Soframız programındaki yöresel tarifler

OP
nk83

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.311
Tepki
83.862
Puan
113
Konum
İstanbul
Dede Sarığı - Sevil'in Mutfağı: İzmir


ImageView.ashx


Malzemeler:
Harcı için;
bir su bardağı sütlü bulgur
250 gr. keçi peyniri
Karabiber

Hamuru için;
2,5 su bardağı un
Zeytinyağ
Tuz
Su

Malzemeler:
Derin bir kaba konan un, tuz su ve zeytinyağı yoğurulmaya başlanır. Kula memesi kıvamına gelen hamur dinlenmeye bırakılır. Dinlendikten sonra hamur açılarak inde yufkalar haline getirilir.
İç harcı için; sütlü bulgur, karabiber ve biraz su eklenir karıştırılır. Kelle peyniri rendelenip eklenir.
Hazırlanan iç harcı yufkanın her yerine gelecek şekilde serpilir. Yufkanın bir kenarı katlanıp ince bir şerit şeklinde
kesildikten sonra kesilen kısım içte kalacak şekilde sarık gibi kıvrılır. Bütün yufka aynı şekilde ucundan kesilip incecik katlanarak sarılıyor. Yağlanan tepsiye yerleştiriliyor ve üzerine zeytinyağı gezdiriliyor. 150 derece fırında 20 dakika pişiriliyor. Piştikten sonra teker teker yoğurda bulanan dede sarıkları servis tabağına alınır ve üzerine pul biber tereyağı ve karabiber gezdirilir.

Lor Tatlısı - Sevil'in Mutfağı: İzmir


ImageView.ashx


Malzemeler:
Yarım kilo tatlı lor peyniri
2 adet yumurta
4 yemek kaşığı un
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu

Şerbeti için;
3 bardak toz şeker
3 bardak su

Yapılışı:

Şerbeti için; 3 bardak şeker ve 3 bardak su tencereye konulur ve kaynamaya bırakılır.
Lor peyniri ve 2 yumurta hamur gibi iyice yoğurulur. Üzerine 1 paket vanilya eklenir ve karıştırmaya devam edilir. 4 yemek kaşığı un ve 1 paket kabartma tozu da diğer malzemelere eklenir ve iyice karıştırdıktan sonra yağlanan fırın tepsisine şekil verilerek yerleştirilir. 180 derece fırında yarım saat pişirilir. Fırından çıktıktan sonra şerbet dökülür ve 15 dakika sıcak fırında bekletilir.

Çalkama - Sevil'in Mutfağı: İzmir


ImageView.ashx


Malzemeler:
Yarım kilo tulum loru (diğer adıyla kaşar loru)
Yarım kilo taze ısırgan otu
1 bağ ıspanak
1 bağ taze soğan
1 demet dereotu
Reyhan
Fesleğen
Taze sarımsak
Pul biber
Karabiber

Hamuru için;
3 su bardağı un
1 çay bardağı zeytinyağı
Süt
Su

Yapılışı:
1 bağ ıspanak, 1 demet dereotu, yarım kilo ısırgan otu, 1 bağ taze soğan, reyhan, fesleğen ve taze sarımsak ince ince doğranır.
3 su bardağı un, tuz, zeytinyağı, süt ve su derin bir kaba alınarak karıştırılır ve krep hamuru kıvamına getirilir. Fırın tepsisi yağlandıktan sonra hamurun bir kısmı tepsiye dökülür. İnce ince doğranan yeşilliklere karabiber, pul biber ve tuz ekleyip karıştırdıktan sonra fırın tepsisine yerleştirilir ve üzerine zeytinyağı gezdirilir. Üzerine yarın kilo tulum loru parçalanarak eklenir ve kalan hamur üzerine gezdirilir. 180 derece fırında 20 dakika pişirilir.

Startv / Soframız
 
OP
nk83

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.311
Tepki
83.862
Puan
113
Konum
İstanbul
Mercimekli Mantı - Hamiyet'in Mutfağı: Eskişehir


ImageView.ashx


Malzemeler:

Mantı hamuru için;
2 su bardağı un
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
Su
İç harcı için;
1 su bardağı yeşil mercimek
1 adet orta boy kuru soğan
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
Tereyağı
Sosu için;
2 yemek kaşığı domates salçası
Ayçiçek yağı

Yapılışı: Bir su bardağı yeşil mercimeğin üzerini geçecek kadar su eklenerek, orta boy tencerede haşlanır. Bir adet kuru soğan rendelendikten sonra iyice sıkılarak acı suyu çıkartılır. Haşlanan mercimeğin suyu iyice süzülerek ayrı bir kaba alınır. Mercimeğin üzerine rendelenmiş soğan, bir çay kaşığı karabiber ve tuz eklenir, hamur gibi iyice yoğrulur. Sert kıvamda olması gereken hamuru için; 2 su bardağı un, bir adet yumurta ve bir çay kaşığı tuzun üzerine azar azar su eklenerek yoğrulur. Yoğrulduktan sonra 10 dakika dinlendirilir. Tezgahın üzerine biraz un serpilerek hamur orta kalınlıkta bir yufka şeklinde açılır. Açılan yufka büyük kareler şeklinde kesilir. Hamur kıvamına gelen mercimekli harç top şeklinde yufkaların ortasına yerleştirilir. Ortası açık kalacak şekilde yufkalar karşılıklı iki ucundan kayık şeklinde kapatılır. Yuvarlak cam fırın tepsisi eritilen bir kaşık tereyağı ile yağlanır. Hazırlanan kayık şeklindeki mantılar yağlanan fırın tepsisine, boş ve dolu kısımları birbiriyle kesişecek şekilde yerleştirilir. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında yarım saat üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Sosu için; 2 yemek kaşığı domates salçası ayçiçek yağında kavrulur. Kavrulan salçanın üzerine bolca sıcak su ilave edildikten sonra 1 çay kaşığı tuz ilave edilir. Hazırlanan sosun suyu mantının üzerini kapatacak şekilde ayarlanmalıdır. Hazırlanan sos mantının üzerine eklendikten sonra tekrar 180 derecelik fırında 20 dakika pişirilir. Pişen mantının üzerine sarımsaklı yoğurt ve tereyağı dökülerek servis edilir.

Haşhaşlı Revani - Hamiyet'in Mutfağı: Eskişehir


ImageView.ashx


Malzemeler:

Revani için;
1 su bardağı toz şeker
5 adet yumurta
6 yemek kaşığı un
5 yemek kaşığı irmik
5 yemek kaşığı haşhaş tohumu
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Ayçiçek yağı

Şerbeti için;
4 su bardağı şeker
5 bardak su

Yapılışı: Şerbeti için 4 su bardağı şeker ve 5 bardak su ocakta kaynatılır. Kaynamaya başladıktan 20 dakika sonra altı kapatılır ve birkaç damla limon suyu eklenip, soğumaya bırakılır. Tatlımız için revaninin sıcak şerbetin ılık olması gerekmektedir. Revanisi için bir su bardağı şeker ve beş yumurta, rengi beyazlayıncaya dek iyice çırpılır. Üzerine un ve irmik de eklenerek çırpılmaya devam edilir. Boza kıvamındaki harcın içine 5 yemek kaşığı haşhaş tohumu da ilave edilerek çırpılır. Son olarak bir paket vanilya ve kabartma tozu eklenip çırpıldıktan sonra ayçiçek yağı ile yağlanan kare şeklindeki cam tepsiye dökülür. Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 30-35 dakika pişirilir. Fırından çıktıktan hemen sonra azar azar dökülerek şerbeti üzerine eklenir ve iyice çekmesi için soğumaya bırakılır. İyice soğuyup şerbetini çektikten sonra kare şeklinde kesilerek üzeri kaymak ve dövülmüş Antep fıstığı ile süslenerek servis edilir.

Kıymalı Kabak Çorbası - Hamiyet'in Mutfağı: Eskişehir


ImageView.ashx


Malzemeler:
200 gr. az yağlı dana kıyma
2 adet orta boy kabak
1 adet orta boy kuru soğan
5 diş orta boy sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası
2 çay kaşığı tuz
Dereotu
Ayçiçek yağı
Meyanesi için;
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı un
6 yemek kaşığı yoğurt

Yapılışı: 2 adet orta boy kabak yıkanıp, kabukları soyulduktan sonra rendelenir. Orta boy tencerede ayçiçek yağıyla kıyma kavrulur. Bir orta boy kuru soğan rendelenir ve kavrulmakta olan kıymanın üzerine eklenir. Soğan ve kıyma iyice kavrulduktan sonra rendelenmiş kabaklar da üzerine ilave edilerek kavurmaya devam edilir. Kabaklar da iyice kavrulduktan sonra üzerine bir yemek kaşığı domates salçası ilave edilir ve biraz daha kavrulur. Tencerenin yarısına kadar su eklenerek kaynamaya bırakılır. Meyanesi için bir tane yumurta iyice çırpılır. Üzerine 1 yemek kaşığı un eklendikten sonra çırpılmaya devam edilir. Çorbaya katarken kesilmemesi için önce yarım bardak soğuk suyla karıştırılır. Hemen ardından da bir çay bardağı sıcak su ilave edilir ve kaynayan çorbaya azar azar dökülerek karıştırılır. 5 diş orta boy sarımsak tuzla havanda ezilir ve 2 çay kaşığı tuzla birlikte çorbaya eklenir. Çorbamızın bu şekilde birkaç dakika kaynaması yeterlidir. İnce ince kıyılan birkaç sap dereotu üzerine eklenerek servis edilir.

Fırında Etli Pilav - Hamiyet'in Mutfağı: Eskişehir


ImageView.ashx



Malzemeler:
1 kilo az yağlı dana eti
3 su bardağı pirinç
Tuz
Sosu için;
4 adet orta boy domates
1 adet orta boy kuru soğan
2 su bardağı et suyu
Karabiber
Ayçiçek yağı

Yapılışı: Düdüklü tencereye biraz ayçiçek yağı koyulup ocağa yerleştirilir. Yağ kızdıktan sonra etler eklenerek yüksek ateşte pembeleşinceye kadar sotelenir. Üzerini geçecek kadar su ve 1,5 çay kaşığı tuz eklendikten sonra kapağı kapatılır ve haşlanmaya bırakılır. 25 dakika haşlanması yeterlidir. Üç su bardağı pirinç bir kaba alınır. Üzerini geçecek kadar sıcak su ve 2 çay kaşığı tuz eklenerek 20 dakika bekletilir. Bir orta boy kuru soğan rendelendikten sonra ayçiçek yağında kavrulur. Üzerine rendelenmiş 4 domates de eklenerek kavurmaya devam edilir. Bu arada haşlanan etler suyundan çıkartılır. Haşlama suyu yemekte kullanılmak üzere ayrı bir kaba alınır. İyice kavrulan sosun üzerine bir tutam karabiber eklendikten sonra 2 su bardağı et suyu ve 3 bardak da sıcak su ilave edilerek kaynamaya bırakılır. Fırın tepsisinin tabanı görünmeyecek şekilde pirinç yerleştirilir ve haşlanmış olan etler üzerine dizilir. Son olarak etlerin üzerini kapatacak şekilde sosu da eklendikten sonra etlerin iyice pişmesi için fırının en üst rafına yerleştirilir ve 180 derece 25 dakika pişirilir.

Startv / soframız
 
OP
nk83

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.311
Tepki
83.862
Puan
113
Konum
İstanbul
Kırk Semsek Böreği - Tuncay'ın Mutfağı: Kilis


ImageView.ashx


Malzemeler: 1kg kıyma (siyah koyun eti), 1 adet kuru soğan, karabiber, bol zeytinyağı

Eklenecek pilav için: 1 su bardağı pirinç, 1,5 bardak su

Hamuru için: 1 adet yumurta, 1 yemek kaşığı üzüm pekmezi, 4 su bardağı kepekli un

Yapılışı:
4 su bardağı una harcı yumuşatması için 1 yemek kaşığı üzüm pekmezi ilave edilir. Pekmezin ardından 1 tatlı kaşığı tuz ve bir yumurta eklenir. Azar azar su ilave edilen hamur, kulak memesinden biraz daha sert bir kıvama gelene kadar yoğrulur. Sert kıvamdaki hamur 10dk dinlendirilerek biraz daha yumuşaması sağlanır. Bekletilen hamur 5 ayrı bezeye ayrılarak açılır. Suda bekletilen 1 su bardağı pirinç, 1,5 bardak suda çok az tuz ilave ederek suyunu çekene kadar pişirilir.1kg kıyma çok az sıvıyağında kavrulur. Kavrulan kıymaya doğranan 1 adet kuru soğan eklenir. Pişen pirince, kavrulan harç biraz karabiber eklenerek ilave edilir. Harç soğuması için bir tabağa alınır. Soğuyan harç, aynı hizada olacak şekilde yufkaya küme küme konur. Aralarda pirinçlerin kalmaması önemlidir. Harcı eklenen yufkanın üzerine diğer yufka serilir. Hamurun harçsız, dış kısmı tabak yardımıyla kesilip fazlalık alındıktan sonra harçlı kısımların yanından kesme işlemi sürdürülür; harçlı, küçük börekler oluşturulur. (Bıçakla kesilmemelidir, tabak yufkaların birbirine yapışmasını sağlamaktadır.) Bol zeytinyağı kızdırılır ve börekler açık pembe rengini alana kadar kızartılır, servise hazırdır.

Bastırma - Tuncay'ın Mutfağı: Kilis


ImageView.ashx


Malzemeler: 500gr parça et (siyah koyun eti), 1 su bardağı nohut(önceden ıslatılmış), 4 adet çekirdeksiz patlıcan, 2 adet domates, 1 adet yeşilbiber, ½ kuru soğan, 2-3 diş sarımsak, 2 yemek kaşığı biber salçası, 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 yemek kaşığı toz kırmızıbiber, 1 çay bardağı koruk ekşisi

Sosu için: 2 yemek kaşığı nane, 1 yemek kaşığı tereyağı

Yapılışı:
Kuşbaşı kesilen etler ve önceden ıslatılmış 1 su bardağı nohut, 1 tatlı kaşığı tuz ilave edilerek haşlanır. Etlere ilave edilecek pirinçler yumuşayana kadar pişirilir. Sapları kesilen çekirdeksiz patlıcanlar kuşbaşı doğranır. Patlıcanların ardından, soyulan domatesler ve 1 adet yeşilbiber küçük küçük doğranır, et ve nohutlara ilave edilir. Yarım kuru soğan ve 2-3 diş sarımsak doğranır, tencerenin en üstüne yerleştirilir. Yemeğe rengini verecek olan biber salçasından 2 yemek kaşığı eklendikten sonra 1 yemek kaşığı domates salçası ve 1 yemek kaşığı toz kırmızıbiber eklenir. Patlıcan ve domatesler pişince yaklaşık 1 çay bardağı koruk ekşisi yemeğe ilave edilir. Koruk ekşisi yerine 2 adet limonun suyu da ilave edilebilir. Hazır olan yemeğimiz servis edilmeden önce üzerine naneli sosu gezdirilir.

Sakızlı Kurabiye - Havva'nın Mutfağı: Ayvalık


ImageView.ashx


Malzemeler:
14 yemek kaşığı un
1 su bardağı şeker
2 adet yumurta
3 adet damla sakızı
1 paket kabartma tozu
1 kahve fincanı süt
1 kahve fincanı zeytinyağı
250. gr. tereyağ
Susam

Yapılışı: 250 gr. tereyağı eritilmeden derin bir kaba alınır. (Yoğururken kolay olması için oda sıcaklığında bekletilebilir.) 2 yumurtanın beyazı kurabiyelerin üzerine sürülmek üzere ayrı bir tabağa alındıktan sonra sarıları tereyağına eklenir. Üzerine bir kahve fincanı zeytinyağı ve bir su bardağı şeker konduktan tereyağı eriyinceye kadar iyice yoğrulur. 3 tane damla sakızı un kıvamına gelinceye kadar ezildikten sonra bu karışıma eklenir ve yoğurulmaya devam edilir. Tereyağı iyice eridikten sonra 1 kahve fincanı süt, 14 yemek kaşığı un ve 1 paket kabartma tozu eklenerek iyice yoğrulur. Hamurun kulak memesi kıvamında olması gerekmektedir. Tepsiye yağlı kağıt serilir. Hamur iyice yoğrulduktan sonra küçük parçalar kopartılır. Koparılan parçalar elde yuvarlandıktan sonra üst kısmı önce yumurta beyazına batırılır sonra da susama batırılarak yağlı kağıdın üzerine yerleştirilir. (Susam yerine fındık ve ceviz de kullanılabilir ya da arzu edilirse sadece yumurta beyazıyla da pişirilebilir.) 150 derecelik fırında 30 dakika pişirilir.

Kabak Çiçeği Dolması - Havva'nın Mutfağı: Ayvalık


ImageView.ashx


Malzemeler:
30 adet kabak çiçeği
2 su bardağı pirinç
6 adet büyük boy domates
2 adet büyük boy kuru soğan
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
1 yemek kaşığı karabiber
2 kahve fincanı zeytinyağ
Tuz

Yapılışı: Kabukları soyulan soğan ve domatesler küp şeklinde doğranır. Üzerine ince ince kıyılan bir demet maydanoz ve dereotu eklenir. 2 su bardağı pirinç yıkandıktan sonra diğer malzemelere ilave edilir. 2 kahve fincanı zeytinyağının ardından yemeğe asıl lezzetini veren karabiberden de 1 yemek kaşığı eklendikten sonra yeteri kadar tuz ilave edilip, iyice karıştırılır. Kabak çiçeklerinin kapanmaması için erken saatte toplanması gerekmektedir. Eğer yemeği yapmak biraz zamanınızı alacaksa, çanak kısımlarının kapanmaması için, kabak çiçekleri iç içe konulduktan sonra üstte kalan çiçeğin ortasına gazete kağıdı yerleştirilir. Tüm çiçekler suyla biraz ıslatılarak buzdolabında 3-4 saat bekletilebilir. Kabak çiçeklerinin sap kısımlarındaki dallar itinayla temizlendikten sonra yıkanır. Dolmaların pişerken yapışmaması için tencereye çok az zeytinyağı konulur. Kabak çiçeklerinin ortasına, pişerken patlamaması için az miktarda harç yerleştirilir. İlk olarak çiçeğin sivri olan uç kısmındaki üç köşe üst üste getirilerek kapatılır. Son iki köşesiyle de diğerler kısımların üzeri bohça şeklinde kapatılıp, kapanan kısımlar altta kalacak şekilde tencereye yerleştirilir. Dolmalar yerleştirildikten sonra pişerken açılmaması için üzerine tabak yerleştirilir. Pişerken domatesler suyunu salacağı için tencereye bir çay bardağı kadar su eklendikten sonra, 30 dakika pişmeye bırakılır.

Mahmudiye - Güler'in Mutfağı: İstanbul


ImageView.ashx



Malzemeler:
1 bütün tavuk, 2 su bardağı arpa şehriye, 4 su bardağı tavuk suyu,200gr kayısı, 100gr badem, 2 yemek kaşığı bal, tereyağı

YAPILIŞI:
Yıkanan bütün tavuk haşlanır. Bir tencerede tereyağı eritilir ve eriyen tereyağına 2 su bardağı arpa şehriye ilave edilir. Kavrulan şehriyelere, haşlanan tavuğun suyundan 4 bardak eklenir. Kayısı ve bademler küçültüldükten sonra pilava ilave edilir. 1 tatlı kaşığı tuz ve 2 yemek kaşığı bal ilave edilen pilav, suyunu çekene kadar pişirilir. Haşlanan tavuğun beyaz etleri pilavın üzerine eklenir, Mahmudiye servise hazırdır.

Zeytinyağlı Havuç - Güler'in Mutfağı: İstanbul


ImageView.ashx



Malzemeler:
1kg iri havuç

İçi için: 1 çay bardağı pirinç, 1 adet kuru soğan, ½ demet dereotu, 1 diş sarımsak, 1 tatlı kaşığı karabiber, çok az toz şeker, zeytinyağı

YAPILIŞI:
Traşlanan havuçların başı ve sonu kesildikten sonra ortadan ikiye bölünür ve haşlanır. 1 adet kuru soğan küçük küçük doğranır, zeytinyağında kavrulur. Pembeleşen soğanlara yıkanan 1 çay bardağı pirinç ilave edilir. Kavrulmakta olan soğana ve pirinçlere biraz tuz, karabiber ve toz şeker ilave edilir. Sıcak suyu eklenen harcımız suyunu çekene kadar pilav gibi pişirilir. Yıkanan yarım demet dereotlarının sapları ayrılır. Saplar ayrı bir tabakta sıcak suda beklerken, dereotları küçük küçük doğranarak soğanlı pilava ilave edilir. Dereotunun ardından bir diş sarımsak yine küçük küçük doğranarak pilava eklenir. Haşlanan havuçların suyu süzülerek bir tabağa alınır. Bir kaşık yardımıyla havuçların içi oyulur ve pişen pirinçli harçla havuçlar doldurulur. Sıcak suda bekletilen dereotu sapları içi doldurulan havuçlara kurdele gibi bağlanır. Zeytinyağlı Havuç servise hazırdır.

Karnıyarık Tatlısı - Güler'in Mutfağı: İstanbul


ImageView.ashx



Malzemeler: 1 kase ceviz,1 yumurta sarısı, tarçın,

Hamuru İçin:1 çay bardağı yoğurt, 1 yumurta beyazı, 1 çay bardağı zeytinyağı, 1 paket kabartma tozu, alabildiği kadar un
Şerbeti İçin: 5 su bardağı şeker, 5 bardak su, ½ limon

YAPILIŞI:
1 kase ceviz ufaltılır ve üzerine tarçın eklenir. Kulak memesi kıvamına gelecek hamur için bir kaba göz kararı un doldurulduktan sonra 1 çay bardağı zeytinyağı, 1 çay bardağı yoğurt ve 1 paket kabartma tozu ilave edilip, yoğrulur. Yoğrulan hamurdan küçük parçalar alınarak ufak yuvarlak hamurlar elde edilir. Yuvarlak hamurlara bastırılarak yayvan haline gelmesi sağlanır. Küçük, yayvan hamurların ortasına tarçınlı cevizler konur. İki tarafından ortada birleştirilerek kapatılan hamur, kapatılan kısım altta kalacak şekilde fırın tepsisine yerleştirilir, üzerine yumurta sarısı sürülür. Bıçakla tatlıların üzerine çizik atılır. Böylelikle tatlılar pişerken ortalarında yarık oluşacaktır. 180derecede 20-25 dakika pişmesi yeterlidir. Şerbeti için 5 bardak suya 5 su bardağı şeker ve kabuğuyla birlikte yarım limon ilave edilir. Soğuyan şerbet sıcak tatlıların üzerine dökülür. Karnıyarık Tatlısı servise hazırdır.
Startv / soframız
 
OP
nk83

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.311
Tepki
83.862
Puan
113
Konum
İstanbul
Pabucaki - Gönül'ün Mutfağı: İzmir


ImageView.ashx



Malzemeler:
10 adet patlıcan, 2 adet yumurta, 1 demet maydanoz,
tuzot

Yapılışı:
5 adet patlıcan yıkandıktan sonra soyulmadan ortadan ikiye bölünüyor ve haşlanmak için tencereye alınır, üzerine kaynar su ve tuz eklenir.
İzmir tulumu rendelenerek derin bir kaba alınır ve üzerine küçük doğranan maydanoz eklenir ve 2 tane yumurta eklenerek karıştırılır. Bu sırada haşlanan patlıcanlar süzülür ve küçük kaşıklarla patlıcanların içi çıkartılır.
Patlıcan içleri peynirli içe eklenir, karıştırıldıktan sonra dış kabukların içine yayılıyor. Peynir ya da galeta unuyla süslenir. Yağlı kağıt serilen fırın tepsisine dizilir ve 180 derece fırında 15 - 20 dk pişirilir.

Şambali - Gönül'ün Mutfağı: İzmir


ImageView.ashx


Malzemeler:
Keki İçin: 2 su bardağı irmik, 1 su bardağı yoğurt, 1 su bardağı toz şeker, 2 paket kabartma
tozu, 1 paket vanilya, yer fıstığı, tereyağ
Şerbeti İçin: 3 su bardağı tozşeker, 3 bardak su, yarım limonun suyu

Malzemeler:
Şerbeti için; 3 bardağı şeker ve 3 su bardağı kaynar su tencere eklenir ve ocağa konur, kaynamaya başladıktan sonra yarım limon suyu sıkılır ve altı kapatılır. Keki için; 2 bardak irmik derin bir kaba alınır. Üzerine 2 paket kabartma tozu, 1 paket vanilya, 1 bardak şeker eklenerek kuru malzemeler karıştırılır. Daha sonra 1 bardak yoğurt eklenir ve karıştırılmaya devam edilir. Fırın tepsisi tereyağı ile yağlanır. Harcımız tepsiye alınarak üzerine yer fıstıkları yerleştirlir. 180 derece fırında 20 - 25 dk pişirilir. Keki sıcak, şerbeti soğukken dökülür ve servis edilir.

Harşıl - Şükriye'nin Mutfağı: Eskişehir


ImageView.ashx



Malzemeler: 1kg Ispanak, 4 adet kuru soğan, 1 baş sarımsak, 5-6 yemek kaşığı köy yoğurdu, 1 çay bardağı zeytinyağı

Yapılışı:
Soğanlar ve 1 baş sarımsak küçük küçük doğranır. Sarımsaklar tuzla ezilir, soğanlar yaklaşık 1 çay bardağı zeytinyağında kavrulur. Yıkanıp küçük küçük doğranan ıspanaklar harlı ateşte soğanlarla beraber kavrulur. Servis sırasında sarımsaklı yoğurtla servis edilir.

Haytalya - Hatice'nin Mutfağı: Kilis


ImageView.ashx


Malzemeler:
Muhallebisi için;
1 su bardağı buğday nişastası
5 su bardağı süt
1,5 bardak su
Şerbeti için;
3 su bardağı şeker
3 bardak su
Şerbete renk vermesi için, pembe renkli gıda boyası
1 kase buz
Yarım bardak gül suyu
Yapılışı:
1 su bardağı buğday nişastası orta büyüklükte tencereye alınır. Üzerine 5 su bardağı süt ve 1,5 bardak su ilave edilir. Nişastanın topaklanmaması için iyice karıştırılır. Yüksek ateşteki ocakta kaynayıncaya kadar karıştırılarak pişirilir. Suyla ıslatılan cam servis kabına hazırlanan muhallebi dökülür. Soğuduktan sonra üzeri suyla ıslatılır, buzdolabında soğumaya bırakılır. Şerbeti için 3 su bardağı şeker ve 3 bardak su ocakta kaynatılır. Kaynadıktan sonra ocaktan indirilir, bir kenarda soğuması beklenir. Soğuduktan sonra tekrar buzdolabına kaldırılır. İyice soğuyan muhallebi ve şerbet buzdolabından çıkartılır. Muhallebi küçük küpler şeklinde kesilir ve derin bir servis kabına alınır. Şerbetin içine nohut tanesi kadar pembe renkli gıda boyası eklenir ve iyice karıştırılır. Hemen ardından yarım su bardağı gül suyu şerbete eklenir. Hazırlanan şerbet küp şeklindeki muhallebinin üzerine eklenir. Son olarak buz parçaları da ilave edildikten sonra servis edilir.

Mangalda Oruk - Hatice'nin Mutfağı: Kilis


ImageView.ashx


Malzemeler:
1 kilo yağlı koyun kıyması
2 su bardağı köftelik ince bulgur
2 diş sarımsak
1 adet orta boy kuru soğan
1,5 tatlı kaşığı tuz
2 tatlı kaşığı pul biber
2 yemek kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı karabiber
Yapılışı:
Koyun kıymasının yarısı ayrı bir tabağa alınır. Kalan kıymanın üzerine ince ince doğranan 1 adet orta boy kuru soğan, 2 diş sarımsak, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1,5 tatlı kaşığı tuz, 2 tatlı kaşığı pul biber ve 2 su bardağı köftelik ince bulgur eklenerek yoğrulur. Yoğrulan harç kıyma makinesinden 3 kez çekilir. (kıyma makinesi yerine rondo da kullanılabilir) Hazırlanan harcın içine 2 yemek kaşığı kuru nane ve diğer kıyma da eklenerek çiğ köfte gibi iyice yoğrulur. Yoğrulan harç büyük parçalara ayrılır. Her bir parça yuvarlak şekilli mangal şişine geçirilerek silindir şeklinde şişe sarılır. Pişerken dağılmaması için şişe iyice sıkıştırmak gerekmektedir. Şişe dizilen oruklar mangal ateşinde pişirilir. Servis tabağına küçük pideler yerleştirilir. Pişen oruklar pidelerin üzerine yerleştirilerek servis edilir.

Ekşili Kebap - Hatice'nin Mutfağı: Kilis


ImageView.ashx


Malzemeler:

Üç kez çekilmiş 1 kilo orta yağlı koyun kıyması
4 adet orta boy patlıcan
25 adet arpacık soğan
2 yemek kaşığı domates salçası
1 kahve fincanı nar ekşisi
1 tatlı kaşığı karabiber
1,5 tatlı kaşığı pul biber
2 tatlı kaşığı tuz
Sade yağ

Yapılışı:
Koyun kıyması derin bir kaba alınır. Üzerine tuz, karabiber ve pul biber eklenerek iyice yoğrulur. Yoğrulan köfte harcı minik toplar şeklinde yuvarlanır. Fırın tepsisi bir kaşık sade yağ ile yağlanır. Hazırlanan köfteler yağlanan fırın tepsisine yan yana dizilir. Köfteler, 100 derece fırında 15 dakika pişirilir. Patlıcanlar pijama şeklinde soyulduktan sonra dörde bölünür ve iri parçalar şeklinde doğranır. Arpacık soğanların kabukları soyulur, bütün halde bırakılır. Derin bir tencerede 2 yemek kaşığı sade yağ eritilir. Eritilen yağda ilk önce soğanlar kavrulur. Soğanlar kavrulduktan sonra patlıcanlar eklenir ve tencerenin kapağı kapatılarak kavurma işlemine devam edilir. Patlıcanlar da yağda kızardıktan sonra pişen köfteler üzerine eklenir. Birkaç dakika kapağı kapatılarak lezzetlerin birbirine geçmesi sağlanır. Hemen ardından 2 yemek kaşığı domates salçası ve üzerini geçene kadar su ilave edilir. Tuzu da eklendikten sonra kaynamaya başlayınca 15 dakika pişirilir. İyice piştikten sonra 1 kahve fincanı nar ekşisi ilave edilir ve ocağın altı kapatılır. Kare şeklinde kesilmiş küçük pidelerin üzerine yerleştirilir ve üzeri bir tutam maydanozla süslenerek servis edilir.

Soframız /Startv
 
OP
nk83

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.311
Tepki
83.862
Puan
113
Konum
İstanbul
Girit Tatlısı - Fatoş'un Mutfağı: İzmir


ImageView.ashx


Malzemeler:
Baklavalık hazır yufka
750 gr. tatlı lor peyniri
2 çay kaşığı tarçın
Yarım kilo tereyağ
Şerbeti için;
4 su bardağı toz şeker
3 bardak su

Yapılışı: 4 su bardağı toz şeker ve 3 bardak su ocakta kaynatılarak şerbeti hazırlanır. Tatlımız için şerbetin soğuk olması gerekmektedir. Baklavanın iç harcı için; lor peyniri, 2 çay kaşığı tarçınla ezilerek, ufalanır. Yarım kilo tereyağı yufkaların üzerine sürülmek üzere eritilir. Üç kat baklavalık hazır yufka, aralarına tereyağı sürülerek üst üste konulur. Üçüncü katın üzerine tereyağı sürmeden, sadece bir köşesine boydan boya tarçınlı lor peyniri yerleştirilir. Rulo şeklinde kıvrıldıktan sonra bütün olarak cam bir fırın tepsisine yerleştirilir. Tepsinin alacağı kadar yufka aynı şekilde hazırlanır. Tepsiye sıralan rulo şeklindeki yufkalar, iri parçalar şeklinde kesilip, üzeri bol tereyağıyla yağlandıktan sonra 200 derecelik fırında 35 dakika pişirilir. Fırından çıkar çıkmaz üzerine soğuk şerbet dökülür. Şerbetini içine iyice çektikten sonra tatlımız servise hazırdır.

Çullama - Fatoş'un Mutfağı: İzmir


ImageView.ashx



Malzemeler:
2 adet tavuk göğsü
2 adet bütün tavuk budu
2 su bardağı pirinç
5 adet hazır yufka
Kuş üzümü
Ceviz
Çam fıstığı
Kuru üzüm
Tarçın
Karabiber
Tereyağ

Yapılışı: 2 parça tavuk göğsü ve yine 2 parça bütün kalça but yıkandıktan sonra düdüklü tencereye alınır. Üzerine bolca su eklenerek 10 dakika haşlanır. 2 su bardağı pirinç yumuşaması için üzerini geçecek kadar su ve 1 tatlı kaşığı tuzun içinde bekletilir. Yıkanıp, suyu süzülen pirinçler orta büyüklükte bir tencereye alınarak, 2 yemek kaşığı tereyağında kavrulur. 2 yemek kaşığı kadar kuş üzümü ve kuru üzüm yumuşaması için sıcak suda bekletilir. Pirinç iyice kavrulduktan sonra suyu süzülen kuru üzüm ve kuş üzümüyle beraber, karabiber, tarçın ve çam fıstığı eklenir. 2 su bardağı haşlanmış tavuk suyu ve 2 çay kaşığı tuz eklenerek pilav pişirilir. Haşlanan etlerin suyu süzüldükten sonra iri parçalar şeklinde didiklenir. Pilav piştikten sonra üzerine küçük parçalara bölünen 1 kase ceviz ve didiklenen tavuk etleri eklenerek, karıştırılır. Yufkaların arasına sürmek için yeteri kadar tereyağı eritilir. Derin bir fırın tepsisi eritilen tereyağıyla yağlandıktan sonra hazır yufka bütün halde, kenarları tepsinin dışına taşacak şekilde yerleştirilir. Yufkanın üzeri eritilmiş tereyağı ve haşlanmış tavuk suyuyla lezzetlendirilir. İki parçaya bölünen ikinci yufka da aralarına tereyağı ve haşlanmış tavuk suyu konularak tepsiye yerleştirilir. Aralarına tereyağı ve haşlanmış tavuk suyu konulan toplam üç kat yufkanın üzerini tamamen kapatacak şekilde pilavlı ve tavuk etli harcın bir kısmı yerleştirilir. Üzeri bir kat yufka, tereyağı ve haşlanmış suyuyla kapatıldıktan sonra kalan harç da bu dördüncü kata serilir. Her katı aynı şekilde hazırlanıp, son yufka da serildikten sonra, tepsinin kenarlarından taşan yufkayla üzeri kapatılır. Kare şeklinde kesilen yufkanın üzerine tekrar tereyağı ve bolca haşlanmış tavuk suyu eklenir. 200 derecelik fırında yarım saat piştikten sonra kalan tavuk suyu da üzerine eklenir. Tavuk suyunu içine çektikten sonra yemeğimiz servise hazırdır.

Ekmek Kadayıfı - Sibel'in Mutfağı: Kastamonu


ImageView.ashx



MALZEMELER:
1 adet ekmek kadayıfı, tereyağı
Şerbet için: 4 su bardağı şeker, 4 bardak su, 1 yemek kaşığı limon suyu
Karameli için: 1 su bardağı şeker, tereyağı
YAPILIŞI:
Hazır ekmek kadayıfı bir tepsiye yerleştirilerek sıcak suyla bolca ıslatılır. Buharıyla ekmek kadayıfının yumuşaması için üzeri kapatılır. 15 dakika beklemesi yeterlidir. Ekmek kadayıfı beklerken şerbeti için 4 bardak suya 4 su bardağı şeker eklenerek kaynatılır. Kaynadıktan sonra 1 yemek kaşığı limon suyu ilave edilerek altı kapatılır. Sıcak su ile büyüyen ekmek kadayıfını bir havlu ya da kağıt havlu yardımıyla hem tatlının etrafından hem de hafi üzerine bastırarak fazla suyu alınır. Sıcak şerbeti üzerine boca edilen ekmek kadayıfı ocağa konur ve çevrilerek pişirilir. Büyüyen ekmek kadayıfı ocaktan alınır. Karameli için tencerede 1 yeme kaşığı tereyağı eritilirken 1 su bardağı şeker ilave edilir. Eriyen şekere biraz sıcak su ilave edilir, kaynaması yeterlidir. Karamel ekmek kadayıfının üzerine dökülür ve her yerine eşit şeklide dağıtılıp, birkaç dakika yine döndürülerek pişirilir. Karamelli ekmek kadayıfımız servise hazırdır.

Caba Güveci - Sibel'in Mutfağı: Kastamonu


ImageView.ashx



MALZEMELER: 1kg kuzu eti, 4-5 adet patates, 6-7 adet yeşilbiber, 6-7 diş sarımsak, 5 adet kuru soğan, 4 adet domates, karabiber, kimyon, kekik, sıvıyağ, tereyağı

YAPILIŞI:
1kg kuzu eti yıkandıktan sonra güvece yerleştirilerek kavrulur. Suyunu çeken etlere 1 yemek kaşığı tereyağı eklenerek kavurmaya devam edilir. Sebzeler yıkandıktan sonra; biberler ortadan ikiye bölünür, patates, soğan ve domatesler halka halka dilimlenir. Biberler ve patatesler kızartılır. Kavrulan etler bir tencereye alınır. Güvecin en altına sırasıyla sebzelerin bir kısmı yerleştirilir; önce hiçbir işlem görmeyen soğanlar, ardından kızaran patatesler, biberler ve yine hiç bir işlem görmemiş olan halka domatesler eklenir. Ortaya kavrulan etler ve etlerin üzerine de geri kalan malzemeler ilave edilir. 6-7 diş sarımsak da en üste yerleştirildikten sonra göz kararı tuz ve baharatlar ilave edildikten sonra 1 su bardağı su eklenir. Yağlı kağıtla kapatılan güvecin kapağı da kapatılarak fırında pişirilir. 200 derecede 1 saat pişmesi yeterlidir. Servis sırasında kimyon ve kekik ilave edilir.

Soframız/Startv
 

naz79

Daimi Üye
Katılım
4 Haziran 2010
Mesajlar
1.791
Tepki
2.225
Puan
113
Yaş
42
Konum
gaziantep
Kırk Semsek Böreği - Tuncay'ın Mutfağı: Kilis


ImageView.ashx


Malzemeler: 1kg kıyma (siyah koyun eti), 1 adet kuru soğan, karabiber, bol zeytinyağı

Eklenecek pilav için: 1 su bardağı pirinç, 1,5 bardak su

Hamuru için: 1 adet yumurta, 1 yemek kaşığı üzüm pekmezi, 4 su bardağı kepekli un

Yapılışı:
4 su bardağı una harcı yumuşatması için 1 yemek kaşığı üzüm pekmezi ilave edilir. Pekmezin ardından 1 tatlı kaşığı tuz ve bir yumurta eklenir. Azar azar su ilave edilen hamur, kulak memesinden biraz daha sert bir kıvama gelene kadar yoğrulur. Sert kıvamdaki hamur 10dk dinlendirilerek biraz daha yumuşaması sağlanır. Bekletilen hamur 5 ayrı bezeye ayrılarak açılır. Suda bekletilen 1 su bardağı pirinç, 1,5 bardak suda çok az tuz ilave ederek suyunu çekene kadar pişirilir.1kg kıyma çok az sıvıyağında kavrulur. Kavrulan kıymaya doğranan 1 adet kuru soğan eklenir. Pişen pirince, kavrulan harç biraz karabiber eklenerek ilave edilir. Harç soğuması için bir tabağa alınır. Soğuyan harç, aynı hizada olacak şekilde yufkaya küme küme konur. Aralarda pirinçlerin kalmaması önemlidir. Harcı eklenen yufkanın üzerine diğer yufka serilir. Hamurun harçsız, dış kısmı tabak yardımıyla kesilip fazlalık alındıktan sonra harçlı kısımların yanından kesme işlemi sürdürülür; harçlı, küçük börekler oluşturulur. (Bıçakla kesilmemelidir, tabak yufkaların birbirine yapışmasını sağlamaktadır.) Bol zeytinyağı kızdırılır ve börekler açık pembe rengini alana kadar kızartılır, servise hazırdır.

Bastırma - Tuncay'ın Mutfağı: Kilis


ImageView.ashx


Malzemeler: 500gr parça et (siyah koyun eti), 1 su bardağı nohut(önceden ıslatılmış), 4 adet çekirdeksiz patlıcan, 2 adet domates, 1 adet yeşilbiber, ½ kuru soğan, 2-3 diş sarımsak, 2 yemek kaşığı biber salçası, 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 yemek kaşığı toz kırmızıbiber, 1 çay bardağı koruk ekşisi

Sosu için: 2 yemek kaşığı nane, 1 yemek kaşığı tereyağı

Yapılışı:
Kuşbaşı kesilen etler ve önceden ıslatılmış 1 su bardağı nohut, 1 tatlı kaşığı tuz ilave edilerek haşlanır. Etlere ilave edilecek pirinçler yumuşayana kadar pişirilir. Sapları kesilen çekirdeksiz patlıcanlar kuşbaşı doğranır. Patlıcanların ardından, soyulan domatesler ve 1 adet yeşilbiber küçük küçük doğranır, et ve nohutlara ilave edilir. Yarım kuru soğan ve 2-3 diş sarımsak doğranır, tencerenin en üstüne yerleştirilir. Yemeğe rengini verecek olan biber salçasından 2 yemek kaşığı eklendikten sonra 1 yemek kaşığı domates salçası ve 1 yemek kaşığı toz kırmızıbiber eklenir. Patlıcan ve domatesler pişince yaklaşık 1 çay bardağı koruk ekşisi yemeğe ilave edilir. Koruk ekşisi yerine 2 adet limonun suyu da ilave edilebilir. Hazır olan yemeğimiz servis edilmeden önce üzerine naneli sosu gezdirilir.


benim memleketimin yemekleri emeğine sağlık canım
 
OP
nk83

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.311
Tepki
83.862
Puan
113
Konum
İstanbul
Pırasa Sarması - Serpil'in Mutfağı: Eskişehir


ImageView.ashx



Malzemeler: 5 adet büyük pırasa, tereyağı
İçi İçin: ½ kg dana kıyma, ½ çay bardağı pirinç, 2 adet kuru soğan, 1 adet iri domates, 1 yemek kaşığı salça, 1 tutam dereotu, 1 tutam maydanoz, zeytinyağı
Ekşisi için: 1 adet limonun suyu, çok az sıcak su, zeytinyağı

Yapılışı:
5 adet pırasanın baş ve son kısmı kesilir ve çok ufak olmayacak şekilde kesilir. Sert kısmı ayrılan pırasalar ortadan yarılır ve iç kısmı alınır. 4 dk haşlanması yeterlidir. İçi için 2 adet kuru soğan ve 1 adet iri domates soyulup, doğranır. 1 tutam maydanoz, 1 tutam dereotu, 1 yemek kaşığı salça, ½ çay bardağı pirinç ½ kg orta yağlı kıymaya eklenir. Üzerine biraz zeytinyağı gezdirilir ve yoğrulur. Haşlanan pırasaların her katı değerlendirilir. İncecik pırasaların ortasına harcı yerleştirilerek sarılır. Pırasa sarmalarının üzerine önce eritilmiş tereyağı ardından da ekşi tadını vermek için limon suyuna eklenen sıcak su ve zeytinyağı karışımı gezdirilir. Üzerinin kurumaması için yağlı kağıtla kapatılan pırasa sarması 200derecedeki fırında 20-25 dk pişirilir.

Bohça Böreği - Serpil'in Mutfağı: Eskişehir


ImageView.ashx



Malzemeler: Az yağlı ½ kg dana kıyma, 2 adet kuru soğan, karabiber, zeytinyağı
Hamuru için: 2 yumurta, ½ limonun suyu,1 çay bardağı su, 1 çay bardağı ayçiçek yağı, alabildiği kadar un, nişasta

Yapılışı:
2 yumurta, ½ limonun suyu,1 çay bardağı su, 1 çay bardağı ayçiçek yağı, alabildiği kadar un yumuşak bir kıvama gelene kadar yoğrulur ve biraz dinlendirildikten sonra minik bezelere ayrılır, nişastayla açılır. Açılan yufkaya ayçiçeği ve zeytinyağı karışımından bir kaşık kadar gezdirilir ve yufka, iki ucu ortada birleşecek şekilde katlanır. Katlanan yufka iki ucu ortada birleşecek şekilde tekrar katlanıp bohça şeklini alır. Harcı ortasına koyulan yufka üçgen şeklinde kapanır. Her bir beze nişastayla açılıp, üzerine yağ gezdirilir ve aynı usulle katlanıp, ortasına harcı yerleştirildikten sonra üçgen şeklini alacak şekilde katlanır. Üzerine yağ sürülen bohça böreklerimizin ısıtılmış fırında 200 derecede 30dk pişirilmesi yeterlidir.

Cevizli Yufka Tatlısı - Serpil'in Mutfağı: Eskişehir


ImageView.ashx



Malzemeler:
Hamuru için: 2 adet yumurta, 1,5 çay bardağı süt, 2 çay bardağı zeytinyağı, nişasta, alabildiği kadar un, tereyağı
Şerbeti için: 4 su bardağı şeker, 4 bardak su

Yapılışı:
2 yumurta, 2 çay bardağı zeytinyağı, 1,5 çay bardağı süt ve alabildiği kadar un hamur yumuşak bir kıvama gelene kadar yoğrulur. Yoğrulan hamur önce 4’e bölünüyor ve her bir parçadan elde yuvarlayarak 10’ar adet küçük bezeye oluşturuluyor. Her beze nişastayla açılıp üst üste konur. 10’ar 10’ar ayrılan yufkalardan 40 adet elde edilir. İlk on yufka açılarak büyütülür ve ikiye katlanır. Katlanan yufkadan kalıp (ya da çay bardağı)yardımıyla minik minik yufkalar elde edilir. Minik yufkalar birbirini tam kapatmadan üst üste gelecek şekilde yuvarlak fırın tepsisine dizilir. Her bir beze aynı işlemlerden geçer ve fırına yerleştirilir. 200derece 10 dk pişirildikten sonra üzerine eritilmiş tereyağı gezdirilir ve tekrar 20dk fırında pişirilir. Fırından çıkarıldıktan sonra şerbeti dökülür. Şam fıstıkları ve rondodan geçirilen cevizler üzerine koyularak servis edilir.

Yeşil Mercimekli Kuzu Etli Yoğurt Çorbası - Serpil'in Mutfağı: Eskişehir


ImageView.ashx



Malzemeler: ½ kg küçük doğranmış kuzu eti, ½ kg süzme yoğurt, ½ su bardağı ufak yeşil mercimek, 1 adet yumurta, ½ su bardağı un, 1 adet domates, sarımsak, et suyu
Sosu İçin: Kırmızıbiber, tereyağı

Yapılışı:
1 su bardağı ufak yeşil mercimek ve 1 kg küçük doğranmış kuzu eti ayrı ayrı haşlanır. ½kg süzme yoğurda biraz su ilave edilip çırpılır. Yarım bardak un ve yaklaşık 1 bardak et suyu ilave edip çırpmaya devam edilir. Ocakta pişirilmeye başlanan yoğurt devamlı karıştırılmalıdır. Yoğurt pişerken önce et suyunun tamamı ardından etler, rendelenmiş sarımsaklar, minik minik doğranan 1 adet domates ve haşlanmış mercimek ilave edilir. Kaynayan çorbamızın 10dk pişirilmesi yeterlidir. Kızdırılan yağa kırmızıbiber ilave edilir ve çorbamız sosuyla servis edilir.

Soframız / Startv
 
OP
nk83

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.311
Tepki
83.862
Puan
113
Konum
İstanbul
Entemeftune - Işık'ın Mutfağı: İzmir


ImageView.ashx



Malzemeler:
400 gr. kayısı
125 gr. kayısı çekirdeği
250 gr. kaymak
4 kaşık toz şeker
Merange diğer adıyla beze için gereken malzemeler;
8 adet yumurta akı
1 çay kaşığı tuz
Şerbeti için;
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı haşlanmış kuru kayısı suyu
Yapılışı: Kayısılar yumuşaması için sıcak suda bir gece önceden bekletilir. Yumuşamış olan kayısıların ortası açılır. Kayısıların bekletildiği bir bardak su tencereye alınır. Üzerine toz şeker eklendikten sonra kaynatılarak şerbet hazırlanır. Şerbet kaynamaya başlar başlamaz kayısılar içine atılır ve suyu reçel kıvamına gelinceye kadar pişirilir. İyice soğuması gereken kayısılar servis tabağına alınır. Kayısılar iyice soğuduktan sonra ortasına bolca kaymak yerleştirilir. Sıcak suda bekletildikten sonra kabukları temizlenen 125 gr. kayısı çekirdeği robotta çekilerek ufaltılır. 4 yemek kaşığı kayısı çekirdeği yine 4 yemek kaşığı toz şekerle havanda iyice ezilir. Merange için; 8 adet yumurta akının üzerine 1 çay kaşığı tuz eklendikten sonra mikserle çırpılır. Merangenin kıvamı için önce birkaç dakika yavaş devirde çırpıp, daha sonra hızlandırmak gerekmektedir. (Merangenin kıvamını anlamanın en iyi yolu kabı ters çevirmektir. Eğer kap ters çevrildiğinde merange akmıyorsa kıvama gelmiş demektir.) Kayısı çekirdeği ve şeker karışımı, iyice çırpılıp bembeyaz bir köpük haline gelen merangeyle karıştırılır. Hazırlanan bu karışım içi kaymakla doldurulan kayısıların üzerini tamamen kapatacak şekilde yerleştirilir. Hazırlanan tatlı tabağının sığacağı büyüklükte ısıya dayanıklı bir tepsiye soğuk konulur ve tatlı tabağı tepsiye yerleştirilir. Tatlımız fırının ızgara kısmında, üzeri pembeleşinceye kadar kızartılır. Sadece üst kısmının kızarmış olması yeterlidir.

Düpyaz - Işık'ın Mutfağı: İzmir


ImageView.ashx


Malzemeler:
6 adet orta boy iri patlıcan
Yarım kilo yağlı ve tuzlu inek peyniri
Yarım demet maydanoz
3 adet yumurta
2 çay kaşığı karabiber
Tuz
Tereyağı

Yapılışı: Sap kısımları temizlenen patlıcanlar kabukları soyulmadan uzunlamasına ortadan ikiye bölünür. Üzerini geçecek kadar su ve bir tutam tuzla yumuşayıncaya kadar, ortalama 15-20 dakika haşlanır. Haşlanan patlıcanlar suyu süzüldükten sonra ortasındaki etli kısım çıkartılır. Kabuklu kısım ortası doldurulmak üzere ayrılır. Patlıcanların iç kısmı bıçakla kesilip küçük parçalara ayrıldıktan sonra, iri parçalar şeklinde ufalanan yarım kilo peynir, ince ince doğranan yarım demet maydanoz ve 3 yumurta ile karıştırılır. Hazırlanan iç patlıcanların kabuk kısmına bolca yerleştirilir. Her bir patlıcanın üzerine birkaç küçük parça tereyağı konduktan sonra 250 derecelik fırında yarım saat pişirilir.

Çayırlı Et - Işık'ın Mutfağı: İzmir


ImageView.ashx


Malzemeler:
7 adet kuzu incik (özellikle süt kuzusu tercih edilmeli)
2 adet damla sakızı
1 demet taze soğan
1 demet marul
1 demet dereotu
Tuz

Yapılışı: 6 parça kuzu incik suyunu ve lezzetini kaybetmemesi için çok az zeytinyağıyla sotelenip, düdüklü tencereye alınır. Üzerine dövülmüş 2 adet damla sakızı, bir tutam tuz ve bolca su konularak düdüklü tencerede yarım saat haşlanır. Haşlanan etler sudan çıkartıldıktan sonra bütün olarak kalacak şekilde kemiklerinden ayrılır. Taze soğanın özellikle yeşil kısımlarıyla dereotu küçük küçük doğranır. Marulun da özellikle taze ve büyük yapraklı kısımları yıkandıktan sonra sert olan beyaz kısımları kopartılır. İç kısmındaki taze yaprakları da küçük küçük doğranır. Marulun yeşil yapraklı yumuşak kısımlarına iri parçalar şeklindeki etler yerleştirilerek, dolma gibi sarılır. Marula sarılan etler tencereye yerleştirildikten sonra üzerine doğranmış olan diğer yeşillikler eklenir. Haşlanan etin suyu da ilave edildikten sonra yemeğimizin orta ateşte 15 dakika pişmesi yeterlidir.

Fasulye Kavurması - Yelgin'in Mutfağı: Amasya


ImageView.ashx



Malzemeler:
1 kilo taze fasulye
250 gr. dana kıyma
1 küçük boy domates
2 adet orta boy kuru soğan
2 adet yumurta
1 demet maydanoz
1 yemek kaşığı tereyağı
Karabiber
Tuz

Yapılışı: Üç parçaya bölünen fasulyeler yıkandıktan sonra suyu iyice süzülür. (Kavrulurken haşlama lezzeti olmaması için suyunun süzülmesi önemlidir.) Kıyma bir yemek kaşığı tereyağında kavrulur. Pembeleşen kıymanın üzerine küp şeklinde doğranan soğanlar eklenir ve kavrulmaya devam edilir. (Yemeğimizin lezzeti için kıymanın çok iyi kavrulması gerekmektedir.) Kıyma iyice kavrulduktan sonra bir tutam karabiberle birlikte fasulyeler eklenir. Tencerenin kapağı kapatılarak tekrar kavrulmaya bırakılır. Kıymanın yanmaması için karıştırıldıktan sonra tekrar kapağı kapatılarak kavrulmaya bırakılır. Fasulyeler iyice kavrulup sarardıktan sonra üzerine küp şeklinde doğranan domates ve tuz ilave edilip, kapağı kapatılarak pişmeye bırakılır. (Fasulyenin sertleşmemesi için tuz, domatesle birlikte eklenmelidir.) Domatesler piştikten sonra çırpılan iki yumurta da diğer malzemelerin üzerine eklenir. Yumurtaların her yere eşit oranda dağılması için iyice karıştırdıktan sonra tencerenin kapağı tekrar kapatılarak pişmeye bırakılır. Yumurtalar da piştikten sonra ince ince doğranmış 1 demet maydanoz ilave edilir ve tencerenin altı hemen kapatılır. Yemeğimiz servise hazırdır.

Ekşi Aşlı Kırma - Emine'nin Mutfağı: Balıkesir


ImageView.ashx



Malzemeler:
Ekşili aş için;
1 kilo bal kabağı
1 kase kurutulmuş ekşi erik
3 su bardağı kurutulmuş ekşi erik suyu
2 su bardağı toz şeker
Kırma hamuru için;
300 gr. un
1 adet yumurta
İçi için, Yarım kilo kelle loru
Üzerine sürülecek harcı için;
3 yemek kaşığı yoğurt
1 adet yumurta
100 gr. kaymak
Ayçiçek yağı

Yapılışı: Ekşili aş için, kurutulmuş ekşi erik 1 saat kadar suda kaynatılıp soğutulur. Suyu yemekte kullanılmak üzere ayrılır. 1 kilo balkabağı tencerede üzerini geçecek kadar suyla haşlanır. Su kaynarken içine kurutulmuş erik, 3 bardak kurtulmuş erik suyu ve 2 bardak şeker ilave edilerek, kabaklar iyice yumuşayıncaya kadar kaynatılmaya devam edilir. Kabaklar yumuşadıktan sonra ocaktan indirip, ezilir. Bol sulu kıvamda olması gereken ekşili aşın sadece kabaklarının ezilmesi yeterlidir. Hamuru için, un, 1 adet yumurta, tuz ve yeteri kadar soğuk su ile hamur yoğrulur. Kulak memesinden daha sert kıvamda olması gereken hamur, 20 dakika dinlendirilir. Hamur rulo şekline getirilip kesilerek, beş bezeye ayrılır. Her bir beze incecik açılıp, ayçiçek yağı ile yağlanır. Kelle loru bir kapta iyice ezilir. Yağlı yufkanın üzerine lor peyniri konulduktan sonra yufka karşılıklı iki kenarından katlanıp, ortası açıkta kalacak şekilde büzülür. Büzülen hamur orta kalınlıkta parçalar şeklinde kesilip, yağlı tepsiye yan yana dizilir. Üzerine sürülecek harcı için, üç yemek kaşığı yoğurdun üzerine bir yumurta kırılır, bir tutam tuz ve ayçiçek yağı eklenip, iyice çırpılır. Hazırlanan harç böreklerin üzerine sürülür. Son olarak küçük parçalar şeklinde kaymak üzerine yerleştirilir ve 250 derecelik fırında 15 dakika pişirilir. Ayrı tabaklarda ekşi aşla birlikte servis edilir.

Höşmerim - Emine'nin Mutfağı: Balıkesir


ImageView.ashx



Malzemeler:
2 litre çiğ süt (özellikle pastörize olmaması gerekiyor)
1 çay kaşığı peynir mayası
2 su bardağı irmik
5 su bardağı şeker
5 adet yumurta
1 yemek kaşığı margarin

Yapılışı: Höşmerimin peyniri için, kaynatılmamış çiğ süt ocakta ılıtılır. Sütün mayayla kesilebilmesi için özellikle kaynatılmamış çiğ süt olması gerekmektedir. Süt ağzı yakmayacak kadar ısındıktan sonra ocağın altı kapatılır. İçine bir çay kaşığı peynir mayası katılır, üzeri kapakla örtülerek 15 dakika mayalandırılır. Bir kaseye beş yumurta sarısı ayrıldıktan sonra iyice çırpılır. Sulu bir kıvama gelen peynir tekrar yüksek ateşe ayarlanan ocağa yerleştirilir. Sulu kıvamdaki peynirin içine ilk olarak 2 su bardağı irmik ve 5 su bardağı şeker eklenir. Biraz karıştırıldıktan sonra çırpılmış beş yumurta sarısı, kesilmemesi için sürekli karıştırılarak, diğer malzemelere eklenir. Peynirin ve diğer malzemelerin birbirine kolay karışıp, erimesi için, kaynayıncaya kadar tel bir çırpıcıyla sürekli karıştırılır. Kaynamaya başladıktan sonra ocağın altı kısılır. Tahta kaşıkla karıştırılmaya devam edilir. 2-3 dakika daha kaynadıktan sonra 1 yemek kaşığı margarin eklenir. Margarin iyice eridikten sonra servis tabağına alınır.

Soframız / Startv
 
OP
nk83

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.311
Tepki
83.862
Puan
113
Konum
İstanbul
Kübbülmüşviye - İffet'in Mutfağı: Kilis


ImageView.ashx



MALZEMELER: ½ kg kuzu parça et, ½ kg ince bulgur, 5 çay kaşığı pul biber, 1 çay kaşığı karabiber, tarçın, bol nane

İç yağı harcı için : 300gr kg iç yağı, 2 adet kuru soğan, 1 kase ceviz, pul biber, karabiber, nane

YAPILIŞI:
Soğanlar küçük küçük doğranır ve tuzla ovulur. 300gr iç yağı kıyma makinesi ya da robotta çekilir ve donması için biraz ıslatılarak. Ovularak toparlanan iç yağına pul biber, karabiber ve nane ilave edilir. Rondoda çekilen 1 kase ceviz ve biraz tarçın da ilave edildikten sonra iç yağı iyice yoğrulur. Yoğrulan iç yağından köfteler yapılır. Geniş bir tepsiye ½ kg ince bulgur, bulgura 5 çay kaşığı pul biber, 1 çay kaşığı karabiber, bol nane, iri doğranmış 1 büyük soğan ve yine küçük küçük doğranmış ½ kg kuzu kuşbaşı et konur. Islatılan malzemeler karıştırılır ve hepsi aynı anda kıyma makinesinden geçirilir. Bulgurlu kıyma iyice yoğrulur ve küçük parçalar kopartılıp içleri içli köfte gibi oyulur. Oyulan köfteye iç yağlı harç yerleştirildikten sonra kapatılarak üçgen şekli verilir. Ters yüz edilerek ister mangalda ister teflon tavada pişirilir. İç yağı pişerken dışarı çıkacağından ayrıca yağ ilave etmeye gerek yoktur.
Muhammara - İffet'in Mutfağı: Kilis


ImageView.ashx



MALZEMELER: ½ kg kırmızıbiber, 3-4 dilim bayat ekmek, 2 çay kaşığı pul biber, 3 çay kaşığı kimyon, 1 yemek kaşığı nar ekşisi, bol zeytinyağı

YAPILIŞI:
½ kg kırmızıbiber çekirdeklerinden arındırılıp ikiye bölünür ve makinede çekilir. Çekilen kırmızıbibere yine makinede çekilmiş bayat ekmek, 2 çay kaşığı pul biber, 3 çay kaşığı kimyon, 1 yemek kaşığı nar ekşisi ve bol zeytinyağı ilave edilip karıştırılır. Muhammara servise hazırdır.

Ekşili Mahluta Çorbası - İffet'in Mutfağı: Kilis


ImageView.ashx



MALZEMELER: 2 su bardağı kırmızı mercimek, 2 adet patlıcan, 2 çay kaşığı pul biber, 2 çay kaşığı nane, 6-7 diş sarımsak, koruk ekşisi, zeytinyağı

YAPILIŞI:
2 su bardağı kırmızı mercimek pişirilir. (Pişirilirken kefi (köpüğü) alınasa kokusu giderilir) 2 adet patlıcan soyulur ve kuşbaşı doğranarak kaynayan mercimek çorbasına ilave edilir. 2 çay kaşığı pul biber, tuz ve koruk ekşisi (koruk ekşisi yerine limon suyu da tercih edebilirsiniz) rendelenmiş sarımsaklar ve 2 çay kaşığı nane eklenir. Küçük bir tavada zeytinyağı kızdırılır ve 3-4 diş sarımsak biraz pembeleştirildikten sonra kızgın yağı ile beraber çorbamıza eklenir. Mahluta Çorbası servise hazırdır.

Kesme Tatlısı - İffet'in Mutfağı: Kilis


ImageView.ashx



MALZEMELER: 1 su bardağı ince bulgur, 1 su bardağı pekmez, 1 kg ceviz, tarçın, zencefil, muskat (Hindistan cevizinin küçüğü), karanfil, 3-4 bardak su

YAPILIŞI:
1 su bardağı ince bulgura 3-4 bardak su ilave edilir ve 20-25dk bulgur lapa oluncaya kadar kaynatılır. Kaynayarak lapa kıvama gelen bulgurlara 1 su bardağı pekmez eklenir ve karıştırılır. İyice birbirini özümleyen pekmez ve bulgura tarçın, zencefil, karanfil ve Hindistan cevizinin küçüğü olan muskat ilave edildikten sonra rondoda çekilen yaklaşık 1kg ceviz eklenerek karıştırılır. Bir süre pişirilen tatlı servis tepsisine alınır ve buzdolabında iyice soğutulur. (servis tepsisini tatlınızı yerleştirmeden önce biraz ıslatırsanız, servis etmeniz kolaylaşacaktır)

Soframız / Startv
 
OP
nk83

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.311
Tepki
83.862
Puan
113
Konum
İstanbul
Sorba - Nagihan'ın Mutfağı: Eskişehir


ImageView.ashx



Malzemeler:
Yarım kilo kemikli kuzu eti
Yarım demet taze soğan
2 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı tuz
Mısırözü yağı
Meyanesi için;
3 yemek kaşığı yoğurt
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı un

Yapılışı: Yarım demet taze soğan küçük küçük doğranır. Orta boy düdüklü tencerede az miktarda mısırözü yağıyla kavrulur. Üzerine iri parçalar şeklinde kesilmiş kemikli kuşbaşı kuzu eti eklenerek bir süre sotelenir. 2 yemek kaşığı domates salçasıyla birlikte bir süre daha kavrulduktan sonra üzerine bolca su ve bir çay kaşığı tuz eklenir, 15 dakika pişirilir. (Piştikten sonra meyanesi eklenirken tekrar su konmayacağı için suyunu ona göre ayarlamak gerekmektedir.) Bir kapta 3 yemek kaşığı yoğurt, 1 yemek kaşığı un ve 1 adet yumurta iyice çırpılarak meyanesi hazırlanır. Kesilmemesi için et suyuyla ılıştırıldıktan sonra sürekli karıştırılarak yavaş yavaş çorbanın içine katılır. Bir taşım kaynadıktan sonra kuru nanesi ilave edilir. Yemeğimizin hazırlanma süresi ortalama yarım saat olup, 608 kişilik servis edilebilir.

Düğün Kavurması - Nagihan'ın Mutfağı: Eskişehir


ImageView.ashx



Malzemeler:
1 kilo kol kısmından iri parçalar şeklinde kesilmiş kuşbaşı kuzu eti
8 adet orta boy patates
4 adet büyük boy kuru soğan
2 yemek kaşığı domates salçası
Tuz
Ayçiçek yağı

Yapılışı: Etler iyice yıkandıktan sonra düdüklü tencereye alınır. Üzerini geçecek kadar su ve 1 çay kaşığı tuz eklendikten sonra 15 dakika haşlanır. Soğanlar yarım ay şeklinde ince ince doğranır. Orta büyüklükte bir tavada çok az ayçiçek yağıyla soğanlar kavrulur. Soğanlar pembeleştikten sonra 2 yemek kaşığı domates salçası ve 1 çay kaşığı tuz eklenerek bir süre daha kavurma işlemine devam edilir. Üzerine yarım bardak su eklenir ve 3-4 dakika piştikten sonra altı kapatılır. Uzunlamasına dörde bölünen patatesler de orta kalınlıkta parmak şeklinde doğranır ve bol ayçiçek yağında kızartılır. Haşlanan etler suyundan çıkartılarak servis tabağına alınır. Yanına soğanlar ve patatesler de eklenerek servis edilir. Yemeğimiz 4-6 kişilik olup hazırlanma süresi ortalama yarım saattir.

Katlama - Nagihan'ın Mutfağı: Eskişehir


ImageView.ashx



Malzemeler:
Hamuru için;
13 yemek kaşığı un
1 çay bardağı ayçiçek yağı
1 çay bardağı yoğurt
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı sirke
1 çay kaşığı tuz
1 bardak su
Yufkaların arasına sürmek için 300 gr. tereyağı
Kızartmak için ayçiçek yağı
Toz şeker

Yapılışı: Derin bir kaba 1 çay bardağı ayçiçek yağı, 1 çay bardağı yoğurt, 1 adet yumurta, 1 tatlı kaşığı sirke, 1 çay kaşığı tuz ve 1 bardak ılık su konduktan sonra 13 yemek kaşığı un azar azar eklenerek hamur yoğrulur. Kulak memesi kıvamındaki hamur orta büyüklükte on eşit parçaya ayrılır. Her bir beze nişasta ile çok ince bir yufka şeklinde açılır. 300 gr. tereyağı ocakta eritilir. Üzerlerini kapatacak şekilde tereyağı sürülen üç tane yufka üst üste konduktan sonra rulo şeklinde kıvrılır. Kıvrılan yufka orta büyüklükte 6 eşit parçaya bölünür. Her bir parça kesilen uç kısımlarından bastırılarak top şekline getirilir ve tekrar çay tabağı büyüklüğünde açılır. Diğer yufkalar da aynı şekilde hazırlandıktan sonra bol miktardaki kızgın ayçiçek yağında kızartılır. İçinin çiğ kalmaması için ağır ateşte kızartılmalıdır. Her iki tarafı da pembeleştikten sonra servis tabağına alınır. Katlamalar sıcakken üzerine bir miktar toz şeker serpilir. (Şekerin erimesi için bu işlem mutlaka sıcakken yapılmalıdır.) Arzu edilirse sade şekilde de servis edilebilir.

Kıymalı Çiğ Börek - Nagihan'ın Mutfağı: Eskişehir


ImageView.ashx



Malzemeler:
Hamuru için;
5 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
Su
İç harcı için;
Yarım kilo yağsız dana kıyma
2 adet büyük boy kuru soğan
1 çay kaşığı tuz
2 çay kaşığı karabiber
Kızartmak için ayçiçek yağı

Yapılışı: 2 adet büyük boy soğan rendelendikten sonra yağsız dana kıyma, karabiber ve tuzla iyice karıştırılarak içi hazırlanır. Hamuru için; derin bir kapta 5 su bardağı un ve 1 çay kaşığı tuzun üzerine azar azar su ilave edilerek kulak memesi kıvamında yumuşak bir hamur elde edilir. İyice yoğrulan hamur küçük küçük bezelere ayrılır. Hamur bezelerinin kurumaması için üzeri kuru bir bezle örtülür. Her bir beze unla, pasta tabağı büyüklüğünde incecik açılır. Açılan hamurun yarısına hazırlan harç yayılır ve yarım ay şeklinde kapatılır. Harcın dışarı taşmaması ve pişerken kurumaması için uç kısımları kesilerek kapatılır. Derin bir tavaya bol miktarda ayçiçek yağı kızdırılır. Çiğ böreklerin iyi pişmesi ve güzel kabarması için yağın çok kızgın olması gerekmektedir. İyice ısınmış yağda ters yüz edilerek çiğ börekler kızartılır ve servis tabağına alınır. Yemeğimizin hazırlanma süresi ortalama 45 dakikadır.

Soframız/Star tv
 
OP
nk83

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.311
Tepki
83.862
Puan
113
Konum
İstanbul
Patatesli Deli Börek - Filiz'in Mutfağı: Konya


ImageView.ashx



MALZEMELER: 200gr kuzu kıyma, 6-7 adet haşlanmış patates, 2 adet kuru soğan, 1 adet yumurta, 2 yemek kaşığı yoğurt, bir tutam maydanoz, 1 fincan zeytinyağı, 1 yemek kaşığı tereyağı, alabildiği kadar un, kabartma tozu, karabiber, yumurta sarısı

YAPILIŞI:
Haşlanan patatesler rendelenir ve ezilir. Patateslere; 1 fincan zeytinyağı, 2 yemek kaşığı yoğurt, 1 paket kabartma tozu, yarım limon suyu, 1 yemek kaşığı tereyağı ve alabildiği kadar un ilave edilerek ne sert ne de çok yumuşak olmayan, orta kıvamda bir hamur elde edene kadar yoğrulur. Yoğrulan patatesli harca 1 adet yumurta kırılıp biraz daha yoğrulur. 2 adet soğan rondodan geçirilip, zeytinyağında kavrulur. Kavrulmakta olan soğanlara 200gr kavrulmuş kuzu kıyma ilave edilir. Arzu edilen miktara göre tuz ve karabiber ilave edilir. Bir tutam maydanoz ince ince kıyılır ve kavrulan kıymalı harca ilave edilir. Borcam yağlandıktan sonra patatesli harcın bir kısmı yayılır, üzerine kıymalı harç ilave edilir. Bir strecin üzeri yağlanır ve geri kalan patatesli harç strecin üzerine yayılır. Böylelikle kıymalara eklenecek olan patatesli harcın yayılması kolaylaşır. Strece yayılan patatesli harç kıymaların üzerine konur. Üzerine yumurta sarısı sürüldükten sonra Deli Börek 200 derecede fırında pişirilir.

Patlıcan Tiridi - Filiz'in Mutfağı: Konya


ImageView.ashx



MALZEMELER: 750gr yağsız kuzu kıyma, 7 adet patlıcan, 6-7 adet yeşilbiber, 3-4 adet domates, 3-4 adet kuru soğan, 1 yemek kaşığı salça, tereyağı, zeytinyağı

YAPILIŞI:
750gr kuzu kıyma biraz su ilave edilerek kavrulur. Soğanlar rondodan geçirilir. Domates ve biberler küçük küçük doğranır. Patlıcanlar pijama usulü soyulup hem küçük hem de ince ince doğranır. Patlıcanların kararmaması için patlıcanlar kızartılacağı zaman doğranır. Soğanlar zeytinyağında kavrulur. Bir tencerede tereyağı eritilir. Önce 1 yemek kaşığı salça ardından da küçük küçük doğranan domates ve biberler ilave edilir. Bir süre kavrulan sebzelere önce soğanlar ardından da kıyma eklenir ve iyice karıştırılır. Son olarak kızarmış patlıcanlar ve yemeğimizin suyu ilave edilir. 10dk pişirilmesi yeterlidir. Servis sırasında tandır ekmekleri doğranıp, yemeğin üzerine yerleştirilir.

Vişneli ekmek Tatlısı - Filiz'in Mutfağı: Konya


ImageView.ashx



MALZEMELER: 1 adet ekmek(bayat), 750gr vişne, 500gr toz şeker, tereyağı, zeytinyağı

YAPILIŞI:
750gr dondurulmuş vişneye 500gr toz şeker ve 1 kase su ilave ederek ocakta eritilir. Bir gün önceden alınan, çok taze olmayan ekmek dilimlenir ve dilimler küçültülür. Kızdırılan tereyağı ve zeytinyağında ekmekler kızartılır. Kızartılan ekmekler servis tabağına dizildikten sonra üzerine pişirilen vişneler eklenir. Soğutulan tatlımız servise hazırdır.

Bamya Çorbası - Filiz'in Mutfağı: Konya


ImageView.ashx



MALZEMELER: 1kg kuzu kuşbaşı, 200gr kurutulmuş bamya, 6 adet kuru soğan, 5-6 adet yeşilbiber, 4 adet domates, 1 yemek kaşığı salça, 1,5 limonun suyu, tereyağı

YAPILIŞI:
750gr kuzu kuşbaşı yıkandıktan sonra su doldurularak düdüklü tencerede 15 dk pişirilir. İpe dizili 200gr kurutulmuş bamya, tüyleri kolay dökülebilmesi için tavada 3-4dk ısıtılır. Isınan bamyalar biraz soğuduktan sonra ovuşturularak tüylerinden arındırılır. Yapış yapış olmasını önlemek için bamyaların haşlanacağı suya biraz limon sıkılarak 10dk haşlanır. Haşlanan bamyalar yeşil suyundan arındırılmak için yıkanır ve iplerinden çıkartılır. Rondodan geçirilen soğanlar tereyağında bir süre kavrulduktan sonra küçük küçük doğranan domates ve yeşilbiberler ilave edilir. Kavrulmakta olan sebzelere 1 yemek kaşığı salça ve tuz eklenir. Pişirilen etler suyu ile birlikte kavrulan sebzelere ilave edilir. Bamyaların eklenmesinin ardından 1,5 limonun suyu da ilave edilen çorba pişirilir.

Soframız/Star tv
 
OP
nk83

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.311
Tepki
83.862
Puan
113
Konum
İstanbul
Göce Dolması - Sara'nın Mutfağı: Eskişehir


ImageView.ashx



Malzemeler:
2 kilo kuzu pirzola ve kaburga
250 gr. asma yaprağı
250 gr. pastırma
1 su bardağı göce ya da pilavlık bulgur
1 su bardağı dene ya da köftelik ince bulgur
2 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı domates salçası
4 diş sarımsak
1,5 tatlı kaşığı karabiber
3 tatlı kaşığı pul biber
4 tatlı kaşığı kuru nane
Tereyağı
Tuz

Yapılışı: Etler iyice yıkandıktan sonra düdüklü tencereye yerleştirilir. Bir tatlı kaşığı tuz ve üzerini geçecek kadar su ilave edildikten sonra 20 dakika haşlanır. Küp şeklinde doğranmış 2 adet kuru soğan 4 yemek kaşığı dolusu tereyağı ile kavrulur. Soğanlar pembeleştikten sonra bir yemek kaşığı biber ve iki yemek kaşığı domates salçası eklenerek kavurmaya devam edilir. 1 su bardağı göce ve 1 su bardağı dene de üzerine ilave edilir ve birkaç dakika daha kavrulur. (Göce ve dene bulunamazsa aynı ölçülerde pilavlık bulgur ve köftelik bulgur kullanılabilir!) Üzerine 2,5 bardak et suyu, bir tatlı kaşığı tuz ve küçük küçük doğranmış 4 diş sarımsak eklenerek suyunu çekene kadar pişirilir. Piştikten sonra karabiber, pul biber ve kuru naneyle lezzetlendirilir. Bir tavada 2 yemek kaşığı tereyağı eritilir. Eriyen yağda ilk olarak haşlanmış olan kaburgalar kızartılır. Kızaran kaburgalar dolma tenceresine yağlı kısmı altta kalacak şekilde yerleştirilir. Pirzolalar da aynı şekilde kızartıldıktan sonra kaburgaların üzerine yerleştirilir. Etlerin üzerini kapatacak şekilde bir sıra asma yaprağı dizildikten sonra pastırmalarla dolmaların üzeri kapatılır. Üzerine tekrar dolmalar yerleştirilir. Dolmaların pişerken dağılmaması için asma yapraklarıyla üzeri kapatılır. Tencereye 2,5 bardak su ilave edilir ve orta ateşte suyunu çekinceye kadar pişmeye bırakılır.

Elmalı Tahinli Baklava - Sara'nın Mutfağı: Eskişehir


ImageView.ashx



Malzemeler:
Baklavalık hazır yufka
5 adet orta boy elma
1 su bardağı şeker
1 su bardağı ceviz
1 çay kaşığı tarçın
Yarım kase tahin
Zeytinyağı
Tereyağı

Yapılışı: 5 adet orta boy elma kabuklarıyla rendelenir. Üzerine 1 su bardağı toz şeker ilave edilerek orta ateşte kendi suyunu çekinceye kadar pişirilir. Piştikten sonra iyice soğuması beklenir. Soğuduktan sonra üzerine 1 su bardağı ceviz ve 1 çay kaşığı tarçın eklenir. Yeteri kadar tereyağı ocakta eritilir. Eritilen tereyağı soğuduktan sonra baklavalık hazır yufkanın her yerini kaplayacak şekilde sürülür. Üzerine bir kat daha yufka serilir. (Bu aşamada tekrar tereyağı sürülmez!)Hazırlanan elmalı harç yufkanın karşılıklı iki köşesini boydan boya kaplayacak şekilde ince bir şerit halinde yerleştirilir. Her iki uç ortada birleşecek şekilde rulo gibi kıvrılır ve önceden ortadan ikiye bölünür daha sonrada da orta büyüklükte parçalar şeklinde kesilir. Tahinli baklava için yarım kase tahin yeteri kadar zeytinyağı ile inceltilerek akışkan bir kıvama getirilir. Yufkanın üzeri önce çok az tereyağı hemen ardından da tahinli harçla kaplanır. Üzerine bir kat yufka serildikten sonra tıpkı elmalı baklava gibi kıvrılarak kesilir. Hazırlanan baklavalar tereyağı ile yağlanan tepsiye yerleştirilir. İyi kızarması için üzerlerine tekrar tereyağı sürülen baklavalar 170 derecelik fırında 20-25 dakika pişirilir.

Soframız
 
OP
nk83

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.311
Tepki
83.862
Puan
113
Konum
İstanbul
Bademli Baklava - Nadire Hanım'ın Mutfağı: Bozcaada


ImageView.ashx



MALZEMELER: 1kg badem içi, 500gr sıvı yap, 1 yemek kaşığı tereyağı
Hamuru için: 2 adet yumurta, 1 yemek kaşığı yoğurt, 1 çay bardağı sıvı yağ, karbonat, un
Hamuru açmak için:, ½ paket nişasta, un
Şerbeti için: 1kg şeker, 4 bardak su, yarım çay bardağı limon suyu

YAPILIŞI
1 kg badem içi rondoda iyice çekilir. Hamuru için 2 adet yumurta, 1 yemek kaşığı yoğurt, 1 çay bardağı sıvı yağ, biraz karbonat, biraz tuz ve alabildiği kadar un iyice yoğrulur. Ne sert ne de çok yumuşak bir kıvama sahip olan hamur dinlendirilir. Hamuru açmak için 2 ölçü un ve ½ paket nişasta karıştırılır. Hamurdan küçük bir parça koparılarak minik bezeler elde edilir. Bezeler un ve nişasta karışımıyla incecik ve tepsi büyüklüğünde açılır. İlk iki kat üst üste konur ve bademleri döşenir. Her katın arasına badem döşenecek olan baklavanın her 4. katına eritilen tereyağı ve sıvı yağ gezdirilir. Bütün açılan yufkalara aynı işlem uygulanır. Son iki katın arasına badem ilave edilmeyen Bademli Baklava ik önce dörde ardından da her üçgen parçası ikiye kesilir. Her parça düz bir şekilde tekrar kesilir ve son olarak çaprazlamasına kesilerek küçük yıldızlar oluşturulur. Şerbet için 1kg şekere 4 bardak su eklenir. Kaynayan şerbete şekerlenmemesi için yarım çay bardağı limon uyu ilave edilir. Pişirilen baklavaya soğutulan şerbeti dökülür.

Peynirli Pide - Nadire Hanım'ın Mutfağı: Bozcaada


ImageView.ashx



MALZEMELER: 500gr beyaz peynir, 5-6 adet kuru soğan, 1 demet maydanoz, 1 demet nane, 1 tatlı kaşığı yoğurt, 1 adet yumurta, çörek otu, susam, zeytinyağı
Hamuru için: 1 su bardağı süt, 1 yemek kaşığı maya, çok az şeker, un

YAPILIŞI
1 su bardağı süte su ilave edilerek ısıtılır. 1 yemek kaşığına biraz şeker ve süt ilave edilerek karıştırılır. Tepsiye yayılan un ölçü alınır ve kaba aktarılır. Una süt ve mayalı karışım eklenerek hamur yumuşak bir kıvama gelene kadar yoğrulur, kabarması için yarım saat dinlendirilir. 5-6 adet kuru soğan küçük küçük doğranır ve kavrulur. 1 demet maydanoz ve 1 demet nane küçük küçük doğranır. Kavrulan soğanlara ufalanan yarım kg beyaz peynir ve doğranan yeşillikler ilave edilerek iyice harmanlanır. Tepsi iyice yağlandıktan sonra hamur bir kerede, tepsiye yayılır. İç harç hamurun ortasına dökülür, hamur malzemeleri kapatacak şeklide etrafından ortasına doğru kapatılır. Şişen hamurun üzerine bastırılarak, havası indirilir ve tepsinin boyutuna göre büyütülerek tepsiye yayılır. 1 tatlı kaşığı yoğurtla bir yumurta karıştırılır ve peynirli pidenin üzerine sürülür. Pişirilmeden enlemesine boylamasına kare kare kesilen peynirli pidenin üzerine son olarak çörek otu ve susam serpiştirilir ve Peynirli pide önce 180 derecede 30 dakika pişirilir.

Nevzine Tatlısı - Sema'nın Mutfağı: Kayseri


ImageView.ashx



Malzemeler:
8 su bardağı un
1 su bardağı süt
1,5 su bardağı zeytinyağı
1 adet yumurta
1 kase ceviz
2 yemek kaşığı tahin
1 tatlı kaşığı karbonat
1 paket margarin
Şerbeti için;
4 su bardağı toz şeker
3,5 bardak su
Yarım limonun suyu

Yapılışı: Şerbetin ılık olması gerektiği için ilk olarak şerbeti hazırlanır. Orta büyüklükte bir tencerede 4 su bardağı toz şeker ve 3,5 bardak su kaynatılır. Kaynamaya başladıktan 15 dakika sonra içine yarım limonun suyu ilave edilir. Birkaç dakika daha kaynadıktan sonra soğumaya bırakılır. (Tencerenin içine ****l bir kaşık bırakırsanız şekerin yapışmasını önler. Böylece sürekli karıştırmanıza gerek kalmaz. Ayrıca tatlımızın şerbetini 1 su bardağı toz şeker, 1 su bardağı pekmez ve bir bardak suyla da hazırlayabilirsiniz.) Tatlımız için bir kase ceviz robotta incecik çekilir. Derin bir kabın içine bir yumurta kırılır. Üzerine 1,5 su bardağı zeytinyağı, oda sıcaklığında yumuşamış bir paket margarin eklenir. Margarin eriyinceye kadar iyice ezilerek karıştırılır. Üzerine 1 su bardağı süt, 1 tatlı kaşığı karbonat, incecik kıyılmış ceviz içi, 2 yemek kaşığı tahin ve 8 su bardağı un eklenerek iyice yoğrulur. Kulak memesi kıvamındaki hamur kare şeklindeki tepsinin her yerini kapatacak şekilde bastırarak yerleştirilir. Pişirmeden önce kare şeklinde kesilir. Her bir karenin üzeri bütün parça cevizle süslenir. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 30 dakika pişirilir. Fırından çıkar çıkmaz üzerine şerbeti eklenir. Şerbetini çektikten sonra tatlımız servise hazırdır.

Börek aşı - Sema'nın Mutfağı: Kayseri


ImageView.ashx



Malzemeler:
1 çay bardağı yeşil mercimek
1 çay bardağı erişte
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı tatlı kırmızı toz biber
Zeytinyağı
Mantı hamuru için;
5 su bardağı un
1 bardak su
1 adet yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
Mantının iç harcı için;
300 gr. az yağlı dana kıyma
1 orta boy kuru soğan
Tatlı kırmızı toz biber
Karabiber
Tuz

Yapılışı: Yeşil mercimek küçük bir tencerede üzerine çok az su eklenerek haşlanır. Mantı harcı için; 300 gr. az yağlı dana kıyma, incecik kıyılmış 1 orta boy kuru soğan, tatlı kırmızı toz biber, karabiber ve tuzla yoğrulur. Mantı hamuru için; derin bir kabın içinde 1 bardak su, 1 adet yumurta ve 1 tatlı kaşığı tuz karıştırılır. Üzerine 5 su bardağı un eklenerek iyice yoğrulur. Hamurumuzun sert bir kıvamda olması gerekmektedir. Yoğrulduktan sonra 5 dakika dinlendirilen hamur üzerine un serpilerek incecik açılır. Açılan yufka dörde katlandıktan sonra birer parmak kalınlığında şeritler halinde kesilerek minik karelere bölünür. Her bir kare kıymalı harçla doldurularak bohça gibi kapatılır. Derin bir tencerede çok az zeytinyağıyla 1 yemek kaşığı domates salçası ve 1 yemek kaşığı biber salçası kavrulur. Üzerine 1 tatlı kaşığı kuru nane, 1 çay kaşığı tatlı kırmızı toz biber ve tuz serpilir. Çorbaya yetecek kadar su eklenerek kaynamaya bırakılır. Su kaynadıktan sonra 1 çay bardağı ince kesilmiş erişte ilave edilir. Erişteler birkaç dakika kaynadıktan sonra hazırlanan mantılar ilave edilerek birlikte haşlanır. Mantılar ve erişteler piştikten sonra haşlanmış ve suyu süzülmüş olan yeşil mercimek ilave edilir. Birkaç dakika daha kaydıktan sonra çorbamız servise hazırdır.

Yağ Mantısı - Sema'nın Mutfağı: Kayseri


ImageView.ashx



Malzemeler:
Hamuru için;
5 su bardağı un
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı yoğurt
1 paket yaş maya
1 bardak su
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Bir tutam tuz
Harcı için;
300 gr. az yağlı dana kıyma
1 adet orta boy kuru soğan
Yarım demet maydanoz
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
1 tatlı kaşığı karabiber
Sosu için;
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı tatlı kırmızı toz biber
Zeytinyağı
Su
Mantıyı kızartmak için ayçiçek yağı
Lezzetlendirmek için sarımsaklı yoğurt

Yapılışı: Harcı için; bir orta boy kuru soğan robotta incecik olacak şekilde kıyılır. İncecik doğranan yarım demet maydanozla birlikte kıymanın üzerine eklenir. 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber, 1 tatlı kaşığı karabiber ve bir tutam tuz ilave edilerek iyice yoğrulur. Hamuru için; yumurta, yoğurt, zeytinyağı ve suyla oda sıcaklığında bekletilmiş olan yaş maya ezilir. (Hamurun içine koyduğumuz yoğurt kızarırken yağ çekmesini de engeller.) Tüm malzemeler iyice karıştıktan sonra 8 bardak un eklenip, yoğrulur. Hamurun ele yapışacak kadar yumuşak bir kıvamda olması gerekmektedir. Yoğrulan hamurun üzeri hava almayacak şekilde kapatılarak, 15-20 dakika mayalanır. Mayalanan hamur üzeri unlanarak 1 santim kalınlığında açılır ve büyük kareler şeklinde kesilir. Kesilen karelerin ortasına hazırlan harç yerleştirilip bohça gibi kapatılır. Derin bir kızartma tavasında bol miktarda ayçiçek yağı kızdırılır. Mantıların kapatılan ağız kısmı yağa değecek şekilde kızgın yağa bırakılır. (Mantıların çiçek gibi ağzının açılması için tavaya ilk yerleştirilirken bu kapalı kısmın konulması önemlidir.) Hamurlar kızarmaya başladıkça ağız kısımları çiçek gibi açılır. Tüm mantılar her yeri kızaracak şekilde orta ateşte kızartılır. Piştikten sonra fazla yağını çekmesi için havlu kağıdın üzerine bırakılır. Sosu için; az miktarda zeytinyağıyla domates salçası ve biber salçası kavrulur. Üzerine sos kıvamına yetecek kadar su eklenerek pişirilir. Piştikten sonra tatlı kırmızı toz biberle lezzetlendirilir. Yağda kızaran mantılar servis tabağına alındıktan sonra üzerine hazırlanan sos ve sarımsaklı yoğurt dökülerek servis edilir.

Sucuk içi - Sema'nın Mutfağı: Kayseri


ImageView.ashx



Malzemeler:
1 kilo kaburga kısmından yağlı dana kıyma
50 gr. tatlı kırmızı toz biber
20 gr. acı kırmızı toz biber
20 gr. kimyon
10 gr. toz zencefil
10 gr. kekik
10 gr. karabiber
100 gr. sarımsak
10 gr. tuz

Yapılışı: Sarımsaklar robotta incecik kıyılır. 1 kilo kaburga kısmından yağlı dana kıyma geniş bir kaba alınır. Üzerine incecik kıyılan sarımsaklar ve baharatlar eklendikten sonra avuç içiyle bastırarak yoğrulur. Tüm lezzetlerin birbirine iyice karışması için çiğ köfte gibi eti ezerek, uzun süre yoğurmak gerekmektedir. İyice yoğrulan et bir gün buzdolabında dinlendirilir. Yağsız tavada kavrulur. Et, sakız kıvamında olduğu için kavururken topaklanmaması için sürekli karıştırılır. İyice kavrulduktan sonra servis tabağına alınarak sıcak olarak servis edilir.

Mısır Ekmeği - Süheyla'nın Mutfağı: Rize


ImageView.ashx



Malzemeler:
2 kase mısır unu
2 yemek kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı karbonat
Tuz
Su
Kızartmak için ayçiçek yağı

Yapılışı: Derin bir kabın içine 2 kase mısır unu, 2 yemek kaşığı toz şeker, 1 çay kaşığı karbonat ve bir tutam tuz konur. Tüm malzemelerin üzerine azar azar su eklenerek kulak memesi kıvamında hamur yoğrulur. Yoğrulan hamur küçük toplar şeklinde ayrılır. Her bir parça yuvarlandıktan sonra üzerine bastırılarak inceltilir. Derin bir tavada bolca ayçiçek yağı kızdırılır. Hazırlanan hamurlar pembeleşinceye kadar kızartılır. Yemeğimiz servise hazırdır.

Karalahana Ezme - Süheyla'nın Mutfağı: Rize


ImageView.ashx



Malzemeler:
1 kilo karalahana
2 su bardağı haşlanmış mısır
2 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
2 yemek kaşığı mısır unu
Pul biber
Ayçiçek yağı
Bir parça iç yağ

Yapılışı: 1 kilo kara lahana acı suyunun çıkması için haşlanır. Haşlandıktan sonra küçük küçük kesilir ve geniş bir tencereye alınır. Ortasına bir parça iç yağı yerleştirilir. Öönceden haşlanmış olan 2 su bardağı mısır ve 2 su bardağı kuru fasulye, bir miktar pul biber ve tuz eklenir. Üzerini geçecek kadar su ilave edildikten sonra tüm malzemeler birbiriyle özdeşleşinceye kadar pişirilir. Piştikten sonra içine 2 yemek kaşığı mısır unu eklenir ve blendırla püre kıvamına gelinceye kadar karıştırılır. Yemeğimiz servise hazırdır.

Laz Böreği - Süheyla'nın Mutfağı: Rize


ImageView.ashx



Malzemeler:
Muhallebisi için;
3 litre süt
6 yemek kaşığı pirinç unu
3 yemek kaşığı buğday nişastası
2 yemek kaşığı tereyağı
2 kase toz şeker
4 adet yumurta
Hamuru için;
Un
2 su bardağı süt
1 adet yumurta
1 çay kaşığı tuz
2 çorba kaşığı yoğurt
1 su bardağı ayçiçek yağı
Şerbeti için;
2 kase toz şeker
2 kase su
Pişerken üzerine eklemek için yarım kilo tereyağı

Yapılışı: Muhallebisi için; 3 litre süt büyük bir tencereye alınır. 6 yemek kaşığı pirinç unu, 3 yemek kaşığı buğday nişastası ve 2 kase toz şeker ile iyice karıştırılır. Orta dereceli ocak ateşinde sürekli karıştırılarak pişirilir. Pişer pişmez içine 2 yemek kaşığı tereyağı ve çırpılmış 4 adet yumurta eklenir. Yumurtaların pişmemesi için muhallebiyi hızlı bir şekilde karıştırarak eklemek gerekmektedir. Muhallebi soğumaya bırakılır. Şerbeti için; 2 kase toz şeker ve 2 kase su ocakta kaynatılır. Baklava şerbeti gibi yoğun bir kıvamda olması gerekmediği için sadece kaynaması yeterlidir. Kaynadıktan sonra soğumaya bırakılır. Hamuru için; 2 su bardağı süt, yumurta, 2 çorba kaşığı yoğurt, 1 su bardağı ayçiçek yağı karıştırılır. Bir çay kaşığı tuzla birlikte alabildiği kadar un eklenerek yoğurulur. Yoğrulan hamur 24 adet küçük bezeye ayrılır. Bezelerin üzeri kapatılarak 15 dakika kadar dinlendirilir. Her bir beze nişasta ile büyük bir yufka şeklinde açılır. Kare şeklinde büyük bir tepsiye 9 kat yufka üst üste dizilir. En üstteki yufkanın üzerine bir tutam toz şeker serpildikten sonra muhallebi yerleştirilir ve üzerine tekrar toz şeker serpilir. (Toz şeker muhallebinin göz göz olmasını sağlar.) Muhallebinin üzeri tekrar 15 kat yufka ile kapatılır. Kare şeklinde kesildikten sonra eritilmiş yarım kilo tereyağı eklenir. 180 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Piştikten sonra şerbeti eklenir. Şerbetini iyice çektikten sonra tatlımız servise hazırdır.


Soframız / Startv
 
OP
nk83

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.311
Tepki
83.862
Puan
113
Konum
İstanbul
Kıymalı Yağlama - İnci'nin Mutfağı: Kayseri


ImageView.ashx



MALZEMELER: 2kg dana ve kuzu karışımı 2 kere çekilmiş kıyma, 3-4adet yeşilbiber, 2-3 adet domates, 1 adet kuru soğan, 1 tutam maydanoz, 250gr yoğurt, 3-4 diş sarımsak

Hamuru için: ½ paket yaş maya, 1 çay bardağı süt, 2 yemek kaşığı yoğurt, 1 adet kesmeşeker, un

YAPILIŞI
Hamuru için ½ paket yaş mayaya 1 adet kesme şeker ilave ederek daha çabuk mayalanması sağlanarak ve 1 çay bardağı suda eritilir. 5 su bardağı un dolu kaba eritilen maya aktarılır. Mayanın ardından 1 çay bardağı süt ve 2 yemek kaşığı yoğurt harca ilave edilir. Yumuşak bir kıvam tutturulana kadar iyice yoğrulur. Yoğrulan hamur bezelere ayrılır. Bezeler tabak büyüklüğünde açılır ve sacda kızartılır. Harcı için 2kg dana ve kuzu karışımı kıyma kavrulur. Yeşilbiber, domates ve kuru soğan rondodan geçirilir, kıymaya ilave edilir. Suyun çeken kıymaya biraz su ilave edilir (harcın sulu olması önemlidir). Tuzu da ilave edildikten sonra bir süre daha pişirilir. Kızartılan yufkanın üzerine 2 yemek kaşığı harç ve kıyılan maydanozlardan ilave edilir, yufkaya yayılır. Harcı yayılan ilk yufkanın üzerine diğer yufkalar konur ve her yufkaya aynı işlem uygulanır. Kat kat olan yufkalar dörde bölünür, yanında sarımsaklı yoğurtla servis edilir.

Giliko - Vildan'ın Mutfağı: Erzurum


ImageView.ashx



Malzemeler:
2 su bardağı öğütülmüş aşurelik buğday diğer adıyla den
3 su bardağı köftelik ince bulgur
2 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı tuz
1 adet yumurta
6 bardak su
Sosu için;
5 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı domates salçası

Yapılışı: 2 su bardağı öğütülmüş aşurelik buğday, bir tutam tuzla birlikte 3 bardak kaynayan suyun içinde, suyunu iyice çekinceye kadar pişirilir. Ocağın altı kapatıldıktan sonra tencereye eklenen 3 su bardağı köftelik bulgur, yine 3 bardak sıcak suda yumuşaması için bekletilir. Suyunu iyice çektikten sonra derin bir tepsiye alınarak üzerine 1 tatlı kaşığı tuz eklenir. Malzemeler iyice soğuduktan sonra 2 yemek kaşığı un ve 1 adet yumurtayla iyice yoğrulur. Yoğrulan harç mercimek köftesi gibi sıkılarak, orta büyüklükte köfteler elde edilir. Hazırlanan köfteler, büyük bir tencerede kaynatılan suyla haşlanır. Piştikten sonra suyu süzlen köfteler servis tabağına alınır. Ayrı bir tencerede 5 yemek kaşığı tereyağı eritilir. Eriyen tereyağında 1 yemek kaşığı domates salçası kavrularak sos hazırlanır. Üzerine sarımsaklı yoğurt ve salçalı sos eklenen yemeğimiz servise hazırdır.

Turşu Dolması - Vildan'ın Mutfağı: Erzurum


ImageView.ashx



Malzemeler:
1 kilo orta yağlı dana kıyma
1 kilo büyük ve ince yapraklı lahana turşusu
1 kahve fincanı pirinç
Yarım kahve fincanı köftelik ince bulgur
1 adet büyük boy kuru soğan
1 tatlı kaşığı tuz
2 çay kaşığı kurutulmuş reyhan
2 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı pul biber
Dolma harcı için; 2 kahve fincanı su
Sosu için; 4 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı domates salçası

Yapılışı: Harcı için; kıyma, küp şeklinde doğranan kuru soğan, pirinç, köftelik ince bulgur, karabiber, reyhan ve pul biber tuzla birlikte iyice yoğrulur. Yumuşak olması gereken harca 2 kahve fincanı su eklenerek yoğrulmaya devam edilir. Büyük ve ince yapraklı lahana turşularının suyu süzülür. Süzülen yaprakların ortasına bolca harç yerleştirildikten sonra rulu şeklinde sarılır. Açık kalan uç kısımları içe doğru itilerek kapatılır. Düdüklü tencerede 4 yemek kaşığı tereyağı eritilir. Eriyen tereyağında 2 yemek kaşığı domates salçası kavrularak sos hazırlanır. Dolmaların pişerken yapışmaması için sosun üzerine lahana turşunun yaprakları serildikten sonra dolmalar yerleştirilir. Dolmaların pişerken açılmaması için sarılan kısımlar altta kalacak şekilde tencereye yerleştirildikten sonra 1 su bardağı su eklenir. Dolmaların pişerken açılmaması için de üzeri kapakla örtüldükten sonra pişmeye bırakılır. Düdüklü tencerede kaynamaya başladıktan sonra 10 dakika pişmesi yeterlidir.

Tatar Böreği - Vildan'ın Mutfağı: Erzurum


ImageView.ashx



Malzemeler:
1 kilo az yağlı dana kıyma
2 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı pul biber
2 çay kaşığı karabiber
Hamuru için;
1 adet yumurta
4 çay bardağı su
1 çay kaşığı tuz
Alabildiği kadar un
Hamur haşlandıktan üzerine koymak için 3 yemek kaşığı tereyağı

Yapılışı: Üzerine eklenecek harcı için; Kıyma çok az su ile bir süre kavrulduktan sonra tereyağı eklenir. Tereyağıyla da iyice kavrulan kıymaya en son baharatları ve tuzu eklenip, dinlenmeye bırakılır. Hamuru için; 4 çay bardağı su, tuz ve yumurta iyice karıştırıldıktan sonra alabildiği kadar un eklenerek, sert kıvamda bir hamur elde edilir. Hamurun kıvamını bulması için uzun süre yoğurulması gerekmektedir. İyice yoğrulan hamur kesilerek dört bezeye ayrılır. Hamur bezelerinin açılacak kıvama gelmesi için üzeri hava almayacak şekilde kapatılarak, en az 10 dakika dinlendirilir. Hamur sert olduğu için her bir parça önce merdane sonra oklava ile orta kalınlıkta açıldıktan sonra yine orta kalınlıkta şeritler halinde kesilir. Üst üste getirilen şeritler orta büyüklükte üçgen şeklinde kesildikten sonra kaynatılan tuzlu suda haşlanır. Hamurların pişerken yapışmaması için suyun bol olması önemlidir. Haşlanan hamurlar suyu süzüldükten sonra yapışmaması için soğuk sudan geçirilir. Tereyağı eritilip, pembeleşinceye kadar kızması beklenir. Pembeleşen tereyağı, derin bir kabın içine alınan haşlanmış hamurlarla karıştırılır. Geniş bir servis tabağına alınan tereyağı ile lezzetlenmiş hamurların üzerine bolca sarımsaklı yoğur ve kıymalı harcı yerleştirilir. Yemeğimiz servise hazırdır.

Soframız / Startv
 
OP
nk83

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.311
Tepki
83.862
Puan
113
Konum
İstanbul
Kabak Döşeme - Halide'nin Mutfağı: Bozcaada


ImageView.ashx



Malzemeler:
6 adet orta boy kabak
3 yemek kaşığı un
Zeytinyağı
Tuz

Yapılışı: Kabakların kabukları soyulduktan sonra orta kalınlıkta halkalar şeklinde doğranır. Sulanmaması için üzerine 1 yemek kaşığı un serpilir. Biraz tuz eklendikten sonra zeytinyağıyla yağlanmış olan yuvarlak cam bir tepsiye üst üste yerleştirilir. Üzerine çok az zeytinyağı ve yarım yemek kaşığı un eklendikten sonra 180 derecelik fırında yarım saat pişirilir. Yemeğimiz servise hazırdır.

Saray Mantısı - Halide'nin Mutfağı: Bozcaada


ImageView.ashx



Malzemeler:
Hamuru için;
2 adet yumurta
Un
Su
Tuz
İç harcı için;
Yarım kilo az yağlı dana kıyma
1 adet orta boy kuru soğan
Zeytinyağı
Karabiber
Üzerine sürmek için; zeytinyağı ve su

Yapılışı: 2 adet yumurta, bir çay kaşığı tuz, alabildiği kadar un ve suyla hamur yoğrulur. Hamurun kulak memesinden biraz daha sert olması gerekmektedir. Yoğrulan hamur kolay açılması için 15-20 dakika dinlendirilir. Harcı için; çok az zeytinyağıyla küp şeklinde doğranan kuru soğan ve kıyma kavrulur. Kavrulduktan sonra biraz tuz ve karabiberle lezzetlendirilir. Dinlenen hamur 4 bezeye ayrılır. Her bir beze incecik yufka şeklinde açılır. Her bir yufkanın üzerine harç yerleştirildikten sonra oldukça sıkı bir şekilde rulo gibi kıvrılır. Küçük küçük parçalar şeklinde kesilir. Yuvarlak cam fırın tepsisi zeytinyağıyla yağlanır. Hazırlanan mantılar hamur kısmı üstte kalacak şekilde yan yana tepsiye dizilir. Üzerine güzel kızarması için çok az zeytinyağı ve su karışımı eklenir. 180 derecelik fırında yarım saat pişirilir. Sarımsaklı yoğurt ve tereyağıyla kavrulmuş salçalı sosla servis edilir.

Çarşaf Böreği - Fatoş'un Mutfağı: Amasya


ImageView.ashx



Malzemeler:
1 kilo az yağlı ve az tuzlu köy peyniri
3 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı ayçiçek yağı
1 yemek kaşığı yoğurt
Karabiber
Hamuru için;
7 bardak un
1 yemek kaşığı tuz
Alabildiği kadar su

Yapılışı: Hamurun kolay açılması için 7 bardak un elenerek derin bir kaba alınır. Üzerine bir yemek kaşığı tuz ve alabildiği kadar su eklenerek kulak memesi kıvamında hamur yoğrulur. Yoğrulan hamur 3 bezeye ayrıldıktan sonra üzeri önce ıslak bir bez sonra da kapakla kapatılarak 15-20 dakika dinlenmeye bırakılır. 3 yemek kaşığı tereyağı, 3 yemek kaşığı ayçiçek yağıyla ocakta eritilir. 1 kilo az yağlı ve az tuzlu köy peyniri çatalla ezilerek ufalanır. 1 tatlı kaşığı karabiber eklenerek iyice karıştırılır. Dinlenen her bir beze tezgaha serpilen unun üzerinde büyük ve ince bir yufka şeklinde açılır. Kare şeklindeki büyük bir pamuklu bez tezgahın üzerine serilir. Açılan ilk yufka pamuklu bezin üzerine yerleştirilir. Soğumuş olan tereyağı ve ayçiçek yağı karışımından yufkanın her yerini kaplayacak şekilde bolca sürülür. Üzeri yağlanan yufka her bir ucundan çekiştirilerek inceltilir. Açılan hamurun kenarlarının kuru kalmaması için biraz daha yağlanır. Hemen ardından da yufkanın sadece kenar kısımlarına ufalanmış olan peynir yerleştirilir. Pamuklu bez iki ucundan tutulup hafifçe sallanarak yufkanın yarısının rulo gibi kıvrılması sağlanır. Aynı şekilde karşı tarafı da kıvrıldıktan sonra yufka uzunlamasına ortadan ikiye ayrılır. (Yufka çok yağlı olduğundan bu işlem sırasında bezin üzerine yapışmayacaktır.) Orta büyüklükte yuvarlak fırın tepsisi tereyağı ve ayçiçek yağı karışımıyla yağlanır. Hazırlanan rulo şeklindeki yufkalardan bir tanesi gül böreği şeklinde kıvrılarak tepsinin ortasına yerleştirilir. Rulo şeklindeki diğer yufka da ortadaki yufkanın etrafına sarılır. Diğer iki yufka da aynı şekilde hazırlanıp tepsiye yerleştirilir. Böreğin güzel kızarması için 1 yemek kaşığı yoğurtla 2 yemek kaşığı tereyağı ve ayçiçek yağı karışımı üzerine sürülür. Önceden ısıtılmış fırında 170 derecede üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Yemeğimiz servise hazırdır.

Haluçka - Fatoş'un Mutfağı: Amasya


ImageView.ashx



Malzemeler:
2 parça bütün tavuk budu
1 su bardağı haşlanmış nohut
2 su bardağı tavuk suyu
1 adet orta boy kuru soğan
2 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
Hamuru için;
1 adet yumurta
1 kase un
1 çay bardağı su
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Bir tutam maydanoz

Yapılışı: 2 parça bütün tavuk budu 2 bardak su ve bir tatlı kaşığı tuzla düdüklü tencerede haşlanır. Haşlandıktan sonra derisi ve kemikleri temizlenir ve orta büyüklükte parçalara bölünür. Hamuru için; bir yumurta, 1 kase un, 1 çay bardağı su, 1 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı karabiber kaşıkla karıştırılır. Kek harcı kıvamındaki karışıma, sap kısımları temizlenmiş ve incecik doğranmış bir tutam maydanoz eklenir ve iyice karıştırılır. Bir orta boy kuru soğan küp şeklinde incecik doğrandıktan sonra 2 yemek kaşığı ayçiçek yağıyla orta büyüklükte bir tencerede kavrulur. Soğanlar pembeleştikten sonra üzerine 2 yemek kaşığı domates salçası eklenerek kavurmaya devam edilir. Domatesler de kavrulduktan sonra bir bardak su ilave edilip bir iki dakika kaynatılır. Üzerine haşlanan tavuk etlerinin suyuyla birlikte çorba kıvamına yetecek kadar su ilave edilir. ( İki bardak haşlanmış et suyu da dahil 5-6 bardak) Didiklenen etlerle birlikte önceden haşlanmış olan bir su bardağı nohut eklendikten sonra suyun iyice kaynaması beklenir. Su kaynadıktan sonra hazırlanan harçtan bir çay kaşığı kadar alınarak diğer malzemelere eklenir. (Hamurun kaşığa yapışmaması için çay kaşığı çorba suyuna batırılır.) Çay kaşığı yardımıyla suya karışan harç, suyun içinde küçük toplar şekline gelir. Top şeklindeki hamurlar pişinceye kadar (yaklaşık 15 dakika) kısık ateşte pişmeye bırakılır. Üzeri ince ince doğranmış maydanozla süslenerek servis edilir.

Patlıcan Kapama - Fatoş'un Mutfağı: Amasya


ImageView.ashx



Malzemeler:
1,5 kilo kuzu incik
4 adet bostan patlıcanı
3 adet büyük boy domates
15 adet yeşil biber
1 baş sarımsak
Karabiber
Pul biber
Tuz
Patlıcanları kızartmak için ayçiçek yağı
Üzerini süslemek için;
10 adet süs biberi
15 adet kiraz domates

Yapılışı: Etler yıkandıktan sonra üzerini geçecek kadar su, bir tutam tuz ve birkaç tane karabiber eklenerek düdüklü tencerede 20 dakika haşlanır. Kabukları soyulan domatesler büyük küpler şeklinde doğranır. Tohumları temizlenen yeşilbiberler de uzunluklarına göre 2-3 parçaya bölünür. Postan patlıcanları alacalı şekilde soyulduktan sonra halka şeklinde doğranır. Halkaların biraz kalın olması gerekmektedir. Patlıcanlar acı suyunun çıkması için tuzlu suda 10 dakika bekletilir. Kızartırken yağın etrafa sıçramaması için suyu süzüldükten sonra havluyla kurulanır. Geniş bir tavada bol ayçiçek yağı kızdırılır. Patlıcanların her iki tarafı da kızgın yağda pembeleşinceye kadar kızartılır. Kızaran patlıcanlar dikdörtgen şeklinde geniş bir cam tepsiye dizilir. İki parçaya bölünen sarımsaklar patlıcanların arasına yerleştirilir. Haşlanan etler patlıcanların üzerine yerleştirilir. Etlerin üzerine sırasıyla doğranmış domates ve biberler eklenir. Bir tatlı kaşığı tuz, karabiber ve pul biberle lezzetlendirilir. Patlıcanların üzerini kapatacak kadar haşlanan etin suyu ilave edilir. Üzeri süs biberi ve kiraz domateslerle süslendikten sonra 200 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar (ortalama yarım saat) pişirilir. Yemeğimiz servise hazırdır.

Turp Salatası - Meral'in Mutfağı: Adana


ImageView.ashx



Malzemeler:
250 gr. tahin
3 adet büyük boy kırmızı turp
2 büyük diş sarımsak
1 limonun suyu
1 bardak su

Yapılışı: 3 adet büyük boy kırmızı turp derin bir kabın içine rendelenir. Ayrı bir kapta 250 gr. tahin üzerine sıkılan bir limonun suyuyla karıştırılır. Bir bardak su ilave edildikten sonra karıştırma işlemine devam edilir. Krep hamuru gibi akışkan kıvamda olması gerekmektedir. Sos kıvama geldikten sonra 2 büyük diş sarımsak ve tuz ilave edilir. Rendelenen turplar da içine eklendikten sonra iyice karıştırılır. Yemeğimiz servise hazırdır.

Sacda Çiğ Böreği - Meral'in Mutfağı: Adana


ImageView.ashx



Malzemeler:
İç harcı için;
250 gr. orta yağlı kuzu kıyma
2 adet orta boy domates
4 adet yeşil biber
5 adet orta boy kuru soğan
1 demet maydanoz
1 tatlı kaşığı biber salçası
2 çay kaşığı karabiber
1 çay bardağı zeytinyağı
Hamuru için;
Yarım kilo un
1 su bardağı galeta unu
1 tatlı kaşığı tuz
Alabildiği kadar su

Yapılışı: İç harcı için; 250 gr. orta yağlı kuzu kıyması derin bir kaba alınır. 4 adet yeşil biber, 5 adet orta boy kuru soğan ve maydanoz ince ince doğranıp kıymanın üzerine eklenir. Domatesin kabukları soyulduktan sonra ortadan ikiye bölünerek suyu sıkılır. (Pişerken hamuru yumuşatmaması için mutlaka domatesin suyunu sıkmak gerekmektedir.) Domatesler de minik minik doğrandıktan sonra diğer malzemelere eklenir. Tuz, 2 çay kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı biber salçası ve 1 çay bardağı zeytinyağı da ilave edildikten sonra hamur gibi yoğrularak iyice karıştırılır. Hamuru için; Yarım kilo un, 1 su bardağı galeta unu, 1 tatlı kaşığı tuz ve alabildiği kadar suyla hamur yoğrulur. Hamurumuzun yumuşak bir kıvamda olması gerekmektedir. (İçine koyduğumuz galeta unu hamurun yumuşak olması sağlar. Ancak galeta unu çok yağ çektiğinden, yağda kızartılarak yapılan çiğ börekte kullanılmamalıdır.) Hamur kıvama geldikten sonra küçük bezelere ayrılır. (Dinlenmesine gerek yoktur.) Her bir beze fazla un kullanılmadan incecik açılır. Açılan minik yufkaların yarısını kaplayacak şekilde bolca kıymalı harç yerleştirilir. Diğer yarısıyla üzeri kapatılarak yarım ay şekline getirilir. Çay tabağıyla kenarları kesilir. Piştikten sonra tercihe göre arasına limon sıkılarak da yenebileceği için hamurun kenarları çok sıkı kapatılmaz. Hazırlanan çiğ böreklere yapışmaması için yağlı kağıdın üzerinde bekletilir. (Sacda pişeceği için beklerken üzerine özellikle un serpmemek gerekir.) Yanmaz tava iyice ısıtılır. Tava iyice ısındıktan sonra hiç yağ koymadan çiğ börekler pişirilir. Orta ateşte her iki tarafı da pişirildikten sonra çiğ böreklerimiz servise hazırdır.

Bici Bici - Meral'in Mutfağı: Adana


ImageView.ashx



Malzemeler:
Muhallebisi için;
1 bardak buğday nişastası
5 bardak su
Şerbeti için;
5 bardak su
2 çay kaşığı kırmızı renkli gıda boyası
2 su bardağı toz şeker (damak zevkine göre değişebilir)
Yarım su bardağı gül suyu
Muhallebinin üzerine koymak için;
Rendelenmiş bir kase buz
2 yemek kaşığı pudra şekeri
1 adet dilimlenmiş muz

Yapılışı: Şerbetin soğuk olması gerektiği için önce şerbeti hazırlanır. 5 bardak su, 2 su bardağı toz şeker (damak zevkine göre değişebilir), 2 çay kaşığı kırmızı renkli gıda boyası, yarım su bardağı gül suyu iyice karıştırıldıktan sonra cam bir kapta ya da şişe de iyice soğuyuncaya kadar buzdolabında bekletilir. (Gıda boyası yerine gül yaprakları ya da gelincikle de şerbet hazırlanabilir. Güllü şerbet için; 1 kase kırmızı gül, 3 yemek kaşığı toz şeker, 2 yemek kaşığı limon suyu, 1,5 bardak su cam bir kapta 24 saat güneşte bekletilerek hazırlanır.)
Muhallebisi için; beş bardak su ve bir su bardağı nişasta orta büyüklükte bir tencereye alınır. (Nişastanın topaklanmaması için suyun oda sıcaklığında olması gerekmektedir.) Orta ateşte sürekli karıştırılarak pişirilir. (Muhallebi piştikçe rengi şeffaf hale gelecektir.) Yoğun kıvamda olan muhallebi soğuması için kare şeklinde cam bir tepsiye yerleştirilir. Biraz ılıdıktan sonra üzerini süslemek için kırmızı renkli gıda boyasından serpiştirilir. Diğer malzemeler eklenmeden önce muhallebinin 24 saat buzdolabında bekletilmesi gerekir. Muhallebi iyice soğuduktan sonra küçük küpler şeklinde kesilerek derin cam bir kaseye alınır. Üzerine önce küçük parçalar şeklinde rendelenmiş buz sonrada da hazırlanan şerbetten bolca eklenir. 2 yemek kaşığı pudra şekeri de üzerine serpildikten sonra yuvarlak şekilde dilimlenmiş muzla süslenerek servis edilir.


Balık Köftesi - Nermin'in Mutfağı: Rize


ImageView.ashx



Malzemeler:
1 kilo hamsi
2 büyük boy kuru soğan
1,5 su bardağı mısır unu
2 adet yumurta
Yarım demet maydanoz
Taze nane
Kızartmak için ayçiçek yağı

Yapılışı: 2 büyük boy kuru soğan kabukları soyulduktan sonra ikiye bölünür. Acısının çıkması için derin bir kabın içine konan sirkeli suda 10 dakika bekletilir. Uzunlamasına dört parçaya bölünen soğanlar piyazlık şekilde (yarım ay şeklinde) ince ince doğranır. Yarım demet maydanoz ve bir tutam taze nane de ince ince doğrandıktan sonra soğanlarla karıştırılır. Üzerine damak zevkine göre tuz eklenir. (Nane maydanozun yarısı kadar olmalıdır.) 1 kilo hamsinin ortasındaki kılçıklar çıkartılarak fileto şeklinde temizlenir. İyice yıkandıktan sonra 1,5 su bardağı mısır unuyla derin bir kabın içinde harmanlanır. Çok az miktarda ayçiçek yağı geniş bir yapışmaz tavada ısıtıldıktan sonra ocaktan indirilir. Mısır unuyla harmanlanan hamsi balıklarından üç tanesi derisi altta kalacak şekilde yan yana avuç içine yerleştirilir. Üzerine soğanlı, maydanozlu ve taze naneli harç konulur. Pişerken soğanların dışarı taşmaması için balıklar paralel şekilde yerleştirmeye dikkat edilir. Soğanlı harcın üzeri bu sefer derisi üstte kalacak şekilde 3-4 tane hamsiyle kapatılır. Harcın dışarı taşmaması için üstten değil yanlardan bastırılarak, sürekli döndürülüp sıkıştırılır. Elips şeklindeki köfteler yağlı tavaya yan yana dizilir. Orta ateşte her tarafının eşit şekilde kızarması için tava sürekli çevrilerek kızartılır. 4 yumurta derin bir kabın içinde bir tutam tuzla iyice çırpılır. Çırpılan yumurtalar her iki tarafı da kızartılmış olan balık köftelerinin üzerine eklenip omlet gibi pişirilir. Omlet kıvamındaki yumurta da kapak yardımıyla balıklarla birlikte ters yüz edilerek diğer tarafının da iyice pişmesi sağlanır. Balıklar yumurtanın arasına sıkışmış olduğundan dağılmayacaktır. Omlet de iyice piştikten sonra yemeğimiz servise hazırdır.

Fındıklı Baklava - Nermin'in Mutfağı: Rize


ImageView.ashx



Malzemeler:
Hamuru için;
5 su bardağı un
1 yumurta
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı sirke
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Yarım çay bardağı su
Hamuru açmak için;
1 su bardağı un
1 su bardağı nişasta
Baklavayı pişirmek için; 5 yemek kaşığı tereyağı
Harcı için;
2 su bardağı dövülmüş fındık
Şerbeti için;
4 su bardağı toz şeker
4 bardak su
Birkaç damla limon suyu

Yapılışı: Baklavamızda şerbetin soğuk baklavanın sıcak olması gerektiği için önce şerbet hazırlanır. 4 su bardağı toz şekerle 4 bardak su orta ateşte kaynatılır. (Şekerin tencereye yapışmaması için içine ****l kaşık bırakılır. Bu sayede sürekli karıştırmaya gerek kalmaz.) Ortalama 15 dakika kaynadıktan sonra birkaç damla limon suyu ilave edilir. Bir iki taşım daha kaynatılan şerbetin altı kapatılarak soğumaya bırakılır. Hamuru için; 1yumurta ve 1 yemek kaşığı tereyağı derin bir kaba alınır. Baklava hamurunun gevrek olması için 1 yemek kaşığı sirke diğer malzemelere eklenir. (Üzüm ya da elma sirkesi olması fark etmez.) Yarım çay bardağı zeytinyağı da ilave edildikten sonra tereyağı eriyinceye kadar elle yoğrulur. Daha sonra eleyerek beş bardak un ve yarım çay bardağı kadar su azar azar eklenerek iyice yoğrulur. Hamurun kulak memesinden daha yumuşak olması gerekmektedir. Yoğrulan hamur 12 küçük bezeye ayrılır. Geniş bir tabağa çok az un serpildikten sonra bezeler üzerine yerleştirilir. Bezelerin kurumaması için üzeri ıslak bir bizle örtüldükten sonra dinlenmesi için buzdolabında bekletilir. (Hamurun içindeki tereyağının erimemesi için mutlaka serin bir yerde bekletmek gerekmektedir.) Hamur, ortalama 30 dakika kadar dinlendikten sonra buzdolabından çıkartılır. Hamuru açmak için bir kase un ve bir kase nişasta karıştırılır. Un ve nişasta karışımıyla ilk beze, ince bir yufka şeklinde açılır. (Hamur yağlı olduğundan kenarlı biraz tırtıklı olacaktır.) Üzerine önceden dövülmüş olan fındık serpildikten sonra tekrar oklavaya sarılıp bir kenarda bekletilir. İkinci beze de aynı şekilde açılıp üzeri fındıkla lezzetlendirildikten sonra oklavada sarılı halde bekleyen ilk yufka üzerine yerleştirilir. Üst üste konan bu iki yufka bu sefer biraz daha kalın bir oklavaya sarılır. Oklava çıkartıldıktan sonra verev şekilde orta kalınlıkta kesilir. Tüm yufkalar aynı şekilde hazırlanarak yuvarlak cam bir tepsiye yan yana yerleştirilir. 5 yemek kaşığı tereyağı ocakta eritilir. Eriyen tereyağı sıcak sıcak tepsideki baklavaların üzerine eklenir. 180 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından çıkartılıp biraz ılıdıktan sonra soğuk şerbeti üzerine ilave edilir. Şerbetin çekmesi için bir iki saat bekletildikten sonra tatlımız servise hazırdır.

Rohtiko - Nermin'in Mutfağı: Rize


ImageView.ashx



Malzemeler:
500 gr. az yağlı iri kuşbaşı doğranmış dana eti
2 demet karalahana
1 su bardağı barbunya
2 adet orta boy kuru soğan
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı tuz
Pul biber
Mısır ekmeği için;
2 su bardağı mısır unu
1 adet yumurta
Yarım çay bardağı ayçiçek yağı
1 tatlı kaşığı tuz
Su
Sosu için;
1 yemek kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı pul biber

Yapılışı: 2 demet karalahananın sapları temizlenir. Bol suyla yıkandıktan sonra düdüklü tencereye yerleştirilir. (Karalahananın acı yeşil suyunun çıkması için önceden haşlanması gerekmektedir.) 1 su bardağı barbunya ve üzerini geçmeyecek kadar su eklendikten sonra 10 dakika haşlanır. Bu arada mısır ekmeği hazırlanır. Mısır ekmeğinin hamuru için; 2 su bardağı mısır unu, yarım çay bardağı ayçiçek yağı, 1 tatlı kaşığı tuz ve bir yumurta derin bir kaba alınır. Üzerine azar azar su eklenip, kaşıkla karıştırılarak yumuşak kıvamda bir hamur elde edilir. (Kullanılan suyun ılık olması hamurun da yumuşak olmasını sağlar.) Küçük ve yuvarlak cam fırın tepsisi çok az ayçiçek yağıyla yağlandıktan sonra mısır hamuru tepsiye yerleştirilir. Kaşığın tersiyle üzeri düzleştirildikten sonra 180 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar, ortalama yarım saat pişirilir. Haşlanan karalahana ve barbunyanın suyu süzülür. Üzerine orta büyüklükte küp şeklinde doğranan 2 orta boy kuru soğan, 500 gr. az yağlı iri kuşbaşı doğranmış dana eti, 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı pul biber eklenir. Üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edildikten sonra 45 dakika düdüklü tencerede pişirilir. Piştikten sonra blendırla çekilerek muhallebi kıvamına getirilir. Mısır ekmeği dikdörtgen şeklindeki bir cam tepsiye büyük parçalar şeklinde ufalanır. Üzerine muhallebi kıvamındaki karalahanalı harç yerleştirilir. Sosu için; 1 yemek kaşığı tereyağı ocakta eritilir. Eridikten sonra içine 1 çay kaşığı pul biber eklenir. Hazırlanan sos muhallebi kıvamındaki karalahanalı harcın üzerine ilave edilir. Yemeğimiz servise hazırdır.

Hamsi Çığırtası - Nermin'in Mutfağı: Rize


ImageView.ashx



Malzemeler:
Yarım kilo salamura hamsi (tazesi de tercih edilebilir)
Yarım demet pazı
4 adet orta boy yeşil biber
2 adet orta boy kuru soğan
4 adet yumurta
3 yemek kaşığı mısır unu
1 paket kabartma tozu
Yarım demet maydanoz
Taze nane
Kızartmak için ayçiçek yağı

Yapılışı: Yarım kilo salamura hamsinin kılçıkları temizlenir. (Salamura hamsi yerine taze hamsi de kullanılabilir.) Tuzunun akması için bol suyla yıkandıktan sonra biraz da su dolu bir kapta bekletilir. Sapları temizlenen pazı yaprakları, iyice yıkandıktan sonra ince ince doğranır. 4 adet orta boy yeşil biber de küçük küçük doğrandıktan sonra pazı yapraklarının üzerine ilave edilir. Pazının suyunun çıkması için üzerine 1 tatlı kaşığı tuz eklenerek iyice ovulur. İyice ovulan pazı yaprakları ve yeşil biberlerin suyu süzülüp yıkanır. Üzerine piyazlık şekilde incecik doğranan 2 adet orta boy kuru soğan ve yine incecik doğranmış olan yarım demet maydanozla bir tutam taze nane eklenir. Suyu süzülen salamura hamsiler de eklendikten sonra üzerine 4 adet yumurta, 3 yemek kaşığı mısır unu ve 1 paket kabartma tozu ilave edilir. Tüm malzemeler iyice karıştırılır. Yanmayan geniş bir tavada bol miktarda ayçiçek yağı kızdırılır. Yağ iyice kızdıktan sonra hazırlanan karışımdan birer yemek kaşığı alınarak tavada mücver gibi kızartılır. Her iki tarafı da kızartılan parçalar servis tabağına alınır. Arzu edilirse soğuk olarak da servis edilebilir.

Soframız / Startv
 

LiLi

Daimi Üye
Katılım
3 Aralık 2010
Mesajlar
9.393
Tepki
12.556
Puan
113
Konum
♥ Kızının Yanından ♥
Offf hamurişi gördükçe acıkıyorum yaaaaa :bitter: , çok güzel tarifler bunlar ama yöresel oldukları için gidip yapıldığı yerde yemek en güzeli
 
OP
nk83

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.311
Tepki
83.862
Puan
113
Konum
İstanbul
Aynen şu an tok olmama rağmen sacda çiğ böreği ve saray mantısını yerim :cikolata:
 
OP
nk83

nk83

࿐*⁀➷
Sitenin Hikaye Yazarı
Katılım
24 Ağustos 2010
Mesajlar
63.311
Tepki
83.862
Puan
113
Konum
İstanbul
Bal kabağı köftesi - Sema'nın Mutfağı: Bozcaada


ImageView.ashx



MALZEMELER:
5-6 dilim bal kabağı
1 adet kuru soğan
½ demet taze soğan
3 adet yumurta, karabiber
kimyon
un
ayçiçek yağı

YAPILIŞI
Dilimlenen bal kabakları uzunlamasına rendelenir. Taze soğanlar doğrandıktan sonra 1 adet kuru soğan bal kabaklarının üzerine rendelenir. Bal kabağı ve soğanların üzerine 3 adet yumurta kırıldıktan sonra göz kararı un ilave edilir. Taze soğanlar temizlenip küçük küçük doğranır ve karıştırılan harca ilave edilir. Kimyon, karabiber ve tuz ilave edilen harç iyice karıştırıldıktan sonra kızdırılan tavaya bir kaşık yardımıyla konularak arkalı önlü kızartılır. Arzu edilirse sarımsaklı yoğurtla servis edilir.

Bademli Kurabiye - Sema'nın Mutfağı: Bozcaada


ImageView.ashx



MALZEMELER:
½ kg un
1 bardak pudra şekeri
200 gr badem
1 paket kabartma tozu
300gr tereyağı

YAPILIŞI
½ kg un, 1 bardak pudra şekeri, 1 paket kabartma tozu, 1 su bardağı ince çekilmiş badem, 300gr tereyağı ve incecik öğütülen bademler iyice yoğrulur. Yoğrulan hamur avuçta yuvarlanarak fırın tepsisine yerleştirilir ve 150 derecede 15 dakika pişirilir. Bademli kurabiye servise hazırdır.

Kuskuslu kuzu kapama - Sema'nın Mutfağı: Bozcaada


ImageView.ashx



MALZEMELER: 1kg iri doğranmış az yağlı kuzu eti, 2 su bardağı kuskus, karabiber, kimyon, zeytinyağı, tereyağı

YAPILIŞI
Kimyon, karabiber ve zeytinyağıyla kuzu etleri iyice harmanlandıktan sonra toprak kabına alınarak tencerenin ortasına ters şeklide yerleştirilir. Kavrulan etlere biaz su ilave edilir pişirilmeye devam edilir. Suyuna salan etlere tekrar su ilave edilir ve 2 su bardağı kuskus etlerin çevresine yerleştirilir. Su yetersiz gelirse biraz daha ilave edilerek kuskuslar pişene kadar pişirilir. Dilerseniz birkaç parça tereyağı kuskusun üzerine ilave edebilirsiniz. Yemeğimiz demlendikten sonra ilk önce çukur kap tencereden çıkartılır ardından servis tabağı tencerenin üzerine kapatılır ve tencere ters çevrilir. Kuskuslu kuzu kapama servise hazırdır.

Kağıtta Pastırma - Gülten'in Mutfağı: Kayseri


ImageView.ashx



MALZEMELER: ½ kg bonfile sırtından hafif yağlı pastırma, 3-4 adet yeşilbiber, 2 adet domates, 1 adet limon, 1 tutam maydanoz

YAPILIŞI:
Yağlı kağıt üzerine yan yana dizilen pastırmalara önce limon sıkılır, ardından söğüş olarak doğranan yeşilbiber ve domatesler koyulur. Kabukları soyulup dilimlenen 1 adet limon, bir tutam maydanoz da ilave edildikten sonra yağlı kağıtla paketlenir ve 5dk 180 derecede pişirilip, servis edilir.

Kovalama - Gülten'in Mutfağı: Kayseri


ImageView.ashx



MALZEMELER: 1kg kıyma, 5 adet patlıcan, 3-4 adet yeşilbiber, 3 adet domates,2 adet kuru soğan, 1 baş sarımsak, 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 çay kaşığı toz kırmızıbiber, 1 tutam maydanoz, zeytinyağı

YAPILIŞI:
1kg kıyma zeytinyağında kavrulur. 5 adet patlıcan pijama usulü soyulur ve küçük küçük dilimlenir. Yeşilbiberler ortadan ikiye kesilir ve çekirdekleri çıkartıldıktan sonra küçük küçük doğranır. 3 adet domatesin kabuğu soyulur ve küçük küçük dilimlenir. Soğanlar rondodan geçirilir. Dilimlenen patlıcanlar kızgın yağda kızartılır. Zeytinyağında kavrulan kıymaya soğanlar ilave edilir. Soğanlarla bir süre kavrulan kıymaya biberler ve en son domatesler ilave edilir. Suda bekleterek kolay soyulmasını sağlanan bir baş sarımsak küçük küçük dilimlenir, harca ilave edilir. İyice kavrulan kıymalı harca son olarak toz biber ve 1 yemek kaşığı salça eklenir. Fırına girecek olan yemeğimiz için cam bir tepsiye ilk önce kızartılan patlıcanlar ardından da kıymalı harç yayılıyor. Üzerine biraz su gezdirilen Kovalama kısa bir süre fırında pişirilir, maydanozla servis edilir.

Soframız /Startv
 

Şu anda bu konu'yu okuyan kullanıcılar

    Üst