kabartma tozu
Alabildiğince un

Yapılışı:
Yarım çay bardağı pirinç sudan geçirilir. Küçük bir tencereye pirinçler konulup üzerini geçecek kadar su konulup orta ocak ateşinde pişmeye bırakılır. Ortalama 5-6 dakika sonra haşlanmış olur. 1 bağ peziğin sapları kesilir. Saplarından ayrılan pezikler tek tek temizlenir. 1 bağ pezik küçük küçük doğranır. 1 adet büyük boy soğan soyulup temizlenerek küp küp doğranır. Büyük boy tavaya küp küp doğranmış soğanlar ile birlikte yarım çay bardağı kadar zeytinyağı konularak kavrulmaya başlanır. Soğanlar kavrulduktan sonra içerisine 2 çay kaşığı tuz, haşlanmış olan pirinçler ve doğranmış pezikler eklenerek harmanlanır. Ardından 1 çay kaşığı kadar pul biber eklenerek kısık ocak ateşinde pişmeye bırakılır. Bir kaba 2,5 bardak (kupa ile) un konulur. İçerisine yarım paket kadar kabartma tozu, 3 çay kaşığı tuz, 2 yumurta, 3 yemek kaşığı yoğurt eklenerek yoğrulmaya başlanır. Hamurumuz kulak memesi kıvamında olması gerektiğinden alabildiğince un eklenebilir. Harçlar iyice birbirine karışıp kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğrulduktan sonra hamurumuz ortadan ikiye bölünür. Hamurumuz yuvarlandıktan sonra tezgah unlanıp merdane ile açılır. Çok inceltmeden açılması yeterli olacaktır. Bir bardak ya da kase yardımı ile yuvarlak bezeler halinde kesilir. Harcımız soğuduktan sonra bezelerin içerisine 1 kaşık konulup kenarlarından kapatılır. Hamurun pişerken pazılı harç içerisinden çıkmaması için yarım ay şeklinde kapanan hamurun kenarlarına parmak ile bastırılır. Hamurun dinlenmesine gerek duyulmaz. Kızartma tenceresine sıvıyağ konularak pazılı börekler orta ocak ateşinde kızartılır. Devamlı olarak ters düz edilerek kızartılmalıdır. Ortalama 40 dakika içerisinde yemeğimiz hazırlanmış olup 8 kişilik servis edilir.
Startv / Soframız
 
OP
nk83

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.311
Tepki
83.862
Puan
113
Konum
İstanbul
Tosman Kara - Ayşegül Hanım'ın Mutfağı: Isparta


ImageView.ashx



MALZEMELER
Un
Pekmez
1 kase ceviz
Tereyağı

YAPILIŞI
Bir kaba 1 ölçü un için 1ölçü pekmez kullanılması gerekmektedir. Büyük boy tencereye 2 yemek kaşığı kadar tereyağı konularak eritilir. Ortalama yarım kilo unu orta ocak ateşinde erimekte olan tereyağı ile kavrulur. Bir tencereye yarım kilo kadar pekmez de konularak orta ocak ateşinde kaynamaya bırakılır. Un renk değiştirene kadar kavrulur. 1 kase ceviz rondodan geçirilerek inceltmeden ufaltılır. Cevizler de kavrulan una eklenerek kavrulmaya devam edilir. Pekmez kaynadığında kavrulan un ve cevizlere yavaş yavaş eklenerek devamlı olarak da karıştırılır. Pekmez tam anlamıyla ilave edildikten sonra ocak ateşi kısılıp karıştırmaya devam edilir. 1 kase ceviz yeniden rondodan geçirilerek bir öncekinden daha ufak parçalara ayrılır. Cevizler tezgâha yayılır. Şekil alabilecek kıvama gelen cevizli pekmezli un toparlandığında (tencereye yapışmadığında, hamur gibi olduğunda) biraz soğutulur. Cevizlerin üzerine yayılarak rulo haline getirilip jülyen kesilir. Yeniden üzeri cevizlerle süslenerek servis edilir. Tatlımız ortalama 6 kişilik olup ortalama 20 dakika içerisinde yapılmaktadır.

Zıplak - Ayşegül Hanım'ın Mutfağı: Isparta


ImageView.ashx



MALZEMELER
Yarım kg dana kıyma
Yarım kg kurutulmuş taze fasulye
2 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı domates salçası
Tereyağı

YAPILIŞI
Yarım kg kurutulmuş taze fasulye, bol su ile yıkanıp süzüldükten sonra orta boy tencereye konulup hizası kadar su eklenerek haşlanmaya bırakılır. Ocağımız orta ocak ateşte olup kaynamaya başlayınca kısılmalıdır. Ortalama 15 dakika içerisinde kurutulmuş fasulyeler haşlanır. 2 adet kuru soğan soyulup temizlenerek küp küp doğranır. Yarım kg dana kıyma teflon tenceresine konulup orta ocak ateşte tahta kaşık ile ezerek kavrulur. Kıymanın suyunu çekmesi gerekmektedir. Kavrulan kıymaya 2 adet doğranmış soğan eklenerek pembeleşene kadar kavrulur. Soğanlar kavrulurken içerisine 2 yemek kaşığı tereyağı eklenerek harmanlamaya devam edilir. 2 yemek kaşığı domates salçası da harca eklenerek karıştırılmaya devam edilir. Ardından harca sıcak su eklenerek haşlanmış olan fasulyelerin suyu süzülerek salçalı kıymaya eklenir. Tencerenin yarısına kadar kaynar su ilave edilmesi yeterli olacaktır. Tencerenin ağzı kapatılarak ortalama 30 dakika pişirilir.

Kabune Pilavı - Ayşegül Hanım'ın Mutfağı: Isparta


ImageView.ashx



MALZEMELER
1 kg erkeç (keçi) kaburga et
2 su bardağı pirinç
1 kase haşlanmış nohut
1 kase kuru soğan
Karabiber
Tereyağı

YAPILIŞI
1 kg keçi eti yıkanarak düdüklü tencereye konulur. Üzerine etin yarısına kadar gelecek şekilde su eklenerek orta ocak ateşte pişmeye bırakılır. 2 su bardağı pirinç ve 3 tatlı kaşığı tuz ile bir kaba konularak, üzerine önceden kaynatılmış kaynar su eklenir, haşlanır. Pirinçlerin ortalama 30 dakika durması yeterli olacaktır. Düdüklü tencerede pişirilen etler süzülerek bir kaba alınır. Zira kalan etin suyu pilavda kullanılacaktır. 1 adet kuru soğan soyulup temizlenerek piyazlık (yarım ay şeklinde) doğranır. Pişmiş olan etler yağlarından arındırılarak parça parça kopartılıp didiklenir. 1 kase nohut bir gece önceden kaynar su ile haşlanır. Doğranmış olan soğanlar bir kaseye konularak üzerine 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı karabiber ile yoğrulur. Büyük boy tencereye ilk olarak baharatlı soğanlar, ardından parçalanmış etler ve üzerine nohutlar konulur. Sıcak suda bekletilen pirinçler yeniden sıcak sudan geçirilerek süzülür. Pirinçler de harcın üzerine yayılarak eklenir. Üzerini geçecek kadar et suyu ve normal su eklenerek orta ocak ateşte pişmeye bırakılır. Küçük boy tavaya 3 yemek kaşığı kadar tereyağı konularak orta ocak ateşte eritilip yakılır. Pilav suyunu çekmeye başladığında kızartılan tereyağı üzerine dökülür. Tereyağı eklendikten sonra ocağın ateşi kısılır ve ortalama 10 dakika kadar daha pişirilmesi yeterli olacaktır.

Tahinli Katmer - Ayşegül Hanım'ın Mutfağı: Isparta


ImageView.ashx



MALZEMELER
1 kase tahin
Zeytinyağı
Hamuru için;
Un
Su
Tuz

YAPILIŞI
Bir kaba un, su ve 1 tatlı kaşığı kadar tuz eklenerek yoğrulur. Kulak memesi kıvamında olana kadar yoğrulur. Ancak biraz daha yumuşak olana kadar su eklenmesi gerekmektedir. Katmer hamurunun kişi sayısı kadar tutulması gerekmektedir. Hamurun üzerine bez kapatılarak 10 dakika dinlendirilmesi gerekir. 1 kaseye tahin ve üzerine 1 çay bardağı kadar zeytinyağı eklenerek karıştırılır. Tahinin yumuşayıp sulanması gerekmektedir. Masaya un serpilerek hamurdan bezeler kesilerek yuvarlanır. 6 adet bezeyi tek tek un yardımı ile yufka inceliğinde açılır. Yufkaya tahin serpilerek el ile yayılır. Ardından yuvarlanarak rulo haline getirilir. Yufka iki kenarından biraz çekilerek uzatılır. İki ucundan içe doğru döndürülen hamur ortada birleştirilerek üst üste konulur. Her beze için aynı işlem yapılır. Gül şeklini alan hamurlar oklava ile açılarak yağsız teflon tavada pişirilir. Yüksek ocak ateşinde pişirilmesi gerekmektedir. Kızardıktan sonra üzerinde sıvıyağı gezdirilip sık sık çevirerek pişirilmesi gerekmektedir. Yemeğimizin yapılış süreci ortalama 30 dakika olup 8 kişilik servis edilebilir.
 
OP
nk83

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.311
Tepki
83.862
Puan
113
Konum
İstanbul
Ekmek Aşı - Leyla Hanım'ın Mutfağı: Sivas


ImageView.ashx



Malzemeler:
½ kg kıyma
1 adet domates
1 adet yeşilbiber
1 adet soğan
Kimyon
Karabiber
1 yemek kaşığı salça
1 kase erişte

Yapılışı:
Evinizde artan ekmek ya da tost ekmekleri küçük parçalara bölünerek 150 derece fırında pembeleşene kadar pişirilir. 1 adet soğan soyulup yıkandıktan sonra küp küp doğranır. 1 adet domates yıkanıp soyulduktan sonra küp küp doğranır. 1 adet yeşilbiber yıkanarak içi temizlenir ve minik minik doğranır. Orta boy tencereye doğranmış soğan ve biberler ile birlikte 1 yemek kaşığı tereyağı ve 1 yemek kaşığı sıvı yağ konularak kavrulur. Ardından 1 tatlı kaşığı tuz serpilerek harmanlanır. Yarım kilo kıyma kavurması küçük parçalara bölünerek kavrulan harca ilave edilir. Ardından birkaç dakika sonra doğranan domatesler de eklenerek içerisine 1 tatlı kaşığı kimyon, 1 tatlı kaşığı karabiber eklenerek harmanlanmaya devam edilir. 2 yemek kaşığı dolusu salça da eklendikten sonra karıştırarak pişirmeye devam edilir. Ekmek aşı için 1,5 litreye yakın kaynatılmış su da eklenerek kaynatılmaya devam edilir. Servis tabağına fırınlanan ekmekler yayılarak konulur. Kaynayan ekmek aşının içerisine 1 kase erişte de eklenerek pişirmeye devam edilir. Ortalama 5 dakika daha pişirdikten sonra servis tabağındaki fırınlanan ekmeklerin üzerine dökülerek yayılır. Yemeğin yapılış süresi ortama 30 dakika olup 6-8 kişilik servis edilebilir.

Mirik Köftesi - Leyla Hanım'ın Mutfağı: Sivas


ImageView.ashx



Malzemeler:
500 gram ince bulgur
250 gram kıyma
1 adet yumurta
3 yemek kaşığı un
Karabiber
Kimyon
Tuz
Kırmızıbiber

SOSU İÇİN
Yoğurt
Sarımsak
3 yemek kaşığı tereyağı
Sıvıyağ

Yapılışı:
Plastik bir kaba 500 gram ince bulgur konularak üzerine sıcak su ve 1 tatlı kaşığı kadar tuz eklenerek 10 dakika bekletilir. Suyunu çeken bulgurun üzerine 1 çay kaşığı pul biber, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı kimyon ve 1 çay kaşığı tuz eklenir. Ardından 1 yumurta bulgurun üzerine eklenerek ilave olarak 3 kaşık un eklenerek karıştırılır. İyice yoğrulan harcın içine 250 gram 2 kez makineden çekilmiş dana kıyma da katılarak yoğrulmaya devam edilir. Avuç içi su ile ıslatılarak un serpiştirilen tepsiye yarım parmak boyunda ve inceliğinde köfteler yerleştirilir. Büyük boy tencere orta ocak ateşe konularak kaynamış olan 1,5 litre su ve 1 tatlı kaşığı tuz eklenerek kaynamaya bırakılır. Kaynayan suya mirik köfteleri bırakılarak haşlanır. Ortalama 5 dakika kaynatılır. Orta boy kaseye yoğurt konularak arzuya göre sarımsak dövülerek yoğurda eklenir. Sarımsakları yoğurda eklemeden önce içine 1 tatlı kaşığı su katılır. Orta ocak ateşinde küçük bir tavada 2 yemek kaşığı dolusu tereyağı ve 1 yemek kaşığı sıvıyağ eklenerek eritilip kaynatılır. İçerisine 1 çay kaşığı pul biber atılarak pembeleştirilir. Haşlanan köfteler süzülüp soğuk sudan geçirilerek servis tabağına alınır. Ardından üzerine hazırlanan sarımsaklı yoğurt ile eritilen yağ dökülerek servis edilir. Yemeğin yapılış süresi ortalama 30 dakika olup, 6 kişilik servis edilebilir.

Patatesli Hingel - Leyla Hanım'ın Mutfağı: Sivas


ImageView.ashx




Malzemeler:
6 adet patates
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı karabiber
Tuz
Pul biber
3 yemek kaşığı tereyağı
HAMURU İÇİN
1 bardak su
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
Un
Yapılışı:
6 adet patates orta ocak ateşte büyük bir tencereye konularak üzerini 3-4 parmak geçecek kadar su konulur. Patatesler haşlanmaya bırakılırken içine 1 tatlı kaşığı tuz serpilir. Haşlanan patateslerin kabukları soyulur. Kabukları soyulan patatesler öncelikle ezilir. Patatesli hingele 1 tatlı kaşığı kimyon, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı pul biber, 1 tatlı kaşığı tuz eklenerek harmanlanır. Plastik bir kaba 1 bardak su, 1 yumurta, 1,5 tatlı kaşığı tuz ve alabildiğince un eklenerek yoğrulur. Hamur kulak memesi kıvamına gelince 3 eşit parçaya bölünerek dinlenmeye bırakılır. Ortalama 15 dakika dinlenmesi gerekmektedir. Beze halindeki hamurun üzerine biraz un serpilerek açılır. Hamur yarım cm kalınlığında olmalıdır. Açılan hamurdan kesilerek küçük kareler haline getirilir. Minik karelerin içine küçük parçalar halinde patatesler eklenerek üçgen şekilde kapatılır. Orta ocak ateşe büyük boy tencerenin yarısı kadar su ilave ederek kaynamaya bırakılır. Su kaynatılırken 2 tatlı kaşığı tuz ve 2 yemek kaşığı sıvı yağ eklenir. Kaynayan suyun içerisine hazırlanan patatesli hingeller eklenerek haşlanır. Haşlanan patatesli hamurlar süzgeç ile süzülür. Orta ocak ateşte minik bir tavada 3 yemek kaşığı tereyağı eritilir. Eriyen tereyağının üzerine 1 çay kaşığı pul biber eklenerek servis tabağına alınan patatesli hingelin üzerine dökülür. Yemeğimizin yapılış süresi ortalama 50 dakikadır. Yemeğimiz 6-8 kişilik servis edilebilir.
 
OP
nk83

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.311
Tepki
83.862
Puan
113
Konum
İstanbul
Tahinli Katmer - Ayşegül Hanım'ın Mutfağı: Isparta


ImageView.ashx



MALZEMELER
1 kase tahin
Zeytinyağı
Hamuru için;
Un
Su
Tuz

YAPILIŞI
Bir kaba un, su ve 1 tatlı kaşığı kadar tuz eklenerek yoğrulur. Kulak memesi kıvamında olana kadar yoğrulur. Ancak biraz daha yumuşak olana kadar su eklenmesi gerekmektedir. Katmer hamurunun kişi sayısı kadar tutulması gerekmektedir. Hamurun üzerine bez kapatılarak 10 dakika dinlendirilmesi gerekir. 1 kaseye tahin ve üzerine 1 çay bardağı kadar zeytinyağı eklenerek karıştırılır. Tahinin yumuşayıp sulanması gerekmektedir. Masaya un serpilerek hamurdan bezeler kesilerek yuvarlanır. 6 adet bezeyi tek tek un yardımı ile yufka inceliğinde açılır. Yufkaya tahin serpilerek el ile yayılır. Ardından yuvarlanarak rulo haline getirilir. Yufka iki kenarından biraz çekilerek uzatılır. İki ucundan içe doğru döndürülen hamur ortada birleştirilerek üst üste konulur. Her beze için aynı işlem yapılır. Gül şeklini alan hamurlar oklava ile açılarak yağsız teflon tavada pişirilir. Yüksek ocak ateşinde pişirilmesi gerekmektedir. Kızardıktan sonra üzerinde sıvıyağı gezdirilip sık sık çevirerek pişirilmesi gerekmektedir. Yemeğimizin yapılış süreci ortalama 30 dakika olup 8 kişilik servis edilebilir.

İkbebet - Deniz Hanım'ın Mutfağı: Mardin


ImageView.ashx




Tane sumak 1 saat kadar bir kabın içinde normal suda bekletilmesi gerekir.
İç harcı için
Yarım kg kuzu kıyma
1 kg kuru soğan
6 adet kırmızı biber
6 adet yeşil biber
1 çay bardağı ayçiçek yağı
Yarım demet maydanoz
Karabiber
İsot
Kimyon
Yenibahar
Dış harcı için
2,5 kase dövme bulgur
1,5 kase köftelik bulgur
Kişniş

YAPILIŞI
1 kg soğan soyulup temizlenerek sudan geçirilir. Soğanlar ikiye bölünür. 6 adet yeşil biber çekirdeklerinden yarılarak temizlenir. 6 adet kırmızı biberin çekirdekleri alınarak temizlenir. Tüm sebzeler sudan geçirilerek ayrı rondodan geçirilir. Tüm harcın ince kıyılması gerekir. Ardından el yardımı ile sıkılarak acı suyu çıkarılır. Büyük boy tavaya 1 çay bardağı ayçiçek yagi konularak kısık ocak ateşinde soğanlar ve biberler kavrulmaya bırakılır. Harcın hafif pembeleşmesi yeterlidir. Ardından yarım kg kuzu kıyma da eklenerek kavrulur. Dış harcı için bir tepsiye 2,5 kase dövme bulgur, 1,5 kase köftelik bulgur,2 tatlı kaşığı kişniş bir gece evvelden su ile haşlanmalıdır. Ardından tüm harcın özdeşleşmesi için yoğrulmaya başlanır. Bulgurlar bastırılarak yoğrulmalıdır. Bir kaseye köfte açabilmek için su konulur. ikbebetin iç harcına 1 tatlı kaşığı karabiber, 2 tatlı kaşığı isot, 1 çay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı yenibahar, 1 ,5 tatlı kaşığı tuz eklenerek karıştırmaya devam edilir. Yoğrulan dış harç bulgurları parçalara ayrılır. Yarım demet maydanoz bol sudan geçirilerek küçük küçük doğranır. Soğanlı biberli harca maydanozlar da eklenerek iç harç ocak ateşinden alınır. Hamur kıvamındaki iç harçtan ceviz büyüklüğünde bezeler alınarak yuvarlanır. Ardından parmak ile ortadan bastırilip döndürülerek ortası açılır. Bulgurun çatlamaması, ele yapışmayıp rahatça şekillenebilmesi için eller devamlı su ile ıslatılmalıdır. Hamur kıvamındaki oyularak açılmış topların içerisine iç harç konularak ay şeklinde kapatılır. Büyük boy tencerenin içerisine yarım kadar konularak içerisine 1 tatlı kaşığı tuz eklenir. Orta ocak ateşinde kaynayan suyun içerisine hazırlanmış olan ikbebetler konularak ortalama 15 dakika da haşlanır. Yemeğimizin yapılış süresi 45 dakika olup 6 kişilik veya kişi sayısı arttırılıp servis edilebilir.


Kahiye - Deniz Hanım'ın Mutfağı: Mardin


ImageView.ashx



MALZEMELER
Yarım kg yağsız ve tuzsuz peynir
3 adet yufka
Sıvıyağ

ŞERBETİ İÇİN
1 bardak şeker
2 bardak su
Limon suyu

YAPILIŞI
1 kaseye 1 çay bardağı kadar sıvıyağ konulur. 1 kg yağsız tuzsuz peynir bir tabakta ufalanır. Fırın 200 derecede ısıtılır. 1 adet yufka açılarak kenarlarından katlanıp kare şekline getirilir. Karşılıklı iki ucu üst üste getirilen yufkanın hem ortasında kalan bölüme hem de kenarlarına sıvıyağ sürülür. Yufkanın ortasına bol peynir konularak karşılıklı kenarlar üst üste konularak kapatılır. Yufkanın açılmaması için kenarlarına ve orta kısmına bastırılır ve yağlanan fırın tepsisine yerleştirilir. 3 adet yufka için de aynı işlem yapılır. Hazırlanan yufkalar 250 derecede 10-15 dakikada pişirilir. Tencereye 1 bardak şeker ile 2 bar su eklenerek orta ocak ateşinde kaynatılır. Kaynamaya başladığında içerisine 1-2 damla limon suyu eklenerek ocak ateşinden alınır. Tatlılar fırından çıktığında servis tabağına alınarak üzerine şerbeti dökülüp servis edilebilir. Tatlımız 6 kişilik olup ortalama 30 dakikada yapılmaktadır.

Sembüsek - Deniz Hanım'ın Mutfağı: Mardin


ImageView.ashx



İç harcı için;
Yarım kg yağlı kuzu kıyma
1 kg kuru soğan
6 adet kırmızı biber
6 adet yeşil biber
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
Yarım paket margarin
Sıvıyağ
İsot
Karabiber
Hamuru için
Un
Su
Tuz

YAPILIŞI
1 Kg kuru soğan soyulup temizlenerek sudan geçirilir. 6 adet kırmızı biber ile 6 adet yeşil biberin çekirdekleri temizlenerek sudan geçirilir. Ardından tüm harç rondodan geçirilerek ince kıyım haline getirlir. Tüm harcı el ile sıkarak acı suyu çıkarılır. Amaç harcın birbirine özdeşleşip dağılmamasıdır. Tüm harç bir kaba konularak içerisine, 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 yemek kaşığı domates salçası, yarım paket margarin, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı karabiber, 2 tatlı kaşığı isot ve yarım kg yağlı kuzu kıyma ile tüm malzemeler yoğrulur. İçerine 1 yemek kaşığı ayçiçek yağı eklenerek yeniden yoğrulur. 1 kabın içerisine 2 kase un konulup ortası açılır. 2 tatlı kaşığı tuz tam ortasına konularak yavaş yavaş su eklenip yoğrulur. Hamurumuz kulak memesi kıvamına gelene kadar yoğrulur. Avuç içi büyüklüğünde hamurdan parçalar alınarak bezeler haline getirilir. Bezeler çok inceltilmeden açılarak içerisine iç harç konulup yarım ay şeklinde kapatılır. Kenarlarına tırnak yardımı ile bastırılarak iyice kapatılır. Fırın tepsisi ayçiçek yağı ile yağlanarak fırın 200 derecede ısıtılmaya bırakılır. 1 adet yumurta sarısı kırılıp çırpılarak sembuseklerin üzerine sürülür. Fırının derecesi 250 dereceye ayarlanarak ortalama 30 dakika kadar pişirilir. Yemeğimiz 6-8 kişilik servis edilebilir.

Sakızlı ev dondurması - Pelin Hanım'ın Mutfağı: İzmir - Urla


ImageView.ashx



MALZEMELER
1 su bardağı keçi sütü
3 adet yumurta sarısı
4 yemek kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı toz damla sakızı
1 su bardağı krema

YAPILIŞI
1 ,5 bardak keçi sütü sabahtan orta ocak ateşinde bir cezvede bir taşım kaynatılarak soğumaya bırakılır. Süt bir tencereye konularak ısınma noktasına gelene kadar orta ocak ateşine konulur. (kaynamaması gerekmektedir) bir kaba 3 adet yumurtanın sarısı alınarak dolu dolu 4 yemek kaşığı toz şeker ilave edilir. Yumurta sarısı ile toz şeker krema haline gelene kadar çırpılır. Isınan keçi sütü yavaş yavaş yumurtalı şekere ilave edilir. Ardından karışımı tencereye boşaltarak tahta kaşık ile orta ocak ateşte ısıtılır. Kıvamını aldıktan sonra 1 çay kaşığı toz damla sakızı eklenerek ocak ateşi kapatılır ve karıştırılır. Tatlımız soğumaya bırakılır. Soğuyan yumurtalı şekerli keçi sütüne 1 su bardağını geçecek kadar krema eklenerek blendırla çırpılır. Ardından buzlukta soğumaya bırakılır. Ortalama 30 dakika sonra yeniden buzluktan çıkarılarak blendırdan geçirilir. 1,5 saatte 2 kez bu işlem yapılır ve dondurma kıvamını aldığında servis edilebilir.

Baklalı enginar - Pelin Hanım'ın Mutfağı: İzmir - Urla


ImageView.ashx



MALZEMELER
250 gram bakla
4 adet enginar
1 demet taze soğan
1 demet dereotu
1 çay bardağı zeytinyağı
1 adet limonun suyu
1,5 çay kaşığı limon tuzu
Sosu için
3 yemek kaşığı limon suyu
1,5 çay kaşığı toz şeker

YAPILIŞI
Bir kabın içerisine su ve limon tuzu konularak 4 adet enginar ayıklanarak içerisinde kararmaması için bekletilir. 250 gram bakla ayıklanarak ortadan kesik atılır. Eğer enginarları buzlukta muhafaza etmek istersek kaynar limonlu suda 1-2 dakika enginarların bekletilmesi gerekmektedir. 1 demet taze soğan bol su ile temizlenerek minik minik doğranır. Düdüklü tencereye doğranmış taze soğanlar konularak enginarlar üzerine yerleştirilir. Enginarların üzerine ayıklanmış baklalar serpiştirilir. 3 kaşık limon suyu, 1,5 çay kaşığı toz şeker, 1 çay kaşığı kaya tuzu konulur. Üzerine 1 yemek kaşığı kadar taze soğanlar en üste konularak 1 çay bardağı kadar zeytinyağı eklenerek orta ocak ateşte buharı çıktıktan sonra 3-5 dakika kadar pişirilmelidir. Enginarlar servis edilirken üzerine göz kararı arzuya göre zeytinyağı gezdirilerek dereotu ile süslenebilir. Yemeğimizin yapılış süresi ortalama 25 dakika olup enginar adedine göre kişi sayısı belirlenebilir.

Çiğ dolma - Pelin Hanım'ın Mutfağı: İzmir - Urla


ImageView.ashx



MALZEMELER
2 su bardağı köftelik bulgur
5 adet domates
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1 demet taze nane
İçi için
1 demet taze soğan
1 demet dereotu
1 demet maydanoz
Limon suyu
Zeytinyağı

YAPILIŞI
Asma yaprakları orta ocak ateşte 4-5 dakika kadar haşlanır. 2 su bardağı köftelik bulgur bir kabın içerisinde üzerini geçecek kadar kaynamış su ile haşlanıp bekletilir. 30 dakika ile 1 saat bekletilmesi yeterli olacaktır. Plastik bir kaba 1 kaşık biber ve 1 kaşık domates salçası haşlanmış bulgura karıştırılır. 5 adet domates minik minik doğranarak bulgurlu olan harca eklenir. 1 adet limonun suyu da üzerinde gezdirilerek dökülür. 1 bağ taze nane temizlenip minik minik doğranarak bulgurlara eklenir. 1 bağ taze soğan temizlenerek ince ince doğranır. Maydanoz ve dereotu bol sudan geçirilip küçük küçük doğrandıktan sonra 1 bağ doğranmış taze soğan ile bulgurlu harca karıştırılır. 1 çay bardağı kadar zeytinyağı üzerinde gezdirilerek harmanlanır. Servis edilen asma yaprakları servis tabağının kenarlarına dizilerek orta kısmına bulgurlu harç konulur. Yemeğimizin yapılış süresi ortalama 20 dakikadır. Çiğ dolma 6 kişilik servis edilebilir.

Zerdeli Sütlaç - Müzeyyen Hanım'ın Mutfağı: Gaziantep


ImageView.ashx



MALZEMELER
1 kg süt
1 çay bardağı pirinç
Zerde için;
1 çay bardağı pirinç
16 çay bardağı su
5 çay bardağı şeker
2 kepçe gül suyu

YAPILIŞI
1 kg köy sütü büyük boy orta ocak ateşine konularak kaynamaya bırakılır. 1 çay bardağı pirinç yıkanarak süt kaynadığında içine ilave edilir. Ara ara karıştırılması gerekmektedir. Sütlaç donmadan kaynadıktan sonra servis kaselerine 1 kepçe konulur. Zerde için 1 kaseye 1 çay bardağı pirinç, 5 çay bardağı şeker, 16 çay bardağı su konularak orta ocak ateşinde kaynatılır. Pirinçlerin şişip suyunu biraz çekmeleri gerekmektedir. Ortalama 15 dakika kadar kaynatılacaktır. Kaynatılırken kenarlarında oluşan köpükler alınmalıdır. Zerde kıvamını alana kadar piştikten sonra soğumaya bırakılır. Sütlaçların üzerine 2 kepçe gülsuyu eklenmiş zerdeden 1’er kepçe eklenir ve soğumaya bırakılır. ortalama 30 dakika da yapılacak olan tatlımız 10 kişilik servis edilebilir.

Bezelye Tava - Ayşe Hanım'ın Mutfağı: Giresun


ImageView.ashx



MALZEMELER
1 kg kabuklu bezelye
2 adet yumurta
2 yemek kaşığı mısır unu
2 yemek kaşığı un
Ayçiçek yağı

YAPILIŞI
1 kg kabuklu bezelye baş kısımlarından kopartılarak kenarlarındaki kılçıklarından temizlenir. Ardından bezelyeler büyük boy tencerede kaynar suda orta ocak ateşte 10 dakika kadar haşlanır. Taneleri üzerine çıkınca haşlanır ve bezelyelerin suyu süzülür. 2 adet yumurta, kaba konulan haşlanmış bezelyelerin üzerine 2 çorba kaşığı un ve 2 çorba kaşığı mısır unu ilave edilerek kırılır. Yumurtalarla beraber unlu haşlanmış bezelyeler de harmanlanarak ayçiçek yağı konulmuş tavaya yerleştirilir. Orta ocak ateşte ters düz edilerek 10 dakika pişirilir. Yemeğimiz 6-8 kişilik servis edilebilir. Yemeğin yapılış süresi ortalama 15 dakikadır.

Açma Tava Böreği - Ayşe Hanım'ın Mutfağı: Giresun


ImageView.ashx



MALZEMELER
Hamuru için;
2 kase un
3 adet yumurta
1 çay bardağı su
Yarım çay bardağı ayçiçek yağı
İç harcı için;
350 gram dana kıyma
1 adet soğan
Pulbiber
Karabiber
Tereyağı
Ayçiçek yağı

YAPILIŞI
Bir kaseye 3 adet yumurta, 1 çay bardağı su, yarım çay bardağı kadar ayçiçek yağı konularak çırpılır. Ardından kulak memesi kıvamından biraz daha sert olacak şekilde yavaş yavaş un eklenerek yoğrulur. Hamur rulo haline getirilerek 5 adet bezeye bölünür. 350 gram kıyma, büyük boy tavaya konularak orta ocak ateşine konularak ezerek kavrulur. Kıyma kavrulduktan sonra içerisine 1 adet soğan soyulup temizlendikten sonra küp küp doğranır ve içerisine 1 çay kaşığı kadar tuz eklenerek kavrulmaya devam edilir. 5 adet bezenin üzeri unlanarak açılır. Biraz kalın halde küçük daireler şeklinde açılır. Büyük bezeler üst üste konularak aynı hizada olabilmesi için açılır. Arası unlandığı için birbirinden ayrılan yufkalar ince ince açılır. Büyük boy tencerenin yarısı kadar kaynar su orta ocak ateşinde kaynarken içerisine 1 yemek kaşığı tuz atılarak hazırlanan yufkalar bir taşım kaynatılıp çıkarılır. Plastik bir kaba soğuk su, 2 tatlı kaşığı kadar tuz konularak kaynar sudan geçirilen yufkalar tuzlu soğuk suya batırılır. Hemen ardından geniş tavaya alınır. Tava eritilen tereyağı ile yağlanarak içerisine yufka büzülerek konulur. Kıymalı harcın içerisine ocaktan alınmasına yakın 1 tatlı kaşığı karabiber ve 1 tatlı kaşığı pulbiber eklenerek harmanlanıp ocaktan alınır. Teflon tencereye 3 yemek kaşığı kadar tereyağı konularak eritilir. Her katı tereyağı ile yağlanarak 2,5 kat yufka konulduktan sonra hazırlanan kıymalı iç harç konulur ve yeniden üzeri 2,5 kat yufka ile kapatılır. Böreğin üzerine kapak kapatılarak yüksek ocak ateşte pişirilir. Ve ortalama 5-10 dakika içerisinde kapak yardımı ile ters düz edilerek diğer yüzü de pişirilir. Böreğimiz 6-8 kişilik servis edilebilir. Yapılış süresi ortalama 45 dakikayı bulmaktadır.

Dilber Dudağı - Ayşe Hanım'ın Mutfağı: Giresun


ImageView.ashx



MALZEMELER
Hamuru için;
1 kase un
1 çay bardağı süt
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı tereyağı
1 paket kabartma tozu
İç harcı için;
300 gram dövülmüş fındık
Yarım kg tereyağı
Yarım çay bardağı ayçiçek yağı
Şerbeti için;
4 su bardağı toz şeker
3 bardak su
Limon suyu

YAPILIŞI
Bir kaseye 1 çay bardağı süt, 1 yumurta, 1 paket kabartma tozu, 1 yemek kaşığı kadar tereyağı, 1 büyük kase un konularak yoğrulur. Rulo haline getirilen hamur 15 parçaya bölünür. Her parça yuvarlanarak ortalama 15 dakika kadar dinlendirilir. Hamurlar dinlenirken tatlının şerbetine başlanır. Bir tencereye 4 bardak şeker, 3 bardak su eklenerek orta ocak ateşinde kaynamaya bırakılır. Kaynayan şerbete 2 damla limon sıkılır. Küçük boy tavaya yarım kilo tereyağı kısık ocak ateşinde eritilir. Yağın kızdırılmaması gerekir. Bir kaba nişasta konularak 15 adet beze tezgâha konulur ve nişasta ile her biri tek tek açılır. Açılan bezeler üst üste konularak aralarına da nişasta serpilir. 15 adet üst üste duran hamur tekrar açılır. İnce olarak açılan yufkaların üzerine çekilmiş fındık ve fındık unu karıştırılmış harç serpilir, yufkaların her katına yayılır. Üst üste olan yufkalar bardakla kesilerek yarım ay şeklinde katlanır. Dilberdudakları fırın tepsisine dizilir. Yarım kg eritilen yağın içerisine yarım çay bardağı ayçiçek yağı eklenerek dilber dudaklarının hem üzerine hem de iç kısmına doğru kaşık ile dökülür. Tatlımız 170 derecede 15-20 dakika kadar pişirilir. Şerbet soğuduktan sonra pişen tatlının üzerine dökülerek servis edilir. Tatlımız 8 kişilik servis edilebilir.

Kuzu etli sarımsaklı pilav - Pelin Hanım'ın Mutfağı: İzmir - Urla


ImageView.ashx



MALZEMELER
1 adet kuzu but
7-8 diş sarımsak
Karabiber
Pilavı için
3 su bardağı pirinç (yasemin)
7 diş sarımsak
4,5 bardak su
2 yemek kaşığı tereyağı
Zeytinyağı
Marinesi için
1 adet limon kabuğu
Kaya tuzu
Karabiber
Zeytinyağı

YAPILIŞI
1 adet limon ikiye bölünerek suyu sıkılır ve kabuğu ile 1 adet kuzu but ovulur. Kuzu budun en az 3-4 saat pişmesi gerekmektedir. Kuzu budun üzerinde zeytinyağı gezdirilerek el ile iyice yayılır. Üzerinde 1 tatlı kaşığı kadar kaya tuzu ile 1 çay kaşığı kadar karabiber gezdirilir. Budu ters düz edip aynı işlemler yeniden uygulanır. Budun üzerinde bıçak ile delikler açılarak deliklere birer birer sarımsaklar yerleştirilir. Budun öbür yüzeyi için de aynı işlem yapılır. Biberiyeler bol suda temizlendikten sonra lezzet ve koku vermesi için boş kalan deliklere geçirilir. Kuzu but folyoya sarılarak 200 derecede 1 saat, sonra 2 saat 180 derecede pişmeye bırakılır. 3 su bardağı pirinç beyaz suyu çıkana kadar sudan geçirilir ve süzülür. 7 diş sarımsak ezilerek orta boy teflon tavaya konulur. Üzerine yarım çay bardağı kadar zeytinyağı ile 2 yemek kaşığı kadar tereyağı ile sarımsaklar kavrulur. Ardından sarımsaklar ile birlikte pilav da eklenerek kavrulur. Yaklaşık 4,5 bardak su ilave edilerek orta ocak ateşinde pişmeye bırakılır. Kaynamaya başladıktan sonra ocak ateşi kısılarak ortalama 10 dakika kadar suyunu çekene kadar pişirilir.

Startv / Soframız






 
OP
nk83

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.311
Tepki
83.862
Puan
113
Konum
İstanbul
Muhallebili Baklava - Şaziye Hanım'ın Mutfağı: Ordu


ImageView.ashx



MALZEMELER
Hamuru için
Un
2 adet yumurta
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı süt
Yarım su bardağı sıvıyağ
Yarım limon suyu
1 yemek kaşığı şeker
Karbonat
Tereyağı
Muhallebisi için
2 su bardağı un
5 su bardağı süt
100 gram tereyağı
Şerbeti için
2,5 su bardağı süt
2,5 su bardağı şeker

YAPILIŞI
Hamurun yapışı için; bir kaseye 2 yumurta, 1 su bardağı yoğurt, 1 bardak süt, 1 bardak fındık yağı, yarım limon suyu, 1 yemek kaşığı tereyağı, yarım fincan üzün sirkesi, 1 yemek kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı kadar karbonat ve alabildiği kadar un konularak yoğrulur. Hamurumuzun kulak memesi kıvamında olması gerekmektedir. Hamur 15 eşit parçaya bölünerek 30 dakika dinlendirilir. Bezeler unlanarak tek tek ince şekilde açılır. 15 parçadan 35 kat yufka elde edilerek geniş bir yere yayılır. Bir bardak yardımı ile hamura kapatılıp hafifçe döndürülür, kesilen ve kabaran hamurun ortasından küçük bir parça alınarak hafifçe oyulması sağlanır. Hazırlanan baklavaların üzeri bolfındıkyağı ile yağlanarak 20 dakika 150 derece fırında pişirilir. Fırında pişen baklavaların fazla yağı süzülür. 2,5 bardak şeker, 2,5 bardak süt ile tencereye konularak orta ocak ateşinde kaynatılır. 100 gram tereyağı büyük boy tencereye konularak orta ocak ateşinde eritilir. Eriyen yağa 1 bardak un eklenerek kavrulur. İçerisine 5 bardak süt eklenerek devamlı olarak karıştırılır. Ardından 1 paket vanilya eklenerek harmanlanır. Sütün rengi değişip katılaşana kadar ortalama 15 dakika pişmesi yeterli olacaktır. Ardından mikser ile 5 dakika karıştırılır. Pisen baklavaya kepçe yardımı ile şerbet dökülür. Tatlının ortalarına kaşık yardımı ile bastırılır. Ardından muhallebi baklavanın ortasına yerleştirilerek üzeri çekilmiş fıstık ile süslenerek servis edilir.(fındık-ceviz de eklenebilir)
Tatlımız 12 kişilik servis edilebilir. Ortalama yapılış süresi 45 dakikadır.

Patlıcanlı etli pilav - Şaziye Hanım'ın Mutfağı: Ordu


ImageView.ashx



MALZEMELER
1 kg az yağlı dana fileto
4 adet patlıcan
2 su bardağı pirinç
4 adet domates
Tereyağı
Sıvıyağı
Pul biber
Karabiber

YAPILIŞI
1 kg dana fileto bol sudan geçirilip suyu süzülür. Etler orta ocak ateşinde büyük boy tencereye konularak kavrulmaya bırakılır. 4 adet patlıcan, çizgi şeklinde soyulduktan sonra halka halinde doğranır. Dilimlenen patlıcanlar tuzlu suda bekletilerek siyah suyu alınır. 4 adet domates yıkandıktan sonra rendelenir. Suyu süzülüp yıkanan patlıcanlar kurulandıktan sonra bol yağda kızartılır. Ocak ateşi orta olmalı ve kızgın yağa atılmalıdır. Patlıcanların çok fazla kızartılmadan süzgeçli kaşık yardımı ile içinden alınmalıdır. 4 adet rendelenmiş domates, suyunu salan etlere karıştırılır. Ocak ateşi kısığa alınarak içerisine 2 yemek kaşığı tereyağı eklenerek pişmeye bırakılır. 2 su bardağı pirinç bol sudan geçirilip süzülür. İçerisine 1 tatlı kaşığı tuz ve kaynar su eklenerek haşlamaya bırakılır. Dana filetolara 1 tatlı kaşığı pul biber, 1,5 tatlı kaşığı karabiber eklenerek pişmeye devam edilir. Kaynar suda bekleyen pirincin suyu süzülür. Etler tencereye iyice yayılarak üzerini kızarmış patlıcanlar ile kapatılarak üzerine 1 tatlı kaşığı tuz ve en üst kısıma 2 su bardağı pirinç yayılır. Üzerine 1 tatlı kaşığından 5-6 adet kadar parçalar pirinçlerin üzerine konarak pirincimizin üzerini geçecek kadar kaynar su konulup kısık ocak ateşinde pişmeye bırakılır. Suyu çektikten sonra tencere bir tabak yardımı ile ters çevrilerek servis edilir. Yemeğimizin yapılış süresi ortalama 50 dakika olup 6-8 kişilik servis edilir.

Hacapuri - Şaziye Hanım'ın Mutfağı: Ordu


ImageView.ashx



MALZEMELER
3 adet büyük boy soğan
Lor peyniri
Kaşar peynir
Fındık yağı
Hamuru için
Un
5 adet yumurta
2 su bardağı süt
1 paket maya
1 bardak zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı şeker

YAPILIŞI
1 cezve süt orta ocak ateşinde kaynatılır. Kaynadıktan sonra bir kaba konularak üzerine 1 bardak soğuk süt eklenir. İçerisine 1 paket maya ilave edildikten sonra 1 bardak zeytinyağı ilave edilir. Un konulurken 1 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığının ucu ile şeker konulur. Harç karıştırılırken alabildiği kadar un ilave edilir. Hamurun yumuşaklığı kulak memesi kıvamında olmalıdır. 5 adet yumurta orta ocak ateşinde su ile haşlanmaya bırakılır. Yumurtanın kıvamı katı(rafadan)olması gerekmektedir. Bu işlem hazır ekmek hamuru ile de yapılabilir. Hamur 20 dakika kadar dinlendirilir. 3 adet büyük boy kuru soğan soyulup temizlendikten sonra yarım ay şeklinde doğranır. Soğanlar 1 tatlı kaşığı tuz ilave edilerek el ile yoğrulur. Yumurtalar soyularak yuvarlar olarak kesilir. Fırın tepsisi sıvıyağ ile yağlanır. Tuzla ovulan soğanların suyu sıkılır. Biraz kaşar biraz da lor peyniri rendeleyerek soğanlar ile karıştırılır. Peynirli soğanlara göz kararı çörekotu karıştırılarak el ile yoğrulur. Dinlendirilen hamur ikiye bölünerek fırın tepsisine yayılır. Hemen üzerine soğanlı harç ve kesilmiş yumurtalar da yayılarak eklenir. Hamurun üzeri kalan hamur ile kapatılır. Üzerine 1 adet yumurta akının içerisine 1 yemek kaşığı kadar fındık yağı eklenerek böreğin üzerine sürülür. Ardından üzeri çörek otu ile süslenerek fırına verilerek pişirilir. Fırın 180 derecede 40 dakika kadar pişirilir.
 
OP
nk83

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.311
Tepki
83.862
Puan
113
Konum
İstanbul
Frenk Tavası - Funda Hanım'ın Mutfağı: Şanlıurfa


ImageView.ashx



Malzemeler:
500 gram kuzu döş eti
15 adet domates
3 adet kırmızı biber
2 adet kuru soğan

Yapılışı:
500 gram döş kuzu eti ince ince kesilir. Ardından 2 adet bıçak ile ters yönlü olarak kıyılır. Amaç öz suyunun kaybolmamasıdır. Üzerine 1,5 tatlı kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı karabiber serpilir. 15 adet domates ve 3 adet kırmızıbiber bol sudan geçirilir. Biberlerin sapları kesilerek içleri temizlenir. Ortadan dörde bölünerek minik minik doğranır. 2 adet kuru soğan soyulup temizlendikten sonra ince ince doğranır. 15 adet domatesin baş kısımlarından oyulur. Biberler ve soğanlar 500 gram kuzu eti ile karıştırılır. Domateslerin kabukları bırakılarak tersten tamamen kesilmeden 2 ye ayrılarak kuzu eti ile içleri doldurulur. Fırın tepsisine yerleştirilen domateslerin üzerine 1 tatlı kaşığı tuz serpilerek 200 derecede 45 dakika pişirilir. Yemeğimizin yapılış süreci ortalama 1 saat olup 8 kişilik servis edilebilir.

Kadayıf - Funda Hanım'ın Mutfağı: Şanlıurfa


ImageView.ashx


Malzemeler:
450 gram kadayıf
500 gram tuzsuz inek peyniri
Tereyağı
Şerbeti için;
3 su bardağı şeker
3 bardak su

Yapılışı:
Fırın tepsisine 450 gram kadayıf konularak ikiye bölünür. Tuzsuz inek peyniri bir kaseye konularak ezilir. Yapılacak olan fırın tepsisi tereyağı ile yağlanır. Alt kısıma ayrılan kadayıf konularak yayılır. Ardından ezilen peynirler yayılır. Geri kalan kadayıf ile de üzeri kapatılarak el yardımı ile üzerine bastırılıp sıkıştırılır. Tepsi orta ocak ateşine konularak 15 dakika kadar çevrilerek pişirilir. Bir tencereye 3 bardak su ve 3 su bardağı şeker konularak orta ocak ateşinde kaynatılır. Hazırlanan şerbet kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra ocak ateşinden alınır. Ardından künefe bir başka yağlanmış tepsi ile ters tiz edilerek diğer yüzü döndürülerek pişirilmeye devam edilir. Hazırlanan şerbet üzerine dökülerek servis edilebilir. Tatlımızın yapılış süresi 20 dakika olup ortalama 8 kişilik servis edilebilir.

Kömeç - Funda Hanım'ın Mutfağı: Şanlıurfa


ImageView.ashx



Malzemeler:
1,5 kg kömeç(ebegümeci)
6 adet yumurta
2 adet kuru soğan
2 adet kırmızı biber
1 tatlı kaşığı salça
İsot
Tereyağı
Sıvıyağ

Yapılışı:
1.5 kg kömeçin saplarından ayıklanarak yaprak kısımları bol sudan geçirilir. Çok kumlu bir sebze olduğundan suda dinlendirilmelidir. Tencereye 1 yemek kaşığı tereyağı ile 2 yemek kaşığı zeytinyağı konularak orta ocak ateşinde eritilir. Ardından 2 adet kırmızıbiberin baş kısımları ve iç çekirdekleri temizlenerek ince ince doğranır.2 adet kuru soğan soyulup temizlendikten sonra küp küp doğranarak kızan yağın içerisine karıştırılarak kavrulur. Kömecin acısını almak inçin süzgece konularak üzerinde sıcak su dökülür. Kömeçler ince ince doğranır. Soğan ve biberlere 1 tatlı kaşığı salça eklenerek karıştırılır. Kavrulan soğanlara acı tadı alınmış kömeçler eklenerek ortalama 10 dakika kadar pişirilir. Kişi başına 2 tane olacak şekilde 6 adet yumurta kırılır ve çırpılır. Bir yemek kaşığı tereyağına 1 yemek kaşığı zeytinyağı eklenerek orta ocak ateşinde tavada eritilir. Çırpılan yumurtalara 1 tatlı kaşığı tuz eklenerek eriyen yağa eklenir. Kömeçler pişmeye devam ederken içersine 1 tatlı kaşığı tuz eklenerek omlet görümündeki yumurta kömece karıştırılır. 1 tatlı kaşığı isot ve 1 tatlı kaşığı pulbiber eklenerek harmanlanır. Yemeğimizi ortalama 1 dakika sonra servise hazır konuma gelir. Yemeğimizin yapılış süreci ortalama 30 dakika olup 3-6 kişilik servis edilebilir.

Üzmezeli Pilav - Funda Hanım'ın Mutfağı: Şanlıurfa


ImageView.ashx



Malzemeler:
1 kg az yağlı kuzu eti
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kuru üzüm
1 su bardağı üzüm pekmezi
Tarçın
Karabiber
Tereyağı
Zeytinyağı
Yapılışı:
1 kg az yağlı kuzu eti ortalama 30 dakika orta ocak ateşinde 2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı ile pişmeye bırakılır. Ardından 1 tatlı kaşığı tuz ve üzerini geçecek kadar sıcak su konularak düdüklü tencerede buharı çıktıktan 30 dakika sonra ocaktan alınır. 1 gece önceden ıslatılan 1 bardak nohudun suyu dökülerek yeni su konulur. 1 bardak kuru üzüm bol sudan geçirilerek sapları ayıklanır. 1 kase kuru üzümün üzerini geçecek kadar kaynar su konularak dinlenmeye bırakılır. 1 bardak haşlanmış nohudun kabukları soyularak ortadan ikiye ayrılır. Bir tencereye kaynar suda orta ocak ateşinde 15 dakika kadar haşlanır. Plastik bir kaba 2 bardak pirinç konularak sıcak su ile yıkanır. Kaynar su eklenen pirinçlere 1 tatlı kaşığı tuz atılarak haşlamaya bırakılır. Pişen etlerin suyu süzülür. Büyük boy tencereye öncelikle etler ve süzülen kuru üzümler konulur. Malzemelere 1 yemek kaşığı tereyağı eklenerek orta ocak ateşinde erimeye bırakılır. Eriyen tereyağının ardından 1 su bardağı üzüm pekmezi eklenerek harmanlanır. Ardından nohutların suyu süzülerek 1 bardak nohut eklenerek kaynatıp özdeşleşene kadar pişirilir. 1 yemek kaşığı tereyağı ile 2 yemek kaşığı zeytinyağı teflon tencereye konularak orta ocak ateşinde erimeye bırakılır. Ardından 3 bardak kaynamış suya 2 bardak pirinç eklenerek yarım çay kaşığı kadar tuz eklenerek pişirilir. Pilav suyu kaynamaya başlayınca ocağın altı kısılır ve pişmeye bırakılır. Servis tabağına önce pilav ardından bol malzemeli kuzu eti üzerine konularak servis edilir. Yemeğimizin yapılış süreci ortalama 50 dakikadır. Yemeğimiz 6-8 kişilik servis edilebilir.

Startv / Soframız
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst