SUSAMLI VE BAHARATLI BONFİLE (2 kişilik)
RAGIP SAVAŞ / SANATÇI
4 dilim 3 cm kalınlığında bonfile
4 çorba kaşığı natürel sızma zeytinyağı
2 diş sarımsak, ince kıyılmış
3 çorba kaşığı oyster sos
1 tatlı kaşığı tane hardal
1 tatlı kaşığı kakule
1 tatlı kaşığı kırmızı tane biber
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı susam
Taze kekik
Bonfile dilimlerini zeytinyağı ve sarımsakla 1 saat kadar bekletin. Ayrı bir kapta oyster sos, tane hardal, değirmende çekilmiş iri tane biberler, yine havanda hafifçe dövülmüş kakule çekirdekleri, susam ve tuzu karıştırın.
Zeytinyağı içinde dinlenmiş etleri, zeytinyağı ve sarımsaklarla birlikte baharat karışımına bulayın.
Sonra çok kızgın yapışmaz yüzeyli bir tavada toplam 7 dakika her iki yüzünü de pişirin. Bu işlemi yaparken hafifçe 3-4 dakika kapak kapatarak pişirirseniz etlerin içi kırmızı kalmaz... Ama az pişmiş et sevenler için kuvvetli ateşte 7 dakika idealdir. Üzerine taze kekik ve tabağın yanına da yine tane hardalla servis yapabilirsiniz.
SALATALAR
NARİN KABAK SALATASI (2 KİŞİLİK)
DEMET AKBAĞ
4 adet kabak
2 adet avokado
1 tatlı kaşığı hardal
1 çay kaşığı şeker
2 çorba kaşığı natürel sızma zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
Hardal, zeytinyağı, şeker ve tuz sos yapılarak, çok ince dilimlenmiş (salatalık soyacağı ile) çiğ kabakların ve avokadoların üzerine dökülür. Arzuya göre ince doğranmış dereotuyla servis edilir.
Not: Avokadoları bekletirseniz çabuk kararabilir. Yarım limonun suyu daha yeşil kalmalarını sağlar.
ZEYTİNYAĞLI SEBZELER
KİŞNİŞ OTLU BARBUNYA FASULYESİ (4 kişilik)
FULYA TERİM
1 kg taze barbunya
1 çay bardağı natürel sızma zeytinyağı
5 adet kesme şeker
1 adet havuç
1 adet patates
5 adet büyük boy domates
2 çorba kaşığı domates püresi
1 adet soğan
1 çorba kaşığı ince doğranmış kişniş otu
1 tutam tuz
1 çay kaşığı karbonat
Barbunyaları 10 dakika kadar 1 çay kaşığı karbonat ekleyerek haşlayın. Ayrı bir tencerede doğranmış soğanı zeytinyağı ile kavurun, daha sonra küp küp doğranmış havucu ekleyip kavurmaya devam edin. Üstüne domatesleri rendeleyip, domates püresi ile karıştırın. Barbunyayı bu karışıma ekledikten sonra kesme şekerleri ve tuzu ekleyin.
Önce 5 dakika kaynatın daha sonra 1 su bardağı sıcak su ekleyerek 20 dakika kadar çok kısık ateşte kaynatın. Patatesleri ekleyin. Bu esnada şayet suyunu tamamen çekmişse yarım bardak sıcak su ilave edin. Barbunyaların piştiğinden emin olunca kişniş otlarını da ekleyin ve ateşten alın.
PEYNİRLİ PATLICAN SALATASI (2 KİŞİLİK)
NİHAT ODABAŞI
1 kavanoz közlenmiş patlıcan veya 3 adet közlenip soyulmuş patlıcan
2 çorba kaşığı natürel sızma zeytinyağı
1 adet domates
1 adet salatalık
50 gr beyaz peynir
Yarım limon suyu
1 tatlı kaşığı çiğ krema
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı bal
Közlenmiş patlıcanları limonlu suda bekletin ve süzün. Genişçe bir kaba salatalık, domates ve beyaz peynirleri ince ince doğrayıp, patlıcanları da ekleyip karıştırın.
Bir sos kabında limon, zeytinyağı, tuz, bal ve kremayı iyice çırpın ve patlıcan salatasına ilave ederek karıştırın. Maydanoz yaprakları ile süsleyerek servis yapabilirsiniz.
BAKLA FAVA (4 Kişilik)
GÜLİZ HASMAN
1/2 kg bakla içi (kuru bakla)
1 su bardağı (200 ml civarında) natürel sızma zeytinyağı
3 adet soğan
5 su bardağı su
1/2 çorba kaşığı şeker
Tuz
Dereotu
Limon
Soğanlar piyazlık doğranıp zeytinyağında hafifçe kavrulur ve su ilave edilerek kaynamaya bırakılır. Su kaynadıktan sonra akşamdan ıslatılmış bakla içine koyulur. Tuz ve şeker ilave edilerek pişirilir, gerekirse biraz daha sıcak su ilave edilir, piştikten sonra baklalar kevgirden geçirilip püre haline getirilir.
Bu arada 1 çorba kaşığı doğranmış dereotu eklenir, servis tabağına koyulur, üzerine zeytinyağı ve limon ilave edilip, dereotu ile süslenir.
Not: Favayı ateşten indirdikten sonra dereotlarını eklerseniz daha yeşil ve güzel gözükecektir.
ZEYTİNYAĞLI DETOKS KEREVİZİ (4 Kişilik)
SELAHATTİN DÖNMEZ
2 adet orta boy taze kereviz ve yaprakları
2 adet küçük boy taze patates
2 adet küçük boy taze havuç
2 adet tatlı kırmızı biber
2 adet küçük boy kırmızı kuru soğan
1/2 taze limon
1 çay bardağı natürel sızma zeytinyağı
Tuz
1 adet kesme şeker
1/2 çay bardağı taze ince kıyılmış dereotu, kişniş, maydanoz ve nane karışımı
Ek bilgi; 30 dakika pişirme süresi / 1 porsiyon 325 kalori içerir.
Küp küp doğranmış kırmızı kuru soğan ile ince ince kıyılmış tatlı kırmızı biberler malzemede belirtilen zeytinyağının bir kısmı ile hafif sotelenir. Daha sonra üzerine ayrı bir yerde iyice temizlenip, yıkanmış ve iri küpler halinde doğranmış olan kereviz ve yaprakları, havuç ile patates eklenir.
Daha sonra geri kalan zeytinyağı dökülür, 1 adet kesme şeker koyulur, yarım limon iyice sıkılarak karışıma eklenir ve az tuz ile malzemelerin üzerini 1 parmak kadar geçecek şekilde 1 çay bardağı kaynar su eklenir. Yarım saat kadar kapağı açılmadan pişirilir. Pişirilen kereviz cam veya porselen servis tabağına koyulur. Üzerine kıyılmış taze yeşillik karışımı serpilir ve servise hazır hale getirilir.
Not: Kerevizleri ayıklarken içinde gördüğünüz gri damarları da ayıklayın, böylece pişince bembeyaz gözükeceklerdir.
TATLILAR
İRMİK HELVASI (6 kişilik)
İSMAİL ACAR
300 gr irmik
100 gr riviera zeytinyağı
50 gr file badem
200 gr toz şeker
250 ml yağsız süt
200 ml su
1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi
İrmik, yağ ve bademler 15 dakika kadar kısık ateşte kavrulur. Bu sırada ayrı bir tencerede süt, su, şeker ve limon kabuğu rendesi kaynama noktasına gelinceye kadar ısıtılır. İrmikler kavrulduktan sonra şeker, süt, su karışımı ile karıştırılır, 5 dakika sonra ateşten indirilir ve yaklaşık 40-45 dakika kadar demlenmeye bırakılır.
Demlenme esnasında, kapağın altına kuru bir bez veya havlu kağıt koyarsanız buharı çeker ve demlenme daha hızlı olur. Arzuya göre toz tarçın veya tarçın çubuğu ile süsleyerek servis yapabilirsiniz.
Not: Bu irmik helvası oldukça az yağ ve şeker içermektedir. Şayet daha tatlı tercih ederseniz servis esnasında üzerine pudra şekeri ekleyebilirsiniz.
YONCA EVCİMİK
KAYMAKLI İNCİR TATLISI (4 Kişilik)
500 gr kuru incir
3 çorba kaşığı riviera zeytinyağı
3 çorba kaşığı pekmez
1 çorba kaşığı bal
1 tatlı kaşığı limon suyu
100 gr kaymak
100 gr rende ceviz İncirleri pişirmeden 2 saat önce soğuk suya koyun. Daha sonra bir tavada zeytinyağı ile incirlerin her iki yüzünü de kızartın, yaklaşık 6 dakika sürecek... Tavaya pekmez ve balı ekleyin, hafifçe kaynamaya başlayınca limon suyunu ilave ederek ateşten alın. Yaklaşık 30 dakika soğumaya bırakın. Kaymak ve cevizle süsleyerek servis yapabilirsiniz. Not: İncirler çok sıcakken kaymaklarını koymayın, çok çabuk eriyor kaymak. İncirleri ıslattığınız suyun içine 1 çay bardağı soğuk süt koyarsanız kuru incirler pişerken hiç kararmaz.
EKMEK
ZEYTİNLİ EKMEK (8 Kişilik)
ÜMİT ÜNAL
3oo ml ılık su
10 ml (1 çorba kaşığı) natürel sızma zeytinyağı
450 gr un
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
6 gr (4 çay kaşığı) kuru maya
55 gr toz parmesan peyniri
55 gr kurutulmuş domates
10 yaprak fesleğen
Fesleğen ve kurutulmuş domatesleri küçük parçalar halinde keserek hazırlayın. Unu eleme aracınız varsa birkaç kez elekten geçirerek inceltin. Geniş bir keramik kap içinde inceltilmiş un, kuru maya, zeytinyağı, su, tuz ve toz şekeri karıştırıp bu karmayı hamur haline gelene kadar yoğurıp, elinize yapışan harcı yine un ekleyerek temizleyebilir ve tekrarlayabilirsiniz.
Yoğurma işlemi 20 dakika kadar devam edebilir, işlem tamamlanmadan 5 dakika önce küçük parçalara getirdiğiniz kuru domates, toz parmesan peynirini ve fesleğenleri bu harca eklemenizi tavsiye ediyorum. Hamur haline gelen bu karışımı düz bir keramik tabak üstüne yerleştirerek hamurun üzerini pamuklu bir kumaş ile kapatarak 30 dakika dinlenmeye bırakın. Maya etkisi için dinlenme yeri olarak ışıklı bir dolap ya da hafif ılık bir ortam seçebilirsiniz (oda sıcaklığı ya da 25-30 derecede).
Bu arada fırın sıcaklığını 190-200 dereceye getirin, fırın tepsinizi hafif yağlayın ya da fırın kağıdı ile kaplayarak hazırlayın. Dinlenen hamurunuza yuvarlak bir form vermeye çalışıp istediğiniz formu vererek hamurun üstünü su ile hafif ıslatarak sonuçlandırabilirsiniz. Derin olmayan bıçak kavisleriyle köy ekmeği deseni verebilirsiniz. Fırına yerleştirdikten maksimum 50 dakika sonra sıcak ekmeğinize kavuşabilirsiniz.
ekolay