Kestaneli Pilav
Malzemeler
2 Su Bardağı Pirinç
3 Su Bardağı Su
1 Adet (orta boy) Soğan
1 Çay Bardağı Sıvı Yağ
2 Yemek Kaşığı Kuş Üzümü
20 Adet Kestane
1 Tatlı Kaşığı (silme) Şeker
15-16 Dal Dereotu
1 Adet Tavuk Bulyon
Tuz, Karabiber
Yapılışı
Pirincin üzerine 4-5 parça limon doğrayıp, 1 tatlı kaşığı tuz serpin. Üzerini bir parmak geçecek şekilde, kaynar su ile ıslatın. Yarım saat beklettikten sonra, musluğun altında akan suyu berraklaşıncaya kadar yıkayın ve süzün.
Kuş üzümlerinin saplarını ayıklayıp, iyice yıkayın, 5-10 dk. kadar ılık suda bekletip süzün. (kuş üzümünde en az ıspanak kadar kum olduğunu unutmayın
çok iyi yıkamaya özen gösterin)
Kestaneleri ortasından çizin ve -kesinlikle ıslatmadan- 200 derece ısınmış fırında 30 dk. kadar fırınlayın. Sıcakken kabuklarını soyun.
Soğanı minik minik yemeklik doğrayın.
Teflon tencereye, sıvı yağı koyup, ısıtın. Soğanları ekleyin ve 2-3 dk. soğanlar şeffaflaşıp, sararana kadar kavurun.
Kavrulan soğana, pirinçleri ve kuş üzümünü ekleyin ve 4-5 dk. pirinçlerin uçları şeffaflaşana kadar kavurun.
Ayrı bir kapta, 3 su bardağı kaynar suda, ıslatmak için kullandığımız limonların suyu, şeker, bulyon ve karabiberi eritin. (tuz ve karabiberde ölçü vermiyorum, damak tadına göre ekleyin)
Kavrulan pirince, sulu karışımı ve kestaneleri ekleyin. Bir kez karıştırın.
1 dk. orta ısıdaki ateşte daha sonra kısık ateşte 8-10 dk. kadar pişirin.
Pilav suyunu çekince, ocağı kapatın ve ince ince kıydığınız dereotunu serpin.
Üzerine bir kağıt havlu koyarak, kapağını kapatın ve 15-20 dk. dinlendirin, servis edeceğiniz zaman pilavı karıştırarak, dereotunun içine karışmasını sağlayın.
Kaynak : hunerlibayanlar.blogspot