etsız cığ köfte yedım dürüm esım tokmus bende uğraşmım dedım meyve yıcem sımdıı herkseı öptümm kaçtım kocış pc de akşamlarıı geneldee sosısı haslasamdamı olmazzz
Haşlanmış ya da kızartılmış farketmez diye biliyorum canım. Bak netten alıntı yaptım senin için.
Beslenme önerileri:
Fazla kilo alımını önlemek için şekerli, unlu yağlı besinler az tüketilmeli
Beyaz et (tavuk, balık) tercih edilmeli
Kırmızı et tüketimi azaltılmalı, tüketildiğinde yağsız olmalı
Organ etleri, sosis, salam, sucuk, pastırma gibi ürünlerin tüketimi bırakılmalı
Kızartma, kavurma yerine haşlama, ızgara, fırında pişirme tercih edilmeli
Yiyecekler az tuzlu olmalı, sofrada tuz kullanılmamalı, tuz iyotlu olmalı.
Sebze/meyve, kurubaklagil ve tahıllar birtakım kimyasal maddeler (pestisit) içerebildiğinden iyice yıkanmalı.
Kahve-çay tüketimi azaltılmalı ve yemeklerden en az 45 dk. önce veya sonra içilmeli
Her öğünde 4 besin grubundan da yiyecek tüketmeye özen gösterilmelidir.
Bulantı ve kusma durumlarında; küçük, sık öğün tüketilmeli ve sabah yataktan kalkmadan kraker, tost, sıcak bitkisel içecek gibi besinler tüketilmeli
Besin grupları ve tüketilmesi gereken miktarlar:
Süt ve süt ürünleri:
(Süt, yoğurt, peynir, çökelek)
Protein, kalsiyum, B2, B12 yönünden oldukça zengindir. Günde 3 porsiyon tüketilmelidir. 1 su bardağı süt veya yoğurt veya 2 kibrit kutusu peynir 1 porsiyondur.
Et grubu:
(Her çeşit et, tavuk, balık,yumurta, kurubaklagil)
Protein, B1, B6, B12, niasin, demir, çinko, magnezyum yönünden zengindir. Günde 3 porsiyon tüketilmelidir.
Taze sebze ve meyvalar:
Karoten, C vitamini, folat, demir, magnezyum, kalsiyum, posa yönünden zengindir. Günde 4-6 porsiyon tüketilmelidir. Bunun 1 porsiyonu yeşil yapraklı sebzelerden, 1 porsiyonu turunçgil veya domatesten karşılanmalıdır.
Tahıllar:
B1, niasin, demir, protein, magnezyum, folat ve posadan zengindirler. Gebe kadının kilosuna göre tüketim miktarı değişmektedir.
Yeterli ve dengeli beslenme önerileri:
Besin çeşitliliği sağlanmalıdır.
Öğün atlanmamalıdır.Günde 3 ana 3 ara olmak üzere 6 öğün beslenilmelidir.
İdeal vücut ağırlığı korunmalıdır.
Şeker ve tatlı tüketimi azaltılmalıdır.
Posa alımı arttırılmalıdır.
Sebze ve meyve tüketimi arttırılmalıdır.
Düşük yağlı ve düşük kolesterollü besinler tüketilmelidir.
Yüksek kalsiyumlu besinler tüketilmelidir.
Tuz tüketimi azaltılmalı, tüketilen tuz İYOTLU TUZ olmalıdır.
Sıvı tüketimi arttırılmalıdır.
Etli sebze yemeklerinin içerisine ayrıca yağ konmamalıdır
İçeriği bilinmeyen yüksek enerjili besinler tüketilmemelidir.
Fiziksel aktivite arttırılmalıdır.
Ağız ve diş sağlığına dikkat edilmelidir.
Kesinlikle sigara içilmemelidir.
Besinler doğru hazırlanmalı ve doğru pişirilmelidir.