Güzel besleyici kendi kalorisini kendisi yenirken yakan bir tarif benden:
Malzemeler :
• 1 orta boy kereviz (yapraklarını ve saplarını da kullanın faydalıdır)
• Yeterince az yağlı yoğurt
• Yarım limonun suyu
• Ceviz içi
• Tuz (koyulmasa da olur çünkü kereviz sodyumca zengindir)
• İstenirse değişik baharatlar ve biraz kızarmış ekmek parçaları.
Yapılışı : Kerevizi rendeliyoruz , üzerine limonun suyunu ilave edip tuzla harmanlıyoruz , yemek istediğimiz miktarı tabağa alıp istediğimiz oranda az yağlı yoğurt , baharatlar , ceviz içi ve isteğe bağlı kızarmış ekmek parçaları ekleyip afiyetle yiyoruz. İstediğiniz kadar tüketebilirsiniz
KEREVİZİN İÇERİĞİ ŞÖYLE :
100 gr. sap ya da yaprak kerevizin besin değerleri şöyledir: 17 kalori; 0,9 gr. protein; 3,9 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,1 gr. yağ; 0,6 gr. lif; 29 mgr. fosfor; 39 mgr. kalsiyum; 0,3 mgr. demir; 126 mgr. sodyum; 341 mgr. potasyum: 240 IU A vitamini; 0,03 mgr. B1 vitamini; 0,03 mgr. B2 vitamini; 0.3 mgr. B3 vitamini: 0,06 mgr. B6 vitamini; 8 mcgr. folik asit; 9 mgr. C vitamini ve 0,5 mgr. E vitamini.
100 gr. kök kerevizin yukarıdakilerden farklı besin değerleri şunlardır: 40 kalori; 1,8 gr. protein; 8,5 gr. karbonhidrat; 100 mgr. sodyum ve 300 mgr. potasyum.
KEREVİZİN FAYDALARI DA BÖYLE :
Uyarıcıdır. Kandaki stresi hormonlarını azaltır ve sinir yorgunluğunu giderir. Vücudu kuvvetlendirir. Cinsel gücü ve isteği arttırır, iktidarsızlığı giderir. İştah açıcıdır. Ağız kokusunu giderir. Öksürüğü keser. Kanı temizler. Karaciğer şişliğini ve sarılığı giderir. Sivilceleri azaltır. Gaz söktürücüdür. Böbrek kumunun ve taşlarının dökülmesine yardımcı olur. Yüksek tansiyon, şeker ve prostat hastalarına faydalıdır. Hipertansiyonu ve kolesterolü düşürür. Mideyi kuvvetlendirir. Ağrıları giderir. Cilde tazelik ve parlaklık verir. Unutkanlığa karşı faydalıdır. Anne sütünü arttırır. Romatizma ve gut şikâyetlerini azaltır.