Kabak Döşeme - Halide'nin Mutfağı: Bozcaada
Malzemeler:
6 adet orta boy kabak
3 yemek kaşığı un
Zeytinyağı
Tuz
Yapılışı: Kabakların kabukları soyulduktan sonra orta kalınlıkta halkalar şeklinde doğranır. Sulanmaması için üzerine 1 yemek kaşığı un serpilir. Biraz tuz eklendikten sonra zeytinyağıyla yağlanmış olan yuvarlak cam bir tepsiye üst üste yerleştirilir. Üzerine çok az zeytinyağı ve yarım yemek kaşığı un eklendikten sonra 180 derecelik fırında yarım saat pişirilir. Yemeğimiz servise hazırdır.
Saray Mantısı - Halide'nin Mutfağı: Bozcaada
Malzemeler:
Hamuru için;
2 adet yumurta
Un
Su
Tuz
İç harcı için;
Yarım kilo az yağlı dana kıyma
1 adet orta boy kuru soğan
Zeytinyağı
Karabiber
Üzerine sürmek için; zeytinyağı ve su
Yapılışı: 2 adet yumurta, bir çay kaşığı tuz, alabildiği kadar un ve suyla hamur yoğrulur. Hamurun kulak memesinden biraz daha sert olması gerekmektedir. Yoğrulan hamur kolay açılması için 15-20 dakika dinlendirilir. Harcı için; çok az zeytinyağıyla küp şeklinde doğranan kuru soğan ve kıyma kavrulur. Kavrulduktan sonra biraz tuz ve karabiberle lezzetlendirilir. Dinlenen hamur 4 bezeye ayrılır. Her bir beze incecik yufka şeklinde açılır. Her bir yufkanın üzerine harç yerleştirildikten sonra oldukça sıkı bir şekilde rulo gibi kıvrılır. Küçük küçük parçalar şeklinde kesilir. Yuvarlak cam fırın tepsisi zeytinyağıyla yağlanır. Hazırlanan mantılar hamur kısmı üstte kalacak şekilde yan yana tepsiye dizilir. Üzerine güzel kızarması için çok az zeytinyağı ve su karışımı eklenir. 180 derecelik fırında yarım saat pişirilir. Sarımsaklı yoğurt ve tereyağıyla kavrulmuş salçalı sosla servis edilir.
Çarşaf Böreği - Fatoş'un Mutfağı: Amasya
Malzemeler:
1 kilo az yağlı ve az tuzlu köy peyniri
3 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı ayçiçek yağı
1 yemek kaşığı yoğurt
Karabiber
Hamuru için;
7 bardak un
1 yemek kaşığı tuz
Alabildiği kadar su
Yapılışı: Hamurun kolay açılması için 7 bardak un elenerek derin bir kaba alınır. Üzerine bir yemek kaşığı tuz ve alabildiği kadar su eklenerek kulak memesi kıvamında hamur yoğrulur. Yoğrulan hamur 3 bezeye ayrıldıktan sonra üzeri önce ıslak bir bez sonra da kapakla kapatılarak 15-20 dakika dinlenmeye bırakılır. 3 yemek kaşığı tereyağı, 3 yemek kaşığı ayçiçek yağıyla ocakta eritilir. 1 kilo az yağlı ve az tuzlu köy peyniri çatalla ezilerek ufalanır. 1 tatlı kaşığı karabiber eklenerek iyice karıştırılır. Dinlenen her bir beze tezgaha serpilen unun üzerinde büyük ve ince bir yufka şeklinde açılır. Kare şeklindeki büyük bir pamuklu bez tezgahın üzerine serilir. Açılan ilk yufka pamuklu bezin üzerine yerleştirilir. Soğumuş olan tereyağı ve ayçiçek yağı karışımından yufkanın her yerini kaplayacak şekilde bolca sürülür. Üzeri yağlanan yufka her bir ucundan çekiştirilerek inceltilir. Açılan hamurun kenarlarının kuru kalmaması için biraz daha yağlanır. Hemen ardından da yufkanın sadece kenar kısımlarına ufalanmış olan peynir yerleştirilir. Pamuklu bez iki ucundan tutulup hafifçe sallanarak yufkanın yarısının rulo gibi kıvrılması sağlanır. Aynı şekilde karşı tarafı da kıvrıldıktan sonra yufka uzunlamasına ortadan ikiye ayrılır. (Yufka çok yağlı olduğundan bu işlem sırasında bezin üzerine yapışmayacaktır.) Orta büyüklükte yuvarlak fırın tepsisi tereyağı ve ayçiçek yağı karışımıyla yağlanır. Hazırlanan rulo şeklindeki yufkalardan bir tanesi gül böreği şeklinde kıvrılarak tepsinin ortasına yerleştirilir. Rulo şeklindeki diğer yufka da ortadaki yufkanın etrafına sarılır. Diğer iki yufka da aynı şekilde hazırlanıp tepsiye yerleştirilir. Böreğin güzel kızarması için 1 yemek kaşığı yoğurtla 2 yemek kaşığı tereyağı ve ayçiçek yağı karışımı üzerine sürülür. Önceden ısıtılmış fırında 170 derecede üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Yemeğimiz servise hazırdır.
Haluçka - Fatoş'un Mutfağı: Amasya
Malzemeler:
2 parça bütün tavuk budu
1 su bardağı haşlanmış nohut
2 su bardağı tavuk suyu
1 adet orta boy kuru soğan
2 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
Hamuru için;
1 adet yumurta
1 kase un
1 çay bardağı su
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Bir tutam maydanoz
Yapılışı: 2 parça bütün tavuk budu 2 bardak su ve bir tatlı kaşığı tuzla düdüklü tencerede haşlanır. Haşlandıktan sonra derisi ve kemikleri temizlenir ve orta büyüklükte parçalara bölünür. Hamuru için; bir yumurta, 1 kase un, 1 çay bardağı su, 1 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı karabiber kaşıkla karıştırılır. Kek harcı kıvamındaki karışıma, sap kısımları temizlenmiş ve incecik doğranmış bir tutam maydanoz eklenir ve iyice karıştırılır. Bir orta boy kuru soğan küp şeklinde incecik doğrandıktan sonra 2 yemek kaşığı ayçiçek yağıyla orta büyüklükte bir tencerede kavrulur. Soğanlar pembeleştikten sonra üzerine 2 yemek kaşığı domates salçası eklenerek kavurmaya devam edilir. Domatesler de kavrulduktan sonra bir bardak su ilave edilip bir iki dakika kaynatılır. Üzerine haşlanan tavuk etlerinin suyuyla birlikte çorba kıvamına yetecek kadar su ilave edilir. ( İki bardak haşlanmış et suyu da dahil 5-6 bardak) Didiklenen etlerle birlikte önceden haşlanmış olan bir su bardağı nohut eklendikten sonra suyun iyice kaynaması beklenir. Su kaynadıktan sonra hazırlanan harçtan bir çay kaşığı kadar alınarak diğer malzemelere eklenir. (Hamurun kaşığa yapışmaması için çay kaşığı çorba suyuna batırılır.) Çay kaşığı yardımıyla suya karışan harç, suyun içinde küçük toplar şekline gelir. Top şeklindeki hamurlar pişinceye kadar (yaklaşık 15 dakika) kısık ateşte pişmeye bırakılır. Üzeri ince ince doğranmış maydanozla süslenerek servis edilir.
Patlıcan Kapama - Fatoş'un Mutfağı: Amasya
Malzemeler:
1,5 kilo kuzu incik
4 adet bostan patlıcanı
3 adet büyük boy domates
15 adet yeşil biber
1 baş sarımsak
Karabiber
Pul biber
Tuz
Patlıcanları kızartmak için ayçiçek yağı
Üzerini süslemek için;
10 adet süs biberi
15 adet kiraz domates
Yapılışı: Etler yıkandıktan sonra üzerini geçecek kadar su, bir tutam tuz ve birkaç tane karabiber eklenerek düdüklü tencerede 20 dakika haşlanır. Kabukları soyulan domatesler büyük küpler şeklinde doğranır. Tohumları temizlenen yeşilbiberler de uzunluklarına göre 2-3 parçaya bölünür. Postan patlıcanları alacalı şekilde soyulduktan sonra halka şeklinde doğranır. Halkaların biraz kalın olması gerekmektedir. Patlıcanlar acı suyunun çıkması için tuzlu suda 10 dakika bekletilir. Kızartırken yağın etrafa sıçramaması için suyu süzüldükten sonra havluyla kurulanır. Geniş bir tavada bol ayçiçek yağı kızdırılır. Patlıcanların her iki tarafı da kızgın yağda pembeleşinceye kadar kızartılır. Kızaran patlıcanlar dikdörtgen şeklinde geniş bir cam tepsiye dizilir. İki parçaya bölünen sarımsaklar patlıcanların arasına yerleştirilir. Haşlanan etler patlıcanların üzerine yerleştirilir. Etlerin üzerine sırasıyla doğranmış domates ve biberler eklenir. Bir tatlı kaşığı tuz, karabiber ve pul biberle lezzetlendirilir. Patlıcanların üzerini kapatacak kadar haşlanan etin suyu ilave edilir. Üzeri süs biberi ve kiraz domateslerle süslendikten sonra 200 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar (ortalama yarım saat) pişirilir. Yemeğimiz servise hazırdır.
Turp Salatası - Meral'in Mutfağı: Adana
Malzemeler:
250 gr. tahin
3 adet büyük boy kırmızı turp
2 büyük diş sarımsak
1 limonun suyu
1 bardak su
Yapılışı: 3 adet büyük boy kırmızı turp derin bir kabın içine rendelenir. Ayrı bir kapta 250 gr. tahin üzerine sıkılan bir limonun suyuyla karıştırılır. Bir bardak su ilave edildikten sonra karıştırma işlemine devam edilir. Krep hamuru gibi akışkan kıvamda olması gerekmektedir. Sos kıvama geldikten sonra 2 büyük diş sarımsak ve tuz ilave edilir. Rendelenen turplar da içine eklendikten sonra iyice karıştırılır. Yemeğimiz servise hazırdır.
Sacda Çiğ Böreği - Meral'in Mutfağı: Adana
Malzemeler:
İç harcı için;
250 gr. orta yağlı kuzu kıyma
2 adet orta boy domates
4 adet yeşil biber
5 adet orta boy kuru soğan
1 demet maydanoz
1 tatlı kaşığı biber salçası
2 çay kaşığı karabiber
1 çay bardağı zeytinyağı
Hamuru için;
Yarım kilo un
1 su bardağı galeta unu
1 tatlı kaşığı tuz
Alabildiği kadar su
Yapılışı: İç harcı için; 250 gr. orta yağlı kuzu kıyması derin bir kaba alınır. 4 adet yeşil biber, 5 adet orta boy kuru soğan ve maydanoz ince ince doğranıp kıymanın üzerine eklenir. Domatesin kabukları soyulduktan sonra ortadan ikiye bölünerek suyu sıkılır. (Pişerken hamuru yumuşatmaması için mutlaka domatesin suyunu sıkmak gerekmektedir.) Domatesler de minik minik doğrandıktan sonra diğer malzemelere eklenir. Tuz, 2 çay kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı biber salçası ve 1 çay bardağı zeytinyağı da ilave edildikten sonra hamur gibi yoğrularak iyice karıştırılır. Hamuru için; Yarım kilo un, 1 su bardağı galeta unu, 1 tatlı kaşığı tuz ve alabildiği kadar suyla hamur yoğrulur. Hamurumuzun yumuşak bir kıvamda olması gerekmektedir. (İçine koyduğumuz galeta unu hamurun yumuşak olması sağlar. Ancak galeta unu çok yağ çektiğinden, yağda kızartılarak yapılan çiğ börekte kullanılmamalıdır.) Hamur kıvama geldikten sonra küçük bezelere ayrılır. (Dinlenmesine gerek yoktur.) Her bir beze fazla un kullanılmadan incecik açılır. Açılan minik yufkaların yarısını kaplayacak şekilde bolca kıymalı harç yerleştirilir. Diğer yarısıyla üzeri kapatılarak yarım ay şekline getirilir. Çay tabağıyla kenarları kesilir. Piştikten sonra tercihe göre arasına limon sıkılarak da yenebileceği için hamurun kenarları çok sıkı kapatılmaz. Hazırlanan çiğ böreklere yapışmaması için yağlı kağıdın üzerinde bekletilir. (Sacda pişeceği için beklerken üzerine özellikle un serpmemek gerekir.) Yanmaz tava iyice ısıtılır. Tava iyice ısındıktan sonra hiç yağ koymadan çiğ börekler pişirilir. Orta ateşte her iki tarafı da pişirildikten sonra çiğ böreklerimiz servise hazırdır.
Bici Bici - Meral'in Mutfağı: Adana
Malzemeler:
Muhallebisi için;
1 bardak buğday nişastası
5 bardak su
Şerbeti için;
5 bardak su
2 çay kaşığı kırmızı renkli gıda boyası
2 su bardağı toz şeker (damak zevkine göre değişebilir)
Yarım su bardağı gül suyu
Muhallebinin üzerine koymak için;
Rendelenmiş bir kase buz
2 yemek kaşığı pudra şekeri
1 adet dilimlenmiş muz
Yapılışı: Şerbetin soğuk olması gerektiği için önce şerbeti hazırlanır. 5 bardak su, 2 su bardağı toz şeker (damak zevkine göre değişebilir), 2 çay kaşığı kırmızı renkli gıda boyası, yarım su bardağı gül suyu iyice karıştırıldıktan sonra cam bir kapta ya da şişe de iyice soğuyuncaya kadar buzdolabında bekletilir. (Gıda boyası yerine gül yaprakları ya da gelincikle de şerbet hazırlanabilir. Güllü şerbet için; 1 kase kırmızı gül, 3 yemek kaşığı toz şeker, 2 yemek kaşığı limon suyu, 1,5 bardak su cam bir kapta 24 saat güneşte bekletilerek hazırlanır.)
Muhallebisi için; beş bardak su ve bir su bardağı nişasta orta büyüklükte bir tencereye alınır. (Nişastanın topaklanmaması için suyun oda sıcaklığında olması gerekmektedir.) Orta ateşte sürekli karıştırılarak pişirilir. (Muhallebi piştikçe rengi şeffaf hale gelecektir.) Yoğun kıvamda olan muhallebi soğuması için kare şeklinde cam bir tepsiye yerleştirilir. Biraz ılıdıktan sonra üzerini süslemek için kırmızı renkli gıda boyasından serpiştirilir. Diğer malzemeler eklenmeden önce muhallebinin 24 saat buzdolabında bekletilmesi gerekir. Muhallebi iyice soğuduktan sonra küçük küpler şeklinde kesilerek derin cam bir kaseye alınır. Üzerine önce küçük parçalar şeklinde rendelenmiş buz sonrada da hazırlanan şerbetten bolca eklenir. 2 yemek kaşığı pudra şekeri de üzerine serpildikten sonra yuvarlak şekilde dilimlenmiş muzla süslenerek servis edilir.
Balık Köftesi - Nermin'in Mutfağı: Rize
Malzemeler:
1 kilo hamsi
2 büyük boy kuru soğan
1,5 su bardağı mısır unu
2 adet yumurta
Yarım demet maydanoz
Taze nane
Kızartmak için ayçiçek yağı
Yapılışı: 2 büyük boy kuru soğan kabukları soyulduktan sonra ikiye bölünür. Acısının çıkması için derin bir kabın içine konan sirkeli suda 10 dakika bekletilir. Uzunlamasına dört parçaya bölünen soğanlar piyazlık şekilde (yarım ay şeklinde) ince ince doğranır. Yarım demet maydanoz ve bir tutam taze nane de ince ince doğrandıktan sonra soğanlarla karıştırılır. Üzerine damak zevkine göre tuz eklenir. (Nane maydanozun yarısı kadar olmalıdır.) 1 kilo hamsinin ortasındaki kılçıklar çıkartılarak fileto şeklinde temizlenir. İyice yıkandıktan sonra 1,5 su bardağı mısır unuyla derin bir kabın içinde harmanlanır. Çok az miktarda ayçiçek yağı geniş bir yapışmaz tavada ısıtıldıktan sonra ocaktan indirilir. Mısır unuyla harmanlanan hamsi balıklarından üç tanesi derisi altta kalacak şekilde yan yana avuç içine yerleştirilir. Üzerine soğanlı, maydanozlu ve taze naneli harç konulur. Pişerken soğanların dışarı taşmaması için balıklar paralel şekilde yerleştirmeye dikkat edilir. Soğanlı harcın üzeri bu sefer derisi üstte kalacak şekilde 3-4 tane hamsiyle kapatılır. Harcın dışarı taşmaması için üstten değil yanlardan bastırılarak, sürekli döndürülüp sıkıştırılır. Elips şeklindeki köfteler yağlı tavaya yan yana dizilir. Orta ateşte her tarafının eşit şekilde kızarması için tava sürekli çevrilerek kızartılır. 4 yumurta derin bir kabın içinde bir tutam tuzla iyice çırpılır. Çırpılan yumurtalar her iki tarafı da kızartılmış olan balık köftelerinin üzerine eklenip omlet gibi pişirilir. Omlet kıvamındaki yumurta da kapak yardımıyla balıklarla birlikte ters yüz edilerek diğer tarafının da iyice pişmesi sağlanır. Balıklar yumurtanın arasına sıkışmış olduğundan dağılmayacaktır. Omlet de iyice piştikten sonra yemeğimiz servise hazırdır.
Fındıklı Baklava - Nermin'in Mutfağı: Rize
Malzemeler:
Hamuru için;
5 su bardağı un
1 yumurta
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sirke
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Yarım çay bardağı su
Hamuru açmak için;
1 su bardağı un
1 su bardağı nişasta
Baklavayı pişirmek için; 5 yemek kaşığı tereyağı
Harcı için;
2 su bardağı dövülmüş fındık
Şerbeti için;
4 su bardağı toz şeker
4 bardak su
Birkaç damla limon suyu
Yapılışı: Baklavamızda şerbetin soğuk baklavanın sıcak olması gerektiği için önce şerbet hazırlanır. 4 su bardağı toz şekerle 4 bardak su orta ateşte kaynatılır. (Şekerin tencereye yapışmaması için içine ****l kaşık bırakılır. Bu sayede sürekli karıştırmaya gerek kalmaz.) Ortalama 15 dakika kaynadıktan sonra birkaç damla limon suyu ilave edilir. Bir iki taşım daha kaynatılan şerbetin altı kapatılarak soğumaya bırakılır. Hamuru için; 1yumurta ve 1 yemek kaşığı tereyağı derin bir kaba alınır. Baklava hamurunun gevrek olması için 1 yemek kaşığı sirke diğer malzemelere eklenir. (Üzüm ya da elma sirkesi olması fark etmez.) Yarım çay bardağı zeytinyağı da ilave edildikten sonra tereyağı eriyinceye kadar elle yoğrulur. Daha sonra eleyerek beş bardak un ve yarım çay bardağı kadar su azar azar eklenerek iyice yoğrulur. Hamurun kulak memesinden daha yumuşak olması gerekmektedir. Yoğrulan hamur 12 küçük bezeye ayrılır. Geniş bir tabağa çok az un serpildikten sonra bezeler üzerine yerleştirilir. Bezelerin kurumaması için üzeri ıslak bir bizle örtüldükten sonra dinlenmesi için buzdolabında bekletilir. (Hamurun içindeki tereyağının erimemesi için mutlaka serin bir yerde bekletmek gerekmektedir.) Hamur, ortalama 30 dakika kadar dinlendikten sonra buzdolabından çıkartılır. Hamuru açmak için bir kase un ve bir kase nişasta karıştırılır. Un ve nişasta karışımıyla ilk beze, ince bir yufka şeklinde açılır. (Hamur yağlı olduğundan kenarlı biraz tırtıklı olacaktır.) Üzerine önceden dövülmüş olan fındık serpildikten sonra tekrar oklavaya sarılıp bir kenarda bekletilir. İkinci beze de aynı şekilde açılıp üzeri fındıkla lezzetlendirildikten sonra oklavada sarılı halde bekleyen ilk yufka üzerine yerleştirilir. Üst üste konan bu iki yufka bu sefer biraz daha kalın bir oklavaya sarılır. Oklava çıkartıldıktan sonra verev şekilde orta kalınlıkta kesilir. Tüm yufkalar aynı şekilde hazırlanarak yuvarlak cam bir tepsiye yan yana yerleştirilir. 5 yemek kaşığı tereyağı ocakta eritilir. Eriyen tereyağı sıcak sıcak tepsideki baklavaların üzerine eklenir. 180 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından çıkartılıp biraz ılıdıktan sonra soğuk şerbeti üzerine ilave edilir. Şerbetin çekmesi için bir iki saat bekletildikten sonra tatlımız servise hazırdır.
Rohtiko - Nermin'in Mutfağı: Rize
Malzemeler:
500 gr. az yağlı iri kuşbaşı doğranmış dana eti
2 demet karalahana
1 su bardağı barbunya
2 adet orta boy kuru soğan
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı tuz
Pul biber
Mısır ekmeği için;
2 su bardağı mısır unu
1 adet yumurta
Yarım çay bardağı ayçiçek yağı
1 tatlı kaşığı tuz
Su
Sosu için;
1 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı pul biber
Yapılışı: 2 demet karalahananın sapları temizlenir. Bol suyla yıkandıktan sonra düdüklü tencereye yerleştirilir. (Karalahananın acı yeşil suyunun çıkması için önceden haşlanması gerekmektedir.) 1 su bardağı barbunya ve üzerini geçmeyecek kadar su eklendikten sonra 10 dakika haşlanır. Bu arada mısır ekmeği hazırlanır. Mısır ekmeğinin hamuru için; 2 su bardağı mısır unu, yarım çay bardağı ayçiçek yağı, 1 tatlı kaşığı tuz ve bir yumurta derin bir kaba alınır. Üzerine azar azar su eklenip, kaşıkla karıştırılarak yumuşak kıvamda bir hamur elde edilir. (Kullanılan suyun ılık olması hamurun da yumuşak olmasını sağlar.) Küçük ve yuvarlak cam fırın tepsisi çok az ayçiçek yağıyla yağlandıktan sonra mısır hamuru tepsiye yerleştirilir. Kaşığın tersiyle üzeri düzleştirildikten sonra 180 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar, ortalama yarım saat pişirilir. Haşlanan karalahana ve barbunyanın suyu süzülür. Üzerine orta büyüklükte küp şeklinde doğranan 2 orta boy kuru soğan, 500 gr. az yağlı iri kuşbaşı doğranmış dana eti, 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı pul biber eklenir. Üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edildikten sonra 45 dakika düdüklü tencerede pişirilir. Piştikten sonra blendırla çekilerek muhallebi kıvamına getirilir. Mısır ekmeği dikdörtgen şeklindeki bir cam tepsiye büyük parçalar şeklinde ufalanır. Üzerine muhallebi kıvamındaki karalahanalı harç yerleştirilir. Sosu için; 1 yemek kaşığı tereyağı ocakta eritilir. Eridikten sonra içine 1 çay kaşığı pul biber eklenir. Hazırlanan sos muhallebi kıvamındaki karalahanalı harcın üzerine ilave edilir. Yemeğimiz servise hazırdır.
Hamsi Çığırtası - Nermin'in Mutfağı: Rize
Malzemeler:
Yarım kilo salamura hamsi (tazesi de tercih edilebilir)
Yarım demet pazı
4 adet orta boy yeşil biber
2 adet orta boy kuru soğan
4 adet yumurta
3 yemek kaşığı mısır unu
1 paket kabartma tozu
Yarım demet maydanoz
Taze nane
Kızartmak için ayçiçek yağı
Yapılışı: Yarım kilo salamura hamsinin kılçıkları temizlenir. (Salamura hamsi yerine taze hamsi de kullanılabilir.) Tuzunun akması için bol suyla yıkandıktan sonra biraz da su dolu bir kapta bekletilir. Sapları temizlenen pazı yaprakları, iyice yıkandıktan sonra ince ince doğranır. 4 adet orta boy yeşil biber de küçük küçük doğrandıktan sonra pazı yapraklarının üzerine ilave edilir. Pazının suyunun çıkması için üzerine 1 tatlı kaşığı tuz eklenerek iyice ovulur. İyice ovulan pazı yaprakları ve yeşil biberlerin suyu süzülüp yıkanır. Üzerine piyazlık şekilde incecik doğranan 2 adet orta boy kuru soğan ve yine incecik doğranmış olan yarım demet maydanozla bir tutam taze nane eklenir. Suyu süzülen salamura hamsiler de eklendikten sonra üzerine 4 adet yumurta, 3 yemek kaşığı mısır unu ve 1 paket kabartma tozu ilave edilir. Tüm malzemeler iyice karıştırılır. Yanmayan geniş bir tavada bol miktarda ayçiçek yağı kızdırılır. Yağ iyice kızdıktan sonra hazırlanan karışımdan birer yemek kaşığı alınarak tavada mücver gibi kızartılır. Her iki tarafı da kızartılan parçalar servis tabağına alınır. Arzu edilirse soğuk olarak da servis edilebilir.
Soframız / Startv